Hoogstraten

Zitting van maandag 25 januari 2021

Om 22.13uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven

 

Door middel van loting wordt raadslid Herman Snoeys aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van  14 december 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 december 2020 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 december 2020 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Gert Van den Bogaert onthoudt zich omdat hij niet aanwezig was op de raad van december.

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt wil weten hoeveel mensen zich al hebben ingeschreven om voor hun kinderen een laptop via het OCMW te bekomen? En is er ondertussen duidelijkheid of deze laptops inderdaad onmiddellijk gebruiksklaar zijn voor de gebruikers (internetaansluiting,

mogelijkheid om alle software van de school te installeren, enz.)?

 

Schepen Faye Van Impe meldt dat zij hierover nog geen cijfers heeft doorgekregen, maar ze verwijst hiervoor ook naar collega schepen Piet van Bavel omdat het een dossier van de sociale dienst is.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 1 onthouding (Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 december 2020 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van de verkoopsvoorwaarden BIDDIT voor de woning gelegen in de Leemstraat 3, 2320 Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het vast bureau van 13 juni 2019 gaf reeds gunstig advies om de woning gelegen in de Leemstraat 3, 2320 Hoogstraten te verkopen. Deze woning staat al geruime tijd leeg en er zijn geen concrete plannen met dit pand. Het vast bureau wil verdere verwaarlozing van dit pand vermijden en opteert daarom voor een verkoop ervan.

 

Dit dossier werd op 23 september 2019 goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn. Dit dossier liep vertraging op door de drukte die de notarissen hadden eind 2019. Daarna zorgde de corona crisis voor vertraging omdat bezichtiging niet mogelijk was.

 

De notaris raadde aan om het pand te verkopen via Biddit.
Omwille van de foto's die moesten worden genomen was het nodig om een schoonmaakbeurt te organiseren wat ook weer de nodige tijd in beslag nam.

 

Het vast bureau van 7 januari 2020 nam kennis van de verkoopsvoorwaarden en legt deze ter goedkeuring voor aan de raad voor maatschappelijk welzijn zodat de openbare verkoop via het digitale kanaal 'Biddit' kan starten.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78  van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Voorstel om het ontwerp van verkoopsvoorwaarden (in bijlage) goed te keuren.

 

Voorstel dat de verkoop van de woning gelegen in de Leemstraat 3, 2320 minstens het bedrag van het schattingsverslag haalt en dat wordt verkocht tegen het hoogste bod.

 

Voorstel dat de akte wordt ondertekend door algemeen directeur, Joke Verschueren en voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, Jef Vissers.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen negatieve financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs maakt duidelijk dat de fractie Anders steeds tegen de verkoop van deze woning geweest is en dat ook nu nog steeds is. Een openbaar bestuur dat in deze tijd zijn onroerend goed te gelde maakt, terwijl er op de woningmarkt nog zoveel problemen zijn, is de kop in het zand steken en kiezen voor het snelle geldgewin. Raadslid Fons Jacobs maakt duidelijk dat de fractie Anders daar niet aan mee doet. Het OCMW heeft deze woning indertijd kunnen aankopen met LOI-gelden die door de overheid ter beschikking werden gesteld om de opvang van kandidaat politiek vluchtelingen te kunnen waarborgen. De woning werd hier ook enkele jaren voor gebruikt, maar gezien er minder en minder vluchtelingen moesten gehuisvest worden, kwam deze woning vrij. Onwetend wat men hiermee wou gaan doen (“besturen is namelijk vooruitzien, en dat bleek niet aanwezig te zijn”) liet men deze woning gewoon verkommeren en werd er geen moeite gedaan om enige onderhoudswerken te doen. Het gemeenteraadslid meent dat we eigenlijk geluk hebben dat het systeem van de leegstandslijsten en de verwaarloosde gebouwen niet vlot functioneert, anders hadden we er zelf op gestaan. Het is duidelijk dat er heel wat andere mogelijkheden zijn om deze woning te laten renderen zoals het hoort: aanwenden als noodopvang, ter beschikking stellen via het sociaal verhuurkantoor, verhuren aan een kansarm gezin om terug een nieuwe start te kunnen maken, of in uiterste nood extra bureauruimte voor de eigen diensten als ze te krap zouden zitten, …. Ook de verkoop via Biddit maakt het niet eenvoudig. Enerzijds zijn mogelijke kandidaten die digitaal niet sterk zijn alweer uitgesloten, anderzijds is de procedure zo moeilijk te volgen dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Het moet ook duidelijk zijn dat het OCMW hier enkele voorwaarden aan de koper moet opleggen, bvb dat de koper de woning zelf moet bewonen gedurende een aantal vooraf te bepalen jaren om te voorkomen dat deze woning als opbrengstwoning gaat gebruikt worden.

Samengevat stelt raadslid Fons Jacobs voor om deze woning niet te verkopen, en deze ter beschikking te stellen van sociaal zwakkeren die tijdelijk niet gehuisvest geraken of aan het sociaal verhuurkantoor aan te bieden.

 

Raadslid Jos Matthé maakt duidelijk dat dit huis niet zomaar is leeg blijven staan zonder dat er initiatieven zijn genomen. Er werd getracht om dit in erfpacht te geven aan een sociale bouwmaatschappij maar dat is uiteindelijk gesneuveld op de parkeerproblematiek. Het raadslid wil van de bevoegde schepen weten hoe het zit met het sociaal huurobjectief? Daarnaast weet hij dat de noodwoningen in de Van Aertselaerstraat gedateerd zijn en niet meer geschikt om mensen op te vangen. Hij meent dat er voldoende middelen zijn in het grondfonds om deze woning aan te passen en een sociale functie te geven. De fractie CD&V gaat niet akkoord om dit pand te verkopen.

 

 

Schepen Roger Van Aperen had, gezien de vorige tussenkomsten, inderdaad niet verwacht dat de beide partijen akkoord zouden gaan met deze verkoop. Het huis staat leeg sinds 2014. In de vorige legislatuur is er inderdaad hard gewerkt om dit ter beschikking te stellen aan een sociale huisvestingsmaatschappij, maar dat is omwille van de voorwaarden rond ruimtelijke planning niet gelukt. Omdat het zo lang leeg staat, kiest het bestuur er bewust voor om dit te verkopen. De schepen verduidelijkt dat er een informatievergadering zal georganiseerd worden voor alle kandidaat kopers, als blijkt dat een mogelijke koper niet vertrouwd is met de digitale werkwijze dan zal er hulp geboden worden. Schepen Roger Van Aperen verduidelijkt dat het besluit dat nu voorligt enkel handelt over de keuze om de verkoop op een digitale manier te doen, de discussie over de verkoop zelf werd eerder al gevoerd.

Raadslid Fons Jacobs wil heel concreet weten of er de laatste twee jaar een overleg is geweest met een sociaal verhuurkantoor. Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat dit niet het geval is.

 

Ook raadslid Jos Matthé meent dat er mogelijkheden zijn tot een sociale huurwoning. Bovendien weet hij dat er in de huidige parkeerverordening de mogelijkheid wordt geboden om van de parkeernorm af te wijken. Volgens hem moet dat voor sociale woningen toch mogelijk zijn.

 

De fracties CD&V en Anders gaan niet akkoord met deze verkoop.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de verkoopsvoorwaarden voor de verkoop van de woning, gelegen Leemstraat 3, 2320 Hoogstraten, goed.

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat de verkoop van in artikel 1 vermelde woning minstens het bedrag van het schattingsbedrag haalt en dat wordt verkocht tegen het hoogste bod.

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat verkoopakte van de in artikel 1 vermelde woning wordt ondertekend door algemeen directeur, Joke Verschueren en voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, Jef Vissers.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 januari 2021.

 

Goedkeuren van het aanwenden van middelen VIA4 Stad en OCMW Hoogstraten - 2019 door opbouw van extra kapitaal in de 2e pensioenpijler.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het stadsbestuur ontvangt van GSD-V VIA4 middelen voor bepaalde doelgroepen. GSD-V heeft ondertussen voor het OCMW als correctie ook VIA4 middelen toegekend aan het OCMW voor de doelgroep LOI.  

 

De voorbije 5 jaren (2013 tem 2018) werden de ontvangen middelen van VIA4 (reguliere en rest-middelen) telkens belegd in een aanvullend pensioenplan binnen OFP Provant en dit voor alle contractuele medewerkers van stad en OCMW. Dit principe werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 november 2014.

 

In 2019 worden volgende VIA bedragen aan het stadsbestuur toegekend:

-VIA 4 regulier                   16.371,92 EUR (STAD)

- VIA 4 regulier                   8.028,96 EUR (OCMW

-VIA 4 restmiddelen            8.839,97 EUR  (STAD)

Totaal                                           33.240,85 EUR

 

Het bedrag van 33.240,85 euro werd doorgegeven aan de actuaris van OFP Provant en zij berekenen het bedrag dat extra kan belegd worden als pensioenvoordeel voor alle contractuele personeelsleden.

 

Juridische grond

 

          Artikel 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

          Besluit gemeenteraad van 24 november 2014 voornamelijk artikel 1 en 2.

          Besluit gemeenteraad van 14 december 2015.

          Besluit gemeenteraad van 24 oktober 2016.

          Besluit gemeenteraad van 27 november 2017.

          Besluit gemeenteraad van 26 november 2018.

          Besluit gemeenteraad van 14 april 2020.

 

Argumentatie

 

De berekening van de actuaris van OFP PROVANT resulteert in een bedrag van 108,00 EUR per contractueel personeelslid voor 2019.

Ter informatie hieronder de berekende bedragen periode 2013 tem 2019.

 

 

Het pensioenreglement van OFP PROVANT moet elk jaar worden aangevuld met een tekst om het berekende bedrag op te nemen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De VIA4 middelen voor een bedrag van 33.240,85 EUR worden door GSD-V (BE16 0910 1963 7374) gestort op rekening van het stad en OCMW bestuur van Hoogstraten en worden geboekt onder grootboek 74500070 - Andere bijdragen uit ondernemingen en gezinnen.

 

Dit bedrag wordt integraal doorgestort naar het pensioenplan OFP provant VIA via volgende beweging

 

Bijkomende storting in het plan VIA 4

 

Stad:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:190-00

Grootboek: 62260000 - 2e pensioenpijler OFP Provant

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 134.000 EUR

Beschikbaar budget op vandaag: 16.420,05 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 13.850,79  EUR.

 

OCMW:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:190-00

Grootboek: 62260000 - 2e pensioenpijler OFP Provant

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 135.864,04 EUR

Reeds gebruikt budget 2020: 135.864,04 EUR

Beschikbaar budget 2020: 90.165,96 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 16.684,62  EUR.

 

Werkgeversbijdrage 8,86% op de storting in het pensioenplan VIA 4

 

Stad:

Actie:6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem:190-00

Grootboek: 62160100  - bijkomende RZS-bijdrage 2e pensioenpijler

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 22.000  EUR.

Beschikbaar budget 2020: 11.582,42 EUR

Budget nodig voor dit besluit : 1.227,18 EUR.

 

OCMW:

Actie:  6/15/59/1 - Doorlopend en recurrent beleid

Beleidsitem: 190-00

Grootboek: 62160100  - bijkomende RZS-bijdrage 2e pensioenpijler

Voorziene budget 2020 in het meerjarenplan: 20.000 EUR.

Beschikbaar budget 2020: 6.414.13 EUR

Budget nodig voor dit besluit : 1.478,26 EUR.

 

Al deze kosten samen (13.850,79 + 16.684,62 + 1.227,18 + 1478,26 ) is hetzelfde bedrag als de ontvangen VIA4 middelen, nl 33.240,85 EUR.

 

De financieel beheerder heeft op 23 december 2020 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De bijlage bij het pensioenreglement van OFP Provant met betrekking tot de VIA4-verhoging, goedgekeurd met het raadsbesluit van 24 november 2014 en aangevuld met de raadsbesluiten van 14 december 2015, 24 oktober 2016, 27 november 2017, 26 november 2018 en 14 april 2020, aan te vullen als volgt:

 

3. Pensioenvoordeel 2019

 

Bij leven op de Normale Pensioneringsdatum of de Uitgestelde Pensioneringsdatum heeft het personeelslid dat in dienst is per 31 december 2019 recht op volgende bijkomende Pensioenkapitaal:

 

PT_2019 x Vast Bedrag

 

Waarbij: PT_2019 = de gemiddelde loopbaancoëfficiënt vermenigvuldigd met het aantal maanden in dienst van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019 gedeeld door 12. De gemiddelde loopbaancoëfficiënt houdt rekening met de periode van deeltijdse tewerkstelling en van de in Bijlage 1 exhaustief vermelde schorsingsvormen.

Dit bijkomend Pensioenkapitaal wordt jaarlijks per 1 januari, en voor het eerste vanaf 1 januari 2021, met 2% verhoogd zolang het personeelslid in dienst is.

 

Het Vast Bedrag voor 2019 bedraagt 108 euro.

 

Artikel 2:

Dit besluit kenbaar te maken aan alle contractuele personeelsleden van het bestuur Hoogstraten en een afschrift te bezorgen aan OFP Provant.

 

Publicatiedatum: 02/03/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.