Hoogstraten

Zitting van maandag 13 december 2021

Om 20.00 uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten

raadslid Jos Matthé verlaat de vergadering vanaf punt 3.

raadslid Jos Matthé vervoegt de vergadering vanaf punt 4.

 

Door middel van loting wordt raadslid Jos Matthé aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 22 november 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 22 november 2021 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 22 november 2021 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Schepen Michel Jansen wil graag terugkomen op een aantal mondelinge vragen die op de vorige gemeenteraad ter sprake kwamen. Hij legt uit dat de aangekondigde aanplanting van het klimaatbos op 4 december is uitgesteld omwille van een te nat terrein. Daarnaast heeft hij ook werk gemaakt van de opmerking over de kasseien aan de plantvakken op de Vrijheid tussen de Karel Boomstraat en de Gravin Elisabethlaan. Daarvan werd aangehaald dat dit gevaarlijke situaties met zich meebrengt. Ondertussen heeft men de kasseien dus terug laten zakken, de schepen hoopt dat er daardoor niet te veel in de plantvakken zal gereden worden. Tot slot werd er ook een vraag gesteld over het  verdwijnen van het zebrapad in de Karel Boomstraat. De stadsdiensten hebben daar alle aanduidingen weggehaald die verband hielden met het tijdelijk éénrichtingsverkeer, verkeerdelijk werd toen ook het zebrapad weggehaald. Er is bekeken of het de moeite waard was om dit zebrapad opnieuw aan te brengen, maar dit zou slechts voor een aantal weken zijn. Over een aantal weken zou de stoep terug toegankelijk moeten zijn. 

 

Raadslid Hilde Vermeiren heeft een opmerking bij agendapunt 6 over de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Vorige maand werd eerst de raad voor maatschappelijk welzijn behandeld, daardoor werden hier de tussenkomsten bij de aanpassing van het meerjarenplan meegegeven. Tijdens de behandeling van dit agendapunt op de gemeenteraad is er expliciet gevraagd om de tussenkomsten over te nemen, maar het raadslid leest in de notulen enkel een verwijzing naar de tussenkomst in de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn. Ze heeft de algemeen directeur gevraagd om dit aan te passen en dus de volledige tussenkomst op te nemen in de notulen van de gemeenteraad, maar dat bleek moeilijk als dit niet door de gemeenteraad zo werd goedgekeurd. Ze meent dat er uitdrukkelijk naar gevraagd werd tijdens de gemeenteraad en dit dus geen probleem mag zijn. Ze vraagt dan ook om de standpunten en argumenten die vermeld stonden in de raad voor maatschappelijk welzijn ook integraal mee over te nemen in de notulen van de gemeenteraad.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt om in de tussenkomst bij het agendapunt over de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 een aanpassing te doen, dit geldt dus zowel voor de notulen van de raad van maatschappelijk welzijn als  - indien dit goedgekeurd wordt door de gemeenteraad – voor de notulen van de gemeenteraad. Op pagina 4 van 13 in de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn werden de argumenten opgenomen die ter sprake kwamen. Bij de verwijzing naar het budgettair resultaat dat de komende jaren steeds negatief is, werd er gesproken over de opgebouwde reserves. Het raadslid heeft daar expliciet het bedrag van 33 miljoen EUR genoemd als opgebouwde reserve waar het begin van de legislatuur mee gestart is. Dit wil raadslid Marc Haseldonckx graag vermeld zien in het verslag omdat dit fundamenteel is voor de argumentatie, hij vraagt dan ook om dit aan te passen. 

 

 

Raadslid Fons Jacobs komt nog even terug op de vragen die hij stelde bij de behandeling van het jaarverslag van IOK. Uit de antwoorden leert hij dat het bedrag van 2,5 miljoen EUR bedoeld is voor de aankoop van het douaneterrein. Hij wil weten hoe groot dit terrein is, wie gaat dit aankopen en wat zijn de toekomstplannen ermee? Daarnaast vraagt het raadslid zich ook af of de doelstellingen van het RUP nog overeind blijven na het protest van de tankstations. De raad voor vergunningsbetwistingen zou het RUP vernietigd hebben, maar uit de collegebesluiten blijkt dat er toch nieuwe vergunningen worden verleend en er komt een nieuwe verkeersknooppunt. Hij vraagt zich dus af wat de situatie is.

 

Schepen Katrien Brosens weet niet van buiten hoe groot dit terrein is, maar dat kan ze wel navragen. IOK heeft inderdaad al overeenkomsten over deze aankoop, die waren er trouwens ook al in de vorige legislatuur. Er zijn ook al plannen mee. De doelstellingen en principes van het RUP blijven overeind. Momenteel zitten we in de fase van het mobiliteitsonderzoek dat vooraf moet gaan aan het MOBER, daarna kan de inhoudelijke fase van het RUP opgestart worden. De doelstellingen van het RUP blijven in ieder geval hetzelfde.

 

 

Voorzitter Jef Vissers begrijpt de vraag van raadslid Hilde Vermeiren om de volledige tussenkomst ook op te nemen maar wanneer we met het systeem van de audionotulering hadden gewerkt dan was dit ook niet mogelijk. Er is daarom gekozen om in het verslag enkel een weergave te doen van wat er mondeling gezegd is.

Voor raadslid Hilde Vermeiren lijkt het geen probleem omdat er uitdrukkelijk gevraagd is om de standpunten mee over te nemen in de notulen.

Voorzitter Jef Vissers bevraagt de fractieleiders hierover.

Fractieleiders Fons Jacobs, Herman Snoeys en Gert Van den Bogaert kunnen akkoord gaan met de vraag van raadslid Hilde Vermeiren, de notulen zullen dus op die manier worden aangepast.

 

 

Raadslid Ann Tilburgs onthoudt zich omdat zij op de vorige gemeenteraad niet aanwezig was.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 1 onthouding (Ann Tilburgs)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 22 november 2021 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuring verlening recht van opstal aan de VZW Koninklijke Sint-Jorisgilde te Meerle.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij onderhandse akten van 24 maart 1984 en 13 maart 1995 werd een recht van opstal verleend aan de VZW Sint-Jorisgilde Meerle m.b.t. delen van een perceel grond gelegen te Meerle, vierde afdeling, sectie E, nr. 207E/deel (later hernummerd: 207H/deel) (geregistreerde onderhandse akten incl. plannen in bijlage). Dit opstalrecht werd telkens verleend voor een periode van 27 jaar.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40, 41 en 292 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Burgerlijk Wetboek, Boek 3, Titel 8 Opstalrecht (artn. 3.177-3.188).

 

Argumentatie

 

In bijlage wordt een ontwerpakte 'Opstalovereenkomst' gevoegd.

 

De gemeenteraad is in toepassing van artikelen 40, 41 en 292 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 ter zake bevoegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 25 november 2021 onderstaande besluitvorming ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 6/15/59/1 van het meerjarenplan, beleidsitem 119-00 en algemeen rekeningnummer: 70509999, 'Opbrengsten uit verhuring en verpachting'.

De financieel directeur heeft op 16/11/2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Voorzitter Jef Vissers vraagt zich af waarom deze overeenkomst een duurtijd heeft van 23 jaar en de vorige voor 27 jaar werd afgesloten.

 

Schepen Arnold Wittenberg antwoordt dat de looptijd van de overeenkomst gelijk is getrokken met die van de andere partners die op dat terrein actief zijn.

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af waarom er een verschil is in de prijs die betaald wordt door de verenigingen, hij stelt vast dat het bedrag in dit dossier niet hetzelfde is als in het volgende dossier van KLJ Meerle.

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft toe dat er geen éénduidige formule is om deze prijs te bepalen, dit zijn gewoon afspraken die in het verleden afzonderlijk gemaakt zijn. De schepen neemt dit wel mee als suggestie.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

Het ontwerp van akte 'Opstalovereenkomst', waarbij een opstalrecht ten gunste van de koninklijke VZW Sint-Jorisgilde Meerle wordt toegestaan op het perceel kadastraal gekend onder Hoogstraten, vierde afdeling Meerle, sectie E, nummer 207N (13022_E_0207_N_000_00) (1.759 m²), voor een periode tot en met 31 oktober 2044 - zoals gevoegd bij onderhavig besluit - wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuring verlening recht van opstal aan de KLJ Meerle.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij onderhandse akten van 24 oktober 1994 en 1 augustus 2006 werd een recht van opstal verleend (en uitgebreid, cfr. onderhandse akte van 5 februari 1979 - bijlage) aan de KLJ te Meerle m.b.t. twee percelen gelegen te Meerle, met huidige kadastrale omschrijving: vierde afdeling, sectie E, nrs. 217P2 en 217N2  (geregistreerde onderhandse akten en kadastrale leggers in bijlage). Dit opstalrecht werd verleend resp. voor een periode van 27 en 10 jaar. Bij overeenkomst van 14 april 2018 - in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 27 november 2017 (bijlage) - werd de borgstelling van de VZW Dekenaat Noorderkempen Regio Hoogstraten overgenomen door de Landelijke Gilden Meerle (bijlage).

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40, 41 en 292 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Burgerlijk Wetboek, Boek 3, Titel 8 Opstalrecht (artn. 3.177-3.188).

 

Argumentatie

 

In bijlage wordt een ontwerpakte 'Opstalovereenkomst' gevoegd.

 

De gemeenteraad is in toepassing van artikelen 40, 41 en 292 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 ter zake bevoegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 25 november 2021 onderstaande besluitvorming ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 6/15/59/1 van het meerjarenplan, beleidsitem 119-00 en algemeen rekeningnummer: 70509999, 'Opbrengsten uit verhuring en verpachting'.

De financieel directeur heeft op 19 november 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Dit agendapunt werd beslist zonder raadslid Jos Matthé omdat hij betrokken partij is vanuit de Landelijke Gilde.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

Het ontwerp van akte 'Opstalovereenkomst', waarbij een opstalrecht ten gunste van de KLJ te Meerle wordt toegestaan voor een periode tot en met 30 november 2044 op de percelen kadastraal gekend onder Hoogstraten, vierde afdeling Meerle, sectie E, nrs. 217N2 en 217P2 (13022_ E_0217_N_002_00 (184 m²) en 13022_E_0217_P_002_00 (39 m²)) - zoals gevoegd bij onderhavig besluit - wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de wijziging van het reglement werkingssubsidies sport.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Voor het verdelen van de werkingssubsidies sport gelden sinds 1 september 2014 2 reglementen:

- 70.000 EUR voor "Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging" (reglement kwaliteit).

- 20.500 EUR voor "Het stimuleren van sportverenigingen tot professionalisering" (reglement jeugd).

 

Bij de laatste verdeling kwam de vraag vanuit het schepencollege om deze te vereenvoudigen, zowel voor de vereniging als voor de administratie naar verwerking toe.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het voorstel in bijlage is tot stand gekomen na overleg met een werkgroep van de sportraad, de schepen van sport en coördinator vrije tijd. De principes en voorgestelde wijzigingen kunnen als volgt worden samengevat:

- 1 reglement met verdeling van totale pot van 90.500 EUR in plaats van 2 reglementen.

- Puntensysteem blijft behouden en ook de verdeling van de budgetten (gelijkaardig bedrag voor de kwantiteit en de kwaliteit criteria)

- Vereenvoudiging voor de vereniging (1 digitale aanvraag op basis van invulsjablonen)

- Vereenvoudiging voor de sportdienst (1 reglement verwerken in plaats van 2, alle gegevens digitaal)

- Gelijkschakeling qua periode binnen afdeling vrije tijd (sport was enige sector die per kalenderjaar werkt voor werkingssubsidies. Nu gelijkaardig aan andere sectoren met werkjaar van 1 september tot 31 augustus.)

- Aantal nieuwe impulsen toegevoegd waarmee verenigingen aan de slag kunnen om op in te zetten in de toekomst en hiermee dan punten te scoren.

 

De sportraad heeft op 8 november unaniem positief advies uitgebracht.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het voorgestelde, gewijzigde reglement werkingssubsidies sport goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: sport met nummer 740-00 en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement "Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging" als volgt goed:

 

Algemene Bepalingen:

Voor de toepassingen van dit reglement wordt verstaan onder:

Werkingsjaar: van 01 september tot 31 augustus.

Erkende Vlaamse sportfederatie: Sportfederatie die beantwoordt aan de bepalingen van het decreet van 10 juni 2016 houdende de erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector.

Vorming: Een kadervormingscursus / bijscholingscursus georganiseerd door Vlaamse Trainersschool, erkende Vlaamse sportfederatie, Netwerk Lokaal Sportbeleid, Sportregio Noorderkempen of lokaal bestuur.

Tornooi: Sportactiviteit georganiseerd door de sportvereniging/georganiseerd door een externe organisatie waarop verenigingen zich kunnen inschrijven en deelnemen. Dit kan een ééndaagse of meerdaagse activiteit zijn.

Sportkaderopleiding: Een opleiding van de Vlaamse Trainersschool op het opleidingsniveau Aspirant-Initiator, Initiator, Instructeur B/Trainer B of Trainer A, Toptrainer die leidt tot een diploma in een bepaalde sporttak.

Competitie: De wedstrijden die de sportvereniging jaarlijks organiseert of waaraan de sportvereniging deelneemt en die vastliggen in een wedstrijdkalender/schema.

Activiteiten/wedstrijden buiten competitie: paastornooi, atletiekmeeting, sportieve ontmoetingsdag, turnwedstrijd, ruitertornooi…

Jeugdlid: Een jeugdlid is jonger dan 18 jaar, en dit op basis van de officiële ledenlijst d.d. 31 december van het desbetreffend sportseizoen, van de sportvereniging of van de sportfederatie of koepelorganisatie.

 

HOOFDSTUK 1.  ALGEMENE VOORWAARDEN EN PROCEDURE

 

Artikel 1

Binnen de perken van de door de gemeenteraad op het budget goedgekeurde kredieten worden subsidies uitgekeerd aan geregistreerde Hoogstraatse sportverenigingen voor de kwaliteitsvolle begeleiding van de leden en de jeugdleden op basis van de kwantiteitscriteria opgenomen in artikel 6 en kwaliteitscriteria, opgenomen in artikel 7 tot en met artikel 12.

De subsidie bestaat uit een bedrag, dat samengesteld wordt aan de hand van meerdere punten, wordt slechts éénmaal per werkingsjaar toegekend en kan niet in hetzelfde werkingsjaar toegekend worden als een vereniging zich registreert als nieuwe Hoogstraatse vereniging.

 

Artikel 2

De stad houdt zich het recht voor de gegeven informatie en bewijsstukken te laten verifiëren. Indien blijkt dat de aangifte niet in overeenstemming is met de werkelijkheid, komt desbetreffende sportvereniging voor het betrokken jaar niet meer in aanmerking voor de onder dit besluit gereglementeerde subsidie.

 

Artikel 3

Het aanvraagformulier wordt online of digitaal ter beschikking gesteld en dient uiterlijk 30 september digitaal bezorgd te worden aan de dienst cultuur en vrije tijd van de stad Hoogstraten. Met laattijdige aanvraagdossiers wordt geen rekening gehouden.

Alle niet in het reglement voorziene gevallen alsmede alle betwistingen omtrent de uitvoering ervan, worden geregeld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 4

De sportvereniging kan geen subsidies voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke kanalen, behoudens mogelijke project/evenement subsidies.

 

Artikel 5

De sportverengingen aanvaarden verantwoording af te leggen overeenkomstig de wet van 14 november 1983, namelijk de sportvereniging moet de subsidie gebruiken voor het doel waarvoor de subsidie is toegekend.

 

HOOFDSTUK 2.  VOORWAARDEN MET HET OOG OP DE KWALITEITSVOLLE BEGELEIDING VAN DE SPORTVERENIGINGEN.

 

De totale subsidie wordt verdeeld op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria:

 25% van de totale subsidie wordt verdeeld op basis van kwantitatieve criteria.

 75% van de totale subsidie wordt verdeeld op basis van kwalitatieve criteria.

 

DEEL 2.a   KWANTITATIEVE CRITERIA

 

Artikel 6: Kwantitatieve criteria volgens volgende verdeelsleutel:

 35%: naar het aantal actieve leden van 18 jaar of ouder

  - volgens het aantal leden en verzekerd door de sportvereniging:

  - 2 punten per verzekerd lid wonend in Hoogstraten;

- 1 punt per verzekerd lid niet wonend in Hoogstraten.

 

 65%: naar het aantal actieve jeugdleden

- volgens het aantal leden en verzekerd door de sportvereniging:

  - 2 punten per verzekerd jeugdlid wonend in Hoogstraten;

- 1 punt per verzekerd jeugdlid niet wonend in Hoogstraten.

De vereniging bezorgt als bijlage een ledenlijst in excel met geboortedatum en woonplaats in een aparte kolom.

 

DEEL 2.b   KWALITATIEVE CRITERIA

 

Artikel 7: Voorafname vorming

De vereniging ontvangt een tussenkomst van 75% van het werkelijk betaalde inschrijfgeld voor het volgen van vorming met een maximum van 250 euro per vorming. Hiervoor wordt 20.500 euro voorzien. Na berekening van de tussenkomst voor vorming wordt het eventueel resterende bedrag toegevoegd aan het subsidiebedrag voor kwalitatieve criteria (artikel 8).

 

Artikel 8: Kwalitatieve criteria volgens volgende verdeelsleutel

 60%: een kwaliteitsvol sporttechnisch kader (artikel 9);

 15%: een regelmatige werking (artikel 10);

 10%: verlenen van medewerking aan organisaties van derden en aan de organisatie                van niet-sportieve nevenactiviteiten (artikel 11);

 15%: de structuur van de sportvereniging (artikel 12).

 

Artikel 9: Beschikken over een kwaliteitsvol sporttechnisch kader

 

Artikel 9.1. Werken met gediplomeerde trainers

De gediplomeerde trainers werken op regelmatige basis voor de sportverenigingen. Dit wil zeggen minimum 20 uren per werkingsjaar. Het diploma heeft betrekking op de sporttak waarin men lesgeeft. Elke trainer kan maar in één van onderstaande categorieën geteld worden:

1 punt per trainer Trainer die gedurende het huidig werkingsjaar het VTS-attest van de                                            basismodule (Start 2 Coach of Algemeen Gedeelte Initiator) behaalde                                                         of een trainer in het bezit van de VTS-kwalificatie ‘Aspirant-Initiator’ of                                                         Multimove;

2 punten per trainer VTS - Initiator in de betrokken sporttak (of geassimileerd)

3 punten per trainer VTS - Instructeur B of Trainer B in de betrokken sporttak (of                                             geassimileerd)

4 punten per trainer Licentiaat/Master of Regent/Bachelor L.O.;

5 punten per trainer  VTS-Trainer A of Toptrainer in de betrokken sporttak (of                                              geassimileerd).

 

Artikel 9.2. Werken met kwaliteitsvolle scheidsrechters/juryleden.

Het aantal actieve gediplomeerde scheidsrechters en of juryleden.

1 punten per scheidsrechter, per jurylid.

 

Artikel 9.3. Organiseren van opleiding en bijscholing

Het organiseren van een vorming of bijscholing door of voor trainers, begeleiders, bestuursleden, scheidsrechter of jurylid van een sportvereniging op sporttechnisch, sportmedisch en/of sportbestuurlijk vlak.

3 punten per organisatie van een vorming met maximum 9 punten.

 

Artikel 10: De sportvereniging heeft een regelmatige werking.

De sportvereniging organiseert regelmatig sporttrainingen per jaar verspreid over minimum 30 weken. Het betreft hier het aantal georganiseerde sporttrainingen van een uur tussen 01 september en 31 augustus.

1 punt per 30 uren training onder leiding van een gediplomeerde trainer. De behaalde punten worden vermenigvuldigd met de punten overeenkomstig het opleidingsniveau van de trainer zoals opgenomen in artikel 9.1.

 

Artikel 11: De sportvereniging biedt een divers activiteitenaanbod aan.

 

Artikel 11.1: De sportvereniging verleent haar medewerking aan een organisatie van de stad, sportraad, Sport Vlaanderen, Moev, sportfederatie,…

De sportvereniging is actieve medewerker of organisator in clubverband van activiteiten/wedstrijden (buiten de reguliere competitie) van externe organisatoren zoals de sportraad, de stad, Sport Vlaanderen, Moev, sportfederatie, …

1 punt per medewerking/organisatie met max. 3 punten.

 

Artikel 11.2: De sportvereniging organiseert nevenactiviteiten.

De sportvereniging heeft naast de reguliere werking een aanbod van activiteiten, dit mede om de aantrekkelijkheid van de clubwerking te verhogen.

1 punt per nevenactiviteit met max. 3 punten.

 

Artikel 12: De sportvereniging is goed gestructureerd en scoort op een aantal extra criteria:

 

Artikel 12.1: De sportvereniging is georganiseerd in een vzw-structuur.

3 punten indien de sportvereniging aantoont dmv het ondernemingsnummer of kopie uit het Belgisch Staatsblad dat ze een vzw-structuur hebben.

 

Artikel 12.2: De sportvereniging is lid van een erkende Vlaamse Sportfederatie of van de sportraad .

Lidmaatschap erkende Vlaamse Sportfederatie of gemeentelijke sportraad en aanwezigheid op de algemene vergadering van de sportraad:

2 punten indien lid van de gemeentelijke sportraad;

1 punt per bijgewoonde algemene vergadering van de sportraad, en niet door volmacht;

1 punt indien lidmaatschap bij een erkende Vlaamse Sportfederatie kan aangetoond worden.

 

Artikel 12.3: De sportvereniging heeft een specifieke werking voor doelgroepen (kleuter, jeugd -18 jaar, senioren +65 jaar, G-sport). 

1 punt per doelgroep waarvoor de vereniging een specifiek aanbod heeft.

 

Artikel 12.4: De sportvereniging is UiTpas partner.

3 punten indien de sportvereniging actief meewerkt aan de mogelijkheden om punten te sparen via UiTpas en korting verleent aan kwetsbare doelgroepen.

 

Artikel 12.5: De Sportvereniging heeft een API (aanspreekpunt integriteit).

3 punten indien de sportvereniging het aanspreekpunt integriteit kenbaar maakt in de vereniging.

 

Artikel 12.6: De Sportvereniging heeft aandacht voor duurzaamheid in de vereniging.

1 punt per duurzaam initiatief dat de vereniging neemt met een maximum van 5 punten.

 

HOOFDSTUK 3.   SLOTBEPALINGEN.

 

Artikel 13:

Het reglement treedt in werking  op 1 januari 2022. De eerste toepassing van dit reglement is een overgangsjaar voor een verkort seizoen van 1 januari 2022 tot 31 augustus 2022.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de afvaardiging, begroting en de agenda voor de algemene vergadering van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen op 16 december 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad Hoogstraten is lid van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen . De algemene vergadering vindt minstens drie maal per schooljaar plaats. De volgende vergadering zal doorgaan op 16/12/2021.

 

Volgende agendapunten werden aangebracht voor de vergadering:

1. Opening

2. Samenstelling Algemene Vergadering

3. Goedkeuring vorig verslag

4. Informatie schooljaar 2021-2022

5. Bespreking en goedkeuring begroting 2022

6. Rondvraag en varia

7. Sluiting van de vergadering

 

De geagendeerde begroting kan geraadpleegd worden in de bijlage.

 

De volgende mandatarissen werden, in het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van het Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor de ganse legislatuur 2019-2025: De heer Pim Van der Linden, als vertegenwoordiger, de heer Jef Vissers, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De Benelux overeenkomst van 12 september 1986 inzake grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale samenwerkingsverbanden of autoriteiten.

          De statuten van het grensoverschrijdend lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen in toepassing van de Benelux Overeenkomst.

 

Argumentatie

 

De agenda en de afvaardiging van de algemene vergadering dient voor elke vergadering goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ilse Verachtert heeft bij het doornemen van de begroting vastgesteld dat het bedrag op de personeelskost bedienden 30.000 EUR minder bedraagt voor 2022. Er wordt hierover wel een toelichting gegeven maar ze vindt dit niet helemaal duidelijk en dus vraagt het raadslid om dit toch even na te vragen op de algemene vergadering. Daarnaast is er in 2021 een selectieprocedure gevoerd voor de functie van directeur, de geselecteerde kandidaat heeft deze functie uiteindelijk niet ingevuld. Is deze procedure opnieuw opgestart en wat is daar het resultaat van?

 

Schepen Faye Van Impe kan hierop alvast wat antwoorden geven. Op dit moment is er een waarnemende directrice , de procedure voor directeur zal in 2022 opnieuw opgestart worden. Voor wat betreft de vraag over de personeelskost, verwijst de schepen naar 3 posten waar dit verlaagde bedrag zichtbaar is: de reiskosten van het administratief personeel, de bezoldigingen van de bedienden en de bezoldiging algemeen. De functie van algemeen coördinator is er momenteel niet meer, wat betekent dat die bezoldiging wegvalt. Dit heeft ook impact op de reiskosten aangezien de vorige algemeen coördinator van ver moest komen. Ook voor de administratief medewerker werd de reiskost omgezet in een forfaitair bedrag wat voor alle partijen voordeliger is. De vermindering in de post algemene bezoldiging heeft te maken met het feit dat er 11 overbruggingslesuren zijn toegekend waardoor er minder lesuren moesten worden ingekocht.

 

Raadslid Ilse Verachtert vraagt zich af of de ingekochte uren bedoeld waren voor het invullen van de coördinator functie?

 

Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat dit er niets mee te maken heeft, de ingekochte uren zijn gerelateerd aan de inrichting van het beeldend onderwijs in Ravels.

 

Raadslid Ilse Verachtert stelt dus vast dat de uren coördinator zijn weggevallen, waarom hebben we die dan ooit gehad want we kunnen het nu blijkbaar zonder.

 

Schepen Faye Van Impe bevestigt dat die ondersteuning wel degelijk nodig was. Er is echter toen al rekening gehouden met de continuïteit en het feit dat de coördinator interesse had in de functie van directeur, al wil de schepen wel heel duidelijk stellen dat de aanwervingsprocedure correct verlopen is.

 

Raadslid Fons Jacobs meent dat de rekening van 2021 en de begroting van 2022 goed gedocumenteerd en toegelicht zijn en daarom kan hij hier ook mee akkoord gaan. Hij leest wel in het verslag dat de stad Hoogstraten blijkbaar de jaarrekening onder voorbehoud heeft goedgekeurd omdat onze afgevaardigde niet tijdig aanwezig was op de vergadering. Hoe is dit verder verlopen? Welke vragen had de stad Hoogstraten nog bij deze jaarrekening en werd die uiteindelijk wel mee goedgekeurd?

 

Voorzitter Jef Vissers neemt dit mee naar de algemene vergadering.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda voor de algemene vergadering van  het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de begroting van het Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor 2022 goed.

Artikel 3:

Volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019, aangeduid voor de algemene vergaderingen van het G.O.L. Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor de ganse legislatuur 2019-2025:

De heer Pim Van der Linden, als vertegenwoordiger,

De heer Jef Vissers, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 december 2021 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met uitvoering van deze beslissing en onder meer de G.O.L. Academie voor muziek en woord de Noorderkempen hiervan in kennis te stellen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren documenten nieuwe evaluatiecyclus: functiebeschrijvingen onderwijzend personeel, lijst instellingsgebonden opdrachten, nieuwe afspraken over functioneren en evalueren.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Vanaf 1/9/2021 wijzigde de regelgeving omtrent tijdelijke aanstellingen, vaste benoeming, functiebeschrijvingen en evaluatie van de personeelsleden.

 

Alle personeelsleden krijgen een nieuwe functiebeschrijving waarin de kerntaken van het personeelslid omschreven zijn. De personeelsleden ondertekenen deze functiebeschrijving ter kennisname.

Daarnaast ontvangt elk personeelslid een lijst met instellingsgebonden opdrachten. Dit deel van de functiebeschrijving omvat alle verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overstijgen. Het opnemen van een aantal instellingsgebonden opdrachten garandeert een billijke taakverdeling over alle personeelsleden.

 

Er werden nieuwe algemene afspraken gemaakt i.v.m. het opvolgen van het functioneren en het evalueren van personeelsleden.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Omzendbrief PERS 2007/09 van 29/10/2007, laatste herziening 11/10/2021.

          Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

          Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 betreffende de opdracht van het personeel in het basisonderwijs.

 

Argumentatie

 

De verschillende nieuwe documenten (functiebeschrijvingen, lijst met instellingsgebonden opdrachten en afspraken functionerings- en evaluatiecyclus) werden besproken tijdens de onderwijscommissie van 16/11/2021 en onderhandeld tijdens het ABOC van 17/11/2021.

 

De kennisname van de evaluatiecyclus is voor het schoolbestuur eveneens belangrijk omdat personeelsleden na een negatieve beoordeling of evaluatie verhaal kunnen halen bij het schoolbestuur. Het schoolbestuur moet dan beide partijen beluisteren en de beoordeling / evaluatie bekrachtigen of vernietigen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de afspraken met betrekking tot het functioneren en evalueren van de personeelsleden in de gemeentelijke basisscholen.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de functiebeschrijvingen voor de verschillende ambten in de gemeentelijke basisscholen.

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de lijst van instellingsgebonden opdrachten voor de personeelsleden in de gemeentelijke basisscholen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten werd op 15 januari 2021 goedgekeurd door de kerkraad.

          Overschot in de exploitatie van 209 316,81 EUR

          Tekort in investeringen van 2 694,20 EUR

          Kastoestand per 31 december 2020 van 206 622,61 EUR

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

 Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse                 Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs stelt vast dat de kerkfabriek nog een openstaand tegoed van 35.000 EUR heeft van de Pax voor een lening die zij hebben toegestaan aan de Pax in 2010. Nu de stad de Pax gekocht heeft, dient de stad dan deze lening over te nemen of blijft de stad buiten deze overeenkomst? Uit de toelichting blijkt dat de kerkfabriek nog een appartement met drie woonunits voor een waarde van 1 miljoen EUR wenst aan te kopen of reeds aangekocht heeft. Raadslid Fons Jacobs vindt nog steeds dat het investeren in immobiliën geen kerntaak is van een kerkfabriek, maar dat zij zich dienen te richten naar enerzijds het onderhoud van het bestaande, en voor het overige hun taken en gelden zouden moeten richten naar sociale doelen. Dit laatste geldt uiteraard niet alleen voor kerkfabriek Sint-Katharina, maar voor alle kerkfabrieken.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af waarom deze jaarrekeningen nu pas worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Verschillende van deze kerkraden hebben dit al goedgekeurd in januari of maart. Volgens het decreet moeten deze voor 1 juli worden ingediend, met de bedoeling dat de gemeenteraad hier binnen een periode van 50 dagen nog op kan reageren. Deze termijn is ondertussen gepasseerd waardoor er dus geen kans meer is om hierop tijdig te reageren. Wat is dan eigenlijk nog de waarde om dit nu nog naar de gemeenteraad te brengen?

 

Schepen Roger Van Aperen zal dit navragen en de antwoorden bezorgen.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten werd op 14 mei 2021 goedgekeurd door de kerkraad.

          Overschot in de exploitatie van 256 630,52 EUR

          Overschot in investeringen van 314 430,23 EUR

          Kastoestand per 31 december 2020 van 571 060,75 EUR

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

 Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse                 Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Clemens Minderhout.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Minderhout werd op 19 maart 2021 goedgekeurd door de kerkraad.

          Overschot in de exploitatie van 4 379,73 EUR

          Overschot in investeringen van 2 830,43 EUR

          Kastoestand per 31 december 2019 van 7 210,16 EUR

           

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

 Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse                 Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Minderhout goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Minderhout goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2020 van de kerkfabriek OLV Bezoeking Meer werd op 22 januari 2021 goedgekeurd door de kerkraad.

          Overschot in de exploitatie van 4 740,00 EUR

          Geen overschot of tekort in investeringen in 2020

          Kastoestand per 31 december 2020 van 4 740,00 EUR

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

 Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse                 Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt van de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek OLV Bezoeking van Meer goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt van de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek OLV Bezoeking van Meer goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle werd op 18 januari 2021 goedgekeurd door de kerkraad.

          Overschot in de exploitatie van 77 847,17 EUR

          Geen overschot of tekort in investeringen in 2020

          Kastoestand per 31 december 2020 van 77 847,17 EUR

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

 Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse                 Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Wortel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek van Wortel werd op 23 februari 2021 goedgekeurd door de kerkraad.

          Overschot in de exploitatie van 70 307,06 EUR

          Overschot in investeringen van 310 503,06 EUR

          Kastoestand per 31 december 2020 van 380 810,12 EUR

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.

 Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse                 Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek van Wortel goed.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek van Wortel goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Kennisname van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De exploitatie vertoont in budget 2022 een overschot van 3 840,25 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 6 530,63 EUR.

Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.

 

Argumentatie

 

Het budget 2022 van de kerkfabriek St. Katharina wordt voor kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel :

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Kennisname van het budget 2022 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De exploitatie vertoont in het budget 2022 een overschot van 229 480,74 EUR en in de investeringen wordt een overschot van 276 080,23 EUR genoteerd.

Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.

 

Argumentatie

 

Het budget 2022 van de kerkfabriek St. Jan Evangelist wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel :

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van de kerkfabriek St. Jan Evangelist Begijnhof.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Kennisname van het budget 2022 van de Kerkfabriek Sint Clemens Minderhout.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Budget 2022:

De exploitatie vertoont een overschot van 10 461,14 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 2 830,43 EUR.

Er is geen bijdrage van de gemeente nodig.

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet van lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.

 

Argumentatie

 

Het budget 2022 van de kerkfabriek Sint Clemens Minderhout wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint Clemens Minderhout.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Kennisname van het budget 2022 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Budget 2022:

De exploitatie vertoont een overschot van 1 395,01 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 0,00 EUR.

Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.

 

Argumentatie

 

Het budget 2022 van de kerkfabriek O.L.V. Bezoeking wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel :

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Kennisname van het budget 2022 van de kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De exploitatie vertoont in het budget 2022 een overschot van 23 532,12 EUR en in de investeringen wordt een een overschot genoteerd van 0,00 EUR.

Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.

 

Argumentatie

 

Het budget 2022 van de kerkfabriek Allerheiligste Verlosser dient ter kennisname te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel :

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van de kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Kennisname van het budget 2022 van de Kerkfabriek Sint Jan Baptist Wortel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Budget 2022:

De exploitatie vertoont een overschot van 31 748,19 EUR en de investeringen een overschot van 310 503,06 EUR.

Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.

 

Argumentatie

 

Het budget 2022 van de kerkfabriek St.-Jan Baptist wordt voor kennisname voorgelegd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel :

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van de kerkfabriek St.-Jan Baptist Wortel.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuring investeringsubsidie 2021 aan OCMW.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het OCMW heeft twee leningen lopen met als eindvervaldag 2031 en 2032.

De VIPA-subsidie ontvangen we nog tot 2029. Dit is 864.261,21 EUR/jaar.

Men gebruikte echter in de vorige legislatuur de VIPA-subsidie reeds voor het betalen van de intresten tijdens de bouwperiode.

Dit betekent dat we :

-voor 2030 een aflossing hebben van 1.115.007 + 557.825

-voor 2031 een van 1.115.007 + 557.566

-voor 2032 een van 557.347.

Er is dus in totaal 3.902.752 EUR af te lossen binnen het OCMW waar geen VIPA-subsidies tegenover staan.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

We stellen voor de ca 4 miljoen EUR niet ten laste van de OCMW-exploitatie van 2030-2032 te leggen. In de plaats daarvan - bij voorkeur gespreid in de tijd - dit tekort ten laste te willen nemen van de stad. Dit door middel van een uit te keren investeringssubsidie aan het OCMW ad 325.229,33 EUR per jaar van 2021 tot en met 2032.

De gelden zullen bij het OCMW op een aparte spaarrekening geblokkeerd worden tot de aanwending voor betaling van de leningen in 2030, 2031 en 2032.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We beheren een woonzorgcentrum" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/4/1, beleidsitem: WZC Stedeakkers met nummer 953-00 en algemeen rekeningnummer: 66400420 Subsidie OCMW.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 297 878,16 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 297 878,16 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 297 878,16 EUR.

 

Valt onder actie "LDC Hoogstraten" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/3/2, beleidsitem: LDC Zuid met nummer 951-00 en algemeen rekeningnummer: 66400420 Subsidie OCMW.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 21 595,27 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 21 595,27 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 21 595,27 EUR.

 

Valt onder actie "We beheren een DVC" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/4/3, beleidsitem: DVC Stedeakkers met nummer 954-00 en algemeen rekeningnummer: 66400420 Subsidie OCMW.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 5 756,57 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 5 756,57 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 5 756,57 EUR.

 

In totaal dus 325 230 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 27/11/2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx geeft aan dat hij akkoord kan gaan met dit besluit maar hij wil graag reageren op de beeldvorming die hier wordt meegegeven want hij meent dat dit niet correct is. Er wordt in het dossier aangehaald dat er een tekort is van 3,9 miljoen EUR. De lening die destijds werd aangegaan werd voor een deel gedragen door de stad en voor een deel door het OCMW. Daar stonden ook inkomsten tegenover die het OCMW kon verwerven door de uitbating van het woonzorgcentrum. Dus wat er hier is gebeurd: dat zijn intercalaire intresten die opgebruikt zijn tijdens de eerste twee jaar van het in gang zetten van deze leningen. Daar zijn dus gelden van VIPA-subsidies voor gebruikt, die vallen dus weg. Maar de andere som die gegenereerd wordt als opbrengsten uit het woonzorgcentrum, die horen eigenlijk thuis bij het OCMW. Maar die gaan we nu mee capteren in de 3,9 miljoen EUR. Wil dat zeggen dat het OCMW met een bonus zal zitten van 864.000 EUR per jaar? Gaat er dan een positief saldo van 864.000 EUR in het MJP zijn voor het OCMW?

 

Schepen Roger Van Aperen zal dit voorleggen en een antwoord bezorgen.

Raadslid Marc Haseldonckx vindt het jammer dat hier nu geen antwoord op gegeven kan worden.

 

Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat er jaarlijks een beperkt bedrag wordt ingeschreven om het zo niet te laten samenkomen in de jaren 2030 of 2031, omdat de som dan te groot wordt. De leningen lopen al veel langer dus schepen Roger Van Aperen geeft aan dat dit ook in de vorige legislatuur al had kunnen voorzien worden.

 

Raadslid Marc Haseldonckx dankt de schepen voor het antwoord maar hij meent dat schepen Roger Van Aperen niet goed naar hem geluisterd heeft. Raadslid Marc Haseldonckx heeft dit al bij het begin van deze legislatuur onder de aandacht gebracht en bevraagd of hier geen spaarpot voor moest worden aangelegd. Hij herinnert zich dat er bij het begin van deze legislatuur een reserve was van 33 miljoen EUR, die zeker hiervoor kon aangesproken worden. Raadslid Marc Haseldonckx heeft dit bij de laatste bespreking van het meerjarenplan ook aangehaald in de gemeenteraad maar schepen Roger Van Aperen hoorde het toen donderen in Keulen, hij roept dan ook op om zeker de verslagen van de commissies financiën er op na te kijken.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord om 325.229,33 EUR als investeringssubsidie 2021 uit te betalen aan het OCMW voor de opbouw van het kapitaal welke het OCMW nodig heeft in 2030-2032.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Kennisname van de subsidieverdeling vrije tijd voor deelname gemeentelijke activiteiten, startsubsidies en vormingssubsidies jeugd.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 27 september 2021 nam de gemeenteraad kennis van de verdeling van de sectorale basis- en werkingssubsidies aan verenigingen.

 

Naast deze sectorale basis- en werkingssubsidies zijn er nog enkele algemene subsidies verbonden aan het reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven die worden uitbetaald op basis van deelname aan activiteiten of de registratie van een vereniging nl.

          subsidie deelname gemeentelijke activiteiten

          startsubsidie

 

Ook de vormingssubsidies jeugd worden uitbetaald op basis van aanvragen die het hele werkjaar 2020 - 2021 konden worden ingediend.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het reglement op de subsidiering van het jeugdwerk dat werd goedgekeurd op 25 november 2013.

          Het reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 22 maart 2021.

 

Argumentatie

 

De subsidie deelname gemeentelijke activiteiten worden volgens artikel 2.1. van het reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven als volgt bepaald:

 

Binnen de voorziene kredieten wordt een subsidie uitgekeerd per initiatief dat in aanmerking is genomen door het college en waarvan de deelname is bewezen. De subsidie bedraagt:

          deelname officiële plechtigheid met vaandel: 15 EUR per initiatief;

          deelname aan infoavond of -vergadering in het kader van een activiteit of                 sensibiliseringscampagne: 10 EUR per initiatief;

          deelname aan activiteit, sensibiliseringscampagne of fondsenwerving op                 straat: 20 EUR per initiatief;

          actieve participatie in gemeentelijke projecten: 50 EUR per jaar per project.

 

Alle geregistreerde Hoogstraatse verenigingen konden een aanvraag indienen tot en met 30 september 2021.

 

67 verenigingen deden aan aanvraag voor een bedrag van 2185 EUR.

 

De startsubsidie wordt volgens artikel 2.3 van het reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven als volgt toegekend:

 

Elke vereniging die zich registreert via het verenigingenloket komt na één jaar aangetoonde werking in aanmerking voor een startsubsidie ten bedrage van 125,00 EUR.

 

Volgende verenigingen registreerden zich in 2020 - 2021 en kunnen ondertussen één jaar werking voorleggen:

 

          Inspirelli Hoogstraten - Rijkevorsel - (tijdelijke erkenning CBS 5 november 2020)

          't Meirs Verzet (tijdelijke erkenning CBS 3 september 2020)

          VZW brandweer Meerle (tijdelijke erkenning CBS 5 november 2020)

 

De vormingssubsidie jeugd kunnen het hele jaar door aangevraagd worden. We ontvingen twee aanvragen voor een totaalbedrag van 500 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in de op de brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: 'Overige culturele instellingen' met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000, 'Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 39.070,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 6.737,07 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 3.060,00  EUR.

 

De financieel directeur heeft op 5/11/2021 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de subsidieverdeling deelname gemeentelijke activiteiten vast voor 67 verenigingen voor een totaalbedrag van 2185,00 EUR.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de toekenning van een startsubsidie van 125,00 EUR  aan 3 verenigingen voor een totaalbedrag van 375,00 EUR.

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de subsidieverdeling vormingssubsidies jeugd voor 2 aanvragen voor een totaalbedrag van 500,00 EUR.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuring van de toetreding tot de deelwerking Onroerend Erfgoed van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeenten Arendonk, Hoogstraten, Merksplas en Ravels hadden in 2019 de ambitie om hun beleid rond onroerend erfgoed verder uit te bouwen. Een aansluiting bij de deelwerking onroerend erfgoed van Erfgoed Noorderkempen bleek op dat moment niet de meest wenselijke keuze. Er werd geopteerd om voor een aparte erkenning als Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) te gaan. Merksplas haakte toen af, maar de andere gemeenten namen hiervoor middelen op in hun begroting.  Om de aanvraag tot erkenning als IOED mogelijk te maken richtten ze de projectvereniging Grensland op en werd er een beleidsplan opgemaakt. Op 15 januari 2020 werd dan bij het agentschap Onroerend Erfgoed aan aanvraag ingediend tot erkenning als IOED.

 

Op 30 april 2020 liet Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de gemeenten weten dat de IOED Grensland niet erkend wordt. Het is ondertussen duidelijk dat een aparte Vlaamse erkenning als IOED voor deze gemeenten geen realistische piste is. Vlaanderen stuurt momenteel aan op grotere IOED’s. De minister wees er ook op dat de gemeenten beter aansluiting zoeken bij Erfgoed Noorderkempen. In zijn visienota ‘lokaal onroerend erfgoedbeleid’ (26/2/2020) bevestigde hij ook de visie dat grotere IOED’s voor meer bestuurskracht zouden zorgen.

 

Eind 2020 werd de projectvereniging Grensland in het licht van al het bovenstaande ontbonden maar de ambitie van de gemeenten bleef overeind en er werd gekeken naar alternatieve oplossingen.

 

Juridische grond

 

• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

• Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het bijbehorende uitvoeringsbesluit van 16 mei 2014

• Gemeenteraadsbeslissingen van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar van september/oktober 2019 houdende de deelname en verlening van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen voor de periode 2020-2025

• Gemeenteraadsbeslissingen van Arendonk, Hoogstraten (7/11/2019) en Ravels van november/december 2019 houdende de oprichting van de IOED Grensland en aanvraag tot erkenning bij Vlaanderen

• De brief van minister Matthias Diependaele van 30 april 2020 houdende de niet erkenning van de IOED Grensland

• De visienota lokaal onroerend erfgoedbeleid van minister Matthias Diependaele van 26 februari 2021

• Overleg tussen de schepenen van cultuur/erfgoed van de gemeenten Arendonk, Hoogstraten en Ravels in juli 2021

• Burgemeestersoverleg van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel van 28 augustus 2021 en 24 september 2021

 

Argumentatie

 

De visienota ‘lokaal onroerenderfgoedbeleid’ geeft lokale besturen de kans om meer verantwoordelijkheden rond onroerend erfgoed op te nemen, maar hiervoor is natuurlijk ook expertise nodig. In het voorjaar van 2021 nam de stad Hoogstraten het initiatief om de ambitie uit 2019-2020 terug nieuw leven in te blazen. De drie bevoegde schepenen van Arendonk, Hoogstraten en Ravels, die ook zetelen in de raad van bestuur van Erfgoed Noorderkempen staken hiervoor de koppen bij elkaar. Deze gemeenten hadden namelijk op hun respectievelijke begrotingen een jaarlijks budget voorzien voor een werking rond onroerend erfgoed van in totaal samen zo'n 35.000 EUR. Er werd samen met Erfgoed Noorderkempen gekeken hoe deze middelen nuttig konden worden ingezet voor de opstart van een werking rond onroerend erfgoed binnen deze gemeenten.

 

In de zomer van 2021 gaven de 3 schepencolleges van Arendonk, Hoogstraten en Ravels hun intentie aan om de voorziene middelen in te zetten voor de opstart van een werking rond onroerend erfgoed binnen Erfgoed Noorderkempen. Er werd ook opnieuw de vraag gesteld aan de gemeente Merksplas om mee in te stappen in dit nieuwe traject. De piste werd besproken op het Burgemeestersoverleg van 28 augustus 2021 en ook op dit van 24 september 2021. Waarna ook Merksplas aangaf mee te willen instappen in het verhaal. Voor deze opstart dienen ze goedkeuring te vragen aan de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen.

 

OPSTART WERKING

De gemeente wil samen met de 3 andere gemeenten toetreden tot de deelwerking onroerend erfgoed van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen. Bij de opstart wordt de focus gelegd op het bouwkundig erfgoed:

 

(1) de gemeente voorziet samen met de 3 andere gemeenten middelen voor de aanwerving van een erfgoedmedewerker bouwkundig erfgoed, minimum voor 2 jaar (2022-2023) met optie om na evaluatie dit nog 2 jaar verder te zetten (2024-2025).

 

Deze medewerker krijgt als opdracht:

 

Inventarisatie:

• Inventariseren van het bouwkundig erfgoed in de gemeenten Arendonk, Hoogstraten, Merksplas en Ravels

• Actualiseren van de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed

• Plaatsbezoeken geïnventariseerd bouwkundig erfgoed

• Aftoetsen van de inventaris bouwkundig erfgoed met de erfgoedactoren en heemkundige kringen

 

Waardering:

• Waarderen van het bouwkundig erfgoed in de gemeenten Arendonk, Hoogstraten, Merksplas en Ravels volgens de waarderingsmethodiek van Erfgoed Noorderkempen

• Aftoetsen van de waardering met de eigenaars, lokale erfgoedactoren, adviesraad en gemeentebesturen

 

Advisering en rapportage:

• Ondersteunen en adviseren van de gemeenten (en derden) over bouwkundig erfgoed

• Opvolgen van concrete dossiers met betrekking tot verbouwing of (gedeeltelijke) sloop van bouwkundig erfgoed:  actieve rol in complexe projecten rond onroerend erfgoed, ondersteunende  advisering  bij  stedenbouwkundige  vergunningsaanvragen  en  werken  aan  geïnventariseerd  bouwkundig  erfgoed,  advisering  i.v.m. niet beschermd erfgoed

 

Ontsluiting:

• Vergroting van het draagvlak rond bouwkundig erfgoed door nieuwsberichten via website en sociale media

• Aanspreekpunt voor vragen rond bouwkundig erfgoed

• Presentatie van resultaten van inventarisatie en onderzoek bouwkundig erfgoed

 

(2) de gemeente engageert zich om actief mee te werken aan een traject over de toekomstscenario’s die een eventuele doorstart naar volledige werking van de IOED mogelijk moeten maken (archeologisch-, bouwkundig- en landschappelijk erfgoed). De definitieve beslissing hierover wordt genomen door het nieuwe bestuur in 2025.

 

Erfgoed Noorderkempen engageert zich om deze medewerker aan te werven, op te leiden en te coachen. Ook brengen ze naast hun expertise ook bijkomende middelen in om de personeelsgebonden kosten, dagelijkse werking en projecten te bekostigen verbonden aan deze medewerker. Hierin ontstaat een wisselwerking en een win-win voor alle betrokken partners.

 

MIDDELEN

Op het Burgemeestersoverleg van 24 september 2021 werd vastgeklikt dat indien ook Merksplas zou toetreden het zou uitkomen op een totale kost van 105.000 euro voor 2 jaar die gedragen zou worden door de 4 gemeenten.  Het gaat dus om 52.500 euro per jaar. Dit bedrag werd dan op basis van het aanwezig erfgoedpakket verdeeld onder de 4 gemeenten. Dit resulteert in de volgende jaarlijkse bedragen per gemeente:

 

Gemeenten 

Arendonk 8.848,00 EUR

Hoogstraten 22.723,00 EUR

Merksplas 8.711,00 EUR

Ravels  12.218,00 EUR

Totaal  52.500,00 EUR

 

Om continuïteit te verzekeren (indien positieve evaluatie in 2023), wordt aan de gemeenten gevraagd om de middelen voor 4 jaar te voorzien in de meerjarenbegroting: 2022-2025.

 

In de meerjarenplanning is jaarlijks voor 2021-2025 telkens een bedrag van 18.162,00 EUR  opgenomen op AR 64930000 werkingssubsidies BI 729-00 onder actie 1/5/1/1 "We behouden, beheren, verzamelen en ontsluiten ons kunst en erfgoed door tentoonstellingen, evenementen en zorgvuldige bewaring." Omdat het bedrag van 2021 niet gebruikt is, kan dit verdeeld worden over de vier resterende jaren wat maakt dat er 22.702,50 EUR jaarlijks beschikbaar is.

 

Meer details over de begroting en de aanwerving zijn opgenomen in de nota ‘Opstart werking rond onroerend erfgoed voor de gemeenten Arendonk, Hoogstraten Merksplas en Ravels binnen Erfgoed Noorderkempen- IOED Grensland 2.0’ die bijgevoegd is aan deze beslissing.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "1/5/1/1 We behouden, beheren, verzamelen en ontsluiten ons kunst en erfgoed door tentoonstellingen, evenementen en zorgvuldige bewaring" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/5/1/1, beleidsitem: "Overig beleid inzake het erfgoed"  met nummer 729-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000.

 

Voorziene budget in het meerjarenplan van 2021 tem 2025: 90.810 EUR of jaarlijks vanaf 2021 18 162 EUR/jaar.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 90.810 EUR

Budget nodig voor dit besluit vanaf 2022: 90.892 EUR of jaarlijks 22.723 EUR vanaf 2022 tem 2025.

Voorstel is om het budget van 2021 te verschuiven naar de volgende jaren en het tekort van 82 EUR in 2025 bij te passen in eerstvolgende aanpassing MJP.

 

De financieel directeur heeft op 16/11/2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt begrijpt uit dit dossier dat het de bedoeling is om een erfgoedmedewerker aan te stellen, die moet starten met een inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de deelnemende gemeenten (Hoogstraten, Merksplas, Ravels, Arendonk). Is een dergelijke inventaris in de meeste gemeenten nog niet aanwezig, vraagt hij zich af? Anderzijds kan een professionele ondersteuning zeker van pas komen, zeker als die er mee voor zorgt dat het bestaande bouwkundig erfgoed kan gevrijwaard worden tegen de oprukkende bouwwoede van sommige ontwikkelaars.

 

Raadslid Ilse Verachtert leidt ook af dat het de bedoeling is om een medewerker aan te werven waarvoor wij als Hoogstraten het hoogste bedrag moeten bijdragen, met name zo’n 22.000 EUR. Het is voor het raadslid echter onduidelijk of het om een deeltijdse of voltijdse medewerker gaat. Daarnaast vraagt ze zich af waar deze medewerker tewerkgesteld zal worden, binnen Erfgoed Noorderkempen of gaat die op zijn eentje in Hoogstraten zelf zitten. En in hoeverre is er een samenwerking voorzien tussen deze persoon en bijvoorbeeld de erfgoedcel van de provincie Antwerpen. In welk netwerk gaat deze medewerker functioneren?  Zijn er afspraken over het takenpakket? Door het feit dat Hoogstraten het meeste gaat bijdragen, gaat raadslid Ilse Verachtert er van uit dat deze medewerker ook de meeste tijd kan besteden aan Hoogstraten. Klopt dat?

 

Schepen Michel Jansen antwoordt dat er inderdaad al een inventaris aanwezig is maar die is aan een update toe en moet ook gecategoriseerd worden. Het feit dat het aandeel van Hoogstraten het hoogst is, komt omdat we ook de grootste gemeente zijn en uiteraard betekent dit ook dat er in Hoogstraten het meeste werk zal gebeuren. Samenwerking met andere partners in het netwerk zal uiteraard zoveel mogelijk nagestreefd worden. Hij verduidelijkt dat er absoluut behoefte is aan professionele ondersteuning op dit thema.

 

Schepen Arnold Wittenberg treedt schepen Michel Jansen bij. Deze medewerker zal tewerkgesteld worden in Erfgoed Noorderkempen en dus zijn bureau hebben in Turnhout, maar hij kan uiteraard wel ter plekke afstappen. De belangrijkste taak om te starten is het categoriseren van de inventaris via de waarderingsmethodiek, Hoogstraten heeft de meest uitgebreide inventaris en dus zal daar het meeste werk gebeuren. Schepen Arnold Wittenberg maakt duidelijk dat het over een voltijdse medewerker gaat die gebruik kan maken van de medewerkers van Erfgoed Noorderkempen als back-up.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt neemt deel aan de vergaderingen van Erfgoed Noorderkempen vanuit de  de oppositie, hij heeft al meerdere malen vastgesteld dat er niet genoeg volk aanwezig was op deze vergaderingen om rechtsgeldig te kunnen vergaderen.

Het raadslid heeft trouwens ook dezelfde opmerking over de vergadering van de sportraad die hij bij de behandeling van agendapunt 4 van deze vergadering wilde meegeven. Uit het verslag kan afgeleid worden dat er slechts 4 personen aanwezig waren hoewel er toch 22 waren uitgenodigd. Dit is achteraf wel via mail bevraagd waardoor er uiteindelijk 7 personen wel gereageerd hebben. Hij vraagt zich ook hier af of er wel rechtsgeldig kon vergaderd worden en hij roept op om dit toch zeker na te kijken.

 

Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat er verschillende redenen zijn voor de beperkte opkomst van de vergadering van de sportraad: het digitaal vergaderen is niet voor iedereen weggelegd,  corona-afwezigheden maar ook vakantie. Dit dossier werd in een klein groepje voorbereid en van daaruit ook meermaals teruggekoppeld aan de sportraad waardoor dit dossier niet nieuw was voor hen.  Na de vergadering is het reglement ook nog via mail aan een bredere groep voorgelegd.

Voor de vergaderingen van Erfgoed Noorderkempen wordt er effectief bekeken of we dit op een andere manier kunnen aanpakken zodat de aanwezigheid groter is. Bedoeling is om hier meer dynamiek in te brengen. Daarover wordt begin januari overlegd. Soms wordt er na een vergadering nog een mail rondgestuurd om de vergadering toch rechtsgeldig te maken. De schepen meent dat dit éénmalig kan gebeuren maar dat dit inderdaad geen structurele werkwijze mag worden en daarom wordt de aanpak ook herbekeken.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de deelwerking onroerend erfgoed van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om in de meerjarenbegroting 2022-2025 het voorziene bedrag, dat berekend werd op basis van het erfgoedpakket te voorzien voor de aanwerving van een erfgoedmedewerker bouwkundig erfgoed bij Erfgoed Noorderkempen.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist dat de gemeente actief zal meewerken aan een traject over de toekomstscenario’s die een eventuele doorstart naar volledige werking van de IOED mogelijk moeten maken (archeologisch-, bouwkundig- en landschappelijk erfgoed). De definitieve beslissing hierover dient weliswaar genomen te worden door het nieuwe bestuur in 2025.

Artikel 4:

De gemeenteraad neemt deze beslissingen onder voorbehoud van een positieve beslissing over de materie door de andere 3 gemeenten en de goedkeuring van de Raad van Bestuur van Erfgoed Noorderkempen over de toetreding.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de pleinnamen van de Kloostersite te Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Er is gevraagd om de procedure op te starten voor nieuwe straat/pleinnamen op de kloostersite te Meer en dit voor het plein tussen de 5 historische gebouwen (vroegere speelplaats), alsook het pleintje (nieuwe aangelegde parking) dat vroeger eigendom was van de handbooggilde. Deze gilde heeft de grond afgestaan op voorwaarde dat het een naam zou krijgen.

 

Het schepencollege gaf voorlopige goedkeuring aan de pleinnamen Kloosterplein en Schuttersplein, in zitting van 7 oktober 2021.

 

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 15/10/2021 tot en met 13/11/2021.

Er werden geen bezwaren ingediend.

 

Het college besliste het openbaar onderzoek te sluiten op 13 november 2021 en het dossier voor goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de pleinnamen Kloosterplein en Schuttersplein.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de pleinnamen Kloosterplein en Schuttersplein.

Artikel 2:

Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de verschillende instanties.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de akten voor kosteloze grondafstanden van het openbaar domein in de Meerse Bergen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het notariskantoor Rommens ontving het stadsbestuur 11 ontwerpakten voor kosteloze grondafstand naar het openbaar domein voor volgende percelen grond gelegen te Hoogstraten. De overdracht werd gevraagd in het kader van het geplande weg- en rioleringsproject Meerse Bergen.

 

Lot 16B: een perceel grond, gelegen Kievitlaan 8, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 0340Y8 P0000, met een oppervlakte volgens meting van tweehonderd vierkante meter (200m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 489D P0000.

Lot 23B1: een perceel grond, gelegen Merellaan, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340S9 P0000, met een oppervlakte volgens meting van vijfhonderdéénennegentig vierkante meter (591 m²), doch met uitzondering van het stukje vergunde tuinmuur, zoals aangeduid op het plan, hetwelk wordt uitgesloten van de overdracht, met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 489H P0000.

Lot 24B: een perceel grond, gelegen Kievitlaan 14, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 0340T8 P0000, met een oppervlakte volgens meting van tweehonderdnegenenvijftig vierkante meter (259 m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 485A P0000.

Lot 31B: een perceel grond, gelegen Koekoeklaan 1A, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van 340K8 P0000 met een oppervlakte volgens meting van tweehonderd vierkante meter (200 m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 485C P0000.

Lot 32B: een perceel grond, gelegen Merellaan 6, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340G7 P0000 met een oppervlakte volgens meting van vierhonderddrieëntachtig vierkante meter (483 m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 485D P0000.

Lot 39B: een perceel grond, gelegen Koekoeklaan 9, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 401K P0000 met een oppervlakte volgens meting van duizendvierhonderdvierentachtig vierkante meter (1.484 m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 486D P0000.

Lot 48B: een perceel grond, gelegen Koekoeklaan 6, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340P8 P0000, met een oppervlakte volgens meting van driehonderdvijfentwintig vierkante meter (325 m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 486G P0000.

Lot 71B: een perceel grond, gelegen Nachtengaallaan, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, nummer 340H8 P0000 en deel van nummer 340G8 P0000, met een oppervlakte volgens meting van achthonderdnegenenveertig vierkante meter (849 m²).

Lot 76B: een perceel grond, gelegen Fazantenlaan 4, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340X6 P0000 met een oppervlakte volgens meting van zesenzeventig vierkante meter (76 m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 488F P0000.

Lot 78B: een perceel grond, gelegen te Fazantenlaan, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, delen van nummer 340W5 P0000 en 400V P0000, met een oppervlakte volgens meting van vierhonderdachttien vierkante meter (418 m²),  met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 488B P0000.

Lot 61B en 63B: een perceel grond, gelegen te Kievitlaan, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340R2 P0000 met een oppervlakte volgens meting van honderddrieënzeventig vierkante meter (173 m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 487E P0000 en een perceel grond, gelegen te Kievitlaan, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340R P0000 met een oppervlakte van honderdvierenzeventig vierkante meter (174m²), met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A, nummer 487F P0000.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 25 november 2021, nam kennis van het ontwerp van de akten kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs weet dat dit dossier al heel lang loopt, hij vraagt zich dan ook af hoe de planning eruit ziet.

 

Schepen Piet Van Bavel weet dat de uitvoering van de werken gepland is in 2024 -2025, dit is een vrij scherpe planning maar wordt wel als streefdoel naar voor geschoven.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van 12 percelen grond gelegen te Kievitlaan 8 van 200 m², Merellaan van 591 m², Kievitlaan 14 van 259 m², Koekoeklaan 1A van 200 m², Merellaan 6 van 483 m², Koekoeklaan 9 van 1484 m², Koekoeklaan 6 van 325 m², Nachtegaallaan van 849 m², Fazantenlaan 4 van 76 m², Fazantenlaan van 418 m², Kievitlaan van 173 m² en Kievitlaan van 174 m².

Artikel 2:

De modelaktes, opgemaakt door notariskantoor Paul Rommens, Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten, worden goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze aktes te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Goedkeuren van de akte voor de kosteloze grondafstand wegenis en infrastructuurwerken te Hoogstraten, Hoefijzer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het kantoor Michoel & Bremans ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor:

- een perceel grond met aanhorigheden, gelegen te 2320 Hoogstraten, Hoefijzer, kadastraal bekend volgens titel sectie D, nummers 32f, 32g, 32h, 32i, 32k, 32L, 32m, 32n, 32o, 32p, 32q, 32r, 32s, 32t, 32u, 32v, 32w, 32x, 32y, 32z, 32a2, 32b2, 32c2, 32d2, 32e2, 32f2, 32e en deel van nummer 32g2 en thans volgens kadastrale legger van 29 november 2021, sectie D, nummer 0032B6P0000, met een oppervlakte van twintig are zesenzestig centiare (20a 66ca);

- een perceel grond met aanhorigheden, gelegen te 2320 Hoogstraten, Lindendreef, kadastraal bekend volgens titel sectie D deel van nummer 32/T/3 en thans volgens kadastrale legger van 29 november 2021, sectie D, nummer 0032C6P0000, met een oppervlakte van twee are drieënvijftig centiare (02a 53ca).

en voor de wegenis – en andere infrastructuurwerken, uitgevoerd in en op deze grond.

 

Zoals voorschreven goed afgebeeld staat als lot 1 en lot 2 op het hier aangehechte opmetingsplan opgemaakt door landmeter Jan Koyen te Hoogstraten op 24 november 2014.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 25 november 2021, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van:

- een perceel grond met aanhorigheden, gelegen te 2320 Hoogstraten, Hoefijzer, kadastraal bekend volgens titel sectie D, nummers 32f, 32g, 32h, 32i, 32k, 32L, 32m, 32n, 32o, 32p, 32q, 32r, 32s, 32t, 32u, 32v, 32w, 32x, 32y, 32z, 32a2, 32b2, 32c2, 32d2, 32e2, 32f2, 32e en deel van nummer 32g2 en thans volgens kadastrale legger van 29 november 2021, sectie D, nummer 0032B6P0000, met een oppervlakte van twintig are zesenzestig centiare (20a 66ca);

- een perceel grond met aanhorigheden, gelegen te 2320 Hoogstraten, Lindendreef, kadastraal bekend volgens titel sectie D deel van nummer 32/T/3 en thans volgens kadastrale legger van 29 november 2021, sectie D, nummer 0032C6P0000, met een oppervlakte van twee are drieënvijftig centiare (02a 53ca).

en voor de wegenis – en andere infrastructuurwerken, uitgevoerd in en op deze grond.

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Michoel & Bremans, wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Aanstelling gewestelijke vaststellers gemeentelijke administratieve sancties.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In juli 2021 ontving het college van burgemeester en schepenen een brief van Vlaams minister Zuhal Demir met de boodschap dat de Vlaamse overheid de lokale besturen wenst te ondersteunen in de handhaving op zwerfvuil. Bij de OVAM worden daarom nu gedurende drie jaar 30 handhavers aangeworven die zich uitsluitend zullen bezig houden met het controleren op zwerfvuil (niet sluikstort)  in Vlaanderen. De handhavers zwerfvuil zullen werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de lokale politiereglementen. De focus ligt op betrapping op heterdaad op locaties waar veel zwerfvuil aangetroffen wordt zoals evenementen, winkelstraten, industrieterreinen, natuurgebieden, schoolomgeving,... .

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1, 2°.

          Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.

          Het besluit van de gemeenteraad van 23 augustus 2021 tot vaststelling van het uniform gemeentelijk politiereglement Stad Hoogstraten.

          Het besluit van de gemeenteraad van 27 september 2021 tot goedkeuring van de politieverordening betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen en het intrekken van de desbetreffende gemeenteraadsbesluiten van 20 november 2006 en 27 november 2017.

 

Argumentatie

 

De lokale besturen kunnen een gratis beroep doen op het team handhavers zwerfvuil ter ondersteuning van handhavingsacties inzake zwerfvuil op het eigen grondgebied.  

Het is noodzakelijk om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn. Deze gewestelijke vaststellers mogen enkel binnen de omschreven bevoegdheid optreden.

 

Volgende gewestelijke personeelsleden hebben de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door de PAULO-Politieopleiding gevolgd:

Jef Hollebecq, Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere, Ronny Moors, en Sonja Wygers (datum opleiding: van 29 september tot en met 8 oktober 2021).

Volgend gewestelijk personeelslid heeft de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door Campus Vesta gevolgd: Jelle Cambré (datum opleiding van 13 mei 2013 tot en met 17 mei 2013).

 

Uit het brevet van de PAULO-Politieopleiding en het brevet van Campus Vesta blijkt dat voorgaande personeelsleden de opleiding met gunstig gevolg hebben voltooid.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actieplan "Stad Hoogstraten zet in op minder afval" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/4/2 en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ward Baets herinnert zich dat deze raad in januari 2021 de actie Proper Hoogstraten verlengd heeft voor een periode van 6 jaar, dus tot 2025. De fractie CD&V heeft dit toen volop gesteund omdat zwerfvuil en sluikstort een belangrijk item is. Daarom heeft het raadslid ook een aantal vragen. Hoe kaderen we dit initiatief binnen het project Proper Hoogstraten? Wat is het onderscheid tussen sluikstort en zwerfvuil want dat blijkt niet zo heel duidelijk uit de teksten. Vaak is dit onderscheid vrij subtiel en lopen de twee begrippen door elkaar, dus hoe gaan deze vaststellers dit toepassen? In 2020 werd er ook een politiereglement goedgekeurd met betrekking tot GAS-boetes om zwerfvuil en sluikstorten te verminderen. Er zijn toen een aantal zwarte punten opgelijst, zijn er al zwarte punten weggewerkt of zijn er ondertussen al bijgekomen? Kunnen we een overzicht bekomen van deze GAS-boetes? In het verleden werd er ook gebruik gemaakt van mobiele camera’s voor het vaststellen van sluikstort, raadslid Ward Baets wil weten of dit nog gebeurt en wat hiervan de concrete resultaten zijn. Het raadslid stelt vast dat dit project niet samen met IOK is opgezet. Hij vraagt zich af hoe de samenwerking met onze diensten eigenlijk verloopt. Wie stuurt deze mensen aan? Worden de mensen verwittigd waar ze actie moeten ondernemen en worden organisatoren van evenementen ook verwittigd dat controles mogelijk zijn? Concreet vraagt hij dus naar een draaiboek voor de mensen die op pad worden gestuurd.

 

Raadslid Maarten Leemans heeft slechts één aanvullende vraag: hoe worden deze mensen aangestuurd, wie stuurt ze aan en wat is de manier van werken?

 

Schepen Michel Jansen antwoordt dat dit in samenwerking verloopt met Proper Hoogstraten, er is ook met hen overleg. Dit aanbod wordt vanuit het Vlaams Gewest aangestuurd, we kunnen gratis gebruik maken van dit aanbod van OVAM. Daarom ook dat er geen samenwerking is met IOK. De actie richt zich vooral op zwerfvuil dus de zaken die occasioneel op de grond belanden (zakjes, kauwgom, blikjes, sigarettenpeuken, …). Er zal worden afgestemd wanneer er controle zal zijn, dit gebeurt altijd per twee en incognito. Zij kunnen mensen aanspreken wanneer ze iets zien gebeuren. Er zullen een aantal routes geselecteerd worden, ook in overleg met Proper Hoogstraten, die ze volgen om daar controles uit te voeren. De stand van zaken over de zwarte punten die kent de schepen niet uit het hoofd. De camera’s worden sporadisch nog ingezet maar dit is een moeilijke kwestie omwille van het privacy-aspect.

 

Burgemeester Marc Van Aperen vult aan. Er wordt dus vooral gefocust op zwerfvuil, de horeca-uitbaters en de organisatoren van evenementen zullen gesensibiliseerd worden dat er controles zitten aan te komen en dat ze bijvoorbeeld asbakken op de terrassen voorzien. Er zijn inderdaad minder camera’s ingezet omdat we daar met een privacy-issue zitten. Dit wordt nog bekeken. Gelukkig zijn er ook minder vaststellingen van zwerfvuil, misschien is dit te wijten aan corona of misschien snappen de mensen het eindelijk. De concrete resultaten kunnen opgevraagd en bezorgd worden.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De heren Jef Hollebecq, Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere, Ronny Moors, Jelle Cambré en mevrouw Sonja Wygers worden aangesteld als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de Stad Hoogstraten voor de vaststelling van overtredingen op het uniform gemeentelijk politiereglement artikel 1.5.1. ; 1.5.3. ; 1.5.5. ;  1.6.1. ; 1.6.2. ; 3.4.1. ; 3.4.4. ; 3.4.5. en op de politieverordening betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen artikel 10 en 15.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Mondelinge vraag - samenwerking met Digidak.

 

VRAAG

 

Raadslid Fons Jacobs weet dat de stad in zitting van 21/02/2021 besloot om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met Blenders die loopt tot 31/12/2021 om de werking van Digidak te ondersteunen. In zitting van 23/09/2021 beslist het college in te gaan op de oproep van ILV Noorderkempen Werkt om projectsubsidies aan te vragen voor een lokaal e-inclusiebeleid (digibanken). Men besliste dan ook om hier mee in te stappen op voorwaarde dat er subsidies voor kunnen bekomen worden. Om in te stappen in het project “Iedereen digitaal” is men blijkbaar te laat. In de notulen van het college van 25/11/2021 leest raadslid Fons Jacobs dat de samenwerking met Digidak in zijn huidige vorm zal worden stopgezet vanaf 01/01/2022 . De reden is dat men omwille van nieuwe ontwikkelingen op gebied van digitale geletterdheid (Fablab, Coderdojo,..) nu een aanbod wil opmaken dat kijkt naar de noden van de samenleving en vertrekken vanuit de kracht van de vrijwilliger. Hiervoor wenst het bestuur een educatief medewerker aan te stellen die de verschillende initiatieven moet verbinden, organiseren, ondersteunen en voorbereiden op de toekomst. Verder kan raadslid Fons Jacobs lezen dat wat betreft Digidak men wenst over te schakelen naar een Digidak light in Hoogstraten en dat men anderzijds bovenlokaal wil gaan samenwerken met Noorderkempen Werkt. Om die reden zal een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst opgemaakt worden met Digidak tegen 2022. Een blik op de kalender leert ons dat we nu tegen 2022 aanschuren en stellen Digidak en de gebruikers vandaag vast dat er nog steeds geen nieuwe samenwerkingsovereenkomst werd opgesteld waardoor de lesgevers nog geen idee hebben hoe ze het komende werkjaar moeten aanvatten, wat ze nog mogen of kunnen aanleren,… Raadslid Fons Jacobs vraagt of het college kan duidelijk maken hoe ver het staat met de opmaak van de samenwerkingsovereenkomst met Digidak zodat deze mensen hun werking vanaf januari 2022 kunnen voorbereiden? Welke concrete gevolgen heeft de beslissing van het college van 25/11/2021 op de werking van Digidak?

 

ANTWOORD

 

Schepen Arnold Wittenberg weet dat er deze week voor Digidak een aangepaste offerte is toegekomen om aan het college te worden voorgelegd. Bedoeling is om deze overeenkomst naar de gemeenteraad van januari, uiterlijk februari, te brengen. De schepen maakt wel duidelijk dat de samenwerking met Digidak blijft voortduren. Aan de projectoproep van Bart Somers wordt deelgenomen met andere gemeenten met de bedoeling om daarvoor een subsidie binnen te halen.  Enkel het operationele aspect zal wat veranderen, Digidak blijft les geven en een netwerk aanbieden aan onze cursusgevers. De educatieve medewerker zal de administratieve afhandeling van de dagelijkse werking voor zijn rekening nemen. De kwaliteiten van Digidak blijven dus behouden, met name een netwerk waarin vrijwilligers elkaar kunnen vinden en anderzijds ook de cursus van het train the trainer-systeem. Enkel het administratieve aspect zal door de stad zelf opgenomen worden. De opzet van het verhaal is dat na de goedkeuring door het college er wordt samen gezeten met de vrijwilligers. Er is trouwens ook een evaluatievergadering geweest met de vrijwilligers zo’n twee maanden geleden waar dit als voorstel uit de bus is gekomen.

 

Raadslid Fons Jacobs concludeert dus dat de werking blijft gecontinueerd. Hij roept op om dit zeker ook te communiceren met deze mensen want blijkbaar weten ze dit niet.

Schepen Arnold Wittenberg vindt het vreemd dat er nu een ander verhaal naar voor komt. Vorige week nog is dit toegelicht naar de lesgevers vanuit Blenders. Hij zal dit opnemen met Blenders om te bevragen wat er hier aan de hand is.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Mondelinge vraag - zebrapad Heilig Bloedlaan.

 

VRAAG

 

Raadslid Maarten Leemans heeft vastgesteld dat op de hoek van de Heilig Bloedstraat en de Heilig Bloedlaan/Lodewijck De Konincklaan de grootste infrastructuurwerken aan het openbaar domein gebeurd zijn. Eén van de gevolgen is, dat er geen voetpad meer ligt aan de rijweg, echter ligt de oversteekplaats nog wél daar. Mensen die de straat moeten oversteken naar bijvoorbeeld het WZC, moeten daar dus over de rijweg naar het zebrapad. Het raadslid zag daar al iemand met een rollator sukkelen om daar te geraken, dat is dus eigenlijk niet te verantwoorden. Is het de bedoeling dat het zebrapad terug op de oude locatie komt? Dan moet dit zo snel mogelijk terug gebeuren.

 

ANTWOORD

 

Schepen Michel Jansen antwoord dat het de bedoeling is dat dit zebrapad terugkomt naar de oorspronkelijke plaats. Hij is daar zelf niet zo gelukkig mee maar dit is door AWV zo aangegeven. De schepen geeft dit aan dat dit zo snel mogelijk zal gebeuren.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 december 2021.

 

Mondelinge vraag - wegversmalling Beukendreef.

 

VRAAG

 

Raadslid Joël Adams wil graag melden dat de wegversmalling op de Beukendreef nog altijd niet in orde is.

 

ANTWOORD

 

Volgens schepen Michel Jansen is dit wel in orde, dit is bekeken door de politie en ook op de mobiliteitsraad besproken en ze hebben bevestigd dat ze juist staan. Het gaat hier niet over een versmalling van de rijbaan, er zullen dus geen voorrangspijlen worden gezet.

 

Raadslid Joël Adams vindt het niet correct, hij meent dat het hier wel degelijk over een versmalling gaat.

 

Publicatiedatum: 02/02/2022