Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Piet Van Bavel Mai Sterkens Ann Tilburgs Roger Van Aperen Ans Lochten Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Pim Van der Linden Maarten Leemans Jos Matthé Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Dimitri Van Pelt Faye Van Impe Michel Jansen Herman Snoeys Ward Baets Jef Vissers Ann Fockaert Fons Jacobs Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Joël Adams Jos Martens Ilse Verachtert aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 27 september 2021.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 27 september 2021 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 27 september 2021 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
Raadslid Hilde Vermeiren leest op pagina 4, 11 en 28 van het verslag de naam schepen Arnold Van Aperen staan, dat is uiteraard een vergissing en moet schepen Arnold Wittenberg zijn. Dit wordt aangepast.
Raadslid Joël Adams komt terug op de vraag die hij op de vorige gemeenteraad stelde omtrent het plaatsen van verkeersborden aan de vluchtheuvels in de Beukendreef. Is hier ondertussen al een antwoord over?
Schepen Michel Jansen heeft dit inderdaad nagevraagd. Het gaat hier niet over een versmalling van de weg, de verkeersremmende elementen zijn niet op de rijbaan aangebracht. Daardoor is het plaatsen van verkeersborden die de voorrang aangeven niet nodig.
Raadslid Joël Adams vindt dat toch vreemd, volgens hem kunnen er daar geen twee auto’s tegelijk passeren.
Raadslid Hilde Vermeiren begrijpt dat de verkeersborden er niet moeten komen, maar vraagt zich af of het wel mag?
Raadslid Maarten Leemans vraagt zich af hoe dit dan wordt opgelost als er hier gebotst wordt, is het dan een verzekeringskwestie?
Schepen Michel Jansen blijft erbij dat het niet nodig is om dergelijke verkeersborden te plaatsen. Het is de verantwoordelijkheid van de chauffeurs zelf om elkaar daar op een veilige manier te passeren.
Voorzitter Jef Vissers meldt dat hij zelf al heeft kunnen vast stellen dat er twee auto’s elkaar tegelijk passeren, het kan dus wel.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 27 september 2021 worden goedgekeurd.
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Kennisname semestriële rapportering meerjarenplan 1e semester 2021.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het is decretaal bepaald dat de gemeenteraad minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering met een stand van zaken over de uitvoering van het meerjarenplan te zien krijgt.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 263 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
Argumentatie
Als bijlage bij dit besluit steekt de opvolgingsrapportering van het eerste semester van het lopende jaar 2021.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Maarten Leemans heeft nog wat bijkomende vragen bij dit rapport, hoewel er bij de bespreking van dit agendapunt vorige maand ook al een aantal aspecten besproken zijn.
- actie 1/1/1 ‘We ontwikkelen een Beleidsplan Ruimte voor Hoogstraten’: vorige week vond de eerste werktafel plaats over de ruimtelijke ontwikkeling van onze gemeente.
Het was een heel boeiende avond. Maar de belangrijkste vragen zijn: waar willen we naartoe met onze gemeente, niet over 10 of 20 jaar, maar op lange termijn? Wat kan onze gemeente aan?
- Actie 1/2/1 ‘Hoogstraten bewaakt de kwaliteit en de betaalbaarheid van huurwoningen.’
Uit het antwoord van de bevoegde schepen vorige maand blijkt dat we geen invloed hebben op de betaalbaarheid (en dat we daar zelf ook goed in meegaan – zie bvb. huurprijs nieuwe assistentiewoningen). Het lijkt dan ook beter het woordje “betaalbaarheid” hier te schrappen. Je moet geen dingen verkondigen waar je geen vat op hebt.
- Wat is de stand van zaken van de voorgenomen telling in functie van het parkeerbeleid.
- Wat is de stand van zaken van de werkgroep trage wegen. Is die al geïnstalleerd? Zijn daar al verslagen van terug te vinden? Dit zou in november opstarten?
- Actie 1/3/2/2 Schoolstraten: De realisaties en projecten in uitvoering zijn zeer positief, maar we moeten vaststellen dat bij de gemeenteschool in Hoogstraten de aardappel voorlopig nog te heet is.
- Wat is de stand van zaken en planning van de afwerking van het Gemeenteplein Meerle?
- Hoe zet Hoogstraten in op minder afval? In het verleden haalden we al eens aan dat afvalmaterialen zoals EPS-isolatie en glaswol perfect geschikt zijn als circulaire grondstoffen, maar dat deze nog steeds bij het restafval verdwijnen.
- In actieplan 2/1: Hoogstraten ondersteunt inwoners in armoede zijn de acties niks concreet, je kan als lezer niet uitmaken wat er concreet gaat gebeuren.
- Wat is de stand van zaken van de installatie van de de nieuwe milieu- en klimaatraad?
- Voor het dossier van de zonnepanelen op de zorgcampus stelt raadslid Maarten Leemans de vraag of er al informatie verspreid is via de gemeentelijke kanalen om ook de inwoners de kans te geven hierin te participeren? We lezen hier wel iets over op andere platformen, maar zo ver we weten is dit niet specifiek naar onze inwoners gecommuniceerd?
- Op bladzijde 34 leest het raadslid dat de stad nog op zoek is naar grond om een nieuwe brandweerkazerne te bouwen, maar werd die grond al niet aangekocht?
- Actie 2/5/2/5 Jeugdlokalen Den Dijk: De buitenaanleg. Waarop is dit juist van toepassing? Wat blijft er behouden? Zijn hier al plannen van en is er overleg geweest met bijvoorbeeld de dorpsraad? Bovendien heeft raadslid Maarten Leemans gelezen dat er hier sprake was van vervuilde grond? Wat is daar mee gebeurd en heeft dat invloed op de rest van het terrein? Zijn er verdere controles geweest? Dit lijkt toch opportuun aangezien het hier om een terrein gaat waar kinderen spelen.
Er worden antwoorden gegeven door verschillende schepenen.
Schepen Michel Jansen geeft mee dat de tellingen in functie van het parkeerbeleid lopende zijn en dat er op heel korte termijn resultaten verwacht worden met bijhorende scenario’s voor het parkeerbeleid. De werkgroep trage wegen zal heel binnenkort opstarten, dit is een project dat samen met Regionaal Landschap De Voorkempen wordt doorlopen.
Schepen Faye Van Impe ontkent dat het project School-straten te lastig zou zijn in de gemeenteschool van Hoogstraten. We kunnen eenvoudigweg niet alle scholen tegelijk aanpakken, het personeel is beperkt en de trajecten zijn tijdsintensief. In Meersel-Dreef is het traject afgerond en in Wortel wordt het opgestart. De gemeenteschool ligt bovendien in een belangrijke zone voor het mobiliteitsplan dus daar wil de schepen ook rekening mee houden.
De vraag over de acties rond armoede is een terugkerende vraag, het gaat hier dan ook over niet-prioritaire acties en daarover wordt niet in detail gerapporteerd. Schepen Faye Van Impe herhaalt haar engagement om een rapportering over het armoedebeleid te agenderen op een commissie Stede Akkers.
Schepen Piet Van Bavel meent dat het raadshuis in Meerle klaar is en in gebruik wordt genomen, over de verdere plannen met de parking kent hij de planning niet.
Schepen Michel Jansen weet dat de milieu- en klimaatraad nog moet samengesteld worden, maar kent daarover niet de timing. Dit zal hij navragen. Ook de vragen rond afval moet hij aan de diensten voorleggen.
Schepen Roger Van Aperen geeft toe dat de communicatie naar onze burgers over het mee instappen in de zonnepanelen op de zorgcampus nog moet gebeuren. Campina heeft dit al wel gecommuniceerd, wij nog niet.
Het klopt niet dat de grond voor de brandweerkazerne al verworven is. Schepen Roger Van Aperen geeft aan dat er al één stuk grond is aangekocht, het andere ligt bij de minister te wachten op een handtekening.
Schepen Faye Van Impe legt uit dat de buitenaanleg aan Den Dijk geen grote wijzigingen met zich mee zal brengen, de bestaande toestand blijft daar gewoon behouden. De sanering van de vervuilde grond is lopende, maar de schepen verduidelijkt dat die niet op de plaats van de bouw is terug te vinden maar wel op een verder gelegen deel van Den Dijk.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Pim Van der Linden Roger Van Aperen Ilse Verachtert Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Ann Tilburgs Jos Martens Marc Haseldonckx Ann Fockaert Jef Vissers Michel Jansen Joël Adams Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Hilde Vermeiren Ward Baets Tinne Rombouts Fons Jacobs Herman Snoeys Gert Van den Bogaert Ans Lochten Jos Matthé Marc Van Aperen Mai Sterkens aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren van de afsprakennota plaatsonafhankelijk werken.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het college gaf op 27 mei 2021 zijn akkoord voor de projectfiche flexibel werken. 1 van de doelen was het uitwerken van een kader rond telewerken voor onze organisatie.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Collegebeslissing van 27 mei 2021 betreffende de goedkeuring van de projectfiche flexibel werken.
Argumentatie
De werkgroep flexibel werken heeft een kader rond telewerk uitgewerkt. Deze afsprakennota is in bijlage terug te vinden. De ervaringen van de afgelopen maanden inzake telewerk werden hierin verwerkt. De nota schept ondermeer duidelijkheid over wat we verstaan onder telewerken, wie kan telewerken met welke frequentie, het materiaal dat we ter beschikking stellen voor het telewerk, ...
De afsprakennota werd tevens juridisch afgetoetst bij Acerta.
De afsprakennota werd voorgelegd aan de commissie personeel en het vakbondsoverleg. De bemerkingen uit het vakbondsoverleg werden mee verwerkt in de afsprakennota die nu voorligt.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
De kosten verbonden aan telewerken houden verband met het materiaal dat we ter beschikking stellen aan de medewerkers.
Voor de bureaustoelen:
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Overige algemene diensten met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61410010 Kantoorbenodigdheden.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 32.988,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 17.020,58 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 15.967,42 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 39.295,48 EUR.
Te voorzien budget via budgetwijziging: 23.328,06 EUR.
Budget na budgetwijziging: 39.295,48 EUR.
Voor het klein ICT-materiaal (toetsenbord en muis):
Valt onder actie "We implementeren en voeren het ICT-beleidsplan uit" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/1/1/1, beleidsitem: Overige algemene diensten met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61420001 Aankoop klein hard- en softwaremateriaal.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 214.435,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 62.410,81 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 152.024,19 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 5.336,10 EUR.
De financieel directeur heeft op 3/9/2021 visum verleend.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de afsprakennota flexibel werken zoals opgenomen in bijlage goed.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Roger Van Aperen Mai Sterkens Pim Van der Linden Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Marc Haseldonckx Ann Fockaert Hilde Vermeiren Jos Matthé Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Fons Jacobs Michel Jansen Ans Lochten Arnold Wittenberg Ward Baets Faye Van Impe Joël Adams Jos Martens Ann Tilburgs Piet Van Bavel Ilse Verachtert Herman Snoeys Marc Van Aperen Jef Vissers Tinne Rombouts aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren wijziging artikel 200, artikel 256, artikel 239 en artikel 239bis en toevoeging 239ter aan de gezamenlijke rechtspositieregeling van het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
artikel 200 - eindejaarstoelage
Ingevolge het sectoraal akkoord van 9 juni 2021 werd voor de publieke sector onder meer
afgesproken dat alle personeelsleden die tot de niet VIA-sectoren behoren vanaf het jaar 2021 een koopkrachtverhoging van 1,1% krijgen. Dit gebeurt door een verhoging van het variabel gedeelte van de eindejaarstoelage van 2,5% naar 3,6% van het jaarsalaris. De besluiten over de rechtspositieregeling van het personeel van de lokale en provinciale besturen stellen dat het bedrag van de eindejaarstoelage begrensd is tot een twaalfde van het jaarsalaris. Daardoor kunnen de personeelsleden met de laagste lonen niet volledig genieten van de 1,1% koopkrachtverhoging zoals afgesproken in het VIA6-akkoord, wat onbillijk is. Daarom schrapt dit sectoraal akkoord deze begrenzing en zullen de rechtspositiebesluiten overeenkomstig dit akkoord aangepast worden.
Het artikel 200 is ineens ook up-to-date gebracht naar de huidige versie van artikel 135 van het rechtspositiebesluit van 7 december 2007.
Artikel 256 - omstandigheidsverlof
In een recente wet van 27 juni 2021 wordt het rouwverlof uitgebreid naar 10 werkdagen met behoud van loon bij overlijden van een kind of samenwonende partner vanaf 25 juli 2021. De wet regelt ook het rouwverlof bij overlijden van een pleegouder of pleegkind. Bovendien kan het (contractueel aangesteld) personeelslid op zijn vraag en mits akkoord van de werkgever, afwijken van de periode waarin het rouwverlof moet worden opgenomen .
De wet is van toepassing op de contractuelen bij de lokale besturen.
De Vlaamse Regering werkt momenteel aan een parallelle regeling voor de statutaire personeelsleden van de lokale en provinciale besturen in de vorm van een besluit van de Vlaamse Regering. Een ontwerpbesluit tot wijziging van de Rechtspositiebesluiten voor het gemeente, provincie- en OCMW-personeel werd op 16 juli 2021 geagendeerd op de Vlaamse Regering en op 25 augustus 2021 voorgelegd aan het comité C1 ter onderhandeling. Het besluit zou moeten gefinaliseerd zijn tegen het jaareinde.
Ondertussen ontstaat er een tijdelijk verschil in rouwverlof tussen de contractuele en de statutaire personeelsleden van de lokale besturen. De wet is immers rechtstreeks van toepassing op de contractuele personeelsleden. Om dat verschil te overbruggen kunnen de besturen, in afwachting van de definitieve goedkeuring van het nieuwe besluit van de Vlaamse regering, dienstvrijstelling verlenen aan de statutaire personeelsleden.
Die regeling van dienstvrijstelling komt te vervallen zodra het geplande besluit van de Vlaamse Regering in werking treedt.
De RPR wordt ineens aangepast naar de correcte dagen met dien verstande dat, tot de rechtspositiebesluiten aangepast zijn, het verschil in dagen als dienstvrijstelling gegeven wordt voor de statutaire medewerkers.
Artikel 239 - opvangverlof
Meerdere weken verlof, niet alleen bij adoptie, maar ook bij pleegvoogdij. Deze vorm van verlof is niet nieuw maar wordt uitgebreid.
Het gaat om zes weken individueel verlof en daarbovenop – en dat is nieuw - 2 weken gedeeld verlof (te verdelen over twee adoptieouders of pleegvoogden wanneer er twee adoptie-ouders of pleegvoogden zijn). Het gedeeld verlof stijgt van +2 weken (nu) naar +3 weken vanaf 2023, +4 weken vanaf 2025 en +5 weken vanaf 2027. Het statutair personeelslid blijft tijdens zijn verlof zijn salaris ontvangen.
Artikel 239bis - pleegzorgverlof
Verlof van zes dagen per jaar om aan verplichtingen van pleegzorg tegemoet te komen, betaald aan 82% van het (niet-geplafonneerd) brutosalaris voor de statutaire medewerkers.
Voor het contractueel personeelslid geldt bijna dezelfde regeling, met dit verschil dat zijn loon wel geplafonneerd wordt en dat hij ten laste van de RVA komt. Wanneer het pleeggezin uit twee werknemers bestaat die beiden als pleegouder aangesteld zijn, moeten ten slotte de 6 dagen onder hen verdeeld worden.
Artikel 239ter - pleegouderverlof
Een nieuw verlof van enkele weken voor gewone pleegzorg (geen pleegvoogdij).
Het gaat om zes weken individueel verlof en daarbovenop 2 weken gedeeld verlof (te verdelen over twee pleegouders wanneer er twee pleegouders zijn). Het gedeeld verlof stijgt van +2 weken (nu) naar +3 weken vanaf 2023, +4 weken vanaf 2025 en +5weken vanaf 2027. De statutaire pleegouder ontvangt drie dagen zijn salaris en vervolgens 82% van een niet geplafonneerd brutosalaris.
Een contractant krijgt ongeveer hetzelfde, met dit verschil dat zijn loon wel geplafonneerd wordt en dat hij na drie dagen ten laste van het ziekenfonds komt.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 16 september 2021 kennis genomen van de gewijzigde rechtspositieregeling.
De wijziging is besproken op het overleg- en onderhandelingscomité van 5 oktober 2021, een protocol van akkoord is afgesloten.
Juridische grond
• Het decreet over het lokaal bestuur ( DLB) van 22 december 2017.
• Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.
• Het OCMW-decreet van 19 december 2008 en latere wijzigingen.
• Het sectoraal akkoord van 9 juni 2021 voor personeel lokale besturen;
• Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en financieel beheerder van de OCMW's en latere wijzigingen.
• Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de OCMW's en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de OCMW's , en latere wijzigingen.
• De wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.
Argumentatie
De op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) dient aangepast te worden aan nieuwe regelgeving:
- eindejaarstoelage - artikel 200 zal aangepast worden wanneer artikel 135 wordt aangepast van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en financieel beheerder van de OCMW's en latere wijzigingen.
- omstandigheidsverlof - artikel 256 zal aangepast worden wanneer artikel 209 wordt aangepast van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en financieel beheerder van de OCMW's en latere wijzigingen.
- opvang- pleegzorg- en pleegouderverlof - artikelen 239, 239bis en 239 ter aangepast volgens artikelen 183, 183/1 en 183/2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en financieel beheerder van de OCMW's en latere wijzigingen.
Zie bijlagen met originele tekst in zwart en wijzigingen in het rood.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
De verhoging van de eindejaarstoelage brengt extra uitgaven met zich mee.
Voor het personeel dat onder VIA-6 valt staat hier een subsidie tegenover die de meerkost
grotendeels dekt (verhoging EJT in 2020 van het zorgpersoneel: uitgaven=65.385,69 EUR,
inkomsten = 65.004,85 EUR).
Een exacte raming per budgetsleutel is op dit ogenblik nog niet klaar.
De berekening van eindejaarstoelage gebeurt in november. Wel is er een totale raming gemaakt. Hiervoor is het verschil genomen van de begrote eindejaarstoelage 2021 (opgemaakt september 2020) en de begrote eindejaarstoelage 2022 (inclusief de verhoging van 1,1% ). Dit komt in totaal op 152.500,00 EUR ongeveer (stad: 92.850,00 EUR en ocmw: 59.650,00 EUR).
Er is in 2021 nog ruimte in het loonbudget om verschuivingen te doen naar de budgetsleutels van de eindejaarstoelage. Een aantal functies zijn voor een heel jaar voorzien, maar zijn pas later op het jaar vacant verklaard.
Voor het personeel dat onder het deelakkoord VIA6 valt (OCMW: ouderenzorg, verpleging, verzorging, paramedische, keuken, serviceflats, dagverzorging, LDC, thuiszorg) (stad: socioculturele diensten, o.a. bib, museum, toerisme, vrije tijd, jeugd, ...) is er een subsidie voorzien die de kost zou moeten dekken. Ramingen hiervan zijn echter niet voorhanden vanuit de overheid.
Voor de overige diensten vanaf 2021 is er een compensatieregeling uitgewerkt. Ongeveer 2/3de van de meerkost zou via het gemeentefonds kunnen gerecupereerd worden. 1/3de is een kost die de stad zelf zal moeten dragen. Ook hier zijn echter geen concrete ramingen vanuit de overheid voor beschikbaar.
De financieel directeur heeft op datum van 10 september 2021 een visum gegeven.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 200 gewijzigd als volgt (wanneer het betreffende artikel in het besluit vlaamse regering van 7 december 2007 gewijzigd is):
-schrapping in het eerste lid van de zinsnede 'met dien verstande dat de eindejaarstoelage nooit meer mag bedragen dan een twaalfde van het jaarsalaris';
-in het tweede lid, 2° wordt het getal '2,5' vervangen door het getal '3,6';
Artikel 2:
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 256 gewijzigd als volgt (wanneer het betreffende artikel in het besluit vlaamse regering van 7 december 2007 gewijzigd is):
* bij overlijden van de samenwonende partner of kind van het statutaire personeelslid of van de samenwonende partner: 6 werkdagen dienstvrijstelling, die de verantwoordelijke voor het dagelijkse personeelsbeheer toekent na opname van de huidige 4 werkdagen
omstandigheidsverlof;
* bij overlijden van een pleegkind van het statutaire personeelslid of van de samenwonende partner in geval van langdurige pleegzorg op het moment van het overlijden of in het verleden: 10 werkdagen dienstvrijstelling;
*bij overlijden van een pleegkind van het statutaire personeelslid of van de samenwonende partner in het kader van kortdurende pleegzorg op het moment van het overlijden: 1 werkdag;
*bij overlijden van een pleegvader of pleegmoeder van het statutaire personeelslid in het kader van langdurige pleegzorg op het moment van het overlijden: 4 werkdagen.
Vanaf het rechtspositiebesluit aangepast is, vervalt de dienstvrijstelling .
Artikel 3:
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 239 gewijzigd als volgt:
Opvangverlof bedraagt 6 weken, maar nieuwe regeling met ingang van 24 april 2021: verhoging met 2 weken (3 weken vanaf 1/1/2023, 4 weken vanaf 1/1/2025 en 5 weken vanaf 1/1/2027).
De maximumduur wordt verdubbeld als het kind aan bepaalde voorwaarden voldoet (lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid/een aandoening).
Behoudt van salaris tijdens opvangverlof.
Artikel 4:
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 239bis gewijzigd als volgt:
Pleegzorgverlof - maximum 6 dagen per kalenderjaar. 82% van het brutosalaris voor statutairen, contractuelen geen recht op loon, maar uitkering van RVA.
Artikel 5:
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 239ter toegevoegd als volgt:
Pleegouderverlof: zes weken individueel verlof en daarbovenop 2 weken gedeeld verlof (te
verdelen over twee pleegouders wanneer er twee pleegouders zijn). Het gedeeld verlof stijgt van +2 weken (nu) naar +3 weken vanaf 2023, +4 weken vanaf 2025 en +5weken vanaf 2027. De statutaire pleegouder ontvangt drie dagen zijn salaris en vervolgens 82% van een niet geplafonneerd brutosalaris. Contractuelen ontvangen 3 dagen salaris, na deze drie dagen komen zij ten laste van het ziekenfonds.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Jos Martens Joël Adams Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen Jef Vissers Piet Van Bavel Marcel Verschueren Ans Lochten Marc Van Aperen Mai Sterkens Herman Snoeys Hilde Vermeiren Arnold Wittenberg Faye Van Impe Marc Haseldonckx Michel Jansen Ann Tilburgs Fons Jacobs Ilse Verachtert Jos Matthé Ann Fockaert Ward Baets Tinne Rombouts aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de restauratie van de Sint-Katharinakerk: Fase Koor.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Deze restauratiefase (fase Koor) heeft betrekking op de restauratie van de gevels, daken en zolders van het koor, de nevenkoren en de aangrenzende ruimtes (de sacristie, het oratorium en de kapittelzaal) van de Sint-Katharinakerk en de daarin aanwezige glasramen.
De toren van de kerk, het schip en het transept zijn aan de buitenzijde reeds gerestaureerd. Het interieur volgt in latere fases.
Onderhavige fase is opgedeeld in twee percelen:
• Perceel 1 bevat alle werken van algemene aanneming voor de bouwkundige restauratiewerken van het exterieur en de zolders, inclusief het leveren en plaatsen van de voorzetbeglazing voor de glas-in-loodramen waar dit van toepassing is.
• Perceel 2 bevat alle specifieke restauratieve werken voor de gebrandschilderde en niet-gebrandschilderde glas-in-loodramen in de gevels van deze fase.
Het college besliste op 16 september 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 25 oktober 2021.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen in twee percelen.
Er wordt voorgesteld om voor elk perceel selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.
Er wordt voorgesteld om perceel 1 te gunnen op basis van de prijs.
Er wordt voorgesteld om perceel 2 te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:
• prijs op een totaal van 50 punten;
• aanpak demonteringen op een totaal van 20 punten;
• aanpak proefreiniging op een totaal van 15 punten;
• aanpak verwijdering doubleerglas op een totaal van 15 punten.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Restauratie schip St-Katharinakerk" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 1/5/1/3, beleidsitem: "Erediensten" met nummer 790-00 en algemeen rekeningnummer: 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".
Voorziene budget in het meerjarenplan 2020-2025 voor "Restauratie schip St-Katharinakerk": 10 682 517,54 EUR.
Reeds gebruikt budget in 2020+2021: 4 529 442,19 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 6 153 075,35 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 3.171.207,90 EUR (geraamd bedrag voor beide percelen samen).
De financieel directeur heeft op 10/9/2021 visum verleend.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Restauratie Sint-Katharinakerk: Fase Koor" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Faye Van Impe Fons Jacobs Piet Van Bavel Tinne Rombouts Jef Vissers Gert Van den Bogaert Joël Adams Ann Fockaert Jos Martens Ans Lochten Jos Matthé Arnold Wittenberg Maarten Leemans Roger Van Aperen Ann Tilburgs Pim Van der Linden Ilse Verachtert Marc Van Aperen Marc Haseldonckx Marcel Verschueren Mai Sterkens Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Hilde Vermeiren Ward Baets Michel Jansen aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren van de wijzigingen in het schoolreglement.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd op datum van 24/8/2020 is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen (gewijzigde contactgegevens e.d.m.).
Dit gaat over volgende artikels:
• Artikel 4
Aanpassing van de toelatingsvoorwaarden voor vijfjarigen vanaf het schooljaar ’21-’22.
• Hoofdstuk 15 artikel 43
Toevoegen van de omschrijving van de gemeenschappelijke visie op leerlingenbegeleiding.
• Hoofdstuk 15 artikel 43
Toevoegen van een lijst met infectieziekten.
• Hoofdstuk 15 artikel 44
Toevoegen van de omschrijving van het multidisciplinair leerlingendossier.
• Hoofdstuk 17 Artikel 45 werd toegevoegd
Toevoegen van de keuzemogelijkheden voor levensbeschouwelijke vakken.
Het aangepaste reglement werd opgenomen in de bijlage.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 40, §3 en art. 41, tweede lid, 2°; (enkel voor het Vlaams Gewest)
• Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997: de artikelen 3, 25°, 6, 14, 14/0, 20, 27 , 27bis, §1, 3° en §4, 37, §2, 12°, 37, §3,17°, 29 , 37bis, 62, §2, 26ter, 47bis, 195;
Argumentatie
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt. Meer specifieke afspraken worden opgenomen in de infobrochure.
Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord. Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.
Deze wijzigingen werden besproken tijdens de gemeenteraadscommissie onderwijs van 7/10/2021.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde wijzigingen in het schoolreglement.
Artikel 2:
Dit besluit vervangt het schoolreglement goedgekeurd op 24/8/2020.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Ilse Verachtert Jos Martens Jef Vissers Maarten Leemans Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Pim Van der Linden Fons Jacobs Faye Van Impe Michel Jansen Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Ward Baets Tinne Rombouts Mai Sterkens Roger Van Aperen Joël Adams Piet Van Bavel Herman Snoeys Hilde Vermeiren Jos Matthé Ans Lochten Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren van een aanpassing in het academiereglement.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Onlangs heeft de overheid de regelgeving rond afwezigheden in het DKO aangepast. Om ‘gewettigd’ afwezig te zijn moet de leerling zijn/haar afwezigheid staven met bewijsdocumenten.
Er wordt de academies gevraagd hun academiereglement aan te passen en opnieuw te laten goedkeuren door de gemeenteraad.
Het aangepaste reglement werd opgenomen in de bijlage.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het besluit van de Vlaamse regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.
• De omzendbrief van 20/08/2018 'Inschrijvingen en toelatingsvoorwaarden in het deeltijds kunstonderwijs'.
• Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018.
Argumentatie
Het academiereglement werd voorgelegd aan de commissie onderwijs van 7/10/2021. De commissie geeft een positief advies. De commissie maakt wel een bedenking rond het nut en de haalbaarheid van deze maatregel. Voor veel leerlingen heeft I.K.O. een vrije tijdskarakter. Daarnaast zijn er veel Nederlandse leerlingen. Zij kunnen via een Nederlandse arts geen beroep doen op een doktersbriefje voor enkele dagen.
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de leerlingen/ouders regelt. Dit omvat minstens volgende elementen:
- reglement over tucht en schending van de leefregels van de leerlingen, tijdelijke of definitieve uitsluiting, beroeps procedure;
- procedure om een bewijs van competenties, een bewijs van beroepskwalificatie of een leerbewijs toe te kennen;
- richtlijnen over afwezigheden en te laat komen
- afspraken in verband met de zelfstudie buiten de lessen, de agenda's en de leerlingenevaluatie;
- geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning;
- de bijdrageregeling;
- de engagementsverklaring tussen de academie en de leerlingen/ouders met wederzijdse afspraken over oudercontact, voldoende aanwezigheden en vormen van individuele leerlingenbegeleiding;
- het rookverbod, de controle en de sancties;
- de manier waarop de academieraad in voorkomend geval wordt samengesteld;
- het recht op inzage en recht op toelichting bij de leerlingengegevens;
- informatie over extramurosactiviteiten;
- de vermelding dat bij verandering van academie leerlingengegevens worden overgedragen tenzij de leerling/ouders daar expliciet verzet tegen plegen nadat ze op hun verzoek deze gegevens hebben ingezien;
- het toestemmingsinstrument met betrekking tot alternatieve leercontext;
- de uiterste datum waarop leerlingen inschrijvingsgeld moeten betalen (in elk geval voor 1 november) en in voorkomend geval de mogelijkheden tot gespreide betaling.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de voorgestelde aanpassingen in het academiereglement goed.
Artikel 2:
Dit aangepaste reglement vervangt het academiereglement goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 26/10/2020.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Tinne Rombouts Jos Martens Marcel Verschueren Jef Vissers Herman Snoeys Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Jos Matthé Dimitri Van Pelt Pim Van der Linden Roger Van Aperen Ward Baets Michel Jansen Maarten Leemans Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Piet Van Bavel Fons Jacobs Mai Sterkens Marc Van Aperen Marc Haseldonckx Ann Fockaert Hilde Vermeiren Joël Adams aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuring aanwijzen gemeentelijke omgevingsambtenaar.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Volgens artikel 9 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 moet iedere gemeente minimaal één omgevingsambtenaar in dienst hebben en moet die ambtenaar of groep van ambtenaren voldoende kennis van zowel de ruimtelijke ordening als het milieu in zich verenigen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 9 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014.
Argumentatie
Joppe Goetschalckx is sinds 16 september 2019 in dienst als waarnemend omgevingsambtenaar.
Hij voldoet sinds kort aan de voorwaarde om aangewezen te worden als volwaardig omgevingsambtenaar door de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Joppe Goetschalckx, geboren op 2 januari 1997, wordt aangewezen als omgevingsambtenaar voor de stad Hoogstraten.
Artikel 2:
Dit besluit geldt met ingang vanaf heden.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Mai Sterkens Ann Tilburgs Jos Matthé Joël Adams Ward Baets Ilse Verachtert Jef Vissers Ann Fockaert Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marc Van Aperen Michel Jansen Tinne Rombouts Pim Van der Linden Marcel Verschueren Jos Martens Fons Jacobs Herman Snoeys Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Ans Lochten Dimitri Van Pelt Faye Van Impe Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuring voor de afbakening van het werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 23 oktober 2020 en 18 maart 2021 bezorgde de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed een schrijven aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied voor de woonmaatschappijen in te dienen tegen 31 oktober 2021.
Diverse besprekingen vonden plaats op de Conferentie van Kempense Burgemeesters in 2020 en 2021.
Diverse besprekingen vonden plaats in de stuurgroep 'afbakening woonmaatschappij' met een afvaardiging van de 29 Kempense gemeenten en de betrokken woonactoren in 2020 en 2021.
Diverse besprekingen vonden plaats tussen lokale besturen (Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel) onderling en tussen de lokale besturen en de woonactoren op het niveau van het voorliggende werkingsgebied.
Op 13 juli 2021 vond een bespreking plaats tussen Wonen-Vlaanderen en een afvaardiging van de agendacommissie van de Conferentie van Kempense Burgemeesters, waar het bestuursmodel zoals toegelicht tijdens de Conferentie van Kempense Burgemeesters d.d. 3 juli 2021 grondig werd besproken.
De bespreking van het voorstel tot afbakening van het werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij vond plaats tijdens het lokaal woonoverleg van 27 september 2021, waarvan het verslag in bijlage is toegevoegd.
Juridische grond
• Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 e.v..
• Decreet houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 09/07/2021 (B.S. 10/09/2021), waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
• Het schrijven van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed d.d. 23 oktober 2020 en 18 maart 2021 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied voor de woonmaatschappijen in te dienen tegen 31 oktober 2021.
• De besprekingen op de Conferentie van Kempense Burgemeesters in 2020 en 2021.
• De besprekingen in de stuurgroep ‘afbakening woonmaatschappij’ met een afvaardiging van de 29 Kempense gemeenten en de betrokken woonactoren in 2020 en 2021.
• De besprekingen tussen lokale besturen onderling en tussen de lokale besturen en de woonactoren op het niveau van het voorliggende werkingsgebied;
• De bespreking met Wonen-Vlaanderen en een afvaardiging van de agendacommissie van de Conferentie van Kempense Burgemeesters d.d. 13 juli 2021, waar het bestuursmodel zoals toegelicht tijdens de Conferentie van Kempense Burgmeesters d.d. 3 juli 2021 grondig werd besproken.
Argumentatie
De Vlaamse overheid wenst met de vorming van de woonmaatschappij de dienstverlening te verhogen, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingsmaatschappij te verenigen, de transparantie te verhogen, de regierol van het lokaal bestuur te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen.
Met het voorliggende voorstel van afbakening ontstaat geen geografisch aaneengesloten werkingsgebied binnen de referentieregio Kempen met 1.303 sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen, exclusief de 42 woningen die op de private markt worden ingehuurd, de huidige SVK-woningen (data d.d. 31 december 2020) en overschrijdt bijgevolg de minimale grens van 1.000 sociale huurwoningen.
Het bijgevoegde aanvraagformulier geeft aan dat voldaan wordt aan de vooropgestelde Vlaamse criteria en dat er consensus is onder de betrokken actoren betreffende het voorliggende voorstel tot afbakening van werkingsgebied.
De regelgeving schrijft voor dat de lokale besturen die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % +1 van de stemrechten beschikken; dat de overige stemrechten (= max. 50%-1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders.
De gemeenten worden gevraagd om bij hun voorstel tot afbakening van de toekomstige woonmaatschappij ook reeds in te gaan op de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid.
Vanuit de betrokken lokale besturen en woonactoren werd een visietekst uitgeschreven met betrekking tot de gemeenschappelijke principes voor de toekomstige woonmaatschappij die minimaal nagestreefd zullen worden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Tinne Rombouts begrijpt dat er vandaag gevraagd wordt om principieel in te stappen in de toekomstige woonmaatschappij De Noorderkempen. De fractie CD&V zal dit steunen maar heeft tegelijk wel wat bezorgdheden. Er lopen bij de beide maatschappijen momenteel heel wat projecten. Tegelijk kost de hervorming waar beide organisaties voor staan ook heel wat tijd en energie. Het raadslid hoopt dan ook dat dit geen effect gaat hebben op de afhandeling en timing van de projecten. Er zijn heel wat mensen wachtende op een woning, de projecten lopen dan ook best geen vertraging op. Raadslid Tinne Rombouts wil graag een overzicht krijgen van de lopende projecten bij de beide maatschappijen. Uit het dossier en de toelichting voor de gemeenteraad blijkt dat er al een heel traject is afgelegd waarbij de verhoudingen ook soms gespannen waren. Tijdens het laatste woonoverleg zat de sfeer blijkbaar beter. Raadslid Tinne Rombouts hoopt dan ook op een vlotte overdracht van projecten tussen de twee maatschappijen. Naast de bezorgdheid over de opvolging van projecten is er ook een bezorgdheid over het financiële luik. Daarover hebben de raadsleden een toelichting gekregen, maar raadslid Tinne Rombouts is vragende partij om ook in de gemeenteraad het verdere verloop te kunnen opvolgen. Een laatste bezorgdheid gaat over het sociaal verhuurkantoor. Dit is bij beide niet aanwezig maar verhuist naar de huisvestingsmaatschappijen wat een versnippering van de kennis en ervaring met zich mee zal brengen. Raadslid Tinne Rombouts roept op om de kennis te bundelen en te streven naar samenwerking om zo de expertise verder te kunnen opbouwen.
Raadslid Fons Jacobs leest in het dossier dat uiterlijk 31/10/2021 (binnen vier dagen dus) de gemeente een voorstel van werkingsgebied moet overmaken aan Wonen Vlaanderen. Het is gek dat dit nu op de gemeenteraad komt en dat anderhalf uur voor de start van de gemeenteraad een toelichtingsvergadering wordt gegeven. Dit lijkt het raadslid niet de ideale manier van werken. Juist een maand geleden, tijdens het woonoverleg van 27/9 geeft de schepen aan dat er een wil is tot samenwerken met zes gemeenten maar dat er nog niets definitief is, en dit één maand voor de beslissing moet vallen. Nochtans werd reeds op 23/10/2020 (één jaar geleden dus) al de vraag gesteld om een voorstel van werkingsgebied in te dienen. Het is niet duidelijk waarom dit dan ook juist een jaar moet duren en de raad in allerijl moet ingelicht worden. Voor raadslid Fons Jacobs is dit geen voorbeeld van goed bestuur. De doelstellingen van deze nieuwe afbakening zijn te verantwoorden (dienstverlening verhogen, werking van SVK en sociale huisvestingsmaatschappijen samen brengen, transparantie verhogen, de regierol van het lokaal bestuur doen primeren, lokaal inspraak bevorderen, …). Maar het is toch opmerkelijk dat de samenwerking moeizaam tot stand is gekomen. Daarnaast blijft het voor raadslid Fons Jacobs ook de vraag of er voldoende woningen binnen het SVK zijn om tot een fusie te kunnen komen? Uit de toelichting die er daarstraks werd gegeven blijkt dat de samenwerking tussen de Ark en De Noorderkempen niet goed verlopen is. Uit persoonlijke ervaring weet het raadslid wel dat beide maatschappijen zeker goed werk leveren.
Raadslid Jos Matthé vraagt zich af of het sociaal verhuurkantoor nog wel een basissubsidie zal krijgen, die wordt immers pas gegeven vanaf 50 woningen en op deze moment zijn er 40 woningen. Hoe gaan ze dat oplossen?
Schepen Roger Van Aperen bedankt de fracties om dit voorstel te steunen. De beslissing die hier voorligt zal een grote verandering in deze sector te weeg brengen waar de effecten nog lang van zullen doorwegen. Hij is dan ook tevreden dat de neuzen hierover in dezelfde richting staan. De opmerkingen over de voortgang van de projecten zijn terecht. De schepen zal de projecten opvragen en ze laten bezorgen. Het financiële aspect lijkt goed afgedekt maar de uitvoering en de snelheid van de projecten zullen wel bewaakt moeten worden. De schepen engageert zich om van zodra er veranderingen zijn dit ook terug te koppelen aan de gemeenteraad. Voor wat betreft de vraag over SVK verduidelijkt hij dat Hoogstraten is aangesloten bij het SVK van Turnhout. In Turnhout blijkt er al een tijdje een probleem voor wat betreft het huisvesten van grote gezinnen, dus woningen met 3 à 4 slaapkamers. Deze woningen zijn er niet meer in hun patrimonium waardoor er naar gemeenten in de rurale omgeving wordt gekeken om deze gezinnen te huisvesten. Voor schepen Roger Van Aperen is het echter belangrijk om zeker ook de eigen mensen te kunnen helpen en de woningen daarvoor ter beschikking te stellen. Wat betreft de laattijdigheid van dit dossier geeft de schepen aan dat de onderhandelingen lang hebben geduurd. Van zodra er met de 6 gemeenten werd samen gezeten, overheerste een goed gevoel maar er was wat studiewerk nodig om dit ook te kunnen staven.
Burgemeester Marc Van Aperen vult aan dat het inderdaad een moeizaam proces is geweest, niet zozeer omwille van de samenwerking maar wel omwille van de financiële gegevens die moesten aangeleverd worden. Het is de bedoeling om snel tot een werkbare maatschappij te kunnen komen, de neuzen staan alvast in dezelfde richting met de 5 gemeenten.
Raadslid Herman Snoeys suggereert om een personeelslid van SVK over te nemen en trachten te werk te stellen binnen de maatschappij om op die manier de nodige expertise binnen te halen.
Raadslid Tinne Rombouts betreurt de negatieve insteek die de schepen schetst over SVK en het gebrek aan grote woningen in Turnhout. Ze hoopt dat er toch ook een positieve argumentatie is om in deze constructie in te stappen. Ze treedt daarnaast wel de opmerkingen van de fractie Anders bij. De oppositie werd pas op het laatste moment ingelicht over dit voorstel. Misschien kan dat vermeden worden door ook de fractie Anders en CD&V mee uit te nodigen voor het lokaal woonoverleg, op die manier kan er beter de vinger aan de pols worden gehouden.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Het lokaal bestuur van Hoogstraten wenst aan te sluiten bij een werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij samen met volgende gemeenten: Arendonk, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel.
Artikel 2:
De gemeenteraad neemt kennis van de positief geformuleerde adviezen van de betrokken woonactoren en van de opgemaakte visienota die de gemeenschappelijke principes bepaald van de toekomstige woonmaatschappij.
Artikel 3:
Deze beslissing wordt eveneens ter kennis gebracht van de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Ann Fockaert Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen Faye Van Impe Herman Snoeys Arnold Wittenberg Ward Baets Jef Vissers Jos Martens Mai Sterkens Gert Van den Bogaert Ilse Verachtert Piet Van Bavel Fons Jacobs Marcel Verschueren Tinne Rombouts Ans Lochten Joël Adams Maarten Leemans Ann Tilburgs Hilde Vermeiren Michel Jansen Pim Van der Linden Marc Haseldonckx Jos Matthé Marc Van Aperen aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren kosteloze grondafstand Wereldakker - Deken Sendenstraat 17 en Burgemeester Brosensstraat 44A.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Van het kantoor Michoel & Bremans ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor een perceel grond gelegen te Hoogstraten, Deken Sendenstraat 17, kadastraal gekend afdeling 1, sectie B, nummer 264Y P0000, met een oppervlakte van negenenzeventig centiare (79ca), en een perceel grond gelegen te Burgemeester Brosensstraat 44A, kadastraal gekend volgens titel onder grotere oppervlakte sectie B, nummer 284H en 284P en thans volgens kadastrale legger van 22 januari 2021, sectie B, nummer 284R P0000/deel met een oppervlakte volgens meting van eenenveertig centiare (41ca), met gereserveerd perceelidentificatienummer B 284E2 P0000.
De afstanddoeners hebben deze twee grondafstanden gebundeld in één dossier omdat er zo maar één keer kosten voor de akte moet betaald worden.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 7 oktober 2021, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich af waarom er een smalle strook wordt overgedragen in de Burgemeester Brosensstraat sectie 284/C/2. Wordt de weg hier verbreed of is het de bedoeling dat de persoon van het achterliggende perceel langs daar toegang behoudt via het openbaar domein?
Schepen Michel Jansen licht toe dat deze grondafstand reeds werd opgelegd in de vergunning. Dit heeft enkel tot doel om het fiets- en voetpad veilig te stellen.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van een perceel grond gelegen te Deken Sendenstraat 17 van 79 ca en van een perceel grond gelegen te Burgemeester Brosensstraat 44A van 41ca.
Artikel 2:
De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Michoel en Bremans, Burg. J. Van Aperenstraat 8, 2320 Hoogstraten, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.
Artikel 4:
Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Jos Matthé Joël Adams Mai Sterkens Jef Vissers Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Faye Van Impe Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Maarten Leemans Michel Jansen Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Ann Fockaert Fons Jacobs Marc Haseldonckx Ward Baets Piet Van Bavel Herman Snoeys Ans Lochten Pim Van der Linden Jos Martens aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren van herwerkt reglement stadsdichterschap.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Sinds een aantal jaren kent Hoogstraten een stadsdichter. Het tweede stadsdichterschap, dat van Michiel Van Opstal, loopt nu ten einde. Alvorens we een oproep lanceren voor een nieuwe stadsdichter willen we het reglement een klein beetje bijsturen naar aanleiding van de evaluatie die gebeurde over het stadsdichterschap.
Evaluatie
We stellen vast dat het stadsdichterschap steeds goed onthaald is en dat er ook actief betrokkenheid van de stadsdichter gevraagd wordt, zowel door eigen stadsdiensten als externen. Echter, we merken dat niet alle gedichten even veel impact genereren. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, maar het is jammer om vast te stellen dat sommige gedichten niet de nodige aandacht krijgen. Algemeen stellen we vast dat de verankering en impact van het stadsdichterschap beter kunnen.
Daarom werd met de cultuurraad en de bibliotheek besproken hoe we het stadsdichterschap verder kunnen verfijnen en bijsturen zodat het meer impact kan genereren. Daaruit kwamen voornamelijk volgende aanbevelingen:
- Focus verschuiven van verplicht aantal gedichten naar de realisatie van een aantal poëtische projecten. Voor die projecten kan dan meer tijd genomen worden zodat ze breder uitgewerkt kunnen worden.
- Duidelijkere periodieke opvolging.
- Dagelijkse opvolging meer naar de bibliotheek ipv de dienst cultuur zodat er een grotere verwevenheid ontstaat.
- Logistieke ontzorging van de stadsdichter
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Gemeenteraadsbeslissing 'Goedkeuren reglement Stadsdichter Hoogstraten' van 24/10/2016.
Argumentatie
Op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren en de evaluerende gesprekken die gevoerd werden met bibliotheek, cultuurraad en schepen van cultuur werd beslist het bestaande reglement in beperkte mate bij te sturen zodat het stadsdichterschap ook de komende jaren verder kan ontwikkelen en groeien.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We ontwikkelen en faciliteren een verbindend kunstenbeleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/3/1
beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00
algemeen rekeningnummer: 61319999 - Andere erelonen en vergoedingen.
beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00
algemeen rekeningnummer: 61500010 - Aankoop klein materiaal
Voor dit besluit moeten de budgetten niet gewijzigd worden.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad gaat akkoord met het herwerkte reglement voor het stadsdichterschap Hoogstraten als volgt:
Reglement voor de stadsdichter van Hoogstraten
Door het schrijven van gedichten en voordragen van zijn werk tijdens culturele activiteiten en bij belangrijke gebeurtenissen in de stad kan een stadsdichter bijdragen aan het sociaal-cultureel klimaat van Hoogstraten. Met een dichterlijk oog kan er gekeken worden naar actuele ontwikkelingen in onze gemeente en kunnen opvallende gebeurtenissen lyrisch in de kijker gezet worden. De gedichten van de stadsdichter kunnen door hun vorm en inhoud de inwoners van Hoogstraten een andere, frisse, blik geven en hen betrekken bij het gemeenschapsleven.
Artikel 1. Inhoud van het stadsdichterschap
- De hoofdopdracht van de stadsdichter bestaat erin jaarlijks minstens twee poëtische projecten uit te werken die gelijkmatig doorheen het jaar verspreid zijn. Het onderwerp van deze projecten wordt door de stadsdichter in overleg met het bestuur bepaald. Deze projecten zijn gericht op een grote, (semi-)permanente poëtische impact op Hoogstraten en haar inwoners. Er wordt maximaal gezocht naar draagvlak en verbinding met de Hoogstratenaar.
- Daarnaast is er ruimte voor het aanleveren van op zichzelf staande gedichten. Deze gedichten komen tot stand op specifieke vraag van het bestuur of op eigen initiatief van de stadsdichter. Hiervoor is geen minimum aantal bepaald.
- De projecten en gedichten hebben betrekking op Hoogstraten, haar inwoners, actuele ontwikkelingen in de stad of opvallende gebeurtenissen. De stadsdichter geniet hierbij artistieke vrijheid, maar benadert Hoogstraten in al haar facetten op een positieve wijze en laat na om persoonlijke politieke of religieuze standpunten in te nemen.
- De stadsdichter kan op vraag van het college publieke voordrachten uit eigen werk doen op speciale gelegenheden.
- De stadsdichter werkt mee aan de ontplooiing van activiteiten die poëzie en dichterschap centraal stellen. Deze activiteiten worden in samenspraak met Bibliotheek Hoogstraten ontwikkeld.
- Om de doelstellingen van het stadsdichterschap te kunnen realiseren voorziet het bestuur jaarlijks de nodige budgetten in de begroting.
Artikel 2. Looptijd van het dichterschap
De stadsdichter wordt voor een periode van twee jaar aangesteld door het college van burgemeester en schepenen op voordracht van de selectiejury. Deze periode vangt aan rond eind januari, in de buurt van gedichtendag, en loopt twee jaar.
Indien tijdens een voortgangsgesprek blijkt dat de stadsdichter zijn verplichtingen niet nakomt, kan de jury eenzijdig beslissen om de samenwerking vroegtijdig te staken. Deze beslissing dient gemotiveerd te worden en bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 3. Voorwaarden voor kandidaatstelling
- De stadsdichter is woonachtig te Hoogstraten of heeft een nauwe (aantoonbare) betrokkenheid met de stad.
- De kandidaat is ouder dan 18 jaar.
- De kandidaat kan op basis van eerder werk aantonen dat hij kan dichten op niveau.
- De kandidaat is in staat en bereid om zijn werk voor te dragen.
- De kandidaat is in staat en bereid om initiatieven projectmatig uit te werken en te realiseren.
- De kandidaat is bereid om mee te werken aan het ruimer uitdragen van poëzie in Hoogstraten door openbare optredens, organiseren workshops, lezingen,…in samenwerking met de Bibliotheek Hoogstraten, Gemeenschapscentrum Hoogstraten en/of andere partners.
- Leden die zetelen in de selectiejury van de stadsdichter zijn uitgesloten van deelname.
- De kandidaat is niet eerder stadsdichter van Hoogstraten geweest.
Artikel 4. Selectie van de stadsdichter
Het stadsbestuur schrijft de kandidatuur voor het stadsdichterschap geruime tijd voor de benoemingsdatum van de stadsdichter uit. Deze oproep wordt gepubliceerd via de gemeentelijke kanalen: info’zine, website, sociale media, mailings,…
- De ingediende kandidaturen moeten het stadsbestuur bereiken op de deadline die in de oproep wordt vermeld.
- Geïnteresseerden stellen zich kandidaat door een kort cv met betrekking tot de dichterlijke carrière, een motivatiebrief, drie gedichten en korte beschrijving van een projectvoorstel in te zenden. Van deze gedichten zijn er minstens twee geschreven voor deze gelegenheid.
- De gedichten worden in getypte vorm ingezonden.
- De kandidatuur dient digitaal ingediend te worden bij de bibliotheek (bib.hoogstraten@hoogstraten.be).
Artikel 5. De samenstelling van de selectiejury
De kandidaturen die tijdig ingezonden worden, zullen door de selectiejury behandeld worden. De selectiejury is samengesteld uit: Bibliothecaris (voorzitter), één afgevaardigde van de cultuurraad, één afgevaardigde van de Academie voor Woord en Muziek Noorderkempen, één externe expert ter zake en, vanaf tweede stadsdichterschap, de aftredende stadsdichter. Een medewerker van de cultuurdienst zetelt als secretaris in de selectiejury, maar heeft geen stem.
Artikel 6. De procedure van aanstelling
De selectiejury ontvangt al de kandidaturen in anonieme vorm van een medewerker van de bibliotheek. De jury beoordeelt de kandidaturen en velt een deskundig oordeel. Op basis van dit oordeel wordt een kandidaat voor het stadsdichterschap voorgedragen aan het college van burgemeester en schepenen dat de definitieve beslissing neemt.
Na de beslissing van het college wordt de winnaar op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een kennismaking met de selectiejury. Deze zal de keuze toelichten en de praktische invulling van het stadsdichterschap bespreken.
De niet-geselecteerde kandidaten krijgen een brief waarin wordt meegedeeld dat zij niet weerhouden werden.
Over de beslissing van de selectiejury is geen discussie mogelijk.
Indien de jury van mening is dat er niet voldoende kwalitatieve inzendingen zijn behoudt zij het recht om af te zien van een voordracht.
Artikel 7. Bezoldiging van de stadsdichter
De stadsdichter ontvangt een bezoldiging van 100 EUR per gedicht. Deze bezoldiging is inclusief BTW.
Voor het uitwerken van de poëtische projecten wordt in samenspraak bepaald welke bezoldiging hiervoor voorzien dient te worden. Deze bezoldiging zal steeds binnen de beperkingen van het vooropgestelde budget bepaald dienen te worden.
Voor publieke voordrachten op vraag van het stadsbestuur wordt een bezoldiging van 75 EUR voorzien (inclusief BTW).
Artikel 8. Exploitatie van de werken
Onder exploitatie van de stadsgedichten wordt verstaan: elke exploitatie (reproductie, publicatie of mededeling) die kadert in de communicatie van de stad op (inter)nationaal vlak.
De stad beslist volledig vrij of, en wanneer en op welke wijze, zij de door haar verworven rechten zal exploiteren.
De tot stand gebrachte werken worden door de stadsdichter aangeleverd op het adres bib.hoogstraten@hoogstraten.be.
Het stadsbestuur engageert zich om de aangeleverde gedichten te publiceren op de website van Hoogstraten, de website van bibliotheek Hoogstraten, in gedrukte media en via sociale media, al naargelang de mogelijkheden.
Artikel 9. Licentie van de werken
De auteur verleent aan de stad, met uitsluiting van zichzelf en alle anderen, een exclusieve licentie i.v.m. alle actuele en toekomstige vermogensrechten die rusten of zullen rusten op de door hem te vervaardigen werken zoals bepaald in artikel 1 van dit reglement. Deze exclusieve licentie heeft betrekking op alle nu bestaande en toekomstige exploitatiewijzen die onder de genoemde vermogensrechten vallen of zullen vallen.
Door de in dit artikel verleende exclusieve licentie verkrijgt de stad onder andere het recht om het werk, waartoe de auteur zich door dit reglement verbindt, op volgende wijzen te exploiteren en dit enkel en alleen in het kader van stadsdichterschap Hoogstraten, zoals beschreven in artikel 8:
1. De grafische reproductie en verspreiding van de tot stand gebrachte exemplaren van het werk in om het even welke vorm in de Nederlandse taal;
2. Het recht om het werk te vertalen of te laten vertalen in om het even welke taal;
3. De grafische reproductie en verspreiding van de tot stand gebrachte exemplaren van het werk in om het even welke andere taal dan de Nederlandse taal, in om het even welke vorm, mits voorafgaandelijke toestemming van de auteur. Het vertalingsrecht ligt hierbij bij de stad, maar de exploitatie van de vertaalde werken is onderworpen aan de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de auteur.
4. De opname van het werk, geheel of gedeeltelijk, ongeacht in welke taal het werk zich bevindt, in een databank, multimediawerk of anderszins, en de verspreiding van de aldus tot stand gebrachte creaties;
5. De vastlegging via geluids- en/of beelddragers (o.a. via geluidscassettes, beeldcassettes, CD, CD-rom, internet, (elektronische) netwerken, televisie, radio,…) geheel of gedeeltelijk, ongeacht in welke taal het werk zich bevindt.
6. De verveelvoudiging op de onder punt 5 genoemde dragers van het werk, van het gehele werk, of een deel ervan, ongeacht in welke taal het werk zich bevindt, en de openbaarmaking en verspreiding van de aldus tot stand gebrachte verveelvoudigingen;
7. indien het werk geëxploiteerd wordt overeenkomstig één van de hierboven onder 1 tot en met 6 genoemde exploitatiewijzen en hierdoor exemplaren van dit werk tot stand komen, het recht om exemplaren te verhuren of uit te lenen.
Deze exclusief aan de stad verleende licentie geldt voor een periode van tien jaar, te rekenen vanaf de officiële aanstelling van de stadsdichter op Gedichtendag. Dit verhindert niet dat de auteur, na een periode van één jaar, eveneens te rekenen vanaf de officiële aanstelling, het recht verwerft tot eigen publicatie of bloemlezingen van de werken die tot stand zijn gebracht in het kader van stadsdichterschap Hoogstraten, mits voorafgaandelijke melding hiervan aan de stad.
Deze verleende exclusieve licentie wordt verleend voor de gehele wereld.
Artikel 10 Vergoeding via collectief beheer
De auteur verklaart, bij aanvaarding van dit reglement, uitdrukkelijk geen mandaat te verlenen aan SABAM, of een andere organisatie die auteursrechten beheert, voor wat betreft de inning via het collectief beheer van de rechten die te maken hebben met de publicatie van de in artikel 1 beschreven werken. Deze bepaling geldt niet voor de rechten die onder het verplicht collectief beheer vallen, zoals de reprografie, het leenrecht etc.
Artikel 11. Begeleiding en evaluatie
Gedurende de looptijd van het stadsdichterschap vindt er periodiek een voortgangsgesprek plaats tussen de stadsdichter en de bibliothecaris. Indien nodig of wenselijk is een medewerker van de dienst cultuur aanwezig bij deze gesprekken.
Aan het einde van de looptijd van het stadsdichterschap is er een evaluatiegesprek tussen de stadsdichter en de bibliothecaris. Een medewerker van de dienst cultuur is hierbij aanwezig.
Artikel 12.
Belangstellenden die zich kandidaat stellen voor het stadsdichterschap verklaren zich akkoord met dit reglement.
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Kennisname van het masterplan kindvriendelijke publieke ruimte.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 5 december 2019 werd de opdracht voor de opmaak van een masterplan kindvriendelijke publieke ruimte gegund aan Kind en Samenleving.
In samenwerking met de stuurgroep (bestaande uit: expert ruimte, mobiliteit, groen, infrastructuur, manager ruimte, diensthoofd cultuur en vrije tijd, ploegbaas groen en gebouwen, schepen van jeugd en jeugddienst) legde Kind en Samenleving een traject met 3 verschillende fasen af. Daarnaast werden er ook participatie momenten georganiseerd met kinderen en jongeren.
Op 27 januari 2021 en 9 februari 2021 werd een tussentijdse toelichting gegeven aan het MT en CBS over fase 1 en 2 van het traject.
Op het vooroverleg van 28 september stelde Kind en Samenleving het volledige masterplan voor.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Waarom een masterplan kindvriendelijke publieke ruimte?
• Druk op de publieke ruimte/denser wonen/beperkte publieke ruimte: wat is de plaats en ruimte die we willen geven aan kinderen en jongeren?
• Nood aan een plan om structureel te kunnen werken. Niet ad hoc en op vraag van de buurtbewoners, maar met een duidelijke visie en richting.
• Nood aan vernieuwing in Hoogstraten om inspirerend te kunnen werken.
• Nood aan een brede kijk op publieke ruimte, speelruimte,….
• Nood ook om met verschillende diensten hieraan te werken.
Waaruit bestaat het masterplan kindvriendelijke publieke ruimte?
Fase 1: Analyse en inventarisatie
In dit deel wordt een diagnose gemaakt van het huidige beleid omtrent kindvriendelijke publieke ruimte op stadsniveau. Aan de hand van vaststellingen wordt er een beeld geschetst van de ruimtelijke aspecten die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Daarnaast wordt er voor elke deelgemeente een inventaris gemaakt van de verschillende type publieke ruimten. Knelpunten en potenties worden hieraan gekoppeld. Dit deel wordt vergezeld van Giskaarten.
Fase 2: Visie, richtlijnen en inspiratiebundel
In deel twee wordt er op basis van de analyse een visie uitgewerkt om te werken aan kindvriendelijke publieke ruimte in Hoogstraten.
Fase 3: Gewenste structuur acties en oplossingen
Voor elke deelgemeente werd de gewenste structuur uitgewerkt. Daarna werd een selectie gemaakt van uit te werken acties per deelgebied. De verschillende acties zijn uitgewerkt in woord en beeld. Een selectie van acties werd besproken tijdens de jeugdraad. Er werd tevens ook een planning opgemaakt voor de verdere opvolging en beheer van de verschillende speel- en sportruimten.
Drie grote doelstellingen voor Hoogstraten
1.Voldoende en diverse speel-, sport- en ontmoetingskansen in de publieke ruimte ontwikkelen.
• Divers & , inspirerend: sport, spel, natuurbeleving, water,…..
• Toegankelijkheid
• Geen eilandjes, maar ontmoetingsruimten voor verschillende leeftijden en doelgroepen (8-88)
• Meer landschappelijk denken, eerder dan overal speeltoestellen plaatsen (speeltoestellen= kers op de taart).
• Van quickwins tot totaal herinrichting
2. Verbinden van verschillende publieke ruimten die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren.
• Minder eilandjes, maar wel werken aan een netwerk.
• Het versterken van autonome mobiliteit voor kinderen en jongeren.
3. Klimaat robuuste publieke ruimte
• Ontharden en vergroenen van de publieke ruimte
• Blauw groene structuur
• Groene ruimtes zijn ideale dragers om te werken aan ontmoeting, spel en verplaatsing.
• ...
Uitrol masterplan kindvriendelijke publieke ruimte
• Door het college werd een mandaat gegeven aan een nieuw samengestelde stuurgroep klimaat en kindvriendelijke publieke ruimte om deze studie verder uit te rollen en te linken aan de andere lopende projecten en beleidsplannen, o.a.:
- Opstellen prioriteitenlijst, begroting op basis van verschillende acties.
- Jaarplan
- Koppeling andere beleidsplannen en lopende projecten, onthardingsprojecten, …
- Interne en externe communicatie en sensibiliseren (o.a. intern info moment over de visie)
• Werkgroep klimaat en kindvriendelijke publieke ruimte voor de praktische planning en opvolging speel-, sport- en ontmoetingsruimten, o.a.:
- Selectie van enkele quickwins
- Planning en opvolgen van concrete projecten KT/MLT/LT
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We voorzien in groene ontmoetings, sport en speelplekken." van het meerjarenplan, met actienummer: 1/4/1/1, beleidsitem: jeugd met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: Andere erelonen en vergoedingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan (opmaak masterplan): 42.250 EUR.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs vindt het fijn om vast te stellen dat er een allesomvattende studie werd gemaakt die nu gevolgd wordt door een masterplan om publieke ruimte in woonwijken zoveel als mogelijk kindvriendelijk te maken. Het proeft soms wel wat zuur als we nu moeten lezen dat in sommige wijken de speelterreinen wel erg krap bemeten zijn (Hooiopper, Treslong, Venhoef, ..). Nochtans heeft de fractie Anders bij elke opstart van nieuwe verkavelingen er op aangedrongen om de speelpleintjes ruim in te tekenen, maar de almacht van de projectontwikkelaars op dat ogenblik woog zwaarder door dan de roep om voldoende speelruimte. Nu moeten we vaststellen dat er heel wat werk is om dat, waar dat eventueel nog mogelijk zou zijn, nog wat recht te trekken. Er is een vrij uitgebreide stuurgroep samengesteld, waar men nu nog een extra lid van het schepencollege wil aan toevoegen. Is het ook niet aangewezen om elke politieke fractie de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan deze stuurgroep? De oppositie wordt anders alleen maar betrokken als de studies af zijn, en kunnen nadien enkel bemerkingen geven op het resultaat. Zou het niet meer wijselijk zijn om de oppositie al vroeger te betrekken dan hen nu enkel kennis te laten nemen van dit masterplan vraagt raadslid Fons Jacobs zich af? In het masterplan deel 3: “actieplannen” wordt er per deelgemeente een overzicht gegeven van de gewenste structuur die men wil bekomen via verschillende acties die in een planning worden gestoken. Het zou ons te ver brengen om over elk voorstel en actie opmerkingen te geven. Maar raadslid Fons Jacobs heeft met wat extra aandacht gekeken naar de pleintjes die in zijn eigen omgeving liggen, met name de herontwikkeling van de speelruimte in Treslong of Hooiopper. Hier wordt telkens gedacht om uit te wijken naar de straat zelf om te kunnen spelen. Het is al ver gekomen dat men eerst de verkavelingen zo vol bouwt als mogelijk, dat men nadien vast moet stellen dat er te weinig speelruimte is, en dat nadien de straat dan maar als speelplaats moet ingericht worden. Voor raadslid Fons Jacobs is het erg belangrijk dat bij nieuwe komende verkavelingen hier met de grootste zorg aandacht aan besteed wordt en overal meer dan voldoende speelruimte komt. Bij de inspraakavond over het beleidsplan ruimte gisteren werd er ook nog aangehaald dat sommige speelpleintjes zeer weinig gebruikt worden. Het zijn doodlopende percelen met slechts één functie. Dit zou veel breder moeten opgevat worden zodat het een ontmoetingsplek is met passage die echt opgenomen is in de ruimte en niet op één vrije kavel.
Raadslid Fons Jacobs wijst nog op twee foutjes: op bladzijde 39 gaat het over de groenpolen aan de rand van Meersel terwijl dit eigenlijk Meerle moet zijn. En op bladzijde 48 staat het klooster te Meersel-Dreef als abdij beschreven. Hij vraagt zich af of dit correct is.
Raadslid Tinne Rombouts is blij dat dit plan eindelijk aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Hoogstraten heeft al een tijdje de titel van kindvriendelijke gemeente, een project dat diensten aanzet om dienstoverschrijdend te werken en een kindreflex in alle diensten te doen gelden. Om deze titel verder te concretiseren werden er een aantal projecten vooropgesteld waaronder ook het inzetten op kindvriendelijke groene ruimte. Daarvan zien we hier het resultaat. Dit vraagt heel wat tijd en de nodige gedragenheid om dit vorm te kunnen geven. Voor raadslid Tinne Rombouts is het echter duidelijk dat het werk niet af is, ze is dan ook heel benieuwd naar de verdere stappen en wil graag mee bouwen om dit vorm te geven: de ruimte die er is aantrekkelijk inrichten zodat vele mensen er gebruik van kunnen maken. Maar de eerste doelstelling mag zeker ook niet verloren gaan, namelijk kinderen en jongeren mee aan de tekentafel zetten om hen te laten bepalen hoe ze hun omgeving willen vorm geven. En dit steeds vanuit de filosofie dat als een inrichting goed is voor een 8-jarige dat het dan goed is voor de hele bevolking.
Schepen Faye van Impe geeft een korte toelichting bij hoe dit plan tot stand is gekomen. Dit masterplan is opgevat vanuit het idee dat we een groene gemeente zijn, maar er is nog wel wat werk aan de winkel. De publieke ruimte is in zijn totaliteit bekeken. Kinderen en jongeren zijn bevraagd en ook de jeugdraad heeft een stem gekregen. Uit al deze info is een visie gekomen die de krijtlijnen vastlegt van hoe we hier in Hoogstraten mee willen omgaan, zowel voor wat betreft speelpleintjes als ook de ruimere publieke ruimte in zijn totaliteit. De tweede fase was een analyse-fase en het derde deel omvat de acties. We streven naar meer speel- en publieksruimte in Hoogstraten en dit op verschillende niveau’s en op een verschillende schaal. De groen-blauwe verbindingen zijn daarbij heel belangrijk, kinderen moeten zich immers autonoom kunnen verplaatsen. Schepen Faye van Impe kondigt aan dat dit masterplan ook in het volgende infozine uitgebreid aan bod zal komen. Zijn de speelpleintjes van Treslong, Hooiopper en Venhoef te krap? De schepen meent dat het meer gaat over hoe ze zijn ingericht dan dat ze te klein zijn en geeft toe dat er in het verleden wel wat troeven zijn blijven liggen. Zo is er in verkavelingen heel wat verstening en zijn de straatpatronen erg recht. De uitdaging is om de wagens meer te verplaatsen naar de buitenkanten en te bekijken hoe we de groene ruimte kunnen uitbreiden.
Raadslid Fons Jacobs herhaalt dat hier inderdaad te weinig rekening mee werd gehouden bij de goedkeuring van de verkavelingen.
Schepen Faye Van Impe antwoordt dat dit dan ook één van de 8 richtlijnen is uit het masterplan, namelijk bij woonontwikkelingen het aspect groen nog meer naar voor laten treden en het meer als een volwaardige component gaan beschouwen. Er zal uiteraard bij de uitrol van dit plan blijvend worden ingezet op participatie, vooral dan bij kinderen en jongeren. Een dergelijke inspraak van de buurt kan volgens de schepen enkel via een structurele aanpak. Ze wil af van de meer ad hoc benadering en liever vanuit een kader met een duidelijke vraag of opdracht naar een buurt stappen. De aangehaalde foutjes zullen bekeken worden.
Schepen Faye Van Impe is blij met het masterplan dat hier voorligt, dit plan laat ons immers toe om in te zetten op doe-acties. De vraag om mee onderdeel uit te maken van de stuurgroep vindt de schepen een moeilijke vraag. Het is een complexe oefening die al moeilijk te maken is met de betrokken diensten. Maar ze wil de vraag wel bekijken.
Schepen Michel Jansen vult aan dat er in elk dossier gekeken wordt naar de kwaliteit, vergroening, duurzaamheid, klimaat en dat dit nauw aansluit bij kindvriendelijkheid.
Raadslid Pim Van der Linden spreekt als jongste raadslid ook zijn waardering uit over dit masterplan en hij kijkt uit naar de uitwerking van de acties.
Raadslid Ann Tilburgs vindt in het plan het pleintje in de Ti Van Schellestraat in Wortel niet terug, gaat dit wel meegenomen worden vraagt ze zich af. Volgens de schepen is dit wel de bedoeling, maar wel op de langere termijn. Raadslid Ann Tilburgs vraagt om nu dan toch minstens gras te zaaien, nu ligt er nog een grote zandberg. Raadslid Marc Haseldonckx sluit zich daarbij aan, in de mobiliteitsraad is ook al gesproken over het feit dat dit pleintje gebruikt wordt als parkeerplaats bij grotere evenementen. Misschien is het dan toch van belang om hier meer prioriteit aan te geven?
Raadslid Tinne Rombouts geeft aan dat kinderen een zandberg misschien wel plezanter vinden om op te spelen dan een gazon.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van het masterplan kindvriendelijke publieke ruimte.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Roger Van Aperen Piet Van Bavel Fons Jacobs Marc Haseldonckx Faye Van Impe Jef Vissers Ann Fockaert Jos Martens Ilse Verachtert Mai Sterkens Jos Matthé Michel Jansen Ann Tilburgs Gert Van den Bogaert Dimitri Van Pelt Tinne Rombouts Maarten Leemans Joël Adams Herman Snoeys Pim Van der Linden Ward Baets Marcel Verschueren Ans Lochten Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren van de statuten van de Interlokale Vereniging Land van Mark en Merkske.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
19 oktober 2005
Onder impuls van Toerisme Provincie Antwerpen wordt het allereerste toeristische samenwerkingsverband 'Toerisme Grensland' ondertekend tussen de stad Hoogstraten en de gemeenten Baarle-Hertog, Merksplas en Rijkevorsel. Dit samenwerkingsverband houdt stand tot 31 december 2013.
Januari 2014
- Toerisme provincie Antwerpen is niet langer vragende partij om de bestaande samenwerkingsverbanden in stand te houden. Elke stad en gemeente is vrij om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan of bestaande te behouden.
- Hoogstraten, Baarle-Hertog en Merksplas beslissen het samenwerkingsverband verder te zetten. Rijkevorsel beslist de samenwerking niet te verlengen.
- Het Land van Mark & Merkske wordt opgericht voor een periode van 1 januari 2014 tot 1 januari 2020.
Mei 2018
- Baarle-Nassau treedt toe tot het huidige samenwerkingsverband Land van Mark & Merkske. De bijbehorende 'interlokale samenwerkingsovereenkomst' wordt aangepast en voorgelegd aan de respectievelijke colleges van burgemeester en schepenen/wethouders en gemeenteraden. Het samenwerkingsverband kan sinds de oprichting al verschillende succesvolle toeristische producten voorleggen. Baarle-Nassau is bijgevolg vragende partij om partner te worden van het Land van Mark & Merkske.
September 2021
De Interlokale samenwerkingsovereenkomst wordt omgezet naar de Interlokale Vereniging Land van Mark & Merkske. De statuten ondergaan een update.
Belangrijkste wijzigingen
1. Deelnemers <--> Beheerscomité
Aan de interlokale vereniging kunnen lokale besturen deelnemen.
De deelnemers van de interlokale vereniging zijn de besturen van wie de bevoegde organen onderhavige overeenkomst, die de statuten omvat, hebben goedgekeurd.
1) de gemeente Baarle-Hertog, Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog
2) de gemeente Baarle-Nassau, Singel 1, 5111 CC Baarle-Nassau
3) de stad Hoogstraten, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten
4) de gemeente Merksplas, Markt 1, 2330 Merksplas
Voorheen werden ook de afgevaardigden van de vzw’s, verenigingen, respectievelijk werkgroepen voor toerisme van Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau als stemgerechtigde deelnemers beschouwd. In de Interlokale Vereniging maken ze deel uit van het beheerscomité als niet-stemgerechtigde leden.
Het beheerscomité bestaat uit stemgerechtigde leden en niet-stemgerechtigde leden.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité zijn de afgevaardigden van de deelnemers van de interlokale vereniging. Zij worden aangeduid door de bevoegde organen van de deelnemers. Voor wat de lokale besturen betreft, zijn dit de schepenen resp. wethouder van toerisme. In geval van verhindering van het stemgerechtigd lid kan het afvaardigend bestuur een plaatsvervanger aanduiden. Deze plaatsvervanger moet gemeenteraadslid, burgemeester of schepen in dezelfde gemeente zijn. Elke deelnemer kan één afgevaardigde als stemgerechtigd lid van het beheerscomité aanduiden.
De niet-stemgerechtigde leden van het beheerscomité zijn de afgevaardigden of medewerkers van de toeristische dienst, vzw of stichting uit de deelnemende besturen. Per deelnemend bestuur kan één afgevaardigde als niet-stemgerechtigd lid van het beheerscomité aangeduid worden.
2. Financiële inbreng
De financiële inbreng van de deelnemende gemeenten in de vereniging bedraagt 0,4 EUR per inwoner, volgens het inwonersaantal bepaald op 1 januari van het lopende kalenderjaar.
De gemeenten voorzien de totaalbedragen in hun begroting gedurende de looptijd van deze samenwerkingsovereenkomst.
Voorheen werd de financiële inbreng per deelnemende gemeente vastgelegd op basis van de toeristisch, recreatieve belangen en het aantal inwoners van iedere stad/gemeente.
Concreet voor Hoogstraten betekent dit dat de vaste bijdrage van 8.111,30 EUR in de toekomst iets hoger zal komen te liggen: aantal inwoners december 2020: 21.556 x 0,4 EUR = 8.622,4 EUR.
Dit geldt echter voor alle deelnemers.
3. Samenwerkingsvorm
Het Land van Mark & Merkske werd initieel opgestart als een vzw. Deze werd in 2017 ontbonden om over te kunnen gaan naar een 'Interlokale samenwerkingsovereenkomst'. Vanaf 2021 wordt het Land van Mark & Merkske een interlokale Vereniging.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het samenwerkingsverband Land van Mark & Merkske heeft als hoofddoelstelling het toerisme en de recreatie in de stad Hoogstraten en de gemeenten Baarle-Hertog-Nassau en Merksplas te bevorderen en wil mede hierdoor bijdragen aan de verdere ontwikkeling, promotie en kwaliteitsbewaking van het toeristisch aanbod en van toerisme en recreatie in de Antwerpse Kempen en Noord-Brabant in het algemeen. Door gezamenlijke projecten en producten te ontwikkelen kan het Land van Mark & Merkske zich sterker in de markt zetten en uitgroeien tot een volwaardige toeristische bestemming.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie 'We profileren en promoten ons erfgoed, natuur en streekidentiteit met een mix van belevingsactiviteiten" van het meerjarenplan, met actienummer: 4/2/3/1, beleidsitem: Toerisme, Onthaal en Promotie met nummer 520 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 8.237 EUR.
Reeds gebruikt budget: 8.111,30 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 125,70 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: € 0,00 EUR.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de statuten van de Interlokale Vereniging Land van Mark & Merkske als volgt goed:
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST INTERLOKALE VERENIGING
LAND VAN MARK & MERKSKE
Benaming: LAND VAN MARK EN MERKSKE
Rechtsvorm : Interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid
Zetel : 2320 Hoogstraten, Vrijheid 149
Tussen de hierna vermelde lokale besturen is overeengekomen een interlokale vereniging op te richten:
1) de gemeente Baarle-Hertog, Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog
2) de gemeente Baarle-Nassau, Singel 1, 5111 CC Baarle-Nassau
3) de stad Hoogstraten, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten
4) de gemeente Merksplas, Markt 1, 2330 Merksplas
De interlokale vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid.
De interlokale vereniging heeft als doel het toerisme en de recreatie in de gemeenten Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten en Merksplas te bevorderen.
Door krachtenbundeling op alle niveaus willen we het gebied gevormd door vermelde
gemeenten uitbouwen tot een toeristisch-recreatief gebied dat:
- optimaal inspeelt op de recreatieve behoeften van de eigen bevolking.
- aan de inwoners van de omliggende regio’s volop mogelijkheden biedt voor actieve
en/of passieve recreatie.
- het actief laten genieten van onze streek door dag- en verblijfstoeristen aanmoedigt.
Voormelde besturen, handelend zoals voorgezegd, hebben de inhoud van deze oprichtingsovereenkomst met statutaire draagkracht vastgesteld als volgt:
I NAAM – ZETEL – DOEL – DUUR
Artikel 1 - Naam
1.1. De interlokale vereniging draagt de naam ‘Land van Mark & Merkske’.
1.2. Zij zal fungeren volgens de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 2 – Maatschappelijke zetel en secretariaat – beherende gemeente
De vereniging heeft haar maatschappelijke zetel te 2320 Hoogstraten, Vrijheid 149,
gelegen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.
Stad Hoogstraten zal optreden als beherende gemeente in de zin van artikel 394 decreet lokaal bestuur.
Het secretariaat van de interlokale vereniging, waaraan alle briefwisseling gericht wordt, is tevens gevestigd op dit adres. Het beheerscomité kan beslissen om het adres van het secretariaat te wijzigen.
Artikel 3 - Doel
De vereniging heeft tot doel het toerisme en de recreatie in de gemeenten Baarle-Hertog,
Baarle-Nassau, Hoogstraten en Merksplas te bevorderen en wil mede hierdoor bijdragen
aan de verdere ontwikkeling, promotie en kwaliteitsbewaking van het toeristisch aanbod
en van toerisme en recreatie in de Antwerpse Kempen & Noord-Brabant in het algemeen.
Met het oog hierop kan zij allerhande initiatieven nemen die ten goede komen aan onder
meer het onthaal van toeristen en recreanten, de animatie, de infrastructuur en
voorzieningen, de productontwikkeling, de promotie en communicatie, de vorming, de
professionalisering, de kwaliteitsbewaking en de netwerkvorming. Zij heeft voorts als
opdracht een samenwerkingsverband te zijn, een overlegplatform en denkgroep te vormen en standpunten te ontwikkelen. De opdracht van de samenwerking omvat de projectmatige en gemeente-overschrijdende werking op het gebied van toerisme en recreatie.
Door toerisme en recreatie in het werkingsgebied van onze gemeenten duurzaam tot
ontwikkeling te brengen, wil deze overeenkomst ook bijdragen tot de bewustwording en
ontwikkeling van de waarde van het natuurlijk en cultureel erfgoed evenals tot de creatie
van welzijn, werkgelegenheid en toegevoegde waarde ten bate van onze regio en zijn
inwoners.
De duurzame ontwikkeling van toerisme en recreatie binnen onze gemeenten kan
plaatsvinden door een versterking van het aanbod (aantrekkingselementen, voorzieningen, dienstverlening, animatie, professionalisering, productontwikkeling, netwerkvorming, organisatie, kwaliteitszorg) als door het beter inspelen op de vraag via een doel- en klantgerichte communicatie over dit aanbod en vermarkten van dit aanbod.
De coördinerende, stimulerende en ondersteunende opdracht van het
samenwerkingsverband is complementair aan de activiteiten en werking op het lokale
niveau.
Bij het realiseren van het doel zullen de bepalingen van het decreet op toeristische
samenwerkingsverbanden van 6 maart 2009 in acht worden genomen.
De interlokale vereniging kan samenwerken met andere lokale en/of bovenlokale
organisaties of instanties. Elke gemeente kan/mag samenwerken met andere gemeenten
buiten het samenwerkingsverband.
Artikel 4 - Duurtijd
De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden worden indien tweederde of meer van de deelnemers hiertoe beslissen.
Onderhavige overeenkomst gaat in op de eerste dag van de maand volgend op de goedkeuring ervan door de bevoegde raden van de deelnemers.
II HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN PERSONELE INBRENG
Artikel 5 – Huishoudelijk reglement
Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot de organisatie van de werkzaamheden. Dit huishoudelijk reglement wordt bij onderhavige overeenkomst gevoegd zonder er deel van uit te maken.
Artikel 6 – Personele inbreng
De deelnemers verbinden zich ertoe medewerkers en/of vrijwilligers te zullen afvaardigen voor werkgroepen en taken die worden ingesteld in het kader van het doel van de interlokale vereniging zoals vermeld in artikel 3 van deze samenwerkingsovereenkomst.
De beherende gemeente kan personeel inzetten voor de uitvoering van diverse opdrachten in het kader van het doel van de interlokale vereniging zoals vermeld in artikel 3 van deze samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de interlokale vereniging. Desgevallend wordt deze personeelsinzet en de daarbij horende inbreng van de deelnemers in een afzonderlijke overeenkomst geregeld en als addendum bij deze samenwerkingsovereenkomst gevoegd.
III LIDMAATSCHAPRECHTEN
Artikel 7 - Deelnemers
Aan de interlokale vereniging kunnen lokale besturen deelnemen.
De deelnemers van de interlokale vereniging zijn de besturen van wie de bevoegde organen onderhavige overeenkomst, die de statuten omvat, hebben goedgekeurd.
Artikel 8 – Toetreding
Nieuwe partijen die willen toetreden tot het samenwerkingsverband richten hun
gemotiveerd verzoek daartoe schriftelijk tot de voorzitter van het beheerscomité. Het beheerscomité formuleert een advies over een verzoek tot toetreding.
Het verzoek tot toetreding wordt samen met het advies van het beheerscomité ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde raden van de deelnemers.
De toetreding is goedgekeurd als een tweederde meerderheid van de bevoegde raden deze goedkeurt.
De voorzitter van het beheerscomité stelt de deelnemers binnen een termijn van 30 dagen na goedkeuring ervan door de bevoegde raden, schriftelijk in kennis van de toetreding.
De goedgekeurde toetreding gaat in op 1 januari van kalenderjaar volgend op het jaar waarin het toetredingsverzoek werd goedgekeurd.
Artikel 9 - Uittreding
Deelnemers die wensen uit te treden, dienen hun lidmaatschap per aangetekend schrijven opzeggen bij de voorzitter van het beheerscomité vóór 1 juli van het lopend jaar.
De voorzitter van het beheerscomité stelt de deelnemers van de interlokale vereniging in schriftelijk in kennis van de opzegging, binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst ervan.
De tijdig ingediende opzegging gaat in met ingang van 1 januari van het volgend jaar. Tijdens de opzegperiode, die loopt tot en met 31 december van het lopende jaar, behoudt de uittredende deelnemer alle rechten en verplichtingen die voortvloeien uit onderhavige overeenkomst.
De uittredende deelnemer heeft geen recht op recuperatie van ingebrachte financiële middelen.
IV BEHEERSCOMITE
Artikel 10 – Samenstelling
Het beheerscomité bestaat uit stemgerechtigde leden en niet-stemgerechtigde leden.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité zijn de afgevaardigden van de deelnemers van de interlokale vereniging. Zij worden aangeduid door de bevoegde organen van de deelnemers. Voor wat de lokale besturen betreft, zijn dit de schepenen resp. wethouder van toerisme. Ingeval van verhindering van het stemgerechtigd lid kan het afvaardigend bestuur een plaatsvervanger aanduiden. Deze plaatsvervanger moet gemeenteraadslid, burgemeester of schepen in dezelfde gemeente zijn. Elke deelnemer kan één afgevaardigde als stemgerechtigd lid van het beheerscomité aanduiden.
De niet-stemgerechtigde leden van het beheerscomité zijn de afgevaardigden of medewerkers van de toeristische dienst, vzw of stichting uit de deelnemende besturen. Per deelnemend bestuur kan één afgevaardigde als niet-stemgerechtigd lid van het beheerscomité aangeduid worden.
Het beheerscomité duidt onder haar leden een dagelijks bestuur aan, bestaande uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
Artikel 11 – Duur mandaat
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité oefenen hun mandaat uit voor de periode van een legislatuur, onverminderd de bevoegdheid van de bevoegde raden van de leden van de interlokale vereniging om het mandaat van hun afgevaardigden ten allen tijde te beëindigen en onverminderd de beëindiging van het mandaat van leden van het beheerscomité van zodra zij de hoedanigheid van schepen van toerisme verliezen.
Bij vroegtijdige beëindiging van het mandaat van de afgevaardigde wordt onverwijld een nieuwe afgevaardigde aangeduid.
Het mandaat eindigt van rechtswege bij overlijden.
Artikel 12 – Bevoegdheden
Het beheerscomité is bevoegd voor de uitvoering van deze overeenkomst. Het beheerscomité formuleert waar nodig adviezen ten behoeve van de beherende gemeente, stelt de rekeningen van de interlokale vereniging vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.
Het beheerscomité kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien de helft plus één van de stemgerechtigde leden aanwezig is.
Artikel 13 – Wijze van beslissen en stemmen
Het comité beraadslaagt collegiaal en de beslissingen worden zo veel mogelijk bij consensus genomen. Bij stemming worden beslissingen genomen bij gewone meerderheid, behoudens uitzonderingen opgenomen in de statuten. Elke afgevaardigde van de deelnemers is stemgerechtigd en beschikt over één stem.
Artikel 14 - Vergoeding
De leden van het beheerscomité oefenen hun mandaat kosteloos uit. Zij krijgen hiervoor van de vereniging geen enkele vergoeding.
V FINANCIEN EN INFORMATIEVERSTREKKING
Artikel 15 – Boekjaar
Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van hetzelfde kalenderjaar.
Artikel 16 – Financiële inbreng
De uitgaven van het samenwerkingsverband worden gefinancierd door:
- inkomsten uit sponsoring of verkoop van publicaties en producten,
- subsidies voor projecten,
- bijdragen vanuit de gemeenten.
De financiële inbreng van de deelnemende gemeenten in de vereniging bedraagt € 0,4 per inwoner, volgens het inwonersaantal bepaald op 1 januari van het lopende kalenderjaar.
De gemeenten voorzien de totaalbedragen in hun begroting gedurende de looptijd van deze samenwerkingsovereenkomst.
Deze financiële inbreng wordt vanuit de beherende gemeente uiterlijk 31 maart van het lopende werkjaar via een verzoek tot bijdrage in de werkingskosten aan de deelnemers opgevraagd.
Artikel 17 - Begroting
Het beheerscomité maakt jaarlijks de begroting voor het volgende werkjaar op. De begroting bevat ten minste een raming van de nodige financiële middelen voor het volgende werkjaar en een verdeling van die raming over de deelnemende lokale besturen a rato van het inwoneraantal.
Artikel 18 – Financiële controle
Het beheerscomité stelt de rekeningen van de interlokale vereniging vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.
Elk lid van de interlokale vereniging heeft het recht om de financiële toestand van de interlokale vereniging te (laten) controleren.
Artikel 19 – Informatieverstrekking
Het beheerscomité maakt een jaarverslag, met inbegrip van de financiële analyse van het afgelopen werkjaar op. De jaarlijkse evaluatie door de bevoegde gemeenteraden van de leden van de interlokale vereniging gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van het jaarverslag.
VI ONTBINDING EN VEREFFENING
Artikel 20 - Ontbinding
De bevoegde raden van de deelnemers van de interlokale vereniging kunnen beslissen tot ontbinding van de interlokale vereniging. Het beheerscomité kan over de ontbinding een advies formuleren aan de bevoegde raden. Het advies bevat desgevallend een overzicht van de financiële toestand van de interlokale vereniging.
In het ontbindingsbesluit kan door de deelnemende lokale besturen in gezamenlijk akkoord een vereffenaar worden aangeduid.
De ontbinding is goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de bevoegde raden deze goedkeurt.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Jef Vissers Hilde Vermeiren Marcel Verschueren Fons Jacobs Ilse Verachtert Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marc Van Aperen Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Joël Adams Pim Van der Linden Michel Jansen Maarten Leemans Arnold Wittenberg Herman Snoeys Ans Lochten Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ward Baets Piet Van Bavel Jos Martens Roger Van Aperen Mai Sterkens Jos Matthé aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuring van de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De organisatie Kempens Landschap is sinds 1997 actief als landschapsvereniging in de provincie Antwerpen. Ondertussen werkt Kempens Landschap samen met 66 gemeentes, waaronder Hoogstraten, en heeft zij meer dan 1.300 ha in eigendom en beheer.
De activiteiten van Kempens Landschap vzw worden verder gezet onder de (nieuwe) rechtsvorm van een stichting van openbaar nut, opgericht onder de naam “Stichting Kempens Landschap”, met als (nieuw) ondernemingsnummer 0749.895.122.
Zie bijlage het schrijven d.d. 16/04/2021 van de Stichting Kempens Landschap.
Juridische grond
• Artikel 56 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
De Stichting Kempens Landschap wenst naar aanleiding van de overstap naar een nieuwe rechtsvorm de afspraken met de deelnemende lokale besturen te herbevestigen via de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst.
In de samenwerkingsovereenkomst worden de voormalige werkingsprincipes van en tussen de gemeente en Stichting Kempens Landschap hernomen, rekening houdende met de nieuwe rechtsvorm van Stichting Kempens Landschap als stichting van openbaar nut.
Zie bijlage voor de samenwerkingsovereenkomst.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap goed.
Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Joël Adams Marcel Verschueren Mai Sterkens Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Michel Jansen Roger Van Aperen Maarten Leemans Jos Martens Marc Van Aperen Faye Van Impe Hilde Vermeiren Arnold Wittenberg Ann Fockaert Ward Baets Tinne Rombouts Ans Lochten Ann Tilburgs Jos Matthé Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Herman Snoeys Gert Van den Bogaert Jef Vissers aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst widget vrijwilligerswerk lokale besturen met het Vlaams steunpunt vrijwilligerswerk vzw.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 22 juli ging het stadsbestuur al akkoord met de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw.
Het stadsbestuur maakt binnen verschillende diensten gebruik van vrijwilligers. Door de inzet van deze vrijwilligers kan de stad z'n dienstverlening verbreden en uitbouwen.
De zoektocht naar nieuwe vrijwilligers is daarbij een structurele opdracht.
Het vrijwilligersloket van Hoogstraten verzamelt momenteel alle vrijwilligersvacatures van de stad Hoogstraten en leidt kandidaat vrijwilligers aan het loket toe naar de verschillende diensten.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Met deze samenwerkingsovereenkomst wil het stadsbestuur werk maken van een digitaal vrijwilligersloket.
Op dit digitale vrijwilligersloket
• vinden vrijwilligers en organisaties alle up to date teksten betreffende vrijwilligerswerk
• worden alle vrijwilligersvacatures bij de stad Hoogstraten op een heldere manier weergegeven
• worden alle vrijwilligersvacatures van verenigingen en organisaties uit Hoogstraten op een heldere manier toegankelijk gemaakt
• kunnen bepaalde thematische oproepen voor vrijwilligers worden uitgelicht. (bijv. vaccinatie)
Uit de samenwerkingsovereenkomst
Met de widget bouwen we samen aan een netwerk met lokale besturen, organisaties en steunpunten om het vrijwilligerswerk dichter bij vrijwilligers te krijgen in Vlaanderen. Het startpunt daarbij is de databank www.vrijwilligerswerk.be. Deze vacaturebank voor vrijwilligers bevat basisinformatie voor vrijwilligers, nieuws en bovenal duizenden vrijwilligersvacatures van organisaties die volgens de vrijwilligerswet vrijwilligers mogen inschakelen. Met de widget brengen we de vacatures dichterbij het lokale niveau, daar
waar mensen vrijwilligen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties." van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: 709-00 - Overige culturele instellingen, en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 39.070,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 250 EUR.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de de samenwerkingsovereenkomst betreffende de widget vrijwilligerswerk met het Vlaams steunpunt voor vrijwilligerswerk goed.
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Mondelinge vraag - plaatsing kledingcontainers.
VRAAG
Raadslid Maarten Leemans stelt vast dat er de laatste tijd verschillende nieuwe kledingcontainers opduiken in het straatbeeld. Hij veronderstelt dat er een overeenkomst is met de eigenaar van de grond waar deze zich bevinden. Hoewel het doet uitschijnen dat de kleding die hier wordt gedeponeerd naar goede doelen gaat, zijn de firma’s achter deze containers veelal commerciële spelers die de kleding in de eerste plaats zien als goedkope grondstoffen om te verkopen via hun kanalen. Bovendien zijn de containers vaak een aantrekkingsplaats voor sluikstort en daardoor een bron van ergernis. De containers staan niet overal op toegankelijke plaatsen en gebruikers hinderen daarbij het verkeer. Daarom pleit raadslid Maarten Leemans er voor om een kader te creëren en daarbij
- het plaatsen van kledingcontainers op private grond te beperken of te beëindigen
- te werken met een concessie op toegankelijke openbare plaatsen of een reglement met retributie voor het plaatsen van containers op privé-eigendom.
ANTWOORD
Schepen Michel Jansen herinnert raadslid Maarten Leemans aan het politiereglement dat hierover eerder in de gemeenteraad werd goedgekeurd. Dit kader was nodig om ook te kunnen handhaven. Burgemeester Marc Van Aperen vult aan dat dit werd doorgegeven aan IOK. Voor raadslid Tinne Rombouts klinkt dat vreemd. Het is toch niet IOK die moet handhaven, dat moet de politie toch doen?
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Mondelinge vraag - tussenkomst in verlies Sportoase.
VRAAG
Raadslid Fons Jacobs leest in het verslag van de collegezitting van 30/09/2021, toch wel tot zijn verwondering, dat Sportoase Stede akkers een éénmalige steun vraagt aan het stadsbestuur in navolging van een gesprek dat zou hebben plaatsgevonden. Concreet vragen zij een bedrag van 55.991 EUR en dit omwille “van een onvoorzienbare situatie en bijhorende sluiting waar Sportoase Stede akkers in 2020 aan onderhevig was”. De opeenvolgende slechte cijfers van Sportoase sinds de opstart, hebben immers tot de nodige financiële krapte geleid. Sportoase behaalde nooit het aantal bezoekers dat ze van bij de opstart beloofde. Sportoase zelf, samen met aandeelhouder Van Roey, trachtte op verschillende manieren het tij te doen keren onder andere door te schrappen in de kosten. Maar het is nu wel duidelijk geworden dat er aan de uitgavenzijde geen mogelijkheden meer te vinden zijn, en dat men nu begint te kijken naar de opbrengstenkant.
Sportoase deed hiervoor aan de stad al verschillende voorstellen om de opbrengsten te verhogen, maar tot nu toe wilde de stad daar niet op ingaan omdat men van oordeel was dat de gebruikers het gelag niet dienden te betalen. Nochtans blijkt uit het laatste verslag van Sportoase dat er voor dit jaar een tekort wordt voorzien van 435.634 EUR. Op dit moment besliste het college om te streven naar een structurele oplossing, waarbij op korte termijn de stad het verlies van het boekjaar 2020 gaat ten laste nemen (met name de 55.991 EUR), maar dat ze nadien de DBFMO-overeenkomst wil openbreken door bijkomende voorwaarden inzake het gebruik van het zwembad af te dwingen. In ruil zou wel de jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding die de stad dient te betalen (voor 2021 gaat het over een bedrag van 1.246.420 EUR) nog verhogen. Raadslid Fons Jacobs heeft daarbij volgende vragen:
- Is het de bedoeling dat de stad ook het begrote tekort van Sportoase voor 2021 ten bedrage van 435.634 EUR nog extra moet gaan ophoesten?
- Als de stad de DBFMO-overeenkomst wil openbreken, welke specifieke zaken wil ze dan op tafel leggen, en vooral: met hoeveel wil het college de jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding nog gaan optrekken? Is het jaarlijkse bedrag dat nu betaald wordt al niet hoog genoeg? Zal de ticketprijs verhoogd worden voor de individuele gebruiker en voor de scholen?
- De fractie Anders vraagt een indringende bespreking van dit dossier tijdens een volgende gemeenteraad of een volgende commissie financiën of tijdens de sportraad waarbij alle cijfers, getallen en vooruitzichten toegelicht en geduid worden om alzo te weten waar de volgende 25 jaar voor staan inzake het zwembad.
ANTWOORD
Schepen Arnold Wittenberg licht toe dat dit collegebesluit bedoeld was om vanuit het college een mandaat te krijgen om de overeenkomst grondig te evalueren en de ondersteuning onder de loep te nemen. Het is inderdaad duidelijk dat de doelstellingen die destijds in de overeenkomst werden opgenomen niet behaald worden. Tot nu toe hebben de aandeelhouders steeds het tekort bijgepast maar die situatie is onhoudbaar op de lange termijn. Voorlopig zal de stad enkel voor het jaar 2020 bijpassen, voor 2021 zal de oefening meer structureel worden bekeken en gaan ook de voorwaarden herbekeken worden. Elementen die daar op tafel kunnen liggen is bijvoorbeeld het spanningsveld tussen het aantal vrije zwembanen en het aantal banen voorbehouden voor de zwemclub. Dit traject zal eerst worden afgerond en dan zullen we met de gegevens van de afgelopen 5 jaar naar de sportraad en de commissie komen.
Schepen Roger Van Aperen vindt het vreemd dat raadslid Fons Jacobs deze vraag opnieuw stelt hoewel hij dit ook al schriftelijk had bevraagd en daarop ook een antwoord heeft gekregen van de financieel directeur.
Raadslid Fons Jacobs spreekt vooral zijn ongerustheid over waar dit dossier naar toe gaat en wat mogelijk de gevolgen op lange termijn kunnen zijn.
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Mondelinge vraag - plaatsen bladkorven.
VRAAG
Raadslid Marc Haseldonckx wil weten of er dit jaar nog bladkorven kunnen geplaatst worden en roept op om die meer praktisch in te richten.
ANTWOORD
Schepen Piet Van Bavel antwoordt dat die er inderdaad komen, de korven zijn later geplaatst dit jaar omdat de bladeren ook later zijn beginnen vallen. Met de evaluatie van vorig jaar wordt inderdaad rekening gehouden.
Schepen Roger Van Aperen verwijst naar een krantenbericht dat hij deze week heeft gelezen en waarin gepleit wordt om bladeren zo veel mogelijk te laten liggen omdat dit veel beter is voor de wortels of het doorsijpelen van water.
Raadslid Maarten Leemans beaamt dat, al is het natuurlijk wel belangrijk om de fiets- en voetpaden vrij te maken.
Ook raadslid Marcel Verschueren meent dat de bladeren beter onder de hagen kunnen blijven liggen want dat is goed voor de bodem en voor de beestjes.
Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.
Mondelinge vraag - BIN-netwerk in Wortel.
VRAAG
Raadslid Joël Adams weet dat er een kleine maand geleden is ingebroken in Wortel en dat dit kort geleden opnieuw is gebeurd. Er is een BIN-netwerk in Wortel maar dat schijnt niet te werken. Terwijl het in Hoogstraten wel functioneert.
ANTWOORD
Burgemeester Marc Van Aperen kent de voorzitter of contactpersoon van het BIN-netwerk in Wortel niet, hij zal dit navragen bij de politie.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.