Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Joke Verschueren Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Herman Snoeys Joël Adams Pim Van der Linden Ans Lochten Piet Van Bavel Mai Sterkens Michel Jansen Ward Baets Jef Vissers Jos Matthé Joël Adams Mai Sterkens Jef Vissers Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Faye Van Impe Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Maarten Leemans Michel Jansen Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Ann Fockaert Fons Jacobs Marc Haseldonckx Ward Baets Piet Van Bavel Herman Snoeys Ans Lochten Pim Van der Linden Jos Martens aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Sinds een aantal jaren kent Hoogstraten een stadsdichter. Het tweede stadsdichterschap, dat van Michiel Van Opstal, loopt nu ten einde. Alvorens we een oproep lanceren voor een nieuwe stadsdichter willen we het reglement een klein beetje bijsturen naar aanleiding van de evaluatie die gebeurde over het stadsdichterschap.
Evaluatie
We stellen vast dat het stadsdichterschap steeds goed onthaald is en dat er ook actief betrokkenheid van de stadsdichter gevraagd wordt, zowel door eigen stadsdiensten als externen. Echter, we merken dat niet alle gedichten even veel impact genereren. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, maar het is jammer om vast te stellen dat sommige gedichten niet de nodige aandacht krijgen. Algemeen stellen we vast dat de verankering en impact van het stadsdichterschap beter kunnen.
Daarom werd met de cultuurraad en de bibliotheek besproken hoe we het stadsdichterschap verder kunnen verfijnen en bijsturen zodat het meer impact kan genereren. Daaruit kwamen voornamelijk volgende aanbevelingen:
- Focus verschuiven van verplicht aantal gedichten naar de realisatie van een aantal poëtische projecten. Voor die projecten kan dan meer tijd genomen worden zodat ze breder uitgewerkt kunnen worden.
- Duidelijkere periodieke opvolging.
- Dagelijkse opvolging meer naar de bibliotheek ipv de dienst cultuur zodat er een grotere verwevenheid ontstaat.
- Logistieke ontzorging van de stadsdichter
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Gemeenteraadsbeslissing 'Goedkeuren reglement Stadsdichter Hoogstraten' van 24/10/2016.
Argumentatie
Op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren en de evaluerende gesprekken die gevoerd werden met bibliotheek, cultuurraad en schepen van cultuur werd beslist het bestaande reglement in beperkte mate bij te sturen zodat het stadsdichterschap ook de komende jaren verder kan ontwikkelen en groeien.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We ontwikkelen en faciliteren een verbindend kunstenbeleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/3/1
beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00
algemeen rekeningnummer: 61319999 - Andere erelonen en vergoedingen.
beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00
algemeen rekeningnummer: 61500010 - Aankoop klein materiaal
Voor dit besluit moeten de budgetten niet gewijzigd worden.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad gaat akkoord met het herwerkte reglement voor het stadsdichterschap Hoogstraten als volgt:
Reglement voor de stadsdichter van Hoogstraten
Door het schrijven van gedichten en voordragen van zijn werk tijdens culturele activiteiten en bij belangrijke gebeurtenissen in de stad kan een stadsdichter bijdragen aan het sociaal-cultureel klimaat van Hoogstraten. Met een dichterlijk oog kan er gekeken worden naar actuele ontwikkelingen in onze gemeente en kunnen opvallende gebeurtenissen lyrisch in de kijker gezet worden. De gedichten van de stadsdichter kunnen door hun vorm en inhoud de inwoners van Hoogstraten een andere, frisse, blik geven en hen betrekken bij het gemeenschapsleven.
Artikel 1. Inhoud van het stadsdichterschap
- De hoofdopdracht van de stadsdichter bestaat erin jaarlijks minstens twee poëtische projecten uit te werken die gelijkmatig doorheen het jaar verspreid zijn. Het onderwerp van deze projecten wordt door de stadsdichter in overleg met het bestuur bepaald. Deze projecten zijn gericht op een grote, (semi-)permanente poëtische impact op Hoogstraten en haar inwoners. Er wordt maximaal gezocht naar draagvlak en verbinding met de Hoogstratenaar.
- Daarnaast is er ruimte voor het aanleveren van op zichzelf staande gedichten. Deze gedichten komen tot stand op specifieke vraag van het bestuur of op eigen initiatief van de stadsdichter. Hiervoor is geen minimum aantal bepaald.
- De projecten en gedichten hebben betrekking op Hoogstraten, haar inwoners, actuele ontwikkelingen in de stad of opvallende gebeurtenissen. De stadsdichter geniet hierbij artistieke vrijheid, maar benadert Hoogstraten in al haar facetten op een positieve wijze en laat na om persoonlijke politieke of religieuze standpunten in te nemen.
- De stadsdichter kan op vraag van het college publieke voordrachten uit eigen werk doen op speciale gelegenheden.
- De stadsdichter werkt mee aan de ontplooiing van activiteiten die poëzie en dichterschap centraal stellen. Deze activiteiten worden in samenspraak met Bibliotheek Hoogstraten ontwikkeld.
- Om de doelstellingen van het stadsdichterschap te kunnen realiseren voorziet het bestuur jaarlijks de nodige budgetten in de begroting.
Artikel 2. Looptijd van het dichterschap
De stadsdichter wordt voor een periode van twee jaar aangesteld door het college van burgemeester en schepenen op voordracht van de selectiejury. Deze periode vangt aan rond eind januari, in de buurt van gedichtendag, en loopt twee jaar.
Indien tijdens een voortgangsgesprek blijkt dat de stadsdichter zijn verplichtingen niet nakomt, kan de jury eenzijdig beslissen om de samenwerking vroegtijdig te staken. Deze beslissing dient gemotiveerd te worden en bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 3. Voorwaarden voor kandidaatstelling
- De stadsdichter is woonachtig te Hoogstraten of heeft een nauwe (aantoonbare) betrokkenheid met de stad.
- De kandidaat is ouder dan 18 jaar.
- De kandidaat kan op basis van eerder werk aantonen dat hij kan dichten op niveau.
- De kandidaat is in staat en bereid om zijn werk voor te dragen.
- De kandidaat is in staat en bereid om initiatieven projectmatig uit te werken en te realiseren.
- De kandidaat is bereid om mee te werken aan het ruimer uitdragen van poëzie in Hoogstraten door openbare optredens, organiseren workshops, lezingen,…in samenwerking met de Bibliotheek Hoogstraten, Gemeenschapscentrum Hoogstraten en/of andere partners.
- Leden die zetelen in de selectiejury van de stadsdichter zijn uitgesloten van deelname.
- De kandidaat is niet eerder stadsdichter van Hoogstraten geweest.
Artikel 4. Selectie van de stadsdichter
Het stadsbestuur schrijft de kandidatuur voor het stadsdichterschap geruime tijd voor de benoemingsdatum van de stadsdichter uit. Deze oproep wordt gepubliceerd via de gemeentelijke kanalen: info’zine, website, sociale media, mailings,…
- De ingediende kandidaturen moeten het stadsbestuur bereiken op de deadline die in de oproep wordt vermeld.
- Geïnteresseerden stellen zich kandidaat door een kort cv met betrekking tot de dichterlijke carrière, een motivatiebrief, drie gedichten en korte beschrijving van een projectvoorstel in te zenden. Van deze gedichten zijn er minstens twee geschreven voor deze gelegenheid.
- De gedichten worden in getypte vorm ingezonden.
- De kandidatuur dient digitaal ingediend te worden bij de bibliotheek (bib.hoogstraten@hoogstraten.be).
Artikel 5. De samenstelling van de selectiejury
De kandidaturen die tijdig ingezonden worden, zullen door de selectiejury behandeld worden. De selectiejury is samengesteld uit: Bibliothecaris (voorzitter), één afgevaardigde van de cultuurraad, één afgevaardigde van de Academie voor Woord en Muziek Noorderkempen, één externe expert ter zake en, vanaf tweede stadsdichterschap, de aftredende stadsdichter. Een medewerker van de cultuurdienst zetelt als secretaris in de selectiejury, maar heeft geen stem.
Artikel 6. De procedure van aanstelling
De selectiejury ontvangt al de kandidaturen in anonieme vorm van een medewerker van de bibliotheek. De jury beoordeelt de kandidaturen en velt een deskundig oordeel. Op basis van dit oordeel wordt een kandidaat voor het stadsdichterschap voorgedragen aan het college van burgemeester en schepenen dat de definitieve beslissing neemt.
Na de beslissing van het college wordt de winnaar op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een kennismaking met de selectiejury. Deze zal de keuze toelichten en de praktische invulling van het stadsdichterschap bespreken.
De niet-geselecteerde kandidaten krijgen een brief waarin wordt meegedeeld dat zij niet weerhouden werden.
Over de beslissing van de selectiejury is geen discussie mogelijk.
Indien de jury van mening is dat er niet voldoende kwalitatieve inzendingen zijn behoudt zij het recht om af te zien van een voordracht.
Artikel 7. Bezoldiging van de stadsdichter
De stadsdichter ontvangt een bezoldiging van 100 EUR per gedicht. Deze bezoldiging is inclusief BTW.
Voor het uitwerken van de poëtische projecten wordt in samenspraak bepaald welke bezoldiging hiervoor voorzien dient te worden. Deze bezoldiging zal steeds binnen de beperkingen van het vooropgestelde budget bepaald dienen te worden.
Voor publieke voordrachten op vraag van het stadsbestuur wordt een bezoldiging van 75 EUR voorzien (inclusief BTW).
Artikel 8. Exploitatie van de werken
Onder exploitatie van de stadsgedichten wordt verstaan: elke exploitatie (reproductie, publicatie of mededeling) die kadert in de communicatie van de stad op (inter)nationaal vlak.
De stad beslist volledig vrij of, en wanneer en op welke wijze, zij de door haar verworven rechten zal exploiteren.
De tot stand gebrachte werken worden door de stadsdichter aangeleverd op het adres bib.hoogstraten@hoogstraten.be.
Het stadsbestuur engageert zich om de aangeleverde gedichten te publiceren op de website van Hoogstraten, de website van bibliotheek Hoogstraten, in gedrukte media en via sociale media, al naargelang de mogelijkheden.
Artikel 9. Licentie van de werken
De auteur verleent aan de stad, met uitsluiting van zichzelf en alle anderen, een exclusieve licentie i.v.m. alle actuele en toekomstige vermogensrechten die rusten of zullen rusten op de door hem te vervaardigen werken zoals bepaald in artikel 1 van dit reglement. Deze exclusieve licentie heeft betrekking op alle nu bestaande en toekomstige exploitatiewijzen die onder de genoemde vermogensrechten vallen of zullen vallen.
Door de in dit artikel verleende exclusieve licentie verkrijgt de stad onder andere het recht om het werk, waartoe de auteur zich door dit reglement verbindt, op volgende wijzen te exploiteren en dit enkel en alleen in het kader van stadsdichterschap Hoogstraten, zoals beschreven in artikel 8:
1. De grafische reproductie en verspreiding van de tot stand gebrachte exemplaren van het werk in om het even welke vorm in de Nederlandse taal;
2. Het recht om het werk te vertalen of te laten vertalen in om het even welke taal;
3. De grafische reproductie en verspreiding van de tot stand gebrachte exemplaren van het werk in om het even welke andere taal dan de Nederlandse taal, in om het even welke vorm, mits voorafgaandelijke toestemming van de auteur. Het vertalingsrecht ligt hierbij bij de stad, maar de exploitatie van de vertaalde werken is onderworpen aan de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de auteur.
4. De opname van het werk, geheel of gedeeltelijk, ongeacht in welke taal het werk zich bevindt, in een databank, multimediawerk of anderszins, en de verspreiding van de aldus tot stand gebrachte creaties;
5. De vastlegging via geluids- en/of beelddragers (o.a. via geluidscassettes, beeldcassettes, CD, CD-rom, internet, (elektronische) netwerken, televisie, radio,…) geheel of gedeeltelijk, ongeacht in welke taal het werk zich bevindt.
6. De verveelvoudiging op de onder punt 5 genoemde dragers van het werk, van het gehele werk, of een deel ervan, ongeacht in welke taal het werk zich bevindt, en de openbaarmaking en verspreiding van de aldus tot stand gebrachte verveelvoudigingen;
7. indien het werk geëxploiteerd wordt overeenkomstig één van de hierboven onder 1 tot en met 6 genoemde exploitatiewijzen en hierdoor exemplaren van dit werk tot stand komen, het recht om exemplaren te verhuren of uit te lenen.
Deze exclusief aan de stad verleende licentie geldt voor een periode van tien jaar, te rekenen vanaf de officiële aanstelling van de stadsdichter op Gedichtendag. Dit verhindert niet dat de auteur, na een periode van één jaar, eveneens te rekenen vanaf de officiële aanstelling, het recht verwerft tot eigen publicatie of bloemlezingen van de werken die tot stand zijn gebracht in het kader van stadsdichterschap Hoogstraten, mits voorafgaandelijke melding hiervan aan de stad.
Deze verleende exclusieve licentie wordt verleend voor de gehele wereld.
Artikel 10 Vergoeding via collectief beheer
De auteur verklaart, bij aanvaarding van dit reglement, uitdrukkelijk geen mandaat te verlenen aan SABAM, of een andere organisatie die auteursrechten beheert, voor wat betreft de inning via het collectief beheer van de rechten die te maken hebben met de publicatie van de in artikel 1 beschreven werken. Deze bepaling geldt niet voor de rechten die onder het verplicht collectief beheer vallen, zoals de reprografie, het leenrecht etc.
Artikel 11. Begeleiding en evaluatie
Gedurende de looptijd van het stadsdichterschap vindt er periodiek een voortgangsgesprek plaats tussen de stadsdichter en de bibliothecaris. Indien nodig of wenselijk is een medewerker van de dienst cultuur aanwezig bij deze gesprekken.
Aan het einde van de looptijd van het stadsdichterschap is er een evaluatiegesprek tussen de stadsdichter en de bibliothecaris. Een medewerker van de dienst cultuur is hierbij aanwezig.
Artikel 12.
Belangstellenden die zich kandidaat stellen voor het stadsdichterschap verklaren zich akkoord met dit reglement.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.