MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          Beleids- en beheerscyclus en in dat kader opgemaakt meerjarenplan 2020-2025 van stad en OCMW Hoogstraten, zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad op 16 december 2019.

          Jaarrekening m.b.t. het financiële boekjaar 2020 dient vastgesteld te worden door de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad.

          Conform artikel 261 van het decreet over het lokaal bestuur van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bestaat de jaarrekening uit de beleidsevaluatie, de doelstellingenrekening, de kredietrealisatie, de staat van het financieel evenwicht, de staat van de opbrengsten en kosten, de balans en een toelichting.

 

Nu aan de orde: definitieve beleidsevaluatie 2020.

 

Juridische grond

 

          De Vlaamse Regering keurde op 30 maart 2018 het besluit over de beleids- en beheerscyclus definitief goed. Dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en vertaalt een aantal verbetervoorstellen uit de evaluatie van BBC.

 

          Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus met de bijbehorende bijlagen met de schema's en de rekeningstelsels geeft op zijn beurt uitvoering aan het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans heeft een aantal inhoudelijke vragen bij deze beleidsevaluatie.

- Actie 1/1/1: ontwikkelen van een beleidsplan ruimte

Dit is toch een basisplan, een kapstok waar nadien heel wat projecten aan afgetoetst moeten worden. Het raadslid begrijpt dan ook niet dat ondertussen heel wat nieuwe projecten opgestart worden zonder dat dit beleidsplan uitgediscussieerd werd en er nu mogelijk zaken opgestart worden die niet in overeenstemming zijn met dit beleidsplan. Ook het hieraan gekoppelde participatieproject wordt omwille van corona geminimaliseerd. Volgens ons is dit echter te belangrijk om dit zonder grondige terugkoppeling naar de bewoners zomaar verder te zetten.

- Actie 1/3/2/1: Er wordt een werkgroep trage wegen opgericht.

Het raadslid wil weten of deze al is samen geweest, hij leest immers als einddatum "30/9/21”? Hoe zit het met trage weg Kleine Plaats? Het proces voor de opmaak van het  mobiliteitsplan zou klaar zijn tegen dit najaar. Wanneer wordt er een effectief plan verwacht? Zoals we reeds meerdere keren aanhaalden, is een allesomvattend mobiliteitsplan onontbeerlijk om de huidige en toekomstige uitdagingen betreffende mobiliteit te kunnen aanpakken.

- Actie 1/3/2/4 en 1/3/2/5

Raadslid Maarten Leemans vraagt zich af wat deze studies inhouden? Over welk gebied praten we? We lezen “betalend parkeren”, over welk gebied gaat dit? En “momenteel zijn een aantal voorbereidende studies bezig”… wie heeft daarvoor opdrachten gegeven en wie betaalt die? En nog: “ pas als er een bestuurlijke consensus bestaat zal dit project opgestart worden”. Dat lijkt ons een juiste manier van werken, maar wanneer komt die bestuurlijke discussie naar de gemeenteraad? Hier wordt toegegeven dat er geen bestuurlijke beslissing is, maar toch maakt men al kosten om dit project voor te bereiden. Dat kan niet volgens ons. Ook betalend parkeren in Hoogstraten blijkt hieraan verbonden te zijn, hier is ook nog geen bestuurlijke discussie over geweest.

- Actie 1/3/2/6: PPS Meerle

Dit lijkt volgens de toegekende kleuren niet optimaal te verlopen. Wat moeten we daar nog verwachten?

- Actie 2/1: Hoogstraten ondersteunt inwoners in armoede

Dit omvat enkel wat droge cijfers over het ondersteunen van mensen in armoede, maar geen verdere uitleg.

 

 

Raadslid Hilde Vermeiren geeft aan dat de fractie CD&V zich zal onthouden, omdat ze niet akkoord gaan met allerhande achterliggende dossiers die ingebed zijn in deze beleidsevaluatie.

 

Schepen Michel Jansen geeft antwoorden op een aantal vragen. Het proces van het beleidsplan ruimte loopt en kent inderdaad een lange doorloop. Binnen het kader van het beleidsplan ruimte worden allerlei aspecten over wat er ruimtelijk kan en wat er niet kan besproken. Dit document is nu niet klaar, maar dit betekent niet dat we niets meer gaan vergunnen in afwachting van dat dit klaar is. Het beleidsplan ruimte is immers een proces dat langzaam vorm krijgt, dus waarvan de principes ook nu al kunnen meegenomen worden. Als Hoogstraten zijn wij vertegenwoordigd in de vervoersregio’s, het studiebureau Vectris doet de begeleiding van deze vervoersregio’s in hun toekomstoefening en is tegelijk het bureau dat ons ondersteunt in het mobiliteitsplan. Hierdoor kunnen we dus nu al verschillende zaken op elkaar afstemmen. De schepen beklemtoont dat het STOP-principe het absolute uitgangspunt blijft, daar moeten we op blijven inzetten. Via groene stapstenen, verbindingen en trage wegen moeten we zo veel mogelijk tegemoet komen aan stappers en trappers. Over het betalend parkeren kunnen we ons in deze fase niet uitspreken, die oefening moet nog gebeuren.

 

Schepen Roger Van Aperen vult aan dat we in de eindfase zijn gekomen van de restauratie van het raadshuis in Meerle, de weg tussen het raadshuis en de parochiezaal is hersteld. De privé-ontwikkeling aan de overkant van de straat die is nog volop lopende.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt wil nog graag even reageren op de tussenkomst van schepen Michel Jansen. Hij is absoluut akkoord om het STOP-principe zo veel als mogelijk toe te passen, maar  hij meent dat we wel realistisch moeten blijven. Een verplaatsing in de winter  van Meersel-Dreef naar het cultuurhuis zal zeker niet met de fiets gebeuren. Daar moet dus ook rekening mee gehouden worden.

 

Schepen Michel Jansen herhaalt dat we inderdaad rekening moeten houden met uitzonderingen, maar het uitgangspunt moet zijn om mensen tot gedragsverandering te brengen.

 

Raadslid Maarten Leemans maakt duidelijk dat hij in zijn tussenkomst niet wilde pleiten voor een volledige stilstand voor wat betreft vergunningen, maar hij herhaalt dat hij zich zorgen maakt of de grote projecten wel tijdig kunnen afgestemd worden op de beleidsplannen die in de maak zijn.

 

Schepen Michel Jansen geeft aan dat er al een eerste samenkomst is geweest met de vertegenwoordigers van Trage Wegen Hoogstraten. Dit zal terug worden opgenomen met de werkgroep als het plan over de trage wegen vanuit het regionaal landschap de Voorkempen klaar is. Hij weet niet waarom de einddatum van september 2021 vermeld staat in dit rapport, hij zal dit navragen bij de diensten.

 

Schepen Faye Van Impe belooft om meer gedetailleerde informatie aan te leveren over de vraag rond de ondersteuning van mensen van armoede.

 

Fractie Anders en fractie CD&V zullen zich onthouden.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de beleidsevaluatie 2020 goed.