Hoogstraten

Zitting van maandag 28 juni 2021

Om 20.00uur.

 

aanwezig

wnd. voorzitter: Roger Van Aperen

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Arnold Wittenberg, Katrien Brosens en Faye Van Impe

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

voorzitter: Jef Vissers

schepenen: Michel Jansen en Piet Van Bavel

raadsleden: Tinne Rombouts en Ann Tilburgs

 

Door middel van loting wordt raadslid Ward Baets aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 31 mei 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 31 mei 2021 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 31 mei 2021 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt leest op pagina 11 van het verslag aangaande punt 3 van de agenda, met name de gunningsleidraad voor het cultuurhuis, dat schepen Arnold Wittenberg het vreemd vindt dat er vragen worden gesteld over de inplanting van het archief in het bibliotheekgebouw aangezien dit door de afgevaardigde van dezelfde fractie in de museumraad wel werd ondersteund (of zei de schepen niet letterlijk “mee goedgekeurd”?). Er staat dus vermeld dat de schepen vaststelt dat er op een aantal weken tijd twee tegengestelde antwoorden worden geformuleerd. Raadslid Dimitri Van Pelt hoopt dat de schepen inziet dat dit in geen geval een correcte weergave van de feiten is. Ten eerste heeft de museumraad enkel kennis genomen en dus helemaal niets mee ondersteund of goedgekeurd en ten tweede heeft de afgevaardigde van de fractie Anders bovendien tijdens de museumraad enkele kritische bedenkingen hieromtrent gemaakt. Raadslid Dimitri Van Pelt verwacht dat schepen Arnold Wittenberg de feiten correct weergeeft en niet z’n eigen interpretatie poneert als waarheid.

 

Schepen Arnold Wittenberg vermeldt dat dit besproken werd in de museumraad vorige week, daar heeft de vertegenwoordiger vanuit de fractie Anders inderdaad aangegeven dat ze niet akkoord ging met de keuze van het bibliotheekgebouw voor de locatie van een depot. Dit werd ook duidelijk zo mee in het verslag opgenomen. De afspraak is gemaakt om op een volgende vergadering van de museumraad het dossier uitgebreid te bespreken zodat alle elementen op tafel kunnen gelegd worden. Volgens de schepen is de situatie nu duidelijk, met name dat de fractie Anders niet akkoord is met deze keuze.

 

Daar gaat het volgens raadslid Fons Jacobs echter niet over. In de vorige gemeenteraad heeft schepen Arnold Wittenberg duidelijk vermeld dat de afgevaardigde van de fractie Anders akkoord was met de locatiekeuze van de depot. Dat is echter een verkeerde weergave van de realiteit, en zo staat het ook niet vermeld in het verslag van die bewuste museumraad. Het raadslid wil dat de schepen dit rechtzet.

 

Schepen Arnold Wittenberg meent dat er op de museumraad destijds geen fundamentele vragen werden gesteld over dit dossier, waardoor er vanuit werd gegaan dat dit voor de museumraad OK was. Maar ondertussen zijn blijkbaar de hoofden verder gerijpt en is het standpunt van de fractie Anders gewijzigd en dat werd in de vorige gemeenteraad ook duidelijk gemaakt.

 

Volgens raadslid Dimitri Van Pelt werden er toen wel degelijk kritische vragen gesteld.

Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat de voltallige museumraad tevreden was dat er na lange tijd voortgang was in dit dossier en dat er eindelijk een oplossing was voor het archief.

Raadslid Fons Jacobs vindt dat de schepen rond de hete brij danst, het is volgens hem duidelijk dat de afgevaardigde van de fractie Anders dit niet mee heeft goedgekeurd. Dat werd op de vorige gemeenteraad nochtans wel zo vermeld door de schepen. Het raadslid had graag een verontschuldiging gehad hierover. 

Schepen Arnold Wittenberg vindt dat het duidelijk is wat het standpunt is van de fractie Anders.

 

Raadslid Hilde Vermeiren sluit aan en vindt het inderdaad ook gevaarlijk om iets te vertellen dat niet in het verslag van de museumraad staat opgenomen, ze waarschuwt dat we daar toch mee moeten oplettten. Ze wil graag het woord geven aan raadslid Ilse Verachtert die aanwezig was op de museumraad.

Raadslid Ilse Verachtert verwijst naar het verslag van de vergadering van de museumraad waarin duidelijk vermeld staat dat het over een kennisname ging en niet over een goedkeuring. Er is dan ook op dat moment geen discussie over geweest omdat het enkel over een kennisname ging. Ook raadslid Ilse Verachtert is van mening dat er dus niet kan beweerd worden dat de afgevaardigde van de fractie Anders dit mee heeft goedgekeurd. 

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 31 mei 2021 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Bekrachtiging politieverordening van de burgemeester van 15 juni 2021 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus Covid-19: verplichting mond-neusmasker in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In bijlage de politieverordening van de burgemeester van 15 juni 2021 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus Covid-19: verplichting mond-neusmasker in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 19 t.e.m. 22, 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 134 §1 van de nieuwe gemeentewet.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de bijgevoegde politieverordening van de burgemeester van 15 juni 2021 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus Covid-19: verplichting mond-neusmasker in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen, te bekrachtigen. De  motivering m.b.t. het aspect hoogdringendheid - zoals opgenomen in voormelde verordening - wordt hierbij als hernomen beschouwd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 15 juni 2021 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus Covid-19: verplichting mond-neusmasker in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Kennisname van het overzicht van de genomen maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Om de corona-crisis onder controle te houden, werden er op verschillende vlakken ingrepen gedaan of ondersteuning geboden vanuit stad en OCMW. De oplijsting van deze acties werden in één document gebundeld en in functie van rapportering aan de gemeenteraad bijgewerkt. Het rapport geeft een stand van zaken van de acties tot 1 juni 2021.

 

Sinds de presentatie van het relanceplan aan de gemeenteraad van 22 juni 2020 is het stadsbestuur op 3 werven in actie geschoten:

          ondernemers en toerisme

          verenigingen

          inwoners.

 

Het rapport geeft de stand van zaken van de uitvoering van elk van de werven van Hoogstraten Herstart weer op 1 juni 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De diverse acties van Hoogstraten Herstart zijn in de rapportering ingedeeld in drie categorieën:

- in opstart (oranje). Hier is de uitvoering van de acties nog niet begonnen, ofwel omdat dit als gevolg van de coronabeperkingen nog niet mogelijk was (bv. het verbod op evenementen) ofwel omdat de onmiddellijke uitvoering van deze actie niet als opportuun wordt beschouwd (omdat er bv. nog onderzoek moet plaatsgrijpen , ...)

- in uitvoering (blauw). De uitrol van de actie is volop aan de gang, er dienen nog beslissingen te worden genomen .

- uitgevoerd (groen). De actie is volledig uitgevoerd ofwel zijn alle maatregelen genomen om de volledige uitvoering te verzekeren.

 

Het financiële overzichtsdocument zal op de volgende commissie financiën, in het najaar, toegelicht worden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Burgemeester Marc Van Aperen leidt dit agendapunt kort in.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt leest in het overzicht dat “de afspraken over het vaccineren van seizoenarbeiders lang onduidelijk blijven, vanuit de provincie volgen er eind mei 2021 algemene afspraken en richtlijnen. In juni zullen deze concreet gemaakt worden in overleg met ELZ.” Het raadslid wil weten wat er effectief gedaan is of welke concrete maatregelen getroffen worden om onze seizoensarbeiders te gaan vaccineren? Vanuit de Roemeense gemeenschap worden er signalen opgevangen dat zij zeer weigerachtig staan tegenover vaccinaties. Ondanks hun ziekteverzekering hebben ze schrik om ziek te worden door het vaccin, aangezien deze verzekering dit niet schijnt te dekken en dat dit niet onder de ongevallenverzekering van hun werkgever valt. Ze hebben zo schrik om inkomensverlies te lijden. Voor deze mensen zijn er nog steeds gigantisch grote onduidelijkheden, sommigen hebben zelfs schrik om na de prik niet meer zwanger te kunnen worden… Raadslid Dimitri Van Pelt ziet hierin dan ook een verklaring voor de zeer hoge cijfers waar we in Hoogstraten mee geconfronteerd worden (1ste in de provincie Antwerpen en 3de op nationaal vlak qua positieve gevallen). Kunnen we hier niet meer ijveren om deze mensen beter in te lichten, ze verzekeringstechnisch te beschermen en zelfs eventueel op de bedrijven te gaan inenten? Het raadslid leest ook dat de digitale cadeaubon zal worden ingevoerd. Er werd in een vorige raad gevraagd om dit te bespreken in een commissievergadering. Maar daar is verder niet op teruggekomen. De modaliteiten hiervan kennen we dus niet. We willen met aandrang vragen om dit alsnog te bespreken vooraleer deze te finaliseren en in te voeren. Onder het aspect “maatregelen mbt individuele ondersteuning van de meest kwetsbare inwoners” leest raadslid Dimitri Van Pelt dat verschillende tegemoetkomingen automatisch worden toegekend (zonder hulpvraag en een sociaal-financieel onderzoek), zoals bijvoorbeeld de onderwijscheque en de waardebon. Betekent dit dat de onderwijscheque - indien deze blijft bestaan - voortaan niet meer zal moeten worden aangevraagd zoals door de fractie Anders reeds werd geopperd in de raad van augustus 2020? Raadslid Dimitri Van Pelt stelt vast dat het versturen van de cadeaucheques naar aanleiding van de geboorte van nieuwe inwoners geen probleem was, maar dat dit voor de tegemoetkoming van kwetsbare inwoners nog niet mogelijk was.

 

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft een kort woordje uitleg over de vaccinatie van de seizoensarbeiders. Hoogstraten is samen met de eerstelijnszone Kempenland al maanden vragende partij bij Vlaanderen naar duidelijke richtlijnen over de vaccinatie van deze doelgroep. Ook de gouverneur dringt al langere tijd mee aan op een oplossing. Eindelijk is er een tweetal weken geleden een duidelijke strategie uitgewerkt door Vlaanderen en die moet door de eerstelijnszone vertaald worden. De burgemeester maakt duidelijk dat dit alleen geldt voor de seizoensarbeiders, voor Hoogstraten gaat dit over een 2.300 mensen (zo'n 46 % van alle seizoensarbeiders in ELZ), werkzaam in 76 land- en tuinbouwbedrijven op ons grondgebied. Voor de gedetacheerde buitenlandse werkkrachten in de vleesverwerking, bestrating, bouwfirma’s, en dergelijke moet er nog een oplossing gevonden worden. Ondertussen heeft ELZ ook een strategie uitgewerkt die recent werd voorgesteld. Het aantal buitenlandse werknemers in onze eerstelijnszone zal in eerste instantie worden geïnventariseerd, ook het aantal vaccinatiebereidwilligen wordt geïnventariseerd, de BIS-nummers worden verzameld (is nodig voor vaccinatie), de bereidheid van -41jarigen wordt bevraagd om met het Johnson & Johnson-vaccin te worden gevaccineerd, de nodige talen worden geïnventariseerd want de anamnese zal voorzien worden in de eigen taal, er wordt opgevraagd wat de vertrek- en aankomstdatum is als ze op vakantie gaan. Daarnaast wordt er ook bevraagd of er hulp nodig is om de bereidheid tot vaccineren te verhogen, bijvoorbeeld door tolken in te zetten of folders ter beschikking te stellen. De week van 19 en 26 juli zal worden uitgetrokken om deze mensen te laten vaccineren. Een absolute voorwaarde daarvoor is dat de vaccins ook effectief ter beschikking zullen zijn, en dat blijft een onzekerheid. Er zijn twee opties: ofwel worden alle seizoensarbeiders gevaccineerd in Weelde, ofwel wordt er gevaccineerd ter plekke. In Weelde kunnen er 200 vaccins  per uur worden gezet, waardoor de vaccinatie in 2 dagen zou kunnen worden afgerond. Daarbij is het transport naar Weelde natuurlijk een uitdaging. Er kan ook gekozen worden voor vaccinatie op de bedrijven, dit gaat over heel veel bedrijven dus overal ter plekke gaan zal niet mogelijk zijn. Bovendien kunnen er op locatie maar 250 vaccinaties per dag worden gezet, waardoor het dus veel langer zal duren om iedereen in te enten. Dit zal ook een flinke logistieke operatie betekenen. Beide opties liggen nu dus voor: ofwel 2 dagen in Weelde ofwel 10 dagen op locatie. Deze week worden er dus een aantal bedrijven bevraagd wat hen de meest haalbare en geschikte locatie lijkt, volgende week wordt deze (bijgestuurde) bevraging dan verder uitgebreid naar alle land- en tuinbouwbedrijven. Op basis van deze info zullen er keuzes gemaakt worden, uitvoering is voorzien in de week van 19 en 26 juli - op voorwaarde dat er vaccins ter beschikking zijn. Hiervoor zal er een aparte oproep worden gedaan richting de Vlaamse minister.

 

Volgens raadslid Dimitri Van Pelt is er een verschil tussen de Poolse en Roemeense gemeenschap over het terugkeren naar hun thuisland tijdens de vakantie. Wanneer de Polen terugkeren hebben ze de mogelijkheid om zich te laten inenten in hun thuisland en ze doen dit ook gemakkelijker. Voor de Roemeense gemeenschap is dit veel problematischer, de bereidheid zou ook lager liggen. Hij roept dus op om zeker in te zetten op sensibilisering en het aanleveren van de juiste informatie.

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft een woordje uitleg over de digitale cadeaubon. Dit is in feite de bestaande cadeaubon die nu al op papier ter beschikking is, die wordt nu gedigitaliseerd en kan op de webshop worden aangekocht. Dit kan door iedereen die dat wil worden aangekocht. Alle voorwaarden blijven dezelfde, het enige verschil is dat het digitaal kan aangekocht worden en ook cadeau worden gegeven. Op vraag van raadslid Dimitri Van Pelt kan en wil schepen Arnold Wittenberg dit wel op de eerstvolgende commissie ICT verder toelichten. Al blijft alles hetzelfde zoals het nu is, enkel het digitale is een nieuwe component.

 

Schepen Faye Van Impe geeft een antwoord op de vraag van de onderwijscheques. Ze geeft aan dat alle mensen waarvan wij weten dat die in aanmerking komen voor de onderwijscheque pro-actief worden aangeschreven. Volgens haar is dit niet te vergelijken met de geboortecheques want dit krijgt elk kind en is dus een heel ander beleid.

Raadslid Dimitri Van Pelt wil dat deze onderwijscheque automatisch wordt toegekend en niet dat er eerst nog moet worden aangevraagd. Als we weten wie er in aanmerking komt dan hoeft dit toch niet meer te worden aangevraagd, waarom kennen we dat niet automatisch toe? Zelfs als deze kwetsbare doelgroep een brief krijgt, moeten de mensen het nu wel degelijk nog aanvragen.

Schepen Faye Van Impe wil dit wel nakijken, maar anderzijds meent ze dat er wel degelijk een aanklampend beleid wordt gevoerd door mensen op regelmatige basis te benaderen en te wijzen op alle mogelijke ondersteuning. Daarbij moeten de aanvragen inderdaad nog worden nagekeken of ze wel voldoen aan de voorwaarden. De schepen zal de werkwijze navragen en bezorgen.

 

Raadslid Ilse Verachtert stelt vast dat er deze keer geen financiële rapportering is toegevoegd, ze vraagt zich af waarom. Heel concreet heeft het raadslid op de gemeenteraad van april haar bezorgdheid geuit over de besteding van de subsidielijnen voor kwetsbare doelgroepen. Daarbij werd er geantwoord dat de sociale dienst zich inzet om dit budget te besteden, maar in april bleek er nog veel budget over dat besteed moet worden voor het einde van het kalenderjaar. Welke concrete acties werden er genomen om de subsidies te kunnen bekend maken en uitkeren? Wat is de financiële situatie op dit moment. Ze vindt het belangrijk om dat nu te weten omdat we halfweg het jaar zijn en er nu nog kan ingegrepen worden. Een tweede vraag gaat over de opstart van de samenwerking met het centrum geestelijke gezondheidszorg, einde maart is er een opstart geweest van de inzet van een outreachende psycholoog voor kinderen en jongeren. Er blijken veel aanmeldingen waardoor er een wachtlijst dreigt te ontstaan. Wat is de situatie op dit moment? Hoeveel mensen staan er op de wachtlijst en welke acties worden er ondernomen om deze wachtlijst weg te werken?

 

Schepen Roger Van Aperen legt uit dat het inderdaad de bedoeling was om een allesomvattend financieel overzicht te brengen naar de eerstvolgende commissie financiën. Hij begrijpt uit de tussenkomst van raadslid Ilse Verachtert dat ze dit aan de late kant vindt en hij kan hier begrip voor opbrengen. Hij zal navragen of er  sneller een overzicht kan bezorgd worden, meer bepaald over het onderdeel van de besteding van deze subsidies voor kwetsbare doelgroepen.

 

Schepen Faye Van Impe vindt het jammer dat er opnieuw op een gemeenteraad naar cijfers wordt gevraagd. Dit is info die niet standaard in haar hoofd zit en leidt af van de eigenlijke beleidsdiscussie. De outreach pscycholoog is wel degelijk gestart, daarnaast was het ook het plan om bijkomend een halftijdse psycholoog te laten starten. Dit project heeft vertraging opgelopen omdat de persoon die dit zou opnemen voor CGG in opzeg is. Er is momenteel wel wat depannage voorzien. De outreach psycholoog die volledig voor Hoogstraten zou werken is vanaf half augustus ter beschikking, zodat ze van september kan starten. Daarnaast wijst de schepen ook nog op een projectoproep van de Vlaamse overheid waarop we ingetekend hebben. Daarbij wil schepen Faye Van Impe inzetten op bijkomende ondersteuning in de scholen zelf voor jongeren. Dit zal fungeren als een eerste contactpunt en in wisselwerking gaan met de outreach pschycholoog. Het is uiteraard nog afwachten of we hier voor projectsubsidies in aanmerking komen.

Raadslid Ilse Verachtert vraagt om toch nog de gevraagde cijfers te bezorgen. Schepen Faye Van Impe zal dat doen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het document over de maatregelen in functie van corona en Hoogstraten Herstart waarin een stand van zaken op datum van 1 juni 2021 wordt weergegeven. Dit is tevens de laatste keer dat dit document gerapporteerd wordt aan de gemeenteraad, de maatregelen in het kader van de coronacrisis zijn steeds beperkter waardoor afzonderlijke rapportering niet langer zinvol is.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring van de erfpachtvoorwaarden voor de aalmoezenierswoning in Wortel-Kolonie.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In het verleden werden er door stad Hoogstraten verschillende woningen die deel uitmaakten van de voormalige Rijksweldadigheidskolonie te Wortel onteigend en daarna in erfpacht gegeven onder strikte voorwaarden en verplichtingen qua renovatie en instandhouding. Dit gebeurde voor een doel van algemeen nut, namelijk de bescherming, restauratie en het behoud van deze unieke site als geheel. De site heeft een historische, socioculturele en natuurwetenschappelijke waarde.

 

Er werden zowel in 2000 als 2003 woningen in erfpacht gegeven. Destijds werd de vroegere aalmoezenierswoning met de gerelateerde percelen nog niet opgenomen. Ondertussen heeft stad Hoogstraten de eigendom over deze woning verworven voor het bedrag van 99.400,00 EUR. Het gaat meerbepaald om de onroerende goederen met adres Kolonie 24 te 2323 Wortel, kadastraal gekend: 5e afdeling, sectie C, nrs.:

          558 B (huis, 165 m²);

          558 C (bos, 1.400 m²);

          558 F (tuin, 2.260 m²).

 

Het voorstel is nu om de aalmoezenierswoning in de markt te zetten en de woning in erfpacht te geven aan de kandidaat met het meest interessante voorstel.

 

Het college besliste op 3 juni 2021 om de erfpachtvoorwaarden ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Er werd een opdrachtomschrijving met erfpachtvoorwaarden opgemaakt.

 

Er wordt voorgesteld om een publieke oproep te lanceren, zodat zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde kandidaten bereikt worden.

 

Er wordt voorgesteld om deelnemingsvoorwaarden op te leggen aan de kandidaten.

 

Er wordt voorgesteld om de voorstellen te beoordelen aan de hand van onderstaande criteria:

          plan van aanpak en maatschappelijk doel op een totaal van 40 punten;

          financieel plan op een totaal van 30 punten;

          renovatieplan op een totaal van 30 punten.

 

De erfpacht van de aalmoezenierswoning zal toegewezen worden aan de kandidaat wiens voorstel het hoogste aantal punten scoort.

 

Er wordt voorgesteld om de limietdatum en het limietuur voor het indienen van een voorstel vast te stellen op 14 september 2021 voor 12.00u.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan de erfpachtvoorwaarden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Vandaag is het onduidelijk welke inkomsten deze erfpacht zal genereren.

We dienen dus de inschrijvingen af te wachten.

De inkomsten dienen dan opgenomen te worden in het budget.

 

De financieel directeur heeft op 28 mei 2021 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De erfpachtvoorwaarden voor de aalmoezenierswoning in Wortel-Kolonie worden goedgekeurd.

Artikel 2:

Er wordt goedgekeurd dat er een publieke oproep gelanceerd wordt, zodat zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde kandidaten bereikt worden.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring voor de concessieleidraad voor de uitbating van buitensporten op recreatiedomein De Mosten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Uit het auditrapport in het kader van de thema-audit sportinfrastructuur bij lokalen besturen van 6 september 2019, die werd uitgevoerd door Audit Vlaanderen bij de Stad Hoogstraten, bleek volgend aandachtspunt:

"Uit testwerk blijkt dat voor een aantal oudere concessieovereenkomsten (afgesloten in 2013) de beslissingen tot goedkeuring onvoldoende gemotiveerd werden en dat niet altijd een systematische marktverkenning plaatsvond."

 

De voorliggende concessieovereenkomst is één van die oudere concessieovereenkomsten die we middels deze concessieleidraad in regel willen brengen met de vigerende regelgeving.

 

Stad Hoogstraten is dus op zoek naar een concessionaris voor de uitbating van buitensporten op recreatiedomein De Mosten. De concessionaris zorgt voor een aanbod afgestemd op de activiteiten en doelgroepen en ontlast hiermee de werking van stad Hoogstraten als eigenaar.

 

De doelgroep is divers en omvat zowel lagere schoolkinderen, scholieren van middelbare scholen als gezinnen met jonge kinderen. Het doel is om met avontuurlijke (sport)activiteiten in natuur en buitenlucht het ganse jaar door beleving te creëren op recreatiedomein De Mosten.

 

De looptijd van de concessie wordt uitgedrukt tegen een bepaalde einddatum. De vooropgestelde aanvangsdatum is 1 januari 2022. De einddatum is 31 december 2026.

 

Omdat er meerdere geïnteresseerde kandidaten kunnen zijn voor de uitbating van de buitensporten, is het aangewezen om een publieke oproep te lanceren.

 

Het college besliste op 10 juni 2021 om de concessieleidraad ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 3 § 1 van de wet betreffende de concessieovereenkomsten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Het gaat hier om een concessie van openbare diensten die niet onder het toepassingsgebied van de wet betreffende de concessieovereenkomsten van 17 juni 2016 valt. De beginselen van behoorlijk bestuur zijn van toepassing.

 

Er werd een concessieleidraad opgemaakt.

 

Er wordt voorgesteld om een publieke oproep te lanceren, zodat zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde kandidaten bereikt worden.

 

De inschrijver dient zijn technische en beroepsbekwaamheid aan te tonen.

 

Er wordt voorgesteld om de offertes te beoordelen aan de hand van onderstaande criteria:

          plan van aanpak en aanbod op een totaal van 60 punten;

          visie op de uitbating op een totaal van 20 punten;

          concessievergoeding op een totaal van 10 punten;

          visie op personeelsbeleid op een totaal van 10 punten.

 

De concessie zal toegewezen worden aan de kandidaat die het hoogste aantal punten scoort.

 

Er wordt voorgesteld om de limietdatum en het limietuur voor het indienen van een offerte vast te stellen op 28 september 2021 voor 12.00u.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De concessievergoeding dient als opbrengst geboekt te worden in de budgetten.

 

Valt onder actie "We ontwikkelen het recreatiedomein De Mosten verder tot een geschikte, kwaliteitsvolle openlucht vrijetijdsinfrastructuur in samenwerking met externe partners" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/2, beleidsitem: "Openluchtrecreatie" met nummer 711-00 en algemeen rekeningnummer: 70609999 "Andere opbrengsten uit concessie en verleende rechten".

 

De financieel directeur heeft op 4 juni 2021 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De concessieleidraad voor de opdracht "Concessie voor de uitbating van buitensporten op recreatiedomein De Mosten" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

Er wordt goedgekeurd dat er een publieke oproep gelanceerd wordt, zodat zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde kandidaten bereikt worden.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het afsluiten van een verzekering gezondheidszorgen voor stad en OCMW Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Deze overheidsopdracht heeft als voorwerp het afsluiten van een verzekering gezondheidszorgen voor stad en OCMW Hoogstraten.

 

De opdracht wordt gesloten voor een periode van twee jaar. De voorziene aanvangsdatum is 1 januari 2022 en de voorziene einddatum is 31 december 2023.

 

De opdrachtdocumenten werden opgesteld door Aon Belgium bvba.

 

Het college besliste op 10 juni 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdracht van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          premie op een totaal van 65 punten;

          waarborgen en diensten op een totaal van 35 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor deze opdracht is budget nodig voor de jaren 2022 en 2023.

 

Zowel bij stad als OCMW zijn op diverse plaatsen de nodige budgetten voorzien. Op basis van de gunningsbedragen, zal bekeken worden of deze budgetten aangepast dienen te worden.

 

De financieel directeur heeft op 4 juni 2021 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Afsluiten verzekering gezondheidszorgen" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de aankoop van boeken voor de bibliotheek, werkjaren 2022 en 2023.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De overeenkomst met de huidige leverancier van de boeken voor de bibliotheek loopt af op 31 december 2021.

 

Om te kunnen blijven voorzien in deze behoefte, dient een nieuwe opdracht uitgeschreven te worden. Het bestek voor deze nieuwe opdracht voorziet in een overeenkomst voor de werkjaren 2022 en 2023.

 

Het college besliste op 3 juni 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          kortingspercentage boeken onderhevig aan gereglementeerde boekenprijs op een totaal van 25 punten;

          kortingspercentage boeken niet onderhevig aan gereglementeerde boekenprijs op een totaal van 25 punten,

          prijs voor het kastklaar leveren op een totaal van 25 punten;

          plan van aanpak op een totaal van 25 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor deze opdracht is budget nodig in de jaren 2022 en 2023.

 

Valt onder actie "De bibliotheek zet in op taal- en leesbevorderingen bij alle doelgroepen" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/3/4, beleidsitem: "Openbare bibliotheken" met nummer 703-00 en algemeen rekeningnummer: 61599999 "Overige exploitatiekosten".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2022: 173.284,00 EUR.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2023: 175 884,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag voor 2022 en 2023: 349.168,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 180.000,00 EUR (geraamde waarde voor beide werkjaren samen).

 

De financieel directeur heeft op 28 mei 2021 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Aankoop van boeken voor de bibliotheek, werkjaren 2022 - 2023" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring van de vernieuwing van de serverinfrastructuur.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De huidige serveromgeving is zeven jaar oud en wordt technisch niet meer ondersteund. Een volledige vernieuwing dringt zich op. Eind 2020 heeft RealDolmen een studieopdracht voor de nieuwe infrastructuur uitgevoerd. Op basis van deze studie werden als vorm van marktverkenning drie prijsoffertes opgevraagd, waarvan twee inhoudelijk voldoen aan de technische vereisten.

 

Na onderzoek van de offertes bleek dat we deze aankoop kunnen realiseren via aankoop- en dienstencentrale CREAT. De gewenste infrastructuur kan op die manier aan marktconforme voorwaarden aangekocht worden.

 

Er wordt dus voorgesteld om beroep te doen op CREAT.

 

Aankoop- en dienstencentrale CREAT treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6° en 7° van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

CREAT heeft een overeenkomst voor IT-infrastructuur afgesloten met verschillende firma's. Deze firma's zijn Xylos, Cronos en Simac. Alle vennoten kunnen afnemen van deze overeenkomst. Stad Hoogstraten is vennoot.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 2, 6° en 7° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

We wensen bij de nieuwe infrastructuur te opteren voor een lokaal datacenter, omdat dit technisch voldoende mogelijkheden biedt en dit gunstiger geprijsd is dan een cloudoplossing.

 

Aankoop- en dienstencentrale CREAT organiseert een minicompetitie tussen de firma's waarmee ze een overeenkomst afgesloten heeft. Stad Hoogstraten heeft hiervoor een opdrachtomschrijving opgemaakt. Het is deze opdrachtomschrijving die nu ter goedkeuring voorligt.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "5/1/12" van het meerjarenplan, met actienummer: een ICT infrastructuur voor de groep Hoogstraten, beleidsitem: overige algemene diensten met nummer 119/00 en algemeen rekeningnummer: informaticamaterieel-gemeenschapsgoederen. 24100000. Voorziene budget in het meerjarenplan: 348.846 EUR.

Reeds gebruikt budget: 179.916,56 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 168.929,44 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 177.547,56 EUR.

Te voorzien budget via eerstvolgende aanpassing MJP (teneinde de reguliere werking te kunnen blijven waarborgen): +76.154 EUR (dus : 425 000 voor 2021).

 

De financieel directeur heeft op 4 juni 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Joël Adams vraagt zich af of de 20 terrabite aan opslagcapaciteit die voorzien wordt wel volstaat voor onze organisatie.

Schepen Arnold Wittenberg bevestigt dat dit inderdaad volstaat, er worden steeds meer toepassingen in the cloud ondergebracht waardoor deze capaciteit volstaat voor de huidige werking.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om voor deze aankoop beroep te doen op de aankoop- en dienstencentrale CREAT, die hiervoor een minicompetitie zal opstarten.

Artikel 2:

De opdrachtomschrijving voor "Serververnieuwing stad Hoogstraten" wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Het college wordt belast met de aankoop van de serverinfrastructuur na ontvangst van de offerte van aankoop- en dienstencentrale CREAT.

Artikel 4:

Een kopie van deze beslissing wordt aan de financiële dienst bezorgd voor de opvolging van de gevraagde aanpassing MJP.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren toevoeging 269ter, in concreto het verlenen van dienstvrijstelling voor het halen van een coronavaccin, aan de gezamenlijke rechtspositieregeling van het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In april laatstleden is een wet goedgekeurd die een recht op klein verlet toekent aan werknemers die zich tijdens de werkuren laten vaccineren tegen Covid-19. Deze wet is van toepassing op alle werknemers en werkgevers die met elkaar verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 29 april 2021 kennis genomen van de gewijzigde rechtspositieregeling.

 

De wijziging is besproken op het overleg- en onderhandelingscomité van 15 juni 2021, een protocol van akkoord is afgesloten.

 

Juridische grond

 

• Het decreet over het lokaal bestuur ( DLB) van 22 december 2017.

• Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.

• Het OCMW-decreet van 19 december 2008 en latere wijzigingen.

• Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en financieel beheerder van de OCMW's en latere wijzigingen.

• Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de OCMW's en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de OCMW's , en latere wijzigingen.

• De wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

 

Argumentatie

 

De wet is niet van toepassing op het vastbenoemde personeel. Hiervoor dient een wijziging te gebeuren van de rechtspositieregeling.

 

Aan artikel 269bis wordt artikel 269ter toegevoegd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 269ter toegevoegd:

"Het personeel krijgt een dienstvrijstelling om zich tegen het coronavirus COVID-19 te laten vaccineren en dit voor de nodige tijd. De dienstvrijstelling wordt toegekend voor:

• de verplaatsing van en naar het vaccinatiecentrum;

•de vaccinatie zelf.

Het personeelslid meldt zijn afwezigheid omwille van de vaccinatie vooraf aan zijn leidinggevende. Na vaccinatie bezorgt het personeelslid het bewijs van het tijdstip van vaccinatie aan zijn leidinggevende. Deze dienstvrijstelling geldt voor vaccinaties in de periode lopende tot en met 31 december 2021. Indien de vaccinatieperiode verlengd wordt, geldt de dienstvrijstelling ook voor de verlengde periode."

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren aanpassing arbeidsreglement, in concreto het ter beschikking stellen van een digitale loonfiche, van het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In de gemeenteraad van 24 augustus 2020 werd het arbeidsreglement vastgesteld en

goedgekeurd voor het personeel van stad en OCMW (DLB 186§1 en §2, 1° en 2°).

Er dienen zich ondertussen enkele wijzigingen aan.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 3 juni 2021 kennis genomen van het gewijzigde arbeidsreglement.

 

De wijziging is besproken op het overleg- en onderhandelingscomité van 15 juni 2021, een protocol van akkoord is afgesloten.

 

Juridische grond

 

• Het decreet over het lokaal bestuur ( DLB) van 22 december 2017.

• Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.

• Het OCMW-decreet van 19 december 2008 en latere wijzigingen.

• De wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

 

Argumentatie

 

Betalingsfiche

Rond de betalingsfiche van de lonen dient opgenomen te worden dat deze digitaal via een beveiligde e-box ter beschikking zal gesteld worden. Dit wordt standaard. Via uitdrukkelijk verzoek van de medewerker, kan de fiche op papier bezorgd worden. De persoonlijke voorkeur kan jaarlijks op 1 januari gewijzigd worden.

 

Geschenkencheque en ecocheque

Vanaf 2020 krijgen de medewerkers jaarlijks een geschenkencheque van Hoogstraten en ecocheques. In de rechtspostieregeling werd dit reeds opgenomen. Deze items dienen ook in het lijstje sociale voordelen van het arbeidsreglement opgenomen te worden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

In het op heden geldend arbeidsreglement (personeel DLB artikel 186, §1 en §2, 1° en 2°) worden volgende zaken aangepast - pagina 6:

 

Betalingsfiche

Je ontvangt maandelijks een betalingsfiche waarop de nodige inlichtingen staan in verband met de weddeberekening. De betalingsfiche wordt standaard digitaal ter beschikking gesteld via een beveiligde e-box. Enkel op uitdrukkelijk verzoek wordt deze nog op papier afgeleverd. Jaarlijks kan je je voorkeur wijzigen op 1 januari.

Als er bij de berekening fouten of vergissingen zijn gebeurd, wordt dit meegedeeld en verbinden de partijen zich ertoe bij de eerstvolgende loonuitkering een rechtzetting door te voeren. Deze rechtzetting gebeurt na overleg met de medewerker.

 

Sociale voordelen

Je hebt recht op:

- Maaltijdcheques

- Geschenkencheque Hoogstraten

- Ecocheque

- Hospitalisatieverzekering (in geval van een vervangingscontract moet je minimum 1 jaar in dienst zijn).

- Fietsvergoeding woon-werkverkeer

- Abonnement openbaar vervoer woon-werkverkeer à rato van de tewerkstellingsbreuk

- Begrafenisvergoeding

 

Deze en eventuele andere sociale voordelen en andere toelagen & vergoedingen aan medewerkers vind je uitgebreider terug in de rechtspositieregeling.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring aanwijzen gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Volgens artikel 9 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 moet iedere gemeente minimaal één omgevingsambtenaar in dienst hebben en moet die ambtenaar of groep van ambtenaren voldoende kennis van zowel de ruimtelijke ordening als het milieu in zich verenigen.

 

Juridische grond

• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

• Artikel 9 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014.

 

Argumentatie

Iemand die in dienst was op 27 november 2015 als gemeentelijk stedenbouwkundige ambtenaar wordt automatisch als omgevingsambtenaar aangewezen.

 

Yolande Schrijvers, in dienst sinds 1 april 1987 als stedenbouwkundige ambtenaar (vanaf 1 augustus 2019 omgevingsambtenaar via bevordering) is volgens het Omgevingsvergunningsdecreet geacht aangewezen te zijn als omgevingsambtenaar. We voldoen bij deze dus aan de voorwaarde.

 

Lies Aernouts, coördinator stadsontwikkeling, voldoet ook aan de voorwaarden (diploma dat toegang geeft tot het A- of B-niveau en over minstens 2 jaar relevante aantoonbare beroepservaring beschikken). Zij dient echter nog door de gemeenteraad aangewezen te worden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Lies Aernouts, coördinator stadsontwikkeling, wordt aangewezen als omgevingsambtenaar voor de stad Hoogstraten.

Artikel 2:

Dit besluit geldt met ingang vanaf heden.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren van het jaarverslag en financieel verslag 2020 van Sportregio Noorderkempen ILV.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

22 april 2021 vond de algemene vergadering plaats van de ILV Sportregio Noorderkempen. Het jaarverslag 2020 en financieel verslag 2020 werden hier goedgekeurd (1ste jaar van meerjarenplan 2020-2025).

 

Samenvatting:

1) Jaarverslag:

- Deelname aan overlegmomenten Sportregio

* schepen van sport en vertegenwoordiger sportraad op algemene vergadering

* sportfunctionaris op vergaderingen dagelijks bestuur en algemene vergadering

- Voorbereiding masterplan bovenlokale sportinfrastructuur

- Voorbereiding sportclubondersteuning

- Deelname Hoogstraatse scholen aan project G-sport@school

Omwille van de Covid pandemie vanaf maart 2020 en de beperkende maatregelen hieromtrent zijn enkele organisaties niet door kunnen gaan en was het niet evident om voortgang te boeken in de 2 nieuwe projecten van de Sportregio (masterplan bovenlokale sportinfrastructuur en sportclubondersteuning).

 

2) Financieel verslag:

- In 2020 was er een overschot van 12.987,7 EUR.

- De bijdragen van elk van de 12 gemeenten is 0,225 EUR per inwoner, zo betaalde Hoogstraten in 2020 4.811,85 EUR.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Samenwerkingsovereenkomst Interlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het jaarverslag en financieel verslag 2020 van Sportregio Noorderkempen ILV goed te keuren volgens hoofdstuk 5, artikel 11 van de samenwerkingsovereenkomst.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties"  van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1 en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2020 en het financieel verslag 2020 van de ILV Sportregio Noorderkempen goed.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren reglement participatie van het stadsbestuur bij infrastructuurprojecten van verenigingen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De afgelopen maanden lag op verschillende momenten het vraagstuk over de modaliteiten voor en de participatie van het stadsbestuur in infrastructuurprojecten van Hoogstraatse verenigingen op tafel.

 

Al sinds het begin van deze legislatuur merken we dat de visie die tot dusver werd gevolgd nl. verenigingen staan zelf in voor hun infrastructuur, meer en meer onder druk kwam te staan. De instrumenten uit het verleden, zoals de renteloze lening en de subsidies voor jeugdinfrastructuur brachten geen of weinig soelaas.

 

Kortom: verenigingen vinden het steeds moeilijker om zelf te bouwen:

          Naarmate de bouwverwachtingen groter en de bouwvoorschriften strenger worden is ‘zelf bouwen’ minder vanzelfsprekend geworden.

          Het engagement van vrijwilligers evolueerde de afgelopen jaren mee met de moderne tijd; levenslange en duurzame engagementen worden schaars.

          Verenigingen en vrijwilligers durven minder risico nemen dan vroeger. Bovendien, naarmate de verzuiling verder afnam, nam ook de (financiële) steun binnen de zuil verder af.

 

De afgelopen jaren onderzocht het stadsbestuur daarom op welke manier het kan participeren bij infrastructuurprojecten van verenigingen.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het reglement subsidies jeugdinfrastructuur dat op 25 september 2017 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

 

Argumentatie

 

Het stadsbestuur legt daarom in een nieuw reglement volgende zaken vast:

          de criteria voor de participatie van de stad aan infrastructuurprojecten

          de uitgangspunten voor de participatie van de stad aan infrastructuurprojecten van verenigingen

          de principes voor de huur bij ingebruikname van de infrastructuur.

 

Met dit reglement wil het stadsbestuur een gelijk speelveld creëren voor vragen vanuit verenigingen bij de ondersteuning van grote infrastructuurprojecten.

 

Advies

 

Zowel de mondiale raad, cultuurraad, sportraad als jeugdraad adviseerden positief.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties. " van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1.

We verwijzen verder naar het reglement waar duidelijk de koppeling met het MJP wordt gemaakt.

De financieel directeur heeft op 7 juni 2021 een visum verleend.

 

BESPREKING

 

Schepen Roger van Aperen leidt dit dossier kort in.

 

Raadslid Hilde Vermeiren kan zich vinden in deze ondersteuning van verenigingen op het vlak van infrastructuur, maar heeft wel een aantal vragen en bedenkingen. Op basis van dit reglement krijgen verenigingen de kans om in te stappen in een huurformule, maar er is geen mogelijkheid voorzien om hun infrastructuur zelf in eigendom te hebben of te behouden. Waarom is er hiervoor geen tussenkomst voorzien? Er is een tabel toegevoegd met een aantal voorbeelden om dit reglement te illustreren. Voor het dossier van Den Dijk zou dit reglement op 50 jaar een 50.000 EUR voordeliger zijn, maar bij de initiële investeringskost staat er een verschil van 50.000 EUR. Hoe valt dat te verklaren? Bij KLJ Wortel zou dit een klein beetje voordeliger zijn, bij 't Slot is het zelfs duurder. Er lijkt in de vergelijking tussen het oude reglement en het nieuwe nauwelijks verschil te zijn in inbreng voor de verenigingen en bovendien zijn ze na 50 jaar niet eens eigenaar in dit nieuwe reglement. Waarom wordt er dan gekozen voor een nieuw reglement? Raadslid Hilde Vermeiren vraagt zich af of dit reglement het reglement jeugdinfrastructuur vervangt of blijft dit naast elkaar staan? In de tabel wordt er een simulering gemaakt van 500.000 EUR voor  MVV, gaat dit dan over een kunstgrasveld? Ze vraagt zich af hoe dit te rijmen valt met een  gelijke behandeling met het dossier op de Wereldakker. Waarom zou er in Minderhout huur moeten betaald worden en moet dat in Hoogstraten niet?

 

Schepen Roger Van Aperen verwijst naar de vragen die door de fractie Anders zijn gesteld waarop er een schriftelijk antwoord is gegeven. De schepen overloopt deze antwoorden omdat ze ook antwoorden geven op de gestelde vragen.

Betreft de indexering van de huurprijs: Het klopt dat de huurprijs bij aanvang wordt berekend op 1% van het investeringsbedrag van de stad. Dat huurbedrag wordt vervolgens jaarlijks geïndexeerd.  Dit reglement legt enkel de principes vast voor het bepalen van de huurprijs. Naderhand wordt er in elk geval een gemene huurovereenkomst opgemaakt.

Betreft de aankoop van gronden en gebouwen: Het klopt dat de stad de grond of het gebouw zal aankopen. De voorwaarden die met deze aankoop gepaard gaan, zullen dezelfde zijn voor elk ander gebouw of grond die de stad aankoopt. Dit reglement zal daar geen uitzondering op zijn. Specifiëren is daarom niet nodig.

Betreft de situatie waarin vereniging eigenaar is van de grond: In het reglement is bepaald dat een project dient gerealiseerd te worden op eigendom van de stad of de vereniging. Indien de vereniging eigenaar is, of een zakelijk recht heeft met een duurtijd langer dan 27 jaar dan is er geen grondoverdracht nodig. De vereniging zal de stad wel, middels bijv. een recht van opstal, een zakelijk recht geven op de op te richten infrastructuur.

Betreft de duurtijd: De duurtijd is momenteel op deze manier vastgelegd omdat in het verleden andere overeenkomsten zoals bijv. in Meerle ook op basis van deze duurtijd werden opgebouwd. De ervaring leert ons bovendien dat gebouwen na 50 jaar minstens een flinke opknapbeurt nodig hebben.

Betreft het duurzame ontwerp: De stad is bouwheer dus stelt een architect aan. De stad werkt daarbij ook bij dit soort infrastructuur met de GRO-tool van de Vlaamse overheid.

Betreft de formules: De formules en voorbeelden in de bijgevoegde excelsheet zijn louter indicatief en dienen als voorbeeld gelezen te worden.

Schepen Roger van Aperen bevestigt dat de reglementen naast elkaar zullen blijven bestaan. Een vergelijking tussen het kunstgrasveld van HVV en MVV is moeilijk te maken, het  dossier in de Wereldakker is immers een heel ander dossier waarbij heel andere zaken spelen. Dit kadert in een groter dossier waarbij ook grondoverdrachten hebben meegespeeld, de aanleg van het kunstgrasveld in Hoogstraten mag dus niet als een apart dossier bekeken worden maar kadert in een groter geheel.

 

Raadslid Hilde Vermeiren vraagt zich af waarom er in dit reglement geen mogelijkheid wordt gegeven aan verenigingen om zelf hun eigendom te behouden. De eigendom gaat steeds naar de stad en als de vereniging eigenaar is van de grond dat moet er via een recht van opstal gewerkt worden. Waarom wordt er geen tussenkomst voorzien voor verenigingen die zelf eigenaar willen blijven? Uit de simulaties blijkt er immers niet veel verschil te zijn op de lange termijn, maar bij de huurformule heb je geen eigendom op het einde van de rit.

Voor raadslid Hilde Vermeiren is er weinig verschil tussen de beide dossiers van een kunstgrasveld voor de voetbalverenigingen, het is duidelijk dat er in Hoogstraten geen huur moet betaald worden en in Minderhout wel.

 

Raadslid Hilde Vermeiren vraagt de schorsing om hun stemgedrag te bepalen.

De voorzitter schorst de vergadering om 21:06 uur.

Hij opent de vergadering terug om 21:11 uur.

 

De fractie CD&V onthoudt zich omdat ze dit een ongelijke behandeling vindt en daarbij vindt ze dat de mogelijkheid moet behouden blijven voor verenigingen om ook nog zelf eigenaar te blijven.

 

Schepen Arnold Wittenberg maakt duidelijk dat er nog steeds gebruik kan gemaakt worden van het systeem van een renteloze lening voor infrastructuur in eigendom. Maar wanneer er gebruik gemaakt wordt van dit reglement dan blijft de stad inderdaad eigenaar van de infrastructuur.

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 7 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de participatie van de stad bij infrastructuurprojecten als volgt goed:

 

Artikel 1: Doel en onderwerp

Binnen de voorziene kredieten binnen het meerjarenplan participeert de stad aan de realisatie van infrastructuurprojecten van geregistreerde Hoogstraatse verenigingen volgens de criteria, uitgangspunten en principes bepaald in dit reglement.

De stad participeert enkel in infrastructuurprojecten wanneer de investeringen onlosmakelijke verbonden zijn met de reguliere werking van de vereniging.

 

Artikel 2: criteria voor participatie

Het college van burgemeester en schepenen legt volgende criteria vast voor de participatie van het stadsbestuur bij infrastructuurprojecten van verenigingen:

          het project impliceert geregistreerde Hoogstraatse verenigingen die

          minstens 5 jaar actieve werking kunnen aantonen

          beschikken over een rechtspersoonlijkheid

          het project betreft een infrastructuurproject nl.

          aankoop van gronden en/of gebouwen;

          nieuwbouw of aanleg van infrastructuur;

          verbouwingswerken aan infrastructuur in eigendom van de stad.

          het project past zowel inhoudelijk als budgettair binnen de meerjarenplannen en doelstellingen van de stad;

          het project is gericht op maximaal gedeeld en efficiënt ruimte-gebruik;

          het project biedt kansen voor de verdere uitbouw van de dienstverlening van de stad of het aanbod aan verenigingen en inwoners;

          het project wordt gerealiseerd op eigendom van de stad of de vereniging. Of de stad of de vereniging heeft een zakelijk recht op de gronden of gebouwen voor een periode van minstens 27 jaar bij aanvang van het project.

 

Artikel 3: Uitgangspunten voor de participatie van de stad

Het college van burgemeester en schepenen legt volgende uitgangspunten vast voor de participatie van het stadsbestuur bij infrastructuurprojecten van verenigingen:

          De stad draagt 70% van de investeringskost waarbij

          de stad optreedt als bouwheer

          de stad wordt 100% eigenaar van de gerealiseerde infrastructuur of krijgt een zakelijk recht op de volledige infrastructuur

          Het investeringspercentage van de stad wordt verhoogd tot 100% bij

          de aankoop van gronden en/of gebouwen

          De investeringskost voor de vereniging wordt berekend op basis van

          het aantal m² in exclusief gebruik

          de ramingsbedragen van de ontwerper of architect

          De vereniging staat in voor 30% van de investeringskost waarbij

          De subsidies jeugdinfrastructuur worden verrekend op basis van de investeringskost van de jeugdvereniging.

          verenigingen een renteloze lening kunnen aangaan voor hun deel van de investering volgens de voorwaarden bepaald in het globaal reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven.

 

Er wordt a priori geen maximumbedrag vastgesteld voor participatie van de stad.

 

Artikel 4: Principes voor ingebruikname voor verenigingen

Het college van burgemeester en schepenen legt volgende principes vast voor de huur bij ingebruikname van de infrastructuur:

          De verenigingen betalen een huurbedrag per jaar ten bedrage van 1% van de investeringskost van de stad in de exclusieve delen, waarbij

          Mogelijke bovenlokale subsidies in mindering worden gebracht in de investeringskost van de stad

 

 

Artikel 5: Aanvraagprocedure

Een vereniging die in aanmerking wil komen bezorgt het stadsbestuur een uitgewerkte conceptnota met daarin:

          een voorstelling van de vereniging (de in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad gepubliceerde oprichtingsakte en eventuele latere wijzigingsakten, statuten, samenstelling bestuur, werkingsverslag van het voorbije jaar, financieel verslag van de afgelopen 2 jaar);

          een motiveringsnota: omschrijving van de betrokken projecten en de reden waarom de vereniging ze wenst uit te voeren.

          een voorstelling van het infrastructuurproject waarin de noodzaak voor participatie van de stad duidelijk wordt omschreven.

          Een eerste programma van eisen van het project.

 

Artikel 6: Ontvankelijkheid en beoordelingscommissie

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de ontvankelijkheid van de dossiers.

 

Ontvankelijke dossiers worden door het college van burgemeester en schepenen voorgelegd aan een beoordelingscommissie. Deze commissie bestaat uit de coördinator vrijetijd, de coördinator stadsprojecten en de financieel directeur. De beoordeling gebeurt op basis van de criteria beschreven in artikel 2 van dit reglement.

 

De beoordelingscommissie bezorgt een gemotiveerd advies aan het college van burgemeester en schepenen. Waarna het college van burgemeester en schepenen het gemotiveerd advies voorlegt aan het beslissingsorgaan.

 

Artikel 7: Beslissingsbevoegdheid

Elke definitieve beslissing die betrekking heeft op de participatie van de stad bij infrastructuurprojecten van verenigingen wordt genomen door de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad kan steeds gemotiveerd beslissen om niet te participeren bij een infrastructuurproject op basis van billijkheids-of opportuniteitsredenen.

 

De gemeenteraad geeft kennis van deze beslissing ten laatste 120 dagen na de aanvraag.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Kennisname van de inventaris van nominatieve subsidies aan verenigingen en organisaties.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeenteraad kan bij besluit toelagen en subsidies op naam of nominatieve subsidies toekennen aan organisaties en verenigingen in het kader van het ondersteunen van de werking van deze verenigingen met het oog op het realiseren van de beleidsdoelstellingen van de stad.

 

De nominatieve subsidies werden de afgelopen jaren verspreid en onafhankelijk van elkaar goedgekeurd.

 

Met dit besluit wil het stadsbestuur een inventaris opmaken van de verschillende nominatieve subsidies binnen de sectoren vrijetijd en samenleving die de afgelopen jaren door de gemeenteraad werden goedgekeurd.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De gemeenteraadsbeslissing van 23 juli 2007 betreffende de nominale toelagen aan culturele verenigingen.

          De gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 1997 betreffende de toelage aan vzw Marckdal.

          De beslissing van het college van 17 juni 2002 betreffende een toelage aan Logo Kempen.

          De gemeenteraadsbeslissing van 16 november 2009 betreffende het erkennen van socio-economische organisatie en het hernemen van de nominale toelage aan een aantal organisaties.

          De collegebeslissing van 27 december 2010 betreffende de nominale toelage aan de Heilig Bloed stichting.

          De gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2016 betreffende de aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst HRC.

 

Argumentatie

 

Met deze inventaris wil het stadbestuur werken aan doelstelling 1.5 uit de leidraad oranisatiebeheersing van Audit Vlaanderen nl. De organisatie beheert haar sleutelprocessen goed.

 

En draagt op deze manier ook bij aan doelstelling 4.2 uit de leidraad nl. De organisatie heeft een degelijke, transparante en betrouwbare financiële werking.

 

In het kader van de organisatiebeheersing kan de inventaris een goed startpunt zijn voor een efficiëntere opvolging van de verschillende nominatieve subsidies.

 

Om op de effectiviteit en efficiëntie van de subsidies te kunnen sturen, moet het lokaal bestuur steeds een goed zicht hebben op al de subsidies die zij uitkeert. Een inventaris van de subsidies (reglementen en nominatieve subsidies) is daarbij een startpunt.

 

Bron: AUDIT VLAANDEREN. 3 mei 2019. Thema-audit Gemeentelijke premies, subsidies en toelagen. Brussel.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 'We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2 , beleidsitem: 'Diensten en voorzieningen voor personen met een handicap' met nummer 911-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen Voorziene budget in het meerjarenplan: 4.974,00 EUR.

 

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: 'Overig kunst- en cultuurbeleid' met nummer 739-00 en en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan:1.218,00 EUR.

 

 

Valt onder actie 'We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: 'Basisscholen algemeen' met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 914,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/2/1 - , beleidsitem: 'Gezondheidspromotie en ziektepreventie' met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 12.830,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We voorzien voldoende en kwaliteitsvolle opvang van baby's en peuters' , met actienummer: 2/3/1/2 , beleidsitem: 'Kinderopvang' met nummer 0945 en algemeen rekeningnummer: 64930800 toegestane werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 16.503,00 EUR.

 

Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'Dierenbescherming' met nummer 0470 en algemeen rekeningnummer: 64930200 toegestane werkingssubsidies aan bedrijven.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 500,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We bieden ondersteuning aan verenigingen, organisaties en inwoners die een evenement organiseren.', met actienummer: 2/5/1/2 - , beleidsitem: 'Feesten en plechtigheden' met nummer 710-00 en algemeen rekeningnummer:64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 6.450,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We ontwikkelen het recreatiedomein De Mosten verder tot een geschikte, kwaliteitsvolle openlucht vrijetijdsinfrastructuur in samenwerking met externe partners.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/2 - , beleidsitem: 'Openluchtrecreatie' met nummer 0711 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 1250,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 550,00 EUR.

 

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: 'Hulp aan het buitenland' met nummer 160-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

 

 

Valt onder actie 'Verhoging van het aantal participatie- initiatieven bij projecten..'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/3, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: Sportsector- en verenigingsondersteuning met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: Jeugdsector- en verenigingsondersteuning met nummer 750-00  en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

 

 

Valt onder actie 'We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2 , beleidsitem: 'Overige verrichtingen betreffende ouderen' met nummer 959-00  en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 2.125,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 127,00 EUR.

 

Valt onder actie ' We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties.', met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 43.070,00 EUR.

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de inventaris nominatieve subsidies.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren van de nominatieve subsidies aan organisaties en verenigingen voor het jaar 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Door de jaren heen keurde de gemeenteraad verschillende nominatieve subsidies goed. Deze nominatieve subsidies werden opgenomen in de inventaris nominatieve subsidies waarvan het college van burgemeester en schepenen op 27 mei 2021 kennis heeft genomen.

 

In 2021 werden deze budgetten opnieuw voorzien.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De gemeenteraadsbeslissing van 23 juli 2007 betreffende de nominale toelagen aan culturele verenigingen.

          De gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 1997 betreffende de toelage aan vzw Marckdal.

          De beslissing van het college van 17 juni 2002 betreffende een toelage aan Logo Kempen.

          De gemeenteraadsbeslissing van 16 november 2009 betreffende het erkennen van socio-economische organisatie en het hernemen van de nominale toelage aan een aantal organisaties.

          De collegebeslissing van 27 december 2010 betreffende de nominale toelage aan de Heilig Bloed stichting.

          De gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2016 betreffende de aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst HRC.

 

Argumentatie

 

De verschillende subsidies worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad op basis van de voorgestelde betaallijst.

 

Wijziging ten opzichte van voorgaande jaren:

 

Betreft de toelage aan dorpsraden:

De dorpsraden hebben in 2020 de vraag gesteld om hun toelage te verhogen. Sinds 2020 nemen zij immers de verantwoordelijkheid voor het organiseren van de jaarlijkse dorpscafés.

 

Daarom zal deze toelage verhoogd worden naar 500,00 EUR.

 

Betreft de toelage aan Wistik vzw

Wistik vzw Hoogstraten heeft z'n actieve werking stop gezet.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 'We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2 , beleidsitem: 'Diensten en voorzieningen voor personen met een handicap' met nummer 911-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen Voorziene budget in het meerjarenplan: 4.974,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 4.974,00 EUR

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: 'Overig kunst- en cultuurbeleid' met nummer 739-00 en en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan:1.218,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 3000,00 EUR

Bijkomend budget te voorzien via budgetwijziging: 1.782,00 EUR

 

Valt onder actie 'We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: 'Basisscholen algemeen' met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 914,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 1.000,00 EUR

Bijkomend budget te voorzien via verschuiving van budgetsleutel 800/05-44000000: 86,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/2/1 - , beleidsitem: 'Gezondheidspromotie en ziektepreventie' met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 12.830,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 5.930,00 EUR

 

Valt onder actie 'We voorzien voldoende en kwaliteitsvolle opvang van baby's en peuters' , met actienummer: 2/3/1/2 , beleidsitem: 'Kinderopvang' met nummer 0945 en algemeen rekeningnummer: 64930800 toegestane werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 16.503,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 16.503,00

 

Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'Dierenbescherming' met nummer 0470 en algemeen rekeningnummer: 64930200 toegestane werkingssubsidies aan bedrijven.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 500,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 500,00 EUR

 

Valt onder actie 'We bieden ondersteuning aan verenigingen, organisaties en inwoners die een evenement organiseren.', met actienummer: 2/5/1/2 - , beleidsitem: 'Feesten en plechtigheden' met nummer 710-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 6.450,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 1.000,00 EUR

 

Valt onder actie 'We ontwikkelen het recreatiedomein De Mosten verder tot een geschikte, kwaliteitsvolle openlucht vrijetijdsinfrastructuur in samenwerking met externe partners.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/2 - , beleidsitem: 'Openluchtrecreatie' met nummer 0711 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 1250,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 550,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: 'Hulp aan het buitenland' met nummer 160-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR

 

Valt onder actie 'Verhoging van het aantal participatie- initiatieven bij projecten..'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/3, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: Sportsector- en verenigingsondersteuning met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR

 

Valt onder actie 'We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid.'' van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2, beleidsitem: Jeugdsector- en verenigingsondersteuning met nummer 750-00  en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan:127,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR

 

Valt onder actie 'We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren.' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2 , beleidsitem: 'Overige verrichtingen betreffende ouderen' met nummer 959-00  en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen

Voorziene budget in het meerjarenplan: 2.125,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR.

 

Valt onder actie 'We ondersteunen de lokale ondernemers dmv de uitbouw van een ondernemersloket'' van het meerjarenplan, met actienummer: 4/2/4/1, beleidsitem: Handel en middenstand met nummer 500-00 en algemeen rekeningnummer:61599999 - Overige exploitatiekosten

Voorziene budget in het meerjarenplan: 40.000,00 EUR.

Beschikbaar budget: 29.573,89 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 125,00 EUR

 

 

Valt onder actie ' We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties.', met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 toegestane werkingssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 43.070,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 400,00 EUR

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad schrapt de nominatieve toelage aan Wistik uit de inventaris toegestane nominatieve subsidies omdat zij hun actieve werking in Hoogstraten hebben stop gezet.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de betaallijst van de toegestane nominatieve subsidies.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring van het reglement voor het ter beschikking stellen van een energievreetbon.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 18 december 2017 besliste het college om van start te gaan met een proefproject: de energievreetbon. Vanaf 2018 zijn we gestart met deze proefopstelling met als doel: kwetsbare gezinnen en ouderen +65 jaar financieel te ondersteunen bij de aankoop van een energiezuinig huishoudtoestel (ijskast, diepvries, vaatwasser, wasmachine of droogkast) om op die manier een oud toestel dat veel energie verbruikt te vervangen. Omwille van het succes willen we de energievreetbon opnemen in de reguliere werking, alsook het reglement voorleggen en laten goedkeuren door de gemeenteraad.
 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Sinds 2018 tot op heden zijn er 100 energievreetbonnen uitgereikt aan personen die beschermde afnemer zijn, verhoogde tegemoetkoming hebben of ouder zijn dan 65 jaar.

Een energievreetbon geeft een onmiddellijke korting van 130 EUR op de aankoop van een nieuw energiezuinig toestel. Het oude toestel wordt terug meegenomen door de leverancier. Alle leveranciers van elektrische huishoudtoestellen kunnen instappen in deze actie na het tekenen van de algemene voorwaarden.
 

Gezinnen hebben recht op 1 energievreetbon per kalenderjaar. De energievreetbon blijft 4 maanden geldig nadat deze tijdens een persoonlijke afspraak wordt afgegeven.

Op deze manier hebben 100 gezinnen van 130 EUR korting kunnen genieten - daarnaast is er een energiebesparing van 19.600 kwh op jaarbasis, of het gemiddelde jaarverbruik van elektriciteit van 5,6 gezinnen.

In bijlage het reglement waarbij ook de nieuwe energielabels zijn opgenomen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op het persoonlijk begeleiden van inwoners door verschillende

projecten die energiezuinig en duurzaam wonen ondersteunen.." van het meerjarenplan, met

actienummer: 1/2/3/1, beleidsitem: Overig Woonbeleid met nummer 629-00 en algemeen

rekeningnummer: 61319999 Andere erelonen en vergoedingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 7.105,00EUR.

Reeds gebruikt budget: 477,95 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 6.627,05 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 4.550,00 EUR.

 

BESPREKING

 

Schepen Roger van Aperen geeft een korte inleiding bij dit dossier.

 

Raadslid Fons Jacobs lijkt het een goed initiatief om ook vanuit de stad via een financiële ondersteuning inwoners ertoe aan te zetten om energievriendelijke huishoudtoestellen aan te kopen. Uit contact met de directeur heeft het raadslid begrepen dat deze actie kadert binnen de actie om energiezuinigere toestellen aan te schaffen, maar hij begrijpt niet dat alle 65-plussers zonder verder inkomensonderzoek hier recht op hebben. De andere categorieën moeten ofwel beschermde afnemer zijn, ofwel over een verhoogde tegemoetkoming beschikken, en dus onderhevig zijn geweest aan een financieel onderzoek. 65-plussers, in welke financiële situatie ze zich ook bevinden, kunnen wel zomaar een cheque krijgen. Voor de fractie Anders moet de doelgroep van 65-plussers meer gespecifieerd worden

(verhoogde tegemoetkoming, recht op zorgbudget op hulp aan bejaarden, …) en kan het niet zijn dat elke 65-plusser deze bon zomaar kan bekomen. Een tweede bemerking van raadslid Fons Jacobs is dat dit reglement thuishoort bij de sociale dienst van het OCMW, en niet bij de personeelsleden van de dienst Wonen. Het gaat toch vaak over financiële gevoelige thema’s die onder de nodige geheimhouding zouden moeten onderzocht worden.

Tenslotte blijkt dit reglement al enkele jaren in voege te zijn en hebben reeds een honderdtal personen deze toelage gekregen, zonder dat de gemeenteraad daar een reglement voor heeft goedgekeurd. Anderzijds zullen er ongetwijfeld ook heel wat inwoners geweest zijn die de voorbije jaren een nieuw toestel gekocht hebben, mogelijk recht hadden op deze bon, maar die niet ontvangen hebben omdat ze niet konden weten dat die bon bestond. Dit lijkt raadslid Fons Jacobs toch wel een erg discutabele manier van werken. Op basis van welk reglement konden deze betalingen uitgevoerd worden? Het raadslid stelt dan ook voor om deze aanpassingen aan dit reglement te doen, zo niet kan de fractie Anders hier niet mee akkoord gaan.

 

Schepen Roger Van Aperen legt uit dat de uitwerking van deze energievreetbon gestart is met een proefproject in 2017 en verder uitgerold is in 2018. In deze periode werd dat uitgetest en er werden ongeveer 100 bonnen verleend. Waarom is deze bon niet aan anderen verleend? Omdat ze het niet hebben aangevraagd.

Maar volgens raadslid Fons Jacobs is dat net het probleem: hoe hadden mensen het kunnen weten, dit is enkel bekend gemaakt via een huisbezoek of een contact met één van de stadsmedewerkers. Dit is nooit bekend gemaakt of gepubliceerd, er was ook geen reglement over en dat is volgens het raadslid geen correcte manier van werken.

Schepen Roger Van Aperen herhaalt dat het om een proefproject ging, beslist in het college in 2017, duidelijk gebaseerd op de doelgroep 65+, beschermde afnemers en mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Dit is geëvalueerd, waaruit bleek dat 100 mensen hier gebruik van hebben gemaakt. Daarom willen we dit nu in reguliere werking omzetten en dat is ook de reden waarom we dit reglement nu voorleggen. Stel nu dat er op jaarbasis maar enkele van deze bonnen zouden zijn uitgekeerd, dan had dit proefproject niet succesvol gebleken en hadden we het dus ook niet verlengd. In de collegebeslissing van 2017 stond ook duidelijk vermeld dat dit een proefproject was. De uitwerking van deze energiebon kwam er destijds door een samenwerking met de collega’s van de ouderenraad die ook een enquête afnamen bij deze doelgroep. Vanuit onderzoeken bleek ook dat keukentoestellen ( koelkast, vaatwasser, diepvriezer) ongeveer 25% en droogkast en wasmachine ongeveer 27% van het energieverbruik voor hun rekening nemen. Daarnaast zien we ook dat oude toestellen aanzienlijk veel meer verbruiken dan nieuwe toestellen. Bijv. een koelvriescombi met A+++label verbruikt 148 kWh per toestel per jaar, een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt 500 kWh per jaar. Daarbij is het opnieuw belangrijk om mee te nemen dat het in eerste instantie ook een maatregel is met het oog op CO2 vermindering, eerder dan een sociale premie. De schepen geeft aan dat er voor gekozen werd om ouderen mee te nemen als doelgroep omwille van de volgende analyse. Ouderen zijn minder geneigd om een toestel dat nog werkt te vervangen. Ze weten vaak wel dat het meer energie verbruikt dan nieuwe toestellen, maar dit weegt voor hen vaak niet op tegen de kostprijs van een nieuw energiezuinig toestel. Door het aanbieden van de energievreetbon willen we hen over de streep trekken om toch hierin te investeren, en buiten de energiewinst die ze zelf doen, ook bij te dragen aan een lagere CO2 uitstoot.

 

Raadslid Fons Jacobs wil een fictief voorbeeld voorleggen: zijn buurman van 80 jaar, heeft een appartementje aan de zee en verhuurt een appartement in Hoogstraten. Hij wil zijn oude diepvries vervangen en krijgt dan een dergelijke bon. Daarnaast vraagt hij ook op welke  reglementaire wettelijke basis de premies tot nu toe zijn uitgekeerd? Als dit binnen de schoot van de sociale dienst zou gebeuren dan zou dit geen probleem zijn, maar de uitkering door de stad kan volgens hem niet. Raadslid Fons Jacobs wil dat dit juridisch gecontroleerd wordt.

Schepen Roger Van Aperen  zal dit juridisch laten uitzoeken en de wettelijkheid van de voorgaande betalingen nagaan. In het voorbeeld dat raadslid Fons Jacobs schetst ziet het raadslid geen enkel probleem waarom deze buurman van 80 jaar geen recht zou hebben op deze bon in het kader van een verminderde uitstoot van CO2. De man betaalt al lang belastingen in Hoogtraten dus hij heeft even goed recht op deze tussenkomst.

Raadslid Fons Jacobs meent dat er toch nog andere categorieën van mensen zijn die hier gebruik van zouden kunnen maken, bijvoorbeeld andere categorieën van mensen met een verminderd inkomen. Waarom wordt er alleen ingezet op de 65+ers?

Het raadslid stelt voor om dit reglement terug te nemen en op een commissie sociale zaken te bespreken hoe we dit best kunnen implementeren. Hij legt dan ook een amendement voor om dit dossier terug te nemen en het reglement voor te bereiden in de commissie sociale zaken zodat er een gedragen voorstel kan komen.

Er wordt gestemd over dit amendement.

De fractie Anders en CD&V gaan akkoord met het amendement, de fracties Hoogstraten Leeft en NV-A gaan niet akkoord.

Het amendement wordt dus niet aangenomen.

 

Daarna wordt het reglement zelf ter goedkeuring voorgelegd.

De fractie Anders gaat niet akkoord.

De fractie CD&V onthoudt zich omdat ze het,  na deze tussenkomsten, ook graag hadden willen bespreken in de commissie sociale zaken.

 

BESLUIT

 

Bij 12 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Roger Van Aperen, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 7 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het reglement voor afnemer en handelaar voor de  energievreetbon als volgt goed:

 

Artikel 1: Doel

Dit reglement legt het kader vast waarmee het stadsbestuur, binnen de daarvoor voorziene kredieten, een kortingsbon kan geven aan beschermde afnemers of ouderen voor het inwisselen van oude huishoudtoestellen naar energiezuinige huishoudtoestellen, zijnde koelkast (combi-vriezer toegelaten), diepvrieskast of -kist, vaatwasser, wasmachine, droogkast.

 

Artikel 2. Begrippenkader

- Energievreetbon: Een kortingsbon die door de dienst wonen wordt verdeeld aan een                rechthebbende voor het inwisselen of aankopen van oude huishoudtoestellen. 

- Factuur: De factuur is het aankoopbewijs waarop alle gegevens ingevuld dienen te                worden betreffende de identiteit van de aankoper. Het vermeldt alle gegevens over                             het bedrag, teruggenomen toestel en aangekocht energiezuinig toestel.

- Huishoudtoestel: volgende huishoudtoestellen komen in aanmerking voor de                 kortingsbon:

o Koelkast (mag combi koel-vriezer zijn)

o Diepvrieskast/-kist

o Wasmachine

o Droogkast

o Vaatwasser

Waarbij voor de nieuwe toestellen geldt dat ze energiezuinig zijn: volgens de oude energielabels (A, A+, A++ en A+++)  nieuw energielabel vanaf maart 2021 A,B,C en waarbij voor de oude ingewisselde toestellen geldt dat ze minstens 10 jaar oud zijn.

 

Artikel 3. Wie komt in aanmerking

Om in aanmerking te komen voor deze kortingsbon voldoet de aanvrager aan volgende voorwaarden:

De aanvrager is een rechtspersoon woonachtig te Hoogstraten die:

 Ofwel recht heeft op het sociaal tarief op zijn/haar energiefacturen waardoor deze                persoon een beschermde afnemer is.

 Ofwel recht heeft op verhoogde tegemoetkoming

 Ofwel behoort tot de doelgroep ouderen (personen vanaf 65 jaar).

Waarbij voor alle doelgroepen geldt dat zij een nieuw energiezuinig toestel nodig hebben om de woonkwaliteit te verhogen omdat ze er nog niet over beschikken.

 

 

Artikel 4 De Kortingsbon

De kortingsbon heeft een waarde van 130 EUR. Het woonloket, reikt deze kortingsbon persoonlijk uit aan de rechthebbende tijdens een persoonlijk huisbezoek of tijdens een informatie moment rond energiegebruik en wijkrenovatie.

 

De kortingsbon is cumuleerbaar met ecocheques (voor elke rechthebbende) en met de Fluvius kortingsbon (indien de afnemer beschermde afnemer is voor een energiezuinige ijskast of wasmachine).

 

Na ontvangst van de bon is deze 4 maanden geldig. Indien deze niet tijdig werd besteed, wordt deze nummer geschrapt en moet de kortingsbon opnieuw worden aangevraagd. De kortingsbon kan enkel gebruikt worden voor de aanschaf van een energiezuinig toestel en het moet onder volgend type van toestel vallen: koelkast (combi-vriezer toegelaten), diepvrieskast- kist, vaatwasser, wasmachine, droogkast.

 

Artikel 5: Handelaars

Handelaars die willen deelnemen dienen energiezuinige huishoudtoestellen te verstrekken en in de mogelijkheid zijn deze bij de afnemers te leveren, installeren en nazorg te garanderen.

Zij houden rekening met en voldoen bovendien aan onderstaande voorwaarden en afspraken

 

Artikel 5.1 Voorwaarden mbt levering en nazorg

Handelaars die deelnemen en de goederen die met de bon aangekocht worden voldoen aan volgende bijkomende voorwaarden

 Gratis thuislevering en terugname oud toestel

 Installatie van het toestel en korte beschrijving van gebruik toestel

 

 

Artikel 5.2 Informatie verstrekken

 Stad Hoogstraten kan van de verkochte toestellen een specificatiefiche opvragen met  betrekking op het energieverbruik.

 Stad Hoogstraten kan 2 of 3 jaar na de aankoopperiode een tevredenheidsenquête                uitvoeren bij de inwoners die een huishoudtoestel hebben aangekocht met de                                           energievreetbon.

 Het toestel moet geleverd worden op het woonadres van de persoon met de bon.                Afnemers tekenen hiervoor de algemene voorwaarden en weten dat hier                                                         steekproeven op gehouden kunnen worden. Dit om te bewaken dat er geen                                           toestellen worden doorverkocht of bij iemand anders worden geplaatst.

 

Artikel 5.3 Betaling en voorwaarden

Bij het aanvaarden van de bon wordt onmiddellijk 130 EUR in vermindering gebracht bij handelaar. De handelaar voert dus onmiddellijk de korting door, en indien nodig ook ecocheques en kortingsbon van Fluvuius

Voor terugbetaling van de som van de kortingsbon van de stad dient een kopie van het factuur afgeleverd te worden bij het stadsbestuur. Dit mag persoonlijk, per aangetekende zending of per mail.

Halfjaarlijks kunnen de vergaarde bonnen worden ingeleverd samen met de bijhorende facturen en wordt de terugbetaling hiervoor voorzien.

Vermeldingsplicht op de factuur

 Naam en adres van de afnemer

 Waarde korting door bon en bon-nummer

 Type van terug genomen toestel

 Type geplaatst toestel + energielabel

 Eventuele extra korting verbonden aan de actie

 Datum van plaatsing en aankoop

 

Artikel 6: Bijkomende voorwaarden en informatie rechthebbenden

Wanneer een rechthebbende een energievreetbon wil ontvangen moet hij rekening houden met en voldoen aan volgende afspraken:

Voorafgaande aan de aankoop van het toestel vindt er een huisbezoek/pop-up energiecafé of ander persoonlijk contact plaats.

 Er is 1 bon per gezin per kalenderjaar voorzien, er kunnen dus geen meerdere                 gezinsleden een bon komen afhalen binnen hetzelfde adres.

 Het oude toestel wordt terug gegeven aan de leverancier, het is niet de bedoeling                een tweede toestel aan te kopen met de bon. (Uitzondering kan gegeven worden                             wanneer er bijvoorbeeld nog geen vaatwasser is en dit het wooncomfort zou                                           verhogen van de afnemer.)

 De bon is op naam en adres waarop afnemer op dat moment exact woont.

 De bon is 4 maanden geldig vanaf de datum dat deze is afgehaald. Indien deze niet                is ingediend bij de handelaar binnen deze periode wordt er een andere bon vrij                                           gegeven aan een andere afnemer of moet deze opnieuw aangevraagd worden.

 De bon is op naam en mag niet doorgegeven worden.

 Het aangekocht toestel wordt op adres van afnemer geleverd en kan niet elders                 afgeleverd worden.

 Wanneer de afnemer beschermde afnemer is, kan er nog een extra bon aangevraagd  worden bij Fluvius wanneer het gaat over de aankoop van een wasmachine of                                           koelkast. Hierover gaat het woonloket informeren en helpen. Deze bon moet worden                             aangevraagd voor de aankoop van het toestel.

 Er kunnen op basis van aankoop steekproeven gedaan worden ter nazicht dat het                toestel effectief staat op het adres waarvoor de bon bedoeld is.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren om een conformiteitsattest te verplichten voor oudere woningen die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten wenst de woningkwaliteit van de huurwoningen op haar grondgebied te verbeteren door het invoeren van een verplicht conformiteitsattest (hierna CA) bij oudere huurwoningen die ter beschikking worden gesteld. Zo wenst de stad de eigenaars van een huurwoning te stimuleren om hun eigendom te verbeteren op het vlak van woningkwaliteit.

 

De burgemeester kan een conformiteitsattest afgeven indien een woning die te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of voor de huisvesting van een of meer studenten, conform blijkt te zijn. Hiertoe zal tijdens een conformiteitsonderzoek vastgesteld worden of de woning voldoet aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, zoals vermeld in art. 3.1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020, hierna Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder art. 3.1 t.e.m. 3.9.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

          Gemeentelijk retributiereglement op de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest van 14/12/2020.

          Gemeentelijke verordening betreffende beperkte geldigheidsduur van een conformiteitsattest van 14/12/2020.

 

Argumentatie
 

          Art. 3.1 §1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat elke woning moet voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, zo ook de huurwoningen.

          De burgemeester kan in een conformiteitsattest vaststellen dat een huurwoning voldoet aan deze vereisten en aldus conform is, op eigen initiatief of op verzoek van de huurder of verhuurder. De afgifte van een conformiteitsattest is momenteel niet verplicht.

          Een conformiteitsattest is in principe 10 jaar geldig. De stad Hoogstraten beschikt over een verordening waarbij de geldigheidsduur beperkt wordt tot minder dan 10 jaar in volgende situaties:

          Indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat bij een woning of kamer in minstens 1 woonlokaal of badkamer algemeen nog enkel glas aanwezig is, dan wordt de geldigheidsduur beperkt tot 31 december 2022;

          Indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat een woning of kamer 5 of meer gebreken vertoont uit categorie I, dan wordt de geldigheidsduur beperkt tot 5 jaar;

          De voorbije jaren werd de dienst wonen regelmatig geconfronteerd met huurwoningen van (zeer) slechte kwaliteit. Vaak betreft het oudere woningen, die naast een gebrekkige woningkwaliteit ook op energetisch vlak ondermaats scoren. Door de krapte op de private huurmarkt slagen eigenaars er toch in om deze woningen nog te verhuren. 

          Het stadbestuur wenst de woningkwaliteit van de huurwoningen op haar grondgebied te verbeteren middels het invoeren van een verplicht conformiteitsattest voor deze oudere huurwoningen.

          Art. 3.2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt met name dat de gemeenteraad bij verordening het conformiteitsattest verplicht kan stellen. Binnen de 3 maanden na de voorlegging van de gemeentelijke verordening beslist de minister over de goedkeuring ervan.

 

          De stad Hoogstraten telt een 9500 woningen, hiervan wordt ongeveer 30% verhuurd. Organisatorisch gezien is het niet realistisch om de conformiteit van alle huurwoningen op hetzelfde moment of zelfs in een tijdsbestek van enkele jaren te onderzoeken. Bovendien is de conformiteit van de meerderheid van de huurwoningen nog niet gecontroleerd. Een gefaseerde invoering van de verplichting dringt zich bijgevolg op.

          Aangezien oudere woningen vaak grotere gebreken vertonen en op energetisch vlak vaak ondermaats scoren, wordt een gefaseerde invoering van de verplichting op basis van het kadastraal bouwjaar van de woning voorgesteld.

          Aantal woningen met kadastraal bouwjaar t.e.m. 1970:  2.944

          Aantal woningen met kadastraal bouwjaar van 1971 t.e.m. 2000 : 3.750

          Aantal woningen met kadastraal bouwjaar vanaf 2001: 2.790

          Om tot een realistische spreiding te komen wenst het bestuur enkel het CA te verplichten voor woningen die (opnieuw) op de huurmarkt komen.

          Enkel de woongelegenheden die als hoofdverblijfplaats worden gebruikt vallen onder de verplichting. Hierbij wordt gekeken naar de feitelijke toestand. Een hoofdverblijfplaats is een plaats waar gedurende het grootste deel van het jaar effectieve bewoning is.

          De gefaseerde invoering van een verplicht conformiteitsattest is een proactieve strategie om te controleren of woningen conform zijn. De normen zelf inzake conformiteit zijn en blijven voor het hele grondgebied van toepassing, ook wanneer er voor de woning in kwestie (nog) geen verplicht conformiteitsattest ingesteld is. De gefaseerde invoering creëert geen nieuwe normen inzake kwaliteit. De gefaseerde invoering ontslaat verhuurders - zowel private als sociale - niet van de verplichting steeds conforme woningen te verhuren. De bestaande initiatiefrechten van huurder, eigenaar of burgemeester om op elk moment een woningonderzoek aan te vragen blijven onverminderd bestaan. De gefaseerde invoering van het conformiteitsattest kan nooit door de stad worden ingeroepen om dergelijk verzoek te weigeren.

          Aan het uitvoeren van woningonderzoeken is een kost verbonden. Een deel van de kosten kan verhaald worden op de eigenaars middels een retributie. Op dit moment is de retributie voor woningen vastgesteld op 62,5 EUR in het retributiereglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2020. Ook indien het conformiteitsattest verplicht is, kan de retributie behouden blijven.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord om voor elke woning die  te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten een conformiteitsattest te verplichten.

 

De eigenaar/verhuurder moet verplicht een conformiteitsattest kunnen voorleggen wanneer deze de woning (opnieuw) te huur stelt.

Deze verplichting geldt als volgt: 

          Vanaf 1 januari 2022: voor alle nieuwe verhuringen, te huur of ter beschikking stellingen van woningen met kadastraal bouwjaar 1970 of vroeger;

          Vanaf 1 januari 2024: voor alle nieuwe verhuringen, te huur of ter beschikking stellingen van woningen met kadastraal bouwjaar 2000 of vroeger;


Waarbij een uitzondering wordt gemaakt op woningen die worden verhuurd of ter beschikking gesteld door een sociale huisvestingsmaatschappij. Met de sociale huisvestingsmaatschappij wordt in het kader van het lokaal woonoverleg een plan van aanpak uitgewerkt over een fasering op maat. Tegen 1 januari 2030 moeten alle door de sociale huisvestingsmaatschappij verhuurde, te huur gestelde of ter beschikking gestelde woningen beschikken over een conformiteitsattest.


Artikel 2

Dit reglement treedt, na goedkeuring door de gemeenteraad, in werking na goedkeuring door de bevoegde minister.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Punt bijlagen/links Verplicht CA - Hoogstraten - 2021 - 3-MB ond.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren van het tracé van de weg en vaststellen van de weguitrusting en de nutsvoorzieningen gelegen Heilig Bloedstraat 2 - 2320 Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het verzoek van de deputatie betreffende de aanvraag omgevingsproject door VASTGOED CW BVBA (ref. OMGP-2021-0138/DRDJ - Poststuk PU-2021-00045387) tot het aanleggen van verhardingen en werken aan bestaande waterloop “Kasteelbeek” gelegen Heilig Bloedstraat 2, 2A, 2B, 2C, Lodewijk De Konincklaan 301 en 303 - 2320 Hoogstraten, kadastraal gekend (afd. 1) sectie D 146 T, (afd. 1) sectie D 146 S, (afd. 1) sectie D 146 R, (afd. 1) sectie D 147 N2, (afd. 1) sectie D 147 S2, (afd. 1) sectie D 147 D2, (afd. 1) sectie D 147 G2, (afd. 1) sectie D 147 F2, (afd. 1) sectie D 147 L2, (afd. 1) sectie D 147 E2 en (afd. 1) sectie D 147 R2.

 

Omgevingsvergunning d.d. 25/10/2018 voor het slopen van gebouwen, het bouwen van 24 appartementen en 2 handelsruimten, het aanleggen van verhardingen en het kappen van een boom.

 

Juridische gronden

•Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

•Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (OVD).

•Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVB).

•Artikel 31 van het OVD bepaalt: als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de

gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening

gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

•Artikel 47 van het OVB stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

• Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Argumentatie

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

De aanvraag voorziet in het uitvoeren van wegenwerken en een gewijzigd wegtracé.

Het tracé van de weg dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad en de weguitrusting en de nutsvoorzieningen vastgesteld.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 15/04/2021 tot 14/02/2020. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift handelt over het aanpalende perceel, welke geen deel uitmaakt van de aanvraag. Het bezwaarschrift handelt niet over het tracé van de weg.

 

Het schepencollege heeft op 20/05/2021 de aanvraag voorwaardelijk gunstig geadviseerd.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans schetst dat we in dit dossier al heel wat obstakels zijn tegengekomen. We lijken ondertussen verzeild in een catch22-situatie. De starre houding van de provincie maakt dat er op dit moment geen oplossing mogelijk is om de trage verbinding te realiseren. Het raadslid hoopt dat dit dossier niet in het archief belandt en dat er een vergelijk kan gevonden worden met provincie en aangelanden om deze trage weg te realiseren. Deze kan immers een belangrijke ader vormen voor traag verkeer aan de oostkant van de Vrijheid.

 

Raadslid Marcel Verschueren meent dat er een goed voorstel is uitgewerkt in overleg met alle betrokken partijen.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van 1 ingediend bezwaarschrift.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het tracé van de weg, alsook de uitrusting en de nutsvoorzieningen, goed, mits hierna verder omschreven lasten en voorwaarden:

1. Naleving van de voorwaarden en afspraken te maken conform het advies van de expert infrastructuur met uitzondering van de voorwaarde tot het toevoegen van een rooilijnplan langsheen de Kasteelbeek.

2. De zones langs Heilig Bloedstraat en Lodewijk De Konincklaan tussen de oude en de nieuwe rooilijn dienen op kosten van de ontwikkelaar gratis overgedragen naar het openbaar domein en dit binnen een termijn van 3 maanden na inrichting van de over te dragen projectzone.

3. Het behoud van de trage verbinding is ten allen tijde verplicht. De voorwaarde tot behoud dient verankerd te worden in de af te leveren omgevingsvergunning.

In toepassing van art. 26,§2, lid 2 van het gemeentewegendecreet dienen de eigenaars een overeenkomst te sluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd wordt met betrekking tot de trage weg welke voorzien dient te worden binnen de strook 'Erfdienstbaarheid ruiming waterloop en zone voor trage verbinding' zoals aangevuld op het plan van 06/08/2020 van landmeter Jan Koyen, nr. 'BA_HOO1817 Rooilijnplan verduidelijking'.

Er wordt in deze overeenkomst opgenomen dat er geen vergoeding verschuldigd is voor waardevermeerdering of waardevermindering.

Voorliggende aanvraag bevat een 'vestiging erfdienstbaarheid van openbaar nut (trage weg)' In deze overeenkomst dient de datum van het gemeenteraadsbesluit aangepast te worden naar datum van huidige beslissing van de gemeenteraad.

De eigenaars dragen de kosten voor het definitief opmaken, verlijden en overschrijven van deze overeenkomst en dit binnen een termijn van 3 maanden na afgifte van de omgevingsvergunning.

4. Het beheer en onderhoud van de zone voor trage verbinding langsheen de Kasteelbeek valt ten alle tijden ten laste van de vereniging voor mede-eigenaars.

Artikel 3:

Het gemeenteraadsbesluit van 14/12/2020 wordt ingetrokken.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuring van de kosteloze grondafstand van een perceel in de Heilig Bloedstraat door OCMW en de Kerkfabriek aan Stad Hoogstraten. (uitgesteld)

 

Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren van de kosteloze grondafstand Burgemeester Brosensstraat in Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het kantoor Michoel & Bremans ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor twee percelen grond gelegen te Hoogstraten, Burgemeester Brosensstraat lot 3A en lot 4A, incl. alle relevante stukken waaronder het opmetingsplan van de landmeter.

 

Concreet gaat het over een perceel grond gelegen te 2320 Hoogstraten, Burgemeester Brosensstraat, kadastraal bekend volgens titel sectie B deel van nummer 284/FP0000, en thans volgens kadastrale legger van 3 februari 2021, sectie B, nummers 0284XP0000, met een oppervlakte volgens meting van negenenveertig centiare (49ca).

En een perceel grond gelegen te 2320 Hoogstraten, Burgemeester Brosensstraat, kadastraal bekend volgens titel sectie B deel van nummer 284/GP0000, en thans volgens kadastrale legger van 3 februari 2021, sectie B, nummers 0284ZP0000, met een oppervlakte volgens meting van negenenveertig centiare (49ca).

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 10 juni 2021, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich af hoe dit tot stand is kunnen komen, hij heeft vragen bij de manier waarop de ontwikkeling op deze percelen is kunnen gebeuren. De eigenaar kreeg de toestemming om de bestaande percelen te verkavelen en wel op die manier dat twee percelen niet aan de openbare weg grenzen. De weg diende dus te worden aangepast en we moeten vaststellen dat het verkeer hier in conflict gaat met de bestaande trage weg tussen de Burgemeester Brosensstraat en het Slommerhof.

 

Voorzitter Roger Van Aperen legt uit dat er aan de trage weg niets veranderd is, er gebeurt een grondafstand om dit wat breder te maken zodat de bouwkavel die erachter ligt kan  ontsloten worden en dus op termijn kan ontwikkeld worden.

 

Volgens Dimitri Van Pelt gaat het hier niet over een openbare weg, maar enkel een trage verbinding en dus kan dit niet ontwikkeld worden.

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Roger Van Aperen, Joël Adams, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van de twee percelen grond gelegen te Burgemeester Brosensstraat van samen 98 ca, volgens het plan van landmeter Jan Koyen, d.d. 19/01/2016.

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Michoel en Bremans, Burg. J. Van Aperenstraat 8, 2320 Hoogstraten, wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake het plaatsen van een bord met tonnagebeperking aan de rotonde in de transportzone, afrit naar De Mosten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In Hoogeind/Meersel/Heieinde is er regelmatig overlast door zwaar verkeer dat van de transportzone komt.

Verkeer zoekt via deze gemeentewegen een kortere route naar NL, vooral bij druk verkeer op de E19.

In overleg met de verkeersconsulente en de verkeersdienst van de politie is het voorstel opgemaakt om bij de meest oostelijke rotonde in de transportzone, bij de afrit naar De Mosten een tonnagebeperking te plaatsen.

Plaatselijk verkeer blijft mogelijk, sluipverkeer zal op deze manier kunnen geweerd worden en verwezen worden naar de snelweg. De politie kan op deze manier controle doen in het wegdeel De Mosten.

De dienst mobiliteit geeft de aanbeveling om naast het verbodsbord ook informatiebord te plaatsen ‘NL via E19’, om vrachtverkeer dat richting NL wil rijden de snelweg op te sturen.

 

Juridische grond

 

          Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

          Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

          Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

          Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of er hierover overlegd is met de hogere instanties van mobiliteit. Bedoeling is om een tonnagebeperking op te leggen op het moment dat men van de snelweg komt, het raadslid neemt aan dat er geen voorsignalisatie op de snelweg zal gebeuren want dit moet steeds overlegd worden met AWV. Er is dus maar één uitwijkmogelijkheid, namelijk doorrijden op de snelweg naar Hazeldonk en daar terug op de snelweg. Gaat het gewest hier mee akkoord gaan?  Zodat we dit binnen een paar maanden niet moeten terug nemen. En is dit ook met Nederland overlegd?

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat hij denkt dat dit het geval is, al zijn schepenen Michel Jansen en Piet Van Bavel allicht beter op de hoogte. 

 

Voorzitter Roger Van Aperen stelt voor om dit na te vragen en het antwoord nog te bezorgen, als blijkt dat er geen overleg is geweest kan het dossier worden terug gebracht met het resultaat van het overleg erbij.

Voor raadslid Marc Haseldonckx is dit aanvaardbaar, maar hij dringt er op aan om het dossier inderdaad terug te nemen als er geen overleg is geweest.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Roger Van Aperen, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake en dit als volgt:

Om in Meer - Meersel-Dreef sluipverkeer richting Nederland te weren zal er een tonnagebeperking ingesteld worden aan De Mosten.  Dit ter hoogte van de rotonde komende van snelweg E19 afslag De Mosten.

Deze tonnagebeperking zal gesignaleerd worden door middel van verkeersbord C21 (3.5t) met onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’.

Artikel 2:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikel 3:

Bij de afslag De Mosten aan de meest oostelijke rotonde in de transportzone wordt een bijkomend aanwijzigingsbord met pijl ‘NL via E19’ geplaatst.

Artikel 4:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Punt bijlagen/links Signalisatieplan De Mosten.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Mondelinge vraag - PFOS en PFAS in Hoogstraten.

 

VRAAG

 

Raadslid Herman Snoeys herinnert de gemeenteraad dat er momenteel in Zwijndrecht en omgeving een flinke PFOS-vervuiling is vastgesteld. Dit blijkt de laatste weken over een veel grotere vervuiling te gaan dan gedacht. Het raadslid wil weten of er al onderzoek is gebeurd in Hoogstraten naar een dergelijke vervuiling en wat er hier verder mee gaat gebeuren.

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat er een 10-tal dagen geleden een brief is gekomen van de Vlaamse regering met de vraag om in actie te schieten. Daarnaast is er ook communicatie geweest vanuit de gouverneur en de bevoegde gedeputeerde. Dit dossier werd besproken in de hulpverleningszone en ook intern is alles al in gang gezet om bedrijven aan te schrijven van waar het vermoeden was dat zij met fluorhoudends schuim hadden gewerkt. Door de hulpverleningszone is er in kaart gebracht op welke brandweerterreinen er geoefend werd met PFOS en waar er mogelijk bij een aantal grotere branden geblust was met dit schuim. Via Vlaanderen zijn we geïnformeerd dat er een aantal bedrijven mogelijk te maken hebben gekregen met PFOS, twee van deze bedrijven hebben bevestigd dat dit bij hen niet aan de orde was, van de andere wordt er nog antwoord verwacht. De resultaten moeten tegen 1 juli aan Vlaanderen worden doorgegeven. Daarnaast zijn ook de stortplaatsen gecontacteerd, zij hebben allemaal laten weten dat ze geen gronden hebben ontvangen uit dat gebied en dat dit in de toekomst ook niet gepland is.

Raadslid Herman Snoeys vraagt om de gemeenteraad, gezien de ernst van de situatie, op de hoogte te houden als er hierover nieuws is.

Raadslid Fons Jacobs vraagt of we de beweringen van stortplaatsen controleren?

Burgemeester Marc Van Aperen bevestigt dat de herkomstpapieren van deze gronden worden opgevraagd en dat er van daaruit verder zal bekeken worden of staalnames nodig zijn. De coördinatie hiervan gebeurt vooral door Vlaanderen.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Mondelinge vraag - antwoorden Pontes.

 

VRAAG

 

Raadslid Pim Van der Linden vermeldt dat hij antwoorden heeft ontvangen van Pontes op de gestelde vragen hierover in de gemeenteraad van mei.

Hij heeft deze antwoorden aan raadslid Fons Jacobs bezorgd.

Raadslid Fons Jacobs bevestigt dat hij de mail heeft gezien, hij zal dit nog doornemen.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

Mondelinge vraag - organisatie EK-dorp.

 

VRAAG

 

Raadslid Maarten Leemans stelt vast dat er voor het EK ook dit jaar een EK-dorp werd geplaatst. Gezien de maatregelen kon dit slechts in beperkte mate. Het raadslid wil geenszins de organisatie bekritiseren, maar heeft wel een aantal vragen:

● Is het opportuun om het openbaar domein gedurende meerdere weken volledig af te sluiten voor (hopelijk) een achttal momenten? De zitmeubelen, de wandelwegen, het grasperk zijn doorgaans drukbezocht. Nu dus even niet.

● Het zicht vanuit de Gravin Elisabethlaan naar de Burgemeester van Aperenstraat is door de plaatsing van de afgesloten heras-hekken zeer slecht!

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat hij dit wel opportuun vond. Er is lang over gepraat of er voor deze organisatie wel toelating zou worden gegeven maar uiteindelijk is er beslist om dit wel te doen. Hij is het er mee eens dat het zicht in de Burgemeester J. Van Aperenstraat  niet optimaal is, dit zou in de toekomst beter moeten.

Raadslid Maarten Leemans verduidelijkt dat hij er geen probleem mee heeft dat er iets georganiseerd wordt, maar misschien moet er bekeken worden dat op de momenten dat er geen evenement is het park en de zitmeubelen toch kunnen gebruikt worden. De zichtbaarheid moet zeker ook mee in de gaten gehouden worden.

Burgemeester Marc Van Aperen neemt dit mee, ook hij meent dat dit zeker vatbaar is voor verbetering. Er werd al wel duidelijk voor gekozen om de overlast naar de buren toe te beperken en dus geen geluidsversterking toe te staan.

Schepen Katrien Brosens vult aan dat er door de strengere regels omwille van corona een verplichting was om het terrein zo goed mogelijk af te sluiten om zo samenscholingen te vermijden. Dit heeft onder andere effect op de zichtbaarheid, maar dat zal allicht volgende keer niet meer het geval zijn.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.