Hoogstraten

Zitting van maandag 24 januari 2022

Om 22.05 uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen en Faye Van Impe

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

schepenen: Katrien Brosens en Piet Van Bavel

 

Door middel van loting wordt raadslid Maarten Leemans aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 24 januari 2022.

 

Goedkeuren van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 december 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 december 2021 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 december 2021 dient goedgekeurd te worden.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 december 2021 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 08/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van RMW van maandag 24 januari 2022.

 

Goedkeuring aanpassing huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn inzake digitaal vergaderen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Artikel 20, tweede lid in fine van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 - zoals gewijzigd door artikel 31, 1° en 2° van het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de versterking van de lokale democratie - bepaalt het volgende:

 

"(...)Het huishoudelijk reglement bepaalt of de gemeenteraad of de gemeenteraadscommissies, vermeld in artikel 37, digitaal of hybride kunnen vergaderen en de wijze waarop. De gemeenteraad kan enkel digitaal vergaderen onder de uitzonderlijke omstandigheden, vermeld in het huishoudelijk reglement. De gemeenteraad kan enkel hybride vergaderen onder de uitzonderlijke omstandigheden, vermeld in het huishoudelijk reglement. De Vlaamse Regering kan de minimale voorwaarden voor digitale en hybride vergaderingen bepalen".

 

Conform artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, is deze bepaling van overeenkomstige toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 20 en 38 juncto 74, 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de versterking van de lokale democratie.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen.

 

Argumentatie

 

Opdat de raad voor maatschappelijk welzijn in uitzonderlijke omstandigheden digitaal kan vergaderen, dient het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn te worden aangevuld.

 

In bijlage wordt een aangepast ontwerp van huishoudelijk reglement gevoegd met bepalingen (in geel gemarkeerd) inzake deze uitzonderlijke omstandigheden en de voorwaarden waaronder digitaal kan worden vergaderd.

 

Op 13 januari 2022 besliste het vast bureau het ontwerp van huishoudelijk reglement ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Op vraag van de fracties Anders en CD&V wordt de integrale tussenkomst over dit agendapunt in de gemeenteraad hier ook herhaald:

 

Voorzitter Jef Vissers legt de aanleiding van deze aanpassing voor en schetst de context.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt verduidelijkt dat de fractie Anders zich zal onthouden. Hij heeft geen probleem met de wijziging die nu voorligt. Maar bij de voorgaande aanpassing kon de fractie Anders niet akkoord gaan waardoor ze zich nu ook gaan onthouden.

 

Raadslid Hilde Vermeiren geeft aan dat er verwezen wordt naar een besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 waarbij omschreven staat dat er ook een geheime stemming moet kunnen gebeuren en dat die op een zodanige wijze georganiseerd moet worden dat de voorzitter de authenticitieit van de uitgebrachte stem moet kunnen controleren en dat dit niet kan teruggebracht worden tot de persoon die deze stem heeft uitgebracht. Staat het op punt om op digitale wijze een geheime stem uit te brengen? Ook de gemeenteraadscommissies kunnen digitaal verlopen en moeten openbaar kunnen zijn. Raadslid Hilde Vermeiren vraagt om dit ook heel duidelijk op de website te vermelden of een link te voorzien.

 

Voorzitter Jef Vissers legt uit dat er voor een geheime stemming op dit moment geen sluitend systeem voorzien is. Wanneer dit zich zou voordoen, dan moet er vooraf een werkwijze worden afgesproken. Het voorstel zou dan kunnen zijn om dit via mail te doen, waarop elk lid kan antwoorden. Op een fysieke vergadering kan gecontroleerd worden wie er deelneemt maar op een digitale manier is dat veel moeilijker. Er is geen digitaal instrument in ons pakket dat dit nu toelaat. Dat is trouwens ook de grootste rem om hybride vergaderen te kunnen invoeren, we kunnen dat niet matchen in onze nieuwe stemsysteem. De gemeenteraadscommissies zijn inderdaad openbaar, ook als ze digitaal zijn. Deze link kan ook gedeeld worden op de website.

 

Raadslid Hilde Vermeiren begrijpt dus dat er voorgesteld wordt om een geheime stemming via email te laten verlopen, dit komt echter niet overeen met de formulering in het besluit. Immers de geheime stemming kan dan wel worden teruggebracht tot degene die de stem heeft uitgebracht. Ze roept dus op om na te denken hoe we dit het best kunnen organiseren.

 

De fractie CD&V zal zich ook onthouden en dit omwille van dezelfde reden als de fractie Anders, de fractie CD&V was immers niet akkoord met de voorgaande wijzigingen en heeft zich toen onthouden.

 

BESLUIT

 

Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

Het ontwerp van aangepast 'Huishoudelijk reglement - Raad voor maatschappelijk welzijn 24 januari 2022" - gevoegd in bijlage en integraal deel uitmakend van onderhavig besluit - wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 08/03/2022
Punt bijlagen/links 20220124 Aanpassing huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn definitief.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 24 januari 2022.

 

Goedkeuren van het addendum voor toevoeging van de inboedelverzekering tot 12.500 EUR bij de opnameovereenkomst voor serviceflats De Linde.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 6 november is er in een serviceflat van het complex De Linde een brand ontstaan doordat de wasmachine van een bewoner kortsluiting maakte en vuur vatte.

 

Door de rookontwikkeling werd de serviceflat onbewoonbaar.

De bewoner kon nog diezelfde avond in het woonzorgcentrum worden opgevangen.

In de weken die erop volgden werden heel wat acties ondernomen om de getroffen bewoner zo snel als mogelijk terug naar zijn serviceflat te kunnen laten terugkeren.
Zo werd de flat gereinigd door een gespecialiseerde firma. Er werd een nieuwe vloer gelegd en werd de serviceflats nadien terug geschilderd.

 

In de opnameovereenkomst van serviceflats De Linde (in bijlage) staat dat de bewoner zelf instaat voor het afsluiten van een inboedelverzekering. De getroffen bewoner in kwestie had geen inboedelverzekering afgesloten.

 

Voor assistentiewoningen De Wingerd en de nog in gebruik te nemen assistentiewoningen van 't Gastenhuys werd de inboedelverzekering in de opnameovereenkomst opgenomen onder de verantwoordelijkheid van de beheersinstantie tot een bedrag van 12.500 euro.
Het staat de bewoners dan vrij om nog extra bij te verzekeren indien zij dit wensen.

 

Voor de serviceflats De Linde is het gedeelte van de inboedel ook door onze verzekeringsmaatschappij voorzien maar wordt dit niet zo gecommuniceerd naar de bewoners. De opnameovereenkomst voor de Linde schrijft voor dat dit aan de bewoners is.

 

Het vast bureau van 4 januari 2022 keurde het voorstel goed om serviceflats De Linde gelijk te stemmen met de assistentiewoningen van de Wingerd en 't Gastenhuys wat de verzekering inboedel betreft (in bijlage).

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Woonzorgdecreet van 15 februari 2019.

 

Argumentatie

 

Voorstel naar aanleiding van deze brand, waarbij de schade al bij al nog binnen de perken bleef, om de opnameovereenkomst van de Linde, wat de inboedelverzekering betreft, gelijk af te stemmen met de opnameovereenkomst van de Wingerd en die van 't Gastenhuys.

Dit zou via een addendum bij de opnameovereenkomst kunnen gebeuren (zie bijlage).

 

Vraag aan de raad voor maatschappelijk welzijn om dit addendum in bijlage goed te keuren.

 

Na goedkeuring kan het addendum aan elke bewoner ter ondertekening worden voorgelegd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 'We beheren AW De Wingerd en SF De Linde' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/4/2, beleidsitem 'Assistentiewoningen' met nummer 952-00 en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Jos Matthé vraagt zich af of artikel 3.4 dat in het rood staat dan geschrapt zal worden.

Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat dit inderdaad geschrapt zal worden.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het addendum goed die bepaalt dat de inboedelverzekering voor de bewoners van de Linde in de toekomst niet meer door de bewoners zelf moet worden afgesloten. De inboedelverzekering wordt door de beheersinstantie voorzien net zoals dit is opgenomen voor assistentiewoningen De Wingerd en 't Gastenhuys.

Artikel 2:

Na goedkeuring van dit addendum wordt deze ter ondertekening voorgelegd aan elke bewoner van serviceflats De Linde.

 

Publicatiedatum: 08/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 24 januari 2022.

 

Goedkeuring gebruiksovereenkomst voor gebruik van lokalen in 't Gastenhuys door externe organisaties.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

't Gastenhuys zal op de gelijkvloerse verdieping, naast de sociale dienst, verschillende externe organisaties huisvesten.

 

Er zijn drie organisaties die een grote ruimte zullen invullen waar ze exclusief over kunnen beschikken. Het gaat om volgende organisaties: 

- AZ Turnhout

- Batopin

- Kinderopvang

 

De gelijkvloerse verdieping van 't Gastenhuys zal naast een kinderopvang, de sociale dienst, Batopin en het AZ nog verschillende externe organisaties huisvesten die een dienstverlening aan onze burgers bieden. Deze organisaties zullen gedeeld gebruik kunnen maken van de lokalen van 't Gastenhuys. Het gaat om organisaties waar de stad een nauwe samenwerking mee heeft. Hoogstraten stelt nu reeds lokalen ter beschikking aan deze diensten verspreid in Hoogstraten.

Het gaat om volgende organisaties:

- Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)

- Jongerenaanbod CAW (JAC)

- OLO opvoedingswinkel

- Agentschap Integratie en Inburgering (AgII)

- HOKI (Kind en Gezin)

- Ferm kinderopvang (buitenschoolse kinderopvang)

- Medisch Sociaal Opvang Centrum (MSOC - onderdeel van CAW)

 

Juridische grond

 

          Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Beslissing van het vast bureau van 30/09/2021.

 

Argumentatie

 

In uitvoering van de beslissing van het vast bureau van 30 september 2021 werden gebruiksovereenkomsten opgemaakt voor de externe organisaties van 't Gastenhuys. Deze zijn als bijlage toegevoegd.

In het vast bureau van 30 september 2021 werd beslist alle externe partners die gedeeld gebruik maken van lokalen in 't Gastenhuys gelijk te behandelen. Er wordt dus met alle organisaties een uniforme gebruiksovereenkomst afgesloten. De te betalen vergoeding werd laag gehouden (5 EUR per dag) aangezien het allemaal partners zijn die een zeer waardevolle dienstverlening aanbieden aan onze inwoners die bovendien gratis is of aan een zeer gunstig tarief.

 

Aan de raad wordt gevraagd om het sjabloon van een uniforme gebruiksovereenkomst goed te keuren. Deze overeenkomsten zullen op maat van elke organisatie gemaakt worden en vermelden de dagen waarop deze organisaties actief zijn in Hoogstraten en het aantal lokalen dat ze gebruiken. De te betalen vergoeding wordt daar aan aangepast.
Nieuwe partners die gedeeld gebruik willen maken van de lokalen van 't Gastenhuys zullen dezelfde gebruiksovereenkomst voorgelegd krijgen. 

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs merkt dat er een generiek bedrag van 5 EUR per dag wordt gehanteerd als gebruiksvergoeding, ongeacht het aantal organisaties dat er gebruik van maakt. Als verenigingen echter gebruik willen maken van een lokaal van de stad dan moeten ze voor een totale dag een bedrag van 22 EUR betalen. Hij vraagt zich af of dit in verhouding is.

 

Schepen Roger Van Aperen bevestigt dat er in deze overeenkomst niet gekeken is naar de andere overeenkomsten voor verhuur van lokalen. Al de organisaties die hier gebruik van zullen maken zijn partners van de stad. Bedoeling was om hen voor een aanvaardbaar bedrag de lokalen te laten gebruiken, er is gekozen voor een eerder symbolische 5 EUR. Daarbij is er dus geen vergelijking gemaakt met verenigingen die voor huur van lokalen op een andere manier worden getaxeerd.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het sjabloon van de uniforme gebruiksovereenkomst voor alle externe partners die gebruik maken van 't Gastenhuys goed.

 

Publicatiedatum: 08/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 24 januari 2022.

 

Kennisname van de thesaurietoestand per 31 december 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          De financieel directeur bezorgt minstens eenmaal per jaar aan de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau een overzicht van de thesaurietoestand.

          De thesaurietoestand op 31 december 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de financieel directeur aan de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau een overzicht geeft van o.a. de thesaurietoestand.

 

Argumentatie

 

Het totaal van de financiële rekeningen bedraagt 8.437.792,46 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de thesaurietoestand per 31 december 2021.

 

Publicatiedatum: 08/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.