Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Arnold Wittenberg Michel Jansen Joël Adams Ann Fockaert Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Hilde Vermeiren Marc Van Aperen Katrien Brosens Ward Baets Ilse Verachtert Tinne Rombouts Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Roger Van Aperen Herman Snoeys Koen Van Leuven Ans Lochten Fons Jacobs Gert Van den Bogaert Jef Vissers Maarten Leemans Ann Tilburgs Piet Van Bavel Jos Matthé Faye Van Impe Jos Martens aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 26 oktober 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Jos Martens wil zich onthouden omdat hij niet aanwezig was op de gemeenteraad van oktober.
Raadslid Joël Adams merkt op dat er blijkbaar een schepenwissel is gebeurd, zo blijkt uit het verslag. Dit is uiteraard een fout en zal worden rechtgezet.
Gemeenteraadslid Fons Jacobs wil, zoals beloofd tijdens de vorige raad bij de bespreking van de coronamaatregelen, de burgemeester bevragen over de manier waarop het bestuur gaat trachten ook de zwaksten uit onze samenleving te ondersteunen. Zijn hierrond reeds nieuwe initiatieven genomen?
Burgemeester Marc Van Aperen repliceert dat er niet zo veel nieuwe zaken over te melden zijn, maar er wordt wel aan verder gewerkt in de verschillende werven.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 1 onthouding (Jos Martens)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 worden goedgekeurd.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Marcel Verschueren Ann Fockaert Jos Matthé Jos Martens Katrien Brosens Marc Van Aperen Koen Van Leuven Piet Van Bavel Ans Lochten Marc Haseldonckx Mai Sterkens Arnold Wittenberg Jef Vissers Ann Tilburgs Ward Baets Faye Van Impe Michel Jansen Tinne Rombouts Maarten Leemans Ilse Verachtert Fons Jacobs Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen Herman Snoeys Joël Adams Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuring van de concessieleidraad voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Onder de naam “Vakantie in Hoogstraten” bundelt het stadsbestuur van Hoogstraten het opvang- en vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. Binnen het aanbod streven we samen met animatoren en partners naar een vakantiegevoel voor elk kind. We bieden kinderen en jongeren een leuke tijd aan via Vlieg-UiT, speelpleinwerking en kampen.
Het kampenaanbod van "Vakantie in Hoogstraten" is divers in leeftijdscategorieën. Er worden kampen voor kleuters (3 tot 6 jaar), lagereschoolkinderen (7 tot 12 jaar) en tieners (12 tot 15 jaar) opgenomen in het aanbod. Het gehele kampenaanbod uit zich in dagkampen zonder overnachting.
Onderhavige concessie heeft betrekking op het kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen.
De looptijd van de concessie wordt uitgedrukt tegen een bepaalde einddatum. De vooropgestelde aanvangsdatum is 1 juli 2021. De einddatum is 1 september 2025.
Omdat er meerdere geïnteresseerde kandidaten kunnen zijn voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen, is het aangewezen om een publieke oproep te lanceren.
Het college besliste op 5 november 2020 om de concessieleidraad ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 3 § 1 van de wet betreffende de concessieovereenkomsten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Het gaat hier om een concessie van openbare diensten die niet onder het toepassingsgebied van de wet betreffende de concessieovereenkomsten van 17 juni 2016 valt. De beginselen van behoorlijk bestuur zijn van toepassing.
Er werd een concessieleidraad opgemaakt.
Er wordt voorgesteld om een publieke oproep te lanceren, zodat zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde kandidaten bereikt worden.
De inschrijver dient zijn technische en beroepsbekwaamheid aan te tonen door minstens twee gelijkaardige referenties van de uitbating van gelijkaardige “kampen” ten behoeve van een lokale overheid bij te voegen. Deze referenties dienen uitgevoerd / in uitvoering te zijn tijdens de afgelopen periode van drie jaar. Gelijkaardig dient in deze gelezen te worden als “referenties die handelen over een gelijkaardig aanbod (sport/spel/crea), voor dezelfde doelgroep en met ongeveer dezelfde omvang”.
Er wordt voorgesteld om de offertes te beoordelen aan de hand van onderstaande criteria:
• plan van aanpak op een totaal van 45 punten;
• tarieven op een totaal van 30 punten;
• visie op personeelsbeleid op een totaal van 25 punten.
De concessie zal toegewezen worden aan de kandidaat die het hoogste aantal punten scoort.
Er wordt voorgesteld om de limietdatum en het limietuur voor het indienen van een offerte vast te stellen op 5 januari 2021 voor 12.00u.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Dit besluit heeft momenteel geen financiële impact. We gaan er van uit dat er aan het financiële luik niets wijzigt.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts begrijpt uit dit dossier dat er een uitbreiding voorzien wordt van het kampenaanbod. Ze vraagt zich af of het de bedoeling is om één organisatie te selecteren die alle kampen organiseert en stelt zich daarbij de vraag of we dan voldoende zekerheid hebben dat er ook een breed scala van aanbod kan gegarandeerd worden. Welke taken zullen er dan worden weggelegd bij deze organisatie? En welke taken liggen er dan nog bij de eigen gemeentelijke diensten? Wie gaat er bijvoorbeeld instaan voor communicatie of de aanwerving van jobstudenten. Een tweede vraag gaat specifiek over de samenwerking met de buurgemeenten in functie van de tienerkampen. In het verleden was hier een specifiek aanbod voor maar nu lijkt dit op te gaan in deze prijsvraag. Raadslid Tinne Rombouts wil weten wat de visie is van het bestuur voor de toekomst. Tenslotte merkt het gemeenteraadslid op dat er in dit dossier verwezen wordt naar een totaalplan voor de kinderopvang, ze vraagt zich af waarom dit plan niet is toegevoegd.
Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat er al langer wordt samengewerkt in Hoogstraten met Play & Sport voor de organisatie van sport-, crea- en kleuterkampen. Door de uitbreiding van het aanbod is de opdracht zo omvangrijk geworden dat dit inderdaad via een marktbevraging moet georganiseerd worden. Daarbij is het effectief de bedoeling om met één organisator in zee te gaan. In het bestek staat duidelijk vermeld dat er een divers aanbod moet kunnen geboden worden, waarbij we vooral op zoek gaan naar verdieping en meer diversiteit. Aangezien het personeelsbeleid als één van de gunningscriteria naar voor wordt geschoven, is de organisatie wel degelijk verantwoordelijk voor de aanwerving van de monitoren. Inschrijven verloopt ook via deze organisatie, maar ze moeten er in hun offerte rekening mee houden dat dit moet kunnen gekoppeld worden aan het systeem dat wij hanteren. Het aanbod van de tienerkampen loopt nog steeds samen met de gemeente Rijkevorsel, daar verandert niets aan. Zo is het de bedoeling om de kampen die samen met Goodlife Cable Park worden opgezet volgende zomer te verdubbelen en naar 6 tienerkampen te gaan. In het totaalplan kinderopvang ligt de focus vooral op de voor- en naschoolse opvang maar het bevat ook een visie voor opvang tijdens de vakanties. Kampen maken daar deel van uit maar daarnaast zeker ook de speelpleinwerking. Er wordt de nadruk gelegd op decentralisatie van de voor- en naschoolse opvang, ditzelfde principe wil de schepen ook doortrekken naar de opvang in de vakanties.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts vraagt zich af waarom de gemeenteraad dit totaalplan nog niet gezien heeft, het is toch belangrijk dat dit goed op elkaar afgestemd wordt en daar heeft het raadslid op dit moment geen beeld van. Het aanbod van Ferm moet daarbij samen bekeken worden, raadslid Tinne Rombouts hoopt dat dit in goed partnerschap kan worden aangepakt waarbij de nabijheid van het kind primeert. Daarnaast vraagt raadslid Tinne Rombouts zich af of deze concessie betekent dat het personeelsbestand van de jeugddienst dan zal afgebouwd worden? Volgens haar was de huidige bezetting van de jeugddienst immers gebaseerd op het uitgangspunt dat de kampen door de stad zelf georganiseerd zouden worden. Als we naar een outsourcing gaan van dit aanbod, welke garanties hebben we dan dat dit aan dezelfde kostprijs kan voor ouders. Als dit aanbod door de stad zelf wordt opgezet dan hebben we deze kostprijs volgens raadslid Tinne Rombouts zelf in handen. Wordt er voor de organisatie van de tienerkampen enkel samengewerkt met Goodlife Cable Park, is er geen ander aanbod? Volgens het gemeenteraadslid is er toch wat onduidelijkheid in het bestek of er nu ook tienerkampen moeten aangeboden worden of niet.
Schepen Faye Van Impe is formeel, deze concessie-vraag is niet bedoeld voor tienerkampen. Er wordt nog steeds ingezet op Vlieg Uit-activiteiten voor tieners, het aanbod voor tieners is dus ruimer dan enkel wakeboarden bij Goodlife Cable Park. Op dit moment vervult de jeugddienst een regie-functie in het reguleren van het vakantie-aanbod. Dat was in het verleden al zo en dat blijft gewoon ongewijzigd. De inzet van de jeugddienst hoeft dus niet ingeperkt te worden, wel integendeel de keuze om decentraler te werken brengt heel wat meer werk met zich mee. De tarieven voor de ouders zullen niet stijgen, er staan immers heel wat punten in dit bestek op de kostprijs.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts concludeert dus dat de taakstelling uit het verleden zal worden verder gezet. Maar daarbij blijft de vraag waarom er nu gekozen wordt voor één organisatie, kan daarbij wel voldoende de diversiteit gegarandeerd worden en dreigt er geen risico op de inperking van het aanbod.
Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat er inderdaad zal worden samengewerkt met één partner om op die manier een langdurige relatie aan te gaan en zo kwaliteitscontrole te garanderen, maar dit betekent geen exclusiviteit. Ook in samenwerking met lokale spelers wordt er een aanbod ontwikkeld zoals met Goodlife Cable Park of met de tennisclub.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts besluit dat ze het voordeel niet inziet om met één partner te werken, ook de kostprijs van de kampen zal ze mee in de gaten houden. Met die bedenking keurt de fractie CD&V mee goed.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
De concessieleidraad voor de opdracht "Concessie voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
Er wordt goedgekeurd dat er een publieke oproep gelanceerd wordt, zodat zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde kandidaten bereikt worden.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Ans Lochten Arnold Wittenberg Koen Van Leuven Ann Fockaert Jos Martens Gert Van den Bogaert Piet Van Bavel Jef Vissers Marcel Verschueren Faye Van Impe Ann Tilburgs Marc Van Aperen Roger Van Aperen Herman Snoeys Michel Jansen Katrien Brosens Mai Sterkens Tinne Rombouts Jos Matthé Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Joël Adams Ward Baets Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Fons Jacobs aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van CIPAL dv van 10 december 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Met de brief van 26 oktober 2020 werd de stad uitgenodigd voor de algemene vergadering van Cipal die digitaal plaatsvindt op 10 december 2020.
De agenda van deze algemene vergadering van Cipal is als volgt samengesteld:
1.Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
2.Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021
3.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaalbestuur van 22 december 2017.
• Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden.
Statuten van CIPAL.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van 10 december 2020 en de agendapunten goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx stelt opnieuw vast dat er een verlies van 145.000 EUR in de begroting staat. Ook in het verleden was er al verlies op te merken bij deze organisatie, wat dan werd aangevuld door de historische reserves. De 50% tussenkomst van Vlaanderen voor de betaling van de responsabiliseringsbijdragen is niet van toepassing op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, wat dus betekent dat CIPAL deze rekening zelf zal moeten betalen. Mogelijks zullen de cijfers dus nog verder dalen. Daarbij vraagt raadslid Marc Haseldonckx zich opnieuw af of het nog relevant is dat Hoogstraten aan deze organisatie participateert. In het besluit staat dat het college eindelijk over deze vraag gaat nadenken.
Gemeenteraadslid Ann Tilburgs zal de bedenkingen meenemen naar de algemene vergadering van CIPAL.
Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat de administratie inderdaad een nota voorbereidt met de voor- en nadelen voor participatie aan CIPAL, dit zal voorgelegd worden aan het college en zeker ook op de commissie ICT geagendeerd worden.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 op basis van de toelichtende nota goed.
Artikel 2:
De volgende afgevaardigden werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van Cipal tot het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025:
Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid als afgevaardigde,
De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigde.
Artikel 3:
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 4:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Ans Lochten Faye Van Impe Jos Martens Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Marc Haseldonckx Mai Sterkens Marc Van Aperen Jef Vissers Marcel Verschueren Ann Fockaert Koen Van Leuven Michel Jansen Jos Matthé Hilde Vermeiren Katrien Brosens Piet Van Bavel Herman Snoeys Ilse Verachtert Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IVEKA van 11 december 2020. Goedkeuren van de statutenwijziging.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iveka.
Per aangetekend schrijven van 11 september 2020 werd de stad opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iveka die zal plaatshebben op vrijdag 11 december 2020 om 18.00 uur in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.
Een dossier met documentatiestukken werd per brief van 11 september 2020 overgemaakt aan de stad.
De agenda werd door de Raad van Bestuur op 11 september 2020 als volgt samengesteld:
1. Aanpassen van de statuten als volgt:
a. Wijziging van het doel/voorwerp
b. - Aanpassen van de titels van Hoofstukken I en II
- Aanpassen van de bestaande artikels 1,2,2bis,3,4,4bis, 5,6,7,8,9,11,12,14,15,16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 38, 40, bijlage 1, bijlage Ibis, bijlage 2, bijlage 3
- Toevoegen van een artikel 29ter.
2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen.
3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.
4. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WW.
5. Statutaire benoemingen.
6. a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit
openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als
onderdeel van 'licht als dienstverlening' - verslag van de Raad van Bestuur en van de
Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WW houdende de inbreng in natura voor de
toetredingen per 1 juli 2020 en per 11 december 2020.
b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
7. Statutaire mededelingen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaalbestuur van 22 december 2017.
• Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445.
• Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.
• Energiebesluit van 19 november 2010: artikelen 1.1.1. §2 74°, 3.1.15 §1 en 3.1.16.
• Statuten van IVEKA.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de buitengewone algemene vergadering van 11 december 2020 en deze goed te keuren.
Tevens wordt aan de gemeenteraad gevraagd om:
•zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdracht-houdende vereniging Iveka.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IVEKA van 11 december 2020 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iveka goed.
Artikel 3:
De heer Jos Martens, gemeenteraadslid werd conform het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2020 aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IVEKA voor de lopende gemeentelijke legislatuur.
Artikel 4:
Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid werd conform het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2020 aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IVEKA voor de lopende gemeentelijke legislatuur.
Artikel 5:
De bovengenoemde afgevaardigden worden gemandateerd om tijdens de buitengewone algemene vergadering van IVEKA van 11 december 2020 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad van heden zijn genomen inzake de voormelde artikelen.
Artikel 6:
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Koen Van Leuven Faye Van Impe Jos Martens Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Joël Adams Ann Tilburgs Michel Jansen Tinne Rombouts Ward Baets Herman Snoeys Marc Van Aperen Ann Fockaert Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Jos Matthé Marcel Verschueren Ans Lochten Ilse Verachtert Katrien Brosens Marc Haseldonckx Mai Sterkens Jef Vissers Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IKA van 18 december 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.
Met het aangetekend schrijven van 27 oktober 2020 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA die op 18 december 2020 om 18u00 plaatsvindt in Den Eyck, Houtum 39 in Kasterlee.
Aangezien we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.
Gezien de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.
De agenda werd als volgt samengesteld:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.
2. Kapitaalverhoging aandelen 5f vaststelling intekening en volstorting
3. Statutaire benoemingen.
4. Statutaire mededelingen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Statuten van IKA.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda met inbegrip van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 goed.
Artikel 2:– in geval van schriftelijke algemene vergadering
De gemeenteraad verleent zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.
Artikel 3:– in geval van een fysieke algemene vergadering
De vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 18 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden)wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.
Artikel 4:
De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur:
De heer Jef Vissers, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger;
De heer Gert Van den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 5:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en zal hiervan kennisgeving verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres lieven.ex@fluvius.be.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Katrien Brosens Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Jos Martens Jos Matthé Piet Van Bavel Ann Tilburgs Faye Van Impe Joël Adams Ann Fockaert Michel Jansen Ans Lochten Koen Van Leuven Ward Baets Mai Sterkens Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Jef Vissers Roger Van Aperen Herman Snoeys Marc Haseldonckx Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK van 18 december 2020. Goedkeuren van de statutenwijziging voor participatie in Welzijnszorg Kempen. Goedkeuren van de begroting 2021, het activiteitenplan 2021 en de toetreding tot OFP Provant.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IOK.
Met de brief van 21 oktober 2020 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK, die digitaal plaatsvindt op 18 december 2020 om 16u00.
De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:
1. Toetreding IOK in Welzijnszorg Kempen / Statutenwijziging
2. Activiteitenplan 2021
3. Begroting 2021
4. Toetreding IOK in OFP Provant
5. Varia.
Tevens ontvingen stad en OCMW op 21 september 2020 het ontwerp van statutenwijziging van IOK in het kader van het voorstel van de raad van bestuur van 18 september 2020 om tot participatie in Welzijnszorg Kempen (WZK) over te gaan.
Dit dossier wordt geagendeerd op de algemene vergadering van 18 december 2020 en wordt aan alle deelnemers voorgelegd in functie van mandaatbepaling.
Naast de besluitvorming binnen IOK met het voorstel om tot participatie over te gaan, is er ook een besluitvormingstraject binnen WZK die een statutenwijziging inhoudt waarbij IOK als
deelnemer met B-aandelen wordt aanvaard.
Dit dossier wordt behandeld op de raad van bestuur van WZK op 14 oktober 2020 en wordt nadien overgemaakt aan de 27 bij WZK aangesloten OCMW's in functie van hun goedkeuring op de OCMW-raden.
Om die reden vraagt IOK om dit dossier te agenderen op eenzelfde moment in de raden van november zodat de behandeling binnen de gemeenteraad en OCMW-raad van het IOK agendapunt kan samenvallen met de behandeling op de OCMW-raad van het WZK-agendapunt.
Tegelijkertijd zouden dan de globale agenda's van de algemene vergadering van IOK van 18 december en de algemene vergadering van WZK van 9 december kunnen worden behandeld.
Het uitgangspunt van de participatie bestaat erin dat IOK participeert in WZK om de bestaande verbondenheid nu en in de toekomst gestalte te geven en om de financiële steun fiscaal en juridisch te onderbouwen. Dit wordt uitvoerig beschreven in bijgevoegde nota die tevens het in artikel 472 DLB voorziene verslag van de raad van bestuur van 18 september 2020 aan de algemene vergadering uitmaakt.
Er wordt hierbij verwezen naar de historiek van WZK, de gedeelde diensten en de gewenste ontwikkeling van synergie als gevolg van de integratie gemeente/OCMW.
Ook de personeelsinzet kan op die manier worden verankerd op basis van het principe van inbreng van nijverheid/diensten van een vennoot in de organisatie. De actuele jaarlijkse ondersteuning vanuit IOK aan WZK heeft een waarde van 280.433,38 EUR (te indexeren). Deze steun werd toegezegd voor een periode van 6 jaar (t.e.m. 2018) en zal geëvalueerd worden.
Er wordt uitdrukkelijk gekozen voor het behoud van een aparte juridische entiteit voor WZK. Dit uitgangspunt moet gemotiveerd worden en vormt een belangrijk onderdeel in het verslag van de raad van bestuur van IOK in het kader van artikel 472 DLB en vormt een belangrijke onderdeel van de motivering van de raad van bestuur van WZK van 'de vooropgestelde statutenwijziging.
Er wordt geopteerd voor een substantiële participatie van ruim 25 % (zie bijlage).
Op dit ogenblik zijn alle aandelen binnen WZK in handen van 27 OCMW's.
Voorgesteld wordt om deze aandelen van OCMW's te kwalificeren als A-aandelen.
Aandelen in handen van andere publieke rechtspersonen, zoals IOK, worden gekwalificeerd als B-aandelen.
De voorgestelde participatie is gebaseerd op de mogelijkheden voorzien in de artikelen 472 en 475 van het DLB.
Het concrete voorstel van statutenwijziging (zie bijlage) houdt in dat artikel 3 § 3 van de statuten van IOK rond het maatschappelijk doel als volgt (zie onderlijnde passage) wordt aangevuld:
§3 IOK staat daarnaast in voor de uitvoering van streekgebonden, culturele en sociale studieopdrachten en projecten in opdracht van en onder de voorwaarden bepaald door de deelnemers.
"Zo draagt IOK vanuit een wederzijdse participatie bij aan de dienstverlening vanuit Welzijnszorg Kempen voor de opdrachten die aan de OCMW's zlin toevertrouwd.
Deze bijdrage. die onder meer uit de Inbreng van diensten bestaat, kadert in het streven naar synergie in de dienstverlening aan de gemeenten en OCMW's en in het kader van de verdere optimalisering van hun integratie."
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en
samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.
• Statuten van IOK.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 18 december 2020 goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt tevens gevraagd om het ontwerp van statutenwijziging van IOK, in het kader van het voorstel van de raad van bestuur van 18 september 2020 om over te gaan tot participatie in Welzijnszorg Kempen (WZK), goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Zowel fractie CD&V als Anders herhalen hun tussenkomsten uit de raad voor maatschappelijk welzijn:
Gemeenteraadslid Ward Baets stelde zich daarbij twee vragen. Uit de begroting kan hij opmaken dat er ingezet wordt op geothermie-opdrachten. Ook in Hoogstraten was er een traject rond geothermie lopende en werd er gekeken naar de site van De Kluis, het woonzorgcentrum en de zwembadsite. Raadslid Ward Baets wil weten wat de stand van zaken is in dit dossier, is energievoorziening via geothermie een realistische zaak voor Hoogstraten? Als tweede punt stelt het raadslid vast dat er in verschillende onderdelen van de verrekening naar de gemeenten een stijging van de kosten merkbaar is voor Hoogstraten. Uit tabel 2A kan hij afleiden dat er een stijging van 5%, 7% en 11% vast te stellen is. Ligt dit aan de stijging van de personeelsinzet? Of hoe is dit te verklaren?
Schepen Roger Van Aperen zal deze vragen meenemen naar de bijzondere algemene vergadering van IOK en er nadien over terugkoppelen.
Gemeenteraadslid Fons Jacobs herhaalt dat hij het niet verstandig vindt om IOK te laten participeren in Welzijnszorg Kempen. Er is de laatste 40 jaar steeds samengewerkt op een praktische en zelfs financiële manier, maar dat IOK ook in het bestuur terecht komt is volgens het raadslid niet te verantwoorden vermenging. Ook het artikel 3 waarin gesteld wordt dat IOK zal instaan voor de studieopdrachten en projecten van Welzijnszorg Kempen is een manier om IOK nog meer invloed te geven in het welzijnslandschap. Voor de fractie Anders is dit niet de goede manier om intercommunale samenwerking te organiseren, ze gaan hiermee dan ook niet akkoord.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 18 december 2020 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van statutenwijziging van IOK, in het kader van het voorstel van de raad van bestuur van 18 september 2020 om over te gaan tot participatie in Welzijnszorg Kempen (WZK), goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt vervolgens onderstaande goed:
• Activiteitenplan 2021
• Begroting 2021
• Toetreding IOK in OFP Provant.
Artikel 4:
De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de legislatuur 2019-2024:
De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,
De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 5:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 6:
Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Koen Van Leuven Ilse Verachtert Mai Sterkens Ann Fockaert Herman Snoeys Joël Adams Arnold Wittenberg Katrien Brosens Marcel Verschueren Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Michel Jansen Faye Van Impe Jos Matthé Hilde Vermeiren Ward Baets Piet Van Bavel Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Maarten Leemans Fons Jacobs Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 december 2020. Goedkeuren van de begroting 2021, het activiteitenplan en de toetreding tot OFP Provant.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
Met de brief van 21 oktober 2020 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer, die digitaal plaatsvindt op 18 december 2020 om 16u30.
De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:
1.Activiteitenplan 2021
2.Begroting 2021
3.Toetreding IOK Afvalbeheer bij OFP Provant
4.Varia.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en
• samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.
• Statuten van IOK Afvalbeheer.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 december 2020 goed te keuren.
Tevens wordt aan de gemeenteraad goedkeuring verzocht voor het volgende:
• het activiteitenplan 2021.
• de begroting 2021 en de hierin vervatte tarieven van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
• de toetreding van IOK Afvalbeheer tot OFP Provant.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Ward Baets leest in de nota dat er vanaf 1 maart 2021 een omschakeling zal gebeuren door IOK Afval voor het afval P+MD. Hoe gaat dit ingevoerd worden? Voor alle gemeenten tegelijk of getrapt?
Schepen Michel Jansen weet dat dit in alle gemeenten samen zal ingevoerd worden zodat er niet kan geshopt worden tussen de gemeenten onderling, dit gaat dus in vanaf 1 maart 2021.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 december 2020 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt vervolgens goed:
• het activiteitenplan 2021.
• de begroting 2021 en de hierin vervatte tarieven van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
• de toetreding van IOK Afvalbeheer tot OFP Provant.
Artikel 3:
De volgende mandatarissen werden conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer voor de legislatuur 2019-2024:
De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,
De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 4:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 5:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK Afvalbeheer.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Faye Van Impe Joël Adams Piet Van Bavel Ans Lochten Marc Haseldonckx Michel Jansen Mai Sterkens Ann Tilburgs Koen Van Leuven Katrien Brosens Ilse Verachtert Marcel Verschueren Herman Snoeys Jos Martens Marc Van Aperen Ann Fockaert Jef Vissers Gert Van den Bogaert Jos Matthé Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Ward Baets Hilde Vermeiren Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname en goedkeuren van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 17 december 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Met de brief van 3 november 2020 werd de stad uitgenodigd voor de algemene vergadering van PONTES die plaatsvindt op 17 december 2020 om 19u00 in het crematorium, Steenweg op Merksplas 68, 2300 Turnhout.
Nota:
Deze uitnodiging voor de algemene vergadering van PONTES op donderdag 17 december 2020 geschiedt onder voorbehoud van de eventuele verdere ontwikkelingen rond het coronavirus en de mogelijke gevolgen daarvan voor deze algemene vergadering. PONTES volgt de informatie en richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur nauwgezet op en zullen ons verder informeren over de toekomstige ontwikkelingen die mogelijk een invloed zullen hebben op de organisatie van deze algemene vergadering. Indien beslist wordt om de algemene vergadering alsnog digitaal te organiseren, dan ontvangt het bestuur en de afgevaardigde tijdig een link om op afstand deel te nemen aan de vergadering.
De agenda voor deze vergadering ziet eruit als volgt:
1. Algemene vergadering: verslag 10 juni 2020 - goedkeuring
2. Financiën: budget 2021 - goedkeuring
3. Beleid: beleidsnota 2021 - goedkeuring
4. Algemeen: impact coronacrisis op de werking van Pontes - toelichting
5. Varia en rondvraag.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445 en 448.
• Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.
• Statuten van Pontes.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de algemene vergadering van 17 december 2020 en deze goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 17 december 2020 goed.
Artikel 2:
In het gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 werd de heer Pim Van der Linden aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van PONTES voor de periode vanaf 27 maart 2019 tot op het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025. De heer Herman Snoeys werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 3:
De bovengenoemde vertegenwoordigers worden gemandateerd om tijdens de algemene vergadering van PONTES van 17 december 2020 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad van heden zijn genomen inzake de voormelde artikelen.
Artikel 4:
Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Antwerpen-Wilrijk.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Michel Jansen Piet Van Bavel Joël Adams Ans Lochten Jos Martens Marc Haseldonckx Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Herman Snoeys Roger Van Aperen Mai Sterkens Ann Fockaert Jos Matthé Jef Vissers Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Ilse Verachtert Faye Van Impe Koen Van Leuven Marcel Verschueren Tinne Rombouts Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Ward Baets Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Fons Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname en goedkeuren van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 18 december 2020. Goedkeuren van de begroting 2021, de benoemingen en de toetredingen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.
Met de mail van 23 oktober 2020 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, die digitaal plaatsvindt op 18 december 2020 om 11u00.
Indien de vergadering niet kan plaatsvinden omdat het aanwezigheidsquorum niet zou zijn bereikt, zal de vergadering opnieuw digitaal worden samengeroepen op maandag 21 december 2019 om 11u00.
De agenda van deze vergadering is samengesteld als volgt:
1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden.
2. Begroting 2021
3. Toetredingen
4. Benoemingen
5. Varia
a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting
b) Vragen van vennoten
6. Goedkeuring van het verslag van de vergadering
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en meer bepaald artikel 423, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.
• Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder decreet Integraal Waterbeleid).
• Statuten van Pidpa.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 december goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt tevens ter goedkeuring voorgelegd:
• Begroting 2021
• Toetredingen
• Benoemingen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 18 december 2020 goed, en neemt akte van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar 2021.
Artikel 2:
Tevens keurt de gemeenteraad onderstaande goed:
• de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2021 en het toelichtend verslag.
• de toetreding van de gemeente Retie bij HidrIBA en de gemeente Westerlo bij HidroSan.
• de benoemingen.
Artikel 3:
De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de legislatuur 2019-2025:
De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger,
Mevrouw Ann Fockaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 4:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de digitale buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die digitaal wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 5:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Ans Lochten Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Katrien Brosens Herman Snoeys Ann Fockaert Fons Jacobs Faye Van Impe Marc Van Aperen Marcel Verschueren Jef Vissers Michel Jansen Jos Martens Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Piet Van Bavel Maarten Leemans Jos Matthé Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ilse Verachtert Mai Sterkens Ward Baets Hilde Vermeiren Joël Adams aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de afvaardiging, begroting en de agenda voor de algemene vergadering van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen op 17 december 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De stad Hoogstraten is lid van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen . De algemene vergadering vindt minstens drie maal per schooljaar plaats. De volgende vergadering zal doorgaan op 17/12/2020.
Volgende agendapunten werden aangebracht voor de vergadering:
1. Opening
2. Samenstelling Algemene Vergadering
3. Goedkeuring vorig verslag
4. Informatie schooljaar 2020-2021
5. Bespreking en goedkeuring begroting 2021
6. Rondvraag
7. Sluiting
De geagendeerde begroting kan geraadpleegd worden in de bijlage.
De volgende mandatarissen werden, in het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van het Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor de ganse legislatuur 2019-2025: De heer Pim Van der Linden, als vertegenwoordiger, De heer Jef Vissers, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De Benelux overeenkomst van 12 september 1986 inzake grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale samenwerkingsverbanden of autoriteiten.
• De statuten van het grensoverschrijdend lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen in toepassing van de Benelux Overeenkomst.
Argumentatie
De agenda en de afvaardiging van de algemene vergadering dient voor elke vergadering goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Marc Haseldonckx stelt vast dat ook hier een begroting wordt opgemaakt met een verlies van ruim 32.000 EUR. Uit de jaarrekening van 2019 blijkt een structureel tekort van bijna 35.000 EUR. Waarom wordt er met een verlies begroot? Wat gaat de stad Hoogstraten doen om dit te vermijden en hoe gaat het structureel verlies worden aangepakt in de begroting. Volgens het raadslid werd onlangs de bijdrage per kind nog verhoogd om dit verlies weg te werken, maar toch blijft er een tekort merkbaar.
Schepen Faye Van Impe legt uit dat er in de statuten van AMWN ook ruimte wordt gelaten voor andere vormen van kunstonderwijs. Zo was de gemeente Ravels vragende partij voor een beeldatelier en daarvoor werd naar de academie gekeken. De andere gemeenten zijn hiermee akkoord gegaan. De schepen bevestigt dat er inderdaad met een tekort wordt begroot, hierover zijn al vragen gesteld maar die mogen zeker ook meegenomen worden naar de algemene vergadering. De gemeentelijke bijdragen zijn inderdaad verhoogd met het doel om het verlies weg te werken. Echter 2020 was een moeilijk jaar, er waren minder leerlingen, een besparing van het ministerie van onderwijs maar tegelijk moesten er wel kosten gemaakt worden voor corona en zijn er een aantal posten stevig gestegen. Het tekort zonder de investeringen is minder fors, namelijk ongeveer 3.000 EUR. Op langere termijn zal er bekeken worden hoe hun structuur in elkaar zit, zo is er nu nog een directeur en een ondersteunende coördinator. Als de huidige directeur op pensioen gaat zal er bekeken worden of beide functies effectief nodig zijn. Ook op de gekochte lestijden zal moeten worden ingegrepen.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx toont begrip dat er kleine verschuivingen in de exploitatie zijn, zijn opmerking gaat dan ook niet over dit jaar maar eerder over de langere termijn. Er dringen zich maatregelen op langere termijn op, er zijn immers geen historische reserves om dit op te vangen.
Volgens de schepen is er wel een spaarrekening om dit op te vangen.
Raadslid Dimitri Van Pelt wil weten of de afdeling beeld in Ravels hetzelfde aanbiedt dan wat het IKO te bieden heeft.
Schepen Faye Van Impe bevestigt dat dit klopt. Er zijn gesprekken gevoerd met de directeur van het IKO om te bekijken of IKO dit ook kon aanbieden. Maar dat was in Ravels niet realistisch om dit te organiseren.
De fractie CD&V zal dit niet mee goedkeuren, omdat ze geen negatieve begroting goedkeuren.
BESLUIT
Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda voor de algemene vergadering van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de begroting van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor 2021 goed.
Artikel 3:
Volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019, aangeduid voor de algemene vergaderingen van het Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor de ganse legislatuur 2019-2025:
De heer Pim Van der Linden, als vertegenwoordiger,
De heer Jef Vissers, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 4:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van17 december 2020 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 5:
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met uitvoering van deze beslissing en onder meer de GOL Academie voor muziek en woord de Noorderkempen hiervan in kennis te stellen.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ilse Verachtert Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Ann Fockaert Herman Snoeys Katrien Brosens Jos Martens Koen Van Leuven Roger Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Jos Matthé Ann Tilburgs Piet Van Bavel Jef Vissers Tinne Rombouts Joël Adams Ward Baets Arnold Wittenberg Ans Lochten Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van TMVS op 08 december 2020 en de begroting 2021.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Met hun brief van 14 september 2020 meldt TMVS dv ons dat de buitengewone algemene vergadering is gepland op dinsdag 08 december 2020 om 14.30 u met volgende agenda:
1. Toetreding van deelnemers
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
3. Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr art 432 DLB)
4. Begroting 2021 (cfr art 432 DLB )
5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing
6. Statutaire benoemingen
Varia
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.
• Bepaling vervat in artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.
• Bepaling vervat in artikel 447 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stipuleert dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van één van de andere organen. De onverenigbaarheden vermeld in artikel 436, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers op de algemene vergadering. Bovendien kunnen geen volmachten gegeven worden.
• Besluit van Gemeenteraad 27 november 2017 houdende toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS dv.
• Statuten TMVS dv.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering goed te keuren.
Tevens wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het volgende goed te keuren:
begroting 2021.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van dinsdag 08 december 2020 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de bovenvermelde agendapunten:
1. Toetreding van deelnemers
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
3. Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr art 432 DLB)
4. Begroting 2021 (cfr art 432 DLB)
5. Actualisering prsentievergoeding ingevolge indexaanpassing
6. Statutaire benoemingen
Varia
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de begroting 2021 goed.
Artikel 3:
Op 25/02/2019 besliste de gemeenteraad Marcel Verschueren aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene en buitengewone vergaderingen met als plaatsvervanger Herman Snoeys.
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger voor elke vergadering op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van TMVS dv vastgesteld op 8 december 2020, te onderschrijven en hun stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 4:
Een afschrift van dit besluit zal:
- hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVS, Stropstraat 1 te 900 Gent;
- hetzij per elektronische post, 20190611AVTMVS@farys.be gestuurd worden.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Herman Snoeys Marc Van Aperen Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Jef Vissers Koen Van Leuven Michel Jansen Jos Martens Roger Van Aperen Ans Lochten Ann Tilburgs Faye Van Impe Katrien Brosens Arnold Wittenberg Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Mai Sterkens Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Hilde Vermeiren Ward Baets Ilse Verachtert Marc Haseldonckx Jos Matthé aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de jaarrekening 2019 van de Kerkfabriek Minderhout.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De jaarrekening 2019 van de Kerkfabriek Minderhout werd op 17 februari 2020 goedgekeurd door de kerkraad.
• Tekort in de exploitatie van 1.037,41 EUR
• Overschot in investeringen van 2.830,43 EUR
• Kastoestand per 31 december 2019 van 1.793,02 EUR
•
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2019 van de Kerkfabriek Minderhout goed.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De fractie Anders kan niet akkoord gaan, er is immers een tekort in de jaarlijkse exploitatie en dit is te wijten aan extra onkosten voor de aankoop van een derde appartement. Gemeenteraadslid Maarten Leemans vraagt zich af of dit een basistaak is van een kerkfabriek.
Raadslid Marc Haseldonckx heeft bij de eerste behandeling van dit dossier al vastgesteld dat er voor het eerst een verlies was in de exploitatie van een kerkfabriek. Daarop werd het dossier door de schepen van financiën teruggetrokken. Raadslid Marc Haseldonckx vindt dat er vanuit de stad meer begeleiding moet zijn naar de kerkfabrieken bij de opmaak van hun begroting en jaarrekening. Hij gaat ook niet akkoord met de uitleg die er in de toelichting wordt gegeven. Het appartement dat aangekocht is en de renovatie hiervan wordt in de exploitatie geboekt terwijl dit volgens het raadslid op investeringen moet geboekt worden. De vrijwilligers van de kerkfabriek doen hun best om hun bezit te rentabiliseren, daarvoor verdienen ze een pluim. Maar het is volgens het decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten wel degelijk de taak van de stad om bij te dragen in een verlies van de exploitatie, dus waarom staat er niet in dit besluit dat we het tekort van het tekort moeten bijpassen?
Voor gemeenteraadslid Maarten Leemans zou het al anders zijn als de kerkfabriek appartementen zou hebben in de eigen gemeenten, maar niet in Antwerpen.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx maakt duidelijk dat de stad hierover geen inbreng heeft.
Schepen Roger Van Aperen verduidelijkt dat er geen concrete vraag voorligt om het verlies in de exploitatie bij de kerkfabriek van Minderhout bij te passen.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2019 van de Kerkfabriek Minderhout goed.
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname van de thesaurietoestand per 31 oktober 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
• De financieel beheerder bezorgt minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht van o.a. de thesaurietoestand.
• De thesaurietoestand op 31 oktober 2020.
Juridische grond
•Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
•Artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de financieel directeur minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht geeft van o.a. de thesaurietoestand.
Argumentatie
• Het totaal van de financiële rekeningen bedraagt 18.720.973,71 EUR.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacbos leert uit deze thesaurietoestand dat het stadsbestuur momenteel over ruim 18,7 miljoen EUR beschikt aan gelden en beleggingen. In de toelichting tijdens de laatste politieraad werd uitgelegd dat de stad voor elke rekening waar meer dan 500.000 EUR op staat negatieve intresten moet betalen. Uit het overzicht blijkt dat er zeven rekeningen zijn waar meer dan 500.000 EUR op staat. Hebben we al een idee hoeveel intresten we hierop gaan betalen? De stad beschikt nog steeds over vrij veel geld. Raadslid Fons Jacobs concludeert dat zijn vraag om de mensen uit de zorgsector een financiële vergoeding toe te kennen voor hun extra inspanningen tijdens de coronacrisis, en de vraag om ook financieel tussen te komen voor de financieel zwakste inwoners financieel dus perfect mogelijk is. Het vergt enkel een politieke beslissing om hieraan tegemoet te komen.
Schepen Roger Van Aperen antwoordt dat dit nog bekeken wordt met de banken, er is een mogelijkheid om dit in effecten te stoppen maar daarvoor zal de taks van 0.15% op 1 miljoen EUR ook voor lokale besturen van toepassing zijn. Het is hoe dan ook de bedoeling om zo veel mogelijk het eigen budget op te gebruiken voordat er geleend zal worden.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de thesaurietoestand per 31 oktober 2020.
Artikel 2:
Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financieel beheerder.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Jef Vissers Ann Fockaert Roger Van Aperen Michel Jansen Marc Van Aperen Ann Tilburgs Faye Van Impe Maarten Leemans Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Katrien Brosens Jos Martens Ans Lochten Koen Van Leuven Fons Jacobs Arnold Wittenberg Herman Snoeys Jos Matthé Ward Baets Ilse Verachtert Tinne Rombouts Joël Adams Marc Haseldonckx Mai Sterkens Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de gemeentelijke dotatie 2021 voor Hulpverleningszone Taxandria.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De zoneraad van HVZ Taxandria heeft de begroting 2021 goedgekeurd op 23 september 2020.
De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de raad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 68 §1 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
• Artikel 89 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
• De zoneraad van HVZ Taxandria heeft de begroting 2021 goedgekeurd op 23 september 2020.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
De budgetten zullen voorzien worden op de specifieke sleutel in het meerjarenplan 2020-2025.
Budget voor 2021 is:
Werkingsdotatie - budget nodig voor dit besluit: 1.171.136,00 EUR
Investeringsdotatie - budget nodig voor dit besluit: 256.349,00 EUR
Huuropbrengsten - budget nodig voor dit besluit: 106.580,00 EUR
De financieel directeur heeft op 15 oktober 2020 visum verleend.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen geeft een introductie bij de goedkeuring van de dotatie die hier voorligt. De hulpverleningszone heeft in het meerjarenplan 2020-2030 heel wat investeringen voorzien, zo wordt er voorzien in een ambitieus voertuigenplan, personeelsplan en de vernieuwing van de kazernes. Bedoeling is om de dienstverlening te verhogen en daarvoor in te zetten op modern materieel en goed opgeleide mensen. In het MJP van Hoogstraten werd er 6 miljoen EUR voorzien over een periode van 30 jaar. De juiste kostprijs van de kazerne is nog niet gekend, daarvoor moeten nog studies gebeuren. De stad moet hier ook nog een perceel grond voor aankopen, waarbij een mogelijke oplossing dichtbij is. De zoneraad heeft zich al verschillende keren gebogen over de nieuwe kazernes en over de financieringsvorm. Het voorstel dat nu voorligt is dat de stad een stuk grond koopt, daarbij geeft Hoogstraten een recht van opstal aan de hulpverleningzone en de hulpverleningszone bouwt de kazerne. De beslissing over de juiste financieringsvorm moet nog genomen worden, daarbij wordt er ook nog gekeken naar een DBF-formule. Alle opties liggen dus nog open. Het is de bedoeling om een optimale dienstverlening te garanderen door de inzet van een performant korps dat vanuit één centrale plaats kan vertrekken. De integratie van de korpsen in Hoogstraten en Meerle moet dan ook vanuit die optiek bekeken worden. Op 1 september zijn er 3 beroepsambulanciers in dienst genomen wat het totaal aantal beroepskrachten op 10 brengt, in 2025 zal dit nog stijgen naar 20. Ook op 1 september is er een tweede ambulance in dienst genomen. Daarmee is Hoogstraten, na Turnhout, het tweede belangrijkste veiligheidscentrum in de hulpverleningzone. Dat verantwoordt dan ook de grote kosten die gepland worden.
Raadslid Marc Haseldonckx bedankt de burgemeester voor de toelichting. Hij maakt duidelijk dat de fractie CD&V voorstander is van een nieuwe brandweerkazerne maar pleit er voor om de post van Meerle te behouden zodat ook de interventietijden voor het hele grondgebied kunnen behouden blijven. In de begroting stelt het raadslid een geraamd negatief resultaat vast van 575.000 EUR. Hij kan nergens in de bundel terugvinden wat de verrekening is van de jaarrekening van 2019 of het geraamd saldo van 2020. Als er effectief een negatief resultaat is waarom zijn de bijdragen van de gemeenten dan niet opgetrokken om tot een evenwicht te komen. Deze vraag heeft het raadslid ook gesteld op de commissie financiën maar daar heeft hij geen antwoord op gekregen.
Schepen Roger Van Aperen geeft mee dat de financieel directeur hierop een antwoord heeft geformuleerd maar dat de preciese werkwijze nog bij de hulpverleningszone moet worden opgevraagd.
Ook raadslid Tinne Rombouts bedankt de burgemeester voor de stand van zaken in de nieuwe kazerne. Ze concludeert dat er dus nog twee mogelijke opties zijn, namelijk dat de zone de investering doet die dan via de dotatie wordt terugbetaald of dat er gekozen wordt voor een PPS-partner. Gaat die PPS dan aangegaan worden door de hulpverleningszone of is er een rechtstreekse constructie met de stad? Wat zijn de voordelen van deze PPS-constructie? Bovendien gaat het raadslid er van uit dat als we grond kopen en ook het gebouw betalen dat de stad dan eigenaar blijft. Hoe zal er dan worden omgegaan met huur, nu zijn er immers verschillende huurformules. Daarnaast heeft gemeenteraadslid Tinne Rombouts ook een inhoudelijk vraag, ook zij pleit er voor om de voorpost Meerle te blijven behouden om zo ook de aanrijtijden te kunnen garanderen. De hulpverlening moet immers gelijk blijven in heel Hoogstraten. Als tweede punt wil het raadslid ook weten naar welke locatie er gekeken wordt voor de nieuwe kazerne. Dit is volgens haar belangrijk opdat de Hoogstraatse vrijwilligers tijdig deze post kunnen bereiken. Als er naar één post wordt gegaan dan zullen 's nachts de aanrijtijden niet gehaald worden, aldus raadslid Tinne Rombouts, ook niet met de beroepsmensen. Hiervoor zou er naar Nederland gekeken worden. Maar is er hierover al overleg geweest? Kunnen zij de aanrijtijden wel garanderen?
Burgemeester Marc Van Aperen herhaalt dat alle financieringspisten nog open liggen, beide opties hebben voor- en nadelen en die zullen door de burgemeesters van de hulpverleningszone Taxandria worden afgewogen. Volgens de burgemeester is het heel gebruikelijk om de bouw van kazerne via een DBF-formule te financieren. Het stuk grond waarover sprake is volgens de burgemeester bijna gekocht De commandant en de korpsoverste hebben deze locatie al goedgekeurd. Voor wat betreft de samenwerking met Nederland, daarover moet overleg gepleegd worden op zone-niveau. Er is een nieuwe persoon gestart in de zone West-Brabant dus die gesprekken moesten terug opgestart worden. Volgens burgemeester Marc Van Aperen zijn er duidelijke afspraken gemaakt met de korpsen van Meerle en Hoogstraten. Daarop wil de burgemeester niet terugkomen. Er zal in de toekomst ook worden ingezet op de recrutering van extra mensen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de aanrijtijden van de huidige vrijwilligers.
Voor raadslid Tinne Rombouts is het belangrijk dat er transparantie is over de correcte cijfers waarbij ze de aandacht wil vestigen op de problemen bij uitruk in de post van Meerle. Het klopt dat dit overdag een probleem is maar daarvoor wordt er dan ook gekeken naar beroepskrachten in de hoofdkazerne. Maar door beroepskrachten overdag in te zetten is het probleem 's nachts nog niet opgelost. Gemeenteraadslid Tinne Rombouts hoopt dat de burgemeester het engagement aangaat dat geen enkele locatie in Hoogstraten negatieve impact zal hebben op deze herorganisatie. Ze roept daarbij op om ons niet afhankelijk te maken van de hulp uit het buitenland. Samenwerken is goed voor een aanvullend pakket maar niet om de basisveiligheid te kunnen garanderen. De voorpost Meerle speelt een cruciale rol voor de veiligheid.
Burgemeester Marc Van Aperen neemt de bezorgdheid mee, al gaat hij er vanuit dat de cijfers die verzameld zijn niet uit de lucht zijn gegrepen. De afspraak is gemaakt om naar één post te gaan en daar gaat de burgemeester niet op terugkomen.
De fractie CD&V onthoudt zich omwille van het tekort in de begroting.
BESLUIT
Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord dat de stad Hoogstraten in 2021 de Hulpverleningszone Taxandria voor volgende bedragen ondersteunt :
• werkingsdotatie: 1.171.136,00 EUR;
• investeringsdotatie: 256.349,00 EUR.
Artikel 2:
Na akkoord van de gemeenteraad zal dit besluit ter kennisgeving bezorgd worden aan de provinciegouverneur en aan de HVZ Taxandria.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert Koen Van Leuven Jos Martens Piet Van Bavel Herman Snoeys Ans Lochten Marc Van Aperen Roger Van Aperen Michel Jansen Marcel Verschueren Jef Vissers Katrien Brosens Ann Fockaert Ann Tilburgs Faye Van Impe Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Jos Matthé Tinne Rombouts Joël Adams Fons Jacobs Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ward Baets aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuring van de aanpassing 2 aan het meerjarenplan 2020-2025.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kredieten worden aangepast, volgens noodzaak, volgens voorstel in bijlage.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de BBC.
• Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de BBC.
Argumentatie
De aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - (budgetwijziging) 2020/2 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van 23 november 2020.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder diverse acties van het meerjarenplan 2020-2025 en heeft financiële impact.
Zie officiële BBC-schema's hiervoor in bijlage.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx vindt de aanpassing van dit meerjarenplan zeer ambitieus maar hij vraagt zich af of het wel realistisch is. Zo zullen er in dit meerjarenplan voor 65 miljoen EUR investeringen gebeuren. Daarnaast merkt het raadslid op dat de personeelskosten hoog zijn, ze bedragen 53% van alle uitgaven en dit zal nog toenemen naar het einde van de legislatuur met 3 miljoen EUR. Concreet gaat het dus over een bedrag van 24 miljoen EUR dat nog verder zal stijgen naar 27 miljoen EUR, dit zijn schrikbarende cijfers die wederkerend zijn en niet aanpasbaar. Daarnaast zal er in deze legislatuur ook nog 16,5 miljoen EUR bijgeleend worden. Het meest frappante voor gemeenteraadslid Marc Haseldonckx is dat aan het einde van dit meerjarenplan het beschikbaar resultaat nog 6,6 miljoen EUR is. Bovendien is dit ook nog niet helemaal beschikbaar want 2 miljoen EUR staat vast op een Argenta-rekening en 1,5 miljoen EUR zit er in het grondfonds dat niet vrij te besteden is. Dus, in de volgende legislatuur is er nog 3,1 miljoen EUR aan beschikbare middelen voor de toekomst. Wat dus betekent dat er dan zal geleend moeten worden of dat de belastingen zullen verhoogd moeten worden om nog te kunnen investeren. Daarnet werd er in de raad voor maatschappelijk welzijn gediscussieerd over de aankoop van het pand in de Heilig Bloedstraat, het raadslid vraagt zich af of er binnen 10 jaar nog wel geld zal zijn om er ook iets mee te doen. Daarnaast werden sommige zaken ook nog niet meegenomen of voorzien in het meerjarenplan, bijvoorbeeld de personeelskost voor het cultuurhuis, de aanpak van het kruispunt Loenhoutseweg en Lod. de Konincklaan, de aanleg van een fietspad op de Ulicotensweg en de Chaamseweg of de aanpak van de Gelmelstraat. Ook een mogelijke herhuisvesting voor de politie is nog niet mee opgenomen in het budget. Tot slot vraagt gemeenteraadslid Marc Haseldonckx ook nog naar een stand van zaken van het Safe Charter dat in de vorige legislatuur werd opgestart, er werd toen gekozen om mee te stappen in het zero label maar daarover is in het MJP geen actie terug te vinden. Raadslid Marc Haseldonckx maakt duidelijk dat de fractie CD&V deze aanpassing niet mee gaat goedkeuren.
Gemeenteraadslid Maarten Leemans maakt duidelijk dat de bezorgdheden die bij de vorige aanpassing MJP werden geopperd nog altijd overeind blijven. Zo staan heel wat kosten niet of nog niet in de MJP, we weten dat ze gaan komen maar ze zijn niet opgenomen. Daarnaast stelt het raadslid vast dat een heleboel van de investeringen voor 2020 niet zijn uitgevoerd, zo wordt er 10 miljoen EUR aan investeringen doorgeschoven naar de volgende jaren. Voor een raadslid blijven deze getallen toch heel voorwaardelijk.
Raadslid Maarten Leemans vraagt zich af of door de regelmatig verplichte sluiting van Sportoase hun werkingsmiddelen in gevaar komen waardoor ze op een bepaald ogenblik beroep moeten doen op de gemeentelijke waarborg van 2 miljoen EUR.
Schepen Roger Van Aperen beaamt dat de personeelskost stijgt, het afgelopen jaar werd er een serieuse inhaalbeweging gedaan en zijn er heel wat mensen aangenomen. Omdat we een ambitieus plan hebben zijn er immers ook de juiste mensen op de juiste plaats nodig om dit plan waar te maken. Daarnaast zijn er in de periode 2020-2025 ook een aantal loonsaanpassingen voorzien wat uiteindelijk tot een stijging van de personeelskost leidt. Als we zaken willen realiseren, dan zal dit volgens de schepen inderdaad geld kosten. In de vorige legislatuur werd er ongeveer 5 à 6 miljoen EUR per jaar aan investeringen uitgegeven, nu wordt er inderdaad gemikt op 10 miljoen EUR. Dat is dus ambitieus. En uiteraard alles wat er niet zal uitgegeven worden zal uiteindelijk bij het resultaat in 2025 worden opgeteld. De inzet van personeel voor het cultuurhuis is op dit moment nog totaal onbekend en dus moeilijk om daarover nu al iets op te nemen. De Chaamseweg en Ulicotenseweg loopt ondertussen al zo lang, de schepen wil dit niet eindeloos meeslepen in de begroting maar vindt het beter om dit te bekijken als het zich voordoet en dan nagaan hoe we dit kunnen financieren en eventueel andere zaken kunnen schrappen. Schepen Roger Van Aperen geeft aan dat een meerjarenplan een dynamisch verhaal is dat kan aangepast worden, het is niet in steen gebeiteld. De 2 miljoen EUR die bij Argenta vast staat werd ook al door gemeenteraadslid Maarten Leemans ter sprake gebracht in de commissie financiën. Dit werd nagekeken en leidde tot de aanpassing van de M2-tabel. Dit werd aan alle gemeenteraadsleden gemaild door de financieel beheerder, deze laatste versie zal dus als de goedgekeurde worden beschouwd.
Voor gemeenteraadslid Maarten Leemans is deze aanpak nogal vrijblijvend, het kan volgens hem toch niet de bedoeling zijn om 10 miljoen EUR aan investeringen door te schuiven en andere kosten waarvan we weten dat die er gaan komen niet te voorzien. Wanneer de insteek is dat er bij elke aanpassing van het MJP wel zal bekeken worden wat we gaan doen dan heeft dit document voor de gemeenteraadsleden geen meerwaarde.
Raadslid Marc Haseldonckx herhaalt dat er in 2025 concreet nog 3,1 miljoen EUR over zal zijn. De gelden die voorzien zijn in dit meerjarenplan zijn gekoppeld aan grote projecten, als die niet tijdig kunnen uitgevoerd worden dan zullen ze worden meegenomen in de volgende legislatuur. Maar daarnaast zullen er volgens het raadslid ook zeker nog nieuwe projecten komen, daar zal dan voor moeten geleend worden want 3,1 miljoen EUR gaat hiervoor niet volstaan.
Schepen Michel Jansen geeft graag nog wat antwoorden over de mobiliteitsvraagstukken. In het kader van het nieuwe mobiliteitsplan is de kruising Loenhoutseweg en Lod. de Konincklaan terug besproken. Dit zal het komende jaar allicht ook nog naar de mobiliteitsraad komen, er zijn immers nogal wat voorwaarden van AWV. Ook het project van het Safe Charter ligt volgens de schepen niet stil, de recente realisaties in het kader van schoolstraten zijn hier een goed voorbeeld van. Het is wel degelijk de bedoeling om een actieplan op te maken voor het behalen van het zero label en dat ook op de betrokken adviesraad ter sprake te brengen.
Schepen Roger Van Aperen verduidelijkt dat wanneer er geld wordt doorgeschoven dit betekent dat projecten wel degelijk in uitvoering of in planning zijn maar in de tijd worden opgeschoven, dit betekent dus niet dat ze niet worden uitgevoerd. De 1,5 miljoen EUR van het grondfonds is volgens de schepen bovendien wel beschikbaar, zo zou bijvoorbeeld de aanleg van bejaardenwoningen gemakkelijk via dat grondfonds kunnen gefinancierd worden. Er zijn dus wel mogelijkheden om dit beschikbaar te stellen.
Na deze bespreking wordt de gemeenteraad geschorst om 22:54 uur en aansluitend de raad voor maatschappelijk welzijn opnieuw geopend. De aanpassing van het MJP moet immers eerst in de raad voor maatschappelijk welzijn gestemd worden voordat het op de gemeenteraad kan beslist worden.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gesloten om 22:55 en de voorzitter heropent de gemeenteraad om 22:56 uur en legt de aanpassing 2 meerjarenplan 2020-2025 ter stemming voor.
De fracties CD&V en Anders gaan niet akkoord.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 nr. 2020/2 (journaalnummer 10090235).
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Michel Jansen Katrien Brosens Faye Van Impe Herman Snoeys Ans Lochten Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Jef Vissers Maarten Leemans Fons Jacobs Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Ann Fockaert Koen Van Leuven Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt Jos Martens Joël Adams Jos Matthé Mai Sterkens Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Ward Baets Ilse Verachtert Tinne Rombouts aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de erfpachtovereenkomst met Diocesaan Seminarie Antwerpen met betrekking tot de ontwikkeling in Sportpark Wereldakker.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Sportpark Wereldakker krijgt stilaan vorm.
Fase 1 : oprichting gymhal is zo goed als in uitvoering. De werkzaamheden starten effectief nog dit jaar (volgens de planning).
Fase 2 : laatste hand wordt gelegd aan uitvoeringsplannen zodat ook hier aanbesteding asap de deur uit kan.
"Het Sportpark" is een bolwerk van akkoorden met het Klein Seminarie, het Diocesaan Seminarie van Antwerpen, AVN, HVV, het Spagaatje en de stad.
Deze akkoorden worden o.a. vertaald in de nu voorgelegde overeenkomsten.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Als eerste juridische stap dienen de huidige erfpachtovereenkomsten tussen Diocesaan Seminarie Antwerpen en respectievelijk HVV en Klein Seminarie verbroken te worden.
Dit gebeurt in een aparte akte welke voorwaardelijk wordt gemaakt van de tweede akte = de nieuwe akte van erfpachtovereenkomst tussen Diocesaan Seminarie Antwerpen en de stad.
Wanneer de stad het zakelijk recht over de sportvelden bezit door middel van deze erfpachtovereenkomst dient de stad toelating te krijgen om op deze terreinen gebouwen op te trekken (in casu de gymhal). Daarom ligt er een tweede overeenkomst ter goedkeuring voor : het recht van opstal dat de stad verkrijgt van het Diocesaan Seminarie Antwerpen.
De ontwerpaktes worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact. 25 575 EUR dient opgenomen te worden bij de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan en budget onder actie "Sportsite Wereldakker" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/3, beleidsitem: Sportsector met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 61020010 Periodieke erfpachtvergoedingen voor 2021 tem 2025.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 0 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 25 575 EUR.
25 575 EUR dient jaarlijks opgenomen te worden bij de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan voor de jaren 2021 tot en met 2025
De financieel directeur heeft op 28 oktober 2020 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx geeft aan dat de erfpachtovereenkomst die hier voorligt gekoppeld is aan de ontwikkeling van de sportsite en de bouw van de gymhal. Het opmetingsplan was niet toegevoegd aan het dossier en dat had volgens het raadslid wel gemoeten. Het plan dat hier voorligt is de laatste stap in een visie voor de hele site waar zorg, sport en rustig recreëren samen gaan. Volgens het raadslid is dit positief voor de ontwikkeling van deze site. Het Klein Seminarie zal gratis gebruik maken van de gymhal gedurende 32 uren per week, ze krijgen een specifieke berging toegewezen, er wordt een parking voorzien achter de gymhal voor leerkrachten en de gebruikers van de gymhal en de trage weg wordt verlegd. Deze overeenkomst bepaalt dat de onroerende heffing op kosten van de stad is en dat de eigendom na 50 jaar terug gaat naar het Klein Seminarie tenzij er een nieuwe erfpachtovereenkomst wordt afgesloten. Daarbij wordt er ook nog een vergoeding betaald aan het Klein Seminarie door de stad. Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx oordeelt dat er sterk onderhandeld is door HVV en Klein Seminarie, waar op zich niks mee mis is. Er rijzen wel nog een aantal vragen: wat met de mobiliteitsafwikkeling voor de extra parking, zullen ook andere scholen gebruik kunnen maken van deze gymhal en is dit dan gratis, zijn er genoeg mogelijkheden voorzien voor de recreatieve individuele sporter, wat met de vragen van anders clubs zoals hockey en tennis, gaan andere voetbalorganisaties een gelijkaardige behandeling krijgen dan HVV in dit dossier en op welke basis is de canon tot stand gekomen?
Ook gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt heeft de indruk dat de stad zich hier wel zeer ver engageert voor zeer onduidelijke toekomstige ontwikkelingen, zowel bij het beëindigen van de oude erfpachtovereenkomst, als bij de opmaak van de nieuwe erfpachtovereenkomst:
○ de investeringskost van dit project wordt uitsluitend door de stad betaald, incl. nieuwe afsluiting;
○ de stad is principieel akkoord om tussen te komen in de meerkost van HVV bij huur van externe terreinen owv onbeschikbaarheid van de eigen terreinen tijden de werken;
○ de stad zorgt voor materialen voor het onderhoud van de terreinen, de toplaag van het kunstgrasveld wordt door de stad vervangen bij slijtage, …
;○ de stad gaat ermee akkoord dat er geen vergoedingen hoeven ontvangen te worden voor het beëindigen van de lopende erfpacht; alle kosten zijn ten laste van de stad Hoogstraten.
Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat wat er voorligt een samenspel is dat tot stand is gekomen met de verschillende partners. De schepen wil graag de administratie bedanken die al hard aan dit dossier gewerkt heeft en ook collega schepen Roger Van Aperen die mee trekker was in dit verhaal. Schepen Arnold Wittenberg bedankt raadslid Marc Haseldonckx voor het compliment van de invulling van de hele site. Het Klein Seminarie kan inderdaad gebruik maken van de sportinfrastructuur, dat is nu bepaald op een gebruik van 32 uur per week en voor extra uren geldt het tarief van 10 EUR per uur. Voor wat betreft mobiliteit maakt de schepen duidelijk dat de hele site een recreatieve en dus verkeersarme zone is. We kiezen er voor om de afwikkeling zoveel mogelijk te organiseren via de Katelijnestraat. Er is geen verkeer mogelijk over de dreef, dit zal enkel voor laden en lossen zijn. In het gebied wordt zo veel mogelijk zachte recreatie voorzien, wandelen en fietsen wordt aangemoedigd, de huidige fietsverbinding achter het Klein Seminarie blijft ook voorzien. Als er niet getraind wordt door de atletiekclub dan kan de piste gebruikt worden door individuele sporters, die mogelijkheden blijven gewoon open. Ook met andere sportclubs wordt blijvend in gesprek gegaan, de schepen maakt duidelijk dat dit niet het einde is en er blijvend wordt gezocht naar mogelijkheden. Daarnaast wordt er inderdaad ook gegarandeerd dat de werking van HVV kan blijven voortduren als hun terreinen niet beschikbaar zouden zijn, we doen dit vanuit een goed huisvaderschap en zetten op die manier in op de continuïteit van het verenigingsleven.
Schepen Roger Van Aperen legt uit hoe de canon van 36.000 EUR bepaald is. Voor het diocesaan seminarie was het uitgangspunt dat de jaarlijkse canon minstens 25.000 EUR moest bedragen, het gaat hier over een zone die blauw ingekleurd is en die hebben we niet veel meer. Eerder was er nog een stuk blauwe zone in de Hemelrijksestraat, maar dat werd door het OCMW verkocht. De hockeyclub gaat meer uren krijgen op het kunstgrasveld van het Spijker omdat HVV over een eigen kunstgrasveld zal beschikken. Dit is dus een win-win situatie. De parkings zullen bereikbaar zijn zodat die ook door andere partijen kunnen gebruikt worden, bv. voor de trainingen van de volleybalclub. Ook hier een win-win situatie. Uitgangspunt was dus 25.000 EUR + 38 weken x 30 uren x 10 EUR in totaal 11.400 EUR. Dit opgeteld is 36.000 EUR afgerond, als daar het bedrag wordt afgetrokken van het gebruik door Klein Seminarie van de gymhal dan komen we op het bedrag van 25.000 EUR.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckckx is tevreden dat het een autoluwe zone zal zijn, maar hij vraagt zich wel af wat het effect is op de afwikkeling van de zwembadsite. Voor de samenstelling van de canon was het uitgangspunt dat er minstens 25.000 EUR moest betaald worden, maar wat is de basis van dit bedrag. Volgens het gemeenteraadslid krijgt het Klein Seminarie toegevingen voor het gebruik van de gymhal en daarbovenop ook nog eens een canon. Dat lijkt het raadslid wat veel van het goede. De vraag blijft of de gymhal ook gebruikt gaat kunnen worden door andere scholen? En of de andere voetbalploegen ook een vrijstelling van betaling van een uur gaan krijgen als ze de pleinen zelf onderhouden, zoals dit nu voor HVV geldt.
Schepen Roger Van Aperen leest voor uit de overeenkomst onder punt 12 waarbij staat uitgelegd hoe het bedrag van 36.000 EUR is samengesteld en dit bedrag wordt gereduceerd met 30% voor het gebruik dat het Klein Seminarie maakt van de gymhal. Volgens hem is de samenstelling van dit bedrag heel duidelijk.
Schepen Arnold Wittenberg beaamt dat de voetbalverenigingen zelf het onderhoud van hun pleinen doen, het kunstgrasveld is echter een specifiek terrein waarvoor wij dan ook het materiaal gaan voorzien.
Andere scholen kunnen wel degelijk gebruik maken van de gymhal, dat is inderdaad de bedoeling. De infrastructuur is er vooral voor ’t Spagaatje maar kan daarnaast door anderen gebruikt worden waar het Klein Seminarie de voorkeurpartner is.
De fractie CD&V is positief over de inhoudelijke ontwikkeling van deze sportsite maar gaat zich toch onthouden in dit dossier omwille van de canon en de onduidelijke samenstelling hiervan.
De fractie Anders gaat akkoord, ook vooral op basis van de inhoudelijke invulling van de site, maar wel met de opmerking dat Hoogstraten er in deze onderhandeling niet goed is uitgekomen.
BESLUIT
Bij 18 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de bijgevoegde "akte beëindiging erfpacht" tussen KOBA Hoogstraten, Hoogstraatse VoetbatbalVereniging en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Artikel 2:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde "akte erfpacht" tussen de stad, KOBA Hoogstraten, Hoogstraatse VoetbalVereniging en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Artikel 3:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde "onderhandse overeenkomst voor de vestiging van een opstalrecht" tussen de stad en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Jos Martens Gert Van den Bogaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marcel Verschueren Piet Van Bavel Faye Van Impe Joël Adams Mai Sterkens Ans Lochten Jef Vissers Michel Jansen Koen Van Leuven Ilse Verachtert Jos Matthé Tinne Rombouts Marc Van Aperen Ann Fockaert Ward Baets Katrien Brosens Hilde Vermeiren Fons Jacobs Maarten Leemans Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de inzet van bodycams door de lokale en federale politie op het grondgebied Hoogstraten / Rijkevorsel / Merksplas.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Steeds meer politiezones overwegen bodycams aan te kopen ter ondersteuning en in de uitvoering van hun politieopdrachten ter bevordering van de openbare handhaving en openbare veiligheid. Pz Antwerpen, Pz Brasschaat, Pz Schoten, federale politie maken hier inmiddels gebruik van. Het kan gebeuren dat medewerkers van de lokale en federale politie bijstand leveren op het grondgebied van de politiezone Noorderkempen. Om op deze momenten de bodycams in te zetten is de goedkeuring van de respectievelijke gemeenteraad nodig. In bijlage is de beslissing van het politiecollege toegevoegd.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Dit besluit wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van november.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt in eerste instantie om dit dossier te verdagen tot het wettelijk kader volledig in orde is. Het voorstel dat hier voorligt, blinkt bovendien uit door zijn beperktheid en ook het bijhorende dossier is eerder summier te noemen. Omdat meer en meer politiezones overwegen bodycams aan te kopen ter ondersteuning van en tijdens de uitvoering van hun politieopdrachten, ter bevordering van de openbare handhaving en openbare veiligheid, wenst men ook in onze politiezone bij de verschillende besturen een goedkeuring te bekomen voor het inzetten van bodycams op het grondgebied van de zone.
De fractie Anders staat niet te springen om bodycams, maar is ook niet volledig tegen het gebruik ervan. Het kan echter niet zijn dat door de vele calamiteiten de laatste maanden inzake coronamaatregelen en de onrust die hierrond her en der ontstaat, dat men nu zomaar moet overgaan tot een dergelijke drastische technische ondersteuning, want dat zijn die bodycams. Helaas kan het gemeenteraadslid in dit dossier geen reglementaire zaken terug vinden, geen wettelijke achtergrond, geen gebruiksvoorwaarden, geen richtlijnen rond deontologie, ….eigenlijk niets. Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt was dus verplicht om zelf op informatiejacht te gaan wat eigenlijk toch niet hoort: een dossier dat op de gemeenteraad beslist moet worden, moet de nodige documenten bevatten waar we als raadslid op terug kunnen vallen om ons hierover een mening te vormen.
Het controleorgaan op de politionele informatie heeft op 8/5/2020 op eigen advies enkele aanbevelingen gegeven, waar staat te lezen:
● “er moet meer duidelijkheid komen over het begrip interventie”
● “wanneer tijdens het louter dragen van de bodycam reeds persoonsgegevens
van derden worden verwerkt, vormt dit een inbreuk op wetgeving hieromtrent”
● “dat het opnemen van gesprekken in de stand-by modus eveneens juridisch niet
kan“.
Dit vrij recente advies geeft volgens raadslid Dimitri Van Pelt voldoende aan dat er nog geen sluitende juridische basis is voor het gebruik van bodycams. Bovendien heeft de minister van Binnenlandse zaken, Annelies Verlinden, zelf aangegeven dat de wettelijke regeling voor het gebruik van bodycams nog verder uitgewerkt dient te worden. (De Wereld Vandaag,
19/11/2020, Radio 1). Ze gaat er werk van maken, maar het is er dus nog niet…
Praktisch heeft raadslid Dimitri Van Pelt ook enkele vragen:
○ Krijgen agenten een opleiding om correct om te gaan met deze cams?
○ Wat is het uiteindelijke concrete doel van deze cams en hoe gaan deze cams dat doel bereiken?
○ Kunnen er plaatselijke situaties aangehaald worden uit de laatste twee jaar waarin bodycams nuttig zouden zijn geweest?
○ Kan een agent verplicht worden een bodycam te gebruiken? Wat als een agent niet wil?
○ Hoe worden deze beelden bewaard? Kan de politie deze beelden gebruiken voor andere doeleinden (bv in de opleiding)?
○ Heeft een betrokkene die gefilmd werd het recht deze beelden te komen bekijken? Kan een burger bij een controle door de politie vragen om de bodycam aan te zetten?
○ Kunnen burgers gebruik maken van deze beelden ter verdediging tegen bvb. overmatig politioneel geweld? En welk politieorgaan zal dan deze beelden beheren?
○ En zo kunnen we nog wel even doorgaan met vragen rond nut, gebruik, veiligheid, deontologie,…enz.
Er zijn dus volgens de fractie Anders nog vele vragen zonder concrete en wettelijke antwoorden, waardoor het de moeite is de vraag te stellen of we nu reeds een beslissing moeten nemen over het gebruik van bodycams. Op dit ogenblik heeft gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt eigenlijk een dubbel gevoel bij dit dossier: enerzijds zeker wel het belang en de mogelijkheden naar veiligheid en bescherming voor de agenten; anderzijds toch ook de zwakke wettelijke basis die tot heel wat procedures kan leiden. Er ontbreken op dit ogenblik duidelijke spelregels. De kansen op oneigenlijk gebruik zijn reëel en over de effectiviteit zijn vele vragen te stellen. Een bodycam dient een neutraal instrument te zijn, maar de voorwaarden om dit zo te kunnen gebruiken, ontbreken volgens het raadslid momenteel volledig.
Schepen Michel Jansen is het niet eens met dit standpunt, hij vindt het tijd om de politiemensen te waarderen. Dit komt er op vraag van de politiezone zelf dus hij vindt dat we er alles aan moeten doen om hen te ondersteunen.
Burgemeester Marc Van Aperen treedt hem bij. Privacy is inderdaad cruciaal, maar veiligheid is volgens de burgemeester meer cruciaal. Hij legt uit dat het hier niet gaat om onze politiemensen die bodycams gaan gebruiken, maar wel over de inzet van de federale politie die hier al gebruik van maken en dit ook op het grondgebied van onze politiezone willen kunnen gebruiken. Onze mensen hebben nog niet de bedoeling om bodycams in te zetten, dit dossier is dus vooral een toestemming om dit op ons grondgebied te kunnen gebruiken.
Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt maakt duidelijk dat ook hij bezorgd is voor onze politiemensen, maar hij vindt het ook van belang dat we er voor zorgen dat er geen procedures kunnen gevoerd worden omdat er geen wettelijk kader is. De fractie Anders wil hier pas mee instemmen als er een wettelijk kader voorhanden is en gaat dit besluit daarom niet mee goedkeuren.
Burgemeester Marc Van Aperen sluit af dat hij liever het risico neemt dat er een procedure wordt ingesteld.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt het inzetten van bodycams door de lokale en federale politie op het grondgebied Hoogstraten / Rijkevorsel / Merksplas goed.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Koen Van Leuven Piet Van Bavel Tinne Rombouts Fons Jacobs Hilde Vermeiren Marcel Verschueren Ilse Verachtert Mai Sterkens Marc Haseldonckx Jos Martens Joël Adams Maarten Leemans Ann Fockaert Herman Snoeys Marc Van Aperen Roger Van Aperen Jos Matthé Michel Jansen Jef Vissers Ans Lochten Arnold Wittenberg Faye Van Impe Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Ward Baets Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de aansluiting bij UiTpas Kempen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In januari 2020 startte Stad Hoogstraten met het officiële proces om aan te sluiten bij de UiTpas Kempen. Deze lokale UiTpasregio omvat Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Vosselaar en Ravels. De dienst cultuur onderzocht, in overleg met de regio, de mogelijkheid om aan te sluiten. Op 30 januari 2020 besliste het college tot principiële aansluiting. Daarmee werd het proces in gang gezet en stelde Hoogstraten zich kandidaat voor de regio.
Na een schrijven gericht aan de stuurgroep van de regio werd onze aanvraag positief beoordeeld door de reeds aangesloten gemeenten. In navolging hiervan werden er verdere stappen ondernomen om de aansluiting praktisch voor te bereiden. Een administratieve werkgroep onderzocht vraagstukken zoals: welk aanbod kunnen we bieden, welke andere kaarten uit de sector vrijetijd kunnen geïntegreerd worden, waar zullen de kaarten te koop aangeboden worden,... . Deze, en andere vragen, werden ondertussen uitgeklaard en maken dat we als stad Hoogstraten met vertrouwen kunnen zeggen dat een aansluiting bij de UiTpas mogelijk is.
Om onze aansluiting definitief te maken dienen verschillende documenten door de gemeenteraad goedgekeurd te worden:
- Samenwerkingsovereenkomst met Publiq
- Algemene voorwaarden (die ook de regiospecifieke afspraken bevatten) waarvan ook volgende documenten deel uitmaken:
- Gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring
- Verklaring op eer (voor baliemedewerkers)
- Standaard samenwerkingsovereenkomst (af te sluiten met toekomstige organisatoren)
De gemeenteraad dient al deze documenten goed te keuren en vervolgens die goedkeuring te bekrachtigen middels het ondertekenen van een addendum van de samenwerkingsovereenkomst.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Collegebeslissing van 30/1/2020 'Principieel akkoord voor introductie van de UiTpas
• Kempen'.
• Collegebeslissing van 28/5/2020 'UiTpas Kempen stand van zaken'.
• Collegebeslissing van 8/10/2020 'UiTpas Kempen stand van zaken'.
Argumentatie
Vooraleer de gemeenteraad haar goedkeuring kan hechten aan de opgesomde documenten schetsen we graag kort de voornaamste elementen van de UiTpas.
UiTpas
De UiTpas is een Vlaams spaar- en voordelenprogramma dat vrijetijdsparticipatie wil stimuleren. Dat gebeurt via een puntenspaarsysteem: per deelname aan een UiTPASactiviteit ontvangt elke pashouder één punt. Die punten worden verzameld op het profiel van de pashouder en kan hij omwisselen voor voordelen.
Specifiek aan UiTPAS is de extra aandacht voor mensen in armoede. Zij krijgen namelijk bovenop de spaar- en ruilkansen eveneens een structurele korting op het vrijetijdsaanbod dat het UiTPASlabel draagt. Hiervoor is een solidariteitsprincipe in het leven geroepen dat een verdeling van 20-40-40 vooropstelt. Dit wil zeggen dat de klant die recht heeft op kansentarief zelf 20% betaalt, de gemeente 40% betaalt en de aanbieder van de vrijetijdsactiviteit 40% derft.
Het gebruik van de UiTpas kent vele voordelen voor de stad. Zo geeft het onder andere inzicht in de participatie van onze inwoners, kan het een instrument voor rapportering zijn, stimuleert het intergemeentelijke samenwerking, is het een herkenbaar label voor vrijetijd(sbeleving) en is het een niet-stigmatiserende kortingskaart voor mensen in armoede.
In bijlage vind je een presentatie van de UiTpas die meteen een aantal illustraties geeft bij de belangrijkste elementen.
De introductie van de UiTpas draagt bij aan de verwezenlijking van diverse actieplannen die de stad vooropstelde:
- Een laagdrempelig en toegankelijk vrijetijdsaanbod faciliteren
- Een verbindend en emanciperend vrijetijdsbeleid
- Verhogen van zelfredzaamheid van mensen in armoede
- Promoten van stadstroeven
- Op een klantgerichte manier communiceren
UiTpas Kempen
We wensen als stad Hoogstraten aan te sluiten bij de reeds bestaande UiTpasregio Kempen. Deze regio werd bewust als 'Kempen' opgevat om uitbreiding toe te laten. Tezamen met Hoogstraten sluiten ook Lille en Merksplas aan bij de regio.
De keuze om aan te sluiten bij een bestaande regio impliceert ook dat we de afspraken onderschrijven die binnen de regio werden bepaald. Uiteraard volgt de regio de Vlaamse regels, zoals de solidaire kostendeling, maar er werden tevens een aantal specifieke modaliteiten bepaald. Deze kan je in de bijlage 'Algemene voorwaarden' vinden vanaf pagina 16.
Introductie
We stellen voorop om de UiTpas Kempen in Hoogstraten te lanceren tezamen met de opening van het toeristisch seizoen, dus eind april 2021. Dit laat toe om in het voorjaar de laatste nodige praktische voorbereidingen te kunnen treffen, zoals hardware installeren en software leren kennen.
Bij de lancering zullen we in eerste instantie enkel met het eigen gemeentelijk aanbod starten. In een latere fase zal gekeken worden om ook externe organisatoren zoals verenigingen te betrekken in het systeem. Hier is nog geen concrete timing op gezet. We willen de verenigingen hier eerst over raadplegen en hen vertrouwd maken met het systeem. Deze gefaseerde uitrol geeft ons alleszins de tijd om eventuele hiaten te detecteren en het systeem op punt te zetten vooraleer we uitbreiden met het aanbod van externen.
We zijn er van overtuigd dat de introductie van de UiTPAS een grote meerwaarde kan betekenen voor de communicatie van het vrijetijdsaanbod en de participatie eraan en dit voor alle lagen van de bevolking. De resultaten van andere UiTPASregio's kunnen indrukwekkende resultaten voorleggen wat betreft participatiegraden en het aantal gespaarde punten (en dus deelgenomen activiteiten).
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie 'We bevorderen vrijetijdsparticipatie' met actienummer 2/1/1/1,
Beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00 en algemeen rekeningnummer: Andere erelonen en vergoedingen, 61319999.
Voorziene budget in het meerjarenplan (vanaf 2021): 2500,00 EUR.
Beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00 en algemeen rekeningnummer: Aankoop klein materiaal, 61500010.
Voorziene budget in het meerjarenplan (vanaf 2021): 2500,00 EUR.
Valt onder actie 'Nieuwe communicatiekanalen voor het vrijetijdsaanbod' met actienummer 5/2/1/8,
Beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00 en algemeen rekeningnummer: Andere erelonen en vergoedingen, 61319999.
Voorziene budget in het meerjarenplan (vanaf 2021): 2500,00 EUR.
Beleidsitem: Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00 en algemeen rekeningnummer: Aankoop klein materiaal, 61500010
Voorziene budget in het meerjarenplan (vanaf 2021): 2500,00 EUR.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Fons Jacobs maakt duidelijk dat de fractie Anders akkoord gaat met deze aansluiting en blij is met de extra aandacht die hier ook kan gaan naar mensen in armoede
Ook gemeenteraadslid Tinne Rombouts spreekt haar waardering uit om hiermee in te stappen. Het doel is om de participatiegraad te verhogen, ook voor mensen die het wat moeilijker hebben en dit zonder hen te stigmatiseren. Bij de evaluatie heeft het raadslid opgemerkt dat de stadsregio Turnhout en Lier hier al bij aangesloten zijn, maar ook in andere provincies zijn er meer landelijke gebieden die er al mee ingestapt zijn. Het raadslid vindt het belangrijk om een evaluatiemoment in te lassen na één jaar werking, dus ze vraagt een goede monitoring en evaluatie na een jaar.
Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat dit een samenwerking is van verschillende diensten en werd ook vanuit collega schepen Faye Van Impe mee ondersteund. Hij vindt het een goede suggestie om dit inderdaad te evalueren, de schepen wil hierop ingaan en dit mee incalculeren.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig Artikel:
De gemeenteraad keurt de officiële aansluiting bij UiTpas Kempen goed en verleent haar goedkeuring aan de officiële aansluitingsdocumenten. Daarbij geeft de gemeenteraad de opdracht om het addendum te laten ondertekenen door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Kennisname van de toelagen lokale projecten van de subsidies mondiale samenwerking.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Er is reeds 2.907,00 EUR besteed aan toelagen voor humanitaire hulp op basis van de collegebeslissing van 16 april 2020.
Door de maatregelen in het kader van corona voor verenigingen werden de subsidies voor verenigingen, huur van lokalen, scholen en evenementen al uitbetaald in september. Dit betreft 6.360,84 EUR.
Op dit moment moeten de toelagen voor lokale projecten, kortverblijf, ontwikkelingshelper, NGO's en 11.11.11 nog besteed worden. Het subsidiereglement voor mondiale samenwerking voorziet dat het hele jaar rond aanvragen kunnen worden ingediend voor kortverblijf en voor humanitaire hulp en dat de andere aanvragen voor 30 september moeten worden ingediend.
Overzicht
Toelage 11.11.11-campagne
Aantal: 1
Totaalbedrag: 78.555,44 EUR
Toelage NGO’s
Aantal: 1
Totaalbedrag: 500,00 EUR
Toelage kortverblijf
Aantal : 2
Totaalbedrag: 500,00 EUR
Toelage ontwikkelingshelpers - (maximum per aanvraag 2.600,00 EUR)
Aantal: 1
Totaalbedrag: 2.600,00 EUR
Aantal niet aanvaarde aanvragen: 1
Reden: onvolledige aanvraag + voldoet niet aan voorwaarden
Toelage ontwikkelingshelpers met duurzaamheidstoeslag - (maximum per aanvraag 3.600 EUR)
Aantal: 1
Totaalbedrag: 3.600,00 EUR
Aantal niet aanvaarde aanvragen: 1
Reden: dubbele aanvraag
Toelage lokale projecten - (maximum per aanvraag 2.000,00 EUR)
Aantal aanvaarde aanvragen: 10
Totaalbedrag: 20.000,00 EUR
Aantal niet aanvaarde aanvragen: 2
Reden: dubbele indiening, geen concrete informatie
Toelage lokale projecten met duurzaamheidstoeslag - (maximum per aanvraag 3000,00 EUR)
Aantal: 2
Totaalbedrag: 6.000,00 EUR
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Subsidiereglement mondiale samenwerking goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 augustus 2016.
Argumentatie
Aan de aanvragers zal een terugkoppeling worden gegeven over het concrete
aanvraagdossier en de toegekende toelage bij goedkeuring.
Het aantal aangevraagde toelagen lag in 2020 lager dan in 2019. Dat zorgt ervoor dat de toelage voor 11.11.11 dit jaar veel hoger ligt dan voorgaande jaren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We stimuleren mondiaal burgerschap van de civiele maatschappij, bedrijven, organisaties en instellingen" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/4/1/1, beleidsitem: Hulp aan het buitenland met nummer 160-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen - ESC 800.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 131.296,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 9.317,91 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 121.978,09 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 111.755,48 EUR.
De financieel directeur heeft op 28 oktober 2020 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Ward Baets merkt in de toegevoegde bijlage bij dit besluit dat er verschillende bedragen vermeld staan, daarbij wordt ook duidelijk dat de saldo’s van de budgetten die niet toegekend zijn automatisch worden toegevoegd aan het bedrag voor 11.11.11. Op zich heeft hij geen probleem met deze vereniging of deze constructie, maar anderzijds merkt het raadslid op dat de verenigingen toch een moeilijk jaar achter de rug hebben. Verschillende missiefeesten zijn bijvoorbeeld niet kunnen doorgaan. Daarom stelt raadslid Ward Baets voor om de toelage niet te berekenen op basis van de cijfers van 2020 maar veeleer een gemiddelde te nemen van de afgelopen jaren. Kunnen we de basisberekening herzien en bepalen op basis van een gemiddelde van een aantal jaren. Daarnaast stelt hij vast bij de ontwikkelingshelpers en de projecten met een duurzaamheidstoeslag dat één project niet is goedgekeurd. Gemeenteraadslid Ward Baets wil graag weten waarom?
Schepen Faye Van Impe weet niet over welk dossier het gaat dat niet goedgekeurd werd, ze zal dit navragen en de info bezorgen.
Ze verduidelijkt dat de toelage voor de verenigingen al werd beslist in de gemeenteraad van augustus. Bovendien wordt er in het kader van de werf verenigingen gewerkt aan een compensatiemaatregel voor verenigingen met tekorten, en dat geldt ook voor de mondiale verenigingen.
Raadslid Ward Baets herhaalt dat het gaat over de budgetten voor mondiale samenwerking en binnen deze budgetten zijn sommige activiteiten niet kunnen ontplooid worden, vandaar de vraag om dit toch te herbekijken.
Schepen Faye Van Impe geeft aan dat de werkingssubsidies al zijn uitbetaald en die berekening was wel degelijk op basis van een gemiddelde van de afgelopen jaren.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de berekening van de toelagen voor kortverblijf, ontwikkelingshelpers, lokale projecten, NGO's en 11.11.11 voor 2019-2020 voor een totaalbedrag van 111.755,48 EUR.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Hilde Vermeiren Joël Adams Herman Snoeys Ann Fockaert Jos Martens Arnold Wittenberg Maarten Leemans Ans Lochten Ward Baets Marc Van Aperen Tinne Rombouts Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Koen Van Leuven Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Faye Van Impe Jef Vissers Jos Matthé Marcel Verschueren Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de nominale toelage aan de adviesraad Lokale Economie en aan de Agrarische Onderlinge Bedrijfshulp.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Zowel de jaarlijkse toekenning van de bijdrage van 125 EUR als werkingskost aan de adviesraad lokale economie als de jaarlijkse toekenning van 600 EUR in de kosten van de werking van de onderlinge bedrijfshulp voor de landbouw werden vroeger opgenomen in de lijst van nominale toelagen aan verenigingen en organisaties. Dit is dit jaar niet meer het geval.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De jaarlijkse bijdragen in de kosten van de werking van zowel de adviesraad lokale economie als de onderlinge bedrijfshulp aan landbouwers waren in het verleden opgenomen op de lijst van nominale toelagen aan verenigingen en organisaties.
• De subsidieaanvraag van Agrarische bedrijfshulp Minderhout als bijlage bij dit besluit
Argumentatie
Ten gevolge van interne afspraken worden beide nominale bijdragen aan economische spelers uit Hoogstraten ter goedkeuring voorgelegd door de bevoegde dienst, met name de dienst lokale economie.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Voor deze opdracht is budget nodig voor 2020.
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met
actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige economische zaken" met nummer 590-00 en
algemeen rekeningnummer:
64930000 "Algemene werkingssubsidies aan verenigingen"
64920000 "Algemene werkingssubsidies aan bedrijven"
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 0 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 725,00 EUR.
Het bovenvermelde budget is niet voorzien in 2020 en dient verschoven te worden van actie
4/2/4/1 "We ondersteunen de lokale ondernemingen door de uitbouw van een
ondernemingsloket.", beleidsitem : 500-00 "Handel en middenstand" en algemeen
rekeningnummer 61599999 "Overige exploitatiekosten".
Budget: 76.816,00 EUR
Verbruikt: 53.530,64 EUR
Budget nodig voor dit besluit: 725 EUR
Verschuiven naar :
6/15/59/1, beleidsitem: "Overige economische zaken" met algemeen rekeningnummer:
- 64930000 "Algemene werkingssubsidies aan verenigingen" BI 590-00 : 125 EUR=
Toelage aan Adviesraad lokale economie
- 64920000 "Algemene werkingssubsidies aan bedrijven" BI 530-00 : 600 EUR =
Toelage aan de Agrarische Onderlinge Bedrijfshulp
financieel directeur heeft op 26 oktober 2020 een visum verleend.
BESPREKING
Raadslid Tinne Rombouts is tevreden dat deze subsidie hier nog wordt voorgelegd, ze wil graag transparantie hierover en vraagt om de nominale toelagen toch ook te bundelen omdat het zo overzichtelijker is voor de gemeenteraad.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt volgende toelagen goed:
- 125 EUR aan de adviesraad lokale economie als tussenkomst in haar werkingskosten
- 600 EUR aan de onderlinge bedrijfshulp van de regio Minderhout die als enige haar kosten heeft ingediend over het jaar 2019.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Ans Lochten Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Koen Van Leuven Michel Jansen Marc Van Aperen Faye Van Impe Herman Snoeys Arnold Wittenberg Jef Vissers Ilse Verachtert Tinne Rombouts Fons Jacobs Mai Sterkens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Jos Martens Ward Baets Roger Van Aperen Ann Fockaert Piet Van Bavel Joël Adams Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake eenrichtingsverkeer Vaalmoer.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In de mobiliteitsraad van 21 september 2020 is volgende vraag van een inwoner van Vaalmoer gekomen: of er éénrichtingsverkeer ingesteld kan worden voor voertuigen (zoals aangegeven op het plan in bijlage), fietsers kunnen wel nog in 2 richtingen rijden.
Dit is positief onthaald door de mobiliteitsraad, en de verkeersconsulente heeft een signalisatieplan opgemaakt, samen met het nodige politiereglement.
Juridische grond
• Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
• Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
• Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
• Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
• Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
• Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
• Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
• Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
• Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Fons Jacobs oppert dat er in de fractie Anders gevraagd werd waarom men gekozen heeft voor deze route en waarom niet juist andersom? Wat heeft de aanleiding gegeven om deze beslissing te nemen? En daarbij rijst ook de vraag of er hierop voldoende controle zal zijn?
Schepen Michel Jansen legt uit dat dit er gekomen is op voorstel van de bewoners zelf, dit is voorgelegd op de verkeersraad die hiermee akkoord kon gaan. Voor wat betreft handhaving treedt de schepen bij dat er inderdaad nog heel wat werk is.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake en dit als volgt:
Vaalmoer en Terbeeksestraat gedeeltelijk enkelrichting te maken en dit te signaleren aan de hand van volgende verkeerssignalisatie:
Plaatsing verkeersbord F19 ter hoogte van:
-Kruising Terbeeksestraat x Terbeeksestraat
-Kruising Terbeeksestraat x Vaalmoer
-Kruising Vaalmoer x Vaalmoer
Plaatsing verkeersbord C1 ter hoogte van:
-Kruising Vaalmoer x Terbeeksestraat
-Kruising Vaalmoer x Vaalmoer
-Kruising Terbeeksestraat x Vaalmoer
Vorige reglementering wordt opgeheven.
Artikel 2:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 3:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Hilde Vermeiren Marc Van Aperen Piet Van Bavel Jos Matthé Marc Haseldonckx Michel Jansen Ward Baets Tinne Rombouts Ann Fockaert Arnold Wittenberg Jos Martens Ilse Verachtert Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Roger Van Aperen Marcel Verschueren Joël Adams Koen Van Leuven Jef Vissers Katrien Brosens Mai Sterkens Herman Snoeys Ans Lochten Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Maarten Leemans aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van het blijvend politiereglement inzake parkeren Wereldakker in Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 3 december 2018 om parkeerverbodsborden te plaatsen in de straat Wereldakker aan de overzijde van het nieuw aangelegde voetpad in Hoogstraten voor een proefperiode van 10/12/2018 t/m 31/12/2019.
Dit parkeerverbod werd gesignaleerd aan de hand van verkeersborden E3 in combinatie met witte onderborden voorzien van een opwaartse of neerwaartse pijl om het begin en einde van het parkeerverbod aan te duiden.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 05/11/2020 het dossier te agenderen voor de gemeenteraad voor goedkeuring definitief politiereglement.
Juridische grond
•Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
•Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
•Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
•Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
•Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
•Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
•Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
•Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
•Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
•Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het definitief politiereglement.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Dimitri Van Pelt begrijpt dat men wil proberen om de straat te vrijwaren van auto’s en dus van overlast bij het begin en einde van de schooltijden. Het is immers een straat die aansluit op een voet- en fietspad waarvan veel scholieren gebruikmaken. Bovendien is er een mogelijkheid om elders te parkeren of de kinderen op te halen. Echter door deze regeling, namelijk een parkeerverbod aan 1 zijde van de weg, wordt dit probleem niet opgelost. Het raadslid vreest zelfs voor een verergering, zeker tijdens de geplande werken voor de gymhal. Dit probleem los je volgens gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt enkel op door een algemeen parkeer- en stilstandverbod in te stellen in de gehele straat en hierop te handhaven, eventueel met een tijdslotbeperking. Als de mogelijkheid nog steeds bestaat om er te parkeren, zullen ouders toch nog hun kind daar proberen op te halen, je kan immers met wat geluk toch nog parkeren aan de voetpadzijde, met een hoop extra gemanoeuvreer en gevaarlijke situaties tot gevolg. Om die reden zal de fractie Anders dit voorliggende politiereglement niet mee goedkeuren.
Schepen Michel Jansen licht toe dat de bewoners van de Wereldakker al langer vragende partij waren voor een voetpad, dit is er ook gekomen door het creëren van de toegankelijke wandeling. Op de stoep mag er volgens de schepen sowieso niet geparkeerd worden. Dit gaat volgens schepen Michel Jansen opnieuw over attitude, er zal geleerd moeten worden dat er niet altijd vlakbij hoeft geparkeerd te worden. Handhaving is inderdaad ook weer cruciaal. De schepen besluit dat een volledig parkeerverbod daar voor de bewoners niet haalbaar is.
Raadslid Dimitri verduidelijkt dat er langs de stoepkant wel nog altijd kan geparkeerd worden, daarom pleit hij ook voor een totaal parkeerverbod.
De fractie Anders gaat niet akkoord.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het definitief politiereglement inzake parkeerbeleid in Wereldakker, aan de overzijde van het nieuw aangelegde voetpad in Hoogstraten en dit als volgt:
Parkeerverbod te signaleren aan de hand van verkeersborden E3 in combinatie met witte onderborden voorzien van een opwaartse of neerwaartse pijl om het begin en einde van het parkeerverbod aan te duiden.
Artikel 2:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 3:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Ann Fockaert Koen Van Leuven Dimitri Van Pelt Marc Van Aperen Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Jos Matthé Faye Van Impe Ans Lochten Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Fons Jacobs Marc Haseldonckx Jos Martens Joël Adams Herman Snoeys Tinne Rombouts Katrien Brosens Maarten Leemans Jef Vissers Hilde Vermeiren Ilse Verachtert Arnold Wittenberg Michel Jansen aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuring van de intrekking van het besluit van de gemeenteraad van 27 augustus 2018 tot definitieve vaststelling RUP Transportzone Meer'.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Bij besluit van de gemeenteraad van de stad Hoogstraten van 27 augustus 2018 werd het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Transportzone Meer” definitief vastgesteld.
Met het RUP werd beoogd om de ruimtelijke visie die eerder uitgewerkt werd in een masterplan voor het bedrijventerrein juridisch te verankeren. Het masterplan bood een antwoord op een aantal zaken die binnen het bedrijventerrein speelden:
– Er was soms onduidelijkheid over welke bedrijfsactiviteiten en/of –infrastructuur er precies in de transportzone toegestaan zijn. Dit kwam door de enigszins gedateerde omschrijving van de geldende gewestplanbestemmingen. Door deze onduidelijkheden haakten investeerders soms af, wat nefast is voor een zone die te kampen heeft met een vrij grote leegstand. Het was nodig om de bestemming van de transportzone duidelijker te omschrijven, te actualiseren en af te stemmen op de huidige situatie in de sector van transport, distributie en logistiek.
– De transportzone kent in de huidige toestand een weinig attractieve uitstraling. Op sommige plaatsen laat het bedrijventerrein zelfs een verloederde indruk na. Om de beeldkwaliteit te verhogen, zijn er in het masterplan duidelijke richtlijnen uitgewerkt om de inrichting van het bedrijventerrein in goede banen te leiden.
– In het masterplan werd ook een visie uitgewerkt om de verspreide wildgroei aan tankstations en andere complementaire activiteiten tegen te gaan. De stad wenst deze functies te bundelen in een specifiek daartoe voorziene zone.
– Tot slot wenst de stad ook een goede afstemming te faciliteren tussen de transportzone en het nog te ontwikkelen Business Centre Treeport op Nederlands grondgebied net ten noorden van de landsgrens. De mogelijkheden die in de transportzone geboden worden, moeten een kwaliteitsvolle aansluiting mogelijk maken, zowel qua ruimtelijke inrichting als naar functionele invulling van de zone.
De Vlaamse overheid verleende aan de stad Hoogstraten delegatie van de planningsbevoegdheid voor de opmaak van dit RUP.
Deze doelstellingen uit het Masterplan werden met het RUP in een verordenende plan met stedenbouwkundige voorschriften omgezet.
Na voorlopige vaststelling op 18 december 2017 werden in het kader van het openbaar onderzoek verschillende bezwaren ingediend, o.a. van enkele op het terrein aanwezige tankstations.
Tegen de definitieve vaststelling van het RUP door de gemeenteraad op 27 augustus 2018 werden verschillende procedures bij de Raad van State ingesteld:
1)Verzoekschrift tot vernietiging ingediend door de NV G&V Servicestations en de NV G&V Invest en door de stad ontvangen op 11 januari 2019. Deze procedure is thans bij de Raad hangende en aldaar gekend onder het rolnummer G/A 226.934/X - 17395.
Een memorie van antwoord vanuit de stad werd verzonden op 8 maart 2019.
2)Verzoekschrift tot vernietiging ingediend door de Vereniging Kantorencomplex Transportzone Meer en ontvangen door de stad op 3 januari 2019. Deze procedure is thans bij de Raad hangende en aldaar gekend onder het rolnummer G/A 226.889/X - 17389.
Een memorie van antwoord vanuit de stad werd verzonden op 3 maart 2019.
3)Verzoekschrift tot vernietiging ingediend door de BVBA VSS Truckstop Meer en de NV Immo Meer en bij de stad ontvangen op 10 januari 2019. Deze procedure is thans bij de Raad hangende en aldaar gekend onder het rolnummer G/A 226.924/X - 17394.
Een memorie van antwoord vanuit de stad werd verzonden op 3 maart 2019.
4)Verzoekschrift tot nietigverklaring met vordering tot schorsing ingediend door AS 24 en door de stad ontvangen op 19 december 2018. Deze procedure is thans bij de Raad hangende en aldaar gekend onder het rolnummer G/A 226.909 / X – 17392.
Een nota met opmerkingen vanuit de stad werd verzonden op 3 januari 2019.
Op 23 mei 2019 werd afstand van het verzoek tot schorsing gedaan. Bij arrest van 14 juni 2019 met nr. 244.799 heeft de Raad van State hiervan akte genomen.
Verzoek tot voortzetting van de rechtspleging werd op 20 juni 2019 ingediend bij de Raad van State.
Een memorie van antwoord vanuit de stad werd verzonden op 8 augustus 2019.
Op 30 juni 2020 werd het verslag van het auditoraat inzake de nietigverklaring dd. 26 mei 2020, ter kennis gesteld aan de stad.
Een laatste memorie van antwoord vanuit de stad werd verzonden op 24 juli 2020.
De auditeur van de Raad van State adviseert in zijn verslag van 26 mei 2020 om de bestreden besluiten (het gemeenteraadsbesluit d.d. 27 augustus 2018 en het besluit van de dienst MER d.d. 3 augustus 2017) te vernietigen. De auditeur acht drie aangehaalde middelen/middelonderdelen gegrond om volgende redenen:
• De auditeur is van oordeel dat de plannende overheid onzorgvuldig heeft gehandeld door een plan vast te stellen dat steunt op een mer-screening waarin de mogelijk cumulatieve effecten met andere planinitiatieven niet werden onderzocht.
• De auditeur is van oordeel dat indien een plannende overheid zelf, niet alleen in de toelichtingsnota maar ook in de stedenbouwkundige voorschriften melding maakt van (mogelijks) 'negatieve effecten op de waterkwaliteit', dit aangeeft dat de plannende overheid dit aspect als een relevant punt op vlak van de milieubeoordeling aanmerkt. Het getuigt dan ook niet van een zorgvuldig handelen wanneer de plannende overheid vervolgens het niet aan een mer-screening onderworpen 'aanvullend kader' niet meer onderwerpt aan een screening die vervolgens aan de dienst Mer wordt voorgelegd.
• De auditeur is van oordeel dat, door het RUP niet te onderbouwen met concrete (cijfer)gegevens, er niet voldaan werd aan de bijzonder motiveringsplicht waaraan de plannende overheid moet voldoen ingevolge de dienstenrichtlijn.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, meer specifiek artikelen 2.2.18. ev.
• Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, meer specifiek artikelen 4.2.3. en 4.2.6.
• Richtlijn 2006/123/EG van 12 december 2006 betreffende de diensten op de interne markt, meer specifiek artikel 15.
Argumentatie
Overwegende dat tegen de definitieve vaststelling van het RUP Transportzone verschillende verzoeken tot vernietiging werden ingediend bij de Raad van State.
Overwegende dat deze verzoeken tot vernietiging verschillende middelen gemeen hadden, onder meer een schending van het DABM (Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid) en een schending van de Europese Dienstenrichtlijn (Richtlijn 2006/123/EG van 12 december 2006 betreffende de diensten op de interne markt).
Overwegende dat de auditeur van de Raad van State in zijn verslag waarin hij drie aangehaalde middelen nader onderzoekt, deze gegrond acht.
Overwegende dat besloten dient te worden dat het RUP Transportzone Meer behept is met een wettigheidsgebrek. Meer bepaald houdt het RUP een schending in van het DABM en van de Europese Dienstenrichtlijn.
Overwegende dat het om deze reden aangewezen is het RUP Transportzone Meer in te trekken.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen wil graag dit dossier inleiden, dit is geen gemakkelijk dossier geweest waar de afgelopen maanden veel werk in gestoken is en waar de burgemeester nachten van wakker heeft gelegen. In augustus 2018 werd het RUP van de transportzone Meer goedgekeurd om de transportzone klaar te maken voor de toekomst en mogelijkheden te bieden voor duurzame en innovatieve ondernemingen in de logistieke sector. De auditeur van de Raad van State gaf negatief advies over dit RUP op vraag en klachten van verschillende stakeholders. We kiezen er voor om de uitspraak van de Raad van State niet af te wachten, maar pro-actief het RUP in te trekken om zo de snelheid er in te houden en onmiddellijk te starten met een nieuw RUP. Bedoeling is om een nieuwe doorstart te maken dat vanuit dezelfde uitgangspunten zal vertrekken en gebaseerd is op het masterplan voor de transportzone. In 2018 heeft IOK de onteigeningsmachtiging gekregen om het toenmalige douaneterrein en douanegebouw te verwerven. De realisatie van het Business Center Treeport en een energiehub waarmee de stad de aantrekkelijkheid van de transportzone wilde vergroten en tegelijk duidelijk maken welke bedrijfsactiviteiten op de transportzone waren toegelaten. Diverse ondernemingen op de transportzone hebben bezwaar aangetekend tegen dit RUP, waarbij nu dus de keuze is gemaakt om het RUP pro-actief in te trekken.
Schepen Michel Jansen vult aan dat er in dit project evenveel overleg is gepleegd dan in alle andere projecten samen. Dit is een moeilijk traject geweest, bedoeling is om de overdrukzone uit te breiden. Er blijken heel wat problemen zowel op het op het vlak van mobiliteit maar ook op het gebied van vergunningen. Als het RUP wordt ingetrokken en er wordt onmiddellijk gestart met een nieuw RUP dan is er nog altijd de mogelijkheid om bij vergunningen de geest van dit RUP toe te passen. De transportzone is momenteel weinig attractief en ziet er een beetje verloederd uit. De stad wil de functie van tanken bundelen in een specifieke zone, maar wel ruimer dan in het huidige RUP.
Schepen Katrien Brosens vult aan en bevestigt dat het een intens overlegproject is geweest, we kunnen een snelle doorstart maken door een nieuw RUP op te maken waarmee we de aantrekkelijk uitstraling van de transportzone kunnen verhogen, maar ook de economische activiteiten nieuw leven inblazen die de werkgelegenheid in de grensregio ten goede zal komen.
Gemeenteraadslid Fons Jacobs stelt zich vooraf toch de vraag of IOK hier bij de opmaak van dit RUP zijn taak wel naar behoren heeft uitgevoerd? De auditeur heeft drie zwaarwegende argumenten om een negatief advies voor te stellen aan de Raad van State, waar een viertal juridische procedures werden ingeleid. Samengevat komt het er op neer dat de MER-screening niet matcht met andere planinitiatieven; dat de negatieve gevolgen op de waterkwaliteit niet verder worden onderzocht; en dat het RUP onvoldoende met cijfergegevens werd onderbouwd.
En dus nu terug naar af, concludeert raadslid Fons Jacobs. Het raadslid wil weten of er in de periode tussen de goedkeuring van dit RUP en nu bepaalde vergunningen werden geweigerd op basis van dit RUP? Wat gebeurt daar nu mee? Welke gevolgen heeft deze beslissing op de ontwikkeling van Treeport? Hoe ver staat het daar mee? Aangezien het RUP onwettelijk is, kan de fractie Anders niet anders dan deze intrekking mee goed te keuren. Maar raadslid Fons Jacobs spreekt wel de hoop uit dat dit soort fratsen in de toekomst kunnen vermeden worden. Het is volgens hem mogelijk ook een wake-up call om de samenwerking met IOK in zijn geheel nog eens te bekijken.
Schepen Michel Jansen ontkent dat we hiermee terug naar af gaan. Integendeel, hier ligt een goede basis om en een doorstart te maken met een nieuw RUP.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts bedankt voor de uitgebreide toelichting. Het verslag van de auditeur waar opmerkingen in staan, dwingt de stad tot een keuze. Ofwel wordt dit juridisch aangevochten, ofwel wordt er een nieuw RUP opgemaakt dat een antwoord biedt op de opmerkingen die geformuleerd werden. Raadslid Tinne Rombouts kan akkoord gaan met de keuze die hier gemaakt wordt, als er ook een engagement is om de oorspronkelijke uitgangspunten blijvend voorop te stellen. Volgens het raadslid mogen we fier zijn als we dit goed kunnen afronden, het gaat hier om pionierswerk waarbij ingezet wordt op de revitalisering van een bedrijventerrein met daarbij een herorganisatie van bestaande bedrijven. Dit is een moeilijke oefening waarbij we als overheid niet de juiste instrumenten in handen hebben. Ook het aspect van de mobiliteit, de sanitaire voorzieningen en de organisatie van de tankstations moet bekeken worden zodat de beeldkwaliteit en beleving op het terrein kunnen verhogen. Dit bestuur blijft achter het masterplan staan en daar is gemeenteraadslid Tinne Rombouts blij mee. Ze begrijpt dat er een kleine uitbreiding voor de overdrukzone wordt voorzien, maar dat de andere aspecten gaan behouden blijven. Ze roept op om de huidige vergunningsaanvragen ook af te handelen aan de hand van het masterplan.
Schepen Michel Jansen bevestigt dat de vergunningen inderdaad zullen afgehandeld worden op basis van het masterplan.
Schepen Katrien Brosens vult aan dat ze vindt dat er niet met de vinger moet gewezen worden naar IOK. Ze zijn ook volop mee betrokken in de zoektocht naar oplossingen en hebben al heel wat hulp geboden. Aan alle betrokken partijen die interesse hebben om vergunningen in te dienen is ook duidelijk meegegeven dat die in de geest van het masterplan zullen beoordeeld worden. De ontwikkeling van Treeport op Nederlands grondgebied is goed bezig. Ze willen ook graag in België starten maar daarvoor moeten ze eerst grond verwerven van IOK die hier door de aangespannen rechtszaken eerst wat terughoudend in was.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig artikel:
Het besluit van 27 augustus 2018 tot definitieve vaststelling van het RUP “Transportzone Meer” wordt ingetrokken.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Herman Snoeys Hilde Vermeiren Joël Adams Tinne Rombouts Ans Lochten Roger Van Aperen Ward Baets Ann Fockaert Michel Jansen Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Katrien Brosens Jos Martens Jos Matthé Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Koen Van Leuven Marcel Verschueren Mai Sterkens Piet Van Bavel Jef Vissers Fons Jacobs Maarten Leemans Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van de samenwerking met IOK plangroep voor de begeleiding van fase 2 van het Beleidsplan Ruimte Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 25 juni 2018 besliste de gemeenteraad de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Hoogstraten op te starten.
Op 28 maart 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen een aanvraag in te dienen voor de subsidie van pilootprojecten voor de doorvertaling van de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. De minister besliste op 17 mei 2019 een subsidie van 60.000,00 EUR toe te kennen aan de stad Hoogstraten voor het pilootproject BRV "Traject beleidsplan Ruimte Hoogstraten" voor een subsidieperiode van 18 maanden.
Op 11 juni 2020 verleende het college van burgemeester en schepenen goedkeuring over het basisconcept strategische visie Beleidsplan Ruimte Hoogstraten en maakte tevens een selectie van beleidskaders voor verdere uitwerking.
Op 24 september 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen een aanvraag in te dienen voor de subsidie van pilootprojecten voor de doorvertaling van de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Deze subsidie zou de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Hoogstraten extra middelen kunnen geven om de uitwerking van de beleidskaders te ondersteunen, meer specifiek de ontwikkeling van een lokale strategie om groenblauwe netwerken te realiseren. Het besluit van de minister is heden nog niet gekend.
Juridische grond
•Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
•Artikel 30 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
•Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Argumentatie
Om tot het Beleidsplan Ruimte Hoogstraten te komen, wenst het stadsbestuur het traject in verschillende stappen vorm te geven.
Fase 1 tot 3 zijn opbouwende fasen tot conceptnota Beleidsplan Ruimte Hoogstraten.
Fase 4 tot 5 maken deel uit van de officiële procedure beleidsplannen conform de regelgeving.
Fase 1 leverde een basisconcept strategische visie Beleidsplan Ruimte Hoogstraten op, en maakte tevens een selectie van beleidskaders voor verdere uitwerking.
Voor Fase 2 rekenen we een looptijd tot eind 2021 en zal gewerkt worden op volgende resultaten:
- ontwerp strategische visie
- inhoudelijke voorbereiding van 3 beleidskaders.
Voor deze taak wenst Hoogstraten beroep te doen op inhouse-ondersteuning door IOK plangroep. Aangezien IOK de voorgaande fase heeft begeleid, en ook inhoudelijk werk heeft geleverd voor de subsidiedossiers, en ook betrokken is bij andere ruimtelijke onderzoeken in Hoogstraten, en dus al is ingewerkt in de specifieke situatie in Hoogstraten, is het aangewezen om IOK voor deze opdracht in te schakelen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We ontwikkelen een Beleidsplan Ruimte voor Hoogstraten" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/1/1/1, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 61319999 Andere erelonen en vergoedingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 26.000,00 EUR in 2020 en 26.000,00 EUR in 2021 en 26.000,00 EUR in 2022.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 97.155,16 EUR.
Budget dient voorzien te worden in eerstvolgende aanpassing MJP : 112.000,00 EUR in 2021 en 26.000,00 EUR in 2022.
De financieel directeur heeft op 28/10/2020 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Maarten Leemans stelt zich vooraf de vraag of het wel verstandig is, rekening houdende met het vorige dossier, om voor zo’n belangrijk beleidsplan opnieuw in zee te gaan met IOK. De belangrijkste vraag die hier voorligt is: waar wil het bestuur naar toe met onze stad? In het werkdocument strategische doelstellingen wordt verwezen naar 2050, maar er zou toch een duidelijk uitgangspunt, een duidelijke visie moeten zijn waar we met Hoogstraten naar toe willen gaan op ruimtelijk gebied op korte termijn. In het huidige tempo van bebouwing (+ 37 % in de laatste 20 jaar) is er in 2050 niets meer over om beleid over te voeren. Om nu opnieuw de huidige situatie te gaan analyseren kan voor raadslid Maarten Leemans enkel als er in tussentijd een verkavelingsstop komt, een vergunningenstop voor appartementen, een stop op inname openbare ruimte, enz. Anders heeft de opmaak van dit plan geen enkele waarde. Andere gemeenten hebben het gedurfd om een moratorium af te kondigen: een verkavelingsstop in Schilde, een bouwstop voor appartementen in Lille, een vergunningenstop voor megastallen in Wuustwezel, ... het zijn slechts enkele voorbeelden van gemeenten in de omgeving. Het is vooreerst duidelijk dat de voorgestelde procesnota een standaarddocument is, copy paste van andere gemeenten. In het werkdocument “Traject beleidsplan ruimte Hoogstraten – naar een strategische visie” worden man en paard genoemd, o.a wat de landbouw betreft (ruimtegebruik, milieuaspecten, dalende vleesconsumptie,…), de klimaatdoelstellingen, energietransitie, … Het ruimtebeslag in Hoogstraten bedraagt 26 %, wat uitermate hoog is voor een landelijke gemeente, en dit zowel door de landbouw als de vele woonprojecten die tot een erg verspreid woningaanbod hebben geleid, wat dan weer bijkomend kosten met zich meebrengt op gebied van dienstverlening, mobiliteit,.. En het moet gezegd, de ruimtelijke doelstellingen ogen goed, maar om dan vast te stellen dat Hoogstraten de ambitie heeft om tegen 2040 het ruimtebeslag terug te dringen, dan breekt raadslid Maarten Leemans zijn klomp. Dat betekent nog twintig jaar: ga jullie gang maar, ontwikkelaars! Er worden heel wat mogelijke acties benoemd, maar die zijn erg weinig concreet. Je valt van je stoel dat bvb de opmaak van een mobiliteitsplan wel eens een mogelijke actie kan zijn, dat lijkt ons iets te precair om enkel als ‘mogelijk’ te worden bestempeld… De fractie Anders denkt dat het tijd is voor daden en vraagt dan ook om te starten met enkele zeer korte termijnacties. Eén van die acties zou kunnen zijn om voorlopig geen vergunningen meer toe te kennen aan projecten die open ruimte in beslag nemen. Een moratorium hier is van fundamenteel belang. We hebben ons teveel jaren laten leiden door ontwikkelaars, makelaars, projectfirma’s,… die ons steeds een stap voor waren of die we steeds een stap voorsprong gaven met als uiteindelijk resultaat een congestie op alle gebied met een zwaar ruimtebeslag. Het wordt nu tijd om als bestuur zelf het heft in handen te nemen. We hebben een zeer ruime en bekwame dienst ruimtelijke ordening met heel wat hooggekwalificeerd personeel die het bestuur moet kunnen adviseren om resoluut een andere weg in te slaan. In het beleidsplan gaat het over ruimte, wonen, economie,... maar merken we dat een aantal belangrijke punten ontbreken: we lezen heel weinig over dienstverlening, scholen, kinderopvang, medische voorzieningen, ... Wat betreft het voorstel van beslissing om voor de begeleiding van dit traject verder beroep te doen op inhouse-ondersteuning door IOK plangroep, gaat de fractie Anders zich onthouden.
Gemeenteraadslid Ward Baets kan zich akkoord verklaren met de inhoudelijk invulling van de verschillende documenten. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan gaat al een tijdje mee, het is dus belangrijk dat dit vervangen wordt door een actueel document. Het raadslid meent dat hiervoor beter de commissie ruimtelijke ordening bij elkaar was geroepen om deze documenten te bekijken en ook de experten mee aan tafel te zetten. Dit had de nodige verduidelijking kunnen geven. Daarnaast had ook de GECORO betrokken kunnen worden.
Voor schepen Michel Jansen is het duidelijk dat de beste stuurlui weer aan wal staan, maar hij wil graag al deze stuurlui mee aan boord nemen. In dit dossier wordt de goedkeuring gevraagd om IOK mee aan boord te nemen zodat wij de beleidslijnen kunnen uiteenzetten. We gaan samen moeten bepalen waar we met Hoogstraten naartoe willen. Willen we dat de woningen onbetaalbaar worden voor onze eigen kinderen en kleinkinderen? De schepen bevestigt dat er uiteraard zal samen gezeten worden met de commissie ruimtelijke ordening, maar ook de GECORO en de mobiliteitsraad spelen hierin een rol. Echter wat er vandaag voorligt is de goedkeuring om IOK aan boord te halen. Een kleinere footprint, meer groen, meer water, minder verharding, … dit zijn principes van waar we willen vertrekken. De commissie en de GECORO zullen hierbij betrokken worden maar dit zal volgend jaar gebeuren.
Raadslid Ward Baets herhaalt zijn oproep om dit toch vooraf te bespreken. De strategische visie na het afsluiten van een eerste fase, daar had hij toch graag wat toelichting over gekregen.
Raadslid Fons Jacobs heeft respect voor schepen Michel Jansen, voor zijn inzet en betrokkenheid maar hij deelt ook de bezorgdheid over waar Hoogstraten naar toe gaat. Daarom kan hij ook begrip opbrengen voor de vraag van raadslid Ward Baets. Hij roept op tot snelheid en om nu alvast een aantal zaken af te remmen en op een aantal aspecten in te grijpen.
Burgemeester Marc Van Aperen verduidelijkt dat het huidig bestuur niet zomaar mee gaat in alle vergunningsaanvragen, maar tegelijk stelt hij vast dat als er geen juridische basis voor is de beslissingen van het college vaak door de hogere overheid wordt 'overruled'.
De fractie Anders zal zich onthouden omdat er hier opnieuw IOK wordt ingeschakeld.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Enig artikel:
De gemeenteraad besluit om voor de begeleiding in fase 2 van het Beleidsplan Ruimte Hoogstraten een beroep te doen op inhouse-ondersteuning door IOK plangroep.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Ann Tilburgs Michel Jansen Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren van het tracé van de weg en vaststellen van de weguitrusting en nutsvoorzieningen, gelegen Heilig Bloedstraat 2 - 2320 Hoogstraten.
Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.
Reden: Schepen Michel Jansen wil dit dossier terug intrekken omdat er een aantal technische zaken moeten worden uitgeklaard.
Raadslid Fons Jacobs roept op om voordat dit dossier wordt teruggebracht eerst de werkgroep trage wegen te informeren en hun advies te vragen over dit dossier.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Faye Van Impe Koen Van Leuven Ans Lochten Marc Van Aperen Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Ann Fockaert Katrien Brosens Jef Vissers Jos Martens Herman Snoeys Michel Jansen Jos Matthé Hilde Vermeiren Joël Adams Tinne Rombouts Mai Sterkens Ilse Verachtert Ward Baets Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Fons Jacobs aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuring van de retributie op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
• Beslissing van de gemeenteraad van 17/11/2003 houdende de beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer voor de activiteiten inzake afvalbeheer.
• Beslissing van de gemeenteraad van 13/12/2010 houdende de beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer voor het recyclagepark
• Dit reglement vervangt het reglement van 16/12/2019.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (Materialendecreet), in het bijzonder artikel 26.
• Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (VLAREMA), in het bijzonder art. 5.1.1 e.v.
• Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We stimuleren afvalvoorkoming en -sortering" van het meerjarenplan, met
actienummer: 1/4/2/1.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Ward Baets stelt vast dat er hier beduidende aanpassingen van de tarieven voorliggen, zo stijgt het grof vuil naar 0.24 EUR en diverse andere naar 0.10 EUR. Deze vloeien voort uit de berekening van IOK voor nieuwe tarieven waarbij er een beter rendement wordt behaald en de rendabiliteit van het containerpark kan verhoogd worden. De vrijstellingen vallen bovendien weg. Deze tariefverhoging en het wegvallen van de vrijstellingen werkt volgens raadslid Ward Baets sluikstorten in de hand. Daarnaast heeft Hoogstraten de ambitie om een asbestvrije gemeente te zijn, dan is een verhoging van het tarief asbest toch geen goed idee. Het raadslid wil ook weten wat het plan is met de landbouwfolie, dat is niet duidelijk.
Gemeenteraadslid Maarten Leemans vindt de harmonisatie van de tarieven tussen de verschillende gemeenten een goede stap, maar de gemeenten blijven echter vrij om daarin mee te gaan. Het verschil met andere intercommunales blijft volgens het raadslid echter wel groot. Hij heeft wel enkele vragen en opmerkingen:
● IOK en de burgemeestersconvenant spreekt regelmatig over circulaire economie, maar daar zien we in het beheer nog niet veel van terug: het is bvb. duurder om grotere hoeveelheden EPS gescheiden in te leveren, dan ze bij het grofvuil te deponeren, hoewel deze als grondstof perfect te hergebruiken is. Ook zo voor bijvoorbeeld glas- en steenwol dat zelfs niet gescheiden kan worden aangeleverd.
● Al meermaals riepen we op om de vrijstelling bij asbest van 200 kg aan te passen. We blijven deze oproep herhalen. Vlaanderen moet tegen 2040 asbestvrij zijn, de enige manier om dit op een correcte wijze te realiseren is door dit te organiseren en te zorgen dat het asbest op de juiste manier en gratis kan worden aangeleverd op de containerparken of door verlaagd tarief voor thuisophaling.
● De vaste kost per adres blijft 54 EUR per jaar. Een gezin dat goed sorteert betaalt veel meer aan vaste kost dan aan de reële afvalkost. Voor ons is het niet meer dan logisch om de vaste kost laag te houden of te schrappen en de prijs voor betalende fracties te verhogen. Zodat zij die weinig afval produceren, worden beloond en de vervuiler effectief betaalt.
● Vroeger stonden op het containerpark kledingcontainers van de Kringwinkel, deze zijn vervangen door containers van een private speler. Wat is hiervoor de reden?
● De voorbije legislatuur was er toch wel wat protest tegen het wegvallen van enkele vrijstellingen in 2013 en dit werd gezien als een belastingsverhoging, we moeten nu vaststellen dat er nog enkele extra vrijstellingen wegvallen.
Schepen Roger Van Aperen zal zijn repliek gebundeld doen, voor de agendapunten 26 en 27 samen.
BESLUIT
Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Enig artikel:
De "Retributie op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten" als volgt goed te keuren:
Retributie op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten
Artikel 1. Belastbaar voorwerp en definities
Met ingang van 1 januari 2021 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten.
Op de afvalstoffen vermeld in dit reglement zijn de definities van het Materialendecreet, het VLAREMA, het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval en het huishoudelijk reglement van het recyclagepark van toepassing.
Artikel 2. Retributieplichtigen
De retributie is hoofdelijk verschuldigd door de persoon die de afvalstoffen, vermeld in artikelen 3, 4 en 5 aanlevert op het recyclagepark, of de producten, vermeld in artikelen 6 en 7, overhandigd krijgt.
Artikel 3. Kilogramtarieven
| Tarief |
grof vuil en huisvuil | 0,24 EUR per kilogram |
hechtgebonden asbestcement (> 200 kg per gezin per jaar) | |
cellenbeton, kalk, gips | 0,15 EUR per kilogram |
hout C | |
roofing | |
land- en tuinbouwfolies en gelijkwaardige plasticfolies | |
groenafval (excl. snoeihout):
| 0,10 EUR per kilogram |
hout A & B | |
vlak glas | |
harde kunststoffen | |
steen- en betonpuin | 0,02 EUR per kilogram |
hechtgebonden asbestcement (≤ 200 kg per gezin per jaar) | 0,00 EUR per kilogram |
snoeihout | |
bladeren en boomvruchten (van oktober tot december) |
De kilogramtarieven worden jaarlijks geïndexeerd zoals bepaald in artikel 8.
Er wordt steeds minstens 10 kg aangerekend per weegcyclus.
Ongesorteerde leveringen dienen betaald te worden tegen het tarief van de duurst aangeleverde afvalsoort.
Artikel 4. Volumetarieven
| Tarief |
piepschuim (< 60 liter) | 0,00 EUR |
piepschuim (60-200 liter) | 1,00 EUR |
piepschuim (> 200 liter) | 6,50 EUR |
Artikel 5. Tarief per stuk
| Tarief |
Professioneel AEEA (enkel afkomstig van het particuliere circuit) | 25,00 EUR per stuk |
Artikel 6. Producten
| Tarief |
Biodegradeerbare zakken voor inzameling gft:
| 6,00 EUR per rol |
Papieren zakken voor inzameling gft: pakket van 80 zakken van 8 liter | 6,00 EUR per pakket |
Gemengde plastic: rol van 12 zakken van 60 liter | 3,00 EUR per rol |
PMD-zak: rol van 24 zakken van 60 liter | 3,60 EUR per rol |
PMD-zak: rol van 10 zakken van 120 liter | 1,50 EUR per rol |
P+MD-zak: rol van 24 zakken van 60 liter | 3,60 EUR per rol |
P+MD-zak: rol van 10 zakken van 120 liter | 1,50 EUR per rol |
Fijne compost: zak van 40 liter | 4,00 EUR per zak |
Gewone compost: zak van 40 liter | 2,00 EUR per zak |
Potgrond: zak van 50 liter | 4,00 EUR per zak |
Compostbak | 30,00 EUR per stuk |
Compostvat (incl. verluchtingstok) | 25,00 EUR per stuk |
Verluchtingstok | 5,00 EUR per stuk |
Ophaling grof vuil aan huis (max. volume 2 m³) | 25,00 EUR per ophaling |
Artikel 7. Toegangskaart
Personen met een tweede woning, bedrijven en/of verenigingen in de gemeente/stad kunnen een toegangskaart voor het recyclagepark bekomen tegen betaling van 45,00 EUR. De toegangskaart is geldig voor de periode van 1 jaar startende vanaf de aankoopdatum.
Voor de vervanging van een beschadigde of verloren toegangskaart voor het recyclagepark, wordt een bedrag gevraagd van 10,00 EUR. De vervangingskost is niet verschuldigd wanneer de houder van de toegangskaart het bewijs levert dat het verlies of de beschadiging niet werd veroorzaakt door zijn nalatigheid.
Artikel 8. Indexering
De kilogramtarieven worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van de evolutie van de consumptieprijsindex.
De tarieven worden vermenigvuldigd met een factor:
Het zo verkregen getal wordt naar beneden afgerond op 2 cijfers na de komma.
De kilogramtarieven worden enkel geïndexeerd indien een even tarief na afronding op 2 cijfers na de komma bereikt wordt.
Artikel 9. Wijze van inning
Op het recyclagepark wordt de retributie vereffend door betaling volgens de procedure vastgesteld in het huishoudelijk reglement van het recyclagepark.
Voor de verkoop van producten elders dan op het recyclagepark wordt de retributie vereffend volgens de betalingsprocedure die van toepassing is op het verkooppunt.
Een betalingsbewijs wordt afgeleverd.
Artikel 10. Openbaar onderzoek
Indien geen bezwaren worden ingediend gedurende het openbaar onderzoek, wordt dit reglement als definitief aanzien en overgemaakt aan de hogere overheid.
Artikel 11. Kennisgeving
Een afschrift van dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IOK Afvalbeheer en OVAM.
Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joke Verschueren Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Ans Lochten Faye Van Impe Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Maarten Leemans Katrien Brosens Jos Matthé Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Marc Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Marcel Verschueren Katrien Brosens Ann Fockaert Michel Jansen Jos Martens Jef Vissers Ans Lochten Roger Van Aperen Koen Van Leuven Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Marc Haseldonckx Mai Sterkens Ward Baets Jos Matthé Tinne Rombouts Joël Adams Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Goedkeuren belasting op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het DIFTAR-systeem.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
• Beslissing van de gemeenteraad van 17/11/2003 houdende de beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer voor de activiteiten inzake afvalbeheer, zoals verwoord in artikel 4 van de statuten van IOK Afvalbeheer.
• De beslissing van de gemeenteraad van 27/09/2004 houdende participatie in het DIFTAR-project van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
• De financiële toestand van de stad Hoogstraten.
• Dit reglement vervangt het reglement van 16/12/2019.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
• Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (Materialendecreet), in het bijzonder artikel 26.
• Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (VLAREMA), in het bijzonder art. 5.1.1 e.v.
• Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.
Argumentatie
Het DIFTAR-systeem impliceert dat huisvuil aangeboden moet worden in daartoe voorziene grijze container met elektronische gegevensdrager, waarbij het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd. Bij grote(re) appartementsgebouwen en gebouwencomplexen geniet echter de collectieve inzameling aan de hand van ondergrondse huisvuilcontainer(s) de voorkeur. Zo kan er vermeden worden dat grote aantallen containers op één plaats langs de openbare weg worden aangeboden. In dat geval zal er geen individuele grijze huisvuilcontainer maar een toegangspas uitgereikt worden waarmee er toegang verleend wordt tot de ondergrondse container. Het aangeboden huisvuil wordt niet gewogen maar geregistreerd per volume aan de hand van de toegangspas voor 30 of 60 liter. Dit volume refereert naar de schuifgroottes die in de ondergrondse huisvuilcontainer zijn voorzien. Op basis van de programmatie van de toegangspas gaat de bijhorende schuif open.
Het thuiscomposteren van het gft heeft de voorkeur op de selectieve inzameling. Bijgevolg heeft elke inwoner de keuze tussen gratis thuiscomposteren en betalende huis-aan-huisinzameling van gft. In dit laatste geval dient het gft, analoog als bij huisvuil, aangeboden te worden in daartoe voorziene groene container met elektronische gegevensdrager, waarbij het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd.
Daarnaast worden verschillende afvalstoffen huis-aan-huis, via wijkinzameling of selectief via het recyclagepark ingezameld.
De kosten van inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden verhaald op de aanbieders. Dit gebeurt aan de hand van een vaste en een variabele contantbelasting. De variabele contantbelasting wordt gedifferentieerd in functie van de afvalstof en in functie van het aangeboden gewicht of volume. Hierdoor kan het principe “de vervuiler betaalt” toegepast worden, waarbij prioriteit verleend wordt aan afvalvoorkoming, in tweede instantie hergebruik en tenslotte recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.
Een vaste contantbelasting is verschuldigd voor:
•de gescheiden huis-aan-huisinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
•de wijkinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
•de toegang tot het recyclagepark en de verwerking van niet-betalende afvalstoffen op het recyclagepark;
•de algemene reinheid van de gemeente Hoogstraten.
Voor de ophaling en verwerking van het aangeboden huisvuil en gft is een contantbelasting voor de ingezamelde hoeveelheden afval verschuldigd. De verrekening gebeurt per kilogram of per volume. Bij de vaststelling van de kilogramtarieven wordt er rekening gehouden met de minimum- en maximumtarieven die vastgelegd zijn in het VLAREMA. Deze kunnen jaarlijks geïndexeerd worden.
Aangezien wegen niet mogelijk is bij de ondergrondse huisvuilcontainer, is het kilogramtarief niet van toepassing maar wel een volumetarief op basis van een 30- of 60-liter zak. Deze volumetarieven zijn gebaseerd op het kilogramtarief en worden omgerekend volgens de tabel in bijlage 5.1.4. van het VLAREMA. Deze manier van kostenaanrekening wordt gelijk geacht aan het weegsysteem. De omrekeningstabel stelt dat een huisvuilzak van 60 liter gelijk is aan 7,5 kilogram huisvuil. Een huisvuilzak van 30 liter wordt bijgevolg gelijkgesteld aan 3,75 kilogram huisvuil.
Tot slot zijn er specifieke contantbelastingen voorzien voor:
•de terbeschikkingstelling van gft-containers, grote rolcontainers van 1100 liter, containers, evenementencontainers;
•het gebruik van een slot;
•de vervanging of herstelling van de (onderdelen van een) container of de vervanging van de toegangspas;
•de omruiling van een container.
De kosten voor de inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën.
De fiscale omzendbrief omtrent de toepassing van het principe “de vervuiler betaalt” stelt dat de inzamelings- en verwerkingskosten van het huishoudelijk afval deels gedekt worden door een forfaitaire huisvuilbelasting, deels door de aanrekening van kosten op maat van de vervuiler en deels door een bijpassing uit de algemene middelen van de gemeente.
Het is aan de gemeente om een evenwicht te vinden tussen deze drie financieringsbronnen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We stimuleren afvalvoorkoming en -sortering" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/4/2/1.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Ward Baets wil graag nog een fundamentele opmerking maken over dit voorstel, hij stelt immers vast dat de forfaitaire kost van de groencontainer wordt opgetrokken. Dit is volgens hem tegen het principe van de vervuiler betaalt omdat hier iedereen meer moet betalen. Daarnaast vraagt het raadslid zich af of de ondergrondse container voor papier ook niet gratis kan.
Schepen Roger Van Aperen bundelt zijn repliek voor agendapunt 26 en 27 samen. Reeds vorig jaar wilde het college veranderingen aanbrengen in de tarieven, maar op vraag van IOK zijn die toen niet doorgevoerd omdat ze naar een harmonisatie willen gaan. Hij vertrekt daarbij van het document voor afvaltarieven dat als bijlage is toegevoegd aan dit dossier.
Het voorstel van IOK afvalbeheer voor 2021 betekent voor restafval van 0.25 naar 0.24 EUR, voor GFT van 0.15 naar 0.10 EUR, voor grof huisvuil zakt dit van 0.25 naar 0.24 EUR, de andere fracties blijven ongeveer gelijk. Op het containerpark geldt er een vrijstelling van 200 kg per gezin per jaar voor asbest en is er een tegemoetkoming aan de vraag voor vrijstelling van snoeihout.
Momenteel betekent dit voorstel een kostendekking van 97% van de huis aan huis ophaling. In 2018 gold er ongeveer 29% kostendekking op het recyclagepark, door het voorstel dat nu voorligt gaan we stijgen naar een kostendekking van 48%. Wanneer daarbij het effect van de invoering van P+MD wordt gerekend dan betekent dit een stijging tot 52% voor het recyclagepark.
Wanneer de inkomsten en uitgaven met elkaar worden vergeleken, was er in 2019 een dekking van 61%, afgerond werd er 675.000 EUR betaald door de stad. Door deze aanpassingen en harmonisatie zal dit evolueren naar een bedrag van bijna 600.000 EUR om bij te passen. Daarbij heeft de schepen aan IOK ook een simulatie gevraagd voor wat het zou betekenen om te evolueren naar een kostendekking van 75%, dit zou de stad concreet nog 431.000 EUR kosten maar dan kan het bedrag van 4.5 EUR vaste kost niet aangehouden worden. Daarom is er niet voor gekozen.
Een gemiddeld gezin betaalde vroeger 129.99 EUR (met GFT) en nu 123.84 EUR, door het toepassen van het nieuwe systeem zal een gezin dus 6 EUR minder moeten betalen. Schepen Roger Van Aperen bepleit dus de harmonisatie omdat dit volgens hem voor iedereen een goede zaak is. Op deze manier wordt er ook korte metten gemaakt met het heen en weer-hoppen naar recyclageparken in de buurgemeenten.
Gemeenteraadslid Maarten Leemans blijft er wel bij dat er een heel groot verschil is tussen de verschillende intercommunales. Ook bij onze buurgemeenten zijn er nog grote verschillen vast te stellen. Zijn opmerkingen en vragen blijven overeind over circulaire economie en de kledingcontainers, de fractie Anders gaat zich dan ook onthouden.
Gemeenteraadslid Ward Baets meent dat gehop tussen recyclageparken een kwestie is van beheer, dit is teruggedrongen door de introductie van de identiteitskaarten. De fractie CD&V gaat dan ook niet akkoord met de prijsverhoging, vooral ook door de verhoging van de tarieven voor asbest.
BESLUIT
Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Enig artikel:
De"Belasting op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het diftar-systeem" als volgt goed te keuren:
Belasting op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het diftar-systeem
Artikel 1 – Belastbaar voorwerp en definities
Met ingang van 1 januari 2021 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting gevestigd op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het DIFTAR-systeem.
Op de afvalstoffen vermeld in dit reglement zijn de definities van het Materialendecreet, het VLAREMA en het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval van toepassing.
Daarnaast wordt in dit reglement verstaan onder:
•aansluitpunt: een adres dat geregistreerd staat in het DIFTAR-systeem
•container: een mobiel inzamelrecipiënt dat gebruikt wordt voor de inzameling van afvalstoffen vermeld in dit reglement
•ondergrondse container: een inzamelrecipiënt dat vast onder de grond is geplaatst en dat gebruikt wordt voor de inzameling van afvalstoffen vermeld in dit reglement
•toegangspas: een digitale kaart waarmee toegang wordt verleend tot een ondergrondse container
Artikel 2 – Belastingsplichtigen
De contantbelastingen in artikelen 4 t.e.m. 9 zijn per aansluitpunt hoofdelijk verschuldigd door:
•de referentiepersoon of andere leden van een (één- of meerhoofdig) gezin, die op het aansluitpunt ingeschreven is/zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister, verder omschreven als “gezin”;
•iedere natuurlijke persoon die ingestapt is in het DIFTAR-systeem, zonder op het aansluitpunt ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister, verder omschreven als “2de verblijf”;
•ieder natuurlijke of rechtspersoon die een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent, en die ingestapt is in het DIFTAR-systeem, verder omschreven als “bedrijf”;
•iedere natuurlijke of rechtspersoon die een gebouw beheert (eigenaar, vereniging van mede-eigenaars, syndicus …), en die ingestapt is in het DIFTAR-systeem;
•verenigingen, scholen, gemeenschapshuizen, rusthuizen, openbare en semi-openbare instellingen … die ingestapt zijn in het DIFTAR-systeem.
De contantbelastingen in artikel 10 zijn per evenement hoofdelijk verschuldigd door:
•ieder natuurlijke of rechtspersoon die een evenement organiseert, waarvoor op diens vraag tijdelijk een container ter beschikking wordt gesteld, verder omschreven als “evenementenorganisator”.
Artikel 3 – Toekenningsregels
Het huisvuil wordt aangeboden in een grijze container, tenzij de belastingplichtige door middel van een toegangspas toegang heeft tot een ondergrondse huisvuilcontainer. In dit laatste geval wordt er per aansluitpunt één toegangspas voor 30 of 60 liter ter beschikking gesteld.
Het gft wordt aangeboden in een groene container.
De containers en/of toegangspassen worden in opdracht van stadsbestuur Hoogstraten via IOK Afvalbeheer ter beschikking gesteld en blijven eigendom van IOK Afvalbeheer. Ze bevatten een ingebouwde elektronische gegevensdrager waardoor de identiteit van de normale gebruiker is gekend. Ze behoren toe aan de fysieke locatie (gebouw, infrastructuur of domein) van het aansluitpunt.
Per aansluitpunt zijn de volgende toekenningsregels voor de containers van toepassing:
•standaardvolume:
Voor huisvuil is het standaardvolume een container van 120 of 240 liter.
Voor gft is het standaardvolume een container van 120 liter. Er is voor gft geen container van 240 liter beschikbaar.
•maximaal toekenbaar volume:
Voor huisvuil en gft is het maximaal toekenbare volume voor een gezin, 2de verblijf en een bedrijf 240 liter.
•container van 40 liter:
Voor de volgende aansluitpunten kan er afgeweken worden van het standaardvolume met de nodige containers van 40 liter:
-appartement of studio
-aanéénsluitende bebouwing
-assistentie- of bejaardenwoning
-verder dan 150 meter afgelegen van de reguliere ophaalronde
• container van 1100 liter:
Voor de volgende aansluitpunten kan er afgeweken worden van het standaardvolume van het standaardvolume met een container van 1100 liter:
-jeugd-, cultuur-, sport- en andere verenigingen
-gemeenschapshuizen en rusthuizen
-scholen
-openbare en semi-openbare instellingen
-verhuring voor evenementen
Gemotiveerde afwijkingen op deze toekenningsregels worden beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 4 – Vaste kost
Per aansluitpunt is een vaste contantbelasting van 4,50 EUR per maand verschuldigd voor:
•de gescheiden huis-aan-huisinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan
•de wijkinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan
•de toegang tot het recyclagepark en de verwerking van niet-betalende afvalstoffen op het recyclagepark
• de algemene reinheid van de gemeente Hoogstraten.
Artikel 5 – Containerkosten
Voor onderstaande containers is een contantbelasting verschuldigd, die per maand wordt verrekend:
Type container | Tarief per maand |
40 liter container GFT | 1,00 EUR voor de eerste container 0 EUR per bijkomende container |
120 liter container GFT | 1,00 EUR voor de eerste container 1,00 EUR per bijkomende container |
1100 liter container GFT | 7,50 EUR voor de eerste container 7,50 EUR per bijkomende container |
1100 liter container huisvuil | 7,50 EUR voor de eerste container 7,50 EUR per bijkomende container |
ondergrondse container: huisvuil | 35,00 EUR per container |
ondergrondse container: papier | 35,00 EUR per container |
ondergrondse container: glas | 35,00 EUR per container |
ondergrondse container: PMD | 35,00 EUR per container |
Artikel 6 – Slotkosten
Voor het gebruik van een slot is een eenmalige contantbelasting van 35,00 euro per container verschuldigd.
Artikel 7 – Variabele kosten
Voor de ingezamelde hoeveelheden afval is een contantbelasting verschuldigd, die na elke aanbieding wordt verrekend. Deze verrekening gebeurt per kilogram of per volume:
| Tarief |
container: huisvuil | 0,24 EUR per kilogram |
container: gft | 0,10 EUR per kilogram |
ondergrondse container: huisvuil | 0,90 EUR per aanbieding van de toegangspas van 30 liter |
1,80 EUR per aanbieding van de toegangspas van 60 liter |
Alle bedragen worden na elke aanbieding afgerond op 2 cijfers na de komma.
De kilogram- en volumetarieven worden jaarlijks geïndexeerd zoals bepaald in artikel 11.
Artikel 8 – Vervangings- of herstellingskosten
Voor de vervanging of herstelling van de (onderdelen van een) container of de vervanging van de toegangspas is een contantbelasting verschuldigd:
| Tarief | ||||
40 liter container | 120 liter container | 240 liter container | 1100 liter container | ondergrondse container | |
wiel met wielas | / | 4,39 EUR | 4,44 EUR | / | / |
deksel met dekselas | 6,93 EUR | 3,38 EUR | 4,69 EUR | / | / |
beugel | 4,09 EUR | / | / | / | / |
romp | 22,31 EUR | 20,91 EUR | 26,16 EUR | / | / |
slot | 35,00 EUR | 35,00 EUR | 35,00 EUR | 35,00 EUR | / |
elektronische gegevensdrager | 7,34 EUR | 7,34 EUR | 7,34 EUR | 7,34 EUR | / |
container | 33,34 EUR | 28,68 EUR | 35,30 EUR | 242,99 EUR | / |
toegangspas | / | / | / | / | 5,00 EUR |
De vervangings- of herstellingskosten zijn niet verschuldigd wanneer de containergebruiker of de houder van een toegangspas het bewijs levert dat het verlies of de beschadiging niet werd veroorzaakt door zijn nalatigheid.
Artikel 9 – Omruilingskosten
De omruiling naar een ander containerformaat is éénmalig gratis bij wijziging van de gezinssituatie of bij aanmelding van nieuwe containergebruikers.
Voor een omruiling om andere redenen is een contantbelasting van 10,00 euro per container verschuldigd.
Artikel 10 – Kosten bij evenementen
Containers voor huisvuil en gft kunnen aan evenementenorganisators ter beschikking worden gesteld voor het afval dat op het evenement ontstaat. De containers worden ter beschikking gesteld voor een vastgelegde periode.
Voor de terbeschikkingstelling van containers op een evenement is een contantbelasting verschuldigd:
| Tarief |
120 liter container : huisvuil | 10,00 euro per container |
120 liter container : gft | 10,00 euro per container |
240 liter container : huisvuil | 10,00 euro per container |
1100 liter container : huisvuil | 25,00 euro per container |
1100 liter container : gft | 25,00 euro per container |
Bijkomend is voor de ingezamelde hoeveelheden afval een variabele kost verschuldigd volgens de tarieven vastgelegd in artikel 7.
Indien er vervangings- of herstellingskosten van toepassing zijn worden deze aangerekend volgens de tarieven vastgelegd in artikel 8.
Artikel 11 – Indexering
De kilogramtarieven, vermeld in artikel 7, worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van de evolutie van de consumptieprijsindex.
De tarieven worden vermenigvuldigd met een factor:
•met in de teller de consumptieprijsindex die van toepassing was in september van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het tarief wordt gewijzigd, en
•met in de noemer de consumptieprijsindex die van toepassing was in september 2020.
Het zo verkregen getal wordt naar beneden afgerond op 2 cijfers na de komma.
De kilogramtarieven worden enkel geïndexeerd indien een even tarief na afronding op 2 cijfers na de komma bereikt wordt.
De volumetarieven, vermeld in artikel 7, worden niet zelfstandig geïndexeerd maar worden, in geval van tariefwijziging van de kilogramtarieven, eveneens aangepast volgens de omrekensleutel in VLAREMA bijlage 5.1.4.
Artikel 12 – Wijze van inning
De contantbelastingen in artikelen 4 t.e.m. 9 worden geïnd via een provisie die vooraf te betalen is.
De betalingsuitnodigingen voor de provisie worden door IOK Afvalbeheer verzonden, in opdracht van de financieel directeur van de stad Hoogstraten.
Het bedrag van de eerste betalingsuitnodiging is afhankelijk van de toegekende containers en/of toegangspassen per aansluitpunt:
| Bedrag van de eerste betalingsuitnodiging |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 40, 120 en/of 240 liter en/of een toegangspas voor de ondergrondse container | 75,00 EUR |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 1100 liter | 260,00 EUR |
aansluitpunt met één of meerdere ondergrondse containers | 1800,00 EUR |
Zodra de provisie lager is dan een bepaald bedrag, het drempelbedrag, wordt een nieuwe betalingsuitnodiging verzonden. Het drempelbedrag is afhankelijk van de toegekende containers en/of toegangspassen per aansluitpunt:
| Drempelbedrag |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 40, 120 en/of 240 liter en/of een toegangspas voor de ondergrondse container | 10,00 euro |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 1100 liter | 50,00 euro |
aansluitpunt met één of meerdere ondergrondse containers | 200,00 euro |
Het bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging is afhankelijk van de afvalhistoriek van de belastingplichtige:
| Bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging |
afvalhistoriek < 3 maanden | bedrag van de eerste betalingsuitnodiging + negatieve saldo van de provisie |
afvalhistoriek > 3 maanden | bedrag is gebaseerd op het geraamde gebruik van het DIFTAR-systeem voor 1 jaar + negatieve saldo van de provisie |
In geval van afmelding naar aanleiding van een verhuis, overlijden, stopzetting,… wordt het resterende bedrag van de provisie teruggestort op het rekeningnummer van de belastingplichtige.
De afmelding moet uitdrukkelijk door de belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger gebeuren. Na afmelding worden de containers en/of de toegangspas voor verder gebruik geblokkeerd.
Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd op de provisie, wordt de openstaande schuld ingekohierd.
De contantbelastingen voor een evenement, vermeld in artikel 10, worden geïnd via een aparte betalingsuitnodiging en worden aldus niet verrekend via een provisie. Deze betalingsuitnodiging wordt verzonden door IOK Afvalbeheer, in opdracht van de financieel directeur. Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de openstaande schuld ingekohierd.
Artikel 13 – Bezwaren
De vestiging en invordering van de belastingen en ook de behandeling van geschillen gebeuren volgens de modaliteiten vervat in het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
Artikel 14 – Openbaar onderzoek
Indien geen bezwaren worden ingediend gedurende het openbaar onderzoek, wordt dit reglement als definitief aanzien en overgemaakt aan de hogere overheid.
Artikel 15 – Kennisgeving
Een afschrift van dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IOK Afvalbeheer en OVAM.
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Mondelinge vraag - indoor sport -13 jarigen.
VRAAG
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts heeft een vraag over indoor sporten voor de -13 jarigen in coronatijd. Vanuit de federale overheid is er voorzien dat de -13 jarigen ook binnen kunnen sporten, maar mits een toestemming van het lokaal bestuur. Kunnen sporten heeft een grote impact op het fysiek en mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Het raadslid kan nog begrijpen dat er tijdens de verlengde herfstvakantie geen toestemming werd gegeven. Maar ze vindt het toch vreemd dat dit daarna niet mogelijk is en ook niet zou zijn tot 13 december. Ze vraagt aan de burgemeester om dit te herbekijken. Immers concreet zou deze maatregel betekenen dat er dan slechts een weekje zou kunnen worden gesport want daarna is er kerstvakantie waardoor de -13 jarigen het de facto een tweetal maanden zonder hun sport zullen moeten stellen.
ANTWOORD
Burgemeester Marc Van Aperen licht toe dat hier uitgebreid over gepraat is in de crisiscel, daarbij werd er de voorkeur gegeven om in deze fase streng te zijn. Het belangrijkste argument is dat deze sportactiviteiten veel verkeer van ouders met zich meebrengt. De keuze is er geweest op het moment dat de cijfers slecht waren, maar ook nu blijft deze keuze voorlopig nog overeind. Maar de burgemeester wil het wel meenemen naar de crisiscel.
Raadslid Tinne Rombouts herhaalt haar pleidooi dat sporten en belangrijke uitlaatklep is voor kinderen, het is toch ook belangrijk dat hun mentaal welzijn mee in de gaten wordt gehouden.
Openbare zitting van GR van maandag 23 november 2020.
Mondelinge vraag - communicatie naar verenigingen.
VRAAG
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts heeft een vraag over de communicatie die verstuurd werd naar verenigingen over sponsoracties. In de centrumkrant leest het raadslid dat er koekjesharten zullen verdeeld worden naar alle 75+ers en ook de vrijwilligers zullen koekjes krijgen. Dit lijkt echter niet in overeenstemming met de boodschap naar de verenigingen dat voedingspakketten niet kunnen en ook deur-aan-deur acties niet mogelijk zijn. Ze vraagt zich af hoe deze twee te rijmen zijn.
ANTWOORD
Burgemeester Marc Van Aperen maakt duidelijk dat hierbij volledig de richtlijnen van de gouverneur wordt gevolgd. Daaruit blijkt dat koekjes kunnen gebakken worden, maar dan enkel door een professionele kok of bakker. De koekjesharten waarover melding in de centrumkrant worden door een professionele bakker in Hoogstraten gebakken.
Raadslid Tinne Rombouts wil weten hoe het dan zit met deur-aan-deur verdeling. Verenigingen mogen dit niet, enkel afhalen aan het lokaal is toegestaan. En dan wordt er toch een open oproep gedaan om de warme hartjes te verdelen met vrijwilligers.
Schepen Roger Van Aperen gaat dit opnemen met het LDC en zal hierop ingrijpen als dit niet volgens de geldende maatregelen zal verlopen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.