Hoogstraten

Zitting van maandag 26 april 2021

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten

schepen Faye Van Impe verlaat de vergadering vanaf punt 12.

raadslid Jos Martens verlaat de vergadering vanaf punt 12.

schepen Faye Van Impe vervoegt de vergadering vanaf punt 24.

raadslid Jos Martens vervoegt de vergadering vanaf punt 24.

 

Door middel van loting wordt raadslid Hilde Vermeiren aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Kennisname van het ingediende verzoekschrift van burgers over de aanpak van het nieuwbouwproject cultuurhuis en de impact ervan op de ruime omgeving. Toelichting op de gemeenteraad van de standpunten door vertegenwoordigers van de indieners van dit verzoekschrift.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 14 april 2020 ging de gemeenteraad akkoord met het participatiereglement voor de Stad Hoogstraten. Hoofdstuk 2, afdeling 2, art. 10 tem 13 bepalen de modaliteiten voor het agenderen van voorstellen op de agenda van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Op 31 maart ontving het stadsbestuur - gericht aan gemeenteraadsvoorzitter Jef Vissers - een verzoekschrift van Dirk Lambrechts en Chris Aerts, Dr.. Versmissenstraat 7, 2320 Hoogstraten om een voorstel/vraag over het gemeentelijk beleid te agenderen op de gemeenteraad.

 

Het betreft het volgende voorstel:

Niet akkoord met de aanpak van het nieuwbouwproject van het cultuurhuis en de gevolgen (impact) op de ruimte omgeving.

 

Dit voorstel werd ondersteund door 532 rechtsgeldige handtekeningen.

 

Het volledige voorstel werd in bijlage toegevoegd.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 en artikel 304 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Hoofdstuk 2, afdeling 2, art. 10 tem 13 van het participatiereglement dat op 14 april 2020 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

 

Argumentatie

 

Om ontvankelijk te zijn dient een verzoekschrift minstens 20 dagen voor de dag van de vergadering ingediend te zijn bij de algemeen directeur. In dit geval werd het verzoekschrift ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Verder dient een verzoekschrift te voldoen aan volgende voorwaarden:

 

§ 1. Een verzoek om een voorstel of vraag op de agenda van de raad in te schrijven en toe te lichten, moet worden gesteund door ten minste 300 inwoners ouder dan 12 jaar.

§ 2. Het verzoek wordt aan de raad gericht en bezorgd aan de algemeen directeur. Een verzoek is een voorstel of vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet het voorstel of de vraag duidelijk blijken. Het moet de naam, voornaam, geboortedatum en woonplaats vermelden van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.

Een schriftelijk verzoek wordt niet als voorstel of vraag beschouwd als:

1° het voorstel of de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het een loutere mening is en geen concreet verzoek;

3° als het voorstel of de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is.

 

Het verzoekschrift voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.

 

§ 2. Verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door de raad. In dat geval, heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

Dirk Lambrechts en Chris Aerts, Dr. Versmissenstraat 7, Hoogstraten komen hun punt graag toelichten. Ze kunnen zich daarvoor laten bijstaan door nog één persoon naar keuze.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De heer Guy Mertens sluit aan op de digitale vergadering van de gemeenteraad om een toelichting te geven bij het verzoekschrift,  hij treedt op als woordvoerder van een 500-tal mensen die het verzoekschrift hebben ingediend. Hij gebruikt daarvoor een powerpointpresentatie, die als bijlage is bijgevoegd.

 

Vanuit het college wordt er geantwoord op dit verzoekschrift. Burgemeester Marc Van Aperen neemt het woord.

Het dossier van het nieuwe cultuurhuis in Hoogstraten heeft de laatste tijd heel wat stof doen opwaaien. Wij verwelkomen dan ook het verzoekschrift van het Rozenkransparkcomité om deze kwestie aan bod te laten komen in de gemeenteraad van vandaag. Want het geeft het stadsbestuur de gelegenheid om opheldering te verschaffen, niet alleen aan de indieners van het verzoekschrift, maar ook aan de gemeenteraadsleden, de leden van de pers en aan de bevolking van Hoogstraten die deze zitting van de gemeenteraad volgt. Er leven rond het project van het nieuwe cultuurhuis een aantal bezorgdheden en dat begrijpen we. Wij hebben al veel werk gestoken in het beantwoorden van de vragen die leven onder onze bewoners, onder andere door met de omwonenden samen te zitten en ook door regelmatig info te verstrekken in onze media of aan de pers.

Het is onze overtuiging dat vele bezorgdheden voortkomen uit misverstanden. Vandaag proberen wij in alle transparantie duidelijkheid te verschaffen. Hopelijk kunnen wij daarmee de misverstanden ophelderen.

Dit project heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Onze inwoners wachten al lang op de mogelijkheid om op een aangename en hedendaagse manier van cultuur te kunnen genieten, met de meest moderne technologie, in comfortabele zetels, met hoogstaande artiesten in een gebouw dat aan alle eisen beantwoordt van de dag van vandaag. Dankzij het harde werk van deze en de vorige bestuursploeg, onze ambtenaren, de mensen van de cultuurraad en de vele experten, staan we eindelijk op het punt om die droom te verwezenlijken. Een cultuurhuis dat de inwoners van onze stad verdienen met een uitstraling tot ver buiten onze grenzen.

Burgemeester Marc Van Aperen bedankt de indieners voor de concrete vragen die zijn gesteld, hij zal er punt voor punt op antwoorden maar vooraf wil hij twee zaken heel duidelijk maken.

 

Ten eerste: de locatie van het nieuwe cultuurcentrum.

De keuze voor de site van de PAX is definitief.  Deze locatie is heel zorgvuldig gekozen. Zoals u weet kan je een cultuurhuis niet zomaar overal neerzetten: de juiste locatie is een absolute troefkaart voor het welslagen van een cultuurhuis. Daarom is hier heel zorgvuldig gehandeld. Er is een uitgebreide analyse aan vooraf gegaan en we lieten ons bijstaan door de stedenbouwkundige planners van IOK. De conclusie was duidelijk. Er waren twee mogelijke locaties in Hoogstraten voor een cultuurhuis, de Brouwerij-site en de PAX-site. Daarvan bleek enkel de PAX-site een haalbare kaart. Als we alle elementen in kaart brengen, biedt de PAX-site de best mogelijke garanties voor het project dat we voor ogen hebben. Terugkomen op deze verwezenlijking is niet mogelijk.  De erfpacht is trouwens afgesloten.

 

Ten tweede: de bundeling van diverse functies in één gebouw.

We hebben heel goed nagedacht over wat voor soort cultuurhuis Hoogstraten nodig heeft. Wensen wij te investeren in een gebouw dat de ganse week leegstaat en waar enkel in het weekend activiteiten plaatsvinden? Of kiezen we voor een levendige ontmoetingsplek, waar iedereen de ganse week door terechtkan.

Wij hebben gekozen voor een cultuurhuis waar gemeenschapscentrum, bibliotheek, toerisme Hoogstraten èn de Academie voor muziek en woord samen worden ondergebracht. Op deze manier bezorgen wij de Hoogstratenaar een derde plek, een stedelijke huiskamer, waar hij zich thuisvoelt en waar hij anderen kan ontmoeten.  Er bestaan daar in Vlaanderen diverse succesvolle voorbeelden van,  waarvan wij er verschillende hebben bezocht.

Ja, de bib, toerisme Hoogstraten en de academie zitten momenteel in aparte gebouwen. Maar deze gebouwen stellen ons voor problemen. Het kelderkantoor van toerisme Hoogstraten bijvoorbeeld is niet toegankelijk voor mensen met een beperking, dat willen wij echt niet langer. Ook de Academie voor muziek en woord bijvoorbeeld moet het stellen met een verouderd gebouw dat niet aan de hedendaagse normen van deeltijds kunstonderwijs beantwoordt. Maar nog los van de tekortkomingen qua huisvesting, willen we inhoudelijke koppelingen tussen deze diensten tot stand brengen. Dat is het grote fundament van het cultuurhuis waar we niet aan willen tornen.

Wij blijven achter deze keuze voor de locatie en de gemengde functies staan. Die fundamentele uitgangspunten stellen wij niet meer ter discussie. Deze uitgangspunten werden trouwens door alle partijen in de Hoogstraatse gemeenteraad ondersteund en ook door de Hoogstraatse cultuurraad. Wel blijft het stadsbestuur steeds bereid om met de omwonenden en met de ganse Hoogstraatse bevolking verdere gesprekken te voeren over de concrete realisatie van ons cultuurhuis.

 

Na de bevestiging van deze twee uitgangspunten gaat de burgemeester graag in op de  andere concrete vragen uit het verzoekschrift:

 

1. Ten eerste het mobiliteitsplan

De stad laat momenteel door studiebureau Vectris een mobiliteitsstudie uitvoeren voor heel Hoogstraten. Hierbij hebben de  inwoners van Hoogstraten de kans om bij te dragen middels een bevraging. Momenteel worden er diverse mobiliteitstafels per deelgemeente georganiseerd met geïnteresseerde Hoogstratenaren om dieper in te gaan op de bekende moeilijke punten en de mobiliteitsuitdagingen.

U vraagt of wij niet eerst het globale mobiliteitsplan moeten klaar hebben, alvorens de gunningsleidraad te maken? Nee, dat is niet nodig.

Want over de mobiliteit in de Dokter Versmissenstraat is immers reeds een visie ontwikkeld. De ontwerpers moeten ontwerpen wat wij als stad vereisen en dat is, specifiek voor de Dokter Versmissenstraat, een éénrichtingsstraat (van noord naar zuid) die door de projectzone loopt. En daarover worden duidelijke richtlijnen meegegeven. De omgeving van het cultuurhuis moet zo worden ontworpen dat de doorgang niet aanvoelt als een straat, maar als een oversteek over een doorlopende publieke ruimte waar gemotoriseerd verkeer alleen getolereerd wordt aan sterk verminderde snelheid.

En dat is ook een antwoord op één van uw vragen. Wij schuiven de mobiliteitskwestie niet door naar de aanbestedende partij. Zij moeten de duidelijke eisen van de stad qua mobiliteit concreet uitwerken en samenbrengen in hun ontwerp.

In het programma van eisen zijn er tal van criteria opgenomen die de totaalvisie van de stad onderstrepen: leefbaarheid, lagere mobiliteitsdruk, kindvriendelijkheid, duurzaamheid, enz.

Het stadsbestuur kiest er resoluut voor dat we ons met z’n allen meer moeten gaan verplaatsen volgens het STOP-principe. Dat wil zeggen: eerst stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en pas als laatste mogelijkheid de auto.  Want koning auto verstikt nu letterlijk en figuurlijk het centrum van Hoogstraten en daar moeten we verandering in brengen. Die verandering zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar het is onze taak als bestuur om toekomstgerichte beslissingen te nemen.

In een groen, leefbaar en kindvriendelijk Hoogstraten moet een kind van 12 veilig en zelfstandig naar de school, de sportclub, de bibliotheek, het cultuurhuis en de IKO, noem maar op, kunnen fietsen.  Dat is onze doelstelling voor de toekomst van mobiliteit in Hoogstraten.

De stad zal dus enkel een ontwerp goedkeuren dat voldoet aan al die opgelegde eisen. En dus NOOIT een ontwerp goedkeuren dat de leefbaarheid bezwaart of dat voor een slechtere mobiliteitssituatie zorgt. Integendeel, wij eisen een ontwerp dat de situatie voor de buurtbewoners en de zachte weggebruikers op het gebied van mobiliteit verbetert.

 

2. Dat brengt ons bij uw vraag rond parkeergelegenheid

Ook hier heeft het stadsbestuur een duidelijke eis opgelegd. De parkeerdruk moet straks LAGER zijn dan de parkeerdruk die de buurt op dit moment ervaart. Daarom hebben wij beslist dat er geen grote parking mag komen bij het toekomstige cultuurhuis. Voor de inrichting van de zone van het cultuurhuis kiezen we resoluut voor het STOP-principe. We halen het gros van de parkeerplaatsen weg uit de projectzone en brengen die over naar de nieuwe ondergrondse parkeergarage in de Gravin Elisabethlaan.

De bezoekers van het cultuurhuis, die met de auto komen, worden gevraagd om hier te parkeren en daarna naar het cultuurhuis te wandelen.  Het is de bedoeling dat de parkeergarage klaar is vooraleer het cultuurhuis wordt geopend, of tenminste gelijktijdig met de opening ervan. Dus zetten we vandaag al een belangrijke stap. De gemeenteraad beslist namelijk vandaag over de aanstelling van een procesbegeleidingsteam dat de bouw van deze parkeergarage moet voorbereiden. 

Uiteraard zullen bij het cultuurhuis wel een aantal parkeerplaatsen voorzien worden voor bijvoorbeeld laden en lossen, een kiss&ridezone of parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Hiervoor stelde het studiebureau Sweco reeds een mobiliteitseffectenrapport op dat aanbevelingen formuleerde over de benodigde aantallen en de plaatsing ervan.

 

3. Wat wordt de voetafdruk van het nieuwe gebouw?

In het verzoekschrift lezen we de vraag om het project af te bouwen door een aantal functies terug af te stoten. Zoals we eerder toelichtten, is dat niet aan de orde. Maar laat ons een aantal misverstanden ivm de oppervlakte van het gebouw de wereld uit helpen.

Hierbij wordt burgemeester Marc Van Aperen een beetje technisch, maar dat is even nodig om volledige helderheid te krijgen. Er zijn hier twee begrippen belangrijk: de benodigde grondoppervlakte en de benodigde vloeroppervlakte. Deze termen mogen niet door elkaar gehaald worden.

De grondoppervlakte is de effectieve ruimte die het gebouw zal innemen in de projectzone, de ingenomen grond. Die is zeer duidelijk begrensd tot maximum 15% van de projectzone of concreet, 2400m². 15% is in vergelijking met de volledige projectzone niet veel. Van het volstorten van de Pax-site met beton is dus geen sprake. Ter vergelijking de grondoppervlakte van het Paxgebouw nu is 1600m².

Daarnaast is er de benodigde vloeroppervlakte. Om alle lokalen en functies te kunnen herbergen, hebben we 4300m² vloeroppervlakte nodig. Dit moet dus sowieso over verdiepingen verspreid worden, want op de grond mag er maar maximum 2400m² worden ingenomen. Dat betekent dus dat er met een verdieping gewerkt zal moeten worden. Het is echter ook mogelijk dat we voor een stuk onder de grond gaan. In elk geval: de hoogte van het gebouw moet steeds in verhouding staan tot de omgeving. Dat is een duidelijke eis in het programma van eisen. Een ontwerp voor een wolkenkrabber zullen we dus nooit goedkeuren.

 

4. Laat ons dan uw vraag beantwoorden of het Rozenkranspark behouden blijft.

Het stadsbestuur is – net zoals u – bekommerd om de groene ruimte op de site van zaal PAX. En we zijn – net zoals u – begaan met de waardevolle beelden van het Rozenkranspark. Daarom zijn wij blij dat wij aan de bevolking van Hoogstraten deze garanties kunnen bieden:

 Alle beelden van kruiswegstaties langs het Rozenkranspad (kerkhofpad) – die ook de namen van oorlogsslachtoffers dragen – blijven behouden precies op de plaats waar ze nu staan.

 De beelden van de rozenkrans in het park zelf blijven allemaal behouden, maar kunnen mogelijk verplaatst worden. Ze zullen in elk geval opnieuw worden opgesteld in de groene ruimte die er straks rond het cultuurhuis komt. Of dat exact op dezelfde plaats zal zijn als nu, zal afhangen van het winnende ontwerp, maar hoe dan ook blijven de beelden aanwezig op de huidige site en zal er steeds gekeken worden of het ontwerp voldoende respectvol met de beelden omgaat.

Daarnaast zal heel veel aandacht gaan naar de groene ruimte rondom het cultuurhuis. We kunnen daar ook heel duidelijk in zijn: we gaan niét meer verharden dan de huidige situatie, integendeel, we willen net bijkomend ontharden. Dus mèèr groen dan nu. Dit wordt ook duidelijk opgelegd aan de ontwerpers. Dat is haalbaar, ook met de benodigde voetafdruk en het gevraagde bouwprogramma zoals de burgemeester dit net heeft toegelicht.

 

5. In uw verzoekschrift roept u ook op tot een betonstop

Ook hier scheppen wij duidelijkheid. We gaan het Rozenkranspark niet volstorten met beton. Dat zal nooit gebeuren. We willen er net voor zorgen dat het bestaande groen een opfrisbeurt krijgt en wordt ingepast in een ruimere groene zone die we rond het cultuurhuis willen realiseren. Een zone die uitnodigend is en veel gebruikt wordt.

Tesamen met het dossier van het cultuurhuis wordt er ook gewerkt aan andere dossiers die samen moet zorgen voor meer groen en ademruimte in het centrum van Hoogstraten. Gecombineerd zullen die dossiers gaan leiden tot een veilige, groene as die gaat lopen van de Antoon de Lalaingstraat via de site van het cultuurhuis tot op de Vrijheid, de Gravin Elisabethlaan en het sportpark Wereldakker. Zo geven wij aan de Hoogstratenaar waar al tientallen jaren van wordt gedroomd, een grote groene ruimte in het stadscentrum.

 

6. Tenslotte een klein woordje over de financiële haalbaarheid van het hele project.

Het stadsbestuur heeft gekozen voor een DBFM-constructie om het project te financieren. In een DBFM-contract worden diverse onderdelen van een infrastructuurproject aan één opdrachtnemende private partner overgelaten. Die private partner is verantwoordelijk voor het ontwerp, het bouwen, de financiering èn het onderhoud van het gebouw. In ruil gaat de stad gedurende x-aantal jaar een betaling doen aan die private partner. Het stadsbestuur is van oordeel dat dit de beste methode is om het cultuurhuis op te zetten. De kosten kunnen perfect ingeschat worden. De financiële gezondheid van de stad komt daardoor niet in het gedrang.

 

Burgemeester Marc Van Aperen besluit met te zeggen dat er momenteel de laatste hand wordt gelegd aan het programma van eisen. Daarin zijn al onze wensen inzake mobiliteit, groenaanleg en duurzaamheid opgenomen. Wij rekenen op de ontwerpers om gepaste oplossingen te vinden en te presenteren. Zij krijgen dus geen vrijbrief, maar moeten rekening houden met alles wat we hier voorafgaand besproken hebben.

Ook de indieners van het verzoekschrift weten wat er in staat, want ze kregen, net als de raadsleden, de kans om feedback te formuleren op dit document. En zoals de burgemeester eerder al heeft gemeld, zal de feedback in de mate van het mogelijke verwerkt worden.

 

Het is de taak van een stadsbestuur om knopen door te hakken, in het belang van onze stad en van zijn inwoners. En dat zullen wij ook doen. Tegelijk blijven wij overleg met alle belanghebbenden heel belangrijk vinden. Samen kunnen wij een prachtig cultuurhuis op deze locatie realiseren dat een verrijking betekent voor al onze inwoners, zowel die van Hoogstraten-centrum als die van de dorpen. Een cultuurhuis om trots op te zijn en waar we samen kunnen genieten van een veelzijdig en kwalitatief cultuuraanbod.  Daar blijven wij rotsvast van overtuigd.

 

De voorzitter geeft nu het woord aan elke fractie om op hun beurt te reageren.

 

Voor de fractie Hoogstraten Leeft neemt raadslid Herman Snoeys het woord. Hij noemt het vandaag een feest van de democratie. Elke 6 jaar worden er gemeenteraadsleden verkozen om de Hoogstratenaren te vertegenwoordigen. Via het systeem van verzoekschriften kunnen burgers aan de gemeenteraad vragen om een probleem of aspect te bekijken of te bespreken. Als fractieleider van de grootste partij spreekt raadslid Herman Snoeys zijn steun uit voor de aanpak omtrent het gemeenschapscentrum en wil hij voluit dit bestuur ondersteunen. Nieuwe cultuurhuizen moeten volgens hem laagdrempelig en toegankelijk zijn, een plaats waar iedereen trots op kan zijn. Het raadslid gelooft dat het cultuurhuis kan uitgroeien tot een plek die een waardevolle bijdrage kan leveren aan ons stadje van smaak. Een multifunctioneel gebouw waar verschillende zaken en doelen hun thuis kunnen vinden. Daarnaast spreekt hij de hoop uit dat er blijvend in overleg wordt gegaan met de buurt en gelooft hij dat de ongerustheid kan weggenomen worden om er zo samen iets mooi van te maken.

 

Raadslid Marc Haseldonckx is blij met dit verzoekschrift omdat er op die manier kennis kan genomen worden van wat er leeft in deze buurt. Deze bezorgdheden worden trouwens door hem gedeeld, de bouw van het cultuurhuis moet op een aanvaardbare manier geïntegreerd worden in de omgeving. Het raadslid vindt het ook belangrijk dat van al de verschillende functies die hier verzameld worden het nut moet worden aangetoond, dit kan volgens hem via een SWOT-analyse. Het klopt inderdaad dat er studies zijn gedaan die spreken over een bundeling van functies, maar die studie is niet expliciet toegepast op deze locatie.

De toekomst voor het Rozenkranspark moet gegarandeerd worden  en ook het behoud van de kruisweg is essentieel. Vooraleer er kan worden gestart met dit project moet er een grondige mobilteitsstudie voorhanden zijn die de gevolgen in kaart brengt in de achterliggende wijk. Een aangepaste verkeersafwikkeling zal immers effect hebben op de hele buurt. Raadslid Marc Haseldonckx beklemtoont dat deze studie moet klaar liggen en niet nadien moet worden toegevoegd. Er moeten correcte en goed onderbouwde studies voorliggen voor we hier over kunnen beslissingen. Ook moet er ten allen tijden overleg zijn, zowel met de gemeenteraad als met de aangelanden. Dit is fundamenteel voordat er keuzes kunnen gemaakt worden, want anders dreigt men keuzes te maken die achteraf niet meer kunnen worden teruggedraaid.

 

Raadslid Gert van den Bogaert spreekt zijn volledige steun uit voor dit project, hij meent dat het bundelen van de verschillende functies de enige goede aanpak is. Hij hoopt dat door de uitgebreide tussenkomst van vandaag er een aantal misverstanden uit de weg zijn geruimd. Het college is niet over een nacht ijs gegaan, zo blijkt uit dit dossier. Duurzaamheid is daarbij belangrijk, aandacht voor het maximaal behoud van het Rozenkranspark en de financiële gezondheid van de stad wordt bewaakt. Het raadslid spreekt de felicitaties uit voor het college en de diensten die hier aan meegewerkt hebben, Hij hoopt dat alle Hoogstratenaren en de toeristen in de toekomst hun weg gaan vinden naar dit gebouw.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt vindt het een meerwaarde dat deze burgers hun bezorgdheden uiten en vragen stellen op de gemeenteraad. Hij hoopt dan ook dat het bestuur effectief rekening houdt met deze bezorgdheden en grieven en de buurtbewoners dus niet met een kluitje in het riet stuurt… De fractie Anders is altijd een voorstander en zelfs vragende partij geweest voor een cultuur- of gemeenschapshuis. Maar raadslid Dimitri Van Pelt kan het niet onder stoelen of banken steken dat hij toch enigszins vragen heeft bij de locatie alhoewel dit terdege onderzocht is geweest door IOK en doorgenomen werd met de diensten van de Vlaamse Bouwmeester. Dat neemt echter niet weg dat ook zij niet veel mogelijke opties voorgeschoteld kregen, omdat we de kaas reeds van onze boterham hadden laten eten.

Raadslid Dimitri Van Pelt begrijpt dus dat we momenteel niet veel andere keuzes meer hebben en dat er een cultuurhuis op de Pax-site komt. Op zich kunnen wij ons daar wel in vinden. Maar er is ook begrip voor de zorgen van de mensen uit de buurt. Het lijkt dan ook een vereiste om éérst een grondige mobiliteitsstudie van gans Hoogstraten te doen en een mobiliteitsplan klaar te hebben om te weten of en hoe we de huidige verkeersknopen in Hoogstraten nog op kunnen lossen. Dit zou ook duidelijk moeten maken wat de zone rond de huidige PAX bijvoorbeeld aan kan qua extra verkeer. Op basis daarvan kunnen we dan ook pas een volledige invulling geven aan ons cultuurhuis. Dit moet echter met een realistische kijk op de zaken gebeuren en niet vanuit een soort ivoren toren afgeroepen worden over de buurt. Het raadslid meent dat je wel over participatie kan spreken, ze effectief eerlijk toepassen is nog iets anders. Ja, er was een bevraging van de verenigingen en een survey van de bevolking in het voorjaar van 2017, maar daarin wordt enkel gepolst naar wat men van een gemeenschaps- en cultuurcentrum verwacht. Hieruit blijkt dat de bevolking en de verenigingen vooral een degelijke podium- en polyvalente zaal verwachten, dat er vergaderruimtes beschikbaar zijn en dat men wil inzetten op een beter aanbod en dit zowel vanuit de stad, als voor mogelijkheden vanuit de verenigingen. Eventueel wat repetitielokalen voor een beginnend bandje, maar geen woord in de bevragingen over bijkomende functies… Men wil gewoon veel beter en meer dan wat er op dat moment was. Deze bevindingen zijn dan teruggekoppeld geweest naar een expertenoverleg, die eveneens pleiten voor een uitgebreider en gedurfder aanbod qua programmatie en accommodatie, wat eventueel aangevuld kon worden met enkele andere functies.

Echter spreekt men wel steeds over een bescheiden initiatief, gedragen door de bevolking, zonder in concurrentie te willen treden met andere centra en zich vooral te richten op samenwerkingsverbanden, zowel met de verenigingen, als de omliggende cultuurcentra. Echter des te groter men wil gaan, des te meer impact op de omgeving, des te meer men in concurrentie gaat treden!

Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich dan ook af of in deze visie rond de 3e plek er wel echt rekening gehouden is met de resultaten van deze enquêtes. Is dat echt wat de bevolking wil? Hoe zit het met het aanbod in onze deeldorpen? Want nu verwachten we toch dat iedereen vanuit Meerle en Meer naar Hoogstraten centrum komt? En nee, dat gaat men niet met de fiets doen. Hoe goed dat we ook het STOP-principe willen invoeren, we moeten dit wel realistisch bekijken. Vanuit Meersel-Dreef komt men met de auto naar zo’n cultuurhuis of men komt niet! Een terechte vraag dus om ook over het parkeerbeleid duidelijkheid te scheppen. En dit op voorhand… Is 5 à 10 EUR extra betalen realistisch om een voorstelling bij te wonen? Mensen gaan niet betalend parkeren als ze hun kinderen naar de muziekschool of het IKO brengen. In het geval van AMWN gebeurt het zeer regelmatig dat ouders dat half uurtje wachten wanneer hun kind de piano, gitaar of fluit aan ‘t beroeren is… Ook aan ‘t IKO staan bij de wisseling van de wacht rijen ouders aan te schuiven om hun kinderen op te pikken. Ze parkeren daar liefst zo dicht mogelijk en sturen hun kind niet de Vrijheid over met pak en zak. Raadslid Dimitri Van Pelt herhaalt dat het noodzakelijk is om eerst het mobiliteitsplan op orde te hebben alvorens daarin te kunnen beslissen. Daarnaast leest het raadslid ook de opmerking over het behoud van het Rozenkranspark. Een goede landschapsarchitect zou dit parkje integraal moeten kunnen behouden. Zonder ook maar 1 statie of cirkel te moeten verwijderen of verplaatsen. Bij een groot deel van de Hoogstraatse bevolking heeft dit parkje een grote sentimentele waarde, daar hun ouders of families in de jaren ‘50 van vorige eeuw dit parkje hebben verwezenlijkt en gefinancierd. Dit moet dus mogelijk zijn om dit praktisch met geen vinger aan te raken!

Kan het ecologischer? Ja, dat kan! Moet dat? Neen, dat moet niet. Dit stukje is nog altijd een parkje en geen natuurgebied. Zoals we niet van iedereen kunnen verwachten dat ze hun tuin enkel gaan aanleggen met inheemse planten (wat bijvoorbeeld zou betekenen ook geen Ginkgo biloba’s, Magnolia’s, Hortensia’s of Solana tuberosa = aardappelen meer), mag een park nog wel sierheesters bevatten. Dus hier kunnen gerust de Rhododendrons blijven staan. De groendienst van de stad draagt momenteel nog steeds zorg voor dit parkje, het zou ook een waardering van hun inspanningen zijn om dit te behouden. Raadslid Dimitri Van Pelt suggereert dat het zelfs terug kan worden opgewaardeerd en volledig in z’n oude glorie hersteld, terug met het Dr. Versmissen-monument. Dit gaat dus over respect voor het verleden… lees anders eens al de namen van de gesneuvelden… en raadpleeg hier minstens de mensen die het parkje destijds mee aanlegden of diens nabestaanden. Tot slot wil het raadslid ook nog even op de  betonstop reageren. Hier kan hij alleen maar de hoop koesteren dat het uiteindelijke ontwerp volledig op een ecologische manier geconcipieerd wordt. We lezen dat er opties en voorwaarden zijn zoals groendaken, dat 60% van de totale oppervlakte van de projectzone onverhard zal moeten zijn, wat dus veel minder verharding is dan de huidige situatie, dus daar koesteren we effectief nog de hoop. Raadslid Dimitri Van Pelt zal het in ieder geval kritisch mee in de gaten houden.

 

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx wil graag de studie van Vectris ontvangen waarin de verkeerstellingen zijn opgenomen. 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het verzoekschrift en de toelichting van Dirk Lambrechts en Chris Aerts, Dr.Versmissenstraat 7 Hoogstraten.

 

 

INFOBLOK

 

De gemeenteraad wordt geschorst om 21:15 uur voor behandeling van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuren beleidsevaluatie 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          Beleids- en beheerscyclus en in dat kader opgemaakt meerjarenplan 2020-2025 van stad en OCMW Hoogstraten, zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad op 16 december 2019.

          Jaarrekening m.b.t. het financiële boekjaar 2020 dient vastgesteld te worden door de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad.

          Conform artikel 261 van het decreet over het lokaal bestuur van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bestaat de jaarrekening uit de beleidsevaluatie, de doelstellingenrekening, de kredietrealisatie, de staat van het financieel evenwicht, de staat van de opbrengsten en kosten, de balans en een toelichting.

 

Nu aan de orde: definitieve beleidsevaluatie 2020.

 

Juridische grond

 

          De Vlaamse Regering keurde op 30 maart 2018 het besluit over de beleids- en beheerscyclus definitief goed. Dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en vertaalt een aantal verbetervoorstellen uit de evaluatie van BBC.

 

          Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus met de bijbehorende bijlagen met de schema's en de rekeningstelsels geeft op zijn beurt uitvoering aan het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans heeft een aantal inhoudelijke vragen bij deze beleidsevaluatie.

- Actie 1/1/1: ontwikkelen van een beleidsplan ruimte

Dit is toch een basisplan, een kapstok waar nadien heel wat projecten aan afgetoetst moeten worden. Het raadslid begrijpt dan ook niet dat ondertussen heel wat nieuwe projecten opgestart worden zonder dat dit beleidsplan uitgediscussieerd werd en er nu mogelijk zaken opgestart worden die niet in overeenstemming zijn met dit beleidsplan. Ook het hieraan gekoppelde participatieproject wordt omwille van corona geminimaliseerd. Volgens ons is dit echter te belangrijk om dit zonder grondige terugkoppeling naar de bewoners zomaar verder te zetten.

- Actie 1/3/2/1: Er wordt een werkgroep trage wegen opgericht.

Het raadslid wil weten of deze al is samen geweest, hij leest immers als einddatum "30/9/21”? Hoe zit het met trage weg Kleine Plaats? Het proces voor de opmaak van het  mobiliteitsplan zou klaar zijn tegen dit najaar. Wanneer wordt er een effectief plan verwacht? Zoals we reeds meerdere keren aanhaalden, is een allesomvattend mobiliteitsplan onontbeerlijk om de huidige en toekomstige uitdagingen betreffende mobiliteit te kunnen aanpakken.

- Actie 1/3/2/4 en 1/3/2/5

Raadslid Maarten Leemans vraagt zich af wat deze studies inhouden? Over welk gebied praten we? We lezen “betalend parkeren”, over welk gebied gaat dit? En “momenteel zijn een aantal voorbereidende studies bezig”… wie heeft daarvoor opdrachten gegeven en wie betaalt die? En nog: “ pas als er een bestuurlijke consensus bestaat zal dit project opgestart worden”. Dat lijkt ons een juiste manier van werken, maar wanneer komt die bestuurlijke discussie naar de gemeenteraad? Hier wordt toegegeven dat er geen bestuurlijke beslissing is, maar toch maakt men al kosten om dit project voor te bereiden. Dat kan niet volgens ons. Ook betalend parkeren in Hoogstraten blijkt hieraan verbonden te zijn, hier is ook nog geen bestuurlijke discussie over geweest.

- Actie 1/3/2/6: PPS Meerle

Dit lijkt volgens de toegekende kleuren niet optimaal te verlopen. Wat moeten we daar nog verwachten?

- Actie 2/1: Hoogstraten ondersteunt inwoners in armoede

Dit omvat enkel wat droge cijfers over het ondersteunen van mensen in armoede, maar geen verdere uitleg.

 

 

Raadslid Hilde Vermeiren geeft aan dat de fractie CD&V zich zal onthouden, omdat ze niet akkoord gaan met allerhande achterliggende dossiers die ingebed zijn in deze beleidsevaluatie.

 

Schepen Michel Jansen geeft antwoorden op een aantal vragen. Het proces van het beleidsplan ruimte loopt en kent inderdaad een lange doorloop. Binnen het kader van het beleidsplan ruimte worden allerlei aspecten over wat er ruimtelijk kan en wat er niet kan besproken. Dit document is nu niet klaar, maar dit betekent niet dat we niets meer gaan vergunnen in afwachting van dat dit klaar is. Het beleidsplan ruimte is immers een proces dat langzaam vorm krijgt, dus waarvan de principes ook nu al kunnen meegenomen worden. Als Hoogstraten zijn wij vertegenwoordigd in de vervoersregio’s, het studiebureau Vectris doet de begeleiding van deze vervoersregio’s in hun toekomstoefening en is tegelijk het bureau dat ons ondersteunt in het mobiliteitsplan. Hierdoor kunnen we dus nu al verschillende zaken op elkaar afstemmen. De schepen beklemtoont dat het STOP-principe het absolute uitgangspunt blijft, daar moeten we op blijven inzetten. Via groene stapstenen, verbindingen en trage wegen moeten we zo veel mogelijk tegemoet komen aan stappers en trappers. Over het betalend parkeren kunnen we ons in deze fase niet uitspreken, die oefening moet nog gebeuren.

 

Schepen Roger Van Aperen vult aan dat we in de eindfase zijn gekomen van de restauratie van het raadshuis in Meerle, de weg tussen het raadshuis en de parochiezaal is hersteld. De privé-ontwikkeling aan de overkant van de straat die is nog volop lopende.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt wil nog graag even reageren op de tussenkomst van schepen Michel Jansen. Hij is absoluut akkoord om het STOP-principe zo veel als mogelijk toe te passen, maar  hij meent dat we wel realistisch moeten blijven. Een verplaatsing in de winter  van Meersel-Dreef naar het cultuurhuis zal zeker niet met de fiets gebeuren. Daar moet dus ook rekening mee gehouden worden.

 

Schepen Michel Jansen herhaalt dat we inderdaad rekening moeten houden met uitzonderingen, maar het uitgangspunt moet zijn om mensen tot gedragsverandering te brengen.

 

Raadslid Maarten Leemans maakt duidelijk dat hij in zijn tussenkomst niet wilde pleiten voor een volledige stilstand voor wat betreft vergunningen, maar hij herhaalt dat hij zich zorgen maakt of de grote projecten wel tijdig kunnen afgestemd worden op de beleidsplannen die in de maak zijn.

 

Schepen Michel Jansen geeft aan dat er al een eerste samenkomst is geweest met de vertegenwoordigers van Trage Wegen Hoogstraten. Dit zal terug worden opgenomen met de werkgroep als het plan over de trage wegen vanuit het regionaal landschap de Voorkempen klaar is. Hij weet niet waarom de einddatum van september 2021 vermeld staat in dit rapport, hij zal dit navragen bij de diensten.

 

Schepen Faye Van Impe belooft om meer gedetailleerde informatie aan te leveren over de vraag rond de ondersteuning van mensen van armoede.

 

Fractie Anders en fractie CD&V zullen zich onthouden.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de beleidsevaluatie 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Punt bijlagen/links Beleidsevaluatie 2020 prioritaire acties.pdf Download
Jaaroverzicht Alle Beleid 2020.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuren jaarrekening 2020 stad en OCMW Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De geconsolideerde jaarrekening 2020 van de stad en het OCMW Hoogstraten (met volgnummer budgettaire boekhouding 76765 en volgnummer algemene boekhouding 25510) is beschikbaar.

 

Juridische grond

 

•De Vlaamse Regering keurde op 30 maart 2018 het besluit over de beleids- en beheerscyclus definitief goed. Dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

•Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus met de bijbehorende bijlagen met de schema's en de rekeningestelsels geeft op zijn beurt uitvoering aan het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018.

 

Argumentatie

 

De enkelvoudige jaarrekening 2020 van het OCMW Hoogstraten geeft volgende kerncijfers:

•in de exploitatie wordt een tekort genoteerd van 352 748 EUR.

•bij de investeringen is er een overschot van 1 390 206 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: - 536 352 EUR

•autofinancieringsmarge: - 687 291 EUR

 

De enkelvoudige jaarrekening 2020 van de stad Hoogstraten geeft volgende kerncijfers:

•in de exploitatie wordt een overschot genoteerd van 8 459 181 EUR.

•bij de investeringen is er een tekort van 6 896 933 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: 816 877 EUR

•autofinancieringsmarge: 7 694 652 EUR

 

De geconsolideerde jaarrekening 2020 van de stad en het OCMW Hoogstraten (met volgnummer budgettaire boekhouding 76765 en volgnummer algemene boekhouding 25510) geeft volgende kerncijfers:

•in de exploitatie wordt een overschot genoteerd van 8.106.433,29 EUR.

•bij de investeringen is er een tekort van 5.506.727,75 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: 280.524,70 EUR

•autofinancieringsmarge: 7.007.361,55 EUR

 

 

De jaarrekening 2020 van stad en OCMW Hoogstraten werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 8 april 2021 en besproken in de commissie van financiën op 21 april 2021.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx dankt de diensten voor de open communicatie en de toelichting op de commissie financiën en voor de aanpassingen die zijn doorgevoerd.

Hij apprecieert dit maar hij vraagt zich of er geen controle wordt doorgevoerd op deze dossiers. Deze passeren op het college, waarbij hij zich afvraagt of daar een controle gebeurt. Hij meent dat dit toch moet voorzien worden om te zorgen dat dergelijke aanpassingen niet te vaak moeten gebeuren.  

De personeelslast blijft voor het raadslid een bezorgdheid, hij werkt daarbij met de meest recente cijfers namelijk 20,9 miljoen EUR in 2018 - dit stijgt in het meerjarenplan naar 23,4 miljoen EUR en uiteindelijk gebudgetteerd in 2025 naar 28,3 miljoen EUR. Dit is en blijft dus een forse stijging. In de bundel staan ook een aantal financiële risico’s benoemd waar raadslid Marc Haseldonckx even op wil ingaan. Ten eerste de stijging van de pensioenlast en de evolutie in de samenstelling van het personeelsbestand, deze brengen een kostenstijging met zich mee. Het raadslid meent dat in deze legislatuur de responsabiliseringsbijdrage nog voor de helft bijgepast wordt door de Vlaamse overheid, maar het zal koffiedik kijken zijn hoe dit daarna zal verlopen. Daarnaast staat er ook als risico vermeld dat er onvoldoende ervaring, kennis en mankracht zou zijn voor het uitgebreide investeringsprogramma dat voorligt. Hij vraagt zich dan ook af of er nog meer expertise en personeel gaat worden aangenomen. En tot slot het risico op onvoldoende ramingen in investeringsprojecten wat een impact kan hebben op de jaarrekening, en een  eenzijdige en onvolledige benadering van projecten. Hij hoopt dat dit laatste niet doelt op het dossier van het cultuurhuis, de knip in de Gravin Elisabethlaan en de ondergrondse parking.

 

 

Raadslid Maarten Leemans concludeert dat we volgens de cijfers in financieel blakende gezondheid verkeren. Maar er zijn toch enkele dingen waar hij zich zorgen over maakt:

● We zien een sterke stijging van de personeelskost, maar liefst 19% op vier jaar tijd.

● Er is een daling van de werkingsopbrengsten en de fiscale opbrengsten

● Er is een tekort op het boekjaar 2020

● De vele investeringen hebben niet alleen een impact op de financiën, maar ook op de organisatie. Op p.77 lezen we immers: “risico op onvoldoende ervaring, kennis en mankracht binnen het openbaar bestuur” en “risico op onvoldoende raming investeringsprojecten - eenzijdige/onvolledige benadering van organisatiebrede projecten”. Dat zijn punten die wij al  meermaals hebben aangehaald en die ook door de organisatie onderkend worden.

 

 

Schepen Roger van Aperen erkent dat er inderdaad de nodige vragen waren in de commissie financiën. De diensten hebben hun best gedaan om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, een uitgebreid verslag werd verstuurd naar de voltallige gemeenteraad. In de bundel die door BDO werd aangeleverd zijn er inderdaad een aantal zetfouten geslopen. De financieel directeur heeft wel degelijk aan de schepen en aan de medewerkers van de financiële dienst gevraagd om de documenten na te kijken. Een aantal zaken die op de commissie ter sprake zijn gekomen had de schepen trouwens ook opgemerkt.  Het is uiteraard jammer dat die er zijn blijven in staan, maar de fouten werden ook snel recht gezet en de aangepaste bundels werden vandaag nog aan de dossiers toegevoegd. Schepen Roger Van Aperen verduidelijkt dat er geen tekort is in het budgetjaar 2020 zoals raadslid Maarten Leemans beweert. Het klopt wel dat de effectieve personeelskost afwijkt van het bedrag dat gebudgetteerd werd. Zoals de financieel directeur op de commissie heeft uitgelegd zal hier een meer uitgebreide analyse op gebeuren samen met de HRM-dienst en dat zal teruggekoppeld worden op een volgende commissie financiën. Daarnaast verduidelijkt de schepen dat er na de laatste aanwervingsgolf afgesproken is om geen bijkomende aanwervingen te voorzien, er is dus geen verdere uitbreiding voorzien. In de belangrijke projecten blijft het wel belangrijk om ons te laten omringen door mensen en bureaus die beslagen zijn op dat gebied – dat is ook nodig om de expertise in huis te halen die we nodig hebben.

Schepen Roger van Aperen meent dat we een erg mooie jaarrekening 2020 kunnen voorleggen. Dat kan alleen maar door de inzet van velen, schepencollege en de leden van de gemeenteraad samen met alle medewerkers van de stad. Allen hebben een mooie bijdrage geleverd voor dit resultaat, samen zijn we sterk … zelfs heel sterk. De schepen vindt het dan ook van belang om een mooi dankwoord uit te spreken aan alle betrokkenen om ook in dit moeilijke jaar een aantal grote projecten tot een goed einde te brengen. Er stonden inderdaad hier en daar een aantal fouten in het rapport, maar hij meent dat het niet de presentatie is die het meest van belang is maar wel een correct en eerlijke resultaat. Dit is een uitzonderlijk resultaat dat dit jaar wordt afgeleverd. Een positief resultaat van ongeveer 280.000 EUR, een netto resultaat van 33 miljoen EUR en 11,6 miljoen EUR aan investeringen die gerealiseerd werden. Een dergelijk bedrag is nog nooit in de geschiedenis van Hoogstraten op de manier uitgegeven ten voordele van onze burgers. We hadden een ambitieus programma, niet alles is gerealiseerd maar de volgende jaren zullen er zeker nog een heleboel andere realisaties volgen. Een realisatiegraad voor de investeringen van 68% is toch vrij ongezien, dit  staat in schril contrast met de vrij magere realisatiegraden die de voorgaande jaren konden worden voorgelegd.

 

Raadslid Maarten Leemans repliceert dat de presentatie toch ook van belang is, er stonden namelijk een aantal fouten in de rapportering en de raadsleden mogen er toch van uitgaan dat de cijfers die worden voorgelegd correct zijn en ook de ware situatie weergeven.

 

Raadslid Marc Haseldonckx trekt de uitspraak van schepen Roger van Aperen dat er in het verleden nooit dergelijke sommen werden gerealiseerd in twijfel. Hij nodigt de schepen uit om eens opnieuw naar de cijfers te kijken van het zwembad en het zorgcentrum. Hij herhaalt dat de cijfers de cijfers zijn en dat die juist moeten zijn, dat moet dus ook nagekeken worden. De generaties na ons moeten ook nog verder kunnen, meent raadslid Marc Haseldonckx.  In het verleden zijn er ook altijd doelstellingen geweest die men wilde bereiken, maar hier werd voor gespaard en de investeringen verliepen meer verspreid. Ook al wordt er voor het jaar 2020 een positief resultaat voorgelegd, de volgende jaren worden er wel negatieve resultaten verwacht.

 

De fracties CD&V en Anders zullen zich onthouden.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de jaarrekening 2020 (met volgnummer budgettaire boekhouding 76765 en volgnummer algemene boekhouding 25510) zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn voor wat betreft het OCMW.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de jaarrekening 2020 (met volgnummer budgettaire boekhouding 76765 en volgnummer algemene boekhouding 25510) voor wat betreft het gedeelte van de stad.

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de jaarrekening 2020 (met volgnummer budgettaire boekhouding 76765 en volgnummer algemene boekhouding 25510) voor wat betreft de consolidatie van stad en OCMW.

 

 

INFOBLOK

 

De gemeenteraad wordt geschorst om 22:19 uur om eerst het dossier van de aanpassing meerjarenplan te bespreken in de raad voor maatschappelijk welzijn.

Om 22:22 uur opent de voorzitter terug de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Punt bijlagen/links 1-Hoogstraten - financiële scorekaart.pdf Download
2-Hoogstraten - financiële analyse.pdf Download
3-kerncijfers lokaal bestuur Hoogstraten 2020.pdf Download
verslag jrrk 2020 lokaal bestuur Hoogstraten.pdf Download
BD met acties en ontv en uitg.xlsx Download
Toegestane subsidies 2020.xlsx Download
Overzicht beleidsvelden per beleidsdomein.xlsx Download
Personeelsinzet 2020 STAD en OCMW.xlsx Download
overzicht van de jaarlijkse opbrengst per belastingsoort.xlsx Download
overzicht van de verbonden entiteiten.docx Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuring van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025/2021-1 (journaalnummer 10101425).

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De kredieten worden aangepast, volgens noodzaak, volgens voorstel in bijlage.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de BBC.

          Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de BBC.

 

Argumentatie

 

De aanpassing meerjarenplan 2020-2025/2021-1 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van 26 april 2021.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder diverse acties van het meerjarenplan 2020-2025 en heeft financiële impact.

Zie officiële BBC-schema's hiervoor in bijlage.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx geeft aan dat de fractie CD&V dit niet gaat goedkeuren. Enerzijds omdat de toenemende personeelskost de spuigaten uitloopt, anderzijds omdat de impact op de jaren na de legislatuur groot zijn. Er wordt nu zoveel gerealiseerd dat het raadslid zich afvraagt met welke middelen er nog realisaties moeten gebeuren daarna, tenzij er extra geleend gaat worden of de belasting verhoogd wordt. Daarnaast meent raadslid Marc Haseldonckx dat er voor heel wat projecten ook in dit aangepast meerjarenplan geen budget is voorzien. Denk maar aan de mogelijke aanleg van een fietspad in de Gelmelstraat, dorpskernontwikkeling in Wortel of in Minderhout en wat met het parkeerbeleid of de heraanleg van de Vrijheid? Het raadslid herinnert zich ook het project in de Achteraard waar ooit budgetten voor werden voorzien maar die zijn toen omwille van een rioleringsprobleem niet uitgegeven. Er zijn momenteel geen budgetten voorzien om te werken aan deze weg. En wat met het exploitatie-budget van het cultuurhuis? Of de stijging van de responsabiliseringbijdrage, dat wordt nu voor 50 % gedragen door Vlaanderen maar het is onduidelijk hoe men hier in de toekomst mee zal omgaan.  Raadslid Marc Haseldonckx waarschuwt dat er jaren met verlies zullen aan komen, en die zijn te wijten aan de zware investeringen en de leninglast van 16 miljoen. In het jaar 2025 zal de werking van de gemeente 11,8 miljoen EUR en de personeelskost 28,3 miljoen EUR bedragen. Dit zijn serieuze cijfers, daarom geeft het raadslid de bezorgdheid mee om hoofdzakelijk in te zetten op de prioritaire zaken.

 

 

Raadslid Maarten Leemans heeft het bij de opmaak van de meerjarenplanning geopperd en ook bij deze aanpassing van de meerjarenplanning blijft hij van mening dat de financiële impact in realiteit veel groter zal zijn dan hoe deze hier wordt voorgesteld. Sommige kosten lijken rooskleuriger voorgesteld dan de realiteit (bvb. parking en plein Gravin Elisabethlaan) en kosten die worden doorgeschoven naar de volgende legislatuur (bouw en uitbating van het cultuurhuis). Als het raadslid de cijfers bekijkt, begrijpt hij nog steeds niet waarom er per sé dit jaar een lening moest worden aangegaan. We betaalden vorig jaar maar liefst 13.500 EUR aan negatieve intresten en nu gaan we centen lenen om op de rekening te parkeren en deze pas de volgende jaren te gaan gebruiken.

 

 

Schepen Roger Van Aperen herhaalt dat er voor de personeelsuitgaven een beter resultaat was in 2020 dan wat er gebudgeteerd werd, zoals ook op de commissie is aangehaald. Een aantal zaken zijn niet in de meerjarenplanning opgenomen, wat volgens de schepen normaal is als er bekeken wordt in welk stadium die zich nu bevinden. In Minderhout is momenteel de noodkerk aangekocht waar er een traject over start, op dit moment kan hier financieel niet veel zinnig over gezegd worden. Voor Wortel is er een budget voorzien voor de gebouwen van ’t Slot en van de KLJ – maar verder is hier niet meer info over. Het uitgangspunt is hierbij dat we pas budgetteren voor die zaken waarover ook financiële duidelijkheid is. Zaken die nu niet voorzien zijn, kunnen uiteraard in de volgende aanpassingen worden meegenomen. Op dat moment zal er bekeken worden welke impact dit heeft op de budgetten, zowel bij inkomsten als bij uitgaven. De schepen illustreert zijn werkwijze door de mededeling dat hij nu na het eerste kwartaal van 2021 al een controle heeft gevraagd van de budgetten die in 2021 zijn voorzien, hij wil de stand van zaken weten zodat er kan ingeschat worden of er budgetten moeten worden overgedragen naar 2022. Het schema M2 leert ons dat er een gecumuleerd budgettair resultaat is voor 2025 van 11,2 miljoen EUR, hoewel dit bij een vorige voorstelling nog 5 miljoen EUR was. Het doorgeven van de nodige middelen aan de volgende legislatuur wordt dus zeker voorzien, het ontbreekt niet aan realiteitszin voor de toekomst. De lening van 16 miljoen levert hier een juiste bijdrage aan, op dit moment is het namelijk nog zeer acceptabel om te lenen want de voorwaarden zijn goed. Het is daarom volgens schepen Roger Van Aperen niet meer dan normaal om dit nu te doen om zo de grote realisaties zoals de parking of het cultuurhuis te kunnen waarmaken. De schepen geeft aan dat het bestuur hier alvast zijn best voor zal doen en hij hoopt dat de rest van de gemeenteraad hier constructief aan mee zal willen werken en geen stokken in de wielen wil steken. Want anders dreigt de burger van Hoogstraten hier de gevolgen van te dragen.

 

Raadslid Marc Haseldonckx meent toch dat het belangrijk is om niet alleen af te gaan op wat je nu hebt van gelden, maar dat je ook vooruit moet kijken naar wat er nog op ons zal afkomen. Hij beklemtoont dat hij niet in de gemeenteraad zit voor meerdere eer en glorie van zichzelf, maar dat hij voor de gemeenschap werkt. Hij meent dat hij het volste recht heeft om te argumenteren en hierdoor mogelijk de zaken te verbeteren. Dit is volgens hem dus niet met het doel om stokken in de wielen te steken. Het gaat voor het raadslid niet alleen over het realiseren om te realiseren, de vraag is of de burger er baat bij heeft. Hij meent dat de meeste aspecten over het cultuurhuis, de parking en de knip in de Gravin Elisabethlaan al beslist zijn. Er wordt te weinig informatie over gegeven waardoor mensen het gevoel hebben dat ze enkel moeten slikken. De beslissing dat er een ondergrondse parking komt die is al genomen zonder dat er daarover met de gemeenteraad overlegd is. Raadslid Marc Haseldonckx vindt het belangrijk dat hij hiertegen kan en mag reageren.

Schepen Michel Jansen geeft aan dat de knip niets te maken heeft met de parking. Hij maakt duidelijk dat dit los staat van elkaar.

 

Raadslid Maarten Leemans vult aan dat hij steeds tracht constructief mee te werken, zeker ook in de raadscommissies. Als er tussenkomsten gebeuren op een gemeenteraad dat is dat om de visie mee te geven, die verschilt, maar dat moet ook kunnen. Het is op geen enkele manier de bedoeling om stokken in de wielen te steken, het buikgevoel en de realiteitszin van een raadslid mag ook spreken.

 

Schepen Roger Van Aperen hoopt dat alle 27 gemeenteraadsleden hier zitten om te werken voor een beter Hoogstraten. Dat wordt door verschillende gemeenteraadsleden ook beaamt, maar dat betekent niet dat er geen verschil in visie kan zijn en dat die ook mag geargumenteerd worden.

 

Fractie CD&V en Anders gaan niet akkoord.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/2021-1 (journaalnummer 10101425) zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn voor wat betreft het OCMW.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/2021-1 (journaalnummer 10101425) voor wat betreft het gedeelte van de stad en stelt de kredieten voor het jaar 2021 vast voor de stad.

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/2021-1 (journaalnummer 10101425) voor wat betreft de consolidatie van stad en OCMW en stelt de kredieten voor het jaar 2021 vast voor de consolidatie van stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Punt bijlagen/links Aanpassing Meerjarenplan 2020-2025 2021_1.pdf Download
De aanpassingen van het Meerjarenplan met de motivatie-toelichting van de wijziging1.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 22 maart 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 22 maart 2021 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 22 maart 2021 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Schepen Michel Jansen was niet aanwezig op de gemeenteraad van maart, hij zal zich dan ook onthouden.

 

 

Raadslid Hilde Vermeiren heeft een opmerking over de notulen bij agendapunt 2 en vraagt om dit aan te passen, met name de opmerking over het bezorgen van de erfpachtovereenkomsten. De opname in het verslag klopt volgens haar niet en om dit te duiden gaat ze terug in de tijd naar het moment van goedkeuring van de erfpachtovereenkomst voor de sportsite. Bij de goedkeuring erfpacht sportsite dienden ook de beëindiging van de oudere erfpachtovereenkomsten te worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Raadslid Hilde Vermeiren heeft toen gevraagd waarom deze oude erfpachtovereenkomsten niet bij het dossier zaten, immers de beëindiging ervan moest ook goedgekeurd worden en hierin kon toch wel interessante informatie staan in het kader van de behandeling van het dossier. Schepen Roger Van Aperen heeft toen gemeld dat hij de oude erfpachtovereenkomsten bij de notaris had opgevraagd en dat deze had gemeld dat ze niet konden en mochten overgemaakt worden. Deze correspondentie is vervolgens door raadslid Hilde Vermeiren opgevraagd en die zou door schepen Roger Van Aperen bezorgd worden. Op deze correspondentie is raadslid Hilde Vermeiren reeds 2 maanden wachtende. Vandaag heeft ze dan zeer laattijdig een kopie gekregen van de oude erfpachtovereenkomsten en konden deze in strijd met wat werd gemeld enkele gemeenteraden geleden, wel gewoonweg bekomen worden via de notaris. Het dossier met betrekking tot de erfpacht van de sportsite werd daardoor niet alleen niet op transparante wijze behandeld, maar we werden met een leugen in het riet gestuurd. Raadslid Hilde Vermeiren besluit dat ze dit een zeer spijtige zaak vindt.

 

Schepen Roger Van Aperen vindt het nogal sterk dat hij een leugenaar wordt genoemd door raadslid Hilde Vermeiren. Hij legt uit dat de notaris indertijd aangaf dat we derde partij waren in dit verhaal waardoor het niet nodig was om deze aktes aan te leveren. Ze hadden dus volgens de notaris geen nut. Bij die bespreking heeft raadslid Hilde Vermeiren geargumenteerd dat dit wel zinvol was omdat de zaken die er in stonden een mogelijke reflectie zouden kunnen hebben op de toekomst. Daarom heeft de schepen de aktes opgevraagd, die zijn vandaag toegekomen en die zijn doorgestuurd.

 

Raadslid Hilde Vermeiren reageert hierop. Het verslag van de bespreking bij het gemeenteraadsbesluit van 22.02.2021 punt 11 mbt goedkeuring erfpachtovereenkomst toont aan dat schepen Roger Van Aperen wel degelijk heeft gesteld dat de notaris de te beëindigen aktes niet kan overhandigen en dat de schepen heeft beloofd de communicatie van de notaris waarin aangegeven wordt dat de aktes niet kunnen worden bezorgd, dat deze communicatie door de schepen zal worden bezorgd. De opnames kunnen ook opnieuw beluisterd worden. Jammerlijk en niet correct om nu in strijd met de waarheid iets anders te gaan beweren.

 

Schepen Roger Van Aperen licht toe dat toen het dossier voor de eerste keer ter sprake kwam op de gemeenteraad, dat hij inderdaad de notaris gecontacteerd heeft en dat de reactie toen was dat die niet konden gegeven worden omdat de stad hierin geen betrokken partij was. Omdat raadslid Hilde Vermeiren is blijven aandringen, werd de vraag opnieuw gesteld en daarop heeft de notaris inderdaad vandaag de overeenkomsten bezorgd.

 

Er volgt nog een discussie tussen schepen Roger Van Aperen en raadslid Hilde Vermeiren over wat er wel of niet zou beweerd zijn door de schepen op voorgaande gemeenteraden.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 1 onthouding (Michel Jansen)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 22 maart 2021 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuring om de zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad te vervangen door audio-opnames.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het onderwerp "audionotulering" waarbij het zittingsverslag van de vergadering vervangen wordt door een audio-opname, kwam reeds ter sprake op een vergadering van de gemeenteraad (GR 28/09/2020). Ook op de gemeenteraadscommissie automatisering en digitalisering werd dit onderwerp besproken (GC 17/12/2020).

De gemeenteraad ging akkoord met het voorstel om in te zetten op audio-opname, met de optie voor uitbreiding naar video, maar wel pas als de renovatie van de raadzaal afgerond is en de vergaderingen van de gemeenteraad daar terug kunnen doorgaan.

 

In het dossier van de renovatie van de historische raadzaal werd er namelijk ingezet op de installatie van een audio-systeem dat gekoppeld kan worden aan het huidige notulensysteem meeting.net, wat het mogelijk maakt om het zittingsverslag te vervangen door een audio-opname.

De benodigde software voor deze audio-opnames werd aangekocht via collegebesluit van 14 januari 2021.

 

De renovatie van deze historische raadzaal is intussen afgerond, zodat de vergaderingen van de gemeenteraad daar opnieuw kunnen doorgaan, waarbij gebruik kan gemaakt worden van moderne audio apparatuur. Van zodra de vergaderingen terug in de raadzaal zullen doorgaan, zijn we dus technisch in de mogelijkheid om het zittingsverslag te vervangen door een audio-opname.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 278 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het decreet lokaal bestuur laat toe om het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad te vervangen door een audio-opname. Door hiervan gebruik te maken, kan de notulering van deze vergadering geautomatiseerd worden, en kunnen raadsleden en burgers besprekingen van dossiers en tussenkomsten van raadsleden herbeluisteren of doorzoeken.

De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ward Baets herinnert zich dat de fractie CD&V in de gemeenteraad van 28 september 2020 een bijkomend agendapunt indiende dat het voorstel inhield om de gemeenteraden via live-stream uit te zenden en het daarna ook mogelijk te maken dat ze konden worden herbekeken. In het kader van de discussie over de renovatie van de oude raadzaal werd er beslist om in te zetten op audio-opname en daarbij de optie voor uitbreiding naar video. Vandaag staat er op de agenda dat de audio-opname het schriftelijk verslag zou vervangen. De fractie CD&V kan hier niet mee akkoord gaan. Het was immers geenszins de bedoeling volgens raadslid Ward Baets om het schriftelijk verslag te vervangen maar veeleer om  het te gebruiken als naslagwerk als het schriftelijk verslag onduidelijk zou zijn. Het raadslid denkt dat de motivatie voor raadsleden om het verslag na te kijken of er naar terug te grijpen ook sterk zal dalen aangezien het herbeluisteren en het herbekijken tijdrovend is. Volgens het raadslid is dit trouwens ook zo niet voorgesteld op de commissie automatisering. Als er opzoekingen moeten gebeuren zal dit ook een stuk moeilijker zijn.

 

Raadslid Maarten Leemans wil voorstellen om een proefperiode in te lassen van een half jaar en zo dus een geschreven verslag naast de audionotulering te mogen ontvangen.

 

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft aan dat bij de behandeling van het dossier van de vernieuwing van de raadszaal het dossier van de audiovisuele technieken werd besproken. Dit dossier is ook toegelicht geweest op de commissie automatisering en er zijn ook vragen over gesteld. Maar de schepen merkt dat er dus blijkbaar wel wat onduidelijkheid is. Hij verduidelijkt daarom dat er nog wel een schriftelijk verslag wordt gemaakt en dat zal de tekst bevatten van het ontwerpbesluit, een verwijzing naar de juiste plaats in de audio-opname waar de bespreking erover kan geraadpleegd worden en het stemgedrag met de daarbij horende motivatie of argumenten. Als er iets aan de besluitvorming wijzigt dan zal dit uiteraard ook uitgebreid toegelicht worden in het besluit. Het volledig woordelijk uitschrijven van de tussenkomsten zal niet meer gebeuren, daarvoor zal er doorverwezen worden naar de audio-opname. Schepen Arnold Wittenberg meent dat er geen proefperiode nodig is, dit is een operationeel systeem dat werkt en op andere besturen ook al zo gebruikt wordt. Het is bovendien een performant systeem dus een dubbele oefening om dit ook schriftelijk te doen is niet nodig.

 

Raadslid Maarten Leemans herhaalt zijn pleidooi om dit dubbel te doen zodat de raadsleden er ook mee kunnen leren werken.

Voorzitter Jef Vissers geeft aan dat hij mee zal bewaken dat er een opleiding wordt voorzien zodat het voor alle raadsleden duidelijk is hoe het werkt.

 

Raadslid Tinne Rombouts vraagt zich toch af hoe burgers die niet over de juiste digitale instrumenten beschikken de verslagen nog gaan kunnen raadplegen. Ze vreest dat nog niet  iedereen ook vertrouwd is met deze wijze van verslaggeving.

 

Schepen Arnold Wittenberg stelt gerust dat als er mensen digitale ondersteuning nodig hebben dat dit dan zeker geboden zal worden en dat burgers dit in het stadhuis kunnen beluisteren met de nodige hulp. 

 

BESLUIT

 

Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om van zodra de vergaderingen van de gemeenteraad terug live door kunnen gaan in de raadzaal van het historisch stadhuis, het zittingsverslag van deze vergaderingen te laten vervangen door een audio-opname.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Vaststelling van het aangepast huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 werd het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vastgesteld.

 

Conform artikel 38, laatste lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, kan de gemeenteraad het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 38, 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Ingegeven vanuit de goede werking van de raad, dient het huishoudelijk reglement te worden aangepast. Ter zake wordt verwezen naar de aanpassingen in kleur in het ontwerp van huishoudelijk reglement, gevoegd in bijlage.

 

Bij besluit van 25 maart 2021, besliste het college van burgemeester en schepenen onderstaande besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Voorzitter Jef Vissers geeft kort de achterliggende bedoeling weer van deze aanpassing. Hij streeft daarbij naar een grote efficiëntie van vergaderen, waarbij zowel voor de leden van de vergadering als de toehoorders het duidelijk is wat de standpunten zijn en wat de achterliggende argumenten zijn. Daarnaast is ook de gelijke behandeling van alle leden belangrijk, waarbij alle fracties een gelijke tijd krijgen toegemeten om hun standpunt duidelijk te maken. Voor een voorzitter is het onmogelijk om iedereen gelijk te behandelen als er geen instrumenten zijn, dit is dan ook een instrument  waardoor de vergadering beter in de hand kan gehouden worden. Dit zal een grondigere voorbereiding vragen door alle leden van deze raad, zowel van het bestuur als van de oppositie. Door een dergelijke gestructureerde manier van vergaderen meent voorzitter Jef Vissers dat het publiek en de pers meer kans wordt gegeven om de raden te volgen en de tijd wat meer te beperken.

 

Raadslid Fons Jacobs wil vooraf even aanstippen dat er een eerste bijeenkomst is geweest met de fractievoorzitters rond dit thema waarbij over sommige zaken eensgezindheid was, maar waar ook verschillende zaken waren waarover geen eensgezindheid was. Er werd toen afgesproken om de voorstellen terug te koppelen naar de fracties en om nadien nogmaals samen te zitten met de fractievoorzitters. Deze nieuwe bijeenkomst is er niet gekomen, maar we moeten nu wel vaststellen dat het de democratische meerderheid behaagd heeft om het nieuwe reglement toch al voor te leggen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.

In artikel 16 uit dit huishoudelijk reglement wordt er een tijdschema voorgesteld waarbij elke fractie mag tussenkomen. Volgens de huidige samenstelling van de gemeenteraad (2 meerderheidspartijen en 2 oppositiepartijen) zou dus de gezamenlijke meerderheid voor elk punt 32 minuten mogen tussenkomen en de oppositie voor 16 minuten. Wie bepaalt de afwijkingen op dit schema? De meerderheid? Of kan de oppositie ook vragen om voor hun agendapunten af te wijken van dit schema. Het raadslid verwijst ook naar artikel 26, er werd vooraf gevraagd hoe de wijze van stemmen verloopt als er digitaal vergaderd wordt? Dit vinden we niet terug. Raadslid Fons Jacobs verwijst naar agendapunt 12 op de agenda van vandaag, met name het dossier over de bouw van een ondergrondse parking, hoe kunnen we nu op 7 minuten dit hele dossier en onze houding hierover toelichten. Hoe kunnen we op 7 minuten hierover in discussie gaan met de andere gemeenteraadsleden en met de andere fracties? Hoe haalt een meerderheid het in haar hoofd om de democratische discussie op deze manier de mond te snoeren? Voor de fractie Anders moet elk raadslid op elk agendapunt kunnen tussen komen. Elk raadslid is democratisch verkozen en heeft het recht (en voor ons zelfs de plicht) om op te komen voor zijn standpunten en heeft de plicht om die standpunten openbaar te kunnen verkondigen. Elk raadslid hier aanwezig heeft met een programma campagne gevoerd om in deze raad zijn/haar gedacht te kunnen komen vertellen en verdedigen. Hij /zij vertegenwoordigt niet alleen de eigen kiezers maar de hele Hoogstraatse gemeenschap.

Dit reglement beknot dit spreekrecht van de individuele raadsleden. Raadslid Fons Jacobs roept dan ook alle raadsleden op, ook en zeker deze van de meerderheidspartijen, om uw

duurbevochten gemeenteraadszetel eer aan te doen en op te komen voor uw spreekrecht! Hij kan niet geloven dat gemeenteraadsleden die geijverd hebben om verkozen te worden, nu zelf gaan goedkeuren om niets meer te mogen zeggen. Het raadslid herinnert zich in deze enkele jaren geleden nog de actie van de raadsleden van Hoogstraten Leeft waarin zij met blauwe kleefband hun mond hadden afgeplakt om zo duidelijk te maken dat zij vonden dat ze monddood waren gemaakt. Het is cynisch nu te moeten vaststellen dat diezelfde raadsleden nu met een reglement het spreekrecht willen gaan beknotten van hun collega raadsleden, terwijl ze daar enkele jaren geleden nog actie tegen hebben gevoerd. En is vrijheid van spreken niet ten gronde een liberale gedachte? En gaan deze liberalen dat hier nu beknotten? Of moeten zij zich nu neerleggen bij een dictaat van hun coalitiepartner? Raadslid Fons Jacobs roept dus nu elk individueel raadslid op om deze aanpassing niet mee goed te keuren , en om het ambt als gemeenteraadslid met de nodige waardigheid te kunnen uitoefenen en om uw kiezers recht in de ogen te kunnen blijven kijken. Hij roept ook de gemeenteraadsvoorzitter op om de rechten van de raadsleden ten volle te laten uitoefenen en niet toe te laten dat het spreekrecht van zijn raadsleden beknot wordt. Hier kan een voorzitter het verschil maken over alle fracties heen. Zelfs als hij het niet altijd eens is met wat anderen verkondigen, het is zijn verdomde plicht er voor te zorgen dat elk raadslid zijn mening in dit forum moet kunnen verkondigen, toch zeker als hij de voorzitter wil zijn van de gehele raad. Raadslid Fons Jacobs eindigt met duidelijk te stellen dat de fractie Anders niet akkoord is met de aanpassing van artikel 16 van het huishoudelijk reglement, en dus gaat de fractie Anders niet akkoord met dit hele agendapunt.

 

Ook raadslid Hilde Vermeiren gaat niet akkoord met het vaste tijdsschema dat in dit huishoudelijk reglement wordt opgelegd. Daarnaast kan ze ook niet akkoord gaan met artikel 9 waarin aangegeven wordt dat het antwoord op technische vragen ten laatste maandagmiddag moet worden bezorgd. Voor haar moet dit vrijdag zijn zodat er voor de raadsleden ook genoeg tijd is om deze informatie te kunnen verwerken. Het opleggen van een strak tijdsschema voor het debat daar gaat het raadslid niet mee akkoord, dit is in het verleden ook nooit nodig geweest want er worden interessante debatten gevoerd. Als er wordt uitgewijd dan gaat het over dossiers die niet in orde zijn of over persoonlijke opmerkingen. Raadslid Hilde Vermeiren meent dat Hoogstraten niet Vlaanderen is en dat het perfect mogelijk is om debatten te voeren op de manier waarop het nu gebeurt. Het is van belang dat iedereen genoeg tijd krijgt om zijn of haar tussenkomst te kunnen doen, het afblokken van mensen en hen tussentijds onderbreken dat stoort. Het raadslid vindt ook dat deze regeling de rechten van gemeenteraadsleden uitholt en dat het een beknotting is van de democratische rechten. De spreektijd van de coalitiepartners is een stuk meer dan die van de oppositie, ze meent dat deze verdeling onrechtvaardig is. Het voorstel van aanpassing werd eerder al besproken in een overleg met de fractieleiders, sommige zaken werden aangepast maar over dit tijdsschema was vanaf het begin serieus protest. Een dergelijk huishoudelijk reglement wordt best gedragen door de voltallige gemeenteraad, vindt raadslid Hilde Vermeiren, en wordt ook zo gesuggereerd in het advies van VVSG dat is bijgevoegd.

 

Raadslid Herman Snoeys meent dat dit een van de dossiers is waarbij getracht is om over de partijgrenzen heen naar een overeenkomst te groeien. Als het resultaat dan is dat je beschuldigd wordt van het dictaat van een coalitiepartner te volgen, dan schrikt het raadslid hier toch van. In deze coalitie wordt er niet gewerkt met dictaten, een dergelijk verwijt maken is niet gepast en het raadslid is hier persoonlijk door geraakt. De spreektijd beperken is een poging om de sprekers op te roepen tot de essentie te komen en de ideeën te ballen tot een beperkt aantal minuten.

 

Ook raadslid Gert Van den Bogaert maakt duidelijk dat zijn partij zich niet als een dictaat opstelt ten aanzien van de coalitieparter, integendeel er wordt op een goede en vruchtbare manier samengewerkt. De belangrijkste dossiers worden ook behandeld in een commissie, daar is geen enkele beperking van de spreektijd dus daar is een uitgebreid debat steeds mogelijk. Dit is volgens het raadslid dan ook geen beperking van de democratie. De extra technische vragen worden best zo snel mogelijk gesteld, zodat er genoeg ruimte is voor de diensten om de vragen te kunnen beantwoorden.

 

Voorzitter Jef Vissers bevestigt dat er geen afsluitend overleg meer geweest is. Hij verstuurde een mail op 11 maart met daarin de laatste versie van het huishoudelijk reglement en de vraag om reactie. Hier is geen antwoord op gekomen, behalve dan op 13 april van raadslid Hilde Vermeiren. Toen was echter de agenda voor deze gemeenteraad al opgemaakt. De voorzitter is er dan ook van uit gegaan dat er geen overleg meer nodig was. De raadscommissies zijn publiek, ook daar kan er bekeken worden of er een audio-opname mogelijk is. Hij herhaalt dat het tijdsschema als doel heeft om de efficiëntie van vergaderen te verhogen.

 

Raadslid Hilde Vermeiren geeft aan dat er uiteraard respect moet zijn voor elkaar en dat er gestreefd moet worden naar een efficiënte vergadering maar dat daar geen tijdsschema voor nodig is. Een commissie is zeer interessant om voorafgaandelijk de nodige info te krijgen, maar daar zijn nog niet altijd alle stukken voorhanden. De eigenlijke discussie wordt dan ook gevoerd op de gemeenteraad. Het raadslid had toch gehoopt dat er hier opnieuw over gediscussieerd kon worden.

 

Raadslid Fons Jacobs treedt raadslid Hilde Vermeiren bij, op de commissievergaderingen wordt er door alle fractievoorzitter goed meegewerkt maar de eigenlijke discussie wordt op de gemeenteraad gevoerd.

 

Voorzitter Jef Vissers herinnert zich dat uit het overleg met de fractievoorzitters toch gebleken is dat de vergaderingen soms bitsig verlopen. En dit gebeurt vanuit alle partijen.  Het invoeren van de tijdsklok heeft dan ook tot doel om tot de essentie te komen waardoor er geen ruimte meer is voor bitsigheden en verwijten heen en weer. Het college krijgt meer spreektijd om hun plannen voor te stellen en een repliek te geven op de vragen of de tussenkomsten. Daarnaast hoopt hij ook de veelvuldige herhalingen te kunnen vermijden. Voorzitter Jef Vissers legt dit ter stemming voor.

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt om een hoofdelijke stemming en wordt hierin bijgetreden door raadslid Hilde Vermeiren.

 

Voorzitter Jef Vissers organiseert daarop een hoofdelijke stemming, waarbij de fracties CD&V en Anders niet akkoord gaan en de fracties Hoogstraten Leeft en NV-A wel akkoord gaan. Raadslid Ann Tilburgs was niet aanwezig toen de stemmingen werden gehouden, zij stemde dus niet mee.

 

Voorzitter Jef Vissers sluit dit onderwerp af met de afspraak dat hij zeker bij de grotere agendapunten zoals de jaarrekening ruimte wil laten voor een meer ruimere spreektijd.

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert) en 1 niet gestemd (Ann Tilburgs)

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt het aangepast ontwerp van huishoudelijk reglement - gevoegd in bijlage en integraal deel uitmakend van huidig besluit - vast.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Punt bijlagen/links 20210426Aanpassing huishoudelijk reglement gemeenteraad definitief.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid over het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De huidige overeenkomst met Vlaanderen voor bron- en contactopsporing loopt af 31 maart 2021.

 

In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.

 

 Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk.  Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

 Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Op datum van 19 maart 2021 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

 

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van kiezen tussen de volgende opties:

 Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

 Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én  aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeenten die inzetten op optie 2 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 EUR per inwoner per maand en een variabele vergoeding per indexpatiënt en hoogrisicocontact.

 

De stad wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair inzetten op optie 2. Hiertoe werd door de stad op 25 januari 2021 een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de gemeente Merksplas treedt hierin op als penhoudende gemeente.

 

Bij deze samenwerkingsovereenkomst werden volgende documenten als bijlage gevoegd

          Afsprakennota waarin de gemeente, in overleg met de COVID-19-teams haar engagementen die zij in het kader van de samenwerkingsovereenkomst zal uitvoeren, concreet omschrijft;

          De nodige verwerkersovereenkomst(en) zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be;

          De contactlijsten m.h.o. op het aanvragen van de nodige accounts op deze engagementen te kunnen uitvoeren;

          In voorkomend geval, de nodige protocollen zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be.

 

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2021 houdende goedkeuring samenwerkingsovereenkomst lokale bron- en contactopsporing gecoördineerd door ELZ Kempenland en aanduiding van Gemeente Merksplas als penvoerende overheid.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot verlenging van een subsidie aan de lokale besturen voor de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 april 2021.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.

 

De stand van zaken m.b.t. COVID-19 noopt tot verderzetting en het BVR van 19 maart 2021 voorziet verlenging subsidiëring tot 31 mei 2021 tegen de zelfde voorwaarden (0,125 EUR per inwoner vast / 40 EUR per indexpatiënt en 20 EUR per hoogrisicocontact met max van 60 EUR per indexpatiënt, zij het globaal genomen).

 

Deze subsidie heeft tot nu toe de kosten gedekt, naar verwachting zal dit ook voor de verlenging van de opdracht het geval zijn.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot verlenging van een subsidie aan de lokale besturen voor de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het voorgelegde addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid • 19- pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen, goed en bekrachtigd het reeds genomen collegebesluit van 8 april 2021.

Artikel 3:

De gemeente Merksplas zal hierbij optreden als penvoerende gemeente voor de gemeenten Turnhout, Hoogstraten, Rijkevorsel, Beerse, Vosselaar, Ravels, Arendonk en Baarle-Hertog voor zover hun bestuur dit addendum goedkeurt.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Kennisname van het overzicht van de genomen maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Om de corona-crisis onder controle te houden, werden er op verschillende vlakken ingrepen gedaan of ondersteuning geboden vanuit stad en OCMW. De oplijsting van deze acties werden in het eerste deel van bijgevoegd document gebundeld en in functie van rapportering aan de gemeenteraad bijgewerkt. Het rapport geeft een stand van zaken van de acties tot 1 april 2021, de aanpassingen werden in de roze kleur weergegeven.

 

Sinds de presentatie van het relanceplan aan de gemeenteraad van 22 juni 2020 is het stadsbestuur op 3 werven in actie geschoten:

          ondernemers en toerisme;

          verenigingen;

          inwoners.

 

Het tweede deel van het bijgevoegd document geeft de stand van zaken van de uitvoering van elk van de werven van Hoogstraten Herstart weer op 1 april 2021.

 

De diverse acties van Hoogstraten Herstart zijn in de rapportering ingedeeld in drie categorieën:

- in opstart (oranje). Hier is de uitvoering van de acties nog niet begonnen, ofwel omdat dit als gevolg van de coronabeperkingen nog niet mogelijk was (bv. het verbod op evenementen) ofwel omdat de onmiddellijke uitvoering van deze actie niet als opportuun wordt beschouwd (omdat er bv. nog onderzoek moet plaatsgrijpen , ...)

- in uitvoering (blauw). De uitrol van de actie is volop aan de gang, er dienen nog beslissingen te worden genomen .

- uitgevoerd (groen). De actie is volledig uitgevoerd ofwel zijn alle maatregelen genomen om de volledige uitvoering te verzekeren.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ilse Verachtert heeft kennis genomen van het financieel overzicht dat hierbij is gevoegd. Ze wil daarbij graag haar bezorgdheid uiten over de corona-subsidies die er voorhanden zijn voor de sociale dienst, meer bepaald voor de cliënten van de sociale dienst. Er zijn 4 subsidielijnen voor in totaal een bedrag van 162.000 EUR waarvan momenteel  40.000 EUR besteed is, er is dus nog 120.000 EUR beschikbaar voor de rest van het jaar. Deze middelen zijn voor specifieke doeleinden bedoeld en er zijn ook  al heel wat inspanningen gedaan door de sociale dienst om hun cliënten hiervan op de hoogte te brengen maar voorlopig zonder veel resultaat. Het raadslid vraagt zich af voor wie deze steun bedoeld is. Is dit specifiek voor leefloners of kan dat ook ruimer gebruikt worden? De gevolgen van corona zullen pas geleidelijk aan duidelijk worden, meent raadslid Ilse Verachtert en daarom vraagt ze ook om zo veel mogelijk moeite te doen om deze middelen ook te kunnen besteden. Daarbij wordt best de administratieve last zo laag mogelijk gehouden, zodat dat aspect hen zeker niet tegenhoudt. De opvolging van dit financieel overzicht zal allicht nog terug komen in de loop van het jaar en zal daar dus ook door raadslid Ilse Verachtert mee opgevolgd worden.

 

Raadslid Fons Jacobs uit zijn bezorgdheid over het feit dat de vaccinatie van de seizoensarbeiders blijkbaar niet erg van start gaat, en men nog geen idee heeft hoe men hier de vaccinatie kan gaan opstarten. Deze mensen maken echter (mogelijk maar tijdelijk, maar ze zijn hier wel) deel uit van onze gemeenschap, gaan hier winkelen, enz. Het lijkt het raadslid dan ook erg belangrijk dat de verschillende sectoren waar deze mensen tewerkgesteld zijn hier duidelijk op hun verantwoordelijkheid gewezen worden.

 

 

Schepen Piet Van Bavel meent dat de cijfers uit het financieel overzicht en die op de commissie financiën zijn toegelicht gaan tot de periode tot 31 december 2020. Ondertussen is het bestedingsbedrag dus al gestegen tot 59.000 EUR. Het zijn niet alleen leefloners die voor deze steunvormen in aanmerking komen, andere dossiers worden individueel besproken op het bijzonder comité van de sociale dienst. Daarnaast wordt er ook aan gewerkt om zichtbaar te zijn en bijvoorbeeld in het Infozine de nodige aandacht te besteden aan het bijzonder comité.

Raadslid Ilse Verachtert meent dat de subsidies die niet besteed zijn aan het einde van het jaar moeten terug vloeien naar de federale overheid. En dit moet toch vermeden worden.

Dit treedt schepen Piet Van Bavel helemaal bij, er zal dan ook alles aan gedaan worden om het budget zo veel als mogelijk te besteden. Bijvoorbeeld voor het verhogen van het consumptiebudget waren er 2.129 begunstigden en daarvan blijken er nu al 1.881 bonnen verdeeld. Ook daarvoor zijn herhaaldelijk herinneringen gestuurd.

 

Burgemeester Marc van Aperen legt uit dat er voor de werkwijze van vaccineren van seizoensarbeiders op dit moment nog geen oplossing is. Dit is al herhaaldelijk binnen de eerstelijnszone besproken en ook hogerhand aangekaart, er wordt gezocht naar een oplossing. Het probleem is nu echter dat ze niet (kunnen) worden opgeroepen en dus geen uitnodiging ontvangen om te worden gevaccineerd. 

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het document over de maatregelen in functie van corona en Hoogstraten Herstart waarin een stand van zaken op datum van 1 april 2021 wordt weergegeven. Op voorstel van het college zal dit document een laatste keer ter kennisname worden voorgelegd op de gemeenteraad van juni 2021.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Aanwijzing van mevrouw Lisa Lambeets als sanctionerend ambtenaar belast met het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2011 werd o.a. beslist de samenwerkingsovereenkomst inzake de dienstverlening van de Dienst Gemeentelijke Administratieve Sancties van de stad Turnhout goed te keuren.

 

Bij gemeenteraadsbesluiten van 25 juni 2012, 23 december 2013, 25 augustus 2014 en 29 juni 2015 werden respectievelijk Kim Schiepers, Pascale Van Bael, Sofie Bruyninckx en Dorien Bols aangewezen als sanctionerend ambtenaar, belast met het opleggen van administratieve geldboetes.

 

Per e-mail van sanctionerend ambtenaar Dorien Bols van 9 februari 2021, inclusief bijlage, werd meegedeeld dat Kim Schiepers ontslag heeft genomen en dat Lisa Lambeets als sanctionerend ambtenaar dient te worden aangewezen door de gemeenteraden van de stad Hoogstraten, de gemeente Merksplas en de gemeente Rijkevorsel.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.

          Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

          Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Argumentatie

 

Conform artikel 6, §3 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, wordt de sanctionerend ambtenaar aangewezen door de gemeenteraad, zodat deze administratieve geldboetes kan opleggen.

 

Het hoger aangehaalde KB van 21 december 2013 stelt dat de sanctionerend ambtenaar houder moet zijn hetzij van een diploma van bachelor in de rechten of bachelor in de rechtspraktijk of master in de rechten en de opleidingsmodule conflictbeheersing, inbegrepen positieve conflictbeheersing met minderjarigen gevolgd moet hebben.

 

Lisa Lambeets trad op 23 november 2020 als beleidsadviseur (Av) in dienst van de Stad Turnhout. Zij beschikt over een masterdiploma en is jurist. Zij volgde op 25 februari 2021 de vereiste opleidingsmodule. Lisa Lambeets voldoet aan alle wettelijke voorwaarden.

 

Het hoger aangehaalde KB van 21 december 2013 bepaalt dat de sanctionerend ambtenaar slechts door de gemeenteraad mag worden aangewezen na advies van de bevoegde procureur des Konings.

 

Het Parket van de procureur des Konings Antwerpen-Afdeling Turnhout gaf met een brief van 22 maart 2021 gunstig advies voor de aanwijzing van mevrouw Lisa Lambeets, geboren op 28 juli 1994, als sanctionerend (GAS)ambtenaar.

 

Bij besluit van 1 april 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen huidige aanwijzing ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad wijst Mevrouw Lisa Lambeets aan als sanctionerend ambtenaar voor het opleggen van administratieve geldboetes op het grondgebied van de stad Hoogstraten.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van artikel 4 van bovengenoemd KB van 21 december 2013 dat bepaalt dat de sanctionerend ambtenaar zijn bevoegdheden op onafhankelijke wijze dient uit te oefenen in het kader van de beslissingen om een administratieve sanctie op te leggen, zoals bedoeld in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en dat hij/zij autonoom moet kunnen beslissen en daarbij geen instructies mag ontvangen.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuring aankoop van een perceel grond, ter streke 'Torenakker', kadastraal gekend Hoogstraten, 2de afd., Minderhout, sectie B, nr. 54TP0000.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad wenst het perceel grond, ter streke 'Torenakker', kadastraal gekend Hoogstraten, 2de afd., Minderhout, sectie B, nr. 54TP0000 (1867 m²) aan te kopen (kadastrale legger in bijlage).

 

In opdracht van de stad werd op 12 september 2020 het schattingsverslag - gevoegd in bijlage - opgesteld door landmeter-expert Raeymaeckers. Het perceel werd geschat op 180.000 EUR.

 

Juridische grond

 

          Artikel 41, 11° en 296 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

 

Argumentatie

 

Na onderhandeling met de eigenaar is deze bereid om het perceel te verkopen aan 198.000 EUR, zijnde 10% boven de schattingsprijs (180.000 EUR).

 

Conform hoger aangehaalde omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019, kan er van de schattingsprijs worden afgeweken, mits dit wordt gemotiveerd aan de hand van objectieve redenen die daarvoor worden ingeroepen.

 

De aankoop van het voormelde perceel gebeurt in het kader van de ontwikkeling van een nieuwe brandweerkazerne en is essentieel teneinde de nodige grondoppervlakte te verwerven. De ligging ervan is specifiek voor de stad van strategisch belang en uniek aangezien het - samen met de grond van AWV (welke ook door de stad zal verworven worden - cfr. beslissing in bijlage: CBS dd. 4 februari 2021 Motivatie voor de aankoop van een perceel grond gelegen ter hoogte van de Desmedtstraat te 2322 Minderhout - welke motivatie hier integraal wordt bijgetreden) - het enige perceel is dat beschikbaar is op de door HVZ Taxandria aangeduide as voor de ontwikkeling van een nieuwe brandweerkazerne. Het betreft een eenmalige opportuniteit welke zich slechts zelden aandient. Bovendien is het het enige perceel dat perfect aansluit bij het andere aan te werven perceel van AWV.

 

Op 12 oktober 2020 bracht de zonecommandant van HVZ Taxandria, Luc Faes, en de postoverste van Hoogstraten, Lt. Jan Peeraer, een bezoek ter plaatse.

Na een inspectie van de twee betrokken percelen gaven zij hun fiat om op deze plaats een nieuwe kazerne voor Hoogstraten in te planten.

De onderhandelingen met de eigenaars van de twee percelen werden dan ook verder gezet. De zoneraad van HVZ Taxandria gaf op 24 februari 2021 haar akkoord op de algemene afspraken omtrent de bouw van de kazerne.

 

Door notaris Philippe Verlinden werd op 7 april 2021 een ontwerp van verkoopovereenkomst bezorgd (Ref..: KJ/15428/001-bijlage).

 

Bij besluit van 15 april 2021, besliste het college van burgemeester en schepenen onderstaande besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Samenwerking Veiligheid" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/3/1/1, beleidsitem: "Brandweer" met nummer 410-00 en algemeen rekeningnummer: 22000000 "Onbebouwde terreinen".

Voorziene budget in het meerjarenplan in 2021 : 1 000 000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 550 000 EUR (onder voorbehoud; afhankelijk van schatting voor perceel AWV).

Beschikbaar budget op vandaag: 450 000 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 198 000  EUR.

 

De financieel directeur heeft op 9 april 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans wil weten hoe ver het staat met de aankoop van de twee andere, aansluitende, percelen.

 

Raadslid Tinne Rombouts verwijst naar de commissievergadering van 18 maart 2020 waar het verslag van de vergadering van 28 november 2019 besproken werd. Er werd toen gevraagd naar een stand van zaken van de brandweerkazerne, meer bepaald werd er toen gevraagd naar een duidelijke studie over de aanrijtijden vanuit de nieuwe locatie maar ook de samenwerkingsafspraken met Nederland. Die zijn volgens het raadslid immers noodzakelijk om de afgesproken aanrijtijden op het hele grondgebied van Hoogstraten ook te kunnen garanderen. Op de laatste commissievergadering van 18 maart 2021 heeft de burgemeester beloofd dat er geen besluiten rond aankoop van grond zouden volgen zonder duidelijkheid te hebben over de herberekende aanrijtijden. Raadslid Tinne Rombouts heeft deze studie echter nog niet gezien en ze vraagt dan ook naar de gegevens over de aanrijtijden en welke afspraken er met Nederland zijn gemaakt om de aanrijtijden te garanderen. Daarnaast informeert het raadslid ook naar een overzicht dat in kaart brengt wie er van de huidige brandweermannen tijdig in de brandweerkazerne op de nieuwe locatie zal geraken. Raadslid Tinne Rombouts herhaalt ook haar eerdere vraag om zeker grondig te bekijken of de politiediensten niet mee op deze site kunnen worden opgenomen, ze meent dat er heel wat synergiën zijn en dat dit ook kostenbesparend kan werken.

 

Raadslid Marc Haseldonckx begrijpt dat er nu dus één perceel wordt aangeboden om te kopen. In hoeverre is er de garantie dat we de twee andere percelen ook kunnen verkrijgen, wil hij weten. Hij vraagt zich ook af hoe deze site zal ontsloten worden, zal dit via de Desmedtstraat gebeuren en is hier overleg over geweest met AWV. Dit is immers geen vanzelfsprekende plaats om een brandweerkazerne te ontsluiten. Tot slot stelt raadslid Marc Haseldonckx vast dat de aankoopprijs 10% boven de schattingsprijs ligt, hij vraagt zich af of dit vanaf nu een gewoonte gaat worden bij elke aankoop.

 

 

Burgemeester Marc Van Aperen verwijst naar de uitnodiging voor de volgende commissie intergemeentelijke en internationale samenwerking die afgelopen vrijdag werd verstuurd. Daarin is de nieuwe studie van de aanrijtijden toegevoegd en die zal op de commissie van volgende week ook worden toegelicht. De burgemeester schetst kort de historiek. In het verleden kampte Hoogstraten met slechte aanrijtijden, zeker in Meerle omdat er daar te weinig vrijwilligers voorhanden waren om snel te kunnen uitrukken. In 2015 werd er een studie door Hoogstraten besteld waaruit dit ook gebleken is. Bij de start van nieuwe legislatuur werd aan de hulpverleningszone Taxandria opdracht geven om nieuw beleidpslan op te maken. Dat werd vertaald in een operationeel plan tot 2030, waarbij de visie was om binnen de zone met twee versterkte beroepsposten te werken, met name in Turnhout en Hoogstraten. Voor Hoogstraten betekende dit een verhoging van het aantal beroepskrachten naar uiteindelijk 20 manschappen en de inzet van een extra ziekenwagen. De vraag werd gesteld aan Hoogstraten om een nieuwe kazerne te bouwen in deze legislatuur, die ten laatste in september 2024 operationeel zou moeten zijn. Ondertussen is de tweede ziekenwagen actief, zijn de vrijwillige ambulanciers ingekanteld in de hulpverleningszone en bedraagt het totaal aantal beroepskrachten momenteel 12 (en dat zal nog stijgen naar 20). Er werden gesprekken aangegaan met de eigenaars van de enige beschikbare grond die nog voorhanden was binnen de afgebakende zone. De aankoop die hier vandaag voorligt is daar het gevolg van. Over de twee andere percelen zijn er gesprekken bezig. Uit de herberekeningen blijkt dat de uitruktijd vanuit de nieuwe locatie gedurende de dag slechts 2 minuten zal bedragen. Voor het recruteren van vrijwillige brandweermannen zal er vooral gerecruteerd worden vanuit Meer, Meerle maar ook Wortel want zij kunnen de nieuwe locatie gemakkelijk via Castelré bereiken. Binnenkort wordt er een projectgroep opgestart die hopelijk tegen het einde van het jaar een projectplan kan afronden. De ontwikkeling van een veiligheidssite waar ook de politiediensten geïntegreerd zouden worden, daar wordt niet op verder gewerkt. Zowel politie als brandweer zijn geen vragende partij, bovendien moet de politiekazerne ook meer centraal gelegen zijn in de politiezone.

 

Schepen Roger Van Aperen vult aan dat er gesprekken zijn gevoerd met AWV die eigenaar is van het ander grotere perceel. Daar is bereidheid om te verkopen, zeker omdat het in functie is van de bouw van een brandweerkazerne. Om deze procedure in gang te zetten is er een motivatie bezorgd en werd het engagement uitgesproken dat deze aankoop bedoeld is voor het bouwen van een brandweerkazerne. Er staat een belangrijke elektriciteitskabine op deze zone waarover afspraken gemaakt zijn met Fluvius in functie van verplaatsing. Het resterende, derde, perceel is eigendom van de familie Brosens. Dit stuk hebben we niet echt nodig voor onze ontwikkeling, maar er zijn wel gesprekken gevoerd met de familie en dit wordt momenteel intern binnen de familie bekeken. Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat de uitrit inderdaad langs de Desmedtstraat zal komen. De aankoop met een bedrag 10% boven de schattingsprijs past helemaal binnen de regelgeving, maar het is zeker geen uitgangspunt voor aankopen.

 

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of AWV toestemming geeft voor een volwaardige uitrit op die plaats, in het verleden werd dit volgens hem al geweigerd in functie van de ontwikkeling van een bushalte.

De burgemeester geeft aan dat dit besproken is met AWV en hij oppert dat er mogelijk lichten gaan komen.

 

Raadslid Tinne Rombouts zit verveeld met het feit dat ze in november 2019 een aantal vragen heeft gesteld waar pas nu een antwoord op is gekomen. Het gaat hier over de veiligheid in Hoogstraten waarbij bepaalde zones op ons grondgebied mogelijk niet tijdig bereikt kunnen worden. Ze vraagt zich ook af of onze huidige vrijwilligers tijdig deze nieuwe locatie kunnen bereiken, is dit eigenlijk onderzocht? Volgens raadslid Tinne Rombouts is er op basis van de studie uit de vorige legislatuur altijd vanuit gegaan dat de voorpost Meerle zou behouden blijven. Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat dat niet het geval is. Tot slot komt raadslid Tinne Rombouts terug op de vraag wat de geldende afspraken met Nederland zijn, ze vermeldt dat bij de overdracht naar de nieuwe legislatuur duidelijk is meegegeven dat dit een heikel punt was.

 

Burgemeester Marc Van Aperen herhaalt dat ook hij al lang vragende partij was naar de nieuwe simulatie van de aanrijtijden voor deze locatie. Hij heeft dit echter pas afgelopen vrijdag ontvangen en dan ook gedeeld. Echter deze simulatie laat een heel positief plaatje zien. De onderhandelingen met Zundert zijn bezig, er is toegezegd dat er een wederzijdse ondersteuning tussen België en Nederland zal zijn maar dat is nog niet geconcretiseerd. De burgemeester verwijst wel naar een gesprek dat onlangs nog gevoerd werd met Zundert in functie van de bediening van de transportzone in Meer.

 

Raadslid Hilde Vermeiren vraagt om de zitting te schorsen zodat de fractie CD&V zich kan beraden over hun standpunt op basis van deze nieuwe informatie.

Voorzitter Jef Vissers schorst de gemeenteraad om 0:16 uur en heropent ze terug om 0:20 uur.

 

Raadslid Tinne Rombouts geeft aan dat de fractie CD&V zich zal onthouden. En dit omdat de impact op de huidige vrijwilligers momenteel niet transparant is, ze meent dat samenwerking met Nederland nodig is om de aanrijtijden te garanderen en daarover blijken er momenteel geen concrete afspraken. Bovendien is er geen zekerheid over de verwerving van het resterende stuk grond dat eigendom is van AWV en is er bezorgdheid over hoe de ontsluiting van deze site in de bocht op een veilige manier kan gegarandeerd worden.

 

BESLUIT

 

Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het door notaris Philippe Verlinden opgemaakte ontwerp van verkoopovereenkomst (bezorgd op 7 april 2021-Ref..: KJ/15428/001) - gevoegd in bijlage en deel uitmakend van onderhavig besluit - waarbij de stad het perceel grond, ter streke 'Torenakker', kadastraal gekend Hoogstraten, 2de afd., Minderhout, sectie B, nr. 54TP0000 (1867 m²) aankoopt voor een prijs van 198.000 EUR.

 

 

INFOBLOK

 

Na onderling overleg wordt de gemeenteraad omwille van het late uur, om 0:27 uur geschorst. De rest van de agenda wordt aangevat tijdens het vervolg van deze gemeenteraad op vrijdag 30 april om 20:00 uur.

Omwille van inlogproblemen van de voorzitter start de gemeenteraad van vrijdag 30 april 2021 om 20:15 uur.

De voorzitter opent de vergadering van de gemeenteraad voor verderzetting van de agendapunten van de gemeenteraad van 26 april 2021.

Door middel van loting wordt raadslid Tinne Rombouts aangeduid om de stemming aan te vangen.

Schepen Faye Van Impe en raadslid Jos Martens zijn verontschuldigd.

Schepen Katrien Brosens sluit aan om 20:45 uur en neemt deel aan de stemming vanaf agendapunt 12.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het aanstellen van een multidisciplinair team voor de begeleiding bij de opdracht voor de realisatie van een ondergrondse parking met pleinzone alsook de exploitatie van het ondergronds en bovengronds parkeren.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad Hoogstraten wenst het ontwerp en de bouw van een ondergrondse parking met pleinzone aan de Gravin Elisabethlaan toe te wijzen aan een private partner. In de opdracht zijn zowel de bouw van de parking als de aanleg van het plein boven de parking (inclusief riolering) inbegrepen, alsook de uitbouw en de exploitatie van het flankerend parkeerbeleid.

 

Het project heeft dus een vierledig doel:

          de realisatie van een ondergrondse parking;

          de uitbating van deze parking;

          de uittekening en invulling van een parkeerbeleid in het centrum van Hoogstraten;

          het creëren van publieke open ruimte.

 

Om dit project in goede banen te leiden, is stad Hoogstraten op zoek naar een multidisciplinair team dat haar zal bijstaan op technisch, juridisch en financieel vlak.

 

Het college besliste op 8 april 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 26 april 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          prijs op een totaal van 40 punten;

          plan van aanpak op een totaal van 30 punten;

          teamsamenstelling op een totaal van 30 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Parking Gravin Elisabeth: bouw + exploitatie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 1/3/2/5, beleidsitem: "Overige mobiliteit en verkeer" met nummer 290-00 en algemeen rekeningnummer: 22800000 "Andere onroerende infrastructuur".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 1.500.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 1.500.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 123.299,00 EUR (geraamd bedrag incl. btw).

 

De financieel directeur heeft op 2 april 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Schepen Michel Jansen licht kort de bedoeling van dit dossier toe. Reeds 7 jaren na elkaar heeft hij de voorzitter van de Hoogstraatse dorpsraad horen vragen om een plein van gevel tot gevel in de Gravin Elisabethlaan en dat deed hij in naam van de gehele dorpsraad. De bedoeling van het stadsbestuur is om Hoogstraten een mooi centraal plein te geven ter hoogte van de Gravin Elisabethlaan, grenzend aan de Vrijheid. Tegelijkertijd willen we al onze bezoekers en bewoners voldoende parkeermogelijkheden bieden pal in het centrum.  Het uitdenken, uitwerken, bouwen en exploiteren van de ondergrondse parking met pleinfunctie vraagt heel veel van onze diensten en experts. Om ons te laten begeleiden op technisch, juridisch, financieel en participatief gebied willen we graag in zee gaan met een team van verschillende specialisten. En als vandaag de gemeenteraad het bestek voor de aanbesteding goedkeurt kunnen we dit de wereld insturen en krijgen geïnteresseerde partijen de tijd om zich aan te bieden. Het stadsbestuur legt de potentiële kandidaten in het bestek stevige eisen op. Niet enkel op financieel en juridisch gebied, maar zeker ook wat het ontwerp en de participatie betreft.  En hiervoor geef ik graag het woord aan onze burgemeester Marc Van Aperen.

 

De burgemeester weet dat er al heel wat te doen is geweest over dit project, nog voor het in de startblokken staat. Er zullen verschillende inspraakmomenten worden georganiseerd, met alle betrokkenen (handelaars, horeca en bewoners uit de ruime omgeving).  Het is de bedoeling om de verschillende ideeën in elkaar te laten vloeien en te bundelen in een leidraad. Mensen gaan dus betrokken worden en zullen inspraak krijgen. Bedoeling is om een plein te realiseren waar iedereen van zal kunnen genieten, zowel de Hoogstratenaren als de bezoekers. Er is een parkeerproblematiek waarvan burgemeester Marc Van Aperen aangeeft dat we die gaan trachten op te lossen. Hij geeft aan dat er nog niets beslist is maar dat dit het startschot is van het traject, we bekijken wel waar we eindigen.

 

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af of er tijdens een gemeenteraad werd beslist om de opdracht te geven tot de realisatie van een ondergrondse parking met pleinzone? Hoe kan de gemeenteraad een bestek goedkeuren voor een opdracht die niet gedragen is door de gemeenteraad? Hij stelt dan ook in eerste instantie voor om dit dossier terug te  nemen en eerst een gemotiveerd agendapunt naar de gemeenteraad te brengen om hierover een princiepsbeslissing te nemen. In ondergeschikte orde, dus als het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, wil raadslid Fons Jacobs weten welke doelstellingen het stadsbestuur wil bereiken met deze ondergrondse parking? Zijn er cijfers voorhanden waar door deze ingreep een vermindering van de verkeersdrukte in de Vrijheid bewezen werd? Werd er onderzocht welke effecten dit gaat geven op de omliggende straten en wijken? Op basis van welke argumenten en motieven werd voor dit project gekozen? Hij hoopt dat het bestuur begrijpt dat hij hier als gemeenteraadslid ook graag vooraf een woordje over had willen meepraten, zijn mening hierover had willen vormen maar het lijkt weeral eenvoudiger om de gemeenteraad voor voldongen feiten te plaatsen. Het ondersteunt volgens raadslid Fons Jacobs alleen maar zijn vraag om dit dossier terug te nemen en hierover een openbare gemeenteraadsdiscussie aan te laten voorafgaan waarin duidelijk gesteld wordt wat de doelstellingen zijn, wat de keuze voor dit project heeft gemotiveerd, op welke cijfers en onderzoeken dit gebaseerd werd, ... . In ondergeschikte orde, dus als het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, wil raadslid Fons Jacobs graag een oplijsting van welke inspraak- en adviesraden hierover reeds geïnformeerd werden en welke adviezen de stad hierover bekomen heeft? We denken aan de dorpsraad, het gebuurte, de verkeersraad, de milieuraad, de gecoro, de brandweer, …in het dossier vinden we geen enkel advies terug. Het raadslid meent dat dit nog een bijkomende reden is om dit dossier terug te nemen en eerst een grondige en goed voorbereide inspraakronde te organiseren. In ondergeschikte orde, dus als het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, leest raadslid Fons Jacobs in de opdracht: “de stad wenst het ontwerp en de bouw van een ondergrondse parking (met exploitatie) met pleinzone aan de Gravin Elisabethlaan toe te wijzen aan een private partner. In de opdracht zijn zowel de bouw van de parking als de aanleg van het plein boven de parking (inclusief riolering) inbegrepen, alsook de uitbouw en de exploitatie van het flankerend parkeerbeleid. Hiervoor is Hoogstraten op zoek naar een multidisciplinair team dat haar hier op alle vlakken zal laten begeleiden”. Raadslid Fons Jacobs wil graag de gemeenteraadsbeslissing bekomen waar deze opdracht toegelicht werd en goedgekeurd werd. En begrijpt hij hieruit dan ook dat de stad haar parkeerbeleid gaat uitbesteden aan een particuliere partner? In ondergeschikte orde, dus als het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, meent het raadslid dat toch minimaal het financieel kostenplaatje dat hiervoor verwacht wordt in moet weergegeven worden. De belastingbetalers mogen toch weten wat dit zaakje gaat kosten. Dit is nergens terug te vinden, mogelijks met uitzondering van wat natte-vinger-werk (minimaal 2,5 miljoen EUR voor de ondergrondse parking en minimaal 1 miljoen EUR voor de bouwkost van een openbaar plein). In ondergeschikte orde, dus als het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, vraagt raadslid Fons Jacobs zich af of het bestuur met de onmiddellijk aangelanden gesproken heeft (de vroegere Roma en cinema, en vroegere Tram, de bewoners in de verschillende woningen en appartementen die grenzen aan deze zone, ...)? Zo ja, waarom zit dat niet in het dossier? In ondergeschikte orde, dus als  het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, vraagt het raadslid zich af wat men concreet verstaat onder punt D. Participatief op blz 10 van het bestek; wie of wat de verschillende doelgroepen zijn waar hier sprake van is, wat verstaan wordt onder human-centered design in het ontwerpproces van publieke ruimte; wie de verschillende stakeholders zijn waarmee men een breed draagvlak voor nieuwe publieke ruimte wil creëren, met maatschappelijke winsten. Wat zijn bv. die maatschappelijke winsten die men hiermee wenst te bereiken en hoe wordt dat gemeten? In ondergeschikte orde, dus als het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, vraagt raadslid Fons Jacobs zich af wat er op blz 10 (zelfs in het rood geschreven) bedoeld wordt met beroep te doen op de draagkracht van andere entiteiten. In ondergeschikte orde, als het bestuur dit agendapunt niet wenst terug te nemen, had het raadslid graag geweten hoe het bestuur komt tot een cijfer van een 160-tal parkeerplaatsen (blz. 20), eventueel uit te breiden met een 40-tal plaatsen in het licht van de parkeerplaatsen die verdwijnen aan de PAX. Er wordt hier ook gesproken over de opmaak van een financieel plan met betaling van parkeer- en retributietarieven. Waar werd dit afgesproken of beslist?

Het is duidelijk dat de fractie Anders niet akkoord kan gaan met dit agendapunt.

 

Omwille van problemen met de stembanden, legt raadslid Herman Snoeys in naam van Marcel Verschueren uit dat van bij de aanvang van dit dossier, zo'n twee jaar geleden, er binnen de fractie Hoogstraten Leeft gepleit is voor een goede verkeersafwikkeling. Immers de Gravin Elisabethlaan is een drukke straat met bestemmingsverkeer, met het postkantoor, de VITO en de gemeentelijke basisschool. Velen komen met de fiets, met de bus maar ook met de auto. Vanuit Meerle met de fiets naar de post komen is immers niet zo evident. Wanneer je 's morgens en 's avonds tijdens de spitsuren post vat op de hoek van de Vrijheid en de Gravin Elisabethlaan, krijg je een goed idee van de drukte van het verkeer. Er passeren veel fietsers, bussen en auto's. Nu na twee jaar en een bijna voltooide mobiliteitsstudie ligt er nog geen concreet voorstel op tafel. Misschien is dat goed nieuws, er moet goed over nagedacht worden en het blijkt ook geen eenvoudige opdracht. Dit zorgt voor onrust in de buurt. Dit agendapunt gaat over de aanstelling van een mulidisciplinair team, maar het raadslid roept op om te werken aan een goede oplossing voor de verkeersstromen.

 

 

Raadslid Marc Haseldonckx start met de vaststelling dat er heel wat onduidelijkheid is bij de aangelanden, de mensen uit de buurt vragen zich af wat er gaat gebeuren en zijn verbaasd dat ze dit via het Infozine moeten vernemen. Ook vanuit Unizo en de horeca worden er vragen gesteld. De opdracht die hier voorligt is de aanstelling van een multidisciplinair team bij de begeleiding voor de opdracht van de realisatie van een ondergrondse parking en een pleinzone. Het gaat dus wel degelijk over de realisatie van een project, niet over een participatietraject. Mogelijk heeft de dorpsraad in het verleden de vraag gesteld naar een plein. Maar uit de omschrijving van de opdracht leidt het raadslid af dat de Gravin Elisabethlaan zal geknipt worden, al is het onduidelijk waar dit juist zal gebeuren. Deze opdracht moet leiden tot een ondergrondse parking met minimum 160 plaatsen, waarvan de vraag kan gesteld worden of dit voldoende is. Als alle  parkeerplaatsen in de Dr. Versmissenstraat wegvallen gaat dat over 124 plaatsen. Er zullen 40 stuks worden toegevoegd in functie van het cultuurhuis wat het aantal op 200 brengt. Raadslid Marc Haseldonckx heeft alle parkeerplaatsen in de Gravin Elisabethlaan geteld, dat zijn er 40 waarvan hij zich afvraagt of die gaan blijven bestaan. Daarnaast leest het raadslid ook de opdracht om een financieel plan op te maken met bepaling van de retributietarieven. Betekent dit dat we naar een parkeerbeleid gaan met een volledig betalend parkeercircuit, dus zowel de ondergrondse parking, de parking Jan van Cuyck als het parkeren in het centrum? Er is geen mobiliteitsplan voorhanden er als er een knip komt hebben we als gemeenteraad geen onderbouwd dossier of geen cijfers in handen om dit te kunnen inschatten. Raadslid Marc Haseldonckx wil cijfers (in niet corona-tijd) van de Tinnenpotstraat, Karel Boomstraat, Gravin Elisabethlaan en Loenhoutseweg en een duidelijke simulatie van het effect op deze straten als er inderdaad een knip zou komen in de Gravin Elisabethlaan. Dit gaat immers effect hebben op de verkeersafwikkeling in de ganse Westhoek. Raadslid Marc Haseldonckx sluit zich aan bij collega raadslid Fons Jacobs, er is geen mobiliteitsplan, er is geen inspraaktraject geweest met de stakeholders (met Unizo, de horeca, het winkelcentrum, de aangelanden in de Westhoek). Dit is niet besproken op de mobiliteitsraad, op de dorpsraad, op de GECORO, waar het volgens het raadslid toch thuishoort. Daar kan toch afgetoetst worden wat er bij de bevolking leeft? Er is hier geen kader voor en het is onduidelijk of dit gewenst is door de bevolking. Dit heeft enkel de bedoeling om koste wat koste een realisatie te doen, niet om een participatietraject te doorlopen. Raadslid Marc Haseldonckx roept daarom op om dit dossier te onderbouwen en gesprekken aan te gaan met de aangelanden. Het is in ieders belang dat er zowel voor het dossier van het cultuurhuis als voor dit dossier voldoende transparantie is en dialoog en dat de raadsleden kunnen beschikken over voldoende onderbouwde en correcte studies voor dat dit beslist wordt. Het gaat hier om twee bepalende projecten voor het centrum van Hoogsraten en de aanpalende straten. Het raadslid waarschuwt dat het tot desastreuze gevolgen kan leiden, als je twee grote bouwputten maakt en ze blijken niet te voldoen aan de verwachtingen. Hij roept dan ook op om dit terug te nemen, met dit dossier gebeurt er immers een voorafname, doe eerst de bevragingen, zorg voor de nodige onderbouwing, spreek met de aangelanden en wacht af wat het mobiliteitsplan zal opleveren. Het mag duidelijk zijn dat de fractie CD&V niet akkoord gaat  met dit dossier. Raadslid Marc Haseldonckx concludeert dat hij schrikt van de reactie van de burgemeester als hij beweert dat er nu nog niets beslist is. In de behandeling van het verzoekschrift over het cultuurhuis heeft de burgemeester immers duidelijk gezegd dat het cultuurhuis er komt en dat de parking zal af zijn voordat dit open gaat.

 

 

Schepen Michel Jansen bevestigt dat er inderdaad nu nog geen mobiliteitsplan is, maar dat was er anderhalf jaar geleden ook niet. Er wordt wel volop aan gewerkt, dit is een proces dat gaande is waarover ook participatie wordt georganiseerd en de synthese is bijna klaar. Er wordt bekeken hoe de huidige verkeersinfarcten kunnen opgelost worden. Waarschijnlijk zal de Vrijheid het meeste verkeer moeten slikken. De knip in de Gravin Elisabehtlaan heeft volgens de schepen niets te maken met de ondergrondse parking. Waar de inritten en de uitritten zullen komen is geen uitgemaakte zaak. Het team dat we willen aanstellen moet alles in kaart brengen, zowel onder de grond als boven de grond dus het parkeren. De schepen geeft aan dat er wel tellingen zijn gebeurd door Vectris en dat dit studiebureau ook mee aan tafel zit.

 

Burgemester Marc Van Aperen herhaalt dat er inderdaad nog niet zo veel vast ligt, behalve dan dat er een ondergrondse parking komt en dat er bovenop een plein zal komen met veel groen. Hoeveel parkeerplaatsen, hoe groot het plein is, wat het gaat kosten, hoe de verkeersafwikkeling zal zijn, dat is allemaal onderwerp van deze studie. We hebben nu niet alle antwoorden. Volgens de burgemeester is het niet correct om te beweren dat men niet wist dat er een ondergrondse parking zou komen, dit is immers op de eerste dorpsraad in 2019 al aangekondigd.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt begrijpt niet dat er gezegd wordt dat de parking in de Gravin Elisabethlaan moet komen en dat dit geen voorafname zou zijn op alles wat er nog moet gebeuren. Als er eerst ingezet wordt op de opmaak van een mobiliteitsplan dan kan dit er voor zorgen dat de huidige knopen opgelost worden, maar in plaats daarvan worden er eerst nog twee knopen bij gecreëerd. Hij snapt dat niet. Hij pleit dus opnieuw om eerst de mobiliteitsstudie af te ronden, als dat uitwijst dat daar eventueel een parking zou kunnen komen dan kunnen we daar eventueel mee verder gaan. Maar nu al bepalen dat de parking daar moet komen is een voorafname, want waarom niet ter hoogte van de Loenhoutsebaan of in het Noorden van Hoogstraten.

 

Raadslid Marc Haseldonckx wil graag iets rechtzetten. Schepen Michel Jansen beweert dat er geen mobiliteitsplan was, maar dat klopt niet. Er is elke legislatuur een mobiliteitsplan dat de legislatuur overschrijdt. Elke zes jaar wordt er bekeken of dit nog actueel is. Er waren de afgelopen legislaturen dan ook altijd mobiliteitsplannen, maar de verzuchtingen liggen nu anders en daarom moet er van nul gestart worden. Als er inderdaad een bijna afgewerkt mobiliteitsplan is dan moet dit ook worden toegevoegd. Hij herhaalt de vraag waarom dit niet is besproken met de mobiliteitsraad, dit is immers ook voor hen interessant. Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich ook af of dit is wat de bevolking vraagt. In het collegebesluit van 28 januari 2021 is er beslist om een knip te maken voor doorgaand verkeer ter hoogte van het nieuw aan te leggen plein. Er is dus wel degelijk beslist dat er een knip zou komen. Stel dat de synthesenota van de mobiliteitsstudie en Vectris opteren voor randparkings dan staat het bestuur wel met de mond vol tanden. Hij roept dus op om goed na te denken vooraleer hieraan te beginnen, als dit een misbaksel wordt dan is alles om zeep en krijgen we dit nooit meer recht getrokken.

 

Schepen Michel Jansen brengt in dat er al gedurende een lange tijd heel wat verkeersproblemen bestaan in Hoogstraten, zo werd er de afgelopen jaren al op een aantal plaatsen éénrichtingsverkeer ingevoerd. Dit is niet gemakkelijk en de schepen geeft aan dat hij geregeld voor het rot van de straat wordt uitgescholden. Maar hij werkt steeds voor het algemeen belang, als 80% er beter van wordt dan moeten we het ook doen. Daarbij is het uiteraard niet de bedoeling om de horeca en handelaars kapot maken, integendeel volgens de schepen zijn we goed op weg om de mobiliteit in Hoogstraten beter te maken.

 

Raadslid Fons Jacobs beaamt dat het probleem inzake mobiliteit inderdaad al veel langer  bestaat, de fractie Anders is dan ook al langer vragende partij voor randparkings en verplaatsing via busjes. Hij meent dan ook dat als we nu al ons geld gaan inzetten op deze ondergrondse parking, dat dit een gemiste kans is. Hij herhaalt zijn oproep om een duidelijk advies naar de gemeenteraad te brengen met voorkennis en onderbouwd en niet zo maar een dossier er door te duwen. Wacht even, gebruik het gezond verstand en laat het dossier ten gronde voorbereiden zodat iedereen er zijn zeg over kan doen.

 

Schepen Piet van Bavel herhaalt dat het hier gaat over de aanstelling van een multidisciplinair team die als opdracht krijgt om ook het mobiliteitsaspect en de  verkeersafwikkeling in de omliggende staten te bekijken. Hiervoor zal een participatietraject worden aangegaan. Bovendien is er al energie gestopt in overleg met de aangelanden en organsiaties als Unizo, voor keuzes omtrent betalend parkeren is het nu nog veel te vroeg.

 

Raadslid Marc Haseldonckx herhaalt dat hij een beslissing wil kunnen nemen die onderbouwd is en dus een probleem analyseren, de voor- en nadelen afwegen en dan naar de raad komen met een voorstel. Hij verwijst opnieuw naar de omschrijving van de opdracht zoals het in het bestek staat geformuleerd. Volgens hem staat hierover niets in omtrent participatie. De fractie CD&V kan dan ook niet akkoord gaan.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt voelt zich aangesproken over de reactie van schepen Piet van Bavel. Waar is er dan overleg geweest met de aangelanden, kan de schepen dat aantonen?

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat er tot twee keer toe overleg is geweest met de horeca en Unizo, maar dat er niet altijd een verslag gemaakt wordt van deze gesprekken.

Schepen Piet van Bavel vult aan dat er ook vanuit het bestuur geregeld informeel overleg is met buurtbewoners, de bewering dat er vanuit de ivoren toren wordt gehandeld klopt dus  niet. 

 

Op vraag van de oppositie organiseert voorzitter Jef Vissers eerst een stemming over de intrekking van dit dossier. De fracties CD&V en Anders willen het dossier graag terug trekken, de fracties Hoogstraten Leeft en NV-A gaan hier niet mee akkoord.

 

Dan wordt het eigenlijke dossier ter stemming voorgelegd, op vraag van raadslid Marc Haseldonckx wordt er een hoofdelijke stemming georganiseerd.

 

BESLUIT

 

Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Aanstellen van een multidisciplinair team voor de begeleiding bij de opdracht voor de realisatie van een ondergrondse parking met pleinzone alsook de exploitatie van het ondergronds en bovengronds parkeren" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de raamovereenkomst voor de uitvoering van milieu- en natuurtaken door doelgroepwerknemers.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeenteraad keurde op 28 september 2020 goed dat voor de opdracht "Raamovereenkomst voor de uitvoering van milieu- en natuurtaken door doelgroepwerknemers" een openbare procedure uitgeschreven zou worden.

 

Op 11 februari 2021 besliste het college om de plaatsingsprocedure voor de opdracht "Raamovereenkomst voor de uitvoering van milieu- en natuurtaken door doelgroepwerknemers" stop te zetten omdat de enige inschrijver uitgesloten werd in de kwalitatieve selectie.

 

Er wordt nu een bestek met aangepaste selectiecriteria ter goedkeuring voorgelegd.

 

Gemeenten kunnen doelgroepwerknemers inzetten voor taken rond natuurbehoud en -beheer, pesticidenvrij beheer van het openbaar domein, het sluiten van materialenkringlopen en openbare reinheid. Deze inzet was vroeger gekend onder de benaming "MiNa-werkers" vanuit de milieuconvenant.

 

Na afloop van de milieuconvenant is de Vlaamse Regering de gemeenten blijven ondersteunen met een subsidieregeling. De basis voor deze subsidieregeling is het besluit van de Vlaamse Regering van 28 maart 2014 houdende de toekenning van compensatie aan verschillende actoren en aan gemeenten voor milieugerelateerde taken, uitgevoerd door doelgroepwerknemers. Deze bestaande regeling liep af 31 december 2019.

 

In afwachting van een nieuwe regeling, heeft de Vlaamse Regering de bestaande subsidieregeling alvast automatisch verlengd voor de jaren 2020 en 2021.

 

De nieuwe opdracht wordt geplaatst in de vorm van een raamovereenkomst die eindigt op 31 december 2024.

 

Het college besliste op 1 april 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 26 april 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 15 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

De opdracht wordt gegund op basis van de volgende gunningscriteria:

          prijs op een totaal van 50 punten;

          plan van aanpak en kwaliteit op een totaal van 50 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Groene ruimte" met nummer 680-00 en algemeen rekeningnummer: 61035100 "Prestaties van derden voor wegen en waterlopen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 571.138,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 62.116,26 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 509.021,74 EUR.

Budget nodig voor dit besluit voor 2021: 64.000,00 EUR (geraamd bedrag incl. btw).

 

Voor de jaren 2022, 2023 en 2024 dient er jaarlijks een geraamd bedrag van 190.000,00 EUR voorzien te worden. We wachten het definitieve gunningsbedrag af om te bekijken in welke mate het budget voor deze jaren aangepast dient te worden.

 

De financieel directeur heeft op 26 maart 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich af of hierin kan worden opgenomen dat in overleg met de sociale dienst ook begunstigden van een leefloon in het kader van art 60 §7

of andere tewerkstellingsmaatregelen kunnen ingeschakeld worden.

 

Schepen Piet van Bavel wil die mogelijkheid wel bekijken en deze opmerking meenemen.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Raamovereenkomst voor de uitvoering van milieu- en natuurtaken door doelgroepwerknemers" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuring van de aanpassing van het reglement tijdelijke horeca-uitbating in de vorm van een pop-up zomer- of winterbar.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeenteraad van 22 maart 2021 keurde het  het reglement betreffende de inrichting tijdelijke horeca-uitbaring in de vorm van pop-up zomer- of winterbar goed.

 

Tijdens de bespreking bleken er echter nog enkele onduidelijkheden nl.

          betreffende de openingsuren;

          betreffende de aanvraagprocedure;

          betreffende de uitzondering in 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het reglement betreffende de inrichting tijdelijke horeca-uitbaring in de vorm van pop-up zomer- of winterbar dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 maart 2021.

 

Argumentatie

 

de openingsuren:

er werd besloten om te werken met een uitdoofprincipe van één uur. Dat wil zeggen dat er een sluitingsuur geldt voor drank en muziek en dat er vervolgens één uur de tijd blijft om het terrein volledig te ontruimen.

 

Het sluitingsuur voor muziek en drank wordt van zondag tot donderdag vastgelegd op 23u van vrijdag tot zaterdag op 24u met respectievelijk 24u en 01u om het terrein volledig ontruimd te hebben.

 

de aanvraagprocedure:

een winterbar aanvragen op 31 januari van het jaar waarin ze plaats vindt is ambitieus. Voor winterbars willen we dus een extra aanvraagmoment organiseren op 30 juni.

 

uitzondering 2021:

ondertussen zijn de meeste voorlopige aanvragen voor 2021 al binnen. We vragen voor 2021 een uitzondering voor het indienen van de definitieve dossier tot 15 mei 2021.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri van Pelt maakt duidelijk dat de fractie Anders ook deze aangepaste versie nog altijd niet mee kan goedkeuren. Hij kan zich immers nog steeds niet ontdoen van de indruk dat dit reglement voor een specifieke doelgroep is geschreven. Vanuit een puur commerciële zaak, horeca of zelfs andere sector, is het niet ondenkbaar om een aanvraag te doen voor de volledige 3 maanden (15 juni - 15 september). Hoe is dit trouwens te rijmen met de 120 opeenvolgende dagen? De nodige investeringen voor de inrichting en opzet van zo’n pop-up bar moeten immers zeker terugverdiend worden. Om commercieel dus rendabel te zijn is de aanvraag voor een zo lang mogelijke periode te begrijpen. Dit zorgt er dus voor dat bij toekenning aan die kandidaat, er in dergelijke gevallen een soort alleenrecht ontstaat. Wij willen daarom nogmaals voorstellen om ofwel de periode rechtmatig te verdelen over de verschillende aanvragers, ofwel toch meerdere initiatieven tegelijkertijd plaats te laten vinden, ook in dezelfde deelgemeente.

 

Ook raadslid Ward Baets blijft bij zijn standpunt, de fractie CD&V kan niet akkoord gaan met dit reglement en ook niet met de aanpassingen. Hij wil prioriteit geven aan de horeca en hen alle kansen geven om te recupereren wat er nog te recupereren valt. Een tweede punt gaat over de ongelijkheid naar verenigingen. Daarnaast blijft ook de terminoloige onduidelijk, met name de vermelding van voorwaardelijke vergunning, wat dus betekent dat er eerst een voorwaardelijke vergunning zou worden gegeven en daarna een definitieve. Dit schept volgens raadslid Ward Baets verwarring.

 

Schepen Katrien Brosens verstaat dat de fracties Anders en CD&V bij hun standpunt blijven, maar ze meent dat de inhoudelijke discussie achter de rug is. De term voorwaardelijke vergunning is in de versie die vandaag voorligt geschrapt. Ze geeft nog even de 4 verduidelijkingen die in dit reglement zijn aangebracht:

• een overgangsregeling  voor de aanvraagperiode zomer 2021

• het sluitingsuur is verduidelijkt

• het woordje zomer bar op enkele plaatsen vervangen door pop-up bar conform de opmerkingen die hierover op de vorige gemeenteraad werden gemaakt

• het woordje voorwaardelijk is eruit gehaald bij voorwaardelijke vergunning.

 

BESLUIT

 

Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad doet enkele aanpassingen aan het reglement betreffende de inrichting tijdelijke horeca-uitbaring in de vorm van pop-up zomer- of winterbar en keurt het als volgt goed:

 

Artikel 1: Definitie en voorwaarden

 

§1 Tijdelijke uitbating

 

Een pop-upbar is een tijdelijke horeca-uitbating tijdens de zomer- of wintermaanden op een locatie waarvoor een vestigingseenheid werd/wordt geregistreerd in de kruispuntbank voor ondernemingen. De tijdelijke uitbating kan ingericht worden in openlucht, een tijdelijke inrichting of een vaste inrichting die tijdelijk gebruikt wordt voor de uitbating.

 

§2 Voorwaarden voor spreiding

 

Per deelgemeente kan er maar één tijdelijke uitbating tegelijkertijd ingericht worden. De aanvraag en beoordeling gebeurt op basis van artikel 4 §1 van dit reglement. Indien er meerdere aanvragen zijn zal de toelating gegeven worden aan één kandidaat op basis van de beoordeling.

 

§3 Termijnen en periodes

 

De tijdelijke uitbating wordt minimaal voor 15 kalenderdagen ingericht. Wanneer een tijdelijke uitbating voor minder dan 15 kalenderdagen wordt ingericht, valt het onder de categorie ‘occasioneel evenement’ en moet het als dusdanig aangevraagd worden.

 

De uitbating wordt ingepast binnen de wettelijke termijn van maximaal 4 periodes van 30 dagen of 120 opeenvolgende dagen per jaar per locatie (indien geen conflict met andere stedenbouwkundige regelgevingen).

 

Indien een tijdelijke constructie geplaatst moet worden voor de horeca pop-up, nemen de periodes vermeld een aanvang op de eerste dag van de plaatsing van de constructie, ongeacht of de constructie voor de volledige uitbatingsperiode geplaatst worden.

Indien een tijdelijke wijziging van de hoofdfunctie van een gebouw noodzakelijk is voor de horeca pop-up, nemen de periodes vermeld een aanvang op de eerste dag van de tijdelijke functiewijziging, ongeacht of de functiewijziging voor de volle dertig dagen gebeurt.

 

Een zomerbar kan enkel en alleen ingericht worden in de periode tussen 15 juni en 15 september.

Een winterbar kan enkel en alleen ingericht worden in de periode tussen 15 november en 15 februari.

 

§4 Geluidsoverlast en sluitingsuur

 

Uitbatingen in binnen- en buitenruimtes mogen maximaal 85 dB produceren. Voor binnenruimtes is een permanente uitzondering mogelijk, voor buitenruimtes moet dit per evenement worden aangevraagd met een maximum van twee evenementen met een periode van 3 dagen. Alle uitzonderingen moeten voor de start van de uitbating worden aangevraagd als occasioneel evenement.

 

De tijdelijke horeca uitbatingen krijgen een vast sluitingsuur voor bar én muziek; met uitdoofprincipe van een uur om de gasten buiten te begeleiden. Uitbatingen in buitenruimtes sluiten de bar én muziek van zondag tem donderdag om 23u (waarbij   het terrein ten laatste om 24u ontruimd dient te zijn), op vrijdag en zaterdag om 24u ( waarbij het terrein ten laatste om 01u ontruimd dient te zijn).

 

De tijdelijke horeca uitbating dient een wekelijkse rustperiode van minimaal twee aaneengesloten dagen te respecteren.

 

Artikel 2: Vergunningen

Voor de tijdelijke uitbating van een pop-up zomer- of winterbar dient er een exploitatievergunning te worden afgeleverd door de dienst economie van de stad Hoogstraten.

 

Daarnaast dient de organisator zich in regel te stellen met alle andere bovenlokale regelgeving.

 

Artikel 3: Aanvraagprocedure

 

De dienst economie stelt een aanvraagformulier ter beschikking waarmee kandidaten voor de uitbating van een tijdelijke zomer- of winterbar een aanvraag kunnen doen.

 

Aanvragen voor de uitbating van een tijdelijke pop-up zomerbar dienen te gebeuren ten laatste 31 januari van het jaar waarin de tijdelijk uitbating zal plaatsvinden.

 

Aanvragen voor de uitbating van een tijdelijke pop-up winterbar dienen te gebeuren ten laatste 30 juni van het jaar waarin de tijdelijke uitbating zal plaatsvinden.

 

Het aanvraagformulier bevat minstens volgende documenten:

          Uittreksel uit KBO of Vlajo (registratie vestigingseenheid);

          Uittreksel uit het strafregister;

          Aansprakelijkheidsverzekering brand- en ontploffing;

          Bewijs (brand)veiligheid;

          Bewijs aangifte FAVV (indien van toepassing);

          Bewijs aangifte SABAM;

          Aanvraag drankvergunning/exploitatievergunning dienst lokale economie;

          Gedetailleerd plan van de locatie en eventuele constructies;

Alle overige documenten die noodzakelijk zijn voor de uitbating.

De gemeente kan te allen tijde bijkomende documenten opvragen bij de aanvrager die noodzakelijk worden geacht om de aanvraag te beoordelen.

 

Artikel 4: Beoordeling

 

§1 Beoordelingscriteria

 

De beoordeling zal gebeuren op basis van het toekennen van punten. Om een vergunning te kunnen krijgen dient een kandidaat minstens 70% van de punten te halen, waarbij voor elk afzonderlijk onderdeel minstens 50% behaald dient te worden.

 

De locatie en inrichting van de tijdelijke uitbating (40 punten)

•De mobiliteit van en naar de tijdelijke uitbating (15 punten).

•De mogelijke overlast voor omwonenden en de openbare orde en veiligheid van de tijdelijke uitbating. (advies politie) (15 punten)

•De veiligheid en geschiktheid van de (tijdelijke) inrichting (advies brandweer) (10 punten)

 

De economische stimulans van de lokale handel (40 punten)

•De pop-upbar  zorgt voor een stimulans van het lokale ondernemerschap. (20 punten)

•De pop-upbar  zet maximaal in op de aankoop van lokale producten en diensten (20 punten)

 

De lokale verankering van de tijdelijke uitbating (20 punten)

•Betrokkenheid van Hoogstraatse verenigingen, partners of doelen (10 punten)

•De primaire doelgroep van de tijdelijke uitbating. (10 punten)

 

§2 Advies vanuit de administratieve werkgroep

Alle aanvragen worden voorgelegd aan een werkgroep. Deze werkgroep bestaat uit een medewerker van de dienst economie, een medewerker van de dienst stadsontwikkeling en een medewerker van de dienst evenementen en een medewerker van de politiezone.

De werkgroep bezorgt een gemotiveerd advies aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 5: Beslissing.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het toekennen van de vergunning.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan steeds gemotiveerd afwijken van het advies van de administratieve werkgroep.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing ten laatste 30 dagen na het verstrijken van de indiendatum.

 

Artikel 6: Slot bepalingen

§1 Het is niet toegelaten om voorafgaandelijk aan de goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen te communiceren over de aanvraag voor de horeca pop-up.

 

§2 De goedkeuring heeft betrekking op de uitbating van de horeca pop-up en houdt geenszins enige andere goedkeuring in. De toepasselijke regelgeving geldt onverminderd, zodat de goedkeuring voor de horeca pop-up steeds precair is en onder voorbehoud van eventuele andere noodzakelijke toelatingen. In het bijzonder moet de aanvrager tijdig contact opnemen met de dienst omgeving van de gemeente, opdat de noodzaak voor een omgevingsvergunning voor de horeca pop-up kan worden nagegaan. Tevens is een goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen nodig voor iedere nevenactiviteit. De aanvraag voor één of meerdere nevenactiviteiten moet minstens drie maanden voorafgaandelijk aan de nevenactiviteit worden ingediend bij het evenementenloket van de gemeente. Na de goedkeuring voor deze nevenactiviteit(en) kunnen geen wijzigingen meer worden aangebracht.

 

§3 In geval van inbreuken op de bepalingen in onderhavig reglement of andere toepasselijke regelgeving of niet-naleving van de bepalingen in het collegebesluit houdende de goedkeuring voor de uitbating van de horeca pop-up, behoudt het college van burgemeester en schepenen zich het recht voor om te allen tijde de goedkeuring voor de uitbating van de horeca pop-up in te trekken.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt volgende uitzondering goed op de aanvraagprocedure voor 2021:

Aanvragen voor de uitbating van een tijdelijke pop-up zomerbar in 2021 dienen te gebeuren ten laatste 15 mei 2021.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad geeft kennis van deze beslissing aan de dienst evenementen, de dienst economie en de adviesraad lokale economie en geeft hen de opdracht een evaluatie te maken van het reglement na de zomer van 2022.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van IOK van 18 mei 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IOK.

 

Met de aangetekende brief van 29 maart ontving de stad de uitnodiging en documenten voor de algemene vergadering van IOK, die digitaal plaats vindt op 18 mei 2021 om 18u30.

 

De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 18 mei 2021.

 

De raad neemt kennis van de ontslagname van dhr. Karel Lenaerts uit de gemeenteraad en de raad van bestuur en van het voorstel tot vervanging door dhr. Frank Wilrycx als bestuurder van IOK.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

de jaarrekening over het boekjaar 2020, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor en het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering

 

Dat om die reden kwijting kan worden gegeven afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2020.

 

De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:

 

1.      Vervanging bestuurder

2.      Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

3.      Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2020

4.      Resultaatsbestemming 2020

5.      Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2020, afgesloten per 31 december 2020

6.      Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2020

7.      Varia.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van IOK van 18 mei 2021 goed te keuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt tevens gevraagd om het volgende goed te keuren:

 

- vervanging van de bestuurder

- het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

- het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2020

- de resultaatsbestemming 2020

- de jaarrekeningen over het boekjaar 2020, afgesloten per 31 december 2020

- kwijting afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2020.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ward Baets leest in de toelichtende nota op pagina 21 een melding van een aantal lopende dossiers, met name een RUP voor de parking van de Mosten, RUP sportzones en een RUP recreatie. Hij wil hierover graag op de eerstvolgende commissie ruimtelijke ordening of de GECORO een toelichting krijgen. Wat betreft de jaarrekening leest hij onder de resultatenrekening - bedrijfsopbrengsten onder code 71 in vorige boekjaar -1.7 miljoen EUR en nu -16 miljoen EUR. Dit is een groot verschil, wat betekent deze verandering of wat is de oorzaak? De bedrijfskosten zijn met 4 miljoen EUR gestegen, de aankopen dalen met 4 miljoen EUR en toch is er een substantiële stijging van de bedrijfskosten. Het raadslid wil hierover graag schriftelijk toelichting krijgen of vraagt de vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van IOK om deze vragen ter sprake te brengen.

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft mee dat deze RUPS inderdaad op de eerstvolgende commissies zullen worden toegelicht, bovendien wordt er ook een webinar over georganiseerd op 19 mei. Meer info volgt nog.

 

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de algemene vergadering van IOK van 18 mei 2021 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad bevestigt de voordracht van Frank Wilrycx als kandidaat-bestuurder ter vervanging van Karel Lenaerts in de raad van bestuur.

Frank Wilrycx wordt als individuele vertegenwoordiger voor de stad Hoogstraten aangeduid in de raad van bestuur.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt tevens het volgende goed:

- het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

- het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2020

- de resultaatsbestemming 2020

- de jaarrekeningen over het boekjaar 2020, afgesloten per 31 december 2020

- kwijting gegeven, afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2020.

Artikel 4:

De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de legislatuur 2019-2024:

De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,

De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 5:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 mei 2021 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 6:

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 mei 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

Met de aangetekende brief van 29 maart ontving de stad de uitnodiging en documenten voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer, die digitaal plaatsvindt op 18 mei 2021 om 19u15.

 

De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 18 mei 2021.

 

De raad neemt kennis van de ontslagname van dhr. Karel Lenaerts uit de gemeenteraad en de raad van bestuur en van het voorstel tot vervanging door dhr. Frank Wilrycx als bestuurder van IOK.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

de jaarrekening over het boekjaar 2020, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor en het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering

 

Dat om die reden kwijting kan worden gegeven afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2020.

 

De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:

 

1.      Vervanging bestuurder

2.      Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

3.      Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2020

4.      Resultaatsbestemming 2020

5.      Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2020, afgesloten per 31 december 2020

6.      Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2020

7.      Varia.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

          samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK Afvalbeheer.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 mei 2021 goed te keuren.

 

Tevens wordt aan de gemeenteraad goedkeuring verzocht voor het volgende:

 

- vervanging van de bestuurder

- het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

- het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2020

- de resultaatsbestemming 2020

- de jaarrekeningen over het boekjaar 2020, afgesloten per 31 december 2020

- kwijting afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2020.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 mei 2021 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad bevestigt de voordracht van Frank Wilrycx als kandidaat-bestuurder ter vervanging van Karel Lenaerts in de raad van bestuur.

Frank Wilrycx wordt als individuele vertegenwoordiger voor de stad Hoogstraten aangeduid in de raad van bestuur.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt tevens onderstaande goed:

- het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

- het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2020

- de resultaatsbestemming 2020

- de jaarrekeningen over het boekjaar 2020, afgesloten per 31 december 2020

- kwijting gegeven, afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2020.

Artikel 4:

De volgende mandatarissen werden conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer voor de legislatuur 2019-2024:

De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,

De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 5:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 mei 2021 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 6:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK Afvalbeheer.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agendapunten van de Algemene vergaderingen van de Sociale verhuurmaatschappijen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Naar aanleiding van de samenwerking tussen stadsbestuur Hoogstraten en verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen zijn er jaarlijks algemene vergaderingen waarvan de te bespreken agendapunten aan ons bestuur worden voorgelegd. Het betreft de vergaderingen van volgende partijen: Het Kempens Woonkrediet - Sociaal Verhuurkantoor - De Ark - De Noorderkempen.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 06 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

 

Argumentatie

 

De algemene vergaderingen van deze maatschappijen gaan door op onderstaande data met volgende afgevaardigden en plaatsvervangers voor de algemene vergaderingen:
 

          SVK

          8 maart 2021 - zie uitnodiging met agendapunten en verslag in bijlage.

          Afgevaardigde Roger Van Aperen.

          Kempens Woonkrediet

          27 april 2021 -  zie uitnodiging met agendapunten in bijlage.

          Afgevaardigde Herman Snoeys en plaatsvervanger Ann Tilburgs.

          De Noorderkempen

          11 mei 2021 -  zie uitnodiging met agendapunten in bijlage.

          Afgevaardigde Piet Van Bavel en plaatsvervanger Pim Van der Linden.

          De Ark

          18 mei 2021 - zie uitnodiging met agendapunten bijlage.

          Afgevaardigde Jef Vissers en plaatsvervanger Roger Van Aperen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

 

Voorzitter Jef Vissers verwijst naar de discussie over dit gelijkaardig agendapunt in de raad voor maatschappelijk welzijn. Hij neemt aan dat dezelfde beslissingen ook voor de gemeenteraad overeind blijven.

 

Raadslid Herman Snoeys legt uit dat er deze week al vergadering was van Kempisch Woonkrediet waar hij als afgevaardigde zich, zoals besproken op de raad voor maatschappelijk welzijn, heeft onthouden bij de bespreking van de jaarrekening 2020. De voorzitter van de vergadering heeft dan de vraag gesteld of de aangeleverde informatie niet voldoende was, de info was toch doorgestuurd dus men meende dat dit in orde was. Nazicht door raadslid Herman Snoeys heeft wel uitgewezen dat de jaarrekening 32 bladzijdes telde terwijl er maar 11 als bijlage in het dossier waren toegevoegd.

 

Raadslid Marc Haseldonckx stemt in dat inderdaad de volledige jaarverslagen niet aanwezig waren maar slechts een beperkt aantal pagina’s werden toegevoegd, hij dringt aan om aan de gemeenteraad een volwaardig dossier voor te leggen.

 

Raadslid Herman Snoeys vermeldt dat hij ook in de raad van bestuur van bouwmaatschappij De Noorderkempen zetelt. Ondertussen werd dat jaarverslag ook bezorgd en doorgestuurd, hij vraagt dus aan de gemeenteraad of het standpunt nog kan herzien worden en ook de jaarrekening mee kan worden goedgekeurd.

 

Schepen Roger van Aperen vult aan dat het inderdaad correct was dat de jaarrekeningen van de Ark en de Noorderkempen niet waren toegevoegd, maar hij geeft wel mee dat dit ook de vorige jaren bijna nooit zo behandeld werd in de gemeenteraad. Hij heeft na de bespreking hierover in de raad voor maatschappelijk welzijn onmiddellijk contact opgenomen met deze organisaties en ondertussen werden inderdaad de jaarrekeningen ook bezorgd. Het mag duidelijk zijn dat de werking van deze organisatie niet afgestemd is op de realiteit van lokale besturen waarbij de definitieve versies van de jaarrekeningen flink op voorhand moeten afgerond zijn. De schepen zal dit aankaarten met de vraag om hier in de toekomst rekening mee te houden, deze organisaties zijn dat echter niet gewoon omdat dit in het verleden altijd staande de vergadering werd goedgekeurd. Echter de wil was wel aanwezig om dat te bezorgen. Schepen Roger Van Aperen treedt de vraag van raadslid Herman Snoeys dan ook bij of het standpunt nog kan gewijzigd worden en de jaarrekening staande de vergadering kan worden goedgekeurd.

 

Voor raadslid Marc Haseldonckx is dit echter niet bespreekbaar, hij blijft bij zijn standpunt. De documenten waren niet aanwezig in de dossiers zoals het zou moeten, hij meent dan ook dat de gemeenteraad zich niet kan uitspreken. Het raadslid verwijst naar zijn eigen aanpak de afgelopen jaren waar hij de zaken goed opvolgde, als er documenten ontbraken dan werden die opgevraagd en alsnog toegevoegd aan de dossiers. Hij meent dus ook dat het niet zo moeilijk is om de documenten correct toe te voegen aan de dossiers. 

 

Raadslid Herman Snoeys repliceert dat hij met de directeur en financieel verantwoordelijke gesproken heeft en zij gaven duidelijk aan dat deze documenten  de laatste 5 jaar niet werden opgestuurd - niet voor de Ark en ook niet voor de Noorderkempen. Schepen Roger Van Aperen treedt hem daarin bij, maar hij wil er geen strijdpunt van maken. Als de gemeenteraad geen mandaat wil geven voor de goedkeuring van de jaarrekening dan zullen de afgevaardigden zich hierbij onthouden. Het besluit wordt ook in die zin aangepast.

Voorzitter Jef Vissers roept de afgevaardigden op om dit ook op de algemene vergaderingen aan te kaarten zodat de organisaties hun werking hierop kunnen aanpassen.

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de  gewone algemene jaarvergaderingen van Kempens Woonkrediet, De Ark, De Noorderkempen en Sociaal Verhuurkantoor (SVK) en keurt ze goed,  behalve bij de goedkeuring van de jaarrekeningen, daar zullen onze afgevaardigden zich onthouden omdat de jaarrekeningen niet toegevoegd waren aan het dossier van de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Goedkeuren van de agenda van de algemene vergadering van TMVS van 15 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 1 april 2021 hebben wij een uitnodiging ontvangen voor de algemene jaarvergadering der aandeelhouders van TMVS die zal volledig digitaal plaatsvinden op dinsdag 15 juni 2021 om 14.30 u. via interactieve video-conferencing met volgende agenda :

 

1. Toetreding van deelnemers en overdracht van een deelnemer

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetreding van deelnemers

en de overdracht van een deelnemer

3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2020

4. Verslag van de commissaris

5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december

2020

    b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2020

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7. Huishoudelijk reglement

8. Statutaire benoemingen - raad van bestuur

Varia en mededelingen.

 

Op 27/11/2017 besliste de gemeenteraad toe te treden tot TMVS dv.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.

          Bepaling vervat in artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.

          Besluit van de gemeenteraad van 27 november 2017 houdende toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS dv.

          Statuten van TMVS dv.

 

Argumentatie

 

De agenda van de algemene vergadering van TMVS van 15 juni 2021wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS dv van 15 juni 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

 

1. Toetreding van deelnemers en overdracht van deelnemers

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetreding van deelnemers en de overdracht van een deelnemer

3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2020

4. Verslag van de commissaris

5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2020

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7. Aanpassing huishoudelijk reglement

8. Statutaire benoemingen - raad van bestuur

Varia en mededelingen

Artikel 2

Op 25/02/2019 besliste de gemeenteraad Marcel Verschueren aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene en buitengewone vergaderingen met als plaatsvervanger Herman Snoeys.

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 15 juni 2021, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit zal :

 hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

 hetzij per elektronische post, 20210615AVTMVS@farys.be, gestuurd worden.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Bespreking bomenkap langs Meerseweg, Bredaseweg,…en mogelijk nog andere plaatsen.  Toelichting over de houding van het  college over deze bomenkap en vraag tot opmaak van een charter hierover.

 

MOTIVERING

 

De laatste maanden moeten we vaststellen dat er heel wat gezonde bomen langs onze invalswegen gekapt worden.  Of hiervoor een kapvergunning werd afgeleverd hebben we niet kunnen terug vinden in de collegeverslagen (mogelijk is ons dat ontgaan), maar het lijkt wel of alle bomen langsheen (gewest) wegen vogelvrij worden verklaard.

 

Graag hadden we geweten hoe ons bestuur staat tegenover deze bomenkap en of zij voldoende acties hebben ondernomen om dit tegen te houden.  Als er geen kapvergunning toegestaan wordt, moeten we er toch van uit gaan dat deze bomen niet omgehakt mogen worden.

 

Even belangrijk is ook  de vraag in welke mate de heraanplanting van bomen opgevolgd wordt?  We denken hier aan de Bredaseweg waar enkele jaren geleden bomen omgehakt werden met de stellige belofte dat die het volgende plantseizoen zouden terug geplant worden.  Helaas is daar nog niets van te merken.

 

Wij zouden graag van het bestuur hierin een meer consequente houding zien, zowel naar het voorkomen van de kap van gezonde bomen, maar ook naar de opvolging van de heraanplanting hiervan.

 

Het lijkt dan ook aangewezen dat de stad Hoogstraten hierover een charter opstelt waarin expliciet staat dat gezonde bomen niet gekapt mogen worden op het grondgebied van de stad, dat de stad ruim vooraf dient ingelicht te worden als men toch bomen wenst te kappen, dat kapping niet kan tijdens het broedseizoen, dat er verplichte heraanplanting is met de gewenste bomensoort, dat men daarom voor de kapping reeds een waarborg dient te betalen, enz.   De tijd dat een stad niets te zeggen heeft over zaken die op haar grondgebied gebeuren lijkt toch uit een voorbije tijd te zijn.

 

Voorstel:

 

Art. 1 : Het stadsbestuur vraagt expliciet aan het Vlaamse Gewest om bij  een  intentie om bomen langs gewestwegen te kappen, hierover tijdig en vooraf een overleg te organiseren met het stadsbestuur en mogelijk andere betrokken instanties om de gegrondheid van deze bomenkap te bespreken.  Waar nodig kunnen gespecialiseerde diensten hier om advies gevraagd worden;

 

Art. 2 : Er kan geen kapvergunning toegestaan worden zonder dat er vooraf duidelijkheid is en concrete afspraken gemaakt zijn rond de heraanplanting van bomen .  Om die reden zal  een borgsom vastgesteld worden en opgevraagd worden vooraleer tot kapping kan overgegaan worden.  De borgsom wordt pas vrij gegeven als er een heraanplanting is gebeurd en deze nieuwe bomen duidelijk levensvatbaar zijn en aan de groei zijn;

 

Art. 3 : Om de juiste modaliteiten hierover telkens op dezelfde manier toe te kunnen passen, stelt de stad Hoogstraten een charter op waarin de hierboven vermelde zaken minimaal zijn opgenomen (dat gezonde bomen niet gekapt mogen worden op het grondgebied van de stad, dat de stad ruim vooraf dient ingelicht te worden als men toch bomen wenst te kappen, dat kapping niet kan tijdens het broedseizoen, dat er verplichte heraanplanting is met de gewenste bomensoort, dat men daarom voor de kapping reeds een waarborg dient te betalen, enz.  )

 

Art . 4 :  Het bestuur stelt dit charter op en legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad, ten laatste tegen de gemeenteraad van augustus 2021.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt geeft toelichting over het bijkomende agendapunt dat door de fractie Anders werd ingediend.

 

Schepen Michel Jansen is natuurlijk ook zeer begaan met de bomen op het grondgebied van Hoogstraten. Als corona er niet was geweest dan was het bos, in samenwerking met Bos+, bosgroep Kempen Noord, de Ronde Tafel Hoogstraten en Regionaal Landschap de Voorkempen, reeds aangeplant. Vlakbij ecoduct De Munt op 1,6 ha braakliggende grond worden 3.880 inheemse bomen en struiken gepland. Hoogstraten engageert zich voor 1.250 bomen. Deze aanplanting zal nu in het najaar plaatsvinden. Voor wat betreft AWV is het nog even wachten op een antwoord, maar dit zal zeker op het volgende kwartaaloverleg ter sprake komen. De schepen geeft inderdaad wel toe dat deze opvolging beter kan. Een charter gaan we, na bespreking intern, niet opmaken omdat de relatie met AWV van dien aard is dat wij met vertrouwen elkaars partner zijn. Bovendien zouden we dan een gelijkaardig charter moeten afsluiten met andere partners zoals ANB, VLM, Natuurpunt, ... Voor wat betreft vergunningen kan AWV beroep doen op het vrijstellingsbesluit. Indien er voor elke gekapte boom in het eerstvolgende plantseizoen in de onmiddellijke omgeving een heraanplant gebeurt moet er geen vergunning worden aangevraagd. AWV heeft dus ruimte tot het einde van het volgende plantseizoen, maar de schepen herhaalt dat we dit beter gaan opvolgen. In het antwoord op de schriftelijke vraag die de fractie Anders stelde, werd een lijst bezorgd waarin staat opgelijst welke bomen we als stad Hoogstraten zelf hebben aangeplant de laatste jaren. Schepen Michel Jansen geeft aan dat de suggestie zal worden meegenomen, maar dat er geen afzonderlijk charter zal worden opgemaakt. Hij wil wel goed omgaan met de bomen op het grondgebied en verwijst naar het onthardingsproject dat momenteel op de Vrijheid wordt uitgevoerd, waarbij er kasseien zijn uitgehaald, met zand werd opgevuld en waar er binnen een week of twee bloemen zullen gepland worden.

 

Raadslid Ward Baets verwijst naar de Bredaseweg waar er tussen Paterveld en Mariaweg een aantal eiken zijn geveld, allicht omwille van de wortelopdruk op het fietspad. Gebeurt er nog een heraanplant op deze plaats, wil het raadslid weten? Daarnaast opteert hij ook om de wortelzone van deze planten af te schermen zodat ze op een aanzienlijke diepte kunnen wortelen en er geen wortelopdruk kan gebeuren. Hij roept op om inderdaad veel zorg te besteden aan heraanplant want hij meent dat er toch al heel wat bomen verdwenen zijn.

 

Schepen Michel Jansen geeft aan dat het antwoord van AWV over heraanplant op specifieke locaties nog niet binnen is, maar dit wordt wel opgevolgd.  Indien het nodig is wordt de wortelingroei inderdaad geleid. Daarnaast maakt de schepen ook duidelijk dat er geen bomen mogen gekapt worden tijdens het broedseizoen, dit wordt ook zo door de hogere overheid opgelegd.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt is tevreden dat dit wordt opgevolgd maar hij vindt het wel jammer dat dit niet in een charter kan verwerkt worden. De toelichting over de kapvergunningen klopt volgens het raadslid niet helemaal. Natuurpunt mag alleen maar kappen als er een vergunning is verleend. Het klopt dat er van hoger hand wordt opgelegd dat er niet gekapt mag worden tijdens het broedseizoen maar dat moet dan ook wel gevolgd worden. Volgens raadslid Dimitri Van Pelt houdt AWV hier veel te weinig rekening mee.

 

Schepen Michel Jansen roept raadslid Dimitri Van Pelt op om zeker een seintje te geven als hij dit ziet gebeuren.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Mondelinge vraag - fietssuggestie Katelijnestraat.

 

VRAAG

 

Raadslid Marc Haseldonckx weet dat er in 2017 fietssuggestiestroken geschilderd werden in de Katelijnestraat. Dit was toen een voorlopige oplossing, immers de staat van het wegdek zou bekeken worden en er diende zich een eventuele wegvernieuwing aan. Daarna zouden de fietssuggestiestroken duurzaam aangelegd worden met een thermische belijning. Het raadslid vraagt zich af waarom dit niet gebeurd is in 2019, er was toen volgens hem budget voor voorzien. De huidige stroken zijn bijna niet meer zichtbaar. Raadslid Marc Haseldonckx vraagt om dit nog mee op te nemen in het budget van dit jaar.

 

ANTWOORD

 

Schepen Piet van Bavel neemt deze vraag mee en zal dit bekijken.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Mondelinge vraag - heraanleg dreven Wortel Kolonie.

 

VRAAG

 

Raadslid Maarten Leemans heeft gemerkt dat in Wortel Kolonie de dreven werden onderhouden of heraangelegd. In tegenstelling tot de vorige jaren werd het dit jaar niet aangelegd met kiezels, maar wel met gebroken puin. Bovendien zaten er heel wat onzuiverheden in de aangevoerde steenslag. Dit is zeer onaangenaam, zowel voor fietsers als voor wandelaars. Aangezien de dreven niet meer worden bereden door gemotoriseerd verkeer, wordt dit ook niet platgereden. Het raadslid vernam dat ANB reeds een poging ondernomen heeft om dit euvel op te lossen, maar dit bracht echter niet veel soelaas. Er heeft een man bijna een ganse dag met een tandemwals (geschat gewicht 650kg) rond gereden, maar blijkbaar was het materieel niet zwaar genoeg om alles effectief vast te krijgen en is de situatie niet echt verbeterd. Kan voor dit jaar alsnog naar een oplossing worden gezocht? En kan er naar de toekomst worden gekeken naar een betere oplossing?

 

ANTWOORD

 

Schepen Arnold Wittenberg heeft hetzelfde vastgesteld, hij heeft dan ook samen gezeten met ANB aangezien zij het onderhoud in Wortel Kolonie voorzien. De putten in de weg werden opgevuld met een specifiek product, wat zich zou door regenval beter zou moeten hechten aan de grond. Door de droogte is dat echter niet zo gelukt zoals gedacht, vandaar dat dus de pletwals is ingezet in een poging om dit op te lossen. De inschatting is dat dit na de nodige regen hopelijk zal opgelost zijn. Hoe dan ook wordt dit verder opgevolgd, door ANB en door het bestuur.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Mondelinge vraag - aanleg weg Klein Eyssel.

 

VRAAG

 

Raadslid Tinne Rombouts herinnert de gemeenteraad dat er plannen waren om een nieuw wegdek aan te leggen op Klein Eyssel, dat de weg verbreed zou worden en dat er fietssuggestiestroken zouden worden aangelegd. Dit zou een meerwaarde zijn aangezien deze weg veelvuldig gebruikt wordt in functie van fietsverkeer tussen twee dorpen. Ondertussen werd het wegdek ook effectief aangelegd, maar niet verbreed en ook de fietssuggestiestroken werden nog niet aangelegd. Het raadslid vraagt zich af waarom dit niet gebeurd is. Is hierover overleg gepleegd? Daarnaast stelt raadslid Tinne Rombouts vast dat er na de aanleg een hoogteverschil is tussen de weg en de berm, wat gevaarlijke situatie oplevert. Het is hier immers een smalle weg. Gaan de fietssuggestiestroken nog uitgevoerd worden, vraagt ze zich af, ze heeft immers het idee dat de werken zijn afgelopen zijn.

 

ANTWOORD

 

Schepen Piet van Bavel weet dat er een rioleringsproject gepland is dat in 2025 zal uitgevoerd worden. Maar omdat de weg in een dergelijke slechte staat was, is er beslist om dit nu tijdelijk op te lossen.  Na dit project zal de definitieve aanleg meegenomen worden. Er is afgesproken om het slecht wegdek weg te schrapen en een klein laagje te hernieuwen. Bij het rioleringsproject wordt de onderbouw en bovenbouw helemaal opnieuw aangepakt. De schepen deelt de mening dat de bermen momenteel inderdaad niet veilig zijn.

Raadslid Tinne Rombouts wil weten of er ondertussen goedgekeurde rioleringsplannen zijn? En is de verbreding van de weg hier ook in opgenomen? Het raadslid meent dat het hier om eigen gemeentelijke eigendom gaat, dus dit zou volgens haar moeten kunnen. Ze hoopt dat er nu in deze tijdelijke oplossing ook al fietssuggestiestroken kunnen worden aangebracht, dit zou nu al een meerwaarde zijn. Daarnaast hoopt het raadslid dat het hoogteverschil snel wordt opgenomen, want dit geeft problemen op het terrein en dit niet alleen voor de fietsen maar ook voor de auto’s.

Schepen Piet Van Bavel kent de timing niet uit het hoofd, maar hij weet wel dat het rioleringsproject prioritair mee is opgenomen. Hij zal de timing schriftelijk bezorgen.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Mondelinge vraag - actuele situatie corona.

 

VRAAG

 

Burgemeester Marc Van Aperen informeert graag nog even de gemeenteraad over de meest actuele situatie omtrent corona. Op het overleg met de gouverneur vanmorgen bleek dat we ons op dit moment nog altijd op een hoog besmettingsplateau bevinden, de druk op de ziekenhuizen blijft extreem hoog, er is veel uitval bij het personeel van de ziekenhuizen, de Indiase variant is erg agressief en de zwaar zieke patiënten zijn steeds jonger. Het mag dus duidelijk zijn dat we er nog niet zijn. Nogal wat gevaccineerden worden wat nonchalant en denken dat het dragen van een mondmasker niet meer nodig is. Een vaccin is geen vrijbrief om zich niet meer aan de maatregelen te houden. Momenteel zijn er gemiddeld 10 besmettingen per dag in Hoogstraten, en ongeveer 20 tot 30 contacten per dag moeten in quarantaine. Het gaat vooral om familiale clusters maar soms ook in bedrijven en binnen het sociaal netwerk. In de lijsten staan heel  wat vreemde namen dus er zijn zeker ook seizoensarbeiders getroffen, maar uit contacttracing blijkt dat niet altijd begrepen wordt wat quarantaine of isolatie betekent. Voor de vaccinatie van seizoensarbeiders is er een oplossing in de maak, ofwel gaan ze uitgenodigd worden om zich aan te bieden in het vaccinatiecentrum ofwel zullen ze op het bedrijf zelf worden ingeënt. De burgemeester geeft aan dat hij ook vaak de vraag krijgt waarom  Hoogstraten achteraan bengelt inzake vaccinatiepercentage. Daarvoor zijn er verschillende redenen, het aantal ingeënte 65+ers ligt in Hoogstraten wel degelijk in de lijn met de andere gemeenten. Maar we hebben een relatief jonge bevolking, er zijn geen of minder instellingen op ons grondgebied, en daar zijn ook al jongere mensen ingeënt. Het is wel degelijk de bedoeling om gelijke tred aan te houden in alle gemeenten in Vlaanderen. Burgemeester Marc Van Aperen roept tot slot op om zich aan de maatregelen te houden en ook de omgeving te sensibiliseren.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 april 2021.

 

Mondelinge vraag -  bomen in de Sint-Clemensstraat en de staat van de weg op de Achteraard.

 

VRAAG

 

Voorzitter Jef Vissers vraagt aan schepen Piet Van Bavel om de bomen in de Sint-Clemensstraat en de staat van de weg op de Achteraard te bekijken.

 

Publicatiedatum: 08/06/2021