Hoogstraten

Zitting van maandag 28 oktober 2019

Om 22.15uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Jos Martens

raadsleden: Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

raadsleden: Herman Snoeys, Hilde Vermeiren en Ann Tilburgs

 

Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 28 oktober 2019.

 

Goedkeuren van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van  23 september 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 september 2019 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 september 2019 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Door middel van loting wordt raadslid Pim Van der Linden aangeduid om de stemming aan te vangen.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 september 2019 worden goedgekeurd.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 28 oktober 2019.

 

Goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK van 5 november 2019. Goedkeuren van de verlenging en desbetreffende statutenwijziging. Aanduiden van nieuwe afgevaardigden voor de algemene vergadering.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

OCMW Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IOK.

 

Met de aangetekende brief van 26 juli 2019 werd het OCMW uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK, die plaats vindt op 5 november 2019 om 18u30 in het IOK kantoorgebouw (zaal Kamperfoelie), Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.

 

De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:

 

1. Verlenging IOK

2. Vervanging bestuurder

3. Samenstelling adviescomités/algemeen comité

4. Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

5. Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

6. Varia.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK.

 

Argumentatie

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 5 november 2019 goed te keuren.

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt tevens het volgende ter goedkeuring voorgelegd:

 

1    Verlenging IOK

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

 

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1.Consultatie van de stakeholders

2.Algemeen kader

3.Evaluatie 2001-2018

4.Missie en visie

5.Strategische doelstellingen tot 2037

6.Activiteitenprogramma 2019-2024

7.Statuten

8.Besluit

9.Bijlagen.

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet lokaal bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

 

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mail van 17 september 2019 vanwege de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeesters met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG d.d. 30 augustus 2019.

 

Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 30 augustus 2019) sluit de raad voor maatschappelijk welzijn zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten.

 

2    Vervanging bestuurder

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als bestuurder bij IOK.

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 17 van de IOK-statuten stellen voor om mevrouw Martine Taelman als bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

 

3    Samenstelling adviescomités/algemeen comité

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

 

Artikel 42 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de raad van bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de voorzitter van de raad van bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de raad van bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

 

Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 3 adviescomités.

 

Artikel 43 – Adviescomités

 

Volgende adviescomités worden opgericht:

Adviescomité milieu

Adviescomité ruimtelijke ordening

Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing.

 

De voorzitter van de raad van bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de raad van bestuur. Ook de deelnemers kunnen op deze adviescomités agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

De adviescomités milieu en ruimtelijke ordening worden respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu en ruimtelijke ordening behoren.

Het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing wordt vanuit haar specifieke doelstelling samengesteld uit 1 burgemeester en 1 korpschef (of haar/zijn plaatsvervanger) per politiezone die van deze dienstverlening gebruik maakt.

De adviescomités hebben een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de algemene vergadering:

De voordracht van de burgemeester in het algemeen comité

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid ruimtelijke ordening in het adviescomité ruimtelijke ordening.

Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van het algemeen comité, het adviescomité milieu, het adviescomité ruimtelijke ordening (alle op voordracht van de gemeenten) en het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing (op voordracht van de politiezones) over te gaan.

 

4    Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.

Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de algemene vergadering.

 

5    Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

Tijdens de zitting van de algemene vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670,00 EUR incl. btw.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 5 november 2019 goed.

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2024, de evaluatierapporten en de financiële meerjarenplanning, goed.

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel van statutenwijziging (artikel 5) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed.

Artikel 4:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de benoeming van mevrouw Martine Taelman als bestuurder bij IOK ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed.

Artikel 5:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het mandaat goed om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen. Burgemeester Marc Van Aperen wordt voorgedragen in het algemeen comité.

Artikel 6:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het mandaat goed om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen. Schepen van milieu Michel Jansen wordt voorgedragen in het adviescomité milieu.

Artikel 7:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het mandaat goed om de leden van het adviescomité ruimtelijk ordening op voordracht van de gemeenten te benoemen. Schepen van ruimtelijke ordening Michel Jansen wordt voorgedragen in het adviescomité ruimtelijke ordening.

Artikel 8:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het mandaat goed om de leden van het adviescomité ICG op voordracht van de politiezones te benoemen.

Artikel 9:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur goed.

Artikel 10:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670 euro incl. btw.

Artikel 11:

De volgende mandatarissen werden, conform het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de ganse legislatuur 2019-2025:

Mevrouw Faye Van Impe, schepen als vertegenwoordiger;

De heer Michel Jansen, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Het decreet lokaal bestuur bepaalt echter dat er een onverenigbaarheid is tussen lid zijn van een adviescomité en van de algemene vergadering. Hierdoor kan de heer Michel Jansen, die nu lid wordt van de adviescomités milieu en ruimtelijke ordening niet rechtsgeldig deelnemen aan de algemene vergadering. Aan de gemeenteraad wordt daarom een nieuwe geheime stemming gevraagd.

Bij geheime stemming:

2 ja stemmen voor de heer Fons Jacobs, vertegenwoordiger en de heer Dimitri Van Pelt, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor Anders,

8 ja stemmen voor de heer Ward Baets, vertegenwoordiger en de heer Jos Matthé, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor CD&V,

14 ja stemmen voor de heer Roger Van Aperen, vertegenwoordiger en de heer Gert Van Den Bogaert, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor N-VA.

De gemeenteraad duidt de volgende mandatarissen aan voor de algemene vergaderingen van IOK voor de legislatuur 2019-2025:

De heer Roger Van Aperen, schepen met emailadres roger.vanaperen@hoogstraten.be als vertegenwoordiger,

De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid met emailadres gert.vandenbogaert@hoogstraten.be als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 12:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 5 november 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 13:

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 28 oktober 2019.

 

Goedkeuring van de DBM-overeenkomst voor bouw, renovatie en onderhoud van assistentiewoningen met multifunctioneel gelijkvloers "OLV der 7 weeën" door middel van een DBM-opdracht.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het vast bureau besliste op 10 oktober 2019 om de opdracht "Bouw, renovatie en onderhoud van assistentiewoningen met multifunctioneel gelijkvloers 'OLV der 7 weeën' door middel van een DBM-opdracht" te gunnen aan THV Groep Van Roey - Van Roey Vastgoed, Oostmalsesteenweg 261 te 2310 Rijkevorsel.

 

De gunningsleidraad stelt dat de opdracht gesloten wordt door de ondertekening van de DBM-overeenkomst door de opdrachtnemer en de aanbestedende overheid.

 

Het vast bureau besliste op 10 oktober 2019 om de DBM-overeenkomst voor "Bouw, renovatie en onderhoud van assistentiewoningen met multifunctioneel gelijkvloers 'OLV der 7 weeën' door middel van een DBM-opdracht" ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de DBM-overeenkomst voor "Bouw, renovatie en onderhoud van assistentiewoningen met multifunctioneel gelijkvloers 'OLV der 7 weeën' door middel van een DBM-opdracht" goed te keuren. Op die manier kan de ondertekening van de DBM-overeenkomst georganiseerd worden, waarna de opdracht gesloten is.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Het Gastenhuys (H-gebouw)" van het eenjarig meerjarenplan 2019, met actienummer: 2/4/15/8, beleidsitem: "Patrimonium zonder maatschappelijk doel" met nummer 050-00 en algemeen rekeningnummer: 22910000 "Gebouwen - bedrijfsmatige MVA" in de entiteit OCMW.

Voorziene budget in het eenjarig meerjarenplan 2019: 7.950.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 7.950.000,00 EUR.

 

en algemeen rekeningnummer: 15000000 "Investeringssubsidies".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 2.700.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 2.700.000,00 EUR.

 

Budget nodig voor dit besluit: 11.135.339,02 EUR.

Naast de toevoeging van de 2.700.000,00 EUR dient het budget verhoogd te worden met 485 340,00 EUR.

Dus: budget te voorzien in budget 2020 als volgt :

22910000 "Gebouwen - bedrijfsmatige MVA" in de entiteit OCMW : 11.135.340,00 EUR

15000000 "Investeringssubsidies" in de entiteit OCMW : 2.700.000,00

66400420 Investeringssubsidie aan OCMW in de entiteit stad : 2.700.000,00.

 

Exploitatiebudget dient voorzien te worden vanaf 2021 om de beschikbaarheidsvergoeding te betalen. Deze vergoeding bedraagt 121.107,63 EUR incl. btw per jaar en moet gedurende een periode van 30 jaar betaald worden.

Dus: budget als volgt te voorzien in budget 2021:

64300100 Tussenkomst in exploitatiekosten : 121.108,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 7 oktober 2019 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs vertelt geen geheimen dat in oorsprong de voorkeur van de fractie Anders uitging naar het behoud van het H-gebouw, maar we kunnen de beslissing van de minister niet terugdraaien. Tijdens de vorige legislatuur is de fractie Anders in de OCMW-raad en de gemeenteraad ook herhaaldelijk tussengekomen over de verschillende offertes, over de gunningswijze, … . In het gunningsverslag vond raadslid Fons Jacobs immers heel wat vragen terug over het technisch concept, de duurzaamheid, de architectonische en esthetische waarde, de gebruiksvriendelijkheid, de functionaliteit en het onderhoud. Dit mag hier zeker nog eens aangehaald worden. Waardoor hij moet besluiten dat uiteindelijk de financiële kost de doorslag gegeven heeft om met Van Roey in zee te gaan. Het raadslid hoopt dat er zeker op het vlak van ‘onderhoud’ en ‘technisch concept en duurzaamheid’ nog een inspanning zal gebeuren, want hier scoorde Van Roey eigenlijk  gewoon ondermaats. Ook het feit dat er in twee prijsklassen assistentiewoningen zullen gebouwd en aangeboden worden is niet de keuze van de fractie Anders: het OCMW dient zich vooral te richten naar onze financieel zwakste inwoners die even goed recht hebben op dezelfde kwaliteit aan zorg, als de financieel sterkere inwoners. De fractie Anders is er zich van bewust dat er grote nood is aan een geclusterd zorgaanbod van verschillende diensten op de benedenverdieping in dit project, en aan bijkomende (voor ons betaalbare) assistentiewoningen. We moeten er echter wel rekening mee houden dat er in Hoogstraten momenteel ook een privé-aanbod is aan assistentiewoningen, waarbij het niet geheel duidelijk is of dit een invloed kan hebben op de bezettingsgraad van de nieuwe assistentiewoningen. Ondanks deze bedenkingen geeft raadslid Fons Jacobs aan dat de fractie Anders zich niet langer zal verzetten tegen deze overeenkomst en dit vooral omdat de fractie er van overtuigd is dat een betaalbaar zorgaanbod in Hoogstraten hoogst noodzakelijk is.

 

 

Schepen Roger Van Aperen verwijst naar het dossier waarin een vergelijking zat van de verschillende punten, daar scoorde Van Roey op sommige aspecten niet zo goed. In de BAFO-ronde is er wel duidelijk aan hen meegegeven dat er moest gewerkt worden op de aspecten die niet in orde waren. Van Roey heeft goed geluisterd naar de opmerkingen die er gegeven zijn en is tegemoet gekomen aan de vragen. In het gunningsverslag wordt dat ook duidelijk. De punten in dit gunningsverslag zijn door Sweco gegeven en werden opgetrokken van 69 naar 79, wat een redelijke score is. Daarnaast meent de schepen dat er verschillende soorten mensen zijn en die uiteenlopende noden hebben. Daar wil de aanpak en de keuze voor twee type serviceflats ook aan tegemoet komen.

 

Raadslid Jos Matthé spreekt zijn tevredenheid uit over het feit dat dit dossier eindelijk kan uitgevoerd worden. De serviceflats waar twee slaapkamers zijn voorzien, zijn er gekomen op vraag van een aantal mensen, vooral met de bedoeling om kinderen te laten inslapen als er zorg nodig is. Dit is destijds een keuze geweest om hier rekening mee te houden.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt wil weten of er een verschil in afwerkingsgraad zal zijn tussen de beide type van serviceflats?

Raadslid Jos Matthé bevestigt dat dit inderdaad een verschil is die in de DBM-overeenkomst is opgenomen. Maar de verschillen zijn vrij miniem.

Burgemeester Marc Van Aperen besluit dat ook hij erg blij is dat dit dossier verder kan gaan, en dat er een goede verstandhouding is met erfgoed Hoogstraten.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Er wordt kennis genomen van de beslissing van het vast bureau om de opdracht "Bouw, renovatie en onderhoud van assistentiewoningen met multifunctioneel gelijkvloers 'OLV der 7 weeën' door middel van een DBM-opdracht" te gunnen aan THV Groep Van Roey - Van Roey Vastgoed, Oostmalsesteenweg 261 te 2310 Rijkevorsel.

Artikel 2:

De DBM-overeenkomst voor "Bouw, renovatie en onderhoud van assistentiewoningen met multifunctioneel gelijkvloers 'OLV der 7 weeën' door middel van een DBM-opdracht" wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De ondertekening van de DBM-overeenkomst door de opdrachtnemer en de aanbestedende overheid wordt georganiseerd, zodat de opdracht definitief gesloten kan worden.

Artikel 4:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat de benodigde budgetten opgenomen kunnen worden voor de budgetopmaak 2020-2025 en verder.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 28 oktober 2019.

 

Goedkeuren deelname aan de Vlaamse regeling “Minimale levering aardgas in de winterperiode”.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In de winterperiode van 1 november 2019 tot en met 31 maart 2020 kan de sociale dienst opnieuw halfmaandelijkse tussenkomsten voor een minimale levering van aardgas toekennen aan mensen voor wie na een sociaal onderzoek blijkt dat ze hun budgetmeter onvoldoende kunnen opladen en daardoor zonder verwarming dreigen te vallen.

 

Deze halfmaandelijkse bedragen zijn vastgelegd en verschillen volgens woonvorm en het feit of men al dan niet beschermde klant is.

 

Na goedkeuring van de raad voor maatschappelijk welzijn om toe te treden tot dit systeem, wordt in elk afzonderlijk dossier onderzocht en beslist op het BCSD (Bijzonder Comité Sociale Dienst) of een hulpvrager recht heeft op de minimale levering aardgas. De voorzitter heeft o.b.v. art. 58, §2 OCMW-decreet de mogelijkheid om in dringende gevallen steun toe te kennen waarna dit bekrachtigd wordt op het BCSD.

 

De toegekende bedragen kunnen voor maximaal 70% worden gerecupereerd bij de aardgasnetbeheerder. De overige 30% zal al dan niet worden teruggevorderd bij de cliënt en dit volgens beslissing van het BCSD.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77-78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          artikel 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het Energiebesluit van 19 november 2010.

 

Argumentatie

 

Gezinnen die financiële moeilijkheden hebben en hierdoor een risico lopen op energiearmoede zijn gebaat bij deze maatregel. De nood aan opladingen in de winterperiode is groter aangezien het verbruik veel groter is, waardoor een ‘minimale hoeveelheid’ extra aardgas welkom is.

 

We willen alle budgetmeterklanten van deze maatregel op de hoogte brengen adhv een schrijven (zie bijlage). Hierdoor willen we iedereen die recht heeft op deze maatregel de kans geven een aanvraag te doen.

 

Deze maatregel van de Vlaamse Overheid is er om te zorgen dat mensen die in energiearmoede leven toch hun budgetmeter kunnen opladen. De raad voor maatschappelijk welzijn van elke gemeente/stad beslist over de toepassing van dit systeem en kan ook beslissen om dit voor onbepaalde duur te nemen. We willen hier voorstellen om voor de duur van deze legislatuur de toepassing van dit systeem goed te keuren. De raadsleden zullen echter jaarlijks geïnformeerd worden over het effectief in voege gaan van het systeem.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Deze actie heeft in principe geen financiële impact. We krijgen immers 70% terugbetaald via de netwerkbeheerder op het einde van winterperiode. 30% wordt rechtstreeks teruggevorderd bij de cliënt. In sommige dossiers wordt op BCSD beslist om het persoonlijk aandeel ten laste te nemen via energiefonds.

 

 

Valt onder actie "Algemene sociale dienstverlening" van het meerjarenplan, met actienummer: 4/9/36/2, beleidsitem: Sociale Bijstand met nummer 900-00 en algemeen rekeningnummer: 64810030 - Toelage minimale levering aardgas

Voorziene budget in het meerjarenplan: 6.760 EUR.

Reeds gebruikt budget: 4.023,86 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 2.736,14 EUR.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met deelname aan de Vlaamse maatregel "minimale levering aardgas" in de winterperiode 2019-2020.

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord dat alle huidige budgetmeterklanten worden aangeschreven voor informatie omtrent de maatregel.

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn verklaart zich akkoord om deze werkwijze toe te passen tijdens de duur van de huidige legislatuur, met name 2019-2024.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 28 oktober 2019.

 

Goedkeuring van de aanpassing aan het meerjarenplan 2019/2.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De kredieten worden aangepast, volgens noodzaak, volgens voorstel in bijlage.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2019.

          Besluit van de Vlaamse regering van 30/3/2018 over de BBC.

          Ministerieel Besluit van 26/6/2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de BBC.

 

Argumentatie

 

De aanpassing meerjarenplan (budgetwijziging) 2019/2 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESPREKING

 

De fractie Anders en CD&V onthouden zich en baseren zich hiervoor op dezelfde argumenten als bij de behandeling van dit agendapunt in de gemeenteraad.

 

BESLUIT

 

Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 10 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Dimitri Van Pelt, Joël Adams en Maarten Leemans)

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de bijgevoegde aanpassing van het meerjarenplan nr. 2019/2.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 28 oktober 2019.

 

Mondelinge vraag - Kloostersite Meer.

 

VRAAG

 

Raadslid Jos Matthé informeert naar de stand van zaken van de bouwwerken op de kloostersite Meer.

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen weet dat op 12 november de schop in de grond gaat, de graafwerken starten en nutsvoorzienigen zijn voorzien. Bouwmaatschappij De Noorderkempen start met de bouw van huurwoningen, in een latere fase zullen de andere woningen opgetrokken worden. De burgemeester zal een stand van zaken opvragen over de werkzaamheden aan de kloostersite en deze aan de gemeenteraadsleden bezorgen.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/12/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.