MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De verkeersregeling voor ZO-centrum in Hoogstraten werd herbekeken.

 

Tijdens de vergadering van de mobiliteitsraad op 29 juni 2020 werd de verkeersregeling toegelicht. De mobiliteitsraad heeft een gunstig advies gegeven voor de voorgestelde verkeersafwikkeling.

De huidige zone 30 en de fietsstraat (Heilig Bloedstraat) blijven behouden.

Omdat in enkel-richtingsstraten het gevaar schuilt dat er te snel gereden wordt, worden enkele aanvullende maatregelen doorgevoerd.  Waar nodig zullen snelheidsremmers geplaatst worden.

 

De bewoners werden reeds in kennis gesteld van het herzien van de verkeersafwikkeling in hun woonwijk.

 

De dienst administratie ruimte kreeg de opdracht om het politiereglement, opgemaakt door de verkeersdeskundige politie en mobiliteitsambtenaar, voor goedkeuring voor te leggen aan het bestuur.

 

Voorgaande regelgeving van betrokken straten worden opgeheven.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit dossier goed te keuren.

 

Juridische grond

 

Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx is tevreden dat het bestuur standvastig is gebleven en heeft vastgehouden aan een aantal uitgangspunten die van in het begin zijn vastgelegd. Concreet gaat het over de snelheid van 30 km/uur, het enkelrichtingsverkeer in de Heilig Bloedstraat, de tonnagebeperking en de dubbele ontsluiting vanuit de wijk naar de Lodewijk de Konincklaan. Het raadslid weet dat schepen Michel Jansen hier altijd heeft achter gestaan en hij is blij dat dit ook in het voorliggend voorstel overeind is gebleven. Maar raadslid Marc Haseldonckx heeft toch nog een aantal vragen. De corona-maatregelen hebben het allicht niet mogelijk gemaakt om veel te kunnen organiseren, maar hij vraagt om zo veel als mogelijk alle betrokkenen te informeren en met de aangelanden te overleggen – ook met de bewoners van de Achtelsestraat is dat belangrijk. Het is volgens het raadslid ook gewenst om nodige veiligheidsmaatregelen te voorzien in de Achtelsestraat, vooral ook het creëren van veilige parkeerplaatsen is daar belangrijk. Dit zal de doorgang in deze straat allicht makkelijker maken, zo ook voor het schoolgaand verkeer. Daarnaast roept gemeenteraadslid Marc Haseldonckx op om zo veel mogelijk het sluipverkeer onmogelijk te maken voor mensen die vanuit Rijkevorsel naar Wortel rijden. De mogelijkheid blijft immers bestaan om dit via de wijk te doen, dus dat moet zo veel mogelijk tegengegaan worden. Tot slot stelt raadslid Marc Haseldonckx voor om nu nog geen definitieve beslissing te nemen, maar het voorstel dat nu voorligt eerst uit te testen voor een paar maanden. Zo kan er nog op ingegrepen worden. Er was bij de start immers afgesproken dat er verschillende scenario’s zouden worden uitgetest en dat er op basis van de resultaten een keuze zou gemaakt worden. Dat is niet gebeurd.

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans maakte bij het goedkeuren van de nieuwe, tijdelijke verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk en de Houvast al enkele opmerkingen over de onduidelijke signalering bij het verlaten van de Houvast. Helaas moet het raadslid vaststellen dat er al die tijd geen aanpassingen zijn gebeurd, dat de onduidelijkheid is gebleven en dat regelmatig autobestuurders de enkelrichting in de Heilig Bloedstraat negeren omdat ze hoegenaamd niet weten hoe ze uit het doolhof konden ontsnappen. Naar aanleiding van de nieuwe verkeersafwikkeling ontstond er wel wat wrevel en deden enkele buurtbewoners hun beklag bij de diensten. Op basis van deze klachten werd de situatie herbekeken en werd deze gecommuniceerd met de buurt. Ik kreeg enkele mails van buurtbewoners, sommige buurtbewoners stuurden ook e-mails naar alle raadsleden. De teneur in die berichten was duidelijk, raadslid Maarten Leemans leest er graag enkele voor:

“De feedback die jullie ontvangen hebben zijn klachten. Wij hebben niet gereageerd

omdat wij geen klacht hebben. Wij vinden de betonblokken die geplaatst zijn aan het

begin van de Remi Lensstraat een goede oplossing, tevens is de Heilig Bloedstraat een

pak rustiger en veiliger geworden. De blokken aan de Hoge Lammens: geen

problemen mee als ze er staan, ook als ze er niet staan, je moet enkel een stukje

omrijden indien noodzakelijk.”

“Jullie ondertekenden het SAVE-charter en het STOP-principe zou toch voorop moeten

worden gesteld. Dit lijkt me nochtans niet het geval nu de blokken aan onze straat

(Remi-Lensstrata) gaan verdwijnen en er een zeer groot risico is op sluipverkeer. Na klachten uit de Hoge Lammens wordt er niemand verder gehoord want blijkbaar vindt de

meerderheid dit wel een positieve situatie.”

“Door de Remi Lensstraat terug open te zetten in enkelrichting en de Hoge Lammens

ook terug open te stellen weliswaar ook in enkelrichting maken jullie een IDEALE

SLUIPWEG om het centrum te ontzien.”

 

En dat hoorde raadslid Maarten Leemans ook in persoonlijke gesprekken met buurtbewoners: er is veel minder doorgaand verkeer, het is veel rustiger en veiliger in de straten. Bovendien werden de achterliggende wijken in deze nooit gehoord: de Buizelhoek, Lindendreef. Deze wijken krijgen de sluipverkeersstromen te verwerken. Een mens is een gewoontedier en gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Maar voor de fractie Anders is het duidelijk: verkeersveiligheid is een prioriteit en dat betekent ‘het vermijden van doorgaand verkeer in woonwijken en het STOP-principe met stip op 1!’

Het plan dat nu voorligt geeft bestuurders de vrijheid om de Vrijheid te mijden van net voorbij de gemeentegrens met Rijkevorsel, door de nieuwe wijk, via de Remi Lensstraat, Heilig Bloedstraat, Hoge Lammens, Achtelsestraat, Salm-Salmstraat, Kasteelbeekstraat, Groenewoud, Antoon De Lalaingstraat en Lindendreef naar de Gelmelstraat richting Wortel. En dat zonder een overtreding te maken. Bovendien zijn er in het nieuwe plan enkele korte stukjes van straten enkelrichting

gemaakt. Zonder handhaving zal dit echter dode letter blijven. Dat kan gemeenteraadslid Maarten Leemans als bewoner van een veel langere straat die al jaar en dag enkelrichting is getuigen. De facto is het ook in tegengestelde richting een ideale sluipweg, weliswaar via een iets andere

route. Hij geeft het dan ook op een blaadje dat de enkelrichting aan de Hoge Lammens

dode letter zal blijken. Voor de verkeersveiligheid in de nieuwe en bestaande wijken is er voor de fractie Anders dan ook geen enkele reden om de knip in de Remi Lensstraat en de Hoge Lammens op te heffen. Maar het vraagt moed van een bestuur om te kiezen voor het algemeen belang tegen het persoonlijk belang van de hardste roepers in.

 

 

Schepen Michel Jansen geeft aan dat er heel veel overleg is geweest over de verkeersafwikkeling in deze verkaveling. In het verleden werd hier ook al sterk op ingezet, ook voorgaande schepen Marc Haseldonck heeft hier veel werk in gestoken en ruim overlegd met de verschillende betrokkenen. Er zijn verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Studiebureau Vectris heeft de situatie ook bekeken en een advies geformuleerd, dat aansluit bij wat er nu voorligt. Uiteraard zal er ook handhaving gebeuren, al zal dat allicht niet betekenen dat sommigen het éénrichtingsverkeer aan hun laars gaan lappen. Om het sluipverkeer tegen te gaan, werd het éénrichtingverkeer toegepast. Vroeger was er de bezorgdheid dat er een verkaveling werd aangelegd zonder de ontsluiting te voorzien. Daar is nu op gereageerd en dit werd aangepakt.  De schepen heeft gemerkt dat er heel veel verschillende insteken zijn om naar deze situatie te kijken: het verkeer verdelen over de straat of het verkeer over bepaalde straten laten rijden en op andere straten bannen. Volgens de schepen werd hier de 80/20 regel gehanteerd, dat betekent dat er inderdaad allicht 20% niet tevreden zal zijn. In dit soort complexe situaties met verschillende belangen is het ook niet haalbaar dat iedereen tevreden is. Het STOP-principe werd wel degelijk  gehanteerd, volgens schepen Michel Jansen. De achterliggende straten zullen ook nooit in een omleiding opgenomen worden zodat mensen niet getoond worden hoe ze via die weg  kunnen omrijden. Dit dossier is, zoals al aangehaald, meerdere keren besproken met de bewoners. Niet met allemaal maar wel met een stevige delegatie vanuit verschillende straten.

 

Raadslid Marc Haseldonckx bevestigt dat hij er inderdaad samen met de schepen al hard aan gewerkt heeft. Het raadslid had graag de knip aan de Remi Lensstraat ter hoogte van de Heilig Bloedstraat behouden. Hij is er ook van overtuigd dat er meer verkeer zal zijn in de Achtelsestraat, dus een veilige doorgang blijft daar erg belangrijk. Het bijgevoegde plan waar alle borden van 30 km/uur op staan ingetekend, levert ergens een contradictie op. Hij vraagt aan de schepen om deze plannen nog eens te bekijken. De fractie CD&V zal zich bij dit besluit onthouden, ze hadden liever eerst een testcase gezien waar dan uit geleerd kan worden.

 

Schepen Michel Jansen meent dat het tijd was om een knoop door te hakken en hierover een duidelijk standpunt in te nemen.

Burgemeester Marc Van Aperen sluit zich hierbij aan. Er is heel veel energie gestopt in dit dossier, op een gegeven moment lagen er 9 verschillende scenario’s op tafel waar er uiteindelijk een uit gekozen is. Niet iedereen zal hier tevreden mee zijn en dat kan ook niet.

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans deelt de bezorgdheid dat de knip in de Remi Lensstraat in dit voorstel verdwenen is. Hij houdt ook zijn hart vast voor het mogelijke sluipverkeer. Daarom zal de fractie Anders niet akkoord gaan.

 

BESLUIT

 

Bij 13 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Goedkeuring te verlenen aan het gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer inzake verkeersregeling ZO-centrum in Hoogstraten, zoals hieronder omschreven.

Artikel 2:

Voorgaande regelgeving van betrokken straten op te heffen.

Artikel 3:

Zuid-oost centrum in te stellen als zone 30 en dit te signaleren door plaatsing bord zonale geldigheid C43 (30km) ter hoogte van kruising Lodewijk de Konincklaan met Heilig Bloedstraat, ter hoogte van Lodewijk de Konincklaan met Rombout Keldermansstraat, ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat, ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Louis Domsstraat en ter hoogte van kruising Achtelsestraat met Hoge Lammens.

Het einde van zone 30 te signaleren aan de hand van verkeersbord einde zonale geldigheid C43 (30km) ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Lodewijk de Konincklaan, ter hoogte van Rombout Keldermansstraat met Lodewijk de Konincklaan, ter hoogte van kruising Remi Lensstraat met Heilig Bloedstraat, ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Louis Domsstraat en ter hoogte van kruising Hoge Lammens met Achtelsestraat.

 

Voorrang aansluiting Heilig Bloedstraat met Lodewijk de Konincklaan te regelen door plaatsing van verkeersbord B5 bij kruising Heilig Bloedstraat met Lodewijk de Konincklaan.

Voorrang aansluiting Rombout Keldermansstraat met Lodewijk de Konincklaan te regelen door plaatsing van verkeersbord B5 in combinatie met wegmarkering stopstreep bij kruising Rombout Keldermansstraat met Lodewijk de Konincklaan.

 

Instellen enkelrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, te Remi Lensstraat tussen E. van den Akerplein en Heilig Bloedstraat en dit te signaleren aan de hand van bord C1 met onderbord M2 ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat en door plaatsing bord F19 met onderbord M4 ter hoogte van kruising E. van den Akerplein met Remi Lensstraat.

Instellen enkelrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, te Rombout Keldermansstraat tussen Epelteer en Heilig Bloedstraat en dit te signaleren aan de hand van bord C1 met onderbord M2 ter hoogte van kruising Epelteer met Rombout Keldermansstraat en door plaatsing bord F19 met onderbord M4 ter hoogte van kruising Heilig Bloedstraat met Rombout Keldermansstraat.

Instellen enkelrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, te Hoge Lammens en dit te signaleren aan de hand van bord C1 met onderbord M2 ter hoogte van kruising Achtelsestraat met Hoge Lammens en door plaatsing bord F19 met onderbord M4 ter hoogte van kruising Louis Domsstraat met Hoge Lammens.

 

De Heilig Bloedstraat in te stellen als enkelrichting tot aan kruising met de Rombout Keldermansstraat en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord F19 ter hoogte van kruising Heilig Bloedlaan met Heilig Bloedstraat en aan de hand van verkeersbord C1 met onderbord M4 ter hoogte van kruising Rombout Keldermansstraat met Heilig Bloedstraat.  Dit gedeelte van de Heilig Bloedstraat ook in te richten als fietsstraat en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord F111 ter hoogte van kruising Heilig Bloedlaan met Heilig Bloedstraat, en aan kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat. 

Tevens een tonnagebeperking in te stellen in de Heilig Bloedstraat en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord C21 (3.5T) en deze verkeersborden te plaatsen ter hoogte van Heilig Bloedlaan met Heilig Bloedstraat en aan kruising Heilig Bloedstraat met Remi Lensstraat.

 

De Maria Verhoevenstraat in te richten als woonerf en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord F12a – F12b aan kruising Maria Verhoevenstraat met Marcel Rosiersstraat. Deze tevens aan te duiden als doodlopend door middel van verkeersbord F45b.

 

In de Marcel Rosiersstraat en de Rombout Keldermansstraat, ter hoogte van kruising met Marcel Rosiersstraat, de parkeerplaatsen aan te duiden door middel van markeringen (parkeervakken) met verkeersbord E9 aangebracht in verharding.

 

Plaatsing bord C3 in combinatie met onderbord ‘uitgezonderd aangelanden’ ter hoogte van Achtelsestraat met kruising Meterkesstraat.

 

Snelheidsremmende maatregelen te plaatsen in de vorm van paaltjes (slalom) in de Heilig Bloedstraat ter hoogte van huisnummer 5;  huisnummer 14; huisnummer 17 en huisnummer 26. In de Remi Lensstraat ter hoogte van huisnummer 4 en huisnummer 15 en in de Rombout Keldermansstraat ter hoogte van de trage verbinding en voorbij kruising met Epelteer.

Artikel 4:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikel 5:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.