Hoogstraten

Zitting van maandag 23 september 2019

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens en Jos Martens

raadsleden: Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

schepenen: Roger Van Aperen en Faye Van Impe

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 26 augustus 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 26 augustus 2019 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 26 augustus 2019 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx maakte een opmerking bij agendapunt 13 over de overdracht van de Lokbosstraat waar hij nog geen antwoord op gekregen heeft. Deze vraag zal schriftelijk beantwoord worden. Daarnaast wil hij graag een duidelijk politiek standpunt horen of het nog de bedoeling is om de budgetten 2019 van de kerkfabrieken ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen. De burgemeester zal dit navragen en het antwoord schriftelijk bezorgen.

 

Door middel van loting wordt raadslid Tinne Rombouts aangeduid om de stemming aan te vangen.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 26 augustus 2019 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 18 oktober 2019. Goedkeuren van het verlengingsdossier en de statutenwijziging van Pidpa.

 

MOTIVERING

 

²Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Met de mail en brief van 15 juli 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pidpa , die plaats vindt op 18 oktober 2019 om 11u00 in het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Indien het aanwezigheidsquorum niet wordt bereikt, zal de vergadering opnieuw worden samengeroepen op maandag 21 oktober 2019 te 11.00 uur op het kantoor te Antwerpen.

 

De agenda van deze vergadering is samengesteld als volgt:

 

1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2. Verlenging van Pidpa

3. Statutenwijziging - goedkeuring

4. Benoemingen

5. Goedkeuring van het verslag van de vergadering.

 

De raad van bestuur van Pidpa wenst een verlenging van de vereniging voor te leggen voor een termijn tot 1 januari 2024.

Daarnaast heeft de raad van bestuur beslist om een studie op te starten om te onderzoeken hoe maximale synergiewinsten kunnen gehaald worden, ten bate van de klanten en de vennoten, door de dienstverlening inzake drinkwater en riolering in een multi-utility context aan te bieden. Deze studieopdracht kadert in het onderzoek naar strategische partnerships met het oog op het creëren van synergie- en schaalvoordelen, dat ook reeds als doelstelling

opgenomen werd in het door de vennoten goedgekeurde Beleidsplan 2019-2024.

 

De laatste Algemene Vergadering voor het verstrijken van de duur dient over de verlenging te beslissen, op basis van de daartoe genomen beslissingen van de deelnemers van de vereniging. Stad Hoogstraten dient aldus een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.

 

Juridische grond

 

          Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en meer bepaald artikel 423, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

          Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder decreet Integraal Waterbeleid).

          Statuten van Pidpa, met name artikel 5 dat bepaalt dat de duur van de vereniging verstrijkt op 9 november 2019.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 18 oktober 2019 goed te keuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

-kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier,               houdende de argumenten om de deelneming van stad Hoogstraten in de                                                         opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

-te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging               Pidpa;

-te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging               Pidpa;

-te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en               de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

 

Daarnaast zal op deze algemene vergadering tevens een beperkte statutenwijziging worden voorgelegd betreffende de nieuwe modaliteiten rond de samenstelling van het adviescomité voor het compartiment watervoorziening (het adviescomité A) en een verduidelijking van de bepalingen over de samenstelling van de adviescomités B en D.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Hilde Vermeiren geeft aan dat de fractie CD&V akkoord gaat met de verlenging van Pidpa en dit punt dan ook zal goedkeuren. Ze betreurt evenwel dat er slechts een verlenging wordt voorzien tot 1 januari 2024, zijnde een zeer korte periode van maar 4 jaar in plaats van de mogelijke 18 jaar. Voor een samenwerking met een bedrijf zoals Pidpa, dat ondertussen toch al meer dan 100 jaar bestaat en een noodzakelijk goed levert, zijnde drinkbaar water, is dat toch een zeer korte periode. Bovendien blijkt uit de documenten bij het dossier dat er momenteel ook nog geen concrete andere oriëntatie voorligt en dat er nog een studie dient te worden uitgevoerd om te zien hoe en of samenwerkingswinsten kunnen behaald worden ten bate van de klanten en de vennoten. Raadslid Hilde Vermeiren denkt dat de gemeenteraadsleden de troeven van Pidpa wel kennen, ze worden ook opgesomd in het ontwerp van besluit en de bijlagen.

Voor de fractie CD&V zijn volgende zaken uitermate van belang:

- Het leveren van hoog kwalitatief drinkwater.

- De garantie van het ten allen tijde leveren van het drinkwater, ook in de afgelopen periodes van extreme droogte.

- Laagste drinkwaterprijs van Vlaanderen (wat al vele jaren zo is), uiteraard ook van groot belang voor de inwoners van Hoogstraten.

- Het beheersen van lekverliezen, weinigen doen het beter.

- Pidpa is een financieel gezond bedrijf met oog voor de nodige toekomstige investeringen;

- Pidpa heeft de gedrevenheid om steeds opnieuw te zoeken naar betere, meer duurzame productiemethoden;

- En zo zijn er nog vele anderen.

 

Mogelijke toekomstige opportuniteiten en schaalvoordelen dienen volgens raadslid Hilde Vermeiren steeds met een open geest te worden bekeken, maar wat goed is moet ook goed blijven. Het raadslid pleit er dan ook voor om de sterke punten van Pidpa steeds voor ogen te houden bij het nemen van verdere beslissingen omtrent het leveren van drinkwater. Pidpa voert trouwens niet enkel drinkwateractiviteiten uit, maar ook rioleringsopdrachten. Hoogstraten heeft destijds ook voor de rioleringsformule Hidrosan gekozen. Als HidroSan gemeente heeft Hoogstraten nog steeds haar eigen financiële pot voor rioleringen. De fractie CD&V staat nog steeds achter deze formule en vindt het belangrijk dat bij beslissingen in de toekomst Hoogstraten deze middelen en de daaraan gekoppelde strategieën kan behouden. Raadslid Hilde Vermeiren weet dat het de raad van bestuur van Pidpa is die een verlenging tot 1 januari 2024 vooropstelt met de daaraan gekoppelde studie, doch ze vraagt om op de Algemene Vergadering van 18 oktober de bemerkingen bij deze korte periode van verlenging mee te nemen waaronder de uitdrukkelijke vraag om het behoud van de sterktes van Pidpa bij latere beslissingen zeker te laten primeren.

 

Raadslid Fons Jacobs wil zich in grote lijnen bij de tussenkomst van collega raadslid Hilde Vermeiren aansluiten. Het raadslid denkt dat als gevraagd zou worden aan onze inwoners van waar zij Pidpa kennen, het grootste gedeelte van de antwoorden zal gaan over het feit dat ons drinkwater van Pidpa komt. Een veel kleiner aantal inwoners zal de link leggen met de afvoer van het gebruikte water (riolering) en met de zuivering van dit water. Mensen die hun afrekeningsfactuur grondig bekijken zullen echter merken dat op de totale factuur van Pidpa amper 25 % de eigenlijke kost van het water is, en dat ook de gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdrage doorwegen in de waterprijs. We mogen zeker niet vergeten dat de toegang tot gezond drinkwater een basisrecht moet zijn, en dus betaalbaar.  Ondanks verklaringen van Pidpa  waarin zij aangeven  het goedkoopste waterleveringsbedrijf te zijn, heeft Pidpa met ingang van 01.01.2019 de prijs voor het basistarief voor het water wel met 4 % verhoogd.  Een eerste vraag die raadslid Fons Jacobs dan ook heeft is of dit ook zo goedgekeurd werd tijdens een algemene vergadering, en wat dan de houding van onze afgevaardigde was?

Zoals daarnet ook al ter sprake is gekomen, ligt het voorstel nu op tafel om de verlenging van de overeenkomst maar voor 5 jaar goed te keuren in plaats van de traditionele 18 jaar. Raadslid Fons Jacobs weet dat dit zogenaamde compromis wordt voorgesteld door de Raad van Bestuur na een hevig debat, met  aan de basis hiervan dat er bepaalde krachten binnen de Raad van bestuur aansturen op een herstructurering waarbij het niet onmogelijk is dat Pidpa zou worden geïntegreerd binnen Fluvius, waardoor  dus  ook privé-bedrijven gaan  participeren in Pidpa. Een studie hierover zou tegen het einde van dit jaar klaarheid  moeten brengen. Juist om de resultaten van die studie af te wachten, verkozen sommigen om de huidige samenwerking tussen gemeenten en Pidpa te beperken tot 5 jaar. Nochtans staat een verlenging van de samenwerking voor een maximale periode van 18 jaar een eventueel veranderingsproces niet in de weg. De fractie Anders kan echt niet aanvaarden dat privé-bedrijven een hand kunnen hebben in een openbare nutsvoorziening. De fractie zou het wel een positieve evolutie vinden om te streven naar één Vlaamse watermaatschappij.  Het feit dat nu verschillende maatschappijen met verschillende tarieven werken is niet aangewezen voor een nutsvoorziening.

 

Raadslid Fons Jacobs wil in de bespreking van dit onderwerp toch ook nog eens tot de grond van de zaak komen, met name het respect voor water als natuurlijke bron van leven.  Zoals ook vorige gemeenteraad reeds aangehaald worden de verminderde watervoorraden in Vlaanderen  immers problematisch.  De centrale vraag waar Pidpa een antwoord op moet vinden is hoe de toelevering van drinkbaar water kan blijven gegarandeerd worden en hoe we de watervoorraden kunnen beheersen. En ja, ook de gemeente kan hierin een actief waterbeleid voeren. Raadslid Fons Jacobs vraagt uit naam van de fractie Anders dat onze afgevaardigde het voorstel verdedigt om de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa vast te leggen op 18 jaar. Daarnaast stelt hij ook voor om de vraag te stellen welk beleid Pidpa de volgende jaren zal hanteren om de waterbevoorrading te garanderen en welk rioleringsbeleid er gevoerd zal worden gezien tegen 2027 een gebiedsdekkende riolering dient voorzien te zijn.

 

 

Met instemming van de voltallige gemeenteraad zal vervangend afgevaardigde Marcel Verschueren deze opmerkingen meenemen naar de buitengewone algemene vergadering van Pidpa.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 18 oktober 2019 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen. De in het verlengingsdossier en in de verslaggeving opgenomen motivering wordt bijgetreden.

Artikel 3:

De gemeenteraad wordt verzocht om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode vanaf 10 november 2019 tot 1 januari 2024.

Artikel 4 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa tot 1 januari 2024 en om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit (HidroSan – HidrIba) en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

Artikel 5 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa betreffende de samenstelling van de adviescomités.

Artikel 6:

De volgende mandatarissen werden aangeduid voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de ganse legislatuur 2019-2024, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019:

De heer Herman Snoeys, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger,

De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 7:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 oktober 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 8:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Organisatiebeheersing - goedkeuring  van het te volgen raamwerk in functie van risicomanagement in stad Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In navolging van het decreet lokaal bestuur is elke gemeente verplicht om een organisatiebeheersingssysteem en -kader op te zetten en hierover jaarlijks te rapporteren. Een organisatie beheersen wil zeggen er sturing aan geven en het onder controle hebben. Op deze manier kan een organisatie er voor zorgen dat ze de juiste dingen doet (= effectiviteit) en de dingen juist doet ( = kwaliteitsvol en efficiënt).

Een raamwerk voor organisatiebeheersing heeft tot doel om een kader te scheppen op basis waarvan we een systematische aanpak kunnen gaan uitrollen in de organisatie. Het raamwerk biedt een houvast door duidelijkheid te scheppen: het schetst de uitgangspunten, reikt methoden, technieken en instrumenten aan,…

Tot nu toe werden er in stad en OCMW Hoogstraten vooral ad hoc initiatieven genomen rond organisatiebeheersing. Nu de integratie tussen de beide organisaties een feit is was het moment rijp om een meer systematische en gestructureerde aanpak op poten te zetten. In het voorjaar van 2019 werd onder begeleiding van een externe partner een zelfevaluatie doorlopen. Aan de hand van diverse overlegmomenten werd in kaart gebracht hoever Hoogstraten vandaag staat met betrekking tot organisatiebeheersing; welke risico’s en beheersmaatregelen vandaag aanwezig zijn, waar zich mogelijke knelpunten bevinden en wat de prioriteiten van het management zijn voor de komende jaren. Deze zelfevaluatie-oefening doet dienst als een nulmeting en bood tegelijk een goede start om een dergelijke oefening systematisch in te bedden in de organisatie. Om dit te kunnen doen is het noodzakelijk dat we de gehanteerde uitgangspunten, methoden en technieken vastleggen – dit doen we met het raamwerk.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 217 tot 220 van het decreet lokaal bestuur omtrent de specifieke verplichtingen inzake organisatiebeheersing.

          Bespreking en goedkeuring van het raamwerk organisatiebeheersing door het managementteam in vergadering van 28 augustus 2019.

 

Argumentatie

 

Hoogstraten heeft de ambitie om te kunnen groeien naar een meer professionele organisatie die zichzelf op regelmatige basis in vraag stelt, bijstuurt en voortdurende verbetering nastreeft. Hiertoe is een gestructureerde vorm van risicomanagement belangrijk. Om dit concreet vorm te geven werd een raamwerk voor organisatiebeheersing opgemaakt.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt geeft aan dat het decreet lokaal bestuur de gemeenten verplicht om een organisatiebeheerssysteem op te zetten en om hierover te rapporteren. Men kan hierop dus ook gecontroleerd worden. Uit het voorliggend dossier begrijpt raadslid Dimitri Van Pelt dat na de éénmaking tussen stad en OCMW hier met een externe firma aan gewerkt werd, en dat men nu na de goedkeuring van een raamwerk er verder mee aan de slag kan. Hoewel in deze beslissing gesteld wordt dat dit geen financiële gevolgen zal hebben, lezen we in het actieplan dat er 1 FTE stafmedewerker organisatiebeheersing en kwaliteitszorg zal aangesteld worden, en dat er een ½ archiefmedewerker gezocht wordt. Volgens raadslid Dimitri Van Pelt kan er dus niet gesteld worden dat dit raamwerk geen financiële gevolgen zal hebben in de niet zo verre toekomst.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het raamwerk organisatiebeheersing goed.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Eénjarig meerjarenplan 2019: kennisgeving opvolgingsrapportage over het eerste semester van 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij besluiten van de gemeenteraad van 17 december 2018 en 25 maart 2019, werd het éénjarig meerjarenplan 2019 goedgekeurd.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40, 41, 171, §4, 176, 263, 597,§1, lid 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (hierna: DLB).

 

Argumentatie

 

Conform artikel 263, lid 2 DLB, wordt er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Conform artikelen 171, §4, 176 DLB, werd het opvolgingsrapport van het éénjarig meerjarenplan 2019 m.b.t. het eerste semester van 2019 - zoals gevoegd in bijlage -  opgemaakt door de algemeen directeur en de financieel directeur in overleg met het managementteam.

 

Op 5 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen om het voormelde opvolgingsrapport ter kennisgeving voor te leggen aan de gemeenteraad van september 2019.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De financieel directeur heeft op 30 augustus 2019 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ward Baets wil zijn bezorgdheid uiten bij de formulering die in actie 2.4.15.6 van het opvolgingsrapport staat opgenomen. Er staat het volgende vermeld:

"Er is wel een aanzienlijke verbetering aan de gang in  het beoordelen van particuliere aanvragen, waarbij het gesprek intern en extern over wat goede ruimtelijke ordening is in het huidig tijdbestek primeert boven de strikte toepassing van reglementering."

Dit vindt raadslid Ward Baets een vreemde formulering, hij wil weten of het de bedoeling is om zelf regelgeving te gaan uitvinden in plaats van de bestaande toepassen.

Schepen Michel Jansen stelt gerust dat dat uiteraard niet de bedoeling is, we gaan geen zaken doen die tegen de strikte regelgeving in gaan, hij is het ermee eens dat de formulering wat verwarrend is en zal bekijken of dit nog aangepast kan worden.

 

Raadslid Ward Baets leest in deze rapportage over een aantal lopende projecten: de parking en sanitaire blok aan de kapel OLV Van den Aker is stopgezet, ook de sanitaire blok in de Mosten wordt niet uitgevoerd, het PDPO-project in Wortel-Kolonie is ingetrokken, het depot voor het werkhuis aan De Kluis is on hold gezet. Het raadslid wil graag wat meer informatie over de stand van zaken in deze dossiers. Bovendien staat er ook in dit rapport dat er wegenwerken worden uitgevoerd aan Hoogeind, samen met werken aan de riolering. Maar volgens het raadslid is dit wegdek toch niet zo slecht en is er bovendien recent nog gewerkt aan Hoogeind.

Schepen Michel Jansen legt uit dat de uitvoering van de sanitaire blok en parking aan de kapel OLV Van den Aker inderdaad in de laatste fase werd stopgezet. De kerkfabriek was het er niet mee eens dat er een sanitaire blok kwam, ze hebben destijds hun grond afgestaan voor de aanleg van een parking en niet voor een sanitaire blok. Het dossier zal dus hertekend worden zonder de sanitaire blok. Raadslid Tinne Rombouts vindt dit een erg vreemde gang van zaken, de kerkfabriek was inderdaad vragende partij voor de aanleg van een parking maar er werd destijds bewust voor gekozen om ook sanitair te voorzien. Wanneer er nu vieringen doorgaan in de kapel dan moeten bezoekers naar het toilet bij de buren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Schepen Michel Jansen blijft erbij dat de kerkfabriek geen sanitair meer wil. Wat het stuk grond op De Kluis betreft, verwijst schepen Michel Jansen naar de kans om het stuk grond naast het werkhuis te kunnen kopen. Op dat  moment is de piste aan De Kluis ook on hold gezet. Maar deze koop is echter niet gelukt, IOK houdt het stuk grond  aan De Kluis nog steeds vrij voor de stad.

Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat voor de uitvoering van het PDPO-project het nodig was dat we de grond in eigendom hadden, dat is nog niet gelukt en de timing was te krap om dit nog te realiseren. Daarom de gedwongen keuze om dit project stop te zetten. De sanitaire blok aan de Mosten is ontworpen maar had een dergelijke hoge kostprijs dat het college besloten heeft om dit niet op deze manier uit te voeren. Zeker ook de aansluiting van water op die plaats realiseren heeft de prijs aanzienlijk doen stijgen. De schepen geeft aan dat er gezocht worden andere, meer betaalbare oplossingen. 

Schepen Jos Martens weet dat de riolering op Hoogeind start vanaf zijweg De Mosten in de richting van Meersel-Dreef. Herstellingen zijn vooral gebeurd aan de slechte stukken en dat was volgens de schepen zeker ook nodig.

 

 

Ook raadslid Fons Jacobs meent dat er heel wat interessante zaken in dit opvolgingsrapport staan waar hij er toch enkele van onder de aandacht wil brengen:

Op blz 10 leest het raadslid dat omwille van het ontbreken van een geactualiseerd beleidsplan ruimte en een gebrek aan visie omtrent woonontwikkelingen in Hoogstraten er geen grondslag is om de kwaliteit van  woonwijken te onderzoeken en dat er dus een evenwicht wordt gezocht tussen goede ruimtelijke ordening en de toepassing van de reglementering.  Wat wordt hier juist mee bedoeld?

Op blz. 11 leest raadslid Fons Jacobs dat na de opening van de parking op Wortel kolonie de verdere ontwikkelingen daar bemoeilijkt worden ( bv het gesubsidieerde PDPO project rond een onthaalpoort) en zelfs stopgezet werden omdat men hiervoor eigendommen terug moest verwerven wat niet evident blijkt te zijn. Zouden we niet leren uit het verleden en dus nu en in de toekomst zeer voorzichtig zijn met het verkopen van eigendommen uit het stadspatrimonium, hier en elders in Hoogstraten?

Raadslid Fons Jacobs heeft gelezen over het plan om een volledig nieuw mobiliteitsplan te laten opmaken, het is jammer dat dit toch ook weer heel wat tijd zal kosten vooraleer dit mogelijk geïmplementeerd wordt in bv circulatieplannen.

Na het bekijken van het rapport over dit éénjarig meerjarenplan is het voor het raadslid nu afwachten hoe het komende beleidsplan van dit bestuur er gaat uitzien en waar de vernieuwingen merkbaar zullen worden.

 

Schepen Michel Jansen legt uit dat de sneltoets heeft uitgewezen dat er een volledig nieuw mobiliteitsplan moet opgemaakt worden. Dat zal natuurlijk de nodige tijd vragen maar daar is echter weinig aan te doen en bovendien ook wel een belangrijke oefening.

 

Raadslid Marc Haseldonckx wil weten of dit rapport nu de vorm is waarop er gerapporteerd zal worden. Hij zou het alvast interessanter vinden dat ook het financiële luik gekoppeld zou worden aan de inhoudelijke tekst. De algemeen directeur legt uit dat deze rapportagevorm inderdaad een test is die alvast een vlottere en gebruiksvriendelijke vorm van rapportage mogelijk maakt. We werken hiervoor samen met een Nederlands bedrijf, Pepperflow, dat dit najaar nog verder verfijnd en geoptimaliseerd wordt zodat ook de financiële informatie uit het boekhoudpakket ineens kan geïntegreerd worden. We zijn hiermee in Hoogstraten een voorloper in Vlaanderen.

 

Raadslid Mai Sterkens vraagt dat als er een studie zal gebeuren over de definitieve circulatie rond het Spijker in functie van het project School-straten, ze deze studie ook ter beschikking mag krijgen. Schepen Michel Jansen wil deze informatie zeker delen, hij is immers vragende partij om zo veel mogelijk input te krijgen.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport  - zoals gevoegd in bijlage - van het éénjarig meerjarenplan 2019 m.b.t. het eerste semester van 2019.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuren van de akte waarbij het erfpachtrecht van KFC Meer VZW wordt verlengd.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij geregistreerde akte van 27 september 1993 werd door de stad Hoogstraten aan de feitelijke vereniging KFC Meer een erfpacht verleend voor een duur van 50 jaar met ingang van 1 januari 1994. Aan deze akte werd op 27 april 2001 een aanhangsel gevoegd, dat eveneens werd geregistreerd.

 

Per e-mail van 15 mei 2019 verzoekt de VZW KFC Meer om het volgende:

1)      aanpassing wegens overgang van feitelijke vereniging naar een rechtspersoon: VZW (en gewijzigde bestuurders);

2)      verlenging termijn met 50 jaar.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40, 41 en 292 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 10 januari 1824 over het recht van erfpacht (hierna: erfpachtwet).

 

Argumentatie

 

Rekening houdende met de dwingende bepalingen inzake maximumduur zoals opgenomen in art. 2 van de erfpachtwet, wordt een verlenging met 49 jaar voorgesteld.

 

Een ontwerp van akte verlenging erfpacht werd in die zin opgemaakt.

 

Op 5 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen voormeld ontwerp van akte - zoals gevoegd bij onderhavig besluit - ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans heeft geen probleem met de aanpassingen van deze overeenkomst.  In de marge had hij wel graag vernomen of er al  duidelijkheid is over de vraag van KFC Meer om ook over een derde terrein te kunnen beschikken?

Schepen Arnold Wittenberg laat weten dat er binnenkort een overleg is gepland met de voetbalvereniging om hun precieze noden in kaart te brengen. 

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het verzoek van de VZW KFC Meer van 15 mei 2019.

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft haar goedkeuring voor een verlenging van de duur van de erfpacht met 49 jaar, zodat deze duur in totaal 99 jaar bedraagt.

Artikel 3:

De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van akte verlenging erfpacht - zoals gevoegd bij onderhavig besluit.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuren van de herbevestiging van het  burgemeestersconvenant en van het samenwerkingsverband Kempen 2030.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Groeiende uitdagingen en kansen voor een lokaal klimaatbeleid

 

Hoogstraten ondertekende in 2014 het burgemeestersconvenant. Hoogstraten ging daarmee het engagement aan om klimaatacties te nemen om de uitstoot van broeikasgassen op haar grondgebied tegen te gaan. Dit engagement werd verder verankerd in het samenwerkingsverband Kempen 2020, onder coördinatie van IOK. 

 

Er werden de afgelopen jaren waardevolle stappen gezet in Hoogstraten.   Een overzicht van de klimaatprojecten van de voorbije jaren in Hoogstraten is te vinden op onze website https://www.hoogstraten.be/bouwen-en-wonen/leefmilieu/klimaat-en-energie  Om echter de dringende klimaatdoelen te halen, zullen we een versnelling hoger moeten schakelen.

 

De maatschappelijk uitdaging waar we voor staan is groot en complex en is intussen, wereldwijd en lokaal, toegenomen. Cijfers en analyse over de klimaatimpact van en in Hoogstraten zijn toegelicht in de omgevingsanalyse 2018.

 

In een notendop :

                      De regionale aanpak van klimaatverandering breidt uit naar klimaatadaptatie, door aanhoudende problemen met droogte en wateroverlast in de Kempen;

                      Het energieverbruik in de Hoogstraten kent een stijgende trend van 20% tov 2011;

                      Hoogstraten groeit snel en doet dit momenteel op basis van fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor een hogere stijging van CO2 – uitstoot in vergelijking met andere gemeenten.

                      Een geloofwaardig klimaatbeleid vraagt om een sterke voorbeeldfunctie van het lokale bestuur : momenteel haalt de stad de reductiedoelstellingen zelf nog niet voor gebouwen, machines en verplaatsingen.

                      De huidige klimaatimpact van gezinnen en organisaties zit vooral in de verwarming van oudere woningen en personenvervoer.

                      De grootste impact en groei van broeikasgassen zit in Hoogstraten bij de industrie, land- en tuinbouw en bij de bedrijven.

 

Maar klimaatactie gaat verder dan het afwenden van milieuproblemen. Gekaderd in een ruimer perspectief betekent klimaatactie ook het nastreven van winsten op sociaal en economisch vlak. Het draagt onder meer bij aan onze kenniseconomie met ruimte voor technologische innovatie, toenemende jobcreatie, een gezond leefmilieu, aangename publieke ruimte met veel groen en water, een grotere energie- en materialenonafhankelijkheid, … Dit alles vergroot de veerkracht van Hoogstraten wanneer de gevolgen van de klimaatverandering zich ook bij ons laten voelen.

 

 

Samenwerken aan klimaatdoelen binnen Kempen 2030

 

Het burgemeestersconvenant is het engagement met Europa om een CO2-reductie te behalen op het grondgebied. Steden en gemeenten spelen een voortrekkersrol. Als lokaal bestuur kunnen ze gezinnen, bedrijven en organisaties mee betrekken in het lokaal klimaatbeleid. De stad neemt daarbij verschillende rollen aan: van regisseur in het ruimtelijk beleid tot ondersteunend in de vorm van het geven van impulsen of goede voorbeelden in de kijker te zetten. Voor het behalen van de doelstellingen, moeten veel partners samenwerken en dezelfde doelen nastreven: hogere overheden, intercommunales, sectororganisaties, bedrijven en industrie, gezinnen,… Samen werken aan de klimaat- en energiedoelen zal dus nog belangrijker worden.

 

IOK vat de start van de nieuwe legislatuur aan om de horizon van het streekproject Kempen 2020 te verleggen naar Kempen 2030. IOK vraagt nu aan alle Kempense gemeenten om samen te blijven werken rond de klimaatdoelen en Kempen 2030 mee te onderschrijven. Hoogstraten gaat daar het engagement mee aan om klimaatactie te nemen om de reductie van broeikasgassen terug te dringen tot 40% tegen 2030.

 

Juridische grond

 

            Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

            het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese Commissie, waarin lokale en regionale overheden deelnemen door vrijwillig te beloven acties te ondernemen om tegen 2030 de EU-doelstelling te halen om 40 % minder broeikasgassen uit te stoten. De ondertekenaars beloven een gezamenlijke aanpak te implementeren die de klimaatverandering moet tegengaan en maatregelen te treffen om met de effecten ervan om te gaan (http://www.burgemeestersconvenant.eu). De ondertekenaars verbinden zich ertoe om binnen de twee jaar na de bekrachtiging van hun ondertekening door de gemeenteraad, een energie- en klimaatactieplan op te maken met de voornaamste acties die ze willen uitvoeren. In dat plan wordt een CO2-inventaris voorzien om de acties die klimaatverandering tegen gaan op te volgen, en een Klimaatrisico- en Kwetsbaarheidsanalyse. Intussen telt het Burgemeestersconvenant meer dan 7000 lokale en regionale overheden verspreid over 57 landen;

            de beslissing van de Gemeenteraad dd. 24/02/2014 tot het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant met doelstellingen tot 2020;

            Het samenwerkingsverband Kempen2020, het streekproject dat sinds 2014 bij IOK en alle 29 Kempense gemeentebesturen binnen de IOK-regio een lokaal en regionaal energie- en klimaatbeleid op de rails heeft gezet;

            De principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16/05/2019 inzake het Burgemeestersconvenant 2030 en de engagementsverklaring Kempen2030;

            Het verbintenisdocument (zie bijlage 1) betreffende het Europees initiatief inzake het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie;

            Het meerpartijen-engagement Kempen2030 (zie bijlage 2), waarin ieder lokaal bestuur zich engageert tot een daadkrachtig lokaal klimaatbeleid en waarin de strategische partners van Kempen2030 expliciet hun engagement uitspreken om de lokale besturen vanuit een gecoördineerd partnerschap in de ambities van het Burgemeestersconvenant te ondersteunen. Het meerpartijen-engagement Kempen2030 vertrekt vanuit een strategisch partnerschap bestaande uit de 29 Kempense gemeentebesturen, IOK, provincie Antwerpen, Kamp C, Rurant, Fluvius, VITO, Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen en de Boerenbond (dit partnerschap kan nog groeien).

 

Argumentatie

 

  Overwegende dat klimaatverandering de grootste wereldwijde uitdaging van onze tijd vormt die actie en samenwerking vereist tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld;

  Overwegende dat lokale overheden de belangrijkste autoriteiten voor de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering zijn op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat;

  Overwegende dat de beperking van en aanpassing aan klimaatverandering alleen maar winsten kan opleveren voor het milieu, de samenleving en de economie. Als deze samen worden aangepakt, bieden zij nieuwe kansen om duurzame lokale ontwikkeling te bevorderen. Dit omvat de opbouw van inclusieve, klimaatbestendige, energie-efficiënte gemeenschappen, de verbetering van de levenskwaliteit, de stimulering van investeringen en innovatie, de bevordering van de lokale economie en het scheppen van banen, de versterking van de betrokkenheid van en de samenwerking tussen belanghebbenden;

  Overwegende dat lokale oplossingen voor energie- en klimaatuitdagingen helpen om veilige, duurzame, concurrerende en betaalbare energie te bieden aan burgers en zo bij te dragen aan een lagere energieafhankelijkheid en de bescherming van kwetsbare consumenten;

       Overwegende dat alle ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant een gemeenschappelijke visie delen voor 2050 met:

koolstofvrije gebieden, om er zo toe bij te dragen dat de gemiddelde opwarming van de aarde ruim onder 2 °C blijft ten opzichte van de pre-industriële niveaus, in overeenstemming met de internationale klimaatovereenkomst van COP 21 die in december 2015 is gesloten in Parijs;

veerkrachtiger gebieden, om zo voorbereidingen te treffen tegen de onvermijdelijke negatieve gevolgen van klimaatverandering;

universele toegang tot zekere, duurzame en betaalbare energiediensten voor iedereen, om zo de levenskwaliteit te verhogen en de energiezekerheid te verbeteren;

  Overwegende dat tal van Europese en Vlaamse investeringsfondsen zich richten op ondersteuning van energie- en klimaatbeleid en dat de ondertekening van het Burgemeestersconvenant een essentiële voorwaarde kan zijn om beroep te kunnen doen op Vlaamse en Europese fondsen;

  Overwegende dat het gemeentebestuur voor het verwezenlijken van de ambities van het Burgemeestersconvenant, beroep kan doen op de ondersteuning van het partnerschap binnen het streekproject Kempen2030, zoals omschreven in het meerpartijen-engagement Kempen2030 en dat dit aanbod van ondersteuning door het partnerschap geconcretiseerd zal worden in een overzichtelijke, dynamische menukaart Kempen2030.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs meent dat de stad uit de evaluatie van de voorbije periode moet toegeven dat er meer en extra maatregelen nodig zijn om de klimaatdoelen te behalen. Op heel wat fronten in het dagelijkse leven merken we voldoende de invloed van het klimaat op het dagelijkse leven.

De ambitie die hier uitgesproken wordt om nog een versnelling hoger te schakelen komt dus niets te vroeg.  Een vraag die we dan ook kunnen stellen is of het terugdringen van broeikasgassen tot 10 % tegen 2030 wel ambitieus genoeg is? Hoe dan ook lijkt voor raadslid Fons Jacobs dit samenwerkingstraject met heel wat betrokkenen onontbeerlijk, en mogelijk toch ook maar een eerste stap.  Belangrijk is toch in hoeverre de stad zelf haar doelstellingen en haar concrete acties hieraan aanpast.

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat dit een ambitieus plan is, op basis van dit engagement zullen er concrete maatregelen en acties worden opgemaakt. Het zal niet gemakkelijk zijn om dit aan te pakken, de uitdagingen zijn immers uitgebreid. De burgemeester kondigt samen met schepen Michel Jansen aan dat er iemand van de fractie CD&V en Anders zal uitgenodigd worden op een overlegmoment hierover binnenkort.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om als stad het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie (Covenant of Mayors for Climate & Energy) te ondertekenen, en neemt kennis van bijhorende engagementen (zie bijlage 1 ‘Verbintenisdocument’). De gemeenteraad geeft hierbij het mandaat aan de burgemeester om het toetredingsformulier te ondertekenen (zie bijlage 3 ‘ Toetredingsformulier’).

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om als stad het meerpartijen-engagement Kempen2030 (bijlage 2) te ondertekenen, en neemt kennis van de bijhorende engagementen.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuring delegatie van de bevoegdheid om verwerkersovereenkomsten in het kader van de GDPR door het college van burgemeester en schepenen te laten handtekenen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

Een verwerkersovereenkomst is nodig voor elke samenwerking tussen stad Hoogstraten en leveranciers die toegang hebben tot persoonsgegevens. Ook al werkt de stad volledig conform de GDPR wetgeving, en zijn al onze leveranciers verplicht om dit ook te doen.

Het bestuur wordt regelmatig geconfronteerd met situaties waarbij zo'n verwerkersovereenkomst moet worden opgemaakt. Er zijn reeds verschillende van deze aanvragen die momenteel getekend zouden moeten worden.

Dit soort overeenkomsten moeten steeds juridisch gecontroleerd worden. Om dit werk te vereenvoudigen heeft de VVSG een generieke modelovereenkomst opgemaakt. Deze is o.a.  volledig nagekeken en goedgekeurd door onze DPO (Welzijnszorg Kempen). Het afsluiten van een verwerkersovereenkomst gebaseerd op dit model biedt dus een aanzienlijke voordeel. Het werken met een modelovereenkomst maakt namelijk een volledig (juridisch) onderzoek van de tekst overbodig.

Deze verwerkersovereenkomsten moeten door de gemeenteraad worden goedgekeurd. We stellen voor om de bevoegdheid voor het tekenen van deze verwerkersovereenkomsten over te dragen aan het college.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40, §1 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 waarbij bepaald wordt dat de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid beschikt;

          Artikel 41, §1 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behoudens bij uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid in de zin van artikel 2, tweede lid, aan de gemeenteraad, de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden kan toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen;

          Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming);

 

Argumentatie

 

Artikel 28, derde lid van de GDPR bepaalt dat de verwerking van persoonsgegevens door een verwerker wordt geregeld in een overeenkomst of andere rechtshandeling krachtens het Unierecht of het lidstatelijke recht die de verwerker ten aanzien van de verwerkingsverantwoordelijke bindt, en waarin het onderwerp en de duur van de verwerking, de aard en het doel van de verwerking, het soort persoonsgegevens en de categorieën van betrokkenen, en de rechten en verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijke worden omschreven;

De gemeente wordt regelmatig geconfronteerd met situaties waarbij er een dergelijke verwerkersovereenkomst moet opgemaakt worden;

De gemeenteraad is bevoegd om de verwerkersovereenkomst goed te keuren. Het laten ondertekenen van de verwerkersovereenkomsten door de gemeenteraad heeft geen toegevoegde waarde, aangezien er gewerkt wordt met de modelovereenkomst van VVSG, waarvan de inhoud door alle partijen gekend is.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Volgens de toelichting van het bestuur op de commissie automatisatie zou het een louter administratief gegeven zijn om niet elke keer naar de gemeenteraad te moeten komen met een voorgekauwd document. Aangezien blijkbaar het grootste gedeelte van de bedrijven waar een overeenkomst mee moet afgesloten worden, al gekend is, vraagt raadslid Maarten Leemans zich af waarom dit niet in één keer gezamenlijk aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Tijdens een volgende gemeenteraad kunnen dan mogelijk nog andere overeenkomsten goedgekeurd worden. De fractie Anders is principieel tegen een delegatie van de nu al beperkte bevoegdheden van de gemeenteraad aan het college en kan hier dus niet mee akkoord gaan.

 

Schepen Arnold Wittenberg ziet geen inhoudelijke meerwaarde om dit agendapunt dat  wat inhoud betreft telkens hetzelfde is aan de gemeenteraad voor te leggen, daarom dit voorstel tot delegatie.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om de bevoegdheid met betrekking tot de goedkeuring, afkeuring of wijziging van een verwerkersovereenkomst te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Uitbreiding van de huidige aansluiting bij IVEKA voor de activiteit Fluvius-NET.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Aangezien we als stadsbestuur willen inzetten op een goed en adequaat ICT beleid, willen we in de toekomst een centrale stedelijke ICT-infrastructuur opzetten, waarvan alle stadsdiensten (inclusief scholen, bibliotheek, technische dienst, ...) gebruik kunnen maken.

 

Om dit te kunnen realiseren, dienen we over een goed datanetwerk te beschikken, dat de verschillende stadsdiensten met de centrale computeromgeving verbindt. Zo'n netwerk is momenteel niet geïnstalleerd.

Op dit moment is er een netwerk (met beperkte bandbreedte) tussen stadhuis, Campus Stede Akkers, werkplaatsen en het museum. Sommige andere diensten (vb IKO) kunnen ook connectie maken met het stadhuis via een VPN verbinding over internet.

 

Tussen stadhuis en campus Stede Akkers is er een stabiele glasvezelverbinding van Proximus, die voldoet aan de eisen om dataverkeer tussen deze sites te voorzien.

De overige dataverbindingen bestaan uit luchtverbindingen, via antennes op de kerktoren. Deze zijn onvoldoende stabiel en ook niet snel genoeg. Vooral de werkplaatsen hebben behoorlijk wat last van deze instabiliteit.

 

Om een goed datanetwerk uit te kunnen bouwen, hebben we de drie grote spelers op de markt uitgenodigd waar we deze diensten kunnen afnemen: Proximus, Telenet en Fluvius.

Technische informatie over het aanbod werd met alle partijen besproken, en alle drie de partijen boden offertes aan.

Zowel Proximus, Telenet als Fluvius bieden snelle data-verbindingen aan, al dan niet over glasvezel. De manier waarop deze verbindingen tot stand worden gebracht is echter afwijkend. Technisch zijn de oplossingen niet volledig vergelijkbaar.

Het aanbod van Fluvius is voor Hoogstraten het meest interessante voorstel.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 & 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Deel III, Titel III van het het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, betreffende de Intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

 

De stad Hoogstraten neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

Iveka doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de werkmaatschappij Fluvius System Operator cvba met maatschappelijke zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

 

In de doelomschrijving van de statuten van Iveka staat expliciet vermeld dat ze bevoegd is voor “het ter beschikking stellen en exploiteren van capaciteit met het oog op data- en aanverwante communicatie op (kabel)netten en installaties, en de opslag en de beveiliging van deze data ten behoeve van de deelnemers die daartoe een uitdrukkelijke beslissing hebben genomen, en binnen het toegestane wettelijke en contractuele kader”.

 

In het kader van de vermelde statutaire doelomschrijving heeft Iveka een aanbod gecreëerd voor haar deelnemers, m.n. Fluvius Net bestaande uit dataverbindingen, vaste telefonie, internetverkeer en -toegang en desgevallend Free WiFi.

 

Aan (een delegatie van) het college van burgemeester en schepenen werd op 04/04/2019 en 25/06/219 toelichting gegeven van het Fluvius Net aanbod en de ermee gepaard gaande prijsraming (toegevoegd in bijlage: Fluvius -20190822-Prijsraming 20190822)

 

Stad Hoogstraten kan beroep doen op Fluvius Net voor haar interne datacommunicatie, vaste telefoniediensten en internetverkeer en -toegang. Ze realiseert hiermee een aanzienlijk financieel voordeel en voordeel in bandbreedte ten opzichte van haar actuele situatie op het vlak van datacommunicatie, telefonie- en internetverkeer.

 

Na grondig vergelijkend onderzoek overeenkomstig artikel 420 van het Decreet 22 december 2017 over het lokaal bestuur, tussen de reële beheersvormen die zich voordoen, met name ofwel het eigen beheer ofwel het voorstel Fluvius Net van Iveka, kan besloten worden tot de uitbreiding van de aansluiting bij Iveka voor de activiteit “Fluvius Net” en de daartoe aan deze vereniging voorziene beheersoverdracht.

 

Deze uitbreiding van de aansluiting bij Iveka inzake de Fluvius Net activiteit biedt aan de gemeente de beste garanties voor een efficiënt en betaalbaar beleid inzake dataverbindingen, vaste telefoniediensten en internetverkeer en -toegang.

 

De toetreding van de gemeente tot de activiteit Fluvius Net impliceert de beheersoverdracht inzake de activiteiten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de gemeente zal in de diverse overlegstructuren die met betrekking tot deze activiteit zullen worden opgezet, permanent betrokken worden.

 

De rechtsverhouding tussen Iveka en haar deelnemers wordt voor de activiteit Fluvius Net omschreven in het Fluvius Net reglement en zijn bijlagen bestaande uit een SLA, een prijslijst en een model verwerkersovereenkomst voor persoonsgegevens. Deze documenten zijn goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Iveka en zullen de rechtsverhouding tussen de gemeente en Iveka beheersen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Bij de stad is er hier geen budget voor voorzien.

Voorstel is om bij eerstvolgende BW 2019 in de stad dit budget te voorzien.

Anderzijds was er binnen het OCMW wel budget voorzien in 2019 om een aantal servers te vervangen. Dit gaat echter niet op korte termijn gerealiseerd worden.

Voorstel is om dit budget binnen het OCMW dan ook te schrappen.

 

Dus op te nemen in eerstvolgende budgetwijziging 2019.

- bij de stad : valt onder actie 1/1/4/1 Implementatie van een adequaat ICT-beleid, BI 119-00, AR 24100000 Informaticamaterieel.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 113.435,48 EUR.

Reeds gebruikt budget: 86 960,22 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag:  26 475,26 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 81.239,99 EUR, te realiseren via budgetverhoging voor dit bedrag op deze sleutel.

 

- bij het OCMW : valt onder het recurrent beleid van het meerjarenplan, beleidsitem: ICT met nummer 119-03 en algemeen rekeningnummer: 24100000 Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 119.716,62 EUR.

Reeds gebruikt budget: 231,30 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 119.947,92 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 81.239,99 EUR : dit bedrag te verminderen op deze sleutel in de eerstvolgende budgetwijziging.

 

De financieel directeur heeft visum gegeven op 30/08/2019.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het voorstel Fluvius Net en het Fluvius Net reglement alsook zijn bijlagen goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan beheersoverdracht inzake de Fluvius Net activiteiten en bijgevolg tevens aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de gemeente bij de opdrachthoudende vereniging Iveka voor de activiteit Fluvius Net.

Artikel 3:

De opdrachthoudende vereniging Iveka wordt verzocht om de in artikel 2 genomen beslissing tot uitbreiding van de aansluiting tot de activiteit Fluvius Net bij Iveka voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen alsook kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuren van de gemene huurovereenkomst tussen de stad Hoogstraten en Chiro keten Meerle en Den Dorpel voor de huur van de lokalen in het gebouw 4-5-6.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Huishoudelijk reglement

Ter voorbereiding werd met de betrokken partners een huishoudelijk reglement opgemaakt op 3 juni 2019. Het college van burgemeester en schepenen keurde dit reglement goed op 27 juni 2019.

 

Het huishoudelijk reglement wordt als bijlage toegevoegd aan de gemene huurovereenkomst.

 

Gemene huurovereenkomst

De overeenkomst is opgemaakt door het notariaat Michoel & Bremans, dewelke in bijlage wordt toegevoegd.

 

          De overeenkomsten worden afgesloten met Chiro keten Meerle (chiromeisjes Meerle) en Den Dorpel.

          De huurovereenkomst wordt gesloten voor een duur van vijftig (50) jaar.

          Het huurbedrag bedraagt achthonderdzevenentwintig euro twee cent (827,02 EUR) per jaar. De huur van de grote gemeenschappelijke zaal is niet mee opgenomen in de berekening van het huurbedrag. Voor de huur van de grote zaal geldt het retributie reglement op het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur door de verenigingen. Er is een indexering verschuldigd aan de verhuurder op elke verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.

          Aan de overeenkomst wordt het huishoudelijk reglement, plaatsbeschrijving en plan met de verdeling van de ruimtes toegevoegd.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen op 27 juni 2019 betreffende het ontwerp huishoudelijk reglement 4-5-6 opgemaakt.

 

Argumentatie

 

Om de huur van de lokalen in het oude schoolgebouw 4-5-6 te Meerle definitief te maken, moet de gemeenteraad het volgende goedkeuren:

          Gemene huurovereenkomst tussen de stad en chiro keten Meerle opgemaakt door notariaat Michoel & Bremans.

          Gemene huurovereenkomst tussen de stad en Den Dorpel opgemaakt door notariaat Michoel & Bremans.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder een actie van het meerjarenplan en heeft financiële impact bij de opbrengsten. Hiervoor dient een nieuwe rekeningnummer opgemaakt te worden onder actie Ondersteuning van erkende Hoogstraatse verenigingen van het meerjarenplan, met actienummer: 5/11/42/1, beleidsitem: jeugd met nummer 0750-00 en algemeen rekeningnummer opbrengsten uit verhuur zalen en lokalen met nummer 70500010 .

 

BESPREKING

 

Raadslid Tinne Rombouts is blij dat de huurovereenkomsten nu op de agenda van de gemeenteraad staan, zoals ze in de vorige gemeenteraad heeft meegedeeld had ze dit in feite al op de gemeenteraad van augustus verwacht. Ze merkt wel op dat er nog geen getekende versie van de overeenkomsten in het dossier zat, ze wil dus graag weten of deze overeenkomsten ook goedgekeurd zijn door de verenigingen. Daarnaast wil het raadslid weten of ondertussen de lokalen ook definitief zijn opgeleverd, wanneer de verenigingen gaan verhuizen en ze de gebouwen in gebruik zullen nemen. Raadslid Tinne Rombouts heeft bovendien opgemerkt dat men nog volop aan het werken is  aan de buitenaanleg, wanneer zal dit opgeleverd worden? En wat is de timing voor de restauratie van het raadshuis?

 

Schepen Jos Martens weet dat de aannemer wacht op de levering van een aantal speeltoestellen om de buitenaanleg te kunnen afronden, maar hij bevestigt dat de aanpassingen aan de speelplaats al wel zijn doorgevoerd. Voor de oplevering van het gebouw moeten nog een aantal zaken in orde worden gebracht, zo wordt er gewacht op een verslag van de brandweer over de veiligheid van een dwarsbalk. Het gunningsdossier voor  het raadshuis staat deze week geagendeerd op de collegezitting. Hij bevestigt dat de verenigingen gebruik kunnen maken van de gebouwen van zodra de oplevering definitief is en de overeenkomsten getekend.

Burgemeester Marc Van Aperen bevestigt dat de verenigingen akkoord zijn met deze huurovereenkomsten, ondertekening is pas gepland na de goedkeuring door deze gemeenteraad.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de volgende gemene huurovereenkomsten zoals voorgebracht goed. Deze overeenkomsten regelen de huur van de lokalen in het oude schoolgebouw 4-5-6 te Meerle:

          Gemene huurovereenkomst tussen de stad en chiro keten Meerle.

          Gemene huurovereenkomst tussen de stad en Den Dorpel.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuring van de grondoverdracht wegenis - Ganzendries.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het betreft hier een grondoverdracht wegenis door CW Vastgoed Projectontwikkeling voor de ontwikkeling van verkaveling Ganzendries.

 

In verkavelingen met nieuw aan te leggen wegen wordt in de vergunning opgenomen dat de wegen en weguitrusting na eindoplevering gratis overgedragen dienen te worden naar het openbaar domein van de stad Hoogstraten.

 

Op het opmetingsplan worden 3 verschillende zones aangeduid. De gele zone is de wegenis binnen de rooilijn, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 maart 2008.

De groene en roze zones werden voorzien als erfdienstbaarheden voor tijdelijk openbaar domein en vervalt bij verdere uitbreiding.

De ontwikkelaar heeft een akte laten opmaken voor de grondoverdracht van de wegenis naar het openbaar domein. De ontwikkelaar zal eveneens de groene zone mee overdragen naar het openbaar domein.

De roze zone wenst de ontwikkelaar toe te voegen aan kavel 18. Hiervoor dient een aanvraag tot bijstelling van de verkavelingsvergunning.

 

De verkavelaars zullen in totaal 1677m² grond overdragen naar het openbaar domein van de stad Hoogstraten.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs weet dat volgens de verkavelingsvergunning de verkavelaar binnen de drie maanden na de eindoplevering de nodige stappen moest zetten om de grondoverdracht in orde te maken. Dit is nu echter al meer dan 10 jaar geleden. Het raadslid vraagt zich af hoe dit komt. Het gaat hier dus over een dossier dat al meer dan 10 jaar oud is,  en waar nu blijkbaar nog rekening moet gehouden worden met een bijstelling van de verkavelingsvergunning , en dit om een stuk parking (de roze zone op het plan) uit het openbaar domein te halen en toe te voegen aan  een private kavel die toehoort aan de verkavelaar… . De eerste vraag is dan ook waarom dit niet onmiddellijk bij de verkavelingsaanvraag zelf kon gebeuren. Een aansluitende vraag is of hierdoor de mogelijkheid blijft bestaan, zoals duidelijk in de verkavelingsvoorwaarden werd opgenomen, dat vrachtwagens (zoals die van de ophaaldiensten) hier voldoende kunnen draaien. Indien dat nu zo is, dan was dit ook zo bij de oorspronkelijke aanvraag. De vraag blijft dus waarom dit niet in de oorspronkelijke aanvraag zo opgenomen werd? En wat zijn de standaardafmetingen in andere soortgelijke verkavelingen met een zogenaamde pijpekop om te kunnen draaien? 

In het oorspronkelijke verkavelingsplan werd op het einde van de straat, grenzend aan de Dijk, een strook grond behouden  als eigendom van de Vennootschap Vastgoed CW. Op het plan dat nu voorligt, is daar niets meer van te zien. Wat is er met die repel grond gebeurd?

Tijdens de  gemeenteraadsbeslissing van februari 2008 aangaande het tracé der wegen in deze verkaveling, beloofde toenmalig schepen Ward Baets dat er zeker een speelplein van 900 m² zou voorzien worden in de verkaveling, alsmede de nodige groene ruimte. Dit werd trouwens ook opgelegd in de toekenning van de stedenbouwkundige vergunning van het agentschap ruimtelijke ordening? Waar is dat speelplein van 900 m² dat specifiek voor de Ganzendries voorzien zou worden?

De wandelweg/fietspad langs de Mark, die nog steeds niet uitgevoerd werd,  staat wel op het goedgekeurde trace der wegen, op het inrichtingsplan van Den Dijk,  maar wordt nu ook verordenend opgenomen in de Ruilverkaveling Rijkevorsel.  Deze verplichte  trage weg loopt vanaf  de Dijk langs de Mark aan de kant van de Ganzendries, tot de brug van de ’s Boschstraat waar wordt overgestoken en waarna de weg langs de Mark verder loopt tot aan de Laermolen. Voor raadslid Fons Jacobs is het dan ook de logica zelf dat we zelfs in het kader van dit dossier opnieuw de vraag moeten stellen naar de stand van zaken van de realisatie van deze opgelegde trage weg.

Tenslotte werd in de akte van de kosteloze grondafstand onder punt 8 van de verkoopsvoorwaarden nog niet ingevuld wie de kosten, rechten en erelonen van deze akte zal betalen. Het feit dat dit niet ingevuld is terwijl het toch erg duidelijk moet zijn dat deze kosten voor de verkavelaar dienen te zijn, geeft ons wel  een onbehaaglijk gevoel. Raadslid Fons Jacobs vat samen:

- zolang er geen duidelijkheid is over de bijstelling van de verkavelingsvergunning; 

- zolang het beloofde speelplein in deze zone niet gerealiseerd werd; 

- zolang het niet duidelijk is wat er met de eigendomsrechten over de repel grond tussen de verkaveling en De Dijk is gebeurd; 

- zolang het niet duidelijk is wie de kosten van deze akte moet betalen;

- zolang het niet duidelijk is hoe het nu verder zal gaan met  de te realiseren trage voetweg/fietspad langs de Mark, zoals die o.a. in het inrichtingsplan van De Dijk voorzien was, en zoals die nu opnieuw verordenend in het het ruilverkavelingsdossier Rijkevorsel werd opgenomen kan de fractie Anders niet akkoord gaan met deze grondoverdracht en zouden we de bevoegde diensten willen oproepen het nodige te doen om de hier opgesomde zaken in orde te willen brengen.

 

 

Schepen Jos Martens tracht een aantal zaken te verduidelijken. De repel grond tussen de verkaveling en De Dijk wordt met dit dossier net overgedragen. Dit is ook nodig om de geplande jeugdlokalen op Den Dijk te kunnen ontsluiten. De schepen belooft een schriftelijk antwoord te bezorgen over de realisatie van de trage weg en waar de realisatie van het speelplein is gebleven, want daar kent hij de achtergrond niet van. De schepen geeft ook nog aan dat de kosten voor dit overdrachtsdossier sowieso voor de verkavelaar zijn en hij bevestigt dat vrachtwagens ook na deze overdracht nog kunnen draaien aan de pijpekop. Het eventueel verleggen van de pijpekop zal nog moeten bekeken worden in het uitwerkingsdossier van de jeugdlokalen.

 

Raadslid Tinne Rombouts is blij met de overdracht van deze repel grond naar het openbaar domein, het is een belangrijke stap in de realisatie van een nieuw lokaal voor de jeugdverenigingen en de speelpleinwerking. Ze informeert in de marge van dit dossier naar de stand van zaken van de realisatie van de jeugdlokalen.

Schepen Arnold Wittenberg licht toe dat er een stuurgroep opgericht is die de behoeften heeft opgesomd en verfijnd heeft zodat de noden duidelijk zijn. Het oorspronkelijke plan dat opgemaakt werd door de jeugdverenigingen moet nu nog ingepast worden in de procedure overheidsopdrachten zodat dit op een correcte manier in de markt kan worden gezet.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de grondoverdracht wegenis Ganzendries goed. Een grondoppervlakte van 1677m² zal overgedragen worden aan het openbaar domein van de stad Hoogstraten.

Artikel 2:

Er dient een bijstelling van de verkavelingsvergunning te worden aangevraagd voor het toevoegen van lot 18B met 62m² bij kavel 18.

Artikel 3:

De bijgevoegde ontwerpakte opgemaakt door het notariskantoor Michoel & Bremans, wordt goedgekeurd. De kosten voor het opmaken en verlijden van de akte zijn ten laste van de verkavelaar.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake verkeersregeling uitbreiding De Kluis.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding:

 

Bij de nieuwe ontwikkeling op De Kluis wordt het volledige gebied tussen de rotonde van de Loenhoutseweg en de Sint Lenaartseweg tot en met Heuvelstraat en Industrieweg bekeken. Binnen deze site wordt gekozen om van de Hinnenboomstraat de hoofdontsluiting te maken. Deze weg wordt hoofdweg en heeft dus voorrang op alle aantakkende zijwegen. In tweede instantie wordt de nieuw ontworpen weg ‘Putten’ een voorrangsweg, deze geeft voorrang aan Hinnenboomstraat, maar heeft voorrang op alle aantakkende zijwegen. Alle overige wegen (nieuwe wegen, maar ook Industrieweg en Heuvelstraat) worden ondergeschikt en moeten voorrang verlenen.

 

Op de gehele site geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u (zonaal aangeduid).

 

De verkeersconsulent Politie Noorderkempen heeft in overleg met de mobiliteitsambtenaar een politieverordening opgemaakt.

 

Let op! het bijgevoegde plan kan slechts gebruikt worden om de leesbaarheid van het politiereglement te vergroten. Het uitgeschreven politiereglement is de enige correcte versie. Specifiek met betrekking tot de zone 50 dient het geschreven politiereglement en niet het voorliggend plan gevolgd te worden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het dossier goed te keuren.

 

Juridische grond:

 

          Artikels 119 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Artikels 40 en 41van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

          Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

          Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

          Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie:

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ward Baets wil weten of er een oplossing voorzien is voor de diepe sloot aan de achterkant in de ontwikkeling van De Kluis. Raadslid Marc Haseldonckx deelt deze bezorgdheid, een dergelijke diepe sloot is erg gevaarlijk voor de fietsers.

 

Schepen Michel Jansen legt uit dat er steeds meer wadi’s zullen komen in het kader van de wateropvang, het kan echter niet de bedoeling zijn om die overal te omheinen. Maar de schepen draagt veiligheid ook hoog in het vaandel. Hij heeft dit in de loop van vorig jaar al aangekaart bij IOK, maar hij weet niet wat de huidige stand van zaken is. Hij zal zich opnieuw informeren.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake verkeersregeling uitbreiding De Kluis en dit als volgt:

 

 

Zone 50 omvat Kleistraat, Kruisblok, Heuvelstraat, Putten, Hinnenboomstraat (van rotonde Loenhoutseweg tot rotonde St. Lenaartseweg) en Industrieweg. Deze zone wordt gesignaleerd door middel van volgende borden:

 

Zonaal bord met C43 (toegelaten snelheid 50 km/u) ter hoogte van:

 

-Toegang Heuvelstraat met kruising Loenhoutseweg

-Toegang Industrieweg met kruising Sint-Lenaartseweg

-Toegang Hinnenboomstraat via rotonde met Loenhoutseweg

-Toegang Hinnenboomstraat via rotonde met Sint-Lenaartseweg

-Toegang Hinnenboomstraat via zijstraat Hinnenboomstraat

 

Borden die einde zonale beperking aankondigen (toegelaten snelheid 50 km/u) ter hoogte van:

 

-Heuvelstraat met kruising Loenhoutseweg

-Industrieweg met kruising Sint-Lenaartseweg

-Hinnenboomstraat aan rotonde met Loenhoutseweg

-Hinnenboomstraat aan rotonde met Sint-Lenaartseweg

-Zijstraat Hinnenboomstraat via Hinnenboomstraat

 

Regeling verkeer door middel van plaatsing borden:

 

D7 ter hoogte van :

 

-Aansluiting fietspaden aan oversteek Kleistraat met Putten

-Industrieweg – overgang fietspad vanuit Putten naar Industrieweg

 

D7 met onderbord op- en neerwaartse pijl ter hoogte van:

 

-Aansluiting Hinnenboomstraat met Putten

-Aan fietspad einde rotonde te Kruisblok met aansluiting fietspad naar Loenhoutseweg – Putten

-Bij fietspad verlaten rotonde Kruisblok naar aansluiting fietspad rijrichting Loenhoutseweg 

-Bij fietspad verlaten rotonde Kruisblok naar aansluiting rijrichting Putten

-Bij kruising fietspad Kruisblok met Loenhoutseweg in rijrichting Kruisblok

-Ter hoogte van fietspad Putten na aansluiting van fietspad Kleistraat

-Bij aansluiting fietspaden tussen Heuvelstraat met Putten

-Ter hoogte van fietspad Putten na aansluiting van fietspad Heuvelstraat

-Ter hoogte van fietspad dat Industrieweg verbindt met Putten

 

F50 in combinatie met D7 ter hoogte van:

 

-Fietspad komende van Kleistraat in verbinding met Putten (richting Industrieweg – Heuvelstraat) waarbij verkeersbord zichtbaar is vanop rijbaan Putten richting  Hinnenboomstraat en bord D7 zichtbaar is bij de oversteek van deze fietspaden

 

F50 ter hoogte van:

 

-Kleistraat, waar de fietssuggestiestrook overgaat in fietspad, met aansluiting Putten

-Putten ter hoogte van aansluiting met fietspad komende vanuit Kleistraat

-Putten ter hoogte van oversteek fietspad richting Putten

 

F50 in combinatie met D7 en onderbord op- en neerwaartse pijl ter hoogte van:

 

-F50 ter hoogte van Putten aan oversteek fietspad in rijrichting Hinnenboomstraat

-D7 met onderbord pijlen aan fietspad (oversteek) ter hoogte van bocht Putten.

-F50 ter hoogte van Putten aansluiting fietspad met kruising oversteek naar Heuvelstraat

-D7 met onderbord pijlen bij oprijden fietspad in richting van Putten komende van oversteek met Heuvelstraat

-F50 ter hoogte van Putten aan oversteek fietspad komende van Kruisblok met fietspad richting Putten alsook plaatsing komende uit de andere richting

-D7 met onderbord pijlen ter hoogte van fietspad Putten richting Industrieweg – Heuvelstraat en dezelfde plaatsing aan fietspad aan andere kant oversteek.

 

F50 in combinatie met B1 ter hoogte van:

 

-F50 ter hoogte van Loenhoutseweg met kruising fietspad rotonde Kruisblok in beide richtingen van de rijbaan

-B1 ter hoogte van fietspad rotonde kruisblok met kruising oversteek aan Loenhoutseweg aan beide zijden.

 

F50 in combinatie met C11 ter hoogte van:

 

-F50 ter hoogte van Kleistraat na kruising met Putten en voor aansluiting met fietspad

-C11 ter hoogte van Kleistraat na aansluiting fietspad met Putten aan linkerkant

-F50 ter hoogte van aansluiting fietspad Heuvelstraat met Putten

-C11 ter hoogte van Putten na aansluiting met fietspad Heuvelstraat

 

E9b ter hoogte van:

 

-Parking te Putten

 

D1 in combinatie met E9b ter hoogte van:

 

-Parking aan rotonde te Kruisblok aan beide zijden

 

D5 ter hoogte van:

 

-Rotondes te Kruisblok bij elke aansluiting met de rijbaan

 

B15 ter hoogte van:

 

-Kruisblok voor kruising met Kleistraat

-Putten voor kruising met Kleistraat

 

B15 in combinatie met F50bis ter hoogte van:

 

-Putten voor kruising met Industrieweg en Heuvelstraat

-Industrieweg voor kruising met Heuvelstraat

 

A25 met onderbord afstandsaanduiding (100 meter) ter hoogte van:

 

-Loenhoutseweg, 100 meter voor kruising met fietspad Kruisblok aan beide zijden van de rijbaan.

 

B1 met B5 en F50 ter hoogte van:

 

-B1 ter hoogte van fietspad Industrieweg met kruising Heuvelstraat – Industrieweg dat overgaat in fietspad richting Industrieweg

-B50 in combinatie met F50 ter hoogte van Industrieweg op kruising met Putten – Heuvelstraat – Industrieweg

 

B5 in combinatie met F50 en D7:

 

-B5 in combinatie met F50 ter hoogte van Heuvelstraat met kruising Industrieweg – Putten

-D7 ter hoogte van fietspad Industrieweg aan kruising met Heuvelstraat

 

 

B9 in Hinnenboomstraat ter hoogte van:

 

-Kruising Putten met Hinnenboomstraat in beide rijrichtingen

-Kruising Hinnenboomstraat met Hinnenboomstraat in beide rijrichtingen

-Kruising Hinnenboomstraat met Industrieweg in beide richtingen

 

C3 in combinatie met M2 ter hoogte van:

 

-De brandweg te Kruisblok aan kant rotonde met parkeerplaatsen

 

C3 met onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ ter hoogte van:

 

-De brandweg te rotonde Kruisblok aan inrij tegenover parkeerplaatsen

-Heuvelstraat voorbij kruising met Putten – Industrieweg en voorbij aansluiting met fietspad Putten.

 

C3 met onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ en F19 ter hoogte van:

 

-Kruisblok aan rotonde met aansluiting brandweg

 

F19 ter hoogte van:

 

-Kruisblok aan toegang brandweg die zich tegenover de parkeerplaatsen bevindt

 

C1 in combinatie met M2 ter hoogte van:

 

-Toegang tot brandweg die de verbinding maakt met fietspad/brandweg Heuvelstraat

 

C5 met onderbord ‘uitgezonderd dienstvoertuigen’ in combinatie met M4 ter hoogte van:

 

-Verbindingsstuk (fietspad/brandweg) tussen brandweg aan rotonde Kruisblok en Heuvelstraat zowel aan kant Heuvelstraat als aan andere toegang

 

Bord B1 ter hoogte van:

 

-Aansluiting fietspaden met rijbaan

Kruising Putten met Hinnenboomstraat

Kruising fietspad Loenhoutseweg met rotonde Kruisblok

Kruising fietspad ter hoogte van Loenhoutseweg (oversteken rijbaan)

Bij kruising brandweg met Kruisblok

Aan rotonde Kruisblok komende van brandweg

Aan fietspad verbinding Putten met Kleistraat

Aan fietspad Putten (oversteekplaats) met fietspad naar Kleistraat

Fietspad tussen Putten en Heuvelstraat ter hoogte van kruising met rijbaan

Aansluiting fietspad met Putten voor kruising met Industrieweg – Heuvelstraat

Oversteek Putten om fietspad te vervolgen richting rotonde Kruisblok

Vanuit fietspad te Kruisblok om de oversteek te maken aan Putten

-Aan rotonde Kruisblok komende vanuit richting parking

-Kruising Kleistraat met Putten

-Aan parking te Putten aan kruising met Putten

-Aan rotonde Kruisblok voor het oprijden van de rotonde

-Aan kruising Kleistraat met Kruisblok

 

Bord B1 in combinatie met bord C11 ter hoogte van:

 

-Kruising Kleistraat met Putten aan fietspad dat Kleistaat verbindt met fietspad Putten (aan oversteek)

 

Bord B1 in combinatie met bord M9 ter hoogte van:

 

-Kruising Putten met Hinnenboomstraat

 

Bord B1 met onderbord afstand (100 meter) ter hoogte van:

 

-Kruisblok voor parking aan rotonde

 

Bord B1 met combinatie D7 en onderbord met op- en neerwaartse pijl ter hoogte van:

 

-B1 aan aansluiting fietspad komende van rotonde Kruisblok met fietspad naar Loenhoutseweg – Putten en plaatsing van D7 met onderbord aan fietspad komende vanuit Putten richting Loenhoutseweg

-B1 ter hoogte van fietspad komende van Industrieweg aan kruising met fietspad Putten en tevens plaatsing van D7 met onderbord aan doorlopend fietspad Putten ter hoogte van oversteek fietspaden

-B1 aan fietspad Putten om voorrang te verlenen aan doorlopend fietspad dat overgaat van fietspad Putten naar fietspad richting Industrieweg en tevens plaatsing bord D7 met onderbord aan fietspad richting Putten na oversteek met fietspad Heuvelstraat

-B1 aan fietspad komende vanuit Industrieweg om voorrang te verlenen aan fietspad komende uit Heuvelstraat en de verbinding maakt met fietspad Putten en hierbij plaatsing D7 met onderbord aan oversteek fietspad Putten ter hoogte van fietspad Heuvelstraat

-B1 aan fietspad Putten bij oversteek zodat fietsers op fietspad aan hoofdbaan Putten voorrang krijgen en hierbij D7 met onderbord aan fietspad Putten gelegen naast de hoofdbaan

 

Artikel 2:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake verkeersregeling uitbreiding De Kluis te publiceren via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuren van de akte voor de overdracht van het binnengebied Minderhoutdorp 52-56 te Minderhout naar het openbaar domein.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In mei 2010 is er een principiële goedkeuring gegeven aan het overnemen naar het openbaar domein van de gronden in het binnengebied van de ontwikkeling van de Noorderkempen gekend als Minderhoutdorp 52-54-56.

Aan deze goedkeuring hing een voorwaarde vast van overleg aangaande het onderhoud van de aanplantingen en de afvalophaling, welke in handschrift van de toenmalige stadssecretaris als vervuld werd geacteerd op 07/06/2010.

 

Op 29 april 2019 is de vraag tot uitvoering van het besluit via mail bij de Stad Hoogstraten terug binnengekomen.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Gezien de principiële goedkeuring uit het verleden en het feit dat de huidige wetgeving bepaalt dat zelfs zonder de officiële overdracht de stad moet instaan voor het onderhoud van de terreinen die naar het openbaar domein zullen gaan vanaf de oplevering van de werken, is het aangewezen deze zaken formeel in orde te brengen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs heeft deze keer in het dossier wat meer toelichting gevonden omtrent het toenmalige negatieve advies van de dienst ruimtelijke ordening, en de plicht van de stad om toch al in te moeten staan voor het onderhoud aldaar, zodat het beter kan geformaliseerd worden. Het raadslid blijft wel bij het bezwaar dat de gemeente stelt dat zij de kosten van deze akte zal dragen. Volgens hem worden bij verkavelingen, grondafstanden, … de kosten telkens ten laste genomen van de verkavelaar, de eigenaar. Waarom is dit nu anders en zou de gemeente deze aktekosten ten laste nemen?

 

Voorzitter Jef Vissers geeft aan dat het hier gaat om een sociale bouwmaatschappij en dat er daarom door het college een principiële beslissing is genomen dat bij dergelijke sociale bouwmaatschappijen de kosten door de stad zullen worden gedragen. Zij hebben immers ook een sociale rol te vervullen en zijn in dat opzicht anders dan een private verkavelaar.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De akte, opgemaakt door notariaat Michoel & Bremans, betreffende de grond met alle opgerichte opstallen, zoals de infrastructuurwerken en beplantingen,  gelegen te 2322 Hoogstraten/Minderhout, Minderhoutdorp 52-56, kadastraal bekend volgens titel onder sectie B nummers 226/E/2, 226/X/2, 226/Y/2, en thans volgens kadastrale legger van 2 januari 2019, sectie B, delen van nummer 392A P0000, met een oppervlakte volgens meting van achthonderd en zes vierkante meter vijfenveertig vierkante decimeter (806,45 m²), volgens het opmetingsplan van landmeter Koen Wouters d.d. 11/08/2016, wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Goedkeuren van de aansluiting bij de statiegeldalliantie.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Tijdens de gemeenteraadzitting van 29 april 2019 lanceerde de fractie Anders opnieuw de vraag om aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.

 

Recycling Netwerk Benelux nam het initiatief voor de Statiegeldalliantie. In de Statiegeldalliantie verenigen zich bedrijven, lokale overheden, organisaties die zwerfafval zat zijn. Samen roepen ze de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en drankblikjes. Dit doen ze in Nederland en in België.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) van 17 februari 2012 en latere wijzigingen.

          Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet) van 23 december 2011 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

 

Tijdens de gemeenteraadszitting van 29 april 2019 werden 2 elementen aangehaald die verder bekeken moesten worden vooraleer te kunnen overgaan tot ondertekening.

          Het schepencollege wenste eerst in overleg te gaan met de plaatselijke handelaars om ook hun mening hierin te kennen. Zij zullen immers concreet de gevolgen ondervinden van de invoering van statiegeld op éénmalige drankverpakkingen.

          Gemeenteraadslid Tinne Rombouts gaf aan dat het verhaal van de statiegeldalliantie achterhaald is o.w.v. nieuwe regelgeving waarin afspraken werden vastgelegd met de afvalproducerende sector.

 

Lokale handelaars:

De lokale handelaars geven aan zelf geen voorstander te zijn van statiegeld voor éénmalige drankverpakkingen. Ze hebben er echter geen moeite mee mocht het stadsbestuur ervoor kiezen om de statiegeldalliantie te ondertekenen. De doelstellingen van alliantie liggen immers op een hoger niveau.

 

Ondertekening achterhaald?

Op 22 maart 2019 keurde Vlaamse regering nieuwe wetgeving goed. De algemene insteek van deze regelgeving is om de focus te leggen op hergebruik en preventie. Enkel wanneer in een gesloten systeem kan gezorgd worden voor een hoge inzamelgraad van éénmalige verpakkingen kan recyclage toch toegelaten worden.

 

De verpakkingssector heeft een ambitieus engagement ter zake opgenomen. Dit engagement werd daarenboven aangevuld met diverse engagementen van individuele bedrijven uit de dranken-, voedings- en distributiesector. Tegen 2022 wordt 90% van de drankverpakkingen ingezameld en gerecycleerd.

Tegen 2023 wordt 65% van alle plastic verpakkingen gerecycleerd. Tegen 2030 wordt 70% van alle plastic verpakkingen gerecycleerd.

Tegen 2025 wordt 95% van alle huishoudelijke verpakkingen gerecycleerd. Indien deze doelstellingen niet gehaald worden, zullen boetes opgelegd worden.

Eind 2023 wordt opnieuw geëvalueerd. Indien de doelstellingen nog steeds niet significant gehaald worden, zal de sector gevraagd worden om statiegeld te organiseren of een veralgemeend beloningssysteem in te voeren.

 

Door deze nieuwe regelgeving lijkt het verzoek tot invoering van statiegeld voor éénmalige drankverpakkingen enigszins achterhaald. Het neemt niet weg dat toetreden tot de statiegeldalliantie nog steeds een symbolische waarde heeft.

 

Aansluiten bij de statiegeldalliantie:

Bij aansluiting bij de statiegeldalliantie wordt een quote gevraagd waarom de organisatie voorstander van statiegeld is.

Het schepencollege heeft ervoor gekozen om deze quote te richten op het vermijden van zwerfvuil. Het stadsbestuur heeft zich immers sterk uitgesproken om de strijd tegen zwerfvuil en sluiktstorten aan te gaan tijdens de volgende bestuursperiode.

 

De focus op zwerfvuil blijft ook met de nieuwe regelgeving onverminderd van toepassing.

 

BESPREKING

 

De fractie Anders juicht de beslissing van het college toe om door deze ondertekening de bevoegde regering(en) op te roepen om tot structurele en eerlijke oplossingen te  komen, o.a. in de vorm van statiegeld. Dat dit volgens sommigen achterhaald is, laat hij voor hun rekening, zo geeft raadslid Dimitri Van Pelt aan, maar hij stelt tijdens wandelingen of fietstochten voldoende vast dat in de dagelijkse praktijk er nog heel wat zwerfvuil ligt. Het is daarom goed om de (al dan niet symbolische) ondertekening van deze alliantie te koppelen aan een zwerfvuilbeleid en aan de voorkoming hiervan. De fractie Anders sluit zich dan ook volmondig aan bij deze beslissing.

 

Raadslid Tinne Rombouts voelt zich aangesproken en wil daarom verduidelijken dat ze in een vorige gemeenteraad vooral aangegeven had dat een statiegeldalliantie zonder voorwerp is omdat er een afsprakenkader is opgemaakt met de verpakkingssector waar ze zich engageren om hier zelf mee aan de slag te gaan.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit aan te sluiten bij de statiegeldalliantie als symbolische actie in de strijd tegen zwerfvuil.

Artikel 2:

Volgende quote wordt opgenomen bij de aansluiting bij de statiegeldalliantie:

"Zwerfafval is een hardnekkig probleem. Een bedreiging voor milieu, mens en dier. Hoogstraten is te mooi om te laten ontsieren door zwerfvuil. Wij gaan voor een Proper Hoogstraten!"

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Mondelinge vraag - Fietscontrole op school.

 

VRAAG

 

Raadslid Ward Baets licht toe dat in het kader van de veiligheid van fietsers door de Hoogstraatse scholen een preventief luik wordt opgenomen met name een technische controle van de fietsen op de scholen zelf door de politie. Dit heeft een positief effect op de technische veiligheid. Vanuit de scholengemeenschap wordt er een signaal gegeven dat de politie deze controle niet langer zal doen.

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen bevestigt dat dit inderdaad zo is, door het gebrek aan mankracht heeft de politie aangegeven dat ze dit niet de meest prioritaire taak  vinden. De burgemeester begrijpt echter de vraag wel en wil zich engageren om dit opnieuw ter sprake te brengen binnen de politie.

Raadslid Ward Baets suggereert dat die mogelijks ook op een andere manier kan georganiseerd worden als de politie dit niet haalbaar acht.

Raadslid Marc Haseldonckx vult aan dat deze technische controle ook een belangrijke actie is in het kader van het Save Charter en vervolgens ook van het Zero Label.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Mondelinge vraag - wegdek Staakheuvel.

 

VRAAG

 

Raadslid Joël Adams informeert naar de beloofde werken aan het wegdek op Staakheuvel, dit zou voor de zomer in orde worden gebracht maar dat is niet gebeurd. De putten en bulten in het wegdek zijn op sommige plaatsen echter erg gevaarlijk.

 

ANTWOORD

 

Schepen Jos Martens weet dat er over dit dossier is gesproken met onroerend erfgoed, van daaruit werden er nogal wat beperkingen opgelegd over het nieuwe wegdek. Het was immers de bedoeling om deze vernieuwing op een grondige manier aan te pakken, maar daarvoor werden dus nogal wat voorwaarden opgelegd. De schepen geeft aan dat recent de gesprekken terug zijn opgenomen. Hoe dan ook wil hij zich engageren om de ergste gaten en bulten  lokaal weg te werken.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Mondelinge vraag - wegwerken Venhoefweg.

 

VRAAG

 

Raadslid Marc Haseldonckx stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop de slemlaag op de Venhoefweg is afgewerkt. Dit is weinig kwaliteitsvol gebeurd, zo zijn er putdeksels mee geasfalteerd en staan er diepe groeven in.

 

ANTWOORD

 

Schepen Jos Martens is zich bewust van de problemen en bevestigt dat de aannemer hier inderdaad bedenkelijke kwaliteit heeft afgeleverd. De werftoezichter is ter plekke geweest en heeft de problemen opgelijst, die moeten nu door de aannemer worden opgelost. Hoe dan ook zal er niet opgeleverd worden voordat er oplossingen zijn geboden.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 september 2019.

 

Mondelinge vraag - betonblokken brug Meerleseweg.

 

VRAAG

 

Raadslid Tinne Rombouts heeft opgemerkt dat er aan de brug op de Meerleseweg zware betonblokken zijn geplaatst naast de brugpeilers. Dit zal ongetwijfeld een bepaalde reden hebben, maar het raadslid vindt dit niet veilig. Het is niet verlicht of met fluorescerend materiaal aangeduid, het raadslid suggereert dan ook om dit in een ander materiaal te voorzien.

 

ANTWOORD

 

Schepen Jos Martens verduidelijkt dat de blokken er staan omdat het brugdek zwak is, deze betonblokken garanderen de stabiliteit. Hij neemt de suggestie mee om er dagslapers te voorzien en hij wil ook bekijken of deze beter zichtbaar kunnen worden gemaakt.

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.