Hoogstraten

Zitting van maandag 25 mei 2020

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert

 

Door middel van loting wordt raadslid Jos Matthé aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 mei 2020.

 

Kennisgeving van het ontslag van schepen Jos Martens,  voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Verkiezing en eedaflegging van opvolger Piet Van Bavel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Met zijn schrijven/mail van 5 mei 2020 heeft schepen Jos Martens zijn ontslag ingediend als lid en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Aangezien Jos Martens als voorzitter van het bijzonder comité werd toegevoegd aan het schepencollege, houdt het ontslag als voorzitter van het bijzonder comité ook het ontslag

als schepen in.

Het ontslag is definitief van zodra de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de kennisgeving ontvangt. 

De ontslagnemende voorzitter is wel verplicht de continuïteit van het mandaat waar te nemen tot de opvolger geïnstalleerd is.

In principe moet dit ontslag niet formeel geakteerd worden op de raad voor maatschappelijk welzijn. Het lijkt echter opportuun dit mee de delen.

 

Er moet overgegaan worden tot de verkiezing van een nieuwe voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78, 90 en 106 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De verkiezing van een nieuwe voorzitter voor het bijzonder comité voor de sociale dienst gebeurt op basis van een akte van voordracht ondertekend door meer dan de helft van de raadsleden van de raad voor maatschappelijk welzijn.  Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht ook ondertekend zijn door een meerderheid van de raadsleden van de raad voor maatschappelijk welzijn die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat zijn verkozen.

 

Piet Van Bavel, wordt voorgedragen als opvolger van Jos Martens.

Aangezien hij nog geen lid is van het vast bureau, moet hij de voorgeschreven eed afleggen in handen van de voorzitter van de raad van maatschappelijk welzijn.

Na de eedaflegging wordt de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst van rechtswege toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Na de eedaflegging van Piet van Bavel als schepen, feliciteert voorzitter Jef Vissers hem met het schepenambt en wenst hem veel succes toe.

 

Jos Martens spreekt een dankwoord uit. Sinds 1 januari 1989 zetelde hij in de gemeenteraad, in die lange periode heeft hij steeds zijn best gedaan om het voor de inwoners van Hoogstraten zo aangenaam mogelijk te maken. Jos was 13,5 jaar schepen en in die rol heeft hij veel gepland en ook veel gerealiseerd. Hij wil graag iedereen die het mogelijk gemaakt heeft om dit alles te kunnen realiseren bedanken. Bedankt aan alle medewerkers van stad en OCMW, aan alle secretarissen, schepenen en burgemeesters waar hij mee samengewerkt heeft. Nu de leeftijd van 70 jaar in het verschiet komt, besliste Jos om een stapje terug te zetten. Hij stapt niet helemaal uit de politiek want hij blijft zetelen in de gemeenteraadslid. Hij wenst Piet veel succes in zijn functie van schepen.

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs wil vanuit de fractie Anders schepen Jos Martens bedanken dat hij jarenlang als schepen het openbaar domein mee vorm heeft gegeven. Zeker zijn stevige ervaring vanuit de bouwsector heeft hij in de rol van schepen van openbare werken kunnen gebruiken ten dienste van de gemeenschap en van Hoogstraten in het bijzonder. We moeten er ook niet flauw over doen om te stellen dat de toenemende mate van automatisering, digitalisering, wijzigende inzichten, … het hem ook zeker niet gemakkelijker hebben gemaakt. Voor de fractie Anders was het wel verrassend om te vernemen dat hij aan het begin van deze legislatuur ook de functie van voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst zou opnemen. Het was immers wat onduidelijk of hij hiervoor voldoende kennis en ervaring had. Voor de fractie Anders is dit echter wel een belangrijk beleidsdomein omdat hier toch het armoedebeleid vorm zou moeten gegeven worden. Raadslid Fons Jacobs heeft Jos ook leren kennen als een zeer aimabel man, die erg volks is en erg luisterbereid voor iedereen open stond. Toch een belangrijk kenmerk voor een plaatselijk politieker. Wij wensen hem dan ook nog een mooie tijd als collega-raadslid.

Waar mensen vertrekken, schuiven nieuwe mensen aan. In dit geval blijft de functie in Meerle, want Piet Van Bavel zal de taak van voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op zich gaan nemen. Ook hier zijn we in het ongewisse over de ervaring, de kennis en het engagement van Piet over deze functie. Wij mogen alleen hopen dat Piet heel erg snel leert en dat hij het bijzonder comité zeer ter harte zal nemen.

 

Gemeenteraadslid Tinne Rombouts spreekt vanuit de fractie CD&V ook een hartelijke dank uit  aan Jos Martens voor de vele jaren van actieve inzet. De taak van schepen of burgemeester in de eigen gemeente is één van de mooiste jobs waarvoor je je kan inzetten. Het is zeker geen ‘nine to five-job’, want je bent immers altijd aanspreekbaar. Raadslid Tinne Rombouts heeft ook verschillende jaren met Jos samengewerkt, waarin er mooie projecten op het vlak van openbare werken werden gerealiseerd. Ze is tevreden dat Jos nog actief blijft in de gemeenteraad zodat er ook daar nog gebruik kan gemaakt worden van zijn jarenlange ervaring en expertise. Aan Piet wil het raadslid van harte proficiat wensen, ze wenst hem veel succes met dit belangrijk mandaat en een uitdaging die op hem afkomt. De fractie CD&V staat altijd open om mee samen te bekijken hoe er kan samengewerkt worden. Daarbij vraagt gemeenteraadslid Tinne Rombouts zich wel af of naast de taak van voorzitterschap van het bijzonder comité ook de andere bevoegden van Jos door Piet worden overgenomen.

 

Gemeenteraadslid Gert Van den Bogaert bedankt op zijn beurt vanuit de fractie NV-A Jos voor zijn inzet de afgelopen jaren en hij is blij dat Jos zich nog blijft inzetten in de gemeenteraad. Aan Piet wenst hij veel succes.

 

Gemeenteraadslid Herman Snoeys is tevreden dat iemand die nieuw is in de politiek ook direct een schepenambt kan bekleden, hij wenst Piet veel enthousiasme en inzet toe maar hij vermoedt dat dat allicht geen probleem zal zijn. Het raadslid wil ook graag Jos bedanken, waarschijnlijk zal Jos bij zijn eerste stappen in de gemeentepolitiek niet gedacht hebben dat hij het zo lang zou volhouden. Tijdens zijn 13 jaar als schepen van openbare werken heeft Jos veel nieuwe uitdagingen aangegaan inzake veilige fietspaden, restauratiedossiers, onderhoudsvriendelijk groen, … Uit naam van de fractie Hoogstraten Leeft spreekt raadslid Herman Snoeys heel veel waardering uit voor zijn inzet en realisaties. Het raadslid kan Jos kenmerken als iemand met een zorgzame aanpak, iemand die zijn dossiers kent en concrete oplossingen aanreikte aan de diensten. Respect hebben voor elkaar en samen een team vormen zijn voor hem altijd belangrijk geweest. Heel veel dank voor de jarenlange inzet. Een stapje opzij betekent meer tijd voor je vrouw, je gezin, naar sport kijken en een terrasje doen. Raadslid Herman Snoeys hoopt dat het nu wat rustiger wordt voor Jos en dat hij in goede gezondheid kan genieten.

 

Burgemeester Marc Van Aperen sluit af met op zijn beurt Jos te bedanken voor zijn tomeloze inzet als trouwe schepen, altijd dicht bij de mensen. Hij wenst Jos toe om vanaf nu te genieten van zijn vrouw en kinderen en vindt het fijn dat hij nog actief blijft in de gemeenteraad.

 

Kersverse schepen Piet Van Bavel bedankt de fracties voor de felicitaties. Hij wil graag ook nog even aandacht vragen voor de aanpak van Jos, die werd volgens hem getypeerd door het motto ‘geen woorden maar daden’ en dat wil de schepen graag zelf ook zo verder zetten. Hij is zich heel bewust van de omvang van de taak waar hij voor staat, maar hij is erg enthousiast om er in te vliegen. Zijn opleiding als opvoeder en gezinswetenschapper beschouwt hij als een hulpmiddel om de rol van voorzitter in het bijzonder comité op een goede manier waar te maken. Hij is trots om schepen te worden van een mooie stad als Hoogstraten.

 

In antwoord op de vraag van raadslid Tinne Rombouts maakt voorzitter Jef Vissers  duidelijk dat schepen Piet Van Bavel de rol van voorzitter van het bijzonder comité zal opnemen en tegelijk ook dezelfde bevoegdheden overneemt van Jos Martens.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het ontslag van Jos Martens als lid en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en dus ook als schepen, zoals meegedeeld met zijn schrijven/mail van 5 mei 2020.

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Artikel 3:

De voorgedragen kandidaat-voorzitter, de heer Piet Van Bavel, wordt verkozen verklaard als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Artikel 4:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van de eedaflegging van de heer Piet Van Bavel in handen van de heer Jef Vissers, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Na deze eedaflegging wordt de voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst van rechtswege toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau.

 

Publicatiedatum: 03/07/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 mei 2020.

 

Goedkeuren van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2020 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2020 dient goedgekeurd te worden.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2020 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 03/07/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 mei 2020.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de raamovereenkomst voor de energiescan, energiemonitoring en het onderhoud van HVAC-installaties.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het huidige onderhoudscontract HVAC (verwarming, ventilatie en koeling) loopt ten einde. Dit dient vernieuwd te worden om in het benodigde wettelijk onderhoud te kunnen blijven voorzien.

 

In het nieuwe bestek is er gekozen om ook het onderhoud van de luchtgroepen mee op te nemen. Verder is er een uitbreiding met energiemonitoring. Verschillende van onze installaties zijn voorzien van een nieuwe sturing die vanop afstand uit te lezen is. Wanneer we deze installaties uitbreiden met enkele extra metingen kunnen bijvoorbeeld de stooklijnen beter opgevolgd worden. Door de opvolging van de sturing mee op te nemen in dit onderhoudscontract willen we tot tien procent energie besparen.

 

Tot slot is er voor de schoolgebouwen een energiescan voorzien. Eandis heeft in het verleden voor enkele gebouwen een audit gedaan. Ondertussen zijn er al wat aanpassingen gebeurd aan deze gebouwen en willen we die scans actualiseren. Hiermee bekomen we een objectief advies om een gedeelte van ons patrimonium energie-efficiënter te maken.

 

Het vast bureau besliste op 7 mei 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 mei 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          prijs op een totaal van 60 punten;

          plan van aanpak en kwaliteit op een totaal van 40 punten.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor deze opdracht is budget nodig voor de periode 2020-2024. Het budget staat verspreid en valt onder

          actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 21.600,00 EUR.

 

          actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 66.000,00 EUR.

 

          actie "Samenwerking veiligheid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 5/3/1/1, beleidsitem: "Brandweer" met nummer 410-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 10.000,00 EUR.

 

          actie "We ontwikkelen en faciliteren een verbindend kunstenbeleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/3/1, beleidsitem: "Musea" met nummer 700-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 9.450,00 EUR.

 

          actie "De bibliotheek zet in op ontmoeting en participatie" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/3/3, beleidsitem: "Openbare bibliotheken" met nummer 703-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 6.120,00 EUR.

 

          actie "We ontwikkelen het recreatiedomein De Mosten verder tot een geschikte, kwaliteitsvolle openlucht vrijetijdsinfrastructuur in samenwerking met externe partners" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/2, beleidsitem: "Openluchtrecreatie" met nummer 711-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 7.000,00 EUR.

 

          actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: "Basisscholen algemeen" met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 35.820,00 EUR.

 

          actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: "Deeltijds kunstonderwijs" met nummer 820-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 35.820,00 EUR.

 

          actie "We voorzien voldoende en kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/3/1/1, beleidsitem: "Kindopvang" met nummer 945-00 en algemeen rekeningnummer: 61030030 "Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling van gebouwen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2020: 1.440,00 EUR.

 

Deze budgetten zijn voorzien in 2020 en de daaropvolgende jaren.

 

Het geraamde bedrag voor de volledige looptijd van vier jaar bedraagt 186.669,12 EUR. Er is dus voldoende budget voorzien.

 

De financieel directeur heeft op 30 april 2020 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Raamovereenkomst voor de energiescan, energiemonitoring en het onderhoud van HVAC-installaties" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 03/07/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 mei 2020.

 

Goedkeuren beleidsevaluatie 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          Beleids- en beheerscyclus en in dat kader opgemaakt eenjarig meerjarenplan 2019 van stad en OCMW Hoogstraten, zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad op 17 december 2018.

          Jaarrekening m.b.t. het financiële boekjaar 2019 dient vastgesteld te worden door de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad.

          Conform artikel 261 van het decreet over het lokaal bestuur van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bestaat de jaarrekening uit de beleidsevaluatie, de doelstellingenrekening, de kredietrealisatie, de staat van het financieel evenwicht, de staat van de opbrengsten en kosten, de balans en een toelichting.

 

Nu aan de orde: definitieve beleidsevaluatie 2019.

 

Juridische grond

 

          De Vlaamse Regering keurde op 30 maart 2018 het besluit over de beleids- en beheerscyclus definitief goed. Dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en vertaalt een aantal verbetervoorstellen uit de evaluatie van BBC.

 

          Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus met de bijbehorende bijlagen met de schema's en de rekeningstelsels geeft op zijn beurt uitvoering aan het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Schepen Roger Van Aperen leidt kort dit agendapunt in. De beleidsevaluatie is een nieuw gegeven in de goedkeuring van de jaarrekening. Per prioritaire doelstelling wordt er in dit document weergegeven wat de operationele en financiële realisatie is van het eenjarig meerjarenplan in 2019. Het is de bedoeling om dit document nog verder te optimaliseren en gemakkelijker leesbaarder te maken. Voor dit rapport wordt gebruik gemaakt van een nieuw softwarepakket, genaamd Pepperflow. Daarin wordt met drie parameters gewerkt, met name tijd, geld en kwaliteit. Deze krijgen een soort van score met gebruik van drie kleurtjes: groen (alles verloopt goed), oranje (er is bijsturing nodig) en rood (er is een probleem). Zoals de financieel directeur op de commissie financiën heeft aangegeven kunnen er nog bijkomende technische vragen gesteld worden, liefst schriftelijk.

 

Gemeenteraadslid Maarten Leemans wil vanuit de fractie Anders even benadrukken dat, ondanks de wensen van het bestuur om alle vragen die de raadsleden zouden hebben, vooraf te formuleren, het voor gewone raadsleden onmogelijk is binnen een bestek van 10 dagen ruim 693 bladzijden aan evaluaties, schema’s, doelstellingen, ...te lezen, te kaderen, te begrijpen, …  Het is ook onmogelijk gebleken om tijdens de digitale commissie financiën een overzicht van dit alles te geven zodat men dit op een heldere manier in zijn totaliteit kon doorgronden. Dit betekent zeker niet dat de inspanningen van de financieel directeur en de financiële dienst hierin niet erkend en gerespecteerd worden. Mogelijk zullen er dus hier vragen naar boven komen die op de commissie nog niet gesteld konden worden.

 

Voor wat betreft de beleidsevaluatie heeft raadslid Maarten Leemans volgende vragen:

Blz. 4: werd er reeds beslist dat de sociale dienst naar het Gastenhuys zou gaan?

Blz. 5: werken in de oude raadzaal: stand van zaken?

Blz. 8: “ontwikkeling kwaliteitsvolle woonwijken”

Raadslid Maarten Leemans leest dat sommige ontwikkelaars niet willen wachten op de visienota over twee belangrijke ontwikkelingsgebieden, nl. omgeving Molenstraat/Minderhoutseweg en omgeving St. Katarinakerk. Het raadslid gaat er van uit dat de stad vanaf nu en per direct niet meer met deze ontwikkelaars zal willen samenwerken.

Blz. 12: de vrachtwagenluwe zone: camera’s worden niet gebruikt, manuele controle door politie: stand van zaken?

Blz. 12: stand van zaken mobiliteitsplan Vectris.

Blz. 12: doortocht Vrijheid en park Gravin Elisabeth: stand van zaken?

 

Daarnaast blijken uit deze beleidsevaluatie ook verschillende werken niet uitgevoerd, met name:

- Ombouw eerste verdieping stadhuis tot kantoorruimte voor afdeling ruimte

- Project onthaalpoort Wortel kolonie wordt ingetrokken omdat men geen eigendommen kon terugkopen

- Sanitaire blok kapel van Minderhout

- Sanitair blok de Mosten

- Stadsdepot De Kluis

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs heeft een aantal vragen met betrekking tot de doelstellingenrealisatienota:

- Blz.  6/7: hoe wordt de beleidsdoelstelling: burgers actief betrekken in de praktijk uitgevoerd?  Zijn alle dorpsraden nog actief? Worden gemeenteraadsleden betrokken bij de beleidsvoorbereiding? Je mag daar geld voor voorzien, maar als de wil van het bestuur niet aanwezig is om te laten participeren en meedenken, dan is dit een doekje voor het bloeden;

- Blz. 7/8: hoe wordt de beleidsdoelstelling “duurzaamheid en gezonde financiën“ vorm gegeven? We noteren de éne budgetverhoging na de andere, we verwachten bijkomende leningen, en de kans op bijkomende belastingen wordt met de dag groter? 

- Blz. 11/12: geef eens wat recente voorbeelden inzake kwalitatieve gebiedsontwikkeling waarbij leefbaarheid en woonkwaliteit centraal staan? 

- Blz. 13: hoever staat het met de visieontwikkeling ruimtelijke ordening en met de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan in functie van de woningprogrammatie?  Welke programmatie heeft het bestuur nu nog voor ogen voor Hoogstraten inzake woningbouw en hoe wenst ze dat te bekomen?  We lezen bv op blz. 15 dat er voor de ontwikkeling van kwaliteitsvolle wijken geen financiële gegevens voorhanden zijn.

- Blz. 16: stand van zaken parking Kapel van den Akker?

- Blz. 20 versterken van lokale economie: hoe gaat dat worden vorm gegeven? Zal de burgemeester dit voor zijn rekening nemen?

- Blz. 23: verbeteren van waterkwaliteit: we weten met zijn allen dat niet alleen de kwaliteit van het oppervlaktewater dramatisch blijft, maar ook dat de kwantiteit van het grondwater schrikbarend daalt.  Nochtans blijft het college aan de lopende band vergunningen afleveren voor het oppompen van grondwater, enkel beperkt in de tijd (10 jaar).  Wij moeten er ons van bewust zijn dat het waterprobleem één van de zwaarste en moeilijkste problemen zal zijn van de komende decennia.  Het bestuur moet hierin zeer ernstige en drastische beslissingen durven te nemen om onze komende generatie niet te belasten met ernstige watertekorten.

- Blz. 28: doelstelling aanplanting bomen, hagen en onderbeplanting: zie het bijkomende agendapunt op deze gemeenteraad.

- Blz. 34: sensibiliseren inzake STOP- principe: zie het bijkomende agendapunt op deze gemeenteraad.

- Blz. 40: integraal veiligheidsbeleid uitbouwen door sterke samenwerking tussen veiligheidsdiensten: we moeten wel in de krant lezen dat dit bestuur gekozen heeft om brandweer en politie niet meer samen te gaan huisvesten.  Wie heeft dit beslist? Hoe kadert dit in dit actieplan dat naar voor werd geschoven bij de meerjarenplanning?

- Blz. 49: wat deze coronacrisis ons zeker wel geleerd heeft, is dat er nog vaak heel schrijnende kinderarmoede is, en dat die nu een beetje boven water is gekomen. Mogen we de vraag stellen of Hoogstraten uiteindelijk voldoende heeft gedaan om hieraan tegemoet te komen?  De fractie Anders heeft vaak gevraagd om het leefloon te verhogen, bijkomende steun toe te kennen, …maar dat werd steeds als iets niets versterkend beschouwd.  We zien nu dat zonder een gezonde financiële basis er op alle andere maatschappelijke vlakken achteruit gegaan wordt.  Wij menen dat hier ernstig door het stadsbestuur moet op ingegaan worden.

- Blz. 72/73: aangaande de Mosten: wat zijn de plannen in verband met de openingsmogelijkheden van de Mosten in juni, en in de grote vakantie?

 

Het schepencollege geeft antwoord op de gestelde vragen.

 

Schepen Roger Van Aperen antwoordt dat naar alle waarschijnlijkheid inderdaad de sociale dienst zal verhuizen naar ’t Gastenhuys. Oorspronkelijk had de zorgwinkel toegezegd voor een invulling van de ruimte op het gelijkvloers, maar die heeft nu afgehaakt. De vrijgekomen ruimte zal dus moeten worden ingevuld, de sociale dienst is vragende partij om mee te verhuizen waardoor hier naar alle waarschijnlijkheid op zal worden ingegaan. De werken aan de oude raadzaal zijn gestart weet schepen Roger van Aperen. Wat de invulling van de eerste verdieping van het stadhuis betreft, zijn plannen gemaakt maar die zijn vrij duur uitgevallen. De visie moet dus herbekeken worden. Het stadsdepot is voorlopig even ‘on hold’ gezet. Mogelijk zal de brandweerkazerne op termijn geherlocaliseerd worden, waardoor de huidig kazerne in gebruik kan genomen worden als depot. Dit sluit immers onmiddellijk aan bij het werkhuis. Maar in afwachting daarvan wordt er nog steeds een stuk grond op De Kluis vrijgehouden voor Hoogstraten. We wachten nog wat af tot de verschillende puzzelstukjes op hun plaats vallen. Schepen Roger Van Aperen herhaalt dat er van in het begin gezegd is dat er gedurende 6 jaar zou gewerkt worden aan dezelfde belastingsvoet, er is geen enkele indicatie dat dit zou veranderen.

 

Schepen Michel Jansen weet dat de studie van Stramien over de twee belangrijke ontwikkelingsgebieden op 2 juni aan het schepencollege zal gepresenteerd worden. Sommige ontwikkelaars hebben inderdaad niet het geduld om daarop te wachten, voor de ontwikkeling in de Molenstraat wordt er wel gewacht maar aan de zone rond de kerk is men niet geneigd om te wachten. Hier wordt echter de nodige omzichtigheid aan de dag gelegd. De controle van het gebruik van de vrachtwagenluwe zone is naar de achtergrond geschoven omdat er nu voor de politie andere prioriteiten zijn. De studie rond de Gravin Elisabethlaan en het beleidsplan ruimte is ver gevorderd, maar dit is een project van lange adem. De sanitaire blok aan de kapel OLV van den Akker wordt niet geplaatst maar de parking wordt wel aangepakt en dat zal op korte termijn worden uitgevoerd. Over de kwestie van de waterkwaliteit  en – kwantiteit is er een intergemeentelijke werkgroep opgericht  om te bekijken hoe er samen aan sensibilisering kan worden gedaan. De overlegdata zijn echter doorgeschoven omwille van de coronacrisis. Er worden momenteel vergunningen verleend voor het oppompen van water voor een periode van maximum 10 jaar. Maar dit kan niet helemaal stopgezet worden, er is immers water nodig om de teelten te beregenen en om dieren water te geven.

 

Schepen Arnold Wittenberg vult nog aan dat het project van de onthaalpoort aan Wortel Kolonie niet doorgaat omdat we de grond niet hebben kunnen verwerven. Het sanitair gebouw aan De Mosten wordt momenteel niet uitgevoerd, de kostprijs was immers buitensporig hoog vooral omdat de kosten voor de aanleg van de riolering erg groot waren. Er wordt wel gezocht naar een andere oplossing, mogelijk via verplaatsbare constructies. De schepen vult aan dat kampgroepen die gebruik maken van het kampeerterrein nu zelf moeten zorgen voor een sanitaire unit, soms kunnen ze gebruik maken van het sanitair op het terrein mits goede afspraken. Hoe het er deze zomer in De Mosten aan toe zal gaan is voorlopig koffiedik kijken, er zijn scenario’s uitgewerkt maar het is wachten op richtlijnen van hogerhand vooraleer deze ook in de praktijk kunnen worden omgezet.

 

Burgemeester Marc Van Aperen herinnert dat er vorig jaar een participatietraject met burgers is gelopen, zo werden er twee inspiratie-avonden georganiseerd over mobiliteit en participatie. Dit jaar zal er zeker nog eentje volgen over het thema klimaat. In het kader van het plan rond Hoogstraten Herstart wordt er ook participatie ingebouwd. Wat betreft de communicatie over de keuze om politie en brandweer niet in één gebouw onder te brengen, legt de burgemeester uit dat hierover niet pro-actief naar de pers werd gecommuniceerd maar dat er een vraag is gekomen van een journalist waar de burgemeester op geantwoord heeft. De burgemeester vraagt zich af wat raadslid Fons Jacobs bedoelt met de opmerking of de burgemeester de versterking van de lokale economie op zich gaat nemen.

Raadslid Fons Jacobs verklaart dat hij er zich aan gestoord heeft dat de burgemeester persoonlijk reclame maakt voor het maken van een kostuum en hemd in één specifieke kledingszaak.

De burgemeester legt uit dat hij dit op vraag gedaan heeft, vooral om Hoogstraten op de kaart te zetten niet om reclame te maken voor één specifieke winkel. Hij ziet hier geen probleem in.

 

Schepen Faye Van Impe weet dat er tijdens de bevoegde commissie al een aantal keer een toelichting werd gegeven over wat de stad doet inzake kinderarmoede. De schepen haalt een aantal voorbeelden aan: via brede gezinsondersteuning wordt er maatwerk gedaan om kinderarmoede aan te pakken, er loopt een samenwerking met ’t Verzetje, het Huis van het Kind en de vzw Feestvarken. Er wordt een speelbabbel georganiseerd om ouders met elkaar in contact te laten komen. Er wordt extra ingezet op overleg met de scholen waarbij er bekeken wordt hoe de onderwijscheque kan worden uitgerold. In een samenwerking met Arktos wordt er ook ingezet op tieners. Via een verrijdbare Fabrik Sympathik wordt er afgestapt in de buurten om zo de vragen rechtstreeks en van nabij te kunnen oppikken. Zo wordt er dus op meerdere sporen gewerkt.

 

Raadslid Fons Jacobs gaat ermee akkoord dat er heel wat zaken gebeuren vanuit de stad, maar door deze crisis komen ook de duidelijke financiële problemen naar voor. Hij roept op om ook daar iets mee te doen, bijvoorbeeld via de leeflonen of andere vormen van steun. Kan er niet extra onderzocht worden of de vragen die in dit kader gesteld worden ook gerechtvaardigd zijn?

 

Schepen Jos Martens stelt vanuit het bijzonder comité vast dat er iets meer aanvragen zijn naar geldelijke steun maar dat het zeker geen grote stijging is. Op vraag van raadslid Fons Jacobs zal de schepen de exacte cijfers opvragen en ze nabezorgen.

(noot van de administratie: de aantallen dossiers die in 2020 door de sociale dienst werden behandeld, zijn als bijlage bijgevoegd aan dit  agendapunt)

 

 

Ook de fractie CD&V heeft een aantal vragen, waarvan sommige mogelijk een herhaling zullen zijn van die van de fractie Anders. Raadslid Marc Haseldonckx merkt op dat heel wat acties oranje en rood zijn gekleurd. De optimalisatie van het administratief centrum werd niet uitgevoerd, het raadslid weet dat de kostprijs het struikelblok was in 2019, mogelijk kan er dus in 2020 wel een oplossing gevonden worden. Er is geen realisatie geweest van de onthaalpoort in Wortel Kolonie omdat er geen grond kon verworven worden. Over welke gronden gaat dit dan, vraagt hij zich af. Voor de aanleg van de parking aan de kapel OLV van den Akker is er blijkbaar ondertussen een ontwerp klaar. Voor de stadsdepot aan De Kluis vraagt raadslid Marc Haseldonckx zich af of er dan geen behoefte meer is aan ruimte voor onze technische dienst. Hoe ver is men gevorderd met het RUP van de transportzone in Meer? Inzake de controle van de vrachtwagenluwe zone was raadslid Marc Haseldonckx in de veronderstelling dat hier een evaluatie van zou gebeuren op het einde van het jaar. Het lijkt hem belangrijk om te weten wat de adviesroute die werd opgesteld heeft opgeleverd. Er zijn 6 telapparaten aanwezig in de stad waar metingen mee kunnen gebeuren. Die kunnen dan naast de resultaten van de nulmeting gezet worden. Zo weet men wat het effect is van de borden en de manuele controles. Aan het dossier van het fietspad van de Gelmelstraat wordt al meer dan 10 jaar gewerkt, weet raadslid Marc Haseldonckx. Dit wordt nu blijkbaar stopgezet en er moet opnieuw opgestart worden van nul. Wat is de stand van zaken van het mobiliteitsplan, wordt dit besproken met de mobiliteitsraad en de gemeenteraadsleden.

 

Raadslid Ward Baets vult aan met twee vragen over woonkernontwikkeling:

- Wat is het verschil tussen de actie over visieontwikkeling ruimtelijke beleid en het beleidsplan ruimte? Daarnaast wil het raadslid ook weten waar ergens de studie omtrent land- en tuinbouw vervat zit in een actie?

- Op pagina 8 wordt er verwezen naar de ontwikkeling van kwaliteitsvol wonen – over welk gebied gaat het als er verwezen wordt naar de zone van de Molenstraat?

 

Schepen Roger Van Aperen legt uit dat er inderdaad verschillende kleurtjes zijn in dit rapport, door voortschrijdend inzicht worden zaken bijgestuurd en dat levert dus soms oranje kleurtjes op. Bijvoorbeeld over het dossier van de stadsdepot is duidelijk dat IOK voor Hoogstraten een stuk grond reserveert op De Kluis. Als echter blijkt dat door het dossier van de brandweerkazerne er ruimte vrij komt op de plaats van de huidige kazerne dan heeft het niet veel zin om een bijkomende ruimte verder weg te creëren. Ook al kleurt deze actie dan rood, dat betekent nog niet dat het helemaal misgelopen is. Vooral de bijhorende verklaring erbij is belangrijk. In het dossier van Wortel Kolonie gaat het over het stuk van de noordvleugel. Er liggen plannen op tafel voor mogelijke verdere ontwikkelingen, maar hierover is er nog geen akkoord.

 

Schepen Michel Jansen bevestigt dat er in het dossier van het RUP Transportzone Meer heel wat problemen zijn, ook voor wat betreft de aanleg van de ovonde. Er wordt samen gekeken, ook met een aantal tankstations, om tot een oplossing te komen. Momenteel staat de manuele controle van vrachtwagens in de vrachtwagenluwe zone op een laag pitje omdat de politie nu andere prioriteiten heeft. Maar de schepen bevestigt dat er een evaluatie zal komen. Het totaalplaatje van de studie van Vectris komt er op korte termijn aan, die zal vooraf ook aan de mobiliteitsraad worden voorgelegd.  Dat geldt trouwens voor alle grotere dossiers, die wil de schepen immers steeds via de mobiliteitsraad laten passeren. Schepen Michel Jansen herhaalt dat er verschillende studies gecombineerd worden en dat er daarbij ook rekening wordt houden met de verschillende externe partners. De visie-ontwikkeling van kwaliteitsvol wonen wordt geïntegreerd in het beleidsplan ruimte. De site van de  Molenstraat gaat over het gebied op de hoek van de Molenstraat en Van Aertselaerstraat en aan de overkant in de Minderhoutsestraat.

 

Schepen Katrien Brosens vult aan dat het ruimtelijke aspect van land- en tuinbouw mee wordt opgenomen in het beleidsplan ruimte. De studie over emissie gaat niet alleen over land- en tuinbouw maar geldt voor alle actoren en brengt in beeld wat de situatie in Hoogstraten is rond stikstof en andere vormen van uitstoot. Daarbij willen we in kaart brengen wat de draagkracht van Hoogstraten is.

Voor schepen Michel Jansen is het duidelijk, hij stelt vast dat Hoogstraten in heel wat studies en kaarten rood kleurt. Dat is ook de reden waarom er een aparte studie over werd opgezet om dit goed in kaart te brengen. Dit is echter niet mee opgenomen als prioritaire doelstelling.

 

Burgemeester Marc Van Aperen kan geen antwoord geven op de vraag waar er mogelijk gronden gaan aangekocht worden voor de brandweerkazerne. Dat zou geen goed idee zijn om dat in een openbare gemeenteraad mee te delen.

Raadslid Marc Haseldonckx geeft aan dat dat ook niet zijn vraag was, hij stelt vast dat er nergens uit de voorgelegde documenten blijkt dat de stad met dit dossier bezig is.

 

 

Raadslid Ans Lochten heeft een vraag over de nieuwe speeltoestellen op De Mosten. Waren de oude toestellen versleten of moesten ze vervangen worden? Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van een waterspeelplaats, gaan deze twee worden samengevoegd en wanneer gaan kinderen hiervan gebruik kunnen maken?

Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat het groot speeltoestel is afgekeurd want het was helemaal rot. Ondertussen staat er een nieuw, dit moet enkel nog gekeurd worden. De waterspeelplaats zal geplaatst worden kort bij de horeca om zo een grotere beleving te krijgen. Hier wordt gemikt op ingebruikname in de zomer van volgend jaar.

 

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de beleidsevaluatie 2019 goed.

 

Publicatiedatum: 03/07/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 mei 2020.

 

Goedkeuren jaarrekening 2019 stad en OCMW Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De geconsolideerde jaarrekening 2019 van de stad en het OCMW Hoogstraten (met volgnummer budgettaire boekhouding 87838 en volgnummer algemene boekhouding 27348) is beschikbaar.

 

Juridische grond

 

          De Vlaamse Regering keurde op 30 maart 2018 het besluit over de beleids- en beheerscyclus definitief goed. Dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus met de bijbehorende bijlagen met de schema's en de rekeningstelsels geeft op zijn beurt uitvoering aan het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018.

 

 

De raad voor maatschappelijk wordt gevraagd de jaarrekening 2019 goed te keuren.

 

De jaarrekening 2019 van stad en OCMW Hoogstraten werd besproken in de commissie van financiën op 20 mei 2020 en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad van 25 mei 2020.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Schepen Roger Van Aperen geeft een korte toelichting om dit agendapunt over de jaarrekening 2019 in te leiden.

 

Raadslid Marc Haseldonckx wil graag een aantal vaststellingen uit deze jaarrekening delen met de gemeenteraad. Zo stelt het raadslid vast dat de geplande investeringen binnen de prioritaire doelstellingen maar voor een beperkt deel werden uitgevoerd. Concreet werd er voor ‘kwalitatieve gebiedsontwikkeling’ maar 15% gerealiseerd, voor ‘cultuur en museum’ is er een realisatie van 21%, voor ‘veiligheid gaat het over een realisatie van 44%. Voor de niet prioritaire doelstellingen was er 10 miljoen aan investeringen gepland maar werden er maar 4 miljoen gerealiseerd.  Voor het totaalplaatje betekent dit dat er in 2019 een bedrag van 8,5 miljoen EUR aan investeringen werden gerealiseerd van de 29,3 miljoen EUR die voorzien was, ofwel een realisatiegraad van 29%. Extra aandacht wil het raadslid vestigen op de stijgende personeelsuitgaven: in 2018 ging het over een geconsolideerd bedrag van 20,9 miljoen EUR, in 2019 bedroeg dit 22,3 miljoen EUR (ofwel een stijging van 6,4 %), in 2020 wordt de personeelskost in het meerjarenplan geraamd op een bedrag van 24,9 miljoen EUR (een stijging van 19% ten opzichte van 2018) om aan het einde van dit meerjarenplan te eindigen bij een kostprijs van 27,8 miljoen EUR (wat een totale stijging betekent van 33% ten aanzien van 2018). De personeelskost is een recurrente kost, die dus jaarlijks terugkeert en voortdurend stijgt. Voor raadslid Marc Haseldonckx is dit een duidelijk aandachtspunt. De schepen van financiën heeft eerder al aangegeven dat hij van heel nabij de personeelskost zou opvolgen, maar daar merkt het raadslid met dergelijke cijfers weinig van. 

 

Raadslid Hilde Vermeiren heeft een tegenstelling opgemerkt tussen de cijfers op pagina 6 en 13. Ze vraagt zich af of op pagina 6 niet de uitgaven en de ontvangsten werden omgewisseld. Schepen Roger Van Aperen bevestigt na controle van de twee documenten dat raadslid Hilde Vermeiren gelijk heeft. Op pagina 13 staan de cijfers correct. Dit zal worden aangepast.

 

Ook raadslid Fons Jacobs maakt zich zorgen over de stijgende personeelskost. Bovendien wordt er op blz. 88 gesproken over een responsabiliseringsbijdrage die voor Hoogstraten wel fors hoog is. Hoe zit dit voor de toekomst? Wie gaat dit betalen als Jambon zijn centen bij gaat houden. Raadslid Fons Jacobs wil ook graag weten hoe de regeling met Sportoase is nu het  zwembad zo lang leeg staat? Gaat de bijdrage voor de stad daardoor stijgen? Raadslid Fons Jacobs stelt ook vast bij het doornemen van bladzijde 94 tot 96 dat het gros van de beloofde investeringen niet uitgevoerd werd, allicht om allerlei redenen die echter bij de vaststelling van dit meerjarenplan niet vernoemd mochten worden. Dit zogenaamde ambitieuze investeringscollege is zeker niet goed begonnen.  Waar bijvoorbeeld ruim 11,6 miljoen EUR gebudgetteerd wordt voor gebouwen en gemeenschapsgoederen, wordt uiteindelijk maar voor 3,5 EUR miljoen uitgevoerd... dat is voor de fractie Anders zeker niet de expressie van een sterk bestuur dat alles onder controle heeft! Het is mooi om overal te verkondigen dat dit bestuur een nooit gezien investeringsbeleid gaat voeren, maar 'the proof of the pudding is in the eating!' En dat valt in jaar 1 van dit bestuur fel tegen, in tegenstelling tegenover wat men hier overal wil laten uitschijnen.

 

Schepen Roger Van Aperen repliceert dat het erg belangrijk is om mee te geven dat dit de jaarrekening is van het éénjarig meerjarenplan voor 2019. Dat is belangrijk omdat er bij de opmaak van dit plan al investeringen werden opgenomen die in de periode 2020-2025 zouden worden uitgevoerd. Op die manier was er een spoor van terug te vinden bij de opmaak van het huidige meerjarenplan. Er zijn in 2019 heel wat investeringsuitgaven gepland die in de tijd verschoven zijn en waar ook logische verklaringen voor zijn. Zo was bijvoorbeeld ’t Gastenhuys opgenomen voor een totaalbedrag van 11 miljoen EUR (en dit op een totaal aan investeringen van 29 miljoen EUR). Ook het Raadhuis in Meerle is een dergelijk dossier. En er zijn nog een aantal kleinere dossiers. Als die allemaal mee in rekening worden genomen dan betekent dit dat er nog een investeringsbedrag van 14 miljoen overblijft, waarvan er in 2019 8 miljoen EUR werd gerealiseerd. Dat is volgens de schepen toch een mooi bedrag. Tussen 2014 tot 2018 werd er nooit meer dan 5 miljoen EUR aan investeringen op jaarbasis gerealiseerd. Als dit in 2019 kan stijgen naar 8 miljoen EUR dan is schepen Roger Van Aperen hier tevreden mee. Deze stijgende tendens zal zich ook in 2020 en de volgende jaren nog verder zetten. Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat de loonkost wel degelijk in de gaten wordt gehouden, maar hij bevestigt dat die inderdaad gestegen is. Als dit bestuur de komende jaren een bedrag van  66 miljoen EUR wil investeren dan zijn hier uiteraard genoeg en de juiste mensen voor nodig om dit te kunnen realiseren. De schepen geeft nog graag mee dat van de 300 gemeenten in Vlaanderen er momenteel 55 gemeenten  zijn met een negatieve autofinancieringsmarge, door de coronocrisis zou dit aantal bovendien nog flink kunnen stijgen. Dit is in Hoogstraten zeker niet aan de orde, de stad is een financieel gezonde organisatie.

 

Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat er overleg is geweest met Sportoase over de gevolgen van de coronacrisis. Er is nog niet veel geweten over wanneer het zwembad terug open kan. Het personeel is allemaal op technische werkloosheid gezet en de geplande onderhoudswerken in de eerste week van september zijn vervroegd en nu al uitgevoerd. Op deze manier tracht men het verlies te beperken. Sportoase heeft al duidelijk gemaakt dat het verlies dat ze zullen draaien niet bijkomend aan de stad zal worden gevraagd.

 

 

Raadslid Marc Haseldonckx repliceert graag nog even op de laatste tussenkomst van schepen Roger Van Aperen. Mogelijks waren de realisatiecijfers in de vorige legislatuur lager maar ook de geplande investeringen lagen een flink stuk lager. Het uitgangspunt was toen steeds 5 miljoen EUR per jaar. Bovendien beklemtoont raadslid Marc Haseldonckx dat het toch zeker ook de verdienste is van de afgelopen twee legislaturen die een zuinig financieel beleid hebben gevoerd dat dergelijke investeringsvolumes nu mogelijk zijn. Hij verwacht dat schepen Roger Van Aperen daar toch ook correct in is.

 

Schepen Roger Van Aperen beschouwt de presentatie van een jaarrekening als een momentopname waarmee het jaar wordt afgesloten.  Als het ego van raadslid Marc Haseldonckx daardoor gestreeld wordt dan wil de schepen zeker herhalen dat het raadslid bijgedragen heeft aan de gezonde financiële situatie van de stad. Maar volgens de schepen is dit verhaal al veel eerder begonnen, namelijk al in het jaar 2000 onder de bevoegdheid van Staf Peirlinck en dit duurde tot het einde van de vorige legislatuur. De huidige bestuursploeg kijkt hier wat anders tegenaan. Er zijn in Hoogstraten heel wat tweeverdieners die als ze ’s avonds thuis komen graag nog iets willen doen op het vlak van cultuur en sport, daar wil deze coalitie extra op inzetten. Hoogstraten heeft momenteel op dat vlak weinig te bieden, mensen moeten daarvoor naar Turnhout of naar Breda. Bedoeling is om hiervoor op maat van Hoogstraten een aanbod te doen, dat trouwens ook goed is voor de oudere doelgroep van 65+. Koken kost nu eenmaal geld, dit zal dus de nodige investeringen vragen. 

 

Gemeenteraadslid Fons Jacobs hoopt dat er niet enkel iets zal gebeuren om tweeverdieners luxe en ontspanning te geven, maar dat er toch ook iets extra kan voor de mensen die het met minder moeten doen.

Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat als er 66 miljoen EUR wordt geïnvesteerd dit uiteraard niet enkel voor deze tweeverdieners is, de schepen benoemde slechts enkele voorbeelden van investeringen. We gaan voor een warm Hoogstraten, we gaan voor alle mensen iets doen.

 

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de jaarrekening 2019 van de stad en het OCMW Hoogstraten (met volgnummer budgettaire boekhouding 87838 en volgnummer algemene boekhouding 27348)  goed.

 

 

INFOBLOK

 

Om de correcte volgorde van besluitvorming te kunnen aanhouden wordt de raad voor maatschappelijk welzijn geschorst om 21:56 uur en wordt de gemeenteraad geopend. Agendapunten 1 en 2 van de gemeenteraad worden behandeld.

Om 21:58 uur wordt de raad voor maatschappelijk welzijn opnieuw geopend om het agendapunt 6 ‘De goedkeuring van de aanpassing aan het meerjarenplan 2020-2025’ te bespreken.

Publicatiedatum: 03/07/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 25 mei 2020.

 

Goedkeuren van de aanpassing aan het meerjarenplan 2020-2025.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De kredieten worden aangepast, volgens noodzaak, volgens voorstel in bijlage.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de BBC.

          Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de BBC.

 

Argumentatie

 

De aanpassing meerjarenplan (budgetwijziging) 2020/1 wordt voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder diverse acties van het meerjarenplan 2020-2025 en heeft financiële impact.

Zie officiële BBC-schema's hiervoor in bijlage.

 

BESPREKING

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx stelt bij de aanpassing van het meerjarenplan heel wat overboekingen vast, hij herhaalt dat ook de stijgende personeelskost hem zorgen baart. Die bedraagt voor de periode 2020-2025  53% van het totale exploitatiebudget. Volgens het raadslid is dit geen gezonde situatie voor een KMO. Enerzijds vraagt het raadslid zich af of het realistisch is om in deze aanpassing al zaken op te nemen die nog te onduidelijk zijn, wordt dit niet beter op een later tijdstip ingepland? Anderzijds stelt raadslid Marc Haseldonckx dat hij van verschillenden projecten ook niets terugvindt in het meerjarenplan. Volgende zaken kan het raadslid niet terugvinden:

- voor het cultuurhuis is er geen personeelskost opgenomen of een bedrag dat we moeten betalen als we in de PPS-constructie gaan stappen (terwijl dat toch allicht uitgaven zijn voor deze of volgende legislatuur),

- geen budget voor gronden van de brandweerkazerne,

- geen budget voor de huisvesting van de politie (maar wel een flinke stijging van de exploitatiekost van de politie die vooral aan personeelskosten te wijten is),

- geen budget voor de aanpak van het knelpunt Loenhoutsebaan – Vrijheid, 

- geen budget voor fietspaden in de Gelmelstraat, Ulicotenseweg en Chaamseseg,

- geen budget voor investeringen in het Slot,

- geen gedediceerde gelden in een actieplan voor het Save-charter – dit actieplan werd schitterend uitgevoerd, er zou een nieuwe actieplan komen en we zouden instappen in het Zero-label (maar er zijn geen acties of budgetten terug te vinden in het meerjarenplan).

 

Daarnaast heeft raadslid Marc Haseldonckx ook heel wat vragen bij de cijfers uit het M2-schema. Daaruit blijkt dat er voor 7 miljoen EUR aan beschikbare middelen is, maar dit cijfer moet bijgesteld worden. Zo is er immers 2 miljoen EUR voorzien voor de waarborg aan de bank voor het zwembad, 1,5 miljoen EUR zit in het grondfonds en kan niet zo maar aan eender wat worden toegewezen. Er is dus eigenlijk maar 3,5 miljoen EUR effectief over als beschikbare middelen voor de volgende legislatuur om mee te werken. Bovendien wordt er deze legislatuur een bedrag van 16 miljoen geleend, dus de schuld zal naar boven gaan. Het raadslid besluit dat deze aanpak de middelen voor de toekomst hypothekeert.

 

Raadslid Maarten Leemans sluit zich aan bij de bezorgdheid van collega Marc Haseldonckx. Heel wat kosten staan nog niet in het MJP, we weten dat ze gaan komen, maar ze zijn niet opgenomen. Wat betreft het SAVE-charter, daar wil het raadslid graag in de bijkomende agenda van de gemeenteraad op terug komen. Naast de realisaties van het voorbije jaar in de jaarrekening en de beleidsevaluatie waarin we zien dat een heleboel van de investeringen niet zijn uitgevoerd, zien we in het MJP dat er voor verschillende posten net meer geld wordt uitgetrokken, moeten we er rekening mee houden dat ook hier een deel van de investeringen niet zal worden uitgevoerd? Als raadslid lijken de getallen wel heel voorwaardelijk... We zien een verhoging voor de volgende budgetten:

o 600.000 meer voor sporthal - wat houdt dit in?

o 500.000 voor corona - weten we al welke specifieke maatregelen met dit budget zullen worden bekostigd?

o 260.000 ipv 60.000 (dat is 200.000 euro meer) voor wagenpark - wat is de reden hiervan?

o Verdubbeling voor ontwikkeling van een stads-app. Reeds meermaals heeft de fractie Anders gevraagd om in een commissie eerst een duidelijk communicatieplan uit te werken vooraleer over te gaan tot de ontwikkeling van een stadsapp. Of op zijn minst, vooraleer men concrete stappen zal ondernemen, dit te bespreken met afgevaardigden van de raad. Raadslid Maarten Leemans wil deze oproep herhalen om dit te behandelen in bijvoorbeeld de commissie informatisering.

 

 

Schepen Roger Van Aperen formuleert een aantal antwoorden. Een exploitatiekost voor het cultuurhuis is voorzien in het jaar 2024, de gelden voor een politiegebouw moeten voorzien worden in het meerjarenplan van de politiezone, de budgetten in de exploitatie van de politie stijgen wat tot doel had om met een propere lei te werken zoals ook in het commissie financiën werd toegelicht, voor de brandweerkazerne is er een budget van 1 miljoen EUR voorzien voor de aankoop van de grond, het budget van het onderhoud wegen kan zeker voor een gedeelte voorzien worden voor de aanpak van het knelpunt Loenhoutsebaan-Vrijheid. Zelfs als de schepen de redenering van raadslid Marc Haseldonckx zou volgen en de legislatuur eindigt met 3,5 miljoen EUR, dan is dat volgens de schepen nog een mooi startbedrag voor de volgende legislatuur. Voor schepen Roger Van Aperen moet dit geen 35 miljoen EUR zijn, daarover verschilt hij van mening met raadslid Marc Haseldonckx. Er zal inderdaad een bedrag van 16 miljoen EUR worden geleend. De bijkomende kosten voor de corona-crisis worden bovendien op een aparte manier geregistreerd, daarvoor is 500.000 EUR  ingeschreven om lopende kosten te kunnen betalen. Dit budget is niet bedoeld voor het relance-plan.

 

Schepen Katrien Brosens legt uit dat het budget voor de ontwikkeling van een stads-app geen stijging is maar het samennemen van een aantal posten omdat het dit gemakkelijker maakt. De schepen wil gerust deze zaken op een commissie informatisering bespreken.

 

Schepen Arnold Wittenberg vult aan dat het bedrag van 600.000 EUR voor de sporthal nodig was omdat er bij de indiening van dit dossier bij Vlaanderen nog vanuit werd gegaan dat de vereniging ging bouwen. Omdat de stad meer dan 50% zal financiëren is ook de wetgeving op de overheidsopdrachten geldig en dat doet de kost aanzienlijk stijgen.  Personeel voor het cultuurhuis zal pas op het einde van deze legislatuur aan de orde zijn. Door een begeleidingscommissie wordt er momenteel nagedacht over welke constructie het meest efficiënt en werkbaar is voor de exploitatie van het cultuurhuis. Daar kan dus nog niet veel over gezegd worden.

Voor raadslid Marc Haseldonckx wordt hiermee enkel zijn bezorgdheid onderlijnd dat ook de exploitatie van het cultuurhuis een bijkomend effect zal hebben op de uitgaven van de stad in de volgende legislatuur.

 

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de bijgevoegde aanpassing van het meerjarenplan nr. 2020/1.

 

Publicatiedatum: 03/07/2020