Joël Adams Jef Vissers Gert Van den Bogaert Dimitri Van Pelt Joke Verschueren Maarten Leemans Fons Jacobs Piet Van Bavel Mai Sterkens Pim Van der Linden Ward Baets Tinne Rombouts Katrien Brosens Michel Jansen Jos Matthé Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Ilse Verachtert Ann Tilburgs Marcel Verschueren Ans Lochten Arnold Wittenberg Herman Snoeys Roger Van Aperen Ann Fockaert Joël Adams Jef Vissers Gert Van den Bogaert Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Fons Jacobs Piet Van Bavel Mai Sterkens Pim Van der Linden Ward Baets Tinne Rombouts Katrien Brosens Michel Jansen Jos Matthé Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Ilse Verachtert Ann Tilburgs Marcel Verschueren Ans Lochten Arnold Wittenberg Herman Snoeys Roger Van Aperen Ann Fockaert Herman Snoeys Katrien Brosens Roger Van Aperen Marcel Verschueren Piet Van Bavel Ann Fockaert Ann Tilburgs Ans Lochten Marc Van Aperen Gert Van den Bogaert Pim Van der Linden Michel Jansen Jef Vissers Arnold Wittenberg Maarten Leemans Fons Jacobs Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Ward Baets Tinne Rombouts Joël Adams Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Jos Matthé aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De gemeenteraad van 22 maart 2021 keurde het het reglement betreffende de inrichting tijdelijke horeca-uitbaring in de vorm van pop-up zomer- of winterbar goed.
Tijdens de bespreking bleken er echter nog enkele onduidelijkheden nl.
• betreffende de openingsuren;
• betreffende de aanvraagprocedure;
• betreffende de uitzondering in 2021.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het reglement betreffende de inrichting tijdelijke horeca-uitbaring in de vorm van pop-up zomer- of winterbar dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 maart 2021.
Argumentatie
de openingsuren:
er werd besloten om te werken met een uitdoofprincipe van één uur. Dat wil zeggen dat er een sluitingsuur geldt voor drank en muziek en dat er vervolgens één uur de tijd blijft om het terrein volledig te ontruimen.
Het sluitingsuur voor muziek en drank wordt van zondag tot donderdag vastgelegd op 23u van vrijdag tot zaterdag op 24u met respectievelijk 24u en 01u om het terrein volledig ontruimd te hebben.
de aanvraagprocedure:
een winterbar aanvragen op 31 januari van het jaar waarin ze plaats vindt is ambitieus. Voor winterbars willen we dus een extra aanvraagmoment organiseren op 30 juni.
uitzondering 2021:
ondertussen zijn de meeste voorlopige aanvragen voor 2021 al binnen. We vragen voor 2021 een uitzondering voor het indienen van de definitieve dossier tot 15 mei 2021.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Dimitri van Pelt maakt duidelijk dat de fractie Anders ook deze aangepaste versie nog altijd niet mee kan goedkeuren. Hij kan zich immers nog steeds niet ontdoen van de indruk dat dit reglement voor een specifieke doelgroep is geschreven. Vanuit een puur commerciële zaak, horeca of zelfs andere sector, is het niet ondenkbaar om een aanvraag te doen voor de volledige 3 maanden (15 juni - 15 september). Hoe is dit trouwens te rijmen met de 120 opeenvolgende dagen? De nodige investeringen voor de inrichting en opzet van zo’n pop-up bar moeten immers zeker terugverdiend worden. Om commercieel dus rendabel te zijn is de aanvraag voor een zo lang mogelijke periode te begrijpen. Dit zorgt er dus voor dat bij toekenning aan die kandidaat, er in dergelijke gevallen een soort alleenrecht ontstaat. Wij willen daarom nogmaals voorstellen om ofwel de periode rechtmatig te verdelen over de verschillende aanvragers, ofwel toch meerdere initiatieven tegelijkertijd plaats te laten vinden, ook in dezelfde deelgemeente.
Ook raadslid Ward Baets blijft bij zijn standpunt, de fractie CD&V kan niet akkoord gaan met dit reglement en ook niet met de aanpassingen. Hij wil prioriteit geven aan de horeca en hen alle kansen geven om te recupereren wat er nog te recupereren valt. Een tweede punt gaat over de ongelijkheid naar verenigingen. Daarnaast blijft ook de terminoloige onduidelijk, met name de vermelding van voorwaardelijke vergunning, wat dus betekent dat er eerst een voorwaardelijke vergunning zou worden gegeven en daarna een definitieve. Dit schept volgens raadslid Ward Baets verwarring.
Schepen Katrien Brosens verstaat dat de fracties Anders en CD&V bij hun standpunt blijven, maar ze meent dat de inhoudelijke discussie achter de rug is. De term voorwaardelijke vergunning is in de versie die vandaag voorligt geschrapt. Ze geeft nog even de 4 verduidelijkingen die in dit reglement zijn aangebracht:
• een overgangsregeling voor de aanvraagperiode zomer 2021
• het sluitingsuur is verduidelijkt
• het woordje zomer bar op enkele plaatsen vervangen door pop-up bar conform de opmerkingen die hierover op de vorige gemeenteraad werden gemaakt
• het woordje voorwaardelijk is eruit gehaald bij voorwaardelijke vergunning.
BESLUIT
Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad doet enkele aanpassingen aan het reglement betreffende de inrichting tijdelijke horeca-uitbaring in de vorm van pop-up zomer- of winterbar en keurt het als volgt goed:
Artikel 1: Definitie en voorwaarden
§1 Tijdelijke uitbating
Een pop-upbar is een tijdelijke horeca-uitbating tijdens de zomer- of wintermaanden op een locatie waarvoor een vestigingseenheid werd/wordt geregistreerd in de kruispuntbank voor ondernemingen. De tijdelijke uitbating kan ingericht worden in openlucht, een tijdelijke inrichting of een vaste inrichting die tijdelijk gebruikt wordt voor de uitbating.
§2 Voorwaarden voor spreiding
Per deelgemeente kan er maar één tijdelijke uitbating tegelijkertijd ingericht worden. De aanvraag en beoordeling gebeurt op basis van artikel 4 §1 van dit reglement. Indien er meerdere aanvragen zijn zal de toelating gegeven worden aan één kandidaat op basis van de beoordeling.
§3 Termijnen en periodes
De tijdelijke uitbating wordt minimaal voor 15 kalenderdagen ingericht. Wanneer een tijdelijke uitbating voor minder dan 15 kalenderdagen wordt ingericht, valt het onder de categorie ‘occasioneel evenement’ en moet het als dusdanig aangevraagd worden.
De uitbating wordt ingepast binnen de wettelijke termijn van maximaal 4 periodes van 30 dagen of 120 opeenvolgende dagen per jaar per locatie (indien geen conflict met andere stedenbouwkundige regelgevingen).
Indien een tijdelijke constructie geplaatst moet worden voor de horeca pop-up, nemen de periodes vermeld een aanvang op de eerste dag van de plaatsing van de constructie, ongeacht of de constructie voor de volledige uitbatingsperiode geplaatst worden.
Indien een tijdelijke wijziging van de hoofdfunctie van een gebouw noodzakelijk is voor de horeca pop-up, nemen de periodes vermeld een aanvang op de eerste dag van de tijdelijke functiewijziging, ongeacht of de functiewijziging voor de volle dertig dagen gebeurt.
Een zomerbar kan enkel en alleen ingericht worden in de periode tussen 15 juni en 15 september.
Een winterbar kan enkel en alleen ingericht worden in de periode tussen 15 november en 15 februari.
§4 Geluidsoverlast en sluitingsuur
Uitbatingen in binnen- en buitenruimtes mogen maximaal 85 dB produceren. Voor binnenruimtes is een permanente uitzondering mogelijk, voor buitenruimtes moet dit per evenement worden aangevraagd met een maximum van twee evenementen met een periode van 3 dagen. Alle uitzonderingen moeten voor de start van de uitbating worden aangevraagd als occasioneel evenement.
De tijdelijke horeca uitbatingen krijgen een vast sluitingsuur voor bar én muziek; met uitdoofprincipe van een uur om de gasten buiten te begeleiden. Uitbatingen in buitenruimtes sluiten de bar én muziek van zondag tem donderdag om 23u (waarbij het terrein ten laatste om 24u ontruimd dient te zijn), op vrijdag en zaterdag om 24u ( waarbij het terrein ten laatste om 01u ontruimd dient te zijn).
De tijdelijke horeca uitbating dient een wekelijkse rustperiode van minimaal twee aaneengesloten dagen te respecteren.
Artikel 2: Vergunningen
Voor de tijdelijke uitbating van een pop-up zomer- of winterbar dient er een exploitatievergunning te worden afgeleverd door de dienst economie van de stad Hoogstraten.
Daarnaast dient de organisator zich in regel te stellen met alle andere bovenlokale regelgeving.
Artikel 3: Aanvraagprocedure
De dienst economie stelt een aanvraagformulier ter beschikking waarmee kandidaten voor de uitbating van een tijdelijke zomer- of winterbar een aanvraag kunnen doen.
Aanvragen voor de uitbating van een tijdelijke pop-up zomerbar dienen te gebeuren ten laatste 31 januari van het jaar waarin de tijdelijk uitbating zal plaatsvinden.
Aanvragen voor de uitbating van een tijdelijke pop-up winterbar dienen te gebeuren ten laatste 30 juni van het jaar waarin de tijdelijke uitbating zal plaatsvinden.
Het aanvraagformulier bevat minstens volgende documenten:
• Uittreksel uit KBO of Vlajo (registratie vestigingseenheid);
• Uittreksel uit het strafregister;
• Aansprakelijkheidsverzekering brand- en ontploffing;
• Bewijs (brand)veiligheid;
• Bewijs aangifte FAVV (indien van toepassing);
• Bewijs aangifte SABAM;
• Aanvraag drankvergunning/exploitatievergunning dienst lokale economie;
• Gedetailleerd plan van de locatie en eventuele constructies;
Alle overige documenten die noodzakelijk zijn voor de uitbating.
De gemeente kan te allen tijde bijkomende documenten opvragen bij de aanvrager die noodzakelijk worden geacht om de aanvraag te beoordelen.
Artikel 4: Beoordeling
§1 Beoordelingscriteria
De beoordeling zal gebeuren op basis van het toekennen van punten. Om een vergunning te kunnen krijgen dient een kandidaat minstens 70% van de punten te halen, waarbij voor elk afzonderlijk onderdeel minstens 50% behaald dient te worden.
De locatie en inrichting van de tijdelijke uitbating (40 punten)
•De mobiliteit van en naar de tijdelijke uitbating (15 punten).
•De mogelijke overlast voor omwonenden en de openbare orde en veiligheid van de tijdelijke uitbating. (advies politie) (15 punten)
•De veiligheid en geschiktheid van de (tijdelijke) inrichting (advies brandweer) (10 punten)
De economische stimulans van de lokale handel (40 punten)
•De pop-upbar zorgt voor een stimulans van het lokale ondernemerschap. (20 punten)
•De pop-upbar zet maximaal in op de aankoop van lokale producten en diensten (20 punten)
De lokale verankering van de tijdelijke uitbating (20 punten)
•Betrokkenheid van Hoogstraatse verenigingen, partners of doelen (10 punten)
•De primaire doelgroep van de tijdelijke uitbating. (10 punten)
§2 Advies vanuit de administratieve werkgroep
Alle aanvragen worden voorgelegd aan een werkgroep. Deze werkgroep bestaat uit een medewerker van de dienst economie, een medewerker van de dienst stadsontwikkeling en een medewerker van de dienst evenementen en een medewerker van de politiezone.
De werkgroep bezorgt een gemotiveerd advies aan het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 5: Beslissing.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het toekennen van de vergunning.
Het college van burgemeester en schepenen kan steeds gemotiveerd afwijken van het advies van de administratieve werkgroep.
Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing ten laatste 30 dagen na het verstrijken van de indiendatum.
Artikel 6: Slot bepalingen
§1 Het is niet toegelaten om voorafgaandelijk aan de goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen te communiceren over de aanvraag voor de horeca pop-up.
§2 De goedkeuring heeft betrekking op de uitbating van de horeca pop-up en houdt geenszins enige andere goedkeuring in. De toepasselijke regelgeving geldt onverminderd, zodat de goedkeuring voor de horeca pop-up steeds precair is en onder voorbehoud van eventuele andere noodzakelijke toelatingen. In het bijzonder moet de aanvrager tijdig contact opnemen met de dienst omgeving van de gemeente, opdat de noodzaak voor een omgevingsvergunning voor de horeca pop-up kan worden nagegaan. Tevens is een goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen nodig voor iedere nevenactiviteit. De aanvraag voor één of meerdere nevenactiviteiten moet minstens drie maanden voorafgaandelijk aan de nevenactiviteit worden ingediend bij het evenementenloket van de gemeente. Na de goedkeuring voor deze nevenactiviteit(en) kunnen geen wijzigingen meer worden aangebracht.
§3 In geval van inbreuken op de bepalingen in onderhavig reglement of andere toepasselijke regelgeving of niet-naleving van de bepalingen in het collegebesluit houdende de goedkeuring voor de uitbating van de horeca pop-up, behoudt het college van burgemeester en schepenen zich het recht voor om te allen tijde de goedkeuring voor de uitbating van de horeca pop-up in te trekken.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt volgende uitzondering goed op de aanvraagprocedure voor 2021:
Aanvragen voor de uitbating van een tijdelijke pop-up zomerbar in 2021 dienen te gebeuren ten laatste 15 mei 2021.
Artikel 3:
De gemeenteraad geeft kennis van deze beslissing aan de dienst evenementen, de dienst economie en de adviesraad lokale economie en geeft hen de opdracht een evaluatie te maken van het reglement na de zomer van 2022.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.