Hoogstraten

Zitting van dinsdag 14 april 2020

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe en Jos Martens

raadsleden: Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert

 

verontschuldigd

schepen: Katrien Brosens

 

 

Voorzitter Jef Vissers verwelkomt de leden van de gemeenteraad en ook het publiek dat via live streaming kan meeluisteren. Het gaat om een virtuele vergadering waar heel wat voorbereiding aan vooraf is gegaan, de voorzitter dankt iedereen die er aan mee gewerkt heeft. Er zijn een aantal afspraken gemaakt om deze virtuele vergadering op een goede manier te laten verlopen die door de voorzitter nog even herhaald worden.

De gemeenteraad wordt geopend om 20:03 uur door de voorzitter.

Via het afroepen van alle gemeenteraadsleden worden de aanwezigheden opgenomen.

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 24 februari 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 24 februari 2020 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 24 februari 2020 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Door middel van loting wordt raadslid Pim Van der Linden aangeduid om de stemming aan te vangen.

 

 

Raadslid Marc Haseldonckx heeft een aantal vragen bij het verslag van de gemeenteraad van 24 februari. Er werd toen gevraagd of er een prioriteitenlijst voor de wegen was waarop schepen Roger Van Aperen heeft geantwoord dat dit het geval was en dat dit op de eerstvolgende commissie openbare werken zou worden behandeld worden. Dit wil raadslid Marc Haseldonckx graag in het verslag mee opgenomen zien. Schepen Roger van  Aperen bevestigt dat hij dit inderdaad zo aangehaald heeft, dus dat dit zeker mee in het verslag kan worden opgenomen. Maar hij maakt wel duidelijk dat er in tussentijd nog geen commissie openbare werken bij elkaar is gekomen

 

Raadslid Marc Haseldonckx heeft bij de behandeling van de aankoop van het stuk grond in de verkaveling Capuciene Bossche gevraagd naar het bestaan van een schattingsverslag. En of het wel juridisch correct is om deze aankoop te laten besluiten zonder dat er een schattingsverslag aanwezig is. Het schattingsverslag werd door de algemeen directeur aan alle gemeenteraadsleden bezorgd.  Raadslid Marc Haseldonckx vermeldt dat er twee verschillende schattingsverslagen zijn waarbij er eentje dateert van 2015 en een andere van 2016. Dit laatste werd echter bij IOK in het postregistratiesysteem ingeschreven in 2015, wat uiteraard vreemd is.

Ook raadslid Fons Jacobs heeft de schattingsverslagen bekeken die door de algemene directeur werden bezorgd en daarbij valt het hem op dat er wel een erg groot verschil is tussen de bedragen van de twee schattingen, met een verschil van 5 jaar tijd. Hij vraagt zich af hoe deze verschillen in prijs te verklaren zijn.

Schepen Roger Van Aperen vond het ook opvallend dat er zo’n groot verschil zat in de bedragen. Hij bevestigt dat de stad inderdaad goed onderhandeld heeft over deze aankoop. Maar anderzijds is ook IOK heel bereidwillig geweest om deze gronden te verkopen. IOK was immers al langere tijd aan het proberen om deze gronden van de hand te doen, zonder succes evenwel, dus ook voor hen was dit een goede verkoop.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt ook naar de stand van zaken van een aantal afspraken die op de gemeenteraad van februari werden gemaakt. Werd er al onderhandeld over de parking Jan Van Cuyck met de kerkfabriek, en is hier al een resultaat over? Is de proefperiode voor de inzet van de bewakingsfirma in de transportzone Meer al uitgevoerd en wat is hier het resultaat over? Daarnaast heeft de burgemeester zich geëngageerd om met de politie te overleggen over het willekeurig parkeren van camionettes in de Gelmelstraat. Ook daar wil raadslid Marc Haseldonckx graag een terugkoppeling over.

Schepen Roger Van Aperen verduidelijkt dat er nog geen overleg geweest is met de kerkfabriek. De financieel directeur is door ziekte langere tijd afwezig geweest en aangezien hij best mee rond de tafel zit tijdens deze gesprekken, moet dit overleg nog ingepland worden.

Burgemeester Marc Van Aperen licht toe dat voor de proefperiode van de bewakingsfirma in de transportzone alles klaar staat. De borden zouden normaal gesproken deze week geplaatst worden, maar er werd afgesproken om deze proefperiode uit te stellen tot na de coronamaatregelen. Immers dan pas zal de situatie aan de grens genormaliseerd zijn en kan er in normale omstandigheden een test worden uitgevoerd.

Burgmeester Marc Van Aperen geeft aan dat hij het aspect van het parkeren van camionettes in de Gelmelstraat nog moet opnemen met de korpschef. Er zijn de afgelopen weken andere prioriteiten geweest, maar hij bevestigt wel dat het op zijn ‘to do–lijstje’ staat.

 

 

Schepenen Michel Jansen, Arnold Wittenberg en Jos Martens wensen zich te onthouden omdat ze niet aanwezig waren op de gemeenteraad van 24 februari 2020.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Michel Jansen, Arnold Wittenberg en Jos Martens)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 24 februari 2020 worden goedgekeurd.

 

 

INFOBLOK

 

Burgemeester Marc Van Aperen vraagt het woord voor een toelichting over de coronamaatregelen.

De hele wereld is in de ban van het coronavirus, en ook wij in Hoogstraten ontsnappen hier helaas niet aan. Daarom wil de burgemeester graag eerst een toelichting geven over de maatregelen die het stadsbestuur tot nog toe heeft genomen.

Niemand kan zijn ogen geloven wanneer hij ziet wat er allemaal gebeurt en iedereen ziet met lede ogen welke ravage het coronavirus aanricht. Sinds vrijdag de dertiende maart, toen de federale regering drastische maatregelen afkondigde, is België als het ware in staat van oorlog; we leveren een ongelijke strijd tegen de venijnige en geniepige vijand met de naam corona. Een week eerder, op vrijdag 6 maart, hebben we onze eerste crisisvergadering gehouden om te bespreken welke maatregelen we gingen treffen in ons WZC. Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt.

Op 11 maart hebben we in Antwerpen ons eerste overleg gehad samen met de burgemeesters en de gouverneur. Sindsdien hebben we 2 à 3 keren per week deelgenomen aan een videoconferentie met de gouverneur en de provinciale crisiscel. In totaal waren dat tot nog toe 7 vergaderingen om de maatregelen die door de federale en Vlaamse overheid waren genomen, te duiden en te verfijnen en de impact ervan op de lokale werking te vertalen.

Sinds 6 maart hebben we met de gemeentelijke crisiscel 15 keren vergaderd. Onze speciale aandacht ging en gaat nog steeds naar ons woonzorgcentrum en de hele campus Stede Akkers, omdat hier onze meest kwetsbare inwoners wonen. We willen met alle mogelijke middelen vermijden dat het coronavirus onze bewoners en onze personeelsleden treft.

Tot nog toe zijn we daar gelukkig en godzijdank goed in geslaagd. Tot op heden is er geen enkele van onze bewoners besmet geraakt; twee van onze medewerkers helaas wel, maar die zijn beiden aan de beterhand en zij hebben geen andere personeelsleden besmet. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe enorm onze medewerkers zich inzetten in deze moeilijke en vermoeiende tijden. Het is ongelofelijk hartverwarmend om te zien hoeveel engagement en passie er aanwezig is bij onze mensen.

Naast het overleg op provinciaal en gemeentelijk vlak vergaderen we ook regelmatig met de intergemeentelijke veiligheidscel. Hierin zetelen de 3 burgemeesters, de korpschef, de brandweercommandant en de communicatieverantwoordelijken van onze politiezone Noorderkempen en ook een afgevaardigde van het Rode Kruis. Sinds onze eerste vergadering op 14 maart hebben we met deze groep al 8 keren vergaderd.

De burgemeester maakt duidelijk dat zo dadelijk de schepenen gaan toelichten welke maatregelen er genomen zijn om de crisis zoveel mogelijk te beheersen en de opmars van het virus in te perken.

10 dagen geleden hebben we jullie via een mail van onze algemeen directeur een overzicht bezorgd van de maatregelen die Hoogstraten heeft genomen in de strijd tegen corona.

We geven jullie vandaag graag een update:

-Het zijn alle maatregelen die het stadsbestuur heeft genomen vanaf 12 maart tot vandaag om aan de coronacrisis het hoofd te bieden. Het merendeel van deze maatregelen werden via richtlijnen opgelegd door de hogere overheden. Uiteraard komt het het lokaal bestuur toe om deze richtlijnen in hanteerbare acties en ingrepen te vertalen, afgestemd op de Hoogstraatse realiteit.

-Het overzicht is per thema of dienst opgebouwd, heel wat van deze informatie is ook op onze website terug te vinden die op geregelde tijdstippen aangepast wordt met nieuwe info.

Schepen Roger Van Aperen krijgt het woord en geeft een toelichting bij het aspect zorg.

Woonzorgcentrum

Vanaf 12 maart werd door de hogere overheden opgelegd om alle woonzorgcentra en dagverzorgingscentra te sluiten om de meest kwetsbare groep (ouderen) te beschermen. Ook woonzorgcentrum Stede Akkers en het dagverzorgingscentrum (DVC) sloten tijdelijk hun deuren voor bezoekers. Toegang tot het woonzorgcentrum is enkel mogelijk door medewerkers, externe medische en paramedische hulpverleners (artsen, kinesitherapeuten, apotheker, pedicure,  …), stagiairs, geregistreerde vrijwilligers en mantelzorgers die instaan voor essentiële zorgtaken.

Iedereen die het WZC betreedt, moet zich registreren bij binnenkomst en hun temperatuur opmeten. Dit geldt trouwens ook voor de zorg- en verpleegkundigen, dagelijks voor de werkdag start moeten ze hun temperatuur opnemen en noteren.

Omdat er geen bezoek is toegestaan bij de meeste bewoners (enkel bij palliatief-terminale bewoners), mag er logischer wijs ook geen was meer gehaald en gebracht worden in de kamers. Daarom werd er een systeem op poten gezet waarbij vuile en propere was kan afgegeven worden, vaak in combinatie met kleine attenties voor de bewoners. Vanaf zaterdag 28 maart wordt de verdeling van de was boven aan de ingang van het onthaal gedaan in daarvoor opgestelde tentjes. Op die manier willen we de verdeling van de was bundelen op een aantal vaste momenten en op zo’n manier dat de social distanceregels beter kunnen gevolgd worden.

De paramedische dienst zet zich in om bewoners via digitale weg contact te laten houden met familie en vrienden. Daarvoor zijn tablets en smartphones ter beschikking en onze medewerkers faciliteren dit mee.

Op geregelde tijdstippen wordt er met bewoners en familie gecommuniceerd over de geldende richtlijnen en eventuele wijzigingen, zowel via mail als telefonisch.

De aanpak en werkwijze over de verzorging en de bescherming van personeel en bewoners wordt onder coördinatie van de CRA (coördinerend arts) gedaan. Ook daar worden heel geregeld de richtlijnen over de concrete handelingen voor zorgkundigen en verpleegkundigen bijgestuurd.

Er geldt een opnamestop in het WZC zolang de maatregelen gelden, tenzij het echt niet anders kan (bv. mensen die uit het ziekenhuis komen en anders niet kunnen opgevangen worden).

Vanaf begin april werd de organisatie van een cohortzorg op gang getrokken, deze vorm van zorg heeft tot doel besmette bewoners af te zonderen in een aparte ruimte om op die manier verdere besmetting te vermijden en de zorg voor deze bewoners te centraliseren. De cohortzorg zal in het dagverzorgingscentrum worden opgezet. De concretisering van een dergelijke zorgeenheid wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid via een draaiboek aangeleverd en moet door het lokaal bestuur in hanteerbare richtlijnen worden omgezet.

Lokaal dienstencentrum

Het lokaal dienstencentrum is gesloten en alle activiteiten die er normaal plaatsvinden, zijn vanaf vrijdag 13 maart geschrapt. Ook de warme maaltijden in het dienstencentrum kunnen niet meer doorgaan. Alle abonnees zijn gecontacteerd met de vraag of ze interesse hadden in een maaltijd aan huis, voor diegenen die dit wilden werd dit in orde gebracht.

Assistentiewoningen

Op 12 maart werd elke bewoner (ook die van de bejaardenwoningen en Homiva) geïnformeerd met de geldende maatregelen in het WZC, DVC en LDC.

Bewoners die normaal ’s middags in het dienstencentrum kwamen eten, werden persoonlijk geïnformeerd over het sluiten van het dienstencentrum. Aan hen werden de mogelijkheden van maaltijden aan huis voorgelegd. Nagenoeg allemaal laten zij nu koelverse maaltijden aan huis komen, dit naar ieders tevredenheid.

Op 18 maart werd een nieuwe brief rondgestuurd met het aanbod van het meldpunt hulpvragen dat de stad opstartte – hierover straks meer. (Bekendmaking van het telefoonnummer 03 340 16 30 en het mailadres hulpvragen@hoogstraten.be). In de dagen erna werd elke bewoner opgebeld met de vraag hoe het met hen gaat. Of we hen met iets kunnen helpen, wat dan ook.  Deze telefoons worden geregeld herhaald.

Op vrijdag 27 maart werd in overleg met het team woonzorg nogmaals een brief bezorgd naar de bewoners/mantelzorgers van de serviceflats/assistentiewoningen met hoofdzakelijk herhaling van de richtlijnen. En er werd ontsmettingsgel aan de ingang van de lift geplaatst.

Schepen Faye Van Impe krijgt het woord en geeft toelichting bij de maatregelen inzake onderwijs, kinderopvang en samenleving.

Onderwijs

Vanaf maandag 16 maart zijn alle scholen gesloten. In overleg met de stedelijke diensten is er voor kinderen van de lagere school die geen laptop ter beschikking hebben, gezorgd dat ze over een ontleenexemplaar kunnen beschikken. Via Telenet werden een aantal gratis internetcodes aangevraagd. Op die manier trachten we er mee voor te zorgen dat alle kinderen over de middelen beschikken om op een digitale manier de leerstof te kunnen volgen en contact te houden met de leerkracht.

Gezinnen die niet reageerden op de bevraging, werden opgebeld.  Bij de start van de paasvakantie beschikten daarom alle gezinnen over een toestel en internet.

Voor het technische luik werd in de mate van het mogelijke nagegaan of alle kinderen/ouders de benodigde software konden gebruiken. Het gaat dan voornamelijk om Microsoft Teams en Zoom. Bij de gezinnen waar het moeilijk verliep, werd er begeleiding vanop afstand (Teamviewer, telefonisch) door de leerkracht en/of de ICT-coördinator voorzien.

Elke school voorziet in kinderopvang tijdens de schooluren voor de kinderen van ouders die een essentieel beroep uitoefenen of voor kinderen voor wie geen andere opvangmogelijkheid is. Deze opvang werd heel beperkt gebruikt.

Vanaf 30 maart wordt er in de scholen alles in het werk gesteld om na de paasvakantie op een digitale manier les te geven en dus ook nieuwe leerstof aan te reiken. Alle leerkrachten zullen na de paasvakantie overgaan tot het overbrengen van ‘essentiële leerstof’, gezien de korte tijd die nog rest. Alle uitstappen tot het einde van het schooljaar werden geannuleerd. Elke leerkracht bepaalt voor zijn of haar klas welke leerstof er nog moet worden gezien. Dit is namelijk afhankelijk van het leerjaar, hoe ver de reeds geziene leerstof al was gevorderd enzoverder.

IKO De Kunstacademie en de academie voor Muziek en Woord behoren tot de recreatieve dienstverlening en zijn gesloten.

Kinderopvang

De opvangvoorzieningen voor kinderen zijn open voor ouders die in essentiële beroepen werken of voor wie er geen andere opvang is.

De stad heeft vanaf 28 maart ook weekendnoodopvang georganiseerd voor de leeftijdsgroep geboren tussen 2008 en 2017. Ook voor deze opvang geldt dat die enkel bedoeld is voor ouders die in essentiële beroepen werken of voor wie er geen andere opvang is. De opvang wordt in het weekend verzorgd door de animatoren van Vlieg.

De gemeentelijke kinderopvang tijdens de paasvakantie (alle Vlieg-Uit-activiteiten, kleuterkampen, crea- en omnisportstages en tenniskampen) werd geschrapt. Er wordt een automatische terugbetaling voor alle activiteiten voorzien. In de paasvakantie loopt de buitenschoolse opvang door Ferm gewoon door. De richtlijnen schrijven voor om zo veel mogelijk de bestaande contactbubbels te behouden en dus niet groepen kinderen door elkaar te mixen. We hebben hiervoor gezorgd door op verschillende locaties opvang te voorzien. Hierbij worden de kinderen uit het buitengewoon onderwijs ook betrokken.

Voor de kinderen van het secundair onderwijs voorziet de jeugddienst een opvangaanbod.

Ook hier blijft de richtlijn van kracht dat alleen opvang wordt voorzien voor ouders in essentiële beroepen of omdat er geen andere opvangmogelijkheid is. Het aantal kinderen dat hier gebruik van maakt is heel beperkt.

Het team samenleving houdt telefonisch contact met de gezinnen die begeleid worden in het kader van brede gezinsondersteuning. Indien nodig stelt de gezinsondersteuner samen met het gezin een dagplanning op om ouders te ondersteunen. De dienstverlening van het project pampers en co is de hele tijd gewaarborgd gebleven. Vanuit buurtwerk wordt ook contact gehouden met de bewoners, er staat een campagne gepland in alle kwetsbare buurten van Hoogstraten. Alle inwoners zullen een plantje krijgen met een kaartje met een tekstje en de contactgegevens van de buurtwerkers.

Schepen Arnold Wittenberg geeft een toelichting bij de maatregelen die in onze stedelijke diensten werden genomen.

Stedelijke diensten

De meeste stedelijke diensten blijven werkzaam, zowel administratie als technische diensten. Daarbij worden noodzakelijke en strikte maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen en de volksgezondheid te beschermen. Het overgrote deel van de administratieve diensten hebben de mogelijkheid om thuis te werken, daarvoor werden op een recordtempo extra laptops klaargemaakt en Microsoft Teams geïnstalleerd zodat collega’s virtueel met elkaar verbonden blijven.

Sinds dinsdag 17 maart wordt er uitsluitend op afspraak gewerkt in het stadhuis, bij de dienst brede gezinsondersteuning en bij buurtwerk. Afspraken zijn enkel mogelijk voor dringende zaken en kunnen gemaakt worden via mail of telefoon.

Het algemeen telefoonnummer van de stad blijft elke werkdag bereikbaar en wordt bemand. Hier werd heel veel gebruik van gemaakt om allerlei vragen te stellen of informatie te verkrijgen. Zeker bij de invoering van nieuwe richtlijnen stond de telefoon met momenten roodgloeiend.

De recreatieve diensten werden gesloten, maar bleven wel via thuiswerk of via een andere werkinvulling aan de slag. Daarbij werden verschillende collega’s ingeschakeld om de drukke diensten (zoals het onthaal) mee te ontlasten. Concreet werden volgende diensten gesloten: gemeenschapscentrum, stedelijk museum, de Mosten, de toeristische dienst en de bibliotheek (deze laatste biedt wel de mogelijkheid om boeken te reserveren en af te halen). Voor het eigen aanbod van het gemeenschapscentrum werd er een regeling getroffen. Deelnemers, tickethouders,... zullen worden terugbetaald. Daarbij werd het advies van de bovenbouworganisaties gevolgd en werd met de gezelschappen een 25/75 regeling afgesproken voor de betaling van de uitkoopsom van de voorstellingen, indien dit niet verzet kon worden.

De bibliotheek organiseert in de hoofdbibliotheek een afhaalpunt voor boeken. Bewoners van het WZC en de serviceflats kunnen ook gebruik maken van dit afhaalpunt. Met vrijwilligers worden deze boeken aan huis geleverd, indien nodig. Op de website staat het volledige digitale aanbod van de bib met kijk en luistertips, fundels, GoPress, … en ook links naar voorleesfilmpjes.

De cadeaubonnen van stad Hoogstraten die zouden vervallen tussen 1 maart en 30 juni worden automatisch verlengd tot 30 september. De financiële afhandeling van de cadeaubonnen, die momenteel nog in het bezit zijn van handelaars en horecazaken, werd gewaarborgd door een extra procedure.

De stad annuleert alle activiteiten die ze zelf organiseert. Vergaderingen, evenementen,… met externen die normaal gezien doorgingen worden uitgesteld of geannuleerd. Dat geldt ook voor de adviesraden. Indien mogelijk en nodig kunnen sommige vergaderingen op een virtuele manier plaatsvinden.

Schepen Jos Martens geeft een toelichting bij de sociale dienst.

Sociale dienst

De sociale dienst werkt grotendeels op afspraak, maar voor mensen die geen computer of telefoon hebben wordt er ook hulp ter plekke aangeboden door een maatschappelijk werker die permanentie houdt. De bestaande steun blijft verder lopen en ook de begeleidingstrajecten worden telefonisch verdergezet. Daarnaast hebben de medewerkers van de sociale dienst de cliënten duidelijk geïnformeerd over de maatregelen die gelden. Zeker voor de bewoners van de lokale opvanginitiatieven is afzonderlijke communicatie nodig. Die werd persoonlijk aan hen overhandigd en de affiches werden aan de appartementsblokken van de Mouterij opgehangen. Ze worden ook twee keer per week telefonisch gecontacteerd en daarbij worden de richtlijnen herhaald.

Burgemeester Marc Van Aperen vult aan welke maatregelen er voor economie zijn genomen.

Dienst economie

De richtlijnen schrijven voor dat bedrijven verplicht zijn om telewerk te organiseren voor elke functie waar dat mogelijk is. Bedrijven waar dat niet mogelijk is, kunnen verder werken als ze ‘social distancing’ strikt respecteren. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten ze hun deuren sluiten. Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. De lijst van essentiële diensten werd bepaald door de federale overheid.

Ook het merendeel van de winkels, handelszaken en horeca-aangelegenheden zijn verplicht te sluiten. Op de website van Beleef Hoogstraten is een lijst terug te vinden van handelszaken in Hoogstraten die geopend blijven of waar je bestellingen kan plaatsen. De website van Stad Hoogstraten linkt door naar de website van Beleef Hoogstraten.

Naar alle bedrijven, en ook heel specifiek naar alle land- en tuinbouwers, die seizoensarbeiders in dienst hebben, werd aparte communicatie gevoerd. We hebben dit eerst besproken met de directeur en met de voorzitter van Coöperatie Hoogstraten en ook met enkele individuele tuinders. In deze communicatie werd uitdrukkelijk opgeroepen om hun werknemers grondig te informeren over de maatregelen, daarbij werden ook affiches ter beschikking gesteld in het Roemeens en het Pools. Deze anderstalige affiches werden ook op cruciale plaatsen zoals voedingswinkels, frituren, apothekers, krantenwinkels, … opgehangen om ook deze doelgroep zo duidelijk mogelijk te informeren.

Vorige week hebben we affiches bezorgd aan alle ijssalons, frituren en afhaalrestaurants waarmee we de klanten willen sensibiliseren om afstand te houden, niet in groep te blijven staan en hun aangekochte frietjes en ijsjes thuis op te eten. We gaan de sensibilisering blijven herhalen.

Voor wat betreft de democratische besluitvorming maakt burgemeester Marc Van Aperen duidelijk dat het college en het vast bureau zijn blijven vergaderen, vanaf de start van de maatregelen gebeurde dit op een virtuele manier via Microsoft Teams.

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 23 maart werd uitgesteld omdat een live vergadering niet aan te raden was en er op korte termijn geen oplossing was om dit virtueel te doen. Ondertussen heeft de ICT-dienst hard gewerkt aan een manier om de gemeenteraadszitting vandaag te laten doorgaan.

Het bijzonder comité van de sociale dienst vergaderde op 16 maart nog live, maar in een ruim vergaderlokaal, zonder aanwezigheid van de maatschappelijk assistentes en niet met alle leden aanwezig. Voor het geplande comité van 20 april wordt een virtuele oplossing gezocht.

Interne communicatie

Van bij het begin van de crisis is ervoor gekozen om op een heel open manier met onze medewerkers te communiceren. Op regelmatige tijdstippen is er via mail communicatie gevoerd naar alle medewerkers over de gehanteerde maatregelen en richtlijnen en wat de impact op het dagelijkse werk is.

Externe communicatie

Onze communicatiedienst draait sinds de start van deze crisis op volle toeren en is bijna uitsluitend bezig met crisiscommunicatie. Op basis van de algemene richtlijnen en maatregelen wordt de informatie via de website van de stad met de burgers gedeeld en voortdurend aangepast. Daarnaast worden er ook op regelmatige basis via Facebook berichten gedeeld. Daarbij zoeken we naar een evenwicht tussen informatie, sensibiliseren maar ook aandacht voor de talrijke solidaire acties van de Hoogstraatse bevolking.

Naast het algemeen telefoonnummer van de stad waar je terecht kan met allerlei concrete en praktische vragen, werd er een meldpunt voor hulpvragen opgericht. Dit wordt bemand door de collega’s van het lokaal dienstencentrum en je kan er als kwetsbare persoon terecht met allerlei hulpvragen waar de medewerkers een antwoord of oplossing voor zoeken. Vanaf 1 april werd er ook een online platform “Hoogstraten helpt” gelanceerd om zo de vragen en het aanbod van vrijwilligers aan elkaar te linken.

Tussen 17 maart en 10 april werden er op het meldpunt voor hulpvragen 158 vragen formeel geregistreerd. Het aantal oproepen stagneert intussen op 5 tot 10 per dag.  Er hebben zich inmiddels 56 kandidaat vrijwilligers gemeld waarvan 16 via de hulplijn en 40 via het online platform Hoogstraten Helpt. Kwetsbare inwoners worden door het meldpunt hulpvragen proactief opgebeld en worden opgevolgd.

Daarnaast werd er ook ingezet op heel wat specifieke communicatie op maat van een bepaalde doelgroep, zoals uit bovenstaande ook blijkt. Zo werd ook de doelgroep niet uit het oog verloren die haar informatie nog steeds uit gedrukte bronnen haalt. De communicatiedienst maakte een speciaal Info’zine over de coronamaatregelen. Daarnaast werd ook de normale aprileditie van Info’zine gemaakt. Die had als bijzonder doel om de risicogroepen die aan huis zijn gekluisterd een hart onder de riem te steken.

Na deze uitgebreide toelichting van het college, wil raadslid Maarten Leemans hierover nog een vraag stellen. Hij had dit voorbereid als een mondelinge vraag maar het sluit goed aan bij deze toelichting. De informatie over het gemeenschapscentrum klopt volgens hem niet helemaal.  Enkele weken geleden kregen de bezoekers van de afgelaste voorstellingen in ons GC een e-mail waarin ze voor een keuze werden gesteld: of de terugbetaling van hun tickets, of  het doneren aan het getroffen theatergezelschap, in ruil kregen ze dan wel gratis 2 drankjetons voor de GC-theaterfoyer en de seizoenskrant 2020-2021. Dit zou een begrijpelijke en mooie oproep zijn voor een vzw of een privé-initiatief, aangezien deze zalen voor hun inkomsten volledig afhankelijk zijn van inkomgelden en dus door het annuleren van de concerten en voorstellingen veel inkomsten verliezen en toch met grote kosten blijven zitten. Maar voor raadslid Maarten Leemans gaat dat niet op voor het gemeenschapscentrum. De artiesten worden sowieso vergoed voor de annulatie en de gemaakte kosten (75%). Dat er dus beroep wordt gedaan op de goodwill van de toeschouwer ‘zodat de gezelschappen het hoofd boven water kunnen houden’ is een krasse uitspraak die niet eens klopt. Het is inderdaad door overmacht niet verplicht om tickets terug te betalen. Maar als we zien dat zelfs een private zaal als de Singer van bij het begin communiceert om alle tickets terug te betalen, dan vind  het raadslid het onbegrijpelijk dat wij als gemeente niet kiezen om zowel de artiesten als de toeschouwers correct te vergoeden of terug te betalen. Als mensen kiezen om hun tickets niet te laten terugbetalen, komt dat niet ten goede van de artiesten, maar dient het om een klein gaatje in de gemeentekas te vullen. Moeten we echt op die manier besparen voor enkele honderden euro’s?

Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat het een bewuste keuze is om mensen inderdaad hun geld terug te geven voor de geannuleerde voorstellingen. Maar als mensen er voor kiezen om hun ticket niet terugbetaald te krijgen, dat wordt dat bedrag gebruikt om de uitkoopsom van de theatergezelschappen te helpen betalen.

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts merkt dat er nu dus dieper wordt ingegaan op de maatregelen en dat het daardoor ook een goed idee is om nu het bijkomende agendapunt dat door de fractie CD&V werd ingediend te behandelen. Ze geeft toelichting bij dit agendapunt.

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Sociaal-Economisch relanceplan.

 

MOTIVERING

 

Bijkomend agendapunt gemeenteraad 14.04.20 fractie CD&V Hoogstraten

 

Sociaal-Economisch relanceplan

 

De afgelopen weken werd de focus gelegd op het beheersen van het coronavirus door verspreiding tegen te gaan. Er werden drastische maatregelen getroffen t.w.v. de bescherming van onze gezondheid. Maatregelen die we nog steeds strikt moeten toepassen. De gezondheid van eenieder staat zonder discussie op nummer 1 in elk debat!

 

We waarderen de inspanningen die ook het bestuur op dat vlak reeds heeft ondernomen en de communicatie die zij hierover momenteel voert. In dergelijke crisistijden komt er veel op u af en dienen er ook op verschillende fronten tegelijkertijd acties ondernomen te worden. Omdat het leven in een lockdown-situatie een uitdaging is voor vele mensen willen wij het bestuur toch nog extra aandacht vragen voor de meest kwetsbare inwoners. Wij willen dan ook enkele voorstellen meegeven om ze op het terrein zo snel mogelijk verder uit te werken:

 

Extra sociaal begeleidende maatregelen tijdens de lockdown:

 

• Verder uitbouw van de communicatie rond:

o Brede ondersteuningsmogelijkheden voor mensen via de sociale dienst van de stad Hoogstraten;

o Mogelijkheden voor psychische ondersteuning voor zowel medewerkers, maar ook als inwoners;

o #Hoogstratenkooptlokaal! De website beleefhoogstraten.be heeft ondertussen een pagina waar zij per handelszaak aangeven welke dienstverlening die kan garanderen. Goede start! Door nog explicieter (gebundeld) aan te geven welke zaken een onlineshop, thuislevering of afhaaldienst hebben wordt de toegang verhoogd. Bovendien dient deze pagina dan ook nog meer bekend gemaakt te worden. De Stad kan hierin een belangrijke rol opnemen. Deze maatregel is goed voor nu tijdens de lockdown, maar ook nadien!

 

• (Kwetsbare) kinderen en jongeren:

o Online voorleessessies via de bibmedewerkers of vrijwilligers. Voorlezen is altijd goed voor kinderen om te leren luisteren en begrijpen. Ook voor de taalontwikkeling voor elk kind, maar in het bijzonder voor anderstaligen, is dit belangrijk.

o Ter beschikking stellen van speel- en knutselpakketten voor kinderen in armoede. Dit kan verzameld worden eventueel via vrijwilligers of nieuw worden aangeboden.

o Voor kinderen en jongeren is de digitale wereld een onderdeel van hun cultuur. Bovendien is het een belangrijk leerinstrument, zeker in tijden van lockdown. We lezen dat via de basisscholen nagegaan is of alle kinderen beschikken over een computer en internetverbinding. Wij rekenen er op dat dit in alle (gemeente en vrije) basisscholen door de gemeente is bevraagd en verholpen, waardoor alle kinderen nu gegarandeerd kunnen rekenen op deze infrastructuur. Indien dit nog niet zo is, wordt hier best nog extra op ingezet. Daarbij stellen wij ook voor dat er ingezet wordt op buddy’s die deze kinderen/gezinnen begeleiden in het gebruik. Daarnaast lijkt het ook belangrijk om de brugfiguren of andere bijkomende vrijwilligers in te zetten voor online huiswerkbegeleiding. Dit laatste is zeker belangrijk indien na de paasvakantie de lockdown nog wordt verlengd.

 

• Senioren:

Er is een team opgestart waar je terecht kunt met alle vragen. Zij bellen ook regelmatig met de bewoners op de site Stede Akkers en/of senioren die men ook kent vanuit de werking LDC of het huisbezoekenteam. Top! Er zijn echter vele senioren die thuis verblijven en waarvoor de lockdown niet evident is. Mensen die vaak ‘onzichtbaar’ zijn. Vandaar het voorstel om, eventueel ondersteund door vrijwilligers, een ‘Telefoonster’ op te starten. De telefoonsterren bellen alle 80-plussers op om te polsen hoe het met hen gaat. Afhankelijk van het aantal medewerkers kan de groep misschien uitgebreid worden tot 70-plussers.

Zoals gesteld, alle begrip voor de strikte maatregelen ten voordele van onze gezondheid. Anderzijds kunnen we er niet omheen dat de maatregelen een grote sociale- economische impact hebben. Het zal ook een uitdaging zijn om na de harde maatregelen de economie en het sociaal-maatschappelijk gebeuren terug in zijn plooien te laten vallen. We moeten dan ook voorzichtig durven vooruit kijken naar de toekomst, na het coronatijdperk, en steun bieden aan wie getroffen is. Het zijn immers de lokale horecazaken, winkels, ondernemers, crèches, organisatoren van evenementen,… die Hoogstraten mee maken tot een sterke gemeente waar we zo fier op zijn. Vanuit de hogere overheid zijn er al heel wat maatregelen genomen om de economische impact te verzachten denk maar aan: tijdelijke werkloosheidspremie, hinderpremie, compensatiepremies, noodfonds,… Wij zijn blij met deze genomen maatregelen en moedigen de hogere overheid aan om de aandacht scherp te houden om in te spelen op de vragen vanuit diverse sectoren. Anderzijds beseffen we dat deze bovenlokale maatregelen onmogelijk alle negatieve socio- economische impact kunnen compenseren. Bovendien zijn er ook heel wat zaken waarin ook de lokale overheden een belangrijke verantwoordelijkheid kunnen/moeten nemen. Daarom dat wij het bestuur een sociaal-economisch relanceplan vragen. Een plan waarmee lokale ondernemers, het verenigingsleven en de koopkracht van onze gezinnen wordt versterkt!

 

Door het beleid van de afgelopen jaren kunnen we stellen dat wij een financieel sterke gemeente zijn. De schulden zijn de afgelopen jaren sterk afgebouwd en er is een budget… De stad Hoogstraten is dan ook het best geplaatst om ondersteunende maatregelen te nemen t.a.v. gezinnen, ondernemers en verenigingen die door de bovenlokale maatregelen niet of onvoldoende ondersteuning genieten.

Naast het niet innen van gemeentelijke belastingen en het garanderen van de uitbetaling van subsidies aan Hoogstraatse verenigingen, stelt CD&V dan ook voor om nu reeds een noodfonds van € 1.000.000,00 vrij te maken met concrete maatregelen. Het is belangrijk dat inwoners, ondernemers en verenigingen zo snel mogelijk een duidelijk perspectief krijgen om ook hun toekomst verder te kunnen uitbouwen.

Gezien de totale impact van de crisis, alsook de bovenlokale maatregelen nog niet volledig in kaart kunnen gebracht worden, is het ook belangrijk dat er budget wordt vrijgehouden van het fonds om in overleg te gaan met diverse sectoren en organisaties om te kijken waar volgens hen de hoogste noden in ondersteuning nodig zijn. Hierbij denken we aan alle economische sectoren, Hoogstraatse verenigingen, scholen, VDAB,…

 

RELANCEPLAN

 

1. Niet innen van gemeentelijke belastingen voor horeca, middenstand en bedrijven

 

Horeca:

 

Belasting op openhouden na sluitingsuur (GR 16/12/2019)

 

Maatregel: dit jaar geen inningen te doen en/of de geïnde bedragen terug te storten ter ondersteuning van de lokale horeca.

 

Belasting: Jaarlijkse belasting ten laste van de uitbaters die hun drankgelegenheid openhouden na het door het politiereglement vastgestelde sluitingsuur: ✓ 12,5 €/uur verlenging/dag ✓ 400 €/jaar voor het openhouden tot 04:00 voor inrichtingen waar niet gedanst wordt ✓ 1900 €/jaar voor het openhouden tot 04:00 voor inrichtingen waar gedanst wordt

 

• Belasting terrassen (GR 16/12/2019)

 

Maatregel: dit jaar geen inningen te doen en/of de geïnde bedragen terug te storten ter ondersteuning van de lokale horeca.

 

Belasting: De belasting is ondeelbaar en voor het ganse jaar Per begonnen m², met een minimum van 25€: ✓ Lodewijck de konincklaan, Heilig Bloedlaan, Vrijheid, Van Aertselaerplein, Dreef: 10€/m² ✓ Overige straten: 5€/m² Lokale middenstand (winkels, horeca en dienstverlenende bedrijven)

 

• Belasting op promotiemateriaal op de openbare weg

 

Maatregel: dit jaar geen inningen te doen en/of de geïnde bedragen terug te storten ter ondersteuning van de lokale middenstand.

Belasting: 12€/m²/jaar met een minimum van 50€

 

Markten en kraamhouders:

 

• Retributie ambulante handel (GR 16/12/2019)

 

Maatregel: Voor het jaar 2020 geen inningen te doen en/of geïnde bedragen terug te betalen ter ondersteuning van de marktkramers.

 

Retributie: ✓ Vaste kramen: 1€/m²/dag ✓ Mobiele kramen: 2,5 €/m²/dag Retributies worden eisbaar zodra het openbaar domein wordt ingenomen. • Retributie standplaatsen markt (16/12/2019) Maatregel: dit jaar geen inningen te doen en/of de geïnde bedragen terug te storten ter ondersteuning van de marktkramers en de Hoogstraatse markt. Retributie: ✓ Jaarabonnement: 0,5€/maand marktdag, per strekkende meter, te betalen tijdens de eerste maand van het dienstjaar ✓ Half-jaar abonnement: 0,75€/maand marktdag, per strekkende meter, te betalen eerste maand van de periode ✓ Per maand: 1,25€/maand marktdag, per strekkende meter, maandelijks te betalen bij de inname

 

• Kermisreglement

 

Maatregel: Voor de kermissen die niet zouden kunnen doorgaan wordt het abonnement verlengd met 1 jaar. Motivering voor het niet innen van gemeentelijke belasting: Door de verplichte maatregelen moesten horecazaken en de (niet essentiële) winkels al minstens 5 weken gesloten worden en mochten marktkramen niet openen. Dit wil zeggen dat deze ondernemers ook grote inkomstverliezen kenden. Indien de inventarisatie van gelijkaardige gemeentelijke belastingen niet volledig zou zijn, is het uiteraard de bedoeling voor de niet opgenomen belastingen/retributies een gelijkaardige maatregel toe te passen. (De lijst op de website van de stad is niet volledig)

 

2. Garanties op uitbetaling van gemeentelijke subsidies aan organisaties en verenigingen

 

Maatregel: pragmatisch toepassen van de subsidiereglementen waar een motivering van de werking wordt gevraagd om gebruik te kunnen maken van de (basis)subsidie. Indien verenigingen/organisaties hun werking/activiteiten onvoldoende kunnen motiveren in het jaar 2020, maar dit wel kunnen op basis van het jaar 2019, wordt de subsidie gegarandeerd en uitbetaald op basis van de gegevens van 2019.

 

Motivering: Verenigingen en organisaties (jeugd, sport, cultuur, socio-culturele infrastructuur,…) kunnen jaarlijks een subsidieaanvraag indienen. Deze subsidies geven ondersteuning in hun basiswerking en zijn vaak dan ook cruciaal om hun goede werking te blijven garanderen. Via onze subsidiereglementen worden verenigingen of organisaties vaak gevraagd een gemotiveerde subsidieaanvraag in te dienen. bv socio- culturele infrastructuur, sport,… Doordat alle activiteiten waarbij meerdere mensen zich verenigen al minstens 5 weken verboden zijn, zouden organisaties in problemen kunnen komen met de motivering van hun werking.

 

3. Hoogstraats noodfonds van € 1.000.000,00

 

Maatregel: Budgettair wordt een noodfonds uitgetrokken van 1.000.000,00 euro. Maatregelen 4, 5, 6, 7, 8 en 9 uit dit relanceplan kunnen hiermee gefinancierd worden. De overige maatregelen dienen verder uitgewerkt te worden in overleg met alle economische sectoren en organisaties. Hiervoor wordt een lokale task force opgericht waarbij ook elke politieke fractie, vertegenwoordigd in de gemeenteraad, is afgevaardigd.

Motivering: Zie inleiding van deze nota. Om het lokaal sociaal-, economische leven zo snel mogelijk te laten herademen na de crisis. Naast de bovenlokale ondersteuningsmechanismen hebben de lokale besturen een belangrijke rol hierin. Een aantal maatregelen kunnen al heel concreet worden beslist. Doordat zowel de crisis als de bovenlokale maatregelen nog evolueren is het belangrijk om ook nog ruimte te houden voor bijkomende maatregelen. Om de juiste afwegingen te kunnen maken en voldoende (politiek) draagvlak te hebben voor deze bijkomende maatregelen wordt een task force opgestart.

 

4. Hoogstraatse cadeaubon van € 10,00 voor elke inwoner

 

Maatregel: Elke inwoner van Hoogstraten ontvangt een Hoogstraatse cadeaubon die hij/zij kan besteden bij de lokale handelaars.

 

Motivering: Door deze injectie van € 210.000,00 trekken we het lokaal economisch leven na de crisis zo snel mogelijk terug op gang. Elk gezin wordt versterkt in zijn koopkracht bij onze eigen lokale ondernemers. Het systeem van de Hoogstraatse cadeaubon (VVV) is een goed uitgewerkt systeem dat reeds zijn nut heeft bewezen en waarbij ook het toeristisch beleid (via VVV) nog een extra duw in de rug krijgt.

 

5. Doorstart-promobudget t.v.v. Lokale economie en toerisme

 

Maatregel: Om de lokale economie en ons toeristisch aanbod een snelle doorstart te kunnen laten nemen na het opheffen van de coronamaatregelen worden extra acties uitgewerkt waar onze lokale economie en het toeristisch aanbod in de kijker worden gezet.

 

Motivering: De economie en het toerisme heeft door de verplichte maatregelen volledig stilgelegen. We moeten deze dus zo snel mogelijk terug op gang trekken. Bovendien lonkt er een extra potentieel aan mensen die dichterbij huis op vakantie zullen gaan. Hierop moet Hoogstraten ook zeker maximaal inzetten.

 

6. € 5000,00 voor ’t Verzetje en de lokale voedselbank

 

Maatregel: Eenmalige subsidie in de vorm van Hoogstraatse cadeaucheques van € 5000,00 aan enerzijds ’t Verzetje en anderzijds aan de Lokale voedselbank.

 

Motivering: Twee Hoogstraatse vrijwilligersorganisaties (’t Verzetje en de voedselbank) zetten zich specifiek in voor de meest kwetsbare inwoners in Hoogstraten. Het aantal inwoners die in een precaire situatie terechtkomen door deze crisis is reëel en bovendien is deze crisis bijzonder moeilijk voor zij die reeds in een kwetsbare situatie zaten. Door de subsidie uit te betalen in Hoogstraatse cadeaucheques investeert deze subsidie ook in onze lokale ondernemers.

 

7. Buurtfeestbudget wordt verhoogd van € 150,00 tot € 200,00

 

Maatregel: Elk gebuurte heeft bij zijn eerstvolgende buurtfeest recht op een subsidie van € 200,00 i.p.v. € 150,00, waarvan € 50,00 Hoogstraatse cadeaucheques zijn.

 

Motivering: Het sociaal leven werd gedwongen op een laag pitje te draaien, daarnaast worden buurtfeesten vaak gesteund door de lokale economie die door de crisis ook onder druk staat. Door € 50,00 extra Hoogstraatse cadeaucheques aan te bieden, wordt de koopkracht van het gebuurte versterkt, maar tegelijk ook een gegarandeerde ondersteuning aan onze lokale ondernemers.

 

8. Tussenkomst in infrastructuurkosten voor verenigingen

 

Maatregel:

• Het stadsbestuur stelt zijn infrastructuur verder in het jaar 2020 gratis ter beschikking van erkende Hoogstraatse verenigingen.

• Het stadsbestuur neemt de sportinfrastructuurkost (contracten met de scholen) volledig op zich voor de periode dat de verenigingen geen gebruik mochten maken van de sporthallen. • Erkende Hoogstraatse verenigingen die zelf beschikken over infrastructuur (eigendom), met weggevallen inkomstenbronnen in de maanden dat de coronamaatregelen gelden, ontvangen een eenmalige tussenkomst van € 500,00.

• Verenigingen die infrastructuur dienen te huren bij derden (niet gemeente) ontvangen een eenmalige tussenkomst van € 500,00.

 

Motivering: Infrastructuur is vaak een gewichtige kostenpost voor vrijwilligersverenigingen. Verenigingen die gebruik maken van infrastructuur dienen elk jaar diverse acties (vb. wafelverkoop, spaghettidagen, fuiven,…) te ondernemen om het nodige budget daarvoor te hebben. Vaak wordt ook gerekend op sponsoring vanuit de lokale economie die door de crisis ook onder druk staat.

 

9. Compensatie voor afgelaste evenementen

 

Maatregel: Erkende Hoogstraatse Verenigingen die een occasioneel evenement (georganiseerd door louter vrijwilligers) hebben moeten afgelasten door de verplichte coronamaatregelen ontvangen eenmalige subsidie van € 500,00 (deur aan deur verkopen) en € 1.500,00 (andere evenementen).

 

Motivering: De Hoogstraatse erkende verenigingen organiseren regelmatig een occasioneel evenement (niet hun basiswerking) om extra middelen in het laadje te krijgen. Deze budgetten zijn noodzakelijk om hun basiswerking te kunnen financieren. Als dit evenement dan niet kan doorgaan is dit een serieuze streep door de rekening en komen de verenigingen en/of de toegankelijkheid van de verenigingen onder druk.

 

10. Good practices duurzaam verder uitrollen/ondersteunen

 

Maatregel: De goede praktijkvoorbeelden worden verzameld waarbij wordt geëvalueerd en overwogen welke in de toekomst verder kunnen worden uitgerold / ondersteund.

 

Motivering: Deze crisissituatie heeft heel wat creativiteit met zich meegebracht. Waarbij van alles werd georganiseerd dat een positieve bijdrage levert aan het sociaal- economische gebeuren in Hoogstraten. Ongetwijfeld zijn er dan ook initiatieven die een positieve bijdrage kunnen leveren na deze crisis. Deze verdienen om verder duurzaam te worden uitgerold en eventueel blijvend ondersteund te worden.

 

VOORSTEL BESLISSING:

Overwegende de dwingende en bijzondere toestand door de Corona-crisis Overwegende de inhoud van bijgevoegde nota

 

De gemeenteraad beslist:

 

Art. 1. Maximaal begeleidende maatregelen te blijven uitbouwen tijdens de Corona-crisis. Voorbeelden aangehaald in deze nota worden overwogen en uitgerold indien er geen onoverkomelijke bezwaren zijn.

 

Art. 2. Het toegevoegde ‘Sociaal- Economisch Relanceplan’ goed te keuren met als maatregelen:

1. Niet innen van gemeentelijke belastingen voor horeca, middenstand en bedrijven;

2. Garanties op uitbetaling van gemeentelijke subsidies aan organisaties en verenigingen;

3. Hoogstraats noodfonds van € 1.000.000,00;

4. Hoogstraatse cadeaubon van € 10,00 voor elke inwoner;

5. Doorstart-promobudget t.v.v. lokale economie en toerisme;

6. € 5000,00 voor t’ Verzetje en de lokale voedselbank;

7. Buurtfeestbudget wordt verhoogd van € 150,00 tot € 200,00;

8. Tussenkomst in infrastructuurkosten voor verenigingen;

9. Compensatie voor afgelaste evenementen;

10. Good practices.

 

BESPREKING

 

Raadslid Tinne Rombouts geeft toelichting bij het bijkomende agendapunt dat door de fractie CD&V werd ingediend.

Na de toelichting die gebaseerd was op het eerder ingediende agendapunt, wil ze tot slot ook aansluiten bij de tussenkomst van raadslid Maarten Leemans. Ook zij vindt het niet wenselijk om aan burgers te vragen om het bedrag van hun tickets voor het gemeenschapscentrum niet terug te vragen. Dit zijn kosten die door de stad zouden moeten gedragen worden en niet door onze burgers.

 

Burgemeester Marc Van Aperen repliceert dat hij het belangrijk vindt om een verstandig beleid te voeren, niet enkel op korte termijn maar ook op lange termijn. Dat geldt zeker ook voor de actuele situatie. De impact op lange termijn van deze crisis is nog lang niet gekend, de crisis is trouwens ook nog lang niet voorbij. Het is onmogelijk te weten waar we over één à twee maanden gaan staan. Hij vindt het dan ook belangrijk om te weten wat de hogere overheden gaan doen en welke financiële aspecten van deze crisis zullen worden doorgeschoven aan de lokale besturen. Sommige van de voorstellen die in dit agendapunt naar voor werden geschoven, zijn ook al door het college bekeken. Daarbij is het belangrijk dat die goed voorbereid worden en besproken worden op relevante adviesraden. De burgemeester wil deze beslissingen niet hals over kop maken.

 

Schepen Roger Van Aperen vult aan. Hij benoemt het 10 punten plan dat hier wordt voorgelegd enkel als profileringsdrang. Dit plan werd trouwens ook al eerder op de avond aan de pers ter beschikking gesteld en dat vindt de schepen een jammere zaak. "Er is een crisis gaande waarbij mensen sterven, gezondheid moet primeren", vindt hij. Het is dan ook spijtig dat een groot deel van dit agendapunt over de toekomst gaat. Er wordt een groot bedrag van 1 miljoen EUR als noodfonds genoemd, voor de schepen is dat bedrag in het wilde weg ontstaan. Hij wil eerst het totaalplaatje in beeld brengen en dan bekijken waar de noden groot zijn. Daarnaast vindt schepen Roger Van Aperen het ook belangrijk om duidelijkheid te krijgen over welke impulsen er van de hogere overheden te verwachten zijn. Aan de lokale besturen zal zeker ook gevraagd worden om hun steentje bij te dragen aan de extra gemaakte kosten zoals bijvoorbeeld een schakelzorgcentrum. Daarbij zal er moeten bekeken worden of de stad nog de nodige financiële middelen heeft om het meerjarenplan 2020-2025 zoals vooropgesteld te kunnen uitvoeren. Er zijn in dit meerjarenplan investeringen gepland die al lang zijn uitgesteld en volgens de schepen geen legislatuur meer kunnen wachten. Een bedrag uittrekken van 1 miljoen EUR zal een gat slaan in de begroting. Dit bestuur kiest er voor om niet zo maar een voorstel in het wilde weg te doen, maar eerder een doordacht en berekend voorstel uit te werken dat niet uit de losse pols komt. Een voorstel met een warm hart voor ondernemers en voor de kwetsbare burgers.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs maakt duidelijk dat de fractie Anders akkoord kan gaan met verschillende voorstellen van CD&V, sommige zou de fractie liever wat aangepast zien en andere vindt de fractie Anders dan weer niet bespreekbaar. Maar dat kan volgens hem niet in de marge van een gemeenteraad. Daarom stelt raadslid Fons Jacobs voor om dit agendapunt nu niet te behandelen, maar wel een werkgroep op te richten. In het voorstel van CD&V wordt dit een ‘task force’ genoemd waarop alle fracties mee aanwezig zijn. Op die manier kan er samen nagedacht worden hoe de negatieve gevolgen voor de hele gemeenschap kunnen verminderd worden. En hoeft de inhoudelijke discussie nu niet op de gemeenteraad te worden bediscussieerd, dat is er allicht niet de plaats voor. Raadslid Fons Jacobs bevraagt of de gemeenteraad te vinden is voor de oprichting van een dergelijke task force met een duidelijk mandaat. Dat deze concrete bespreking onmogelijk tijdens een digitale gemeenteraad dient te gebeuren is echter ook een vaststaand feit. Het voorstel van CD&V om een lokale task force op te richten is dan ook een belangrijk startpunt van deze te nemen maatregelen en zou volgens de fractie Anders inderdaad zo snel als mogelijk dienen opgestart te worden. Om te starten zou zo’n werkgroep kunnen bestaan uit een politieke samenstelling zoals een commissie, waardoor elke fractie betrokken is; en zou deze werkgroep kunnen nagaan welke sociaal-economische geledingen deze werkgroep kunnen versterken. Het is duidelijk dat dit best zo snel mogelijk zou moeten gebeuren. In eerste instantie stelt gemeenteraadslid Fons Jacobs dan ook voor om dit agendapunt, hoe waardevol ook, nu niet te behandelen maar om akkoord te gaan tot het oprichten van een werkgroep, een commissie, een task force, …of hoe men dit ook wenst te noemen, en om die samenstelling tijdens de gemeenteraad van 27/04/2020 te bekrachtigen en om dan ook de bevoegdheden hiervan duidelijk te bepalen en/of af te bakenen. Deze coronacrisis treft de hele gemeenschap en dient dus ook door de hele gemeenschap ondersteund te worden, met als enkel doel de negatieve gevolgen van deze crisis voor de hele gemeenschap te beperken. Indien de gemeenteraad bereid is om akkoord te gaan met de oprichting van een task force dan hoeft er nu niet gediscussieerd te worden over de verschillende voorstellen uit het CD&V-plan.

 

Burgemeester Marc Van Aperen wil dat echter nu niet beslissen. Er ligt momenteel nog heel veel werk op de plank om de crisis in goede banen te leiden en bovendien heeft hij ook niet zo veel vertrouwen in een dergelijke werkgroep.

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts zegt geschrokken te zijn van een aantal reacties. Vanuit CD&V wordt de hand gereikt om mee te werken en is waardering en begrip uitgesproken voor de aanpak van de crisissituatie. Wanneer er dan verweten wordt dat er aan profileringsdrang wordt gedaan of dat er enkel wordt nagedacht over de toekomst, dan is dat een spijtige zaak. Ze verduidelijkt dat het belangrijk is om mensen hoop te geven en dat we als lokaal bestuur klaar moeten staan voor de mensen. Dit werd vertaald in een positief voorstel om onze verenigingen, burgers en kwetsbare bewoners een helpende hand toe te steken. Het bedrag van 1 miljoen EUR is niet in het wilde weg gekozen, sommige van de voorstellen zijn wel degelijk becijferd. Maar daarnaast wil de fractie CD&V ook ruimte laten voor initiatieven die inspelen op de noden. Gemeenteraadslid Tinne Rombouts heeft dan ook veel begrip voor het voorstel van raadslid Fons Jacobs om het crisisplan te bespreken via een task force, ze sluit zich daar graag bij aan.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs herhaalt dat het voorstel om een task force op te richten een verbindend voorstel is waarbij het hele bestuur wordt betrokken.

 

Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat er veel inspanningen zijn gedaan om zo duidelijk mogelijk te communiceren en de burgers op de hoogte te houden. Ook de gemeenteraadsleden werden uitgebreid ingelicht over de acties die genomen zijn. Voor de schepen is het voorstel dat hier voorligt een gebrek aan waardering voor het werk dat verzet is door de stedelijke diensten. Heel wat van de voorstellen die hier worden gevraagd  zijn al in uitvoering of daarover wordt nagedacht . Ze roept gemeenteraadslid Tinne Rombouts op om als Vlaams volksvertegenwoordiger mee te werken aan hanteerbare en uitvoerbare oplossingen voor lokale besturen. In de beleving van schepen Faye Van Impe ontbreken die momenteel grotendeels.

 

Gemeenteraadslid Herman Snoeys meent vanuit de fractie Hoogstraten Leeft dat het idee van de task force kan meegenomen worden naar het college, daar besproken worden en dan een antwoord kan worden gegeven.

 

Ook gemeenteraadslid Gert Van den Bogaert sluit zich hierbij aan, hij vindt niet dat dit vandaag moet beslist worden maar dat het wel verder onderzocht kan worden door het college.

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat hij dit aanstaande donderdag op de collegevergadering verder zal bespreken. Maar hij wil dit ook zeker bespreken met de stedelijke diensten. Daarna zal er teruggekoppeld worden. De burgemeester vult aan dat hij teleurgesteld is in deze gang van zaken. De afgelopen 5 weken heeft hij van niemand van de gemeenteraadsleden van de fractie CD&V en Anders een telefoontje gekregen of een concreet idee of voorstel van maatregelen in functie van deze crisis. Nu tijdens de gemeenteraad komt er wel ineens een hele reeks aan voorstellen. Hij spreekt het vermoeden uit dat de aanwezigheid van de pers in de gemeenteraad daarin een rol zou kunnen spelen.

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx reageert boos en staat er op dat deze tussenkomst van de burgemeester ook zo wordt opgenomen in het verslag.

 

Voorzitter Jef Vissers wil het agendapunt afsluiten.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs wil echter, nu het idee van de oprichting van de task force vandaag niet beslist zal worden, graag ook de inhoudelijke voorstellen van de fractie Anders meegeven. Concreet stelt hij voor om aan de zorgverleners die verbonden zijn aan het OCMW, en die actief zijn op de werkvloer, gaande van verpleging, verzorging, poetsdienst, logistieke dienst, …een netto maandelijkse premie toe te kennen van bv. 100 euro (voorlopig voor de maanden maart en april) gezien het deze mensen zijn die niet alleen constant op de werkvloer aanwezig waren, die het meeste gezondheidsrisico’s ondervinden en ongetwijfeld het meeste werkstress ervaren. Elke avond een applaus ontvangen is hartverwarmend, maar neemt niet weg dat ook een financiële steun zeer welkom kan zijn.

Voorzitter Jef Vissers onderbreekt gemeenteraadslid Fons Jacobs. Hij wil niet meer ingaan op de concrete aanvullende voorstellen, het agendapunt is voor hem afgesloten. Hij legt het voorstel op vraag van de gemeenteraad ter stemming voor.

 

De fractie Hoogstraten Leeft en NV-A gaan niet akkoord met het voorstel. De fractie Anders onthoudt zich, de fractie CD&V gaat wel akkoord.

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts licht het stemgedrag van CD&V toe. Er is een duidelijke appreciatie voor alle initiatieven die al genomen zijn vanuit de stad en die worden ook ondersteund. De fractie CD&V heeft zeker ook al zijn steentje bijgedragen, zelfs als de voorstellen niet altijd via de burgemeester gaan. De reactie van de meerderheid op dit voorstel wordt door de fractie CD&V beschouwd als een politieke afrekening. Het is heel jammer dat zelfs in deze crisistijd politieke spelletjes de bovenhand halen en de handen niet in elkaar worden geslagen.

 

 

BESLUIT

 

Bij 8 ja stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert) en 15 neen stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Bijgevolg wordt dit voorstel verworpen.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Aanpassing en uitbreiding van het Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten (voorheen: politieverordening overlast).

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad beschikt over de politieverordening stad Hoogstraten inzake overlast, privatief gebruik en veiligheid en gemak van doorgang op de openbare weg en openbare gezondheid en veiligheid, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 13 december 2010 en gewijzigd door de gemeenteraad van 23 december 2015, 24 augustus 2015, 24 oktober 2016 en 18 december 2017 (hierna: politieverordening overlast Hoogstraten).

 

Gezien de veranderende samenleving en de daaruit voortvloeiende gewijzigde noden, ontstaat er periodieke behoefte aan aanpassing van voormelde politieverordening. Tevens zijn er wetswijzigingen die aanleiding geven tot aanpassing en zijn er de nodige tekstuele aanpassingen, waaronder de wijziging van de titel in 'Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten', afgekort: "UGP Hoogstraten".

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikelen 119,119bis, 133 e.v., 134 en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

          De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (hierna: GAS-wet).

 

Argumentatie

 

In bijlage wordt de tekst van de UGP Hoogstraten gevoegd, met in het rood de wijzigingen t.a.v. de gecoördineerde versie van de politieverordening overlast Hoogstraten dd. 18 december 2017. De inhoudelijke aanpassingen voorwerp van onderhavig besluit betreffen het volgende:

          Algemene bepalingen: Artikel 7 (afstemmen op art. 45 GAS-wet);

          Afdeling I, Hoofdstuk III Vuurwerk, wensballonnen, springstoffen: Verbod op wensballonnen (Decreet van 26 april 2019 houdende reglementering op het gebruik van vuurwerk, carbuurkanonnen en wensballonnen (B.S. 17 mei 2019));

          Afdeling I, Hoofdstuk VII Diverse vormen van overlast, artikel 1.7.6.: bepaling inzake geurhinder; artikel 1.7.16.: Verbodsbepaling inzake lachgas;

          Afdeling I, Hoofdstuk IX occasionele evenementen: Beperkt aantal aanpassingen t.a.v. tekst opgenomen in politieverordening overlast Hoogstraten gecoördineerde versie zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2017 (Afdeling I, Hoofdstuk X);

          Afdeling I, Hoofdstuk X Motorclubs: Bijsturing t.a.v. tekst opgenomen in politieverordening overlast Hoogstraten gecoördineerde versie zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van dd. 24 augustus 2015 (Afdeling I, Hoofdstuk IX Vergunningsplichtige inrichtingen, Deel 1);

          Afdeling I, Hoofdstuk XI Nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie: Invoegen in UGP Hoogstraten van bestaand reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2014; Destijds werd positief advies verleend door de jeugdraad op 22 november 2013;

          Afdeling I, Hoofdstuk XII Horecazaken en Hoofdstuk XIII Andere vergunningsplichtige inrichtingen;

          Afdeling III Openbare gezondheid, Hoofdstuk IV Verdeling van reclamedrukwerk.

 

De stad staat in voor de bewaking van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en kan alle maatregelen nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen.

 

De stad is zich bewust van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de stad over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarbij de naleving wordt gehandhaafd.

 

Het is nodig om de risico’s en (het faciliteren van) problematieken die de inplanting en de uitbating van massagesalons, seksshops, seksinrichtingen, shishabars, handcarwashes, CBD-winkels, wedkantoren, spelautomatenhallen, automatenwinkels, horecazaken en motorclubs met zich kunnen meebrengen (o.a. (geluids)overlast, ordeverstoring, vervuiling, verkeersveiligheid, inbreuken op woonkwaliteit, sociale arbeidsvoorwaarden, concurrentieverstoring, voedselveiligheid, gezondheidsvoorschriften, brandveiligheid, drugs, georganiseerde criminaliteit, witwaspraktijken, (fiscale en sociale) fraude, mensenhandel, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare orde, rust, gezondheid en veiligheid en het tegengaan van openbare overlast.

 

Terzake wordt tevens verwezen naar het advies (oktober 2019-uitgiftenr. 1) zoals verleend door de lokale politiezone Noorderkempen, welk advies integraal deel uitmaakt van onderhavig besluit en welk advies wordt bijgetreden door de gemeenteraad.

 

De bestuurlijke aanpak van deze inrichtingen door de centrumsteden en door Nederland zorgt ervoor dat deze inrichtingen uitwijken naar de omliggende (grens)gemeenten en er dan ook sprake is van een verschuiving.

 

De  stad heeft de plicht toe te zien op de veiligheid van haar burgers en inwoners.

 

Het doel van deze politieverordening is om deze inrichtingen zoveel mogelijk te controleren en om de verstoring van de openbare orde, rust, gezondheid en veiligheid en openbare overlast tegen te gaan.

 

Positief advies werd verleend door de jeugdraad (dd. 6 december 2019 en 7 februari 2020), de cultuurraad (dd. 6 januari 2020), de adviesraad lokale economie (dd. 20 februari 2020), en de sportraad (dd. 10 februari 2020 en 2 maart 2020). Deze adviezen worden in bijlage gevoegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 6 maart 2020 de aanpassingen en uitbreidingen van de UGP Hoogstraten - zoals gevoegd in bijlage - ter goedkeuring voor te leggen van de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft een korte toelichting bij het uniform gemeentelijk politiereglement dat hier voorligt. Het is bedoeld om overlast te verminderen, gezondheid en hygiëne te garanderen en overtredingen te kunnen bestraffen met een GAS-boete. Het wil een instrument zijn om georganiseerde criminaliteit (o.a. voor motorclubs) te weren. Aan horeca-gelegenheden zal er een uitbatingsvergunning opgelegd worden. Aan dit reglement is lang en intensief samengewerkt tussen de diensten economie, stadsontwikkeling, de juriste, brandweer en politie en het heeft een positief advies gekregen van verschillende adviesraden. Het moet bescherming bieden aan bonafide handelaars en zal ons tegelijk in staat stellen om aan handhaving te doen voor diegenen die niet zo een goede bedoelingen hebben.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs vraagt zich af of dit reglement met terugwerkende kracht zal ingaan of dat de ingangsdatum verschuift naar 1 mei. Een tweede opmerking is dat dit uniform gemeentelijk politiereglement alleen maar uitgebreider en uitgebreider wordt, waardoor de vraag kan gesteld worden of op elke vorm van overlast die hier vermeld staat wel met evenveel energie gecontroleerd wordt. Zo merkt raadslid Fons Jacobs de laatste tijd weer heel veel reclame van makelaars op aan verkeersborden, hij ziet weer heel veel paardenuitwerpselen op de openbare weg liggen, er wordt nog steeds naar hartenlust gesluikstort, … Het is voor hem als raadslid uiteraard niet duidelijk op welke manier er wordt opgetreden tegen al dit soort “overlasten”, omdat we hier amper tot geen communicatie over krijgen, maar het is duidelijk dat heel wat zaken gewoon verder gaan gezien ze nog steeds duidelijk in het straatbeeld aanwezig zijn, juist omdat er vermoedelijk te weinig tegen opgetreden wordt. In het advies van de politie staan heel wat zaken opgesomd waarin verwittigd wordt om bij het vergunningenbeleid toch enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Het gaat dan zeer concreet over horeca, handcarwashes, nachtwinkels, massagesalons en aanverwante bedrijven, en criminele motorbendes. Gezien men blijkbaar zicht heeft op deze risicovolle ondernemingen, mogen we er dan vanuit gaan dat de huidige bestaande zaken in deze sectoren momenteel allemaal voldoen aan de wettelijke vergunningsplichten? Wordt in deze sectoren al extra gecontroleerd en zo ja, zijn er nu reeds problemen en zo ja, wat wordt er dan zeer concreet aan gedaan? Een mogelijk bijkomend voorstel zou kunnen zijn dat bij de sanctionering van sluikstorten ook werkstraffen zouden moeten kunnen opgelegd worden, zoals bvb. (een tweetal weken) sluikstorten te gaan opruimen onder toezicht van bvb. Natuurwerk. Tot slot weet gemeenteraadslid Fons Jacobs dat vorige week in het Staatsblad de mogelijkheid werd opgenomen om ook de coronamaatregelen via GAS-boetes af te dwingen. Die zijn in dit gemeenteraadsbesluit nog niet opgenomen. Mogen we dan bvb. volgende maand een nieuw uniform politiereglement met de coronamaatregelen als aanvulling ter goedkeuring voorgelegd krijgen?

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts kan begrip opbrengen voor het aangepaste uniform politiereglement dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Door een wijzigende samenleving moet er aan een dergelijk reglement ook regelmatig wijzigingen worden aangebracht. Sommige zaken werden zelfs in de praktijk ook al zo toegepast, en krijgen nu met deze aanpassing een juridische verankering. Er staat vermeld in het onderdeel occasionele evenementen dat alle uitbaters die iets gaan organiseren in hun inrichting hiervan een melding moeten doen aan de politie. Dit wordt door het raadslid zo gelezen dat dit via de eigenaar moet gebeuren. Ze vraagt zich af of dat ook echt de bedoeling is geweest. Is niet de organisator (en niet de eigenaar) verantwoordelijk om via het evenementenloket een aanvraag te doen? Gemeenteraadslid Tinne Rombouts weet naar eigen zeggen hoe dat er in terecht is gekomen, de paragraaf komt uit een tekst over motorbendes, waarbij het de bedoeling was om een meldingsplicht in te schrijven. Maar ze vraagt zich dus af of het ook effectief de bedoeling was om dat voor occasionele evenementen ook op deze manier te doen. Voor de uitbating van horecazaken wordt er een uitbatingsvergunning opgelegd. Gemeenteraadslid Tinne Rombouts legt uit dat criminele bendes onderduiken in gewone bedrijfstakken, onder andere carwashes en horecazaken zijn daar gevoelig voor. Een uitbatingsvergunning geeft handvaten in handen om bij de opstart van een nieuwe horecazaak na te kijken of het over een malafide zaak gaat. Ze vindt dit dan ook een goede zaak. Maar waarom gaan we de reeds bestaande zaken dit onderzoek opleggen? Zijn er indicaties dat er op dit moment horecazaken zijn die malafide zijn? Daarnaast vraagt raadslid Tinne Rombouts zich ook af of pop-up-zaken ook onder deze voorwaarde vallen. Raadslid Tinne Rombouts sluit zich aan bij de vraag over de timing en vraagt zich ook af of de aanvangsdatum van dit reglement verschuift naar 1 mei. Daarnaast moet misschien ook de timing voor het aanleveren van de uitbatingsvergunning worden verschoven. Dat is nu vastgelegd op 30 september, maar moet misschien gezien de huidige situatie wat herbekeken worden. Raadslid Tinne Rombouts leest dat seksinrichtingen type 2 en wedkantoren enkel meldingsplichtig zijn terwijl alle andere vergunningsplichtig zijn, ze vraagt zich af waarom dat is? In de vorige versie van dit reglement stond een artikel opgenomen dat bepaalt dat het verboden is voor een horecazaak om een bijeenkomst van een clubhuis voor motorbendes te faciliteren. Er worden vervangende omschrijvingen opgenomen in het reglement, maar voor het raadslid is het niet zo duidelijk of dit dezelfde lading dekt. Tot slot vraagt gemeenteraadslid Tinne Rombouts zich af waarom het terrassenreglement niet in het uniform gemeentelijk politiereglement werd geïmplementeerd? Is  dat een bewuste keuze geweest? Daarnaast sluit raadslid Tinne Rombouts zich ook aan bij de vraagstelling van gemeenteraadslid Fons Jacobs over het gebruik van de GAS-boete in het kader van overtredingen op de corona-maatregelen.

 

Burgemeester Marc Van Aperen formuleert een aantal antwoorden. Op sluikstorten wordt er zo veel mogelijk gehandhaafd via controles en de inzet van een camera. Hij is het er mee eens dat dit een probleem blijft, zeker ook weer de laatste weken als de containerparken dicht zijn werd er een stijging van sluikstorten opgemerkt. Voor de handhaving van de corona-maatregelen zal er niet gewerkt worden via GAS-boetes, er komt dus ook geen aanpassing op dat vlak van dit politiereglement. Het systeem van onmiddellijke inningen is volgens de politie veel efficiënter dan via GAS-boetes. Deze aanpak werd ook met de andere gemeenten in de politiezone afgestemd. Occasionele evenementen zoals tentfuiven moeten inderdaad gemeld worden, mogelijk zorgt dit voor een extra belasting bij de eigenaars maar anderzijds creëren dergelijke initiatieven ook veel overlast en daarom vindt de burgemeester het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Inderdaad werd er voor gekozen om niet alleen de nieuwe maar ook de bestaande horecazaken een uitbatingsvergunning op te leggen en dus te controleren. Heel wat horecazaken zijn met alles in orde dus dat is voor hen geen probleem. De burgemeester meent dat pop-up-zaken ook onder deze regelgeving vallen maar dat zal hij nakijken. De ingangsdatum van dit reglement wordt uiteraard verschoven naar 1 mei, maar de datum van 30 september kan volgens burgemeester Marc Van Aperen wel overeind blijven want moet haalbaar zijn. Aangezien het merendeel van de horecazaken in orde is, zou dit niet veel bijkomende inspanningen moeten vragen. Maar als er gezien de corona-situatie aanvaardbare redenen worden aangegeven voor uitstel dan zal hier uiteraard soepel mee worden omgegaan.

Waarom seksinrichtingen type 2 en wedkantoren enkel meldingsplichtig zijn, daar heeft de burgemeester geen antwoord op. Ook het artikel over het faciliteren van bijeenkomsten van een criminele bende in een horecazaak wordt door burgemeester Marc Van Aperen nog juridisch afgetoetst en zal indien nodig aangepast worden.

 

 

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De titel van de hoger aangehaalde "Politieverordening stad Hoogstraten inzake overlast, privatief gebruik en veiligheid en gemak van doorgang op de openbare weg en openbare gezondheid en veiligheid" wordt gewijzigd in: "Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten", afgekort: "UGP Hoogstraten"

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan de UGP Hoogstraten - zoals gevoegd in bijlage en integraal deel uitmakend van onderhavig besluit - goed.

Artikel 3:

Deze aanpassingen van de UGP Hoogstraten treden in werking op 1 mei 2020.

Artikel 4:

Conform artikel 40, §3 decreet over het lokaal bestuur en artikel 119, lid 3 nieuwe gemeentewet, wordt een afschrift van de aangepaste politieverordening met aangehecht protocolakkoord overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank, alsook aan de deputatie van de provincie Antwerpen. Bijkomend wordt een afschrift met aangehecht protocolakkoord overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar en de politiezone Noorderkempen.

Artikel 5:

Deze aangepaste politieverordening met aangehecht protocolakkoord wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 285 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de GAS-wet, zijnde middels publicatie op de gemeentelijke website (met registratie in het gemeentelijk register van bekendmaking) en via regelmatige verwijzing ernaar in het gemeentelijk publicatieblad.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoord op bovenstaande vragen vanuit de administratie, dit is dus niet effectief ter sprake gekomen op de zitting van de gemeenteraad:

- Rekening houdend met de specifieke wetgeving rond kansspelen en het gedoogbeleid inzake seksinrichtingen (fysiek contact), is het niet mogelijk om deze inrichtingen te onderwerpen aan een vergunning. Vandaar dat er enkel een melding wordt gevraagd.

- De uitbater/eigenaar moet enkel een melding bij de politie doen wanneer hij vermoedt dat de openbare orde in het gedrang komt. Dus niet, zoals er gesuggereerd werd bij elk occasioneel evenement.

- Er werd in de definitieve versie van uniform gemeentelijk politiereglement een aanvulling gedaan, op basis van het voorstel van raadslid Tinne Rombouts. Zo werd er net zoals in de hoofdstukken 'Occasionele evenementen', 'Horecazaken' en 'Andere vergunningsplichtige inrichtingen' ook in het hoofdstuk 'Motorclubs' de bepaling inzake de meldingsplicht opgenomen. Concreet gaat dit om artikel 1.10.11, §2. Dit is een ingreep uit voorzorg. De bepaling waarnaar raadslid Tinne Rombouts refereert was op verschillende plaatsen in het oorspronkelijk voorstel meegenomen en dekte de lading naar alle waarschijnlijkheid. Het voorstel van het artikel over de motorclubs was aangeleverd door de politie die dit op hun beurt van ARIEC had verkregen. Bedoeling was om een uniforme omschrijving te hebben in alle politiereglementen. Maar voor de volledigheid is de aanvulling dus gedaan.

Publicatiedatum: 08/05/2020
Punt bijlagen/links GR 14.04.2020 Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren van de erfpachtovereenkomst over site Pax met dekenaat Noorderkempen in functie van realisatie cultuurhuis.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het dossier van het cultuurhuis legde reeds een mooi parcours af sinds de start ervan in augustus 2016 toen het college van burgemeester en schepenen de opdracht gaf om een studietraject naar de toekomst van het gemeenschapscentrum op te starten.

 

Die studiefase van een kleine twee jaar resulteerde in een lijvig eindrapport met duidelijke

aanbevelingen en richtlijnen voor de toekomst. Deze werden gepresenteerd aan de laatste

gemeenteraad van vorige legislatuur. Toen kon de raad kennisnemen van de studie en werd het engagement uitgesproken om de realisatie van de aanbevelingen op te starten in de volgende legislatuur.

 

De nieuwe bestuursploeg nam de draad op en plaatste de realisatie van het cultuurhuis in het nieuwe meerjarenplan. Als eerste stap naar de concrete realisatie werd gewerkt aan de opmaak van een aanbesteding voor een procesbegeleidingsteam van de DBFM-opdracht die later zal volgen. Dit team zal bestaan uit diverse specialisten (juridisch, financieel, technisch en inhoudelijk) die de eigen experten uit de administratie zullen bijstaan in het opmaken van de DBFM-aanbesteding.

 

Parallel werden gesprekken opgestart met de voorkeurslocaties die na de studiefase overbleven. Hier werd een partner gevonden in één van de sites: de site van de huidige parochiezaal Pax in de Dokter Versmissenstraat. Na verschillende overlegmomenten werd een ontwerpovereenkomst voor de erfpacht opgesteld. Deze werd op het schepencollege van 23 januari 2020 reeds principieel goedgekeurd.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gemeenteraadsbeslissing van 28/11/2016 'Goedkeuren studie IOK mbt het gemeenschapscentrum'.

          Gemeenteraadsbeslissing van 24/9/2018 'Studie Gemeenschapscentrum: kennisname van het eindrapport over de toekomst van het gemeenschapscentrum Hoogstraten.'

          Collegebeslissing van 23/01/2020 'Principiële goedkeuring erfpachtovereenkomst'.

           

Argumentatie

 

Vandaag ligt de definitieve goedkeuring van de erfpachtovereenkomst voor tussen stadsbestuur en Dekenaat Noorderkempen omtrent de verwerving van de site Pax in functie van het cultuurhuis.

 

De erfpachtovereenkomst werd reeds voorgelegd aan de GR van februari 2020.

Toen werd beslist het dossier uit te stellen en ondertussen de bedenkingen die bij de overeenkomst werden geuit af te toetsen.

Dit is gebeurd en er ligt nu een aangepaste overeenkomst ter goedkeuring voor.

 

De volgende paragraaf werd gewijzigd :

De erfpacht wordt toegestaan en aanvaard voor een periode van vijftig jaar (50) jaar, die ingaat op heden, (datum van de ondertekening van de akte).

Bij het verstrijken van het 45ste jaar van deze erfpacht kan de erfpachter de verlenging van de erfpacht vragen  met een duur van maximaal veertig (40)  jaar  en mits aanpassing van de voorwaarden, indien noodzakelijk, aan de alsdan geldende wetgeving en de economische omstandigheden. Mits een correcte uitvoering van alle in deze akte opgenomen verplichtingen en verbintenissen voor de erfpachter in de eerste periode van 45 jaar kan deze gevraagde verlening door de eigenaar niet geweigerd worden.

 

Uitgangspunten voor deze wijziging :

Voor een verlenging is het noodzakelijk dat de verlenging aangevraagd wordt voor het einde van de erfpacht, anders wordt het automatisch een vernieuwing waarbij de voorwaarden altijd kunnen gewijzigd worden.

De tegenpartij wil een kleine slag om de arm behouden t.a.v. de cijns. Mocht na 50 jaar de economische situatie significant verslechterd zijn dan wil men dat een gesprek over de aanpassing van de cijns mogelijk is.

De stad heeft de zekerheid voor een periode van 90 jaar en de voorwaarden voor de eerste 50 jaar liggen vast.

De enige wijzigingen die dan mogelijk zijn, is na overleg, een aanpassing van de cijns en de wettelijke verplichtingen indien de wetgeving dit vraagt.

 

 

 

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Een nieuw cultuurhuis als multifunctionele ontmoetingsplek" van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/4, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 61020010, Periodieke erfpachtvergoedingen.

 

Te voorzien budget via budgetwijziging: 36.000,00 EUR per jaar van 2020 tem 2025.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx merkt op dat in deze aangepaste overeenkomst de duurtijd van de erfpacht verlengd is van 30 naar 50 jaar, wat hij een goede zaak vindt. Maar hij heeft toch nog een aantal vragen: wat is de basis geweest om tot de canon te komen van 36.000 EUR, op welk financieel kader is dit gebaseerd? De verlenging van de erfpachtovereenkomst blijft nog altijd onderhevig aan criteria, dus als we daar niet aan voldoen dan kan dat nog altijd leiden tot het niet verlengen van de overeenkomst en blijft de stad met lege handen achter. Daarnaast pleit raadslid Marc Haseldonckx er ook voor om opschortende voorwaarden op te nemen, zo is het toch fundamenteel om er zeker van te zijn dat er een omgevingsvergunning kan verkregen worden voor de bouw van een gemeenschapscentrum. Stel dat dat niet mogelijk is, dan blijven we zitten met een stuk grond waar we niet op kunnen realiseren wat de bedoeling was.

 

Ook gemeenteraadslid Maarten Leemans vraagt zich af op welke basis de jaarlijkse canon van 36.000 EUR is vastgesteld. Is er hiervoor een schattingsverslag, vraagt hij zich af? Daarnaast wil het raadslid voorstellen om de referentiemaand voor de indexatie niet vast te stellen op november 2019 maar wel op de maand van het verlijden van de akte.  Gemeenteraadslid Maarten Leemans leest in artikel 13 punt g : “de erfpachter zal de plannen van elke (ver)bouw voorafgaandelijk ter goedkeuring voorleggen aan de eigenaar. Deze kan zijn goedkeuring maar weigeren binnen een redelijke termijn en mits een gegrond besluit.” Een ‘gegrond besluit’ is voor interpretatie vatbaar en lijkt dan ook geen gepaste constructie. We moeten voorkomen dat een artikel als dit willekeur kan uitlokken en zo de werking van het cultuurhuis in het gedrang kan brengen. Gemeenteraadslid Maarten Leemans stelt dan ook voor om minstens de volgende toevoeging te doen: “echter mag een weigering van een goedkeuring door de pachtgever de goede werking van het cultuurhuis niet in het gedrang brengen.” En hoe kunnen we de “redelijke termijn” interpreteren. Dit blijft een achterpoortje om de bouw en de werking van het cultuurhuis te hypothekeren.

 

Schepen Roger Van Aperen legt uit dat de canon tot stand is gekomen in onderling overleg tussen de erfpachtgever en de erfpachtnemer. Er is een bepaalde formule op losgelaten die tot deze 36.000 EUR heeft geleid en die gebaseerd was op een bedrag van 3.000 EUR per maand voor dit stuk grond (wat een redelijke prijs is). De discussie in de vorige gemeenteraad over de looptijd van 30 jaar vormde een probleem bij de verlenging. Wanneer er sprake is van een verlenging dan kan er ten allen tijde opnieuw gediscussieerd worden over de voorwaarden. Daarom is ook de keuze gemaakt om voor een periode van 50 jaar te gaan. 5 jaar voor het aflopen van die termijn zal er dan moeten gediscussieerd worden over de criteria. Dat is eigen aan elke verlenging dus daar kunnen we niet onderuit. Schepen Roger Van Aperen wil zich engageren om deze overeenkomst pas te tekenen als er duidelijkheid is over wat er kan op dit stuk grond. Het voorstel over de aanvulling van het artikel omtrent ‘een gegrond besluit’, vindt de schepen Roger Van Aperen een goed idee, hij zal bekijken of dit nog kan meegenomen worden in de overeenkomst. Gemeenteraadslid Maarten Leemans vult aan dat hij wil vermijden dat de erfpachtgever stokken in de wielen kan steken bij een concreet voorstel van bouwplannen.

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx blijft vragen hebben bij het bedrag van de canon, hij heeft het idee dat de prijs bepaald is door het dekenaat en het is volgens hem wat op losse grond gebaseerd. Daarnaast vraagt hij of het de bedoeling van de schepen is om te wachten met het ondertekenen van deze overeenkomst tot er duidelijkheid is over wat er kan gerealiseerd worden?

 

Schepen Roger Van Aperen verduidelijkt dat er uiteraard al met onze dienst stadsontwikkeling is gesproken en dat zij bevestigd hebben dat er op die site een gemeenschapscentrum kan gerealiseerd worden. Maar van zodra er een meerderheid van deze gemeenteraad instemt met deze overeenkomst dan zal de vraag opnieuw concreet voorgelegd worden aan de dienst om te omschrijven wat er op deze site mogelijk is.

 

 

Schepen Arnold Wittenberg merkt op dat de prijs voor de parking Jan Van Cuyck nog altijd een stuk duurder is dan de huur van het stuk grond aan de Pax. Hij sluit ook graag af met een bedanking aan schepen Roger Van Aperen en de financieel directeur om deze onderhandelingen voor de stad te voeren en tot een goed einde te brengen.

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx repliceert dat de prijszetting van de parking gebaseerd was op een lineaire obligatie voor de duurtijd van de erfpacht en dus gebaseerd op de financiële realiteit van dat moment. Dat is volgens hem dus veel meer onderbouwd dan het bedrag van deze canon. Hij licht toe dat de fractie CD&V nog altijd positief staat tegenover de bouw van het cultuurhuis, maar er blijven onduidelijkheden zitten in de overeenkomst en daarom zal de fractie CD&V zich onthouden.

 

BESLUIT

 

Bij 18 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de erfpachtovereenkomst tussen stadsbestuur en Dekenaat Noorderkempen omtrent het verwerven van de site Pax goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad kent de machtiging toe aan voorzitter Jef Vissers en algemeen directeur Joke Verschueren om deze akte namens Stad Hoogstraten te ondertekenen.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoorden op de vragen vanuit de administratie, dit is niet ter sprake gekomen op de gemeenteraadsvergadering:

Wat betreft de vraag van raadslid Maarten Leemans over artikel 13 g blijkt dit enkel van toepassing op de bouwaanvraag. De erfpachtgever heeft een afspraak gemaakt met de stad als erfpachter dat de bouwontwerpen zullen worden voorgesteld. Beide partijen willen met een open vizier en in een stijl van transparantie met elkaar communiceren. Een wijziging van dit artikel lijkt daarom niet aan de orde. Het woord “gegrond besluit” is een gebruikelijke juridische term en verwijst naar een degelijk onderbouwde, te bespreken mening. De werking van het cultuurhuis komt hierdoor niet in het gedrang.

 

Uit een tussentijdse navraag bij de dienst stadsontwikkeling blijkt dat aangezien het een vervanging betreft van het huidige gebouw er normaal geen problemen mogen zijn voor de bouw van een cultuurhuis. Op basis van het gewestplan is een cultuurhuis realiseren op deze site toegestaan. Vermits er geen andere bestemmingsplannen van toepassing zijn, ziet onze dienst stadsontwikkeling dan  ook geen probleem. De initiële studie van IOK bevestigt dit trouwens. Enkel niet voorziene acties kunnen er toe leiden dat de bouwaanvraag langer kan duren dan voorzien

.

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de restauratie van de begijnhofkerk.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het college keurde op 3 december 2018 het premieaanvraagdossier voor de restauratie van de begijnhofkerk goed. Dit was enerzijds vereist omdat de bouwfysische staat van de kerk geen verder uitstel toeliet en anderzijds omdat het premiepercentage vanaf 2019 sterk zou dalen.

 

Op 23 mei 2019 besliste het college om extra veiligheidsmaatregelen te treffen om de openbare veiligheid in het begijnhof bij stormweer te waarborgen. Agentschap Onroerend Erfgoed werd in kennis gesteld van de genomen veiligheidsmaatregelen en heeft bijgevolg de hoogdringendheid van het dossier mee in overweging genomen.

 

Agentschap Onroerend Erfgoed stelde het stadsbestuur op 16 december 2019 in kennis van de toekenning van de erfgoedpremie voor de begijnhofkerk.

 

De voorliggende restauratiewerkzaamheden hebben betrekking op de daken, de gevels, de calvarie en de buitenaanleg.

 

De technische opdrachtdocumenten werden opgesteld door Architecten Beeck & Hermans bvba.

 

Het college besliste op 5 maart 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 23 maart 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht toe te wijzen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Na goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, is er budget voorzien onder actie "Dak begijnhofkerk" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer 1/5/1/4, beleidsitem "Erediensten" met nummer 790-00 en algemeen rekeningnummer 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 1.008.087,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 1.008.087,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 1.008.087,30 EUR (geraamd totaalbedrag incl. btw).

 

Daarnaast zijn er op dezelfde actie en hetzelfde beleidsitem nog investeringssubsidies voorzien, namelijk:

          635.685,00 EUR op algemene rekening 15000200;

          186.200,00 EUR op algemene rekening 15010000.

 

De correcte benodigde budgetten zullen pas gekend zijn bij de gunning van de opdracht en zullen dan ook voorzien worden.

 

De financieel directeur heeft op 27 februari 2020 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Restauratie begijnhofkerk" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de raamovereenkomst voor de glaswas van de gebouwen van stad Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De ramen van de gebouwen van stad Hoogstraten dienen periodiek gereinigd te worden.

 

Het eigen schoonmaakpersoneel kan deze taak niet opnemen. De complexiteit van bepaalde uit te voeren werken (zoals werken op hoogte) is dermate complex en we beschikken niet over het juiste materiaal hiervoor.

 

Vandaar wordt een gespecialiseerde firma gezocht om deze taken uit te voeren. Stad Hoogstraten zorgt zelf voor de jaarplanning. Voor het merendeel van de gebouwen wordt de buitenbeglazing drie keer per jaar gereinigd. De interieurbeglazing wordt jaarlijks gereinigd.

 

Er wordt voorgesteld om deze opdracht te plaatsen in de vorm van een raamovereenkomst met een looptijd van drie jaar.

 

Het college besliste op 27 februari 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 23 maart 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 42 § 1, 1°, a) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor deze opdracht is budget nodig voor de periode 2020-2023.

 

Er is budget voorzien:

 

          onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 66.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 13.461,30 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 52.538,70 EUR.

 

          onder actie "Samenwerking veiligheid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 5/3/1/1, beleidsitem: "Brandweer" met nummer 410-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 10.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 10.000,00 EUR.

 

          onder actie "We ontwikkelen en faciliteren een verbindend kunstenbeleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/3/1, beleidsitem: "Musea" met nummer 700-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 9.450,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 863,26 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 8.586,74 EUR.

 

          onder actie "De bibliotheek zet in op ontmoeting en participatie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/3/3, beleidsitem: "Openbare bibliotheken" met nummer 703-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 6.120,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 1.173,85 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 4.946,15 EUR.

 

          onder actie "We ontwikkelen het recreatiedomein De Mosten verder tot een geschikte, kwaliteitsvolle openlucht vrijetijdsinfrastructuur in samenwerking met externe partners" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/2, beleidsitem: "Openluchtrecreatie" met nummer 711-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 7.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 158,36 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 6.841,64 EUR.

 

          onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: "Basisscholen Algemeen" met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 35.820,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 5.585,64 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 30.234,36 EUR.

 

          onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: "Deeltijds kunstonderwijs" met nummer 820-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 27.900,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 2.832,57 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 25.067,43 EUR.

 

          onder actie "We voorzien voldoende en kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/3/1/1, beleidsitem: "Kinderopvang" met nummer 945-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 1.440,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 67,29 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 1.372,71 EUR.

 

Het geraamde benodigde budget per jaar bedraagt 39.461,42 EUR incl. btw. Er is dus voldoende budget voorzien.

 

De financieel directeur heeft op 20 februari 2020 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Raamovereenkomst voor de glaswas van de gebouwen van stad Hoogstraten" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Afname van de raamovereenkomst voor 'telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen'.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij stad en OCMW zijn er op dit moment een 80-tal mobiele abonnementen. Deze abonnementen werden in het verleden steeds afgesloten bij Proximus.

 

Op dit moment zijn alle gsm-abonnementen voorzien als businessabonnementen van Proximus. Het betreffen hier 'standaard'-abonnementen met een vaste maandelijkse kost per abonnement. Hierbij betalen we maandelijks (globaal genomen) te veel, aangezien het voorziene aantal belminuten en data niet/zelden opgebruikt wordt.

 

In het raamcontract tussen de Vlaamse Overheid en Proximus is de maandelijkse abonnementskost erg laag. De kostprijs om te bellen is ofwel laag ofwel gratis (naar alle andere VO-contracten en vaste lijnen (excl. betaalnummers)). De kosten voor data zijn vergelijkbaar met deze van andere telecomoperatoren.

 

Het toetreden tot het raamcontract van de Vlaamse overheid impliceert dat we onze mobiele abonnementen niet dienen over te zetten naar een andere telecomoperator.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 2, 6° a) en 7° b) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 47 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

De Vlaamse Gemeenschap heeft voor elk perceel met de gekozen dienstverlener een raamovereenkomst met één dienstverlener gesloten waarbij de Vlaamse Gemeenschap telkens optreedt als aankoopcentrale.

 

Een gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van één of meerdere raamovereenkomsten via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor zij is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

De Vlaamse Regering besliste op 22 juni 2018 de voornoemde opdracht te gunnen aan:

          Voor perceel 1 Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie:

          Proximus NV, met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27.

          Voor perceel 2 Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik :

          Proximus NV, met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27.

          Voor perceel 3 Mobiele datacommunicatie voor machines/toepassingen (“Machine to Machine” en “Internet of Things”) :

          Orange Belgium NV met maatschappelijke zetel te 1140 Brussel, Bourgetlaan 3.

          Voor perceel 4 Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX):

          Nextel NV, met maatschappelijke zetel te 2160 Wommelgem, Koralenhoeve 15.

 

Het is aangewezen dat stad Hoogstraten gebruik maakt van deze door de aankoopcentrale aangeboden raamovereenkomst(en) om volgende redenen:

          de in deze raamovereenkomst(en) voorziene telecommunicatiediensten voldoen aan de behoefte van de gemeente;

          de gemeente moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

          de Vlaamse overheid beschikt over know-how of technische expertise inzake telecommunicatiediensten;

          De gemeente is niet verplicht tot afname van diensten;

          De gemeente heeft de keuze af te nemen van perceel 1 en/of 2 en/of 3 en/of 4 van voornoemde opdracht.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder acties

          "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Overige algemene diensten met nummer 119-00;

          "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitems: Basisscholen algemeen met nummer 805-00 en Deeltijds kunstonderwijs met nummer 820-00;

          "De bibliotheek zet in op taal- en leesbevorderingen bij alle doelgroepen" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/3/4, beleidsitem: Openbare bibliotheken met nummer 703-00;

Algemeen rekeningnummer: 61410040 Communicatiekosten telefoon en internet.

 

Voorziene budget in het meerjarenplan: 87.500,00 EUR (2020).

Budget nodig voor dit besluit: 15.000,00 EUR per jaar (geraamd bedrag).

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

Stad Hoogstraten doet beroep op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor afname van telecommunicatiediensten aangeboden via de Raamovereenkomst gesloten voor de volgende percelen:

          Perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik,

          Perceel 3: Mobiele datacommunicatie voor machines/toepassingen ("Machine to Machine" en "Internet of Things").

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren van het aanwenden van middelen VIA4 Stad Hoogstraten - 2018 door opbouw van extra kapitaal in de 2e pensioenpijler.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het Stadsbestuur ontvangt van GSD-v VIA 4 middelen voor bepaalde doelgroepen. Het OCMW ontvangt sinds 2016 geen VIA 4 middelen meer voor haar doelgroepen.

HRM-manager Els Timmermans en personeelsdeskundige Verhoeven Sylvie hebben 30 januari 2020 een infosessie gehad met GSD-v, Koen Geeraerts.  De mogelijkheid of het OCMW alsnog recht heeft op VIA middelen wordt herbekeken en hiervan komt nog een terugkoppeling van zodra GSD-v een antwoord geformuleerd heeft.

 

De voorbije 5 jaren (2013 tem 2017) werden de ontvangen middelen van VIA4 (reguliere en rest-middelen) telkens belegd in een aanvullend pensioenplan binnen OFP Provant en dit voor alle contractuele medewerkers van stad en OCMW. Dit principe werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 november 2014.

 

In 2018 worden volgende VIA bedragen aan het stadsbestuur toegekend:

-VIA 4 regulier                   16.371,92 EUR

-VIA 4 restmiddelen            8.839,97 EUR

Totaal                                           25.221,89 EUR

 

Het bedrag van 25.221,89 euro werd doorgegeven aan de actuaris van OFP Provant en zij berekenen het bedrag dat extra kan belegd worden als pensioenvoordeel voor alle contractuele personeelsleden.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit gemeenteraad van 24 november 2014 voornamelijk artikel 1 en 2.

          Besluit gemeenteraad van 14 december 2015.

          Besluit gemeenteraad van 24 oktober 2016.

          Besluit gemeenteraad van 27 november 2017.

          Besluit gemeenteraad van 26 november 2018.

 

Argumentatie

 

De berekening van de actuaris van OFP PROVANT resulteert in een bedrag van 93,00 EUR per contractueel personeelslid voor 2018.

Ter informatie hieronder de berekende bedragen periode 2013 tem 2018.

 

Jaar

Extra belegd kapitaal per contractuele medewerker

Besluit GR

VIA4 bedrag belegd bij OFP Provant

2013

135 euro

24/11/2014

18.525.15 euro

2014

335 euro

14/12/2015

18.525,15 euro

+ 54.742,05 euro

2015

134 euro

24/10/2016

37.936,94 euro

2016

120 euro

27/11/2017

26.403,49 euro

2017

108 euro

26/11/2018

25.221,89 euro

2018

93 euro

 

25.221,89 euro

 

Het pensioenreglement van OFP PROVANT moet elk jaar worden aangevuld met een tekst om het berekende bedrag op te nemen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De VIA-4 middelen voor een bedrag van 25.211,89 EUR worden door GSD-V (BE16 0910 1963 7374) gestort op rekening van het stadsbestuur Hoogstraten en worden geboekt onder grootboek 74500070 - Andere bijdragen uit ondernemingen en gezinnen.

 

 

Bijkomende storting in het plan VIA 4

 

Stad:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:112-00

Grootboek: 62260000 - 2e pensioenpijler OFP Provant

Voorziene budget 2019 in het meerjarenplan: 133.121,75 EUR

Reeds gebruikt budget 2019: 121.668,39 EUR

Beschikbaar budget op vandaag: 10.453,36 EUR

Budget nodig voor dit besluit:       10.453,36 EUR.

 

OCMW:

Actie:-

Beleidsitem:190-00

Grootboek: 62260000 - 2e pensioenpijler OFP Provant

Voorziene budget 2019 in het meerjarenplan: 168.404,02 EUR

Reeds gebruikt budget 2019: 155.697,46 EUR

Beschikbaar budget op vandaag: 12.706,56 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 12.706,56 EUR.

 

Werkgeversbijdrage 8,86% op de storting in het pensioenplan VIA 4

 

Stad:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:112-00

Grootboek: 62160100  - bijkomende RZS-bijdrage 2e pensioenpijler

Voorziene budget 2019 in het meerjarenplan: 8.396,25 EUR.

Reeds gebruikt budget 2019: 0,00 EUR

Budget nodig voor dit besluit : 926,17 EUR.

 

OCMW:

Actie:  -

Beleidsitem: 190-00

Grootboek: 62160100  - bijkomende RZS-bijdrage 2e pensioenpijler

Voorziene budget 2019 in het meerjarenplan: 16.127,72 EUR.

Reeds gebruikt budget 2019: 15 001,92 EUR

Budget nodig voor dit besluit : 1.125,80 EUR.

 

Al deze kosten samen (10.453,36 + 12.706,56 + 926,17 + 1.125,80) is hetzelfde bedrag als de ontvangen VIA4 middelen, nl 25.211,89 EUR.

 

De financieel beheerder heeft op 9 januari 2020 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De bijlage bij het pensioenreglement van OFP Provant met betrekking tot de VIA4-verhoging goedgekeurd met het raadsbesluit van 24 november 2014 en aangevuld met de raadsbesluiten van 14 december 2015, 24 oktober 2016, 27 november 2017 en 26 november 2018 aan te vullen als volgt:

 

3. Pensioenvoordeel-2018

Bij leven op de Normale Pensioneringsdatum heeft het personeelslid dat in dienst is per 31 december 2018 recht op volgende bijkomende Pensioenkapitaal:

 

PT_2018 x Vast Bedrag

 

Waarbij: PT_2018 = de gemiddelde loopbaancoëfficiënt vermenigvuldigd met het aantal maanden in dienst van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 gedeeld door 12. De gemiddelde loopbaancoëfficiënt houdt rekening met de periode van deeltijdse tewerkstelling en van de in Bijlage 1 exhaustief vermelde schorsingsvormen.

 

Dit bijkomend Pensioenkapitaal wordt jaarlijks per 1 januari, en voor het eerste vanaf 1 januari 2020, met 2% verhoogd zolang het personeelslid in dienst is.

 

Het Vast Bedrag voor 2018 bedraagt 93 euro.

 

Artikel 2:

Dit besluit kenbaar te maken aan alle contractuele personeelsleden van het bestuur Hoogstraten en een afschrift te bezorgen aan OFP Provant.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst Hoogstraten-Za-Kpota.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 31 maart 2014 keurden de gemeenteraden van Za-Kpota en Hoogstraten een samenwerkingsovereenkomst goed die afloopt op 31 maart 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

In het meerjarenplan en de nota mondiaal beleid is voorzien dat de samenwerkingsovereenkomst wordt verlengd. De dienst mondiale samenwerking werkt in overleg met de bevoegde schepen een voorstel uit ter vernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst. Het advies van de mondiale raad wordt toegevoegd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Hoogstraten draagt bij tot de duurzame ontwikkeling in de minst ontwikkelde landen" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/4/2, beleidsitem:"Hulp aan het buitenland" met nummer 0160 maar heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Ward Baets vindt het moeilijk om over de overeenkomst die hier voorligt te kunnen oordelen. De samenwerkingsovereenkomst is gereduceerd tot 3 bladzijden en de bijlagen zijn niet toegevoegd. Het voortgangsrapport en het actieplan ontbreken. Vooral het actieplan is eigenlijk de leidraad om deze samenwerking te evalueren. Daarnaast merkt gemeenteraadslid Ward Baets ook een wijziging van de focus, zo wordt er in deze overeenkomst meer ingezet op een samenwerking met NGO’s. Raadslid Ward Baets herinnert zich een uitgebreide discussie hierover in de commissie internationale samenwerking in september 2019, maar hij blijft zich vragen stellen bij de motivatie achter deze keuze. Er zijn de afgelopen jaren goede contacten geweest met de mensen van het lokaal bestuur in Za-Kpota en dit heeft tot goede resultaten geleid, onder andere in het project van de geboorteregistratie. Hij vraagt zich af of dit wel door een NGO op dezelfde manier kan gerealiseerd worden? En allicht doen die dat ook niet gratis. Een tweede focuswijziging is de verschuiving naar het klimaatthema, dit is echter voor de bewoners in Benin geen prioriteit. Benin is een uitgesproken landbouwland, raadslid Ward Baets suggereert dan ook om te focussen op de noden daarin of in te zetten op onderwijs.  Concreet ontbreken er dus essentiële documenten in dit dossier en gaat gemeenteraadslid Ward Baets niet akkoord met het verleggen van de focus naar de NGO’s en het thema klimaat.

 

Tijdens de eerste lezing van deze overeenkomst vroeg gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt zich regelmatig af of deze samenwerkingsovereenkomst nog wel van harte is. Het leek namelijk dat de stad eerder zijn verantwoordelijkheden wil afschuiven op enkele NGO’s en bedrijven en dat we dus, mits wat centen te betalen, zo ons zieltje af kunnen kopen. Er wordt namelijk gesproken over efficiëntiewinsten. Een vies woord als we daar enkel onze eigen winsten mee zouden bedoelen... Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt hoopt echter dat we eerder efficiëntie halen uit de expertise van de NGO’s en dat zo vooral Za-Kpota hier zijn winst uit mag en kan halen!

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt zou echter wel graag nog wat aanpassingen zien, vooral opdat de tekst iets vlotter leesbaar wordt en je niet één zin 3 keer binnenste buiten moet keren alvorens hem te begrijpen, b.v. in Art. 4 of Art. 11, de zin: “Indien één van beide partners oordeelt dat er onvoldoende voortgang is, worden voorwaarden bepaald voor verderzetting van de overeenkomst, die, indien ze niet voldaan zijn binnen de overeengekomen termijn, kunnen leiden tot eenzijdige beëindiging van de overeenkomst”. Daarnaast vraag het raadslid zich af de datum van 31 maart wel overeind blijft, moet die ook niet aangepast worden? Het advies van de mondiale raad omtrent de rapportage is voor de fractie Anders ook belangrijk en die vinden we nu nog niet terug in deze overeenkomst. Raadslid Dimitri Van Pelt had dan ook graag het oude artikel 13 terug ingevoegd gezien, met name “Hoogstraten rapporteert 2 x per jaar aan het managementteam, de gemeenteraadcommissie internationale samenwerking en de werkgroep Stedenband. Tijdens elke mondiale raad wordt de stand van zaken i.v.m. de stedenband toegelicht” 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt sluit af met de vaststelling dat deze overeenkomst vrij vaag te noemen is. Dat is begrijpelijk want het is dan ook het ruimer kader waarbinnen gewerkt dient te worden. Maar des te belangrijker worden dan de afsprakennota en vooral de acties die daaraan gekoppeld worden. Daar heeft het raadslid nog niet veel van gezien en hij hoopt dat ook dat dat snel mag volgen.

 

Schepen Faye Van Impe legt uit dat er een afsprakennota in de maak is, maar omdat Za-Kpota in volle voorbereiding is van verkiezingen in mei zal er tot daarna gewacht worden met het finaliseren van deze afsprakennota. Ook het actieplan wordt geconcretiseerd, er worden voorstellen gedaan heen en weer en de laatste rechte lijn is ingezet. De wijziging van focus waar naar verwezen wordt is voor de schepen niet zo scherp aanwezig. Ze geeft dat er waar nodig zal ingezet worden op samenwerking met NGO’s en bedrijven maar niet dat dit sowieso het uitgangspunt is. In beide landen is er niet altijd de juiste expertise en ervaring aanwezig en daarom wordt deze expertise indien nodig ingekocht via NGO’s. Dit is op zich geen grote koerswijziging want dat gebeurde in het verleden ook al. Voor wat betreft de  sinaasappelmarkt, die is ingebed in het federale programma en daar zal zeker nog verder op worden ingezet. Schepen Faye Van Impe bevestigt dat er goed werk is geleverd met het project van de geboorteregistratie, daarvoor worden nu de laatste investeringen gedaan en wordt het project aan een andere partner overgedragen. Wat de focus op klimaat betreft daarbij beklemtoont de schepen dat landbouw centraal blijft staan. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling om de lokale bevolking, en dan zeker de vrouwen, te informeren over hoe ze meer kunnen inzetten op organische compost. Waterbeleid zal hier ook een aspect van zijn, daarvoor wordt bijvoorbeeld bekeken of we geen expertise kunnen aanwenden omdat die op dit vlak ontbreekt. Onderwijs staat niet expliciet benoemd, maar kan uiteraard als opportuniteit wel worden meegenomen in de toekomst. Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat deze samenwerkingsovereenkomst in grote mate gebaseerd is op de vorige, dus als er nu beweerd wordt dat ze te vaag is dan was ze dat in het verleden ook al. Verder vindt de schepen het vreemd dat efficiëntiewinst een vies woord zou zijn. Ook in deze stedenband wordt er gewerkt met belastinggeld van de Hoogstraatse burgers dus ook daar is het de plicht om aan efficiëntiewinst te doen. Schepen Faye Van Impe besluit dat de formulering over rapporteringsvormen volgens haar niet thuishoort in deze samenwerkingsnota, dat zijn interne afspraken die niet moeten opgenomen worden in een overeenkomst met externe partners.

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt dringt aan dat hij toch graag het artikel over de rapportering wil opgenomen zien, het is voor een dergelijk project toch niet vreemd om er op regelmatige basis over te rapporteren. Verder herhaalt hij zijn vraag over de ingangsdatum van de overeenkomst en wil hij toch graag op korte termijn de bijlagen zien.

Schepen Faye Van Impe blijft er bij dat rapportering interne keuken in die niet in deze overeenkomst thuishoort. Ze maakt ook duidelijk dat de overeenkomst pas ingaat op het moment van ondertekening.

 

Raadslid Ward Baets had toch graag vooraf de actieplannen en voortgangsrapporten te zien gekregen in de commissie internationale samenwerking, dit had volgens hem mogelijk heel wat discussie over de wijziging van focus kunnen vermijden. Hij blijft er wel bij dat het draagvlak van de stedenband mogelijk kan verminderen doordat we minder rechtstreekse contacten hebben met het lokaal bestuur.

Schepen Faye Van Impe herhaalt dat het niet zo is dat we vanaf nu enkel met NGO’s gaan werken, het concept van een stedenband vertrekt van het gegeven dat een lokaal bestuur een ander lokaal bestuur kan helpen en zo kan bijdragen tot goed besturen op lange termijn. Als lokaal bestuur kunnen we gaan inzetten op die punten waar een ander lokaal bestuur nog niet genoeg expertise in heeft, als die info niet voorhanden is dan moeten we op zoek naar de juiste expertise. Daarbij kunnen NGO’s helpen.

 

De fractie CD&V kan dit goedkeuren als op korte termijn de actieplannen en voortgangsrapporten ter beschikking worden gesteld

 

De fractie Anders keurt dit ook mee goed maar vraagt redactionele aanpassingen in functie van de leesbaarheid en herhaalt dat de ingangsdatum van 31 maart (artikel 3) niet strookt met de omschrijving van artikel 5.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst tussen Hoogstraten en Za-Kpota.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoorden op de vragen vanuit de administratie, dit is niet ter sprake gekomen op de gemeenteraadsvergadering:

Ingaand op de vragen die tijdens de bespreking werden gesteld, werd de overeenkomst opnieuw bekeken en een aantal zaken aangepast  in de overeenkomst met Za-Kpota.

-Art. 4: Gewijzigde formulering

-Art. 11: Gewijzigde formulering

-Art. 15: Overeenkomst neemt aanvang bij ondertekening wordt gewijzigd in               overeenkomst neemt aanvang op 31 maart 2020

-Afsluiting: Schepen Faye van Impe werd weggehaald bij de ondertekende personen

Voor Za-Kpota is de datum van 31 maart 2020 erg belangrijk. Op die manier sluiten de overeenkomsten immers naadloos aan. Indien ze een controle krijgen op de internationale samenwerking, hun rapportage en de genomen acties blijkt anders een periode zonder overeenkomst. Indien de GR was verlopen in maart zoals origineel voorzien had de datum geen probleem geweest en had de overeenkomst ondertekend kunnen worden na de goedkeuring op de GR. Daarom is er dus geopteerd op de datum van 31 maart te behouden als ingangsdatum.

De definitieve versie van de overeenkomst is als bijlage aan het agendapunt toegevoegd.

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren van het participatiereglement voor Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 304, bepaalt dat:

 

HOOFDSTUK 2. - Inspraak, voorstellen van burgers en verzoekschriften aan de organen van het lokaal bestuur

Art. 304.

§ 1. De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "gemeenteraad" wordt gelezen als "raad voor maatschappelijk welzijn".

§ 2. Overeenkomstig artikel 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

§ 3. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren. Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht. Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.

§ 4. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.

§ 5. De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen. De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 304 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 september 2007 betreffende het reglement klachtenbehandeling.

 

Argumentatie

 

Het ontwerpvoorstel participatiereglement bundelt en/of vult in de eerste plaats een aantal bestaande reglementen aan.

 

De inhoud van het ontwerpvoorstel participatiereglement is;

 

          deels decretaal vastgelegd in Art. 304. van het decreet lokaal bestuur nl.:

          Het indienen van verzoekschriften

          Het behandelen van vragen van burgers op de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn

          Het organiseren van volksraadplegingen

          De organisatie van adviesraden.

 

          voor de volledigheid en om alles te centraliseren deels uitgebreid met:

          Klachtenreglement

          Bepalingen met betrekking tot openbaarheid van bestuur.

 

          aangevuld met;

          Visie op inspraak en participatie

          Inspraak en participatie bij grote stadsprojecten met afwegingskader.

 

De tekst werd bekeken en herschreven door juriste Lieve Jansen. Het participatiereglement ligt dus volledig in lijn met andere reglementen.

 

Adviezen

 

Op vrijdag 13 december kregen alle adviesraden de vraag om een advies te formuleren betreffende het ontwerpvoorstel participatiereglement.

 

De cultuurraad, de sportraad en de mondiale raad gingen in op die vraag en bezorgden een advies aan de diensten. (overzicht in bijlage.)

 

Deze adviezen waren positief met enkele voorstellen tot aanpassing of herformulering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie " We voeren participatie - initiatieven uit op maat van de doelgroep " van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/1;

Valt onder actie " We betrekken adviesraden en beheersorganen als partner bij de voorbereiding van het beleid " van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/2;

Valt onder actie " Verhoging van het aantal participatie- initiatieven bij projecten." van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/3;

Valt onder actie " Organisatie van bevragingen en tevredenheidsmetingen" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/2/2/4;

Dit besluit heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans vat samen dat dit agendapunt de wijze behandelt waarop inspraak en de voorstellen van burgers e.d. door het lokaal bestuur geïmplementeerd worden, maar ook hoe participatieraden en overlegstructuren plaatselijk georganiseerd worden. In artikel 18 staat dat leden van het college kunnen deelnemen aan adviesraden als waarnemend lid, voor gemeenteraadsleden kan dit enkel als dit is opgenomen in de statuten van de betrokken adviesraad of overlegstructuur. Het hangt dus van de statuten af of een gemeenteraadslid al dan niet aanwezig mag zijn. De fractie Anders pleit er voor om hier één uniforme lijn te trekken en wil er op drukken dat raadsleden ten allen tijde als waarnemend, niet stemgerechtigd lid, aanwezig moeten kunnen zijn. Uiteraard is de bevoegde schepen welkom op deze overlegmomenten. Maar dit moet steeds op uitnodiging van de adviesraad gebeuren en bij het nemen van de beslissingen of formuleren van adviezen dienen de politieke mandatarissen de vergadering te verlaten. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat een mandataris de vergadering gaat leiden. Voor gemeenteraadslid Maarten Leemans is de werking van de GECORO een goed voorbeeld hierin voor alle inspraakorganen. In dit reglement leest raadslid Maarten Leemans dat het college bij het nemen van beslissingen eventuele afwijkingen op de uitgebrachte adviezen uitdrukkelijk moet motiveren in het betrokken besluit. Dat wil het raadslid graag even afgetoetst zien aan het dossier dat nu voorligt. Er werd over dit dossier advies gevraagd aan verschillende adviesraden, en deze adviezen worden geëvalueerd als “De adviezen waren positief met enkele voorstellen tot aanpassing of herformulering”. Nochtans lijkt het alsof er met de gegeven adviezen tot aanpassing en herformulering geen rekening is gehouden en dat er ook nergens wordt aangehaald waarom men beslist heeft om hier geen rekening mee te houden:

- Er wordt niet ingegaan op de vraag om “klachtencoördinator” te vervangen door “ombudsman”;

- Er wordt niet ingegaan op de opmerking artikel 7  4.2 in verband met de onontvankelijkheid van klachten die reeds werden afgehandeld;

- Er wordt niet ingegaan op het verzoek om in artikel 7 en 4.3 een bijkomende tekst op te nemen;

- Er wordt niet ingegaan om in artikel 11 en 1 het aantal verzoekenden te verlagen naar 200 inwoners of naar 250 inwoners;

- Er wordt niet ingegaan op de vraag betreffende artikel 24 wat grote projecten zijn.

 

Het zou volgens gemeenteraadslid Maarten Leemans nu wel erg gemakkelijk zijn om zich er in deze van af te maken met de motivering dat dit reglement pas in de toekomst geldig is. Als een bestuur zijn eigen regels al niet volgt, dan vragen wij ons af wat de zin is van dit reglement. Men gaat de adviesraden niet tot vriend houden als met de gevraagde adviezen totaal geen rekening gehouden wordt.

 

Gemeenteraadslid Ward Baets haalt aan dat in artikel 17 van dit reglement vermeld staat dat dit van toepassing is op alle raden en overlegstructuren en dat de opsomming niet limitatief is. Hij vraagt zich af of de GECORO hier ook onder valt, hoewel die een eigen decretale regelgeving heeft. In de marge van dit agendapunt informeert raadslid Ward Baets naar de installatie van de landbouwadviesraad. Hij wil graag dat deze adviesraad kennis neemt van de doelstellingen van de studie die werd aangevraagd over emissies.  Dit wordt immers geregeld als argumentatie gebruikt bij omgevingsvergunningen. Daarnaast vraagt het raadslid zich af of de gezondheidsraad nu afgeschaft is?

 

Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat het reglement dat hier voorligt een samenraapsel is van alle bestaande afspraken en regels over adviesraden. Het was niet de bedoeling van dit participatiereglement om nu één lijn te bepalen, ook niet over de afvaardiging van politieke mandatarissen in adviesraden.  Er is bewust voor gekozen om de bestaande adviesraden en overlegstructuren opnieuw terug te installeren. Met de bestaande adviesraden wil het bestuur gaan bekijken hoe we kunnen evalueren naar een nieuwe participatiemodel. De inspiratiesessie die daarover in het najaar van 2019 werd georganiseerd was hier al een eerste stap in. Volgens de schepen is er wel degelijk rekening gehouden met de opmerkingen die er vanuit adviesraden werden geformuleerd over dit reglement.

Wat de vraag over de studie van emissies betreft, die zal zeker toegelicht worden aan de landbouwadviesraad. Er was een toelichting over deze studie gepland maar die is door de corona-maatregelen niet kunnen doorgaan.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt, volgens de bepalingen in art. 304, § 5 van het decreet lokaal bestuur, het participatiereglement als volgt goed:

PARTICIPATIEREGLEMENT Stad en OCMW Hoogstraten

Artikel 1

§1. Waarom doen we wat we doen? 

Hoogstraten gelooft dat betrokkenheid bij het kunnen meebepalen van de eigen leefwereld cruciaal is om te komen tot een beter samenleven  met respect voor de ander.

§ 2. Hoe doen we wat we doen?

Hoogstraten gaat voor participatieve democratie. Een democratie waarin de burger een invloed heeft op het bestuur. Het bestuur ziet hierin 3 kernopdrachten:

1.INFORMEREN = weten

2.INSPRAAK OP MAAT = zeggen

3.ACTIE/EIGENAARSCHAP/VERANTWOORDELIJKHEID = doen

Deze drie samen zorgen voor een maximale betrokkenheid.

§ 3. Wat doen we?

… We zoeken naar beslissingen op basis van het algemeen belang. Het bereiken van gedeeld eigenaarschap en algemene aanvaarding, waarbij het algemeen belang altijd voor elk individueel belang komt. 

… We zorgen voor toegankelijkheid van zowel informatie als de mogelijkheid om behoeften of bezorgdheden kenbaar te maken. De methodieken en het  verloop  wordt afgestemd op de specifieke omstandigheden.

…We zorgen dat mensen zich gerespecteerd , comfortabel en onbelemmerd voelen bij het uiten van hun mening.

… Een facilitator moet kunnen beschikken over voldoende ondersteuning, opleiding, tijd en middelen om het proces op een professionele manier te begeleiden.

 

HOOFDSTUK 1: KLACHTEN EN MELDINGEN

Afdeling 1. – Meldingen

Artikel 2

Iedereen kan schriftelijk of digitaal een melding indienen. Dat kan via het e-loket of aan het onthaal van het administratief centrum/stede akkers, De meldingen worden geregistreerd en doorgegeven aan de bevoegde dienst.

 

Onder een melding wordt verstaan: een eerste vraag naar dienstverlening, meestal een gevraagde tussenkomst in een materiële zaak (bv. herstelling wegdek, defecte straatverlichting, sluikstorten, e.d.).

 

Artikel 3

De meldingen worden behandeld door de bevoegde diensten. Als de melding betrekking heeft op zaken waarvoor het stadsbestuur niet bevoegd is, wordt de melding doorverwezen naar de bevoegde instantie.

 

Afdeling 2. – Klachten

Artikel  4

§1. Voor de toepassing van dit reglement wordt als klacht beschouwd: elke uiting van manifeste ontevredenheid door een natuurlijk persoon of een rechtspersoon m.b.t. de werking/dienstverlening van/door de diensten, meer bepaald m.b.t. een door de diensten al of niet gestelde handeling, aangenomen houding, geleverde prestatie of genomen beslissing (bv. foutieve informatieverstrekking, een niet gevolgde procedure, klantonvriendelijkheid, inefficiëntie, het systematisch uitblijven binnen een redelijke termijn van een reactie op herhaaldelijke meldingen, e.d.).

 

§2. Voor de toepassing van dit reglement wordt niet als klacht beschouwd:

1. vraag om informatie: vraag naar wie, wat, waar, wanneer, hoe, …;

2. suggestie: voorstel tot verbetering van de werking van de stad (in zeer ruime betekenis);

3. melding: een eerste vraag naar dienstverlening, meestal een gevraagde tussenkomst in een materiële zaak (bv. herstelling wegdek, defecte straatverlichting, sluikstorten, e.d.);

4. beleidssignaal: elke vorm van ongenoegen over het gevoerde beleid of het uitblijven van beleid (bv. invoering van abonnementsgelden, te hoge belastingen en retributie, bepaalde reglementen en/of verordeningen, weigering van een vergunning en/of toelating, e.d.).

 

§ 3. Een klacht kan betrekking hebben op het handelen van zowel personeelsleden als van politieke mandatarissen (burgemeester, schepenen, leden vast bureau, leden bijzonder comité voor de sociale dienst, raadsleden, voorzitters van de raden).

 

Artikel 5

De inkomende klachten worden geregistreerd en gecoördineerd door een klachtencoördinator. De klachtencoördinator en diens vervanger bij afwezigheid is een personeelslid hiertoe aangeduid door de algemeen directeur.

 

De klachtencoördinator registreert de klachten en volgt de behandeling ervan op; hij/zij waakt erover dat de procedure beschreven in onderhavige afdeling wordt gevolgd.

 

Artikel 6

De klachten zullen behandeld worden door:

            de hiërarchisch overste van degene tegen wiens handeling/gedraging de klacht is gericht, tenzij de hiërarchisch overste zelf betrokken partij is; in dit laatste geval is de algemeen directeur de klachtenbehandelaar;

            het manager  indien de klacht betrekking heeft op een dienst in zijn totaliteit en niet zozeer op een personeelslid in het bijzonder;

            de algemeen directeur indien de klacht betrekking heeft op de klachtencoördinator.

 

Artikel 7

§1.Centraal klachtenmeldpunt

Er wordt een centraal klachtenmeldpunt ingericht.

Dit klachtenmeldpunt bevindt zich op het secretariaat en wordt gecoördineerd door de klachtencoördinator.

De communicatie met de klager gebeurt enkel vanuit het centraal klachtenmeldpunt.

De communicatie (brief, e-mail) met de klager wordt (elektronisch) ondertekend door de klachtencoördinator.

 

§2.Indienen van de klacht

1°. Klachten kunnen enkel schriftelijk worden ingediend.

Onder schriftelijk wordt verstaan: brief, e-mail (klachten@hoogstraten.be of een ander mailadres, zoals aangegeven op de website van de stad en het OCMW), webformulier of overhandigd schrijven.

 

Indien een klacht door de burger mondeling aan de balie of telefonisch wordt geformuleerd, wordt aan de burger gevraagd de klacht schriftelijk (brief, e-mail, webformulier of overhandigd schrijven) te formuleren. Verklaart hij/zij dit niet te kunnen, dan wordt de burger aan de balie of telefonisch door de aangesproken (onthaal)medewerker begeleid bij het invullen van het webformulier. Indien dit – ingeval van een telefonische klacht - niet mogelijk zou zijn (bv. de burger beschikt niet over internet), dan wordt de burger gevraagd zich naar het onthaal van het administratief centrum of campus stede akkers te begeven, waar hij/zij door de onthaalmedewerker zal worden begeleid bij het invullen van het webformulier.

 

2°. Klachten kunnen enkel worden ingediend op het centraal klachtenmeldpunt.

Heeft de burger die zich aan de onthaalbalie van administratief centrum of campus Stede Akkers aandient, reeds een schriftelijke weerslag van de klacht bij, dan bezorgt het onthaal de klacht aan het centrale klachtenmeldpunt gesitueerd op het secretariaat. Het onthaal geeft een ontvangstbewijs af. Andere personeelsleden dan onthaalmedewerkers, verwijzen de burger in dit geval (overhandigd schrijven) steeds door naar de onthaalbalie van de stad.

Wanneer een personeelslid van de stad via e-mail rechtstreeks een klacht ontvangt, stuurt hij deze klacht onmiddellijk door naar het centrale klachtenmeldpunt (klachten@hoogstraten.be).

Van zodra de burgemeester, een schepen, een lid van het vast bureau, een lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst of een raadslid wordt geconfronteerd met een burger die een klacht wenst in te dienen, dan maakt hij/zij de burger erop attent dat hij/zij de klacht schriftelijk moet indienen (brief, e-mail (klachten@hoogstraten.be), webformulier of overhandigd schrijven), dan wel dat hij/zij zich kan wenden tot het onthaal van het administratief centrum of campus Stede Akkers. Indien de mandataris een schriftelijke klacht rechtstreeks ontvangt (brief, e-mail, overhandigd schrijven), dan stuurt hij/zij – ingeval van een e-mail - deze door naar het centrale klachtenmeldpunt (klachten@hoogstraten.be) ofwel – ingeval van een brief of overhandigd schrijven – bezorgt hij/zij dit aan het onthaal van het administratief centrum of campus Stede Akkers of aan het centrale klachtenmeldpunt gesitueerd op het secretariaat.

 

 

§3.Registreren van de klacht

De klachtencoördinator registreert de klacht en het gevolg dat eraan wordt gegeven middels opname in het post-registratiesysteem. Uit dit systeem kunnen alle relevante gegevens worden opgevraagd, o.a.:

            datum van ontvangst van de klacht op het centrale klachtenmeldpunt;

            de identiteit van de klager (naam, adres, telefoon, e-mail, e.d.);

            omschrijving klacht;

            de betrokken administratieve dienst of het personeelslid waartegen de klacht wordt ingediend;

            de klachtenbehandelaar;

            eventueel: het al of niet ontvankelijk zijn van de klacht en in geval van onontvankelijkheid, de reden daarvan;

            eventueel: de datum wanneer de brief met het resultaat van het ontvankelijkheidsonderzoek is verstuurd;

            de datum van doorzending van de klacht naar de klachtenbehandelaar;

            de datum wanneer de klachtencoördinator het ontwerp van antwoordbrief aan de klager heeft ontvangen;

            de uitkomst van het klachtenonderzoek;

            de datum wanneer het antwoord naar de klachtindiener werd verstuurd;

            de datum van ontvangst van de eventuele reactie van de klachtindiener op de antwoordbrief.

 

§4.Onderzoek naar de ontvankelijkheid van de klacht

1°. De klachtencoördinator voert het ontvankelijkheidsonderzoek.

 

2°. Zijn onontvankelijk, de klachten die:

            niet onder het toepassingsgebied van onderhavig reglement vallen;

            anoniem zijn, d.w.z. de identiteit van de klager is niet gekend;

            niet schriftelijk worden ingediend (brief, e-mail, webformulier, overhandigd schrijven);

            vaag zijn d.w.z. dat het onduidelijk is op welke handeling, dienstverlening of houding de klacht betrekking heeft.

            betrekking hebben op feiten waarvoor reeds eerder een klacht werd ingediend die volledig is afgehandeld;

            betrekking hebben op feiten die zich meer dan zes maanden voor de datum van ontvangst van de klacht hebben voorgedaan, tenzij de gevolgen van die feiten zich binnen de laatste zes maanden hebben gemanifesteerd;

            betrekking hebben op feiten waarvoor een (georganiseerd) administratief beroep voorzien is of waarvoor de (georganiseerde) administratieve beroepsmogelijkheden nog niet volledig zijn uitgeput;

            betrekking hebben op feiten waarvoor een jurisdictionele procedure aanhangig is;

            betrekking hebben op feiten waarbij de klager geen persoonlijk, rechtstreeks, wettig en actueel belang heeft;

            betrekking hebben op een ander bestuursniveau dan de stad/OCMW;

            betrekking hebben op volgende organisaties en instellingen (niet-limitatieve opsomming):

            de VZW’s, verenigingen en organisaties die een financiële toelage krijgen van de stad,

            de politie,

 

3°. De klachtencoördinator meldt binnen 14 dagen na ontvangst van de klacht (door het centraal klachtenmeldpunt) aan de klager of de klacht ontvankelijk is. Wanneer de klacht niet ontvankelijk is, moet de reden van de onontvankelijkheid vermeld worden. Deze melding is niet nodig indien binnen deze termijn reeds een antwoord ten gronde (§6) wordt verzonden.

Voormelde termijn van 14 dagen kan verlengd worden met nogmaals 14 dagen wanneer de klachtencoördinator zich niet kan informeren bij de betrokken dienst door ziekte of afwezigheid van de betrokken ambtenaar en/of de klachtenbehandelaar. De klager wordt van deze verlenging op de hoogte gebracht binnen de 14 dagen na ontvangst van de klacht.

 

§5. Onderzoek naar de gegrondheid van de klacht

1°. Acht de klachtencoördinator de klacht ontvankelijk, dan wijst hij/zij de behandeling van de klacht onmiddellijk toe aan een klachtenbehandelaar.

 

2°. De klachtenbehandelaar onderzoekt de gegrondheid van de klacht.

Het onderzoek gebeurt op basis van informatie aangebracht door de betrokken dienst en informatie van de klager. De klachtenbehandelaar verzamelt en analyseert deze informatie.

 

3°. De klachtenbehandelaar bezorgt aan de klachtencoördinator binnen de 14 dagen na de toewijzing een ontwerp van antwoord op de klacht.

Indien het niet mogelijk is om binnen die termijn het onderzoek naar de gegrondheid af te ronden, deelt de klachtenbehandelaar dit mede aan de klachtencoördinator met opgave van de reden en de geschatte bijkomende termijn nodig voor het afronden van het onderzoek. De klager wordt hiervan op de hoogte gebracht door de klachtencoördinator.

 

4°. Indien de reden gelegen is in het feit dat de klachtenbehandelaar bijkomende gegevens en/of verduidelijking wenst te vragen aan de klager, formuleert de klachtenbehandelaar zijn verzoek/vraag in een ontwerp (brief/e-mail) aan de klager, welke brief/e-mail door de klachtencoördinator wordt overgemaakt aan de klager. Van zodra de klachtencoördinator het antwoord en eventueel de bijkomende documenten heeft ontvangen vanwege de klager, maakt hij/zij deze onmiddellijk over aan de klachtenbehandelaar. Opnieuw geldt het bepaalde in §5, 2° en 3°.

 

§6. Antwoord aan klager

Binnen de 5 werkdagen na ontvangst van het ontwerp van antwoord, zendt de klachtencoördinator een definitieve antwoord (brief/e-mail) aan de klager. Dit definitieve antwoord wordt (elektronisch) ondertekend door de klachtencoördinator.

§7. Als de klager geen antwoord krijgt of als de klager niet tevreden is met het antwoord van de klachtenbehandelaar, dan kan de klager een officiële brief met zijn klacht richten aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

HOOFDSTUK 2: VERZOEKSCHRIFTEN, VOORSTELLEN EN VRAGEN

 

Afdeling 1. – Verzoekschriften aan de organen van de stad en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

Artikel 8

 

§ 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de stad en het OCMW in te dienen. (art. 304, §2 DLB) Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn. De organen van de gemeente en het OCMW zijn de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn (hierna: RMW), het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, het bijzonder comité voor de sociale dienst (hierna: BCSD), de voorzitter van de gemeenteraad en RMW, de burgemeester, de voorzitter van het BCSD, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente of het OCMW dat als overheid optreedt.

 

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, maar gericht zijn aan een orgaan van de stad, worden door de stad overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. Dit geldt tevens vice versa. De indiener wordt ter zake op de hoogte gebracht.

 

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente/OCMW behoort, zijn onontvankelijk. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij/zij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Artikel 9

 

§ 1. Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad of RMW, dan plaatst de voorzitter van de raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2. De gemeenteraad en/of RMW kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar resp. het college van burgemeester en schepenen/vast bureau of naar een raadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§ 4. Het betrokken orgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Afdeling 2 – Voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn (RMW).

Artikel 10

De inwoners hebben het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de raad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de raad. Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de raad kunnen voorlichten.

 

Artikel 11

§ 1. Een verzoek om een voorstel of vraag op de agenda van de raad in te schrijven en toe te lichten, moet worden gesteund door ten minste 300 inwoners ouder dan 12 jaar. ten minste 300 inwoners ouder dan 12 jaar.

 

§ 2. Het verzoek wordt aan de raad gericht en bezorgd aan de algemeen directeur. Een verzoek is een voorstel of vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet het voorstel of de vraag duidelijk blijken. Het moet de naam, voornaam, geboortedatum en woonplaats vermelden van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.

Een schriftelijk verzoek wordt niet als voorstel of vraag beschouwd als:

1° het voorstel of de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het een loutere mening is en geen concreet verzoek;

3° als het voorstel of de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is.

 

§ 3. Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau gaat na of aan de voorwaarden van artn. 10 en 11, §§ 1 en 2 voldaan is. Indien het verzoek niet ontvankelijk is in z’n bestaande vorm kan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau de indiener om een nieuw geformuleerd verzoek vragen zodat het wel geagendeerd kan worden.

 

§ 4. Het verzoek moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de raad bij de algemeen directeur ingediend zijn om in de eerstvolgende raad te kunnen worden behandeld, zo niet wordt het verzoek behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.

 

Artikel 12

§ 1. Een voorstel of vraag dat een onderwerp betreft dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente/het OCMW behoort, is onontvankelijk. De raad doet vooraf uitspraak over de bevoegdheid van de raad en de wijze waarop het voorstel of de vraag behandeld zal worden.

 

§ 2. Verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door de raad. In dat geval, heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

Artikel 13

§ 1. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de raad welk gevolg wordt gegeven aan het voorstel of de vraag en hoe dat wordt bekendgemaakt.

 

§ 2. De raad verstrekt, binnen drie maanden na de behandeling van het voorstel of de vraag, een gemotiveerd antwoord betreffende het gevolg dat eraan zal worden gegeven, aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

HOOFDSTUK 3: VOLKSRAADPLEGING

Artikel 14

De gemeenteraad of RMW kan beslissen om de inwoners te raadplegen over de aangelegenheden, vermeld in artikel 2, § 2, eerste lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (hierna: DLB). Hij organiseert een volksraadpleging als de inwoners van de gemeente daartoe een verzoek hebben ingediend dat voldoet aan de voorwaarden, vermeld in Titel 6, Hoofdstuk 3 DLB.

 

Persoonlijke aangelegenheden en aangelegenheden betreffende de jaarrekeningen, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, de gemeentebelastingen en de retributies kunnen niet het voorwerp zijn van een volksraadpleging.

 

HOOFDSTUK 4: OPENBAARHEID VAN BESTUUR

Artikel 15

 

Het stadsbestuur informeert haar burgers op een transparante manier over de besluitvorming en de verschillende bestuursdocumenten conform de toepasselijke regelgeving.

 

 

HOOFDSTUK 5: RADEN EN OVERLEGSTRUCTUREN GEORGANISEERD DOOR DE GEMEENTERAAD (art. 304, §3 DLB).

Artikel 16

Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren (art. 304, §3 DLB). De gemeenteraad bepaalt bij onderhavig reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak m.b.t. deze raden en overlegstructuren (art. 304, §5 DLB).

 

De bepalingen van onderhavig hoofdstuk betreffende de raden en overlegstructuren georganiseerd door de gemeenteraad, dienen samen gelezen te worden met bestaande statuten, huishoudelijk reglementen, organieke reglementen ... van deze raden en overlegstructuren (o.a. adviesraden en beheersorganen). Deze documenten zijn ook van toepassing in de relatie tussen het stadsbestuur en de respectievelijke raden en overlegstructuren.

 

Artikel 17

§ 1. Voor de adviesverlening in verschillende beleidsdomeinen zijn onderscheiden raden en overlegstructuren bevoegd.

 

§ 2. Dit participatiereglement is van toepassing op alle raden en overlegstructuren georganiseerd door de gemeenteraad in de zin van artikel 304, §3 DLB (o.a. adviesraden en beheersorganen): waaronder (niet-limitatieve opsomming):

          Cultuurraad

          Jeugdraad

          Sportraad

          Mondiale raad

          Ouderenraad

          Verkeersraad

          Milieuraad

          Landbouwadviesraad

          Adviesraad lokale economie

          Museumraad

          Dorpsraden

 

Artikel 18

§ 1. Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

 

§ 2. Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen en bijzonder comité kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren. Leden van het college van burgemeester en schepenen die bevoegd zijn voor de dossiers die besproken worden, kunnen als waarnemend lid deelnemen aan raden en overlegstructuren. Andere mandatarissen kunnen enkel als waarnemend lid deelnemen in zoverre dat in de statuten van de betrokken raad of overlegstructuur is opgenomen.

 

Artikel 19

§ 1. Het stadsbestuur stelt de adviesvragen steeds schriftelijk. Deze vraag omvat steeds: 

            Een duidelijke omschrijving van de concrete vraag

            De opgave van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee rekening moet gehouden worden. 

            De opgave van de uiterste datum van inlevering van het advies.

 

§ 2. Het stadsbestuur geeft de raden en overlegstructuren (adviesraad, beheersorgaan, …)  in principe steeds een antwoordtermijn van zes weken, te rekenen vanaf de datum van aankomst van de adviesvraag bij de desbetreffende raad/overlegstructuur. In onderling overleg tussen adviesraad en het stadsbestuur of om uitzonderlijke redenen/hoogdringendheid kan deze termijn ingekort of verlengd worden.

 

§ 3. Indien op de adviesvraag van de gemeente de adviesraad/overlegstructuur geen advies uitbrengt binnen de afgesproken termijn mag het advies als ‘gunstig’ worden beschouwd.

 

Artikel 20

§ 1. Adviesraden en overlegstructuren brengen de adviezen steeds schriftelijk uit.  Dit advies omvat steeds:

            Een melding van hoe het advies tot stand kwam en op welke wijze de betrokkenen werden geraadpleegd.

            De motivering die geleid heeft tot de standpuntbepaling in het advies;

            Een ondubbelzinnige weergave van het standpunt met opgave van de argumenten en eventuele vermelding van minderheidsstandpunten.

 

§ 2. Adviesraden en overlegstructuren kunnen op eigen initiatief advies geven over onderwerpen met betrekking tot hun beleidsdomeinen.

 

Artikel 21

§ 1. De tekst van de adviezen maakt steeds deel uit van het desbetreffende dossier dat wordt voorgelegd aan het stadsbestuur (college van burgemeester en schepenen, gemeenteraad, burgemeester). Het stadsbestuur moet bij het nemen van haar beslissingen eventuele afwijkingen op de uitgebrachte adviezen uitdrukkelijk motiveren in het betrokken besluit (uittreksel).

 

§ 2. Het stadsbestuur heeft een antwoordtermijn van zes weken vanaf de datum dat een advies binnenkwam. Binnen deze termijn ontvangt de adviesraad/overlegstructuur een schriftelijk en gemotiveerd antwoord op het advies of, indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, een ontvangstmelding met de te volgen procedure en opgave van de vermoedelijke datum waarop een definitief antwoord bekend is. Binnen de zes weken na het verstrijken van de vooropgestelde datum wordt het definitief antwoord bekend gemaakt.

 

§ 3. Het antwoord van het stadsbestuur (uittreksel besluit college van burgemeester en schepenen, gemeenteraad, burgemeester) bevat onder andere de volgende zaken:

            datum van behandeling;

            duidelijke omschrijving van de beslissing en bijhorende motivatie bij de keuze van de beslissing;

            een duidelijke omschrijving van de verdere opvolgingsprocedure;

            indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, zal de procedure die het dossier nog verder moet volgen en de datum van een definitief antwoord aan de adviesraad opgenomen worden.

 

Artikel 22

§ 1. Om de adviesfunctie uit te voeren kunnen de adviesraden/overlegstructuren via de website volgende documenten raadplegen:

            de agenda en persnota van de gemeenteraad

            de uittreksels van besluiten van het college van burgemeester en schepenen

 

§ 2. Om de adviesfunctie mogelijk te maken zal het stadsbestuur aan de adviesraden/overlegstructuren informatie bezorgen als volgt:

            Bezorgen van alle nodige informatie wanneer de adviesraad/overlegstructuur op eigen initiatief advies wenst uit te brengen.

            Bijvoegen van alle nodige informatie wanneer het stadsbestuur de adviesraad/overlegstructuur om advies vraagt;

 

§ 3. Deze informatie wordt gegeven via de door het stadsbestuur aangeduide ambtenaar. De verzoeken om informatie kunnen rechtstreeks en mondeling of telefonisch aan de ambtenaar gericht worden. Binnen de 10 dagen wordt hierop geantwoord door het ter beschikking stellen van de informatie of mededeling van eventuele wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking.

 

Artikel 23

§ 1. Het stadsbestuur zal de adviesraden en overlegstructuren ondersteunen door:

een jaarlijkse werkingstoelage;

            administratieve en logistieke steun door de gemeentelijke diensten;

            het ter beschikking stellen van een ambtenaar die de vergaderingen van de adviesraad of overlegstructuur  zal bijwonen en die het secretariaat van de raad zal waarnemen.

 

Artikel 24

§ 1. De verslagen en adviezen van de adviesraden en overlegstructuren zijn openbaar en kunnen via de website van stad Hoogstraten geraadpleegd worden. Verslagen en adviezen liggen ook voor het publiek ter inzage op de betrokken diensten.

 

HOOFDSTUK 6: INSPRAAK EN PARTICIPATIE BIJ PROJECTEN VAN DE STAD OF HET OCMW

Artikel 25

§ 1. Bij grote projecten van de stad of het OCMW, zal het bestuur zoeken naar beslissingen op basis van het algemeen belang. Het bereiken van gedeeld eigenaarschap en algemene aanvaarding, waarbij het algemeen belang altijd voor elk individueel belang komt. 

 

§ 2. Daarvoor zal het bestuur trachten:

            een zo breed mogelijk bereik van alle betrokkenen en hun brede waaier aan belangen en behoeften te betrekken. Iedereen die een effect ondervindt of belang hecht aan moet de mogelijkheid hebben om deel te kunnen nemen aan het proces.

            een volledige toegang tot informatie te voorzien. Deelnemers moeten kunnen beschikken over een zelfde niveau van informatie en een zelfde niveau van begrip.

            alle mensen met een potentieel belang aan te moedigen om hun behoeften en bezorgdheden uit te spreken. Gebruik maken van nieuwe technologieën is hierbij van belang, gelet op de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

            er voor te zorgen dat mensen zich gerespecteerd , comfortabel en onbelemmerd voelen bij het uiten van hun mening

 

Artikel 26

§ 1. Het bestuur bepaalt op basis van een afwegingskader bij elk project met een directe impact op de (leef)omgeving of belangen van inwoners of organisaties op welke manier inspraak of participatie zal worden georganiseerd.

 

§ 2. Op basis van het afwegingskader – dat als annex aan dit reglement werd toegevoegd – bepaalt het bestuur waarover inspraak of participatie zal georganiseerd worden en wat het doel van deze inspraak- of participatietrajecten zal zijn.

 

Artikel 27

In de uitvoering van elk project waarvoor inspraak of participatie zal worden georganiseerd zal het college van burgemeester en schepenen/vast bureau vooraf een participatiefiche opmaken met daarin beschreven:

            wie kan deelnemen

            op welke manier inspraak en participatie georganiseerd zal worden

            op welke manier over het traject zal gecommuniceerd en teruggekoppeld worden

            wat met de resultaten gedaan zal worden

 

Artikel 28

Een facilitator moet kunnen beschikken over voldoende ondersteuning, opleiding, tijd en middelen om het proces op een professionele manier te begeleiden.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist dit reglement te laten ingaan vanaf 1 mei 2020.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het besluit van de gemeenteraad van 24 september 2007 betreffende het reglement klachtenbehandeling te schrappen.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Punt bijlagen/links Bewijs publicatie participatiereglement op 2 juni 2020.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Akkoord aanpassing reglement globale ondersteuning verenigingen: uitleendienst.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 12 december 2019 ging het CBS principieel akkoord met de uitgangspunten voor de heroriëntatie van de uitleendienst.

 

Op 13 december 2019 werden de uitgangspunten ter advies voorgelegd aan de cultuurraad, sportraad en jeugdraad.

 

Op 20 februari 2020 nam het college kennis van deze adviezen en paste de beslissing van 12 december aan met betrekking tot de retributies.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het globale reglement op de ondersteuning van verenigingen dat op 27 juni 2011 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

          De beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 12 december 2019 en 20 februari 2020 betreffende de heroriëntatie van de uitleendienst.

 

Argumentatie

 

Om de aanpassingen aan de werking van de uitleendienst mogelijk te maken, moeten deze aanpassingen opgenomen worden in de volgende bestaande reglementen:

          het globale reglement op de ondersteuning van verenigingen van 27 juni 2011.

          het reglement op de materiële retributie van 16 december 2019

 

De diensten verwerkten de aanpassingen in de beide reglementen.

Voor het reglement op de materiële retributie zal er een apart dossier aangemaakt worden.

 

Het globale reglement op de ondersteuning van verenigingen dient aangepast te worden in de artikelen 15 tot 15.11;

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We bieden ondersteuning aan verenigingen, organisaties en inwoners die een evenement organiseren" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Joël Adams is blij met de aanpassing van het reglement dat hier voorligt, met name dat grote materialen voortaan geleverd worden aan verenigingen. Voor veel verengingen is het immers niet vanzelfsprekend om dit materiaal op een veilige manier op hun plaats te krijgen. Maar hij betreurt het wel dat deze dienstverlening betalend zal zijn. Er wordt een standaard aanrijkost van 35 EUR aangerekend en daarnaast zijn ook verschillende stukprijzen in de uitleendienst duurder geworden. Voor gemeenteraadslid Joël Adams is dit een verdoken belastingverhoging en hij polst naar de argumenten om de leveringen betalend te maken en ook de stukprijzen te doen stijgen. Primeert de veiligheid dan niet, vraagt hij zich af? Gemeenteraadslid Joël Adams vindt het positief dat ontleningen via de digitale weg kunnen gebeuren, maar hij geeft aan dat er nog altijd verenigingen zijn voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Hij hoopt dan ook dat dit ook nog via de telefoon mogelijk blijft. Daarnaast vraagt het gemeenteraadslid zich af of verenigingen nooit langer dan 8 weken vooraf weten of ze materiaal ter beschikking krijgen, immers in dit reglement staat dat de eigen stedelijke diensten en scholen voorrang hebben en dat die tot 8 weken op voorhand kunnen reserveren. Er wordt ook bepaald dat de uitleentijd 1 week is en dat die met 1 week kan verlengd worden. Dat kan mogelijk voor een aantal initiatieven problemen opleveren, raadslid Joël Adams pleit er dan ook voor gemotiveerd afwijken mogelijk te maken. Voor de concrete toepassing pleit het raadslid er voor om niet alleen bij het ontlenen maar ook het opnieuw indienen van materiaal gezamenlijk een document in te dienen ter controle. Verder staat er omschreven dat een reservatie pas definitief is als er een bevestiging volgt, maar er staat nergens een termijn omschreven binnen welke tijd deze bevestiging zal volgen.

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans is positief over het aangepast reglement dat hier ter goedkeuring voorligt.

Voorzitter Jef Vissers maant het gemeenteraadslid aan om to the point te komen en zijn vraag te stellen.

Gemeenteraadslid Maarten Leemans maakt duidelijk dat ondanks de aanpassing die nu voorligt de vraag vanuit de verenigingen blijft voor latere openingsuren en voor een uitbreiding of opwaardering van het aanbod.

 

Schepen Faye Van Impe betreurt het dat er toch nog zo veel technische vragen zijn, en dit ondanks een voorafgaande vraag van schepen Arnold Wittenberg om die vooraf te bezorgen. Het is erg jammer dat daar dan niet op gereageerd wordt. De schepen zal proberen om op de vragen te antwoorden.

Schepen Faye Van Impe legt uit dat deze aanpassing van de werking van de uitleendienst ook een flinke investering vraagt, in eerste instantie in een uitbreiding van het rollend materieel maar ook voor de leveringen zelf en de opmaak van de planning is er inzet van personeel nodig. Dit is geen verdoken belasting maar dit is wel een dienstverlening die voor een stuk vergoed moet worden. Het huidige systeem van prijszetting houdt meer rekening met de realiteit, vroeger werd er soms ruim materiaal ontleend omdat de prijs zo laag is. Schepen Faye Van Impe weet dat we onder de prijzen op de privé-markt blijven. Er zijn bovendien ook verschillende simulaties uitgevoerd die geen grote schommelingen hebben uitgewezen. De reservatie is definitief als dit bevestigd wordt maar hier is inderdaad geen termijn op gekleefd, dit vertrekt echter vanuit het principe van goede dienstverlening. Wanneer verschillende verenigingen tegelijk hetzelfde materiaal willen ontlenen dan wordt er pragmatisch naar een oplossing gezocht, het is niet zo dat de eigen diensten en onderwijsinstellingen dan sowieso al het materiaal wegkapen. De reorganisatie van de uitleendienst betekent dat het losgekoppeld wordt van het magazijn, dit betekent dat er voldoende tijd is om vooraf en nadien een goede controle te doen van het materiaal. Uiteraard blijven we op zoek naar een uitbreiding en opwaardering van het materiaal, bevestigt de schepen. Latere openingsuren is moeilijk combineerbaar met de arbeidsvoorwaarden van ons personeel, maar we hopen dat met het aanbod van de leveringen we al voor een groot stuk tegemoet kunnen komen aan de vraag van de verenigingen.

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx beweert dat de reglementen van agendapunt 10 en 11 niet uniform zijn. De twee zouden aan elkaar gekoppeld moeten zijn, maar ze komen niet op alle punten overeen. Zo wordt in het reglement van agendapunt 11 geen vermelding gemaakt van de ontlening van elementen of van de forfaitaire aanrijkost. Daarnaast moeten ook de boetes worden opgenomen in het retributiereglement.

Voor schepen Faye Van Impe is het niet optimaal om met twee reglementen te werken, ze had dit liever gebundeld gezien in één reglement.

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx maakt echter duidelijk dat dit niet wettelijk is, het inhoudelijke reglement moet losgekoppeld zijn van het retributiereglement.

 

De fractie CD&V keurt dit niet goed omdat er geen gratis vervoer wordt voorzien.

 

BESLUIT

 

Bij 18 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van de artikelen 15 tot 15.11 in het globale reglement op de ondersteuning van verenigingen betreffende de organisatie van de uitleendienst, als volgt goed:

Artikel 15 –  uitleendienst

De in artikel 14 vermelde gebruikers kunnen gebruik maken van de uitleendienst aan gunsttarief. Daarnaast kunnen ook andere socio-culturele initiatieven in Hoogstraten van buitendorpse verenigingen gebruik maken van de uitleendienst tegen het normale tarief. Particulieren kunnen enkel beroep doen op de uitleendienst voor verkeerssignalisatie.

Er gebeuren in principe geen uitleningen voor private of commerciële doeleinden. Enige uitzondering is de sporadische ontlening van nadar, verkeersborden en signalisatielampen indien deze nodig zijn om de veiligheid op openbaar domein te garanderen naar aanleiding van private of commerciële activiteiten. De goedkeuring van een aanvraag is in dit geval afhankelijk van een voorafgaand schriftelijk en gunstig advies of toelating van de stad.

Artikel 15.1 – aanvragen uitleendienst

De aanvraag moet minimum 14 dagen en maximum 1 jaar op voorhand gebeuren via het digitale aanvraagformulier dat door de stad op z’n website ter beschikking wordt gesteld. Alle aanvragen die minder dan de voorziene termijn van 14 dagen vooraf worden gedaan, kunnen worden geweigerd. Er wordt geval per geval beoordeeld of ze alsnog kunnen worden toegestaan, zonder de bestaande werkplanning te verstoren. Het eventuele gunsttarief of vrijstelling vervalt en het gewone of normale tarief zal gehanteerd worden.

Wordt het ontleende materiaal gebruikt op of langs het openbaar domein onder beheer van het stadsbestuur, provinciebestuur of Vlaams gewest dan wint de aanvrager zo nodig zelf het advies hierover in of vraagt de toelating voor de activiteit bij de stad.

Een reservatie is pas definitief nadat de uitleendienst hiervoor een elektronische bevestiging afleverde. Deze zal ten laatste 14 dagen na de aanvraag bezorgd worden.

Artikel 15.2 - annuleren

Annuleren van materiaal kan tot 2 weken voor datum. Indien men niet tijdig verwittigt, zal het volledige bedrag gefactureerd worden. Indien kan bewezen worden dat de manifestatie niet heeft plaatsgevonden omwille van extreme omstandigheden (weer,…), worden geen kosten in rekening gebracht.

Artikel 15.3 - voorrang

De eigen stedelijke diensten, alsook de basisscholen en adviesraden kunnen een voorrang laten gelden bij het ontlenen van materialen tot 8 weken vooraf. De andere partij(en) zullen hiervan direct in kennis worden gesteld. Het stadsbestuur gaat in dat geval in overleg met de andere partijen en gaat indien nodig, actief mee op zoek naar oplossingen.

Artikel 15.4 –kosten in geval van schade

Er zal bij een ontlening geen waarborg betaald dienen te worden. De aanvrager is verantwoordelijk voor het ontleende materiaal voor de volledige gebruiksperiode. Bij verlies, diefstal of beschadiging worden de kosten gedragen door de aanvrager. De stad zal de schadekosten per factuur overmaken aan de ontlener. De stad stelt een lijst met de waarde van de materialen bij ontlening ter beschikking zodat duidelijk is welke vergoeding maximaal kan gefactureerd worden in geval van schade, verlies of diefstal. Kosten in geval van schade door veelvuldig gebruik of slijtage zullen niet aangerekend worden aan de ontlener.

Artikel 15.5 - vrijstellingen

Het college kan vrijstelling geven van de bedragen vervat in het retributiereglement op de uitleendienst. Deze vrijstelling kan gegeven worden voor activiteiten ingericht zonder enige vorm van inkomsten of wanneer de inkomsten bestemd zijn voor een liefdadig doel. De verenigingen dienen, door voorlegging van bewijsstukken deze vrijstelling te staven. Indien een vereniging meent dat zij voor deze uitzonderingsmaatregel in aanmerking komt, doet zij daartoe vooraf een gemotiveerde en schriftelijke aanvraag aan het schepencollege.

Artikel 15.6 – materialen uitleendienst

Er wordt een lijst van materialen die de stad ontleent in addendum (bijlage) bij dit reglement opgenomen. Hierin kunnen specifieke (technische) vereisten opgenomen worden per soort materiaal. Deze bijlage kan aangepast worden door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 15.7 -  vervoersregeling

In het assortiment van de uitleendienst zitten zowel materialen die door de stad geleverd kunnen worden als materialen die door de ontlener zelf afgehaald en teruggebracht dienen te worden.

De materialen die geleverd kunnen worden door de stad vind je aangeduid terug in de lijst van materialen in addendum (bijlage). Elk materiaal dat in combinatie wordt ontleend met een materiaal dat geleverd wordt, kan mee geleverd worden. De ontlener beslist zelf of materialen geleverd worden door de stad of door de ontlener zelf worden opgehaald en teruggebracht.

Indien bij afhaling van de materialen door de verantwoordelijke van de uitleendienst vastgesteld wordt dat het vervoer van de materialen niet op correcte wijze kan volbracht worden (conflicterend met de wegcode, materialen dreigen schade op te lopen enz.) kunnen bepaalde materialen niet meegegeven worden of kan de ontlening niet doorgaan tenzij de ontlener de nodige aanpassingen doet.

De materialen worden geleverd en terug opgehaald door de stad op weekdagen telkens van 8 tot 12.00 uur en van 12.30 uur tot 16 uur en vrijdag tot 14uur. De ontlener maakt hierover duidelijke afspraken met de stad. De ontlener is verplicht aanwezig bij het moment van leveren en ophalen.

De materialen  die afgehaald en teruggebracht dienen te worden, kunnen worden afgehaald en teruggebracht in de Stedelijke Werkplaats, Industrieweg 2, 2320 Hoogstraten tijdens de normale werkuren, op weekdagen telkens van 8 tot 12.00 uur en van 12.30 uur tot 16 uur en vrijdag tot 14uur.. Het schepencollege kan een lijst opstellen van gebruikers en evenementen waarvoor deze materiaal wel worden geleverd. Hieronder vallen o.a. de stedelijke organisaties en gemeentelijke en vrije onderwijsinrichtingen.

De normale uitleenperiode bedraagt maximum 1 week. Deze periode kan hooguit met 1 week verlengd worden. Het is geenszins de bedoeling om materiaal voor een langere aaneengesloten periode uit te lenen. In uitzonderlijke gevallen kan het college van burgemeester en schepenen hierop een uitzondering toestaan. Deze uitzonderingsmaatregel wordt dan mee aangevraagd via het aanvraagformulier.

Bij laattijdig afhalen of terug inleveren van de ontleende materialen wordt een extra retributie gevorderd. Bij niet betaling van deze boete worden aan deze verenigingen geen materialen meer ontleend.

Artikel 15.8  retributie

Voor het gebruik van de materialen van de uitleendienst, net zoals voor het leveren en halen van materialen, is een retributie verschuldigd. Deze retributie wordt door de gemeenteraad bepaalt in een afzonderlijk retributiereglement.

Artikel 15.9 – verantwoordelijkheid ontleende materialen

De aanvrager is verantwoordelijk voor het ontleende materiaal voor de volledige gebruiksperiode. Bij verlies, diefstal of beschadiging worden de kosten gedragen door de aanvrager. Het is de ontlener niet toegelaten het materiaal aan derden over te dragen. Bij ontvangst van het materiaal moet de aanvrager een document ondertekenen waarin hij verklaart het materiaal in goede staat te hebben ontvangen. Alle materialen dienen in goede en propere staat te worden teruggebracht. De uitlener moet elk gebrek of schade kenbaar maken. Elke klacht achteraf wordt geweigerd. Het stadsbestuur controleert telkens het binnengebrachte materiaal op eventuele schade en ondertekent opnieuw, samen met de ontlener, een document voor goede ontvangst.

Artikel 15.10 – doorgeven ontleende materialen

Alleen na onderling overleg met de verantwoordelijke van de stad kan toestemming verleend worden aan twee verenigingen om onderling materiaal door te geven wanneer zij tijdens hetzelfde weekend manifestaties inrichten. De partijen moeten de staat van de materialen vaststellen en een verantwoordelijke aanduiden, zo niet zijn alle partijen verantwoordelijk. De uitleendienst stelt hiervoor een formulier ter beschikking dat beide partijen zullen ondertekenen.

Artikel 15.11 – betwistingen ontlening

Indien betwistingen en moeilijkheden bij aanvragen en uitleningen niet kunnen opgelost worden na overleg met de uitleendienst, worden deze behandeld in het college van burgemeester en schepenen. Het stadbestuur wijst alle verantwoordelijkheid van de hand voor eventuele ongevallen die zich zouden voordoen bij het gebruik van het uitgeleende materiaal. Bij herhaalde overtredingen van het reglement kan de betrokken aanvrager uitgesloten worden van het gebruik van de uitleendienst.

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft de dienst vrijetijd de opdracht om deze aanpassingen te verwerken in het globale reglement op de ondersteuning van verenigingen van 27 juni 2011.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoorden op de vragen vanuit de administratie, dit is niet ter sprake gekomen op de gemeenteraadsvergadering:

In het globaal reglement werden alle inhoudelijke opmerkingen van de GR toegevoegd aan het reglement.

In het retributiereglement werden volgende zaken aangepast:

De retributie bij levering werd gedetailleerder omschreven zodat duidelijk is dat voor levering de retributie uit artikel 3 vermeerderd wordt met een forfaitaire kost.

De retributie of boete voor het laattijdig inleveren van materialen werd opgenomen.

De onduidelijkheid die er zou kunnen zijn over het al dan niet kosteloos annuleren werd weggewerkt.

Een aangepaste versie van het globaal reglement en het retributiereglement met ‘track changes’ werd als bijlage toegevoegd.

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren van het retributiereglement voor het ontlenen en gebruik van materialen van de gemeentelijke uitleendienst.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad doet belangrijke investeringen voor de aankoop en het onderhoud van diverse materialen voor de gemeentelijke uitleendienst, die deze onder bepaalde voorwaarden ter beschikking stelt aan de organisatoren van evenementen op het Hoogstraats grondgebied.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het globaal reglement op de ondersteuning van verenigingen van 27 juni 2011.

 

Argumentatie

 

Op vraag van de verschillende adviesraden en verenigingen onderzocht het stadsbestuur het afgelopen jaar de mogelijkheden om bepaalde grote materialen uit het assortiment van de uitleendienst ook te laten leveren en op te halen door de gemeentelijke diensten.

 

Het college van burgemeester en schepenen werkte een voorstel uit en legde dit ter advies voor aan de verschillende adviesraden. Op basis van dit advies werd het oorspronkelijke voorstel voor retributie nog verder aangepast.

 

          Voor bepaalde materialen zal er gewerkt worden met een stukprijs om zoveel mogelijk verenigingen te kunnen laten gebruik maken van de dienstverlening en hamstergedrag tegen te gaan.

          Voor het leveren van materialen zal er een forfaitaire vergoeding vastgelegd worden.

 

De stad doet belangrijke investeringen voor de aankoop en het onderhoud van diverse materialen voor de gemeentelijke uitleendienst, die deze onder bepaalde voorwaarden ter beschikking stelt aan de organisatoren van evenementen op het Hoogstraats grondgebied.

 

Het ter beschikking stellen van uitzonderlijk grote aantallen brengt evenwel bijkomende logistieke kosten met zich mee voor het bestuur. Deze kosten zullen deels verhaald worden op de gebruiker van de dienst.

 

Bepaalde materialen die ter beschikking worden gesteld bevatten verbruiksgoederen. Bij verbruiksgoederen brengt het aanvullen, hervullen of vervangen ervan kosten met zich mee voor het stadsbestuur. Deze kosten zullen verhaald worden op de gebruiker van de dienst.

 

Om de vlotte werking van de dienst, en de dienstverlening aan andere gebruikers, niet in het gedrang te brengen dienen de ontleners de materialen tijdig, en op de reglementair bepaalde wijze, in te leveren bij de uitleendienst. Het niet op reglementaire wijze inleveren van de ontleende materialen brengt bijkomende administratieve en logistieke kosten met zich mee voor het bestuur. Deze kosten zullen verhaald worden op de gebruiker die zich niet aan de ontleningsvoorwaarden houdt.

 

Adviezen

 

De jeugdraad, sportraad, cultuurraad en de dorpsraden brachten een advies uit op de uitgangspunten voor de heroriëntatie van de uitleendienst.

 

Op basis van hun advies werden volgende zaken aangepast:

          De retributie werd eenvoudig en laag gehouden

          De retributie in geval van onherstelbare beschadiging, verlies of diefstal kan worden afgestemd op de boekhoudkundige waarde.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We bieden ondersteuning aan verenigingen, organisaties en inwoners die een evenement organiseren" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Overige evenementen met nummer 719-00 en algemeen rekeningnummer: 70059999- Opbrengsten uit dienstverlening.

In het meerjarenplan is er 4.000,00 EUR aan opbrengsten voorzien in elk jaar op deze sleutel.

 

BESPREKING

 

 

De fractie CD&V keurt dit niet goed omdat er geen gratis vervoer wordt voorzien.

 

BESLUIT

 

Bij 18 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Met ingang van 1 mei 2020 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven voor de dienstverlening van de gemeentelijke uitleendienst.

Hiermee past de gemeenteraad de beslissing van 16 december 2019 betreffende de retributie materiële dienstverlening aan.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de gebruiker van de dienstverlening. Gebruikers vallen in één van deze categorieën:

          Categorie 1: erkende Hoogstraatse verenigingen

          Categorie 2: niet-erkende Hoogstraatse verenigingen

          Categorie 3: andere openbare besturen

 

Artikel 3:

Het bedrag van de retributie inclusief reservatiekosten voor het ontlenen van materialen wordt vastgesteld als volgt:

Materiaal

stock

leveren

Cat. 1

Cat. 2

Cat. 3

Automegafoon/omroepinstallatie

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Borden voorbehouden parking minder validen

2

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Houten plaat dansvloer

28

JA

0,25 EUR per stuk

0,5 EUR

per stuk

gratis

Verstelbaar podium(elementen)

25

JA

0,50 EUR per stuk

1 EUR per stuk

gratis

Vaste podiumelementen (27 cm hoog)

28

JA

0,50 EUR per stuk

1 EUR per stuk

gratis

Vaste podiumelementen (50 cm hoog)

20

JA

0,50 EUR per stuk

1 EUR per stuk

gratis

Vaste podiumelementen (75 cm hoog)

15

JA

0,50 EUR per stuk

1 EUR per stuk

gratis

Vaste podiumelementen (100 cm hoog)

14

JA

0,50 EUR per stuk

1 EUR per stuk

gratis

Trap met 2 treden, 3 treden, 4 treden voor podium

3

JA

0,50 EUR per stuk

1 EUR per stuk

gratis

Muziekinstallatie met CD speler

2

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Geluidsmeter

2

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Fuifkoffer

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Handmegafoon

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Marktkraampje

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Nadar per wagen 100m, 2x150m

3

JA

5 EUR

10 EUR

gratis

Nadar per wagen 200m

2

JA

7,50 EUR

15 EUR

gratis

Nader per wagen 300m en 400m

2

JA

10 EUR

20 EUR

gratis

LCD projector + scherm

2

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Soundmix met USB/MP3 Bluetooth (geen cd-speler)

2

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Speelpakket kleuters

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Speelpakket plus 6-jarigen

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Speelpakket reuze gezelschapsspelen

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Speelpakket rollend materiaal

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set beach volleybal

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set volleybal

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set baseball

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set korfbal

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set hockeysticks met opbergtas

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set van 25 fluovestjes

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Toneelspots en statieven

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Groepstent 10x5m

3

NEE

5 EUR

 

10 EUR

gratis

Partytent 4x4m

8

JA

5 EUR

per stuk

10 EUR per stuk

gratis

Trektouw 10m

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set van 4 vlaggen (B/EU/VL/Ho)

4

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set van 4 vlaggenmasten

2

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Set van 8 volksspelen

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Stoelen per ontlening

200

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Klaptafels per ontlening

12

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Afvalstraat

1

NEE

5 EUR

10 EUR

gratis

Tarieven vereiste afvalzakken:

Gemengd plastiek / zak 120 liter = 0,50 EUR/stuk

P.M.D. / zak 120 liter = 0,50 EUR/stuk

 

Bij uitlening van de afvalstraat is van alle nodige zakken één exemplaar in het tarief van de retributie inbegrepen. Indien de aanvrager meer zakken denkt nodig te hebben, wordt aan belanghebbende een geraamd extra zakken ter beschikking gesteld. Bij inlevering van de gereinigde afvalstraat en de overblijvende zakken bij de werkplaats wordt het effectief gebruikt aantal bijkomende zakken overeenkomstig tarieven aangerekend.

 

Logistieke steun met tarieven:

 

Categorie 1

Categorie 2

Kampvervoer

binnen de gemeente

20 EUR

40 EUR

buiten de gemeente (tot max. 150km)

40 EUR

80 EUR

per extra km verder dan 150km

0,75 EUR

1,50 EUR

Maaien voetbalveld per beurt

clubs lid van KBVB

15 EUR

/

andere clubs

15 EUR

/

Drukwerk

Afdrukkost voor het eerste origineel

1 EUR

/

Afdrukkost vanaf tweede origineel per origineel

0,50 EUR

/

Gewoon papier - wit of gekleurd A3 per gekopieerd blad

0,04 EUR

/

Gewoon papier - wit of gekleurd A4 per gekopieerd blad

0,02 EUR

/

Wit of gekleurd karton A3 per gekopieerd blad

0,08 EUR

/

Wit of gekleurd karton A4 per gekopieerd blad

0,04 EUR

/

Sorteren en inbinden 25% van de kostprijs van het drukwerk

Affichezuilen

1 tot en met 3 zuilen

0 EUR

10 EUR

Meer dan 3 zuilen

0 EUR

20 EUR

Spandoeken

1 tot 5 spandoeken

10 EUR

50 EUR

Meer dan 5 spandoeken

30 EUR

100 EUR

 

Artikel 4:

Een aantal vooraf aangeduide grote materialen kan bij ontlening geleverd worden door de technische diensten.

Het bedrag van de retributie voor het leveren van materialen die geleverd worden wordt vastgesteld als volgt:

          Het bedrag van de retributie zoals bepaald in artikel 3 vermeerderd met een forfaitaire kost van 35 EUR per ontlening (incl. leveren en afhalen.)

Een vereniging kan er steeds voor kiezen om deze materialen toch zelf te halen en terug te brengen. De andere materialen dienen altijd afgehaald en teruggebracht in de Stedelijke Werkplaats, Industrieweg 2 te 2320 Hoogstraten, tenzij ze ontleend worden in combinatie met materialen die wel geleverd worden.

 

Artikel 5:

Het bedrag van de retributie bij beschadiging, onherstelbare beschadiging of verlies van de ontleende materialen wordt vastgesteld als volgt:

          de effectieve kosten van de herstelling;

          een percentage van de actuele aanschafwaarde op basis van de boekhoudkundige waarde bij onherstelbare beschadiging of verlies.

 

Het bedrag van de retributie bij het laattijdig inleveren van ontleende materialen wordt vastgelegd op

de verschuldigde retributie volgens artikel 3 vermenigvuldigd met het aantal dagen               dat de materialen te laat werden binnen geleverd, te tellen van de dag dat de                                          ontleende materialen volgens de reservatiebevestiging moesten worden                                                        binnengebracht.

 

 

Artikel 6:

De aanvraag om uitlening dient in principe minimum 14 dagen en maximum 1 jaar op voorhand te gebeuren. De normale uitleenperiode bedraagt 7 dagen.

Bij gebruik langs het openbaar domein dient de gebruiker een aanvraag in te dienen bij de dienst cultuur en vrije tijd. Alle aanvragen die minder dan de voorziene termijn van 14 dagen vooraf worden gedaan, kunnen worden geweigerd. Annulering van reservering kan kosteloos tot 14 dagen voor de datum van uitlening. Bij een annulering binnen deze 14 dagen is de volledige retributie verschuldigd.

 

Artikel 7:

De retributie is verschuldigd op het ogenblik bij het ontlenen van materialen. Bij niet-minnelijke betaling voorziet het gemeentedecreet de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen. Bij betwisting kan het stadsbestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Artikel 8:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen met oplaadpunt t.h.v. Vagebondplein in Wortel en Gemeenteplein in Meerle.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Er zijn laadpalen geplaatst op het grondgebied van Hoogstraten op de locaties Gemeenteplein in Meerle en Vagebondplein in Wortel.

Per oplaadpunt moet signalisatie voorzien worden bij de parkeerplaats.

Op de beide plaatsen zijn het schuinparkeerplaatsen.  Op de kop van elke parkeerplaats komt telkens een signalisatiebord (4 parkeerplaatsen en elk met een bord).

 

Hiervoor werd een politiereglement opgemaakt door de verkeersconsulent politie Noorderkempen.

 

Het schepencollege besliste op 20 februari 2020 om het dossier te agenderen voor de gemeenteraad.

 

Juridische grond

 

•Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

•Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

•Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

•Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

•Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

•Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

•Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

•Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

•Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

•Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009

 

Argumentatie

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend reglement over het wegverkeer

voor parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen met oplaadpunt t.h.v. Vagebondplein in Wortel en Gemeenteplein in Meerle.

Artikel 2:

Parkeerplaatsen te voorzien voor elektrische voertuigen met oplaadpunt ter hoogte van:

- Gemeenteplein in Meerle (voor raadhuis)

- Vagebondplein in Wortel

en deze te signaleren aan de hand van verkeersbord E9a met pictogram "elektrisch oplaadpunt".

Artikel 3:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikel 4:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake  dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Samenwerkingsovereenkomst Pidpa - Weg- en rioleringswerken in de Schoolstraat te Minderhout.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op het college van 07 maart 2019 (zie bijlage) werd beslist om het voorgestelde project definitief te weerhouden voor het herinrichten van de Schoolstraat te Minderhout en dat hiervoor het nodige studiewerk opgestart mag worden.

 

Ook werd er beslist om het te verwachten budget vanaf 2020 voor de uitvoering van het gemeentelijk aandeel in dit project te voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Bij nazicht blijkt de riolering in de Schoolstraat niet in orde te zijn. Met vervanging van de

bestaande riolering door een gescheiden stelsel is een aandeel Pidpa/Hidrosan in het project aan de orde. Hiervoor is geen subsidie mogelijk. Voor de afwaartse aansluiting van de regenwaters bestaan mogelijkheden waarbij het kruispunt met de N14 gespaard blijft.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Hoewel het grootste aandeel ten laste van Pidpa/Hidrosan is, werd afgesproken dat Stad

Hoogstraten als trekker zal optreden gezien de rechtlijnigheid van het rioleringsconcept tegenover het voortraject en het vooropgestelde participatief traject voor herinrichting van de omgeving.

 

Voor toevoeging van het gemeentelijk aandeel aan het project is in samenwerking met Pidpa een 'Samenwerkingsovereenkomst - Stad Hoogstraten - Pidpa/Hidrosan - Project K-20-016' opgemaakt waarin staat vermeld welke inbreng de betrokken partijen hebben op financieel en organisatorisch vlak.

De overeenkomst dient ondertekend te worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, vervolgens wordt dit aan Pidpa/Hidrosan bezorgd ter ondertekening.

 

De Gemeenteraad wordt verzocht de samenwerkingsovereenkomst (zie bijlage) tussen Pidpa/Hidrosan en Stad Hoogstraten voor dit dossier goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder een actie van het meerjarenplan maar heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt wil weten hoe dit dossier, na de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst, verder loopt. Komt hier nog een lastenboek van? Wat is de timing? Wordt dit bekostigd vanuit Hidrosan?…

 

Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren wil weten of het rioleringstraject tot aan de Minderhoutsestraat zal  lopen, en daarnaast leest ze in het dossier dat de pastorijtuin wordt heringericht want er is al een budget voor voorzien. Zijn die plannen al concreet?

 

Schepen Jos Martens legt uit dat dit enkel gaat over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Hidrosan, de plannen en de daarbij horende timing moet dus nog opgemaakt worden. De schepen bevestigt dat het rioleringstraject inderdaad tot aan de Minderhoutsestraat loopt. Ook voor de herinrichting van de pastorijtuin moeten de plannen nog gemaakt worden.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de 'Samenwerkingsovereenkomst - Stad Hoogstraten -

Pidpa/Hidrosan - Project K-20-016' voor de weg- en rioleringswerken in de Schoolstraat te

Minderhout.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuren van de grondafstand door Bro-Invest van de wegenis met infrastructuur en groen van de verkaveling Akkerloopstraat.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het betreft hier de grondafstand door Bro-Invest van de wegenis met infrastructuur en groen van de verkaveling Akkerloopstraat, waarvoor vergunning is verleend op 24 mei 2004.

Het perceel is kadastraal bekend volgens huidig kadaster wijk B nummer 125/L/4/deel P0000, voor een totale oppervlakte volgens kadaster van negenendertig are vierenzeventigcentiare (39a 74ca) met gereserveerde perceelsidentificaties:

B125N4P0000(lot 1)

B125S4P0000(lot 4)

B125T4P0000(lot 5)

B125V4P0000(lot6)

 

Akte opgemaakt door notariskantoor Jan Van Roosbroeck/Lien Boenders, met maatschappelijke zetel te Beerse, Bisschopslaan 12.

 

Zie opmetingsplan van landmeter Jan Koyen in bijlage.

 

Gelieve deze grondoverdracht en de hiervoor opgemaakte ontwerpakte goed te

keuren.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Argumentatie

 

Deze grondoverdracht en de hiervoor opgemaakte ontwerpakte worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans weet dat dit het derde dossier op korte tijd is waarvan de gronden pas jaren later worden overgedragen aan de gemeente. Hoe komt dat dit ook hier pas na 10 jaar gebeurt in plaats van de voorziene 3 maanden?

 

Schepen Jos Martens legt uit dat er een opkuisactie bezig is waarmee we alle openstaande dossiers trachten af te ronden. Er zullen dus nog van deze dossiers volgen.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kostenloze overdracht van het perceel grond gelegen te Akkerloopstraat van 39a 74 ca, volgens het opmetingsplan van landmeter Jan Koyen, dd. 07/04/2008.

 

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Jan Van Roosbroeck/Lien Boenders, met maatschappelijke zetel te Beerse, Bisschopslaan 12, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Volmacht wordt gegeven aan de Voorzitter van de gemeenteraad en de Algemeen Directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

 

Artikel 4:

Kennis wordt gegeven van deze beslissing aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO).

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 28 oktober 2019 keurde de gemeenteraad de aanduiding van de leden van de GECORO voor de bestuursperiode 2019 - 2023 goed.

 

Op 30 januari 2020 heeft de GECORO het huishoudelijk reglement vastgesteld. Volgende aanpassingen worden doorgevoerd ten opzichte van het huishoudelijk reglement van de vorige legislatuur:

- in artikel 1: structuurplanning vervangen door beleidsplanning

- in artikel 2: Ruth Van Looveren wordt gekozen als ondervoorzitter

- in artikel 12: Indien een effectief lid en het plaatsvervangend lid beide aanwezig zijn, ontvangen zij beide een presentiegeld.

 

Na de goedkeuring door de gemeenteraad treedt het huishoudelijk reglement in werking.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 1.3.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Argumentatie

 

Door het uitkeren van een presentiegeld aan zowel het effectief lid als aan het plaatsvervangend lid indien zij beide aanwezig zijn, wordt het risico gelopen om de GECORO in aantal te verdubbelen in aantal leden.

De aanpassingen van de GECORO van 30 januari 2020 worden goedgekeurd met uitzondering van de aanpassing aan artikel 12: Indien een effectief lid en het plaatsvervangend lid beide aanwezig zijn, ontvangen zij beide een presentiegeld.

De keuze van de ondervoorzitter wordt niet expliciet opgenomen, zodat een eventuele wijziging hieraan niet voorgelegd dient te worden aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Het huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van Hoogstraten, als volgt goed te keuren:

 

Artikel 1:

Doelstelling:

De GECORO beoogt het behoud, de verbetering en de uitwerking van een goede ruimtelijke ordening binnen de gemeente.

De GECORO adviseert vanuit een gefundeerd ruimtelijk analytisch standpunt.

De adviezen van de GECORO hebben steeds tot doel de kwaliteit van de ruimtelijke ordening binnen de gemeente te waarborgen.

De GECORO dient de haar door het decreet opgedragen taken naar behoren uit te voeren.

Alle adviezen respecteren het subsidiariteitsprincipe, de bestaande wet -en regelgeving en de kaders, gesteld door het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) en het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA).

 

Artikel 2:

De voorzitter:

De voorzitter organiseert alle activiteiten van de commissie en van de eventuele werkgroepen.

De voorzitter roept de GECORO samen, opent, leidt en sluit de vergaderingen alsook voor ieder agendapunt de onderscheiden delen, namelijk de toelichting, de bespreking, de beraadslaging en de stemming.

 

De ondervoorzitter: /waarnemend voorzitter

De ondervoorzitter oefent bij afwezigheid van de voorzitter dezelfde functies uit en heeft in

die omstandigheden dezelfde bevoegdheden als de voorzitter. Hij wordt verkozen uit de deskundige leden.

 

Artikel 3:

De leden en plaatsvervangende leden:

Van de (plaatsvervangende) leden wordt verwacht dat zij voldoende gemachtigd zijn om voor de sectoren waarvoor zij afgevaardigd zijn te kunnen spreken, oordelen en adviseren.

Van de deskundige leden wordt verwacht dat zij maximaal op de hoogte zijn van de huidige wet -en regelgeving, de inhoudelijke opties van het RSV en het RSPA en recente evoluties inzake ruimtelijke ordening.

Van alle (plaatsvervangende) leden aanwezig op een vergadering wordt een maximale medewerking verwacht.

Indien leden minstens drie achtereenvolgende keren zonder verwittiging afwezig zijn, worden zij uitgesloten als leden.

De voorzitter brengt het lid hiervan op de hoogte.

Indien een lid onmogelijk aanwezig kan zijn, brengt hij/zij uiterlijk 3 werkdagen voor de vergadering zijn/haar plaatsvervanger op de hoogte en verwittigt hij/zij de voorzitter of vaste secretaris.

 

Artikel 4:

De vaste secretaris:

De vaste secretaris bereidt de vergaderingen en activiteiten van de commissie en van de eventuele werkgroepen voor.

De vaste secretaris adviseert daarbij tevens de voorzitter, en verzamelt alle stukken die nodig zijn voor een optimale agenda, oproeping en vergadering.

De vaste secretaris kan toelichtingen geven bij de agendapunten, deelnemen aan de besprekingen en de beraadslagingen, maar niet aan de stemmingen. De vaste secretaris is wel aanwezig bij de stemmingen.

De vaste secretaris kan zich laten bijstaan door een personeelslid van de gemeentelijke administratie die hij/zij zelf kan aanstellen.

De vaste secretaris stelt de notulen van de vergaderingen op en draagt zorg voor het bijhouden ervan.

In het geval dat de vaste secretaris de vergadering van de commissie of de werkgroepen niet zoals voorzien bijwoont, kan de vergadering een waarnemend secretaris aanwijzen. Het personeelslid van de gemeentelijke administratie dat de secretaris bijstaat, en vervolgens de aanwezige deskundigen en tenslotte de aanwezige plaatsvervangend deskundigen genieten de voorkeur voor de aanwijzing van de waarnemend secretaris.

 

Artikel 5:

De oproeping:

De GECORO wordt bijeengeroepen door de voorzitter.

De oproeping tot een vergadering geschiedt per mail, ten minste 12 kalenderdagen voor de zitting.

De oproeping vermeldt de agenda, datum, uur en plaats van de zitting.

De agendapunten dienen voldoende duidelijk omschreven te zijn.

De GECORO wordt minimaal 2 maal per jaar bijeengeroepen.

Van de oproeping wordt een afschrift gemaild, aan de vertegenwoordiger van elke politieke fractie in de gemeenteraad, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan de eventueel uitgenodigde deskundigen. Eventuele begeleidende documenten worden op het digitaal platform van de stad geplaatst.

De voorzitter kan beslissen een spoedeisende vergadering op kortere termijn bijeen te roepen. Indien op het moment van de vergadering minimum twee derde van de commissieleden aanwezig is, en indien bij meerderheid de hoogdringendheid wordt bevestigd, dan kan geldig worden vergaderd en gestemd. Het is voldoende dat dergelijke oproeping door de voorzitter ondertekend is. Zij vermeldt de hoogdringendheid en de reden ervan.

Spoedeisend betekent:

- door de voorzitter met gegronde redenen omkleed;

- ingevolge een vraag van de provincieraad of bestendige deputatie;

- ingevolge een vraag van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen;

- ingevolge de vraag van ten minstens een derde van de leden;

- ingevolge een vraag van de gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar.

Van GECORO-leden wordt verwacht dat zij niet enkel aanwezig zijn op de vergaderingen, maar ook actief deelnemen aan de vergaderingen, beraadslagingen en het formuleren en motiveren van het uiteindelijke advies.

Waarnemende vertegenwoordigers van de politieke partijen: deze personen kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan een eventuele bespreking van het onderwerp, maar mogen de beraadslaging over het advies van de commissie en de stemming erover niet bijwonen, tenzij die delen van de vergadering openbaar (cfr. voor gehele bevolking) worden gehouden.

Voor de leden en de plaatsvervangende leden is, vanaf de dag van het versturen van de oproepingen, per punt van de agenda, het volledige bundel ter inzage tijdens de openingsuren van de administratieve diensten, op het ter beschikking gestelde secretariaat of bij de vaste secretaris van de GECORO-commissie.

De leden en de plaatsvervangende leden hebben recht op informatie van die stukken en documenten die verband houden met de bevoegdheid van de GECORO, voor zover dit niet door andere wetgeving wordt verhinderd.

De leden, de plaatsvervangende leden, de vertegenwoordigers uit elke politieke fractie in de gemeenteraad en de uitgenodigde deskundigen zijn gehouden door de plicht tot discretie voor die punten die besproken werden in gesloten vergadering.

Indien belet dienen de leden zelf de plaatsvervangende leden op de hoogte te brengen.

 

Artikel 6:

De agenda:

De voorzitter stelt de agenda vast in samenspraak met de vaste secretaris.

Indien een lid een punt op de agenda wenst te plaatsen, dan dient dit in de grootst mogelijke mate te gebeuren vóór de oproeping tot de vergadering.

Indien een lid echter, na een oproeping te hebben ontvangen, toch nog bij hoogdringendheid een punt besproken wenst te zien in de aangekondigde vergadering, dan dient hij/zij dit op schriftelijk gemotiveerde basis kenbaar te maken aan de voorzitter, uiterlijk drie kalenderdagen voor de dag van de zitting.

 

Artikel 7:

Vergaderingen:

1° De vergaderingen hebben plaats volgens de aanwijzingen vermeld in de oproeping.

De vergaderingen van de commissie worden in besloten vergadering gehouden.

De voorzitter kan na een vergadering de resultaten van het advies publiek maken.

Alvorens aan de vergadering deel te nemen tekenen de leden van de GECORO de aanwezigheidslijst. De namen van die leden worden in de notulen vermeld.

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur, en van zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen (minimum 7), verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

Indien een kwartier na het vastgestelde uur nog steeds niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De vaste secretaris maakt hiervan melding op de aanwezigheidslijst.

De aanwezige leden hebben recht op de vergoeding vermeldt in art.12.

2° Als eerste punt worden de notulen van de vorige vergadering bij stemming goedgekeurd.

Elk lid heeft het recht om over het ontwerp van de notulen bezwaren te formuleren tegen de redactie ervan, indien hij/zij zelf in die vergadering aanwezig was. Worden de bezwaren gegrond bevonden, dan dient de vaste secretaris deze, staande de vergadering of uiterlijk in de eerstvolgende vergadering, op te nemen in de notulen. Een bezwaar wordt als gegrond beschouwd wanneer het betrekking heeft op essentiële en fundamentele elementen van de bespreking die aan de beslissing voorafgaat, of betrekking heeft op de beslissing zelf.

De notulen worden ondertekend door de voorzitter en de vaste secretaris.

3° Na de goedkeuring van de notulen worden de agendapunten afgewerkt in de door de voorzitter aangegeven volgorde. De voorzitter behoudt zich het recht om de volgorde van de beraadslagingen aan te passen.

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan slechts ter zitting worden besloten door tenminste twee derde van de zitting hebbende leden. De namen van die leden worden in de notulen vermeld.

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen.

De leden en plaatsvervangende leden nemen slechts het woord nadat het hen door de voorzitter werd verleend.

Opmerkingen en vragen door de leden dienen steeds beknopt, maar volledig te zijn.

Niemand mag onderbroken worden terwijl hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Wanneer een lid, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugroepen of hem het woord ontnemen.

Elk lid dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter aan het woord tracht te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Elk lid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen.

Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

Indien het betrokken lid een tweede maal de orde verstoort, heeft de voorzitter het recht het betrokken lid uit de vergadering te sluiten. Indien de vergadering rumoerig wordt zodat het normale verloop in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De commissieleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van de uitsluiting van een lid, de schorsing of sluiting van de vergadering wordt melding gemaakt in de notulen.

Nadat alle leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter oordeelt dat het onderwerp voldoende werd besproken, gaat hij over naar het volgende deel van het punt of naar het volgende agendapunt.

De voorzitter kan de vergadering tijdelijk schorsen indien hij dit nodig acht.

 

Artikel 8:

De stemming:

Vóór elke stemming omschrijft de voorzitter het voorstel van beslissing waarover de vergadering zich moet uitspreken.

De leden stemmen mondeling met “ja”, “neen” of “onthouding” uit te spreken.

Indien de voorzitter stemming bij handopsteking verkiest vraagt de voorzitter achtereenvolgens welke commissieleden “neen” stemmen, “ja” stemmen of zich "onthouden". Elk commissielid kan slechts één maal de hand opsteken om een stem uit te brengen.

De volgorde van de stemming wordt bepaald door de voorzitter.

De voorzitter van de vergadering stemt het laatst en bij staking van stemmen is zijn stem beslissend.

De stemmen worden opgenomen door de vaste secretaris.

Er wordt overgegaan tot geheime stemming indien minstens de helft van de leden hiermee akkoord gaat. Stemmingen over personen in voorkomend geval, gebeuren steeds bij geheime stemming.

Bij geheime stemming stemmen de commissieleden met “ja”, “neen” of “onthouding”.

De stemmen worden opgenomen door de vaste secretaris.

De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter afgekondigd.

De commissie stelt bij tweederde meerderheid van de aanwezige leden vast of een persoon als betrokken partij wordt beschouwd.

De betrokkene verlaat na vaststelling de zaal voor de stemming.

Een lid kan zich steeds zelf melden als betrokken partij.

 

Artikel 9:

De notulen:

De notulen bevatten het relaas van wat in de commissie wordt gezegd. Zij geven een overzicht over de ganse vergadering weer inzonderheid de toelichting, bespreking, beraadslaging en stemming betreffende de punten van de agenda. Ze worden binnen de 3 weken na de vergadering overgemaakt aan de leden, aan de plaatsvervangende leden, aan de waarnemende en -plaatsvervangende waarnemende leden van de politieke fracties en aan het college van burgemeester en schepenen.

In de notulen wordt melding gemaakt van wie aanwezig was van de leden en de plaatsvervangende leden, uitgenodigde deskundigen, de vertegenwoordigers uit elke politieke fractie in de gemeenteraad, de vaste secretaris, en de persoon of ambtenaar die de vaste secretaris bijstaat.

De notulen vermelden de resultaten van de stemmingen en geven daarbij eveneens een weergave van de minderheidsstandpunten.

Nadat de notulen goedkeuring verkregen, worden de notulen door de voorzitter en door de vaste secretaris ondertekend en zijn ze definitief.

De notulen worden door het secretariaat bewaard.

Een te verstrekken advies, hetwelk door de voorzitter en de vaste secretaris dient te worden ondertekend, wordt aan de bevoegde instanties overgemaakt.

 

Artikel 10:

Adviesopbouw:

Het advies bevat de standpunten die in de commissie ter sprake gebracht zijn; het advies vermeldt eveneens het besluit van de commissie dat de meerderheid van de stemmen bekomen heeft. Alle uitgebrachte standpunten worden op inhoudelijk afdoende wijze gemotiveerd. Indien een meerderheid achter een advies staat, kan een lid dat niet akkoord is steeds vragen om zijn/haar standpunt als minderheidsstandpunt mee te laten formuleren in het advies.

De adviezen worden door het secretariaat bewaard.

 

Artikel 11:

Werkgroepen:

Voor de voorbereiding van complexe dossiers kunnen één of meer werkgroepen worden opgericht. Daartoe dient de commissie te beslissen.

In zulke werkgroep worden leden aangesteld via een commissiebeslissing. Alle leden hebben echter het recht deel te nemen aan een werkgroep. De oproeping, aanwezigheid, de besprekingen en eventuele beraadslagingen en stemmingen in werkgroepen gebeuren zoals in de commissie zelf.

Van iedere werkgroepvergadering wordt verslag opgemaakt door de vaste secretaris, en bij de agenda van de volgende vergadering gevoegd.

 

Artikel 12:

Vergoedingen:

Voor elke vergadering wordt aan elk lid en aan de voorzitter van de GECORO een presentiegeld toegekend van 125 €.

De voorzitter ontvangt een bijkomende vergoeding van 125 € voor gemaakte kosten (gebruik eigen computer, telefoonkosten, administratie kosten, het voorbereidende werk,  het werk achteraf, enz.).

Aan leden die van buiten de stad Hoogstraten komen, wordt een kilometervergoeding toegekend volgens de officiële kilometervergoeding die aan de ambtenaren wordt betaald.

Indien een vergadering niet geopend kan worden wegens te weinig aanwezige leden, dan ontvangen de aanwezige leden de helft van de gebruikelijke vergoedingen, de buiten gemeentelijke leden ontvangen daarenboven de volledige kilometervergoeding.

Vergoedingen worden enkel uitgekeerd bij aanwezigheid gedurende de gehele vergadering met uitzondering van dat men de vergadering moet verlaten wegens betrokkenheid.

 

Artikel 13:

Frequentie:

De GECORO van Hoogstraten komt minstens 2 x per jaar samen.

 

Artikel 14:

Werkingsmiddelen:

Een werkingsbudget wordt voorzien in de jaarlijkse gemeentebegroting voor vergoeding extra deskundigen, voor aankoop brochures, boeken, enz. voor de leden: 1.000 €. Dit budget kan jaarlijks aangepast worden.

De voorzitter brengt hierover jaarlijks verslag uit aan gemeenteraad.

 

Artikel 15:

Allerlei:

Een exemplaar van onderhavig huishoudelijk reglement wordt ter beschikking gehouden tijdens alle vergaderingen van de commissie en eventuele werkgroepen.

Tevens wordt een exemplaar van onderhavig reglement bezorgd aan elk lid van de GECORO en aan de vaste secretaris.

 

Artikel 16:

Wijzigingen:

Wijzigingen aan het huishoudelijk reglement worden steeds met eenparigheid van stemmen van de aanwezige leden vastgesteld en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Handhaving ruimtelijke ordening - handhavingsprogramma en lijst gemeentelijke prioriteiten - goedkeuring

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 1 maart 2018 trad de nieuwe regelgeving rond handhaving ruimtelijke ordening in werking. Het wettelijke handhavingskader voor ruimtelijke ordening werd hierdoor meer afgestemd op de milieuhandhaving.

 

De Vlaamse overheid vraagt de gemeenten om een prioriteitennota op te maken inzake handhaving ruimtelijke ordening.

Ook vanuit de intergemeentelijke dienstverlening handhaving RO wordt gevraagd aan de gemeente om na te denken over de handhavingsprioriteiten op het vlak van ruimtelijke ordening. Handhaving is een belangrijk aspect van het omgevingsbeleid.

 

Omgevingshandhaving is er op gericht om de goede ruimtelijke ordening te bewaren, mens en milieu te beschermen, de leefkwaliteit in het algemeen te verbeteren en inbreuken in de toekomst te vermijden. Handhaving is geen doel op zich, maar een middel om het doel te bereiken. Om effectief tot een goede ruimtelijke ordening te komen, zijn preventie en herstel belangrijker dan sancties.

 

Op 28 januari 2019 gaf de gemeenteraad haar goedkeuring aan de deelname aan de intergemeentelijke dienstverlening handhaving ruimtelijke ordening van IOK.

 

In 2018 werd reeds een omgevingshandhavingsprogramma inzake milieuschendingen opgemaakt. Dit programma werd door de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2018 goedgekeurd.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd;

          Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (hierna DABM), zoals gewijzigd, inzonderheid titel XVI “Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen;

          Het decreet van 21 december 2007 tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 met een titel XVI “Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen”, zoals gewijzigd;

          Het besluit van de Vlaamse regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (hierna Milieuhandhavingsbesluit), zoals gewijzigd;

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), meer specifiek Titel VI Handhaving, zoals recent gewijzigd.

 

Argumentatie

 

Handhaving is niet de taak van één overheidsdienst, maar van een netwerk van partners die zich op verschillende beleidsniveaus situeren en waarbij ook vanuit de gemeente de nodige initiatieven moeten genomen worden. Een goede samenwerking tussen de verschillende handhavingsactoren vormt het uitgangspunt. Daarom is het van belang dat ook vanuit het gemeentelijk niveau een handhavingsbeleid wordt uitgewerkt waarin duidelijk wordt aangegeven welke schendingen als prioritair zullen worden aanzien, rekening houdende met de prioriteiten die reeds werden vastgelegd vanuit de andere niveaus.

 

Het uitwerken van een handhavingsbeleid, inzake milieu en ruimtelijke ordening, en het uitschrijven van de specifiek prioritair aan te pakken omgevingsproblemen binnen de stad, geeft aan dat wordt geïnvesteerd in een beter milieu, een betere ruimtelijke ordening, een betere omgeving,...

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De dienstverlening maakt een intergemeentelijke in house dienstverlening uit voor de deelnemers van IOK en wordt vergoed volgens de modaliteiten van de kostendelende vereniging IOK. De kosten van deze dienstverlening worden zodoende verdeeld over de deelnemende gemeenten. Het aandeel van de gemeente werd opgenomen in de “Werkingskosten 2019” en in de “Begroting 2019” van IOK.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt vindt het pijnlijk om te lezen dat “Tot op heden er in de stad Hoogstraten niet actief werd ingezet op handhaving ruimtelijke ordening. Enkel bij klachten of meldingen van inbreuken werd het nodige onderzoek verricht”. Dit is volgens gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt bijna schuldig verzuim. Zonder klacht kon men doen wat men wou, en dat blijken sommigen goed geweten te hebben.

Het idee om vanaf nu in te gaan zetten op omgevingshandhaving is in ieder geval een prima principe. Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt wil daarbij toch enkele bemerkingen formuleren:

 

-Er worden prioriteiten vastgelegd waarbij recente schendingen voorrang krijgen (blz. 5). Wat met oudere schendingen/misdrijven? Wat is de verjaringstermijn?

-Wat met flagrante stedenbouwkundige overtredingen? Niet prioritair of niet via de gemeente?

-We zouden toch ook graag sommige zaken iets concreter vermeld zien in de vergunning zodat er effectief geen discussies mogelijk zijn bv. bij het opleggen van groenschermen of aanplantingen heel duidelijk in de omgevingsvoorwaarden opnemen welk soort struik/boom + maat + opvolging er gaat gebeuren. Aanvullend zou zelfs een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning nooit volledig en ontvankelijk verklaard kunnen worden indien een (bijzondere) voorwaarde uit een vorige verleende (omgeving)vergunning niet correct werd opgevolgd/uitgevoerd. D.w.z. dat er dus eerst een concreet herstelstappenplan moet opgemaakt worden door de handhavingsambtenaar en dat dit uitgevoerd moet worden, alvorens de nieuwe aanvraag ontvankelijk te verklaren, laat staan goed te kunnen keuren.

-Een goed handhavingsbeleid kost inderdaad het inzetten van mensen en middelen (zeker nu in het begin). Anderzijds wil men eerder preventief optreden dan curatief. Bijgevolg is het in deze beginfase essentieel dat er met overtreder een concreet herstelstappenplan wordt afgesproken waarbij héél duidelijk in een PV wordt vastgelegd de aard van de overtreding (feiten) + welke hersteloplossing wordt voorgesteld en afgesproken + concrete afspraken rond het te volgen traject met duidelijke opvolgingsdata én indien geen gunstig gevolg wordt gegeven ook welk de gevolgen hier weer van zijn ( b.v. de overstap naar het curatief traject met herstelvordering via gerechtelijke of bestuurlijke weg). Dit stappenplan dient door overtreder te worden aanvaard en ondertekend. Indien deze niet bereid is tot het volgen van deze preventieve fase/zachte handhaving wordt ineens overgestapt naar het curatief traject. Een concreet stappenplan zal bijdragen tot een effectieve en efficiënte handhaving.

-Voor de “herstelmaatregelen” (p. 6 en 7) zouden we ook graag een toetsingskader zien. Welk zijn hier b.v. de beoordelingscriteria en de motiveringsvereisten om niet “à la tête du client” te gaan werken? Ook hier graag meer duidelijkheid.

-De intergemeentelijke dienstverlening handhaving werkt op basis van een samenwerkingsprotocol waarin werd afgesproken in welke gevallen de intergemeentelijke actoren zullen optreden. Onze gemeente is nu aangesloten zowel bij de intergemeentelijke dienstverlening inzake milieuhandhaving, als bij deze inzake handhaving ruimtelijke ordening. Deze intergemeentelijke dienstverlening maakt het mogelijk dat herstel wordt gevorderd of opgelegd onder meer t.a.v. stedenbouwkundige schendingen die niet prioritair door het Vlaamse gewest of het parket worden behandeld. De gemeente kan beroep doen op de verbalisant om in te zetten op preventieve handhaving (raadgeving en aanmaning) en voor de vaststelling van schendingen, de opmaak van PV’s of verslagen van vaststelling en het opleggen van een stakingsbevel. De stedenbouwkundige inspecteur kan door de gemeente aangesproken worden voor het opmaken en inleiden van herstelvorderingen en het opleggen van bestuurlijke herstelmaatregelen. Naast het gerechtelijk traject bestaat nu zowel voor milieu als voor ruimtelijke ordening de mogelijkheid om een bestuurlijk traject te bewandelen. Kunnen hier namen + bevoegdheden (aard van overtreding) + contactgegevens ingevuld worden? Hoe en waar kunnen burgers melding doen van overtredingen R.O. en milieu + hoe werkt de opvolging en feedback aan de bezorgde burger?

-Het lijkt ons ook wenselijk om een registratie bij te houden van alle handhavingstrajecten en óók hier halfjaarlijks een rapportage van te krijgen (Stappenplan + fase van het te doorlopen traject) aan de Commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu van de gemeenteraad. Graag dus over 6 maanden een eerste evaluatie op de Commissie RO+M

 

Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren wil weten waarom het optrekken van constructies zonder vergunningen ook niet als prioriteit wordt omschreven. Dat is toch de overtreding bij uitstek die vrij gemakkelijk te achterhalen is. In het collegebesluit van 16 januari 2020 wordt aangegeven dat dit handhavingsprogramma ook zal worden voorgelegd aan de GECORO. Is dit ook gebeurd?

 

Schepen Michel Jansen verwijst naar de commissie ruimtelijke ontwikkeling waar dit dossier  uitgebreid ter sprake is gekomen. Hij vindt het jammer dat er nu weer een hele reeks technische vragen worden gesteld terwijl die op de commissie niet ter sprake zijn gekomen. De prioriteiten zijn in overleg met IOK bepaald en zijn ook gebaseerd op de prioriteiten die door het Vlaams Gewest worden aangereikt. Het optrekken van constructies zonder vergunning wordt niet als concrete prioriteit opgenomen, want dit zal ook niet door het parket worden opgevolgd. De schepen verduidelijkt dat dit een eerste stap is om met handhaving aan de slag te gaan, dit moet stapsgewijs opgebouwd worden en er moeten dus keuzes gemaakt worden. De teksten waren niet tijdig klaar om dit op de GECORO te bespreken, maar het werd dus wel op de commissie besproken. Schepen Michel Jansen zal de vragen met de diensten bekijken en achteraf een antwoord bezorgen. Hij staat er echter op dat dit niet in het verslag wordt opgenomen. Hij wil immers op deze manier de mogelijke overtreders niet te veel informatie aanleveren die misbruikt kan worden.

 

Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren verduidelijkt dat als er prioriteiten bepaald worden dat er dan niet de indruk mag ontstaan dat er op andere aspecten niet gehandhaafd wordt. De tekst werd aangepast na de laatste bespreking in de commissie waardoor deze indruk nu minder leeft.

 

De fractie CD&V zal dit mee goedkeuren, maar gemeenteraadslid Hilde Vermeiren beklemtoont dat er wel vragen moeten kunnen gesteld worden en dat daarop ook antwoord moet kunnen gegeven worden, dat hoort ook zo in een openbare vergadering.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het handhavingsprogramma met gemeentelijke prioriteitenlijst Omgeving - Ruimtelijke Ordening goed.

 

 

Publicatiedatum: 08/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van dinsdag 14 april 2020.

 

Mondelinge vraag - Trage Wegen.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans wil een vraag stellen over trage wegen. Tijdens de introductie wordt hij door voorzitter Jef Vissers aangemaand om snel tot de vraagstelling te komen. Aangezien dit al een aantal keer is gebeurd tijdens deze gemeenteraad wekt dit wrevel op. Na een korte discussie, stelt raadslid Maarten Leemans volgende vraag: Vier weken geleden gingen de coronamaatregelen van kracht. Het legde een grote druk op ieder van ons. Iedereen blijft “in zijn kot”. Gelukkig mogen we, en wordt het zelfs aangeraden, om naar buiten te trekken om te sporten, te fietsen en te sporten. En dat zien we ook op straat: veel meer mensen trekken er op uit voor een wandel- of fietstocht met huisgenoten. En we zien dat vele van hen ook de trage wegen ontdekken of herontdekken. We kunnen de mensen geen ongelijk geven! Bijzonder frappant als we dan merken dat een trage weg in Wortel door een aangelande wordt gebruikt om snoeiafval te stockeren. Het gaat om het verlengde van de Kleine Plaats richting Grote Plaats. Op het einde van trage verbinding is zelfs indertijd een zebrapad aangebracht voor een veilige oversteek. We willen erop drukken dat het de taak is van een bestuur om haar wegen te onderhouden. Graag willen we dan ook dat deze weg zo snel mogelijk terug wordt vrijgemaakt zodat deze weg terug gebruikt kan worden door fietsers en voetgangers.

Aan het begin van deze legislatuur werd aangekondigd dat er vanuit het bestuur een werkgroep Trage Wegen zou worden opgericht. Wij zijn dit initiatief zeer genegen, maar naar wat wij vernemen, moeten de startblokken nog besteld worden. Wat is de stand van zaken?

 

ANTWOORD

 

Schepen Michel Jansen antwoordt dat dit reeds gemeld is door Stan Geysen en dat dit ook ter harte werd genomen. Er werd op korte termijn opgetreden en dit zal als sluikstort worden behandeld. De schepen bevestigt dat de werkgroep trage wegen inderdaad in voorbereiding is en zal worden opgestart.

 

Publicatiedatum: 08/05/2020