MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad beschikt over de politieverordening stad Hoogstraten inzake overlast, privatief gebruik en veiligheid en gemak van doorgang op de openbare weg en openbare gezondheid en veiligheid, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 13 december 2010 en gewijzigd door de gemeenteraad van 23 december 2015, 24 augustus 2015, 24 oktober 2016 en 18 december 2017 (hierna: politieverordening overlast Hoogstraten).

 

Gezien de veranderende samenleving en de daaruit voortvloeiende gewijzigde noden, ontstaat er periodieke behoefte aan aanpassing van voormelde politieverordening. Tevens zijn er wetswijzigingen die aanleiding geven tot aanpassing en zijn er de nodige tekstuele aanpassingen, waaronder de wijziging van de titel in 'Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten', afgekort: "UGP Hoogstraten".

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikelen 119,119bis, 133 e.v., 134 en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

          De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (hierna: GAS-wet).

 

Argumentatie

 

In bijlage wordt de tekst van de UGP Hoogstraten gevoegd, met in het rood de wijzigingen t.a.v. de gecoördineerde versie van de politieverordening overlast Hoogstraten dd. 18 december 2017. De inhoudelijke aanpassingen voorwerp van onderhavig besluit betreffen het volgende:

          Algemene bepalingen: Artikel 7 (afstemmen op art. 45 GAS-wet);

          Afdeling I, Hoofdstuk III Vuurwerk, wensballonnen, springstoffen: Verbod op wensballonnen (Decreet van 26 april 2019 houdende reglementering op het gebruik van vuurwerk, carbuurkanonnen en wensballonnen (B.S. 17 mei 2019));

          Afdeling I, Hoofdstuk VII Diverse vormen van overlast, artikel 1.7.6.: bepaling inzake geurhinder; artikel 1.7.16.: Verbodsbepaling inzake lachgas;

          Afdeling I, Hoofdstuk IX occasionele evenementen: Beperkt aantal aanpassingen t.a.v. tekst opgenomen in politieverordening overlast Hoogstraten gecoördineerde versie zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2017 (Afdeling I, Hoofdstuk X);

          Afdeling I, Hoofdstuk X Motorclubs: Bijsturing t.a.v. tekst opgenomen in politieverordening overlast Hoogstraten gecoördineerde versie zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van dd. 24 augustus 2015 (Afdeling I, Hoofdstuk IX Vergunningsplichtige inrichtingen, Deel 1);

          Afdeling I, Hoofdstuk XI Nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie: Invoegen in UGP Hoogstraten van bestaand reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2014; Destijds werd positief advies verleend door de jeugdraad op 22 november 2013;

          Afdeling I, Hoofdstuk XII Horecazaken en Hoofdstuk XIII Andere vergunningsplichtige inrichtingen;

          Afdeling III Openbare gezondheid, Hoofdstuk IV Verdeling van reclamedrukwerk.

 

De stad staat in voor de bewaking van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en kan alle maatregelen nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen.

 

De stad is zich bewust van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de stad over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarbij de naleving wordt gehandhaafd.

 

Het is nodig om de risico’s en (het faciliteren van) problematieken die de inplanting en de uitbating van massagesalons, seksshops, seksinrichtingen, shishabars, handcarwashes, CBD-winkels, wedkantoren, spelautomatenhallen, automatenwinkels, horecazaken en motorclubs met zich kunnen meebrengen (o.a. (geluids)overlast, ordeverstoring, vervuiling, verkeersveiligheid, inbreuken op woonkwaliteit, sociale arbeidsvoorwaarden, concurrentieverstoring, voedselveiligheid, gezondheidsvoorschriften, brandveiligheid, drugs, georganiseerde criminaliteit, witwaspraktijken, (fiscale en sociale) fraude, mensenhandel, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare orde, rust, gezondheid en veiligheid en het tegengaan van openbare overlast.

 

Terzake wordt tevens verwezen naar het advies (oktober 2019-uitgiftenr. 1) zoals verleend door de lokale politiezone Noorderkempen, welk advies integraal deel uitmaakt van onderhavig besluit en welk advies wordt bijgetreden door de gemeenteraad.

 

De bestuurlijke aanpak van deze inrichtingen door de centrumsteden en door Nederland zorgt ervoor dat deze inrichtingen uitwijken naar de omliggende (grens)gemeenten en er dan ook sprake is van een verschuiving.

 

De  stad heeft de plicht toe te zien op de veiligheid van haar burgers en inwoners.

 

Het doel van deze politieverordening is om deze inrichtingen zoveel mogelijk te controleren en om de verstoring van de openbare orde, rust, gezondheid en veiligheid en openbare overlast tegen te gaan.

 

Positief advies werd verleend door de jeugdraad (dd. 6 december 2019 en 7 februari 2020), de cultuurraad (dd. 6 januari 2020), de adviesraad lokale economie (dd. 20 februari 2020), en de sportraad (dd. 10 februari 2020 en 2 maart 2020). Deze adviezen worden in bijlage gevoegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 6 maart 2020 de aanpassingen en uitbreidingen van de UGP Hoogstraten - zoals gevoegd in bijlage - ter goedkeuring voor te leggen van de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft een korte toelichting bij het uniform gemeentelijk politiereglement dat hier voorligt. Het is bedoeld om overlast te verminderen, gezondheid en hygiëne te garanderen en overtredingen te kunnen bestraffen met een GAS-boete. Het wil een instrument zijn om georganiseerde criminaliteit (o.a. voor motorclubs) te weren. Aan horeca-gelegenheden zal er een uitbatingsvergunning opgelegd worden. Aan dit reglement is lang en intensief samengewerkt tussen de diensten economie, stadsontwikkeling, de juriste, brandweer en politie en het heeft een positief advies gekregen van verschillende adviesraden. Het moet bescherming bieden aan bonafide handelaars en zal ons tegelijk in staat stellen om aan handhaving te doen voor diegenen die niet zo een goede bedoelingen hebben.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs vraagt zich af of dit reglement met terugwerkende kracht zal ingaan of dat de ingangsdatum verschuift naar 1 mei. Een tweede opmerking is dat dit uniform gemeentelijk politiereglement alleen maar uitgebreider en uitgebreider wordt, waardoor de vraag kan gesteld worden of op elke vorm van overlast die hier vermeld staat wel met evenveel energie gecontroleerd wordt. Zo merkt raadslid Fons Jacobs de laatste tijd weer heel veel reclame van makelaars op aan verkeersborden, hij ziet weer heel veel paardenuitwerpselen op de openbare weg liggen, er wordt nog steeds naar hartenlust gesluikstort, … Het is voor hem als raadslid uiteraard niet duidelijk op welke manier er wordt opgetreden tegen al dit soort “overlasten”, omdat we hier amper tot geen communicatie over krijgen, maar het is duidelijk dat heel wat zaken gewoon verder gaan gezien ze nog steeds duidelijk in het straatbeeld aanwezig zijn, juist omdat er vermoedelijk te weinig tegen opgetreden wordt. In het advies van de politie staan heel wat zaken opgesomd waarin verwittigd wordt om bij het vergunningenbeleid toch enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Het gaat dan zeer concreet over horeca, handcarwashes, nachtwinkels, massagesalons en aanverwante bedrijven, en criminele motorbendes. Gezien men blijkbaar zicht heeft op deze risicovolle ondernemingen, mogen we er dan vanuit gaan dat de huidige bestaande zaken in deze sectoren momenteel allemaal voldoen aan de wettelijke vergunningsplichten? Wordt in deze sectoren al extra gecontroleerd en zo ja, zijn er nu reeds problemen en zo ja, wat wordt er dan zeer concreet aan gedaan? Een mogelijk bijkomend voorstel zou kunnen zijn dat bij de sanctionering van sluikstorten ook werkstraffen zouden moeten kunnen opgelegd worden, zoals bvb. (een tweetal weken) sluikstorten te gaan opruimen onder toezicht van bvb. Natuurwerk. Tot slot weet gemeenteraadslid Fons Jacobs dat vorige week in het Staatsblad de mogelijkheid werd opgenomen om ook de coronamaatregelen via GAS-boetes af te dwingen. Die zijn in dit gemeenteraadsbesluit nog niet opgenomen. Mogen we dan bvb. volgende maand een nieuw uniform politiereglement met de coronamaatregelen als aanvulling ter goedkeuring voorgelegd krijgen?

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts kan begrip opbrengen voor het aangepaste uniform politiereglement dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Door een wijzigende samenleving moet er aan een dergelijk reglement ook regelmatig wijzigingen worden aangebracht. Sommige zaken werden zelfs in de praktijk ook al zo toegepast, en krijgen nu met deze aanpassing een juridische verankering. Er staat vermeld in het onderdeel occasionele evenementen dat alle uitbaters die iets gaan organiseren in hun inrichting hiervan een melding moeten doen aan de politie. Dit wordt door het raadslid zo gelezen dat dit via de eigenaar moet gebeuren. Ze vraagt zich af of dat ook echt de bedoeling is geweest. Is niet de organisator (en niet de eigenaar) verantwoordelijk om via het evenementenloket een aanvraag te doen? Gemeenteraadslid Tinne Rombouts weet naar eigen zeggen hoe dat er in terecht is gekomen, de paragraaf komt uit een tekst over motorbendes, waarbij het de bedoeling was om een meldingsplicht in te schrijven. Maar ze vraagt zich dus af of het ook effectief de bedoeling was om dat voor occasionele evenementen ook op deze manier te doen. Voor de uitbating van horecazaken wordt er een uitbatingsvergunning opgelegd. Gemeenteraadslid Tinne Rombouts legt uit dat criminele bendes onderduiken in gewone bedrijfstakken, onder andere carwashes en horecazaken zijn daar gevoelig voor. Een uitbatingsvergunning geeft handvaten in handen om bij de opstart van een nieuwe horecazaak na te kijken of het over een malafide zaak gaat. Ze vindt dit dan ook een goede zaak. Maar waarom gaan we de reeds bestaande zaken dit onderzoek opleggen? Zijn er indicaties dat er op dit moment horecazaken zijn die malafide zijn? Daarnaast vraagt raadslid Tinne Rombouts zich ook af of pop-up-zaken ook onder deze voorwaarde vallen. Raadslid Tinne Rombouts sluit zich aan bij de vraag over de timing en vraagt zich ook af of de aanvangsdatum van dit reglement verschuift naar 1 mei. Daarnaast moet misschien ook de timing voor het aanleveren van de uitbatingsvergunning worden verschoven. Dat is nu vastgelegd op 30 september, maar moet misschien gezien de huidige situatie wat herbekeken worden. Raadslid Tinne Rombouts leest dat seksinrichtingen type 2 en wedkantoren enkel meldingsplichtig zijn terwijl alle andere vergunningsplichtig zijn, ze vraagt zich af waarom dat is? In de vorige versie van dit reglement stond een artikel opgenomen dat bepaalt dat het verboden is voor een horecazaak om een bijeenkomst van een clubhuis voor motorbendes te faciliteren. Er worden vervangende omschrijvingen opgenomen in het reglement, maar voor het raadslid is het niet zo duidelijk of dit dezelfde lading dekt. Tot slot vraagt gemeenteraadslid Tinne Rombouts zich af waarom het terrassenreglement niet in het uniform gemeentelijk politiereglement werd geïmplementeerd? Is  dat een bewuste keuze geweest? Daarnaast sluit raadslid Tinne Rombouts zich ook aan bij de vraagstelling van gemeenteraadslid Fons Jacobs over het gebruik van de GAS-boete in het kader van overtredingen op de corona-maatregelen.

 

Burgemeester Marc Van Aperen formuleert een aantal antwoorden. Op sluikstorten wordt er zo veel mogelijk gehandhaafd via controles en de inzet van een camera. Hij is het er mee eens dat dit een probleem blijft, zeker ook weer de laatste weken als de containerparken dicht zijn werd er een stijging van sluikstorten opgemerkt. Voor de handhaving van de corona-maatregelen zal er niet gewerkt worden via GAS-boetes, er komt dus ook geen aanpassing op dat vlak van dit politiereglement. Het systeem van onmiddellijke inningen is volgens de politie veel efficiënter dan via GAS-boetes. Deze aanpak werd ook met de andere gemeenten in de politiezone afgestemd. Occasionele evenementen zoals tentfuiven moeten inderdaad gemeld worden, mogelijk zorgt dit voor een extra belasting bij de eigenaars maar anderzijds creëren dergelijke initiatieven ook veel overlast en daarom vindt de burgemeester het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Inderdaad werd er voor gekozen om niet alleen de nieuwe maar ook de bestaande horecazaken een uitbatingsvergunning op te leggen en dus te controleren. Heel wat horecazaken zijn met alles in orde dus dat is voor hen geen probleem. De burgemeester meent dat pop-up-zaken ook onder deze regelgeving vallen maar dat zal hij nakijken. De ingangsdatum van dit reglement wordt uiteraard verschoven naar 1 mei, maar de datum van 30 september kan volgens burgemeester Marc Van Aperen wel overeind blijven want moet haalbaar zijn. Aangezien het merendeel van de horecazaken in orde is, zou dit niet veel bijkomende inspanningen moeten vragen. Maar als er gezien de corona-situatie aanvaardbare redenen worden aangegeven voor uitstel dan zal hier uiteraard soepel mee worden omgegaan.

Waarom seksinrichtingen type 2 en wedkantoren enkel meldingsplichtig zijn, daar heeft de burgemeester geen antwoord op. Ook het artikel over het faciliteren van bijeenkomsten van een criminele bende in een horecazaak wordt door burgemeester Marc Van Aperen nog juridisch afgetoetst en zal indien nodig aangepast worden.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De titel van de hoger aangehaalde "Politieverordening stad Hoogstraten inzake overlast, privatief gebruik en veiligheid en gemak van doorgang op de openbare weg en openbare gezondheid en veiligheid" wordt gewijzigd in: "Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten", afgekort: "UGP Hoogstraten"

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan de UGP Hoogstraten - zoals gevoegd in bijlage en integraal deel uitmakend van onderhavig besluit - goed.

Artikel 3:

Deze aanpassingen van de UGP Hoogstraten treden in werking op 1 mei 2020.

Artikel 4:

Conform artikel 40, §3 decreet over het lokaal bestuur en artikel 119, lid 3 nieuwe gemeentewet, wordt een afschrift van de aangepaste politieverordening met aangehecht protocolakkoord overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank, alsook aan de deputatie van de provincie Antwerpen. Bijkomend wordt een afschrift met aangehecht protocolakkoord overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar en de politiezone Noorderkempen.

Artikel 5:

Deze aangepaste politieverordening met aangehecht protocolakkoord wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 285 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de GAS-wet, zijnde middels publicatie op de gemeentelijke website (met registratie in het gemeentelijk register van bekendmaking) en via regelmatige verwijzing ernaar in het gemeentelijk publicatieblad.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.