Hoogstraten

Zitting van maandag 25 januari 2021

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts wil bij de start van het nieuwe jaar aan het bestuur en de gemeenteraad de beste wensen overbrengen, hopelijk mag 2021 beterschap brengen in de huidige situatie. Daarnaast wil ze ook een expliciet dankwoord uitspreken aan het bestuur en de stedelijke diensten voor de fijne aperitiefbox die ze op 8 januari hebben mogen ontvangen. Ook het creatieve digitale nieuwjaarsevenement werd geapprecieerd.

 

 

Door middel van loting wordt raadslid Herman Snoeys aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 14 december 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 14 december 2020 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 14 december 2020 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Gert Van de Bogaert zal zich onthouden aangezien hij niet aanwezig was op de vorige gemeenteraad.

 

Schepen Roger Van Aperen koppelt terug over de vraag rond het exploitatietekort in het budget 2019 van de kerkfabriek Minderhout. Uit het antwoord dat hij op 15 januari heeft ontvangen blijkt duidelijk dat het tekort voor boekjaar 2019, zijnde 1.037,41 EUR niet hoeft betaald te worden aan de kerkfabriek. Het betreft hier een  éénmalige situatie die voor het volgende jaar in evenwicht zal zijn.

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx komt terug op de vraag om het dossier van de Wereldakker in zijn geheel voor te stellen. Het antwoord van de bevoegde schepen, en zo werd het ook in de notulen opgenomen, verwees toen naar een voorstelling op de sportraad op 9 november waarbij ook alle politiek partijen aanwezig zijn. Het raadslid meent echter dat er in de sportraad geen politieke afvaardiging zit, dus dit klopt niet volgens hem.

Schepen Arnold Wittenberg repliceert dat in de sportraad Brigitte Broers zetelt voor CD&V en An Fockaert voor Hoogstraten Leeft, dat is al zo van bij de opstart van de sportraad. Maar de schepen is wel aan de slag gegaan met de vraag, er wordt een extra commissie openbare werken gepland op 16 februari om dit dossier te behandelen en toe te lichten.

 

Raadslid Maarten Leemans vraagt zich af wat de huidige stand van zaken is over het dossier van het wegtracé in de Heilig Bloedstraat. Na de gemeenteraad van december is hier nog wat communicatie over geweest maar hij wil graag de status op dit moment weten.

Schepen Michel Jansen maakt duidelijk dat de ontwikkelaar de vergunningsaanvraag bij de provincie heeft teruggetrokken wegens niet uitvoerbaar. Maar de ontwikkelaar heeft aangegeven dat de aanleg van de trage weg wel degelijk gegarandeerd is. Er zijn momenteel gesprekken lopende met de stedelijke diensten over de meest geschikte oplossing,  maar daar kent de schepen het resultaat nog niet van.

Raadslid Tinne Rombouts herhaalt haar vraag om ook duidelijkheid te krijgen over dit dossier, de fractie CD&V was niet op de hoogte van alle communicatie die er over dit dossier is gevoerd waardoor het raadslid meent dat ze informatie mist. Ze herhaalt haar vraag om alle gemeenteraadsleden te informeren als er vanuit het bestuur gecommuniceerd wordt over een dossier.

Schepen Michel Jansen schetst kort het verloop van dit dossier, in de gemeenteraad van november heeft hij zelf het dossier ingetrokken omdat er hierover vragen waren van raadsleden Maarten Leemans en Marcel Verschueren. De schepen had de bedoeling om dit te bekijken en naar de gemeenteraad van januari te brengen. Er was echter minder tijd dan de schepen had gedacht, het besluit van de gemeenteraad moest begin januari bij de provincie zijn waardoor agendering op de gemeenteraad van december nodig was. Daarom heeft de communicatie hoofdzakelijk via mail plaatsgevonden.

 

Gemeenteraadslid Ilse Verachtert is tevreden over het antwoord dat ze ontvangen heeft op haar vraag over privacy gerelateerde zaken in de overeenkomst met het CLB. Ze heeft echter vastgesteld dat er een aantal taalfouten in staan, waaronder een DT-fout. Ze roept de administratie op om de mails grondig na te kijken.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 1 onthouding (Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 14 december 2020 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst lokale bron- en contactopsporing gecoördineerd door ELZ Kempenland en aanduiding van Gemeente Merksplas als penvoerende overheid.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken worden de lokale besturen opgeroepen initiatief te nemen om complementair en aanvullend op de bestaande manier van werken een lokaal systeem van bronopsporing, sensibilisering, preventie (optie 1 in het besluit) en contactonderzoek (optie 2, met inbegrip van optie 1) op te zetten.

 

Deze lokale initiatieven kunnen een pluspunt betekenen in de bestrijding van de huidige pandemie. Het inzicht bij de hogere overheden is gegroeid dat eerstelijnszones, in nauwe samenwerking met lokale besturen, de centrale contact- en bronopsporing kunnen versterken door tegelijkertijd van nabij, lokale situaties te volgen en aan te pakken. Opgebeld worden, gehoord worden, advies krijgen en geholpen worden door mensen uit de streek kan heel wat drempels wegnemen. Deze lokale benadering verhoogt het draagvlak om maatregelen op te volgen omwille van het gegeven dat we onze burgers kennen en het best op de hoogte zijn welke hulp men waar kan krijgen in de Kempen.

 

De lokale besturen dienen afspraken te maken met de COVID-19-teams van de eerstelijnszones, die nu reeds actief zijn voor bronopsporing en quarantaine coaching. In dit afsprakenkader concretiseren het lokaal bestuur en de eerstelijnszone hoe ze ervoor gaan zorgen dat de opdrachten die het lokale bestuur zal opnemen, de al lopende of geplande activiteiten van het COVID-19-team zullen versterken.

 

In het decreet is expliciet voorzien dat gemeentes zich kunnen verenigen om deze opdrachten op te zetten en uit te voeren. De vereniging van gemeentes kan samenvallen met de eerstelijnszone.

 

Het samenvoegen van bronopsporing, dat momenteel reeds uitgevoerd worden door de COVID-19-teams van de eerstelijnszones met versterking van de lokale besturen, en lokale contactopsporing zou een absolute meerwaarde zijn in de bestrijding van de pandemie.

 

Juridische grond

 

          Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, B.S. 15/02/2018, in het bijzonder artikel 2 en 40, §1.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken.

 

Argumentatie

 

Overwegende dat het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Agentschap Zorg en Gezondheid de mogelijkheid bieden aan de gemeenten om lokaal versterking te bieden in de bestrijding van COVID-19 door het opzetten van bron- en contactopsporing;

 

Overwegende dat de gemeente de nodige afspraken wil maken over het gemeenschappelijk opzetten van bron- en contactopsporing in nauwe samenwerking met het COVID-19-team van ELZ Kempenland onder meer de verdeling van taken en middelen, de eventuele inbreng van personeel, de communicatie en de bestuurlijke en democratische terugkoppeling;

Overwegende dat Eerstelijnszone Kempenland het aanbod doet om de reeds bestaande COVID-19- teams en de contacttracers samen te brengen op één locatie, voorziet in de nodige coördinatie en logistiek, ondersteuning biedt in werving en selectie van contacttracers, supervisie en technische ondersteuning aanbiedt, kennis en expertise deelt;

 

Overwegende dat ter voorbereiding van een mogelijke derde golf zo spoedig mogelijk dient te worden opgestart;

 

Overwegende dat in het kader van de vaccinatiestrategie, bron- en contactopsporing nog minstens een aantal maanden actief moet blijven als defensief mechanisme in de bestrijding van COVID-19;

 

De modaliteiten voor het opstarten van bron- en contactopsporing door de lokale besturen worden voortdurend bijgestuurd door de hogere overheid. Dit maakt een wendbare en efficiënte beheersstructuur noodzakelijk. De operationele werking en de financiering zullen eveneens regelmatig tegen het licht moeten worden gehouden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 3/4/1/1 Corona - beleidsItem 985-00 Gezondheidspromotie en ziektepreventie en heeft vermoedelijk geen financiële impact.

Indien de subsidie van de hogere overheid niet zou volstaan zal er een maximum bedrag van 2.142,40 EUR nodig zijn.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021 : 500 000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 500 000 EUR.

Budget nodig voor dit besluit, maximum 2.142,40 EUR.

 

BESPREKING

 

Burgemeester Marc Van Aperen leidt dit agendapunt kort in.

 

Raadslid Fons Jacobs leest in het ontwerpbesluit in artikel 2 dat de gemeenteraad zich akkoord verklaart tot uitvoering van opties 1 en 2 zoals die in het besluit van de Vlaamse regering staan. In de samenwerkingsovereenkomst tussen de deelnemende gemeenten staat echter dat proeftuin Merksplas zich enkel engageert voor optie 2 (die normaal wel optie 1 bevat). Het raadslid vraagt zich of dit hetzelfde inhoudt? Daarnaast wil hij ook weten wat “proeftuin” betekent.

 

De burgemeester maakt duidelijk dat optie 2 ook alle aspecten in optie 1 inhoudt. Dus ook al staat het anders geformuleerd in het besluit en in de overeenkomst, het gaat wel degelijk over hetzelfde. Wat er precies bedoeld wordt met het woord proeftuin, dat moet de burgemeester navragen.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel1:

De gemeenteraad neemt kennis van de opties die de lokale besturen kunnen nemen naar aanleiding van het Besluit van de Vlaamse Regering van 13  november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken. Er wordt getracht om kennis en expertise zoveel mogelijk te centraliseren en nauw samen te werken met het bestaande COVID-19-team van ELZ Kempenland.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verklaart zich akkoord tot de uitvoering van opties 1 en 2, zoals vermeld in het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 en tot het opzetten en operationaliseren van één contacttracingcentrum onder begeleiding van het COVID-19-team.

De gemeenteraad keurt de voorliggende samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid en bijhorende bijlagen goed. De gemeenteraad geeft een mandaat aan de gemeente Merksplas om namens de deelnemende gemeenten de vereiste documenten in te dienen, de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid af te sluiten, een verwerkersovereenkomst af te sluiten voor bron- en contactopsporing, de noodzakelijke toegangen tot de platformen te regelen en de subsidies aan te vragen en toe te kennen conform de afspraken vermeld in het afsprakenkader.

Het opzetten en operationaliseren van één contacttracingcentrum onder begeleiding van het COVID-19-team zal gebeuren onder de voorwaarden bepaald in artikel 3 tot en met 9.

 

Artikel 3

De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat het contacttracingcentrum  ten vroegste op 18 januari 2021 start en eindigt op 31 maart 2021. Het contacttracingcentum kan na 31 maart 2021 operationeel blijven mits een positieve evaluatie van de hogere overheid en alle betrokken gemeenten en afhankelijk van de evolutie van COVID-19.

 

Artikel 4:

Er wordt naar gestreefd om de subsidie van de Vlaamse overheid de volledige kost van het contacttracingcentrum  te laten dekken.

De gemeenteraad verklaart zich akkoord dat - indien de subsidie die wordt verleend door de Vlaamse Overheid niet kostendekkend zou zijn, eventuele kosten die voortvloeien uit de oprichting en uitvoering van de taken van het contacttracingcentrum in nauwe samenwerking met ELZ Kempenland worden verdeeld op basis van inwonersaantal van de deelnemende gemeenten. Het inwonersaantal wordt bepaald op basis van het bevolkingsaantal volgens het rijksregister op 1 januari 2020 met een maximumbedrag van 0,10 EUR per inwoner. Indien dit bedrag ontoereikend zou zijn, wordt een nieuwe gemeenteraadsbeslissing geagendeerd met een financiële en inhoudelijke motivatie.

De deelnemende gemeenten zijn Turnhout, Beerse, Vosselaar, Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas, Ravels, Arendonk en Baarle-Hertog.

Dit leidt tot volgende verdeling:

 

 

inwonersaantal

procentuele verdeling

bedrag

1/jan/20

(0,10 EUR /inw)

ELZ Kempenland

 

 

 

Turnhout

45 280

30,57%

€ 4.528,00

Beerse

18 128

12,24%

€ 1.812,80

Vosselaar

11 343

7,66%

€ 1.134,30

Hoogstraten

21 424

14,46%

€ 2.142,40

Rijkevorsel

12 178

8,22%

€ 1.217,80

Merksplas

8 588

5,80%

€ 858,80

Ravels

15 023

10,14%

€ 1.502,30

Arendonk

13 290

8,97%

€ 1.329,00

Baarle Hertog

2 865

1,93%

€ 286,50

 

 

 

 

 

148 119

100%

14 811,90

 

 

Artikel 5

De gemeenteraad verklaart zich akkoord dat er een stuurgroep wordt samengesteld die instaat voor het dagelijkse bestuur van de gecentraliseerde opdrachten van de lokale besturen in de Eerstelijnszone Kempenland.

De gemeenteraad gaat akkoord met volgende samenstelling:

-Algemene coördinatie: Dries Couckhuyt, Algemeen directeur - Gemeente Merksplas

-Coördinatie ELZ Kempenland: Koen Van der Borght, Stafmedewerker Eerstelijnszone Kempenland

-Medische coördinatie: Dr. Kris Bayens, voorzitter Eerstelijnszone Kempenland

-Zorgraad lokale besturen: Luc Op de Beeck; Ondervoorzitter Eerstelijnszone

Kempenland

Deze stuurgroep neemt het effectieve bestuur waar. Indien nodig kan de stuurgroep een aparte werkgroep oprichten om deeltaken op te nemen. 

 

Artikel 6

Vanuit de stuurgroep wordt periodiek teruggekoppeld naar de verschillende deelnemende lokale besturen. Relevante documenten en gewijzigde richtlijnen die een belangrijke impact hebben op de werking van het contacttracingcentrum of andere gecentraliseerde opdrachten worden gedeeld.

 

Artikel 7

De gemeenteraad verklaart zich akkoord dat de gemeente Merksplas wordt aangeduid als pen-voerende organisatie en de leiding op zich zal nemen van de uitrol en uitvoering van het contacttracingcentrum in nauw overleg met het COVID-19-team van Eerstelijnszone Kempenland.

 

Artikel 8

De gemeente Merksplas is als pen-voerende organisatie bevoegd om binnen de contouren vervat in artikel 4 over te gaan tot inning van de kosten op basis van bewezen kosten.

 

Artikel 9

De gemeenteraad delegeert de uitvoering van deze beslissing aan het college van burgemeester en schepenen net als het aanbrengen van alle nuttige of noodzakelijke aanpassingen.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de nieuwbouw van jeugdlokalen Den Dijk met omgevingsaanleg.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jeugdverenigingen KSA Hoogstraten, KLJ Hoogstraten en Plussers Hoogstraten zijn al enkele jaren op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van nieuwe jeugdlokalen. Op 2 mei 2019 ging het college akkoord om als bouwheer op te treden voor het bouwproject jeugdlokalen aan Den Dijk.

 

Het college besliste op 16 januari 2020 om de studie en opvolging van de werken voor nieuw te realiseren jeugdlokalen en polyvalente ruimte toe te wijzen aan de firma Blockx, Peeters en Van Looveren Architectenvennootschap bv bvba.

 

De opdrachtdocumenten zijn afgewerkt en liggen nu ter goedkeuring voor.

 

Het college besliste op 14 januari 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 25 januari 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen in twee percelen:

          perceel 1: Nieuwbouw jeugdlokalen;

          perceel 2: Omgevingsaanleg.

 

Er wordt voorgesteld om de beide percelen te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Jeugdlokalen Den Dijk" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/5, beleidsitem: "Jeugdsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor

          2020: 270.427,00 EUR (zal overgedragen worden naar 2021).

          2021: 1.595.342,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 1.865.769,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 1.917.014,54 EUR (geraamd bedrag voor beide percelen samen).

 

Het tekort op basis van de geraamde waarde bedraagt 51.245,54 EUR. Er wordt voorgesteld om het finale gunningsbedrag af te wachten, waarna dit kan resulteren in een eventuele bijpassing via een aanpassing van het meerjarenplan.

 

De financieel directeur heeft op 7 januari 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts is blij dat dit dossier hier voorligt en vindt de plannen heel herkenbaar. Dit dossier heeft al een lange weg afgelegd, waarbij de stad uiteindelijk gekozen heeft om zelf bouwheer te zijn. Ze juicht toe dat de uitvoering hier nu voorligt en dat er tot realisatie kan worden overgegaan. Het raadslid vraagt zich wel af welke afspraken er gemaakt zijn tussen de stad en de verenigingen, welke voorwaarden gelden er en wat zijn de prijzen die er zijn afgesproken.

 

 

Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat het architectenbureau vertrokken is van een blanco blad, maar uiteraard is er gekeken naar hoe dit goed kan ingepast worden op het terrein. Er zijn afspraken gemaakt met de verenigingen over het aantal meters exclusieve ruimte, gedeelde ruimte en bergingen. Na de bouw zal er een huurovereenkomst van 50 jaar worden afgesloten voor de exclusieve ruimte, de gedeelde ruimte en de berging zal geregeld worden via een retributiereglement. De bedragen zijn nog onder voorbehoud, maar er zijn wel eerste afspraken gemaakt. De stad is echter nog de cijfers aan het bekijken en zoekt een aanpak over hoe ze in de toekomst met dergelijke constructies wil omgaan, er staan immers nog gelijkaardige projecten op stapel.

 

Raadslid Tinne Rombouts begrijpt dus dat de voorbereidingen nog lopende zijn. Voor de polyvalente ruimte en de berging wordt er terug gevallen op een retributiereglement en voor de exclusieve ruimte wordt nog bekeken welke sleutel zal worden afgesproken.

 

Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat de afspraken nu gebaseerd zijn op de oefening die in het verleden voor de jeugdlokalen in Meerle werd gemaakt. Maar dat er een andere benadering bekeken wordt, ze hoopt dit in de loop van het voorjaar te kunnen afronden. Daarbij maakt ze ook duidelijk dat de constructie voordeliger zal zijn voor de verenigingen, dat is duidelijk de insteek.

 

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Nieuwbouw jeugdlokalen Den Dijk met omgevingsaanleg" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het budget voor dit project opgevolgd kan worden in functie van het finale gunningsbedrag.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuring voor het bestek en de procedure voor de groepsaankoop van IOK aangaande “Leveren van brandstoffen in bulk”.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Leveren van brandstoffen in bulk” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst voor het aanstellen van een leverancier voor het leveren van brandstoffen in bulk, voor een periode van maximaal 48 maanden, waarbij de besturen die zullen deelnemen aan deze groepsaankoop, op afroep, gasolie voor verbrandingsmotoren (perceel 1), gasolie extra voor verwarming (perceel 2), Diesel (B7) voor voertuigen op de weg (perceel 3) of Loodvrije benzine (E10) voor voertuigen op de weg (perceel 4) kunnen bestellen.

 

De voorziene startdatum was 1 januari 2021.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de deelnemende lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Stad Hoogstraten heeft reeds eerder haar interesse in deelname aan deze groepsaankoop meegedeeld aan IOK en werd betrokken bij de opmaak van het bestek en de gunning van de opdracht.

 

Op 8 december 2020 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Leveren van brandstoffen in bulk” gegund aan:

 

          Perceel 1 (Brandstoffen in bulk: Gasolie voor verbrandingsmotoren):

Belgomine nv, Wilfordkaai 43 te 9410 Temse, tegen een korting per liter van 0,068101 EUR excl. btw op de officiële maximum dagprijs van Gasolie voor verbrandingsmotoren (zoals dagelijks gepubliceerd door de FOD Economie) en tegen een totaalbedrag van 682.760,73 EUR excl. btw (basis dagprijs van 3 oktober 2020, inclusief korting), gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden van het bestek.

 

          Perceel 2 (Brandstoffen in bulk: Gasolie extra voor verwarming):

Etn J. Maes Zonen nv, Reedonk 12 te 2880 Bornem, tegen een korting per liter van 0,063800 EUR excl. btw op de officiële maximum dagprijs van Gasolie extra voor verwarming (zoals dagelijks gepubliceerd door de FOD Economie) en tegen een totaalbedrag van 122.889,90 EUR excl. btw (basis dagprijs van 3 oktober 2020, inclusief korting), gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden van het bestek.

 

          Perceel 3 (Brandstoffen in bulk: Diesel (B7) voor voertuigen op de weg):

Belgomine nv, Wilfordkaai 43 te 9140 Temse, tegen een korting per liter van 0,170123 EUR excl. btw op de officiële maximum dagprijs van Diesel (B7) voor voertuigen op de weg (zoals dagelijks gepubliceerd door de FOD Economie) en tegen een totaalbedrag van 6.262.145,96 EUR excl. btw (basis dagprijs van 3 oktober 2020, inclusief korting), gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden van het bestek.

 

          Perceel 4 (Brandstoffen in bulk: Loodvrije benzine (E10)) voor voertuigen op de weg):

Etn J. Maes Zonen nv, Reedonk 12 te 2880 Bornem, tegen een korting per liter van 0,160600 EUR excl. btw op de officiële maximum dagprijs van Loodvrije benzine (E10)) voor voertuigen op de weg (zoals dagelijks gepubliceerd door de FOD Economie) en tegen een totaalbedrag van 239.813,90 EUR excl. btw (basis dagprijs van 3 oktober 2020, inclusief korting), gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden van het bestek.

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan percelen 1, 3 en 4.

 

Het college besliste op 7 januari 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 25 januari 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 2, 6°a en 7°b van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Voor Stad Hoogstraten bedraagt het gunningsbedrag, rekening houdend met de opgegeven vermoedelijke hoeveelheden:

          voor perceel 1:  39.727,87 EUR excl. btw;

          voor perceel 2: geen deelname;

          voor perceel 3: 274.763,10 EUR excl. btw;

          voor perceel 4: 97.660,00 EUR excl. btw.

 

Stad Hoogstraten wordt nu gevraagd om verbindend toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK door goedkeuring te geven aan het bestek en de gunning. Dit met het oog op contractsluiting met de gekozen opdrachtnemer.

 

Gezien de bevoegdheidsverdeling inzake overheidsopdrachten, is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om het bestek goed te keuren en is het college bevoegd om de gunning goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor deze opdracht is budget nodig voor de periode 2021-2024.

 

Valt onder actie "We zorgen voor een effectief wagenparkbeheer" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 5/1/4/2, beleidsitem: "Wegen" met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 61600040 "Olie en brandstof voor voertuigen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor de periode 2021-2024: 519.037,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 519.037,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 498.702,67 EUR (bedrag voor de periode 2021-2024, gebaseerd op de opgegeven vermoedelijke hoeveelheden).

 

De financieel directeur heeft op 29 december 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

 

Volgens raadslid Dimitri Van Pelt heeft het niet veel zin meer om het bestek en de procedure goed te keuren, omdat dit hele dossier reeds voor nieuwjaar uitgewerkt werd door de IOK, reeds in voege is en er dus eigenlijk niets meer goed te keuren valt.

 

Schepen Roger Van Aperen repliceert dat hij enkel weet dat dit nu moet worden goedgekeurd. Als er kritiek is op de procedure dan raadt hij raadslid Van Pelt aan om hierover een briefje te sturen aan IOK.

Raadslid Dimitri Van Pelt meent dat het dan aan het college is als uitvoerend orgaan om hierop te reageren.

 

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

Stad Hoogstraten treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK met betrekking tot de groepsaankoop aangaande “Leveren van brandstoffen in bulk”.

Artikel 2:

Het bijgevoegde bestek van IOK wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Het college wordt gevraagd om de gunning van IOK goed te keuren en om over te gaan tot sluiting van de opdracht.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Brecht en stad Hoogstraten betreffende IKO academie voor beeldende en audiovisuele kunst.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Sinds 1 september 2000 is op het grondgebied van gemeente Brecht een vestigingsplaats van IKO Hoogstraten actief. Hiervoor werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen gemeente Brecht en Stad Hoogstraten. De huidige samenwerking verloopt onder de voorwaarden van de samenwerkingsovereenkomst die is ingegaan op 1/09/2000 (zie bijlage).

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

          Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018.

 

Argumentatie

 

Samen met gemeente Brecht werd een actualisering van deze overeenkomst onderhandeld. Het uitgangspunt van de overeenkomst en de samenwerking blijft dezelfde. Stad Hoogstraten faciliteert gemeente Brecht bij de inrichting van een afdeling beeldende en audiovisuele kunsten, in zoverre dit geen ‘nadelen’ meebrengt voor stad Hoogstraten (bv extra kosten).

Vanuit dit standpunt voorziet gemeente Brecht het nodige materiaal en de nodige infrastructuur. De gemeente Brecht voorziet in het onderhoud ervan (artikel II).

 

Het onderwijzend personeel wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Gemeente Brecht kan ervoor kiezen om extra onderwijzend personeel in te zetten. Deze kost zal dan doorgerekend worden aan gemeente Brecht (artikel III).

 

Om de veiligheid van personeelsleden en leerlingen te garanderen werden bepalingen opgenomen over wederzijdse verplichtingen inzake verzekering, preventie en bescherming op het werk (artikel IV en V).

 

De financiële stromen bepaald in de vorige overeenkomst werden geschrapt. Na evaluatie blijkt dat deze elkaar opheffen. Indien hierdoor een partij alsnog benadeeld wordt kan dit herzien worden n.a.v. de hernieuwing van de overeenkomst (Artikel X).

Dit omvat:

          De werkingsmiddelen voor de vestigingsplaats in Brecht uitgekeerd door de Vlaamse Overheid. Deze worden rechtstreeks uitbetaald aan Stad Hoogstraten voor de werking van IKO.

          De overeengekomen beheers- en beleidskost van 750 BEF per leerling.

          Het inschrijvingsgeld geïnd door gemeente Brecht zal blijvend uitbetaald worden aan Hoogstraten. Dit inschrijvingsgeld moet immers uitbetaald worden aan de Vlaamse overheid (artikel VI).

 

Er is een beschrijving opgenomen van de manier waarop stad Hoogstraten en gemeente Brecht aan elkaar rapporteren en met elkaar overleggen (artikel IX en X).

 

Deze overeenkomst wordt om de 3 jaar stilzwijgend verlengd. Indien hierbij alsnog wijzigingen zijn, worden deze vooraf besproken (artikel XI).

 

De directeur van IKO, Luc Dockx, geeft positief advies.

 

Deze overeenkomst werd besproken tijdens de commissie onderwijs van 14/1/2021. Deze overeenkomst werd goedgekeurd door de gemeenteraad van gemeente Brecht op 14/1/2021. Een afschrift van deze beslissing is opgenomen in bijlage.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst, zoals bijgevoegd, goed tussen stad Hoogstraten en gemeente Brecht betreffende IKO academie voor beeldende en audiovisuele kunst.

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de coördinator vrije tijd van gemeente Brecht.

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van deze overeenkomst door Joke Verschueren, algemeen directeur en Marc Van Aperen, burgemeester.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van de overeenkomst over het aanvullend aanbod Deeltijds Kunstonderwijs tussen de leden van de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Hoogstraten maakt deel uit van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Kunstacademie De Noorderkempen (tot 2020 Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen).

Om een goede samenwerking tussen de gemeenten die deel uitmaken van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Kunstacademie De Noorderkempen te garanderen, zijn afspraken gemaakt rond de inrichting van een afdeling beeldende en audiovisuele kunsten en een afdeling dans door de BGTS.

Deze overeenkomst maakt dat de gemeenten in kwestie (met uitzondering van Baarle-Hertog, Baarle-Nassau en Ravels) die een afdeling beeldende en audiovisuele kunst willen inrichten zich in eerste instantie richten tot IKO en stad Hoogstraten als schoolbestuur.

In tweede instantie kunnen ze zich richten tot de Kunstacademie De Noorderkempen. In derde instantie tot een andere gemeente.

Voor een afdeling dans zal een betrokken gemeente zich in eerste instantie tot de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Kunstacademie De Noorderkempen richten.

 

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt rond de afstemming van de werking van de Kunstacademie De Noorderkempen en IKO. Deze hebben tot doel een zeer sterk en op elkaar afgestemd deeltijds kunstonderwijs aan te bieden in de regio.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 3 van het Benelux-Verdrag van 20 februari 2014 inzake grensoverschrijdende en interterritoriale samenwerking.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

          Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018.

 

Argumentatie

 

Deze overeenkomst werd onderhandeld door de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Kunstacademie De Noorderkempen en IKO. Dit proces werd begeleid door OVSG.

Deze overeenkomst werd besproken tijdens de commissie onderwijs van 14/01/2021.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de overeenkomst over het aanvullend aanbod Deeltijds Kunstonderwijs tussen de leden van de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen, goed.

Deze omvat volgende artikels:

 

Voorwerp van de overeenkomst

 

Art. 1

 

Deze overeenkomst heeft als doelstelling om bijkomende afspraken te maken over het inrichten van deeltijds kunstonderwijs (DKO) op het grondgebied van de partijen.

Deze afspraken over het aanbod vormen een aanvulling op de bestaande samenwerking tussen de partijen in de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Kunstacademie De Noorderkempen.

 

Bijkomende afspraken over het inrichten van deeltijds kunstonderwijs

 

Art. 2 Aanbod Beeldende en Audiovisuele Kunsten

 

§1.

Met uitzondering van de gemeentebesturen van Ravels, Baarle-Nassau en Baarle-Hertog, die een programmatie eerste en tweede graad beeldende en audiovisuele kunsten willen inrichten, richt een bij de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen aangesloten gemeente die een aanbod van het domein Beeldende en Audiovisuele Kunsten op zijn grondgebied wenst, zich in eerste instantie tot het stadsbestuur van Hoogstraten, zijnde het schoolbestuur van de academie ‘Instituut voor Kreatieve Opvoeding’ (IKO).

 

Gaat het stadsbestuur van Hoogstraten in op de vraag, dan sluiten de betrokken partijen hiervoor rechtstreeks een overeenkomst af, zonder tussenkomst van de andere aangesloten gemeenten. Dit valt buiten de werking van de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen.

 

§2.

Indien het stadsbestuur van Hoogstraten niet ingaat op de vraag, dan richt de aangesloten gemeente zich in tweede instantie tot de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen. De gemeentebesturen van Ravels, Baarle-Nassau en Baarle-Hertog richten hun vraag in eerste instantie tot de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen.

 

Gaat de BGTS in op de vraag, dan gebeurt de oprichting van de vestigingsplaats conform de bepalingen van de statuten van de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen. De aangesloten gemeente zorgt ervoor dat de vestigingsplaatsen Beeldende en Audiovisuele Kunsten op zijn grondgebied voldoet aan de benodigde infrastructuur- en kwaliteitsnormen zoals vastgelegd conform artikel 24 van de vermelde statuten.

 

De BGTS kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet behalen van de rationalisatie- en/of programmatienormen.

 

§3.

Als ook de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen niet ingaat op de vraag, dan kan de aangesloten gemeente zich richten tot een ander schoolbestuur. Dit valt buiten de werking van de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen.

 

Art. 3 Aanbod Dans

 

§1.

Een aangesloten gemeente die een aanbod van het domein Dans op zijn grondgebied wenst, richt zijn vraag in eerste instantie tot de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen.

 

Gaat de BGTS in op de vraag, dan gebeurt de oprichting van de vestigingsplaats conform de bepalingen van de statuten van de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen. De aangesloten gemeente zorgt ervoor dat de vestigingsplaatsen Dans op zijn grondgebied voldoen aan de benodigde infrastructuur- en kwaliteitsnormen zoals vastgelegd conform artikel 24 van de vermelde statuten en aan de infrastructuurnormen zoals opgenomen in de regelgeving (op heden opgenomen in het ministerieel besluit van 16/05/1999).

 

De BGTS kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet behalen van de rationalisatie- en/of programmatienormen.

 

§2.

Als de BGTS Kunstacademie De Noorderkempen niet ingaat op de vraag, dan kan de aangesloten gemeente zich richten tot een ander schoolbestuur. Dit valt buiten de werking van de BGTS.

 

Art. 4 Afstemmen van de werking van de academies

 

§1.

De BGTS Kunstacademie De Noorderkempen en het stadsbestuur van Hoogstraten als schoolbestuur van de academie ‘Instituut voor Kreatieve Opvoeding’ (IKO) stemmen de werking van hun academies zoveel als mogelijk op elkaar af. Beide academies werken maximaal samen op vlak van onder meer communicatie, promotie en publieke profilering.

 

§2

De BGTS Kunstenacademie De Noorderkempen en het stadsbestuur van Hoogstraten als het schoolbestuur van de academie ‘Instituut voor Kreatieve Opvoeding’ (IKO) versterken elkaar door gezamenlijke initiatieven die kaderen in de visie van het artistiek pedagogisch project van beide academies.

 

§3

De aangesloten gemeenten engageren zich duidelijk ten gunste van deze samenwerking.

 

Duur en opzegging van de overeenkomst

 

Art. 5

 

§1.

Deze overeenkomst gaat in op 1 juli 2021.

 

§2.

Deze overeenkomst is geldig tot 31/12/2025 en wordt telkens stilzwijgend verlengd voor een periode van 6 jaar. Deze overeenkomst kan enkel in onderling akkoord worden beëindigd of aangepast, en dit aan het begin van een nieuwe legislatuur, uiterlijk voor 30 juni. De datum van uitwerking wordt bepaald in onderling akkoord.

 

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing zal aan Philippe Baeken van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Kunstacademie De Noorderkempen, bezorgd worden.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van het aanwenden van middelen VIA4 Stad en OCMW Hoogstraten - 2019 door opbouw van extra kapitaal in de 2e pensioenpijler.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het Stadsbestuur ontvangt van GSD-V VIA4 middelen voor bepaalde doelgroepen. GSD-V heeft ondertussen voor het OCMW als correctie ook VIA4 middelen toegekend aan het OCMW voor de doelgroep LOI.  

 

De voorbije 5 jaren (2013 tem 2018) werden de ontvangen middelen van VIA4 (reguliere en rest-middelen) telkens belegd in een aanvullend pensioenplan binnen OFP Provant en dit voor alle contractuele medewerkers van stad en OCMW. Dit principe werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 november 2014.

 

In 2019 worden volgende VIA bedragen aan het stadsbestuur toegekend:

-VIA 4 regulier                   16.371,92 EUR (STAD)

- VIA 4 regulier                   8.028,96 EUR (OCMW

-VIA 4 restmiddelen            8.839,97 EUR  (STAD)

Totaal                                           33.240,85 EUR

 

Het bedrag van 33.240,85 euro werd doorgegeven aan de actuaris van OFP Provant en zij berekenen het bedrag dat extra kan belegd worden als pensioenvoordeel voor alle contractuele personeelsleden.

 

Voor het bekomen van de restmiddelen VIA4 diende het bestuur tot en met de subsidie voor 2018 een protocol van akkoord te hebben van de vakbonden. Vanaf de subsidie voor 2019 is dit niet meer van toepassing aangezien de bedragen VIA4 restmiddelen ondertussen zijn vastgeklikt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

          Besluit gemeenteraad van 24 november 2014 voornamelijk artikel 1 en 2.

          Besluit gemeenteraad van 14 december 2015.

          Besluit gemeenteraad van 24 oktober 2016.

          Besluit gemeenteraad van 27 november 2017.

          Besluit gemeenteraad van 26 november 2018.

          Besluit gemeenteraad van 14 april 2020.

 

Argumentatie

 

De berekening van de actuaris van OFP PROVANT resulteert in een bedrag van 108,00 EUR per contractueel personeelslid voor 2019.

Ter informatie hieronder de berekende bedragen periode 2013 tem 2019.

 

 

Het pensioenreglement van OFP PROVANT moet elk jaar worden aangevuld met een tekst om het berekende bedrag op te nemen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De VIA4 middelen voor een bedrag van 33.240,85 EUR worden door GSD-V (BE16 0910 1963 7374) gestort op rekening van de stad en het OCMW van Hoogstraten en worden geboekt onder grootboek 74500070 - Andere bijdragen uit ondernemingen en gezinnen.

 

Dit bedrag wordt integraal doorgestort naar het pensioenplan OFP provant VIA via volgende beweging

 

Bijkomende storting in het plan VIA 4

 

Stad:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:190-00

Grootboek: 62260000 - 2e pensioenpijler OFP Provant

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 134.000 EUR

Beschikbaar budget op vandaag: 16.420,05 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 13.850,79  EUR.

 

OCMW:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:190-00

Grootboek: 62260000 - 2e pensioenpijler OFP Provant

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 135.864,04 EUR

Reeds gebruikt budget 2020: 135.864,04 EUR

Beschikbaar budget 2020: 90.165,96 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 16.684,62  EUR.

 

Werkgeversbijdrage 8,86% op de storting in het pensioenplan VIA 4

 

Stad:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:190-00

Grootboek: 62160100  - bijkomende RZS-bijdrage 2e pensioenpijler

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 22.000  EUR.

Beschikbaar budget 2020: 11.582,42 EUR

Budget nodig voor dit besluit : 1.227,18 EUR.

 

OCMW:

Actie:  6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem: 190-00

Grootboek: 62160100  - bijkomende RZS-bijdrage 2e pensioenpijler

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 20.000 EUR.

Beschikbaar budget 2020: 6.414.13 EUR

Budget nodig voor dit besluit : 1.478,26 EUR.

 

Al deze kosten samen (13.850,79 + 16.684,62 + 1.227,18 + 1478,26 ) is hetzelfde bedrag als de ontvangen VIA4 middelen, nl 33.240,85 EUR.

 

De financieel beheerder heeft op 23 december 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadlslid Marc Haseldonckx meent dat er een typfout staat in de cijfers. Schepen Roger Van Aperen heeft dit vandaag ook opgemerkt en heeft deze administratieve fout ondertussen al laten rechtzetten.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de bijlage bij het pensioenreglement van OFP Provant met betrekking tot de VIA4-verhoging, goedgekeurd met het raadsbesluit van 24 november 2014 en aangevuld met de raadsbesluiten van 14 december 2015, 24 oktober 2016, 27 november 2017, 26 november 2018 en 14 april 2020, aan te vullen als volgt:

 

3. Pensioenvoordeel 2019

 

Bij leven op de Normale Pensioneringsdatum of de Uitgestelde Pensioneringsdatum heeft het personeelslid dat in dienst is per 31 december 2019 recht op volgende bijkomende Pensioenkapitaal:

 

PT_2019 x Vast Bedrag

 

Waarbij: PT_2019 = de gemiddelde loopbaancoëfficiënt vermenigvuldigd met het aantal maanden in dienst van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019 gedeeld door 12. De gemiddelde loopbaancoëfficiënt houdt rekening met de periode van deeltijdse tewerkstelling en van de in Bijlage 1 exhaustief vermelde schorsingsvormen.

Dit bijkomend Pensioenkapitaal wordt jaarlijks per 1 januari, en voor het eerste vanaf 1 januari 2021, met 2% verhoogd zolang het personeelslid in dienst is.

 

Het Vast Bedrag voor 2019 bedraagt 108 euro.

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan alle contractuele personeelsleden van het bestuur Hoogstraten en een afschrift wordt bezorgd aan OFP Provant.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van de toetreding tot de aankoopcentrale van Welzijnszorg Kempen voor de groepsaankoop van brooddozen in het kader van het project Gele Doos.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 22 oktober 2020 besliste het college deel te nemen aan het project 'de Gele Doos' van het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen. En daarbij om 1.000 exemplaren van de gele doos en de bijhorende deursticker te bestellen bij Welzijnszorg Kempen.

Tijdens een noodgeval is de patiënt vaak niet meer in staat om noodzakelijke medische info of andere gegevens door te geven aan de hulpverleners. Ook de entourage, overmand door emotie of onwetend, kan in veel gevallen niet helpen. Digitale gegevensdeling staat nog onvoldoende op punt om dit op te vangen. In dat geval kan de gele doos redding brengen.

De gele doos, te vinden in de koelkast van de senior, verbetert door het beschikbaar stellen van essentiële informatie aan urgentieteams in crisissituaties, de hulpverlening voor thuiswonende ouderen.

De gele doos zorgt er voor dat hulpdiensten:

          Sneller kunnen handelen in (soms levensbedreigende) noodsituaties door op het individu afgestemde zorg te bieden aan een onbekende zorgvrager in nood.

          Tijdsefficiëntere zoektochten verrichten naar verdwenen personen.

          Vlugger het vertrouwde sociale netwerk van de zorgbehoevende in nood kunnen inschakelen, bv. bij een verdwijning.

Intussen is bekend dat de fiches voor in de doos (medische informatie + gegevens bij vermissing) en de communicatiematerialen (brochure, flyer, affiche) zullen worden voorzien met steun vanuit provincie Antwerpen.

 

Welzijnszorg Kempen heeft een groepsaankoop van brooddozen in het kader van het project Gele Doos georganiseerd voor de geïnteresseerde gemeenten van arrondissement Turnhout. De voorziene startdatum is januari 2021.

Op 25 november 2020 heeft de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop van brooddozen in het kader van het project Gele Doos gegund aan New Haro BV. In bijlage vindt u het bestek, het gunningsverslag en de gunningsbeslissing.

Voor stad Hoogstraten bedraagt het gunningsbedrag 750,00 EUR exclusief BTW, rekening houdend met het door de stad opgegeven aantal (de eenheidsprijs voor de brooddoos met deursticker is 0,75 EUR, excl. BTW).

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

          Collegebesluit van 22 oktober 2020 betreft goedkeuring van de deelname aan het project de Gele Doos van het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen.

          Besluit van de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen van 25 november 2020 houdende gunning van de opdracht voor het leveren van brooddozen in het kader van het project Gele Doos aan New Haro BV.

          Collegebesluit van 14 januari 2021 om de toetreding tot de aankoopcentrale van Welzijnszorg Kempen voor het project Gele Doos ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

 

Welzijnszorg Kempen treedt voor de deelnemende lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 §2 van bovenvermelde wet.

Het stadsbestuur wordt nu gevraagd om verbindend toe te treden tot de aankoopcentrale Welzijnszorg Kempen voor deze groepsaankoop, dit met het oog op sluiting van de opdracht met de gekozen opdrachtnemer.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2, beleidsitem: Overige verrichtingen betreffende ouderen met nummer 959-00 en algemeen rekeningnummer: 61599999 - Overige exploitatiekosten.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 2.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 2.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 907,50 EUR.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts maakt duidelijk dat ze voorstander is van dit project, waarvan ze weet dat het een proefproject heeft gekend in Brugge en in Wallonië. Het ouderenplatform en Welzijnszorg Kempen zijn initiatiefnemers om dit project verder uit te breiden, wat een goede zaak is. De verspreiding van de gele doos zal gebeuren door mantelzorgers, het huisbezoekenteam of het lokaal dienstencentrum, valt te lezen. Het raadslid stelt voor om ook een schrijven te richten aan alle 65+ers zodat ze een dergelijke doos ook zelf kunnen aanvragen. Er zijn immers heel wat mensen uit deze doelgroep die geen contact hebben met de drie vermelde verspreidingskanalen. Daarnaast pleit raadslid Tinne Rombouts ook voor een breed samenwerkingsverband om dit meer bekend te maken, niet alleen bij de 65+'ers maar ook bij hulpverleners. Zo ook de EVapp-vrijwilligers, ze vraagt om hen zeker ook te informeren over dit aanbod.

 

Schepen Roger Van Aperen wil deze twee voorstellen meenemen als mogelijke ideeën om de dozen breed mee te verspreiden. Daarnaast maakt hij duidelijk dat de contacten die gebeuren via het huisbezoekenteam of het lokaal dienstencentrum ook bedoeld zijn om met mensen in contact te komen en poolshoogte te nemen over hoe het met mensen gaat en of er nog extra ondersteuning nodig is. En dus niet enkel met als doel de verdeling van deze dozen.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om met stadsbestuur Hoogstraten verbindend toe te treden tot de aankoopcentrale van Welzijnszorg Kempen voor de groepsaankoop van brooddozen in het kader van het project Gele Doos.

Artikel 2:

Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan Welzijnszorg Kempen.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van het projectsubsidiereglement vrijetijd.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Momenteel zijn er binnen de dienst vrije tijd verschillende reglementen voor het ondersteunen van projecten en uitzonderlijke activiteiten:

          het reglement projectsubsidies jeugd van 28 maart 2011

          het reglement uitzonderlijke sportevenementen van 25 augustus 2014

          het reglement projectsubsidies voor culturele projecten van 26 juni  2015

 

Het reglement voor projectsubsidies cultuur was aan vernieuwing toe. Een uitstekende kans dus om de verschillende reglementen voor projectsubsidie te herbekijken en samen te voegen met als doel:

          één en dezelfde ondersteuning voor alle verenigingen en projecten in Hoogstraten

          een vereenvoudigde procedure

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het reglement projectsubsidies jeugd van 28 maart 2011

          Het reglement uitzonderlijke sportevenementen van 25 augustus 2014

          Het reglement projectsubsidies voor culturele projecten van 26 juni 2015

 

Argumentatie

 

Met dit nieuwe reglement komt er een sectoroverschrijdende projectsubsidie en projectondersteuning. Dat wil zeggen dat de ondersteuning die verenigingen kunnen krijgen bij buitengewone projecten niet langer afhankelijk is van de sector waarin de vereniging opereert. Niet alleen waarborgen we zo een gelijke behandeling, we zorgen ook voor éénduidigheid.

 

Bovendien hebben we de aanvraagprocedure en verantwoording sterk administratief vereenvoudigd.

 

Door tot slot te kiezen voor forfaitaire bedragen weten verenigingen steeds op hoeveel ondersteuning ze kunnen rekenen en kunnen ze die ondersteuning ook mee opnemen in hun financieel plan.

 

De belangrijkste elementen kort samengevat:

 

Uitgangspunten van het reglement:

 

Met de projectsubsidie geeft stadsbestuur Hoogstraten een impuls aan projecten en evenementen binnen de sector vrijetijd (jeugd, cultuur, sport en mondiale samenwerking) met bijzondere aandacht voor:

          nieuwe, experimentele en innovatieve initiatieven

          samenwerking tussen verenigingen en personen

          sector-overschrijdende waarden zoals doelgroepenbeleid en duurzaamheid

 

Forfaitaire subsidiebedragen maken niet alleen  de aanvraagprocedure eenvoudiger, ze creëren bovendien ook meer zekerheid voor de organisatoren.

 

Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag wordt bepaald op basis van de beoordeling volgens de inhoudelijke criteria (zoals bepaald in het reglement). De subsidiebedragen worden als volgt vastgesteld:

 

SubsidiebedragBeoordelingsscore inhoudelijke criteria

150,00 EUR10 tot 15 punten

500,00 EUR16 tot 20 punten

1.000,00 EUR21 tot 25 punten

1.500,00 EUR26 tot 30 punten

2.500,00 EUR31 tot 42 punten

 

De beoordelingscriteria en bewijslast

 

De beoordelingscriteria zijn zo opgevat dat verenigingen zelf aantonen hoe ze aan de criteria zullen voldoen. De punten worden toegekend in verhouding tot de inspanning die het behalen van een criterium vraagt.

 

Adviezen

 

Dit reglement werd voor advies voorgelegd aan de sportraad, jeugdraad, cultuurraad en mondiale raad.

 

Alle adviesraden gaven een positief advies mits enkele verduidelijkingen en één aanvulling in de beoordelingscriteria.

 

In bijlage een overzicht van de adviezen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties." van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer739-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 20.000,00 EUR.

.

 

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren stelt vast dat het projectreglement dat hier voorligt een samenvoeging is van de bestaande projectreglementen. De subsidie wordt vastgelegd op een forfaitair bedrag dat bepaald wordt aan de hand van het verzameld aantal punten. Het maximum bedrag bedraagt 2.500 EUR. Het raadslid heeft daarbij drie vragen. Er werden in  het verleden soms hogere bedragen toegekend voor de organisatie van uitzonderlijke evenementen of voor projecten die kaderen in een themajaar. Zulke unieke projecten, zoals bijvoorbeeld een groot kampioenschap zijn soms uitzonderlijk waardoor  hogere bedragen ter ondersteuning zinvol kunnen zijn. In het reglement leest raadslid Hilde Vermeiren ook dat éénzelfde project slechts 3 opeenvolgende jaren kan worden ingediend voor subsidiëring. Wat dan met kleinere projecten zoals een sinterklaasfeest of kermisinitiatieven? Kan er na 1 jaar wachttijd voor hetzelfde project dan opnieuw beroep gedaan worden op het reglement? Voor het bereiken van een specifieke doelgroep worden extra punten toegekend in dit reglement. Raadslid Hilde Vermeiren meent dat de doelgroep kinderen en jongeren een doelgroep is met minder mogelijkheden tot participatie. Betekent dit dat initiatieven die met kinderen en jongeren worden opgebouwd altijd de punten voor het aspect doelgroep gaan toegekend krijgen?

 

Schepen Arnold Wittenberg maakt duidelijk dat dit reglement een algemeen kader schetst voor projectondersteuning. Van zodra er specifieke vragen zijn over projecten waarbij de stad aanzien wordt als een partner dan zullen deze vragen apart naar het college komen om daar in overleg een ondersteuning op maat aan te bieden. Hier is inderdaad geen apart kader voor, dergelijke vragen zullen telkens apart, op maat bekeken worden. De schepen beklemtoont dat niet elk groot project dezelfde ondersteuningsvraag heeft, zo kan bijvoorbeeld een groot kampioenschap  meer gebaat zijn bij logistieke ondersteuning terwijl er voor de organisatie van een grote musical meer financiële ondersteuning aan de orde is. Schepen Arnold Wittenberg geeft aan dat het doel van dit projectreglement vooral is om zo veel mogelijk innovatie te stimuleren, dus wanneer er 3 jaar op rij éénzelfde sinterklaasfeest wordt georganiseerd dan zal er daarna een andere insteek moeten gebeuren. Daarbij kan er vanuit de stedelijke diensten mee nagedacht worden hoe dit kan worden aangepakt. Wanneer er in een project extra of specifieke aandacht is voor de doelgroep kinderen en jongeren dan zal dit allicht in aanmerking komen voor de punten voor het aspect doelgroep.

 

Voor raadslid Hilde Vermeiren blijft er sprake van willekeur voor de ondersteuning van grotere of unieke projecten als hiervoor geen kader is. Daarom zal de fractie CD&V zich onthouden.

 

Schepen Arnold Wittenberg besluit dat hij het een belangrijke stap vindt dat er er nu een kader is geschetst voor projectsubsidies waarbij extra wordt ingezet op duurzaamheid en specifieke doelgroepen.

 

 

BESLUIT

 

Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het projectsubsidiereglement vrijetijd goed als volgt:

 

Artikel 1: Doel

Met de projectsubsidie geeft stadsbestuur Hoogstraten een impuls aan projecten en evenementen binnen de sector vrijetijd (jeugd, cultuur, sport en mondiale samenwerking) met bijzondere aandacht voor:

          nieuwe, experimentele en innovatieve initiatieven

          samenwerking tussen verenigingen en personen

          sector-overschrijdende waarden zoals doelgroepenbeleid en duurzaamheid

 

Artikel 2: Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een projectsubsidie moet een project, evenement, initiatief of activiteit tegelijk voldoen aan volgende voorwaarden:

§1 Voorwaarden betreffende de organisatoren

          Het project wordt georganiseerd door

(1) een Hoogstraatse vereniging;

(2) een samenwerkingsverband van Hoogstraatse verenigingen;

(3) een gemeentelijke adviesraad;

(4) een groep initiatiefnemers in occasioneel verband (waarvan 2/3de van de initiatiefnemers woonachtig te Hoogstraten is)

(5) Een individueel kunstenaar of collectief dat een project in Hoogstraten wil uitvoeren en daarvoor met minstens één Hoogstraatse (niet-commerciële) partner samenwerkt.

 

§2 Voorwaarden betreffende het project

          Het betreft een nieuw, uitzonderlijk of buitengewoon project of het overstijgt de gewone werking van de aanvrager.

          Het project vindt plaats op het grondgebied van Hoogstraten.

          Het project is breed toegankelijk en wordt ruim bekend gemaakt.

          Het project mag geen commerciële doelen nastreven.

          Het project mag niet worden gesubsidieerd door andere gemeentelijke subsidies van Hoogstraten, met uitzondering van de reguliere werkingssubsidies.

Eenzelfde project kan slechts voor drie opeenvolgende jaren ingediend worden. Met eenzelfde project wordt bedoeld: eenzelfde project met eenzelfde projectaanvraag zonder vernieuwende elementen. Kortom: er verandert inhoudelijk en conceptueel niets ten aanzien van de vorige aanvraag.

 

§3 Voorwaarden betreffende de bekendmaking

          Je project wordt bekend gemaakt via de UiT-databank.

          In alle communicatiekanalen worden het stadslogo ‘met de steun van Stad Hoogstraten’ en het UiT in Hoogstraten-logo gebruikt.

 

§4 Voorwaarden betreffende de frequentie

          Een aanvrager (een vereniging, kunstenaar of een samenwerkingsverband van verenigingen of kunstenaars) kan slechts éénmaal per kalenderjaar een projectsubsidies verkrijgen.

 

Artikel 3: Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag wordt bepaald op basis van de beoordeling volgens de inhoudelijke criteria (zoals bepaald in artikel 6). De subsidiebedragen worden als volgt vastgesteld:

 

 

Beoordelingsscore inhoudelijke criteria

Subsidiebedrag

10 tot 15 punten

150 EUR

16 tot 20 punten

500 EUR

21 tot 25 punten

1000 EUR

26 tot 30 punten

1500 EUR

31 tot 42 punten

2500 EUR

 

 

Artikel 4: Aanvraagprocedure

§1 Schriftelijke aanvraag

Aanvragen dienen schriftelijk te gebeuren. Hiervoor stelt het stadsbestuur een aanvraagformulier ter beschikking via de website. Aanvragen dienen altijd te gebeuren door middel van dit formulier.

 

§2 Timing en deadlines

De projectsubsidie kan op eender welk moment doorheen het jaar worden aangevraagd. De aanvraag kan ten vroegste 12 maanden op voorhand worden ingediend en uiterlijk 2 maanden voor het project.

 

§3 Ontvankelijkheid

De dienst gaat de ontvankelijkheid van de ingediende aanvragen na, onderzoekt de dossiers en kan aanvullende informatie opvragen. Binnen de 4 weken na het indienen krijgt de aanvrager bericht of zijn aanvraag in aanmerking wordt genomen.

 

Artikel 5: Beoordeling

§1 Jury

De jury wordt samengesteld uit medewerk(st)ers van vrijetijdsdiensten. Desgevallend kunnen ook andere betrokken stadsdiensten of externe juryleden met een specifieke expertise de subsidieaanvragen mee beoordelen. De jury beoordeelt de aanvragen op basis van de beoordelingscriteria bepaald in artikel 6 van dit reglement. Het college neemt kennis van de beoordeling.

 

§2 Bewijslast

De aanvrager moet op het aanvraagformulier voor alle aangegeven punten zelf aangeven welke bewijslast hij hiervoor zal indienen: een factuur, foto, uitnodiging, affiche,… Waar nodig en gevraagd in het aanvraagformulier voorziet de aanvrager een korte schriftelijke toelichting bij de beoordelingscriteria.

 

Artikel 6: Beoordelingscriteria

§1 Basiscriteria (max. 30 punten)

 

§1.1 Promotieplan (max. 6 punten)

Voor dit criterium kijken we naar de communicatiekanalen die je inzet om je project ruim bekend te maken. Hiervoor is het van belang dat je kan aantonen welke promotie je gevoerd hebt.

          0 punten, maar verplicht: je maakt je project bekend via de UiTdatabank en voert het logo ‘Met de steun van Stad Hoogstraten’ en het UiT in Hoogstraten-logo.

          1 punt: je communiceert via digitale kanalen (website, facebook, mail,…).

          1 punt: Je maakt gebruik van drukwerk (flyer, affiche, gedrukte uitnodiging,…)

          1 punt: Je maakt gebruik van gratis redactionele aandacht in media.

          2 punten: Je maakt gebruik van betalende advertentieruimte in gedrukte media

          2 punten: Je gebruikt betalende advertentieruimte in andere media (advertentie op facebook, google adwords, radiospot,…)

 

§1.2 Betrokkenheid (max. 4 punten)

Bij dit criterium kijken we naar hoeveel personen er meewerken aan het project. We denken dan aan vrijwilligers, standhouders, actieve deelnemers,…. Toeschouwers worden niet meegenomen bij dit criterium.

          1 punt: Er werken tussen de 1 en de 20 personen mee aan je project

          2 punten: Tussen 21 en 50 personen

          3 punten: Tussen 51 en 100 personen

          4 punten: Meer dan 100 personen

 

§1.3 Publiek (max. 3 punten)

Voor dit criterium kijken we naar het aanwezige publiek (toeschouwers, bezoekers, deelnemers,…) van je activiteit. Voor je aanvraag ga je uit van het geschatte aantal. In je uiteindelijke bewijslast moet je het effectieve aantal kunnen staven.

          1 punt: Minder dan 100

          2 punten: Tussen 100 en 300

          3 punten: Meer dan 300

 

§1.4 Bedieningsgebied (max. 4 punten)

Voor dit criterium kijken we naar de reikwijdte van je project. Op welke regio richt je je met je project? Dit kan aangetoond worden op basis van gevoerde promotie en/of op basis van de herkomst van de toeschouwers, bezoekers.

          1 punt: Gericht op gebuurte of wijk

          2 punten: Gericht op deeldorp

          3 punten: Gericht op gemeente

          4 punten: Gericht op ruimere regio

 

§1.5 Samenwerking tussen verenigingen (max. 3 punten)

Samenwerken loont, daar zijn we van overtuigd. Daarom dat we bij dit criterium kijken naar de samenwerking(en) die je aangaat om je project te realiseren. Een samenwerking met een commerciële partner komt nooit in aanmerking.

          1 punt: je werkt inhoudelijk samen met een andere vereniging, initiatiefgroep of persoon van buiten je vereniging. Deze mogen niet dezelfde zijn als de experten bedoeld onder § 1.6.

          3 punten: je werkt inhoudelijk samen met meerdere verenigingen, initiatiefgroepen, meerdere personen van buiten je vereniging of een combinatie hiervan. Deze mogen niet dezelfde zijn als de experten bedoeld onder § 1.6.

 

§ 1.6 Samenwerking met een expert of een organisatie met een bepaalde expertise (max. 5 punten)

Om je project nog professioneler aan te pakken kan je altijd samenwerken met externe experten. Dat kan een inhoudelijke samenwerking zijn. Maar dat kan ook een samenwerking zijn met organisaties die jouw vereniging kunnen ondersteunen bij één van de impulscriteria.

          5 punten: Je betrekt één (of meerdere) expert(en) ter zake actief bij je project voor een inhoudelijke samenwerking. Deze experten mogen geen lid zijn van je vereniging en mogen niet dezelfde zijn als de individuele personen waar je inhoudelijk mee samenwerkt. Samenwerkingen binnen de reguliere werking zoals bijv. een dirigent, een coach/trainer,… komen niet in aanmerking tenzij voor het specifieke project met een welbepaalde expert wordt samengewerkt.

 

§1.7 Innovatief karakter (max. 5 punten)

Met de projectsubsidies willen we vernieuwing en experiment aanmoedigen. Je kan met dit criterium punten halen voor de mate waarin je project innovatief is.

          5 punten: De aanvrager organiseert het project voor de eerste keer.

          2 punten: Er zijn vernieuwende elementen toegevoegd aan een project dat opnieuw wordt ingediend.

          1 punt: Er werden geen vernieuwende elementen toegevoegd ten opzicht van de voorgaande jaren.

 

§2 Impulscriteria (max. 12 punten)

§2.1 Bijzondere doelgroepen (max. 6 punten)

Deze punten worden toegekend op basis van de doelgroepgerichte acties die worden ondernomen. Deze acties moeten verder gaan dan wat wettelijk verplicht is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten acties: publieksgerichte en inhoudelijke acties. Er kan gekozen worden om meerdere acties te combineren, de punten zijn cumuleerbaar tot maximum 6 punten. 

Een bijzondere doelgroep is een groep van personen met als gemeenschappelijk kenmerk het in (ver)minder(d)e mate in staat zijn tot participatie.

          2 punten: Een publieksgerichte actie is een actie waarbij er bij de opbouw van het evenement aandacht is voor specifieke doelgroepen of waarbij er bij de inhoudelijke uitwerking van het project aandacht besteed wordt aan specifieke doelgroepen (bv. Rolstoelpodium, kleuterpodium, voorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen/baby’s, doventolk, beeldscherm met grote letters,…)

          4 punten: een inhoudelijke actie is een actie waarbij het project gedeeltelijk of volledig uitgewerkt wordt in samenwerking met specifieke doelgroepen die niet standaard tot het doelpubliek van je project behoren.

 

§2.2 Duurzaamheid (max. 6 punten)

Bij dit impulscriterium kijken we naar je inzet op het gebied van duurzaamheid. Dit kan ruim opgevat worden en omvat je afvalbeleid, acties rond water en energie, voeding of mobiliteit. Net als bij het criterium specifieke doelgroepen onderscheiden we hier twee soorten acties. Ook hier moeten de acties verder gaan dan wat wettelijk verplicht is en kan er gekozen worden om meerdere acties te combineren.

          2 punten: Je onderneemt een publieksgerichte actie waarbij er bij de opbouw van het evenement of in de inhoudelijke uitwerking van het project aandacht besteed wordt aan afvalbeleid, water en energie, voeding of mobiliteit (bv. Gebruik van fairtradeproducten, sensibiliserende acties naar bezoekers,…)

          4 punten: Je zet een inhoudelijke actie op. Dit wil zeggen dat je project gedeeltelijk of volledig wordt uitgewerkt in het kader van een van de duurzaamheidsonderwerpen (afvalbeleid, water en energie, voeding of mobiliteit). Dit kan bijvoorbeeld door een inhoudelijke samenwerking aan te gaan met een specifieke organisatie die werkt rond een van deze thema’s.

 

Artikel 7: Uitbetaling

 

De organisator dient binnen de zes weken na het verstrijken van het project het bewijsformulier met de nodige bewijsstukken binnen te brengen. Dit kan zowel digitaal als analoog gebeuren. De Afdeling Vrije Tijd (CVT) beoordeelt vervolgens de bewijsstukken en vergelijkt deze met de ingediende aanvraag. Het niet tijdig indienen van de bewijsstukken leidt onherroepelijk tot het schrappen van de projectsubsidies.

 

Onvolledige of incorrecte bewijsstukken alsook de vaststelling dat bepaalde opgegeven criteria niet gehaald werden kunnen resulteren in een vermindering van de subsidie. Op basis van de ingeleverde bewijsstukken wordt het definitieve subsidiebedrag vastgesteld. Het uitgekeerde subsidiebedrag kan niet hoger komen te liggen dat het bedrag waarvoor een aanvraag in aanmerking kwam. Het stadsbestuur zorgt uiterlijk 6 weken na het inleveren van de bewijsstukken voor de uitbetaling van het toegekende subsidiebedrag .

 

Artikel 2:

Met deze beslissing heft de gemeenteraad volgende reglementen op:

          Het reglement projectsubsidies jeugd van 28 maart 2011;

          Het reglement uitzonderlijke sportevenementen van 25 augustus 2014;

          Het reglement projectsubsidies voor culturele projecten van 26 juni 2015.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren toekennen renteloze lening en notariële akte betreffende de hypothecaire borgstelling aan VZW De Mortel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het reglement op het verlenen van een renteloze lening is onderdeel van 'het globaal reglement ter ondersteuning van lokale verenigingen' waarvan een gewijzigde versie is goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 juni 2011.

 

Het aanvraagdossier van VZW De Mortel (i.o.v. chiro Meer) werd door de gemeentelijke administratie getoetst aan hoofdstuk 7 van dit reglement:

 

1. De aanvraag betreft een renteloze lening van 63.000 EUR.

2. De ontlener voldoet aan de bepalingen uit artikel 43.

3. De lening heeft betrekking op de aankoop van twee nabij liggende landbouwgronden + notariskosten. Deze gronden zullen dienst doen om de activiteiten van chiro Meer beter te kunnen organiseren. Deze aankoop voldoet aan de voorwaarden uit artikel 44.

4. De aanvraag voldoet aan de administratieve voorwaarden naar termijnen en gevraagde bijlagen. De aanvraag was volledig op 27 november 2020.

5. De terugbetalingen worden als volgt voorgesteld:

Start jaar 2021: 3.150 EUR

Jaar 2 tem jaar 20: 3.150 EUR

De eerste terugbetaling zal plaatsvinden in 2021.

6. De gevraagde te ontlenen som van 63 000 EUR bedraagt 50 procent van de

totale ingediende begroting van 126.000 EUR.

 

In artikel 51 staat opgenomen dat een erkende Hoogstraatse jeugdvereniging als waarborg een hypothecaire borgstelling bij middel van een authentieke akte kan inzetten. VZW De Mortel wil deze vorm van borgstelling aangaan met de stad. Voor de hypothecaire borgstelling moet er een authentieke akte opgemaakt worden. Vanuit de administratie wordt er voorgesteld om deze akte, net zoals bij voorgaande dossiers te laten opmaken door de notaris. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Naar analogie met voorgaande dossiers voor renteloze leningen aan jeugdverenigingen wordt er voorgesteld dat de gemeente deze extra kosten op zich neemt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gezien het reglement op het verlenen van een renteloze lening onderdeel is van 'het globaal reglement ter ondersteuning van lokale verenigingen' waarvan een gewijzigde versie is goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 juni 2011;

 

Argumentatie

 

          Gelet op het aanvraagdossier van VZW De Mortel d.d. 27 november 2020 waarin zij een renteloze lening van 63.000,00 EUR aanvragen.

          Gelet op de toetsing door de gemeentelijke administratie van het aanvraagdossier aan hoofdstuk 7 van dit reglement waaruit blijkt dat wordt voldaan aan alle bepalingen.

          Gelet op de ontwerp akte betreffende de hypothecaire borgstelling opgemaakt door notaris Rommens.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: jeugd met nummer 750.00 en algemeen rekeningnummer: 29030000 Vorderingen wegens toegestane leningen - nominale waarde.

Voorziene budget in het meerjarenplan in 2021 : 125.000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 125.000 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 63.000 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 11 december 2020 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het toekennen van een renteloze lening aan VZW De Mortel ten bedrage van 63.000,00 EUR.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de ontwerpakte voor de hypothecaire borgstelling opgemaakt door notaris Rommens.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen. 

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren straatnaam Veilingsite in Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het college verleende op 10/09/2018 een vergunning aan Bouwwerken Vermeiren voor het slopen van gebouwen en constructies, bouwen van 8 appartementen (blok A), bouwen van 3 appartementen en 2 winkels (blok B), bouwen van 4 woningen (blok C), bouwen van 5 woningen (blok D), bouwen van 11 appartementen en een polyvalente zaal (blok E), bouwen van 7 appartementen (blok F), bouwen van een ondergrondse parkeergarage, aanleggen van verhardingen, aanleggen van een verkeersvrij verhard plein (woonerf), aanleggen van publieke parkeerplaatsen, aanleggen van ondergrondse afvalcontainers en groenaanplantingen. Het betreft bouwdossier 2018136.

 

De toegangsweg tussen blok AB en zaal Victoria leidt naar het centrale plein. Maar het centrale plein is niet toegankelijk voor autoverkeer.

Men wenst een straatnaam te geven voor de toegangsweg en de woonblokken rondom het centrale plein. De brievenbussen zijn ook voorzien ter hoogte van de toegang tot het centrale plein. De bouwblokken langsheen de Meerleseweg zullen langs daar genummerd blijven.

 

Het schepencollege gaf voorlopige goedkeuring aan de straatnaam Victoriaplein, in zitting van 3 december 2020.

Deze straat is gelegen aan Veilingsite in Meer.

 

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 11/12/2020 tot en met 09/01/2021.

Er werden geen bezwaren ingediend.  Het college besliste het openbaar onderzoek te sluiten op 9 januari 2021 en het dossier voor goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de straatnaam Victoriaplein.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans vindt het merkwaardig dat in dit dossier het advies van de burgemeester apart benoemd wordt, dat lijkt hem niet echt de bedoeling in dit dossier.

 

Burgemeester Marc Van Aperen verduidelijkt dat hij niet echt een advies heeft gegeven maar dat hij pro-actief een aantal suggesties had doorgespeeld. Hij licht toe dat er hier duidelijk gekozen wordt voor een vrouwelijke straatnaam, zoals ook een tijd geleden in de gemeenteraad werd afgesproken. Bovendien betekent victoria ook overwinning wat een mooie verwijzing is naar de vele overwinningen die er in de nabijgelegen zaal ooit zijn gevierd.

 

Raadslid Ilse Verachtert herinnert dat de fractie CD&V er in de gemeenteraad eerder voor pleitte om meer vrouwennamen te gebruiken in straatnamen. Ze is dan ook blij dat bij de eerste straat al direct deze suggestie gevolgd is en dat de naam vrouwelijk is. Daarnaast waardeert ze ook de toelichting van de burgemeester, hierdoor wordt duidelijk dat het over overwinning gaat. Al had ze deze toelichting liever in het dossier gelezen.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de straatnaam Victoriaplein.

Artikel 2:

Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de verschillende instanties.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van de kosteloze grondafstand van een gedeelte van perceel Meerdorp 75.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het betreft hier een kosteloze grondafstand, als voorwaarde in de verkavelingsvergunning van Rik De Keyser NV, van een perceel grond gelegen te Meerdorp 75 te 2321 Meer, kadastraal bekend volgens titel derde afdeling, sectie C, nummer 395T (deel van 395M), met een oppervlakte van zeventig centiare (70 ca). Deze zal dienen voor een openbare fietsenstalling en permanente bushalte met voldoende manouvreerruimte.

 

De ontwerpakte is opgemaakt door notariskantoor Michoel en Bremans, Burg. J. Van Aperenstraat 8, 2320 Hoogstraten.

 

Plan van landmeter Jan Koyen van 19/10/2020 in bijlage.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De kosteloze grondoverdracht en de hiervoor opgemaakte ontwerpakte worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van het perceel grond gelegen te Meerdorp van 70 ca, volgens het plan van landmeter Jan Koyen, d.d. 19/10/2020.

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Michoel en Bremans, Burg. J. Van Aperenstraat 8, 2320 Hoogstraten, wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren  van de kosteloze grondafstand Slommerhof in Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het kantoor Michoel & Bremans ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor een perceel grond gelegen te Hoogstraten, Slommerhof (eigendom van Bouwmaatschappij De Noorderkempen), incl. alle relevante stukken waaronder het opmetingsplan van de landmeter.

 

Concreet gaat het over een perceel grond gelegen te 2320 Hoogstraten, Slommerhof, kadastraal bekend volgens titel sectie B delen van nummer 386/T, en thans volgens kadastrale legger van 13 februari 2020, sectie B, nummers 286E5 P0000, 286F5 P0000, 286T3 P0000 en 286V3 P0000, met een oppervlakte volgens meting van drie are drieëntwintig centiare (3a 23ca).

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting 7 januari 2021, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt wil weten wat de bestemming wordt van dit stukje grond. Blijven dit parkeerplaatsen? Of wordt dit volledig een groen parkje of een speelpleintje?

 

Schepen Piet Van Bavel maakt duidelijk dat dit publieke parkeerplaatsen gaan worden, maar hij wil de suggestie om het te vergroenen wel meenemen.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van het perceel grond gelegen te Slommerhof van 3a 23 ca, volgens het plan van landmeterskantroor LSG bvba, d.d. 14/11/2019.

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Michoel en Bremans, Burg. J. Van Aperenstraat 8, 2320 Hoogstraten, wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van het tracé van de weg en vaststellen weguitrusting gelegen Rombout Keldermansstraat  - 2320 Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

De aanvraag omgevingsvergunning (OMV_2020132549) ingediend door Vastgoed CW RE1 (gevolmachtigd) voor het verkavelen van grond in 2 loten, gelegen Rombout Keldermansstraat - sectie D nrs. 167D, 168B2 en 240F (1ste afdeling).

 

Juridische grond

- Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

- Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (OVD).

- Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVB).

- Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Argumentatie

 

Artikel 12 § 2 , eerste lid van het Gemeentewegendecreet bepaalt dat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of voor het verkavelen van gronden opgenomen kan worden voor zover die wijziging past in de realisatie van de bestemming van gronden.

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Artikel 31 § 1 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning stelt als de aanvraag de

aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het College

van Burgemeester en Schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de

gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening

gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3

mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk

beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019

houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

De aanvraag voorziet in het uitvoeren van wegenwerken en een gewijzigd wegtracé. De rooilijn wordt rechtgetrokken en deze strook wordt toegevoegd aan het openbaar domein. Dit enerzijds naar toekomstgerichte wenselijkheid van een rechtlijnige afbakening van het openbaar domein, anderzijds verhoogt deze te vrijwaren strook de zichtbaarheid van trage weggebruikers voor voertuigen welke de percelen verlaten.

 

Het tracé van de weg dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad en de weguitrusting vastgesteld.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 10/12/2020 tot 08/01/2021.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het tracé van de weg goed, alsook de uitrusting ervan mits hierna verder omschreven lasten en voorwaarden:

1. De zones tussen de oude en de nieuwe rooilijn dienen op kosten van de verkavelaar gratis overgedragen naar het openbaar domein na inrichting van de over te dragen projectzone.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Kennisname van het herstelplan werf inwoners in het kader van "Hoogstraten Herstart".

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In het kader van het relanceplan Hoogstraten Herstart, dat als doel heeft een antwoord te bieden op de gevolgen van de coronacrisis, werden drie werven opgericht: de werf verenigingen, de werf economie en toerisme en de werf inwoners. Aan de opmaak van het herstelplan binnen de werf inwoners ging een uitgebreide bevolkingsbevraging vooraf (zie bijlage).

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Op basis van de bevolkingsbevraging werd een herstelplan opgesteld. Zie bijlage voor het kader.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Schepen Faye Van Impe wil vooraf de context schetsen over dit dossier. Vlak voor de gemeenteraad van december 2020 werd er een toelichting gegeven over de resultaten van de bevraging, daaruit werden 7 doelstellingen gedestilleerd en werd de belofte gedaan om vandaag in de gemeenteraad het meer uitgewerkte plan te presenteren. In dit herstelplan wordt eerst een algemeen kader geschetst waarin duidelijk wordt gemaakt dat dit geen plan is dat vanaf nu ingaat maar veeleer een samenvatting van de maatregelen die al vanaf 13 maart 2020 werden opgenomen. Dit plan is een voortzetting van deze acties met daarin  nieuwe accenten maar tegelijk eigenen we ons als bestuur de flexibiliteit toe om snel op veranderende noden te kunnen inspelen. Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat het bestuur de plannen uit het meerjarenplan zeker niet los laat, maar dat er gekeken werd hoe we de keuzes uit MJP kunnen inkantelen in dit actieplan werf inwoners.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs wil graag wat dieper ingaan op deze bevraging, die hij zeer nuttig vond. Bij het doorbladeren van de resultaten kom je heel wat informatie tegen, en iedereen haalt er allicht uit wat hem/haar het meeste frappeert. Raadslid Fons Jacobs vond volgende zaken nogal opvallend:

○ Één op tien inwoners maakt zich zorgen, dat zijn dus ruim tweeduizend inwoners.

○ Veel gemeentelijke communicatie verloopt via sociale media, waardoor heel wat inwoners verstoken blijven van nuttige info.

○ 60 % van de inwoners vindt dat de stad financieel moet bijdragen om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Het feit dat hier (en ook elders) de vraag werd gesteld of de bewoners hiervoor bereid waren om meer belastingen te betalen is echter veel te richtinggevend of te sturend. Volgens het raadslid werd dit ook niet aan de inwoners gevraagd bij de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum, bij de bouw van het zwembad, bij de renovatie van de kerk, van het raadhuis, van het sportcentrum, van het gemeenschapscentrum, enz.  Want dan hadden we mogelijk ook bijzonder rare antwoorden ontvangen. Vragen stellen of men bereid is meer belastingen te betalen om de medemens te steunen is er volgens de fractie Anders ver over.

○ Wat betreft aanpak in het woonzorgcentum onthoudt raadslid Fons Jacobs dat er een vraag is om zowel bewoners als personeel meer te betrekken bij de te nemen maatregelen.

○ Dat alleenstaanden meer onder de coronacrisis geleden hebben en nog lijden is toch wel een aspect dat extra aandacht behoeft van ons bestuur.

○ Ook op het vlak van mentale gezondheid dient er nog een hele achterstand ingehaald te worden om hieraan tegemoet te komen.

○ Op gebied van mobiliteit klinkt de vraag naar vervoer voor mensen met beperkte mobiliteit harder en harder. De gemeente kan zich hier niet blijven verstoppen, meent raadslid Fons Jacobs.

○ De helft van onze inwoners ondersteunt de vraag van de fractie Anders om financiële ondersteuning aan te bieden aan kwetsbare inwoners. Hier is dus een groot draagvlak voor.

 

Daarnaast wil gemeenteraadslid Fons Jacobs ook wat dieper ingaan op het eigenlijke herstelplan. Het raadslid meent dat het binnen het bestek van deze bespreking niet mogelijk is om over alle elementen uit dit herstelplan zijn mening of gedachte weer te geven. Het zou ons veel te ver leiden, maar het toont wel opnieuw aan dat een gedragen werkgroep waarin elke fractie vertegenwoordigd zou geweest zijn, een beter forum had geweest om dit document ten gronde te bespreken en te bediscussiëren. Mogelijk had het er inhoudelijk dan ook anders uitgezien. Het meerjarenplan blijft voor dit herstelplan een fetisj waarvan niet afgeweken kan of mag worden, waardoor mogelijke maatregelen steeds binnen een keurslijf worden gehouden. Over de extra financiële middelen die door de hogere overheden ter beschikking werden gesteld wordt er in dit herstelplan niet gecommuniceerd waardoor deze acties nu verkocht worden als eigen beleid. Wat betreft de solidariteit die door het stadsbestuur gestimuleerd wordt, wordt vooral de samenwerking met de armoede-organisaties in het licht gezet. Terecht, maar de grotere vraag is of armoedebeleid vanuit liefdadigheid moet komen in plaats van structureel moet aangepakt worden door de bevoegde overheden zoals het OCMW. Over de eigen inzet en de eigen acties wordt slechts met mondjesmaat iets gerealiseerd. In punt 3 over de individuele ondersteuning voor de meest kwetsbare inwoners worden een viertal maatregelen genoemd die al in uitvoering zijn. Nieuwe maatregelen vinden we hier niet terug. Inzetten op drempelverlaging met betrekking tot de werking van de sociale dienst leest goed, maar als er in de praktijk enkel op afspraak gewerkt wordt , er geen vrije inloop meer is, de telefoons niet altijd opgenomen worden, ….is er naar ons aanvoelen geen sprake van meer drempelverlaging. Voor de rest komen er heel wat algemeenheden naar boven die niet concreet zijn ingevuld. Het is mooi om te schrijven dat de stad aandacht heeft voor mensen die geen of beperkt online toegang hebben, maar hoe men dat doet wordt niet beschreven. Het is mooi om te schrijven dat de stad oplossingen zoekt op maat van kwetsbare inwoners, maar raadslid Fons Jacobs leest nergens hoe men dat doet. Zo staat er onder punt 4 bijvoorbeeld dat de stad maatregelen neemt om de mentale weerbaarheid en gezondheid van de inwoners te vergroten, en dat is erg nodig, maar dan staat er weer dat dit gepromoot wordt via een website… dus weer niet toegankelijk voor die inwoners die niet online kunnen. Het gemeenteraadslid leest ook dat er overleg gaat georganiseerd worden met psychische hulpverleners. Gebeurt dat binnen een kader van een gezondheidsraad die er in Hoogstraten niet is en die de voorbije maanden heel wat positieve zaken in de coronabestrijding, de vaccinatieprocedure,… had kunnen ondersteunen? Binnen de gezondheidsraad, die er dus niet is, zou ook de samenwerking met de huisdokters, thuisverpleging,… mogelijk gestructureerder verlopen kunnen zijn. Gemeenteraadslid Fons Jacobs vraagt zich of er een opening is om met zo’n raad te starten. Wat hem betreft, beter laat dan nooit!

 

Samengevat stelt de fractie Anders vast dat dit herstelplan vooral focust op wat reeds gerealiseerd is, en inderdaad, er is heel wat gedaan door het stadsbestuur, samen met het personeel en heel wat vrijwilligers. Respect daarvoor! In september keurde de gemeenteraad bv een cadeaucheque goed voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Prima initiatief, maar ruim vier maanden later is dit nog steeds niet uitgewerkt, en begrijpen we dat de begunstigden dit zelf nog zullen moeten gaan ophalen.

Maar we zitten nu in 2021, de crisis is helaas nog lang niet voorbij, de mentale weerstand wordt brozer en brozer, en in heel wat gezinnen begint ook de financiële onzekerheid te groeien. Hoopgevend is dat er binnen de gemeenschap voldoende draagvlak is om onze zwakste mede-inwoners financieel te helpen ondersteunen, maar niets in dit herstelplan wijst er op dat hiervoor op zeer korte tijd nieuwe initiatieven mogen verwacht worden, en dat spijt ons ten zeerste. Gemeenteraadslid Fons Jacobs besluit dan ook met zijn respect uit te spreken voor wat reeds gerealiseerd werd, maar hij geeft een onvoldoende voor nieuwe initiatieven.

 

 

Ook raadslid Tinne Rombouts blikt terug op de toelichting die werd gegeven vlak voor de gemeenteraad in december. Ze uitte ook toen al haar bezorgdheden over het onderzoek, het is uiteraard altijd boeiend om een dergelijke bevraging op te zetten maar de vraag is in hoeverre dit informatie biedt om acties te organiseren op Hoogstraatse maat. Tenslotte komen de gegevens als resultaat uit deze bevraging immers overeen met wat er op Vlaams niveau werd vastgesteld. De vraag kan dus gesteld worden wat deze bevraging als meerwaarde kan bieden? Het raadslid wil ook weten op welke manier er een nieuwe bevraging zal zijn in 2021, gaat dit verschillend zijn van een meer algemene bevraging, gaat er ruimte zijn voor Hoogstraatse vragen? Gaan er bijvoorbeeld ook jongeren bevraagd worden? Uit het herstelplan blijkt dat er inderdaad op een aantal zaken werd ingegaan en de afgelopen maanden werden taken opgenomen als de noodzaak zich voordeed. Maar raadslid Tinne Rombouts wil weten wat we uit een dergelijk onderzoek kunnen halen naar beleid toe. Daarnaast sluit het raadslid zich aan bij de opmerking van collega raadslid Fons Jacobs dat het plan niet heel concreet is, maar dat er vooral een aantal heel algemeen omschreven acties in worden vermeld. Zo worden er ook naar de toekomst toe geen nieuwe beleidsinitiatieven geformuleerd.  Het is goed dat het meerjarenplan in de bovenste schuif ligt bij het college, maar in crisistijd moet dit toch ook kunnen herbekeken worden. Waar zit de extra ondersteuning die in crisistijd zo nodig is? Op het vlak van eenzaamheid heeft raadslid Tinne Rombouts wel een aantal extra acties gezien, maar voor de rest is het toch vooral gelijklopend beleid. Het raadslid weet ook dat er heel wat middelen ter beschikking zijn gesteld vanuit bovenlokale overheden, maar het is onduidelijk hoe die middelen zijn ingezet. Dit is alleszins in dit herstelplan niet terug te vinden. Budgetten vanuit hogere overheden is één piste maar daarnaast heb je als lokale overheid ook middelen in handen om ondersteuning te kunnen bieden. De opmerking van raadslid Fons Jacobs over de suggestieve vraag rond hogere belastingen wanneer er ingezet wordt op ondersteuning, dat vindt ook gemeenteraadslid Tinne Rombouts niet kunnen. Inzetten op psychisch welzijn is een grote uitdaging, raadslid Tinne Rombous vindt het belangrijk om te bekijken hoe we daar ondersteuning in kunnen bieden. Ze suggereert om een project in te dienen voor overkophuizen, een initiatief om extra ondersteuning binnen te halen in functie van psychische hulpverlening. Er zijn in Hoogstraten creatieve en sterke partners, bijvoorbeeld het JAC en CGG, daarbij meent het raadslid dat er mogelijkheden liggen om hier een mooi samenwerkingsverhaal van te maken. Hoogstraten heeft een strategische ligging voor heel wat jongeren want onderweg naar of van school, daarom stelt raadslid Tinne Rombouts de uitdrukkelijke vraag om een samenwerking aan te gaan met partners en een dossier overkophuis in te dienen.

 

 

Schepen Faye Van Impe herinnert de gemeenteraad aan het LEADER-project dat via ILV Noorderkempen werd ingediend, waarbij de zorg voor de jongere doelgroep in kaart wordt gebracht en bekeken wordt hoe we dit aanbod op elkaar kunnen afstemmen. Alle relevante partners zijn hierbij betrokken. Daarnaast worden bovenlokale middelen nu al ingezet voor het creëren van een bijkomend aanbod geestelijke gezondheid, ook naar jongeren. Dat werd ook duidelijk opgenomen in het overzicht van maatregelen dat tweemaandelijks aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De schepen maakt duidelijk dat er dus wel degelijk beleidskeuzes gemaakt worden met de bovenlokale middelen. Wat betreft de opmerking over de suggestieve vraag, daar is schepen Faye Van Impe het helemaal niet mee eens. Ze vindt het een schande dat andere overheden dat niet op dezelfde manier bevragen of duidelijk maken aan de bevolking. Onder het mom van corona worden er zakken geld uitgegeven maar daarvan is er geen enkel rendabel effect op de economie. In het Hoogstraatse meerjarenplan daarentegen zijn gerichte investeringen opgenomen die een multiplicator effect hebben op onze economie. Hiermee gaan we in Hoogstraten in tegen de structurele trend in heel België waar er weinig investeringen gebeuren door overheden. Voor schepen Faye Van Impe is het logisch dat de opmaak van dit herstelplan door de coalitiepartners is gebeurd en niet met alle partijen samen. Ze meent dat de kiezer bij de laatste verkiezingen duidelijke keuzes heeft gemaakt, het zou een beetje raar zijn om deze oefening nu over de partijgrenzen heen te maken. De schepen roept ook op om in te zetten op structurele effecten, zoals de geplande investeringen, want zo draait de economie, worden er jobs gecreëerd en dat helpt mensen structureel vooruit. En dat is volgens schepen Faye Van Impe een bijkomende reden waarom de opmaak van een herstelplan niet met alle partijen samen kan, ze meent dat de oppositie een heel andere visie heeft over hoe je als overheid best mensen helpt. Dat zou nooit in één plan kunnen gebundeld worden. De bevraging in Hoogstraten heeft volgens de schepen zeker ook toegevoegde waarde. De cijfers van Vlaanderen geven een algemeen, uitgebreid beeld maar we willen toch weten wat er in Hoogstraten leeft. Het is ook belangrijk dat mensen hun zeg kunnen doen, daar ligt volgens schepen Faye Van Impe de meerwaarde van deze resultaten. Ook de bedenking dat we niet flexibel zouden reageren, daar is schepen Faye Van Impe het niet mee eens. Volgens haar doen we niet anders, zo heeft ze vandaag nog samen gezeten met het onderwijs en de burgemeester in functie van besmettingen op school. Het verwijt dat de acties niet concreet genoeg zijn, wil de schepen ook graag weerleggen en ze wil daartoe het herstelplan actie per actie overlopen.

Voorzitter Jef Vissers voelt daar echter niet veel voor.

 

Ook burgemeester Marc Van Aperen betwijfelt of het veel zin heeft om dat stap voor stap te overlopen. Hij meent dat de discussie weggaat van de eigenlijke essentie en geeft toelichting bij de actuele besmettingscijfers voor Hoogstraten. De laatste 3 dagen werden er 33 besmettingen vastgesteld, dit is het hoogste cijfer van de hele provincie Antwerpen met een incidentie van bijna 400 op 100.000 inwoners voor de laatste week. Elke dag ontvangt de burgemeester een uitgebreide lijst namen van mensen die geacht worden in quarantaine te zitten. Zoals schepen Faye Van Impe ook heeft aangehaald was er vandaag nog een crisisoverleg met de scholen, daarin werd beslist dat morgen alle leerkrachten van ASO Spijker zullen getest worden om de situatie goed in beeld te krijgen. De burgemeester maakt duidelijk dat er naar dit soort ingrepen ook veel tijd naartoe gaat. 

 

Voorzitter Jef Vissers besluit dat het hier over een kennisname van een actieplan gaat, de oppositie heeft de kans gehad om te reageren op de acties die in dit plan staan en daarna heeft ook de schepen kans gehad om te reageren. Hij meent dat dit agendapunt kan afgesloten worden.

 

Maar schepen Faye Van Impe vindt het toch belangrijk om op een aantal acties nog wat dieper in te gaan. Uit de bevraging blijkt inderdaad dat de bevolking te vinden is voor solidariteit, maar tegelijk blijkt ook dat men dit voor een deel bij de verenigingen legt en bij de brede bevolking. En dus niet uitsluitend bij de lokale overheid. De schepen verduidelijkt dat  't Verzetje en de Toevlucht reeds ondersteuning krijgen en ze wil bekijken hoe dit nog verder kan verdiept worden. Een andere actie is het opzetten van een 'goeiemorgen'-telefoon, wat toch ook een ondersteuning is van de meest kwetsbare doelgroep. Er wordt inderdaad ingezet op digitale middelen om mensen te bereiken, maar zeker niet alleen, ook andere kanalen worden ingezet. En tot slot maakt schepen Faye Van Impe duidelijk dat het haar keuze is om voor elk thema apart te overleggen met de betrokken stakeholders en niet via een overkoepelende gezondheidsraad.

 

Raadslid Fons Jacobs merkt dat de schepen geagiteerd is en de tussenkomst als kritiek beschouwt. Hij herhaalt dat hij tot twee keer toe heeft aangehaald dat er hard gewerkt is en dat er goede zaken zijn gerealiseerd, maar tegelijk dat ook een aantal zaken niet worden behandeld of waar er niet wordt op ingezet. Hij meent dat hier vanuit de oppositie ook op gereageerd mag worden.

 

Ook gemeenteraadslid Tinne Rombouts bedankt de schepen voor het antwoord. Het is voor haar duidelijk dat het plan nog niet volledig volbracht is, er staan nog een aantal acties niet ingevuld en er moet nog aan verder gewerkt worden. Ze suggereert om de opvolging van de acties ook mee aan te halen in de rapportering tijdens de volgende gemeenteraden. Het raadslid vraagt zich af of schepen Faye Van Impe boos is op de hogere overheden. Het  Vlaamse relanceplan heeft wel degelijk het economisch effect als één van de parameters  om zo een versneld herstel te realiseren. De uitspraak van schepen Faye Van Impe die stelt dat er bij investeringen 1 EUR wordt besteed waarbij er dan 2 EUR terugvloeit naar de economie, dat vindt raadslid Tinne Rombouts erg interessant en daar wil ze graag meer over weten.  Maar daarnaast meent het raadslid dat economie ook maar één parameter is, er zijn ook nog wel andere aspecten waarvoor aandacht moet zijn. Dat blijkt trouwens ook uit de verschillende hoofdstukken/werven uit het relanceplan Hoogstraten Herstart. Raadslid Tinne Rombouts is het eens met schepen Faye Van Impe dat een lokale bevraging zeker nuttig is, maar het is een extra oefening om echt te kijken welke meerwaarde we uit deze studie kunnen halen voor Hoogstraten. Het raadslid verduidelijkt dat ze zeker ziet dat er flexibel gereageerd wordt op de uitdagingen van elke dag. Maar voor haar gaat het ook over de flexibiliteit waarbij er een doorkijk is op langere termijn, met name wat er na corona kan gebeuren. Tot slot herhaalt raadslid Tinne Rombouts haar voorstel om een project in te dienen voor overkophuizen, dit is een krachtig concept dat bovenop de bestaande acties en samenwerkingen staat die er rond psychologische samenwerking zijn.

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het herstelplan van de werf inwoners.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Bekrachtiging besluit burgemeester van 14 januari 2021 betreffende de controle en handhaving van de quarantaineverplichting met het oog op de beheersing en bestrijding van de covid-19 pandemie.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In bijlage het besluit van de burgemeester van 14 januari 2021 betreffende de controle en handhaving van de quarantaineverplichting met het oog op de beheersing en bestrijding van de covid-19 pandemie.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 19 t.e.m. 22, 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 134 §1 van de nieuwe gemeentewet.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het bijgevoegd besluit van de burgemeester van 14 januari 2021 betreffende de controle en handhaving van de quarantaineverplichting met het oog op de beheersing en bestrijding van de covid-19 pandemie, te bekrachtigen. De  motivering m.b.t. het aspect hoogdringendheid - zoals opgenomen in voormeld besluit - wordt hierbij als hernomen beschouwd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft een korte achtergrond bij dit burgemeesterbesluit dat vandaag ter bekrachtiging aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Vanaf 15 januari krijg de burgemeester een lijst met namen van mensen op het grondgebied van Hoogstraten die in quarantaine moeten. Dagelijks worden er steekproefgewijs een aantal mensen opgebeld, bv. om te horen of ze hulp nodig hebben of om ze te bevragen over hun quarantaine. Het is niet de bedoeling om een heksenjacht te houden, alleen wanneer we manifest merken dat mensen zich echt niet aan de maatregelen houden dan wordt de politie er op afgestuurd. Maar dat blijkt over het algemeen niet nodig.

 

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 14 januari 2021 betreffende de controle en handhaving van de quarantaineverplichting met het oog op de beheersing en bestrijding van de covid-19 pandemie.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Mondelinge vraag - parkeerverbod K. Boomstraat.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt wil weten wat de reden is van het huidige parkeerverbod aan de muziekschool in de Karel Boomstraat. Momenteel zorgt dit voor de nodige extra overlast. Wachtende ouders parkeren dan maar op de stoep… meestal met hun motor draaiend. Er ontstaan gevaarlijke situaties bij het ophalen van de kinderen op Stekelbees. Deze moeten normaal niet op ‘t straat zijn, noch de straat oversteken, maar nu dus wel.

Het raadslid vraagt om dit op te lossen en dit parkeerverbod op te heffen.

 

ANTWOORD

 

Schepen Piet Van Bavel kent de reden van het parkeerverbod niet, hij zal dit navragen en het antwoord bezorgen.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Mondelinge vraag - coronacijfers besloten zitting.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts heeft een aantal vragen over de corona-cijfers maar ze wil dit graag in een besloten zitting opnemen. Ze vraagt dus of dit kan na de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

ANTWOORD

 

Raadslid Fons Jacobs en voorzitter Jef Vissers vinden dit geen goede werkwijze, een mondelinge vraag behandelen in een besloten zitting lijkt niet echt aan de orde. Dan had dit als een bijkomend agendapunt moeten worden ingediend.

Voor raadslid Tinne Rombouts is dit in orde, ze zal hierover dan rechtstreeks met de burgemeester contact opnemen.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Mondelinge vraag - kerk klok Meer.

 

VRAAG

 

Raadslid Ilse Verachtert weet dat klok op de kerk van Meer al langere tijd kapot is en dus stil staat. Dit is al gemeld aan de stedelijke diensten maar zonder gevolg, ze vraagt wanneer dit opgelost zal worden.

 

ANTWOORD

 

Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat hij dit vandaag nog met de echtgenoot van het raadslid heeft besproken en dat er op korte termijn een bespreking komt hierover.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 januari 2021.

 

Mondelinge vraag - fietsverkeer H. Bloedstraat.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans herinnert de gemeenteraad aan het feit dat de Heilig Bloedstraat in het eerste gedeelte een fietsstraat + éénrichtingsstraat (voor auto’s) werd. Waarom zijn er daar nu heel wat paaltjes (wegversmallingen) gezet, waar je met de fiets (in 2 richtingen) moet langs slalommen? Een fietsstraat wordt zo ingekleurd dat de fietsers hier vooral voorrang hebben (en genoeg ruimte) en auto’s steeds achter de fietsers moeten blijven. Maar er is onduidelijkheid bij de buurtbewoners hoe het zit met de voorrang wanneer je met de fiets in de tegenovergestelde richting rijdt en er een auto aankomt? Moet de auto dan wachten tot hij gepasseerd is? Is er al een evaluatie geweest met de buurtbewoners?

 

ANTWOORD

 

Schepen Michel Jansen verduidelijkt dat een fietser in een fietsstraat altijd voorrang heeft, bovendien mogen fietsers ook niet voorbijgestoken worden. Dat geldt dus ook voor fietsers die uit de tegenovergestelde richting komen.

Raadslid Maarten Leemans suggereert om dit toch mee te nemen in de evaluatie want het is voor omwonenden niet altijd duidelijk.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021