Hoogstraten

Zitting van maandag 22 april 2024

Om 20.20 uur.

 

aanwezig

voorzitter: Gert Van den Bogaert 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel en Jef Vissers

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven

 

verontschuldigd

raadslid: Michel Jansen

schepen Arnold Wittenberg verlaat de vergadering vanaf punt 32.

schepen Arnold Wittenberg vervoegt de vergadering vanaf punt 34.

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 25 maart 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 25 maart 2024 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 25 maart 2024 dient goedgekeurd te worden.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 1 onthouding (Ann Tilburgs)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 25 maart 2024 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Kennisname klacht van de fractie CD&V inzake dossier trage wegen en antwoord ABB.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

Op 22 januari 2024 ontving de stad via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) een klacht met referentie 2024.000075 vanwege de fractie CD&V.

ABB leverde hierop antwoord op 13 maart 2024. In bijlage kan u alle correspondentie over deze klacht terugvinden.

 

Juridische grond

Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Argumentatie 

Op vraag van de gouverneur wordt deze klacht met het antwoord vanwege ABB ter kennisname voorgelegd aan gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Hilde Vermeiren (fractie CD&V) heeft kennis genomen van het besluit van de gouverneur van 13 maart 2024. In dit besluit wordt uitdrukkelijk gesteld dat de kwestieuze kaart met de vermeende actuele bestaande trage wegen geen juridische waarde heeft en dat deze kaart geen uitspraken doet over het juridisch statuut van een weg of een pad op deze kaart noch over de eigendomssituatie.
Dit duidelijk standpunt is volstrekt in strijd met dat wat op de gemeenteraad van 18 december 2023 door het bestuur en haar schepen werd gesteld. Er werd door de schepen ten onrechte gesteld dat de wegen op deze kaart wel degelijk trage wegen zouden zijn en dat deze trage wegen allemaal zouden voorkomen op de kaart der buurtwegen. Dit is dus niet het geval wat alleen al blijkt uit de kaart der buurtwegen.

Over het juridisch statuut van de op de betreffende kaart opgenomen trage wegen wordt dus geen enkele uitspraak gedaan en het is aldus absoluut niet zeker dat de op deze kaart vermelde trage wegen effectief trage wegen zouden zijn. Op de gemeenteraad van 18 december 2023 heeft onze fractie erop gewezen dat bij een eerste blik dient vastgesteld dat trage wegen worden aangegeven, terwijl dit geen trage wegen zijn. 

Raadslid Vermeiren verzoeken dus om deze kaart te verwijderen uit alle formele communicatie en informatie vanuit stad Hoogstraten, waaronder de website van stad Hoogstraten.

Het gebruik van deze kaart zou immers ten onrechte aan de inwoners of bezoekers van Hoogstraten de indruk kunnen wekken dat deze kaart enige juridische waarde heeft en gebruik mag gemaakt worden van op de kaart opgenomen trage wegen, terwijl het geen trage wegen kunnen zijn. Dit alles zal leiden tot rechtsonzekerheid en wrevel.

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van ABB inzake klacht 2024.000075 van de fractie CD&V.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring voor de beslissing tot toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over "Raamovereenkomst voor het leveren van klein elektrisch materiaal".

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Raamovereenkomst voor het leveren van klein elektrisch materiaal” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van klein elektrisch materiaal bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Op 1 maart 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het leveren van klein elektrisch materiaal” gegund aan Cebeo nv, Eugène Bekaertlaan 63 te 8790 Waregem.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 4 april 2024 om het besluit tot toetreding tot de aankoopcentrale voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 april 2024.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 2, 6° a) en 7°b) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

        Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Stad Hoogstraten begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 35.000,00 EUR incl. btw voor de volledige looptijd van vier jaar.

 

Stad Hoogstraten wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Gezien het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De opdracht heeft een looptijd van vier jaar. Er is dus budget nodig voor de jaren 2024, 2025, 2026, 2027 en 2028. De aankopen van klein elektrisch materiaal worden geboekt op twee budgetsleutels:

 

        actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 60303000 "Aankoop technisch materiaal voor gebouwen".

 Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2024 en 2025: 90.000,00 EUR (per jaar).

 Reeds gebruikt budget in 2024: 43.584,73 EUR.

 Beschikbaar budget op vandaag in 2024: 46.415,27 EUR.

 

        actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 60303000 "Aankoop technisch materiaal voor gebouwen".

 Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2024: 69.218,00 EUR.

 Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2025: 70.572,00 EUR.

 Reeds gebruikt budget in 2024: 40.304,52 EUR.

 Beschikbaar budget op vandaag in 2024: 28.913,48 EUR.

 

Er is met andere woorden budget voorzien in het meerjarenplan voor deze aankopen. Het benodigde budget is afhankelijk van het aantal bestellingen. De diensten dienen dus de afnames zorgvuldig op te volgen, zodat eventuele budgetoverschrijdingen tijdig gesignaleerd kunnen worden en deze kennis meegenomen kan worden bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan.

 

De financieel directeur heeft op 28/3/2024 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) is verwonderd at er nog snel twee contracten worden aangegaan. Hij vraagt zich af of deze goederen niet aangekocht kunnen worden bij lokale handelaren.

 

Ook raadslid Marc Haseldonckx (fractie CD&V) vraagt hoe het zit met de kleine middenstanders. Waarom geen aankoop bij onze plaatselijke middenstand? Zij betalen hier belastingen en  er zijn ongetwijfeld middenstanders in Hoogstraten die deze producten kunnen aanleveren. Onze middenstanders betalen hier belastingen en worden uitgesloten.

In vroegere beleidsperiodes werd er duidelijk opdracht gegeven om drie offertes te vragen aan onze plaatselijke ondernemers voor zulke aankopen. Nu gaat men toekennen aan een firma uit Waregem. Moet deze opdracht wel aan een intercommunale worden toegewezen? Raadslid Haseldonckx vraag het bestuur hoe zij hier tegenover staan.

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) geeft aan de raad een overzicht van de eerder toegewezen opdrachten aan lokale handelaren:

"Stad Hoogstraten heeft een zeer duidelijke aankoopstrategie. Die steunt grofweg gezegd op drie pijlers: kansen geven aan lokale ondernemers, kwaliteitsvol aankopen en kostenbewust aankopen. Kostenbewust is hier uiteraard belangrijk omdat het ook voor ons, zoals voor elke andere organisatie of firma, een uitdaging vormt om alle wensen en noden te kunnen realiseren binnen de bestaande budgetten. Zowel het college als de administratie waken echter strak over het aspect “lokale ondernemers”, twijfel daar vooral niet aan.

 

Zoals je ongetwijfeld weet zijn wij als stad onderhevig aan de wetgeving op overheidsopdrachten. Dat brengt een bepaalde complexiteit met zich mee. En het zorgt er ook voor dat onze keuzevrijheid beperkt wordt. Zonder al te technisch te worden, kunnen we onze overheidsopdrachten opdelen in twee soorten. Er zijn de overheidsopdrachten waarbij we zelf firma’s mogen aanschrijven en er zijn de overheidsopdrachten waarbij we publiceren en geen vat hebben op de indieners. In het eerste geval doen we onze uiterste best om zoveel mogelijk lokaal te kijken. In het tweede geval kunnen we die impact niet uitoefenen. Impact op de finale gunningsbeslissing hebben we vrijwel nooit.

 

Die strategie heeft ertoe geleid dat we heel wat mooie opdrachten hebben kunnen toewijzen aan lokale firma’s. Dat gaat ook over grote opdrachten. De firma Dego bv uit Hoogstraten is voor ons momenteel vijf nieuwbouw bejaardenwoningen aan het bouwen in Meersel-Dreef, FTJ Van der Linden bv uit Hoogstraten gaat deze zomer het dak van de school in Meer vernieuwen, Groenpunt bv uit Wortel gaat het speelterrein in de Donkakker onder handen nemen, L. Vermeiren nv uit Meer staat al jaren in voor het ecologisch bermmaaien, enzovoort. Dit zijn trouwens allemaal voorbeelden van recente dossiers uit 2024 zelf.

 

Als je de vraag stelt of wij als stadsbestuur soms koelkasten, dampkappen of kookplaten nodig hebben, is dat antwoord inderdaad positief. We hebben in een recent verleden keukens gerenoveerd en er komen ongetwijfeld van die toestellen in de bejaardenwoningen die Dego bv aan het bouwen is. Het lijkt ons echter logisch dat wij de elektrische toestellen dan mee in de opdracht van de hoofdaannemer steken. Die staat immers in voor de coördinatie en goede aflevering van het geheel. Een situatie waarbij wij zelf toestellen zouden aankopen die nadien geplaatst moeten worden door een hoofdaannemer is niet realistisch. Bovendien legt de wetgever ook hier bepaalde restricties op.

 

Dat onze diensten de weg naar jullie winkel kennen én vertrouwen hebben in jullie firma, blijkt wel uit de recente afnames. In 2023 hebben jullie in totaal voor een bedrag van 11.855,73 euro gefactureerd aan ons, in 2022 ging dat over 26.989,64 euro.

 

Conclusie lijkt me dat we indien mogelijk lokale aankopen doen, zonder de aspecten kwaliteitsvol en kostenbewust uit het oog te verliezen. Daarbij moeten we ons als overheid ook aan veel verregaandere regelgeving houden dan de coöperatie waar je naar verwijst."

 

Schepen Ann Fockaert (fractie Hoogstraten Leeft) voegt hierbij nog aan toe dat er voor de voorliggende opdracht geen plaatselijke leveranciers zijn die deze producten kunnen aanbieden.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt hoe de service voor deze producten is voorzien.

Raadslid Fons Jacobs (fractie Anders) vraagt zich af of we verplicht zijn om producten af te nemen via deze raamovereenkomst. Dit is niet het geval.

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

Stad Hoogstraten treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor leveren van klein elektrisch materiaal”.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring voor de beslissing tot toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over "Raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR-dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) - perceel 1 en perceel 2".

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR-dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement)” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het uitvoeren van HR-dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.

 

De opdracht bestaat uit twee percelen:

        Perceel 1. Psychotechnische proeven en assessments.

        Perceel 2. Opleiding en coaching (incl. outplacement).

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Op 1 maart 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR-dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) – perceel 1” gegund aan Ivensa bv, Hendrik van Veldekesingel 150, bus 115 te 3500 Hasselt.

 

Op 16 februari 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR-dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) – perceel 2” gegund aan D-NA bv, Grensstraat 47 te 3010 Kessel-Lo.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 4 april 2024 om het besluit tot toetreding tot de aankoopcentrale voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 april 2024.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 2, 6° a) en 7°b) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

        Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Stad Hoogstraten begroot het bedrag voor de afname op basis van perceel 1 van de raamovereenkomst op 24.000,00 EUR incl. btw voor de volledige looptijd van vier jaar.

 

Stad Hoogstraten begroot het bedrag voor de afname op basis van perceel 2 van de raamovereenkomst op 16.000,00 EUR incl. btw voor de volledige looptijd van vier jaar.

 

Stad Hoogstraten wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Gezien het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De opdracht heeft een looptijd van vier jaar. Er is dus budget nodig voor de jaren 2024, 2025, 2026, 2027 en 2028.

 

De kosten voor perceel 1 vallen onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Personeelsdienst en vorming" met nummer 112-00 en algemeen rekeningnummer: 61500070 "Kosten voor werving en selectie".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2024 en 2025: 80.000,00 EUR per jaar.

Reeds gebruikt budget in 2024: 20.506,78 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag in 2024: 59.493,22 EUR.

 

De kosten voor perceel 2 vallen onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Personeelsdienst en vorming" met nummer 112-00 en algemeen rekeningnummer: 61500100 "Opleidingskosten".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2024 en 2025: 100.000,00 EUR per jaar.

Reeds gebruikt budget in 2024: 42.799,65 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag in 2024: 57.200,35 EUR.

 

Er is met andere woorden budget voorzien in het meerjarenplan voor deze prestaties. Het benodigde budget is afhankelijk van het aantal afnames. De diensten dienen dus de afnames zorgvuldig op te volgen, zodat eventuele budgetoverschrijdingen tijdig gesignaleerd kunnen worden en deze kennis meegenomen kan worden bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan.

 

De financieel directeur heeft op 28/3/2024 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) stelt vast dat dit agendapunt niet besproken werd op de gemeenteraadscommissie Personeel. Hij stelt dat het interessant zou zijn geweest dat dit punt daar besproken had geweest.

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

Stad Hoogstraten treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR-dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) - perceel 1 en perceel 2”.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Principiële toestemming tot de plaatsing van tijdelijk vaste bewakingscamera’s gericht op De Vrijheid tijdens het evenement Heilig Bloed 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad ontving het verzoek in bijlage van 27 februari 2024 van de waarnemend korpschef van de politiezone Noorderkempen, met als besluit:

 

"De korpschef van politiezone Noorderkempen vraagt cfr. art. 25/4 §1 WPA een voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad van Hoogstraten tot de plaatsing van tijdelijk vaste camera’s gericht op de openbare weg (Vrijheid tussen Loenhoutseweg en Tinnenpotstraat, Gravin Elisabethlaan t.e.m. Gravin Elisabethplein) van 29.05.2024 t.e.m. 30.05.2024".

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Wet van 21 maart 2018 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s en haar uitvoeringsbesluiten.

        Wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

 

Argumentatie

 

De motivatie opgenomen in het verzoek van 27 februari 2024 wordt als integraal hernomen beschouwd in onderhavig besluit en wordt integraal bijgetreden.

 

De gemeenteraad dient cfr. art. 25/4, §1, 1° wet van 5 augustus 1992 op het politieambt, haar principiële toestemming te verlenen met het oog op het plaatsen van deze tijdelijk vaste bewakingscamera’s.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx (fractie CD&V) geeft aan dat hij dit een goed initiatief vindt en dat de CD&V-fractie dit zal ondersteunen.

Maar hij vraagt of het bijkomend mogelijk zou zijn om de brandtijd van de straatverlichting langer te voorzien (op zondag, woensdag, ...). Dit kan bijdragen aan de veiligheid wanneer jongeren naar huis gaan.

 

Burgemeester Marc Van Aperen (fractie Hoogstraten Leeft) denkt dat dit zeker mogelijk zou moeten zijn, maar dat dit nog nagevraagd moet worden.

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) vraagt bijkomend dat er dan ook naar de verlichting in het eerste deel van de Karel Boomstraat kan gekeken worden.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad willigt het verzoek van 27 februari 2024 van de waarnemend korpschef van de politiezone Noorderkempen (zoals gevoegd in bijlage en integraal deel uitmakend van onderhavig besluit) in en verleent - cfr. art. 25/4 §1 wet op het politieambt - haar principiële toestemming tot de plaatsing van tijdelijk vaste camera’s gericht op de openbare weg (Vrijheid tussen Loenhoutseweg en Tinnenpotstraat, Gravin Elisabethlaan t.e.m. Gravin Elisabethplein) van 29.05.2024 t.e.m. 30.05.2024.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de politieverordening voor de regeling van de private bewaking tijdens het Heilig Bloed Festival 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het Heilig Bloed Festival vindt dit jaar plaats op 29 mei 2024.  Naar jaarlijkse gewoonte vinden dan duizenden bezoekers hun weg naar Hoogstraten om te genieten van de stratenloop,  de jaarmarkt en het festival.

Tijdens de editie van 2023 waren er volgens cijfers van Proximus 8189 unieke bezoekers (bezoekers van buiten Hoogstraten), waarvan 6669 bezoekers langer dan 2u ter plaatse bleven. Op het piekmoment stonden 6886 unieke bezoekers in de festivalzone.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid van 2 oktober 2017.

 

Argumentatie

 

Gezien het grote aantal bezoekers heeft de veiligheidscel, bestaande uit de noodplanambtenaar, de politie, de brandweer, de dienst evenementen en de burgemeester besloten om in 2024, naar analogie met andere evenementen op Hoogstraats grondgebied, private bewaking op te leggen, alsook de organisatie van een CP-event met tijdelijke camera's.

De private bewakingsagenten zullen nauw samenwerken met de politie die zelf, naar analogie met de voorbije edities, een grote inzet zal realiseren.

De wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid bepaalt dat de gemeenteraad in een politiereglement de afbakening van de zone en de duur van de bewaking moet vastleggen.

De perimeter en de duur zijn in overleg met de politie en de burgemeester vastgesteld op:

de Vrijheid tussen Loenhoutseweg en Tinnenpotstraat, en in de Gravin Elisabethlaan vanaf de Vrijheid t.e.m. het plein/park aan de Gravin Elisabethlaan thv huisnummer 8 en dit van 29 mei 2024 20u00 tot 30 mei 2024 4u00.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt (fractie Anders) stelt de vraag wat de juiste bevoegdheid is van de private bewaking. Verder zou hij graag weten wie de organisator is van het Heilig Bloedfestival, en of hier de jaarmarkt, de stratenloop, het festival en de kermis onder één organisator vallen.

Raadslid Dimitri Van Pelt stelt verder de vraag wie de kosten van de bewakingsfirma zal betalen, en op welke basis het aantal en de plaats van de bewakingsagenten bepaald worden. En hoe gebeurt de communicatie met de politie? Is er iemand van de politie aanwezig?

 

Burgemeester Marc Van Aperen (fractie Hoogstraten Leeft) stelt dat er zeker iemand van de politie aanwezig zal zijn en dat de stad de rekening van de bewakingsfirma zal betalen.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de zone en de duur voor de private bewaking tijdens het Heilig Bloedfestival in als volgt:

de Vrijheid tussen Loenhoutseweg en Tinnenpotstraat en de Gravin Elisabethlaan vanaf de Vrijheid tot en met het plein/park aan de Gravin Elisabethlaan thv huisnummer 8

en dit vanaf 29 mei 2024 20u00 tot 30 mei 04u00.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Kennisname van het klimaatrapport 2023 als opvolgdocument voor het Klimaatactieplan van de stad en in het kader van het Lokaal Energie- en klimaatpact 1.0

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het klimaatactieplan is de basis voor het klimaatbeleid van de stad en coördineert de bestaande klimaatacties die geïntegreerd zijn in de meerjarenplanning (MJP) en nieuwe acties. Het bevat een 50-tal acties verspreid over 8 speerpunten, met horizon 2030. Dit plan is verweven met andere beleidsthema's in onze stad en is daarom een gezamenlijke ambitie van de stedelijke organisatie en van gans de gemeenteraad. De 8 speerpunten zijn :

 

  1. De stad gebruikt 40% minder energie, als opstap naar fossielvrije organisatie tegen 2050.
  2. Klimaatadaptatie : openbaar domein klimaatproef (her)inrichten en groenblauwe netwerken creëren.
  3. Private ontwikkelingen klimaatproof sturen.
  4. Privaat woonpatrimonium renoveren.
  5. Systematische keuze voor duurzaam vervoer.
  6. Transitie van fossiel naar hernieuwbare energie.
  7. Heel Hoogstraten betrokken.
  8. Mondiaal klimaatbeleid

 

 

We volgen de voortgang van het klimaatactieplan op in een jaarlijks klimaatrapport.

 

Het klimaatrapport bevat een opvolging van deze acties* en dient als basis voor dialoog: hoe ambitieus zijn we het plan aan het uitvoeren? Een aantal acties zijn lopende, het merendeel is echter nog niet opgestart of zijn niet opgenomen in het MJP en er zijn daardoor geen middelen of timing bepaald. 

* Voor speerpunt 8 Hoogstraten Mondiaal, is in het klimaatrapport van 2023 geen rapportage opgenomen. Dit wordt vermeld in de leeswijzer van het rapport.

 

Net als het klimaatactieplan, is de rapportage ervan aanpasbaar in de tijd. De kwaliteit ervan kan groeien, met aanvullende of andere indicatoren. De belangrijkste kenmerken :

        De rapportage is gericht op outputindicatoren / concrete resultaten, niet op input. Op die manier verschilt het klimaatrapport van de semesterraportage van de MJP (hoewel er wel een overlap is met een deel van de acties).

        Voor een aantal acties zijn concrete resultaten als doelstelling opgesteld en goedgekeurd op het college of de gemeenteraad. Voor een groot deel van de acties nog niet. 

        We tonen ook geen "omgevingsindicatoren", zoals de evolutie van de totale CO2-uitstoot in onze gemeente. Daar hebben we als lokaal bestuur geen rechtstreekse impact op. Bovendien zijn actuele omgevingscijfers moeilijker te vinden.

 

 

Verplichte rapportage binnen het lokaal energie en klimaatpact 1.0 (LEKP)

 

De gemeenteraad gaf in september 2021 goedkeuring voor de toetreding tot het LEKP 1.0 met Vlaanderen. Binnen dit pact engageren we ons tot een aantal algemene doelstellingen en een bijdrage tot de Vlaamse werven. De vier werven zitten vervat in ons eigen klimaatactieplan. Het LEKP – kader heeft als inspiratie gediend voor een aantal van de indicatoren voor het eigen klimaatactieplan.

 

Binnen het LEKP moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden, bij Agentschap Binnenlands Bestuur, na voorlegging aan de gemeenteraad.

De financiële opvolging gebeurt op basis van de informatie in de jaarrekening. De verschillende bestedingen (zoals uitvoerings- en personeelskosten) worden aan de hand van een code (‘ABB-LEKP-2023’) gekoppeld aan de uitvoering van het Pact. 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Gelet op het goedkeuren op de Gemeenteraad van 23.09.2019 van de herbevestiging van het Burgemeestersconvenant 2030.

        Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande de algemene engagementen en de vier werven.

 

Argumentatie

 

Met het voorleggen van het klimaatrapport aan de gemeenteraad voldoet het stadsbestuur aan de inhoudelijke rapportageverplichting binnen LEKP. Het rapport zelf is vooraf voorgelegd en  besproken op een Politiek overleg Klimaat op 11 april 2024.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 3/2/1/1 - 'Hoogstraten is een actieve partner binnen Kempen2030' van het meerjarenplan. Dit besluit heeft geen financiële impact. De financiële rapportage van het LEKP gebeurt via de codering van klimaatacties in de jaarrekening naar ABB.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marcel Verschueren (fractie Hoogstraten Leeft) vraagt om van elke politieke fractie een vertegenwoordiging te voorzien in het Klimaatoverleg. Hij vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om een bomenplan uit te werken, dat misschien gekoppeld kan worden aan het wegenplan.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt (fractie Anders) stelt dat aan dit rapport hard gewerkt is. Het is een degelijk en overzichtelijk werk en mits de kleine schoonheidsfoutjes of onduidelijkheden, die dan ook rechtgezet zijn tijdens het Klimaatoverleg, een goed werkstuk. Echter je kan maar hetgeen rapporteren wat er uitgevoerd geweest is in dat voorbije jaar. En jammer genoeg is dat niet zoveel… Het povere besluit is dat nu enkel voldaan wordt aan de inhoudelijke rapportageverplichting. Voor de fractie Anders is er dan ook duidelijk een gebrek aan ambitie.

Fractie Anders hoopt dan ook dat de volgende jaren wel meer budget wordt voorzien om bijvoorbeeld bomen aan te planten. Of dat er wel genoeg budget wordt voorzien om bijvoorbeeld een gebouw als het Slot volledig te isoleren en daar te streven naar een 100% bezetting. Kortom, dat er ingezet wordt op verduurzaming ook met centen en niet enkel met mooie slogans of rapporten.

Raadslid Van Pelt vraagt verder hoe de verharding van het stukje grond waar de groene frituur stond tegenover het stadhuis kan kaderen in de actie om bijkomend te ontharden.

Hij stelt verder dat het beleidsplan ruimte een belangrijk plan is in de klimaatwerking, maar dat is helaas nog niet klaar…

De fractie Anders wenst zich verder nog aan te sluiten bij de vraag van raadslid Marcel Verschueren om een bomen- en hagenplan te realiseren.

 

Schepen Jef Vissers (fractie N-VA) is blij dat de uitbreiding naar de verschillende fracties in het Klimaatoverleg tot stand gekomen is. Hij realiseert zich ook goed dat er een beperkte realisatiegraad is.

Schepen Jef Vissers geeft duiding over de redenen waarom de plaats van het 'groen kot' nu niet onthard is. Deze locatie is nu tijdelijk verhard, met plaatsing van de zitbanken.

Schepen Jef Vissers belooft om de gestelde vragen door te spelen aan de betrokken ambtenaar, en dat er voldoende budget voorzien zal worden in het volgende meerjarenplan.

 

Raadslid Marc Haseldonckx (fractie CD&V) komt terug op de verharding van de locatie waar vroeger het 'groen kot' stond. Hij vraagt of de zitbank behouden zal blijven op de lange termijn, of er zitplaatsen zullen voorzien worden op de parkeerplaatsen. Hij vraagt om dit te bekijken omwille van de verkeersveiligheid.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het Klimaatrapport 2023.

 

Artikel 2:

Het gemeenteraadsbesluit wordt ingediend voor het LEKP 1.0 via het Loket voor lokale besturen van het ABB.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Kennisname van de beleidsevaluatie in het semesterrapport Meerjarenplan 2023 - semester 2.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In het kader van de beleids- en beheerscyclus werd een meerjarenplan 2020-2025 opgemaakt voor stad en OCMW Hoogstraten, dat werd goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad van 16 december 2019. De jaarrekening m.b.t. het financiële boekjaar 2023 dient te worden vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad. Dit jaar zal de jaarrekening 2023 aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad van april worden voorgelegd.

 

Conform artikel 261 van het decreet over het lokaal bestuur van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bestaat de jaarrekening uit de beleidsevaluatie, de doelstellingenrekening, de kredietrealisatie, de staat van het financieel evenwicht, de staat van de opbrengsten en kosten, de balans en een toelichting.

 

Dit besluit betreft de definitieve beleidsevaluatie van 2023.

  

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De Vlaamse Regering keurde op 30 maart 2018 het besluit over de beleids- en   beheerscyclus definitief goed. Dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en vertaalt een aantal verbetervoorstellen uit de evaluatie van BBC.

        Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus met de bijbehorende bijlagen met de schema's en de rekeningstelsels geeft op zijn beurt uitvoering aan het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs (fractie Anders) stelt dat er vaak verwezen wordt naar het beleidsplan ruimte, maar dit plan is nog in ontwikkeling, dus er is nog geen duidelijkheid waar dit gaat landen.

Raadslid Jacobs stelt een aantal vragen bij projecten uit het voorliggende rapport:

Wat is de stand van zaken rond het RUP Sportvelden, en mogelijke regularisatie van de tennisvelden in Wortel?

Het plein en parking Gravin Elisabeth wordt niet gerealiseerd.

Op welke manier is er een beslissing genomen over het verplaatsen of behouden van de plaats waar de Mjeelse Pier staat? En heeft deze aangepaste beslissing ( behoud van de huidige plaats) een invloed op de parking?

De kostprijs voor de heraanleg van het gemeenteplein is al zeker met € 381.510 verhoogd. Nu zeggen dat de verkoop van de gronden aan de Pastorij-site niet voorzien waren in het meerjarenplan (€ 350.000 ) en dus een niet-voorziene meeropbrengst voor de stad met zich meebrengt, waardoor de extra kosten voor de heraanleg beperkt blijven, is een verbloeming van de feiten en cijfers.

Het Bike to school project wordt gunstig geëvalueerd. Toch blijken de resultaten tegen te vallen. Welke aanpassingen worden er voorzien om dit project toch tot betere resultaten (= meer fietsgebruik door schoolkinderen) te doen leiden? En wat zijn de plannen met dit project naar volgend schooljaar toe?

Hoe ver staat het onderzoek naar de mogelijkheid om een parking pocket te realiseren op de parking van het bestaande politiekantoor langs de Leemstraat?

 

Schepen Faye Van Impe (fractie N-VA) geeft mee dat het Bike to School-project niet zo gunstig geëvalueerd werd. De scholen geven aan het project zelf niet te willen verlengen, maar liever zelf initiatieven/projecten te ontwikkelen.

 

Schepen Arnold Wittenberg (fractie Hoogstraten Leeft) laat weten dat er rond het RUP Sportvelden momenteel geen acties ondernomen worden, maar dat er volgend tennisseizoen nog getennist en gevolleybald zal worden op de terreinen in Wortel.

 

Schepen Piet Van Bavel (fractie Hoogstraten Leeft) meldt dat het initieel de bedoeling was om de Mjeelse Pier te verhuizen, maar dat dit uiteindelijk aangepast werd omwille van de bezorgdheden van lokale inwoners.

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) laat weten dat het bestuur nog steeds bezig is met de realisatie van de pocketparkings, maar dat het niet duidelijk is of de parking van de politie aan de Leemstraat hiervoor kan dienen.

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de beleidsevaluatie in het semesterrapport Meerjarenplan 2023 - semester 2.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Punt bijlagen/links Semesterrapport 2023-2 Prioritaire.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2023 van stad en OCMW Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De geconsolideerde jaarrekening 2023 van de stad en het OCMW Hoogstraten (met volgnummer budgettaire boekhouding 95295 en volgnummer algemene boekhouding 30624) is beschikbaar.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De Vlaamse Regering keurde op 30 maart 2018 het besluit over de beleids- en beheerscyclus definitief goed. Dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus met de bijbehorende bijlagen met de schema's en de rekeningestelsels geeft op zijn beurt uitvoering aan het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018.

 

Argumentatie

 

De enkelvoudige jaarrekening 2023 van het OCMW Hoogstraten geeft - voor de tussenkomst door de stad (!) - volgende kerncijfers:

•in de exploitatie wordt een tekort genoteerd van 351 600 EUR.

•bij de investeringen is er een overschot van 1 058 085 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: - 814 863 EUR

•autofinancieringsmarge : - 1 008 687 EUR

 

De enkelvoudige jaarrekening 2023 van het OCMW Hoogstraten geeft - na de tussenkomst door de stad (!) - volgende kerncijfers:

•in de exploitatie wordt een overschot genoteerd van 463 264 EUR.

•bij de investeringen is er een overschot van 1 058 085 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: 0 EUR

•autofinancieringsmarge : - 193 824 EUR

 

De enkelvoudige jaarrekening 2023 van de stad Hoogstraten geeft - voor de tussenkomst door de stad aan het OCMW (!) -volgende kerncijfers:

•in de exploitatie wordt een overschot genoteerd van 11 329 094 EUR.

•bij de investeringen is er een tekort van 5 509 354 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: -+ 5 246 350 EUR

•autofinancieringsmarge : 10 524 254 EUR

 

 

De enkelvoudige jaarrekening 2023 van de stad Hoogstraten geeft - na de tussenkomst door de stad aan het OCMW (!) volgende kerncijfers:

•in de exploitatie wordt een overschot genoteerd van 10 514 230 EUR.

•bij de investeringen is er een tekort van 5 509 354 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: + 4 431 487 EUR

•autofinancieringsmarge : 9 709 391 EUR

 

De geconsolideerde jaarrekening 2023 van de stad en het OCMW Hoogstraten (met volgnummer budgettaire boekhouding 95295 en volgnummer algemene boekhouding 30624) is beschikbaar.

•in de exploitatie wordt een overschot genoteerd van 10 977 494 EUR.

•bij de investeringen is er een tekort van 4 451 269 EUR.

•budgettair resultaat van het boekjaar: +4 431 487 EUR

•autofinancieringsmarge : 9 515 567 EUR

 

 

Deze jaarrekening 2023 zal voorgelegd worden aan:

 

        college en vast bureau van 9/4/2024

        commissie van financiën op 15 april 2024

        gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 22 april 2024

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) geeft aan dat hij na de commissie financiën van maandag 15/04 laatsleden waar de financiële directeur een duidelijke uitleg heeft gegeven over de financiële toestand van de stad Hoogstraten eigenlijk niet veel meer toe te voegen heeft dan enkel het team financiën en alle medewerkers van de stad te danken voor het schitterend resultaat dat de laatste 5 jaar samen werd neergezet. 

De pagina's 9 en 10 omtrent de kerncijfers geven duidelijk aan met welke uitzonderlijke precisie, transparantie we in 2022 een budget hebben gepresenteerd voor budget 2023. 

Bijna alle cijfers zitten tussen de 90 en 100%. In schooltermen zou dit een schitterend resultaat zijn, geslaagd met grote onderscheiding en felicitaties van de jury.

Schepen Roger Van Aperen wilt de gemeenteraad er nog aan de afspraak herinneren adie gemaakt is bij het begin van deze legislatuur: 

        geen verhoging van de aanvullende belastingen op de personenbelasting gedurende deze legislatuur.... en dat zal zo verlopen tot eind 2024

        geen verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing... en ook dit zal zo zijn tot einde 2024. 

        het beloofde gecumuleerd budgettair resultaat zal eind van de legislatuur minstens € 5.000.000,- bedragen wat moet toelaten aan de nieuwe ploeg om goed te starten. Eind 2024 zal dit € 11.000.000 bedragen dus het dubbel van het beloofde... indien de voorziene 35M niet zal gehaald worden dan zal het resultaat nog veel beter zijn en mogelijks oplopen tot 20M. 

Schepen Van Aperen wenst zijn collega's van Hoogstraten Leeft en N-VA te danken voor de steun die hij gedurende deze 6 jaar heeft mogen ontvangen. Het was niet altijd gemakkelijk  want Corona en vooral de energiecrisis met de daarop volgende loonaanpassingen waren niet gemakkelijk maar jullie hebben meegedacht, gevolgd en uiteindelijk mogen jullie ook fier zijn op het resultaat en de verwezenlijkingen.

 

Raadslid Herman Snoeys (fractie Hoogstraten Leeft) wenst allereerst de financieel directeur en de mensen van zijn dienst uitdrukkelijk te danken voor het vele werk en de duidelijke cijfers aangevuld met begrijpbare info die de gemeenteraadsleden voor de gemeenteraad van vandaag en zeker ook voor de commissie financiën van 15 april mochten ontvangen!

Volgens raadslid Snoeys kan het stadsbestuur een goed rapport voorleggen, met € 61 657 562,- geconsolideerde inkomsten en € 49 680 068,- geconsolideerde uitgaven. In 2023 was er dus een flink overschot! De fractie Hoogstraten Leeft is hier heel blij mee.

Raadslid Snoeys meent natuurlijk ook te weten dat er in 2023 maar 43 % investeringsuitgaven zijn gerealiseerd, maar ook dat er de komende jaren nog heel wat financiële uitdagingen wachten.

Maar de huidige meerderheid kreeg op zeer regelmatige basis hier in de gemeenteraad te horen dat wij alle euro’s van de stad aan het opdoen waren. Raadslid Snoeys denkt dat de cijfers die vandaag voorliggen iets anders zeggen.

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) meent dat er een gedetailleerd overzicht voorligt dat een goed inzicht geeft in de gemeentelijke financiën. Hij bedankt de financiële dienst om dit op deze manier inzichtelijk aan de raadsleden ter beschikking te stellen.

Dat de financiën er nu en ook naar het laatste jaar van deze legislatuur er op papier goed uitzien, is een meevaller. Raadslid Leemans wilt toch enkele kanttekeningen maken bij de cijfers:

        Het afgelopen jaar werden enkele bestemde gelden aangewend: zo werden de gespaarde gelden van het zilverfonds gebruikt om de pensioenen te sparen, ook al zullen de uitgaven voor de pensioenen de volgende niet dalen, integendeel. Ook werd het grondfonds aangewend om bejaardenwoningen in Meersel Dreef te betalen en de renovatie van de Mouterij te bekostigen. Samen gaat dit om een kleine € 5 miljoen éénmalig financiële meevaller.

        Andere eenmalige meevallers kunnen we bijvoorbeeld terugvinden in de verkoop van gronden van het OCMW.

        We hebben vorig jaar ook moeten vaststellen dat in een aantal dossiers het doel primeerde boven de financiën: denk maar aan de grondruil voor de parking bij de Mosten

        Dat een aantal dossiers nog niet in uitvoering zijn, kunnen we zien in de minder hoge cijfers bij de realisatiegraad en dat heeft ook een positieve impact op de financiën. Uiteraard zullen deze projecten op termijn normaal gezien wel gerealiseerd worden en zullen de rekeningen dan betaald worden.

        De voorziene budgetten voor energie moeten gelukkig niet worden opgebruikt, dat er in deze post werd overgebudgetteerd, is te verdedigen gezien het voorzichtigheidsbeginsel. Dat hier dus budgetoverschot is, is een mooi cadeau voor het budget.

De jaarrekening geeft een iets positiever beeld dan wat de meerjarenplanning ons de afgelopen jaren deed vermoeden. Maar dat betekent niet dat we safe zitten. Er staan de volgende legislatuur(en) nog heel wat uitdagingen op de agenda: denk aan het vastgoedplan, dienstverleningsplan, een cultuurhuis, personeelsbeleid,...  En we zijn van mening dat er een inhaalbeweging zal moeten worden gemaakt als het gaat over sociale huisvesting, kinderopvang, het uitvoeren van een mobiliteitskader, een klimaatplan en een plan ruimte. Er liggen dus nog heel wat uitgaven op de boterham waar de voorzetten deze legislatuur al voor werden en worden gegeven.

 

Raadslid Marc Haseldonckx (fractie CD&V) stelt vast dat de jaarrekening afsluit met een positief beschikbaar budget van € 4,4 miljoen vs het initieel  -€ 7,7 miljoen van het meerjarenplan.
Een analyse van de cijfers toont aan dat het positieve beeld van de jaarrekening voornamelijk te wijten is aan minder uitgaven aan personeelskosten (omwille van niet invulling van vacante plaatsen) en aan niet uitgevoerde investeringen goed voor € 12 miljoen (€ 9 miljoen uitgevoerd vs gebudgetteerd € 20,9 miljoen).
Na inbreng van het resultaat 2023 in de M2 wordt het beschikbaar budget voor 2024 opgetrokken naar € 9,96 miljoen in plaats van het gebudgetteerde € 6,6 miljoen.
Maar wel blijft voor 2024 het boekhoudkundig resultaat - € 27,4 miljoen.

Een realistische kijk op de financiële cijfers stelt dat er toekomstgericht nog heel wat onzekerheden zijn op financieel vlak. Wat met de financiële haalbaarheid indien alle geplande en overgeboekte investeringen toch worden uitgevoerd? Wat met de personeelskosten als alle openstaande vacatures in het organogram worden opgevuld?
We kennen in 2023 reeds een personeelsuitgavestijging met € 1,9 miljoen tov boekjaar 2022.

Toekomtgericht is er geen budget voorzien voor verkeerveiligheid, met name de aanleg van fietspaden Ulicotenseweg, Chaamseweg, Gelmelstraat, Lak en uitvoering fietspad Meersel-Dreef. En wat met de Kerkstraat in Meerle?

Het geplande cultuurhuis is op de lange baan geschoven omwille van budgettaire redenen. De financiële impact op de exploitatie-uitgaven, mocht dit project worden uitgevoerd, is momenteel gewoonweg niet haalbaar.

Brandweerkazerne en politiekantoor, ramingen voor de bouw zijn gekend. Maar de eerste steen moet nog worden gelegd. Wat zullen uiteindelijk de meerkosten zijn voor deze projecten?

Vastgoedplan CO2 neutraliteit. Geraamd kostenplaatje aan de huidige prijzen is € 41 miljoen om het gemeentelijk patrimonium energie neutraal te maken. Hiervan wordt € 20 miljoen gepland in de volgende legislatuur. Dit is momenteel niet opgenomen in de geraamde budgetten en is ook financieel niet realistisch.

In hoeverre zal Vlaanderen na 2024 nog tussenkomen in de responsabiliseringsbijdrage, nu 50 % en goed voor 360.000 euro.
Blijven de subsidies zoals nu gekend. Ook Vlaanderen zal sterk dienen te besparen.

Ongetwijfeld zullen er nog prioritaire doelstellingen toekomstgericht invulling moeten krijgen.

En wat betreft de voorliggende cijfers, we mogen niet vergeten dat er deze legislatuur voor € 16,5 miljoen werd geleend, het zilverfonds werd opgesoupeerd en het grondfonds zwaar werd aangesproken. Samen ook goed voor € 4,7 miljoen.

Het bedrag op de rekening (gegevens uit de thesaurietoestand) betreft volgens raadslid Haseldonckx een momentopname. Het enige wat duidelijkheid geeft over de financiële mogelijkheden is je beschikbaar budgettair kapitaal.
Wat zegt bv een bedrag van € 100 miljoen op je rekening als je nog € 97 miljoen openstaande facturen moet betalen. Dan heb je uiteindelijk maar € 3 miljoen  beschikbaar  om mee te werken.

Het beschikbaar budgettair resultaat eind deze legislatuur zal volstaan om de personeelskosten en de werkingskosten te betalen voor de komende legislatuur, en dat is het. Er zal structureel en fundamenteel dienen te worden ingegrepen om voldoende financiële middelen te genereren om na 2024 nog te kunnen investeren . Onder andere belastingverhogingen zijn dan ook niet uit te sluiten.

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) laat nog weten dat met de gemeenteraad de bestemming van de niet bestemde gelden (grondfonds en zilverfonds) versoepeld heeft. Hier is dus iets mee gedaan.

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 (volgnummer budgettaire boekhouding 95295 en volgnummer algemene boekhouding 30624) zoals vastgesteld door het vast bureau voor wat betreft het OCMW goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 (volgnummer budgettaire boekhouding 95295 en volgnummer algemene boekhouding 30624) voor wat betreft het gedeelte van de stad goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 (volgnummer budgettaire boekhouding 95295 en volgnummer algemene boekhouding 30624) voor wat betreft de consolidatie van stad en OCMW goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Punt bijlagen/links 2 - Financiële scorekaart - Hoogstraten.pdf Download
OCMW - J2 voor tussenkomst STAD.pdf Download
4 - Hoogstraten Jaarrekening 31.12.2023 - Documentatie.pdf Download
OCMW - J2 na tussenkomst STAD.pdf Download
STAD - J2 voor tussenkomst tekort OCMW.pdf Download
J2 CONSO - beleidsrapporten definitief.pdf Download
1 - Hoogstraten - Jaarrekening 31.12.2023 - Verslag.pdf Download
STAD - J2 na tussenkomst tekort OCMW.pdf Download
3 - Financiële analyse - Hoogstraten.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Kennisname van de rapportering van de financieel directeur bij boekjaar 2023.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid minstens eenmaal per jaar aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad.

Dat rapport omvat :

- de thesaurie en liquiditeit

- de beheerscontrole en evolutie van de budgetten

- het debiteurenbeheer

- de krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen met budgettaire en financiële impact

 

Dit rapport is opgemaakt naar aanleiding van de opmaak jaarrekening 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de BBC.

        Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de BBC.

 

Argumentatie

 

Het rapport werd opgesteld op 4 april 2024 en werd voorgelegd ter kennisname aan college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 9 april 2024.

Het wordt eveneens ter kennisname voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad in zitting van 22 april 2024.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) geeft de doos die hij tijdens een vorige gemeenteraad leeg mocht ontvangen terug aan de fractie Anders, met daarop de financiële cijfers van 2018 en 2023 opgeschreven.

 

Raadslid Fons Jacobs (fractie Anders) merkt op dat de tool 'subsidiemanager' aangekocht werd, maar dat deze niet gebruikt wordt.  Hij stelt de vraag waarom deze niet wordt gebruikt en wat deze heeft gekost.

Verder wenst hij graag te vernemen hoeveel visums er in 2023 door de financieel directeur werden geweigerd.

 

Schepen Roger Van Aperen laat weten dat het niet mogelijk is om te achterhalen hoeveel visums er geweigerd werden, en dat hij zal navragen waarom de subsidiemanager niet gebruikt wordt.

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van de financieel directeur bij boekjaar 2023.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten werd op 6 februari 2024 goedgekeurd door de kerkraad.

 

        Overschot in de exploitatie van 112 786,08 EUR

        Overschot/tekort in investeringen van 0,00 EUR

        Kastoestand per 31/12/2023 van 112 786,08 EUR

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

        Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

         

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Sint Katharina goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Sint Katharina goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle werd op 15 januari 2024 goedgekeurd door de kerkraad.

 

        Overschot in de exploitatie van 111 143,35 EUR

        Geen overschot of tekort in investeringen in 2023

        Kastoestand per 31/12/2023 van 111 143,35 EUR

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

        Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Punt bijlagen/links CBS 28-03-2024_0900_Uittreksel in pdf_GR_ Jaarrek. 2023 kerkfabriek Meerle.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten werd op 8 februari 2024 goedgekeurd door de kerkraad.

 

        Overschot in de exploitatie van 441 179,36 EUR

        Overschot in investeringen van 283 239,16 EUR

        Kastoestand per 31/12/2023 van 724 418,52 EUR

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

        Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx (fractie CD&V) vraagt of er meer nieuws is over de staat van het vermogen van de kerkfabrief Sin Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten.

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) geeft aan dat hier nog een antwoord over bezorgd moet worden. Hij zal dit navragen.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Punt bijlagen/links CBS 28-03-2024_0900_Uittreksel in pdf_GR_ Jaarrek. 2023 kerkfabriek Begijnhof.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint Clemens Minderhout.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Minderhout werd op 15 februari 2024 goedgekeurd door de kerkraad.

 

        Overschot in de exploitatie van 3 418,66 EUR

        Overschot in investeringen van 375 960,37 EUR

        Kastoestand per 31/12/2023 van 379 379,03 EUR

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

        Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek van Minderhout goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) vraagt om een toelichting toe te voegen aan het dossier zodat dit duidelijker is voor de raadsleden (idem voor het dossier van kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer).

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) geeft aan dat dit meegenomen zal worden.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek van Minderhout goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Punt bijlagen/links CBS 28-03-2024_0900_Uittreksel in pdf_GR_ Jaarrek. 2023 kerkfabriek Minderhout.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2023 van de kerkfabriek OLV Bezoeking Meer werd op 5 februari 2024 goedgekeurd door de kerkraad.

 

        Overschot in de exploitatie van 5 435,40 EUR

        Geen overschot of tekort in investeringen in 2023

        Kastoestand per 31/12/2023 van 5 435,40 EUR

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

        Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek OLV Bezoeking Meer goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx (fractie CD&V) vraagt of er meer nieuws is over de staat van het vermogen van de kerkfabrief Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer.

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) geeft aan dat hier nog een antwoord over bezorgd moet worden. Hij zal dit navragen.

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) heeft gelezen dat er een overleg is geweest tussen de gemeente en het kerkbestuur om de financiën te optimaliseren. Hij vraagt of hier al actie rond ondernomen is.

Dit is niet het geval.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek OLV Bezoeking Meer goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Punt bijlagen/links CBS 28-03-2024_0900_Uittreksel in pdf_GR_ Jaarrek. 2023 Kerkfabriek Meer.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Wortel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek van Wortel werd op 26 februari 2024 goedgekeurd door de kerkraad.

Overschot in de exploitatie van 92 244,54 EUR

Overschot in investeringen van 128 424,31  EUR

Kastoestand per 31/12/2023 van 220 668,85 EUR

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

        Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

  Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek van Wortel goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek van Wortel goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Punt bijlagen/links CBS 28-03-2024_0900_Uittreksel in pdf_GR_ Jaarrek. 2023 kerkfabriek Wortel.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring van aandelensplitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV op de buitengewone algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

  1. Wat de aandelensplitsing betreft

 

De aandelensplitsing kadert in de partiële splitsingsoperaties bedoeld in de volgende agendapunten.

 

Deze partiële splitsingsoperaties kaderen in de uitvoering van de Vlaamse regelgeving tot hervorming van landschap van de sociale huisvesting, o.m. het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen.

 

Deze reglementering heeft de  sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samengebracht en omgevormd tot één enkele woonactor, nl. woonmaatschappijen, heeft werkingsgebieden afgebakend en heeft ertoe geleid dat per werkingsgebied één woonmaatschappij wordt erkend.

 

Woonboog heeft de erkenning verkregen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden. De Noorderkempen heeft de erkenning verkregen als de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.

 

De beide woonmaatschappijen zijn momenteel echter ook nog actief in elkaars werkingsgebied en zijn derhalve verplicht om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is. De Partijen hebben ervoor geopteerd om deze wederzijdse overdrachten te realiseren door middel van twee partiële splitsingen, de ene vanuit Woonboog naar De Noorderkempen, de andere vanuit De Noorderkempen naar Woonboog. Daartoe hebben de bestuursorganen van de beide maatschappijen gezamenlijk twee splitsings-voorstellen opgesteld.

 

In dat kader stellen de bestuursorganen voor om door middel van een aandelensplitsing elk van de 55.933 bestaande aandelen van Woonmaatschappij De Noorderkempen te vervangen door vijf nieuwe aandelen (“stock split”), zodat de aandelen in beide vennootschappen een gelijke inbrengwaarde hebben van EUR 2,50 (twee euro vijftig eurocent). Na deze aandelensplitsing zal Woonmaatschappij De Noorderkempen 279.665 aandelen hebben uitgegeven met elk een waarde van EUR 2,50.

 

Dat het voorgelegde voorstel van aandelensplitsing kan worden goedgekeurd;

 

  1. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De goedkeuring van de aandelensplitsing heeft niet onmiddellijk uitwerking.

 

De goedkeuring wordt verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie volgend agendapunt);

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie agendapunt volgend op het volgend agendapunt);

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

De beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 20 april 2023 tot erkenning van Woonmaatschappij De Noorderkempen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord;

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 april 2023 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba Bouwmaatschappij De Noorderkempen naar de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Argumentatie

 

  1. Wat de buitengewone algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 27 maart 2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd de voormelde aandelensplitsing goed te keuren.

 

Gelet op de statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De aandelensplitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, waarbij ieder bestaand aandeel wordt gesplitst in vijf nieuwe aandelen, zodat het aantal uitgegeven aandelen van 55.933 met een inbrengwaarde van 12,50 euro wordt gebracht op 279.665 aandelen met een inbrengwaarde van 2,50 euro, wordt goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen krijgt de opdracht op de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring voor het splitsingsvoorstel m.b.t. de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV ten gunste van Woonboog BV, en de daarmee samenhangende statutenwijzigingen, op de buitengewone algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonboog, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog en uitgifte van aandelen door Woonboog aan de aandeelhouders van Woonmaatschappij De Noorderkempen en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

1. Wat de partiële splitsing betreft

 

Het Vlaamse Gewest heeft bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen.

 

Er wordt één woonmaatschappij erkend per werkingsgebied.

 

Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de woonmaatschappijen afgebakend, waardoor Woonmaatschappij De Noorderkempen verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen naar Woonboog en, omgekeerd, Woonboog verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen aan Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals VMSW / Wonen in Vlaanderen en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken zijn uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV")en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in het voorliggend voorstel van partiële splitsing.

 

De betrokken Vennootschappen zijn op het moment van het opstellen van het Splitsingsvoorstel allebei reeds omgevormd tot woonmaatschappij, met de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), en hebben hun statuten aangepast aan de reglementering betreffende de woonmaatschappijen.

 

Woonboog heeft de erkenning verkregen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden. De Noorderkempen heeft de erkenning verkregen als de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.

 

De beide woonmaatschappijen zijn momenteel echter ook nog actief in elkaars werkingsgebied en zijn derhalve verplicht om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is. De Partijen hebben ervoor geopteerd om deze wederzijdse overdrachten te realiseren door middel van twee partiële splitsingen, de ene vanuit Woonboog naar De Noorderkempen, de andere vanuit De Noorderkempen naar Woonboog.

 

Gelet op het gemeenschappelijk voorstel tot partiële splitsing zoals opgemaakt en goedgekeurd door de bestuursorganen van:

        WOONBOOG, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Campus Blairon 599, 2300 Turnhout, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0403.773.287, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

en

        WOONMAATSCHAPPIJ DE NOORDERKEMPEN, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Kweekstraat 4b, 2330 Merksplas, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0427.003.106, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

 

Gelet op dit gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen op 26 maart 2024 en door het bestuursorgaan van Woonboog op 27 maart 2024;

Gelet op de neerlegging van het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing op de griffie van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, minstens zes weken voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024;

 

Dat het voorgelegde voorstel van partiële splitsing kan worden goedgekeurd;

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De goedkeuring van de partiële splitsing heeft niet onmiddellijk uitwerking.

 

De goedkeuring wordt verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de buitengewone algemene vergadering van Woonboog;

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen;

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

De beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 20 april 2023 tot erkenning van Woonmaatschappij De Noorderkempen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord;

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 april 2023 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba Bouwmaatschappij De Noorderkempen naar de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Argumentatie

 

3. Wat de buitengewone algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 27 maart 2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het voormelde gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing goed te keuren.

 

Gelet op de statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog, en de statutenwijzigingen die daarmee gepaard gaan, worden goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing, d.w.z. de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonboog, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog en uitgifte van aandelen door Woonboog aan de aandeelhouders van Woonmaatschappij De Noorderkempen en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen krijgt de opdracht op de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring van het splitsingsvoorstel m.b.t. de partiële splitsing van Woonboog BV ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV, en daarmee samenhangende statutenwijzigingen,  op de buitengewone algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV d.d. 21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonmaatschappij De Noorderkempen, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen en uitgifte van aandelen door Woonmaatschappij De Noorderkempen aan de aandeelhouders van Woonboog en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog.

 

1. Wat de partiële splitsing betreft

 

Het Vlaamse Gewest heeft bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen.

 

Er wordt één woonmaatschappij erkend per werkingsgebied.

 

Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de woonmaatschappijen afgebakend, waardoor Woonmaatschappij De Noorderkempen verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen naar Woonboog en, omgekeerd, Woonboog verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen aan Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals Wonen in Vlaanderen en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken zijn uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV")en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in het voorliggend voorstel van partiële splitsing.

 

De betrokken Vennootschappen zijn op het moment van het opstellen van het Splitsingsvoorstel allebei reeds omgevormd tot woonmaatschappij, met de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), en hebben hun statuten aangepast aan de reglementering betreffende de woonmaatschappijen.

 

Woonboog heeft de erkenning verkregen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden. De Noorderkempen heeft de erkenning verkregen als de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.

 

De beide woonmaatschappijen zijn momenteel echter ook nog actief in elkaars werkingsgebied en zijn derhalve verplicht om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is. De Partijen hebben ervoor geopteerd om deze wederzijdse overdrachten te realiseren door middel van twee partiële splitsingen, de ene vanuit Woonboog naar De Noorderkempen, de andere vanuit De Noorderkempen naar Woonboog.

 

Gelet op het gemeenschappelijk voorstel tot partiële splitsing zoals opgemaakt en goedgekeurd door de bestuursorganen van:

        WOONBOOG, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Campus Blairon 599, 2300 Turnhout, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0403.773.287, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

en

        WOONMAATSCHAPPIJ DE NOORDERKEMPEN, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Kweekstraat 4b, 2330 Merksplas, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0427.003.106, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

 

Gelet op dit gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen op 26 maart 2024 en door het bestuursorgaan van Woonboog op 27 maart 2024;

 

Gelet op de neerlegging van het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing op de griffie van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, minstens zes weken voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024;

 

Dat het voorgelegde voorstel van partiële splitsing kan worden goedgekeurd;

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De goedkeuring van de partiële splitsing heeft niet onmiddellijk uitwerking.

 

De goedkeuring wordt verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog door de buitengewone algemene vergadering van Woonboog;

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen;

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

De beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen zal uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 20 april 2023 tot erkenning van Woonmaatschappij De Noorderkempen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord;

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 april 2023 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba Bouwmaatschappij De Noorderkempen naar de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Argumentatie

 

3. Wat de buitengewone algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 27 maart 2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het voormelde gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing goed te keuren.

 

Gelet op de statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen, en de statutenwijzigingen die daarmee gepaard gaan, worden goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing, d.w.z. de partiële splitsing van Woonboog, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonmaatschappij De Noorderkempen, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen en uitgifte van aandelen door Woonmaatschappij De Noorderkempen aan de aandeelhouders van Woonboog en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen krijgt de opdracht op de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Machtiging tot inkoop van eigen aandelen van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV en bepalen van de voorwaarden, op de bijzondere algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

1. Wat de machtiging betreft

 

De partiële splitsing van Woonboog, bedoeld in vorig agendapunt, leidt ertoe dat Woonmaatschappij De Noorderkempen een inbreng in natura ontvangt. In ruil daarvoor geeft zij aandelen uit, die rechtstreeks toekomen aan de huidige aandeelhouders van Woonboog.

 

Dit strookt echter niet met de bedoeling van de Vlaamse wetgever, onder meer omdat aandelen (moeten) worden toegekend aan gemeenten (en OCMW’s van gemeenten) gelegen buiten het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

 

Woonmaatschappij De Noorderkempen stelt voor om deze problematiek te verhelpen en de aandelen “recht te zetten” door middel van een inkoop van eigen aandelen gevolgd door een vervreemding van eigen aandelen.

 

Daartoe wordt aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot inkoop van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (inkoop tegen inbrengwaarde).

 

Het aanbod tot inkoop wordt gericht tot alle aandeelhouders. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die niet tot het werkingsgebied van Woonmaatschappij De Noorderkempen behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om in te gaan op het aanbod tot inkoop.

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De machtiging is maar zinvol indien de partiële splitsingen tot stand komen.

 

De machtiging wordt dan ook verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie agendapunt voor het vorige agendapunt);

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie vorig agendapunt);

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

De beslissingen van de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV.

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021.

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde.

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

        Beslissing van de Vlaamse regering van 20 april 2023 tot erkenning van Woonmaatschappij De Noorderkempen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 april 2023 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba Bouwmaatschappij De Noorderkempen naar de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Argumentatie

 

3. Wat de bijzondere algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 28 maart 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het bestuursorgaan te machtigen om over te gaan tot inkoop van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

 

Gelet op de statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad stemt ermee in om het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen te machtigen om over te gaan tot inkoop van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen krijgt de opdracht op de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Machtiging tot vervreemding van eigen aandelen van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV en bepalen van de voorwaarden, op de bijzondere algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

1. Wat de machtiging betreft

De partiële splitsing van Woonboog, bedoeld in agendapunt voor vorig agendapunt, leidt ertoe dat Woonmaatschappij De Noorderkempen een inbreng in natura ontvangt. In ruil daarvoor geeft zij aandelen uit, die rechtstreeks toekomen aan de huidige aandeelhouders van Woonboog.

 

Dit strookt echter niet met de bedoeling van de Vlaamse wetgever, onder meer omdat aandelen (moeten) worden toegekend aan gemeenten (en OCMW’s van gemeenten) gelegen buiten het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

 

Woonmaatschappij De Noorderkempen stelt voor om deze problematiek te verhelpen en de aandelen “recht te zetten” door middel van een inkoop van eigen aandelen gevolgd door een vervreemding van eigen aandelen.

 

Daartoe wordt, zoals vermeld in vorig agendapunt, aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot inkoop van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (inkoop tegen inbrengwaarde).

 

Het aanbod tot inkoop wordt gericht tot alle aandeelhouders. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die niet tot het werkingsgebied van Woonmaatschappij De Noorderkempen behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om in te gaan op het aanbod tot inkoop.

 

Nadat aldus eigen aandelen zijn ingekocht, wenst Woonmaatschappij De Noorderkempen de ingekochte aandelen te kunnen vervreemden, om te vermijden dat zij de aandelen zou moeten vernietigen. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die wel tot het werkingsgebied van Woonmaatschappij De Noorderkempen behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om deze aandelen te verwerven.

 

Daartoe wordt, zoals vermeld in het agendapunt, aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot vervreemding van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (verkoop tegen inbrengwaarde).

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De machtiging is maar zinvol indien de partiële splitsingen tot stand komen.

 

De machtiging wordt dan ook verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie tweede agendapunt van deze reeks voorleggingen);

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie derde agendapunt van deze reeks voorleggingen);

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

De beslissingen van de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 20 april 2023 tot erkenning van Woonmaatschappij De Noorderkempen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 april 2023 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba Bouwmaatschappij De Noorderkempen naar de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Argumentatie

 

3. Wat de bijzondere algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 28 maart 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het bestuursorgaan te machtigen om over te gaan tot vervreemding van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

 

Gelet op de statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad stemt ermee in om het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen te machtigen om over te gaan tot vervreemding van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen krijgt de opdracht op de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring agenda’s en mandatering van de vertegenwoordiger op de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeente neemt deel in de Woonmaatschappij De Noorderkempen BV.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV.

 

Argumentatie

 

Gelet op de uitnodiging van 27 en 28 maart 2024 voor de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV waarbij aan de vennoten wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de agenda’s en een gevolmachtigde aan te duiden voor deze gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering;

 

Gelet op de statuten van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

Gelet op het gemeenteraadsbesluit de dato 26 juni 2023 houdende de aanduiding van Marcel Verschueren als vertegenwoordiger voor alle algemene vergaderingen van Woonmaatschappij De Noorderkempen bv gedurende deze legislatuur;

.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV op dinsdag 21 mei 2024, en keurt deze goed.

Artikel 2:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om op deze vergaderingen te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering om de gemeente te vertegenwoordigen in de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV op 21 mei 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden).

Artikel 3:

Als lid voor de algemene vergaderingen van de Woonmaatschappij De Noorderkempen BV wordt namens de gemeente herbevestigd: raadslid Marcel Verschueren.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring van het splitsingsvoorstel m.b.t. de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV ten gunste van Woonboog BV, en daarmee samenhangende statutenwijzigingen, op de buitengewone algemene vergadering van Woonboog BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonboog, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog en uitgifte van aandelen door Woonboog aan de aandeelhouders van Woonmaatschappij De Noorderkempen en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

1. Wat de partiële splitsing betreft

 

Het Vlaamse Gewest heeft bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen.

 

Er wordt één woonmaatschappij erkend per werkingsgebied.

 

Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de woonmaatschappijen afgebakend, waardoor Woonmaatschappij De Noorderkempen verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen naar Woonboog en, omgekeerd, Woonboog verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen aan Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals VMSW / Wonen in Vlaanderen en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken zijn uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV")en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in het voorliggend voorstel van partiële splitsing.

 

De betrokken Vennootschappen zijn op het moment van het opstellen van het Splitsingsvoorstel allebei reeds omgevormd tot woonmaatschappij, met de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), en hebben hun statuten aangepast aan de reglementering betreffende de woonmaatschappijen.

 

Woonboog heeft de erkenning verkregen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden. De Noorderkempen heeft de erkenning verkregen als de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.

 

De beide woonmaatschappijen zijn momenteel echter ook nog actief in elkaars werkingsgebied en zijn derhalve verplicht om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is. De Partijen hebben ervoor geopteerd om deze wederzijdse overdrachten te realiseren door middel van twee partiële splitsingen, de ene vanuit Woonboog naar De Noorderkempen, de andere vanuit De Noorderkempen naar Woonboog.

 

Gelet op het gemeenschappelijk voorstel tot partiële splitsing zoals opgemaakt en goedgekeurd door de bestuursorganen van:

        WOONBOOG, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Campus Blairon 599, 2300 Turnhout, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0403.773.287, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

en

        WOONMAATSCHAPPIJ DE NOORDERKEMPEN, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Kweekstraat 4b, 2330 Merksplas, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0427.003.106, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

 

Gelet op dit gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen op 26 maart 2024 en door het bestuursorgaan van Woonboog op 27 maart 2024;

 

Gelet op de neerlegging van het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing op de griffie van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, minstens zes weken voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024;

 

Dat het voorgelegde voorstel van partiële splitsing kan worden goedgekeurd;

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De goedkeuring van de partiële splitsing heeft niet onmiddellijk uitwerking.

 

De goedkeuring wordt verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de buitengewone algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen;

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen;

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

De beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonboog zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonboog BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 16 december 2022 tot erkenning van Woonboog als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 november 2022 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba De Ark naar de bv Woonboog.

 

Argumentatie

 

3. Wat de buitengewone algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 28 maart 2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonboog, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het voormelde gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing goed te keuren.

 

Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog, en de statutenwijzigingen die daarmee gepaard gaan, worden goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing, d.w.z. de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonboog, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog en uitgifte van aandelen door Woonboog aan de aandeelhouders van Woonmaatschappij De Noorderkempen en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring van het splitsingsvoorstel m.b.t. de partiële splitsing van Woonboog BV ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen BV, en daarmee samenhangende statutenwijzigingen,  op de buitengewone algemene vergadering van Woonboog BV d.d. 21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonmaatschappij De Noorderkempen, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen en uitgifte van aandelen door Woonmaatschappij De Noorderkempen aan de aandeelhouders van Woonboog en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog.

 

1. Wat de partiële splitsing betreft

 

Het Vlaamse Gewest heeft bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen.

 

Er wordt één woonmaatschappij erkend per werkingsgebied.

 

Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de woonmaatschappijen afgebakend, waardoor Woonmaatschappij De Noorderkempen verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen naar Woonboog en, omgekeerd, Woonboog verplicht is een deel van haar patrimonium over te dragen aan Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals Wonen in Vlaanderen en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken zijn uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV")en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in het voorliggend voorstel van partiële splitsing.

 

De betrokken Vennootschappen zijn op het moment van het opstellen van het Splitsingsvoorstel allebei reeds omgevormd tot woonmaatschappij, met de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), en hebben hun statuten aangepast aan de reglementering betreffende de woonmaatschappijen.

 

Woonboog heeft de erkenning verkregen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden. De Noorderkempen heeft de erkenning verkregen als de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.

 

De beide woonmaatschappijen zijn momenteel echter ook nog actief in elkaars werkingsgebied en zijn derhalve verplicht om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is. De Partijen hebben ervoor geopteerd om deze wederzijdse overdrachten te realiseren door middel van twee partiële splitsingen, de ene vanuit Woonboog naar De Noorderkempen, de andere vanuit De Noorderkempen naar Woonboog.

 

Gelet op het gemeenschappelijk voorstel tot partiële splitsing zoals opgemaakt en goedgekeurd door de bestuursorganen van:

        WOONBOOG, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Campus Blairon 599, 2300 Turnhout, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0403.773.287, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

en

        WOONMAATSCHAPPIJ DE NOORDERKEMPEN, een besloten vennootschap (BV) naar Belgisch recht, woonmaatschappij, met zetel te Kweekstraat 4b, 2330 Merksplas, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer BE 0427.003.106, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afd. Turnhout),

 

Gelet op dit gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen op 26 maart 2024 en door het bestuursorgaan van Woonboog op 27 maart 2024;

 

Gelet op de neerlegging van het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing op de griffie van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, minstens zes weken voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024;

 

Dat het voorgelegde voorstel van partiële splitsing kan worden goedgekeurd;

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De goedkeuring van de partiële splitsing heeft niet onmiddellijk uitwerking.

 

De goedkeuring wordt verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog door de buitengewone algemene vergadering van Woonmaatschappij De Noorderkempen;

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen;

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

De beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonboog zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonboog BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 16 december 2022 tot erkenning van Woonboog als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 november 2022 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba De Ark naar de bv Woonboog.

 

Argumentatie

 

3. Wat de buitengewone algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 28 maart 2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonboog BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het voormelde gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing goed te keuren.

 

Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen, en de statutenwijzigingen die daarmee gepaard gaan, worden goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing, d.w.z. de partiële splitsing van Woonboog, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonmaatschappij De Noorderkempen, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen en uitgifte van aandelen door Woonmaatschappij De Noorderkempen aan de aandeelhouders van Woonboog en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de buitengewone algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Machtiging tot inkoop van eigen aandelen van Woonboog BV en bepalen van de voorwaarden, op de bijzondere algemene vergadering van Woonboog BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

1. Wat de machtiging betreft

 

De partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, bedoeld in het agendapunt voor vorig agendapunt, leidt ertoe dat Woonboog een inbreng in natura ontvangt. In ruil daarvoor geeft zij aandelen uit, die rechtstreeks toekomen aan de huidige aandeelhouders van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Dit strookt echter niet met de bedoeling van de Vlaamse wetgever, onder meer omdat aandelen (moeten) worden toegekend aan gemeenten (en OCMW’s van gemeenten) gelegen buiten het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

 

Woonboog stelt voor om deze problematiek te verhelpen en de aandelen “recht te zetten” door middel van een inkoop van eigen aandelen gevolgd door een vervreemding van eigen aandelen.

 

Daartoe wordt aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot inkoop van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (inkoop tegen inbrengwaarde).

 

Het aanbod tot inkoop wordt gericht tot alle aandeelhouders. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die niet tot het werkingsgebied van Woonboog behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om in te gaan op het aanbod tot inkoop.

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De machtiging is maar zinvol indien de partiële splitsingen tot stand komen.

 

De machtiging wordt dan ook verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie agendapunt voor vorig agendapunt);

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie vorig agendapunt );

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

De beslissingen van de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonboog zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonboog BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 16 december 2022 tot erkenning van Woonboog als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 november 2022 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba De Ark naar de bv Woonboog.

 

Argumentatie

 

3. Wat de bijzondere algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 28 maart 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonboog BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het bestuursorgaan te machtigen om over te gaan tot inkoop van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

 

Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad  stemt ermee in om het bestuursorgaan van Woonboog te machtigen om over te gaan tot inkoop van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Machtiging tot vervreemding van eigen aandelen van Woonboog BV en bepalen van de voorwaarden, op de bijzondere algemene vergadering van Woonboog BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

1. Wat de machtiging betreft

 

De partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, bedoeld in het eerste agendapunt in de reeks van de Woonboog, leidt ertoe dat Woonboog een inbreng in natura ontvangt. In ruil daarvoor geeft zij aandelen uit, die rechtstreeks toekomen aan de huidige aandeelhouders van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Dit strookt echter niet met de bedoeling van de Vlaamse wetgever, onder meer omdat aandelen (moeten) worden toegekend aan gemeenten (en OCMW’s van gemeenten) gelegen buiten het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

 

Woonboog stelt voor om deze problematiek te verhelpen en de aandelen “recht te zetten” door middel van een inkoop van eigen aandelen gevolgd door een vervreemding van eigen aandelen.

 

Daartoe wordt, zoals vermeld in het derde agendapunt in de reeks van de Woonboog, aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot inkoop van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (inkoop tegen inbrengwaarde).

 

Het aanbod tot inkoop wordt gericht tot alle aandeelhouders. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die niet tot het werkingsgebied van Woonboog behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om in te gaan op het aanbod tot inkoop.

 

Nadat aldus eigen aandelen zijn ingekocht, wenst Woonboog de ingekochte aandelen te kunnen vervreemden, om te vermijden dat zij de aandelen zou moeten vernietigen. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die wel tot het werkingsgebied van Woonboog behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om deze aandelen te verwerven.

 

Daartoe wordt, zoals vermeld in agendapunt 4, aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot vervreemding van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (verkoop tegen inbrengwaarde).

 

2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft

 

De machtiging is maar zinvol indien de partiële splitsingen tot stand komen.

 

De machtiging wordt dan ook verleend:

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie eerste agendapunt in de reeks van de Woonboog);

        onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring van de partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen door de respectieve buitengewone algemene vergadering van beide vennootschappen (zie tweede agendapunt in de reeks van de Woonboog);

en

        onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

De beslissingen van de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van de bv Woonboog zullen uitwerking verkrijgen op 1 juni 2024 (0u00).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonboog BV;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 16 december 2022 tot erkenning van Woonboog als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 november 2022 houdende goedkeuring van de statutenwijziging en omzetting van de cvba De Ark naar de bv Woonboog;

 

Argumentatie

 

3. Wat de bijzondere algemene vergadering betreft

 

Gelet op de uitnodiging van 28 maart 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonboog BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het bestuursorgaan te machtigen om over te gaan tot vervreemding van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

 

Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad stemt ermee in om het bestuursorgaan van Woonboog te machtigen om over te gaan tot vervreemding van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 te handelen conform deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring voor de agenda’s en mandatering van de vertegenwoordiger op de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van Woonboog BV d.d.  21 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeente neemt deel in Woonboog BV.

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Statuten van Woonboog BV.

 

 

Argumentatie

 

Gelet op de uitnodiging van 27 en 28 maart 2024 voor de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van 21 mei 2024 van Woonboog BV waarbij aan de vennoten wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de agenda’s en een gevolmachtigde aan te duiden voor deze gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering;

 

Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

 

Gelet op het gemeenteraadsbesluit de dato 28 november 2022 houdende de aanduiding van Roger Van Aperen als vertegenwoordiger voor alle algemene vergaderingen van Woonboog bv gedurende deze legislatuur.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en doch heeft wel degelijk beperkte "netto"- financiële impact.

 

DEEL 1: PARTIELE SPLITSING

 

Situatie vandaag:

6.000 aandelen DNK aan € 12,50/aandeel = totale waarde € 75.000

1.690 aandelen WB aan € 2,50/aandeel = totale waarde € 4.225

I.k.v. de stock split om gelijke waarde per aandeel als WB te hebben zal de stad Hoogstraten 30.000 aandelen DNK krijgen aan € 2,50/aandeel. Totale waarde blijft hetzelfde op € 75.000

 

Na de splitsing van DNK:

is er een waardedaling van het DNK aandeel naar € 1,772499/aandeel → totale waarde zakt van €75.000 naar € 53.175

ontvangt de stad Hoogstraten 10.023 extra aandelen van WB aan € 2,1774433 = totale waarde € 21.825

Finaal na splitsing DNK: € 53.175 (aandelen DNK) + € 21.825 (extra aandelen WB) =

€ 75.000

 

Na de splitsing van WB:

ontvangt stad Hoogstraten als aandeelhouder van WB 308 extra aandelen van DNK

Totaal geeft dat 30.308 aandelen DNK met totaal waarde van € 53.720

 

Finaal:

Aandelen DNK: 30.308 x € 1,772499/aandeel = totale waarde € 53.720

Aandelen WB: 11.713 x € 2,1774433/aandeel = totale waarde € 25.505

Totaal DNK + WB: € 79.225, dus gelijk aan de beginsituatie

 

DEEL 2: RECHTZETTING AANDELEN

 

Verkoop aandelen WB:

WB engageert zich om hun 11.713 aandelen terug te kopen → Brengt de stad Hoogstraten € 25.505 op.

 

Aankoop aandelen DNK:

DNK engageert zich ook om aandelen van aandeelhouders die niet in haar werkingsgebied actief zijn terug te kopen.

In totaal gaat het om 144.161 aandelen van DNK die bij aandeelhouders van WB zitten en die geen band hebben met het werkingsgebied van DNK.

Dit zijn 99.161 aandelen die uitgegeven zijn n.a.v. de splitsing van WB + 45.000 aandelen die Beerse (gemeente + OCMW) reeds in haar bezit had en nu ook moeten terugkomen.

Totaal = 144.161 aandelen x € 1,772499 = € 255.526

 

Voorstel is om deze 144.161 aandelen pro rata te verkopen aan de aandeelhouders van DNK, maar ook te zorgen dat de verhoudingen tussen de gemeenten gelijk blijft. Met het vertrek van Beerse en de bijkomende aandelen als aandeelhouder van WB wijzigt die verhouding nl.

Waar de stad Hoogstraten voor de splitsing 10,73% van de aandelen bezaten binnen DNK, wijzigt dit na de splitsing en het vertrek van Beerse naar 12,72%.

Indien we terug naar een gelijke verdeling willen tussen de gemeenten, zou dat 12,64% worden, wat een lichte correctie is en wat neerkomt op 18.222 aandelen in te kopen aan

€ 1,772499 = € 32.298.

 

Finaal:

Verkoop aandelen WB = + € 25.505

Aankoop aandelen DNK = - € 32.389

Resultaat: kost van € 6.884

→ dit is worst case scenario, dus indien ALLE vreemde aandeelhouders zouden verkopen.

 

Bij het bekend worden van de definitieve cijfers zal de stad de nodige budgetten dienen te voorzien indien deze operatie ook effectief budgettair dient geboekt te worden. Deze dienen dan opgenomen te worden in een eerstvolgende aanpassing van het MJP.

 

De financieel directeur heeft op 3/4/2024 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

Goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van Woonboog BV op dinsdag 21 mei 2024.

Artikel 2:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om op deze vergaderingen te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering om de gemeente te vertegenwoordigen in de gewone, buitengewone en bijzondere algemene vergadering van Woonboog BV op 21 mei 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden).

Artikel 3:

Als lid voor de algemene vergaderingen van de Woonboog BV wordt namens de gemeente herbevestigd: schepen Roger Van Aperen.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring jaarverslag met jaarrekening 2023 interlokale vereniging Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De lokale besturen van Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel werken sinds 2014 samen in de “Interlokale Vereniging (ILV) Noorderkempen”.

Het beheerscomité van de ILV gaf goedkeuring aan het jaarverslag met jaarrekening 2023. Zoals de overeenkomst met statutaire draagkracht het voorschrijft, wordt dit document ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en ocmw-raad van de partnergemeenten.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 8 van de overeenkomst met statutaire draagkracht van de ILV Noorderkempen.

        Besluit van het beheerscomité ILV Noorderkempen Werkt op 7 maart 2024 om het jaarverslag 2023 inhoudelijk goed te keuren en voor te leggen aan de ocmw- en gemeenteraden van de partnergemeenten.

 

Argumentatie

 

Volgens artikel 8 van de statuten van ILV Noorderkempen stelt het beheerscomité de jaarwerking en de rekeningen vast en legt die jaarlijks ter informatie en ter goedkeuring voor aan de raden van de lokale besturen die deelnemen. De jaarlijkse evaluatie van de werking van de ILV gebeurt door de aangesloten lokale besturen ter gelegenheid van de bespreking van deze documenten.

De jaarrekening is goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de raden van de deelnemende lokale besturen ze goedkeurt. Indien een lokaal bestuur niet reageert binnen de 60 dagen na voorlegging is de jaarrekening goedgekeurd.

 

Bijlage

 

jaarverslag 2023 ILK Noorderkempen

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Het beheerscomité ILV Noorderkempen stelde de bijdrage 2023 van de partnergemeenten vast als volgt:

Arendonk: 23.144,00 €

Baarle-Hertog: 5.081,46 €

Hoogstraten: 37.693,91 €

Merksplas: 15.228,73 €

Ravels:  26.459,27 €

Rijkevorsel: 21.482,26 €

Totaal: 129.089,64 €

 

Valt onder actie "We voeren via NK Werkt de regierol sociale economie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: “4/2/1/1”, beleidsitem: "algemene coördinatie ILV" met nummer 909-01 en algemeen rekeningnummer 64940000.
Voorzien budget 2023: 31.409,34 €
Geboekt: 30.669,16 €

 

Valt onder actie "We voeren via NK Werkt de regierol sociale economie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: “4/2/1/1”, beleidsitem: "Digibanken" met nummer 909-04 en algemeen rekeningnummer 64940000.
Voorzien budget 2023: 5.403,45 
Geboekt: 5.403,45 €

 

Valt onder actie "We zetten binnen de ILV NK bovenlokaal in op samenlevingsthema's" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: “2/2/2/2”, beleidsitem: "Gezondheidspromotie en ziektepreventie" met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer 64940000.

Voorzien budget 2023: 472,23€
Geboekt: 472,23€

 

 

Valt onder actie "We voeren via Noorderkempen Werkt de regierol Sociale Economie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: “4/2/1/1”, beleidsitem: "Regierol ILV" met nummer 909-03 en algemeen rekeningnummer 64940000.

Voorzien budget 2023: 1.105,03 €
Geboekt:  1.105,03€

 

 

De financieel directeur heeft op ... visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het jaarverslag met jaarrekening 2023 van de Interlokale Vereniging Noorderkempen.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt meegedeeld aan de ILV Noorderkempen.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren aanpassing overeenkomst met statutaire draagkracht Interlokale Vereniging Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In 2014 keurden de gemeenteraad en OCMW-raad van Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel de overeenkomst met statutaire draagkracht en het huishoudelijk reglement goed van de Interlokale Vereniging (ILV) Noorderkempen Werkt met als doel het organiseren van de regierol sociale economie. De duurtijd van deze ILV bestaat uit opeenvolgende periodes van zes jaar. De overeenkomst met statutaire draagkracht werd met ingang van 2018 uitgebreid met een opdracht van de ILV als organisator wijk-werken maar bleef sindsdien ongewijzigd.

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 56 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 8 van de overeenkomst met statutaire draagkracht van de ILV Noorderkempen waarbij het beheerscomité advies verstrekt met betrekking tot wijzigingen aan de algemene overeenkomst.

        Besluit van het beheerscomité ILV Noorderkempen Werkt op 7 maart 2024 om een aangepaste overeenkomst met statutaire draagkracht voor te leggen aan de ocmw- en gemeenteraden van de partnergemeenten.

 

 

Argumentatie

 

Sinds 2018 evolueerde de ILV Noorderkempen op organische wijze naar een ruimere opdracht (jongerenwelzijn, geïntegreerd breed onthaal, digitale inclusie), groter personeelskader, hoger budget en een meer formele structuur. Ook het wetgevende kader rond intergemeentelijke samenwerking is sinds 2017 gewijzigd. In 2023 is alvast ILV Noorderkempen als nieuwe naam gekozen. Het betekent dat de basisovereenkomst van de ILV Noorderkempen best opnieuw wordt afgestemd op deze nieuwe realiteit.

 

Het beheerscomité ILV organiseerde daarom in verschillende rondes het overleg tussen de partnergemeenten over de gewenste aanpassingen aan de overeenkomst met statutaire draagkracht. Een eerste ontwerp kwam tot stand na dialoog tussen stuurgroep ILV en het beheerscomité. Deze tekst werd op 5 oktober besproken in een openbare vergadering van het beheerscomité waarop ook de burgemeesters werden uitgenodigd. Op 19 december werd een volgende versie goedgekeurd waarover de partnergemeenten tot 24 januari een préadvies konden uitbrengen. Tot slot gebeurde nog een juridische toetsing. Al deze input werd verwerkt in een definitief voorstel dat door het beheerscomité ILV op 7 maart is goedgekeurd om ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraden en ocmw-raden van de partnergemeenten.

 

De ILV blijft in dit voorstel officieel bestuurd worden door een beheerscomité. Gemeenteraad en OCMW-raad van elke partnergemeente kunnen elk één deelnemer afvaardigen in dit beheerscomité. Dat moet een gemeenteraadslid, burgemeester of schepen zijn. Het beheerscomité kan taken van dagelijks bestuur delegeren. Aangezien de ILV geen rechtspersoonlijkheid heeft, kan het geen eigen budgetten beheren of personeel aanwerven. Daarvoor stelt de ILV één lokaal bestuur aan in de rol van ‘beherende gemeente’. Alleen deze beherende gemeente kan rechtstreeks haar eigen personeel inzetten in de ILV. In het voorstel aangepaste overeenkomst is verder opgenomen wie van de leden wat doet in de ILV, binnen welke termijn en welke werkingsprincipes daarbij zullen worden gehanteerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We voeren via NK Werkt de regierol sociale economie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: “4/2/1/1”, beleidsitem: "algemene coördinatie ILV" met nummer 909-01 en algemeen rekeningnummer 64940000.
Voorzien budget 2024: 47.049,67 €
 

 

Valt onder actie "We voeren via NK Werkt de regierol sociale economie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: “4/2/1/1”, beleidsitem: "Digibanken" met nummer 909-04 en algemeen rekeningnummer 64940000.
Voorzien budget 2024: 4.463,58 €
 

 

Valt onder actie "We zetten binnen de ILV NK bovenlokaal in op samenlevingsthema's" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: “2/2/2/2”, beleidsitem: "Gezondheidspromotie en ziektepreventie" met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer 64940000.

Voorzien budget 2024: 351,92€
 

 

De financieel directeur heeft op ... visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aangepaste overeenkomst met statutaire draagkracht van de Interlokale Vereniging Noorderkempen goed als volgt:

 

OVEREENKOMST MET STATUTAIRE DRAAGKRACHT VAN DE INTERLOKALE VERENIGING (ILV) NOORDERKEMPEN

Tussen de hierna vermelde lokale overheden zoals nader aangeduid, is overeengekomen een Interlokale Vereniging op te richten beheerst door de toepasselijke bepalingen van het artikel 392 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur:

1. gemeente Arendonk met zetel Vrijheid 29, 2370 Arendonk

2. OCMW Arendonk met zetel Vrijheid 100, 2370 Arendonk

3. gemeente Baarle-Hertog met zetel Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog

4. OCMW Baarle-Hertog met zetel Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog

5. De stad Hoogstraten met zetel Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten

6. OCMW Hoogstraten met zetel Jaak Aertslaan 7, 2320 Hoogstraten

7. gemeente Merksplas met zetel Markt 1, 2330 Merksplas

8. OCMW Merksplas met zetel Markt 11, 2330 Merksplas

9. gemeentebestuur Ravels met zetel Gemeentelaan 60, 2381 Ravels

10. OCMW Ravels met zetel Dreef 19, 2381 Ravels

11. gemeente Rijkevorsel met zetel Molenstraat 5, 2310 Rijkevorsel

12. OCMW Rijkevorsel met zetel Prinsenpad 27, 2310 Rijkevorsel

Voormelde partijen, handelend zoals voorzegt, hebben de inhoud van de oprichtingsovereenkomst met statutaire draagkracht vastgesteld als volgt:

 

Hoofdstuk 1. Definities

Voor de toepassing van deze overeenkomst wordt verstaan onder:

1. Interlokale Vereniging: een samenwerkingsverband in toepassing van artikel 392-395 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

2. Beherende gemeente: de gemeente waar de zetel van de Interlokale Vereniging gevestigd is en die de financiële coördinatie van de projecten op zich neemt en het juridische werkgeverschap uitoefent

3. Deelnemer: slaat zowel op de deelnemende gemeenten als OCMW' s

4. Beheerscomité: de vertegenwoordigers van de deelnemers belast met het beheer van de Interlokale Vereniging

5. Beheerder: vertegenwoordiger van een partnergemeente in het beheerscomité

6. Kerngroep: bestuursorgaan met beleidsmakers en -medewerkers belast met de regie van de inbreng uit de deelnemers in de ILV

7. Stuurgroep(en): adviesorgaan van medewerkers en mandatarissen die per doelstelling van de ILV zorgen voor inhoudelijke inbreng en klankbord vormen voor projectcoördinatoren uit Team ILV

8. Team ILV: alle personeelsleden van een deelnemer met een exclusieve opdracht als projectcoördinator voor de ILV

9. Algemeen Coördinator: personeelslid van een deelnemer, verantwoordelijk voor het secretariaat van de ILV en de dagelijkse leiding van team ILV

10. Werkingsbijdrage: jaarlijkse financiële bijdrage van elke deelnemer aan de werking van de ILV

11. Bijzondere meerderheid: een meerderheid van 2/3de van het maximum aantal stemmen

 

Hoofdstuk 2. Benaming, zetel, doel, duur en lidmaatschap

Artikel 1. Naam van de Interlokale Vereniging.

De Interlokale Vereniging draagt de naam “ILV Noorderkempen". De term Interlokale Vereniging of de afkorting ILV zal steeds aan de naam worden toegevoegd.

 

Artikel 2. De zetel van de Interlokale Vereniging

De zetel van de Interlokale Vereniging is gevestigd in de gemeente die als beherende gemeente werd aangeduid, namelijk Hoogstraten. Het Beheerscomité kan in gewone vergadering en met bijzondere meerderheid beslissen een andere gemeente als beherende gemeente aan te duiden en op deze wijze ook de zetel van de Interlokale Vereniging te verplaatsen.

 

Artikel 3. Doel

De Interlokale Vereniging is actief in een ruim werkveld van welzijnsgerelateerde materies, sociale inclusie en tewerkstelling en wil zo het Kempische welzijnslandschap versterken. Ze heeft meer specifiek tot doel om de deelnemers te ondersteunen in het voeren van een:

 geïntegreerd en inclusief kansenbeleid dat mensen naar duurzaam werk leidt;

 kwaliteitsvol beleid op het gebied van preventieve gezondheidszorg en het ondersteunen van de opvoeding en het welzijn van kinderen en jongeren;

 gericht beleid om onderbescherming van kwetsbare mensen tegen te gaan door toegankelijkheid van de hulp te verhogen;

 eigentijds e-inclusiebeleid om digitale uitsluiting te voorkomen.

Het Beheerscomité kan deze opsomming verder verfijnen of een voorstel doen aan de gemeenteraden en OCMW-raden van de deelnemers om deze opsomming uit te breiden.

 

Artikel 4. Activiteiten

In het kader van deze doelstelling zal de Interlokale Vereniging onder meer volgende acties ondernemen:

- interne organisatie en communicatiebeheer

- projectaanvragen en -beheer

- informeren deelnemers over nieuwe projectoproepen en potentiële subsidiekanalen

- vinden van consensus en verkennen van nieuwe samenwerkingskansen tussen deelnemers

- faciliteren thematisch overleg tussen de deelnemers enerzijds en met externe partners anderzijds

- belangenbehartiging met signaalfunctie naar de deelnemers in regionale samenwerkingsverbanden zonder daarbij in hun plaats te kunnen treden op niveau van besluitvorming

Deze opsomming is niet-limitatief en kan door het Beheerscomité worden uitgebreid binnen de grenzen van de bepalingen uit artikel 3. Ze wordt verder geconcretiseerd in het huishoudelijk reglement en of uitgebreid in de vorm van een activiteitenprogramma en of budgetvoorstel. Basisregel is dat de Interlokale Vereniging pas concrete projectaanvragen doet of acties coördineert wanneer hier minstens vier deelnemers actief aan mee doen en zo nodig financieel participeren, niettegenstaande er maximaal wordt gestreefd naar werken vanuit collectiviteit.

 

Bij het indienen van een projectaanvraag zal de Interlokale Vereniging ofwel een duidelijke datum van oplevering opnemen of een visie over verduurzaming van het project na gunstige evaluatie.

 

Artikel 5. Duur van de Interlokale Vereniging

De Interlokale Vereniging wordt opgericht voor een onbepaalde duurtijd.

 

De duurtijd van de Interlokale Vereniging bestaat uit opeenvolgende periodes van zes jaar. De eerste periode beslaat evenwel de periode vanaf de oprichting tot één jaar na het einde van de legislatuur van de huidige bestuursperiode van de lokale besturen. Uittreding is niet mogelijk gedurende deze eerste periode.

 

Vanaf de volgende periode van zes jaar is wel uittreding mogelijk, op voorwaarde van een schriftelijke opzegging (per aangetekend schrijven), minstens zes maanden voor de aanvang van de volgende periode van zes jaar. Binnen deze perken is opzegging wel mogelijk tijdens de eerste periode.

 

Bij uittreding tijdens een lopend gesubsidieerd project heeft de uittredende deelnemer niet langer recht op inkomsten of kan eerder ingebrachte financiële middelen en roerende of onroerende goederen niet recupereren. Ze blijft ook gebonden door de eerder aangegane financiële verplichtingen in het kader van dit project. De uittredende deelnemer kan geen aanspraak maken op een compensatie voor zijn aandeel in de opgebouwde financiële reserve zoals voorzien in artikel 15.

 

Artikel 6. Het lidmaatschap

De leden van de Interlokale Vereniging zijn de gemeenten of OCMW’ s die deze overeenkomst met statutaire draagkracht hebben aanvaard en ondertekend.

 

Elke wijziging van de samenstelling van de Interlokale Vereniging dient schriftelijk en binnen de maand na de wijziging ter kennis worden gegeven aan de andere leden van de Interlokale Vereniging.

 

Hoofdstuk 3 Het beheerscomité

Artikel 7. De samenstelling

De leden vaardigen elk één stemgerechtigde vertegenwoordiger af in het Beheerscomité. Dit kan per deelnemer over dezelfde vertegenwoordiger voor gemeente en OCMW gaan. Minstens één vertegenwoordiger van de deelnemers uit eenzelfde gemeente komt uit het schepencollege. De leden van het Beheerscomité worden benoemd voor de periode van een bestuur legislatuur onverminderd de mogelijkheid van de gemeenteraden en OCMW-raden van de deelnemers om het mandaat van hun vertegenwoordiger in te trekken en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aan te duiden. Alle beheerders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd ingeval van algehele vernieuwing van de raden van de lokale besturen. In voorkomend geval duiden de deelnemers in de loop van het eerste kwartaal volgend op het jaar van de verkiezingen de nieuwe beheerders aan. Zij treden aan op de 1ste werkdag van maart daaropvolgend. In elk geval blijven de leden van het Beheerscomité in functie tot nieuwe leden werden aangesteld.

 

Alle deelnemers hebben recht op één mandaat en één stem in het Beheerscomité. De beslissingen worden genomen met gewone meerderheid met uitzondering van de beslissingen waarvoor volgens deze statuten een bijzondere meerderheid vereist is. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. De stemming geschiedt in principe mondeling tenzij anders bepaald voor specifieke situaties. Vooraleer een stem uit te brengen, vergewist elke beheerder zich ervan dat aan alle interne afspraken rond voorafgaand overleg en besluitvorming is voldaan en hiermee het gedragen standpunt van de deelnemer wordt verdedigd. Brengen de beheerders van dezelfde deelnemer een verschillende stem uit, dan wordt dat beschouwd als een onthouding.

 

Het beheerscomité voorziet in het huishoudelijk reglement de nodige overlegstructuren, communicatiekanalen en procedures om die voorafgaande standpuntvorming door de deelnemer te regisseren. Een verdere delegatie van verantwoordelijkheden naar de kerngroep en stuurgroepen is daarbij mogelijk. Er wordt daarbij ook in de uitzonderlijke mogelijkheid voorzien om gemotiveerd een dringend besluit op korte termijn van het beheerscomité uit te lokken wanneer de normale termijnen dit niet zouden toelaten. In voorkomend geval zal de algemeen directeur van elke deelnemer de ILV adviseren en ondersteunen bij het uitlokken van een hoogdringend besluit van die deelnemer.

 

Artikel 8. De bevoegdheden van het Beheerscomité

Het Beheerscomité is het bindmiddel tussen de beherende gemeente en de deelnemers van de Interlokale Vereniging. Binnen het beheerscomité wordt overleg gevoerd over de wijze waarop de overeenkomst met statutaire draagkracht wordt uitgevoerd, de kwaliteit van het projectbeheer bewaakt en gezorgd voor de democratische terugkoppeling naar de leden en andere relevante regionale spelers.

 

Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin bepalingen rond de organisatie en de werkzaamheden van de Interlokale Vereniging worden opgenomen. In het huishoudelijk reglement wordt de trekkersrol van de beherende gemeente, het voorzitterschap en de financiële verrekening tussen de leden van de Interlokale Vereniging nader omschreven. Ze kan ook voorzien in de installatie van een kerngroep en stuurgroepen van ambtenaren.

 

Het beheerscomité stelt de jaarwerking en de rekeningen vast en legt ze jaarlijks ter informatie en ter goedkeuring voor aan de raden van de lokale besturen die deelnemen. De jaarrekening is goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de raden van de deelnemende lokale besturen ze goedkeurt. Indien een deelnemer niet reageert binnen de 60 dagen na voorlegging is de jaarrekening goedgekeurd.

 

Het beheerscomité heeft een algemeen coördinerende opdracht en werkt een voorstel van financiële inbreng uit die voor de werking van het volgende jaar nodig worden geacht. Het beheerscomité is verantwoordelijk voor het opstellen van een jaarverslag over haar activiteiten en organiseert het toezicht op het bereiken van de doelstellingen van de Interlokale Vereniging. Samen met de rekening wordt aan de participanten een jaarverslag ter beschikking gesteld. De jaarlijkse evaluatie door de deelnemers gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van deze documenten.

 

Het beheerscomité vergadert telkens de noodzaak zich voordoet en minstens tweemaal per kalenderjaar voor het opstellen van het jaarverslag en financieel verslag en voor het opstellen van het budget van het volgende werkingsjaar.

 

Het beheerscomité verstrekt advies met betrekking tot wijzigingen aan de overeenkomst met statutaire draagkracht. De beraadslagingen worden vastgelegd in een verslag dat wordt goedgekeurd in de daaropvolgende vergadering en nadien in een digitaal register bewaard. De verslagen liggen ter inzage op de zetel van de ILV en worden bezorgd aan beleidsverantwoordelijken van de deelnemers.

 

Artikel 9. Extern advies

Het beheerscomité kan elke persoon wiens aanwezigheid hij nuttig oordeelt, uitnodigen tot het bijwonen van zijn vergaderingen. Hun aanwezigheid wordt vermeld in de notulen. Deze personen hebben geen stemrecht.

 

Hoofdstuk 4. Personeel

Artikel 10. Inzet van personeel

Iedere deelnemer aan een project zal het noodzakelijke personeel inzetten ten behoeve van de activiteiten die kaderen in de doelstellingen van artikels 3 en 4. In het bijzonder wordt erop gewezen dat de genoemde personeelsleden gemeente- of OCMW-personeel blijven en zodoende beschermd blijven van alle dekkingen van door de lokale besturen afgesloten polissen.

 

Artikel 11. Bijdragen in de kosten voor inzet van personeel

Als het beheerscomité daartoe met bijzondere meerderheid beslist kan aan één van de deelnemende gemeenten, in beginsel de beherende gemeente, de vraag worden gesteld een personeelslid volledig of deels vrij te stellen in functie van het behalen van de doelstellingen van het samenwerkingsverband zoals opgesomd in artikels 3 en 4. Samen met die vraag wordt een functieomschrijving van het personeelslid opgesteld en wordt een schatting gemaakt van de arbeidsduur waarbinnen het personeelslid de hem/haar toevertrouwde taken zou dienen uit te voeren. Op basis daarvan wordt de loonkost berekend. Om de kosten van een werkplaats voor Team ILV en aanvullende ondersteunende expertise voor de ILV te dekken, wordt per personeelslid een forfaitaire overheadkost van 5% gerekend bovenop deze loonkost. De interne verrekening van deze loonkost over de deelnemers gebeurt bij het vaststellen van de jaarlijkse werkingsbijdrage van elke  deelnemer.

 

Artikel 12. Team ILV

Team ILV bestaat uit alle personeelsleden met een permanente opdracht voor de ILV. Zij vallen allen onder de rechtspositieregeling van de gemeente die als juridisch werkgever optreedt en het functioneren evalueert. Onder dagelijkse leiding van de algemeen coördinator is team ILV verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van de beslissingen binnen de ILV en vertegenwoordigen de ILV in hun regionale netwerk. Ze maken daarbij een activiteitenprogramma met budget voor het aan hen toegewezen project of activiteit. Team ILV zorgt voor de nodige taakafspraken en regelt back-up om continuïteit van de dienstverlening te verzekeren.

 

Artikel 13. Management

Leden van team ILV geven geen leiding aan medewerkers van de aangesloten lokale besturen. Ze bewaken de grens tussen werken vanuit verbondenheid en de lokale autonomie van de betrokken gemeenten en OCMW’ s. Enerzijds kunnen ze van elke deelnemer verwachten dat die het aangegane engagement binnen de ILV naleeft en loyaal omgaat met de taakverdelingen, werkafspraken en richtlijnen over de verwachte inbreng naar kwaliteit, volume en termijnen. Anderzijds wordt er aan elke deelnemer maximaal ruimte gelaten om eigen accenten te leggen voor zover die het gemeenschappelijke belang van een project niet overstijgen.

 

Hoofdstuk 5. Financieel beheer

Artikel 14. Het beheer van de rekening

Het Beheerscomité bepaalt jaarlijks vooraf de financiële verdeelsleutel tussen de deelnemende lokale besturen voor de coördinatie en de uitvoering van al dan niet gesubsidieerde projecten.

 

De financiële dienst van de beherende gemeente beheert, onder toezicht van de financieel directeur, de rekening(en) en doet alle financiële verrichtingen van de ILV in samenspraak met de algemeen coördinator binnen de limieten van een door het beheerscomité goedgekeurd jaarbudget. Aankopen of uitgaven die niet voorzien zijn in dit budget worden opgenomen in een door het beheerscomité goedgekeurd besluit of budgetwijziging.

 

Het huishoudelijke reglement kan alternatieve regelingen uitwerken voor specifieke projecten.

 

Artikel 15. Het financieel verslag en bestemming van het resultaat

Elk jaar stelt het beheerscomité een overzicht van de uitgavenstaat van het afgelopen jaar op die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de raden van alle leden. Deze rekening en de bijhorende verantwoordingsstukken worden binnen het eerste semester na afsluiting van het voorafgaande werkjaar overgemaakt. Een werkjaar loop van 1 januari tot 31 december. De rekening is goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de raden van alle leden deze goedkeurt.

 

Het eventueel positief resultaat van de rekening blijft in de Interlokale Vereniging als reserve. Het bedrag van deze reserve wordt met ingang van werkjaar 2026 begrensd op een maximum van 80.000 euro (geïndexeerd) en wordt aangewend voor de realisatie van de doelstellingen van de vereniging. Bij de opmaak van het budget legt het beheerscomité precies vast welke middelen van projectwerking naar de algemene reserve gaan of uit de algemene reserve aan projectwerking worden toegewezen en of in mindering wordt gebracht op de werkingsbijdrage van de deelnemers.

 

Artikel 16. Toezicht op de boekhouding

Elk lid heeft het recht de boekhouding en de rekening van de Interlokale Vereniging te controleren of hiertoe een persoon aan te duiden. Het beheerscomité duidt één van haar leden aan als een toezichter op de rekening.

 

Hoofdstuk 6. Ontbinding en Vereffening

Artikel 17. Einde van de vereniging

De leden van de Interlokale Vereniging kunnen op het einde van elke periode van 6 jaar beslissen tot opheffing van de Interlokale Vereniging en dit ten laatste drie maanden voor de afloop van de 6 jaar.

 

Bij ontbinding van de Interlokale Vereniging worden door de deelnemers in gezamenlijk akkoord één of meerdere vereffenaars aangesteld. Na vereffening worden de resterende baten of schulden onder de deelnemende lokale besturen verdeeld volgens het aantal inwoners op dat moment.

 

Hoofdstuk 7. Slotbepaling

Artikel 18: Voor alles wat niet door deze overeenkomst of het huishoudelijk reglement is geregeld, zal het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen houdende de intergemeentelijke samenwerking van toepassing zijn.

 

Deze overeenkomst gaat in op [datum]

 

Opgemaakt in evenveel originele exemplaren als er betrokken partijen zijn.

Getekend te Hoogstraten, op [datum]

[datum].

Artikel 2:

Deze beslissing wordt meegedeeld aan de ILV Noorderkempen.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de agendapunten van de gewone algemene jaarvergadering en de jaarrekening van Kempens Woonkrediet op 30 april 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

Het Kempens Woonkrediet brengt ons met hun schrijven van 26 maart 2024 op de hoogte dat de gewone algemene jaarvergadering zal plaatsvinden op 30 april 2024.

De vergadering gaat fysiek door om 11 uur op locatie in zaal "De Oude Eik" te Leiseinde 3 - 2300 Turnhout.

 

De vergadering heeft volgende agenda:

  1. Proces-verbaal gewone algemene vergadering dd. 25-04-2023.
  2. Woord van de voorzitter en verslag namens het bestuursorgaan over de werking in 2023.
  3. Verslag van de bedrijfsrevisor.
  4. Goedkeuring van de jaarrekening & bestemming van het resultaat.
  5. Decharge aan de leden van het bestuursorgaan en de revisor.
  6. Benoemingen.
  7. Terbeschikkingstelling aandelen.
  8. Toekomstperspectieven van de vennootschap.
  9. Varia en afsluitende rondvraag.

 

Juridische grond

 

        Artikel 56 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Decreet van 06 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

        Statuten van Kempens Woonkrediet.

 

Argumentatie

 

Aan het college wordt gevraagd kennis te nemen van de agendapunten van de gewone algemene vergadering, alsook de jaarrekening van Kempisch Woonkrediet en deze ter goedkeuring te agenderen voor de gemeenteraad.

 

De afgevaardigde vanwege de stad, voor deze vergadering is Herman Snoeys met als vervangend afgevaardigde Koen Van Leuven.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de agendapunten van de gewone algemene vergadering van Kempens Woonkrediet van 30 april 2024 en de jaarrekening goed.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van het aangepast reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In augustus 2020 is het reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED-toestellen goedgekeurd door de raad, met ingang vanaf 1 september 2020. De belangrijkste ondersteuning binnen dit reglement is de toelage voor aankoop van een buitenkast met aansluiting op het elektriciteitsnet.

 

We worden intussen geconfronteerd met volgende evoluties en vragen:

  1. De prijzen van materialen - uitrusting zijn de voorbije jaren behoorlijk gestegen. Dit betekent dat we het oorspronkelijke uitgangspunt om uitrusting zoals een standaard model van buitenkast of een padpak momenteel niet meer kunnen garanderen. Noot: als referentie hanteren we daarbij de prijs van de materialen die de stad zelf aankoopt voor z'n AED's.
  2. We hebben er onvoldoende zicht op of er voor alle publiek toegankelijke AED's die geen eigendom zijn van de stad een service- en onderhoudscontract is afgesloten. En of die AED's nog in orde en operationeel zijn. Dit geldt vooral voor de AED's die voor 1 september 2020 zijn geïnstalleerd.
  3. Recent werd door Klein Seminarie de vraag gesteld welke steun de stad hen kan bieden om hun AED te ontsluiten. Zij hebben hun AED-toestel aangekocht in 2016. Bij aanvang was deze publiek toegankelijk, maar na plaatsing van de gele poort aan de straatkant (hun primaire inrit) is dat niet meer het geval. Zij kunnen hun AED voor de gele poort (vlakbij het voetpad) installeren. Maar een buitenkast hebben zij al, dus daar kunnen we hen niet mee helpen en een stimulans geven. Daarnaast heeft een AED een gegarandeerde levensduur van 8 jaar, waarna vervanging aanbevolen is. Vanaf 2025 is hun AED dus niet meer bedrijfszeker. Of zij deze gaan vervangen hangt ten dele af van het feit of de stad hen daarbij ondersteuning kan bieden.
  4. Voorgaande jaren is ook enkele keren vanuit andere organisaties en gebuurten gevraagd of, en in welke mate, de stad een tussenkomst geeft bij de aankoop van een AED-toestel en toebehoren. Waarna zij telkens beslisten er niet mee verder te gaan gezien de kostprijs voor hen te hoog lag. Of extra steun in die gevallen wel tot plaatsing van een extra AED zou hebben geleid is moeilijk te zeggen. Maar we gaan er vanuit dat dit wel een extra stimulans zal betekenen bij de overweging tot het voorzien in een publiek toegankelijke AED.
  5. In het huidige reglement is er in de voorwaarden voor steun wat betreft aanwezigheid van AED's in de omgeving geen onderscheid gemaakt tussen de woonkernen (bebouwde kom) en het buitengebied. Er zijn echter veel meer oproepen voor noodhulp die gelokaliseerd zijn in de woonkernen als in het buitgebied. Het is dan ook aangewezen daarin een onderscheid te maken.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Raadsbesluit van 24 augustus 2020 met goedkeuring van het reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s.

        Collegebesluit van 28 maart 2024 om het goedkeuren van het aangepast reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s te agenderen op de gemeenteraad.

 

Argumentatie

 

Het voorstel is nu het reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED's aan te passen, en daarbij een breder pakket van steunmaatregelen te voorzien. Dit om een antwoord te kunnen bieden op bovenstaande vragen en evoluties. En ook met de bedoeling het aantal publiek toegankelijke AED's op grondgebied Hoogstraten nog verder te verhogen, zonder vanuit de stad zelf de volledige kosten te moeten dragen.

Daartoe worden volgende aanpassingen van het reglement voorgesteld:

        het optrekken van het maximumbedrag van de toelage bij aankoop van een buitenkast, en bij vervanging van een padpak na gebruik van de AED;

        het voorzien van een tussenkomst bij aankoop van een nieuw AED-toestel door derden zelf;

        het aanbod om vanuit de stad te zorgen voor een service- en onderhoudscontract;

        een kleine aanpassing in de voorwaarden met betrekking tot toetsing op de aanwezigheid van andere AED's in de omgeving.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/2/1, beleidsitem: Gezondheidspromotie en ziektepreventie met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 13.313,00 EUR

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 13.313,00 EUR.

Geraamd budget nodig voor dit besluit voor toelagen: 2.250,00 EUR per jaar.

 

Valt onder actie "We versterken ieders psychisch welzijn met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2, beleidsitem: Gezondheidspromotie en ziektepreventie met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 61319999 - Andere erelonen en vergoedingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 29.950,00 EUR

Reeds gebruikt budget: 14.557,84 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 15.392,16 EUR.

Geraamd budget nodig voor dit besluit voor bekostiging extra service- en onderhoudscontracten: 728,00 EUR per jaar.

 

De financieel directeur heeft op 22/3/2024 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Tinne Rombouts (fractie CD&V) is positief over het ondersteuningsreglement en het feit dat men tracht om maximaal alle AED-toestellen aanwezig op het Hoogstraats grondgebied wil blijven inzetten in het netwerk. Wel stelt de fractie de vraag op welke wijze vandaag het stadsbestuur de werking van EVAPP en het AED-netwerk opvolgt, gezien de stuurgroep in zijn vroegere samenstelling niet meer samenkomt. Raadslid Tinne Rombouts vraagt hierover om meer toelichting, te meer ook omdat o.a. wordt vastgesteld dat op de EVAPP-app bv. op dit moment (locatie stadhuis) maar 4 AED-toestellen zichtbaar beschikbaar staan. Het toestel aan het stadhuis (wat een toestel is van de stad), behoort niet tot de 4 toestellen en lijkt dus ook niet beschikbaar.

 

Ook voor raadslid Dimitri Van Pelt (fractie Anders) is het reglement een goed initiatief. Hij vraagt zich af of het niet wenselijk is om enkel de AED’s te ondersteuning die altijd toegankelijk zijn (24u per dag), en om te vragen om AED’s aan de buitenzijde van het gebouw te plaatsen, zodat deze ook toegankelijk zijn buiten de openingsuren van die gebouwen.

 

Schepen Faye Van Impe (fractie N-VA) geeft aan dat hartveilige gemeente actief is, dat de opleidingen van Rode Kruis goed lopen. Ook de leerlingen van het zesde jaar leren met AED-toestellen te werken. Schepen Van Impe geeft wel aan dat we geconfronteerd werden met problemen met het Evapp-project, maar via een technische omzeiling is dit nu opgelost.

Schepen Van Impe zal navraag doen waarom niet alle toestellen in de app zichtbaar zijn. De vraag stelt zich of de fout in het systeem zit of in de app.

 

Raadslid Tinne Rombouts vraagt om het AED-toestel van Sportoase ook in de toekomst te blijven opnemen in het netwerk. Het toestel kan het netwerk alleen maar versterken, ook al is het niet permanent toegankelijk. Het EVAPP-systeem is er technisch op voorzien dat ook de beschikbare uren zouden ingesteld kunnen worden. De keuze dat Sportoase de AED binnen heeft hangen is uiteraard omdat zij in eerste instantie het AED-toestel heeft geplaatst voor sporters in het centrum en indien bv. dus redders het toestel moeten kunnen gebruiken voor een incident in het zwembad, zij niet eerst het zwembad moeten verlaten.

Tinne Rombouts dankt de schepen voor haar antwoord maar blijft op haar honger zitten over de wijze van opvolging van de werking omdat hier geen antwoord op is gekomen. Ze is benieuwd naar de reden waarom in de app maar een beperkt aantal toestellen zichtbaar beschikbaar staan en specifiek dan zelfs het dichtstbijzijnde toestel (aan het stadhuis zelf) niet. Daarnaast stelt ze enigszins verwonderd te zijn dat er problemen zouden geweest zijn met de federale diensten/minister van volksgezondheid door verschil in visie. Spijtig dat dit niet gedeeld is met de gemeenteraad. In deze had het misschien zinvol geweest om vanuit de voltallige gemeenteraad een schrijven te richten aan de minister waarbij we over partijgrenzen heen het belang van het project nogmaals extra zouden kunnen hebben onderstrepen.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De raad beslist het aangepast reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s  goed te keuren als volgt:

 

Reglement ter ondersteuning van de ontsluiting van private AED’s - versie 2024

 

Artikel 1 - doel

Stad Hoogstraten is een Hartveilige gemeente en partner van EVapp. Daarom voorziet de stad Hoogstraten ondersteuning voor het ontsluiten van private AED-toestellen. Dit volgens de bepalingen van dit reglement.

Het doel van deze steun is private AED’s publiek toegankelijk te maken en zo het AED-netwerk in Hoogstraten uit te breiden. Hiermee worden de overlevingskansen van slachtoffers van hartfalen merkelijk groter. 

 

Artikel 2 - wie kan steun vragen?

        Lokale verenigingen erkend door het stadsbestuur,

        Onderwijsinstellingen met een vestiging in Hoogstraten,

        Bedrijven met een vestiging in Hoogstraten,

        Zelfstandige ondernemers in de gezondheidssector (bv. huisartsen, kinesisten) met een vestiging in Hoogstraten,

kunnen deze steun aanvragen.

 

Artikel 3 - welke steun biedt stad Hoogstraten?

  1. De stad biedt een toelage voor:

        De aankoop van een buitenkast met verwarming voor een AED: 100% van de kosten met een maximum van 725 euro,

        De aankoop van een nieuw AED-toestel zelf: 1/3de van de kostprijs met een maximum van 500 euro.

        De vervanging van het padpak (met elektroden en batterij) na gebruik bij een noodgeval, indien deze vervanging niet in het onderhoudscontract is inbegrepen: 100% van de kostprijs met een maximum van 200 euro.

Voor deze toelagen wordt in totaal door de stad een maximum budget voorzien van 2.500 euro per jaar.

  1. De stad sluit een verzekering af voor een publiek toegankelijke AED tegen diefstal, vandalisme, e.d.
  2. De stad biedt de optie om het service- en onderhoudscontract van publiek toegankelijke AED’s op zich te nemen. Deze service omvat een jaarlijks onderhoudsbezoek op locatie met volledige inspectie, interventie na gebruik van de AED of bij storing, en een gratis vervangtoestel bij storing. Als uit deze inspectie blijkt dat herstelling of vervanging van materialen nodig is, dan worden deze kosten niet door de stad gedragen.
  3. Op verzoek geeft de stad een voorbeeld van lastenboek of richtlijnen voor de aankoop van een AED-toestel en toebehoren.
  4. In samenwerking met Rode Kruis Hoogstraten biedt de stad gratis opleidingen reanimeren en defibrilleren voor leden, medewerkers of werknemers. Zij kunnen zich steeds inschrijven voor het open aanbod (drie vormingsavonden in het voorjaar en drie in het najaar). Voor grotere groepen - tussen 8 en 16 deelnemers - kan eventueel naar een apart opleidingsmoment worden gezocht.

 

Artikel 4 - voorwaarden voor de steun

Om in aanmerking te komen voor een toelage dient te worden voldaan aan volgende voorwaarden:

  1. De AED moet op een zichtbare plaats hangen en permanent bereikbaar zijn voor alle hulpverleners.
  2. Er mag nog geen andere publiek toegankelijke AED in de omgeving aanwezig zijn. In de woonkernen (aangegeven met borden bebouwde kom) wordt een straal van 200m toegepast. In buitengebied wordt een straal van 500m toegepast.
  3. De AED moet worden gemeld aan de FOD Volksgezondheid - Cel Dringende Geneeskundige Hulpverlening. Opgelet: meestal gebeurt dat door de leverancier of firma die het onderhoud doet. De aanvrager moet dit wel controleren.
    De AED moet ook worden gemeld bij EVapp via mail naar steven.vercammen@evapp.org.
  4. Daarnaast moet de AED op zich voldoen aan de volgende criteria:

        het betreft een volautomatisch AED-toestel categorie 1, dat volledig voldoet aan het KB van 21 april 2007;

        het AED-toestel is conform alle wettelijke bepalingen en heeft een CE-keurmerk;

        het toestel dient zeer gebruiksvriendelijk te zijn en moet gebruikt kunnen worden door leken;

        het toestel moet beschikken over een pacemakerdetectie;

        het toestel moet makkelijk te transporteren zijn (bv. draagtas, handvat, …);

        het toestel bevat een wekelijkse zelftest;

        de toestellen bieden duidelijke audio-ondersteuning conform de ERC-richtlijnen, minstens in het Nederlands;

        een reanimatiekit dient inbegrepen te zijn. Deze bevat minstens handschoenen, doekje, mondmasker, scheermes en kledingschaar;

        het toestel is voorzien van de nodige elektroden en batterij(en);

        het toestel dient kinderelektroden te bevatten of het toestel dient een kindermodus te bevatten;

        het toestel dient een zeer degelijke batterij met hoge capaciteit te bevatten met een minimale levensduur van 48 kalendermaanden;

        voor de AED moet een service- en onderhoudscontract worden (of zijn) afgesloten.

  1. De buitenkast moet voldoen aan volgende vereisten:

        het moet gaan om een onvergrendelde kast, dus zonder slot of code. Wel moet de kast in alle gevallen verzegeld zijn;

        de kast heeft bij voorkeur de officiële groene AED-kleur om de herkenbaarheid te verhogen;

        de verplichte pictogrammen en de verplichte geheugensteun op A4-formaat moeten aangebracht zijn;

        de kast dient voorzien te zijn van een auditief en/of visueel alarm bij het openen van de kast;

        de kast bevat plaats voor de reanimatiekit;

        de kast dient de wettelijk verplichte gegevens en vermeldingen te bevatten;

        de kast bevat een scherm of zichtvenster, zodat de maandelijkse controle eenvoudig kan verlopen;

        de kast dient weersbestendig te zijn;

        de kast dient verwarmd te zijn (indien nodig dient hiervoor een transformator te worden voorzien);

        de montage van de kast dient te voldoen aan de specificaties van de leverancier.

  1. Minstens één persoon binnen de vereniging, school of onderneming moet kennis hebben van reanimatie en defibrillatie (brevet eerstehulpverlener, bedrijfshulpverlener, of via een opleiding reanimeren en defibrilleren).

Voor de andere vormen van ondersteuning gelden er geen specifieke voorwaarden.

 

Artikel 5 - werkwijze 

Dit reglement gaat in werking op 1 mei 2024.

Werkwijze bij aanvraag van een toelage:

  1. De aanvrager kan vooraf advies vragen aan de stad, bij de dienst samenleving, om na te gaan of de AED en de buitenkast die zij wensen te gebruiken of aan te kopen voldoen aan de vereisten. Dit is geen verplichting, maar het geeft meer zekerheid over de toekenning van de toelage.
  2. De aanvraag moet binnen 6 maanden na de aankoop van materialen worden ingediend via het daartoe bestemde aanvraagformulier. Dit formulier kan worden opgevraagd bij de dienst samenleving of kan online worden ingevuld op www.hoogstaten.be/ontsluiting-private-AED.

Bij de aanvraag dienen de nodige bewijsstukken te worden gevoegd:

        kostenbewijzen;

        bewijzen van de melding en van de installatie van de AED op de opgegeven locatie. 

  1. Na kennisname van de aanvraag en de toekenning van een toelage door het college van burgemeester en schepenen zal de toelage worden uitbetaald, en wordt de AED (inclusief de buitenkast) mee opgenomen in de verzekeringspolis van stad Hoogstraten.

De vervanging van een padpak na gebruik van een AED-toestel of de vraag om een service- en onderhoudscontract vanuit de stad kan direct bij de dienst samenleving worden aangevraagd. Ook de andere vormen van ondersteuning kunnen steeds worden aangevraagd bij de dienst samenleving.

 

Artikel 6 - betwistingen

Alle niet in dit reglement voorziene gevallen alsmede alle betwistingen omtrent de uitvoering

ervan worden geregeld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 2:

De raad beslist kennis te geven van dit besluit aan de leden van de stuurgroep First Responders (EVapp - burgerhulpverlening), aan de financiële dienst en aan de communicatiedienst.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuring van het reglement betreffende de huurpremie en premie voor een extra slaapkamer voor nieuw ingehuurde woningen bij Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De wachttijd om een sociale woning toegewezen te krijgen is gemiddeld langer dan 3 jaar in Hoogstraten. Met maar liefst 358 gezinnen op de wachtlijst en de vorming van  woonmaatschappij De Noorderkempen is dit het moment om hier als stad op in te zetten.

Eind 2023 heeft de sociale dienst in samenwerking met dienst wonen een projectsubsidie aangevraagd bij de Koning Boudewijnstichting vanuit het kinderarmoedefonds met als doelstelling zoveel mogelijk (grote) betaalbare en kwaliteitsvolle woningen op de woonmarkt te brengen. Begin 2024 werd stadsbestuur Hoogstraten op de hoogte gesteld dat wij mochten starten aan het ingediende project:

Kwetsbare gezinnen hebben het moeilijk om een woning te vinden of te behouden op onze dure huurmarkt in Hoogstraten. Via dit project wil stad Hoogstraten werken aan de vraag- en aanbodzijde en zetten we in op drie domeinen:

  1. woonbegeleiding (kwetsbare gezinnen helpen met het vinden en behouden van een woning);
  2. eigenaars stimuleren om hun woning te verhuren aan de woonmaatschappij en dit o.a. door een huurpremie en een premie om meer conforme slaapkamers te genereren in een woning;
  3. uitbouwen van een sociaal lokaal woonbeleid.

Dit premiereglement spitst zich toe op nieuwe sociaal ingehuurde woningen op grondgebied Hoogstraten en loopt van en loopt van 1 mei 2024 tot en met 31 december 2026.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 & 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Toekenning 'projectsubsidie Koning Boudewijnstichting kinderarmoedefonds - huisvesting'.

 

Argumentatie

 

Stad Hoogstraten voorziet ondersteuning en premies voor woningeigenaars die hun woning als sociale woning verhuren via woonmaatschappij De Noorderkempen. Hiermee wil de stad het aanbod van sociale woningen vergroten zodat kwetsbare gezinnen meer kans hebben om een kwaliteitsvolle woning te vinden en behouden.

        Er wordt een huurpremie gegeven wanneer een huurcontract wordt afgesloten volgens onderstaande bepalingen.

        Er wordt een extra premie uitgekeerd als er in deze woning nieuwe, volwaardige slaapkamer(s) word(t)(en) bijgemaakt die voldoet (voldoen) aan de kwaliteitseisen.

        Daarnaast voorziet stad Hoogstraten ook woonbegeleiding voor kwetsbare gezinnen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "1/2/1/2 - We ondersteunen inwoners op gebied van betaalbaar en kwaliteitsvol wonen." van het meerjarenplan.

 

We ontvangen in 2024 - 2025 - 2026 subsidies van de Koning Boudewijnstichting ten bedrage van 90.000,00 EUR verdeeld over drie jaar in schijven:

        30.000,00 EUR in 2024

        30.000,00 EUR in 2025

        30.000,00 EUR in 2026

 

Dit moet worden ingeschreven op budgetsleutel met algemene rekening 74069999

"Overige specifieke projectsubsidies" en beleidsitem 629-00 "Overig woonbeleid"

 

We zetten daartegenover de kosten:

        huurpremie bij aanvang van het huurcontract bij woonmaatschappij De Noorderkempen vanaf 01 januari 2024 tot en met 31 december 2026

        premie voor het genereren van een extra slaapkamer in een conforme woning.

 

Hiervoor dient budget ingeschreven worden in het meerjarenplan met algemene rekening 64910500 "algemene werkingssubsidie aan gezinnen - beleidsitem "Overig woonbeleid" met nummer "629-00"

Voorziene budget in het meerjarenplan: 4.778 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR,

Beschikbaar budget op vandaag: 4.778 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 30.000 EUR.

Budget na aanpassing: 34.778 EUR

 

De financieel directeur heeft op 22/3/2024 een visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) wenst te weten of een eigenaar de premie meerdere keren kan aanvragen voor één pand.

 

Schepen Roger Van Aperen (fractie N-VA) gaat ervan uit dat een eigenaar meerdere keren de premie kan aanvragen indien er meerdere slaapkamers worden gerealiseerd, mits aan alle voorwaarden voldaan is.

Schepen Van Aperen komt hier nog op terug dat dit vermeld staat in artikel 4 § 2 van het reglement: "De premie voor het creëren van een extra volwaardige slaapkamer bedraagt 60% van de aangetoonde kosten (op basis van facturen) exclusief btw, met een maximum tussenkomst van 5.000 euro per slaapkamer."

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerpreglement betreffende de toekenning van een huurpremie en een premie voor het creëren van een extra slaapkamer bij nieuw ingehuurde woningen via woonmaatschappij De Noorderkempen en keurt dit goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord dat de premie uitgekeerd wordt met de middelen die voorzien zijn vanuit de ontvangen subsidie van de Koning Boudewijnstichting betreffende kinderarmoede en huisvesting.

Artikel 3:

Een kopie van deze beslissing wordt aan de financiële dienst bezorgd voor opvolging aanpassing in het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Goedkeuren van de grondverwervingen in functie van het project fietspad Hoogeind-Meersel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Om een fietspad en nutsvoorzieningen te kunnen aanleggen langsheen het traject van het geplande fietspad Hoogeind-Meersel, zijn werken buiten het actuele openbaar domein aan de orde. Daartoe dienen de betrokken wegdelen van Hoogeind en Meersel verbreed.

 

Het nieuwe gemeentelijk rooilijnplan werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 22 februari 2021. Er werd beroep aangetekend tegen deze beslissing. Dit beroep werd op 14 januari 2022 ontvankelijk doch ongegrond verklaard door de Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken overeenkomstig artikel 25 van het decreet gemeentewegen. Op 8 maart 2022 werd het stadsbestuur op de hoogte gebracht van deze beslissing. Op 14 maart 2022 werd de bekendmaking van definitieve vaststelling van het nieuwe rooilijnplan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het gemeenteraadsbesluit van 22 februari 2021 heeft uitwerking 14 dagen na deze bekendmaking.

 

IOK verleent bijstand bij de verwerving van de noodzakelijke gronden, op vraag van het college (30/05/2011). Deze bijstand bestaat uit bemiddeling met het oog op minnelijke aankoop en opmaak van de hiervoor vereiste bestuursdocumenten en plannen en, indien nodig, voorbereiding en opmaak van een onteigeningsdossier.

 

Ook de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties verleent bijstand bij de grondverwervingen. Deze bijstand bestaat uit de opmaak en verlijden van aktes voor de grondverwervingen. De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties vraagt geen vergoeding voor deze bijstand, wel worden de kosten (opmaak aktes, provisie overdrachten, …) doorgerekend aan de stad.

 

Het college heeft op 9 juni 2022 kennis genomen van 7 dossiers voor overdracht van 13 loten, op 11 augustus 2022 van 3 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 9 maart 2023 van 3 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 4 mei 2023 van 3 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 8 juni 2023 van 2 dossiers voor overdracht van 7 loten, op 31 augustus 2023 van 1 dossier voor overdracht van 1 lot, op 28 september 2023 van 4 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 8 februari 2024 van 3 dossiers voor overdracht van 6 loten en op 7 maart 2024 van 5 dossiers voor overdracht van 8 loten. Deze zijn respectievelijk ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 27 juni 2022, 29 augustus 2022, 27 maart 2023, 22 mei 2023, 26 juni 2023, 25 september 2023, 23 oktober 2023, 26 februari 2024 en 25 maart 2024.

 

Momenteel zijn er dus reeds  31 dossiers voor overdracht van 55 loten goedgekeurd door de gemeenteraad voor dit project.

 

De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties bezorgde ondertussen opnieuw 4 dossiers voor overdracht van  5 loten waarvoor ontwerpaktes werden opgemaakt. Deze worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Er zullen nog dossiers volgen van zodra er meer akkoorden zijn met de betrokken eigenaars.

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Argumentatie

Van de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties ontving het stadsbestuur  4 ontwerpaktes voor de grondverwervingen in het kader van de aanleg van het fietspad Hoogeind-Meersel en dit voor volgende percelen grond gelegen te Hoogstraten:

 

Lot 17: een perceel grond, gelegen Aschputtebergen, met een oppervlakte van één are zes centiare (1a 06ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie F nummer 2 A 3 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vijf hectare achtenveertig centiare (5ha 00a 48ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer F 2 K 3 P0000.

 

De vergoeding voor lot 17 bedraagt duizend vierhonderd euro (1.400,00).

 

Lot 18: een perceel grond, gelegen Hoogeind 74C, met een oppervlakte van zevenentachtig centiare (87ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie F nummer 2 W 2 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zeventien are zestig centiare 17a 60ca, met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer F 2 D 3 P0000.
Lot 19: een perceel grond, gelegen Aschputtebergen, met een oppervlakte van één are achtentachtig centiare (1a 88ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie F nummer 2 T 2 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zesenzeventig are eenenzestig centiare (76a 61ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer F 2 E 3 P0000.

 

De vergoeding voor lot 18 en 19 samen bedraagt veertigduizend euro (40.000,00).

 

Lot 20: een perceel grond, gelegen Aschputtebergen, met een oppervlakte van twee are twintig centiare (2a 20ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie F nummer 2 Z 2 P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van vier hectare (4ha), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer F 2 L 3 P0000.

 

De vergoeding voor lot 20 bedraagt drieduizend euro (3.000,00).

 

De vergoeding voor pachtbeëindiging voor lot 20 bedraagt honderddrieënveertig euro (143,00).

 

Lot 43: een perceel grond, gelegen Meersel 12, met een oppervlakte van drie are negen centiare (3a 9ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 0340T2 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zevenentwintig are vijfenveertig centiare (27a 45ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 0497D P0000.

 

De vergoeding voor lot 43 bedraagt honderdendrieduizend euro (103.000,00).

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Fietspad Hoogeind-Meersel-Heieinde" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/3/1/3, beleidsitem: Wegen met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22000000 Onbebouwde terreinen - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 874.235,96 EUR in 2024

Reeds gebruikt budget: 330.800,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 543.435,96 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 147.543,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 28/3/2024 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de grondverwerving van 5 percelen grond gelegen aan Aschputtebergen van 106 m², grond gelegen aan Hoogeind 74C van 87m², grond gelegen aan Aschputtebergen van 188 m², grond gelegen aan Ascheputtebergen van 220 m² en grond gelegen aan Meersel 12 van 309 m².

Artikel 2:
De modelaktes, opgemaakt door de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties, worden goedgekeurd.

Artikel 3:
Er wordt een volmacht gegeven aan een Vlaams Commissaris van de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, om in naam van de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur en namens het stadsbestuur deze aktes te ondertekenen.

Artikel 4:
Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Mondelinge vraag van raadslid Tinne Rombouts (fractie CD&V) over de stopzetting van de bestemming van het kasteel als gevangenis.

 

VRAAG

 

Raadslid Tinne Rombouts (fractie cd&v) komt terug op de aankondiging dat de gevangenis van Hoogstraten binnen twee jaar zal sluiten. FOD justitie stelt dat in zomer 2026 de gevangenis in Hoogstraten, gelokaliseerd in het kasteel van Hoogstraten, zal sluiten. De reden zou zijn dat de gevangenis verouderd is en een te hoge renovatiekost heeft. Voor fractie cd&v was dit een totale verrassing en blijkbaar was dit ook zo voor het personeel werkzaam in de gevangenis. Deze communicatie vond tevens plaats op een moment dat er stakingen en gesprekken bezig zijn over de overbezetting en dus het plaatstekort in de gevangenissen.

Daarenboven heeft deze gevangenis in het hele detentiegebeuren een bijzondere functie als penitentiair scholencentrum en een aangepast regime. De gevangenis is daarmee uniek in België.

Dat de gevangenis verouderd is en dat er renovatiewerken nodig zijn, klopt, maar dit is niet nieuw en vooral ook niet uniek in ons gevangenislandschap. De afgelopen jaren is er bewust geïnvesteerd in de gebouwen in Hoogstraten, is er o.a. aan de voorvleugel een renovatie uitgevoerd en zelfs een nieuwe vrouwenafdeling opgestart. Voorbereidende historische studies werden ook al uitgevoerd. Dus die renovatiekosten komen niet uit de lucht vallen, maar ze zullen vooral ook niet verdwijnen door de huidige functie te laten verdwijnen. De federale overheid (als eigenaar) heeft dan ook de plicht om dit gebouw in goede staat te houden of terug te brengen. M.a.w. de renovatiekosten zullen dus op de rekening blijven staan, tenzij men denkt het gebouw te laten verkommeren of van de hand te doen. En dat maakt ons dus extra bezorgd. Alleszins mag duidelijk zijn naar onze menig dat deze renovatiekost onmogelijk naar de gemeente kan afgeschoven worden. Wij zijn dan ook bijzonder bezorgd over de toekomst en de toekomstige toestand van het gebouw.

Daarom de vraag: In welke mate was het college op de hoogte van de plannen van de sluiting van de gevangenis? Welke contacten zijn hierover geweest, alsook over de toekomst van het Kasteel?

Na het antwoord van de burgemeester stelt raadslid Tinne Rombouts dat het goed is dat de bevoegde minister ter plaatse is geweest, maar het is spijtig dat dit niet is gebeurd vóór dat de beslissing tot sluiting genomen werd. Dat had mogelijks een andere kijk op de zaak kunnen geven.

Het plan waarbij alle medewerkers elders in de Kempen kunnen tewerkgesteld worden, maakt haar nieuwsgierig, maar neemt niet weg dat de bijzondere functie en het aantal plaatsen in het detentielandschap zouden verdwijnen. De uitspraken alsof er nog een aantal functies zouden kunnen blijven, roept ook vraagtekens op en dus ook vooral wat dan wel de toekomst van het gebouw zal zijn en hoe de renovatie zal uitgevoerd worden. Het antwoord doet begrijpen dat er een beslissing is genomen over het ene, maar er over de rest nog niet is nagedacht… binnen een maand zouden we of het personeel althans een plan ontvangen.

Nadat burgemeester Marc Van Aperen aangeeft vooraf niet op de hoogte te zijn geweest van de beslissing, verwijst raadslid Tinne Rombouts naar de openbare Facebook-communicatie van burgemeester Marc Van Aperen over het kasteel van Hoogstraten op 10 september 2023: “Het is een prachtig gebouw dat eigenlijk een andere bestemming zou moeten krijgen. We zijn hierover al in gesprek gegaan met het kabinet van justitie en van de Regie der gebouwen, maar er bougeert daar maar heel weinig..."

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen (fractie Hoogstraten Leeft) meent te weten dat de beslissing genomen is op 25 maart.

Hij kreeg vrijdag de uitnodiging om op zaterdag met de minister de gevangenis te bezoeken. De minister heeft tijdens zijn bezoek niet beloofd dat er geen activiteiten meer zouden zijn, maar heeft zich wel geëngageerd dat hij binnen een maand terug zou komen met een plan én dat iedereen in de Kempen tewerkgesteld zal kunnen worden.

Burgemeester Marc Van Aperen geeft verder aan dat hij zijn persoonlijke mening over een mogelijke toekomst voor het gebouw op zijn Facebook-pagina heeft gezet, maar dat dit nog niet besproken is geweest in het college.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Mondelinge vraag van Marc Haseldonckx (fractie CD&V) over verkeerslichten aan de nieuw te bouwen brandweerkazerne.

 

VRAAG

 

Raadslid Marc Haseldonckx (fractie CD&V) vraagt om bij de nieuwe brandweerkazerne verkeerslichten te voorzien. In de gemeenteraad van 26/4/2021 bij de aankoop perceel Torenakker en gemeenteraad van 25/4/2022 bij aankoop AWV-perceel voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne hebben we onze bezorgdheid weergegeven met betrekking tot de verkeersveiligheid in de omgeving van de ontsluiting voor de nieuwe brandweerkazerne. We stelden de vraag om het kruispunt veilig en volwaardig in te richten voor voetgangers, fietsers en autoverkeer door middel van verkeerslichten, ook bestuurbaar vanuit de brandweerkazerne bij uitrukken. Het bestuur ging dit zeker bespreken met AWV.

Op de gemeenteraad van december 2023 vroeg collega raadslid Tinne Rombouts naar de stand van zaken met betrekking tot de verkeerslichten. Het bestuur ging ervan uit dat dit wel in orde zou komen maar wist niet zeker of AWV al dan niet al toezegging had gedaan.

Op 17 januari 2024 bezorgden de diensten ons per mail volgende antwoord: "We hebben via mail van AWV goedkeuring gekregen voor de dubbele in-en uitrit.

Ook de breedte ervan werd goedgekeurd. Enkel de onderste inrit zou langs één zijde een afbuiging mogen hebben. Dit is uiteraard nog aan te passen op de plannen.

De effectieve vraag wat de toestemming voor verkeerslichten betreft is nog niet gesteld. Hierover zal op een later tijdstip verder overlegd worden. AWV liet weten dat zij bereid zijn om hierover in overleg te gaan."

Op de mobiliteitsraad van maart 2024 werd door raadslid Haseldonckx opnieuw naar de stand van zaken van de verkeerslichten gevraagd, zonder duidelijk antwoord.

Dus raadslid Haseldonckx stelt opnieuw de vraag om dit kruispunt veilig in te richten voor de gebruikers.

Fietsers komende van Meer richting Minderhout hebben door de bocht geen zicht op de in- en uitritten  van de brandweerkazerne. Het risico dat ze bij uitrukken worden aangereden, is dan ook niet denkbeeldig. Veiligheid primeert hier.

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen (fractie Hoogstraten Leeft) geeft aan dat de vraag al wel besproken is geweest, maar dat er op dat moment inderdaad nog geen effectieve, formele vraag gesteld was. Intussern is er al een beslissing dat er dynamische borden voorzien zullen worden.

Schepen Jef Vissers (fractie N-VA) meent dat AWV op termijn wél effectief verkeerslichten wilt voorzien op deze locatie.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 april 2024.

 

Mondelinge vraag van raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) over twee gevaarlijke situaties bij bouwwerven.

 

VRAAG

 

Raadslid Maarten Leemans (fractie Anders) kaart twee gevaarlijke situaties aan bij werkzaamheden rond bouwwerven. Hij vraagt om de onveilige situaties te verbeteren.

 

Publicatiedatum: 28/05/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.