Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Fons Jacobs Ward Baets Piet Van Bavel Jos Martens Mai Sterkens Ann Fockaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Marc Van Aperen Herman Snoeys Joël Adams Katrien Brosens Pim Van der Linden Dimitri Van Pelt Jef Vissers Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Ans Lochten Tinne Rombouts Roger Van Aperen Michel Jansen aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 22 juni 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 22 juni 2020 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 22 juni 2020 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
Schepen Michel Jansen was niet aanwezig en onthoudt zich daarom voor de notulen.
Raadslid Marc Haseldonckx wil graag terug komen op twee openstaande vragen uit de notulen van 22 juni 2020. Hij stelde toen een vraag over de gelden van IOK en een gelijkaardige vraag over de budgetten van CIPAL omtrent de responsabiliseringsbijdrage.
Schepen Roger Van Aperen heeft dit inderdaad nog niet bevraagd, hij zal dit doen en het antwoord bezorgen. Raadslid Ann Tilburgs is de afgevaardigde voor CIPAL, ze is vandaag verontschuldigd maar de vraag zal aan haar worden doorgegeven.
Ook raadslid Fons Jacobs komt terug op de openstaande vraag over de terugdraaiende elektriciteitsmeter. Hierover zou een beroepsschrift hangende zijn bij de Raad van State waarvan het resultaat niet duidelijk is. Raadslid Jos Martens zou dit bij IVEKA navragen.
Raadslid Marcel Verschueren weet dat deze procedure nog hangende is dus dat hierover nog geen nieuws is. Maar raadslid Jos Martens zal dit ook nog eens bij IVEKA navragen.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 1 onthouding (Michel Jansen)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 22 juni 2020 worden goedgekeurd.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Kennisname van het overzicht van de genomen maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Sinds de presentatie van het relanceplan is het stadsbestuur op 3 werven in actie geschoten:
• ondernemers en toerisme
• verenigingen
• inwoners
Het rapport geeft de stand van zaken van de uitvoering van elk van de werven van Hoogstraten Herstart weer op 13 augustus 2020.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
De diverse acties van Hoogstraten Herstart zijn in de rapportering ingedeeld in drie categorieën:
- in opstart (oranje). Hier is de uitvoering van de acties nog niet begonnen, ofwel omdat dit als gevolg van de coronabeperkingen nog niet mogelijk was (bv. het verbod op evenementen) ofwel omdat de onmiddellijke uitvoering van deze actie niet als opportuun wordt beschouwd (omdat er bv. nog onderzoek moet plaatsgrijpen , ...)
- in uitvoering (blauw). De uitrol van de actie is volop aan de gang, er dienen nog beslissingen te worden genomen .
- uitgevoerd (groen). De actie is volledig uitgevoerd ofwel zijn alle maatregelen genomen om de volledige uitvoering te verzekeren.
BESPREKING
Raadslid Tinne Rombouts bedankt het college voor de informatie die werd aangeleverd, en ook de bijkomende financiële gegevens die door de administratie snel werd nageleverd. Raadslid Tinne Rombouts is vragende partij om dit overzicht op maandelijkse basis te krijgen, ook het bijgewerkte financiële overzicht zou het raadslid graag elke maand te zien krijgen. Maar tegelijk is raadslid Tinne Rombouts toch teleurgesteld, want ze had toch wel verwacht dat de uitrol van de maatregelen erg snel zou gaan. We zijn twee maanden later en er is volgens haar toch weinig gebeurd. Waar blijven de extra maatregelen die toch voorzien waren? Heel wat verenigingen staan aan de vooravond van een nieuw werkjaar, wat gaat de stad daarmee doen? Zijn er al resultaten van de bevraging die in de zomer zou gebeuren? Wil dat zeggen dat de extra maatregelen gaan achterwege blijven? Het raadslid vindt het toch essentieel om budgetten snel en gericht te kunnen doorgeven aan de kwetsbare doelgroepen, de voorziene budgetten hiervoor blijven momenteel toch onderbenut. Enkel wat het budget van de Vlaamse overheid betreft, heeft slechts de helft alvast een bestemming gekregen. Bovendien vindt raadslid Tinne Rombouts dat het corona-steunfonds dient voor de ondersteuning van verenigingen en niet om de kosten te dekken die de stad derft. Zo is het niet correct dat de kosten voor het kosteloos annuleren van infrastructuur en de Hoogstraten Herstart-code voor de uitleendienst zouden worden toegeschreven aan het corona-steunfonds. Het raadslid vraagt om dit recht te zetten en wil ook graag transparantie in deze kostenposten.
Ook raadslid Fons Jacobs wil graag tussenkomen. Uit dit rapport blijkt dat er buiten de drie werven, voor de rest weinig lijkt te gebeuren rond de hele coronaproblematiek, terwijl de coronacijfers aangeven dat Hoogstraten toch wel ernstig geraakt is door het coronavirus. Het stadsbestuur zelf communiceert daar niet over naar de inwoners en dus moeten we de cijfers zelf gaan zoeken. Het raadslid wil bijvoorbeeld graag weten hoe het bestuur zeer concreet omgaat met deze hoge cijfers. Hoe verloopt de dagelijkse werking nu in het woonzorgcentrum en in de assistentiewoningen? Werden er bijzondere extra maatregelen genomen? Hierover leest raadslid Fons Jacobs niets in dit rapport. Wat gaat er gebeuren begin september als de scholen terug open gaan? Welke concrete afspraken werden hier gemaakt voor het gemeentelijk onderwijs waar de stad toch verantwoordelijk voor is? Hoe werd de avondklok hier toegepast? Zijn er problemen rond opgedoken? Werd dit gehandhaafd? Helaas niets van terug te vinden in dit rapport. Hoe werd er omgegaan met evenementen die de voorbije maanden her en der toch georganiseerd werden, waarna er blijkbaar toch besmettingen werden vastgesteld? Hoe vaak is dit voorgevallen? Hoeveel mensen werden hierdoor besmet? Hoe werd hierop gereageerd? In heel dit rapport niets van terug te vinden. Tijdens enkele fietstochtjes die raadslid Fons Jacobs de afgelopen weken mocht maken heeft hij op verschillende plaatsen tot vijftig werknemers op bedrijven man naast man zien werken zonder mondmasker of social distancing. Wordt hier informatie gegeven? Wordt hier toegezien op de praktische toepassing van de opgelegde maatregelen? Wordt hier gehandhaafd? Wordt hier getest? Werd in die grote bedrijven, maar ook in middelgrote of kleinere bedrijven ondersteuning en informatie gegeven? Zo Ja, hoe ging dat concreet? In hoeveel bedrijven? En wat zijn de resultaten? Wordt daar praktisch afgestapt en informatie gegeven? Wij vinden daar in dit hele plan niets van terug, terwijl wij er van overtuigd zijn dat daar de tijd en energie naar toe moet gaan.
En hoe zit het met onze meest kwetsbare inwoners? Werden hier nu al specifieke acties rond opgezet door het OCMW. We vernemen dat er heel wat geld ter beschikking werd gesteld door de hogere overheid om tegemoet te komen in kosten van onze meest hulpbehoevenden, maar blijkbaar werd er nog niet over nagedacht wat er met dat geld moet gebeuren. Dat vindt raadslid Fons Jacobs erg vreemd om te geloven.
Om die reden wil raadslid Fons Jacobs toch graag de voorstellen van de fractie Anders nog eens in het kort herhalen die hij reeds tijdens de gemeenteraad van april 2020 voorstelde, die weggestemd werden, maar waarvan het bestuur beloofde dat de voorstellen van de oppositie zeker mee zouden opgenomen worden in het grote relanceplan:
• De fractie Anders stelt nog steeds voor om aan de zorgverleners die verbonden zijn aan het OCMW, en die actief zijn op de werkvloer, en netto maandelijkse premie toe te kennen van bv. 100 euro gedurende de coronacrisis gezien het deze mensen zijn die niet alleen constant op de werkvloer aanwezig waren, die het meeste gezondheidsrisico’s ondervinden en ongetwijfeld de meeste werkstress ervaren. Elke avond een applaus ontvangen is hartverwarmend, maar neemt niet weg dat ook een financiële steun zeer welkom kan zijn;
• De fractie stelt ook nog steeds voor om deze premie van honderd euro ook toe te kennen aan alle bekende zorgverleners in Hoogstraten (dus ook deze die elders werkzaam zijn als verpleegkundigen, zorgkundigen, thuishulpverleners (zowel verpleegkundigen, thuiszorgdiensten, poetsdiensten aan huis, maatschappelijk werkers,...)) en dit eventueel a rato van hun tewerkstellingsbreuk of gepresteerde uren tijdens deze maanden. Ook de brandweerlui, ambulancepersoneel, de politie,...spelen een belangrijke rol in de beheersing van het coronaprobleem en dienen hiervoor beloond te worden;
• Wij vragen nog steeds om de huurprijs voor de woongelegenheden in HOMIVA tijdens deze coronaperiode met een kwart te verminderen gezien deze huurders geen volledig gebruiksrecht meer hebben kunnen uitoefenen;
• Ook de huurprijs voor de huurders van een doorgangswoning zou met een kwart verminderd moeten worden tijdens de coronacrisis omdat ook zij geen volledig gebruiksrecht meer hebben kunnen uitoefenen. Mogelijk moet ook de terbeschikkingsovereenkomst hiervan verlengd worden gedurende de corona-periode;
• De begunstigden op een leefloon of op een equivalent leefloon die een woning huren, krijgen een extra maandelijkse steun toegekend, en dit bovenop de 50 euro die van de hogere overheid toegekend wordt. Bijzonder moeilijke tijden vragen extra inspanningen van een sociaal bestuur;
• De begunstigden (alleenstaanden of gezinshoofden) die een inkomensvervangende tegemoetkoming ontvangen van de FOD sociale zaken en die in een sociale woning of in een huurwoning wonen krijgen een extra maandelijkse steun toegekend van de helft van hun maandelijkse huurprijs (met een maximum van driehonderd euro per maand);
• De begunstigden op een leefloon of op een equivalent leefloon die minimum 1 kind ten laste hebben, krijgen tijdens deze coronaperiode een extra maandelijkse steun toegekend van 100 EUR per kind om extra zaken te kunnen doen tijdens deze periode met hun kinderen (aankoop speelgoed, leesboeken, …);
• De personen en gezinnen die een budgetmeter hebben voor gas of elektriciteit krijgen een éénmalige gratis oplading toegekend (50 EUR voor een alleenstaande, 100 EUR voor een koppel, en 150 EUR voor een gezin met kind(eren) ten laste) gezien zij nu veel meer thuis zijn en hierdoor verplicht zijn meer energie te verbruiken;
• De fractie Anders vraagt ook aan alle collega raadsleden en aan de leden van het college van burgemeester en schepenen om, zoals de raadsleden van Anders gedaan hebben, een gedeelte van de zitpenningen aan te wenden voor sociale initiatieven die in deze moeilijke tijden deze middelen zeer goed kunnen gebruiken. Het feit dat er nog steeds veel mensen gebruik maken van de verschillende voedselbedelingen spreekt in deze voor zichzelf.
Deze voorstellen zijn niet limitatief, en we zouden maar wat graag hierover de standpunten van de bestuursmeerderheid kennen. De voorstellen die een individuele beslissing nodig hebben van het bijzonder comité voor de sociale dienst kunnen toegekend worden na een voorafgaand sociaal en financieel onderzoek.
Als immers de Hoogstraatse werking zich beperkt tot deze driewervenmaatregelen, dan vreest raadslid Fons Jacobs dat er tekort geschoten wordt. Komt daarbij dat sommige maatregelen niet echt geven wat er van verwacht werd. Zo denkt het raadslid bijvoorbeeld aan de gratis Mosten-tickets waarvan de bedeling volledig mis gelopen is. En als er al eens iemand zich wilde aanmelden op de Mosten, moest deze zich eerst digitaal aanmelden om te reserveren en vast te stellen dat men niet binnen mag. Komt daarbij dat de aanmelding zo moeilijk verliep, dat inwoners uiteindelijk gewoon inkomgeld betaalden. Deze manier van werken is echt niet hoe de fractie Anders relancemaatregelen ziet. Raadslid Fons Jacobs merkte dat alle culturele activiteiten in organisatie van de gemeente worden afgelast tot januari 2021. Ook alle vervangende activiteiten werden de voorbije maanden afgelast. Met lede ogen moeten we vaststellen dat er zo goed als geen culturele beleving meer is in Hoogstraten. Als het raadslid naar andere gemeenten kijkt, dan ziet hij dat het met de huidige maatregelen zeker mogelijk is om activiteiten te laten doorgaan, zij het in een aangepast kader. Naar de verenigingen toe zou het een goed signaal zijn om te laten zien dat een publieke activiteit wel nog kan worden georganiseerd. Raadslid Fons Jacobs is er van overtuigd dat dit kan en dat we als gemeente daartoe verplicht zijn.
Volgens burgemeester Marc Van Aperen gaat het hier over een kennisname, en inderdaad enkel over de maatregelen in het kader van het Hoogstraten Herstart-plan. Maar uiteraard gebeuren er ondertussen ook heel wat andere zaken. De burgemeester is echter niet van plan om alle acties die worden opgezet ook helemaal in detail te bespreken. Hij wil wel ingaan op een aantal concrete acties als voorbeeld over wat er vanuit de stad wordt gedaan. Om de tuinbouwers te sensibiliseren over de geldende coronamaatregelen werd er de afgelopen maanden tot 4 keer toe een mail gestuurd aan alle tuinbouwers. Uiteraard werd er door politie ook gehandhaafd, net zoals voor alle geldende coronoregels. Vorige week nog werd er geregeld dat de huisartsenpost ook op bedrijven zelf testen kan komen afnemen voor mensen die uit een rode zone terug kwamen, en deze werkwijze kan ook worden toegepast op mensen die uit de oranje zone komen. Er zijn geregelde contacten met de huisartsen en met de eerstelijnszone Kempenland voor contacttracing en de oprichting van een outbreak tracing team. Aan alle thuisverpleegkundigen werden meermaals beschermingsmaterialen bezorgd, in het begin wat we zelf konden missen en later heeft de stad ingestaan voor de bezorging van het materiaal van de hogere overheden. De burgemeester meent dat er vooral hard gewerkt wordt en er niet te veel tijd wordt gestopt in rapporten en verslagen. Hij vindt het ook erg jammer dat er vooral negatieve zaken kunnen gezegd worden door de oppositie, maar allicht zullen ook hier de beste stuurlui aan wal staan.
Voor raadslid Fons Jacobs is het de eigen keuze van deze coalitie om de oppositie aan wal te zetten. Het meermaals herhaald aanbod om mee aan tafel te gaan zitten bij de bespreking van de maatregelen werd van tafel geveegd en er werd voor gekozen op de oppositie aan de kant te zetten. Dan is het ook logisch dat we kritische vragen stellen, het raadslid vindt dat de burgemeester dat maar moet kunnen verdragen.
Burgemeester Marc Van Aperen meent dat het raadslid gewoon op de website en de facebook-pagina van stad Hoogstraten kan kijken, daarop staan alle maatregelen vermeld en is het niet meer nodig om domme vragen te stellen.
Voorzitter Jef Vissers begrijpt niet zo goed wat er nu nog verwacht wordt. Er staat een kennisname van de acties geagendeerd, daarop heeft de fractie Anders een repliek kunnen geven en daarmee is voor de voorzitter dit agendapunt afgerond. Het heeft geen zin om telkens de discussie te openen.
Raadslid Tinne Rombouts is niet gelukkig met deze gang van zaken, er dreigt volgens haar een vete te ontstaan. Elk lid van de gemeenteraad heeft het recht om vragen te stellen en ook het recht om daar antwoorden op te krijgen. Ze vindt het niet gepast dat er op dergelijke manier wordt gereageerd. Ze roept op dat dit stopt, het democratische aspect in de gemeenteraad mag niet in gevaar komen. Raadslid Tinne Rombouts roept op tot een apart overleg met de fractieleiders en de voorzitter van de gemeenteraad over deze werkwijze.
Raadslid Fons Jacobs is geraakt door de woorden van de burgemeester, hij wil graag met respect behandeld worden en verwacht dat er eigenlijk een verontschuldiging komt van de burgemeester.
Schepen Katrien Brosens geeft aan dat de stroom van vaak erg gedetailleerde vragen voor haar toch ook wat ver gaat. De diensten hebben meer dan hun handen vol met de specifieke acties en maatregelen in functie van corona, dit komt bovenop hun reguliere werk. Wanneer er telkens ook nog eens uitgebreide rapporteringen moeten gebeuren over de ondernomen concrete acties dan zou ons dit wel erg ver leiden.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van Hoogstraten Herstart op datum van 13 augustus 2020.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jos Martens Katrien Brosens Mai Sterkens Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Tinne Rombouts Jef Vissers Fons Jacobs Michel Jansen Marcel Verschueren Joël Adams Pim Van der Linden Arnold Wittenberg Herman Snoeys Roger Van Aperen Ilse Verachtert Ans Lochten Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Ward Baets Marc Van Aperen Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuring van het reglement inzake compensatie van evenementen n.a.v. corona.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In het kader van de werkgroep Hoogstraten Herstart werd er een relanceplan opgemaakt ter ondersteuning van de herstart van het Hoogstraatse leven na de coronacrisis.
Binnen de werf verenigingen werd er gewerkt rond vier clusters. Binnen de cluster 'we garanderen minimaal de huidige subsidiestromen en breiden uit waar nodig' formuleerde de werkgroep maatregelen betreffende de compensatie van evenementen.
Verenigingen die een evenement moesten afgelasten of zullen moeten aanpassen in de toekomst in het kader van de maatregelen, zullen deze kosten kunnen inbrengen via een subsidiereglement. Elke vereniging kan op deze manier kosten recupereren met een maximum van 1.000,00 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het relanceplan van de werkgroep Hoogstraten Herstart.
Argumentatie
Het reglement is zeer eenvoudig opgemaakt teneinde de administratieve procedure voor de verenigingen zo licht mogelijk te houden.
Doelstelling van het reglement:
Binnen de daarvoor voorziene kredieten compenseert het stadsbestuur de kosten die Hoogstraatse verenigingen maakten in het kader van de organisatie van evenementen ten tijde van of in de nasleep van de coronacrisis. Het gaat dan om kosten
• die gemaakt werden en niet kunnen worden gerecupereerd omwille van afgelasting.
• die gemaakt moeten worden om een evenement te organiseren volgens de geldende maatregelen.
Inkomstenverlies wordt niet in aanmerking genomen voor deze compensatie.
Compensatie
Het stadsbestuur compenseert alle kosten in het kader van de afgelasting of aangepaste organisatie van evenementen omwille van de maatregelen ten tijde van of in de nasleep van de coronacrisis.
Het stadsbestuur compenseert deze kosten voor 100% met een maximum van 1.000,00 EUR per Hoogstraatse vereniging.
Periode
Hoogstraatse verenigingen kunnen aanspraak maken op deze compensatie voor evenementen die georganiseerd werden en worden vanaf 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020.
Deze periode kan verlengd worden door het college van burgemeester en schepenen in functie van de voortschrijdende maatregelen in het kader van de preventie van de verspreiding van Covid-19.
In bijlage: het volledige ontwerpreglement.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder Actie: 3/4/1/1 Corona
Beleidsitem 985-00 Gezondheidspromotie en ziektepreventie
Algemene rekening 64930000 Algemene werkingssubsidies aan verenigingen
Benodigd budget voor dit besluit: 60.000,00 EUR.
Budget moet verschoven worden binnen de actie 3/4/1/1 van AR 61599999 naar AR 64930000
BESPREKING
Raadslid Ilse Verachtert heeft een aantal vragen bij dit reglement. Artikel 2 omvat de definitie van een Hoogstraatse vereniging, het raadslid vraagt zich af over welk type van verenigingen het dan kan gaan en wil graag een aantal voorbeelden horen. Een gelijkaardige vraag heeft ze over de definitie van een Hoogstraats evenement, over welke type van evenementen gaat dit?
Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat niet elke vereniging in Hoogstraten een erkenning heeft aangevraagd, het kan dus ook gaan over feitelijke verenigingen die in alle sectoren zijn terug te vinden. Wat betreft de vraag over de evenementen, dit gaat over het type van activiteiten die de normale werking overstijgt. Het mag dus niet gaan over de standaard werking die wekelijks of maandelijks wordt georganiseerd, maar het moet over meer uitzonderlijke activiteiten gaan.
Voor raadslid Maarten Leemans is dit een logisch gebaar om verenigingen tegemoet te komen in gemaakte kosten voor het organiseren van een evenement dat niet kon of kan doorgaan. Het raadslid is er wel van overtuigd dat we verenigingen moeten aanmoedigen om hun activiteiten in de mate van het mogelijke te laten doorgaan en nieuwe activiteiten in te plannen die volgens de geldende maatregelen op een veilige manier kunnen doorgaan. Dus voor de fractie Anders kan deze tegemoetkoming ook gelden voor evenementen die de komende tijd voor de volgende maanden worden georganiseerd. Raadslid Maarten Leemans vindt dat we met dit reglement wel moeten opletten dat er geen nieuwe evenementen worden georganiseerd die met zekerheid niet mogen doorgaan en toch aanspraak maken op deze tegemoetkoming. Of dat er nog nieuwe kosten worden toegevoegd wetende dat een evenement niet kan doorgaan. Raadslid Maarten Leemans heeft dan ook twee mogelijke aanvullingen bij de “procedure” in dit reglement:
• Facturen kunnen worden geweigerd wanneer er geen rechtstreeks verband is met het evenement.
• Facturen met een factuurdatum na 1 juli 2020 kunnen worden geweigerd als duidelijk is dat een evenement met zekerheid niet kan plaatsvinden.
Schepen Arnold Wittenberg verzekert dat facturen altijd kritisch worden bekeken, die worden niet zo maar in het wilde weg allemaal goedgekeurd. Bovendien gelooft de schepen ook in de goede wil van onze verenigingen, hij denkt niet dat verenigingen op dit moment zo maar holder de bolder zaken zullen organiseren. De schepen roept op om dergelijke suggesties vooraf door te geven zodat dit eventueel kan worden meegenomen in het voorstel. Aanpassingen ter plekke op de vergadering zijn minder vanzelfsprekend.
Schepen Katrien Brosens vult aan dat er terug vergunningen worden verleend voor evenementen in september. Het standpunt is momenteel om zo veel als mogelijk de activiteiten te laten doorgaan, uiteraard enkel als het onder veilige omstandigheden kan.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het reglement betreffende de compensatie van kosten in het kader van de impact van de coronacrisis op de evenementen georganiseerd door Hoogstraatse verenigingen als volgt goed te keuren:
Artikel 1: Doel
Binnen de daarvoor voorziene kredieten compenseert het stadsbestuur de kosten die Hoogstraatse verenigingen maakten in het kader van de organisatie van evenementen ten tijde van of in de nasleep van de coronacrisis. Het gaat dan om kosten
• die gemaakt werden en niet kunnen worden gerecupereerd omwille van afgelasting.
• die gemaakt moeten worden om een evenement te organiseren volgens de geldende maatregelen.
Inkomstenverlies wordt niet in aanmerking genomen voor deze compensatie
Artikel 2: Definities
Hoogstraatse verenigingen: alle (erkende) Hoogstraatse verenigingen binnen de sectoren cultuur, sport, jeugd, mondiaal en buurtinitiatieven. Of alle feitelijke verenigingen die voldoen aan de volgende voorwaarden nl.
• De werking ontplooien op het grondgebied van Hoogstraten of voor de inwoners van Hoogstraten.
• De activiteiten zijn groepsgericht en toegankelijk voor iedereen.
• De vereniging is opgericht als privé-initiatief zonder beroepsdoeleinden of winst- of handelsoogmerk.
• Werken met vrijwilligers die zich zonder persoonlijk winstbejag inzetten.
Evenement: een activiteit, buiten de reguliere werking, die toegankelijk is voor iedereen, en gericht is op het brede publiek.
Kosten: Uitgaven die gebeurden op basis van een factuur of kassabon en die niet konden of kunnen worden gerecupereerd.
Artikel 3: Compensatie
Het stadsbestuur compenseert alle kosten in het kader van de afgelasting of aangepaste organisatie van evenementen omwille van de maatregelen ten tijde van of in de nasleep van de coronacrisis.
Het stadsbestuur compenseert deze kosten voor 100% met een maximum van 1000,00 EUR per Hoogstraatse vereniging.
Artikel 4: Periode
Hoogstraatse verenigingen kunnen aanspraak maken op deze compensatie voor evenementen die georganiseerd werden en worden vanaf 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020.
Deze periode kan verlengd worden door het college van burgemeester en schepenen in functie van de voortschrijdende maatregelen in het kader van de preventie van de verspreiding van Covid-19.
Artikel 5: Procedure
Het stadsbestuur stelt een aanvraagformulier ter beschikking waarin Hoogstraatse verenigingen volgende gegevens moeten opgeven:
• Gegevens vereniging
• Gegevens evenement
• Gegevens betreffende de afgelasting of de aanpassingen
• Facturen van de kosten
Een aanvraag voor compensatie kan gebeuren tot en met 31 december 2020.
Na controle door de dienst vrijetijd wordt de compensatie overgemaakt aan de vereniging.
Bij twijfel of bij betwisting neemt het college van burgemeester en schepenen een beslissing.
Artikel 6: Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de goedkeuring door de gemeenteraad.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Kennisname verdeling werkingssubsidies cultuur (2019-2020) i.f.v. Hoogstraten Herstart.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Om de gevolgen van de coronacrisis in te perken en verenigingen te ondersteunen bij de heropstart heeft Hoogstraten een relanceplan opgesteld. Eén van de maatregelen is het vervroegd uitbetalen van subsidies aan verenigingen op basis van de aanvragen van voorbije jaren.
Vanuit cultuur is er een jaarlijkse werkingssubsidie die berekend wordt op het aantal verzamelde punten. Deze punten kunnen oa verdiend worden door toonmomenten te organiseren, lessenreeksen, jeugdleden, ... Veel van die zaken waren omwille van corona geruime tijd niet mogelijk.
De dienst cultuur opteert ervoor om volgende berekeningswijze toe te passen: we nemen per vereniging het hoogste toegekende puntenaantal van de afgelopen twee werkingsjaren. Op basis van dat totaal aantal punten wordt de waarde van een punt herberekend en zo de subsidiebedragen bepaald. Dit zorgt voor subsidiebedragen die volledig in lijn liggen van de afgelopen jaren.
Door te kijken naar de afgelopen twee jaren zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk gerechtigde verenigingen meenemen: sommige verenigingen dienden niet in voor het werkjaar 2018-2019, maar wel voor 2017-2018 en vice versa. Door beide jaren in ogenschouw te nemen, vergroten we het bereik van deze steunmaatregel.
De dienst jeugd hanteert precies dezelfde berekeningswijze voor de berekening van de werkingssubsidies 2019-2020. De dienst sport neemt de bedragen van 2018-2019 over. Dit komt omdat de dienst sport vaststelde dat vorig jaar alle gerechtigde sportverenigingen een aanvraag indienden. Door enkel naar 2018-2019 te kijken valt er voor sport dus niemand uit de boot. Dat zou bij jeugd en cultuur wel het geval zijn, daarom dat die diensten ervoor kiezen om te kijken naar de laatste twee jaren.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Gemeentelijk subsidiereglement 'Werkingssubsidies socioculturele verenigingen' dat op 19/12/2016 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.
Argumentatie
De dienst cultuur stelt voor om de socioculturele verenigingen een werkingssubsidie voor het werkjaar 2019-2020 uit te betalen volgens de voorgestelde berekening. Hierbij ontvangen de verenigingen een subsidiebedrag dat perfect in lijn ligt van de toegekende bedragen van de afgelopen jaren. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de toegevoegde betaallijst subsidies voor de socioculturele verenigingen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We zetten in de op de brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: 'Overige culturele instellingen' met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000, 'Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 42 433 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 42 433 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 31 933 EUR.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de berekening van de werkingssubsidies voor socioculturele verenigingen voor het werkjaar 2019-2020 voor een totaalbedrag van 31.933,00 EUR.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Kennisname subsidieverdeling sportverenigingen werkjaar 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
- Om de gevolgen van de Coronacrisis in te perken en verenigingen te ondersteunen bij heropstart heeft Hoogstraten een relanceplan opgesteld. 1 van de maatregelen is het vervroegd uitbetalen van subsidies aan verenigingen op basis van de aanvragen van 2019.
- Vanuit sport is er een jaarlijkse werkingssubsidie voor sportverenigingen op basis van 2 reglementen (kwaliteit en jeugdwerking).
- In 2019 dienden 58 sportverenigingen een aanvraag in en werd de totale subsidiepot van 90.500 EUR verdeeld over deze 58 verenigingen op basis van de 2 geldende subsidiereglementen.
- Geen enkele andere sportvereniging heeft in 2019 aangegeven dat ze vergeten waren een aanvraag in te dienen.
- In 2019 waren er voor de sectorsubsidies sport geen laattijdige aanvragen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Gemeentelijk subsidiereglement “Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging” goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014.
• Gemeentelijk subsidiereglement “Het stimuleren van sportverenigingen tot professionalisering met een bijzonder accent op kwaliteitsvolle jeugdsportbegeleiding” goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014.
Argumentatie
- De sportdienst stelt voor om dezelfde verdeling als in 2019 aan te houden voor de sportsubsidies 2020.
- De gemeentelijke sportraad Hoogstraten vzw is op de vergadering van 6 juli 2020 akkoord gegaan met dit voorstel.
De gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de subsidieverdeling sportverenigingen werkjaar 2020.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: sport met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: Algemene werkingssubsidies aan verenigingen 64930000.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 109.050 EUR.
Reeds gebruikt budget: 4.811,85 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 104.238,15 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 90.500 EUR.
De financieel directeur heeft op 31 juli 2020 visum verleend.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het dossier subsidieverdeling sportverenigingen werkjaar 2020.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Kennisname subsidieverdeling jeugd 2019-2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Om de gevolgen van de Coronacrisis in te perken en verenigingen te ondersteunen bij heropstart heeft Hoogstraten een relanceplan opgesteld. Eén van de maatregelen is het vervroegd uitbetalen van subsidies aan verenigingen op basis van de aanvragen van voorbije jaren.
De dienst jeugd opteert ervoor om volgende berekeningswijze toe te passen voor de berekening van de basis en werkingssubsidies: we nemen per vereniging het hoogste toegekende puntenaantal van de afgelopen twee werkingsjaren. Op basis van dat totaal aantal punten wordt de waarde van een punt herberekend en zo de subsidiebedragen bepaald.
Voor de kamp subsidie wordt er niet gewerkt met een puntensysteem waardoor er hier gekozen wordt om per vereniging het hoogste bedrag van de afgelopen twee werkjaren te nemen.
De subsidie voor het kampvervoer (zoals gemeentelijk als extern) kan dit jaar eenmalig ingediend worden voor een subsidie ondersteuning aan jeugdkampen voor de zomer van 2020 zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 juni 2020.
Project, vormingssubsidies worden verdeeld naar wat effectief heeft plaatsgevonden.
Subsidie kleine infrastructuur en fuifbussen werden dit jaar niet aangevraagd.
Alle overschotten van de kamp-, kampvervoer-, project-, vormings-, kleine infrastructuur en fuifbus subsidie werden overgeheveld naar de basis en werkingssubsidies.
Dit alles zorgt voor subsidiebedragen die volledig in lijn liggen van de afgelopen jaren.
Door bij de berekening te kijken naar de afgelopen twee jaren zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk gerechtigde verenigingen meenemen: sommige verenigingen dienden niet in voor het werkjaar 2018-2019, maar wel voor 2017-2018 en vice versa. Door beide jaren in ogenschouw te nemen, is het bereik van deze steunmaatregel voor jeugd maximaal.
De dienst cultuur hanteert precies dezelfde berekeningswijze voor de berekening van de werkingssubsidies 2019-2020. De dienst sport neemt de bedragen van 2018-2019 over. Dit komt omdat de dienst sport vaststelde dat vorig jaar alle gerechtigde sportverenigingen een aanvraag indienden. Door enkel naar 2018-2019 te kijken valt er voor sport dus niemand uit de boot. Dat zou bij jeugd en cultuur wel het geval zijn, daarom dat die diensten ervoor kiezen om te kijken naar de laatste twee jaren.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Subsidiëring van het jeugdwerk - goedgekeurd door de GR d.d. 25 november 2013.
• Reglement projectsubsidie jeugd - goedgekeurd door de GR d.d. 28 maart 2011.
• Subsidie jeugdinfrastructuur - goedgekeurd door de GR d.d. 25 september 2017.
• Subsidie reglement fuifbus - goedgekeurd door de GR d.d. 24 februari 2020.
• Subsidie ondersteuning jeugdkampen zomer 2020 - goedgekeurd door de GR d.d. 22 juni 2020.
Argumentatie
De dienst jeugd stelt voor om de subsidie jeugd voor het werkjaar 2019-2020 uit te betalen volgens de voorgestelde berekening. Hierbij ontvangen de verenigingen een subsidiebedrag dat perfect in lijn ligt van de toegekende bedragen van de afgelopen jaren. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de toegevoegde betaallijst subsidie jeugd.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "het lokaal bestuur ondersteunt erkende Hoogstraatse verenigingen die een belangrijk deel van het vrijetijds aanbod in Hoogstraten realiseren" van het meerjarenplan, met actienummer: 5.11.42.1, beleidsitem: jeugd met nummer 0750 en algemeen rekeningnummer: 64930000.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 31.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 31.000,00 EUR.
Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: jeugd met nummer 750 en algemeen rekeningnummer: 61319999 andere erelonen en vergoedingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 7.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 7.000,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 38.000 EUR.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de berekening van de werkingssubsidie jeugd voor het werkjaar 2019-2020 voor een totaalbedrag van 38.000 EUR.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Kennisname van de verdeling van de subsidie mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap voor erkende mondiale verenigingen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
- Om de gevolgen van de coronacrisis in te perken en verenigingen te ondersteunen bij heropstart heeft Hoogstraten een relanceplan opgesteld. 1 van de maatregelen is het vervroegd uitbetalen van subsidies aan verenigingen op basis van de aanvragen van 2019.
- De mondiale subsidieverdeling voorziet in een jaarlijkse werkingssubsidie voor mondiale verenigingen, een tussenkomst voor de huur van infrastructuur en een subsidie voor scholen die actief werken rond mondiale thema's.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Gemeentelijk reglement op de subsidiëring van mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap van 29 augustus 2016.
Argumentatie
- De dienst mondiale samenwerking stelt voor om dezelfde verdeling als in 2019 aan te houden voor de subsidie verdeling voor erkende mondiale verenigingen in 2020.
- De verenigingen worden op deze manier ondersteund in hun reguliere werking die mogelijk bemoeilijkt is tijdens de coronacrisis.
-Het totaal budget voor subsidie en toelage verdeling voor de subsidies van mondiale samenwerking bedraagt 131.296 EUR waarvan 4% toelagen zijn voor erkende mondiale verenigingen, 2% voorzien is voor de huur van lokalen door erkende mondiale verenigingen, 2% toelagen zijn voor de organisatie van evenementen met een mondiaal karakter en 2% toelagen naar scholen gaan die een mondiaal initiatief ondernemen.
De verdeling ziet er als volgt uit:
Totaal toelage erkende verenigingen: 5.251,84 EUR
Totaal aangevraagd 2019: 3.160 EUR
Totaal toelage huur lokalen: 2.625,92 EUR
Totaal aangevraagd 2019: 2.575,84 EUR
Totaal toelage evenementen: 2.625,92 EUR
Totaal aangevraagd 2019: 0 EUR
Totaal toelage scholen: 2.625,92 EUR
Totaal aangevraagd 2019: 625 EUR
Het overige bedrag en de saldi worden later verdeeld volgens het gemeentelijk reglement op de subsidiëring van mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap van 29 augustus 2016. Aanvragen voor onder andere ontwikkelingshelper en kort verblijf kunnen nog ingediend worden tot september. De verdeling hiervan verloopt dus niet volgens de verdeling in 2019. Ook de subsidies voor 11.11.11 en NGO's die de gemeenten ondersteunen worden later pas verdeeld.
De subsidieverdeling voor mondiale verenigingen van het werkjaar 2020 wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We stimuleren mondiaal burgerschap van de civiele maatschappij, bedrijven, organisaties en instellingen" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/4/1/1, beleidsitem: Hulp aan het buitenland met nummer 160-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen - ESC 800.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 131.296,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 2.907,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 128.389,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 6.360,84 EUR.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de verdeling van de subsidies voor mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap werkjaar 2020 voor een totaalbedrag van 6.360,84 EUR aan 9 erkende Hoogstraatse mondiale verenigingen.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Ann Fockaert Fons Jacobs Mai Sterkens Marc Van Aperen Jef Vissers Joël Adams Ans Lochten Herman Snoeys Roger Van Aperen Hilde Vermeiren Pim Van der Linden Piet Van Bavel Dimitri Van Pelt Michel Jansen Ward Baets Marcel Verschueren Katrien Brosens Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Haseldonckx Jos Martens Tinne Rombouts aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren van de toegestane nominale subsidies.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Door de jaren heen keurde de gemeenteraad verschillende nominatieve subsidies goed.
In 2020 werden deze budgetten opnieuw voorzien.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De gemeenteraadsbeslissing van 23 juli 2007 betreffende de nominale toelagen aan culturele verenigingen.
• De gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 1997 betreffende de toelage aan vzw Marckdal.
• De beslissing van het college van 17 juni 2002 betreffende een toelage aan Logo Kempen.
• De gemeenteraadsbeslissing van 16 november 2009 betreffende het erkennen van socio-economische organisatie en het hernemen van de nominale toelage aan een aantal organisaties.
• De collegebeslissing van 27 december 2010 betreffende de nominale toelage aan de Heilig Bloed stichting.
• De gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2016 betreffende de aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst HRC.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt verzocht om de verschillende subsidies goed te keuren op basis van de voorgestelde betaallijst.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' , met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'personeelsdienst en vorming' met nummer 112-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen;
Voorziene budget in het meerjarenplan: 9.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 3.000,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 6.000,00 EUR.
Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: 'Hulp aan het buitenland' met nummer 160-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan:125,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR.
Valt onder actie 'Verhoging van het aantal participatie- initiatieven bij projecten..'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/3, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan:125,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR.
Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: Sportsector- en verenigingsondersteuning met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan:125,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR.
Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: Jeugdsector- en verenigingsondersteuning met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan:125,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR.
Valt onder actie 'We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: 'Basisscholen algemeen' met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 900,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 750,00 EUR.
Valt onder actie ' We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties.', met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 42.433,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 400,00 EUR.
Valt onder actie 'We bieden ondersteuning aan verenigingen, organisaties en inwoners die een evenement organiseren.', met actienummer: 2/5/1/2 - , beleidsitem: 'Feesten en plechtigheden' met nummer 710-00 en algemeen rekeningnummer:64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen
Voorziene budget in het meerjarenplan: 6.450,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 157,50 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 1.000,00 EUR.
Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: 'Overig kunst- en cultuurbeleid' met nummer 739-00 en en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen
Voorziene budget in het meerjarenplan:1.200,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 1.200,00 EUR.
Valt onder actie 'We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/2/1 - , beleidsitem: 'Gezondheidspromotie en ziektepreventie' met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen
Voorziene budget in het meerjarenplan: 7.830,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 1069,30 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 6.760,70 EUR.
Valt onder actie 'We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2 , beleidsitem: 'Diensten en voorzieningen voor personen met een handicap' met nummer 911-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen Voorziene budget in het meerjarenplan: 4.900,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 4.838,15 EUR.
Valt onder actie 'We ontwikkelen het recreatiedomein De Mosten verder tot een geschikte, kwaliteitsvolle openlucht vrijetijdsinfrastructuur in samenwerking met externe partners.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/2 - , beleidsitem: 'Openluchtrecreatie' met nummer 0711 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen
Voorziene budget in het meerjarenplan: 1250,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 550,00 EUR.
Valt onder actie 'We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2 , beleidsitem: 'Overige verrichtingen betreffende ouderen' met nummer 959-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen
Voorziene budget in het meerjarenplan: 2.125,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR.
Valt onder actie 'We voorzien voldoende en kwaliteitsvolle opvang van baby's en peuters' , met actienummer: 2/3/1/2 , beleidsitem: 'Kinderopvang' met nummer 0945 en algemeen rekeningnummer: 64930800 toegestane werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 15.400,00 EUR.
Reeds vastgelegd budget: 800,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 14.500,00 EUR.
Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'Dierenbescherming' met nummer 0470 en algemeen rekeningnummer: 64930200 toegestane werkingssubsidies aan bedrijven.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 500,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 500,00 EUR.
BESPREKING
Raadslid Ilse Verachtert stelde vast dat in de bijgewerkte versie van de lijst de twee oudercomités ook werden toegevoegd, waarmee ze blij is. Daarnaast zijn er ook een aantal adviesraden toegevoegd maar niet allemaal, zo staat de adviesraad lokale economie niet vermeld, maar ook Agrohulp en Logo Kempen staan niet in de lijst van 2020 en wel in de lijst van 2019. Raadslid Ilse Verachtert wil graag weten wat daar de reden van is. Daarnaast vraagt het raadslid zich af hoe het zal gaan met de parochiezalen voor het jaar 2020, daar is nu een apart reglement voor maar welke subsidie gaan ze ontvangen. Dergelijke parochiezalen zijn verenigingen met heel beperkte winst en dus weinig reserves. Ze organiseren zelf ook weinig maar zijn vooral afhankelijk van wat derden organiseren. Er zijn inderdaad hinderpremies van de Vlaamse overheid, maar daar hebben parochiezalen geen gebruik van kunnen maken. In het verleden kregen de parochiezalen een nominale subsidie van 5.000 EUR en daarvoor moesten ze activiteiten aantonen. Voor 2020 gaan ze die activiteiten niet kunnen aantonen, maar het is uiteraard belangrijk dat deze zalen blijven bestaan. Raadslid Ilse Verachtert roept op om hen te blijven ondersteunen, ze spelen immers een belangrijke rol in de dorpsgemeenschappen.
Volgens schepen Arnold Wittenberg is er geen enkele reden tot ongerustheid. In het relanceplan Hoogstraten Herstart staat er onder maatregel 1.5 vermeld dat het reglement infrastructuursubsidie pragmatisch zal worden toegepast. De voorwaarde over de activiteiten zal vervallen, er wordt gekozen voor een volledige prefinanciering. De schepen is geen voorstander om nu een nominale subsidie toe te kennen, dat zou op dit moment - nadat er net een reglement werd opgemaakt - nefast zijn. Het reglement waar meerdere zalen gebruik van kunnen maken blijft overeind en zal toegepast worden.
Maar volgens raadslid Ilse Verachtert zijn er de afgelopen maanden geen activiteiten geweest dus dan kan er via die weg toch ook geen tegemoetkoming zijn.
Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat dit reglement voorziet in een subsidie voor infrastructuur, het is geen werkingssubsidie waarbij activiteiten moeten bewezen worden. Er staat wel een criterium in vermeld dat verschillende verenigingen actie moeten zijn in de zaal en dat er ook activiteiten moeten doorgaan, deze twee aspecten zullen uiteraard pragmatisch bekeken worden. De dossiers zijn echter ondertussen ingediend, weet de schepen, en daaruit blijkt dat men niet op de rem is gaan staan om te investeren in hun infrastructuur. Schepen Arnold Wittenberg verwacht dan ook geen problemen.
Op vraag van raadslid Fons Jacobs, geeft schepen Arnold Wittenberg aan dat het hier inderdaad gaat over de zalen gaat waarin socio-culturele activiteiten georganiseerd worden en dus niet enkel over de parochiezalen.
Schepen Arnold Wittenberg zal nagaan waarom de drie organisaties niet in de lijst vermeld staan, het antwoord wordt nagezonden.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de betaallijst van de toegestane nominale subsidies aan verenigingen goed.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Ilse Verachtert Fons Jacobs Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Pim Van der Linden Mai Sterkens Michel Jansen Marc Van Aperen Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Ward Baets Ann Fockaert Marc Haseldonckx Ans Lochten Roger Van Aperen Herman Snoeys Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Jos Martens Katrien Brosens Hilde Vermeiren Joël Adams Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuring van het reglement ter ondersteuning van toeristische initiatieven die bijdragen tot de promotie van Hoogstraten en die de lokale economie stimuleren.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In het relanceplan Hoogstraten Herstart is volgende actie opgenomen:
'Aantrekkingskracht van het winkelcentrum en de dorpskernen verhogen'
We verhogen de aantrekkingskracht van het winkelcentrum en de dorpskernen door nieuwe infrastructuur te plaatsen en subsidies toe te kennen voor evenementen.
Motivering: Onze stad moet (de juiste) aantrekkingskracht behouden. Investeren in vernieuwing en activiteiten is dan aangewezen.
Zowel in het stadscentrum als in de deelgemeenten ondersteunen wij de organisatie van evenementen en toeristische activiteiten. Er wordt een reglement opgemaakt waarbij de mogelijkheid geboden wordt aan organisaties om een projectsubsidie aan te vragen (met een maximumbedrag) voor het organiseren van een evenement. Samenwerking met andere organisaties en aandacht voor ‘koop lokaal’ en ‘lokaal talent’ zullen voorwaarden zijn.
Het reglement dat nu ter goedkeuring voorligt (zie bijlage), kadert binnen deze actie.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Reglement ter ondersteuning van toeristische initiatieven die bijdragen tot de promotie van Hoogstraten en die de lokale economie stimuleren.
Argumentatie
Om de toeristische sector, de middenstand en verenigingen te ondersteunen wordt er een subsidiereglement ter goedkeuring voorgelegd waarbij initiatiefnemers een bedrag van maximum 250 EUR voor een klein initiatief en een bedrag van maximum 500 EUR voor een groot initiatief kunnen aanvragen ter ondersteuning.
Doelstellingen van dit reglement zijn:
- Hoogstraten nog meer op de toeristische kaart zetten;
- Organisatoren van lokale initiatieven een stimulans bieden;
- Lokale producten, ondernemers en verenigingen promoten;
- Samenwerking bevorderen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder Actie: 3/4/1/1 Corona
Beleidsitem 985-00 Gezondheidspromotie en ziektepreventie
Algemene rekening 64930000 Algemene werkingssubsidies aan verenigingen
Benodigd budget voor dit besluit: maximum 20.000,00 EUR over de periode 2020-2021.
Budget moet verschoven worden binnen de actie 3/4/1/1 van AR 61599999 naar AR 64930000.
De financieel directeur heeft op 24 juli 2020 visum verleend.
BESPREKING
Raadslid Mai Sterkens vindt dit een positief initiatief, maar volgens haar zijn het wel slechts kleine impulsen om de doelstelling te bereiken die in dit reglement naar voor wordt geschoven. Vanaf 1/9/2020 is het terug mogelijk om zowel binnen als buiten evenementen te organiseren onder bepaalde voorwaarden. Zal dit dan ook worden toegestaan, wil het raadslid weten.
Schepen Katrien Brosens bevestigt dat in september evenementen mogen doorgaan, met maximum 200 deelnemers binnen en 400 deelnemers buiten. Uiteraard blijven er wel verschillende maatregelen van toepassing. Als lokaal bestuur kunnen we bijkomende maatregelen opleggen, dit zal echter geval per geval bekeken worden. Niet alleen de beslissing van de stad is hierbij belangrijk, het hangt ook van de vereniging zelf af want zij moeten zich goed voelen bij de organisatie er van. Volgens de schepen is dit slechts één actie om deze doelstelling te kunnen bereiken, daarnaast zijn er in het MJP ook nog heel wat andere acties die bijdragen aan deze doelstelling. Bijvoorbeeld de city marketing die stilaan vorm begint te krijgen.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het reglement ter ondersteuning van toeristische initiatieven die bijdragen tot de promotie van Hoogstraten en die de lokale economie stimuleren goed.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Fons Jacobs Roger Van Aperen Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Pim Van der Linden Ward Baets Ans Lochten Joël Adams Marc Van Aperen Mai Sterkens Michel Jansen Ann Fockaert Marc Haseldonckx Katrien Brosens Hilde Vermeiren Jef Vissers Ilse Verachtert Maarten Leemans Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Jos Martens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren reglement onderwijscheque.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De 6 gemeentes en OCMW’s uit de Noorderkempen (Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel) werken al enkele jaren samen binnen de interlokale vereniging (ILV) Noorderkempen Werkt.
De cijfers in de conceptnota geven duidelijk weer dat voor de 6 gemeentes in het samenwerkingsverband Noorderkempen Werkt er een grote toename is van kansarmoede bij (jonge) gezinnen. Vooral voor Hoogstraten, Baarle-Hertog en Rijkevorsel is er een grote toename. Arendonk is na Turnhout in de Kempen de gemeente met het hoogste cijfer. De verklaringen voor deze toename zijn niet eenduidig en vragen ook een aanpak op de verschillende levensdomeinen.
Het onderzoek ‘Alleen Overleven’ geeft ook duidelijke cijfers weer met betrekking tot de financiële draagkracht van alleenstaande ouders. 60% van de bevraagde personen geeft aan een inkomen onder de Europese armoede grens te hebben en 51% kan geen onverwachte uitgave van 900 EUR betalen.
Hoewel een basisrecht, is onderwijs niet gratis. Het brengt veel stress mee voor ouders die het financieel niet gemakkelijk hebben. Een onderwijscheque kan op een relatief makkelijke manier een klein steuntje in de rug zijn voor gezinnen in kansarmoede.
3 stappen bij aanvraag:
Stap 1: Informatiedeling
De school deelt een folder uit aan elk kind (of oudste kind van het gezin) met duidelijke uitleg, een invulstrook en de vraag of er contact mag worden opgenomen vanuit de sociale dienst / huis van het kind. De verhoogde tegemoetkoming of collectieve schuldenregeling (of budgetbeheer) zijn de voorwaarden om het recht te openen.
Stap 2: Oplijsting (potentiële) rechthebbenden
De invulstrook wordt terug binnengebracht via verschillende kanalen (school, in een blanco gesloten enveloppe, huis van het kind, sociale dienst,…).
De school bezorgt deze aan het sociaal huis / huis van het kind.
Er volgt nog een extra controle of er recht is. Daarna wordt de achterliggende administratie tussen sociaal huis/gemeente en school verwerkt volgens lokale afspraken.
Stap 3: Contactname
Er wordt outreachend en proactief contact met het gezin opgenomen om na te gaan of alle rechten uitgeput zijn. Daarnaast is er een mogelijkheid om op deze manier ook proactief andere rechten toe te kennen (bv. vermindering bijdrage kinderopvang).
Het belangrijkste namelijk outreachend contact opnemen met aanvragers van de onderwijscheque: Volgens GDPR-richtlijnen is er een mogelijkheid om in het kader van doelgroepenbeleid zelf contact op te nemen met specifieke doelgroepen. Als een aanvrager niet gecontacteerd wil worden, kan dit aangevinkt worden op de folder.
Om hier aan tegemoet te komen zijn er vanuit het lokaal bestuur verschillende mogelijkheden die geïmplementeerd kunnen worden:
-Wist – je – dat – foldertje bij de folder van de onderwijscheque. Dit is een duidelijke folder met een opsomming van voordelen die er zijn als het gezin of het kind recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Deze folder bevat ook de contactgegevens van het OCMW / Huis van het Kind waar iemand terecht kan. Deze folder wordt bovenlokaal gemaakt waarbij de lokale contactgegevens aangevuld kunnen worden. Op deze manier wordt deze folder herkenbaar voor de scholen, inwoners en lokale besturen.
-Actieve promotie voor de onderwijscheque vanuit OCMW en de school. Het OCMW heeft zich op een deel van de doelgroep en kan actief de onderwijscheque promoten. Daarnaast heeft een school zicht op achterstallige facturen. Vanuit dit oogpunt kan het ook de folder meegeven (na een collectieve bedeling) of met de ouders in gesprek gaan.
-Actieve promotie vanuit andere welzijnsactoren zoals mutualiteiten, CAW, … De sociale diensten van de mutualiteiten hebben ook een duidelijk zicht op de rechthebbende van een verhoogde tegemoetkoming. Het is misschien mogelijk om op lokaal niveau te bekijken hoe deze diensten er samen voor kunnen zorgen dat meer mensen hun rechten volledig opnemen. Een brede communicatie kan er voor zorgen dat minder mensen door de mazen van het net vallen.
Bedrag van de cheque
Kleuteronderwijs40 euro/schooljaar
Lager onderwijs40
1e graad sec. onderwijs60
2e, 3e en 4e graad sec. onderwijs80
Hoger onderwijs200
Te voorzien budget obv rechthebbende VT. De bedragen zijn gebaseerd op het bestaande reglement van Arendonk en Rijkevorsel.
Voor Hoogstraten wordt dit geschat op 17.000 EUR per jaar.
Het concept is reeds besproken met de directeurs op DIBAH en met het diensthoofd sociale dienst i.v.m. de praktische uitvoering hiervan. Al de partijen zijn er klaar voor om operatief te gaan in september 2020.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Collegebesluit 25/06/2020 ter goedkeuring van het reglement voor het toekennen van een onderwijscheque voor kinderen en jongeren in Hoogstraten.
• Conceptnota onderwijscheque Welzijnszorg Kempen.
Argumentatie
Er is een grote toename van kansarmoede in onze regio. Kwetsbare gezinnen willen we een steuntje in de rug geven. Dit door een financiële ondersteuning d.m.v. de onderwijscheque in combinatie met deze gezinnen pro actief aan te schrijven/spreken. Belangrijk is het outreachend contact opnemen om na te gaan of al de rechten van het gezin zijn uitgeput.
Deze stap naar dienstverlening van de sociale dienst wordt op een laagdrempelige manier aangeboden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "2/1 ondersteunen van inwoners in armoede" van het meerjarenplan, met actienummer: "2/1/2/4 we zetten i.s.m. partners in op kansarmoedebestrijding", beleidsitem: "Overige berichten inzake sociaal beleid met nummer 909-00 en algemeen rekeningnummer: specifiekie kosten gezinsarmoede met nummer 64706899.
Vanaf 2021 dient hiervoor jaarlijks een budget vrijgemaakt te worden van 17.000 EUR.
Budget 2020 wordt voorzien via de Corona subsidie Vlaanderen helpt, waarvoor Hoogstraten een budget ontvangt van 36.082,29 EUR (kopie in bijlage toegevoegd, p.2), hiervan willen we 17.000 EUR vragen om de onderwijscheque te financieren.
Budget nodig voor dit besluit: 17.000 EUR via subsidies voor 2020, te voorzien via budgetwijziging op actienummer: "2/1/2/4 we zetten i.s.m. partners in op kansarmoedebestrijding", beleidsitem: "Overige berichten inzake sociaal beleid met nummer 909-00 en algemeen rekeningnummer: specifiekie kosten gezinsarmoede met nummer 64706899.
De financieel directeur heeft op 12 juni 2020 een visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Maarten Leemans juicht dit initiatief uiteraard toe. Maar hij vraagt zich wel af of de voorgestelde manier van werken wel de meest efficiënte is. Van alle kinderen en gezinnen is het nu al duidelijk of zij al dan niet aanspraak maken op deze premie. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend om deze zonder meer toe te kennen. Gezinnen die het al niet breed hebben, moeten we voor dit beperkt bedrag niet nog eens belasten met de administratieve rompslomp (hoe klein ook). De diensten die dit moeten verwerken, moeten we ook niet opzadelen met overbodig werk op basis van handgeschreven invulstrookjes die moeten worden overgetypt. Het is dus wenselijk om deze premie automatisch toe te kennen.
Bovendien is raadslid Maarten Leemans niet opgezet met het feit dat deze onderwijscheque reeds vermeld staat in het Infozine als beslist beleid, dit Infozine hebben veel Hoogstratenaren vandaag in hun bus gevonden. Het is niet gepast om hierover al te communiceren als de beslissing vandaag op de gemeenteraad nog moest genomen worden.
Raadslid Hilde Vermeiren wil graag weten hoe dit reglement zich verhoudt tot het project ‘Kinderen Eerst’, wat een project is om kinderen in kansarmoede sneller te detecteren. Gaat het hier over een forfaitair bedrag en wat met de schooluitstappen?
Volgens schepen Roger Van Aperen is het geen vanzelfsprekendheid om in een administratie zaken automatisch toe te passen zonder dat er documenten aan te pas komen om de uitbetaling te verantwoorden. Volgens de schepen zal er actieve promotie gevoerd worden over het bestaan van de onderwijscheque, de school heeft bovendien ook zicht op achterstallige facturen en kan van daaruit actief dit reglement promoten bij diegenen die het nodig hebben. Het gaat hier over een nieuw reglement dat aanspraak maakt op een nieuw budget en dus bovenop de bestaande acties een premies die nu al gelden. Schepen Roger Van Aperen betreurt dat het Infozine te vroeg in de brievenbus is gevallen, maar het is nogal logisch dat deze communiciate is afgestemd op het begin van het schooljaar en dat het dus weinig zin heeft om er een maand langer mee te wachten. Persberichten zullen op vraag van raadslid Fons Jacobs vanaf nu ook door de gemeenteraadsleden ontvangen worden zodat we dit in de toekomst kunnen vermijden.
Raadslid Maarten Leemans blijft er bij dat toekenning van deze onderwijscheque wel degelijk automatisch kan gebeuren
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerpreglement betreffende de toekenning van onderwijscheques en keurt dit reglement goed.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Joël Adams Marc Haseldonckx Maarten Leemans Mai Sterkens Jos Martens Ans Lochten Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Marcel Verschueren Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Michel Jansen Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Ann Fockaert Roger Van Aperen Tinne Rombouts Ilse Verachtert Katrien Brosens Jef Vissers aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren facultatieve verlofdagen van de gemeentelijke basisscholen voor schooljaar 2020-2021.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Elk schooljaar kunnen twee facultatieve verlofdagen worden vastgelegd voor het basisonderwijs. Deze dagen kunnen ook in twee halve dagen worden opgedeeld.
Voor het schooljaar 2020-2021 stellen de scholen volgende dagen voor:
GBS Hoogstraten:
-Woensdag 7 oktober 2020
-Woensdag 10 maart 2021
-Donderdag 3 juni 2021
GBS Meer:
-Maandag 5 oktober 2020
-Maandag 25 januari 2021
GBS Meersel-Dreef:
-Maandag 5 oktober 2020
-Vrijdag 29 januari 2021
GBS Wortel:
-Maandag 5 oktober 2020
-Vrijdag 29 januari 2021
De drie schoolraden gaven positief advies.
De gemeenteraadscommissie voor onderwijs gaf positief advies op 6 mei 2020.
Er werd een protocol voor akkoord afgesloten met het onderhandelingscomité op 11 juni 2020.
Juridische grond
•Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
•Het besluit van de Vlaamse regering van 17 april 1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, artikel 6.
Argumentatie
De facultatieve verlofdagen moeten jaarlijks worden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.
De goedkeuring werd reeds verleend door het college van burgemeester en schepenen op 9/7/2020.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de facultatieve verlofdagen (schooljaar 2020-2021) van de gemeentelijke basisscholen goed.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Maarten Leemans Marcel Verschueren Herman Snoeys Joël Adams Tinne Rombouts Ans Lochten Michel Jansen Pim Van der Linden Hilde Vermeiren Ilse Verachtert Jef Vissers Roger Van Aperen Mai Sterkens Ann Fockaert Ward Baets Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Jos Martens Katrien Brosens Fons Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuring van de aanpassingen van het schoolreglement.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De wijzigingen in het schoolreglement werden besproken tijdens de commissie onderwijs op de vergadering van 2/10/2019.
De verlaging van de leerplicht werd na deze vergadering nog opgenomen in het schoolreglement. De leden van de commissie onderwijs werden hiervan op de hoogte gebracht via mail.
Dit reglement werd ook digitaal voorgelegd aan de ouderraden.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Decreet van 2 april 2004 betreffende de participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, inzonderheid de artikelen 21, 42, 54 en 59.
• Decreet van 28 juni 2002 betreffende Gelijke OnderwijsKansen-I, inzonderheid de artikelen III.1 en III.3, 2°.
• Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997, inzonderheid artikel 37.
• Ministeriële Omzendbrief GD/2004/03 van 13 juli 2003: Lokale participatieregeling in het basis-en secundair onderwijs.
• Ministeriële Omzendbrief BaO/2003/01 van 21 januari 2003: Het Gelijke OnderwijsKansenbeleid voor het basisonderwijs.
• Ministeriële Omzendbrief BaO/2002/1 van 8 februari 2002: Informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement.
Argumentatie
Overwegende dat een schoolbestuur voor elk van zijn basisscholen, een schoolreglement moet opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders regelt;
Overwegende dat het schoolreglement voor het basisonderwijs volgende minimumbepalingen moet bevatten:
- het orde- en tuchtreglement;
- de procedure volgens dewelke de getuigschriften basisonderwijs worden toegekend en de
procedure volgens dewelke een beroep kan worden ingediend;
- bepalingen in verband met onderwijs aan huis;
- richtlijnen in verband met afwezigheden en te laat komen;
- afspraken in verband met huiswerk, agenda’s en rapporten;
- de geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen;
- de bijdrageregeling bedoeld in artikel 27 §3 van het Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997;
- de wijze waarop de leerlingenraad in voorkomend geval wordt samengesteld;
Overwegende dat het huidig schoolreglement niet langer voldoet;
Aangezien het schoolbestuur bevoegd is in deze materie moet dit goedgekeurd worden in de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs herhaalt het standpunt van de fractie Anders dat het sturen van een deurwaarder om schoolrekeningen te innen voor hen onaanvaardbaar is. Er moeten andere middelen mogelijk zijn om oplossingen te zoeken voor de betalingen van deze facturen. Dit werd ook zo in de commissie onderwijs aangegeven. Raadslid Fons Jacobs suggereert om in hoofdstuk vier ook de mogelijkheid op te nemen om onderwijscheques te bekomen.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de aanpassingen in het schoolreglement goed.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Ilse Verachtert Joël Adams Gert Van den Bogaert Fons Jacobs Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Ans Lochten Marc Van Aperen Roger Van Aperen Jos Martens Michel Jansen Jef Vissers Pim Van der Linden Tinne Rombouts Katrien Brosens Maarten Leemans Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ward Baets Marcel Verschueren Herman Snoeys Ann Fockaert aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuring algemeen protocol voor de elektronische doorgifte van persoonsgegevens tussen het schoolbestuur en OVSG, Ministerie van Onderwijs en Vorming, AgODi, onderwijsinspectie ,CLB ,ondersteuningsnetwerk, scholengemeenschap, LOP, Broekx en vice versa.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Scholen wisselen allerlei gegevens uit met andere overheden. Voor gegevensuitwisselingen tussen overheden moeten er protocollen afgesloten worden.
Om te voorkomen dat elke school apart een ‘protocol’ moet opmaken met al deze overheden (zoals het Ministerie van Onderwijs en Vorming, De Lijn enz.), en dit over identieke gegevensuitwisselingen gaat, heeft OVSG als koepelorganisatie deze taak op zich genomen.
OVSG heeft een aantal protocollen opgemaakt, en vraagt nu aan de lokale besturen een ‘mandaat’ zodat lokale besturen op eenvoudige wijze kunnen aansluiten bij deze algemene protocollen. Op die manier zijn de scholen in orde met de GDPR wetgeving i.v.m. gegevensuitwisselingen met andere overheden.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, artikel 8.
Argumentatie
Elke elektronische mededeling van persoonsgegevens door een instantie naar een andere instantie of naar een externe overheid vereist een protocol, gesloten tussen de betreffende instanties.
Het schoolbestuur en zijn onderwijsinstellingen doen veelvuldig dergelijke mededelingen naar OVSG, Ministerie van Onderwijs en Vorming, AgODi, onderwijsinspectie, CLB, ondersteuningsnetwerk/scholengemeenschap, LOP, Broekx en vice versa.
Deze mededelingen vloeien hoofdzakelijk voort uit reglementaire bepalingen en aldus een wettelijke grondslag hebben.
Het Ministerie van Onderwijs en Vorming, de onderwijskoepels en het GO! in samenwerking met de Vlaamse toezichtcommissie hebben voor de verwerking van persoonsgegevens (hierna VTC), omwille van administratieve vereenvoudiging en planlastvermindering, algemene protocollen ontwikkeld die voor alle onderwijsinstellingen gelden.
Om dezelfde redenen wordt voorzien in een vereenvoudigde procedure waarbij de onderwijskoepels worden gemandateerd om zowel hun DPO het advies te laten verlenen als de ondertekening te doen, in naam en voor rekening van de schoolbesturen.
Bij besluit van het college van 16/07/2020 werd OVSG gemandateerd.
De algemene protocollen worden na de ondertekening door de (gemandateerde)
partijen gepubliceerd op de website van OVSG.
Het schoolbestuur heeft na de ondertekening door de (gemandateerde) partijen drie maanden de tijd om alsnog het algemeen protocol te verwerpen na een negatief advies van de eigen DPO (opt-out).
Alle principes van deze vereenvoudigde procedure en mandatering worden uiteengezet in de brief van OVSG, met inbegrip van de mogelijkheid tot opt-out.
Het vermelde advies VTC ref. VTC/O/2019/07 wijst erop dat de betreffende gegevensuitwisseling expliciet opgenomen moet worden in het register van verwerkingsactiviteiten, met verwijzing naar de maatregelen die worden voorzien in het algemeen protocol.
Het schoolbestuur verwijst na de goedkeuring op zijn website naar de betreffende webpagina van OVSG.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van protocol, zoals toegevoegd in de bijlage, goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering, in het bijzonder de kennisgeving aan OVSG zodat de toetreding tot het algemene protocol bekendgemaakt kan worden op de website van OVSG.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de ontwikkeling, uitvoering, monitoring en evaluatie van een maatregelenpakket met betrekking tot klimaat voor Za-Kpota in Benin. (uitgesteld)
Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.
Reden: Schepen Roger Van Aperen kan niet op deze vragen antwoorden. Hij stelt dan ook voor om dit agendapunt te verdagen tot de gemeenteraad van september zodat schepen Faye Van Impe aanwezig kan zijn en de nodige toelichting kan geven.
Alle fracties gaan er mee akkoord om dit dossier nu te verdagen. Vooral over de budgetbesteding wil men graag verduidelijking krijgen.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Pim Van der Linden Marc Haseldonckx Ans Lochten Joël Adams Jef Vissers Ilse Verachtert Arnold Wittenberg Herman Snoeys Ward Baets Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Ann Fockaert Michel Jansen Jos Martens Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Katrien Brosens Mai Sterkens Piet Van Bavel Roger Van Aperen Marcel Verschueren Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de raamovereenkomst voor plaatsing, onderhoud en huur van digitale informatieborden.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten wenst zeven LED-borden te leasen gedurende een periode van zes jaar. Het is de bedoeling om op deze borden het vrijetijdsaanbod van Hoogstraten te tonen onder de noemer "Uit in Hoogstraten". De borden worden aangebracht op de invalswegen van de Hoogstraatse bewoningskernen. Daarnaast kunnen de borden ook occasioneel worden gebruikt voor het tonen van actuele informatie zoals omleidingen, verkeersinformatie en crisisberichten.
De stad Hoogstraten hecht belang aan de milieuvriendelijkheid en de duurzaamheid van de materialen. In dat kader wenst de stad duurzame digitale infoborden “as a service” te laten plaatsen waarbij de inschrijver instaat voor de plaatsing, operationeel onderhoud, eventuele upgrade en het milieuvriendelijk demonteren en recycleren van de digitale informatieborden.
Het college besliste op 30 juli 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 augustus 2020.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 42 § 1, 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:
• prijs op een totaal van 40 punten;
• technische kwaliteit en duurzaamheid op een totaal van 35 punten;
• service level op een totaal van 25 punten.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Voor deze opdracht is budget nodig voor de periode 2021-2027.
Valt onder actie "Nieuwe communicatiekanalen voor het vrijetijdsaanbod" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 5/2/1/8, beleidsitem: "Communicatievoorzieningen" met nummer 660-00 en algemeen rekeningnummer: 61420300 "Onderhoud computermaterieel".
Voorziene budget in het meerjarenplan vanaf 2020: 26.285,00 EUR per jaar of 157.710,00 EUR in het huidig meerjarenplan.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag in dit meerjarenplan: 157.710,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 27.527,50 EUR per jaar of 137.637,50 EUR voor de volledige looptijd van dit meerjarenplan (geraamde bedragen incl. btw).
Het bovenvermelde budget is dus jaarlijks voorzien in het meerjarenplan 2020-2025, doch het mogelijk tekort zal bijkomend voorzien moeten worden vanuit het ongebruikte budget 2020 in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan. Het nodige budget dient voorzien te worden en meegenomen te worden in de opmaak van het meerjarenplan 2026-2031.
De financieel directeur heeft op 17 juli 2020 visum verleend.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs maakt duidelijk dat dit over zes jaar ongeveer evenveel kost als onze bijdrage aan het klimaatplan van Za-kpota. Daarnaast wil het raadslid weten of de verschillende dorpsraden vragende partij zijn naar zulke informatieborden. Is het plaatsen van extra informatie naast invalswegen verkeersveilig? Werd de verkeersraad daarover geraadpleegd? Weet men al per deelgemeente waar de borden gaan komen: op gemeentelijke grond of op privéterrein? Dit soort reclame langs openbare wegen vindt de fractie Anders niet te verantwoorden, ze gaan dan ook niet akkoord met dit voorstel.
BESLUIT
Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Raamovereenkomst voor plaatsing, onderhoud en huur van digitale informatieborden" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het voorziene budget verschoven kan worden in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 en meegenomen kan worden in de opmaak van het meerjarenplan 2026-2031.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Herman Snoeys Maarten Leemans Tinne Rombouts Marc Van Aperen Roger Van Aperen Mai Sterkens Jef Vissers Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Fockaert Katrien Brosens Michel Jansen Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Ans Lochten Joël Adams Ward Baets Hilde Vermeiren Pim Van der Linden Marcel Verschueren Piet Van Bavel aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuring van de oprichting van de 'Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen' voor de intergemeentelijke organisatie van noodplanning en aanwerving van noodplanningscoördinatoren. Goedkeuren van de statuten en van de afgevaardigde in het beheerscomité.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 21 november 2019 ging het college principieel akkoord om mee te werken aan een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst voor de uitbouw van een cel noodplanning, om op die manier de taken en verantwoordelijkheden inzake noodplanning zo efficiënt mogelijk te organiseren. Aan de algemeen directeur werd gevraagd om een samenwerkingsovereenkomst voor te bereiden in overleg met de andere gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone Taxandria.
Aan IOK werd gevraagd om de juridisch meest wenselijke constructie uit te denken om intergemeentelijke noodplanning en aanstelling van noodplancoördinatoren mogelijk te maken. IOK stelt voor om hiervoor een interlokale vereniging op te richten, de statuten bepalen de doelstellingen maar ook de financiële verdeelsleutel tussen de gemeenten. Het is juridisch niet mogelijk om als interlokale vereniging personeel aan te stellen, daarvoor is een beherende gemeente nodig.
Omdat Hoogstraten de meeste personeelsinzet verwacht, zal Hoogstraten als beherende gemeente optreden.
Juridische grond
• de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur, hierna verder afgekort als “DLB”;
• het Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en –situaties, BS 27 juni 2019, en meer in het bijzonder “Hoofdstuk VII-samenwerking” (art. 41 juncto art. 4, §4 juncto art. 34), hierna verder “KB Noodplanning”;
• artikel 41 KB Noodplanning dat voor de bevoegde overheden de mogelijkheid biedt om samen te werken, zowel op vlak van de noodplanning als voor het beheer van noodsituaties; dat de gemeente gebruik wil maken van deze mogelijkheid tot samenwerking;
Argumentatie
Overwegende dat in het kader daarvan een regionaal samenwerkingsmodel in de vorm van een interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid wordt voorgedragen waarin de deelnemende gemeenten participeren, zodat uitvoering gegeven kan worden aan voormeld art. 41 KB Noodplanning, met als uitgangspunt zo veel als mogelijk uniformiteit in de noodplanning van de deelnemende gemeenten te verwezenlijken, bijvoorbeeld op vlak van aanpak en opbouw van noodprocedures en dit in een kostenefficiënt samenwerkingsmodel;
Overwegende dat de op te richten Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen als specifieke hoofddoelstelling heeft dat er door de deelnemende gemeenten efficiënt kan worden opgetreden inzake noodplanning, eveneens wanneer een risico een impact heeft of mogelijks kan hebben op het grondgebied van meerdere deelnemende gemeenten;
Overwegende dat een dergelijke georganiseerde samenwerking de aanwezige ervaring en kennis van de deelnemende lokale besturen beoogt te bundelen om op die manier te streven naar een efficiënter noodplanningsbeleid;
Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen zich in zitting van 21 november 2019 principieel akkoord verklaard heeft om te participeren in deze interlokale vereniging inzake noodplanning;
Overwegende dat een interlokale vereniging een samenwerkingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en zonder beheersoverdracht betreft om een welbepaald project van gemeentelijk belang te verwezenlijken (art. 392 DLB);
Overwegende dat cfr. art. 393 DLB het samenwerkingsverband onder de vorm van een interlokale vereniging gegrond is op een overeenkomst met statutaire draagkracht (statuten) tussen de deelnemers;
Gelet op het ontwerp van statuten zoals dit voorligt aan het college van burgemeester en schepenen met het oog op de oprichting van de Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen;
Overwegende dat binnen de op te richten Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen een beheerscomité zal bestaan;
Overwegende dat dit beheerscomité overlegt over de wijze waarop de samenwerkingsovereenkomst wordt uitgevoerd (art. 395 DLB); dat het beheerscomité de organisatie van haar werkzaamheden vastlegt in een huishoudelijk reglement dat bij de samenwerkingsovereenkomst wordt gevoegd zonder er deel van uit te maken;
Overwegende dat een beheerscomité de algemene coördinerende rol zal spelen binnen de op te richten Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen; dat in het kader daarvan elke participerende gemeente in de Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen een afgevaardigde dient aan te duiden om te zetelen in dit beheerscomité; Dat, conform de statuten, binnen elke deelnemende gemeente de burgemeester wordt aangeduid als afgevaardigde en daartoe wordt aangeduid door de bevoegde raden van de deelnemende gemeenten;
Overwegende dat binnen de op te richten Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen de stad Hoogstraten als beherende gemeente wordt aangeduid;
Overwegende dat zowel de stad Hoogstraten in haar hoedanigheid van beherende gemeente als de gemeente Ravels de inzet van personeel ten behoeve van de deelnemende gemeenten voorzien ter verwezenlijking van het doel van de op te richten Interlokale Vereniging;
Overwegende dat van de verschillende deelnemers een getrouw engagement ten behoeve van het samenwerkingsverband wordt verwacht;
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.
In het MJP 2020-2025 werd er op actie 6/15/59/1 voor 2020 een budget voorzien van 24.679,49 EUR voor de aanstelling van een noodplancoördinator (0,5 VTE op B-niveau voor 12 maanden)
De precieze kostprijs zal pas kunnen bepaald worden bij de aanwerving van de personeelsleden. Stad Hoogstraten zal als beherende gemeente de loonkost en overheadkosten voorfinancieren en op jaarbasis na afrekening en via de afgesproken verdeelsleutel doorfactureren aan de deelnemende gemeenten. De precieze modaliteiten zullen worden bepaald in een huishoudelijk reglement.
De financieel directeur heeft visum verleend op 29 juli 2020.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen licht kort de achtergrond van dit voorstel toe. Oorspronkelijk was het de bedoeling om noodplanningscoördinatoren via de hulpverleningszone aan te stellen, maar dit bleek niet haalbaar omwille van juridische redenen. Omdat het toch belangrijk is om dit te organiseren op een intergemeentelijke manier, hebben de algemeen directeurs deze constructie uitgedacht.
Raadslid Tinne Rombouts is positief over dit voorstel, ook zij weet dat er heel wat over gesproken en gedacht is binnen de hulpverleningszone maar dat er inderdaad juridische problemen bleven. Naast deze intergemeentelijke constructie bepleit ze ook een verdere samenwerking over de verschillende regio’s heen.
De burgemeester verduidelijkt dat het inderdaad de bedoeling is om informatie zo veel als mogelijk te delen en als elkaars back up te fungeren.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad besluit om samen met de deelnemende gemeenten zoals in de statuten vermeld, een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid op te richten onder de vorm van een Interlokale Vereniging, genaamd Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen.
De gemeenteraad besluit om te participeren in deze Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen en hecht goedkeuring aan de oprichtingsovereenkomst, die de statuten omvat.
Artikel 2:
De stad Hoogstraten zal optreden als beherende gemeente van de Interlokale Vereniging Noorderkempen.
Artikel 3:
De gemeenteraad duidt burgemeester Marc Van Aperen aan als afgevaardigde van de gemeente in het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen.
Artikel 4:
De gemeenteraad verbindt er zich toe dat 1,5 VTE noodplanningscoördinatoren worden ingezet in de Interlokale Vereniging Noodplanning Noorderkempen.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Marc Haseldonckx Katrien Brosens Roger Van Aperen Hilde Vermeiren Joël Adams Piet Van Bavel Fons Jacobs Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Michel Jansen Dimitri Van Pelt Jos Martens Ans Lochten Mai Sterkens Ilse Verachtert Jef Vissers Marcel Verschueren Herman Snoeys Pim Van der Linden Ann Fockaert Ward Baets Tinne Rombouts aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren aanpassing artikel 269bis en toevoeging 239bis aan de gezamenlijke rechtspositieregeling van het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In de gemeenteraad van 27 april 2020 werd artikel 269bis toegevoegd aan de rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten (DLB artikel 186§1 en artikel 186§2, 1° en 2°).
Het artikel gaat over dienstvrijstelling dat omwille van corona gebracht is op de gemeenteraad vooraleer het in een onderhandelingscomité kwam.
In het onderhandelingscomité van 9 juni is er een opmerking gekomen van een technici van de vakbond.
Met brief van 9 januari 2020 heeft ACV ons laten weten dat pleegzorgverlof dient opgenomen te worden in de rechtspositieregeling.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 16 juli 2020 kennis genomen van de gewijzigde rechtspositieregeling.
Juridische grond
Het decreet over het lokaal bestuur ( DLB) van 22 december 2017
• Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen
• Het OCMW-decreet van 19 december 2008 en latere wijzigingen
• Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale
voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeente- en
provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de
secretaris en financieel beheerder van de OCMW's en latere wijzigingen.
• Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale
voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de
OCMW's en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de
rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de OCMW's , en latere
wijzigingen.
• De wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.
Argumentatie
Artikel 269bis dient aangepast te worden door het woord individuele te schrappen (... kan de
algemeen directeur op basis van individuele concrete aanvragen ….)
Artikel 239 dient uitgebreid te worden met pleegzorgverlof. Voor de contractuelen is dit verlof
geregeld in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Om statutairen er ook gebruik van te kunnen laten maken, dient de rechtspositieregeling aangepast te worden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 269 bis aangepast als volgt:
"Wanneer de juridisch werkgever ingevolge overmacht in de volstrekte onmogelijkheid verkeert om een personeelslid werk te verschaffen, thuis te laten werken of andere taken toe te wijzen, kan de algemeen directeur op basis van concrete aanvragen, dienstvrijstelling toekennen onder volgende algemene minimumvoorwaarden waaraan de algemeen directeur bijkomende voorwaarden kan verbinden:
•het personeelslid dient zich gedurende de dienstvrijstelling ter beschikking te houden van
de juridisch werkgever en bereikbaar te zijn;
•de dienstvrijstelling houdt op van zodra de juridisch werkgever aan het personeelslid werk verschaft, de mogelijkheid van thuiswerk organiseert of een andere taak toewijst."
Artikel 2:
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 239bis toegevoegd:
"Het personeelslid dat is aangesteld als pleegouder door de jeugdrechtbank of een door de gemeenschap erkende dienst voor pleegzorg heeft recht om van het werk afwezig te zijn (dienstvrijstelling) voor de vervulling van verplichtingen en opdrachten of om het hoofd te bieden aan situaties die voortvloeien uit de plaatsing in zijn/haar gezin van één of meerdere personen die in het kader van die pleegzorg aan hem/haar zijn toevertrouwd.
Dit volgens de bepalingen opgenomen in de wet van 3 juli 1978 (anno 2020: 6 kalenderdagen).
Indien het pleeggezin bestaat uit twee personeelsleden, die beiden aangesteld zijn als
pleegouder, dienen deze dagen onder hen te worden verdeeld."
Artikel 3:
Deze aanpassing van voormelde rechtspositieregeling geldt met ingang vanaf heden.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Pim Van der Linden Maarten Leemans Ilse Verachtert Herman Snoeys Piet Van Bavel Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Ans Lochten Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Marcel Verschueren Roger Van Aperen Hilde Vermeiren Ward Baets Jos Martens Fons Jacobs Joël Adams Marc Haseldonckx Mai Sterkens Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Michel Jansen Jef Vissers aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren van het gezamenlijk arbeidsreglement voor personeel stad en OCMW (DLB 186§1 en 186§2, 1° en 2°).
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In de personeelscommissie van 11 maart 2020 werd het ontwerp van het gezamenlijk
arbeidsreglement besproken voor het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten.
Normaal gezien zou dit document in het onderhandelingscomité van 18 maart 2020 behandeld geweest zijn. Dit is omwille van corona uitgesteld geweest tot 9 juni 2020.
Mits enkele kleine aanpassingen konden de vakbonden akkoord gaan met het gezamenlijk
arbeidsreglement voor het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten (DLB 186 §1 en §2, 1° en 2°).
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 16 juli 2020 kennis genomen van het gezamenlijk arbeidsreglement.
Juridische grond
• Het decreet over het lokaal bestuur ( DLB) van 22 december 2017
• Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.
• Het OCMW-decreet van 19 december 2008 en latere wijzigingen.
• De wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.
Argumentatie
Een protocol van akkoord werd afgesloten over het gezamenlijk arbeidsreglement van het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
Het gezamenlijk arbeidsreglement van het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten (DLB 186§1 en 186§2, 1° en 2°) wordt goedgekeurd.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Maarten Leemans Hilde Vermeiren Tinne Rombouts Dimitri Van Pelt Ilse Verachtert Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ward Baets Marc Haseldonckx Marcel Verschueren Marc Van Aperen Fons Jacobs Michel Jansen Joël Adams Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ans Lochten Roger Van Aperen Herman Snoeys Jef Vissers Piet Van Bavel Ann Fockaert Jos Martens Katrien Brosens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren van de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst voor EVapp-project Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Vanaf 1 maart 2017 liep in Hoogstraten een proefproject omtrent de invoering van burgerhulpverlening in de dringende geneeskundige hulpverlening; beter gekend onder de naam van het netwerk, 'EVapp' (Emergency Volunteer Application). Concreet werden op het grondgebied van Hoogstraten bij hartstilstanden, elektrocuties en verdrinkingen burgerhulpverleners opgeroepen om hulp te bieden in afwachting van de aankomst van professionele hulpdiensten uitgestuurd door de hulpcentrale 112.
Het proefproject, en het bijhorende samenwerkingsprotocol, eindigde op 29 februari 2020. Het project werd gunstig geëvalueerd door de stuurgroep First Responders, waarin alle betrokken instanties zijn vertegenwoordigd. Vanaf dit jaar wordt het project verder uitgerold in andere steden en gemeenten in Vlaanderen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het protocolakkoord tussen de stad Hoogstraten, PCDGH en EVapp over CPR in Hoogstraten gebaseerd op het 'First Responder' principe, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 13 februari 2017.
• Collegebesluit van 25 juni 2020 om de samenwerkingsovereenkomst met EVapp vzw en Prior-IT BVBA voor de verderzetting van het EVapp-project ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Argumentatie
Om in Hoogstraten verder te kunnen blijven deelnemen aan het EVapp-project, en beroep te kunnen doen op hun diensten, is een vernieuwing van de samenwerking met EVapp vzw en Prior-IT BVBA nodig. Momenteel is EVapp het enige platform voor burgerhulpverlening in Vlaanderen.
Er is een voorstel van samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt. Hierin worden de voorwaarden en engagementen voor iedere partij omschreven. Voor de stad Hoogstraten blijft de inbreng - zowel financieel als op andere vlakken - gelijk als voorheen tijdens het proefproject. De raad wordt verzocht deze vernieuwde samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren." van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2, beleidsitem: Gezondheidspromotie en ziektepreventie met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 61319999 - Andere erelonen en vergoedingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 15.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 7.111,92 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 7.888,08 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 5.888,00 EUR in 2020.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts is blij dat dit proefproject verlengd wordt, het heeft volgens haar zeker zijn meerwaarde bewezen.
Burgemeester Marc Van Aperen legt uit dat momenteel individuele gemeenten aan het onderhandelen zijn om een overeenkomst af te sluiten. Jammer genoeg was er geen meerderheid binnen de hulpverleningszone om hier vanuit de zone op in te tekenen.
Voor raadslid Tinne Rombouts is het ook belangrijk om hierover een signaal te laten horen aan de hogere federale overheid want zij spelen daar toch ook een belangrijke rol in.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om de samenwerkingsovereenkomst met EVapp vzw en Prior-IT BV voor de verderzetting van het EVapp-project goed te keuren als volgt:
Samenwerkingsovereenkomst EVapp-project Hoogstraten
In opvolging van het EVapp-project dat momenteel in Hoogstraten loopt wensen volgende partijen een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten voor het verder beheer van deze werking:
• De Stad Hoogstraten, met zetel te Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten, met ondernemingsnummer 0207.505.202, en vertegenwoordigd door Marc Van Aperen, in zijn hoedanigheid van burgemeester en door mevrouw Joke Verschueren, in haar hoedanigheid van algemeen directeur, hierna stad Hoogstraten genoemd.
• EVapp vzw, met zetel te AA Toren, Technologiepark 122 (zone C2a), B-9052 Zwijnaarde, met ondernemingsnummer: 0629.801.895 en vertegenwoordigd door de heer Steven Vercammen, in zijn hoedanigheid van bestuurder, hierna ‘EVapp’ genoemd.
• Prior-IT BV, met zetel te AA Toren, Technologiepark 122 (zone C2a), B-9052 Zwijnaarde, met ondernemingsnummer 0607.954.626, en vertegenwoordigd door de heer Steven Vercammen, in zijn hoedanigheid van bestuurder, hierna ‘Prior-IT’ genoemd.
A.KADERING
In de stad Hoogstraten heeft van 1 maart 2017 tot en met 29 februari 2020 een proefproject gelopen omtrent de invoering van burgerhulpverlening in de dringende geneeskundige hulpverlening. Concreet werden op het grondgebied van Hoogstraten bij hartstilstanden, elektrocuties en verdrinkingen burgerhulpverleners opgeroepen om hulp te bieden in afwachting van de aankomst van professionele hulpdiensten uitgestuurd door de hulpcentrale 112. Het project werd gunstig geëvalueerd, en er wordt door alle betrokken partijen voorgesteld dit engagement verder te zetten onder de vorm van een nieuw akkoord. Hierin worden de voorwaarden en engagementen voor iedere partij omschreven.
B.STUURGROEP
De stad Hoogstraten heeft vanwege het proefproject een stuurgroep opgericht die de werking van het project opvolgt. Dergelijke stuurgroep blijft ook in de toekomst een noodzaak. Deze stuurgroep komt idealiter minimum 2 keer per jaar of zo nodig vaker samen en heeft de leiding over de lokale implementatie van het burgerhulpnetwerk. Daarnaast worden op deze stuurgroep, binnen het gemeenschappelijk beroepsgeheim, ook de interventies besproken teneinde hieruit verbeterpunten te weerhouden. Het strekt tot aanbeveling dat een sterk privacybeleid wordt gehanteerd in verband met de gegevens die worden gedeeld met de stuurgroep. Gezien veelal persoonsgegevens en medische informatie wordt gedeeld, kan gesteld worden dat deze onder het beroepsgeheim vallen dat alle leden van de stuurgroep dienen te respecteren.
Als leden voor de stuurgroep worden weerhouden:
• Vertegenwoordigers vanuit de stad Hoogstraten:
◦ Burgemeester en voorzitter van de stuurgroep
◦ Schepen voor preventief gezondheidsbeleid
◦ Beleidsmedewerker gezondheid van Hoogstraten, secretaris van de stuurgroep
• Vertegenwoordigers van de provinciale commissie voor dringende geneeskundige hulpverlening:
◦ Dr. Winne Haenen, federaal gezondheidsinspecteur, voorzitter PCDGH en ondervoorzitter van de stuurgroep
◦ Prof. Koen Monsieurs (UZA, BRC en lid bureau PCDGH)
◦ Dr. Kurt Anseeuw (ZNA Stuivenberg en lid bureau PCDGH)
◦ Een afgevaardigde van HC100/112 Antwerpen
• EVapp en Prior-IT:
◦ 1 lid die de vrijwilligerswerking (EVapp vzw) vertegenwoordigt
◦ 1 lid die Prior-IT vertegenwoordigt
• Overige vertegenwoordigers:
◦ Lokale Rode Kruis
◦ Een vertegenwoordiger van de huisartsen van Hoogstraten
◦ Een afgevaardigde van Hulpverleningszone Taxandria.
De organisatie waartoe een lid behoort kan een vervanger sturen mits de voorzitter hiermee akkoord is. Dit kan immers van belang zijn om de flow van het project niet nodeloos te vertragen. Een vervanging kan bijvoorbeeld aangewezen zijn bij ziekte van één van de leden.
Indien gedurende de loop van het project ook andere regio’s zouden aansluiten bij het burgerhulpverleningsnetwerk kan in onderling overleg besloten worden bepaalde taken van de stuurgroep over te dragen naar een stuurgroep op (supra-)regionaal niveau.
C.Taken voor de leden van de stuurgroep
1.Opvolgen vrijwilligersnetwerk
• Hoewel er ondertussen een netwerk aan opgeleide vrijwilligers in Hoogstraten is opgebouwd tijdens het proefproject, is het van belang dat de aantrekking van nieuwe vrijwilligers en hun opleiding tot reanimatie en/of gebruik van AED, op regelmatige basis wordt hernieuwd. Het is de verantwoordelijkheid van alle leden van de stuurgroep om initiatieven te ondersteunen die het aantal vrijwilligers en hun opleiding ten goede komt.
• EVapp vzw zorgt voor de verzekering van de vrijwilliger zodat deze verzekerd is van en naar de plaats van interventie en verzekerd is voor eventuele (materiële) schade bij of van de te reanimeren patiënt.
2.Opvolgen AED-netwerk
• Het is de verantwoordelijkheid van de leden van de stuurgroep om de reeds beschikbare AED-toestellen verder in kaart te brengen in de stad en daar waar mogelijk hun toegankelijkheid te vergroten.
• AED-toestellen zullen door Prior-IT in een daarvoor voorziene databank worden toegevoegd zodat ze beschikbaar zijn voor EVapp-oproepen.
3.Nazorg vrijwilligers
Het is de verantwoordelijkheid van de leden van de stuurgroep om het ontwikkelde systeem van nazorg verder op te volgen. De praktische organisatie hiervoor ligt bij EVapp vzw:
• Er is een hot debriefing met MUG, ambulance en EVapp-vrijwilliger om de reanimatie even te overlopen. Dit doet men ter plaatse (buiten de aanwezigheid van de familie).
• Na elke interventie ontvangt de vrijwilliger automatisch een feedbackformulier. Hierin wordt niet alleen gepolst naar de technische prestatie van de technische toepassingen (app en sms-functie), maar ook naar het verloop van de interventie, de reanimatie en de interacties met andere vrijwilligers en professionele hulpverleners. Tot slot wordt er bij de vrijwilliger reeds een eerste maal gepeild naar de nood aan verdere (professionele) nazorg (zie verder).
• Persoonlijk telefoongesprek door burgemeester of zijn afgevaardigde: de ervaring binnen het pilootproject leert dat dergelijk persoonlijk contact veelal positief werd onthaald door de burgerhulpverleners en vaak ook extra informatie kon aanreiken die niet via de feedbackformulieren werd doorgegeven.
• Indien een EVapp-vrijwilliger aangeeft problemen te hebben, is het raadzaam dat hij of zij eerst een gesprek heeft met hulpverleners die tussenbeide kwamen. Indien dat niet genoeg is wordt verwezen naar een psychologisch bijstandsteam (CAW van Turnhout, Rode Kruis, Firefighter Stress Team brandweer, etc.) voor een gesprek.
• Het psychologisch bijstandsteam moet dan beslissen wat ze doen, maar als uit het gesprek blijkt dat er een diepere pathologie aanwezig is, moet de desbetreffende vrijwilliger naar het reguliere circuit verwezen worden. Bij de verwijzing moet gepleit worden om een zo kort mogelijke wachttijd te hebben.
D.FINANCIERING en VOORWAARDEN
Voor de uitvoering van het project worden volgende prijsafspraken gemaakt met de stad Hoogstraten:
Worden gefactureerd namens Prior-IT BV:
1)Technische kosten:
◦ Serverkosten
◦ Technische ondersteuning
◦ Beveiligde verbindingen met HC 100/112
◦ Applicatie gebruik
2)Screening kandidaat-vrijwilligers
Facturatie per kwartaal: vaste kost: €700,00 /kwartaal (excl. BTW).
Worden gefactureerd namens EVapp vzw:
1)Verzekering vrijwilligers
2)Opleiding van vrijwilligers om ze te leren werken met EVapp
3)Bijscholingsgelegenheden
Eenmalige kost per jaar: €2500,00 bij de start van elk nieuw begonnen projectjaar.
OPGELET: vallen niet ten laste van Prior-IT BV of EVapp vzw:
1)Eerste opleiding over reanimatie. Hiervoor verwijzen we naar onze opleidingspartners.
2)Kosten en herstel van gebruikte AED’s.
Indexering:
De kostenraming zoals hiervoor weergegeven kan jaarlijks geïndexeerd worden op vraag van één van de betrokken partijen.
Impact van de uitbreiding van het EVapp-systeem
Indien op termijn andere steden en gemeenten in HVZ Taxandria het burgerhulpverleningsnetwerk wensen te implementeren, zal een herberekening van de vooropgestelde kostprijs voor Hoogstraten plaatsvinden (met name de vrijwilligersverzekering van EVapp vzw).
Op deze overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van toepassing (zie bijlage).
E.Duur van de overeenkomst
Dit contract van onbepaalde duur heeft een looptijd van 5 jaar met ingangsdatum 01/09/2020 en wordt elk projectjaar stilzwijgend en telkens met 1 jaar verlengd. Deze stilzwijgende verlengingsvoorwaarden kunnen enkel opgezegd worden indien de stad Hoogstraten ten laatste 3 maanden voor de start van een nieuw projectjaar zijn opzeg duidelijk heeft geformuleerd via aangetekend schrijven aan EVapp VZW en Prior-IT BV.
Opgemaakt op (datum) 2020 te Hoogstraten in drie originelen inclusief bijlagen waarvan elke partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen.
Voor de stad Hoogstraten,
Joke VerschuerenMarc Van Aperen
Algemeen directeurBurgemeester
Voor EVapp vzw,
Dr. Steven Vercammen
Bestuurder
Voor Prior-IT BV,
Dr. Steven Vercammen
Bestuurder.
Artikel 2:
Kennis te geven van dit besluit aan EVapp vzw, Prior-IT BV, de leden van de stuurgroep burgerhulpverlening (ook wel First Responders genoemd), en de financiële dienst.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Ward Baets Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Ans Lochten Maarten Leemans Jos Martens Ilse Verachtert Tinne Rombouts Herman Snoeys Hilde Vermeiren Mai Sterkens Pim Van der Linden Ann Fockaert Katrien Brosens Marcel Verschueren Jef Vissers Michel Jansen Piet Van Bavel Joël Adams Fons Jacobs Marc Van Aperen Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren van het reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Eén van de doelen van het meerjarenplan 2014-2019 was: “De toegankelijkheid van de gezondheidszorg wordt verbeterd en hiaten in het zorglandschap worden stapsgewijs weggewerkt om te komen tot een breed en gelaagd hulpverleningsaanbod.”, met als actie (onder nummer 4/2/1/2): “Een betere hulpverlening bij hartfalen opzetten.”, waaronder de installatie van AED’s en het voorzien in opleiding over het gebruik van deze AED’s.
In het voorjaar 2014 is een werkgroep samengesteld die onder andere een voorstel van plaatsbepaling voor de AED’s en een stappenplan voor de realisatie hiervan heeft uitgewerkt. Alle AED's die de stad toen heeft gepland (met bepaling van de locaties), zijn gekocht en geplaatst in de periode 2014 - begin 2017. Deze zomer wordt nog een extra AED geplaatst in Kolonie Wortel. Hiermee heeft de stad momenteel 12 AED’s in eigendom, zie overzicht in bijlage. Er zijn geen plannen noch besluiten te vinden waarin nog in de plaatsing van extra AED's door de stad zelf is voorzien.
In die periode 2014-2016 is ook contact genomen met de middelbare scholen, een aantal sportclubs (voetbalclubs) en organisaties met de vraag hun AED publiek toegankelijk te maken. Er is toen reeds vanuit de werkgroep voorgesteld hiervoor ondersteuning te voorzien, concreet via de aankoop van buitenkasten door de stad zelf. Maar er is toen geen consensus over een concrete regeling of uitwerking tot stand gekomen.
Na de start van het EVapp-project (burgerhulpverlening) in maart 2017 zijn wel een aantal private AED’s aangemeld en mee opgenomen in het AED-netwerk dat aan EVapp is gekoppeld; zie lijst in bijlage.
De voorbije jaren kregen we ook enkele keren de vraag vanuit bedrijven en zelfstandigen uit de (brede) gezondheidssector of de stad steun voorziet voor de extra maatregelen en kosten bij het publiek toegankelijk stellen van hun AED.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Collegebesluit van 6 augustus 2020 om het reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Argumentatie
In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het EVapp-project is vooropgesteld om de AED-toestellen in de stad verder in kaart te brengen en daar waar mogelijk hun toegankelijkheid te vergroten.
Er is nu een voorstel van reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s opgesteld. Het doel van deze steun is private AED’s publiek toegankelijk te maken en zo het AED-netwerk in Hoogstraten uit te breiden. Hiermee worden de overlevingskansen van slachtoffers van hartfalen merkelijk groter. Hierdoor kunnen / zullen extra AED’s in het EVapp-netwerk worden opgenomen, zonder bijkomende aankoop door de stad zelf.
Noot: de technische vereisten inzake AED's en buitenkasten, die in dit reglement zijn opgesomd, zijn hoofdzakelijk gebaseerd op het bestek voor de groepsaankoop van AED-toestellen en service- en onderhoudscontracten uit 2019 van de Intergemeentelijke Aankoopdienst - IOK.
Dit ontwerpreglement is op de vergadering van de stuurgroep First Responders (burgerhulpverlening) van 1 juli 2020 ter advies voorgelegd en getoetst. De suggesties en bemerkingen van deze stuurgroep zijn in dit reglement verwerkt.
De raad wordt verzocht dit reglement goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/2/1, beleidsitem: Gezondheidspromotie en ziektepreventie met nummer 985-00 en en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 7.830,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 7.830,30 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 6.760,70 EUR.
Beschikbaar budget na betaling van de jaarlijkse nominale subsidies: 0,00 EUR
Budget nodig voor dit besluit: jaarlijks 5.000,00 EUR.
Te voorzien budget via budgetwijziging: 5.000,00 EUR.
Budget na wijziging: 12.830,00 EUR.
De financieel directeur heeft op 31 juli 2020 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts vraagt zich af of er op het grondgebied van Hoogstraten voldoende AED’s aanwezig zijn. Zijn er nog private AED’s die men voor ogen heeft en met dit reglement kan ontsluiten of is dit enkel bedoeld om de bestaande op een goede manier te ontsluiten.
Burgemeester Marc Van Aperen weet dat er inderdaad nog enkele zijn die nu niet publiek toegankelijk zijn, er is bereidheid om hier werk van te maken maar daarvoor wilde men graag een reglement dat hier nu ter goedkeuring voorligt.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De raad beslist het reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s goed te keuren als volgt:
Reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s
Artikel 1 - doel
Stad Hoogstraten is een Hartveilige gemeente en partner van EVapp. Daarom voorziet de stad Hoogstraten ondersteuning voor het ontsluiten van private AED’s. Dit volgens de bepalingen van dit reglement.
Het doel van deze steun is private AED’s publiek toegankelijk te maken en zo het AED-netwerk in Hoogstraten uit te breiden. Hiermee worden de overlevingskansen van slachtoffers van hartfalen merkelijk groter.
Artikel 2 - wie kan steun vragen?
• Lokale verenigingen erkend door het stadsbestuur,
• Onderwijsinstellingen met een vestiging in Hoogstraten,
• Bedrijven met een vestiging in Hoogstraten,
• Zelfstandige ondernemers in de gezondheidssector (bv. huisartsen, kinesisten) met een vestiging in Hoogstraten,
kunnen deze steun aanvragen.
Artikel 3 - welke steun biedt stad Hoogstraten?
1.De stad biedt een toelage voor:
• De aankoop van een buitenkast met omvormer voor een AED: 100% van de kosten met een max. van 600,00 EUR,
• De vervanging van de AED-pads / elektroden en batterij na gebruik bij een noodgeval, indien deze vervanging niet in het onderhoudscontract is inbegrepen: 100% van de kosten met een max. van 150,00 EUR.
2.De stad sluit een verzekering af voor een publiek toegankelijke AED tegen diefstal, vandalisme, e.d.
3.Op verzoek geeft de stad een voorbeeld van lastenboek of richtlijnen voor de aankoop van een AED en toebehoren.
4.In samenwerking met Rode Kruis Hoogstraten biedt de stad gratis opleidingen reanimeren en defibrilleren voor leden, medewerkers of werknemers. Zij kunnen zich steeds inschrijven voor het open aanbod (drie vormingsavonden in het voorjaar en drie in het najaar). Voor grotere groepen - tussen 10 en 20 deelnemers - kan eventueel naar een apart opleidingsmoment worden gezocht.
Artikel 4 - voorwaarden voor de steun
Om in aanmerking te komen voor een toelage dient te worden voldaan aan volgende voorwaarden:
1.De AED moet op een zichtbare plaats hangen en permanent bereikbaar zijn voor alle hulpverleners.
2.In een straal van 200m mag er zich nog geen andere publiek toegankelijke AED bevinden.
3.De AED moet worden gemeld aan de FOD Volksgezondheid - Cel Dringende Geneeskundige Hulpverlening. Opgelet: meestal gebeurt dat door de leverancier of firma die het onderhoud doet. De aanvrager moet dit wel controleren.
De AED moet ook worden gemeld bij EVapp via mail naar steven.vercammen@evapp.org.
4.Daarnaast moet de AED op zich voldoen aan de volgende criteria:
• het betreft een volautomatisch AED-toestel categorie 1, dat volledig voldoet aan het KB van 21 april 2007;
• het AED-toestel is conform alle wettelijke bepalingen en heeft een CE-keurmerk;
• het toestel dient zeer gebruiksvriendelijk te zijn en moet gebruikt kunnen worden door leken;
• het toestel moet beschikken over een pacemakerdetectie;
• het toestel moet makkelijk te transporteren zijn (bv. draagtas, handvat, …);
• het toestel bevat een wekelijkse zelftest;
• de toestellen bieden duidelijke audio-ondersteuning conform de ERC-richtlijnen, minstens in het Nederlands;
• een reanimatiekit dient inbegrepen te zijn. Deze bevat minstens handschoenen, doekje, mondmasker, scheermes en kledingschaar;
• het toestel is voorzien van de nodige elektroden en batterij(en);
• het toestel dient kinderelektroden te bevatten of het toestel dient een kindermodus te bevatten;
• het toestel dient een zeer degelijke batterij met hoge capaciteit te bevatten met een minimale levensduur van 48 kalendermaanden;
• voor de AED moet een service- en onderhoudscontract worden (of zijn) afgesloten.
5.De buitenkast moet voldoen aan volgende vereisten:
• het moet gaan om een onvergrendelde kast, dus zonder slot of code. Wel moet de kast in alle gevallen verzegeld zijn;
• de kast heeft bij voorkeur de officiële groene AED-kleur om de herkenbaarheid te verhogen;
• de verplichte pictogrammen en de verplichte geheugensteun op A4-formaat moeten aangebracht zijn;
• de kast dient voorzien te zijn van een auditief en/of visueel alarm bij het openen van de kast;
• de kast bevat plaats voor de reanimatiekit;
• de kast dient de wettelijk verplichte gegevens en vermeldingen te bevatten;
• de kast bevat een scherm of zichtvenster, zodat de maandelijkse controle eenvoudig kan verlopen;
• de kast dient weersbestendig te zijn;
• de kast dient verwarmd te zijn (indien nodig dient hiervoor een transformator te worden voorzien);
• de montage van de kast dient te voldoen aan de specificaties van de leverancier.
6.Minstens één persoon binnen de vereniging, school of onderneming moet kennis hebben van reanimatie en defibrillatie (brevet eerstehulpverlener, bedrijfshulpverlener, of via een opleiding reanimeren en defibrilleren).
Voor de andere vormen van ondersteuning gelden er geen specifieke voorwaarden.
Artikel 5 - werkwijze
Dit reglement gaat in werking op 1 september 2020.
Werkwijze bij aanvraag van een toelage:
1.De aanvrager kan vooraf advies vragen aan de stad, bij de dienst samenleving, om na te gaan of de AED en de buitenkast die zij wensen te gebruiken of aan te kopen voldoen aan de vereisten. Dit is geen verplichting, maar het geeft meer zekerheid over de toekenning van de toelage.
2.De aanvraag moet binnen 6 maanden na de aankoop van materialen worden ingediend via het daartoe bestemde invulformulier. Dit formulier kan worden opgevraagd bij de dienst samenleving of kan online worden ingevuld op www.hoogstaten.be/ontsluiting-private-AED.
Bij de aanvraag dienen de nodige bewijsstukken te worden gevoegd:
• kostenbewijzen,
• bewijzen van de melding en van de installatie van de AED op de opgegeven locatie.
3.Na kennisname van de aanvraag en de toekenning van een toelage door het college van burgemeester en schepenen zal de toelage worden uitbetaald, en wordt de AED (inclusief de buitenkast) mee opgenomen in de verzekeringspolis van stad Hoogstraten.
Andere vormen van ondersteuning kunnen steeds worden aangevraagd bij de dienst samenleving.
Artikel 6 - betwistingen
Alle niet in dit reglement voorziene gevallen alsmede alle betwistingen omtrent de uitvoering
ervan worden geregeld door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2:
Kennis te geven van dit besluit aan de leden van de de stuurgroep First Responders (burgerhulpverlening), aan de financiële dienst en aan de dienst communicatie.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Maarten Leemans Marc Van Aperen Ann Fockaert Jef Vissers Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Marc Haseldonckx Ward Baets Pim Van der Linden Katrien Brosens Mai Sterkens Herman Snoeys Ans Lochten Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt Joël Adams Piet Van Bavel Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Jos Martens Hilde Vermeiren Ilse Verachtert Michel Jansen Fons Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Kennisnemen en goedkeuren van de agendapunten van de gewone algemene jaarvergadering van Kempens Woonkrediet van 8 september 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Met hun brief van 07 augustus 2020 meldt Kempens Woonkrediet ons dat hun gewone algemene jaarvergadering zal plaatsvinden, per stemming via correspondentie, op 08 september 2020 - zonder specifiek tijdstip.
Aangezien de beslissingen slechts geldig kunnen worden genomen wanneer daartoe ook het vereiste quorum werd bereikt, verzoeken ze om tijdig te willen deelnemen aan deze stemming. Zie brief uitnodiging in bijlage.
De dagorde van deze vergadering ziet eruit als volgt:
1) Proces-verbaal gewone algemene vergadering dd 30-04-2019 (als bijlage toegevoegd)
2) Verslag namens de Raad van Bestuur en overzicht van de werking in 2019 (wordt bezorgd op schriftelijke vraag)
3) Verslag van de bedrijfsrevisor (ter inzage op kantoor)
4) Goedkeuring van de jaarrekening & bestemming van het resultaat (balans, resultatenrekening en resultaatverwerking als bijlage toegevoegd)
5) Kwijting aan de bestuurders en revisor
6) Benoemingen
7) Terbeschikkingstelling aandelen
8) Schriftelijke vragen.
Juridische grond
1) Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
2) Decreet van 06 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
3) Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.
4) Statuten van Kempens Woonkrediet.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agendapunten van de gewone algemene jaarvergadering middels stemming via correspondentie van Kempens Woonkrediet van 08 september 2020 en deze goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs heeft tijdens een vorige vergadering als eens gevraagd of Kempens Woonkrediet zich wilde komen voorstellen tijdens één of andere commissie. Kan dit nog praktisch uitgewerkt worden? Het feit dat het jaarverslag enkel op aanvraag kan bekomen worden, is voor raadslid Fons Jacobs wel vrij eigenaardig. Waarom stuurt het Kempens Woonkrediet dit niet gewoon mee bij de uitnodiging. Wie wil, kan het dan raadplegen. Nu moet het apart aangevraagd worden….echt een open beleid is dat niet…
Volgens raadslid Ans Lochten was dit wel degelijk de planning, de vraag is ook gesteld en Greet Collaert is bereid om dit te doen. Maar door corona is de praktische organisatie wat vertraagd, ze zal uitgenodigd worden voor een volgende commissie.
Schepen Roger Van Aperen sluit aan dat het inderdaad de bedoeling was om hen eens uit te nodigen, maar voor de eerstvolgende commissie werden alvast de huisvestingmaatschappijen uitgenodigd. De schepen vraagt aan raadslid Ans Lochten om goed te communiceren als er mensen worden uitgenodigd zodat dit ook op de goede manier in de uitnodiging terecht komt.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de onderstaande agendapunten van de gewone algemene jaarvergadering van Kempens Woonkrediet die plaats zal vinden per stemming via correspondentie op 08 september 2020 - zonder specifiek tijdstip goed.
1) Proces-verbaal gewone algemene vergadering d.d 30-04-2019.
2) Verslag namens de Raad van Bestuur en overzicht van de werking in 2019.
3) Verslag van de bedrijfsrevisor.
4) Goedkeuring van de jaarrekening & bestemming van het resultaat (balans, resultatenrekening en resultaatverwerking)
5) Kwijting aan de bestuurders en revisor
6) Benoemingen
7) Terbeschikkingstelling aandelen
8) Schriftelijke vragen.
Artikel 2:
De vertegenwoordiger van de stad wordt opgedragen om zijn stemgedrag af te stemmen op het besluit van de gemeenteraad.
Artikel 3:
Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan het Kempens Woonkrediet gelegen te Parklaan 113, 2300 Turnhout.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Herman Snoeys Michel Jansen Ans Lochten Ilse Verachtert Pim Van der Linden Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Marc Haseldonckx Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Van Aperen Jef Vissers Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Arnold Wittenberg Ward Baets Piet Van Bavel Fons Jacobs Ann Fockaert Jos Martens Maarten Leemans Tinne Rombouts Roger Van Aperen Marcel Verschueren aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Opheffing bestemming en verkoop van een deel van de begraafplaats te Meer aan de Sint Jorisgilde.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Aanleiding
• De aanleiding is de brief van de Koninklijke Sint-Jorisgilde Meer vzw op datum van 14 januari 2019 waarin andermaal wordt gevraagd over te kunnen gaan tot de aankoop van een stukje grond op de begraafplaats van Meer, aansluitend bij hun terras, naast de grot. Het betreft een deel van het kadastraal perceel sectie C, nr 289D, met een oppervlakte van 15 m² (opmetingsplan in bijlage).
Voorgeschiedenis:
• Brief van de Koninklijke Sint-Jorisgilde Meer vzw op datum van 30 september 2017 waarin dezelfde vraag tot de aankoop van een stukje grond op de begraafplaats van Meer, aansluitend bij hun terras, naast de grot.
• Dezelfde vraag werd ook reeds gesteld in een schrijven van 26 juni 2006 en positief geadviseerd door de dorpsraad van Meer.
• In beslissing van het college van 28 januari 2008 werden de modaliteiten voor de verkoop vastgelegd welke,
• in brief van de Sint-Jorisgilde ontvangen op 14 maart 2008 door de gilde positief werden bevestigd.
• In de gemeenteraad van 28 april 2008 werd de sluiting van het betreffend gedeelte van de begraafplaats goedgekeurd met inachtname van een wachtperiode van 10 jaar (bijlage).
Deze periode is verstreken op 28 april 2018 en was de aanleiding tot de vraag in de brief van 30 september 2018.
Op datum van 29 april 2019 ging de gemeenteraad reeds akkoord met de verkoop van een stuk grond van 15m2 aan de schuttersgilde Sint-Joris te Meer.
Op datum van 18 juli 2019 werd een gedeeltelijke voorwaardelijke vergunning verleend voor de geplande werken, in casu een uitbreiding van de schutterslokalen van de Sint-Jorisgilde.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 5 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
Argumentatie
Advies vanuit de dienst burgerlijke stand:
1. Op de bewuste locatie liggen momenteel geen graven. Op dit moment is deze ruimte vooral voorzien door een groenzone (beukenhaag). Wanneer echter de grond verkocht wordt en hier een lokaal op gebouwd wordt, zal deze tot net achter de huidige kindergraven komen.
2. Indien de Sint Jorisgilde wenst te bouwen op dit stukje van de begraafplaats, dient een beslissing tot bestemmingswijziging voor deze grond genomen te worden door de gemeenteraad.
Onder bovenstaande voorwaarden is er geen bezwaar tegen het verkopen van het gedeelte van de grond van de begraafplaats Meer aan de Sint-Jorisgilde, zoals reeds bij gemeenteraadsbesluit vastgelegd in 2008 en in april 2019.
Er dient bij de indiening van de bouwaanvraag wel over gewaakt dat er terug een beukenhaag aangeplant wordt tegen de grensscheidende buitengevel en dat de scheiding tussen de voorhof van de grot en de zone van de kindergraven terug wordt gerealiseerd door de aanplant van een haag of door het doortrekken van de achtergevel als anderhalfsteense muur met gemetste kap in analogie met de bestaande muren rondom de begraafplaats.
Op 16 januari 2020 werd door landmeter Jan Koyen een schattingsverslag opgemaakt (bijlage).
Bij besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 maart 2020 werden een aantal verkoopsvoorwaarden bepaald, waaronder de prijs van 3.135 EUR, zijnde de schattingsprijs verhoogd met 10% administratiekosten. Bijkomend dient de VZW Koninklijke Sint-Jorisgilde de kosten en erelonen te dragen m.b.t. de opmaak van het schattingsverslag en de akte (bijlage).
De Sint-Jorisgilde verklaart zich bij schrijven van 29 juni 2020 akkoord met de voorwaarden bepaald in voormeld besluit van 21 maart 2020 (bijlage).
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Ilse Verachtert weet dat dit dossier al lang mee gaat, ze is blij dat dit vandaag op de agenda staat en afgehandeld kan worden. Ze roept op om zeker tijdig de haag aan te planten, en dit eventueel ook als voorwaarde in de omgevingsvergunning mee op te nemen.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het perceel grond, kadastraal bekend onder Hoogstraten (Meer), 3de afdeling, sectie C, deel van nummer 289D P0000, met een oppervlakte van 15 m² (conform opmetingsplan van landmeter Jan Koyen d.d. 25 september 2006 in bijlage), te onttrekken aan het openbaar domein en - in toepassing van artikel 5 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging - de bestemming als begraafplaats m.b.t. dit perceel op te heffen.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de akte - opgemaakt door notariskantoor Michoel-Bremans en gevoegd in bijlage - met als voorwerp de verkoop van voormeld perceel aan de Koninklijke Sint-Jorisgilde Meer VZW (ond.nr. 0409.932.589) tegen een prijs van 3.135 EUR goed, mits de kosten en erelonen m.b.t. opmaak schattingsverslag en akte ten laste zijn van bedoelde VZW.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Marc Haseldonckx Jef Vissers Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Ann Fockaert Mai Sterkens Michel Jansen Tinne Rombouts Katrien Brosens Ilse Verachtert Herman Snoeys Joël Adams Jos Martens Arnold Wittenberg Ans Lochten Piet Van Bavel Marc Van Aperen Pim Van der Linden Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Ward Baets Fons Jacobs Roger Van Aperen Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren van de akte van grondoverdracht Capuciene Bosschen 2.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het betreft hier de grondafstand door IOK van de wegenis met infrastructuur en groen van de verkaveling Capuciene Bosschen 2, waarvoor vergunning is verleend op 3 maart 2014.
De percelen zijn kadastraal bekend wijk D nummer 496/T deel P0000, voor een oppervlakte volgens kadaster van 15 are drieëntachtig centiare (15a 83ca), met delen van percelen gekadastreerd of gekadastreerd geweest sectie D, nummers:
172 AP0000
172 BP0000
178 NP0000
en wijk D nummer 178/N deel P0000, voor een oppervlakte volgens kadaster van achtendertig centiare (38ca), grond met erop aangelegde infrastructuur, gelegen Jan de Wysestraat, deel van een perceel gekadastreerd of gekadastreerd geweest sectie D, nummer 178 R deel P0000.
De akte is opgemaakt door notariskantoor Filip Michoel op 23/9/2015 en gewijzigd bij akte door notaris Bremans op 21/08/2017.
De bijhorende opmetingsplannen van landmeter Luc Bisschops zijn in bijlage toegevoegd.
Gelieve deze grondoverdracht en de hiervoor opgemaakte ontwerpakte goed te keuren.
Juridische grond
•Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Op vraag naar de overdracht van de wegenis in de verkaveling Capuciene Bosschen is er een bezoek ter plaatse geweest om de toestand te evalueren. Hierbij zijn geen technische infrastructurele bezwaren naar voren gekomen.
Wat betreft de bijkomende overdracht van lot 2A voor opname in het openbare domein als berm is er een akkoord door de stad bij brief van 03 april 2018.
Het paadje rechts lopend naar de bosrand zal door IOK worden aangelegd wanneer de volgende fase op de achterliggende gronden ontwikkeld zal worden.
Deze grondoverdracht en de hiervoor opgemaakte ontwerpakte worden daarom ter goedkeuring voorgelegd aan gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze grondoverdracht van het perceel grond gelegen te Capucienne Bosschen van 15a 83ca en het perceel grond gelegen te Jan De Wysestraat van 38ca, volgens de opmetingsplannen van landmeter Luc Bisschops, d.d. 09/06/2015 en 14/09/2018. De akte die als bijlage werd toegevoegd wordt goedgekeurd.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Roger Van Aperen Marcel Verschueren Jef Vissers Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Katrien Brosens Marc Van Aperen Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Ans Lochten Herman Snoeys Michel Jansen Maarten Leemans Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Ann Fockaert Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Joël Adams Hilde Vermeiren Ilse Verachtert Ward Baets aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Goedkeuren gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer inzake verkeersregeling ZO-centrum in Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De verkeersregeling voor ZO-centrum in Hoogstraten werd herbekeken.
Tijdens de vergadering van de mobiliteitsraad op 29 juni 2020 werd de verkeersregeling toegelicht. De mobiliteitsraad heeft een gunstig advies gegeven voor de voorgestelde verkeersafwikkeling.
De huidige zone 30 en de fietsstraat (Heilig Bloedstraat) blijven behouden.
Omdat in enkel-richtingsstraten het gevaar schuilt dat er te snel gereden wordt, worden enkele aanvullende maatregelen doorgevoerd. Waar nodig zullen snelheidsremmers geplaatst worden.
De bewoners werden reeds in kennis gesteld van het herzien van de verkeersafwikkeling in hun woonwijk.
De dienst administratie ruimte kreeg de opdracht om het politiereglement, opgemaakt door de verkeersdeskundige politie en mobiliteitsambtenaar, voor goedkeuring voor te leggen aan het bestuur.
Voorgaande regelgeving van betrokken straten worden opgeheven.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit dossier goed te keuren.
Juridische grond
Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx is tevreden dat het bestuur standvastig is gebleven en heeft vastgehouden aan een aantal uitgangspunten die van in het begin zijn vastgelegd. Concreet gaat het over de snelheid van 30 km/uur, het enkelrichtingsverkeer in de Heilig Bloedstraat, de tonnagebeperking en de dubbele ontsluiting vanuit de wijk naar de Lodewijk de Konincklaan. Het raadslid weet dat schepen Michel Jansen hier altijd heeft achter gestaan en hij is blij dat dit ook in het voorliggend voorstel overeind is gebleven. Maar raadslid Marc Haseldonckx heeft toch nog een aantal vragen. De corona-maatregelen hebben het allicht niet mogelijk gemaakt om veel te kunnen organiseren, maar hij vraagt om zo veel als mogelijk alle betrokkenen te informeren en met de aangelanden te overleggen – ook met de bewoners van de Achtelsestraat is dat belangrijk. Het is volgens het raadslid ook gewenst om nodige veiligheidsmaatregelen te voorzien in de Achtelsestraat, vooral ook het creëren van veilige parkeerplaatsen is daar belangrijk. Dit zal de doorgang in deze straat allicht makkelijker maken, zo ook voor het schoolgaand verkeer. Daarnaast roept gemeenteraadslid Marc Haseldonckx op om zo veel mogelijk het sluipverkeer onmogelijk te maken voor mensen die vanuit Rijkevorsel naar Wortel rijden. De mogelijkheid blijft immers bestaan om dit via de wijk te doen, dus dat moet zo veel mogelijk tegengegaan worden. Tot slot stelt raadslid Marc Haseldonckx voor om nu nog geen definitieve beslissing te nemen, maar het voorstel dat nu voorligt eerst uit te testen voor een paar maanden. Zo kan er nog op ingegrepen worden. Er was bij de start immers afgesproken dat er verschillende scenario’s zouden worden uitgetest en dat er op basis van de resultaten een keuze zou gemaakt worden. Dat is niet gebeurd.
Gemeenteraadslid Maarten Leemans maakte bij het goedkeuren van de nieuwe, tijdelijke verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk en de Houvast al enkele opmerkingen over de onduidelijke signalering bij het verlaten van de Houvast. Helaas moet het raadslid vaststellen dat er al die tijd geen aanpassingen zijn gebeurd, dat de onduidelijkheid is gebleven en dat regelmatig autobestuurders de enkelrichting in de Heilig Bloedstraat negeren omdat ze hoegenaamd niet weten hoe ze uit het doolhof konden ontsnappen. Naar aanleiding van de nieuwe verkeersafwikkeling ontstond er wel wat wrevel en deden enkele buurtbewoners hun beklag bij de diensten. Op basis van deze klachten werd de situatie herbekeken en werd deze gecommuniceerd met de buurt. Ik kreeg enkele mails van buurtbewoners, sommige buurtbewoners stuurden ook e-mails naar alle raadsleden. De teneur in die berichten was duidelijk, raadslid Maarten Leemans leest er graag enkele voor:
“De feedback die jullie ontvangen hebben zijn klachten. Wij hebben niet gereageerd
omdat wij geen klacht hebben. Wij vinden de betonblokken die geplaatst zijn aan het
begin van de Remi Lensstraat een goede oplossing, tevens is de Heilig Bloedstraat een
pak rustiger en veiliger geworden. De blokken aan de Hoge Lammens: geen
problemen mee als ze er staan, ook als ze er niet staan, je moet enkel een stukje
omrijden indien noodzakelijk.”
“Jullie ondertekenden het SAVE-charter en het STOP-principe zou toch voorop moeten
worden gesteld. Dit lijkt me nochtans niet het geval nu de blokken aan onze straat
(Remi-Lensstrata) gaan verdwijnen en er een zeer groot risico is op sluipverkeer. Na klachten uit de Hoge Lammens wordt er niemand verder gehoord want blijkbaar vindt de
meerderheid dit wel een positieve situatie.”
“Door de Remi Lensstraat terug open te zetten in enkelrichting en de Hoge Lammens
ook terug open te stellen weliswaar ook in enkelrichting maken jullie een IDEALE
SLUIPWEG om het centrum te ontzien.”
En dat hoorde raadslid Maarten Leemans ook in persoonlijke gesprekken met buurtbewoners: er is veel minder doorgaand verkeer, het is veel rustiger en veiliger in de straten. Bovendien werden de achterliggende wijken in deze nooit gehoord: de Buizelhoek, Lindendreef. Deze wijken krijgen de sluipverkeersstromen te verwerken. Een mens is een gewoontedier en gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Maar voor de fractie Anders is het duidelijk: verkeersveiligheid is een prioriteit en dat betekent ‘het vermijden van doorgaand verkeer in woonwijken en het STOP-principe met stip op 1!’
Het plan dat nu voorligt geeft bestuurders de vrijheid om de Vrijheid te mijden van net voorbij de gemeentegrens met Rijkevorsel, door de nieuwe wijk, via de Remi Lensstraat, Heilig Bloedstraat, Hoge Lammens, Achtelsestraat, Salm-Salmstraat, Kasteelbeekstraat, Groenewoud, Antoon De Lalaingstraat en Lindendreef naar de Gelmelstraat richting Wortel. En dat zonder een overtreding te maken. Bovendien zijn er in het nieuwe plan enkele korte stukjes van straten enkelrichting
gemaakt. Zonder handhaving zal dit echter dode letter blijven. Dat kan gemeenteraadslid Maarten Leemans als bewoner van een veel langere straat die al jaar en dag enkelrichting is getuigen. De facto is het ook in tegengestelde richting een ideale sluipweg, weliswaar via een iets andere
route. Hij geeft het dan ook op een blaadje dat de enkelrichting aan de Hoge Lammens
dode letter zal blijken. Voor de verkeersveiligheid in de nieuwe en bestaande wijken is er voor de fractie Anders dan ook geen enkele reden om de knip in de Remi Lensstraat en de Hoge Lammens op te heffen. Maar het vraagt moed van een bestuur om te kiezen voor het algemeen belang tegen het persoonlijk belang van de hardste roepers in.
Schepen Michel Jansen geeft aan dat er heel veel overleg is geweest over de verkeersafwikkeling in deze verkaveling. In het verleden werd hier ook al sterk op ingezet, ook voorgaande schepen Marc Haseldonck heeft hier veel werk in gestoken en ruim overlegd met de verschillende betrokkenen. Er zijn verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Studiebureau Vectris heeft de situatie ook bekeken en een advies geformuleerd, dat aansluit bij wat er nu voorligt. Uiteraard zal er ook handhaving gebeuren, al zal dat allicht niet betekenen dat sommigen het éénrichtingsverkeer aan hun laars gaan lappen. Om het sluipverkeer tegen te gaan, werd het éénrichtingverkeer toegepast. Vroeger was er de bezorgdheid dat er een verkaveling werd aangelegd zonder de ontsluiting te voorzien. Daar is nu op gereageerd en dit werd aangepakt. De schepen heeft gemerkt dat er heel veel verschillende insteken zijn om naar deze situatie te kijken: het verkeer verdelen over de straat of het verkeer over bepaalde straten laten rijden en op andere straten bannen. Volgens de schepen werd hier de 80/20 regel gehanteerd, dat betekent dat er inderdaad allicht 20% niet tevreden zal zijn. In dit soort complexe situaties met verschillende belangen is het ook niet haalbaar dat iedereen tevreden is. Het STOP-principe werd wel degelijk gehanteerd, volgens schepen Michel Jansen. De achterliggende straten zullen ook nooit in een omleiding opgenomen worden zodat mensen niet getoond worden hoe ze via die weg kunnen omrijden. Dit dossier is, zoals al aangehaald, meerdere keren besproken met de bewoners. Niet met allemaal maar wel met een stevige delegatie vanuit verschillende straten.
Raadslid Marc Haseldonckx bevestigt dat hij er inderdaad samen met de schepen al hard aan gewerkt heeft. Het raadslid had graag de knip aan de Remi Lensstraat ter hoogte van de Heilig Bloedstraat behouden. Hij is er ook van overtuigd dat er meer verkeer zal zijn in de Achtelsestraat, dus een veilige doorgang blijft daar erg belangrijk. Het bijgevoegde plan waar alle borden van 30 km/uur op staan ingetekend, levert ergens een contradictie op. Hij vraagt aan de schepen om deze plannen nog eens te bekijken. De fractie CD&V zal zich bij dit besluit onthouden, ze hadden liever eerst een testcase gezien waar dan uit geleerd kan worden.
Schepen Michel Jansen meent dat het tijd was om een knoop door te hakken en hierover een duidelijk standpunt in te nemen.
Burgemeester Marc Van Aperen sluit zich hierbij aan. Er is heel veel energie gestopt in dit dossier, op een gegeven moment lagen er 9 verschillende scenario’s op tafel waar er uiteindelijk een uit gekozen is. Niet iedereen zal hier tevreden mee zijn en dat kan ook niet.
Gemeenteraadslid Maarten Leemans deelt de bezorgdheid dat de knip in de Remi Lensstraat in dit voorstel verdwenen is. Hij houdt ook zijn hart vast voor het mogelijke sluipverkeer. Daarom zal de fractie Anders niet akkoord gaan.
BESLUIT
Bij 13 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
Goedkeuring te verlenen aan het gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer inzake verkeersregeling ZO-centrum in Hoogstraten, zoals hieronder omschreven.
Artikel 2:
Voorgaande regelgeving van betrokken straten op te heffen.
Artikel 3:
Zuid-oost centrum in te stellen als zone 30 en dit te signaleren door plaatsing bord zonale geldigheid C43 (30km) ter hoogte van kruising Lodewijk de Konincklaan met Heilig Bloedstraat, ter hoogte van Lodewijk de Konincklaan met Rombout Keldermansstraat, ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat, ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Louis Domsstraat en ter hoogte van kruising Achtelsestraat met Hoge Lammens.
Het einde van zone 30 te signaleren aan de hand van verkeersbord einde zonale geldigheid C43 (30km) ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Lodewijk de Konincklaan, ter hoogte van Rombout Keldermansstraat met Lodewijk de Konincklaan, ter hoogte van kruising Remi Lensstraat met Heilig Bloedstraat, ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Louis Domsstraat en ter hoogte van kruising Hoge Lammens met Achtelsestraat.
Voorrang aansluiting Heilig Bloedstraat met Lodewijk de Konincklaan te regelen door plaatsing van verkeersbord B5 bij kruising Heilig Bloedstraat met Lodewijk de Konincklaan.
Voorrang aansluiting Rombout Keldermansstraat met Lodewijk de Konincklaan te regelen door plaatsing van verkeersbord B5 in combinatie met wegmarkering stopstreep bij kruising Rombout Keldermansstraat met Lodewijk de Konincklaan.
Instellen enkelrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, te Remi Lensstraat tussen E. van den Akerplein en Heilig Bloedstraat en dit te signaleren aan de hand van bord C1 met onderbord M2 ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat en door plaatsing bord F19 met onderbord M4 ter hoogte van kruising E. van den Akerplein met Remi Lensstraat.
Instellen enkelrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, te Rombout Keldermansstraat tussen Epelteer en Heilig Bloedstraat en dit te signaleren aan de hand van bord C1 met onderbord M2 ter hoogte van kruising Epelteer met Rombout Keldermansstraat en door plaatsing bord F19 met onderbord M4 ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Rombout Keldermansstraat.
Instellen enkelrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, te Hoge Lammens en dit te signaleren aan de hand van bord C1 met onderbord M2 ter hoogte van kruising Achtelsestraat met Hoge Lammens en door plaatsing bord F19 met onderbord M4 ter hoogte van kruising Louis Domsstraat met Hoge Lammens.
De Heilig Bloedstraat in te stellen als enkelrichting tot aan kruising met de Rombout Keldermansstraat en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord F19 ter hoogte van kruising Heilig Bloedlaan met Heilig Bloedstraat en aan de hand van verkeersbord C1 met onderbord M4 ter hoogte van kruising Rombout Keldermansstraat met Heilig Bloedstraat. Dit gedeelte van de Heilig Bloedstraat ook in te richten als fietsstraat en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord F111 ter hoogte van kruising Heilig Bloedlaan met Heilig Bloedstraat, en aan kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat.
Tevens een tonnagebeperking in te stellen in de Heilig Bloedstraat en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord C21 (3.5T) en deze verkeersborden te plaatsen ter hoogte van Heilig Bloedlaan met Heilig Bloedstraat en aan kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat.
De Maria Verhoevenstraat in te richten als woonerf en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord F12a – F12b aan kruising Maria Verhoevenstraat met Marcel Rosiersstraat. Deze tevens aan te duiden als doodlopend door middel van verkeersbord F45b.
In de Marcel Rosiersstraat en de Rombout Keldermansstraat, ter hoogte van kruising met Marcel Rosiersstraat, de parkeerplaatsen aan te duiden door middel van markeringen (parkeervakken) met verkeersbord E9 aangebracht in verharding.
Plaatsing bord C3 in combinatie met onderbord ‘uitgezonderd aangelanden’ ter hoogte van Achtelsestraat met kruising Meterkesstraat.
Snelheidsremmende maatregelen te plaatsen in de vorm van paaltjes (slalom) in de Heilig Bloedstraat ter hoogte van huisnummer 5; huisnummer 14; huisnummer 17 en huisnummer 26. In de Remi Lensstraat ter hoogte van huisnummer 4 en huisnummer 15 en in de Rombout Keldermansstraat ter hoogte van de trage verbinding en voorbij kruising met Epelteer.
Artikel 4:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 5:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Jef Vissers Joke Verschueren Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Jef Vissers Ans Lochten Tinne Rombouts Fons Jacobs Jos Martens Pim Van der Linden Piet Van Bavel Michel Jansen Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Herman Snoeys Ann Fockaert Ilse Verachtert Maarten Leemans Marc Van Aperen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Roger Van Aperen Michel Jansen Herman Snoeys Katrien Brosens Jef Vissers Arnold Wittenberg Fons Jacobs Tinne Rombouts Ward Baets Marcel Verschueren Jos Martens Ilse Verachtert Ans Lochten Ann Fockaert Marc Van Aperen Piet Van Bavel Hilde Vermeiren Maarten Leemans Mai Sterkens Pim Van der Linden Dimitri Van Pelt Marc Haseldonckx Joël Adams Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Behandelen van uitgestelde agendapunt van de gemeenteraad van 22 juni 2020 "opmaak hemelwaterplan".
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Voor de gemeenteraad van 22 juni 2020 werd een bijkomend agendapunt ingediend door de fractie Anders aangaande de opmaak van een hemelwaterplan.
Omdat de betrokken schepen niet aanwezig was op de gemeenteraad werd voorgesteld om het dossier uit te stellen.
Huidige stand van zaken van de opmaak van het basishemelwaterplan is toegevoegd als bijlage.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
De opmaak Basishemelwaterplan Hoogstraten bevindt zich in de laatste fase. Aan alle reeds betrokken partijen is gevraagd input te geven op de deelzonefiches en prioritering tegen 24 augustus 2020, waarna het studiebureau deze finaliseert.
Vanuit de dienst ruimte wordt voorgesteld om dit dossier te bespreken in de bestaande gemeenteraadscommissie openbare werken.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We maken een hemelwaterplan op en voeren dit uit" van het meerjarenplan, met actienummer 1/1/2/1 maar heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Schepen Michel Jansen leidt dit agendapunt is. Dit werd als bijkomend agendapunt geagendeerd op de gemeenteraad van juni, daar werd beslist om dit te verdagen en opnieuw voor te leggen als de schepen aanwezig kon zijn. De schepen was tevreden met dit agendapunt, de opmaak van het basishemelwaterplan zit immers in de finale fase. Er wordt een integrale aanpak nagestreefd bij de opmaak van dit plan, er hebben dan ook veel verschillende partners mee rond de tafel gezeten: VMM, dienst integraal waterbeleid van de provincie Antwerpen, Aquafin, PIDPA, …. Er werd een startvergadering georganiseerd in april 2019, halfweg 2019 werden de principes bepaald in een overleg en die worden nu in een plan gegoten. Het basishemelwaterplan zal gefinaliseerd worden na de zomer, terugkoppeling is voorzien in de commissie openbare werken, het college en de gemeenteraad.
Raadslid Maarten Leemans meent dat er tijdens de vorige gemeenteraad werd voorgesteld om dit te bespreken in de milieuraad, waar de fractie Anders zich zeker in konden vinden. Op die manier kunnen alle actoren worden samengebracht in één overleg-/adviesorgaan. Het raadslid is er van overtuigd dat een constructief overleg op dat niveau mogelijk is. Maar het raadslid gaat er mee akkoord om dit op de commissie te bespreken.
Ook raadslid Tinne Rombouts is vragende partij voor een Hoogstraats hemelwaterplan. De verschillende partners die betrokken zijn bij dit plan zijn uiteraard belangrijk maar het zijn vooral administratieve partners. Het gaat hier duidelijk over een ruimte-discussie, daarbij worden ook best de sociale partners mee rond de tafel gezet die mogelijk de gevolgen gaan dragen van dit hemelwaterplan. Ze roept dan ook op om deze partners te betrekken van bij de start van het proces.
Schepen Michel Jansen verduidelijkt dat je vertrekt vanuit een basis, namelijk het basishemelwaterplan. Als er een basis is die goed onderbouwd is, dan moeten we in overleg met de juiste partners tot het definitieve plan komen. Dit zal effect hebben op verschillende beleidsplannen, zoals het ruimtelijk beleidsplan en het mobiliteitsplan.
Raadslid Tinne Rombouts roept op om, voordat dit plan ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd, ook de sociale partners te betrekken zodat dit een gedragen document is.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
Het Basishemelwaterplan Hoogstraten te bespreken in de gemeenteraadscommissie openbare werken.
Artikel 2:
Het bestuur werkt aan een informatie- en sensibiliseringscampagne rond rationeel gebruik van grond- en hemelwater en bij uitbreiding leidingwater. Regelmatig wordt gecommuniceerd via website, nieuwsbrief, infoavonden, workshops, terreinbezoeken…. Bestaande initiatieven (vb.: watertelt.be, Regionaal Landschap, Interreg Prowater…) worden op die manier ruim verspreid.
Artikel 3:
Het bestuur werkt een beleid uit rond grondwaterwinning en bronbemaling en zorgt daarbij ook voor handhaving.
Artikel 4:
Het bestuur werkt aan een strategie voor het ontharden van onze gemeente. Zo zou bij (her)aanleg van wegen, verkavelingen en voet- of fietspaden bij voorkeur gekozen worden voor waterdoorlatende ondergrond. Ook privé-initiatieven zijn zeer belangrijk. Mensen en organisaties die maatregelen nemen voor ontharding en een betere infiltratie, worden aangemoedigd.
Artikel 5:
Het bestuur zet zich in om kleine landschapselementen aan te planten of te herstellen die het bufferen van water bevorderen. Ook private eigenaars worden hiertoe aangezet (eventueel via een subsidieregeling).
Artikel 6:
Het bestuur werkt verder met het reeds opgestarte hemelwaterplan als onderdeel van het klimaatplan. Er wordt verder gestreefd naar een integrale aanpak, zoals momenteel toegepast.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Verslaggeving omtrent corona-crisisoverleg.
MOTIVERING
Bijkomend agendapunt voor de gemeenteraad van 24 augustus 2020 - fractie Anders.
We lezen als gemeenteraadslid regelmatig dat er binnen het coronacrisisoverleg beslissingen worden genomen inzake de aanpak van de coronacrisis. Waar nationaal de beslissingen van de veiligheidsraad snel worden gecommuniceerd, kreeg ik op mijn schriftelijke vraag enkele weken geleden met de vraag om die verslagen kenbaar te maken, te lezen dat de verslaggeving van dit crisisoverleg niet ter beschikking wordt gesteld aan de gemeenteraadsleden.
Er van uitgaande dat dit crisisoverlegcomité een gemeentelijke aangelegenheid is, die wordt samengesteld uit leden van het college en ambtenaren, betekent dit dat wat daar wordt besproken en afgesproken, hoe dan ook ter informatie aan minimaal de raadsleden dient kenbaar gemaakt te worden. We krijgen alle informatie over de drie-wervenaanpak, maar daar houdt het duidelijk bij op.
Als we lezen dat dit overlegcomité bijna veertig keer bijeen geweest is, dan kan het toch niet anders dat daar beslissingen worden genomen die ons allen aanbelangen. Het decreet lokaal bestuur voorziet ook duidelijk dat de gemeenteraadsleden inzage mogen hebben in alle stukken die betrekking hebben op de werking van de gemeente. Nu zeggen dat de verslagen van dit crisisoverleg geen bestuursdocumenten zijn, lijkt ons dan ook niet te verantwoorden. Als gemeenteraad zijn we mee verantwoordelijk voor de beslissingen die er genomen worden, zodat we erg graag zouden willen weten hoe deze beslissingen tot stand zijn gekomen.
Voorstel :
Art. 1 : De verslagen van de crisisoverlegvergaderingen van de laatste maanden worden ter inzage voorgelegd aan de gemeenteraadsleden, en dit in het kader van de openbaarheid van bestuur en in het kader van het recht van de raadsleden om inzage te krijgen in alle bestuursdocumenten.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs geeft een toelichting over deze vraag, hij heeft meermaals gevraagd om inzage te krijgen in de verslagen van het corona-crisisoverleg.
Burgemeester Marc Van Aperen herhaalt dat dit volgens hem niet nodig is, omdat de effectieve besluiten genomen worden in het college en niet in dit crisisoverleg. Collegebeslissingen zijn ten allen tijde zichtbaar voor de gemeenteraadsleden. Maar als raadslid Fons Jacobs dit nodig vindt, kan hij een afspraak maken met de algemeen directeur om deze verslagen te komen inkijken.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Inname openbaar domein : parkeerplaatsen, voorbehouden aan personen met een beperking aan de kerk van Hoogstraten.
MOTIVERING
Bijkomend agendapunt voor de gemeenteraad van 24 augustus - fractie Anders.
Op 17/7/2020 stuurde onze fractie volgende mail naar enkele bevoegde schepenen en naar de algemeen directeur aangaande de inname van enkele parkeerplaatsen voor personen met een beperking:
Een inwoonster uit Hoogstraten met een ernstige beperking wijst mij er op dat er niet alleen zeer weinig parkeerplaatsen zijn voor personen met een beperking in het centrum van Hoogstraten, maar tot haar verwondering moet zij nu vaststellen dat op de voorziene parkeerplaatsen voor personen met een beperking aan de kerk in Hoogstraten er nu een grote cabine werd geplaatst waardoor deze parkeerplaatsen nu niet meer beschikbaar zijn, en er op het eerste zicht ook geen ( eventueel tijdelijke) andere parkeerplaatsen voor deze personen zijn voorzien. Of het waar is, weet ik niet, maar deze cabine zou daar op uitdrukkelijke vraag van het stadbestuur zijn geplaatst, en mogelijk voor een drietal jaren. Het lijkt mij echter ondenkbaar dat, zelfs indien er geen andere of betere plaats te vinden was voor deze container, dat er dan geen alternatieve parkeerplaatsen voor personen met een beperking zouden voorzien worden in de onmiddellijke nabijheid.
We hebben dan getracht na te gaan waar er in Hoogstraten nog wel parkeerplaatsen voor personen met een beperking voorzien zijn, maar dat is moeilijk na te gaan. Ongetwijfeld kunnen jullie mij daar bij helpen om te melden waar er in Hoogstraten deze parkeerplaatsen zijn voorzien.
In een ruimere context geeft deze mevrouw ook aan dat speciale parkeerplaatsen ook aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, zoals voldoende ruim zijn; niet vlak naast de rijbaan liggen om het in en uitstappen mogelijk te maken ; te voorzien op centrale plaatsen, …. Maar zij geeft ook aan dat de toegankelijkheid in Hoogstraten in zijn totaliteit ook zeker mag herbekeken worden, en dat liefst met betrokken personen die praktijkervaring kunnen meebrengen (ouderen, personen met een beperking, ..). De dame die mij contacteerde gaf aan dat zij hiervoor mogelijk wel haar medewerking wil geven.
Zeer concrete vragen zijn nu :
-Klopt het dat de voorziene parkeerplaatsen voor personen met een beperking aan
de kerk te Hoogstraten op vraag van het stadbestuur werden ingenomen door een
werfcontainer en dat er geen vervangparkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving
werden voorzien? Zo neen, kunnen er dan alsnog , zo snel als mogelijk,
vervangparkeerplaatsen ( al dan niet tijdelijk) gecreëerd worden?
-Waar bevinden zich in Hoogstraten ( en de deeldorpen) de parkeerplaatsen voor
personen met een beperking en hoeveel zijn er dat juist? Is daar een inventaris
van? Het lijkt me logisch dat er zo’n inventaris zou zijn.
-Ik stel nu zelf vast ( redelijk laat, moet ik toegeven) dat er blijkbaar geen schepen
aangeduid werd voor personen met een beperking en tot wie deze mensen zich
kunnen richten bij vragen of problemen. Kan u mij laten weten wie hiervoor kan
gecontacteerd worden?
Met dank voor uw spoedig antwoord.
Ik ontving hier snel een antwoord op van schepen Piet Van Bavel, waarvoor dank, met name :
Beste Fons,
Ik ben momenteel op vakantie en kan je mail niet in detail behandelen. Begin augustus ben ik terug en bespreek/behandel ik deze mijn collega’s van het college en met de diensten.
Het verplaatsen van de invalideparking zou intussen voltooid moeten zijn. Er zou ook opnieuw een bord geplaatst moeten zijn dat aangeeft dat er zich naast de kerk 2 invalideparkings bevinden.
Jammer genoeg kan ik dit op dit moment niet controleren. Zoals aangeven kom ik concreet terug op de rest van de inhoud van jouw mail.
Nadien hoorde ik hier niets meer over. Later begrepen we dat de container die er geplaatst werd geen werfcontainer was, maar een informatiecontainer met betrekking tot de werken aan de kerk. Dat de gemeente zelf een informatiecontainer plaatst op twee parkeerplaatsen voor personen met een beperking lijkt ons een ondoordachte beslissing.
Als alternatief werden dan twee parkeerplaatsen voorzien naast de kerk. Maar dat lijkt nu niet meteen de meest gelukkige keuze, begrijp ik uit het antwoord van de inwoonster :
Aan de kerk (achter de werfcabine) is er een ingang/poort waar je met de auto een stukje kan inrijden. Daar zijn ook nog, denk ik 2 parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers voorzien. Het probleem is echter dat je dan over het fietspad en voetpad moet rijden. Het is moeilijk om er met je auto terug uit te rijden owv beperkte draairuimte. Een andere manier is met je auto achteruit uit de poort, op het voetpad en fietspad de vrijheid oprijden. Dit is echter niet veilig voor zowel voetgangers, fietsers en de automobilist.
Dit lijkt mij een duidelijke bemerking van een ervaringsdeskundige.
Ook op mijn twee andere vragen ( een oplijsting met de parkeerplaatsen voor personen met een beperking) en de vraag wie de bevoegde schepen is voor personen met een beperking, mocht ik nog geen antwoord ontvangen. Dat is dan ook de reden waarom onze fractie dit onderwerp toch als bijkomend agendapunt wenst te bespreken en om enkele antwoorden te bekomen.
Vragen :
1.Onze fractie vraagt een duidelijke motivering waarom de informatiecontainer inzake
de werken aan de kerk te Hoogstraten juist moest geplaatst worden op de voorziene parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Welke afwegingen hebben er meegespeeld waarom deze informatiecontainer belangrijker is dan de twee bijzondere parkeerplaatsen. Is deze beslissing nog omkeerbaar.
2.Hoe staat het bestuur tegenover de opmerking van een rolstoelgebruikster/persoon met
een beperking over de twee voorziene parkeerstroken voor personen met een beperking
naast de kerk? Kan het bestuur ons hierover een antwoord bezorgen?
3.Is het mogelijk een lijst te bezorgen met alle parkeerplaatsen voor personen met een
beperking in Hoogstraten en deelgemeenten?
4.Wie is de bevoegde schepen voor personen met een beperking?
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs had hier een schriftelijke vraag over gesteld, maar kreeg hierop nog geen antwoord. Vandaar dat het raadslid dit als bijkomend agendapunt heeft aangebracht, hij leidt dit agendapunt kort in.
Schepen Piet Van Bavel antwoordt dat hij deze vraag tijdens zijn vakantie heeft ontvangen en toen getracht heeft om er zo goed mogelijk op te antwoorden, ondertussen heeft hij meer informatie. Het informatiepunt in de container maakt deel uit van het ontsluitingsplan dat kadert in de Vlaamse subsidie voor de restauratie van de kerk. Door het ondertekenen van de meerjarenovereenkomst engageerde de stad zich om de werken en de kerk maximaal te ontsluiten, zowel tijdens de werken als nadien. Het infopunt en de website (die binnenkort wordt opgeleverd) zijn daar voor dit jaar de grote pijlers van en zullen dat ook de komende jaren nog blijven. De container is bewust op deze locatie geplaatst en neemt slechts één parkeerplaats voor mensen met een beperking in en een tweede reguliere parkeerplaats. Volgende afwegingen hebben meegespeeld in de uiteindelijke keuze van locatie:
• Gelegen op de looplijnen, passanten moeten meteen aangetrokken worden door het informatiepunt.
• Door op de parkeerstrook te staan is het ook een visuele boodschap aan passanten op de rijbaan.
• De container staat op een plek waar die niet hindert voor achterliggende gebouwen en zaken:
oWinkelvitrines worden er niet door aan het zicht onttrokken
oDe werfzones van kerk en raadzaal worden er niet door gehinderd
oHet zicht op (historisch) stadhuis en de kerk wordt er niet ontnomen
• Daarbij is de container ook bewust verder van de rijbaan geplaatst zodat het zicht bij het oversteken van de Vrijheid niet wordt gehinderd. Als je nu van de oversteekplaats het fietspad wil oprijden, moet je inderdaad afremmen en kijken. Maar dat lijkt een standaard in het verkeer. Bovendien een situatie die zich ook vaker voordoet op tal van plekken.
Samenvattend staat de container daar op een heel logische en zichtbare plaats die niemand hindert. De enige aanpassing die gebeurde is het verschuiven van de parkeerplaats voor mensen met een beperking naar 10 meter verder. En het werden meteen twee plaatsen ipv één. Plaatsen die daar bovendien al jarenlang waren ingetekend, maar pas bij de start van restauratie van de kerk verplaatst werden omdat ze niet meer toegankelijk waren. Wat er is misgelopen, is dat de verplaatsing niet gebeurde voor het plaatsen van de container, maar twee dagen nadien. Dat was een fout, die ook anders was gepland, waar we helaas niets meer aan kunnen veranderen. Er staan nu alleszins drie borden die deze plaatsen markeren.
Er blijkt ook wat verwarring over het uitrijden uit de parkeerplaats, dat kan volgens schepen Piet Van Bavel perfect gebeuren via de Dr. Versmissenstraat. Keren en via die weg terug naar de Vrijheid is inderdaad niet gemakkelijk, maar dus ook niet nodig.
De inventaris van parkeerplaatsen van personen met een beperking is nog niet voorhanden, maar hier wordt aan gewerkt. Volgens de inschatting van de schepen zijn er trouwens voldoende parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Op de vraag wie er nu eigenlijk bevoegde schepen is, antwoordt schepen Piet van Bavel dat volgens hem elke schepen ook een schepen is voor mensen met beperking.
Raadslid Fons Jacobs is verbaasd. Kan en mag dat wel deze parkeerplaats verlaten via de Dr. Versmissenstraat?
Schepen Michel Jansen bevestigt dat dit inderdaad toegelaten is. Bovendien suggereert hij dat ook de hekwerken naast de kerk wat beter geplaatst kunnen worden zodat het manoeuvreren daar wat gemakkelijker is.
Raadslid Fons Jacobs roept het college op om zeker ook te spreken met de verenigingen voor mensen met een beperking als er dergelijke ingrepen worden gepland. Volgens hem is hier toch wel behoefte aan.
Raadslid Ilse Verachtert heeft een vraag die hierbij aansluit. Sinds de start van de restauratie van het schip van de kerk is het niet meer mogelijk dat rolstoelgebruikers de kerk binnen kunnen komen. Er zijn namelijk hekken geplaatst bij de schuine oprit die de toegang vormde.
Volgens schepen Michel Jansen moet dit niet afgesloten zijn, hij belooft om dit te bekijken.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Inname openbaar domein : Hoek Vrijheid – Karel Boomstraat.
MOTIVERING
Bijkomend agendapunt voor de gemeenteraad van 24 augustus - fractie Anders.
Bij de werkzaamheden aan het schip van de kerk werd het hele trottoir ingenomen. Onze fractie, bij monde van collega Maarten Leemans, stelde zich daar toen al heel wat vragen over.
Volgens ons dient het uitgangspunt bij zulke inname toch zeker zijn dat dit zo beperkt mogelijk moet zijn, en dat het verkeer tussen voetgangers en fietsers moet gescheiden blijven.
Ondertussen wordt al vele maanden een zeer groot deel van het trottoir op de hoek van de Vrijheid en de Karel Boomstraat ingenomen door private personen. Dit zonder dat er werken in uitvoering zijn. De ruimte die op het trottoir wordt ingenomen is buiten proportie en laat slechts een klein gedeelte over voor de passanten. Dit op één van de drukste wandelgedeeltes van de Vrijheid. Bovendien ontnemen deze hekkens het zicht op passerend en uitkomend verkeer bij de Karel Boomstraat en is dit een zeer verkeersonveilige situatie. Toen één van onze raadsleden dit per mail aankaartte, werd enkele dagen later op de koop toe het hele trottoir langs de oude vakschool afgezet met nadars, vastgeboord in het trottoir. Al meerdere maanden wordt het trottoir dus ingenomen zonder dat er gestart wordt met de werken. We begrijpen dat het soms niet anders kan dat openbare ruimte wordt ingenomen voor werkzaamheden. Maar het is voor ons duidelijk dat het bestuur er strikt op moet toezien dat dit slechts kan en mag voor de looptijd van de werken en slechts voor de ruimte die effectief nodig is.
Onze fractie wenst dan ook dat de ontwikkelaar van de gebouwen op de hoek van de Vrijheid/Karel Boomstraat wordt aangesproken om de inname van het openbaar domein te beperken tot het strikt noodzakelijke. Met de start van het nieuwe schooljaar en de te verwachten drukte van de vele fietsende leerlingen vinden wij het zeer belangrijk dat dit vooraf aangepast wordt.
BESPREKING
Het is niet de eerste keer dat raadslid Maarten Leemans bedenkingen op deze gemeenteraad voorlegt over de afsluiting van het openbaar domein op de hoek van de Vrijheid en de Karel Boomstraat. Het raadslid leidt dit bijkomend agendapunt kort in, volgens hem wordt het openbaar domein nu onnodig afgesloten.
Schepen Piet Van Bavel bevestigt dat hier inderdaad enkele maanden geleden een vaste werfafsluiting is geplaatst. De reden hiervan is dat er na een voorjaarsstorm enkele stenen gevallen zijn, waardoor er een veiligheidszone moest ingesteld worden. Na overleg met de dienst stadsprojecten is voor de huidige vaste opstelling gekozen.
Voetgangers mogen niet meer passeren over het voetpad aan de zijde van de voormalige schoolgebouwen in de Karel Boomstraat. De voetgangers worden aan de zijde van de Vrijheid verplicht om via het zebrapad over te steken en langs het voetpad aan Verschueren verder te wandelen. Ongeveer ter hoogte van de Mouterij is door de bouwheer op onze vraag een zebrapad aangebracht op de rijbaan, zodat ook aan deze zijde voetgangers kunnen oversteken. Er is dus voor een veilige doorgang van voetgangers gezorgd. Ook aan de zijde van de Vrijheid is voldoende ruimte voor doorgang van voetgangers en fietsers.
Raadslid Marc Haseldonckx treedt raadslid Maarten Leemans bij dat de zichtbaarheid op die plaats niet goed is. Als je vanuit de Karel Boomstaat komt kan je de naderende voetgangers en fietsers onvoldoende zien. Hij pleit voor een doorzichtige stelling of het vrijmaken van de hoek zodat het zicht gevrijwaard is.
Volgens raadslid Maarten Leemans is de afrastering langs het oude schoolgebouw niet nodig, er is daar helemaal geen dak of loskomende stenen. Dat heeft nog nooit een probleem gevormd daar, waarom zou dat dan nu ineens wel een risico vormen.
Schepen Piet Van Bavel blijft er echter bij dat er wel degelijk een risico bestaat, dat hij niet wil nemen en daarom is de afrastering dus nodig.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Schooljaar 2020-2021: Kinderen en jongeren verdienen maximale kansen om naar school te gaan!
MOTIVERING
Bijkomend agendapunt gemeenteraad 24 augustus 2020 vanuit CD&V-Fractie
Motivering
September staat voor de deur, de meeste kinderen en jongeren staan, meer dan andere jaren, te springen om naar school te mogen gaan. Het vorige schooljaar is dan ook in bizarre omstandigheden afgesloten. Als we 1 unisono les mogen trekken uit de corona-maatregelen is de aandacht voor het psychisch welzijn van mensen en niet in het minst van o.a. kinderen en jongeren. Contact met leeftijdsgenoten is van cruciaal belang en de school speelt hierin een niet te onderschatten rol. Daarnaast heeft de besluitvorming binnen onderwijs ook een grote impact op het gezin en onze economie. Het bepaald mede of dat mensen de kans krijgen om hun job wel of niet naar behoren uit te oefenen.
Wij willen bij deze dan ook het stadsbestuur vragen om alles in het werk te stellen om onze kinderen en jongeren maximaal naar school te laten gaan. Weinig redenen zijn goed genoeg om kinderen/jongeren niet voltijds naar school te laten gaan, zeker als we rekening houden met de resultaten van het onderzoek dat aantoont dat het risico op besmetting via kinderen en jongeren op school beperkt is.
Anderzijds kunnen we er ook niet omheen dat door de omstandigheden heel wat mensen schrik hebben, mogelijks ook ouders, om hun kinderen naar school te laten gaan. Omgekeerd is het belangrijk dat ouders van kinderen hun verantwoordelijkheid nemen inzake voorzorgsmaatregelen indien iemand van de familie ziektesymptomen vertoont en/of de laatste dagen van de vakantie nog terugkeren vanuit risicogebieden. Extra sensibilisering hieromtrent kan ondersteunend werken.
Minister van onderwijs Ben Weyts heeft op 14 augustus aangegeven dat het schooljaar 2020-2021 voor het kleuter en het lager onderwijs voltijds zal georganiseerd worden en dat voor de andere onderwijsniveaus en -instellingen de eerste schoolweek vanaf 1 september zal starten in code geel.
Code geel: Voor het middelbaar onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en volwassenonderwijs betekent dat alle leerlingen voltijds naar school kunnen, 5 dagen op 5 dus. Mondmaskers zijn wel verplicht in de klas.
Na de eerste schoolweek zal enkel in gemeenten "waar de pandemiesituatie acuut is" overgeschakeld kunnen worden op code oranje. Een lokale crisiscel, aangevuld met mensen uit onder meer het onderwijs, zal daarover kunnen beslissen.
Code oranje: In de middelbare scholen worden de klassen van de 2de en 3de graad dan gehalveerd en mogen jongeren maar week om week naar school. De andere week volgen zij afstandsonderwijs. Kwetsbare leerlingen kunnen wel gewoon op school worden uitgenodigd. De klassen van de 1ste graad blijven voltijds naar school gaan.
Bovendien zal iedereen een vaste plaats krijgen in de klas, pauzes zullen plaatsvinden in de eigen klasbubbel, eten gebeurt in de eigen klas.
Het deeltijds kunstonderwijs zal volledig blijven verderlopen voor -12-jarigen. Voor wie ouder is dan 12 worden de groepen beperkt. Ook het volwassenenonderwijs moet zich aanpassen.
Dit wil zeggen dat het lot van onze kinderen, jongeren en iedereen die onderwijs volgt in onze gemeente, afhankelijk is van de besluitvorming van het lokaal bestuur. De beslissing om van kleurcode te veranderen voor het onderwijs ligt immers op lokaal niveau en is dus afhankelijk van de opvolging en motivering vanuit de crisiscel. Dit is een belangrijke verantwoordelijkheid!
Voor de reden om van kleurcode te veranderen wordt o.a. verwezen naar de pandemiesituatie van de gemeente. Er werden uitspraken gedaan dat bij een besmettingsgraad van 50/100.000 inwoners een omschakeling zou te verantwoorden zijn. Als deze lijn wordt doorgetrokken zou dit willen zeggen dat op basis van de gegevens van vandaag (week xxx) voor Hoogstraten code oranje wordt afgekondigd en de jongeren vanaf 14 jaar maar beperkt naar school zouden mogen gaan.
Anderzijds zegt dit cijfer niet alles over de epidemiologische situatie. De afgelopen weken/maand hebben we moeten vaststellen dat er enkel over dit cijfer wordt gecommuniceerd, maar niet over de haarden van besmetting en/of risico op verspreiding. Bovendien is Hoogstraten een kleine gemeente, m.a.w. 1 extra besmetting in Hoogstraten doet de besmettingsgraad op 100.000 inwoners gigantisch snel stijgen door de extrapolatie. M.a.w. een besmettingsgraad van 50/100 000 inwoners houdtin sommige gemeenten een groot risico in, zeker als er geen linken te leggen zijn tussen de verschillende besmettingen/besmettingshaarden, maar voor andere gemeenten is dit niet het geval.
Indien er 5 besmettingen zijn die allemaal met elkaar in verband te brengen zijn en dus ‘afgezonderd’ kunnen worden, dan is de besmettingsgraad hoog, maar het risico tamelijk laag. Als deze besmettingshaarden dan ook nog eens geen linken hebben met onderwijs, zou het onverantwoord zijn om over te schakelen naar code oranje voor het onderwijs.
Gezien de grote verantwoordelijkheid van het lokale bestuur voor het onderwijs, stellen we ons volgende vragen. Is de crisiscel met oog op de opvolging voor onderwijs reeds samengesteld? Wie maakt precies deel uit van deze crisiscel en voor welke instanties? Is de crisiscel in deze samenstelling reeds samengekomen, wanneer? Welke afspraken zijn gemaakt met het oog op het nieuwe schooljaar? Welke parameters worden in ogenschouw genomen om beslissingen te nemen? Heeft het stadsbestuur zicht op de huidige noden en behoeften bij de diverse schoolbesturen in Hoogstraten?
Kan er transparantie gegeven worden over de cijfers en hun impact op de werkelijke risico’s in Hoogstraten, en specifiek met betrekking tot het al dan niet gedeeltelijk sluiten van scholen? M.a.w. zijn de besmettingen van de afgelopen weken allemaal individuele gevallen die niet met elkaar te linken zijn en dus ook een groter risico op verspreiding geven of zijn zij terug te brengen tot af te bakenen (samenhangende) gevallen (bv. familie, vrienden, collega’s, vakantiegangers, …) en m.a.w. tamelijk goed ‘in te dijken’ indien iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt?
Indien er toch bepaalde minimale risico’s zouden zijn, is er ook nog de mogelijkheid om binnen de school extra maatregelen (afstand, opsplitsing van groepen,…) te nemen om het contactonderwijs toch maximaal voor alle leerlingen te laten doorgaan en niet dadelijk naar codewijziging te moeten grijpen.
Het stadsbestuur kan hierin ook een belangrijke ondersteunende rol opnemen, niet enkel als schoolbestuur binnen het gemeentelijk onderwijs, maar ook naar de vrije scholen (kleuter, lager en middelbaar, deeltijds), door het ter beschikking stellen van grote ruimtes (bv. (parochie)zalen, tenten, containers,…), poetsploegen in te zetten, ondersteuning bij inrichting van ruimten,…).
Is er ter voorbereiding van het nieuwe schooljaar overleg geweest met de scholen (kleuter, lager en middelbaar over de netten heen)? Welke noden en behoeften leven er bij de diverse scholen? Hebben zij goede praktijken die gedeeld kunnen worden? Wanneer en welke afspraken zijn hier gemaakt? Welke ondersteuning zal het stadbestuur bieden aan welke school om de leerlingen ten alle tijden maximaal naar school te kunnen laten gaan?
Voorstel Besluit
Gelet op
•de vaak wisselende en diversiteit in voorzorgsmaatregelen die mensen moeten nemen afhankelijk van hun situatie en anderzijds de schrik/bezorgdheid die bij vele mensen leeft;
•het positieve effect van voltijds naar school kunnen gaan op het pedagogisch en het psychisch welzijn van kinderen en jongeren;
•de diverse studies die aantonen dat kinderen en jongeren minder besmet worden op school en minder ziek worden;
•de grote impact dat besluitvorming rond onderwijs en buitenschoolse opvang heeft op de gezinnen en de economie;
•de detaillering over de besmettingen/besmettingshaarden waarover de lokale overheid en bij uitbreiding de crisiscel beschikt, naast de besmettingsgraad;
•de flexibiliteit die scholen en opvanginitiatieven aan de dag moeten leggen en de noden die daaruit voortvloeien;
beslist de gemeenteraad dat:
•Het stadsbestuur start i.s.m. de scholen een sensibiliseringscampagne en/of gerichte acties naar ouders om het belang voor kinderen naar school te laten gaan te onderstrepen en om het vertrouwen in een veilige school te ondersteunen;
•Het stadsbestuur zet alles in het werk om leerlingen maximaal in Hoogstraten naar school te laten gaan, door o.a. in te zetten op:
• genuanceerde en weloverwogen besluitvorming rond de codering voor het onderwijs, op basis van het effectieve besmettingsrisico dat kan afgeleid worden uit de aangereikte gegevens over de concrete besmettingen/besmettingshaarden, naast de besmettingsgraad per 100.000 inwoners;
• een correcte transparante communicatie te voeren over deze besluitvorming naar ouders en het grote publiek;
• de nodige ondersteuning van alle Hoogstraatse scholen om leerlingen (eventueel met bijkomende maatregelen) maximaal voltijds naar school te kunnen laten gaan;
•Het stadsbestuur zet alles in het werk om alle initiatieven van buitenschoolse opvang in Hoogstraten te ondersteunen om zoveel mogelijk kinderen voor- en na- schooltijd goed en veilig op te vangen in functie van de vraag;
BESPREKING
Gemeenteraadslid Mai Sterkens geeft een toelichting bij het bijkomende agendapunt dat door de fractie CD&V werd aangebracht.
Voor voorzitter Jef Vissers is het onduidelijk wat er nu precies voorligt om beslist te worden, er worden heel wat vragen gesteld maar hij vraagt de fractie CD&V om duidelijk te maken wat er als ontwerpbesluit voorligt.
Burgemeester Marc Van Aperen legt uit dat afgelopen week de crisiscel bij elkaar is gekomen en dat die werd uitgebreid met een delegatie van het onderwijs. Alle directies van de secundaire scholen, een delegatie van het lager onderwijs, het CLB en ook het Agentschap Zorg en Gezondheid werd uitgenodigd. In dit overleg was het vooral de bedoeling om duidelijkheid te krijgen over de noden die de scholen hebben en waarbij de stad eventueel kan ondersteunen. Er is ook gesproken over de criteria die gelden wanneer het van code geel naar oranje overgaat. Voorlopig is het echter niet aan de orde om strengere maatregelen op te leggen, de scholen starten allemaal in code geel.
Raadslid Mai Sterkens wil weten welke parameters er in acht worden genomen om over te schakelen naar code oranje.
De burgemeester maakt duidelijk dat dit nog niet helemaal uitgeklaard is. Hoe dan ook zal er vanuit CELEVAL een signaal gegeven worden wanneer blijkt dat het risico vergroot en er ingeschat wordt dat de maatregelen moeten herbekeken worden. De gemeente wordt dan geacht om een crisiscel bij elkaar te roepen om de lokale situatie te kunnen inschatten. De gemeente kan dan adviezen formuleren, bijvoorbeeld om op te schalen naar code oranje, maar het is uiteindelijk de minister die beslist of extra maatregelen nodig zijn. Er zijn verschillende scenario’s voorhanden, maar die worden momenteel nog verfijnd. Burgemeester Marc Van Aperen heeft alvast pro-actief de crisiscel voor het onderwijs bij elkaar geroepen om te bekijken hoe we het gaan aanpakken en welke ondersteunende maatregelen er eventueel nodig zijn.
Raadslid Mai Sterkens wil weten over welke concrete ondersteuningsmaatregelen het dan gaat?
De burgemeester geeft aan dat de noden nog verzameld worden, de scholen gaan oplijsten wat ze precies nodig hebben en dan zal er bekeken worden wat de stad aan ondersteuning kan bieden. Burgemeester Marc Van Aperen haalt aan dat er gesproken is over nadarhekken, wasbakken, ontsmettingsalcohol, … maar de directies gaan dus zelf input aanleveren over wat ze graag als ondersteuning willen.
Raadslid Fons Jacobs grijpt deze discussie aan om duidelijk te maken dat het logisch is dat de fractie CD&V hierover vragen heeft, de oppositie kan toch niet weten wat er allemaal gebeurt. Hij roept dus op om deze informatie zoveel als mogelijk te delen zoals hij ook in het begin van de gemeenteraad al heeft aangehaald.
Na beraadslaging van de verschillende fracties met de voorzitter is er geen consensus om over dit agendapunt te stemmen.
Openbare zitting van GR van maandag 24 augustus 2020.
Mondelinge vraag - verdwijnen thuiszorgwinkel Hoogstraten.
VRAAG
Gemeenteraadslid Ans Lochten heeft opgemerkt dat de thuiszorgwinkel in Hoogstraten gaat verdwijnen. Ze vindt dit erg jammer en vraagt zich of de stad hier op een bepaalde manier een rol in kan spelen om ze toch te overtuigen te blijven.
ANTWOORD
Schepen Roger Van Aperen geeft aan dat hij hiervan niet op de hoogte was. Hij zal zich hierover informeren.
INFOBLOK
De gemeenteraad wordt geschorst om 23:04 uur om de raad voor maatschappelijk welzijn te openen.
De gemeenteraad opent opnieuw om 00:03 uur voor de besloten vergadering.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.