Hoogstraten

Zitting van maandag 27 mei 2019

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe en Jos Martens

raadsleden: Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

schepen: Katrien Brosens

raadsleden: Marc Haseldonckx en Pim Van der Linden

 

Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van  29 april 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 april 2019 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 april 2019 dient goedgekeurd te worden.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 april 2019 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2018 OCMW Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2018 van het OCMW (met volgnummer BJ: 2018/51724) is beschikbaar.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De organieke wet van 8 juli 1976.

          Decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2008 en latere wijzigingen, inzonderheid art. 91 en art. 172 tem 175.

          Het vast bureau keurde op 16 mei 2019 de jaarrekening goed.

          De jaarrekening 2018 van OCMW Hoogstraten werd besproken in de commissie van financiën op 22 mei 2019.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de jaarrekening 2018 van het OCMW (met volgnummer BJ: 2018/51724) goed.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de aankoop van het onroerend goed, Heilig Bloedlaan 242 (La Segunda+appartement) te Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In de vorige legislatuur startte het vorige bestuur onder impuls van de toenmalige OCMW-voorzitter reeds gesprekken op met de eigenaars van het pand Heilig Bloedlaan 242 toen deze te kennen gaven dat ze dit wilden verkopen.

Het pand omvat een handelshuis (vandaag is daar La Segunda in gevestigd), twee appartementen en een magazijn.

De eigendom grenst aan het perceel van het OCMW. In eerste instantie was het de bedoeling om dit te verwerven als bijkomende ontsluiting.

Op langere termijn houdt dit perspectieven in tot uitbreiding op voorwaarde dat o.a. het pand waarin nu Apart-keukens is gevestigd ook kan verworven worden.

 

De vraag is natuurlijk : aan welke prijs?

Als openbaar bestuur zijn we hier strikt gebonden aan een schatting uitgevoerd door een erkend schatter.

We hebben de eigendom in opdracht van de stad laten schatten door Klaus Raeymaekers. Deze schatte de eigendom op 600 000 EUR.

De verkopers lieten eveneens een schatting uitvoeren, welke de eigendom op 640.000 EUR zou taxeren.

Na enkele maanden zijn de verkopers bereid de eigendom te verkopen voor 570 000 EUR.

Voorstel is om het OCMW het onroerend goed te laten verwerven voor 570.000 EUR. Aan notaris Michoel en Bremans werd gevraagd een akte op te maken waarin deze verkoop geregeld wordt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Dit aanbod is een opportuniteit om de eigendommen van het OCMW ter hoogte van de Heilig Bloedlaan verder uit te breiden.

Op korte termijn kan hier de piste van parking en/of alternatieve ontsluiting voor fietsers en voetgangers worden bekeken.

Bestemming op lange termijn is verder te onderzoeken.

De vraagprijs ligt onder de waarde van onze schatting.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft wel financiële impact.

 

Budget zou dus moeten voorzien worden in eerstvolgende budgetwijziging 2019.

Op AR 22100000 570.000 euro te voorzien in eerstvolgende budgetwijziging 2019.

 

Op 6 mei 2019 heeft financieel directeur een visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Jos Matthé licht toe dat hij akkoord kan gaan met de aankoop van dit pand, het sluit immers mooi aan op de bestaande eigendommen en gebouwen van het OCMW. Hij kan echter niet akkoord gaan met de prijs. Raadslid Jos Matthé weet dat het pand een aantal jaar geleden geschat werd voor een bedrag dat veel lager lag dan de schattingen die nu zijn gebeurd. De schatter die door de stad is aangesteld heeft dit pand geschat voor een bedrag van 600.000 EUR. Raadslid Jos Matthé heeft vorig jaar  de vraag gesteld om referenties te krijgen maar die heeft de schatter nooit willen geven. Het raadslid is dan ook van mening dat er een nieuwe onafhankelijke schatting zou moeten gebeuren, het bedrag dat nu op tafel ligt is eenvoudigweg te hoog. Het pand is gelegen in een zone van openbaar nut waardoor de mogelijkheden bovendien beperkt zijn, en dat is voor raadslid Jos Matthé een bijkomende reden om de prijs te hoog te vinden. Hij vraagt zich ook af of men weet dat er asbest platen op het dak liggen, die verwijderen gaat dus nog extra kosten met zich meebrengen.

 

Schepen Roger Van Aperen schetst de historiek van hoe deze verkoop in zijn werk is gegaan. Er zijn twee schattingen gebeurd, één door de eigenaar en vervolgens ook één op vraag van de stad Hoogstraten. Beide schattingen bedroegen alletwee 600.000 EUR. De schepen weet dat er nog een asbest-verwijdering zal moeten gebeuren. Maar voor hem is het pand goed gelegen, op een strategische plaats om te fungeren als ontsluiting en in eerste instantie bedoeld om extra parkeerplaatsen te creëren. Hij besluit met de uitspraak dat je het pand van je buurman maar één keer kan kopen.

 

Raadslid Fons Jacobs vindt het jammer dat de gemeenteraad niet wist dat er al een voorgaande schatting was gebeurd, dan hadden we ook kunnen weten dat de prijs nu een stuk hoger lag. Het raadslid wil weten wat de bedoeling is op langere termijn, een prijs betalen van 570.000 EUR enkel voor parkeerplaatsen kan toch niet het einddoel zijn.

 

Schepen Roger Van Aperen herhaalt dat dit een strategisch gelegen pand is, immers het merendeel van de gronden in deze rij is al eigendom van stad of OCMW. Dit schept dan ook op termijn mogelijkheden om bijvoorbeeld vormen van zorgwonen te creëren. Schepen Roger Van Aperen verwijst naar een wachtlijst van meer dan 80 mensen voor de verschillende vormen van zorgwonen.

Raadslid Fons Jacobs is het ermee eens dat dit een strategisch goed geleden pand is en kan deze aankoop dan ook steunen.

 

Raadslid Marcel Verschueren vult aan dat hij ook in het verleden de prijs te hoog vond, maar als er twee aparte schattingen zijn die alletwee deze prijs vernoemen en je wil het pand graag verwerven, dan zal je die prijs er ook voor moeten betalen.

 

De fractie CD&V gaat niet akkoord met de aankoop van dit pand, omdat ze de prijs te hoog vinden.

 

BESLUIT

 

Bij 17 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 7 neen stemmen (Mai Sterkens, Ward Baets, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren en Joël Adams)

Artikel 1 :

De raad voor maatschappelijk welzijn geeft haar akkoord om het onroerend goed gelegen te Heilig Bloedlaan 242 in Hoogstraten aan te kopen voor 570.000 EUR. De notariële akte, opgemaakt door notariaat Michoel & Bremans voor deze verkoop wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019. Goedkeuren van de statutenwijziging.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

OCMW Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK.

 

Met de brieven van 26 maart 2019 en 6 mei 2019 werd het OCMW uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK, die plaats vindt op 27 juni 2019 om 19u00 in het IOK kantoorgebouw (zaal Kamperfoelie), Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.

 

De agenda van deze vergadering omvat de volgende agendapunten:

 

1.Statutenwijziging

Het ontwerp van statutenwijziging met uitgebreide toelichtende nota werd reeds overgemaakt via aparte zending en ligt ter goedkeuring voor.

 

2.Aanstelling commissaris-revisor

Voorgesteld wordt om Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

 

3.Code van goed bestuur

Artikel 434 Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat de algemene vergadering een code van goed bestuur vaststelt.

De raad van bestuur legt de bijgevoegde ontwerpcode van goed bestuur ter goedkeuring voor.

 

4.Varia.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

          samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK.

 

Argumentatie

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019 goed te keuren.

 

Tevens wordt aan de raad voor maatschappelijk welzijn gevraagd om het volgende goed te keuren:

 

          de voorgestelde statutenwijziging van IOK

          de aanstelling van de bedrijfsrevisor als commissaris

          de code van goed bestuur.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het volgende goed:

          de voorgestelde statutenwijziging van IOK;

          de aanstelling van de bedrijfsrevisor als commissaris;

          de code van goed bestuur.

Artikel 3:

De volgende mandatarissen werden, conform het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de ganse legislatuur 2019-2025:

Mevrouw Faye Van Impe, schepen als vertegenwoordiger;

De heer Michel Jansen, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 5:

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de prijsbepaling woonvormen voor ouderen - indexatie woonzorgcentrum en gelijktrekken prijzen bejaardenwoningen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op de raad voor maatschappelijk welzijn 10/10/2016 werd een voorstel besproken over de prijsbepaling van de verschillende woonvormen op campus Stede Akkers.

De raad gaf goedkeuring voor aanpassing van de prijs voor de bejaardenwoningen op campus Stede Akkers (de andere bejaardenwoningen werden buiten beschouwing gelaten).

Er werd echter geen actie ondernomen voor een aanpassing van de huurprijzen van de andere woonvormen aanwezig op campus Stede Akkers en voor de bejaardenwoningen in de deeldorpen.

 

Voor de indexatie van de verschillende diensten binnen woonzorg (assistentiewoningen, serviceflats, woonzorgcentrum en dagverzorgingscentrum) werd er jaarlijks een goedkeuring gevraagd aan het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Doel:

Het doel van de diensten blijft aan alle inwoners van Hoogstraten met een stijgende zorggraad een passend en betaalbare woonvorm aan te bieden op campus Stede Akkers (incl. bejaardenwoningen Meersel – Dreef en Minderhout). 

We willen daarbij een correcte prijskwaliteitsverhouding hanteren.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om een indexatie toe te passen voor woonzorgcentrum Stede Akkers.

Dit op basis van de index van maart 2018 tov maart 2019. De dagprijs van WZC Stede Akkers ligt laag ten opzichte van andere WZC's in de omgeving. Indien de indexatie wordt toegepast, wordt de dagprijs de volgende:

Indexatie op basis van maart 2018 (130,20) tov maart 2019 (133,32):

Dagprijs van 55,15 EUR naar 56,43 EUR.

 

Vanuit de dienst woonzorg wordt het voorstel gedaan om de prijzen van de overige diensten binnen woonzorg niet te indexeren. De dagprijs van serviceflats De Linde en assistentiewoningen De Wingerd ligt hoog ten opzichte van andere OCMW serviceflat complexen. De vraag aan het vast bureau en de raad om deze dagprijzen te bevriezen tot er meer duidelijkheid komt met betrekking tot 't Gastenhuys. Zo kan de prijs/kwaliteitverhouding voor alle assistentiewoningen/serviceflats in een geheel bekeken worden.

 

Voor de bejaardenwoningen Minderhout en Meersel – Dreef is het de bedoeling om te werken naar een zelfde vaste prijs als de bejaardenwoningen in Hoogstraten, dus niet meer op basis van het inkomen. Voor Hoogstraten is de huidige prijs 475,00 EUR (huurcomponent) plus 1,00 EUR per dag vaste kost (service kost).

Deze aanpassing is enkel geldig voor nieuwe huurders. Voor de huidige huurders blijft de huidige huurprijs gelden (jaarlijks wordt deze geïndexeerd).

De prijsaanpassing zal toegepast worden voor de nieuwe bewoners van de bejaardenwoning. Voor de huidige bewoners blijft hun huurprijs zoals in het verleden bepaald.

 

Het voorstel zal ter advies voorgelegd worden aan commissie Stede Akkers op 21 mei 2019.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact voor de bewoners van het WZC en dus ook voor de inkomsten van het WZC. Gezien de impact voor de inkomsten op de totaliteit eerder beperkt is, weerhouden we dit voorlopig niet voor een budgetwijziging.

 

Voor de bejaardenwoningen. Dit valt ook niet onder een actie van het meerjarenplan maar heeft wel financiële impact voor de nieuwe bewoners. Geen impact op de huidige bewoners.

Gezien de impact voor de inkomsten op de totaliteit eerder beperkt is, weerhouden we dit voorlopig niet voor een budgetwijziging.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs heeft problemen met het voorstel dat hier voorligt en wil graag het standpunt van de fractie Anders verduidelijken.

 

Vooraf wil raadslid Fons Jacobs aanhalen dat de fractie Anders in het verleden vaak heeft aangehaald dat heel wat woonvormen ( zoals de assistentiewoningen van de Wingerd) veel te duur waren, en enkel konden gehuurd worden door onze financieel sterke inwoners.  We werden hier steeds op aangekeken, maar nu lijkt het bestuur in te zien dat de huurprijs inderdaad veel te duur is, zeker in vergelijking met andere assistentiewoningen. Dat zal dan voortschrijdend inzicht zijn zeker.

De dagprijs van het woonzorgcentrum wordt geïndexeerd, wat de fractie Anders een verdedigbare beslissing vindt. De prijzen van de andere diensten binnen het woonzorg-aanbod worden niet geïndexeerd omdat de prijzen nu al te hoog zijn. Een eventuele aanpassing wordt uitgesteld tot het nieuw te bouwen Gastenhuys operationeel is, maar een termijn wordt hier echter niet op gezet.

Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af waarom men in deze geen prijsverlaging zou toepassen, gezien de kostprijs van bv de Wingerd onbetaalbaar hoog is en zeker niet marktconform is.  Dit zou pas een moedige beslissing zijn: de fouten uit het verleden structureel recht zetten!!

Ook voor de bejaardenwoningen in Minderhout en Meersel-Dreef gaat men op twee sporen werken: nieuwe huurders moeten een vaste maandhuur betalen met een vaste service-kost, maar bestaande huurders blijven een huur betalen op basis van hun inkomen. Dat is ook het typische aan sociale woning, weet raadslid Fons Jacobs: de huurders betalen een huur die gerelateerd is aan hun inkomen.  Door nu een vaste prijs te gaan vragen, worden opnieuw bewoners met een hoger inkomen bevoordeeld tegenover bewoners met een lager inkomen.  Het zijn deze laatsten die uiteindelijk het zwaarst financieel zullen aangesproken worden. Raadslid Fons Jacobs wil weten of dit een liberale gedachte is die nu in de praktijk wordt toegepast?

 

Daarnaast stelt de fractie Anders zich de vraag of er naar naar eigen goeddunken door het OCMW kan beslist worden om een indexatie in de huurcontracten niet toe te passen? En is er geen sprake van discriminatie als het OCMW ad hoc beslist om sommige woonvormen wel te indexeren en anderen niet? En is er tot slot geen discriminatie als voor dezelfde bejaardenwoningen twee verschillende tarieven toegepast worden, waarbij nieuwe huurders andere voorwaarden opgelegd krijgen als bestaande huurders?

 

Schepen Roger Van Aperen geeft inderdaad aan dat de inzichten over de prijzen van de serviceflats gewijzigd zijn. De prijzen in het toekomstige Gastenhuys zijn ongeveer gekend maar zullen pas definitief zijn als de bouwwerken klaar zijn. Dat heeft tot de vaststelling geleid dat de meer verouderde serviceflats in de Wingerd duurder zullen zijn dan de nieuwe in het Gastenhuys. Voor het woonzorgcentrum is onze prijs in vergelijking met de buurgemeenten aan de lage kant, daarom is er ook de keuze gemaakt om die prijs te indexeren. De andere prijzen blijven wat ze zijn om zo langzaam de rechttrekking te krijgen. De andere woningen die we hebben (in Minderhout en in Meerle), daar willen we eenzelfde filosofie en gelijkheid hanteren. Voor schepen Roger Van Aperen is het hanteren van eenzelfde prijs, met name 475 EUR, de juiste weg en niet het koppelen van de prijs aan het inkomen. Als blijkt dat er mensen zijn die deze prijzen niet kunnen betalen, dan kan er uiteraard een bijpassing vanuit de sociale dienst gevraagd worden.

 

Raadslid Fons Jacobs hanteert een andere filosofie, hij oordeelt dat de drempel naar de sociale dienst vaak nog erg groot is waardoor mensen zich niet durven inschrijven voor een serviceflat. Het is jammer dat mensen zich op die manier geremd voelen. Als OCMW mag er naar de centen gekeken worden, maar moet er toch vooral gekozen worden voor de meest zwakke in onze samenleving.

Raadslid Johan Vermeeren verduidelijkt dat binnen de sociale huisvesting de koppeling aan het inkomen heel duidelijk aanwezig is en mogen mensen ook geen tweede eigendom hebben. Hij doet een oproep om ook in de dorpskernen op zoek te gaan om via sociale huisvesting extra mogelijkheden te creëren voor de zwakkere bevolkingsgroepen.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de indexaanpassing voor woonzorgcentrum Stede Akkers goed en dit met ingang vanaf 01 juli 2019. Deze indexering wordt meegedeeld aan het Agentschap Zorg en Gezondheid via het e-loket. Alle betrokkenen worden minstens 1 maand op voorhand op de hoogte gebracht van deze indexering.

Artikel 2:

De raad beslist dat voor dagverzorgingscentrum Stede Akkers, assistentiewoningen De Wingerd en serviceflats De Linde in 2019 geen indexering wordt toegepast.

Artikel 3:

De raad beslist dat voor de bejaardenwoningen van Minderhout en Meersel-Dreef vanaf 2019 ook gewerkt wordt met een vaste huurprijs.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor "Lokaal dienstencentrum Meer: verbouwen en uitbreiden van voormalige parochiezaal".

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het voorwerp van de opdracht is de restauratie, herbestemming en uitbreiding van de feestzaal op de kloostersite van Meer. Deze wordt herbestemd tot een lokaal dienstencentrum. Deze opdracht omvat naast de bouwkundige ingrepen, ook het vernieuwen van de technische installaties, integratie van vast meubilair en binnenschilderwerken.

 

Het vast bureau besliste op 9 mei 2019 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

 

Er wordt voorgesteld om het volgende selectiecriterium op te nemen: de inschrijver voegt minstens drie referenties van gelijkaardige projecten (vergezeld van een attest van goede uitvoering), uitgevoerd tijdens de laatste vijf jaar, bij de offerte. Deze projecten zijn qua aard en omvang gelijkaardig aan de opdracht beschreven in onderhavig bestek.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Klooster Meer" van het eenjarig meerjarenplan 2019, met actienummer: 2/4/15/3, beleidsitem: "LDC Meer" met nummer 951-01 en algemeen rekeningnummer:

- 24500000 "Meubilair - bedrijfsmatige MVA".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 200.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 200.000,00 EUR.

Gezien de actuele raming is het voorstel om dit bij de eerstvolgende budgetwijziging aan te passen en te verminderen naar 23.750,00 + BTW = 28.737,50 EUR.

 

- 22910500 "Gebouwen - bedrijfsmatige MVA - buitengewoon onderhoud".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 970.144,68 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 970.144,68 EUR.

Gezien de actuele raming is het voorstel om dit bij de eerstvolgende budgetwijziging aan te passen en te vermeerderen naar (805.881,02 + 273.525,00) + BTW = 1.306.081,28 EUR.

 

- 27510000 "Kunstwerken".

Voorziene budget in het meerjarenplan; 13.276,00 EUR;

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 13.276,00 EUR;

Ondanks de actuele raming is het voorstel om dit budget voorlopig ongewijzigd te laten. Het is onduidelijk in hoeverre het kunstwerk al dan niet in het gebouw geïntegreerd zal worden.

De dienst zal dit opvolgen en later budget correct zetten.

 

- 15000200 "Investeringssubsidie Vlaamse overheid" : 247.062,09 EUR.

Gezien de actuele raming is het voorstel om dit bij de eerstvolgende budgetwijziging aan te passen en te verminderen naar 188.802,02 EUR.

 

- de VIPA-subsidies werden nog niet in het budget voorzien.

Gezien de actuele raming is het voorstel om dit bij de eerstvolgende budgetwijziging te voorzien ad 434.621,77 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 6 mei 2019 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt licht toe dat de fractie Anders steeds voorstander is geweest van de uitbouw van een LDC te Meer.  Het is dus tijd dat er nu concreet werk van gemaakt kan worden. Het is uiteraard moeilijk om dit dossier over het Lokaal dienstencentrum los te bekijken van het hele project “ Kloostersite”, dat, ere wie ere toekomt, opgestart is door een zevental Meerse vrijwilligers die erg bezorgd waren over de toekomst van deze site toen de school de verouderde lokalen verlaten had.

De doelstellingen van de vzw om op deze site ook de bibliotheek onder te brengen, en zelfs om hier kinderopvang te voorzien, werd toen door het toenmalige OCMW –bestuur weggewuifd, hoewel dit erg dicht zou aangesloten hebben bij het concept dienstencentrum zoals minister Van Deurzen dit in gedachten had.  Maar, zo weet raadslid Dimitri Van Pelt, volgens het bestuur had toen nog niemand gevraagd om ook de bib naar daar te verhuizen.  Alsof een bestuur maar moet reageren als er vraag naar is, volgens raadslid Dimitri Van Pelt had het bestuur toen beter durven vooruit kijken. Want kijk, nu moet de bibliotheek plots wel naar deze site.

Hoe dan ook, de fractie Anders meent dat de administratieve lijdensweg veel te lang is geweest en dat er zeker de eerste jaren van het project heel wat tijd verloren is omdat er geen duidelijke visie van het bestuur was over waar men met deze site naar toe wilde. Pas de laatste jaren, onder het voorzitterschap van Jos Matthé, is er positieve beweging gekomen in dit dossier. Samengevat zal het toekomstig LDC iets meer dan 1,3 miljoen EUR kosten, waarop ruim 623.000 EUR subsidies kunnen bekomen worden. Maar er komt niet alleen een lokaal dienstencentrum, er zal ook een hersteld bosfragment aanwezig zijn en een dorpsplein waar zoveel behoefte aan is. En daarvoor moet de stad amper honderdduizend euro voorzien, moet de VZW zelf het dorpsplein inrichten en moet ze hiervoor op zoek naar ruim 137.000 EUR. Raadslid Dimitri Van Pelt weet dat de vrijwilligers van de vzw met zijn allen persoonlijk borg hebben gestaan voor dit project. We mogen als stadsbestuur dus meer dan blij zijn dat een vzw van vrijwilligers dit hele project op stapel heeft gezet. Een heel mooi cadeau voor de stad dus waarvoor de nodige erkenning en dankbaarheid mag uitgesproken worden, althans toch zeker van de fractie Anders.

Uiteindelijk geeft het verloop van het project voor de fractie Anders weer dat hier vanaf het begin heel wat gemiste kansen zijn geweest, dat heel wat zaken afhankelijk werden gesteld van het al dan niet verkrijgen van subsidies, waardoor bepaalde zaken (zoals bv kinderopvang) niet mochten gerealiseerd worden.

Raadslid Dimitri Van Pelt maakt duidelijk dat de fractie Anders dit lastenboek mee goed zal keuren omdat er nu mogelijk wat meer vaart komt in de uiteindelijke realisatie.

 

 

Schepen Roger Van Aperen wil graag tussen komen omdat hij het belangrijk vindt dat de waarheid verteld wordt wanneer de historiek geschetst wordt in dit dossier. Zeker de kwestie van het kinderdagverblijf wil de schepen graag rechtzetten. Destijds werd de vraag gesteld aan het Spijker of zij een kinderdagverblijf in het klooster wilden uitbaten. Na onderzoek heeft het Spijker daarop geantwoord dat ze dit niet konden doen omdat ze daar niet de mankracht of de mogelijkheden voor hadden. De beslissing om geen kinderdagverblijf te integreren is dus zeker geen beslissing van het bestuur geweest.

 

Ook raadslid Tinne Rombouts voelt zich aangesproken, voor haar klopt het verhaal dat hier geschetst wordt ook helemaal niet. Ze wil graag starten met te zeggen dat het werk dat de mensen van vzw het Klooster verzetten echt bewonderenswaardig is. Het echte verhaal start met het feit dat het klooster lange tijd te kampen heeft gehad met leegstand, het was voor heel wat mensen duidelijk dat hier verandering in moest komen. De eigenaar van het pand wilde graag dat zijn waardevol goed een zinvolle bestemming kreeg maar de uitwerking daarvan ging zijn petje te boven. Het bestuur heeft toen uitdrukkelijk gekozen om dit op een participatieve manier aan te pakken en aan de bewoners te vragen hoe de invulling van het klooster het beste zou gebeuren. Participatie heeft tijd en ruimte nodig maar dat betekent niet dat het bestuur geen visie had. De stad was geen eigenaar van het pand maar heeft wel als moderator gefungeerd om een mooi verhaal te krijgen tussen vzw Klooster Meer en de bewoners van Meer. Dit is zeker geen evidente opdracht geweest voor de groep van vrijwilligers, raadslid Tinne Rombouts herhaalt dan ook het respect dat ze heeft voor dit engagement. Samen werd er een lange weg afgelegd met heel veel partners, maar steeds met de expliciete keuze om dit op een participatieve manier te doen. Er zijn ook engagementen genomen vanuit het OCMW in de vorige legislatuur om mee aan de kar te trekken, en ook garant te staan voor de uitrol van dit project zelfs als er geen subsidies zouden worden binnengehaald. Het vorige bestuur heeft op het einde van de vorige legislatuur er mee voor gezorgd dat de VIPA-subsidies werden binnengehaald.

 

Raadslid Fons Jacobs herinnert zich een tussenkomst in de gemeenteraad waarbij college Tinne Rombouts het antwoord gaf dat de stad geen betrokken partij is geweest.

Raadslid Tinne Rombouts herhaalt dat de stad geen eigenaar is en dus vanuit die optiek ook inderdaad geen betrokken partij. Ze meent dat de verwijtende woorden niet op hun plaats zijn. De stad Hoogstraten heeft wel degelijke een duidelijke brugfiguur geweest tussen de verschillende partijen en is steeds mee op zoek gegaan naar goede maatschappelijke oplossingen.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Lokaal dienstencentrum Meer: Verbouwen en uitbreiden van voormalige parochiezaal" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.

Artikel 3:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het benodigde budget voorzien kan worden bij de eerstvolgende budgetwijziging 2019.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuring van de selectieleidraad, het bestek en de procedure voor het afsluiten van verzekeringscontracten voor stad en OCMW Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Deze overheidsopdracht heeft als voorwerp het afsluiten van de verzekeringspolissen Personen, Materiële Schade, Aansprakelijkheid en Auto voor stad en OCMW Hoogstraten.

 

De opdracht wordt gesloten voor een periode van vier jaar.

 

De opdrachtdocumenten werden opgesteld door Aon Belgium bvba.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 38 § 1, 1°, c) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij mededingingsprocedure met onderhandeling.

 

Selectieleidraad

 

Er wordt voorgesteld om de volgende selectiecriteria op te nemen:

          Financiële en economische draagkracht

          De kandidaat dient zijn financiële en economische draagkracht aan te tonen door middel van bijvoeging van een verklaring betreffende de totale omzet en de omzet betreffende de diensten waarover de opdracht gaat, over de laatste drie boekjaren (2015-2016-2017). De kandidaat dient een minimale omzet voor de betreffende diensten aan te tonen van 2.500.000,00 EUR.

          De kandidaat moet een minimum rating hebben van goede kwaliteit met min A - of gelijkwaardig aangetoond door een passend attest.

 

          Technische bekwaamheid

          De kandidaat toont zijn technische bekwaamheid aan door middel van bijvoeging van:

          Een FSMA-attest: een erkenning om dergelijke verzekeringen aan te bieden, en dit volgens de wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen;

          een beschrijving van het team dat verantwoordelijk zal zijn voor deze opdracht, inclusief korte studie- en beroepskwalificatie met een minimum van 5 mensen;

          een lijst met minimaal 3 referenties van gelijkaardige diensten uitgevoerd tijdens de laatste 3 jaar.

 

Bestek

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen in vier percelen.

 

Er wordt voorgesteld om elk perceel te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          premie op een totaal van 60 punten;

          waarborgen en diensten op een totaal van 35 punten;

          premievoetgarantie op een totaal van 5 punten.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan de selectieleidraad, het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Vandaag zijn zowel bij de stad als het OCMW op diverse plaatsen de nodige budgetten voorzien. Zowel stad als OCMW dienen budget te voorzien voor het resultaat van deze opdracht, en dit voor de periode 2020 - 2023. We komen hier op terug bij de gunning.

 

De financieel directeur heeft op 3 mei 2019 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De selectieleidraad voor de opdracht "Afsluiten van verzekeringscontracten voor stad en OCMW Hoogstraten" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

Het bestek voor de opdracht "Afsluiten van verzekeringscontracten voor stad en OCMW Hoogstraten" wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij mededingingsprocedure met onderhandeling.

Artikel 4:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het benodigde budget voor de periode 2020 - 2023 voorzien kan worden.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.