Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Gert Van den Bogaert Tinne Rombouts Herman Snoeys Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Faye Van Impe Ilse Verachtert Roger Van Aperen Fons Jacobs Joël Adams Dimitri Van Pelt Jos Matthé Marc Haseldonckx Katrien Brosens Marcel Verschueren Maarten Leemans Jef Vissers Piet Van Bavel Hilde Vermeiren Ann Fockaert Jos Martens Ann Tilburgs Ans Lochten Mai Sterkens Ward Baets Michel Jansen aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 26 juni 2023.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 26 juni 2023 werd opgemaakt.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 26 juni 2023 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:02:54)
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 1 onthouding (Michel Jansen)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 26 juni 2023 worden goedgekeurd.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Mai Sterkens Hilde Vermeiren Michel Jansen Marcel Verschueren Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Faye Van Impe Joël Adams Ann Fockaert Ilse Verachtert Gert Van den Bogaert Jos Martens Katrien Brosens Jos Matthé Marc Haseldonckx Arnold Wittenberg Herman Snoeys Marc Van Aperen Ward Baets Roger Van Aperen Piet Van Bavel Tinne Rombouts Fons Jacobs Maarten Leemans Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van CIPAL dv van 12 oktober 2023 en de voorgestelde statutenwijziging.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Met de mail van 14 juli 2023 wordt de afgevaardigde van de stad uitgenodigd voor de algemene vergadering van Cipal die plaats vindt op donderdag 12 oktober 2023 om 16.00 uur. De Raad van Bestuur heeft beslist om deze vergadering volledig op digitale wijze te laten plaatsvinden via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel. Enkel de leden van het bureau van de vergadering zullen fysiek in het Technologiehuis aanwezig zijn.
De agenda van deze buitengewone algemene vergadering van Cipal is als volgt samengesteld:
1. Wijziging aan artikel 4 van de statuten (“maatschappelijke doelstellingen”), om er na §1, tweede lid, volgend lid aan toe te voegen: “Daarbij behoren ook volgende verrichtingen:
● Alle verrichtingen met betrekking tot de digitale transformatie van lokale overheden, over diverse beleidsdomeinen heen, inclusief adviesverlening, consultancy, begeleiding, ondersteuning, uitbesteding beheer, en zo meer;
● De organisatie van raamcontracten waarbij Cipal optreedt als aankoopcentrale zoals voorzien in de Wetgeving overheidsopdrachten;
● Het ter beschikking stellen van informatieveiligheidsconsulenten en functionarissen voor gegevensbescherming en het verlenen van advies en ondersteuning rond informatieveiligheid, privacywetgeving, cybersecurity en informatiebeheer;
● Het ter beschikking stellen van sanctionerend ambtenaren ter ondersteuning van het lokale handhavingsbeleid (gemeentelijke administratieve sancties) waartoe bij de lokale overheden ook slimme informatie- en communicatietechnologie wordt ingezet;
● Het aanbieden als technologische “end-to-end oplossing” van trajectcontroles ter verhoging van de lokale verkeersveiligheid en de verbetering van de lokale verkeersleefbaarheid;
● Het aanbieden van datacenter diensten.”
2. Wijziging aan artikel 4 van de statuten (“maatschappelijke doelstellingen”), door schrapping van §2.
3. Verplaatsing van de zetel naar 2440 Geel, Cipalstraat 3 en bijgevolg wijziging van de eerste zin van artikel 5 van de statuten.
4. Wijziging aan artikel 1 van de statuten, om er na de eerste zin volgende zin toe te voegen: “De vereniging kan haar activiteiten ook voeren onder de naam “C-smart”.
5. Wijziging aan artikel 2 van de statuten, om er het eerste lid te vervangen door volgende tekst: “Naast gemeenten kunnen uitsluitend aan de vereniging deelnemen: autonome gemeentebedrijven, openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de publiekrechtelijke verenigingen ervan, andere samenwerkingsverbanden, gevormd krachtens deel 3, titel 3 van het Vlaams Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (hierna aangeduid als "het decreet"), politiezones, hulpverleningszones, alsook elke andere persoon waarvan de deelname decretaal is toegestaan.”
6. Wijziging aan artikel 2 van de statuten, om er het tweede lid te schrappen.
7. Wijziging aan artikel 3 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
“De vereniging heeft de rechtsvorm van een dienstverlenende vereniging in de zin van artikel 398, §2, 2° van het decreet. Zij is onderworpen aan de bepalingen van het decreet. Voor al wat niet uitdrukkelijk geregeld is door het decreet of deze statuten, zijn de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen die gelden voor de vennootschapsvorm van de coöperatieve vennootschap van toepassing. Overeenkomstig artikel 397 van het decreet is de vereniging een publiekrechtelijke rechtspersoon.”
8. Wijziging aan artikel 4bis van de statuten, om er §1 te vervangen door volgende tekst: “§1. De vereniging mag, overeenkomstig artikel 472 van het decreet en met behoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, deelnemen in publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtspersonen die zelf niet de rechtsvorm van de vereniging hebben aangenomen, op voorwaarde dat het maatschappelijk doel van deze rechtspersonen overeenstemt met de eigen doelstellingen en op voorwaarde dat de wetgeving op de overheidsopdrachten waar toepasselijk wordt nageleefd.”
9. Wijziging aan de tweede zin van artikel 5 van de statuten om er het woord “hemzelf’ te vervangen door “haarzelf”.
10. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er de laatste zin van het eerste lid te schrappen.
11. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er de laatste zin van het vijfde lid te vervangen door volgende zin: “Artikel 425, vierde en vijfde lid, van het decreet zijn op hen van toepassing.”
12. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er het laatste lid te schrappen.
13. Wijziging aan artikel 9 van de statuten, om er in de eerste zin van het tweede lid het woord ‘kapitaalplaatsing” te vervangen door het woord “inbreng”.
14. Wijziging aan artikel 11 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst: “
De vereniging ziet erop toe dat zij over een eigen vermogen beschikt dat, mede gelet op andere financieringsbronnen, toereikend is in het licht van haar bedrijvigheid.”
15. Wijziging aan artikel 12 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
“Als vergoeding voor de inbreng(en) kunnen aandelen worden uitgegeven.
De aandelen hebben een gelijke nominale waarde van honderd vijfentwintig euro per aandeel. De aandelen kunnen niet worden overgedragen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de algemene vergadering en slechts onder deelnemers van dezelfde categorie en voor zover dat de overdracht van de aandelen geen afbreuk doet aan de goede uitvoering van de aangegane verbintenissen.”
16. Wijziging aan artikel 13, §2, eerste zin van de statuten, om er de woorden “Het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door de woorden “De inbreng”.
17. Wijziging aan artikel 13, §2, tweede zin van de statuten om er de woorden “in kapitaal” te schrappen.
18. Wijziging aan artikel 13, §3 van de statuten, om er de woorden “het kapitaal” te vervangen door de woorden “de inbreng”.
19. Wijziging aan artikel 13 van de statuten, om er na §3 volgende paragraaf toe te voegen:
“§4. Alle huidige en toekomstige inbrengen worden geboekt op een beschikbare eigen vermogensrekening.”
20. Wijziging aan artikel 15, §1, eerste lid van de statuten, om er in de laatste zin de woorden “over het lokaal bestuur” te schrappen.
21. Wijziging aan artikel 15, §1 van de statuten, om er het laatste lid te schrappen.
22. Wijziging aan artikel 15, §3 van de statuten, om deze te hernummeren tot artikel 15, §2 en in de laatste zin de woorden “over het lokaal bestuur” te schrappen.
23. Wijziging aan artikel 13, §4 van de statuten, om deze te hernummeren tot artikel 15, §3.
24. Wijziging aan artikel 18 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst: “De raad van bestuur kiest in zijn schoot een voorzitter en drie ondervoorzitters. De voorzitter en minstens één ondervoorzitter worden gekozen tussen de bestuurders, die tevens gemeenteraadslid, burgemeester of schepen van een aangesloten gemeente zijn. Deze mandaten zijn, behoudens ontslag door de mandataris of herroeping door de raad van bestuur, van dezelfde duur als het mandaat van bestuurder zelf hernieuwbaar. Indien voortijdig moet worden voorzien in de opvolging van de voorzitter of van een ondervoorzitter, is de duur van het mandaat van de nieuwbenoemde titularis beperkt tot de resterende duur van het mandaat van degene in wiens plaats hij treedt. De raad van bestuur duidt tevens een secretaris aan, die hij buiten zijn schoot mag kiezen.”
25. Wijziging aan artikel 20 van de statuten, om er in de tweede zin de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde” te schrappen evenals in de derde zin de woorden “de op voordracht van de deelnemende gemeenten” en de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde”.
26. Wijziging aan artikel 21 van de statuten, om er het eerste en tweede lid van §1 te vervangen door volgende tekst: “§1. De raad van bestuur kan alleen geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Het lid met raadgevende stem in de raad van bestuur telt niet mee voor de berekening van het aanwezigheidsquorum. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend.”
27. Wijziging aan artikel 21 van de statuten, om er de eerste zin van paragraaf 2 te vervangen door volgende tekst: “Ieder bestuurder kan aan een ander bestuurder schriftelijk of digitaal volmacht geven om hem te vertegenwoordigen voor een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur.”
28. Wijziging aan artikel 22 van de statuten, om er in de tweede zin tussen de woorden “aangetekend” en “verzonden” de woorden “of digitaal” in te voegen.
29. Wijziging aan artikel 23 van de statuten, om er in §1, eerste lid, na de tweede zin volgende zin toe te voegen: “Met uitzondering van de beslissingen welke wettelijk niet zijn toegestaan, kunnen de bestuurders schriftelijk of digitaal via videoconferentie, conference call of andere telecommunicatiemiddelen alle besluiten nemen die tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoren.”
30. Wijziging aan artikel 23 van de statuten, om er de derde paragraaf te vervangen door volgende tekst: “§3. Een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde brengt minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uit over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en verstrekt toelichting bij het beleid van de vereniging.”
31. Schrapping van de artikelen 25 en 25bis van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
32. Wijziging aan artikel 26 van de statuten, om dit artikel te vervangen voor volgende tekst:
“De raad van bestuur stelt overeenkomstig artikel 458 van het decreet de rechtspositieregeling, het arbeidsreglement en de deontologische code op. De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement en de deontologische code worden meegedeeld aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid. De raad van bestuur is bevoegd voor alle personeelsaangelegenheden, maar kan, met uitzondering van de benoeming en het ontslag van het management en het door de raad van bestuur aangewezen kaderpersoneel, alle aangelegenheden die betrekking hebben op de uitvoering van de rechtspositieregeling, de deontologische code en het arbeidsreglement, in het kader van het individuele personeelsbeheer, verder delegeren.”
33. Wijziging aan artikel 26, tweede lid van de statuten, om er het getal “36” te vervangen door het getal “33”.
34. Wijziging aan artikel 28 van de statuten, om er in de eerste zin het woord “vennootschap” te vervangen door het woord “vereniging”.
35. Schrapping van de artikelen 32 en 33 van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
36. Wijziging aan artikel 35 van de statuten, om er in de laatste zin van het tweede lid het getal “48” te vervangen door het getal “436”.
37. Wijziging aan artikel 35 van de statuten, om er het derde lid te vervangen door volgende tekst: “Voor de gemeenten worden de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen. De gemeenteraad bepaalt het aantal vertegenwoordigers van de gemeenten op de algemene vergadering aan de hand van twee voor alle deelnemende gemeenten op dezelfde wijze geldende criteria, waarbij in gelijke mate rekening gehouden wordt met zowel de omvang van de bevolking volgens de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, als met de inbreng. Iedere gemeente duidt steeds minstens één vertegenwoordiger aan. Desgewenst kan de gemeente overeenkomstig de in de voorgaande alinea bepaalde criteria, bijkomende vertegenwoordigers aanduiden per volledige schijf van twintig procent van respectievelijk haar bevolkingscijfer in verhouding tot het totale bevolkingscijfer van het gemeentelijk ambtsgebied van de vereniging, en haar inbreng in verhouding tot de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging. De oproeping voor de algemene vergadering vermeldt voor iedere gemeente de daartoe benodigde cijfergegevens, aan de hand van de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers en van de laatst goedgekeurde jaarrekeningen. Desgewenst kan de gemeente ook per vertegenwoordiger één of meer plaatsvervanger(s) met vermelding van hun onderlinge rangorde aanduiden.”
38. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §1, derde lid, laatste zin de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door de woorden “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging” en om er in §1, vierde lid de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging”.
39. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §1, laatste lid het getal “37” te vervangen door het getal “34”.
40. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §2, eerste lid, tweede zin de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging”.
41. Wijziging aan artikel 37 van de statuten, om er in de laatste zin van het tweede lid het getal “37” te vervangen door “34”.
42. Wijziging aan artikel 38 van de statuten, om er in de tweede en derde zin telkens de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde” te schrappen.
43. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er het derde lid te schrappen.
44. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er in het vierde lid, de eerste zin te vervangen door volgende tekst: “De raad van bestuur kan de deelnemers de mogelijkheid bieden om overeenkomstig artikel 6:75 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen op afstand deel te nemen aan de algemene vergadering door middel van een door de vereniging ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.”
45. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er in het vierde lid, laatste zin de woorden “wetboek van vennootschappen te vervangen door “Wetboek van vennootschappen en verenigingen”.
46. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, door toevoeging na het derde lid van volgend lid: “Alvorens de algemene vergadering fysisch bij te wonen, dienen de vertegenwoordigers van de deelnemers de aanwezigheidslijst te tekenen. De aanwezigheidslijst wordt door de stemopnemers echt verklaard en bij de notulen van de vergadering gevoegd. Om de algemene vergadering digitaal bij te wonen, dienen de vertegenwoordigers in het bezit te zijn van inloggegevens die strikt persoonlijk op naam bezorgd worden.”
47. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het eerste lid, eerste zin tussen het woord “statuten” en “worden” de woorden “en in de bijlagen” in te voegen.
48. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het tweede lid, eerste zin het woord “statutenwijzing” te vervangen door “statutenwijzigingen”.
49. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het vijfde lid, de eerste zin te vervangen door volgende tekst: “De wijzigingen worden goedgekeurd door de Vlaamse Regering binnen een termijn van negentig kalenderdagen die ingaat op de dag na de verzending van het verslag naar de toezichthoudende overheid.”
50. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er het zesde lid te vervangen door volgende tekst: “De statutenwijzigingen worden op dezelfde wijze als de oprichtingsakte neergelegd en bekendgemaakt.”
51. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het laatste lid, na het woord “verplichting” de woorden “of om het aantal mandaten binnen de vereniging te verminderen” toe te voegen.
52. Wijziging aan artikel 42bis van de statuten, om het artikel te vervangen door volgende tekst: “Overeenkomstig artikel 466 van het decreet maakt de voorzitter van de raad van bestuur via de webtoepassing van de vereniging een lijst bekend van de besluiten van de bestuursorganen van de vereniging met een beknopte omschrijving van de daarin geregelde aangelegenheden. Op dezelfde dag als de dag waarop de vereniging de lijst, vermeld in het eerste lid, bekendmaakt op haar webtoepassing, brengt de vereniging de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan. Overeenkomstig artikel 467 van het decreet maakt de voorzitter van de raad van bestuur de volgende besluiten en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de vereniging: 1° de besluiten van de vereniging betreffende de rechtspositieregeling van het personeel, vermeld in artikel 25 van de statuten; 2° de voorstellen van de raad van bestuur van de vereniging in verband met het bijzonder plan overeenkomstig artikel 43 van de statuten; 3° de code van goed bestuur, na goedkeuring door de algemene vergadering van de vereniging Op dezelfde dag als de dag waarop de vereniging de lijst, vermeld in het eerste lid, bekendmaakt op haar webtoepassing, brengt de vereniging de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.”
53. Wijziging aan artikel 44 van de statuten om het laatste lid te vervangen door volgende tekst: “De jaarrekening wordt, binnen een termijn van dertig kalenderdagen na haar goedkeuring door de algemene vergadering, door de raad van bestuur neergelegd bij de Nationale Bank van België.”
54. Schrapping van artikel 45 van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
55. Wijziging aan artikel 46 van de statuten, om er §2 te vervangen door volgende tekst: “§2.Overeenkomstig artikel 457 van het decreet roept de raad van bestuur, als het netto actief van de vereniging negatief dreigt te worden of is geworden, de algemene vergadering op om te vergaderen. Die vergadering heeft plaats ten hoogste zestig kalenderdagen na de datum waarop de vermelde toestand is vastgesteld of had moeten worden vastgesteld krachtens de wettelijke of statutaire bepalingen. De algemene vergadering neemt een van de volgende beslissingen: 1° de ontbinding van de vereniging; 2° de invoering van de maatregelen om de continuïteit van de vereniging te vrijwaren, die in de agenda zijn aangekondigd. Tenzij de raad van bestuur de ontbinding van de vereniging voorstelt, zet hij in een bijzonder plan uiteen welke maatregelen hij voorstelt om de continuïteit van de vereniging te vrijwaren. De raad van bestuur verantwoordt zijn voorstellen in dat plan dat uiterlijk drie weken voor de algemene vergadering aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid wordt voorgelegd, samen met de oproepingsbrief en alle bijbehorende documenten waaruit de noodzaak van het plan blijkt. De algemene vergadering beslist onder de voorwaarden, vermeld in artikel 427 van het decreet. Als het plan niet of in onvoldoende mate wordt aanvaard, kan artikel 470 van het decreet worden toegepast.”
56. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er §2 te vervangen door volgende tekst: “§2. Bij ontbinding krachtens het voorgaande lid of door het verstrijken van de statutair bepaalde duur die niet verlengd wordt, wijst de algemene vergadering die de ontbinding vaststelt, de vereffenaars aan op dezelfde wijze als bepaald is voor de raad van bestuur. Een beperkt college van vereffenaars kan samengesteld worden. Het totaal aantal leden van dat college bedraagt ten hoogste een derde van dat van de raad van bestuur. De meerderheid komt telkens toe aan de leden die op voordracht van de deelnemende gemeenten zijn benoemd. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van ontbinding.”
57. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §3, eerste lid het woord “kapitaalinbreng” te vervangen door “inbreng”.
58. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §3, tweede lid, de laatste zin te vervangen door volgende zin: “Het door een deelnemer overgenomen personeel komt, met behoud van zijn geldelijke rechten, terecht in een overgangskader dat uitdovend is.”
59. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er §4 te vervangen door volgende tekst:
“§4. De gemeenten hebben een recht van voorkeur bij de overname van de installaties die op hun grondgebied liggen.”
60. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §5 het woord “vennoten” te vervangen door “deelnemers” en het woord “vennootschapsvermogen” door “vermogen”.
61. Schrapping van “HOOFDSTUK VI. Tijdelijke en overgangsbepalingen”.
62. Wijzigingen aan het opschrift van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten.
63. Machten te verlenen tot uitvoering van de genomen besluiten.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
● Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden.
● Statuten van CIPAL.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de bovenstaande agenda van de buitengewone algemene vergadering van CIPAL van 12 oktober 2023 goed te keuren.
Tevens wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de voorgestelde statutenwijziging goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:18:16)
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1
en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3
van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.
Artikel 4:
De gemeenteraad keurt de overige wijzigingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig
voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering:
andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp)
goed.
Artikel 5:
De gemeenteraad keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om
deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de
vergadering) goed.
Artikel 6:
De gemeenteraad keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de
genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.
Artikel 7:
De volgende afgevaardigden werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari
2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van Cipal tot het einde van de gemeentelijke
legislatuur 2019-2024:
Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid als afgevaardigde,
De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigde.
Artikel 8:
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 9:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Ans Lochten Herman Snoeys Jef Vissers Piet Van Bavel Maarten Leemans Faye Van Impe Marc Van Aperen Gert Van den Bogaert Michel Jansen Roger Van Aperen Fons Jacobs Marc Haseldonckx Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Jos Matthé Arnold Wittenberg Ann Fockaert Mai Sterkens Katrien Brosens Ilse Verachtert Jos Martens Joël Adams Hilde Vermeiren Ward Baets aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Vervanging van een lid in de gemeenteraadscommissies personeel, Campus Stede Akkers, openbare werken en onderwijs.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In de gemeenteraad van 26 juni 2023 legt Ann Fockaert de eed af als derde schepen van de stad Hoogstraten.
De fractie Hoogstraten Leeft beslist hierdoor om Ann Fockaert te laten vervangen in de volgende gemeenteraadscommissies:
Personeel
Campus Stede Akkers
Openbare Werken
Onderwijs.
De voordrachten voor de bovenvernoemde gemeenteraadscommissies werden via mail aan het secretariaat bezorgd op 13 juli 2023.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 160 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 37, §2, derde lid.
Argumentatie
De fractie Hoogstraten Leeft stelt, middels haar voordrachten, volgende vervangingen voor:
Commissie personeel: Herman Snoeys als plaatsvervanger effectief lid, Koen Van Leuven vervangt Ann Fockaert als voorzitter.
Commissie Campus Stede Akkers: Koen Van Leuven als plaatsvervanger effectief lid, Koen Van Leuven vervangt Ann Fockaert als voorzitter.
Commissie openbare werken: Marcel Verschueren als plaatsvervanger effectief lid.
Commissie onderwijs: Ann Tilburgs als plaatsvervanger effectief lid.
Deze voordrachten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:21:14)
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad gaat akkoord met de onderstaande aanstellingen ter vervanging van schepen Ann Fockaert:
Commissie personeel: Herman Snoeys als plaatsvervanger effectief lid, Koen Van Leuven vervangt Ann Fockaert als voorzitter.
Het nieuwe voorzitterschap wordt nog bekrachtigd in de volgende gemeenteraadscommissie.
Commissie Campus Stede Akkers: Koen Van Leuven als plaatsvervanger effectief lid, Koen Van Leuven vervangt Ann Fockaert als voorzitter.
Het nieuwe voorzitterschap wordt nog bekrachtigd in de volgende gemeenteraadscommissie.
Commissie openbare werken: Marcel Verschueren als plaatsvervanger effectief lid.
Commissie onderwijs: Ann Tilburgs als plaatsvervanger effectief lid.
Aanduiden vervanger Katrien Brosens Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Aanduiden van een opvolger in het beheercomité ILV NK Werkt en Streekplatform Kempen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In zitting van de gemeenteraad van 26 juni 2023 werd akte genomen van het ontslag van schepen Katrien Brosens en werd Ann Fockaert aangeduid als opvolger.
In de gemeenteraad van 25 februari 2019 werd Katrien Brosens aangeduid als lid van het beheercomité ILV Noorderkempen Werkt en als lid van de algemene vergadering van Streekplatform Kempen.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt volgende ter goedkeuring voorgelegd:
- een nieuwe afgevaardigde aan te duiden voor het beheercomité ILV Noorderkempen,
- een nieuwe afgevaardigde aan te duiden voor de algemene vergadering Streekplatform Kempen.
Via geheime stemming zullen op de gemeenteraad van augustus 2023 deze afgevaardigden worden verkozen.
Volgende kandidaat heeft zich hiervoor opgegeven: schepen Ann Fockaert.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:22:14)
BESLUIT
Aanduiden vervanger Katrien Brosens
aangenomen na geheime stemming: 23 stemmen voor; 1 stem tegen; 2 onthoudingen;
Enig artikel:
Omwille van het ontslag van Katrien Brosens als schepen duidt de gemeenteraad via geheime stemming Ann Fockaert als afgevaardigde aan voor de resterende duur van de legislatuur voor:
● het beheercomité ILV Noorderkempen,
● de algemene vergadering Streekplatform Kempen.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Fons Jacobs Ilse Verachtert Marc Haseldonckx Ann Tilburgs Hilde Vermeiren Faye Van Impe Mai Sterkens Tinne Rombouts Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Michel Jansen Jos Matthé Ann Fockaert Roger Van Aperen Piet Van Bavel Ans Lochten Marcel Verschueren Marc Van Aperen Joël Adams Arnold Wittenberg Ward Baets Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Jos Martens Jef Vissers aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Weigering van het convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV voor wedkantoor SAGEVAS NV (betFIRST), gelegen te 2323 Wortel, Langenberg 7A bus 1.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Bij schrijven van 21 maart 2023 verzoekt de NV SAGEVAS (betFIRST) (met maatschappelijke zetel te 1040 Etterbeek (Brussel), Frankenstraat 79 en met ondernemingsnummer 0832.457.166) voor de locatie te 2323 Wortel, Langenberg 7A bus 1, een advies van de burgemeester te bekomen en een convenant af te sluiten met de gemeenteraad, zodanig dat de NV SAVEGAS voor deze nieuwe locatie een aanvraag tot een de vergunning klasse F2 (FB) zou kunnen indienen bij de Kansspelcommissie.
Juridische grond
● Artikelen 56, 40 en 42 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (hierna: de kansspelwet).
Argumentatie
Het aannemen van weddenschappen door een kansspelinrichting klasse IV (wedkantoor) vereist een vergunning klasse F2 (meerbepaald: FB) (art. 43/4, §1, lid 1 kansspelwet).
Deze vergunning moet aangevraagd worden bij de Kansspelcommissie.
Sinds de wetswijziging van 7 mei 2019 van de kansspelwet bepaalt artikel 43/5, lid 1, 5. en 6. het volgende:
“Om een vergunning klasse F1 of F2 te kunnen verkrijgen, moet de aanvrager:
(…)
5. ervoor zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan;
6. het convenant kunnen voorleggen dat werd gesloten tussen de kansspelinrichting klasse IV en de gemeente waar die inrichting gevestigd is onder de voorwaarde dat de vergunning van klasse F2 wordt verkregen”.
In de kansspelwet werd aldus opgenomen dat voor de uitbating van een wedkantoor een convenant tussen stad en uitbater noodzakelijk is. Het convenant is conform de informatieve nota van de kansspelcommissie van 21 april 2021, sedert 25 mei 2021 vereist bij het indienen van een vraag tot toekenning of hernieuwing van vergunning F2.
Conform de kansspelwet behoort de beslissing om al dan niet dergelijke convenanten te sluiten tot de discretionaire bevoegdheid van de gemeente.
Artikel 43/5, 5° van de kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat de aanvrager ervoor moet zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan. In de parlementaire voorbereidende werken staat (Parl. St. Kamer 2018-2019, nr. 54K3327/001, p. 12): “Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen”. Hieruit blijkt dat de concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te sluiten kunnen verantwoorden, niet beperkt zijn tot die inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in artikel 43/5, lid 1, 5. van de kansspelwet. Het Grondwettelijk Hof heeft dit nog bevestigd in het arrest nr. 177/2021 van 9 december 2021. De wetgever heeft de gemeente de mogelijkheid gegeven om per concreet dossier na te gaan of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van kwetsbare inrichtingen gelegen is. Die bepalingen strekken er in het bijzonder toe de sociale risico’s in verband met de ligging van de vaste kansspelinrichtingen klasse IV te beperken en de spelers te beschermen. In het kader van een concreet individueel dossier is het nabijheidsonderzoek een belangrijk en zelfs determinerend motief in de afweging van de gemeente om al dan niet een convenant af te sluiten.
De locatie Langenberg 7A bus 1 te 2323 Wortel bevindt zich in de nabijheid van tal van kwetsbare inrichtingen. Elke besproken locatie wordt opgenomen in een omgevingsplan als bijlage.
1.
Na concreet onderzoek blijkt dat de locatie zich in de nabijheid van diverse onderwijsinstellingen bevindt.
Dit betreft volgende locaties: Er zijn verschillende basisscholen gelegen in de omgeving van het adres: Bijkomende vestiging Basisschool De Wijsneus (453 m). Basisschool De Wijsneus en buitenschoolse kinderopvang (267 m). Toegangsweg naar basisschool De Wijsneus schuin tegenover het pand (20 m). Bovendien passeren velen van deze leerlingen dagelijks tweemaal de bewuste locatie (die immers centraal gelegen is, langs de belangrijkste toegangsweg).
De Raad van State heeft reeds geoordeeld dat ook basisscholen in aanmerking worden genomen:
"(...) een "afdeling van de stedelijke basisschool Kuringen met sporthal", de "stedelijke basisschool Kuringen, (...) de stedelijke bibliotheek, (...) het Ontmoetingscentrum (...), een speelplein, jeugdlokalen en een skate-piste", volstaat om te gewagen van de aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting uitgaat op scholieren en jongeren" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning).
Daarenboven wordt er in de studie van het UC Leuven Limburg (2017-"Gokgedrag van jongeren in België Een studie naar prevalentie, preventie en vroeginterventie") - welke ook in de parlementaire voorbereidende werken wordt aangehaald (Parl. St. Kamer 2018-2019, nr. 54K3327) - op gewezen dat de leeftijd van gokkende jongeren steeds lager wordt, dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat wanneer men op jonge leeftijd in aanraking komt met gokken, dit de risico's op verslavingen verhoogt en dat reeds in de lagere scholen moet ingezet worden op preventie:
"Een andere metastudie van hoofdzakelijk Engelstalige onderzoekspublicaties stelt dat 77-83% van de doelgroep (jongeren tussen 9 en 21 jaar) op een of andere manier gegokt heeft, dat 10- 15% risico loopt om een gokprobleem te ontwikkelen en dat 4-8% van de adolescenten te kampen heeft met een gokverslaving (Blinn-Pike, Worthy & Jonkman, 2010)" (p. 4-eigen onderlijning) .
"Radicaliteit 1. Omdat er evidentie is voor de early onset van gokken in dit onderzoek, wordt er aanbevolen dit thema reeds in de lagere school te bespreken".(p. 127-eigen onderlijning).
Bijkomend wordt Hoogstraten gekenmerkt door een zeer hoge concentratie aan secundaire scholen en ligt de kwestieuze locatie langs één van de belangrijkste fietsroutes naar deze secundaire scholen (as Turnhout-Merksplas-Hoogstraten). Ook veel lijnbussen - welke door deze schoolgaande jongeren worden gebruikt - stoppen vlakbij de locatie: er is een bushalte aan de straatzijde van het pand op 40 m en ook een bushalte recht tegenover het pand op 20 m.
Uit de gemeente-stadsmonitor blijkt dat het aantal leerlingen secundair onderwijs in vestigingsplaatsen in de stad Hoogstraten t.o.v. het aantal leerlingen secundair onderwijs wonend in de gemeente, bijna drie keer zoveel is dan het gemiddelde van het Vlaams Gewest (282,0% t.a.v. 101,4%).
Hoogstraten is dus een scholencentrum bij uitstek. Er lopen m.b.t. het secundair onderwijs drie keer meer jongeren school dan er wonen.
Vele leerlingen passeren dan ook de kwestieuze locatie en stoppen er regelmatig in de nabijheid: niet alleen omdat dit nu eenmaal op hun (fiets)route ligt of o.w.v. de twee bushaltes (20 en 40 m), maar evenzeer o.w.v. snacks- en horecazaken in de nabijheid van de locatie, zoals aan het pand zelf een snoepautomaat - zodat het voor jongeren een vertrouwde verzamel- en stopplaats is -, schuin tegenover het pand een café (De Nieuwe Buiten-10 m), een bakker/broodjeszaak (Bakker Gert 430 m), een frituur ('t Frituurke - 306 m), alsook het jeugdhuis 't Slot op 447 m.
Bij de beoordeling van de "nabijheid", is niet alleen de afstand tot de onderwijsinstelling op zich relevant, maar ook het gegeven dat door voormelde concrete gegevens, de leerlingen vertrouwd zijn met de ligging van de inrichting en deze verschillende malen per dag passeren, zodanig dat het voor hen een minimale inspanning kost om tot de inrichting te geraken:
"De concrete beoordeling van de meer vernoemde nabijheid betreft aldus ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting, en van de inspanning om er te geraken" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 11-eigen onderlijning).
"Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, houdt direct verband met de betrachting om scholieren en jongeren te behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken"(R.v.St.4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning; in dezelfde zin: R.v.St. 15 september 2011, nr. 215.154, p. 10).
Deze overwegingen op zich volstaan om het sluiten van de convenant te weigeren.
2.
De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen waar regelmatig erediensten worden gehouden: Sint-Jan Baptistkerk, waar ook de actieve Roemeense Orthodoxe geloofsgemeenschap veelvuldig samenkomt:
(660 m - https://rtv.be/artikels/opnieuw-volle-kerk-wortel-dankzij-roemenen-a69698).
Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de convenant te weigeren.
3.
De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van drie grote gevangenissen en een groot gesloten illegalencentrum.
De gevangenis van Wortel (295 gedetineerden) bevindt zich op 1.700 m, met bovendien een specifieke bushalte voor bezoekers en gedetineerden (bv. in geval van penitentiair verlof of werktraject buiten de gevangenis) op slechts 360 m van de inrichting (bushalte 'Wortel Kolonieweg'). De Lijn heeft immers geen bushalten in de Kolonies van Wortel of Merksplas, zodanig dat de betrokken bezoekers en gedetineerden deze langs de doorgangswegen moeten gebruiken (waaronder de straat Langenberg, straat waarlangs de kwestieuze locatie zich bevindt). De gevangenis (400 gedetineerden) en het illegalencentrum (142 personen) van Merksplas heeft derhalve eveneens bushalten langs de straat Langenberg.
Tenslotte is er ook nog de gevangenis van Hoogstraten (1.600 m - 170 gedetineerden).
De gevangenis van Hoogstraten is een penitentiair schoolcentrum en heeft bovendien een open regime. De gedetineerden kunnen tijdens de week werken of een beroepsopleiding volgen, hun sociale administratie in orde brengen en zoeken naar een woonst, zodanig dat zij worden voorbereid om opnieuw te kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Verschillende lokale organisaties, interimkantoren en werkgevers zijn verbonden aan deze instelling en helpen de gedetineerden met hun terugkeer naar de maatschappij.
De gedetineerden verplaatsen zich dus geregeld en zij maken daarbij vaak gebruik van het openbaar vervoer langs de route Hoogstraten-Merksplas-Turnhout. Hoger werd reeds aangehaald dat op deze route, aan de overzijde van de bewuste locatie een bushalte is gevestigd.
Dit wordt ook bevestigd door de korpschef van de politiezone Noorderkempen (advies van 25 april 2023 gevoegd in bijlage):
"Bushaltes aan beide zijden van de weg. Deze haltes worden gebruikt door leerlingen die naar school gaan in Turnhout of Hoogstraten, maar ook door gedetineerden die over een tijdelijke verlofpas beschikken vanuit de gevangenissen Hoogstraten, Wortel en mindere mate Merksplas".
Het hoeft geen betoog dat de verleiding van een wedkantoor in de buurt van deze zeer kwetsbare profielen (vaak met verslavingsproblemen), de inspanningen van de gedetineerden zelf en van de werkgevers en lokale organisaties die hen begeleiden, ernstig kan fnuiken.
Bij de beoordeling van de "nabijheid", is niet alleen de afstand tot de gevangenis op zich relevant (hier 1.700 m), maar ook het gegeven dat de gevangenen deze mogen verlaten, wat nu net de eigenheid is van het open regime van het Penitentiair Schoolcentrum van Hoogstraten:
"Met die voorwaarde heeft de wetgever willen vermijden dat scholieren, jongeren en gedetineerden die de gevangenis mogen verlaten ertoe worden aangezet om een speelautomatenhal te bezoeken, en dat een frivole omgeving wordt gecreëerd in de buurt van ziekenhuizen en plaatsen waar erediensten worden gehouden" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 9-eigen onderlijning; R.v.St. 31 januari 2008, nr. 179.172, p. 6).
Deze overwegingen op zich volstaan om het sluiten van de convenant te weigeren.
4.
De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden.
Rekening houdende met de concrete omstandigheden - kunnen zeer diverse locaties onder dit begrip vallen:
"Wat betreft het argument van de verzoekende partij dat een aantal locaties die in de bestreden beslissing zijn opgenomen - te weten winkelcentra, ontmoetingscentra, een voetbalstadion, een sporthal en bushaltes - niet uitdrukkelijk zijn vermeld in artikel 36, 4, van de wet van 7 mei 1999, wordt vastgesteld dat het plaatsen betreft die in belangrijke mate door jongeren worden bezocht.
(...)
De verwerende partij is haar discretionaire bevoegdheid niet te buiten gegaan door bedoelde instellingen en plaatsen te beschouwen als "plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 7-eigen onderlijning).
"De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De opgave in de bestreden beslissing van een afstand van minder dan 100 meter, ongeveer 200 meter, ongeveer 400 meter, ongeveer 450 meter, ongeveer 500 meter, ongeveer 600 meter, ongeveer 750 meter en ongeveer 900 meter van de kansspelinrichting tot respectievelijk het winkelcentrum "Carrefour, Pizzahut, Brico", het sportcentrum Olympia, de "stedelijke sporthal Alverberg, (...) de Tennishal Excelsior (...) en het voetbalstadion van Sporting Hasselt", de Technische School H. Hart, de snookerhal Playbal, het "ontmoetingscentrum Crutzenhof (...) en de scoutslokalen aan de Alverbergstraat", een "afdeling van de stedelijke basisschool Kuringen met sporthal", de "stedelijke basisschool Kuringen, (...) de stedelijke bibliotheek, (...) het Ontmoetingscentrum (...), een speelplein, jeugdlokalen en een skate-piste", volstaat om te gewagen van de aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting uitgaat op scholieren en jongeren" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning).
● Tegenover de locatie (20 m) en in het verlengde van de locatie (40 m) liggen bushaltes die frequent gebruikt wordt door jongeren om van en naar het scholencentrum te Hoogstraten te pendelen.
● Zoals hoger reeds werd aangehaald, ligt de locatie langs een drukke fietsroute voor schoolgaande jongeren. Zij passeren er tweemaal per dag en stoppen er ook regelmatig, als zijnde een 'tussenstop'. Bijkomend is het ook een verzamelplek voor groepen scholieren van Wortel die daar met hun fiets staan te wachten om aan te sluiten op de fietsende groep die vanuit Merksplas komt. Het is voor deze jongeren dan ook een vertrouwde stop- en verzamelplaats die hen geen inspanning kost om er te geraken. Ook de snoepautomaat op die locatie duidt erop dat hier regelmatig gestopt en verzameld wordt door jongeren.
● Dit alles wordt ook bevestigd door de korpschef van de politiezone Noorderkempen (advies van 25 april 2023 gevoegd in bijlage):
"Bushaltes aan beide zijden van de weg. Deze haltes worden gebruikt door leerlingen die naar school gaan in Turnhout of Hoogstraten, maar ook door gedetineerden die over een tijdelijke verlofpas beschikken vanuit de gevangenissen Hoogstraten, Wortel en mindere mate Merksplas.
Route die op schooldagen in grote mate wordt gebruikt door jongeren die zich met de fiets verplaatsen tussen de Hoogstraatse scholen en hun woonplaats.
(...)
De meerderheid van bovenvermelde kenmerken betekent een sterk verhoogde aanwezigheid of passage van jongeren en kinderen".
● Ook snacks- en horecazaken in de buurt van de locatie worden veelvuldig door jongeren bezocht, net o.w.v. de strategische ligging langs voormelde fietsroute, zoals een bakker/broodjeszaak (Bakker Gert - 430 m), een frituur ('t Frituurke - 306 m) en schuin tegenover de locatie een café (De Nieuwe Buiten).
● Hoger werd er reeds op gewezen dat er in de nabijheid basisscholen (o.m. op 453 m en op 267 m met de toegangsweg tegenover de locatie) zijn gelegen en moet vermeden worden dat reeds vanaf jonge leeftijd (vanaf 9 jaar) in aanraking wordt gekomen - of een vertrouwdheid ontstaat - met gokken.
● Jeugdhuis ’t Slot VZW ligt op 447 m. Dit jeugdhuis is een plaats bij uitstek waar jongeren samenkomen en is gelegen in het verlengde van de kwestieuze locatie, zodanig dat veel jongeren - op weg naar het jeugdhuis de kwestieuze locatie passeren (https://www.het-slot.be/).
● De KLJ - eveneens een plaats bij uitstek waar jongeren samenkomen - bevindt zich op 480 m. Bijkomend heeft de KLJ een nauwe band met Jeugdhuis 't Slot, waar regelmatig activiteiten van de KLJ worden georganiseerd (https://www.facebook.com/KLJWortel).
● Het Trefpunt bevindt zich op 625 m (en daaraan gekoppeld Café De Guld (600 m)): dit is een parochiecentrum waar jeugdfuiven en andere jeugdactiviteiten worden georganiseerd.
● Pleintje “De Boomkes”, waar het jeugdhuis en jeugdbewegingen vaak activiteiten organiseren (438 m) en waar derhalve jongeren regelmatig samenkomen.
● De bibliotheek bevindt zich op 475 m, eveneens op de doorgangsweg in het verlengde van de locatie. Frituur ‘t Frituurke (306 m).
● Tennis- en beachvolleyclub De Langenberg met vooral een jongeren-publiek (cfr. : extra focus op jongeren: https://www.hoogstraten.be/node/16639), ligt op de doorgangsweg langs de locatie (900m). Vele jongeren rijden vanuit Hoogstraten en het dorp van Wortel met de fiets naar deze club en passeren daarbij de locatie, ook 's avonds (beachvolley-avonden-feestjes). Er worden ook geregeld kampen georganiseerd (https://www.hoogstraten.be/uit-in-hoogstraten/agenda/pasen-tennis-2-daagse-tc-de-langenberg-14-15-april; https://www.tclangenberg.be/nieuws/jeugd/kampen). Voor deze zone werd recent nog (27 maart 2023) door de gemeenteraad een ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vastgesteld (RUP Sportzones), zodat een stijging van het publiek valt te verwachten.
● Voetbalclub KVNA Wortel VZW (740 m): deze club heeft een uitgebreide jeugdwerking (cfr. https://www.kvnawortel.be/ en https://www.facebook.com/KvnaWortel?locale=nl_BE) en - net zoals de KLJ - een nauwe band met Jeugdhuis 't Slot.
Deze overwegingen volstaan elk op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.
5.
De nabijheid van elk van de hiervoor genoemde plaatsen volstaat op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.
Daarnaast kunnen ook motieven die verwijzen naar de hoge concentratie aan sociaal en economisch zwakken in de gemeente, het lage gemiddelde inkomen, de hoge concentratie aan werklozen e.d. in aanmerking worden genomen bij het oordeel om al dan niet een convenant af te sluiten (R.v.St. 26 oktober 2001, nr. 100.398). Gokken kan schulden en financiële problemen veroorzaken. Het brengt mensen tot armoede en leidt tot gezondheids- en sociale problemen.
Uit de resultaten van de bevraging van de gemeente-stadsmonitor m.b.t. het thema ‘armoede’ voor de stad Hoogstraten blijkt dat de armoedecijfers in Hoogstraten boven het gemiddelde liggen. Zo ligt het gemiddeld netto beslastbaar inkomen per inwoner onder het gemiddelde van het Vlaams Gewest (19.607 euro t.a.v. 20.625 euro), ligt het aandeel individuele aangiften met een netto belastbaar inkomen dat lager is dan 10.000 EUR, hoger dan het gemiddelde van het Vlaams gewest (20,6% t.a.v. 18,2 %) en ligt het aantal kinderen dat leeft in een gezin met een zeer lage werkintensiteit ruim hoger dan het gemiddelde van het Vlaams Gewest (14,7% t.a.v. 9,5%). “Als in een gezin een minimale graad van tewerkstelling ontbreekt, is er een risico op armoede. Kinderen en jongeren in dat gezin lopen het risico niet volwaardig te kunnen participeren en zich uitgesloten te voelen”: Bron: https://gsminfo.gemeente-stadsmonitor.be/%24web/Rapporten_outputs/JouwGemeentescan/GSM_JouwGemeentescan_Hoogstraten.pdf
Gelet op de socio-economische achterstelling is het bijgevolg niet wenselijk om een wedkantoor toe te laten op de voorgestelde locatie, te meer aangezien tegenover de locatie een kinderopvang gevestigd is, alsook de toegangsweg naar de basisschool (met naschoolse kinderopvang.
6.
Ontvangen adviezen:
6.1.
Advies Dienst Samenleving (bevoegd voor onder meer gezondheidsbeleid en Huis van het Kind):
Hoogstraten is een scholencentrum
Hoogstraten is een echt scholencentrum, met vier grote secundaire scholen waar samen meer dan 4.000 leerlingen school lopen, zowel afkomstig uit Hoogstraten als uit de hele provincie. Daarnaast telt Hoogstraten 8 basisscholen, waarvan in elke deelgemeente minstens één school, met samen ca. 2.300 leerlingen.
Bingospelen en spelen met de lotto of met krasloten zijn in België verboden onder de achttien jaar. Ondanks deze leeftijdsbeperking speelde 12% van alle leerlingen in het secundair onderwijs (in Vlaanderen) ooit op de bingo, 8% pokerde ooit voor geld en 8% speelde ooit op sportweddenschappen. (bron: VAD)
Stadsbestuur Hoogstraten wil niet dat gokken of weddenschappen zichtbaar in het straatbeeld aanwezig zijn op een locatie waar geregeld passage is van kinderen of jongeren. Dat geldt op grondgebied Hoogstraten dus voor alle dorpscentra en toegangswegen naar de dorpscentra. Minderjarigen moeten zoveel mogelijk beschermd worden, wat ook behelst dat zij niet of zo weinig mogelijk in de verleiding dienen te worden gebracht.
Beleid rond gezondheid
Actieplan 2/2/1: Stad Hoogstraten promoot pro-actief een gezonde levensstijl en ondersteunt initiatieven rond zowel fysieke als geestelijke gezondheid, met daaronder onder meer:
Actie 2/2/1/2 We versterken ieders psychisch welzijn met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren.
Actieplan 2/2/2: Stad Hoogstraten regisseert een volwaardig zorgbeleid voor iedereen, met daaronder onder meer:
Actie 2/2/2/1 We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn.
Stad Hoogstraten ontwikkelde voorgaande jaren diverse preventie- en sensibiliseringscampagnes m.b.t. middelengebruik, gamen en gokken. En zal daar ook in de toekomst op blijven inzetten. Daarbij worden zowel acties specifiek naar jongeren opgezet, alsook naar de bredere bevolking. Het doel van deze campagnes is logisch: het gebruik van middelen (alcohol, tabak, drugs, medicatie) of problematisch gamen of gokken ontmoedigen, of minstens meer bewustmaking rond gebruik of gedrag bekomen.
Het uitstellen van de beginleeftijd is een belangrijke doelstelling voor de preventie van gokproblemen. Een jonge beginleeftijd is een risico-indicator voor het ontstaan van gokproblemen op volwassen leeftijd. Het verhoogt de kans op fysieke, mentale en sociale problemen. Jongeren die vroeg beginnen met gokken hebben meer kans om afhankelijk te worden en kunnen ook sneller afhankelijk worden. (Bron: VAD)
Sinds de coronapandemie en -maatregelen zet stad Hoogstraten nog meer in op het belang van mentaal welzijn en geestelijke gezondheid. Enkele voorbeelden van initiatieven:
Recent is o.a. een nieuwe campagne met de slogan ‘Hulp zoeken is een teken van kracht’ gelanceerd. En er is ook een lokale werkgroep samengesteld en gestart met hulpverleners uit het werkveld (coaches, psychotherapeuten en psychologen) om acties uit te werken. Daarmee wil de stad de veerkracht van z’n inwoners versterken, onder meer door verbondenheid te creëren. Veerkrachtig zijn en blijven, dat betekent dus verschillende hulpbronnen ontwikkelen en zoeken, zowel individueel als in je omgeving. Op die manier kan je de juiste competenties inzetten wanneer nodig, afhankelijk van de situatie. Veerkrachtig zijn is eigenlijk altijd een verhaal van samen veerkrachtig zijn. (Bron: samenveerkrachtig.be)
Het hulpaanbod werd en wordt via diverse kanalen bekend gemaakt, en op verschillende wijzen met aandacht voor diverse leeftijdsgroepen.
Op vlak van jongerenwelzijn ondersteunt de stad het project ‘Top in je Kop’ dat momenteel binnen de interlokale vereniging Noorderkempen Werkt wordt uitgewerkt.
Hoogstraten biedt ondersteuning bij verslavingsproblemen:
Er is een samenwerkingsovereenkomst in het kader van ervaringsdragers verslaving en voor de werking van een contactgroep in Hoogstraten met Verslavingskoepel Kempen vzw goedgekeurd. Door deskundigheid van ervaringsdragers en professionele hulpverleners te bundelen wil Verslavingskoepel Kempen een nieuw model van (zelf)hulp uitbouwen in de Kempen. Dit voor alle personen met een verslaving en hun omgeving. De ondersteuning van deze werking via betoelaging is in 2022 aangevangen.
Locatie contactgroep Verslavingskoepel: ontmoetingsruimte ‘De nieuwe Feftig’, Heilig Bloedlaan 242b in Hoogstraten van 't Ver-Zet-je Welzijnsschakel Hoogstraten VZW.
In januari 2022 is er een werking van Medisch Sociaal Opvang Centrum (MSOC) Kempen gestart in Hoogstraten. MSOC maakt deel uit van Centrum Algemeen Welzijnswerk - CAW De Kempen, en biedt gratis ambulante drughulpverlening.
Locatie MSOC Hoogstraten: ’t Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C te Hoogstraten.
In samenwerking met ELZ Kempenland is stad Hoogstraten eind 2021 gestart met een ZorgInformatieNetwerk. Het uiteindelijke doel is: een persoon met een zorg- of ondersteuningsnood krijgt in zijn buurt de kans om op informele wijze een vraag te stellen en wordt geholpen bij het formuleren en concretiseren van de zorgvraag. De hulpverlener biedt zorg op maat vanuit zijn expertise en herkent ook achterliggende vragen buiten de eigen expertise. Hierbij wordt er zo warm mogelijk doorverwezen.
De aanwezigheid van een wedkantoor druist op alle vlakken in tegen de doelstellingen en acties van de stad m.b.t. gezondheid en zorg. De beschikbaarheid van een wedkantoor in de buurt verhoogt significant de kans dat inwoners van onze stad zullen gokken of deelnemen aan weddenschappen. En dat verhoogt dan weer de kans op gokproblemen.
Al wordt er bij gokken geen product ingenomen, toch kan er verslaving ontstaan. Gelijkenissen in afwijkende hersenfuncties maken een gokstoornis vergelijkbaar met een drug- of alcoholafhankelijkheid. Er gaat veel meer tijd, aandacht en vooral geld naar het spel dan men zich ooit had voorgenomen. Zo kan men op verschillende vlakken (financieel, relationeel, sociaal, ...) in de problemen geraken. Onder hulpverleners is het algemeen geweten dat dat gokproblemen vaak een negatieve impact hebben op het mentaal welzijn en de geestelijke gezondheid. Gokken houdt dus een duidelijk risico in op de ontwikkeling van welzijns- en gezondheidsproblemen.
Beleid rond armoedebestrijding
2/1/1 Stad Hoogstraten neemt initiatieven om de zelfredzaamheid van mensen en gezinnen in armoede te verhogen.
2/1/2 Stad Hoogstraten neemt de regierol in de bestrijding van armoede.
2/1/3 Stad Hoogstraten bestrijdt financiële armoede in samenwerking met partners.
De medewerkers van de sociale dienst van de stad zijn al meermaals geconfronteerd met cliënten die in ernstige financiële problemen zijn terecht gekomen omwille van een gokverslaving. (Exacte cijfers hebben we niet.)
Voor mensen met een verslavingsprobleem kost het vaak erg veel moeite en tijd om de verslaving te bedwingen. Zeker in de ‘genezingsfase’ kan de afwezigheid van prikkels en aanleidingen het verschil maken tussen volhouden of hervallen.
Hoe langer de gokverslaving duurt, hoe groter de kans op financiële problemen en om in armoede te verzeilen.
6.2.
Negatief advies van 25 april 2023 van de korpschef van de politiezone Noorderkempen (gevoegd in bijlage).
7.
Brandweer: De betrokken publiek toegankelijke inrichting beschikt niet over een gunstig brandpreventieverslag. Dit is in strijd met artikel 4.2.3. van het Uniform Gemeentelijk Politiereglement van de stad Hoogstraten:
“Artikel 4.2.3.
De uitbater moet voor het openen, openhouden of heropenen van een publiek toegankelijke inrichting een gunstig attest brandveiligheid bekomen.
“Bij elke wijziging van uitbating of uitbater, bij transformatie of renovatiewerken, bij vernieuwing van de binneninrichting, bij wijziging van de netto-oppervlakte, bij bestemmingswijziging en bij elke wijziging die de brandveiligheid en de evacuatiemogelijkheden kan beïnvloeden, dient voorafgaandelijk door de uitbater een brandveiligheidsinspectie te worden aangevraagd aan de burgemeester”. Na een brandveiligheidscontrole ter plaatse maakt de brandweer een brandpreventieverslag over aan de burgemeester. De burgemeester kan op basis van dit brandpreventieverslag een brandveiligheidsattest afleveren. Het brandpreventieverslag bevat de maatregelen, die door de uitbater moeten worden getroffen om in overeenstemming te zijn met onderhavige reglementering”.
Hoorzitting
De gemeenteraad heeft op 22 mei 2023 een intentiebesluit genomen tot weigering van het afsluiten van een convenant en besliste om – alvorens een definitief besluit te nemen – SAGEVAS NV de kans te geven om gehoord te worden en verweer te voeren. Het college van burgemeester en schepenen kreeg van de gemeenteraad een mandaat om te horen.
De uitnodiging voor de hoorzitting van 22 juni 2023 (incl. bijlagen: gemeenteraadsbesluit 22 mei 2023, plan, inventaris bij plan en advies korpschef dd. 26 april 2023) werd aan SAGEVAS NV bezorgd per aangetekende brief van 1 juni 2023 en per mail van 5 juni 2023. In voormelde brief werd gevraagd om ten minste 7 kalenderdagen voor de datum van de hoorzitting per mail te melden of men aanwezig zal zijn.
Op 5 juni 2023 ontving de stad een mail van SAGEVAS NV waarin de ontvangst van de uitnodiging incl. bijlagen werd bevestigd.
Er werd sindsdien geen verder bericht ontvangen van SAGEVAS NV, zodanig dat geen aanwezigheid voor de hoorzitting werd bevestigd.
Op de hoorzitting van 22 juni 2023 was SAGEVAS NV niet aanwezig. Zij werd evenmin vertegenwoordigd door een raadsman.
In bijlage wordt het PV van deze hoorzitting gevoegd.
Gezien geen verweer werd gevoerd, herneemt de gemeenteraad de motivering zoals opgenomen in het intentiebesluit van 22 mei 2023 en zoals hoger opgenomen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:26:21)
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist om geen convenant af te sluiten met de NV SAGEVAS (betFIRST) (met maatschappelijke zetel te 1040 Etterbeek (Brussel), Frankenstraat 79 en met ondernemingsnummer 0832.457.166) voor een nieuw wedkantoor op de locatie te 2323 Wortel, Langenberg 7A bus 1.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Marcel Verschueren Fons Jacobs Mai Sterkens Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Joël Adams Jef Vissers Tinne Rombouts Katrien Brosens Jos Martens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Roger Van Aperen Ann Tilburgs Ann Fockaert Ward Baets Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Jos Matthé Herman Snoeys Ilse Verachtert Michel Jansen Dimitri Van Pelt Ans Lochten Hilde Vermeiren Faye Van Impe aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuring voor het bestek en de procedure voor de aankoop van boeken voor de bibliotheek, werkjaren 2024 en 2025.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De overeenkomst met de huidige leverancier van de boeken voor de bibliotheek loopt af op 31 december 2023.
Om te kunnen blijven voorzien in deze behoefte, dient een nieuwe opdracht uitgeschreven te worden. Het bestek voor deze nieuwe opdracht voorziet in een overeenkomst voor de werkjaren 2024 en 2025.
Het college besliste op 13 juli 2023 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 augustus 2023.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
● Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
● Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:
● plan van aanpak op een totaal van 30 punten;
● kortingspercentage boeken onderhevig aan gereglementeerde boekenprijs op een totaal van 20 punten;
● kortingspercentage boeken niet onderhevig aan gereglementeerde boekenprijs op een totaal van 20 punten;
● prijs voor kastklaar leveren paperback op een totaal van 15 punten;
● prijs voor kastklaar leveren hardcover op een totaal van 15 punten.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Voor deze opdracht is budget nodig voor de jaren 2024 en 2025.
Valt onder actie "De bibliotheek zet in op taal- en leesbevorderingen bij alle doelgroepen" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/3/4, beleidsitem: "Openbare bibliotheken" met nummer 703-00 en algemeen rekeningnummer: 61599999 "Overige exploitatiekosten".
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2024 en 2025 samen: 249.724,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag voor 2024 en 2025 samen: 249.724,00 EUR.
Benodigd budget voor dit besluit: De verwachting is dat er in 2024 en 2025 jaarlijks voor een bedrag van ongeveer 75.000,00 EUR incl. btw gefactureerd zal worden voor de aankoop van boeken (exclusief de kosten voor de kastklare verwerking).
Er is met andere woorden voldoende budget voorzien in het meerjarenplan.
De financieel directeur heeft op 29/6/2023 visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:33:35)
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Aankoop van boeken voor de bibliotheek, werkjaren 2024 en 2025" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Herman Snoeys Maarten Leemans Roger Van Aperen Mai Sterkens Ans Lochten Michel Jansen Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Jos Martens Marc Van Aperen Fons Jacobs Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Jef Vissers Ann Tilburgs Marcel Verschueren Ann Fockaert Ward Baets Joël Adams Katrien Brosens Jos Matthé Faye Van Impe Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren van de aanpassingen aan het arbeidsreglement voor het personeel van de scholengemeenschap "gemeentelijke basisscholen Hoogstraten" en het lokaal afsprakenkader deconnectie.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het arbeidsreglement voor het personeel van de scholengemeenschap "gemeentelijke basisscholen Hoogstraten" is aan actualisatie toe.
Daarnaast is het vanaf 1 september 2023 verplicht een lokaal afsprakenkader deconnectie toe te voegen. Deze afspraken rond digitale communicatiemiddelen hebben als doel deze middelen te kunnen inzetten om zowel onderwijspersoneel als leerlingen en ouders te ontlasten, niet te belasten.
Daarnaast werden de schooluren en uurroosters in de bijlage van het arbeidsreglement aangepast na de goedkeuring van de aanpassing van de schooluren door de gemeenteraad van 26 juni 2023.
Het aangepaste arbeidsreglement werd opgenomen in de bijlage. Aanpassingen zijn zichtbaar via de trackchanges.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● De wet van 19 december 1974 met betrekking tot de regeling tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
● De wet van 8 april 1965 tot instelling van arbeidsreglementen.
● Het decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding van 27 maart 1991.
Argumentatie
Elke aanpassing in het arbeidsreglement moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
De aanpassingen in het arbeidsreglement werden besproken tijdens het ABOC van 9 mei 2023. Het afsprakenkader rond deconnectie werd digitaal voorgelegd aan de vakbondsafgevaardigden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:34:18)
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de voorgestelde aanpassingen in het arbeidsreglement voor het personeel van de scholengemeenschap "gemeentelijke basisscholen Hoogstraten", zoals opgenomen in de bijlage, goed.
Artikel 2:
Dit arbeidsreglement wordt na goedkeuring (al dan niet digitaal) overhandigd aan alle personeelsleden.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Piet Van Bavel Joël Adams Jos Matthé Ans Lochten Ann Tilburgs Maarten Leemans Roger Van Aperen Jef Vissers Tinne Rombouts Marcel Verschueren Herman Snoeys Ilse Verachtert Mai Sterkens Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Michel Jansen Ann Fockaert Jos Martens Fons Jacobs Katrien Brosens Hilde Vermeiren Ward Baets Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren voor de beslissing tot toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de raamovereenkomst van provincie Antwerpen over het aanbieden van ontzorgingstrajecten voor renovaties op de private huurmarkt.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De provincie Antwerpen plaatste een opdracht waarbij een externe partner gezocht werd voor de coördinatie en uitvoering van ontzorgingstrajecten voor verhuurders bij renovaties van huurwoningen op de private huurmarkt om ze betaalbaar te verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Deze externe partner begeleidt het hele traject: van het werven van eigenaars, over het plannen van de werken, tot - indien nodig - het opvolgen van de renovatie en het voorzien van nazorg.
De provincie Antwerpen treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6° a) en 7° b) voor de gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden inzake wonen en woonbeleid in de provincie Antwerpen. Deze entiteiten kunnen gebruik maken van de opdracht. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De opdracht werd toegewezen aan de firma Het Pandschap Antwerpen cv, Groeningenlei 89 te 2550 Kontich, met ondernemingsnummer 0760.346.871.
Het college besliste op 10 augustus 2023 om de beslissing tot toetreding tot de aankoopcentrale voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 augustus 2023.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 2, 6° a) en 7° b) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
● Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Stad Hoogstraten kan toetreden tot deze raamovereenkomst van provincie Antwerpen. Hiervoor werd een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt. Er zijn geen kosten verbonden aan de toetreding.
De gemeenteraad wordt nu gevraagd om de toetreding tot de aankoopcentrale goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:35:18)
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
Stad Hoogstraten treedt toe tot de aankoopcentrale van provincie Antwerpen aangaande de raamovereenkomst voor het aanbieden van ontzorgingstrajecten voor renovaties op de private huurmarkt.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Ans Lochten Piet Van Bavel Marc Van Aperen Faye Van Impe Marcel Verschueren Roger Van Aperen Herman Snoeys Ann Tilburgs Gert Van den Bogaert Michel Jansen Jef Vissers Katrien Brosens Jos Martens Ann Fockaert Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Jos Matthé Hilde Vermeiren Mai Sterkens Ilse Verachtert Marc Haseldonckx Ward Baets Joël Adams Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Fons Jacobs aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren van het beleidskader mobiliteit 'Op weg naar een veilige en gezonde fietsstad'.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het schepencollege keurde op 05/12/2019 de gunning voor het ontwikkelen van een duurzaam mobiliteitsplan voor Hoogstraten goed. Het streefdoel voor dit nieuwe mobiliteitskader is een toekomstgerichte, veerkrachtige en duurzame mobiliteit in Hoogstraten, die bijdraagt aan een betere, meer kwalitatieve publieke ruimte.
Gedragsveranderingen gaan samen met mensen. Daarom is voor de opmaak van het mobiliteitsplan veel aandacht geschonken aan participatie.
Het STO(E)P-principe staat hierbij voorop.
Het nieuwe beleidskader mobiliteit ‘op weg naar een gezonde en veilige fietsstad’ is opgemaakt volgens een driedeling:
● Fase 1 – Oriëntatie: hierbij werd de bestaande toestand geïnventariseerd en werden de doelstellingen bepaald
● Fase 2 – Synthese: Onderzoek van de resultaten van fase 1. Knelpunten, kansen en doelstellingen bepalen en scenario ’s uitwerken.
● Fase 3 – Beleidskader: Bepalen beleidsplan, evaluatie doelstellingen en opmaak actietabel.
Actietabel
De actietabel maakt deel uit het van het beleidskader maar is een dynamisch document. In deze actietabel zijn per werkdomein gewenste of te onderzoeken en flankerende maatregelen opgenomen zonder dat deze nu reeds deel uitmaken van beslist beleid. De opgesomde maatregelen en ingrepen zullen in overleg met belanghebbenden verder onderzocht en uitgewerkt worden.
Participatie
Bij de opmaak van het beleidskader mobiliteit is er veel aandacht geschonken aan participatie. De belangrijkste momenten van participatie gedurende het opmaaktraject zijn vermeld onder artikel '1.4 Projectverloop participatie' van het beleidskader mobiliteit.
Onderdeel van vervoerregio Kempen
Hoogstraten maakt samen met 27 andere gemeentes deel uit van de vervoerregio Kempen. De vervoerregio is bezig met de opmaak van een mobiliteitsplan, waarin de visie en ambities voor de vervoerregio Kempen worden vastgelegd met een tijdshorizon 2030/2050. De procedure voor de opmaak van dit regionale mobiliteitsplan zit in een eindfase. Het ontwerp van dit regionale mobiliteitsplan werd op 26 juni 2023 ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het lokale beleidskader mobiliteit sluit aan bij en ondersteunt het regionale mobiliteitsplan. En in de andere richting versterkt het regionale mobiliteitsplan ook het lokale beleidskader mobiliteit.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● CBS 05/12/2019: Goedkeuring van de gunning voor de ontwikkeling van een duurzaam mobiliteitsplan voor stad Hoogstraten aan studiebureel Vectris cvba.
● CBS 08/06/2023: goedkeuren beleidskader mobiliteit.
Argumentatie
De normatieve doelstellingen voor de opmaak van dit nieuwe mobiliteitskader zijn:
● Hoogstraten wil een verkeersveilige stad worden, zowel objectief (cijfers verkeersongevallen) als subjectief (het gevoel dat inwoners hebben)
● Hoogstraten wil een gezondere stad worden. Mobiliteit speelt hierin een rol door ervoor te zorgen dat meer inwoners stappen en fietsen voor hun korte verplaatsingen
● Hoogstraten wil economisch gezond blijven. De bedrijfsactiviteiten moeten vlot bereikbaar blijven, en dit zonder de eerste twee doelstellingen in het gedrang te brengen.
● Hoogstraten wil een duurzame stad zijn. Mobiliteit speelt hierin een rol door ervoor te zorgen dat meer inwoners stappen en fietsen voor korte verplaatsingen.
● Hoogstraten wil een groene stad zijn, met meer ruimte voor openbaar groen. Deze doelstelling kadert binnen de strijd tegen de opwarming van het klimaat (meer groen zorgt voor meer schaduw, minder verharding), maar ook om de stad aangenamer te maken voor buurtbewoners met meer buurtgroen. Mobiliteit speelt hierin een rol omdat de auto momenteel een prominente plaats inneemt in het openbaar domein.
● Kortom: Hoogstraten wil een leefbare gemeente worden.
De strategische doelstellingen voor de opmaak van dit nieuwe mobiliteitskader zijn:
● Het aandeel van de fiets in de verplaatsingen stijgt
● Het aandeel van het openbaar vervoer in de verplaatsingen stijgt
● Het aandeel van de wagen in de verplaatsingen daalt
● Hoogstraten wil de verkeersveiligheid verbeteren en streeft naar Vision Zero: geen enkel verkeersongeval met dodelijke slachtoffers
● Het deel van de openbare ruimte dat wordt voorbehouden voor de wagen daalt.
Bij het verloop van dit traject is gekeken naar onze inwoners, maar ook naar andere beleidsplannen, zoals het masterplan kindvriendelijke ruimte, het beleidsplan ruimte en het klimaatactieplan. Want een kindvriendelijke stad is een verkeersveilige, duurzame stad die ruimte biedt aan haar inwoners met hun activiteiten en verplaatsingen. Ook is deze kijk gekoppeld aan het beleidsplan ‘trage wegen’ waarin bijkomende opportuniteiten voor trage verbindingen in kaart worden gebracht.
De dynamische actietabel geeft ons de mogelijkheid om in overleg met belanghebbenden naar de best mogelijke mobiliteitsoplossingen te zoeken om zo de verkeersleefbaarheid in Hoogstraten te verbeteren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie '1/3/2/1 We verduurzamen de vervoerssystemen in Hoogstraten', deelacties trage wegen en mobiliteitsplan.
Valt onder actie '1/3/1 Stad Hoogstraten verhoogt de verkeersleefbaarheid'.
Valt onder actie '3/2/1 Stad Hoogstraten verkleint haar impact op klimaatverandering'
Valt onder actie '3.2.2 Stad Hoogstraten maakt zich meer weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering'
Valt onder actie '1/3/2/2 We zetten blijvend in op het project School-straten'.
Valt onder actie '1/1/1/1 We ontwikkelen een Beleidsplan Ruimte voor Hoogstraten'.
Valt onder actie '1/4/1/1 We voorzien in groene ontmoetings-, sport- en speelplekken', deelactie Masterplan Kindvriendelijke publieke ruimte.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:41:27)
BESLUIT
Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
Hoogstraten wil een dynamisch kader scheppen voor mobiliteitsprojecten waarbinnen kan gewerkt worden om onze gemeente veiliger en gezonder te maken.
Artikel 2:
Bij de opmaak van het beleidskader mobiliteit is veel aandacht geschonken aan participatie. De belangrijkste momenten van participatie gedurende het opmaaktraject zijn vermeld onder artikel '1.4 Projectverloop participatie' van het beleidskader mobiliteit.
De gemeenteraad neemt kennis van het participatieproces en de participatiemomenten.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt het beleidskader ‘Op weg naar een veilige en gezonde fietsstad’ als volgt goed: Het beleidskader omschrijft de uitdagingen van onze gemeente en omvat het richtinggevende deel van de doelstellingen en het type maatregelen dat we gaan uitvoeren.
Artikel 4:
De gemeenteraad neemt als volgt kennis van de dynamische actietabel horende bij het beleidskader mobiliteit ‘Op weg naar een veilige en gezonde fietsstad’: Deze actietabel omschrijft per werkdomein gewenste of te onderzoeken en flankerende maatregelen, maar maakt inhoudelijk geen deel uit van beslist beleid.
Artikel 5:
De gemeenteraad gaat akkoord om te blijven inzetten op participatie: bij het verder uitwerken van projecten uit de actietabel, zal rekening gehouden worden met reeds gegeven feedback tijdens participatiemomenten en de input van specialisten. Maar de geplande projecten zullen in overleg met belanghebbenden en stakeholders verder onderzocht en uitgewerkt worden. De dorpsraden, mobiliteitsraad, belanghebbende adviesraden en betrokken bewoners zullen hierbij belangrijke partners zijn. Daar waar mogelijk zal gewerkt worden met proefopstellingen.
Artikel 6:
De gemeenteraad gaat akkoord om een procedure voor communicatie op te maken voor mobiliteitsprojecten. Per project zal een bijhorend en passend communicatieplan worden opgemaakt. Zo wordt communicatie een vast element in ons plan van aanpak bij de uitvoering van projecten.
Artikel 7:
Het bestaande mobiliteitsplan en bijhorende actietabel van 28/04/2004 en zijn aanpassingen worden hierbij opgeheven.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Ann Fockaert Jef Vissers Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Fons Jacobs Ans Lochten Faye Van Impe Marc Van Aperen Michel Jansen Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Tinne Rombouts Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Mai Sterkens Joël Adams Jos Matthé Ward Baets Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake parkeerbeleid Meerledorp in Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
23 december 2021 besliste Hoogstraten inzake uitrol van publieke laadinfrastructuur de Vlaamse aanpak te onderschrijven. Hierbij wordt ingezet op laden thuis of op het werk waar mogelijk, vervolgens inzetten op semi-publieke laadinfrastructuur en in laatste instantie uitrol van publieke laadinfrastructuur volgens het Vlaamse systeem van paal-volgt-wagen.
In samenspraak met Hoogstraten heeft Engie beslist om een laadpaal te plaatsen in Meerledorp t.h.v. huisnummer 23-23A. Deze laadpaal is geplaatst op 19-20 april 2023.
Juridische grond
● Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
● Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
● Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
● Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
● Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
● Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
● Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
● Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
● Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 01:46:23)
BESLUIT
Bij 18 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake en dit als volgt:
Artikel 1: Opheffing
Alle voorgaande aanvullende reglementen betreffende parkeerbeleid Meerledorp worden opgeheven.
Artikel 2: Bepalingen betreffende het stilstaan en parkeren
Art. 2.1. Verplicht parkeren op de berm of op het trottoir
Op gedeeltes in Meerledorp geldt er verplicht parkeren op de berm of op het trottoir.
Deze regel wordt ter kennis gebracht door:
● Verkeersbord E9e met onderbord GXb
○ Ter hoogte van Meerledorp 58
○ Ter hoogte van Meerledorp 30
○ Ter hoogte van Meerledorp 19
● Verkeersbord E9e met onderbord GXa
○ Ter hoogte van Meerledorp 39B
○ Ter hoogte van Meerledorp - Kerkstraat 56-58
Art. 2.2. Parkeerplaats voorbehouden voor elektrisch opladen
Op een gedeelte in Meerledorp zijn er twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch opladen
Deze regel wordt ter kennis gebracht door:
● Verkeersbord E9a met onderbord GVIId
○ Ter hoogte van Meerledorp 23-23A
Art. 2.3. Parkeren enkel toegelaten voor mindervaliden
Op een gedeelte in Meerledorp geldt er parkeren enkel toegelaten voor mindervaliden.
Deze regel wordt ter kennis gebracht door:
● Verkeersbord E9a met onderbord GXc (5m)
○ Ter hoogte van Meerledorp 16
Artikel 3: Goedkeuring Vlaamse Minister bevoegd voor het mobiliteitsbeleid
Dit besluit en haar bijlage(n) worden ter goedkeuring overgemaakt aan de Vlaamse minister, bevoegd voor het mobiliteitsbeleid via het loket lokale besturen.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Herman Snoeys Piet Van Bavel Jos Matthé Dimitri Van Pelt Katrien Brosens Ward Baets Maarten Leemans Mai Sterkens Ans Lochten Jos Martens Fons Jacobs Marc Van Aperen Ilse Verachtert Ann Fockaert Joël Adams Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Faye Van Impe Roger Van Aperen Michel Jansen Gert Van den Bogaert Jef Vissers Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren van de kosteloze grondafstand in verkaveling Poeleinde in Wortel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Van het kantoor Michoel & Bremans ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor 5 percelen grond gelegen te Wortel, Poeleinde lot G1, G2, W1, W2 en W3, incl. alle relevante stukken waaronder het opmetingsplan van de landmeter.
Concreet gaat het over
W1 en G1: Twee percelen grond met aanhorigheden, gelegen te Hoogstraten-Wortel, ter streke “Poeleinde”, kadastraal bekend volgens titel onder sectie A, deel van nummers 179/D, 301/A, 303/C, 179/C, 303/B, 303/E en 303/F en thans volgens kadastrale legger onder sectie A nummers 0305/A/P0000 en 0305/C/P0000 met een gezamenlijke oppervlakte van zevenentwintig are zesenveertig centiare (27a 46ca).
G2, W2 en W3: Drie percelen grond met aanhorigheden, gelegen te Hoogstraten-Wortel, ter streke “Poeleinde”, kadastraal bekend volgens titel onder sectie A, deel van nummers 303/A en 303/D en thans volgens kadastrale legger onder sectie A nummers 0305/B/P0000 en 0305/D/P0000 en 0305/E/P0000 met een gezamenlijke oppervlakte van vier are negenenveertig centiare (4a 49ca).
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 22 juni 2023, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 01:52:40)
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van de vijf percelen grond gelegen te Poeleinde van samen 31a 95ca, volgens het plan van landmeter Jan Koyen, d.d. 27/03/2019.
Artikel 2:
De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Michoel en Bremans, Burg. J. Van Aperenstraat 8, 2320 Hoogstraten, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.
Artikel 4:
Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Joël Adams Marcel Verschueren Ans Lochten Marc Van Aperen Tinne Rombouts Michel Jansen Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Ann Tilburgs Roger Van Aperen Ward Baets Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Jos Martens Faye Van Impe Marc Haseldonckx Mai Sterkens Jef Vissers Herman Snoeys Piet Van Bavel Ilse Verachtert Katrien Brosens Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Maarten Leemans aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren van het tracé van de weg en vaststellen van de weguitrusting en de nutsvoorzieningen van een nieuwe gemeenteweg - dienstig als voet- en fietsverbinding - gelegen Vrijheid - Mouterijstraat - Tinnenpotstraat te Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De aanvraag omgevingsvergunning ingediend door BREW2320 en JAROMA met betrekking op een terrein gelegen Tinnenpotstraat 3, 5, Vrijheid 102, 104, 106 en 106A - 2320 Hoogstraten, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie E nrs. 50F, 50E, 50K, 51G, 51K, 54K, 56A, 59K, 59H en 76K.
De aanvraag omvat de volgende stedenbouwkundige handelingen:
het bouwen van 68 appartementen, 6 woningen met ondergrondse parkeergarage, het plaatsen van afvalcontainers, het slopen van 2 woningen, een tuinhuis en een schuur, het kappen van bomen, het aanleggen van verhardingen, wadi's, groenzones en een reliëfwijziging
en de volgende ingedeelde inrichtingen of activiteiten:
● 3.4.2° - Het lozen van het bemalingswater, zonder behandeling in een waterzuiveringsinstallatie, op voorwaarde dat de staalname van het bemalingswater aantoont dat er geen overschrijdingen zijn van de vergunde lozingsnormen.
● 3.6.3.2° - Het lozen van bemalingswater, na sanering tot de vergunde lozingsnormen bereikt zij, indien uit staalname van het bemalingswater blijkt dat er overschrijdingen zijn van de vergunde lozingsnormen.
● 16.3.2°a) - 74 individuele warmtepompen van elk 2,11 kW
● 53.2.2°b)2° - Een bemaling noodzakelijk voor het uitvoeren van bouwtechnische werken met een totaal debiet van 173.400 m³/jaar
Juridische gronden
•Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41.
•Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (OVD).
•Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVB).
•Artikel 31 van het OVD bepaalt: als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld
in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
•Artikel 47 van het OVB bepaalt: als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Argumentatie
De werken kaderen in de artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
De aanvraag omgevingsvergunning voorziet in de aanleg van wegenwerken en een nieuw rooilijn (wegtracé).
In het aanvraagdossier wordt aangegeven dat een nieuwe trage verbinding voor fietsers en voetgangers de verbinding zal maken tussen Tinnenpotstraat, Mouterijstraat en Vrijheid.
De verbinding komt op het achterliggende perceel te liggen en maakt hiermee deel uit van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het nieuwbouwproject. Het tracé richting Vrijheid behoort tot een eerdere aanvraag waarvoor de gemeenteraad in zitting van 26/06/2023 goedkeuring verleende.
Het ontwerp voorziet de aanleg van een voet- / fietspad met openbaar gebruik tussen de woonblokken. Met de nieuw aan te leggen trage weg wordt een verbinding gecreëerd tussen Mouterijstraat, Vrijheid en Tinnenpotstraat.
In de kernen is er een behoefte aan een fijnmazig netwerk aan trage wegen waarlangs men zich veilig en aangenaam kan verplaatsen. Trage wegen in de kern worden zowel functioneel als recreatief gebruikt en kennen hierdoor een veelvuldig gebruik.
Het voorliggende traject draagt bij aan de versterking van het Tragewegennetwerk in de kern van Hoogstraten. Het biedt een bijkomende functionele verbinding. De ligging binnen de tuinzone van het project en het organische traject maken het ook voor recreatieve gebruikers een aangename verbinding.
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 01/042/2023 tot 30/04/2023. Er werden 6 bezwaarschriften ingediend.
De werken dienen uitgevoerd te worden conform de richtlijnen van de experten mobiliteit en infrastructuur:
- De voet- en fietsverbinding binnen het bouwproject BREW2320 en JAROMA moet zo optimaal en toegankelijk mogelijk worden aangelegd voor zijn gebruikers. Er mogen geen putdeksels of andere voorzieningen in de wegverharding of grenzend aan de wegverharding geplaatst worden.
- Over de volledige lengte van de voet- en fietsverbinding mag de breedte nergens kleiner worden dan de voorziene afmetingen op de plannen, minimum 2,50 meter. Eventuele afrondingen door klinkermaten ed moeten steeds naar boven gebeuren. Deze breedte moet de nuttige breedte zijn, eventuele boordstenen ed zijn niet inbegrepen in deze breedte.
- Er moet een duidelijke afscheiding zijn tussen de trage weg en aanliggende zones, zodat gemotoriseerd verkeer niet kan parkeren/manoeuvreren/rijden over de trage weg.
- Voor de uitvoering en de start van de werken voor aanleg van de voet- en fietsverbinding moet advies gevraagd worden aan het stadsbestuur Hoogstraten. De aanleg moet gebeuren volgens advies en richtlijnen van de stadsdiensten.
- Alle kosten verbonden met de aanleg van de voet-fietsverbinding en het openbaar domein zijn ten laste van de projectontwikkelaar.
- De aanleg van openbaar domein moet steeds gebeuren volgens de richtlijnen toegankelijkheid. Voet- en fietsverbindingen moeten lineair doorlopen, ook ter hoogte van opritten, aansluitingen of toegangen. Voor eventuele niveauverschillen tussen het openbaar domein en de private percelen moet op de private percelen een oplossing gezocht worden. Eventuele obstakels van vb nutsbedrijven op de zones voor openbaar gebruik moeten verplaatst worden, zodat deze niet hinderlijk zijn voor weggebruikers. De kosten voor deze aanpassingswerken zijn ten laste van de projectontwikkelaar;
- Bij aanleg van de groenzones moet steeds rekening gehouden worden met de zichtbaarheid van en voor de weggebruikers. De groenbeplanting mag het overzicht op de trage verbinding niet belemmeren. De maximale hoogte van de groenbeplanting bedraagt op deze plaatsen 70cm. De keuze van bomen en beplanting moet zo gemaakt worden dat deze ook op termijn geen hinder geven aan de openbare wegenis, zoals vb wortelopdruk.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 01:53:13)
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van 6 ingediende bezwaarschriften.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan voor de voet- en fietsweg zoals gevoegd bij de omgevingsvaanvraag met ref. OMV_OMV_2022166668 - OMV_BREW_I_N_rooilijnplan goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt de aanleg van de nieuwe voet- en fietsverbinding goed.
Artikel 4:
Volgende lasten worden opgelegd:
1. Opmaak akte erfdienstbaarheid van openbaar nut met betrekking tot het beheer van de voet- en fietsverbinding. Deze (ontwerp)akte wordt opgemaakt door en op kosten van de stad Hoogstraten binnen een termijn van 4 maanden na afgifte van de omgevingsvergunning.
2. Aanleg voet- en fietsweg door en op kosten van de ontwikkelaar.
3. Aanleg nutsvoorzieningen conform de richtlijnen van de experten mobiliteit en infrastructuur:
- De voet- en fietsverbinding binnen het bouwproject BREW2320 en JAROMA moet zo optimaal en toegankelijk mogelijk worden aangelegd voor zijn gebruikers. Er mogen geen putdeksels of andere voorzieningen in de wegverharding of grenzend aan de wegverharding geplaatst worden.
- Over de volledige lengte van de voet- en fietsverbinding mag de breedte nergens kleiner worden dan de voorziene afmetingen op de plannen, minimum 2,50 meter. Eventuele afrondingen door klinkermaten ed moeten steeds naar boven gebeuren. Deze breedte moet de nuttige breedte zijn, eventuele boordstenen ed zijn niet inbegrepen in deze breedte.
- Er moet een duidelijke afscheiding zijn tussen de trage weg en aanliggende zones, zodat gemotoriseerd verkeer niet kan parkeren/manoeuvreren/rijden over de trage weg.
- Voor de uitvoering en de start van de werken voor aanleg van de voet- en fietsverbinding moet advies gevraagd worden aan het stadsbestuur Hoogstraten. De aanleg moet gebeuren volgens advies en richtlijnen van de stadsdiensten.
- Alle kosten verbonden met de aanleg van de voet-fietsverbinding en het openbaar domein zijn ten laste van de projectontwikkelaar.
- De aanleg van openbaar domein moet steeds gebeuren volgens de richtlijnen toegankelijkheid. Voet- en fietsverbindingen moeten lineair doorlopen, ook ter hoogte van opritten, aansluitingen of toegangen. Voor eventuele niveauverschillen tussen het openbaar domein en de private percelen moet op de private percelen een oplossing gezocht worden. Eventuele obstakels van vb nutsbedrijven op de zones voor openbaar gebruik moeten verplaatst worden, zodat deze niet hinderlijk zijn voor weggebruikers. De kosten voor deze aanpassingswerken zijn ten laste van de projectontwikkelaar;
- Bij aanleg van de groenzones moet steeds rekening gehouden worden met de zichtbaarheid van en voor de weggebruikers. De groenbeplanting mag het overzicht op de trage verbinding niet belemmeren. De maximale hoogte van de groenbeplanting bedraagt op deze plaatsen 70cm. De keuze van bomen en beplanting moet zo gemaakt worden dat deze ook op termijn geen hinder geven aan de openbare wegenis, zoals vb wortelopdruk.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Jef Vissers Katrien Brosens Herman Snoeys Marc Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ann Tilburgs Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Ann Fockaert Jos Martens Joël Adams Jos Matthé Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Ward Baets Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Michel Jansen Tinne Rombouts Fons Jacobs Marc Haseldonckx Mai Sterkens aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 12 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Definitieve vaststelling van het RUP Parking De Mosten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In 2018 werd een behoeften- en scenario- onderzoek voor sportzone Wereldakker opgemaakt om een onderbouwde visie te kunnen opmaken voor de verdere ontwikkeling van de recreatieve cluster in antwoord op de effectieve behoeften aan sportinfrastructuur.
Vandaag blijkt dat de ontwikkelingsmogelijkheden onvoldoende ruimte bieden om de huidige, en steeds groeiende, behoeften op te vangen. Dit is de aanleiding om een RUP op te maken in functie van de opvang van behoeften voor sportvoorzieningen.
Op 2 april 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie op te maken. Deze bestaan uit 3 RUP’s, die zoveel als mogelijk éénzelfde traject doorlopen:
- RUP Wereldakker
- RUP Parking De Mosten
- RUP Sportzones (Heistraat en tennis Wortel)
Volgende stappen in de procedure van de opmaak van het RUP Parking De Mosten zijn ondertussen doorlopen:
● Goedkeuring start- en procesnota door CBS op 22 april 2021.
● Adviesvraag en publieke raadpleging van 3 mei 2021 tot en met 1 juli 2021, met een digitaal participatiemoment op 19 mei 2021.
● Beslissing Team MER van 2 september 2022 dat er geen plan-MER opgesteld moet worden, rekening houdend met de startnota, de resultaten van de participatie, de adviezen en met de verwerking hiervan in de scopingsnota.
● Plenaire vergadering op 12 januari 2023.
● Voorlopige Vaststelling door de gemeenteraad op 27 maart 2023.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
● Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017.
● Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hoogstraten.
Argumentatie
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 19 april 2023 tot en met 17 juni 2023, met een publiek informatiemoment op 27 april 2023.
Op 29 juni 2023 heeft de GECORO alle adviezen, opmerkingen en bezwaren gebundeld, gecoördineerd en een gemotiveerd advies geformuleerd aan de gemeenteraad. De conclusie van het advies van GECORO is als volgt:
"De GECORO vraagt om het plangebied van het RUP aan te passen zodat zone 2 van het huidige recreatiegebied een zachte bestemming te geven waarbij geen harde infrastructuur mogelijk is en het recreatief medegebruik van deze zone enkel kan indien dat geen schade met zich meebrengt voor het bosgebied. Andere, gerelateerde aanpassingen in de toelichtende nota zijn hierbij eveneens aangewezen.
Daarnaast vraagt de GECORO dat het stadsbestuur blijvende extra aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de site voor niet gemotoriseerd verkeer: om extra in te zetten op fietsenstallingen, en het fietspad naar Meersel-Dreef te realiseren."
De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de GECORO van 29 juni 2023 en sluit zich gedeeltelijk aan bij dit advies. Enkel over volgend punt wenst de gemeenteraad op gemotiveerde wijze af te wijken van het advies van de GECORO: de gemeenteraad wenst het plangebied van het RUP niet uit te breiden.
Het laatste punt van het advies met betrekking tot de bereikbaarheid van de site voor niet gemotoriseerd verkeer is een vraag aan het bestuur. Het stadsbestuur wenst hier graag gevolg aan te geven. Dit is echter geen vraag tot aanpassing van het RUP, waardoor geen aanpassingen werden doorgevoerd aan het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Parking De Mosten.
De gemeenteraad wenst het plangebied van het RUP Parking De Mosten niet uit te breiden. Het afwijkende standpunt wordt als volgt geargumenteerd:
In het advies van de deputatie wordt gesteld dat de compensatie van het ingenomen gebied niet voldoende vastgelegd werd met dit RUP. Het RUP wil een oplossing bieden voor het huidige gebruik van een terrein als parking voor het recreatiedomein de Mosten. Als flankerende maatregel is in het RUP opgenomen dat de bosparking aan de overzijde dient te worden afgesloten (dus oneigenlijk gebruik dient te worden gestopt) zodat natuurherstel en recreatief medegebruik binnen deze zone mogelijk worden met behoud van het bosgebied. Er wordt ook opgenomen dat in het meest zuidelijke deel van het recreatiegebied het terrein van de LRV ook kan dienst doen als overloopparking in het piekseizoen en ook blijven gebruikt worden als oefenpiste voor de vereniging.
Door het uitvoeren van deze flankerende maatregelen wordt andere delen van het recreatiegebied verder gevrijwaard voor parkeerplaats en kan daar als bebost recreatiegebied (groene long) behouden blijven in de gemeente. Er wordt niet geraakt aan het onbebouwd karakter van de beboste delen van het recreatiegebied. Het is geen én én verhaal.
Het klopt dat deze intenties niet verordenend kunnen vastgelegd worden in het RUP, maar het stadsbestuur heeft wel degelijk het voornemen om deze intenties waar te maken bij de realisatie van het RUP Parking De Mosten. Het uitdrukkelijk uitspreken van deze intentie in een gemeenteraadsbesluit kan dit nogmaals bevestigen.
Het RUP Parking De Mosten is in overeenstemming met de bepalingen van het gemeentelijk, het provinciaal en gewestelijk ruimtelijk structuurplan.
Watertoets
In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.
In toepassing van het gewijzigde besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, in het bijzonder artikel 2 en 4 en de in bijlage III, IV en V opgenomen kaarten.
Het plangebied is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee, in fluviale overstromingsgevoelige gebieden of in pluviaal overstromingsgevoelige gebieden.
Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.
In de milieueffectenbespreking, als onderdeel van de start- en scopingsnota, werd onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij de uitvoering van het RUP en maatregelen die daarbij zijn aangewezen. Een bespreking hiervan is opgenomen in de toelichtingsnota.
Hierdoor kan geoordeeld worden dat de planinhoud geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem. Het plan is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid, de doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan en daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.
Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We verbreden het ruimtelijk instrumentarium" van het meerjarenplan, met actienummer 1/1/1/3, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 21400000 Plannen en studies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 64.698,46 EUR.
Reeds gebruikt budget: 48.473,75 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 16.224,71 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 02:00:43)
BESLUIT
Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert) en 1 niet gestemd (Michel Jansen)
Enig artikel:
De gemeenteraad stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Parking De Mosten definitief vast.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Ans Lochten Arnold Wittenberg Jef Vissers Roger Van Aperen Michel Jansen Piet Van Bavel Marc Van Aperen Herman Snoeys Ann Tilburgs Katrien Brosens Ann Fockaert Jos Martens Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Ilse Verachtert Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Joël Adams Mai Sterkens Jos Matthé Marc Haseldonckx Ward Baets aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Definitieve vaststelling van het RUP Wereldakker.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In 2018 werd een behoeften- en scenario- onderzoek voor sportzone Wereldakker opgemaakt om een onderbouwde visie te kunnen opmaken voor de verdere ontwikkeling van de recreatieve cluster in antwoord op de effectieve behoeften aan sportinfrastructuur.
Vandaag blijkt dat de ontwikkelingsmogelijkheden onvoldoende ruimte bieden om de huidige, en steeds groeiende, behoeften op te vangen. Dit is de aanleiding om een RUP op te maken in functie van de opvang van behoeften voor sportvoorzieningen.
Op 2 april 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie op te maken. Deze bestaan uit 3 RUP’s, die zoveel als mogelijk éénzelfde traject doorlopen:
- RUP Wereldakker
- RUP Parking De Mosten
- RUP Sportzones (Heistraat en tennis Wortel)
Volgende stappen in de procedure van de opmaak van het RUP Wereldakker zijn ondertussen doorlopen:
Goedkeuring start- en procesnota door CBS op 22 april 2021.
Adviesvraag en publieke raadpleging van 3 mei 2021 tot en met 1 juli 2021, met een digitaal participatiemoment op 19 mei 2021.
Beslissing Team MER van 2 september 2022 dat er geen plan-MER opgesteld moet worden, rekening houdend met de startnota, de resultaten van de participatie, de adviezen en met de verwerking hiervan in de scopingsnota.
Plenaire vergadering op 12 januari 2023.
Voorlopige Vaststelling door de gemeenteraad op 27 maart 2023.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
● Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017.
● Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hoogstraten.
Argumentatie
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 19 april 2023 tot en met 17 juni 2023, met een publiek informatiemoment op 27 april 2023.
Op 29 juni 2023 heeft de GECORO alle adviezen, opmerkingen en bezwaren gebundeld, gecoördineerd en een gemotiveerd advies geformuleerd aan de gemeenteraad. De conclusie van het advies van GECORO is als volgt:
"De GECORO vraagt om de stedenbouwkundige voorschriften als volgt aan te vullen:
● onder ‘terreinaanleg – groenvoorzieningen’: ‘Omwille van de ligging van de recreatiezone aan de rand van het weidevogelgebied, dient op de grens van het projectgebied met het weidevogelgebied een kwalitatieve groenbuffer van 5 meter voorzien te worden. Deze houtkant is opgebouwd uit meerdere lagen zodat deze kan fungeren als geluidsdemper en visuele afscherming naar het weidevogelgebied om zo verstoring te beperken.’
● onder ‘inrichting volgens globaal concept’, laatste punt: ‘Het bestaande bebost gedeelte moet bij de inrichting maximaal behouden blijven’
Toelichtend kan hierbij worden vermeld: ‘Samen met de inrichting van het gebied voor recreatie, dienen ook groenvoorzieningen te worden aangelegd om een ruimtelijke inpassing te bevorderen. Het behoud van het bestaande bosgedeelte staat hierbij voorop.’
● toelichtend , onder ‘terreinaanleg – groenvoorzieningen’, bij het eerste punt: ‘Samen met de inrichting van het gebied voor recreatie, dienen ook groenvoorzieningen te worden aangelegd om een ruimtelijke inpassing te bevorderen. Het behoud van het bestaande bosgedeelte staat hierbij voorop.’
Daarnaast vraagt de GECORO om op pagina 33 van de toelichtingsnota het woordje ‘onbestaande’ te wijzigen in ‘niet mogelijk’.
Tenslotte vraagt de GECORO dat het stadsbestuur bij de feitelijke invulling van de sportzones rekening zal houden met het mobiliteitsprofiel van de sporten in functie van de goede ruimtelijke ordening."
De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de GECORO van 29 juni 2023 en sluit zich geheel aan bij dit advies. Alle gevraagde punten werden aangepast aan het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wereldakker.
Het RUP Wereldakker is in overeenstemming met de bepalingen van het gemeentelijk, het provinciaal en gewestelijk ruimtelijk structuurplan.
Watertoets
In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.
In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.
In toepassing van het gewijzigde besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, in het bijzonder artikel 2 en 4 en de in bijlage III, IV en V opgenomen kaarten.
Het plangebied is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee en in fluviale overstromingsgevoelige gebieden.
Het plangebied is deels gelegen in pluviaal overstromingsgevoelig gebied. In de zone ten zuiden van de Katelijnebeek ligt een gebied met een kleine tot middelgrote kans op overstromingen.
Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.
In de milieueffectenbespreking, als onderdeel van de start- en scopingsnota, werd onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij de uitvoering van het RUP en maatregelen die daarbij zijn aangewezen. Een bespreking hiervan is opgenomen in de toelichtingsnota.
Hierdoor kan geoordeeld worden dat de planinhoud geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem. Het plan is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid, de doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan en daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.
Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We verbreden het ruimtelijk instrumentarium" van het meerjarenplan, met actienummer 1/1/1/3, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 21400000 Plannen en studies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 64.698,46 EUR.
Reeds gebruikt budget: 48.473,75 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 16.224,71 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 02:22:13)
BESLUIT
Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Katrien Brosens, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wereldakker definitief vast.
INFOBLOK
Marcel Verschueren verlaat de zitting tijdens deze bespreking.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Jos Martens Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Michel Jansen Herman Snoeys Ann Fockaert Faye Van Impe Katrien Brosens Ans Lochten Jef Vissers Piet Van Bavel Fons Jacobs Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Jos Matthé Ilse Verachtert Mai Sterkens Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Ward Baets Joël Adams Tinne Rombouts aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Definitieve vaststelling van het RUP Sportzones.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In 2018 werd een behoeften- en scenario- onderzoek voor sportzone Wereldakker opgemaakt om een onderbouwde visie te kunnen opmaken voor de verdere ontwikkeling van de recreatieve cluster in antwoord op de effectieve behoeften aan sportinfrastructuur.
Vandaag blijkt dat de ontwikkelingsmogelijkheden onvoldoende ruimte bieden om de huidige, en steeds groeiende, behoeften op te vangen. Dit is de aanleiding om een RUP op te maken in functie van de opvang van behoeften voor sportvoorzieningen.
Op 2 april 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie op te maken. Deze bestaan uit 3 RUP’s, die zoveel als mogelijk éénzelfde traject doorlopen:
- RUP Wereldakker
- RUP Parking De Mosten
- RUP Sportzones (Heistraat en tennis Wortel)
Volgende stappen in de procedure van de opmaak van het RUP Sportzones zijn ondertussen doorlopen:
Goedkeuring start- en procesnota door CBS op 22 april 2021.
Adviesvraag en publieke raadpleging van 3 mei 2021 tot en met 1 juli 2021, met een digitaal participatiemoment op 19 mei 2021.
Beslissing Team MER van 2 september 2022 dat er geen plan-MER opgesteld moet worden, rekening houdend met de startnota, de resultaten van de participatie, de adviezen en met de verwerking hiervan in de scopingsnota.
Plenaire vergadering op 12 januari 2023.
Voorlopige Vaststelling door de gemeenteraad op 27 maart 2023.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
● Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017.
● Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hoogstraten.
Argumentatie
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 19 april 2023 tot en met 17 juni 2023, met een publiek informatiemoment op 27 april 2023.
Op 29 juni 2023 heeft de GECORO alle adviezen, opmerkingen en bezwaren gebundeld, gecoördineerd en een gemotiveerd advies geformuleerd aan de gemeenteraad. De conclusie van het advies van GECORO is als volgt:
"De GECORO vraagt om het deelplan Langenberg in zijn totaliteit te schrappen:
● De GECORO dringt aan op een algemene visie op de toekomst van ruimtelijk beleid, in plaats van de ad hoc behoeften in te vullen die we vandaag kennen. Hierdoor is het advies beperkt.
● De GECORO pleit voor voldoende ruimte voor toekomstige recreatieve behoeften, geclusterd en op een centrale locatie.
● nu worden RUP’s besproken ontstaan uit niet vergunde situaties, waarvoor gevraagd wordt een planologische oplossing te accepteren. Dit gaat ten koste van een ruimtelijke visie.
● de argumentatie om te clusteren met de voetbalterreinen in Wortel of minstens kernversterkend te werken voor Wortel werd niet onderzocht.
● de opmaak van dit deelplan is niet wenselijk.
De GECORO vraagt om het deelplan lokale recreatieve cluster Minderhout aan te passen zodat:
● de smalle strook tot aan de Minderhoutsestraat niet meer opgenomen wordt.
● de verkaveling niet meer binnen het plangebied opgenomen wordt.
Andere, gerelateerde aanpassingen in de toelichtende nota zijn hierbij eveneens aangewezen.
Daarnaast vraagt de GECORO dat het stadsbestuur zijn taak met betrekking tot handhaving zal uitoefenen mocht blijken dat er een overtreding gemaakt wordt bij de feitelijke invulling van de sportzones.
Tenslotte vraagt de GECORO dat het stadsbestuur bij de feitelijke invulling van de sportzones rekening zal houden met het mobiliteitsprofiel van de sporten in functie van de goede ruimtelijke ordening."
De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de GECORO van 29 juni 2023 en sluit zich gedeeltelijk aan bij dit advies. Enkel over volgend punt wenst de gemeenteraad op gemotiveerde wijze af te wijken van het advies van de GECORO: de gemeenteraad wenst het deelplan Langenberg in zijn totaliteit te behouden.
Volgende punten werden aangepast aan het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Sportzones:
Het grafisch plan lokale recreatieve cluster Minderhout werd aangepast zodat:
● de smalle strook tot aan de Minderhoutsestraat niet meer opgenomen wordt.
● de verkaveling niet meer binnen het plangebied opgenomen wordt.
Ook werden in de toelichtende nota gerelateerde aanpassingen met betrekking tot deze wijziging doorgevoerd.
De gemeenteraad wenst het deelplan Langenberg in zijn totaliteit te behouden. Het afwijkende standpunt wordt als volgt geargumenteerd:
In het advies van de deputatie wordt gesteld dat het RUP in strijd is met het GRS. Deze interpretatie staat echter lijnrecht tegenover de interpretatie die er in het RUP aan is gegeven. Bij de opmaak van het RUP wordt niet geoordeeld dat het RUP strijdig is met het GRS, maar wordt het als een uitvoering van een visie in het GRS beschouwd. De selectie van de site als een lokale recreatiepool in de gewenste toeristisch-recreatieve structuur van het GRS van de gemeente is de directe aanleiding tot opmaak van het RUP. Er worden specifiek voor de betrokken zone ontwikkelingsperspectieven voorzien in het GRS. Bovendien is in het RUP de ruimtelijke afweging ten opzichte van de agrarische structuur en impact op de ontwikkeling van de omliggende landbouwbedrijven mee bekeken.
Daarnaast werd in het advies en/of in bezwaren opgemerkt dat de herlokalisatiealternatieven niet voldoende zijn onderzocht. Echter is het zomaar herlokaliseren van deze activiteiten geen evidentie. Het herlokaliseren van de activiteiten van deze vereniging naar de zone Wereldakker, waar ruimte voor de andere Hoogstraatse tennisverenigingen wordt geboden zou een optie kunnen zijn om alle voorzieningen voor tennis te bundelen. Echter zou dit betekenen dat de huidige infrastructuur + de voorziene ruimte in het RUP te krap is om de volledige behoeften voor tennis te kunnen invullen. Hiervoor zou een verdere uitbreiding (in de richting van de openruimte) van het plangebied RUP Wereldakker nodig zijn. Dit wordt door het stadsbestuur niet als wenselijk bevonden. Het herlokaliseren naar de site sportzone Minderhout is eveneens niet wenselijk. Bij elke herlokalisatie zal er bovendien mogelijks een nieuw landbouwgebied (of ander openruimtegebied) – ‘green field’ - moeten worden aangesneden in plaats van een site die nu reeds geruime tijd in gebruik is en reeds lange tijd niet meer in agrarisch gebruik. Een nieuw, bijkomend ruimtebeslag in de openruimte in functie van herlokalisatie van een terrein dat reeds geruime tijd gebruikt wordt en geen landbouwfunctie meer heeft is niet wenselijk.
Ook werd in het advies en/of in bezwaren opgemerkt dat de mogelijke impact op landbouwbedrijfsvoering te groot is, het agrarisch gebied wordt gehypothekeerd en er een strijdigheid is met de ruimtelijke visie AGNAS. Er is door de huidige activiteiten geen hinder voor de omgeving en de recreatieve activiteiten vormen niet de enige niet-agrarische invulling in de omgeving. Er zijn aansluitend op het plangebied en op het kruispunt Langenberg/Neerven residentiële woningen aanwezig en zelfs een handelsactiviteit. De recreatie komt voor in een bewoonde, niet-agrarische bebouwingscluster. De club heeft geen ruimtelijke uitbreidings-wensen, maar het gaat in het RUP enkel over het bestendigen en een zeer beperkte toename van bebouwing op de bestaande site. De voorschriften geven hierover duidelijkheid. In het RUP blijven, naast de recreatieve activiteiten, ook andere openruimtefuncties als hoofdfunctie toegelaten. Zo wordt ook specifiek opgenomen dat landbouw een hoofdfunctie heeft in het gebied. Dit betekent dat er een maximaal hergebruik is van de zone naar vb. agrarisch gebied indien de recreatieve functie verlaten wordt. Er is bovendien ook opgenomen dat ook agrarische bebouwing toegelaten is. In functie van agrarisch gebruik, dient de bebouwing zich dus niet te beperken tot de aanwezige bouwzone. Deze beperkte bouwzone geldt enkel voor het recreatief gebruik. Het plangebied ligt in de ruimtelijke visie AGNAS in een zone waar de agrarische functie op de voorgrond treedt. De zone werd echter niet als herbevestigd agrarisch gebied gezien. De precieze uitvoering van deze visie werd nog niet geconcretiseerd in een RUP. De visie doet geen uitspraak over aanwezige niet-agrarische functies.
Het RUP Sportzones is in overeenstemming met de bepalingen van het gemeentelijk, het provinciaal en gewestelijk ruimtelijk structuurplan.
Watertoets
In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.
In toepassing van het gewijzigde besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, in het bijzonder artikel 2 en 4 en de in bijlage III, IV en V opgenomen kaarten.
Het deelplangebied lokale recreatieve cluster Minderhout is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee en in fluviale overstromingsgevoelige gebieden.
Het deelplangebied lokale recreatieve cluster Minderhout is deels gelegen in pluviaal overstromingsgevoelig gebied. In het noordelijk deel van het plangebied ligt een gebied met een kleine tot middelgrote kans op overstromingen of een kleine kans bij klimaatverandering (klimaathorizon 2050). Deze sluit aan bij een zone met tuinen die niet binnen het plangebied van het RUP werd meegenomen, maar ook een aanduiding kreeg op de pluviale overstromingskaart. Rondom de Akkerbeek zijn ook zones waar er kans is op overstroming, maar buiten de zone van het plangebied.
Het deelplangebied lokale recreatiepool Langenberg is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee, in fluviale overstromingsgevoelige gebieden of in pluviaal overstromingsgevoelige gebieden.
Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.
In de milieueffectenbespreking, als onderdeel van de start- en scopingsnota, werd onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij de uitvoering van het RUP en maatregelen die daarbij zijn aangewezen. Een bespreking hiervan is opgenomen in de toelichtingsnota.
Hierdoor kan geoordeeld worden dat de planinhoud geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem. Het plan is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid, de doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan en daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.
Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We verbreden het ruimtelijk instrumentarium" van het meerjarenplan, met actienummer 1/1/1/3, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 21400000 Plannen en studies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 64.698,46 EUR.
Reeds gebruikt budget: 48.473,75 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 16.224,71 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 02:27:20)
BESLUIT
Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Sportzones definitief vast.
INFOBLOK
Ann Tilburgs verlaat de zitting tijdens deze bespreking.
Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Peter Crols Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Ans Lochten Jef Vissers Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Roger Van Aperen Katrien Brosens Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Faye Van Impe Michel Jansen Piet Van Bavel Ward Baets Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Jos Matthé Joël Adams Fons Jacobs Herman Snoeys Marc Van Aperen Ann Fockaert Roger Van Aperen Piet Van Bavel Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Jef Vissers Faye Van Impe Jos Martens Michel Jansen Ans Lochten Arnold Wittenberg Ann Tilburgs Maarten Leemans Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Ward Baets Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Jos Matthé Ilse Verachtert Joël Adams Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Goedkeuren minnelijke beëindiging overeenkomst betreffende realiseren sociale kavels in verkaveling Korenstraat te Minderhout.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 13/06/2016 besliste het college van burgemeester en schepenen van de stad Hoogstraten een verkavelingsvergunning te verlenen voor de verkaveling gelegen aan de Minderhoutsestraat te Minderhout (Hoogstraten), kadastraal gekend onder de nummers: 2e afdeling - sectie B - nrs. 135/G/3, 135/H/3, 135/M/3, 135/Z/3, 135/A/4, 135/02/A (hierna 'verkaveling Korenstraat'). (bijlage 1)
Naar aanleiding van de verkavelingsvergunning sloot de Stad Hoogstraten op 25/04/2016 bij gemeenteraadsbesluit met de verkavelaar Jan Koyen, gevolmachtigd door de eigenaars een 'overeenkomst tussen het Stadsbestuur van Hoogstraten en private of rechtspersonen met betrekking tot het realiseren van sociale kavels in verkavelingen'. De overeenkomst werd op 5/04/2016 éénzijdig ondertekend door Jan Koyen, gevolmachtigd door de eigenaars. Beide stukken vormen samen de overeenkomst betreffende realiseren sociale kavels in verkaveling Korenstraat te Minderhout. (hierna de "Overeenkomst") (bijlagen 2 en 3).
De Overeenkomst tussen Partijen bepaalt dat bepaalde in de Overeenkomst benoemde percelen verplicht aangeboden moeten worden als ‘sociale kavel', hetgeen inhoudt dat deze verkocht dienen te worden overeenkomstig de toewijzingsprocedure- en voorwaarden zoals door de Stad Hoogstraten vastgesteld bij Gemeenteraadsbesluit van 22/03/2010.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Het besluit van de gemeenteraad van 17 november 2003 tot oprichting van een gemeentelijk grondfonds.
● Het besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2010 tot goedkeuren van een raamovereenkomst met betrekking tot het realiseren van sociale kavels in verkavelingen.
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Argumentatie
Na verschillende verkoop- en toewijzingsrondes is evenwel gebleken dat de (volledige) uitvoering van de Overeenkomst praktisch onmogelijk, minstens zeer moeilijk is gebleken. Concreet zijn er lotingen georganiseerd op 26/09/2017, op 22/05/2018 en op 29/03/2021. Enkel in de eerste ronde werden effectief sociale kavels toegewezen en verkocht. Tot 3 maal toe werd lot 7 niet verkocht. Sinds 2018 staat lot 7 ook permanent te koop via onze website. Zo werd in de gemeenteraad van 31/05/2021 toestemming verleend voor de verkoop van lot 7, maar ook deze verkoop is niet doorgegaan.
Langs beide kanten werden alle mogelijke initiatieven genomen om de overeenkomst na te komen. Op basis van het redelijkheidsbeginsel is het niet te verantwoorden om deze procedure steeds maar te herhalen. De Overeenkomst voorziet geen uitvoeringstermijn, maximaal aantal verkooprondes e.d. waarbinnen de sociale kavels door de Stad Hoogstraten verkocht dienen te worden noch enige mogelijkheid om de Overeenkomst op te zeggen of te beëindigen.
Partijen wensen dan ook tot een gezamenlijke constructieve oplossing te komen en zijn na onderhandelingen overeengekomen om de Overeenkomst in gezamenlijk overleg te beëindigen aan de hierna gestelde voorwaarden. Naar billijkheid kan de Overeenkomst terzake een oplossing bieden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder een actie van het meerjarenplan 1/1/1/2 "We creëren systematisch visie op ruimtelijke ordening" beleidsitem 600-00 "Ruimtelijke planning" en algemene rekeningnummer 74500070 "Bijdrage aan het grondfonds"
Budget 2023 : 26.143,00 EUR
Reeds ontvangen in 2023: 414.067,22 EUR
Impact van dit besluit op ons budget : extra ontvangsten 43.644,90 EUR.
De financieel directeur heeft op 28/07/2023 visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 02:37:44)
BESLUIT
Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Katrien Brosens, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de overeenkomst minnelijke beëindiging tussen Stadsbestuur Hoogstraten en de eigenaars van het betreffende perceel, met name Christiaensen Gerda en Christiaensen Rita, als volgt goed:
OVEREENKOMST MINNELIJKE BEËINDIGING
TUSSEN:
1. Christiaensen Gerda;
2. Christiaensen Rita;
Hierna “de eigenaars”;
En:
3. Het STADSBESTUUR VAN HOOGSTRATEN;
Hierna “Stad Hoogstraten”;
Hierna afzonderlijk de “Partij” of gezamenlijk de “Partijen”
WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
1) Beëindiging van de Overeenkomst
Partijen komen gezamenlijk overeen om de Overeenkomst op datum van ondertekening van onderhavige overeenkomst minnelijk te beëindigen met onmiddellijke ingang.
Zodoende kan de Stad Hoogstraten geen enkele aanspraken meer laten gelden t.a.v. de eigenaars met betrekking tot de Overeenkomst noch het Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 en daaruit voortvloeiende rechten en verplichtingen van welke aard ook, afgezonderd van deze opgenomen in onderhavige overeenkomst.
2) Verkoop kavels vrij van elke last/voorwaarde
Vanaf ondertekening van onderhavige overeenkomst mag de hiernavolgende resterende kavel volledig vrij van eender welke (sociale) last of voorwaarde van welke aard ook voortvloeiend uit de Overeenkomst en het Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 verkocht worden (Bijlagen 2 en 3):
Lotnummer | Kadastraal perceelnummer |
● Lot 7 | 13024_B_397_G_000_00 |
3) Vergoeding
De eigenaar zal hiervoor een vergoeding gelijk aan 30% van de schattingsprijs van het desbetreffende lot betalen aan de Stad Hoogstraten.
Voor de schattingswaarde verwijzen Partijen naar het schattingsverslag van 23/03/2020 van Landmeter-Expert Wilfried Bruyninckx (Bijlage 4):
Lotnummer | Schattingsprijs in euro | 30% in euro |
● Lot 7 | 145.483,00 | 43.644,90 |
Deze vergoeding zal betaald worden op het ogenblik van het verlijden van de authentieke akte van de verkoop van het desbetreffende lot. Betaling van de vergoeding zal geschieden op het rekeningnummer BE95 0971 1103 2058, te weten de rekening van het gemeentelijk grondfonds van de Stad Hoogstraten, onder vermelding van het lotnummer.
4) Bijlagen
Artikel 2:
Een uittreksel van deze beslissing wordt bezorgd aan de eigenaars.
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Mondelinge vraag van raadslid Michel Jansen (Onafhankelijk) in verband met de staat en het herstellen van de weg ter hoogte van de werkzaamheden aan de Hinnenboomstraat.
VRAAG
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audionotulen. (vanaf 02:44:30)
https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=120317
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Mondelinge vraag van Joël Adams (fractie CD&V) in verband met de beschikbaarheid van het speelterrein aan Den Dijk.
VRAAG
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audionotulen. (vanaf 02:47:57)
https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=120317
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Mondelinge vraag van Joël Adams (fractie CD&V) in verband met de enquête over de proefopstelling School-straten (Sint-Janstraat) in Wortel.
VRAAG
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audionotulen. (vanaf 02:56:42)
https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=120317
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Mondelinge vraag van Marc Haseldonckx (fractie CD&V) in verband met het onderhoud van de stoepen in de Wereldakker alsook het algemene straatbeeld van Hoogstraten.
VRAAG
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audionotulen. (vanaf 02:57:53)
https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=120317
Openbare zitting van GR van maandag 28 augustus 2023.
Mondelinge vraag van Dimitri Van Pelt (fractie Anders) over de plaatsing van het verkeersbord 'Handelaars Wortel bereikbaar' in de Moerstraat.
VRAAG
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audionotulen. (vanaf 03:04:52)
https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=120317
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.