Hoogstraten

Zitting van maandag 22 juni 2020

Om 21.09uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert

 

verontschuldigd

schepen: Michel Jansen

 

raadslid Pim Van der Linden verlaat de vergadering vanaf punt 12.

schepen Roger Van Aperen verlaat de vergadering vanaf punt 15.

 

 

Door middel van loting wordt raadslid Gert Van den Bogaert aangeduid om de stemming aan te vangen.

 

 

Het college geeft voordat de gemeenteraad start een toelichting bij het herstelplan ‘Hoogstraten Herstart’, de acties en maatregelen die ondernomen zullen worden in functie van de ondersteuning van Hoogstraten na de corona-crisis.

 

Burgemeester Marc Van Aperen leidt in.

 

Het is tijd om Hoogstraten opnieuw te herstarten, om zo snel mogelijk weer op kruissnelheid te komen. Om deze heropstart te verzekeren, heeft het stadsbestuur het relanceplan ‘Hoogstraten Herstart’ ontwikkeld. We hebben het vorige donderdag voorgesteld aan de fractieleiders van de politieke partijen en ook aan de Adviesraad Lokale Economie en de stakeholders van de werf “economie & toerisme” die we bevraagd hebben. Ook de klankbordgroep van de verenigingen hebben het plan al kunnen inkijken en beoordelen.

 

Vandaag is het de beurt aan de gemeenteraad en jullie mogen straks al meteen beslissen over enkele concrete maatregelen van het plan (agendapunten 6 en 9).

 

Zoals eerder aangekondigd, wil het stadsbestuur niet over één nacht ijs gaan. De maatregelen moeten goed onderbouwd zijn én inspelen op werkelijke behoeften. 

Daarom is het relanceplan nog niet tot in de laatste details afgeklopt. Voor sommige zaken zijn nog besprekingen met experts nodig of wil de stad extra inspraak van sommige bevolkingsgroepen.

 

We kunnen al wel enkele belangrijke uitgangspunten toelichten:

 

De eerste maatregel die het stadsbestuur heeft getroffen om Hoogstraten er weer bovenop te helpen is de beslissing om het meerjarenplan 2020-25 onverkort en zonder uitstel uit te voeren. Dit goed onderbouwde plan bevat fundamentele investeringen voor ruim 50 miljoen euro waarmee Hoogstraten op lange termijn duurzaam wordt verbeterd. Geen enkele van deze investeringen wordt geschrapt of zelfs maar uitgesteld. Ze leveren immers jobs en welvaart op voor de Hoogstraatse bevolking, van jong tot oud. De belangrijkste brengen we nog even in herinnering:

De aanleg van een stadsplein en ondergrondse parking in de Gravin Elisabethlaan

De bouw van een multifunctioneel zorggebouw ’t Gastenhuys

De aanleg van een sportcentrum op de Wereldakker

De bouw van jeugdlokalen op Den Dijk

De bouw van een volwaardig cultuurhuis op de locatie van zaal Pax

Investeringen in kinderopvang, jeugdwerking en ouderenzorg

 

Omdat de gevolgen van de coronacrisis niet te onderschatten zijn, wil het stadsbestuur toch verschillende bijkomende initiatieven nemen. Duurzaamheid en samenwerking zijn hierbij sleutelwoorden. Het stadsbestuur gelooft niet in steekvlaminitiatieven. Vaak zijn die maar een druppel op een hete plaat die veel belastinggeld opslorpen. De maatregelen van Hoogstraten Herstart zijn in de eerste plaats faciliterend en ondersteunend. Doel van de maatregelen is de heropstart van Hoogstraten te verzekeren. Ze bieden kansen en leggen verbindingen om zo doelgericht – in samenwerking met ondernemers, verenigingen en bevolking – oplossingen te bieden.

Er worden hier flink wat bijkomende financiële middelen voor gereserveerd in een steunfonds, maar het stadsbestuur blijft bij haar engagement dat de schulden per inwoner niet boven het Vlaamse gemiddelde mogen uitstijgen. Het is niet de bedoeling om lukraak geld uit te delen. Geen sinterklaaspolitiek, maar wel doordacht investeren en remediëren.

Hoogstraten Herstart heeft een evenwicht proberen te zoeken tussen ondersteuning van zoveel mogelijk actoren op langere termijn en de broodnodige ondersteuning van enkele specifieke sectoren in acute ademnood.

 

Methodiek

 

De werkgroep Hoogstraten Herstart werd opgericht met daarin drie grote werven:

- economie en toerisme

- verenigingen

- inwoners

 

Voor elke werf voorziet de stad participatie en inspraak, gericht op draagvlakversterking en eigenaarschap bij onze inwoners, verenigingen en ondernemers.

 

De werf economie en toerisme organiseerde een bevraging bij 60 ondernemers uit verschillende sectoren en deelgemeentes. De resultaten werden afgetoetst bij die ondernemers én de adviesraad lokale economie.

 

Bij de werf verenigingen werden àlle verenigingen bevraagd. De verwerkte resultaten werden afgetoetst en verfijnd door een klankbordgroep (afvaardiging uit adviesraden vrije tijd en uit de stuurgroep dorpsraden).

 

Het participatief traject voor de werf inwoners moet nog opgestart worden. Hier voorzien we een bevolkingsbevraging bij niet minder dan 2.000 inwoners!

 

Zoals beloofd, werden de voorstellen van alle politieke partijen meegenomen bij de bevraging en de uitwerking van het relanceplan, ook de voorstellen van de oppositie.

 

Deze manier van werken kostte tijd, maar we wilden op basis van de juiste inzichten de juiste beslissingen nemen. Als er zich dringende noden of opportuniteiten stelden, werd er uiteraard reeds actie ondernomen door het stadsbestuur en dat zal zo blijven.

 

Het resultaat is een warm, ambitieus, realistisch steunplan op maat van elke doelgroep!

 

Belangrijk om mee te geven, is dat het plan nog niet af is en dat het meerdere fasen telt. Het is geen afgesloten verhaal. De werf inwoners start pas echt op in het najaar. De werf verenigingen organiseert nog een tweede bevraging in augustus en ook voor de werf economie en toerisme wordt opvolging ingepland. De gevolgen van de coronacrisis zijn nog lang niet voor iedereen duidelijk. Ook hebben we nog onvoldoende zicht op de maatregelen die de hogere overheden nog gaan nemen en die van belang kunnen zijn voor de heropstart van Hoogstraten. We hebben de vaste wil om een nog beter Hoogstraten te maken dan nu al het geval is.

 

Wordt dus zeker vervolgd ….

 

De concrete acties en voorstellen worden per werf voorgesteld.

Voor werf 1 ECONOMIE & TOERISME stelt gemeenteraadslid Ann Tilburgs de volgende acties voor:

 

1. Er komt een actieplan om het toerisme naar Hoogstraten te stimuleren in de zomer van 2020 met extra mankracht en extra financiële middelen.

2. Toerisme Hoogstraten wordt uitgebouwd tot VisitHoogstraten met een eigen website en app

3. Stad Hoogstraten realiseert een nieuwe infogids ‘Wegwijs in  Hoogstraten’ met contactgegevens van Hoogstraatse ondernemers en toeristische hoogtepunten.

4. We verhogen de aantrekkingskracht van het winkelcentrum en de dorpskernen door nieuwe infrastructuur te plaatsen en subsidies toe te kennen voor evenementen.

5. Toerisme Hoogstraten ontwikkelt nieuwe toeristische arrangementen.

6. We rollen een meerjarig marketing-plan uit voor recreatiedomein De Mosten.

7. We ondersteunen de heropening van de Hoogstraatse horeca door uitgebreidere terrassen toe te laten in de zomer van 2020.

8. We creëren een ondernemersloket dat een aanspreekpunt  vormt voor alle lokale ondernemers

9. We bouwen een samenwerkingsplatform online èn offline, waarop alle Hoogstraatse ondernemers elkaar kunnen ontmoeten.

10. We introduceren de Zomer van de Korte Keten met evenementen en activiteiten die lokale producenten van duurzaam voedsel promoten.

11. We stimuleren de lokale handel o.a. door digitalisering van de Hoogstraatse cadeaubon.

12. De stad Hoogstraten organiseert een groepsaankoop voor de aankoop van beschermingsmateriaal tegen corona.

13. Fiscale maatregelen:

-Gedeeltelijke kwijtschelding van concessies, erfpachten en huren waar de stad of het OCMW eigenaar is

-Verkorten van de betalingstermijn aan leveranciers van de stad van 30 naar 15 dagen

-Vrijstelling van belastingen in 2020 voor:

• belasting op openhouden na sluitingsuur

• belasting terrassen

-Vrijstelling van heffing in 2020 voor:

• retributie ambulante handel 

• retributie standplaatsen markt

 

Voor werf 2 VERENIGINGEN stelt gemeenteraadslid Gert Van den Bogaert de volgende acties voor:

 

1.Stad Hoogstraten betaalt de sectorale werkingssubsidies aan verenigingen uit op basis van de aanvragen van 2019, zodat voor de verenigingen, die hun werking moesten aanpassen door corona, het subsidiebedrag gegarandeerd blijft.  Deze sectorale werkingssubsidies worden vroeger dan normaal (reeds in september) uitbetaald om verenigingen financiële ademruimte te geven.

2.Gebuurten kunnen uitzonderlijk een aanvraag indienen voor buurtfeestsubsidies voor een tweede gebuurtefeest (voor de periode tot 31 december 2020). Hiervoor wordt een vereenvoudigde aanvraag opgesteld.

3.De stad compenseert een aantal kosten die verenigingen hebben gemaakt voor evenementen die in 2020 niet zijn kunnen doorgaan als gevolg van de coronamaatregelen

4.De stad Hoogstraten versterkt en verbreedt in 2021 de projectsubsidies aan verenigingen. Daarvoor zullen de verschillende projectsubsidiereglementen worden herwerkt naar één reglement voor alle verenigingen (verbreding).

5.De stad zal eenmalig het percentage pre-financiering voor infrastructuursubsidies verhogen van 70% naar 100% en het reglement pragmatisch toepassen.

6.Hoogstraatse verenigingen krijgen een compensatie voor personenvervoer van en naar het jeugdkamp en voor infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op de jeugdkampen voor de zomer van 2020.

7.Huurgelden, erfpachtvergoedingen en vergoedingen voor verenigingen voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur worden kwijtgescholden voor de periode vanaf 1 maart tot wanneer verenigingen terug gebruik kunnen maken van hun infrastructuur.

8.De stad Hoogstraten geeft uitstel van betaling voor lopende renteloze leningen aan verenigingen.

9.De stad Hoogstraten maakt deze zomer de toegang tot de Mosten gratis voor de verenigingen die in verenigingsverband De Mosten willen bezoeken.

10.Elke vereniging krijgt van de stad een ‘Hoogstraten Herstart’-code waarmee ze in de periode vanaf 1 september 2020 tot 31 augustus 2021 voor één activiteit gratis gebruik kunnen maken van de uitleendienst.

 

Schepen Faye van Impe stelt de plannen in de derde werf, de werf INWONERS voor.

 

De maatregelen van de werven ‘economie & toerisme’ en ‘verenigingen’ komen uiteraard niet enkel deze doelgroepen ten goede maar alle inwoners. Maar het stadsbestuur is ervan overtuigd dat er niemand uit de boot mag vallen. In de werf inwoners zullen alle problemen in kaart gebracht worden. We gaan er immers van uit dat er noden zijn die momenteel nog onvoldoende gekend zijn.

Het plan van aanpak is een representatieve bevolkingsbevraging, waarbij we op zoek gaan naar de stem en de adviezen van de modale Hoogstratenaar (de stille meerderheid) op een wetenschappelijke manier. Daarom zal een aselecte steekproef gebeuren van 2.000 inwoners (boven 16 jaar). Deze methodiek kan Hoogstraten een echt burgerpanel opleveren.

 

In grote lijnen zal het traject er als volgt uitzien:

Juli - Augustus: bevraging van burgers met behulp van een aselecte steekproef

September: bespreking van het rapport van de bevraging binnen focusgroepen, burgerkabinetten,…

 

De grondige consultatie van inwoners moet tegen het einde van het jaar leiden tot een uitgewerkt pakket van maatregelen dat aan de gemeenteraad gepresenteerd zal worden en in 2021 tot uitvoering gebracht wordt.

 

 

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt wil graag samen met zijn collega’s van de fractie Anders reageren op het plan dat hier wordt voorgesteld. Om deze bespreking een beetje te kaderen, vindt het gemeenteraadslid het toch wel belangrijk om erop te wijzen dat het de fractie CD&V was die in de gemeenteraadszitting van 14/04/2020 de kat de bel aanbond door een sociaal-economisch relanceplan voor te stellen, dat door de meerderheid weggestemd werd.

Ook het voorstel van de fractie Anders tijdens die gemeenteraad om een werkgroep samen te stellen, bestaande uit de verschillende fracties en eventuele socio-economische geledingen werd weggewuifd. Het college zou dit katje zelf wel eens wassen.

 

Tijdens de gemeenteraad van 27/04/2020 stelde het bestuur dan ook voor om een werkgroep op te starten, bestaande uit vertegenwoordigers van de meerderheidsfracties, aangevuld met personen uit de administratie.

De oppositie zou niet vertegenwoordigd worden, want om in de werkgroep mee te mogen denken dient men wederzijds respect te hebben, dient men vertrouwen te hebben, loyaal te zijn en domein-overschrijdend kunnen denken. Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt oordeelt dus dat volgens de meerderheid raadsleden van de oppositie die kwaliteiten niet hebben. De taak van de werkgroep zou bestaan uit de opmaak van een globaal plan, dat vermoedelijk het plan is dat nu voorligt. Taalkundig betekent globaal: “totaal, allesomvattend, precies, volledig”. Naar ons aanvoelen voldoet dit plan daar toch net niet aan. Er lijken nog heel wat domeinen niet ingevuld, vooral domeinen waarmee de individuele inwoner geconfronteerd wordt bij de gevolgen van de coronacrisis.

Tijdens de toelichting van dit plan aan de fractieleiders afgelopen donderdag vernamen we, in alle vanzelfsprekendheid, voor het eerst de werking van deze werkgroep: er werden drie werven opgericht (verenigingen, economie en toerisme, inwoners). De voorstellen van de oppositie zouden hierin zijn meegenomen. Dat er heel wat maatregelen werden genomen, kunnen we niet ontkennen. We kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen dat de genomen maatregelen vooral symbolisch zijn (Kunst in het raam, kosteloze annulering materialen, stratenloop, poezie in het straatbeeld, winkelhier, verlenging cadeaubonnen, vloerstickers). Nobel, maar niet structureel. Hoe harder er wordt gedrukt op ‘geen steekvlaminitiatieven’, hoe meer het lijkt dat heel wat initiatieven een druppel op een hete plaat zijn.

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans neemt de werf Economie & Toerisme onder de loep.

 

Vooraf heeft hij echter enkele vragen en opmerkingen

 

- Er werd in de presentatie een vergelijking gemaakt van het aantal belastingen tov andere gemeentes (Hoogstraten heeft maar 10 belastingen, gemiddeld 15 regionaal, Mechelen 31 en Turnhout 27 - Trouwens Turnhout heeft er sinds dit jaar 21). Niet het aantal belastingen telt, wel de toepassing en de reële kost van die belastingen.

- Podiumkansen voor freelancers? Wat wordt hiermee bedoeld?

 

Er werden 60 ondernemers bevraagd, 48 daarvan reageerden op de bevraging. 18 daarvan of 37,5% zijn ondernemers die rechtstreeks producten of diensten leveren aan de consument en dus baat kunnen hebben bij acties om lokaal te winkelen. De volledige groep zelfstandigen bevragen over het schenken van een cadeaubon en op basis daarvan conclusies trekken is oneerlijk en onjuist. Dit is trouwens niets dat zelfstandigen moeten beslissen. Het hele relanceplan schreeuwt (en terecht) ‘koop lokaal’, laten we dat dan ook aangrijpen! Het schenken van een Hoogstraatse cadeaubon aan de inwoners zou een actie zijn die net twee doelgroepen ten goede kan komen: de lokale handelaar én de inwoner. Bovendien zou dit moment ideaal zijn om te stellen dat er geen vervaldatum meer is op de cadeaubonnen (wat wettelijk perfect mogelijk is). We lezen en horen ook graag dat wordt opgeroepen om lokale producten te kopen. Misschien was het een idee om een streekproductenmarkt te organiseren waar met de cadeaubonnen kan worden betaald? Als zelfstandige kan ik er niet bij dat dit op de lange baan wordt geschoven of helemaal niet aan de orde is. Dit had hier vandaag op de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd. Ondernemers zitten nu met de gevolgen van de lage omzet, inwoners zitten nu op hun tandvlees door de financiële gevolgen van de crisis, niet over enkele maanden of een half jaar.

 

Dat er in de meerjarenplanning wordt ingezet op citymarketing en dat er aan een plan wordt gewerkt om Hoogstraten extra op de toeristische kaart te zetten, is allemaal goed en wel, maar dat draagt niet bij aan zuurstof geven aan de ondernemers. Er zijn enkele acties om dit seizoen toeristen naar onze gemeente te lokken, maar alle andere maatregelen zoals de cityApp, marketingplannen, influencers, herinrichten van de dorpskernen, plan voor de Mosten,… zijn acties uit het MJP die in de commissies dienen besproken te worden en niet onder het mom van relancemaatregelen worden doorgeduwd zonder de democratische geplogenheden te volgen. Raadslid Maarten Leemans zegt dit niet voor de eerste keer maar hij herhaalt om nu eindelijk en zo snel mogelijk die commissie communicatie samen te stellen en bij elkaar te roepen. Ook een ondernemersloket, een ondernemersplatform en een producentenbeurs zijn goede initiatieven, maar deze horen niet thuis in relancemaatregelen om de lokale ondernemers nu te ondersteunen. Dat concessies en erfpachten worden kwijtgescholden lijkt ons een logische beslissing, dat er een kortere betalingstermijn voor leveranciers wordt gehanteerd is een mooie geste.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs gaat dieper in op de werf verenigingen

 

Het economisch gedeelte richt zich naar horeca en marktkramers, ongetwijfeld een belangrijke doelgroep, die zeker zullen gebaat zijn door deze maatregelen, en die ook onze goedkeuring wegdragen, maar het grootste gedeelte van onze inwoners komt hier niet ter sprake.

We denken dan aan alle personeelsleden uit het hele zorgveld (en geloof ons: dat zijn er in Hoogstraten veel meer dan horeca en marktkramers samen), waar dit globaal plan gewoon aan voorbij gaat;

We denken dan aan de sociaal en financieel zwakkere inwoners die moeten leven van een vervangingsinkomen, een invaliditeit, een werkloosheidsvergoeding, een leefloon, …en geloof ons, ook dat zijn er veel meer dan de horecamensen…waar niets voor terug te vinden is;

We denken ook aan de vele éénoudergezinnen, de deeltijds werkenden, de economisch werklozen van deze crisis, de gezinnen met kleine kinderen die maanden gedwongen werden zich binnenshuis te organiseren,… en geloof ons, dat zijn er heel wat meer dan de horecamensen. Ook zij komen in dit plan niet aan bod en vinden hier weinig tot geen steun!

En geloof ons… We denken dan aan nog heel wat andere personen en gezinnen in Hoogstraten die het de laatste maanden en nu nog niet onder de markt hebben, maar waar het stadsbestuur het niet nodig acht om in dit hele plan aandacht aan te schenken. Ach, misschien volgend jaar, staat er dan ergens...

En geloof ons… die mensen staan niet te wachten op grotere terrassen, op een afgesloten Vrijheid. In het hele plan staan enkel individuele financiële ondersteuningen voor ondernemers; wat genoeg of eigenlijk alles zegt over de prioriteiten van dit bij uitstek liberaal bestuur.

Personeel uit de zorg mogen zich blij voelen met de titel helden van de zorg, en mogen elke avond een verdiend applaus in ontvangst nemen, maar geloof ons: die mensen verwachten meer van een plaatselijk bestuur. De acties uit de zorgsector deze week tonen dit voldoende aan… Maar Hoogstraten sluit hier de ogen voor….

 

De acties en maatregelen voor de verenigingen kunnen zeker onze goedkeuring wegdragen, maar dat mogen we ook verwachten wanneer men van de Vlaamse Overheid ruim 295.000 EUR naar eigen inzicht mag aanwenden. Hier is dus zeker nog ruimte om extra zaken mee te doen. En de acties voor onze inwoners in het algemeen: zeer concreet gaat dit over één mondmasker en 20 gratis kaarten voor de Mosten per gezin. Een alleenstaande kan dus 20 maal gaan, een gezin met drie kinderen kan hooguit viermaal een gezinsuitstap maken… Mogelijk zou dit ook beter gegeven worden aan personen en gezinnen die dit zelf aanvragen en niet om dit zomaar in het berichtenblad te steken….

En een bevolkingsbevraging doen om de stem en het advies van “de stille meerderheid “te kennen is prima, maar waar en hoe zoek je die stille meerderheid? En wat zijn de kosten van deze bevraging door de privé-partner? Moeten we de vraag durven stellen of dit goed besteed is? Want er komt toch wel wat geld van de federale en Vlaamse overheid naar Hoogstraten. We spreken hier toch ook over middelen om het armoedebeleid meer armslag te geven of om de energieproblematiek beter aan te pakken… maar dat was tot nu toe niet belangrijk genoeg om daar nu al iets mee te doen? Hoewel de mensen die daar nood aan hebben, op dit moment op hun tandvlees zitten, niet over enkele maanden. Sinds 18 juni kunnen de deurwaarders weer beslag leggen op eigendom, het is nu het moment om de meest kwetsbaren bij te staan en de drama’s die deze crisis heeft veroorzaakt aan te pakken. Dit relanceplan laat heel veel mensen in de steek.

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt concludeert dat dit voor de fractie Anders een afkooksel is van het beleidsplan dat nu op een slinkse manier er even doorgejaagd wordt als zijnde coronamaatregelen. Waarbij er hier en daar een aalmoes uitgedeeld wordt, maar waar structureel nog geen enkele oplossing geboden wordt aan de mensen die het misschien echt van doen hebben, onze minderbedeelden in de maatschappij. Is dit dus een globaal plan? Niet voor ons in ieder geval. Had elke fractie uit de gemeenteraad mee mogen denken en werken, had het plan er vermoedelijk heel anders uit gezien, en zouden er allicht veel meer bevolkingsgroepen ondersteund kunnen worden.

 

Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren is blij dat er een werkgroep is opgericht en dat er maatregelen zijn uitgewerkt. Volgens het bestuur is 80% van de voorstellen in dit plan meegenomen, dat wil het raadslid Hilde Vermeiren dan zeker nog wel bekijken. Ze sluit zich aan bij de conclusie van de fractie Anders dat dit geen plan is voor individuele burgers en kwetsbare groepen. Er wordt bovendien vooral naar het geld van Vlaanderen gekeken, terwijl er toch ook een lokale input verwacht wordt. Ze besluit dat het jammer is dat niet alle gemeenteraadsleden de kans hebben gekregen om hieraan samen te werken, dan had het plan waarschijnlijk meer volledig geweest.

 

 

Vanuit de werkgroep Hoogstraten Herstart wordt er gereageerd.

 

Gemeenteraadslid Ann Tilburgs verduidelijkt dat de Hoogstraatse cadeaubon niet helemaal van de baan wordt geschoven, dit zal nog verder onderzocht worden binnen de werf inwoners. Er werd enkel aangegeven dat dit op dit moment niet aan de orde is. Het raadslid heeft gehoord dat we, volgens de fractie Anders, vooral ondersteuning bieden voor de horeca maar dat gaat volgens haar ruimer. Er is een groepsaankoop gepland voor beschermingsmateriaal, een ondernemersbeurs voor alle ondernemers, een korting voor de ondernemers die gebruik willen maken van een digitale cadeaubon, de organisatie van een jobbeurs, de oprichting van een ondernemersplatform dat alle ondernemers samen brengt. Hieruit blijkt volgens het raadslid toch duidelijk dat we meer doen dan enkel initiatieven voor de horeca.

 

Schepen Faye Van Impe vindt het wat jammer dat er hier beweerd wordt dat mensen nu op hun tandvlees zitten. Ze vraagt zich af of raadslid Fons Jacobs hier cijfers over heeft. Tijdens de crisis zijn alle leeflonen wel gewoon uitbetaald, hiervoor was ook meer budget van hogerhand. De schepen vindt het vreemd dat er in vraag gesteld wordt of een bevraging bij 2000 inwoners wel nut heeft. Als we zouden weten wat de resultaten gaan zijn, dan was een dergelijke bevraging uiteraard niet nodig. Dus voor de schepen is het wel degelijk zinvol. Daarnaast wijst schepen Faye Van Impe er op dat de oppositie beter blij zou zijn dat er regulier beleid mee opgenomen staat in dit plan en dat we het meerjarenplan trachten zo veel mogelijk uit te voeren. Het zou niet van goed beleid getuigen als we het roer in een crisis helemaal gaan omgooien en acties vooropstellen die haaks staan op het meerjarenplan. Op de vraag waarom er niet meer lokaal geld werd ingezet, geldt voor de schepen vooral het principe van een goed huisvader die zijn centen goed beheert. Voor haar is het plaatje duidelijk: er is een economische krimp vooropgesteld van 10%, de begrotingstekorten op Vlaams en Federaal niveau stijgen zienderogen, het is dan ook naïef om te denken dat we daar als lokaal bestuur de gevolgen niet van zullen dragen. Goed beleid voeren doe je door op de lange termijn te kijken, en dat betekent dus ook dat je niet alles ineens doet of uitgeeft.

 

Burgemeester Marc Van Aperen rondt deze bespreking af. Het herstelplan dat vandaag is voorgesteld, is nog niet klaar. Aan de individuele inwoners en het personeel van de zorg daar wordt zeker nog aan gedacht. Maar hier wordt eerst afgewacht wat er bij de hogere overheden nog aan maatregelen zal worden genomen. De burgemeester had graag gehad dat we vandaag nog verder hadden gestaan, maar aan dit plan is heel hard gewerkt de afgelopen weken. Hij is dan ook trots op het plan dat hier voorligt, maar dit zal nog verder moeten aangevuld worden.

 

Raadslid Fons Jacobs repliceert dat hij geen cijfers heeft over mensen die het moeilijk hebben, maar dat is ook niet  nodig als je kijkt naar het stijgend aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbanken en die zich aandienen bij ’t Verzetje. Dit zou volgens hem de doelgroep moeten zijn waar in eerste instantie aan gedacht moet worden.

 

 

De behandeling van de officiële agenda start om 21:09 uur.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 25 mei 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 25 mei 2020 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 25 mei 2020 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx had bij de bespreking van de agenda voor de algemene vergadering van de Academie voor Muziek en Woord gevraagd naar de jaarrekening 2019, die heeft hij echter tot nu toe nog niet ontvangen. (noot van de algemeen directeur: dit werd als bijlage toegevoegd aan het oorspronkelijke agendapunt op de agenda van de gemeenteraad van 25 mei 2020)

 

Raadslid Herman Snoeys heeft, zoals afgesproken, de vragen over Pontes gesteld en het antwoord op de vraag werd in het verslag toegevoegd.

 

Raadslid Maarten Leemans wil graag terug komen op de mondelinge vraag die hij op de vorige gemeenteraad stelde  over het rioleringsdossier in de Beemden. Er zou in tussentijd een overleg hebben plaatsgevonden, daar is de fractie Anders blij over. De fractie Anders wil benadrukken dat de tussenkomst in dit dossier ging over de aanpak van dit dossier en de communicatie, niet over het principe van riolering en waterbuffering.

 

Raadslid Fons Jacobs herinnert aan zijn vraag over de procedure van de VREG omtrent de terugdraaiende meter, hier heeft hij nog geen antwoord op ontvangen. Raadslid Jos Martens belooft om dit na te vragen want dit heeft hij nog niet gedaan. Hij zal het antwoord na bezorgen.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 25 mei 2020 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van IOK van 30 juni 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK.

 

Met de brief van 11 mei 2020 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IOK, die plaats vindt op 30 juni 2020 om 18u30 in het kantoorgebouw van IOK, Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.

 

De raad van bestuur kan de wijze/locatie van vergaderen nog aanpassen op basis van de op dat ogenblik geldende richtlijnen in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie.

 

De agenda van deze vergadering omvat de volgende agendapunten:

 

1.Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019

2.Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2019

3.Resultaatsbestemming 2019

4.Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2019, afgesloten per 31

december 2019

5.Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de

uitoefening van hun mandaat in 2019

6.Varia

 

De toelichtende nota is als bijlage toegevoegd.

 

Het overzicht van de presentiegelden 2019 is opgenomen in de jaarrekening.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

          samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota van 11 mei 2020 ter voorbereiding van de algemene vergadering van IOK van 30 juni 2020.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2019, houdende de balans, de resultatenrekening, en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commisaris-revisor.

 

Goedkeuring kan gegeven worden aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsrekening die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarrekening.

 

Om die reden kan kwijting gegeven worden afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de algemene vergadering van IOK van 30 juni 2020 goed te keuren.

 

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Ward  Baets leert uit de jaarrekening 2019 van IOK dat er een overschot is van 7 miljoen EUR. HIj vraagt zich af hoe dit te verklaren is, maar ook hoe dit besteed gaat worden. Zijn hierover plannen gekend, behalve het toevoegen aan de reserves?

 

Schepen Roger Van Aperen zal deze vraag voorleggen op de Algemene Vergadering van IOK die gepland is op 30 juni en het antwoord terugkoppelen. Daarnaast heeft schepen Roger van Aperen ook een vraag aan raadslid Ward Baets. Die laatste was immers in de vorige legislatuur de vertegenwoordiger van de stad Hoogstraten in IOK. Schepen Roger Van Aperen heeft bij het bekijken van dit dossier vastgesteld dat er een grondfonds is binnen IOK van meer dan 400.000 EUR. De schepen wil graag weten wat dit precies is en of we in Hoogstraten over deze gelden kunnen beschikken. Raadslid Ward Baets maakt duidelijk dat dit grondfonds iets anders is dan het grondfonds van de stad zelf. Het grondfonds van IOK heeft te maken met de aandelen die we als stad hebben en de gronden die in het verleden gekocht en verkocht werden. Raadslid Marc Haseldonckx vult aan dat dit gelden zijn die IOK op het grondgebied van Hoogstraten kan aanwenden. De gelden worden onder andere verkregen doordat sociale kavels sneller dan de verplichte 10 jaar worden verkocht, de boete die daarmee gepaard gaat die komt in dit grondfonds terecht. 

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 30 juni 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening over het boekjaar 2019, afgesloten per 31 december 2019, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen goed.

Artikel 4:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.

Artikel 5:

De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de legislatuur 2019-2024:

De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,

De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 6:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 30 juni 2020 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 7:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de  algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 30 juni 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

Met de brief van 11 mei 2020 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer, die plaats vindt op 30 juni 2020 om 19u15 in het IOK kantoorgebouw, Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.

 

De raad van bestuur kan de wijze/locatie van vergaderen nog aanpassen op basis van de op dat ogenblik geldende richtlijnen in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie.

 

De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:

 

1.Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019

2.Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2019

3.Resultaatsbestemming 2019

4.Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2019, afgesloten per 31

december 2019

5.Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de

uitoefening van hun mandaat in 2019

6.Varia

 

De toelichtende nota is als bijlage toegevoegd.

 

Het overzicht van de presentiegelden 2019 is opgenomen in de jaarrekening.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

          samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK Afvalbeheer.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota van 11 mei 2020 ter voorbereiding van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 30 juni 2020.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2019, houdende de balans, de resultatenrekening, en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commisaris-revisor.

 

Goedkeuring kan gegeven worden aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsrekening die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarrekening.

 

Om die reden kan kwijting gegeven worden afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agendapunten van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 30 juni 2020 goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de  algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 30 juni 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening over het boekjaar 2019, afgesloten per 31 december 2019, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

Artikel 4:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.

Artikel 5:

De volgende mandatarissen werden conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer voor de legislatuur 2019-2024:

De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,

De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 6:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 30 juni 2020 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 7:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK Afvalbeheer.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van CIPAL dv van 25 juni 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

Met de brief van 7 mei 2020 werd de stad uitgenodigd voor de algemene vergadering van Cipal die plaatsvindt op 25 juni 2020 om 16u00.

 

Gezien de Covid-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding van deze pandemie ziet Cipal zich genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen in het kader van deze vergadering teneinde de gezondheid van de vertegenwoordigers, bestuurders, commissaris en medewerkers maximaal te waarborgen.

De Raad van Bestuur heeft daarom, op basis van het Koninklijk Besluit nr. 4 van 9 april 2020 houdende diverse bepalingen inzake mede-eigendom en het vennootschaps- en verenigingsrecht in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie (verlengd door het KB van 28 april 2020), beslist deze vergadering op digitale wijze te laten plaatsvinden via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.

Het elektronisch communicatiemiddel stelt de vertegenwoordigers van de deelnemers in staat om in eigen persoon digitaal van op afstand deel te nemen aan de vergadering, te stemmen en schriftelijk online vragen te stellen tijdens de vergadering. Daarnaast zullen vragen van deelnemers die uiterlijk 4 dagen voor de vergadering op het emailadres infoavdv@cipal.be toekomen, tijdens de vergadering beantwoord worden. De digitale zitting van deze vergadering zal ook live gestreamd worden via de webpagina van de vergadering om te voldoen aan de decretale vereiste van openbaarheid. Enkel de leden van het bureau van de vergadering, bestuurders en de commissaris zullen fysiek in het Technologiehuis te Cipalstraat 3, 2440 Geel aanwezig zijn.

 

De agenda van deze algemene vergadering van Cipal is als volgt samengesteld:

 

1.Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

3.Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

4.Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

5.Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

6.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2019

7.Vervanging bestuurder

8.Wijziging maatschappelijke zetel

9.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Er werd een toelichtende nota toegevoegd betreffende de agendapunten van deze Algemene Vergadering van Cipal;

 

Gezien de voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal,

 

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 40 van het  het decreet lokaal bestuur inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden.

          Statuten van CIPAL.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 25 juni 2020 en deze goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx meent dat CIPAL beweert dat alles rozengeur en maneschijn is op financieel vlak, maar het raadslid stelt vast dat zowel uit het enkelvoudig resultaat (5,5 miljoen EUR) als het geconsolideerd resultaat (5 miljoen EUR) een stevig verlies blijkt. Er worden éénmalige steunmaatregelen genomen waardoor het tekort wordt aangezuiverd, maar de negatieve cashflow blijft en dit lijkt een wederkerend gegeven. Het gemeenteraadslid wil graag weten wat hier de verklaring voor is? Hoe gaat dit de komende jaren evolueren? Daarnaast vraagt gemeenteraadslid Marc Haseldonckx zich af wat CIPAL nog voor Hoogstraten doet en of we hier wel deel van moeten blijven uitmaken.

 

Raadslid Ann Tilburgs was deze verliescijfers ook al opgevallen, ze stuurde daarom een mailtje naar CIPAL met de vraag om de nodige uitleg te verschaffen. En ze wil graag het antwoord met de gemeenteraad delen:

"Zowel de enkelvoudige als de geconsolideerde jaarrekening 2019 sluit inderdaad af met een aanzienlijk verlies. Dat verlies is hoofdzakelijk te wijten aan het optrekken van het bedrag van de provisie voor in de toekomst te betalen responsabiliseringsbijdragen met 5.138.819 euro.

Voor de opmaak van de jaarrekening 2019 werd beslist om de verhoging van de provisies die in de komende jaren dient te gebeuren tot aan het maximumpunt (in de assumptie van een responsabiliseringscoëfficiënt die op 50% blijft) in één beweging aan te leggen ten laste van het boekjaar 2019. Zolang de responsabiliseringscoëfficiënt op 50% blijft, dienen geen bijkomende voorzieningen voor de responsabiliseringsbijdragen aangelegd te worden.

Het eigen vermogen van Cipal dv blijft sterk en bedraagt 9.588.091 euro en de voorzieningen voor risico’s en kosten (hoofdzakelijk voor in de toekomst te betalen responsabiliseringsbijdragen) bedragen 14.994.528 euro op balansdatum 31-12-2019."

 

 

Raadslid Marc Haseldonckx begrijpt dat er een reserve wordt opgebouwd om de responsabiliseringsbijdrage te kunnen betalen, dit is ook de verklaring die eerder al werd gegeven. Maar volgens zijn inschatting is hier toch een risico aan verbonden. De tekorten van de pensioenlasten uit het verleden worden nu bijgedragen. Dit probleem zal zich echter in de toekomst ook nog stellen, waardoor het raadslid zich blijft vragen stellen over het budgettair plaatje. Raadslid Ann Tilburgs zal dit opnieuw bevragen bij CIPAL en het antwoord terugkoppelen.

 

De fractie Anders en CD&V onthouden zich voor dit agendapunt.

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota keurt de gemeenteraad de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 25 juni 2020 goed.

Artikel 2:

De volgende afgevaardigden werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van Cipal tot het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025:

Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid als afgevaardigde,

De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigde.

Artikel 3:

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van Cipal van 25 juni 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Kennisname van het jaarrapport over de ondernomen acties in het kader van organisatiebeheersing, conform het raamwerk organisatiebeheersing zoals goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit rapport wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad zoals het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn keurden op 23 september 2019 het raamwerk organisatiebeheersing voor stad Hoogstraten goed. Dat goedgekeurde raamwerk zet uiteen hoe er jaarlijks gerapporteerd zal worden in stad Hoogstraten over organisatiebeheersing.

 

Juridische grond

 

          Artikel 217 - 2020 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december: in deze artikels liggen de wortels van de verplichtingen inzake organisatiebeheersing.

          Artikel 219, lid 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december: dit artikel bepaalt dat de algemeen directeur aan het college, vast bureau, gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn rapporteert over organisatiebeheersing uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Argumentatie

 

Met het onderliggend besluit willen we het eerste jaarrapport ter kennisname voorleggen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Het rapport organisatiebeheersing is een oplevering die valt onder actienummer 5/1/3/1 met titel "we ontwerpen en implementeren een proces- en risicomanagementsysteem" van het meerjarenplan.

 

Dit besluit heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft een korte toelichting bij dit dossier.

Het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat de algemeen directeur voor 30 juni moet rapporteren over de acties in het kader van organisatiebeheersing. Deze acties zijn gebaseerd op het raamwerk dat in september 2019 werd vastgelegd door de gemeenteraad.  Organisatiebeheersing is een heel breed begrip. Het gaat over het geheel van maatregelen, procedures, afspraken die in een organisatie leven. Waarom zijn die maatregelen, procedures en afspraken er? Die zijn er om ervoor te zorgen dat onze werking goed loopt en dat we onze doelstellingen kunnen behalen.

 

De hogere overheid legt ons op om hier structureel bij stil te staan. Nieuw is dat we dat nu ook expliciet doen – expliciet in de zin van we zullen hier jaarlijks over rapporteren – zowel naar college/vast bureau als naar de raden.

 

We doen aan organisatiebeheersing aan de hand van 10 thema’s. Het streefdoel is om die 10 thema’s zo goed mogelijk te beheersen en onder controle te hebben. Dit doen we om een  vlotte werking te garanderen.

 

Begin 2019 hebben we een zelfevaluatie gedaan. Tijdens deze evaluatie hebben we kritisch stilgestaan bij elk van die 10 thema’s. We hebben onszelf als organisatie een spiegel voor gehouden. Het resultaat is een overzicht per thema van de sterke punten en de verbeterpunten. Hierdoor weten we zeer gericht waaraan we kunnen/moeten werken de komende jaren om te blijven groeien als organisatie.

 

We stipten samen een aantal focuspunten aan. We maakten op basis daarvan een actieplan op voor het afgelopen jaar. Dat actieplan en een neerslag van de voortgang op alle acties steekt in de bijlage van het rapport. In het beschrijvend gedeelte van het rapport worden een aantal acties uitgebreider belicht om een beeld te geven van een paar cruciale realisaties. Samengevat:

 

Thema organisatiebeheersing:

o we hebben expertise in huis gehaald zodat dit thema structureel en ten gronde behartigd en levendig gehouden wordt

o we hebben sinds september 2019 een raamwerk/kader dat ons vertelt hoe we structureel aan organisatiebeheersing willen doen

o we hebben een zelfevaluatie doorlopen: we kennen onze sterke en verbeterpunten

 

Thema monitoring:

o We hebben een moderne, begrijpbare en hanteerbare tool die ervoor zorgt dat we beter kunnen monitoren en rapporteren naar diverse stakeholders (leidinggevenden, managers, schepenen, gemeenteraad,…)

 

Thema organisatiestructuur

o we hebben gewerkt aan een kader dat uitlegt hoe we in de toekomst projectmatig willen werken – dit is slechts het beginpunt – dit zal stelselmatig verder uitgerold worden

o we hebben een tool waarmee we deze manier van werken ondersteunen

 

Thema informatie- en communicatietechnologie

o We vorderen ook ICT-technisch gezien richting een moderne organisatie. Zowel qua connectiviteit (stabiele en snellere verbindingen) als op vlak van infrastructuur (oa. uitbreiding aantal persoonlijke werkstations – laptops).

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport organisatiebeheersing.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuren van de vrijstelling van heffing van verschillende belastings- en retributiereglementen in functie van een vermindering van de belastingdruk voor lokale ondernemers ten gevolge van de corona-crisis.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Sinds 12 maart 2020 zijn de maatregelen die genomen zijn door de Nationale Veiligheidsraad steeds strikter geworden, met een aanzienlijke impact op onze maatschappij en economie. Meerdere ondernemers werden verplicht om hun activiteiten stop te zetten of zien in deze tijd hun inkomsten sterk teruglopen.

 

De Vlaamse Regering roept de lokale besturen op om erover te waken dat de belastingplichtigen op hun grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

 

De gemeenteraad kan zijn belastingreglementen aanpassen om de belastingdruk te reduceren. Hij kan hiertoe:

 

• belastingreglementen opheffen of intrekken;

• de inwerkingtreding van een belastingreglement of van bepaalde artikelen ervan wijzigen naar een latere datum;

• vrijstellingen of tariefverminderingen toekennen, eventueel voor een beperkte duur.

 

De gemeenteraad kan zijn maatregelen beperken tot welbepaalde belastingen (bijvoorbeeld belastingen op economische vestigingen, terrasbelastingen, standplaatsvergoedingen,…), bepaalde groepen van belastingplichtigen (bijvoorbeeld de ondernemers in de gemeente) en begrenzen in de tijd (bijvoorbeeld gedurende de periode van civiele noodsituatie zoals uitgeroepen door de Vlaamse Regering).

 

In Hoogstraten werd op 6 mei 2020 een werkgroep opgericht nav de coronacrisis om een weg uit te stippelen uit de crisis (exit en relance).

Hoogstraten Herstart spitst zich toe op drie werven en vier thema's:

Na de bevraging binnen de werf economie stelt de werkgroep voor om de volgende *belastingen vrij te stellen van heffing voor 2020 :

-Belasting op het openhouden van drankgelegenheden na het sluitingsuur.

-Belasting op het plaatsen van terrassen op het openbaar domein.

*retributies vrij te stellen van heffing voor de rest van 2020 :

- Retributie op standplaatsen ambulante handel op het openbaar domein buiten markt- en kermisdagen

- Retributie op standplaatsen tijdens marktdagen

In 2018 brachten deze belastingen respectievelijk 10 537 EUR en 5 943 EUR op.

In 2019 respectievelijk 8 838 EUR en 5 131 EUR.

 

Wat de retributies betreft :

In 2018 brachten deze respectievelijk 21 452 EUR en 216 EUR op.

In 2019 respectievelijk 23 837 EUR en 216 EUR.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

          LOKALE BESTUREN ALS MOTOR VAN POST-CORONA HERSTEL, Handreiking aan de lokale besturen, dd. 4 mei 2020 van Bart Somers, Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur

          COVID-19: Vermindering van de belastingdruk in crisistijd, Publicatiedatum vrijdag 10 april 2020, Agentschap Binnenlands Bestuur

          Belastingreglement Terrassen dd. 16/12/2019

          Belastingreglement Verlaten sluitingsuur dd. 16/12/2019

          Retributiereglement Standplaats ambulante handel dd. 16/12/2019

          Retributiereglement Standplaats tijdens marktdagen dd. 16/12/2019

 

Argumentatie

 

Heel wat ondernemers op het grondgebied kampen door de corona-maatregelen met zware omzetverliezen.

 

Met dit besluit op voorstel van het college van burgemeester en schepenen komt de gemeente tegemoet aan de oproep van de Vlaamse Regering om de lokale retributie- en belastingreglementen te herzien opdat de belastingplichtigen op het grondgebied minder retributies en belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

 

De gezonde financiën van de gemeente kunnen de minder ontvangsten ad 38 022 EUR in totaal voor 2020 door deze tegemoetkomingen opvangen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: fiscale aangelegenheden met nummer 020-00 en

 

- voor de terrassen : algemeen rekeningnummer: 73608000 "Terrassen, tafels, stoelen".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 5 000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 5 000 EUR.

 

- voor het sluitingsuur : algemeen rekeningnummer: 73407000 "Openblijven van drankgelegenheden na het sluitingsuur".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 11 000 EUR/jaar.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 11 000 EUR.

 

- voor ambulante handel: algemeen rekeningnummer: 73603000 "Dagbladkiosken, frituurkramen, handelsinrichtingen".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 30 000 EUR/jaar.

Reeds gebruikt budget: 1 465 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 28 535 EUR.

 

- voor het plaatsrecht markten : algemeen rekeningnummer: 73600000 "Plaatsrecht markten".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 850 EUR/jaar.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 850 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 26 mei 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt stelt vast dat de bedragen waarover in dit dossier wordt gesproken gaan over minderopbrengsten van 38.148 EUR in 2018 en over 38.022 EUR in 2019. De doelgroepen die hier geholpen worden zijn de horeca en de marktkramers. Men laat wel de belastingen op de late openingsuren vallen, maar voorlopig mag men maar openhouden tot 01.00 uur. Is dit dan een effectieve maatregel: men schorst een belasting voor iets wat niet toegelaten is…. En hoeveel van de marktkramers kunnen beschouwd worden als effectieve lokale ondernemers?

 

Raadslid Marc Haseldonckx is erg tevreden dat dit hier vanavond voorligt, dit was ook één van de voorstellen die door de fractie CD&V naar voor werd gebracht in een eerdere gemeenteraad.

 

Schepen Katrien Brosens bevestigt dat de redenering over het sluitingsuur van raadslid Dimitri Van Pelt klopt, maar uiteraard kunnen de opgelegde sluitingsuren de komende weken en maanden evolueren. Dan is het met deze vrijstelling alvast ingedekt. Daarnaast bevestigt ze dat de marktkramers toch ook heel wat lokale handelaars telt, ze komen niet enkel van buitenaf.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1

Voor het belastingreglement "Verlaten sluitingsuur" zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019 wordt een vrijstelling ingevoerd voor 2020.

Artikel 2

Voor het belastingreglement "Terrassen" zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019 wordt een vrijstelling ingevoerd voor 2020.

Artikel 3

Het retributiereglement "op standplaatsen tijdens marktdagen" zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019 wordt vrijgesteld van heffing vanaf heden tot en met

31/12/2020.

Artikel 4

Het retributiereglement "op standplaatsen ambulante handel op het openbaar domein buiten markt- en kermisdagen" zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019 wordt vrijgesteld van heffing vanaf heden tot en met 31/12/2020.

Artikel 5

De burgemeester maakt dit besluit bekend op de website van de gemeente overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

Artikel 6

De gemeente brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking van dit besluit overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuren reglementen naar aanleiding van overname parochiezaal Pax.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op de gemeenteraad van 14/4/2020 werd de erfpachtovereenkomst van de parochiezaal Pax goedgekeurd. In navolging hiervan bereidde de administratie de overname van de zaal vanaf 1/1/2021 voor. De werkwijze hiervoor werd op 28/5/2020 door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd.

 

Om vanaf 1 januari 2021 verhuringen te kunnen voorzien in de lokalen van zaal Pax dient een huishoudelijk en retributiereglement goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. Graag leggen we beide reglementen in deze gemeenteraadsbeslissing voor.

 

Bij de opmaak van deze reglementen werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de reeds bestaande tarieven en werkwijze. De bedoeling is om de overgangsperiode tussen 1/1/2021 en 1/8/2022 (de vermoedelijke startdatum van de afbraakwerken) zo vlot mogelijk te laten lopen en zo min mogelijk veranderingen door te voeren.

 

In bijlage werden de Algemene Voorwaarden en reservatieformulieren toegevoegd die momenteel gelden voor de Pax. Er bestaan twee versies (geel en wit) die ongeveer overeenstemmen met respectievelijk onze categorie 1 en 2. Pagina 2 van de documenten stemt overeen met het huishoudelijk reglement dat door ons werd opgemaakt. Bovenaan pagina 3 staan de gehanteerde tarieven die hun vertaling vonden in het retributiereglement.

 

We hebben de tarieven eenduidig proberen te maken. Concreet hebben we de tarieven van de gele formulieren een op een overgezet naar onze categorie 1. De tarieven van de witte formulieren hebben we lichtjes gewijzigd. We deden alle tarieven van categorie 1 maal twee om te komen tot de tarieven van categorie 2. Hierdoor verschillen die tarieven lichtjes van de bestaande witte papieren. En dan tot slot voegden we categorie 3 extra toe (maal drie).

 

De voornaamste verandering schuilt in het schrappen van privé-feesten in zaal Pax. Dit werd gelijk getrokken met andere gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur waar we dit ook niet toelaten. We voorzien wel een uitdoofbeleid waarbij privé-feesten die momenteel al werden vastgelegd voor 2021 wel zullen kunnen doorgaan. Er worden echter geen nieuwe privé-feesten meer aangenomen.

 

Om dit te compenseren is de administratie momenteel bezig met voorbereidingen voor een digitale zaalzoeker waar naast (gemeentelijke) infrastructuur voor socioculturele en sportieve activiteiten ook ruimte zal zijn voor commerciële zalen die zich wel richten op privé-feesten.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gemeenteraadsbeslissing van 14/4/2020 'Goedkeuren erfpachtovereenkomst Pax'

          Collegebeslissing van 28/5/2020 ‘Cultuurhuis: overname en beheer parochiezaal Pax’

          Collegebeslissing van 4/6/2020 'GR goedkeuren en agenderen reglementen zaal Pax'

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de twee voorliggende reglementen, ‘Huishoudelijk reglement zaal Pax’ en ‘Retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur – Zaal Pax’ goed te keuren.  Zodoende kunnen deze in werking treden vanaf 1 juli 2020 en kunnen we starten met de communicatie van de huurmodaliteiten aan (vaste) gebruikers van de zaal en reservaties beginnen noteren voor 2021.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur" van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: 'Overige culturele instellingen' met nummer '709-00' en algemeen rekeningnummer: 610000200 Huur en huurlasten onroerende goederen huur korte termijn.

 

Voorziene budget in het meerjarenplan: 16 000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 6000 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 10 000 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.

 

BESPREKING

 

Schepen Arnold Wittenberg licht kort toe dat de zaal Pax, in navolging van de erfpachtovereenkomst,  in het beheer van de stad komt en dat zal blijven totdat er gestart wordt met de bouw van het cultuurhuis. Het is de bedoeling om in deze tussentijd de uitbating verder te zetten volgens de bestaande afspraken en criteria. Daartoe dienen de reglementen die vandaag voorliggen. Vanaf 1/1/21 zullen privé-feestjes niet meer toegelaten zijn.

 

Gemeenteraadslid Ward Baets heeft ook geconcludeerd dat het reglement dat ter goedkeuring voorligt enkel socio-culturele activiteiten toelaat en geen privé-feestjes. Maar volgens het raadslid zijn 30 tot 40% van de activiteiten die er nu georganiseerd worden dergelijke privé-feestjes. Zaal Pax kon tot nu gehuurd worden voor deze feestjes aan democratische prijzen. Bovendien wordt er ook niet aangegeven welke zalen er dan wel in aanmerking komen voor deze feestjes. Raadslid Ward Baets vindt het merkwaardig dat de inwoners van Hoogstraten op deze manier voor dergelijke feestjes worden uitgesloten. Terwijl er toch een erfpachtvergoeding van 36.000 EUR betaald wordt met belastingsgeld, kunnen niet alle inwoners van deze zaal gebruik maken. Het raadslid vraagt zich af waarom dit niet gewoon wordt toegestaan totdat het nieuwe cultuurhuis gebouwd is. Daarnaast heeft raadslid Ward Baets ook vragen bij de categorieën die worden toegepast in dit reglement: wat betekent het woordje 'erkende vereniging', waarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen inwoners en particulieren, kan een feest van een bedrijf met een socio-culturele insteek dan wel en een privé-feestje voor inwoners niet? Het raadslid vindt dat zeker koffietafels bij uitvaarten toch mogelijk moeten blijven.

 

Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat hij heeft samen gezeten met een delegatie van de verschillende politieke fracties en ook toen op een aantal van deze vragen antwoord heeft gegeven. Voor de schepen is het duidelijk, zaal Pax wordt gemeentelijke infrastructuur dus daar wordt de lijn van de andere gemeentelijke infrastructuur doorgetrokken. In geen enkele gemeentelijke infrastuctuur kunnen privé-feestjes doorgaan? Dit geldt dus ook voor deze  nieuwe accommodatie. In categorie 1 van het reglement worden alle verenigingen bedoeld. Het uitgangspunt van dit reglement is de activiteit die georganiseerd wordt. Dat moet om een socio-culturele activiteit gaan. Dus als een bedrijf een kwis organiseert waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat, dan kan dat volgens het reglement. Maar als datzelfde bedrijf een personeelsfeest organiseert dan kan dat niet. Er is al bij de bespreking van de erfpachtovereenkomst gebleken dat privé-feestjes vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk waren. De feestjes die al geboekt waren, kunnen nog doorgaan maar daarna stopt het. In het najaar wordt er een zalenzoeker gelanceerd waar zowel commerciële zalen als zalen uit het verenigingsleven gebundeld worden. Dit zal het mogelijk maken om snel een zaal te zoeken .

 

Raadslid Ward Baets herhaalt zijn pleidooi, zaal Pax is immers ook altijd voor particulieren ter beschikking gesteld. Dus waarom worden er nog andere maatregelen genomen voor de tijd die nog rest, deze gunst zou ook kunnen doorlopen tot het moment van afbraak. Zo moeten inwoners niet naar andere, duurdere zalen uitwijken.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vindt het nog wat onduidelijk, schepen Arnold Wittenberg geeft aan dat alle infrastructuur die in beheer is van de gemeente niet door privé-personen kan gehuurd worden. Hoe verklaart de schepen dan het gebruik voor tennis en de badminton in gemeentelijke turnzalen?

 

Schepen Arnold Wittenberg verklaart dat het uitgangspunt het type activiteit is: waar dit voor de turnzalen een sportactiviteit moet zijn, geldt voor zaal Pax dat het een socio-culturele activiteit moet zijn. Dus privé-personen kunnen hier ook gebruik van maken, maar het moet wel voor het juiste type van activiteit zijn. 

 

 

BESLUIT

 

Bij 18 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het 'Huishoudelijk reglement - Zaal Pax' als volgt goed:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ZAAL PAX

 

De zaal Pax is infrastructuur die de stad ter beschikking stelt aan haar inwoners met het oog op de bevordering van het organiseren en deelnemen aan socioculturele activiteiten in Hoogstraten.

 

De infrastructuur wordt in zijn geheel of gedeeltelijk ter beschikking gesteld onder de voorwaarden die hierna bepaald worden en tegen betaling van de tarieven die vastgesteld werden door de gemeenteraad. De gebruiker ontvangt hiervoor na afloop van de activiteit een betalingsuitnodiging.

 

Artikel 1. Locatie

Dit reglement is van toepassing op volgende infrastructuur:

-Zaal Pax, Dokter Versmissenstraat 3, 2320 Hoogstraten

 

De bovenvermelde locaties kunnen enkel gehuurd worden voor het organiseren van socioculturele activiteiten zoals repetities, vergaderingen, workshops, opvoeringen en teerfeesten. Privéfeesten (huwelijken, verjaardag, geboortedrink,…) of bedrijfsfeesten komen niet in aanmerking.

 

Bezichtiging van de locatie(s) is mogelijk op aanvraag. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met de verantwoordelijke van de infrastructuur.

 

Gebouwverantwoordelijke voor deze infrastructuur: dienst cultuur (03 340 19 57 of cultuur@hoogstraten.be).

 

Artikel 2. Gebruikers(categorieën)

Zaal Pax kan in principe door iedereen gehuurd worden. We maken echter een opdeling in verschillende categorieën met een gedifferentieerd prijzenbeleid. Om de categorie te bepalen kijken we naar de organisator, welke verschillend kan zijn van de aanvrager.

-Categorie 0: stadsdiensten en adviesraden

-Categorie 1: (erkende) Hoogstraatse verenigingen en inwoners

-Categorie 2: niet-Hoogstraatse verenigingen en particulieren

-Categorie 3: commerciële organisaties en zelfstandige lesgevers

 

De gehanteerde tarieven vind je terug in het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur – Zaal Pax. 

 

Artikel 3. Algemene regels

-De gebruiker moet zich schikken naar de door het stadsbestuur opgegeven uren van gebruik.

-Er geldt een volledig rookverbod in de gehele infrastructuur

-De gebruiker is tijdens de activiteit zelf aansprakelijk en verantwoordelijk voor schade aan lokalen, het aanwezige materiaal en de aanwezige personen. Schade die door de gebruiker wordt veroorzaakt aan de infrastructuur en/of materialen dient door de gebruiker vergoed te worden aan het stadsbestuur.

-De gebruiker heeft enkel toegang tot de overeengekomen lokalen. Toegang tot andere lokalen binnen de infrastructuur is verboden.

-Het opstellen en bedienen van toestellen en apparatuur of elke andere vorm van logistiek dient steeds te gebeuren volgens de richtlijnen van de gebouwverantwoordelijke.

-Eigen materiaal mag niet in de infrastructuur worden achtergelaten tenzij met voorafgaande toestemming van de gebouwverantwoordelijke. De stad kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of beschadiging van dit materiaal.

-De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen zoals bijvoorbeeld persoonsbescherming, geluidsnormen en beteugeling van dronkenschap.

-De gebruiker staat zelf in voor het afsluiten van de nodige verzekeringen aangaande zijn activiteit.

-De gebruiker treedt op als inrichter en staat zelf in voor de nodige vergunningen zoals bijvoorbeeld een vergunning occasioneel evenement, SABAM of billijke vergoeding.

-Na 22u00 is lawaai buiten de infrastructuur verboden, tenzij een afwijking op de geluidsnormen werd aangevraagd voor een evenement.

-De gebruiker zal steeds (kosteloos) toegang verlenen aan de gebouwverantwoordelijke als deze in die hoedanigheid de infrastructuur een activiteit wil controleren.

-Onderverhuring is ten strengste verboden.

 

Artikel 4. Rechten en plichten van de gebruiker

 

Artikel 4.1 Veiligheidsvoorschriften

-Tijdens de duur van elke activiteit moet een meerderjarige verantwoordelijke, aangeduid door de gebruiker, instaan voor het goede verloop.

-De gebruiker dient steeds de maximumcapaciteit van de zaal te respecteren.

-De ruimtes voor en achter de nooddeuren, blustoestellen en de toegang tot de technische ruimte(s) dienen steeds gevrijwaard te blijven. De vrije doorgang van vluchtwegen moet altijd gerespecteerd worden.

-Elke gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het nodige EHBO-materiaal.

-Contacteer bij brand of calamiteiten zo spoedig mogelijk de hulpdiensten.

-Contacteer bij technische problemen zo spoedig mogelijk de technische diensten van de stad.

 

Artikel 4.2 Schoonmaak en afval

-De infrastructuur wordt in goede orde ter beschikking gesteld. Dit betekent dan ook dat ze na gebruik in dezelfde staat dient achtergelaten te worden. Na gebruik worden materialen in oorspronkelijke staat achtergelaten. Dus teruggeplaatst volgens schema of opgeborgen waar nodig. 

-Indien de gebruiker voor aanvang van de activiteit beschadigingen of tekortkomingen vaststelt dient hij de gebouwverantwoordelijke daar onmiddellijk van in kennis te stellen.

-De opkuis dient te gebeuren volgens de aanwijzingen van de gebouwverantwoordelijke. Dit omvat steeds minstens het reinigen van vloer (droog of nat), tafel en werkoppervlakken, afwas doen en het verwijderen van afval.

-Bij niet naleving van de opkuis zal dit worden uitgevoerd door de gemeentelijke diensten. De factuur voor deze ingreep is voor de gebruiker (kostprijs volgens het gemeentelijk retributiereglement).

-Aangebrachte versiering dient verwijderd te worden zonder schade aan te brengen.

-Al het afval moet door de gebruiker verwijderd worden. Daarbij is de gebruiker verplicht te sorteren zoals wettelijk voorgeschreven.

-De gebruiker heeft bij het verlaten van de infrastructuur bijzondere aandacht voor:

oHet doven van de lichten

oHet uitschakelen van alle apparatuur

oHet sluiten van alle ramen en afsluiten van de deuren

 

Artikel 5. Toegangssysteem

-Sleutels (en toegangsbadges) worden, volgens afspraak, ter plaatse overgedragen op de dag van de activiteit.

-Sleutels en badges worden op persoonsniveau (één per vereniging) overhandigd en uitsluitend op de dag van de geplande activiteit. Deze sleutels mogen niet worden doorgegeven aan derden.

-Bij schade of verlies van sleutel en/of badge wordt een bijkomende retributie aangerekend zoals bepaald in het retributiereglement. De persoon die de sleutel en badge komt halen, is verantwoordelijk voor het correcte gebruik ervan.

 

Artikel 6. Reservatie, annulatie en facturatie

Gebruik van de infrastructuur kan enkel mits reservatie bij de dienst Cultuur. De aanvrager van de reservatie is steeds het verantwoordelijke aanspreekpunt. De gebruiker dient bericht te laten aan de dienst bij gelijk welke wijziging met betrekking tot de reservatie. Het niet gebruiken van de infrastructuur sluit in principe de betaling van de vergoeding niet uit.

 

De reservatie dient digitaal te gebeuren door gebruik te maken van het online aanvraagsysteem van de stad: https://reservaties.hoogstraten.be.

 

Artikel 6.1 Reservatie

-De reservatieaanvraag gebeurt door een meerderjarige.

-Voor deze locatie wordt er gewerkt met seizoensreservaties en losse reservaties.

oVaste gebruikers van de zaal kunnen langlopende reeksen of vaste momenten reserveren tussen 1 juli en 1 augustus voor het volgende werkjaar.

oLosse gebruikers kunnen maximaal 12 maanden op voorhand reserveren. Hierbij zal steeds rekening gehouden worden met (verwachte) langlopende reservaties alvorens goed te keuren.

Overgangsmaatregel: Losse reservaties voor 2021 kunnen pas aangevraagd  worden vanaf 1 augustus 2020.

-Aanvragen voor reservaties worden chronologisch behandeld op het moment waarop de aanvraag werd ontvangen.

-Binnen 14 dagen krijgt de aanvrager van de gebouwverantwoordelijke een antwoord op de reservatievraag. Bij positief bericht is je reservatie bindend en gelden de opgelegde bepalingen van het huishoudelijk en retributiereglement.

-Bijkomende informatie over de infrastructuur zoals technische fiches kunnen aan de gebouwverantwoordelijke gevraagd worden.

-Reservaties kunnen ten vroegste 12 maanden op voorhand aangevraagd worden.

-Reservaties dienen minimum 2 weken voor de geplande activiteit aangevraagd te worden. Eventuele latere aanvragen kunnen alsnog worden toegekend indien de infrastructuur nog vrij is en dit organisatorisch geen problemen geeft.

-In bepaalde gevallen kan de gebouwverantwoordelijke voorrang geven op eigen activiteiten binnen de ter beschikking gestelde accommodatie. Hiervoor zal steeds overlegd worden met de betrokken gebruikers.

 

Artikel 6.2 Annulatie

-Een kosteloze annulering van de reservatie is mogelijk tot 1 maand voor de activiteit. Tijdens de laatste maand wordt 50% aangerekend. Bij niet verwittigen of minder dan 1 werkdag op voorhand wordt de gehele huurprijs aangerekend.

-Indien de aanvrager overmacht (heirkracht) inroept om een kosteloze annulering te vragen, is enkel het college van burgemeester en schepenen bevoegd om daarover uitspraak te doen. Deze aanvraag tot kosteloze annulering wegens overmacht dient schriftelijk per brief of e-mail ingediend te worden bij de dienst CVT van het stadsbestuur van Hoogstraten.

 

Artikel 6.3 Facturatie

De volledige facturatie van de huur wordt na de activiteit doorgevoerd. Hiertoe ontvangt de gebruiker een betalingsuitnodiging van het stadsbestuur.

 

Bij openstaande of vervallen facturen kan het stadsbestuur de vereniging of gebruiker schorsen voor het gebruik van de infrastructuur en toekomstige reservaties annuleren.

 

Artikel 7. Specifieke voorwaarden bij het gebruik van zaal Pax

Beschikbare materialen en dranken

-De gebruiker kan gebruikmaken van de keuken(s) en het aanwezige keukenmateriaal. Echter, steeds na overleg met de gebouwverantwoordelijke.

-De gebruiker dient materialen die hij wenst te gebruiken zoals servies, keukenmaterialen,… op voorhand door te geven middels het formulier dat hiervoor ter beschikking wordt gesteld aan de gebruiker. Materialen die op deze wijze werden doorgegeven, zullen klaargezet worden voor de gebruiker. Andere, niet doorgegeven, materialen zijn niét beschikbaar.

-Eigen dranken zijn niet toegelaten in de infrastructuur. De gewenste dranken dienen middels het daarvoor bestemde document worden doorgegeven. Dit document moet ten laatste 14 dagen vooraf bezorgd worden aan de gebouwverantwoordelijke!

-De gevraagde goederen worden voor en na afloop van de activiteit geteld door de gebouwverantwoordelijke. Geopende flessen en begonnen vaten worden volledig aangerekend. De gebruiker ontvangt voor het effectieve verbruik een betalingsuitnodiging tezamen met de huurkost.

 

Geluidshinder

-Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor nachtlawaai! Alle muziek dient ten laatste om 3u00 te stoppen. Gelieve ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden als er luide muziek speelt en geluidsoverlast te vermijden buiten het gebouw!

 

Slotbepalingen

Artikel 8

Bij reservatie verklaart de gebruiker zich akkoord met de bepalingen van dit reglement en verklaart hij deze na te leven.

 

Artikel 9

Alle niet in het reglement voorziene gevallen alsmede alle betwistingen omtrent de uitvoering ervan, worden geregeld door het college van burgemeester en schepenen van de stad Hoogstraten na advies van de gebouwverantwoordelijke.

 

Artikel 10

Per infrastructuur kunnen extra voorwaarden opgelegd of faciliteiten toegestaan worden aan de gebruikers. De gebruikers worden hiervan schriftelijk verwittigd.

 

Artikel 11

Persoonsgegevens die in de reservatieprocedure worden meegedeeld worden enkel gebruikt om de nodige afspraken te kunnen maken omtrent de verhuring en voor het opmaken van betalingsuitnodigingen.

 

Artikel 12

Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2020.

 

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het 'Retributiereglement - Zaal Pax' als volgt goed:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VRIJETIJDSINFRASTRUCTUUR – ZAAL PAX

 

Artikel 1. Overzicht vrijetijdsinfrastructuur

Met ingang van 01/01/2021 en voor een termijn eindigend op 31/08/2022 wordt een retributie geheven op het gebruik van de hierna genoemde vrijetijdsinfrastructuur:

 

1)Voor sociocultureel gebruik:

-Lokalen van zaal Pax, Dokter Versmissenstraat 3, 2320 Hoogstraten

oKlein lokaal (2 stuks) – max 25 personen

oKooklokaal – max 15 personen

oGelagzaal – max 100 personen

oGrote zaal – max 150 personen

 

Artikel 2. Definitie ‘gebruik’

Onder het gebruik van vrijetijdsinfrastructuur wordt verstaan het naakte gebruik van een accommodatie, met een niet-permanent karakter, met inbegrip van verlichting en verwarming.

 

Specificaties en modaliteiten omtrent reservatie en gebruik staan vermeld in het betreffende huishoudelijke reglement van de infrastructuur.

 

Artikel 3. Gebruikerscategorieën

De vrijetijdsinfrastructuur wordt ter beschikking gesteld aan volgende categorieën van gebruikers:

-Categorie 0: stadsdiensten en adviesraden

-Categorie 1: (erkende) Hoogstraatse verenigingen en inwoners

-Categorie 2: niet-Hoogstraatse verenigingen en particulieren

-Categorie 3: commerciële organisaties en zelfstandige lesgevers

 

Artikel 4. Retributie voor vrijetijdsinfrastructuur bestemd voor socioculturele activiteiten

 

Artikel 4.1 Lokalen van zaal Pax

 

De verschuldigde retributie voor het gebruik van de lokalen van zaal Pax en bijhorende materialen bedraagt:

 

 

Artikel 5

De retributie voor het gebruik van de lokalen is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de vrijetijdsinfrastructuur van de stad.

 

Er wordt geen voorschot aangerekend voor gebruik van de infrastructuur. Het volledige saldo dient vereffend te worden na de activiteit, wanneer het stadsbestuur voor deze retributie een betalingsuitnodiging opmaakt aan de gebruiker/organisator. Vanaf het moment dat de stad een reservatie bevestigd, geldt de locatie als gereserveerd en is een retributie verschuldigd.

 

In het voorkomend geval dat een annulatie zich opdringt, gelden hiervoor specifieke richtlijnen. Deze staan beschreven in de respectievelijke huishoudelijke reglementen van de locaties.

 

Artikel 6

Indien na afloop van de activiteit de ontleende sleutel en/of toegangsbadge niet wordt ingeleverd of hier schade aan is, zal hiervoor een bijkomende retributie worden aangerekend bij de betalingsuitnodiging. Daarbij zullen volgende retributies gehanteerd worden:

-Sleutel: 50 EUR

-Toegangsbadge: 50 EUR

 

Het is ten strengste verboden sleutels te laten reproduceren. Indien een bijkomstige sleutel noodzakelijk is voor de organisatie van langlopende reeksen, en deze moet bijgemaakt worden, zal de stad hiervoor een retributie van 50 EUR aanrekenen.

 

De gepresteerde uren van het stadspersoneel worden aangerekend volgens de geldende tarieven en toeslagen, indien bij verhuringen:

-Op vraag van de gebruiker/organisator de afgesproken uurroosters m.b.t. de aanwezigheid van personeel worden overschreden.

-Het opruimen/schoonmaak niet of onvoldoende is gebeurd tegen het afgesproken moment.

 

Voor het beschadigen en/of verlies van materiaal en/of van infrastructuur wordt de kostprijs of herstellingskost van het betreffende materiaal aangerekend.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan van bovenstaande bepalingen gemotiveerd afwijken.

 

Artikel 7

Deze beslissing wordt aan de hogere overheid overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Punt bijlagen/links Huishoudelijk reglement_zaal Pax.pdf Download
Retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur - Zaal Pax.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuren renteloze lening aan KVNA Wortel vzw.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

- Door storm Ciara (februari 2020) is 1 oude verlichtingspaal van het trainingsveld van KVNA Wortel omgewaaid / gebroken (locatie Poeleinde 10 te Wortel). Gezien alle verlichtingspalen dezelfde ouderdom hebben en aan vervanging toe zijn, zocht de club naar een oplossing hiervoor.

- Begin maart 2020 heeft KVNA Wortel contact genomen met sportdienst en schepen van sport om een financiële oplossing hiervoor te zoeken en werd voorgesteld om hiervoor een renteloze lening aan te gaan bij de stad.

- Op 25 en 28 mei bezorgde KVNA Wortel de laatste bijlagen van het aanvraagdossier volgens het globaal reglement op de ondersteuning van verenigingen (hoofdstuk 7).

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Hoofdstuk 7 van het globaal reglement op de ondersteuning van verenigingen van 27 juni 2011.

 

Argumentatie

 

- Voor de veiligheid van de leden van KVNA Wortel is het noodzakelijk dat de vervanging van de verlichting zo snel mogelijk gebeurt.

- Werken aan het trainingsveld van KVNA Wortel gebeuren best in de zomerperiode, alvorens het nieuwe voetbalseizoen terug start.

- KVNA Wortel heeft de voorbije jaren reeds hun financiële reserve aangesproken voor verschillende andere investeringen en mist in 2020 verschillende inkomsten omdat een aantal activiteiten door de Coronacrisis geannuleerd zijn en het seizoen vroegtijdig beëindigd werd.

- De Sportraad heeft op de vergadering van 8 juni 2020 unaniem positief advies gegeven bij deze aanvraag.

- De sportdienst heeft het aanvraagdossier van KVNA Wortel nagekeken volgens het reglement:

          De aanvraag betreft een renteloze lening van 16.940 EUR.

          De ontlener voldoet aan de bepalingen uit artikel 43.

          De lening heeft betrekking op het vernieuwen van de verlichting van het trainingsveld.

          Qua aanvraagtermijn wordt een uitzondering gevraagd gezien de dringende noodzaak van de investering owv het voorzien van veilige trainingsomstandigheden en het omwaaien van 1 van de palen door storm Ciara. Normaal had KVNA Wortel de aanvraag in 2019 moeten doen zodat deze van budget 2020 toegekend kon worden.

          De gevraagde informatie en stavingsstukken werden toegevoegd als bijlage.

          KVNA Wortel is bereid de renteloze lening terug te betalen in 10 jaar in schijven van 1.694 EUR.

          De gevraagde te ontlenen som bedraagt 50% van de totale ingediende begroting van 33.880 EUR.

          KVNA Wortel kiest voor een hoofdelijke solvabele borgstelling.

- Er zijn in 2020 nog geen andere vragen van verenigingen voor een renteloze lening.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de toekenning van een renteloze lening aan KVNA Wortel vzw en de overeenkomst renteloze lening goed te keuren. 

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties." van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1 , beleidsitem: jeugdsector en verenigingenondersteuning met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 29030000 - Vorderingen wegens toegestane leningen - nominale waarde

 

Voorziene budget in het meerjarenplan: 125.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 125.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 16.940 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 29 mei 2020 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het aanvraagdossier renteloze lening van KVNA Wortel vzw.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord om een renteloze lening ter waarde van 16.940 EUR aan KVNA Wortel vzw toe te kennen.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst renteloze lening als volgt goed:

 

 OVEREENKOMST RENTELOZE LENING

=================================

 

Voorwaarden voor het verkrijgen van een renteloze lening door KVNA Wortel vzw  volgens de richtlijnen en bepalingen van het globaal reglement op de ondersteuning van lokale verenigingen - Hoofdstuk 7, goedgekeurd in gemeenteraad d.d. 27 juni 2011.

 

Tussen de ondergetekenden:

1. DE STAD HOOGSTRATEN, vertegenwoordigd door:

a) de heer Josephus Vissers, voorzitter gemeenteraad, wonende te Hoogstraten (Minderhout), Minderhoutsestraat 92;

b) mevrouw Joke Verschueren, algemeen directeur, wonende te Hoogstraten, ’s Boschstraat 33G,

hierna en verder steeds genoemd   "de stad",

2. KVNA Wortel  vzw (met ondernemingsnummer 0410.893.285), vertegenwoordigd door:

a) Donckers Guido, wonende te Hoogstraten (Wortel), Grote Plaats 39, secretaris KVNA Wortel vzw;

b) Snels Rudy, wonende te Hoogstraten (Wortel), Pastorijstraat 2, voorzitter KVNA Wortel vzw,

in vertegenwoordiging van KVNA Wortel vzw volgens volmacht van 22 mei 2020, hier aangehecht,

hierna en verder steeds genoemd  "KVNA Wortel vzw".

 

Een renteloze lening wordt aangegaan tussen de stad Hoogstraten en KVNA Wortel vzw.

 

Artikel 1. Doel renteloze lening

De renteloze lening aan KVNA Wortel vzw wordt toegekend voor de investeringen aan bestaande infrastructuur (vernieuwen verlichting trainingsvelden) gelegen te Wortel.

 

Artikel 2. Administratieve voorwaarden

KVNA Wortel vzw doet op 15 mei 2020 een aanvraag tot het bekomen van een renteloze lening. Op 25 mei 2020 werden nog aanvullende gegevens bezorgd.

De aanvraag bestaat uit:

-voorstelling van de vereniging (de in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad gepubliceerde oprichtingsakte en eventuele latere wijzigingsakten, statuten, samenstelling bestuur, werkingsverslag van het voorbije jaar, financieel verslag);

-voorstelling van het investeringsproject waarin de noodzaak van een renteloze lening wordt aangetoond;

-een financiële raming, inclusief een raming van de aankopen en werken, later gestaafd met facturen.

 

Artikel 3. Bedrag renteloze lening

De stad kent een renteloze lening toe aan KVNA Wortel vzw voor een bedrag van 16.940 EUR.

 

Artikel 4. Duur overeenkomst

De overeenkomst voor renteloze lening aan KVNA Wortel vzw gaat in op 22 juni 2020 en eindigt op 22 juni 2030.

 

Artikel 5. Aanwending van het bedrag

KVNA Wortel vzw verbindt er zich toe het ontleende bedrag uitsluitend aan te wenden voor investeringen aan bestaande infrastructuur (vernieuwen verlichting trainingsvelden). Elke andere aanwending van het ontleende bedrag heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag, vermeerderd met de rente (wettelijke intrestvoet) vanaf de dag der uitbetaling van het ontleende bedrag en met de wederbeleggingsvergoeding, tot gevolg.

 

Artikel 5. Controle

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen (B.S. 06 december 1983) is van toepassing op de renteloze lening. KVNA Wortel vzw verbindt er zich toe om de bewijsstukken van aanwending van de renteloze lening voor te leggen op eenvoudig verzoek van het stadsbestuur.

 

Artikel 6. Uitbetaling renteloze lening

De uitbetaling van de renteloze lening geschiedt als volgt:

-KVNA Wortel vzw dient voor elke uitbetaling een uitbetalingsaanvraag in, samen met de bewijsstukken.

-Na goedkeuring van de uitbetalingsaanvraag door het College van Burgemeester en Schepenen, zal de financiële dienst overgaan tot de uitbetaling.

-Voorafgaand aan elke uitbetaling zal een controle worden uitgevoerd door de stad.

 

Artikel 7. Afbetaling renteloze lening

KVNA Wortel vzw gaat na overleg met de stad akkoord om volgend afbetalingsplan met terugbetalingstermijn van max 10 jaar te volgen:

Termijndatum afbetalingbedrag

Jaar 122 juni 2021  1.694  euro

Jaar 222 juni 2022  1.694  euro

Jaar 322 juni 2023  1.694  euro

Jaar 422 juni 2024  1.694  euro

Jaar 522 juni 2025  1.694  euro

Jaar 622 juni 2026  1.694  euro

Jaar 722 juni 2027  1.694  euro

Jaar 822 juni 2028  1.694  euro

Jaar 922 juni 2029  1.694  euro

Jaar 1022 juni 2030  1.694  euro

 

Artikel 8. Waarborg

Tot naleving van al de verbintenissen voortvloeiend uit deze verleent KVNA Wortel vzw  ten voordele van de stad en ten belope van het volledige bedrag van de renteloze lening, volgende zekerheid:

- een hoofdelijke solvabele borgstelling, met een maximum van 10 hoofdelijke borgstellers per geleend bedrag waarbij de borgstellers uitdrukkelijk afstand doen van het voorrecht van uitwinning zowel tegenover de ontleners, de vereniging die zij voorhouden te vertegenwoordigen, als tegenover haar wettelijke of feitelijke bestuurders.

Naam borgstellerbedrag

1. Donckers Guido2.824 euro

2. Snels Rudi2.824 euro

3. Verschueren Ludo2.824 euro

4. Janssen Jan2.824 euro

5. Verschueren Paul2.824 euro

6. Hillen Erik2.824 euro

 

In bijlage van deze overeenkomst wordt de gehandtekende borgstelling toegevoegd.

 

Artikel 9. Verschuldigde terugbetaling

KVNA Wortel vzw stemt ermee in dat de stedelijke subsidies die aan de vereniging verschuldigd zouden zijn, jaarlijks zo nodig en zo mogelijk kunnen verrekend worden ten belope van de in dat jaar aan de stad verschuldigde en niet gedane terugbetaling.

 

Artikel 10.  bijkomende vereisten

Alle wettelijke vergunningen, keuringen, toelatingen e.d. moeten aangevraagd en bekomen worden door KVNA Wortel vzw. Registraties, taksen, administratiekosten e.d. zijn ten laste van de vereniging.

 

Opgemaakt te Hoogstraten, in 2 exemplaren, waarvan iedere partij erkent een exemplaar te hebben ontvangen.

 

Artikel 4:

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan KVNA Wortel vzw.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuren van het subsidiereglement voor personenvervoer van en naar het jeugdkamp en voor infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op de jeugdkampen voor de zomer van 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De coronacrisis treft iedereen in Hoogstraten. Niet alleen inwoners en ondernemingen, maar zeker ook onze verenigingen zien zich de afgelopen maanden geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus.

 

De afgelopen weken werd duidelijk dat jeugdkampen mits aangepaste maatregelen mogen doorgaan. De Hoogstraatse (jeugd)verenigingen zijn dan ook heel enthousiast en zijn volop bezig met de voorbereidingen. Maar om alles vlot en veilig te laten verlopen werd onderstaand voorstel aan het stadsbestuur gedaan:

 

Vanuit de jeugdverenigingen kwam dan ook de vraag om vanuit de stad ondersteuning te bieden bij de organisatie van de jeugdkampen deze zomer:

          mbt het personenvervoer van en en naar kamp

          mbt extra infrastructuur die gehuurd moet worden om aan de richtlijnen te voldoen.

 

Doel en doelgroep

Binnen de perken van het vastgestelde financiële meerjarenplan van de stad Hoogstraten zal éénmalig voor de organisatie van de jeugdkampen in de zomer van 2020, aan erkende Hoogstraatse verenigingen een subsidie worden toegekend voor het inleggen van personenvervoer van en naar het jeugdkamp of voor de huur van extra infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op het jeugdkamp.

 

Bedrag

Het subsidiebedrag dat  kan worden toegekend per erkende Hoogstraatse vereniging, bedraagt maximaal 3.000,00 EUR.

Uitgaven voor schadefacturen komen niet in aanmerking voor subsidiëring.

De subsidie kan door een erkende Hoogstraatse vereniging slechts voor één jeugdkamp in de zomer van 2020 aangevraagd worden.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Gelet op de vraag van Hoogstraatse jeugdverenigingen mbt ondersteuning van de organisatie van jeugdkampen in de zomer van 2020.

 

Aangezien er ook sportverenigingen en socio-culturele verenigingen zijn, die mogelijks jeugdkampen organiseren, wordt het reglement opengesteld voor alle erkende Hoogstraatse verenigingen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: jeugd met nummer 750 en algemeen rekeningnummer: 61319999  andere erelonen en vergoedingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 0,00 EUR.

Geraamd budget nodig voor dit besluit: 60.000,00 EUR.

Budget te voorzien via budgetswijziging: 60.000,00 EUR (uit de middelen die ter beschikking worden gesteld van het lokaal bestuur ter ondersteuning van de verenigingen ikv de coronacrisis)

 

De financieel directeur heeft op 8 juni 2020 een visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt wil weten over hoeveel kampen van Hoogstraatse verenigingen dit kan gaan. Hij leest in dit reglement dat een jeugdvereniging maar 1 subsidieaanvraag van max. 3000 EUR mag doen. Wat als je met meer dan 100 kinderen op kamp gaat en je vervoer, 3 sanitaire blokken, keukens en dergelijke moet voorzien. Dan kom je met dat bedrag toch niet toe? Is er geen mogelijkheid om dit gewoon à rato van de kosten te doen? Daarnaast leest raadslid Dimitri Van Pelt ook dat Hoogstraten extra middelen gaat ontvangen van de Vlaamse regering voor de besteding aan sport-, cultuur en jeugdbeleid, en dat men vrij is om dit naar eigen inzicht te besteden. Voor Hoogstraten betekent dit een extra bedrag uit dit noodfonds van 295.059,94 EUR. Raadslid Dimitri Van Pelt gaat er vanuit dat de subsidies voor dit reglement hiervan betaald zullen worden en dus niet vanuit de eigen financiële middelen. Hoe dan ook is hij blij dat deze gelden van de hogere overheden hier alleszins al goed worden gebruikt.

 

Raadslid Joël Adams sluit zich aan bij wat raadslid Dimitri Van Pelt aangeeft. Elke vereniging kan volgens dit reglement maar één kamp indienen, maar wat als een vereniging een kamp moet opsplitsen, kunnen ze de subsidie dan twee keer aanvragen? Heel wat verenigingen hebben bovendien activiteiten moeten annuleren waardoor ze inkomsten zijn misgelopen die ze normaal gebruiken om op kamp te gaan. Vanuit de gemeente wordt er normaal ook logistieke hulp geboden aan groepen door met een vrachtwagen naar de kampplaats te rijden. Raadslid Joël Adams stelt voor om de kost  hiervoor te laten vallen als tegemoetkoming. Daarnaast vraagt het raadslid zich af of er ook kosten kunnen worden ingediend voor extra kookmateriaal of tenten en kan het ook gebruikt worden voor extra sanitaire en hygiëne pakketten die verenigingen nodig hebben?

 

 

Schepen Faye Van Impe weet dat het over ongeveer een 20-tal kampen gaat, het zijn trouwens niet alleen jeugdverenigingen maar ook andere erkende verenigingen die een jeugdkamp organiseren. Het vastleggen van een maximum bedrag geeft duidelijkheid aan verenigingen, en zorgt er voor dat de ene vereniging niet buitensporing meer geld vraagt dan een andere. De schepen meent dat het bedrag van 3.000 EUR wel zou moeten volstaan, dit werd ook afgetoetst op de jeugdraad.

Schepen Piet Van Bavel weet dat het ook perfect mogelijk is om twee of meerdere bubbels op één kampplaats in te richten.

Raadslid Tinne Rombouts weet dat niet elke vereniging ook in de mogelijkheid is om dit te doen, sommige kampplaatsen laten dit ruimtelijk immers niet toe. Bovendien wordt er in het reglement gesproken over erkende verenigingen die een jeugdkamp organiseren, het gaat dus niet alleen over jeugdverenigingen. Deze verenigingen zijn niet vertegenwoordigd in de jeugdraad dus hun stem heeft de schepen niet gehoord.

 

Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat de prijzen zijn gezocht voor een sanitaire blok, die schommelden rond de 500 EUR. Het reglement kan inderdaad ook gebruikt worden voor dit soort kosten of voor tenten of kookmateriaal. Het voorzien van de nodige sanitaire pakketten wordt ondersteund door de koepels van jeugdverenigingen. De kost voor de inzet van de vrachtwagen zal de schepen meenemen en bekijken hoe ze hierop kan reageren.

 

Raadslid Hilde Vermeiren vraagt zich nog af waarom de minimumtermijn van een kamp is vastgelegd op 5 dagen en dus kampen van 3  of 4 dagen niet in aanmerking komen.

Volgens schepen Faye Van Impe lijkt dit in de praktijk ook de minimumtermijn die gehanteerd wordt om van een kamp te zullen spreken.

 

De fractie CD&V keurt het reglement goed, maar hoopt nog wel op een uitbreiding van de criteria. Ook de fractie Anders keurt dit mee goed, maar ze hadden liever een hoger maximumbedrag gezien.

 

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement ter ondersteuning van erkende Hoogstraatse verenigingen in de zomer 2020 voor personenvervoer van en naar het jeugdkamp en infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op het jeugdkampen als volgt goed:

 

Artikel 1 – Doel en doelgroep

Binnen de perken van het vastgestelde financiële meerjarenplan van de stad Hoogstraten zal éénmalig voor de organisatie van de jeugdkampen in de zomer van 2020, aan erkende Hoogstraatse verenigingen een subsidie worden toegekend voor het inleggen van personenvervoer van en naar het jeugdkamp of voor de huur van extra infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op het jeugdkamp.

 

Artikel 2 – Verklaring termen of begrippen

1. Erkende Hoogstraatse vereniging: een vereniging zoals omschreven in het globaal reglement ter ondersteuning van lokale verenigingen, welke in toepassing van voormeld reglement erkend werd door de stad Hoogstraten.

2. Jeugdkamp: een kamp (met of zonder overnachting) van minimum 5 aaneengesloten dagen voor kinderen en jongeren tot 30 jaar.

3. Personenvervoer:  het collectief vervoer van personen in een daarvoor ontworpen en gebouwd motorvoertuig met meer dan acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend.

4. Extra infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de corona richtlijnen: Infrastructuur die noodzakelijk is om de verschillende bubbels volgens de richtlijnen van elkaar gescheiden te houden.

5. Zomer 2020: de periode die loopt van 1 juli 2020 tot 31 augustus 2020

 

Artikel 3 – Voorwaarden 

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet aan al de volgende voorwaarden voldaan zijn:

 

3.1. Voorwaarden waaraan de aanvrager cumulatief moet voldoen:

a)De aanvrager is een erkende Hoogstraatse vereniging;

b)De aanvrager is de organisator van het jeugdkamp.

 

3.2. Voorwaarden waaraan het project cumulatief moet voldoen:

a) Het betreft vervoer van personen naar en van een jeugdkamp of de huur van infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op het jeugdkamp;

b) De aanvrager is verantwoordelijk voor de organisatie van het kampvervoer van de  leden of de huur van de noodzakelijke infrastructuur;

c) Indien het vervoer betreft stelt de aanvrager een professionele busmaatschappij (onderneming in personenvervoer over de weg) aan, welke beschikt over alle nodige vergunningen, erkenningen, e.d. en voldoet aan de toepasselijke regelgeving; 

 

Artikel 4 – bedrag

Het subsidiebedrag dat kan worden toegekend per erkende Hoogstraatse vereniging, bedraagt maximaal 3.000,00 EUR.

 

Uitgaven voor schadefacturen komen niet in aanmerking voor subsidiëring.

 

De subsidie kan door een erkende Hoogstraatse vereniging slechts voor één jeugdkamp in de zomer van 2020 aangevraagd worden.

 

Indien eenzelfde jeugdkamp wordt georganiseerd door meerdere Hoogstraatse erkende verenigingen, kan elke organiserende erkende vereniging apart een aanvraag indienen. Dezelfde facturen kunnen echter slechts éénmaal als kostenbewijs worden ingebracht.

 

Artikel 5 – Aanvraag subsidie

De subsidie kan aangevraagd worden tot tenminste 31 augustus met de volgende modaliteiten:

Aanvragen kunnen enkel ingediend worden bij de dienst jeugd. 

 

Bij de aanvraag wordt minstens volgende informatie gevoegd:

          Naam, adres, mail, tel. aanvrager; 

          Datum van het jeugdkamp;

          De factuur van de professionele busmaatschappij of verhuurbedrijf waarbij:

          Deze factuur dient op naam te zijn van de aanvragende erkende Hoogstraatse vereniging.

          De factuur vermeldt duidelijk de datum van het jeugdkamp en het factuurbedrag.

          Particuliere personen uit de vereniging kunnen geen onkosten inbrengen voor gebruik van eigen materialen voor het jeugdkamp, ongeacht of ze tot het bestuur van de verenigingen behoren of niet.

          Schadefacturen niet in aanmerking worden genomen.

 

Een laattijdige aanvraag komt niet in aanmerking voor subsidieverlening. De aanvrager die een tijdige maar onvolledige aanvraag indient, krijgt per mail de vraag om de ontbrekende informatie te bezorgen binnen de meegedeelde termijn. Een aanvraag die niet vervolledigd wordt binnen deze termijn kan niet meer in aanmerking komen voor subsidieverlening.

 

Artikel 6 - Toetsing van de subsidieaanvraag

Van zodra een tijdige en volledige aanvraag werd ontvangen, wordt deze getoetst aan de voorwaarden van onderhavig reglement.

 

Het college van burgemeester en schepenen of de aanvraag in aanmerking komt voor een subsidie en ingeval van toekenning van de subsidie, welk subsidiebedrag wordt toegekend.

 

Artikel 7 – Controle op de aanwending van de toegekende subsidie

De stad heeft steeds het recht toezicht en controle uit te oefenen bij de begunstigde van de subsidie. De begunstigde verbindt er zich toe de nodige inlichtingen te verstrekken en de controle van de stad te aanvaarden.

 

Artikel 8 – Sancties

Indien blijkt dat de begunstigde onjuiste gegevens heeft verstrekt of indien de begunstigde één of meer verplichtingen voortvloeiend uit dit reglement niet nakomt, kan de stad het reeds betaalde subsidiebedrag geheel of gedeeltelijk terugvorderen, of in voorkomend geval beslissen tot het niet betalen of het gedeeltelijk niet betalen van de toegekende subsidie. 

Bijkomend kan - voor een periode vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen - de begunstigde uitgesloten worden om in de toekomst in aanmerking te komen voor subsidies van de stad.

 

Artikel 9 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2020.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Punt bijlagen/links Subsidie ondersteuning jeugdkampen zomer 2020 GR 22_06_20.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuren uitbreiding reglement vrijetijdsparticipatie kwetsbare kinderen en jongeren voor de aankoop van materiaal & kledij voor zover deze verbonden zijn met of noodzakelijk zijn voor deelname aan jeugd-, sport- en/of socioculturele vereniging.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 27 juni 2016 werd door de gemeenteraad het reglement vrijetijdsparticipatie van kwetsbare kinderen en jongeren goedgekeurd. Met dit reglement wil het stadsbestuur kinderen en jongeren, die opgroeien in maatschappelijk kwetsbare situaties ondersteunen om volwaardig deel te nemen aan het Hoogstraatse vrijetijdsleven. Het reglement is in voege getreden op 1 september 2016.

De uitgangspunten bij de opmaak van het reglement waren:

          Er zijn geen dubbele procedures. Zodoende kan er op een eenduidige/eenvoudige manier gecommuniceerd worden;

          De drempel voor de aanvrager moet zo laag mogelijk zijn en mag niet stigmatiserend werken. Een aanvrager moet aan 1 loket verder geholpen kunnen worden;

          Kinderen/ jongeren moeten volwaardig lid kunnen zijn van een sport/cultuur jeugdvereniging, de mogelijkheid tot deelname aan het jaarlijks kamp is hier essentieel aan. De aankoop van materiaal specifiek voor de uitoefening van de vrijetijdsactiviteit wordt op een proactieve manier opgevolgd door de diensten.

 

Op 1 april 2017 is er reeds een aanvulling gebeurd op het subsidiereglement. Kwetsbare kinderen en jongeren kunnen aan een verlaagd tarief (50% van de vraagprijs) deelnemen aan het vrijetijdsaanbod dat georganiseerd wordt vanuit stedelijke diensten. Met name Vakantie in Hoogstraten (Vlieg-UiT, Speelplein, kampen), voorstellingen van GC Hoogstraten, inkom aan De Mosten.

 

Het huidige reglement valt onder actie "We werken aan de bestrijding van kinderarmoede (project kinderen eerst)" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/1/2/1, beleidsitem: Jeugdsector -en verenigingsondersteuning met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 Algemene werkingssubsidies aan verenigingsondersteuning verenigingen. Voorziene budget in het meerjarenplan: 9.000,00 EUR.

 

Volgende aanvragen werden in 2019 behandeld:

Subsidie deelname aan verenigingen:

          35 verschillende jongeren deden een aanvraag;

          Er werden in totaal aan 52 aanvragen subsidies uitgekeerd waarvan:

          42 voor een sportclub;

          4 voor deelname/aansluiting bij een soc-culturele vereniging;

          6 voor deelname/aansluiting bij een jeugdvereniging.

 

Kinderen/jongeren kunnen het bedrag van 200,00 EUR per jaar niet overschrijden.

Het totaalbedrag dat uitgekeerd werd voor 2019 was 3.680,40 EUR.

 

Alle kinderen/jongeren die een aanvraag deden in 2019 hebben een vliegpas ontvangen. Deze kinderen/jongeren worden pro-actief aangeschreven en ontvangen een vliegpas voor 2020, indien zij nog steeds aan de voorwaarden voldoen.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Beslissing gemeenteraad betreffende "Goedkeuren reglement VT participatie kwetsbare kinderen en jongeren." van 27 juni 2016.

          Beslissing gemeenteraad betreffende "Goedkeuren uitbreiding reglement VT participatie kwetsbare kinderen en jongeren - gemeentelijk VT aanbod." van 27 maart 2017.

 

Argumentatie

 

Het oorspronkelijke subsidiereglement geeft kinderen en jongeren de kans om deel te nemen aan vrijetijdsparticipatie door terugbetaling van inschrijvings- en lidgelden. Door uitbreiding van het subsidiereglement voor de aankoop  van materiaal en kledij voor zover deze verbonden zijn met of noodzakelijk voor deelname aan jeugd-, sport-, en/of socioculturele verenging, verlagen we nog meer de drempel.

 

Deelname aan vrijetijdsparticipatie is ruimer dan enkel het inschrijvings- of lidgeld.

Aanvragers kunnen enkel materiaal en kledij indienen wanneer het noodzakelijk is voor de deelname. Het moet gelinkt zijn aan inschrijvings- of lidgelden. (bv.: Geen lid van zwemclub of zwemlessen, geen terugbetaling op zwemkledij).

 

Rekening houdend met volgende argumenten:

          Vrijetijd beoefenen in gepaste kledij (voetballen met voetbalschoenen, hardlopen met spikes, zwemmen met een badpak);

          Vrijetijd beoefenen met de juiste materialen (hockey spelen met een hockeystick, tennissen met een tennisracket, gitaar spelen met gitaar, verven met aquarel,…);

          Sociaal – dynamisch, welbevinden, kunnen deelnemen aan vrijetijdsbesteding, er bij kunnen horen (chirorokje dragen op de chiro, trainingsvest van eigen voetbalclub,…)

 

worden volgende wijzigingen aan het reglement vrijetijdsparticipatie van kwetsbare kinderen en jongeren voorgesteld:

 

Kinderen en jongeren die lid zijn van een jeugd-, sport- of socioculturele vereniging en hiervoor materiaal of kledij voor nodig hebben die noodzakelijk zijn, kunnen deze ook als kost inbrengen binnen deze subsidie vrijetijdsparticipatie.

 

          50% van materiaal wordt terugbetaald met een maximum van 50 EUR. Deze 50 EUR komt bovenop het maximum van 200 EUR.  Het bedrag van terugbetaling inschrijvings- en lidgelden blijft 50% met een maximum van 200 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "2/1/2/1 We werken aan de bestrijding van kinderarmoede (project Kinderen Eerst)" van het meerjarenplan, met actienummer:2/1/2 - 2/1/2 , beleidsitem: Jeugdsector- en verengingsondersteuning met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 Algemene werkingssubsidies aan verenigingen - ESC800.

 

Voorziene budget in het meerjarenplan: 9000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 530,50 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 8469,50 EUR.

 

BESPREKING

 

Schepen Faye Van Impe wil de gemeenteraad vooraf graag wijzen op een onvolkomenheid die in het reglement is geslopen. Dit reglement voorziet een financiële tegemoetkoming voor de aankoop van materiaal dat je nodig hebt om lid te worden van een jeugd- sport- en/of socioculturele vereniging. Ook lidmaatschap van deeltijds kunstonderwijs valt daaronder. Maar dit werd niet doorgetrokken in het criterium over het materiaal. Dat was echter wel de bedoeling, ook materiaal om deel te nemen aan deeltijds kunstonderwijs kan financieel ingebracht worden. De schepen vraagt dus om het reglement met deze aanpassing ter discussie en stemming voor te leggen.

 

Raadslid Fons Jacobs is tevreden met de uitbreiding die hier voorligt. Als hij het reglement uitsplitst dan meent hij te kunnen spreken over drie verschillende toelagen:

o Tussenkomst in activiteiten van verenigingen

o Toelage voor materiaal en kledij dat nodig is voor deze activiteiten

o Toelage deelname aan gemeentelijk vrijetijdsaanbod

 

Of kinderen uit zeer kwetsbare gezinnen met deze- positieve toelagen- uiteindelijk volwaardig kunnen deelnemen aan het Hoogstraatse vrijetijdsleven, zoals de doelstelling is, dat durft het raadslid echter te betwijfelen. Het is zeker en vast een goede aanzet, maar of  250,00 EUR voldoet om een heel jaar lang bijvoorbeeld te kunnen tennissen, paardrijden, boogschieten, … lijkt wat kort door de bocht. Het feit dat er bv. vorig jaar dus slechts  3.680,40 EUR aan toelagen werd uitbetaald is hierin veelzeggend. Mogelijks zou de toekenning van deze tussenkomst op een meer eenvoudige manier moeten toegestaan worden, want hoe dan ook blijft deze aanvraagprocedure (hoe gemakkelijk ze ook voorgesteld wordt) toch een grote drempel die moet genomen worden. Raadslid Fons Jacobs stelt voor dat kinderen die zich inschrijven voor een activiteit en onder dit reglement vallen bij inschrijving een klever van hun mutualiteit moeten voorleggen. Hierop kan onmiddellijk gezien worden of zij voldoen aan de eerste voorwaarde, nl. recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Meer is er niet nodig om aan deze kinderen onmiddellijk elke tegemoetkoming toe te kennen. Als aan elke inschrijver een klever gevraagd wordt, valt het ook niet op wie wel of niet in aanmerking komt voor een vermindering.

Raadslid Fons Jacobs leest in het begin van dit reglement "Binnen de perken van de jaarlijks goedgekeurde kredieten in de gemeentebegroting, en overeenkomstig de bepalingen van dit reglement subsidieert het stadsbestuur Hoogstraten…al deze zaken”. Blijft de tussenkomst beperkt tot het initieel voorziene budget, of gaat het bestuur ook hiervoor putten uit de door de Vlaamse overheid toegekende middelen?

 

 

Schepen Faye Van Impe vindt de suggestie over de gele klever zeker een goed idee. Daarnaast wil ze meegeven dat er ook aan een aantal bijkomende initiatieven wordt gewerkt om de toeleiding naar de  doelgroep te verbeteren. Ook de uitrol van de Uit-pas zal helpen om de toeleiding te vergemakkelijken of toch zeker de stigmatisering te beperken. Wat de vraag over het budget betreft, is de schepen altijd bereid om dit te evalueren. Maar het budget wordt op dit moment niet uitgeput, er zijn dan ook geen plannen om dit te verhogen. Dit zal ook niet gefinancierd worden uit de Vlaamse middelen, want deze aanpassing van het reglement staat los van de corona-maatregelen.

 

Voorzitter Jef Vissers vraagt aan de gemeenteraad om het reglement goed te keuren met volgende aanvulling in artikel 5 die door schepen Faye Van Impe werd toegelicht:

 

"Maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren kunnen een toelage bekomen voor materiaal & kledij voor zover deze verbonden zijn met of noodzakelijk zijn voor deelname aan een jeugd-, sport- en/of socioculturele vereniging, deeltijds kunstonderwijs en lessenreeksen van minimaal 5 momenten die tijdens de vrije tijd aangeboden worden doorerkende jeugd-, sport-, en socioculturele verenigingen of organisaties. De standaardtoelage bedraagt minimaal 50% met een maximum van 50 EUR per kind of jongere per jaar."

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het het reglement vrijetijdsparticipatie kwetsbare kinderen en jongeren als volgt aan te vullen:

 

HOOFDSTUK IV:  Toelage voor materiaal & kledij voor zover deze verbonden zijn met of noodzakelijk zijn voor deelname aan jeugd-, sport- en/of socioculturele vereniging en organisaties in de vrije tijd.
 

Artikel 5: Toelage

Maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren kunnen een toelage bekomen voor materiaal & kledij voor zover deze verbonden zijn met of noodzakelijk zijn voor deelname aan een jeugd-, sport- en/of socioculturele vereniging, deeltijds kunstonderwijs en lessenreeksen van minimaal 5 momenten die tijdens de vrije tijd aangeboden worden door erkende jeugd-, sport-, en socioculturele verenigingen of organisaties. De standaardtoelage bedraagt minimaal 50% met een maximum van 50 EUR per kind of jongere per jaar.

 

Indien de aanvrager instemt met een sociaal onderzoek kan het percentage van de toelage en het maximum bedrag verhoogd worden.

 

Artikel 6: Procedure

Maatschappelijk kwetsbare kinderen of jongeren dienen een aanvraag in aan de hand van een daartoe bestemd formulier bij de sociale dienst, bij de dienst cultuur en vrije tijd of online via de website van stad Hoogstraten.

Aanvragen voor een toelage tot 50% worden behandeld door de dienst cultuur en vrije tijd. Aanvragen voor een toelage boven 50% worden behandeld door de sociale dienst. De sociale dienst en de dienst cultuur en vrije tijd controleren de voorwaarden en nemen contact op met de betreffende vereniging/organisatie ter controle van de inschrijving.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt jaarlijks kennis van de toegekende budgetten in geval van een aanvraag tot 50%. Het bijzonder comité neemt een beslissing over het dossier, bij een aanvraag hoger dan 50%. De goedgekeurde toelage wordt rechtstreeks gestort aan de aanvrager, mits het voorleggen van een betaalbevestiging van de aankopen van materiaal of kledij en inschrijvingsbewijs of ledenkaart.

 

Artikel 7: Maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren moeten lid zijn bij jeugd-, sport- en/of socioculturele vereniging of ingeschreven zijn voor meerdaagse kamp of lessenreeks om aanspraak te kunnen maken op de toelage materiaal en kledij voor zover deze verbonden zijn met of noodzakelijk zijn.

 

HOOFDSTUK VII: Inwerkingtreding en overgangsbepalingen

Artikel 11: §1. Dit reglement heft het vorige gemeentelijke subsidiereglement voor  vrijetijdsparticipatie kwetsbare kinderen en jongeren op. §2. Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juli 2020.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Punt bijlagen/links 200630_Reglement_vrijetijdsparticipatie_kwetsbare_kinderen_en_jongeren_DEF.docx Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het bouwen van een gymhal met pleinzone.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het college besliste op 19 december 2019 om de studie en opvolging van de werken van de realisatie van een sportpark met gymhal, atletiekpiste, kunstgrasveld, parking en aanhorigheden toe te wijzen aan de firma THV OSQB - Antea.

 

Het college keurde op 19 maart 2020 het voorontwerp, de raming en de inplanting van de gymhal goed.

 

De realisatie van Sportpark Wereldakker zal gefaseerd gebeuren. Een eerste fase omvat de vergunningsaanvraag en realisatie van de gymhal. Een tijdige realisatie van de gymhal is noodzakelijk om de toegekende subsidies ook effectief te bekomen. De pleinzone voor de gymhal maakt eveneens deel uit van deze eerste fase.

 

De tweede fase bevat de uitwerking van een kunstgrasveld, een atletiekpiste, overige grasvelden en een parking met aanhorigheden. Het ontwerpbureau zal nu starten met de opmaak van een voorontwerp met raming voor deze fase.

 

De uitvoeringsplannen van de gymhal en de pleinzone werden besproken met alle betrokken stakeholders. De principeovereenkomsten zullen middels een apart besluit voorgelegd worden.

 

Het college besliste op 4 juni 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 juni 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht toe te wijzen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Sportsite Wereldakker" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/3, beleidsitem: "Sportsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 2.489.597,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 2.489.597,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 2.823.899,20 EUR (geraamd bedrag incl. btw).

 

Het tekort zal meegenomen worden in de eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.

 

Er zijn ook investeringssubsidies van respectievelijk 649.603,00 EUR en 150.000,00 EUR ingeschreven in de budgetten, namelijk:

          onder actie "Sportsite Wereldakker" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/3, beleidsitem: "Sportsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 15000200 "Investeringssubsidie Vlaamse Overheid" waarvan 350.000,00 EUR voor de gymhal.

          onder actie "Sportsite Wereldakker" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/3, beleidsitem: "Sportsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 15000400 "Investeringssubsidie provincie Antwerpen" waarvan 150.000,00 EUR voor de gymhal.

 

De financieel directeur heeft op 29 mei 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Schepen Piet Van Bavel leidt dit dossier kort in. Hij wil zijn appreciatie uitspreken over de constructieve opstelling van de commissie openbare werken. In deze commissie wordt er vooral ingegaan op de bouwtechnische aspecten van dit dossier, de vragen gingen tijdens de commissie echter ook over andere aspecten. De schepen is blij dat die vragen vooraf gesteld zijn zodat er een antwoord kon gezocht worden bij de betrokken diensten en de collega schepenen. De opbouw van dit dossier dateert immers van voor de aanstelling van schepen Piet Van Bavel. Het woord is aan schepen Roger Van Aperen en schepen Arnold Wittenberg om antwoord te geven op de gestelde vragen.

 

Schepen Roger Van Aperen start met antwoord te geven op de de financiële vragen die door raadslid Marc Haseldonckx gesteld zijn tijdens de commissie openbare werken:

 

Vraag 1

De prijsraming bedraagt nu 2,8 miljoen EUR, vanwaar de prijsstijging van de oorspronkelijke 1.5 miljoen EUR? Graag een detaillering van de budgettoename, gezien er op de commissie openbare werken werd toegelicht dat er tov het initieel voorontwerp slechts een beperkte wijziging aan het gebouw werd doorgevoerd.

 

Antwoord vraag 1

1)      2018: dossier subsidieaanvraag ’t Spagaatje: raming 1,6 miljoen

- bouwheer = ’t Spagaatje en heel wat zaken in eigen beheer of gratis d.m.v. sponsoring

- door lange doorlooptijd dossier zijn bouweisen ivm duurzaamheid hoger komen te liggen.

 

2)      16 mei 2019: werd het voorontwerp en de eerste realistische ruwe raming ten bedrage van 2 041 073 euro (incl. BTW en excl. omgevingswerken) goedgekeurd op het college

 

3)      Op basis van dit dossier werd een uitvoeringsdossier opgemaakt. De omgevingswerken en de verfijning van een aantal zaken zoals o.a. brandcompartimentering, akoestische eisen, etc. zorgde voor een hogere geraamde kostprijs ad 2 483 919 euro (incl. BTW)

 

4)      19 maart 2020 werd het voorontwerp van de gymhal op de nieuwe locatie goedgekeurd. Het ontwerp werd lichtjes aangepast waarbij er een extra bergruimte voor het klein seminarie wordt gerealiseerd. Hierbij werd de raming van vorig uitvoeringsdossier overgenomen met name een kostprijs van 2 483 919 euro (incl. BTW)

 

5)      Bij de opmaak van het uitvoeringsdossier is het aangepast ontwerp in rekening gebracht. De technieken zijn bovendien nog uitgebreid met een PV installatie en een zonneboiler. De verwarming is gekoppeld aan het Klein Seminarie en is op die manier warmtenetproof gemaakt. De buitenaanleg is uitgebreid met een pleinfunctie. Deze aanpassing zorgt voor de uiteindelijke raming van: 2.333.800,99 euro (excl. BTW) of 2.823.899,20 euro (incl. BTW)

 

 

Raadslid Marc Haseldonckx verduidelijkt dat zijn vraag kadert in een poging om het gehele dossier in beeld te krijgen en zo een standpunt te kunnen bepalen vanuit CD&V. Het gemeenteraadslid meende dat het oorspronkelijke bedrag van 1,6 miljoen EUR al gebaseerd was op het uitgangspunt dat de stad zou bouwen. Volgens hem is immers al snel duidelijk geworden in dit dossier dat het totaalbedrag aan subsidies te hoog was om het bouwen aan het Spagaatje over te laten.

 

 

Vraag 2

Het ontwerp-gemeenteraadsbesluit maakt melding van een toelage van enerzijds 649.603 EUR en 150.000 EUR - Totaal : 799.603 EUR. Enerzijds is er 350.000 EUR vanwege de Vlaamse overheid en 150.000 EUR vanwege de provincie Antwerpen. Hoe wordt het bedrag van 799.0603 verder samengesteld?

 

Antwoord vraag 2

In het besluit wordt het bedrag van 649 603 EUR niet toegeschreven aan de gymhal, maar aan de actie “Sportsite Wereldakker”. Het resterend bedrag zijn dus geraamde subsidies op de rest van het project Sportsite Wereldakker.

 

Raadslid Marc Haseldonckx stelt vast dat de totale kostprijs is opgelopen tot 2,8 miljoen EUR, dit werd eerst via een budgetwijziging  opgetrokken tot 2,4 miljoen EUR en dat zal nu nog eens moeten gebeuren tot het bedrag van 2,8 miljoen EUR. Raadslid Marc Haseldonckx wil weten waarom het budget niet ineens aangepast werd naar het juiste bedrag.

 

Schepen Roger Van Aperen legt uit dat dit niet kon, omdat er op dat moment nog niet duidelijk was wat de kostprijs was van de zonnepanelen en de zonneboiler die in het kader van duurzaamheid werd toegevoegd.

 

Vraag 3

Is er een financiële bijdrage met betrekking tot  het bouwproject enerzijds door ’t Spagaatje en anderzijds door Klein Seminarie gezien het dubbel gebruik nu.

 

Antwoord vraag 3

Ja, het Spagaatje brengt hun materialen in (circa 500.000 EUR) en het Klein Seminarie brengt de grond in door de erfpacht open te breken voor de stad.

 

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft antwoord op de volgende vragen, die ook tijdens de commissie openbare werken ter spraken kwamen.

 

Vraag 4

Waarom heeft men de inplanting van de zone achter de Finse looppiste op gemeentelijke grond (zoals beschreven in de IOK studie met voorkeursinplanting scenario 4b) verlaten om nu te bouwen op gronden van het Bisdom-Seminarie?

 

Antwoord vraag 4

Allereerst is er in de studie van IOK (voorgesteld op CBS dd 17/9/2018) geen sprake van een voorkeursinplanting, maar van een voorkeursscenario. Dit scenario was een gebouwencluster op het perceel van de stad, waar de Finse piste werd opgeofferd en op het perceel een gymhal, een polyvalente danszaal, een sporthal en een tennishal werd ingetekend. Schepen Arnold Wittenberg refereert even naar de volgende “synthese ruimtebehoeften site Wereldakker” (p.12) uit de studie: voor de ontwikkeling van de site Wereldakker wordt uitgegaan van:

-  het behoud van het stadion en vier volwaardige voetbalterreinen van HVV.

-  het behoud van de site Sportoase

Op basis van voorgaande worden aanvullend bijkomende ruimte-behoeften in rekening gebracht voor het ruimtelijk scenario-onderzoek voor de site Wereldakker:

- Atletiekpiste

- Gymhal met polyvalente zaal

- Hockeyinfrastructuur

- Tennisinfrastructuur

- Ruimtereserve voor sporthal

 

In tegenstelling tot het vorig bestuur wil dit bestuur zeer bewust niet enkel de gymhal uit het lijstje van behoeften realiseren, noch de Finse piste geheel of gedeeltelijk opofferen. Er is dan ook gekeken om maximaal de andere behoeften uit de studie een invulling te geven. Bovendien kon de gymhal daar enkel gerealiseerd worden indien aanvullend de aanpalende grond van VITO zou kunnen gekocht worden, aangezien deze nodig was om de parking die in de toenmalige plannen getekend stond te kunnen realiseren. Daarom werden dan ook de gesprekken met HVV en Klein Seminarie opgestart om hun gronden te bestemmen voor bovenstaande behoeften. Daarnaast startte het bestuur een RUP sportvelden op om ook naast de Wereldakker nog enkele van deze behoeften een invulling te kunnen geven.

 

Volgens gemeenteraadslid Marc Haseldonckx zou er in de oorspronkelijke intekening maar een klein stukje van de Finse piste moeten opgeofferd worden. Nu wordt er een duidelijke keuze gemaakt om te bouwen op iemand anders zijn grond, zijn daar concrete afspraken over gemaakt wil raadslid Marc Haseldonckx weten. Is er een erfpacht waar een vergoeding voor moet betaald worden? Volgens het raadslid zou het ook beter zijn om bij de goedkeuring van dit bestek ineens ook de erfpachtovereenkomst met de bijkomende vergoeding voor te leggen.

 

Vraag 5

Vroeger werd gesteld dat het beheer van de gymhal zou gebeuren door ’t Spagaatje. Wie wordt nu beheerder?

 

Antwoord vraag 5

Aangezien de hal nu voor dubbel gebruik wordt ingeschakeld en de stad bouwheer is, zal de stad ook de beheerder zijn van het gebouw.

 

Vraag 6

Het dubbel gebruik enerzijds door ’t Spagaatje en anderzijds door het Klein Seminarie (32 uur), geeft dit ook mogelijkheden aan de andere scholen om gebruik te maken van deze gymzaal.

 

Antwoord vraag 6

De afspraak is dat naast de 32 uur die door het Klein Seminarie worden ingevuld, 't Spagaatje invulling geeft aan de gymhal. Puur theoretisch zou een school dus via 't Spagaatje gebruik kunnen maken van de gymhal. Het Spagaatje zal namelijk de gymhal eventueel kunnen/mogen onderverhuren.

 

 

Schepen Roger Van Aperen neemt over voor het beantwoorden van de volgende vragen.

 

Vraag 7

Is er een erfpachtovereenkomst afgesloten met de eigenaar op wiens grond wordt gebouwd? Zo ja wat houdt deze overeenkomst in?

 

Antwoord vraag 7

Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat de stad er steeds van overtuigd is geweest om de gymhal te bouwen op het stuk aan de Finse Piste. Maar er waren ondertussen ook heel wat vragen van andere sportverenigingen (atletiek en hockey) en daarnaast rees ook de vraag vanuit het Kleine Seminarie om een sportrichting te realiseren. Een gymhal dichtbij zou daarvoor een pluspunt zijn. Daarom is er ook met HVV in gesprek gegaan. Het heeft langer geduurd om tot een consensus te komen over deze uitbreiding. Maar op deze manier kunnen er verschillende noden en behoeften aan elkaar gelieerd worden waardoor het bestuur niet anders kon dan met het Klein Seminarie en het bisdom in gesprek te gaan.

 

Het stuk grond aan de Katelijnestraat en alle velden komen in het beheer van de stad,  de voorwaarden om er gebruik van te maken worden voorbereid en ook de erfpachtovereenkomst wordt voorbereid. Het Klein Seminarie en HVV zullen geen verbrekingsvergoeding vragen. Looptijd van de overeenkomst  is 50 jaar, financieel is de afspraak gemaakt om een bedrag van 25.000 EUR cijns te betalen en het gratis ter beschikking stellen van de gymhal aan het Klein Seminarie op basis van een gebruikersovereenkomst. Uiteraard dient er een zakelijk recht verworven te zijn alvorens de stad gaat bouwen. De eerste stap was de verbreking van de lopende erfpachtovereenkomsten met het bisdom door Klein Seminarie en HVV. Daarna werd er een akkoord bedongen met het bisdom wat de volgende grote lijnen en vervolgstappen inhoudt :

 

Context

De stad Hoogstraten wenst een sportcomplex te bouwen op gronden in eigendom van het diocesaan seminarie. Deze gronden werden door het diocesaan seminarie in erfpacht gegeven aan HVV en het Klein Seminarie Hoogstraten. Onder voorwaarden van gebruik van het toekomstige sportcomplex zijn HVV en het Klein Seminarie bereid de erfpacht met het diocesaan seminarie te verbreken ten gunste van een erfpacht tussen het diocesaan seminarie en de stad Hoogstraten. 

Aan de gemeenteraad en het administratief bureau van het seminarie van Antwerpen zal het volgende worden voorgelegd:

- Nieuwe erfpacht te verlenen aan Stad Hoogstraten op gronden, nog op te meten door landmeter

- Looptijd : 50 jaar

- Cijns: de cijns bedraagt 25.000 euro (gekoppeld aan index van consumptieprijzen) + het gratis ter beschikking stellen van de sportinfrastructuur aan het Klein Seminarie van Hoogstraten op basis van een gebruikersovereenkomst.

- Bijzondere voorwaarden: de afspraken gemaakt met het Klein Seminarie worden opgenomen in de akte.

- Het diocesaan seminarie veronderstelt dat bij de verbreking van de erfpacht door HVV en door het Klein Seminarie geen verbrekingsvergoedingen dienen te worden betaald door het diocesaan seminarie en dat er voor het diocesaan seminarie geen fiscale

implicaties zijn.

 

Het college van de stad Hoogstraten en het administratief bureau van het diocesaan seminarie gaven reeds hun akkoord over bovenstaande principes. Er wordt nu een ontwerpakte opgemaakt en een landmeter aangesteld. Na een akkoord over deze ontwerpakte door de gemeenteraad kan dit ontwerp naar het ministerie van justitie voor akkoord. Na akkoord van het ministerie van justitie kunnen de aktes worden ondertekend.

 

Voor gemeenteraadslid Marc Haseldonckx is dit toch wel erg belangrijke informatie, zeker om een standpunt in dit dossier te bepalen. 't Spagaatje en Klein Seminarie moeten dus geen geldelijke inbreng doen in de bouw van de gymhal en het Klein Seminarie zal 32 uur per week gebruik van maken van de hal. Het raadslid vraagt zich af of we dit dan ook voor de andere scholen ter beschikking moeten stellen in het kader van een onderwijsflankerend beleid. Het bedrag van 25.000 EUR  dat genoemd wordt, is dat het bedrag dat jaarlijks moet betaald worden?

 

Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat dit inderdaad het jaarlijkse bedrag is. Voor de schepen is het logisch dat de stad investeert in degelijke sportinfrastructuur, hij beschouwt het als een meerwaarde dat de scholengemeenschap van Hoogstraten hier gebruik van kan maken.

 

 

Schepen Arnold Wittenberg neemt opnieuw het woord om de resterende vragen te beantwoorden.

 

Vraag 8

In de latere fase 2 wordt invulling gegeven aan de andere noden van de verscheidene stakeholders waarmee principiële overeenkomsten werden gesloten. Graag ontvangen we een schematische voorstelling van de invulling fase 2 die de basis vormt voor de opmaak van het voorontwerp fase 2. Dit om het geheel  en de nieuwe inplantingszone van de gymhal te kunnen beoordelen.

 

Antwoord op vraag 8

Dit is voor later, momenteel is er nog slechts een schetsontwerp dat nu aan het evolueren is naar een definitief voorontwerp. We zullen dit ten gepaste tijden kenbaar maken. Het heeft geen zin om te speculeren nu over een schets. Vanaf het moment dat dit een voorontwerp wordt dan zal dit gedeeld kunnen worden. Als dit verder geconcretiseerd wordt dan zal hier de nodige toelichting over worden gegeven.

 

Raadslid Marc Haseldonckx weet dat dit dossier moet gerealiseerd zijn in 2022, hij uit een grote bezorgdheid over de haalbaarheid hiervan. Daarnaast wil het raadslid graag weten of er een garantie kan gegeven worden dat het gewone seizoensverloop en de trainingen van HVV kunnen blijven doorlopen. Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx stelt vast dat er een  duidelijke visie is van het college en dat die nu vanavond gedeeld wordt. Maar hij meent dat deze informatie en het antwoord op de gestelde vragen hadden moeten worden toegevoegd aan het dossiers. Het is belangrijke informatie om het dossier te beoordelen.

 

 

Raadslid Fons Jacobs vindt het een wonderlijke avond. Voor de behandeling van dit agendapunt heeft de gemeenteraad een zeer uitgebreid dossier ontvangen (waarvoor dank), maar wel een dossier waar een kip zijn kuikens niet in terug vindt. Er zijn vandaag andere thema’s ter sprake gekomen op deze gemeenteraad waar helemaal niets vooraf ter inzage werd gegeven, in tegenstelling tot dit dossier. Het was dan ook zeer leerrijk om op de commissie openbare werken heel wat toelichting te krijgen, maar ook wel wat ontluisterend om vast te stellen dat er op heel veel vragen geen antwoord kon gegeven worden, wat toch eigenaardig is als een commissie georganiseerd wordt, juist met het doel om heel wat technische vragen vooraf te kunnen stellen en hierop een antwoord te kunnen krijgen.

Het was voor raadslid Fons Jacobs ook een dossier waar hij als raadslid erg weinig voorgeschiedenis van kende, en waar op de gemeenteraden van de voorbije jaren slechts zeer sporadisch en dan nog zeer beperkt over gecommuniceerd werd. Het feit dat er plots subsidies mogelijk waren van Vlaanderen en de provincie, heeft het dossier dan in een zeer sterke stroming meegenomen want om de subsidies te krijgen moest men aan een strak tijdsplan voldoen. En dus staat het dossier waar het nu staat: enkel het bestek en de procedure van fase 1 staan op de agenda, over fase 2 (het sportpark) is eigenlijk nog niks geweten, zoals bleek tijdens de commissie. Ook over eventuele convergenties tussen deze twee fases is dus nog niets geweten. Verschillende collega’s hadden tijdens de commissie heel wat terechte vragen over financiering, subsidiëring, erfpachtovereenkomsten, mobiliteitsafwikkeling,... Waar zoals gezegd nog niet veel over geweten bleek.

Het raadslid vindt het wel bangelijk om te moeten lezen dat de kostprijs van fase 1 al ruim 2,8 miljoen euro gaat bedragen, wat al heel wat meer is dan wat er oorspronkelijk voorgesteld werd. Wat voor de fractie Anders zeer moeilijk te aanvaarden is, is het feit dat enkel de prijs zal bepalen welke aannemer de werken zal mogen uitvoeren. Voor praktisch alle werken die door de stad uitbesteed worden, wordt de toewijzing vaak bepaald door de prijs, maar ook door de kwaliteit van werken, de manier van uitvoeren, de ervaring van de aannemer, enz. Hier wordt enkel de prijs naar voor geschoven als toewijzingscriterium, wat toch erg gevaarlijk lijkt.

Bij de aanplantingen merkt raadslid Fons Jacobs op dat er heel wat exoten gepland zullen worden, terwijl er heel wat inheemse alternatieven zijn. Waarom bv Japanse sierkerselaars en geen echte kersen? Waarom Amerikaanse krentenboompjes en geen Europese krentenboompjes... Het raadslid meent  dat de stad hierin toch ook een voorbeeldfunctie heeft.

Als dit bestek gegund wordt enkel en alleen op basis van de prijs, vreest raadslid Fons Jacobs nadien heel wat problemen.  Enkel en alleen het feit dat een aannemer in een bepaalde categorie zit, geeft onvoldoende zekerheid over de kwaliteit van zijn werk. Om die reden zal de fractie Anders het bestek niet mee goedkeuren.

 

 

Gemeenteraadslid Ward Baets wil collega raadslid Marc Haseldonckx bijtreden en heeft daarbij ook nog enkele bijkomende opmerkingen. Het Klein Seminarie heeft op dit moment  geen sportafdeling, ze hebben wel een aanvraag hiervoor gedaan maar dit werd niet goedgekeurd. Het raadslid vraagt zich af welke scholen nog gebruik kunnen maken van deze gymhal? Hij ziet niet goed in op welke manier VITO en Spijker hier ook gebruik van kunnen maken. Raadslid Ward Baets meent dat dit toch ook via de commissie ruimtelijke ordening had moeten passeren, dit dossier heeft ruimtelijk toch een belangrijke impact. Tot slot sluit raadslid Ward Baets zich ook aan bij de opmerking van de fractie Anders over het feit dat de prijs het enige gunningscriterium is in dit bestek.

 

Schepen Roger Van Aperen ziet geen problemen. Als de VITO gebruik zou willen maken van de atletiekpiste, dan kan dat uiteraard. Ook het Spijker kan hier gebruik van maken, en dat  geldt evengoed voor het gebruik van de zalen in de gymhal. De schepen is een beetje verbaasd waarom raadslid Ward Baets de drie scholen hier apart beschouwt, als voortrekker van één scholengemeenschap in Hoogstraten had hij eigenlijk een andere houding verwacht van raadslid Ward Baets.

Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat dit dossier een heel bijzondere wending heeft gekregen op erg korte termijn, waardoor er ineens heel wat meer mogelijk was. Het is inderdaad de bedoeling om dit in 2022 af te ronden, we zullen er alles aan doen om dit binnen deze termijn klaar te stomen.

 

Raadslid Ward Baets repliceert dat hij als voorzitter van het VITO inderdaad tracht om een fusie tot stand brengen en naar één scholengemeenschap te gaan in Hoogstraten. Maar de locaties van de verschillende scholen blijft natuurlijk een realiteit, hij vindt het dan ook logisch dat ook de scholieren vanuit de Gravin Elisabethlaan gebruik moeten kunnen maken van deze sportinfrastructuur.

 

Raadslid Fons Jacobs roept op om de informatie die vanavond gedeeld werd voortaan toch vooraf te kunnen verkrijgen. Hij heeft er begrip voor dat er zich op korte termijn opportuniteiten kunnen voordoen, maar hij vindt dat de gemeenteraad toch wat gepasseerd is en dat is voor hem niet de goede manier van werken.

 

Burgemeester Marc Van Aperen sluit de bespreking af met een bedanking van schepenen Roger Van Aperen en Arnold Wittenberg en alle mensen die hieraan hebben bijgedragen. Hij  feliciteert hen met het mooie resultaat. Sommige zullen misschien misnoegd zijn over de manier waarop het dossier tot stand is gekomen, maar uiteindelijk is het het resultaat dat telt.

 

 

Op vraag van de fractie CD&V schorst voorzitter Jef Vissers de gemeenteraad om 22:57 uur.

De gemeenteraad wordt terug geopend om 23:13 uur.

 

Raadslid Hilde Vermeiren verwoordt het standpunt van de fractie CD&V. Er is nog heel wat onduidelijkheid in dit dossier, zo is er de stijging van het kostenplaatje, de afwezigheid van een overeenkomst en wordt het evenwicht naar alle scholen en sportverenigingen hiermee in gevaar gebracht. Bovendien is er geen visie op de gehele site en is het enige gunnningscriterium in het bestek de prijs. Raadslid Hilde Vermeiren maakt duidelijk dat ze achter de realisatie van de gymhal en de sportsite Wereldakker staat maar het dossier bevat te veel onduidelijkheden, is niet volledig en werd niet vooraf gedeeld waardoor de fractie CD&V zich zal onthouden.

 

Ook de fractie Anders zal zich onthouden. Voor hen is het ook geen goed idee om enkel de prijs als gunningscriterium te hanteren in dit bestek. Raadslid Fons Jacobs vindt het wel verstandig om dit dossier in zijn geheel te bekijken en dus niet enkel de bouw van de gymhal. Volgens hem is de versnippering van dit dossier over de verschillende schepenen ook geen goed idee.

 

Schepen Roger Van Aperen is het  hier niet mee eens, voor hem is de samenwerking tussen twee collega-schepenen  in dit dossier net een versterking van de krachten gebleken en geen versnippering. De inbreng van beide is even groot geweest en dat heeft tot betere resultaten geleid. Schepen Arnold Wittenberg sluit zich hier volmondig bij aan.

 

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Bouwen van een gymhal met pleinzone" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de financiële dienst voor opvolging van de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Goedkeuren definitief politiereglement voor de schoolomgeving van de basisschool Spijker in functie van het project 'schoolstraten'.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Besluit college van burgemeester en schepenen d.d. 25/04/2019: goedkeuren tijdelijk politiereglement testfase schoolstraat Spijker.  Looptijd van deze proefopstelling 03/05/2019 - 31/12/2019.

 

Gemeenteraad 27/05/2019: mondelinge vragen i.v.m. testfase schoolstraat Spijker

 

Besluit college van burgemeester en schepenen van 20/06/2019: goedkeuren van de vaste omvorming van testmaatregelen binnen het project School-straten voor basisschool het Spijker.

 

Besluit college van burgemeester en schepenen van 31/10/2019:goedkeuring voor de uitwerking van een politiereglement voor de maatregelen ter hoogte van Spijker-Buizelhoek i.k.v. het project School-straten.

 

Besluit college van burgemeester en schepenen van 14/05/2020 “School-straten: extra maatregelen Spijker”.

 

Besluit college van burgemeester en schepenen van 04/06/2020 definitief politiereglement schoolstraat Spijker.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg: art. 22undecies.

 

Argumentatie

 

De testfase werd positief geëvalueerd door ouders, grootouders, buurtbewoners en leerkrachten of medewerkers van de school. Het enthousiasme over de schoolstraat is groot. Bijna 90% van de deelnemers wil dat dit een vaste maatregel wordt. Over het éénrichtingsverkeer in de A. de Lalaingstraat zijn de meningen verdeeld, van zeer negatief tot zeer positief. Er wordt gemeld dat het verkeer is toegenomen in de Dr. Versmissenstraat en enkele achterliggende straten. Daarom heeft het college op 31/10/2019 besloten om bijkomende maatregelen uit te werken om de Lindendreef, Dr. Versmissenstraat en bij uitbreiding de wijk Buizelhoek veiliger te maken voor fietsers en voetgangers. Deze maatregelen werden in het collegebesluit van 14 mei 2020 herzien en aangepast aan de actuele context.

 

Op vraag van de school worden de uren van de schoolstraat lichtjes aangepast, zodat ze beter overeenkomen met de realiteit.

 

Om de veiligheid van alle fietsers en voetgangers te waarborgen tijdens de schoolstraat, is uitrijden uit de schoolstraat niet toegelaten, uitgezonderd voor bewoners. Deze aanvulling op de wegcode kan bepaald worden door de wegbeheerder, in dit geval het stadsbestuur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om van het tijdelijk politiereglement, goedgekeurd door het schepencollege op 25/04/2019 een definitief politiereglement te maken.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat er nog een foutje is geslopen in de benaming van de straatnamen, in artikel 1 stond foutief vermeld "kruising Vrijheid en Leemstraat", dit moet gewijzigd worden in "kruising 's Boschstraat en Leemstraat".

 

De voorzitter vraagt de goedkeuring over dit politiereglement met deze aanpassing.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om van het tijdelijk politiereglement, goedgekeurd door het schepencollege op 25/04/2019 een definitief politiereglement te maken, en dit als volgt:

Er wordt een snelheidsbeperking ingevoerd van 30 km/u in de Gustaaf Segersstraat en de ’s Boschstraat (verbinding tussen Gelmelstraat en de Vrijheid). Dit wordt gesignaleerd aan de hand van plaatsing verkeersbord C43 (30 km/u) ter hoogte van:

rijrichting Vrijheid naar Gelmelstraat:

-kruising Vrijheid met ’s Boschstraat

-kruising 's Boschstraat met Leemstraat

-kruising Gustaaf Segersstraat met ’s Boschstraat.

rijrichting Gelmelstraat naar Vrijheid:

-Gustaaf Segersstraat – ter hoogte van einde zone 30

-kruising ’s Boschstraat met ’s Boschstraat

-kruising ’s Boschstraat met Leemstraat

 

Artikel 2:

De Antoon de Lalaingstraat wordt ingericht als schoolstraat. Dit te signaleren aan de hand van verkeersbord C3 in combinatie met een onderbord “schoolstraat” en de vermelding van de specificaties: schooldagen 's morgens (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag) 8u15 – 8u40, woensdagmiddag 11u40 - 12u05 en 's avonds (maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag) 15u20 - 15u45 op Lindendreef – Antoon de Lalaingstraat. Uitrijden uit de schoolstraat is niet toegelaten, behalve voor bewoners.

 

Artikel 3:

De Antoon de Lalaingstraat tussen Groenewoud en Lindendreef wordt ingesteld als enkelrichting. Dit aan te duiden met verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van kruising Groenewoud met Antoon de Lalaingstraat en kruising Rozenkranspad met Antoon de Lalaingstraat en met verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van kruising Lindendreef met Antoon de Lalaingstraat en kruising Rozenkranspad met Antoon de Lalaingstraat.

 

Artikel 4:

De parkeerplaatsen ter hoogte van Gelmelstraat 48-50 en ter hoogte van Gelmelstraat 53 worden ingericht als zone voor kortparkeren.  Dit door een beperkte parkeertijd op te leggen aan de hand van verkeersbord E9a met onderbord ‘maandag t/m vrijdag van 6u30 tot 18u30 max. 15 min’.

 

Artikel 5:

De reeds toegepaste signalisatie, zijnde het regelen van het verkeer in enkelrichting, blijft behouden.

 

Artikel 6:

De reeds geldende zone-30 blijft behouden.

 

Artikel 7:

Dit gaat in voege vanaf goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Artikel 8:

Dit besluit wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017."

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Opmaak hemelwaterplan.

 

MOTIVERING

 

Bijkomend agendapunt voor de gemeenteraad van 22 juni 2020 - fractie Anders.

 

Opmaak hemelwaterplan

 

Toelichting

 

EXTREME DROOGTE

 

Sinds het begin van de metingen in 1833 is het nog nooit zo droog geweest. Heel Europa kreunt onder de droogte. In Duitsland staat de Rijn historisch laag... Ook bij ons begint het een jaarlijks weerkerend fenomeen te worden. De voorbije drie jaren waren allemaal droger dan gemiddeld. 2020 staat nu al op de lijst van jaren met langdurige droogte. “het is verontrustend dat het zo vroeg op het jaar al zo droog is", zegt professor Patrick Meire, expert Waterbeheer aan de Universiteit Antwerpen.

 

Dat het in maart en april nauwelijks geregend heeft, is iedereen opgevallen. We kunnen écht niet om de droogte heen. Pas nog stond natuurgebied de Liereman in vuur en vlam.

 

De grondwaterstanden zijn alweer erg laag, meldt de VMM. “Het waterpeil van verschillende waterlopen staat nu al bijna zo laag als tijdens de droge zomers van 2018 en 2019, zegt Kris Huijskens - droogte- en hemelwatercoördinator van de Provincie Antwerpen. Op 8 mei voerde de provincie Antwerpen als eerste een captatieverbod in voor tien ecologisch kwetsbare stroomgebieden waaronder het stroomgebied van het Merkske.

 

Intussen werd het captatieverbod uitgebreid… en ook in de andere Vlaamse provincies mogen landbouwers geen water meer oppompen uit een aantal ecologisch kwetsbare waterlopen. In 42 gemeenten in Vlaams-Brabant gelden nog bijkomende maatregelen. Door de algemene droogte en het overschrijden van de leveringscapaciteit van kraantjeswater mag je er geen leidingwater meer gebruiken om de auto te wassen, de tuin te sproeien of een zwembad te vullen.

 

Denken dat dit probleem de komende jaren niet frequent zal weerkeren is wishful thinking. Het klimaat verandert razendsnel. Daarom moeten we ervoor zorgen dat onze uitstoot vermindert om het effect zo veel mogelijk te beperken, maar we moeten ons ook voorbereiden op de effecten van klimaatverandering.

 

WATERBELEIDSPLAN

 

Recent werd de Waterbeleidsnota 2020-2025 besproken in het Vlaams Parlement, waar nog maar eens duidelijk werd dat de verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven naar de lokale besturen.

 

Minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA), erkent dat de waterproblematiek hoger op het politieke prioriteitenlijstje hoort en er actie nodig is. Een tweede ambitieuzer plan volgt tegen de lente van volgend jaar. Helaas zal het voor deze zomer alweer te laat zijn. Intussen rekent de minister op kleinere ‘quick wins’: het plaatsen van stuwen om water op te houden in beken en grachten, het dempen van afwateringsgrachten in bossen om de verdroging tegen te gaan. Steden en gemeente zullen dus het verschil moeten maken en worden gestimuleerd om een hemelwaterplan op te stellen. Een plan dat mikt op hergebruik van regenwater en meer infiltratie in de bodem.

 

Als gemeente moeten we de lead nemen en ambitieuze, structurele voorstellen over ontharding en klimaatrobuustheid naar voor schuiven. “Er is geen andere keuze dan preventieve maatregelen te nemen”, zegt professor waterbeheer Patrick Meire (UAntwerpen)," want de waterbak in Vlaanderen loopt langzaam leeg. En water is nog veel bepalender voor ons leven dan het coronavirus."

 

De komende decennia ingaan zonder plan is een recept voor een crisis, een crisis die je lang op voorhand had kunnen zien aankomen en dat kunnen we dus echt niet maken naar onze bevolking toe.

 

GEMEENTE ALS TREKKER TEGEN DROOGTE

 

Dat klimaatverstoring leidt tot langere periodes van droogte staat buiten kijf. Deze droogte blijft niet zonder gevolgen voor mens, economie en natuur. Tegelijk onttrekken landbouw, industrie en burgers steeds meer grondwater aan het land, waardoor het watertekort in droge, kwetsbare jaren verder oploopt. Die ‘race to the bottom’ kan alleen maar dramatisch aflopen.

 

Het grondwatersysteem reageert traag op veranderingen. Zo zien we bijvoorbeeld dat de droogte die nu aanwezig is nog steeds een gevolg is van een reeds verlaagde grondwatertafel door de voorbije droge jaren. Net daarom moet er ruim op tijd actie ondernomen worden om problemen te voorkomen.

 

In 2018 werden de gemeenten door VMM bevraagd over de aanwezigheid van een hemelwaterplan of de plannen op dat vlak. 2/3de van de Vlaamse gemeenten gaf aan er reeds één te hebben of één op te maken in de volgende legislatuur.

 

En intussen regent het aanvragen voor grondwaterwinning…

Via het DOV kan iedereen vlot de cijfers bekijken rond grondwaterwinningen op ons grondgebied. Zo zien we dat er momenteel lopende vergunningen zijn voor het oppompen van bijna 6 miljoen m³ grondwater per jaar. Dit zijn de lopende vergunningen zonder de vergunningen van PIDPA. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin van 4 verbruikt volgens VVM gemiddeld 348 liter water per dag, dat is 127 m³ per jaar. We hebben dus lopende vergunningen,  vergelijkbaar met het verbruik van 47 244 gezinnen.

 

Het merendeel situeert zich - we zijn dan ook een landelijke gemeente - in de land- en tuinbouw. We zien echter ook een aanzienlijk aandeel in bronbemalingen (droogzuiging op bouwwerven). Op dit moment lopen er vergunningen voor 1.615.206m³. Water dat op dit moment gewoon de riolering inloopt. Ter vergelijking: dat is 2153 keer ons zwembad...

 

En we horen het argument “we geven maar vergunningen voor tien jaar,” maar als we kijken naar de cijfers dan maakt de duurtijd van een vergunning geen verschil als er steeds maar méér water wordt opgepompt. Het probleem pakken we niet aan door de duurtijd te verkorten.

 

Als we kijken naar de oppompvergunningen (excl. PIDPA) van de voorbije acht jaar, dan zijn dit de cijfers:

Jaar

# vergunningen

per jaar

per dag

2020 (tot nu)

23

758.527

7.343

2019

67

1.621.168

16.719

2018

48

543.132

14.513

2017

33

317.315

3.069

2016

31

430.401

4.910

2015

34

303.535

2.417

2014

44

510.581

3.279

2013

48

413.192

2.526

2012

62

520.902

4.318

 

Meer in detail zien we duidelijk een negatieve evolutie in de laatste jaren. Tijdens de vorige legislatuur zagen we vergunningen voor gemiddeld 434.151 m³ per jaar. In 2019 werd maar liefst 1.621.168 m³ vergund op het ganse jaar en 2020 ziet er naar uit om alvast weer een recordjaar te worden. Tijdens deze nieuwe legislatuur steeg het vergunde debiet met maar liefst 296%!

 

In tijden zonder neerslag piekt het gebruik van grondwater. Dat gebeurt deels onder de radar. Als we de droogte effectief willen tegengaan, moeten we iets doen aan die illegale winning.

 

Voor ondiepe grondwaterwinningen voor huishoudelijk gebruik (< 500 m³/jaar) is er geen vergunningsplicht. Wil je als burger een grondwaterput boren, dan is er enkel een meldingsplicht bij de VMM. In 2018 waren er 57.000 putten gemeld in Vlaanderen maar ze worden niet allemaal gemeld. Ook dit mogen we niet onderschatten want vele kleintjes… Een kleine rondvraag bij gekende putboorders leerde ons dat de wachttijden voor het boren van een ‘putje’ oplopen tot méér dan een jaar...

 

Voor de grotere volumes die vooral bedrijven en landbouwers oppompen, is wel een vergunning nodig. Maar de Vlaamse Milieumaatschappij schat op basis van ervaring en controles op het terrein dat er 10 à 20 procent illegale winningen zijn. (zijnde via illegale putten of door het meer oppompen dan toegestaan).

 

‘De onttrokken volumes zijn dan wel beperkt, we moeten er toch dringend paal en perk aan stellen’, zegt waterexpert Patrick Willems (KU Leuven). “Zeker nu grondwaterreserves moeilijker aangevuld raken, moeten we de onttrekkingen beter in kaart brengen en er strenger op toezien.”

 

Volgens bioloog Jan Staes (UAntwerpen) wordt de impact van grondwaterwinningen systematisch onderschat. ‘Je kan geen miljoenen kubieke meter water oppompen en verwachten dat er geen algemene grondwaterpeildaling is. Daar komt nog bij dat er vaak meer opgepompt wordt bij droogte, als de natuur het al moeilijk heeft. De huidige situatie is onhoudbaar.’

 

Wanneer we kijken naar de verleende vergunningen op ons grondgebied, zien we dat in 2019 90% van het vergunde debiet door het gemeentebestuur werden afgeleverd. Een duidelijk standpunt – of nog beter een vergunningenbeleid - van ons gemeentebestuur kan en zal hierin dus een zeer belangrijke en sturende rol moeten spelen.  

 

ZWEMBADEN VOL, KRANEN LEEG

 

Door de coronacrisis is de kans groot dat de meeste mensen hun vakantie in eigen land doorbrengen. Daardoor zal het waterverbruik niet afnemen, in tegenstelling tot andere zomers.

 

Sinds de coronamaatregelen onze leefwereld hebben beperkt tot ‘ons kot’ en bij uitbreiding onze tuin, is de vraag naar zwembaden verdubbeld stond in De Tijd te lezen. En zeer opvallend: mensen kiezen ook voor grotere exemplaren wist een verkoper op de radio te vertellen …

 

Hoe zit dat bij ons? Bij de ondiepe grondwaterwinningen die dienen voor huishoudelijk gebruik is er geen vergunningsplicht. En ook op het aantal zwembaden hebben wij als bestuur geen enkel zicht...

EEN HEMELWATERPLAN ALS BASIS

 

De droogte in Vlaanderen is intussen een jaarlijks probleem. We vallen van het ene uiterste in het andere. Van nat tot zeer nat in februari en begin maart, met zelfs even dreigend overstromingsgevaar, tot aanhoudend droog, kurkdroog, vanaf de tweede helft van maart. Het blijkt toch heel wat minder goed gesteld te zijn met die waterstanden.

 

Water oppompen uit de diepe grondwaterlagen geeft geen antwoord op de klimaatverstoring, maar is een grotere kans op droogtrekken van de omgeving. Erger nog: de te snelle afvoer van regenwater via grachten en greppels nadien willen compenseren door grondwater op te pompen, leidt net tot extra druk op ons watersysteem.

 

We mogen het grondwater niet te veel gebruiken en proberen het volume zoveel mogelijk te behouden. Kanalen en rivieren hoog houden om reserves te behouden voor droge periodes. We moeten voorzichtig omspringen met het grondwater - en bij uitbreiding ons leidingwater. Patrick Willems, waterkundige KU Leuven pleit er zelfs voor om het oppompen van grondwater duurder te maken. ‘Dat zal spaarzaamheid en hergebruik aantrekkelijker maken.’

 

De klimaatopwarming zorgt voor langere droogteperiodes, maar de regen daarna is ook heviger en intenser. Onze winters zullen natter worden. Op jaarbasis hoeft de hoeveelheid neerslag dus niet te dalen. Het probleem is dat het water op die piekmomenten snel afgevoerd wordt. Verschillende experten geven dan ook aan dat we dringend structurele maatregelen moeten nemen.

 

Professor Patrick Meire, bioloog Dirk Draulans en Robin Verachtert (beleidsmedewerker water en klimaat bij Natuurpunt) spreken allemaal over het watervriendelijk maken van onze landschappen. We moeten “sponzen maken” die water ophouden met het oog op zowel droogte als overstromingsgevaar. Enkel zo kunnen we iets veranderen aan de lage grondwaterstanden.

 

Water moet nog meer kunnen infiltreren. Hoe beter de watervoorraad in de winter wordt aangevuld, hoe minder problemen in de zomer. Een strenger infiltratiebeleid is nodig. De invoering van een infiltratiebonus, waarbij burgers en bedrijven financieel beloond worden als ze regenwater op hun grond in de bodem laten doorsijpelen, is een veelbelovende piste.

 

Het grondwater wordt te weinig aangevuld. Er is veel te veel verharding (ook onder de grond), waardoor het water niet in de bodem kan sijpelen en gewoon weer wegstroomt. De verharding moet weg, niet alleen het asfalt, maar ook de drainagesystemen. De landbouw zal moeten accepteren dat er water op het veld kan komen staan. Waar drainagesystemen verdwijnen, kan een ander type landbouw op beoefend worden, of de landbouwers kunnen via een ruiloperatie meer geschikte grond aangeboden krijgen.

 

Ons ecosysteem moet centraal staan in het streven naar propere waterlopen en robuuste grondwaterstanden. Investeren in natuur is een kostenefficiënte oplossing. Natuurlijk rivierherstel leidt tot een grotere watercapaciteit en vertraagde afvoer, waardoor het grondwater sneller en beter wordt aangevuld. Investeren in meer bossen, moerassen en graslanden horen bij de noodzakelijke maatregelen tegen wateroverlast. Natuur houdt water vast en geeft het in periodes van schaarste vertraagd weer af.

 

We moeten zorgen voor meer buffers die in nattere periodes het regenwater opvangen om tijdens de droge periodes langzaam te kunnen gebruiken. Van overstromingsbuffer naar droogtebuffer. We zijn te lang gewoon geweest om water snel af te voeren naar zee, uit vrees voor overstromingen of omdat we er toch genoeg hadden, en daar is een belangrijke switch nodig.

 

De oplossing moet dus komen van een totaal andere aanpak. De voorkeur moet dan ook gaan naar maatregelen die de systemen minder kwetsbaar maken. Opritten en parkings doorlaatbaar maken, veel meer water bufferen, minder open ruimte volbouwen, het invoeren van een betonstop, veel meer regenwaterputten aanleggen, druppelirrigatie in de landbouw en de striktere toepassing van de juiste teelt op de juiste plaats.

 

Daarom stellen we voor dat het bestuur zo snel mogelijk werk maakt van een hemelwaterplan. We vinden dit terug in het MJP 2020-2025, maar of het bestuur al effectief bezig is met de opmaak of hoe ver het hiermee staat, weten we niet. Bij deze willen we nogmaals pleiten om hier werk van te maken en graag willen we daarvoor onze voorstellen doen en hierover meedenken. Idealiter wordt dit plan opgemaakt samen met onze buurgemeenten voor de ganse regio. In de eerste plaats denken we dan ook aan Merksplas en Baarle-Hertog aangezien het kwetsbare stroomgebied van het Merkske in deze drie gemeenten ligt.

 

Een hemelwaterplan schept een kader voor een integrale ruimtelijke visie over waterbeheer. Een sterk hemelwaterplan bevat een klimaattoets, een visie over ontharding en infiltratie. Een gedegen waterplan respecteert de groen-blauwe assen in de omgeving en versterkt deze. Kortom, een essentieel instrument voor een toekomstgericht (en groen) lokaal beleid.

 

Als we het probleem bij de wortel willen aanpakken, zullen we zaken structureel moeten aanpassen. Dat leidt mogelijk tot onbegrip, maar is op lange termijn de enige keuze die te verdedigen valt.


HOE EN WAAROM?

 

Elke regio is uniek met zijn ondergrond, reliëf, ruimtelijke ordening, mogelijkheden, noden en knelpunten. De opmaak van een hemelwaterplan gebeurt op vrijwillige basis met de gemeente (of enkele gemeenten samen) als trekker. Een goed plan maken, neemt tijd in beslag, gebeurt in fases en wordt op maat gemaakt van de gemeente of de regio.

 

Voor de opmaak van een hemelwaterplan stelt de CIW (commissie integraal waterbeheer) een methodiek voor waarbij in een basiswaterplan doelstellingen worden bepaald, de basisgegevens (= huidige toestand) worden verzameld en geanalyseerd (SWOT), een visie en prioritering wordt uitgewerkt en verschillende oplossingen worden aangedragen.

 

Op basis van dit basiswaterplan kan dan overgegaan worden op een detailwaterplan waarin definitieve keuzes worden gemaakt uit de vele mogelijkheden en een tijdshorizon wordt uitgewerkt en de juiste omstandigheden en randvoorwaarden gecreëerd worden om de oplossingen te kunnen implementeren.

 

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) legt deze basismethodologie goed uit in haar rapport ”Opmaak van een hemelwaterplan”.

 

Het uiteindelijke doel van dit traject is dus om te komen tot een duidelijk stappenplan waar actief gewerkt wordt aan het behalen van winsten op vlak van waterborging, zodat voldoende water lokaal gebufferd en geïnfiltreerd wordt en het water niet meteen afvloeit. Uiteraard zal ook de nodige aandacht moeten gaan naar de risico’s van wateroverlast. Inzetten op al deze sporen zal niet altijd op elke locatie mogelijk zijn. Maatregelen moeten duurzaam, haalbaar en betaalbaar zijn. Een periodieke herziening van het plan in functie van een gewijzigd klimaat, wijzigend waterverbruik en variabele doelstellingen zal eveneens nodig zijn.

 

Een plan dat gedragen wordt, dient uitgewerkt te worden met voldoende participatie en externe experten die hun licht laten schijnen over de mogelijkheden voor Hoogstraten. Gemeentelijke diensten, rioolbeheerders, waterbeheerders, natuurorganisaties, land- en tuinbouwers, de provincie, de buurgemeenten en vele andere actoren zijn stakeholders in dit traject.   De basisprincipes en ruimtelijke ideeën uit een hemelwaterplan zijn een onderdeel van een breder klimaatplan en worden dan ook afgestemd met de andere beleidsplannen (ruimtelijk beleidsplan, groenplan, …). Zo wordt het plan een efficiënt instrument om een integrale ruimtelijke visie uit te werken. Bruikbaar voor het beleid.

 

Zo wordt het plan ook een belangrijk ondersteunend instrument voor onze gemeente bij de realisatie van haar ruimtelijke en klimaatdoelstellingen, zoals het terugdringen van verharding en versnippering en de uitbouw van een fijnmazig groenblauw netwerk. Enkel zo kunnen we de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast en verdroging beperken en Hoogstraten robuust maken voor de klimaatverandering en de gevolgen ervan.

 

Voorstel:

 

De gemeente verbindt zich ertoe een degelijk waterbeleid uit te werken. 

Art. 1: Er wordt een werkgroep opgericht met alle actoren (landbouw, tuinbouw, milieugroepen, experts, politieke vertegenwoordigers van alle partijen,... ) om maatregelen te kunnen nemen op korte en lange termijn.

 

Art. 2: Het bestuur werkt aan een informatie- en sensibiliseringscampagne rond rationeel gebruik van grond- en hemelwater en bij uitbreiding leidingwater. Jaarlijks wordt gecommuniceerd via website en nieuwsbrief. Bestaande initiatieven (bvb.: watertelt.be) worden op die manier ruim verspreid.

 

Art. 3: Het bestuur werkt een beleid uit rond grondwaterwinning en zorgt daarbij ook voor handhaving. Water van bronbemaling wordt daarbij in de toekomst opgevangen of geïnfiltreerd in plaats van te laten weglopen in onze riolering. Ongereglementeerde grondwaterwinningen worden gesanctioneerd en verzegeld.

 

Art. 4: Het bestuur werkt aan een strategie voor het ontharden van onze gemeente. Bij (her)aanleg van wegen, verkavelingen en voet- of fietspaden wordt bij voorkeur gekozen voor waterdoorlatende ondergrond. Ook privé-initiatieven zijn zeer belangrijk. Mensen en organisaties die maatregelen nemen voor ontharding en een betere infiltratie, worden aangemoedigd via een subsidieregeling.

 

Art. 5: Het bestuur zet zich in om kleine landschapselementen aan te planten of te herstellen die het bufferen van water bevorderen. Ook private eigenaars worden hiertoe aangezet via een subsidieregeling.

 

Art. 6: Het bestuur start met de opmaak van een hemelwaterplan als onderdeel van het klimaatplan. Intergemeentelijk overleg is nodig en dit hemelwaterplan wordt minstens afgestemd met buurgemeenten die door dezelfde waterlopen beïnvloed worden of er invloed op hebben. In optimale omstandigheden werkt Hoogstraten samen met Merksplas, Baarle-Hertog én Rijkevorsel aan één regionaal hemelwaterplan. De gemeenteraad wordt minimaal jaarlijks ingelicht over de voortgang van de opmaak, de opvolging en monitoring van de doelstellingen. Deze toelichting vindt ideaal in januari-maart plaats, net voor het "droge seizoen".

 

 

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans geeft een toelichting bij het uitgebreide bijkomende agendapunt.

 

Schepen Piet Van Bavel wil graag een stand van zaken delen over dit thema. Hij staat volledig achter het plan dat hier voorligt en meent dat een politieke keuze hier niet aan de orde is. Integendeel we moeten politiek aan hetzelfde zeel trekken. Lang is het algemeen uitgangspunt geweest om water zo snel mogelijk af te voeren via de riolering. Nu dit helemaal gewijzigd is, is er al een lange weg afgelegd over de aanpak van dit thema. Schepen Piet Van Bavel geeft aan dat er momenteel 2 projecten van partners in opstart zijn waaraan we als stad onze medewerking verlenen:

 

- Infiltratie en retentie in de brongebieden van de Mark – Waterschap Brabantse Delta:

Vanuit het waterschap wordt met een team van 4 trainees gewerkt aan een project over water gerelateerde ecosysteemdiensten in het stroomgebied van de Mark, genaamd "Beter benutten van de brongebieden van de Mark". Dit project is een onderdeel van het Europese Interreg PROWATER. We focussen ons op de brongebieden van de Mark waar er eventueel mogelijkheden zijn om water langer vast te houden en te laten infiltreren om droogte tegen te gaan.

 

- Regionaal Landschap – project rond verhoogde infiltratie. Binnen het project is zeer veel aandacht voor sensibilisering via kennisopbouw en het verhogen van het draagvlak voor het vasthouden en infiltreren van water. Dit krijgt vorm via o.a. infoavonden, workshops en terreinbezoeken. Er zal ook een boek verhoogde hemelwaterinfiltratie opgemaakt worden. 

 

Er zijn in Hoogstraten reeds projecten geweest waarbij retourbemalingen werden gerealiseerd. Voor 't Gastenhuys wordt momenteel ook bekeken hoe het opgepompte water nog nuttig kan aangewend worden door bv. de groendienst, landbouwers of buurtbewoners.

Bij bemaling wordt steeds gestreefd naar afvoerwegen buiten het rioolstelsel. Bij voorkeur wordt afgevoerd naar open grachten of waterlopen, of naar een regenwaterleiding. Zo zal het opgepompte grondwater bij realisatie van 't Gastenhuys worden afgevoerd naar de weigracht.

 

Schepen Piet Van Bavel weet dat er reeds enkele onthardingsprojecten zijn gerealiseerd op het openbaar domein, bv. langs de Tinnenpotstraat. Ook werden kleine restgronden die tot nu toe braak lagen beplant. Hierdoor droogt de bodem minder snel uit en kan er meer water vastgehouden worden. (bv. Grote Plaats). Het betreft vaak kleine projectjes die in de reguliere werking van de diensten meegenomen worden. We willen in de toekomst dit nog verder uitwerken en ook grotere projecten bekijken. Richting particulieren zien we kansen in de samenwerking met het regionaal landschap of binnen het traject rond klimaatadaptatie.

Bij (her)inrichting van openbaar domein wordt kritisch met verhardingen omgegaan. Het  basisuitgangspunt is de wenselijke verkeersafwikkeling en de hiervoor benodigde verharding . Hierdoor worden bij herinrichting rijwegen versmald (bvb Markwijk en oudste wegdeel Pastoor Van Dykstraat), worden geen voetpaden aangelegd waar gemengd verkeer aan de orde is en worden niet-functionele verhardingen geschrapt.

 

De opmaak van het hemelwaterplan is in ver gevorderd stadium, al sinds begin 2019 is hier heel hard aan gewerkt. Er ligt een duidelijk stappenplan klaar, nog dit najaar zal dit dossier aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans maakt duidelijk dat het inderdaad niet de bedoeling was om over dit thema een politieke discussie  te voeren, maar vooral een stand van zaken op te vragen.

 

Ook raadslid Marcel Verschueren vindt dit probleem veel te belangrijk om hierover een politieke strijd te voeren. Hij heeft dan ook overlegd met de twee meerderheidspartijen over de vraag hoe dit voorstel kan aangepast worden zodat het voor alle partijen aanvaardbaar is en kan goedgekeurd worden. De voorgestelde aanpassingen werden door de voorzitter van de gemeenteraad vandaag nog doorgestuurd naar de fractieleiders.

Na wat onduidelijkheid hierover blijkt dat de mail bij de fractie CD&V niet is toegekomen, ze hebben de aanpassingen dus niet kunnen bekijken. Daarom worden de voorgestelde wijzigingen tijdens de vergadering overlopen.

 

Raadslid Tinne Rombouts heeft inderdaad geen voorstel van aanpassing via de mail gezien. Maar ze treedt bij dat het verhaal van water erg belangrijk is, elke druppel telt en we moeten op zoek naar manieren om water op te vangen, te hergebruiken of te laten infiltereren in de bodem. In het verleden zijn er al wel wat maatregelen genomen, besluiten zijn gebaseerd op adviezen en er wordt goed overwogen  welke vergunningen kunnen verleend worden. Het hergebruik van water bij bronbemaling is het uitgangspunt en dit moet goed op elkaar afgestemd worden. Het hemelwaterplan is hiervoor het instrument bij uitstek. Het raadslid is dan ook blij dat dit al in een ver gevorderd stadium is. Ze vindt het daarbij erg belangrijk om alle betrokkenen goed te bevragen, immers het is belangrijk dat alle partners maximaal op elkaar afgestemd zijn.

 

Op vraag van CD&V wordt de vergadering geschorst om 23:50 uur voor een bespreking over dit aangepaste voorstel. De voorzitter opent de gemeenteraad terug om 23:58 uur

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts kan grotendeels akkoord gaan met de aangepaste versie van het voorstel.  Ze vraagt wel om een aanvulling bij het voorgestelde artikel 1. Dit thema is van belang voor heel veel sectoren en vraagt dus ook om een integrale aanpak. Ze wil graag drie adviesraden toevoegen, met name de adviesraad lokale economie, de landbouw- en tuinbouwadviesraad en de GECORO. Zo kan het voorstel in deze adviesraden ook besproken worden. Het raadslid meent dat deze thematiek niet alleen besproken moet worden vanuit het oogpunt milieu maar het is ook verbonden met een economisch luik en ruimtelijke ontwikkeling.

 

Schepen Roger Van Aperen vindt deze aanpak een beetje vreemd , het voorstel formuleert om bij deze bespreking de verschillende experten te betrekken. Wat is dan de meerwaarde om de adviesraden ook nog te betrekken.

Voor gemeenteraadslid Tinne Rombouts gaat het hier over participatie en inspraak, vanuit die insteek wil ze graag deze adviesraden er ook bij betrekken.

Schepen Roger Van Aperen meent dat het de milieuraad is die een advies moet opmaken, daarna kan het worden bezorgd aan de verschillende adviesraden.

Raadslid Tinne Rombouts meent dat de invalshoek van elke adviesraad verschillend is, het expliciete economische en landbouwluik zal minder aan bod komen in de milieuraad waar vooral de milieu-invalshoek ter sprake komt. Zij beschouwt het hemelwaterplan een voorstel van het bestuur dat zal worden voorgelegd aan de verschillende adviesraden.

Schepen Roger Van Aperen is bang dat er hierdoor te weinig vooruitgang wordt geboekt en dat alles op de lange baan zal worden geschoven.

 

Ook voor raadslid Maarten Leemans is het belangrijk om dit vooral te bespreken in de milieuraad, daarin kan er dan vanuit de verschillende sectoren een inbreng zijn.

Maar raadslid Tinne Rombouts maakt duidelijk dat niet alle experten betrokken zijn in de milieuraad, ze meent dat diverse experten hun rol moeten kunnen spelen.

 

Voorzitter Jef Vissers doet een voorstel om een nieuwe raad op te richten waarin dit hemelwaterplan kan besproken worden. 

Raadslid Maarten Leemans herinnert aan de oorspronkelijke tekst van het bijkomende agendapunt van de fractie Anders, waarin werd voorgesteld om een werkgroep op te richten waarin alle actoren zijn vertegenwoordigd.

 

Gemeenteraadslid Marcel Verschueren vraagt zich af of we dan voor elke plan een aparte adviesraad of een werkgroep gaan oprichten, is dit wel werkbaar? Daarom was het voorstel om dit te behandelen in  de milieuraad, waar overigens alle actoren bij betrokken zijn.

 

Raadslid Gert Van den Bogaert stelt voor om bij de bespreking van het hemelwaterplan in de milieuraad ook een vertegenwoordiging van de verschillende genoemde adviesraden op te nemen.

 

Voor raadslid Ward Baets is duidelijk om dit via een werkgroep te doen. Er ligt hier toch een duidelijke opdracht - met name een beleid rond hemelwater opmaken - dat kan toch via een werkgroep besproken worden. 

 

De fractie NV-A vraagt om 0:20 uur de schorsing van de gemeenteraad om over dit voorstel te overleggen. De voorzitter opent de vergadering terug om 0:26 uur.

 

Schepen Roger Van Aperen vindt het oncomfortabel om de preciese werkwijze van dit dossier te beslissen zonder dat de betrokken schepen, Michel Jansen, aanwezig is. Hij stelt daarom voor om dit te verdagen totdat de schepen terug is uit vakantie.

 

Voorzitter Jef Vissers legt aan de gemeenteraad voor om dit voorstel nu te verdagen. De fracties gaan akkoord behalve de fractie CD&V die zich onthoudt. 

 

BESLUIT

 

Stemming over het voorstel om het agendapunt nu te verdagen
Bij 17 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De behandeling van dit agendapunt wordt uitgesteld.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 juni 2020.

 

Mondelinge vraag - inname openbaar domein

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans wil graag teruggrijpen naar de bijkomende agenda op de vorige gemeenteraad waar de fractie Anders enkele voorstellen deed omtrent de verkeersveiligheid in Hoogstraten. Zo werd er in een van de artikels van het ontwerpbesluit het volgende naar voor geschoven: “Inname van openbaar domein wordt zo veel mogelijk beperkt, zowel in tijd als in ruimte. En slechts voor de periode van de werken. Het bestuur zal de inname van het openbaar domein weigeren en ook tijdens de werken beperken of intrekken als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan”. In het antwoord van schepen Michel Jansen op ons voorstel noteerden we: “Het STOP-principe wordt steeds toegepast, ook bij werkzaamheden. Dit is steeds het uitgangspunt waar mogelijk.”

Raadslid Maarten Leemans moet echter tot zijn verbazing vast stellen dat de inname van openbaar domein aan de hoek van de Karel Boomstraat en de Vrijheid sindsdien werd uitgebreid tot voorbij de oude vakschool. De werken zijn hier nog steeds niet gestart, maar het zicht voor alle weggebruikers wordt wel zeer beperkt, dit is een zéér onveilig situatie. Het is duidelijk dat inname van het voetpad voor een gedeelte nodig is voor de veiligheid, maar niet in die mate. En al zeker niet op het stuk langs de oude vakschool zolang de werken daar niet van start gaan. Hij stelt voor om de daad bij het woord te voeren, de bouwheer te vragen om deze inname te beperken tot het strikt noodzakelijke en de schade aan het openbaar domein te herstellen.

 

Publicatiedatum: 02/09/2020