Hoogstraten

Zitting van maandag 31 mei 2021

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

raadslid: Pim Van der Linden

schepen Katrien Brosens vervoegt de vergadering vanaf punt 4.

 

Door middel van loting wordt raadslid Herman Snoeys aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 26 april 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 26 april 2021 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 26 april 2021 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans wil graag even terugkomen op de hoofdelijke stemming die er bij agendapunt 8 werd georganiseerd, daaruit bleek dat Ann Tilburgs niet aanwezig was. Ze heeft dan ook niet meegestemd, maar bij de latere agendapunten is ze wel terug opgenomen bij de stemmingen terwijl we niet zeker weten of ze toen wel aanwezig was. Het raadslid vraagt zich af of het niet beter is om altijd een hoofdelijke stemming te organiseren zodat duidelijk is welke raadsleden ook effectief aanwezig zijn.

 

Voorzitter Jef Vissers meent dat dat toch wel erg omslachtig zou zijn, meestal wordt er per fractie gestemd en dat is een stuk efficiënter. De afspraak is duidelijk gemaakt dat raadsleden het moeten melden wanneer ze de vergadering verlaten, waardoor er zo kan opgevolgd worden wie er aanwezig is.

Raadslid Ann Tilburgs verontschuldigd zich voor haar korte afwezigheid bij de vorige gemeenteraad, er was een klein privé-probleem en ze heeft niet in de chat gemeld dat ze kort afwezig was. Nadien heeft ze wel degelijk de vergadering verder gevolgd.

 

Raadslid Hilde Vermeiren wil graag even terug komen op de tussenkomst van de burgemeester bij agendapunt 1. Daarin kondigde de burgemeester aan om achter de keuzes te blijven staan van het culthuurhuis, met name de locatie en de bundeling van de gemengde functies. Hij gaf aan dat deze uitgangspunten door alle partijen werden onderschreven. Het klopt volgens het raadslid inderdaad dat er studies zijn gedaan die spreken over een bundeling van functies, maar die studie is niet expliciet toegepast op deze locatie. Dit wil het raadslid graag opgenomen zien in het antwoord dat raadslid Marc Haseldonckx hierop heeft gegeven.  

 

Schepen Arnold Wittenberg vindt het een beetje vreemd dat de fractie CD&V niet achter de site van de Pax zou staan als locatie voor het cultuurhuis. Dit werd toch in de vorige legislatuur in een aparte werkgroep bekeken en besproken, met daarbij ook de aanwezigheid van CD&V.

 

Raadslid Hilde Vermeiren maakt duidelijk dat er geen tegenkanting was over de site van de Pax, maar wel over de bundeling van de verschillende functies op deze locatie.

 

Voorzitter Jef Vissers heeft zich bij de bespreking van de jaarrekening op de algemene vergadering van De Ark onthouden, zoals dat ook was afgesproken op de vorige gemeenteraad. Hier was toch wel wat bezorgdheid over omdat men dit niet gewend is, er werd dan ook gevraagd of er geen andere redenen voor de onthouding waren. De voorzitter heeft de gehanteerde werkwijze opgevraagd van de afgelopen 5 jaar, daarbij wordt duidelijk dat in het verleden de agendapunten werden goedgekeurd zonder dat de jaarrekening in het bezit was. Dit is ook de effectieve werkwijze die vanuit het secretariaat van De Ark werd bevestigd, de jaarrekening wordt steeds maar kort voor de algemene vergadering aangeleverd en dat is te laat voor behandeling en bespreking in de gemeenteraad.

 

Daarnaast had voorzitter Jef Vissers op de vorige gemeenteraad aan schepen Piet Van Bavel gevraagd om de bomen in de Sint-Clemensstraat en de staat van de weg op de Achteraard te bekijken. Dit werd als mondelinge vraag gesteld maar is niet opgenomen in de notulen, de voorzitter vraagt om dit recht te zetten.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 26 april 2021 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei gewijzigde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De huidige overeenkomst met Vlaanderen voor bron- en contactopsporing loopt af 30 juni 2021.

 

In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.

 

• Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

• Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Op 23 april 2021 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 30 juni 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie. De Vlaamse Regering gaf op 7 mei haar definitieve goedkeuring aan een wijzigingsbesluit tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021. Het wijzigingsbesluit verlengt de subsidieperiode voor optie 1 en optie 2 tot 31 augustus 2021.

 

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van datum kiezen tussen de volgende opties:

 Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

 Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én                aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeenten die inzetten op optie 2 (preventie, sensibilisering, bronopsporting, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0.125 euro per inwoner per maand en een variabele vergoeding per indexpatiënt en hoogrisicocontact).

De stad besliste eerder al om in te zetten op optie 2. Hiertoe werd in de gemeenteraad van 25 januari 2021 een samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid goedgekeurd, de gemeente Merksplas treedt hierin op als penhoudende gemeente.

In de gemeenteraad van 26 april werd via een addendum een verlenging van deze overeenkomst goedgekeurd tot 30 juni 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2021 houdende goedkeuring samenwerkingsovereenkomst lokale bron- en contactopsporing gecoördineerd door ELZ Kempenland en aanduiding van de gemeente Merksplas als penvoerende overheid.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing  en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken;

          Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei tot wijziging besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.

 

De stand van zaken m.b.t. COVID-19 noopt tot verderzetting en het BVR van 19 maart 2021 voorziet verlenging subsidiëring tot 31 mei 2021 tegen de zelfde voorwaarden (0,125 euro per inwoner vast / 40 euro per indexpatiënt en 20 euro per hoogrisicocontact met max van 60 euro per indexpatiënt, zij het globaal genomen).

 

Deze subsidie heeft tot nu toe de kosten gedekt, naar verwachting zal dit ook voor de verlenging van de opdracht het geval zijn.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt voorgelegd addendum bij de samenwerkingsovereenkomst optie 2 (bron- en contactopsporing) goed waarbij de gemeente Merksplas optreedt als penvoerende gemeente mede namens de gemeenten Turnhout, Hoogstraten, Rijkevorsel, Beerse, Vosselaar, Arendonk, Ravels en Baarle-Hertog.

Artikel 3:

Dit besluit wordt genomen onder voorbehoud van bekrachtiging door de bestuursorganen van de gemeenten Turnhout, Hoogstraten, Rijkevorsel, Beerse, Vosselaar, Arendonk, Ravels en Baarle-Hertog.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuring van de gunningsleidraad voor de opdracht "Cultuurhuis door middel van een DBFM-opdracht".

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De realisatie van een nieuw cultuurhuis met bijhorende omgevingsaanleg kadert in het streven van het bestuur om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk aspecten van het gemeenschapsleven op de best mogelijke manier en best mogelijke plaats gerealiseerd of gefaciliteerd worden. 

 

Het college besliste op 30 april 2020 om het multidisciplinaire team van Sweco Belgium nv aan te stellen voor de begeleiding bij een DBFM-opdracht voor het realiseren van een cultuurhuis in Hoogstraten.

 

De gunningsleidraad is de neerslag van een jarenlange voorbereiding waarbij via een intensief traject gezocht werd naar de rol en positie van een gemeenschapscentrum/cultuurhuis in Hoogstraten. Daaruit kwam uiteindelijk de combinatie van vier culturele functies naar voren: gemeenschapscentrum, bibliotheek, Academie voor Muziek en Woord en het toeristisch onthaal.

 

Onder begeleiding van Sweco en hun partner Endeavour werden de specifieke vereisten en benodigdheden van iedere partner en onder andere ook die van de vaste gebruikers van zaal Pax in kaart gebracht, afgestemd en omgezet in zeer specifieke verwachtingen en vereisten voor het nieuwe gebouw.

 

De voorbereidingen van dit dossier werden op diverse overlegmomenten besproken en overlopen zodat feedback en aanvullingen maximaal meegenomen konden worden in voorliggende documenten.

 

Na de goedkeuring van de selectieleidraad en de procedure door de gemeenteraad van 14 december 2020 werd gestart met de zoektocht naar geïnteresseerde kandidaten. De weerhouden kandidaten uit deze selectiefase zullen de gunningsleidraad ontvangen zodat zij aan de slag kunnen om een gepast voorstel en ontwerp te presenteren dat voldoet aan al de vereisten die de stad oplegt met betrekking tot het gebouw en de omgevingsaanleg.

 

Het college besliste op 11 mei 2021 om de gunningsleidraad ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 31 mei 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 38 § 1, 1°, b) en c) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Ingevolge de collegebeslissing van 30 april 2020 stond Sweco Belgium nv in voor de opmaak van de gunningsleidraad.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht toe te wijzen op basis van de volgende gunningscriteria:

          prijs op een totaal van 30 punten;

          stedenbouwkundige kwaliteit op een totaal van 20 punten;

          architecturale kwaliteit op een totaal van 20 punten;

          bouwtechnische kwaliteit op een totaal van 15 punten;

          duurzaamheid op een totaal van 5 punten;

          onderhoud op een totaal van 5 punten;

          plan van aanpak op een totaal van 5 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan de gunningsleidraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor deze opdracht dient het volgende budget voorzien te worden:

          rekenvergoedingen voor de geselecteerde kandidaten aan wie de opdracht niet gegund wordt: 96.800,00 EUR incl. btw voor 2022 (geraamd bedrag);

 

Valt onder actie "Een nieuw cultuurhuis als multifunctionele ontmoetingsplek" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/4, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 61319999 Andere erelonen en vergoedingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan in 2022: 0,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 96.800,00 EUR.

 

Dit budget dient voorzien te worden in de eerstvolgende aanpassing MJP.

 

De financieel directeur heeft op 6 mei 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx meent dat er vandaag geen discussie is over wie er voorstander is van een cultuurcentrum, maar wel over de invulling van dit centrum met de verschillende functies in zijn omgeving. Opteren we hier voor een grootschalig project of opteren we voor een eerder kleinschalig project dat tegemoet komt aan de vragen van de verenigingen en waarbij een bijkomend cultuuraanbod kan worden uitgewerkt? Een project dat ook kan worden ingepast in de omgeving en zonder bijkomende overlast kan geïntegreerd worden in de buurt. Mobiliteit is hierbij van groot belang. Een integratie van verschillende functies die nu decentraal gelegen zijn met elk hun eigen parkeergelegenheid in een cultuurhuis, is dat wel goed afgewogen en onderzocht? Er is geen grondige SWOT-analyse voorhanden waar de pro’s en contra’s in dit dossier kunnen afgewogen worden, hoewel het raadslid hier al meermaals naar gevraagd heeft. De toeristische dienst onttrekken uit het centrum en verplaatsen naar een locatie zonder parkeerplaats, idem voor de bibliotheek, is dat wel zinvol? Wat gaat er gebeuren met de gebouwen die leeg komen? Het gebouw van de bibliotheek gaat gebruikt worden voor een opslagruimte, een archief. Zijn gespecialiseerde opslagruimten hier geen beter alternatief voor en moeten we een dergelijk gebouw wel opofferen voor een archiefruimte? Waarom geen renovatie van het gebouw van de academie, is dit wel bekeken of onderzocht? En wat in de toekomst met de kelder van de dienst toerisme? Voor privé-aangelegenheden zoals een doopfeest of een koffietafel zal in dit cultuurhuis bovendien geen plaats meer zijn. Wat de mobiliteit betreft is er al bepaald dat er éénrichtingsverkeer zal komen in de Dr. Versmissenstraat, de parkeerplaatsen in deze zone zullen worden opgeheven en voor het parkeren worden bezoekers van het cultuurhuis doorverwezen naar de nieuw te bouwen ondergrondse parking. In de MOBER die toegevoegd is aan deze leidraad worden deze keuzes voor wat betreft mobiliteit onderbouwd. Hierdoor zijn de dossiers van het cultuurhuis en de ondergrondse parking onlosmakelijk met elkaar verbonden, het ene zal daarna niet meer zonder het andere kunnen. Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of de bewoners, inclusief het winkelcentrum, zitten te wachten op een centrale parking met betalend parkeren waarbij voor de bewoners van de westhoek een duidelijke knip tussen de Vrijheid en de achterliggende wijk zal ontstaan. Ook de randparkings aan de Dr. Versmissenstraat zullen worden opgeheven. Zit Hoogstraten te wachten op een tweede Turnhout met betalend parkeren en een daarbij horende teloorgang van het winkelcentrum? Hij suggereert om zeker eens het licht op te steken bij steden en gemeenten waar men betalend parkeren heeft ingevoerd, de praktijk blijkt meestal helemaal anders dan het theoretisch model. Cursisten van de IKO en bezoekers van het cultuurhuis zullen in eerste instantie parkeerplaatsen zoeken in de nabijgelegen straten. Als dan ook de parking in de Jan van Cuyckstraat nog wordt opgeheven dan zal de chaos compleet zijn. De Dr. Versmissenstraat wordt enkelrichting van noord naar zuid, het studiebureau vindt dit de beste piste en baseert zich hiervoor op tellingen. Hierdoor blijkt ook dat de druk op het kruispunt Vrijheid – Gelmelstraat nog groter zal worden waar er geadviseerd wordt om verkeerslichten te plaatsen. Raadslid Marc Haseldonckx wil weten wat de mening van AWV is hierover?  De invoering van het éénrichtingsverkeer in de Dr. Versmissenstraat zal de Buizelhoek nog maar één ontsluiting geven naar het noorden en oosten, met name langs de A. de Lalaingstraat. Een straat die uitkomt in een schoolomgeving. Verkeerstellingen in de A. de Lalaingstraat, Groenewoud en Buizelstraat zijn in dit dossier niet voorhanden. Door de bundeling van functies zullen er ook meer kinderen worden opgepikt in de Dr. Versmissenstraat, volstaat de voorgestelde kiss & ride-zone van 18 meter dan wel vraagt raadslid Marc Haseldonckx zich af? Voor veel bezoekers van deze site zal het autoverkeer blijven primeren, we hebben geen uitgebreid netwerk van openbaar vervoer en niet voor iedereen is het mogelijk om te stappen en te trappen. Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of de Mober wel de juiste en bruikbare info oplevert. Het studiebureau geeft zelf aan dat de mobiliteitseffecten in dit dossier onzeker zijn, het raadslid citeert hiervoor uit het document. Het mobiliteitsprofiel is onzeker, er worden namelijk aannames gemaakt. Er is voor deze Mober een zekere bron van onzekerheid aanwezig, enerzijds ontbreken er goede gegevens over de bestaande functies en anderzijds worden er inschattingen gemaakt over de invulling er van in de toekomst. Er is weinig geweten over de toekomstige routekeuze van het verkeer ten aanzien van het cultuurcentrum. Beide paragrafen zijn volgens het raadslid heel veelzeggend over de waarde van deze Mober. De impact van de voorgestelde projecten, zowel de parking als het cultuurhuis en de ingrepen op mobiliteit zijn onvoldoende gekend, het mobiliteitsplan is in ontwikkeling maar verre van klaar. Er wordt aangekondigd dat er met betrokkenen in overleg wordt gegaan, maar eigenlijk is het 5 na 12. De krijtlijnen van het cultuurhuis, de ondergrondse parking en de grote lijnen van de mobiliteit liggen vast en zijn beslist beleid. Mooie woorden over inspraak en transparantie zijn zeer wazig in dit dossier.

 

Raadslid Marc Haseldonckx besluit dat de fractie CD&V niet tegen een cultuurhuis is maar kan niet akkoord gaan met de voorliggende invulling van het cultuurhuis en de voorafnames op het aspect mobiliteit, want het mobiliteitsplan is niet klaar. De fractie CD&V zal dit niet mee goedkeuren.

 

Voorzitter Jef Vissers herinnert de gemeenteraadsleden aan de afspraken die recent werden gemaakt in het huishoudelijk reglement, meer bepaald de vastgelegde spreektijd van 5 minuten per fractie. Raadslid Marc Haseldonckx heeft dit immers al bij de eerste tussenkomst overschreden.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt merkt en weet dat er zeer hard gewerkt is aan dit dossier, waarvan de zeer uitgebreide bundel documenten als bewijs. Maar er blijven voor de fractie Anders nog steeds een aantal zaken niet volledig duidelijk, laat staan bevredigend. Zaken die echter wel cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat dit plan een succes zou kunnen worden, misschien zelfs ooit gedragen door de ganse Hoogstraatse bevolking. Maar zaken die evengoed ervoor kunnen zorgen dat dit een financiële strop kan betekenen en waar uiteindelijk geen enkele Hoogstratenaar en zeker niet de buurtbewoner nog een echt thuisgevoel bij zal hebben. Er is sprake van een bouwkost tussen de 9 en de 12 miljoen euro - van een ‘kleine’ marge gesproken-, maar wat zal de effectieve kost zijn met al het onderhoud, de uitbating, financiering, … gespreid over de komende 50 jaar, te weten dat we jaarlijks sowieso al 36.000 EUR erfpacht betalen aan Dekenaat Noorderkempen. Dit project zal niet als investeringskost in onze boekhouding komen, maar op de werkingsbudgetten worden ingeschreven, waardoor we de eigenlijke hete aardappel doorschuiven naar onze volgende legislaturen, zeg maar generaties… après moi/nous le déluge? Alhoewel we allemaal voorstander zijn van een cultuurhuis, wat de invulling ervan dan ook moge wezen, weten we nog steeds niet wat de impact van deze ‘3e plek’ mag zijn op onze volledige mobiliteit in Hoogstraten. We lezen in de mobiliteitsstudie van Vectris - echter enkel aangaande de Dr. Versmissenstraat - dat elke vorm van wijziging in verkeersafwikkeling, zij het een enkelrichting instellen of een knip, een serieus effect zal hebben op de omliggende straten en dan vooral de hoek van de Gelmelstraat met de Vrijheid, maar ook een zeer nadelig effect op de nu reeds onveilige situatie voor fietsers en voetgangers op de kruising van de Buizelstraat met de Vrijheid. Wat zegt AWV van het plaatsen van verkeerslichten op de Vrijheid? Om dan nog maar te zwijgen over de ondergrondse parking, waarvan jullie tegen de ene zeggen dat die er pertinent zeker wel gaat komen, maar tegen de andere verklaren dat er nog niets vastligt en alles nog open is. Bovendien wordt er in het advies verwezen naar de compartimentering van de woonwijken en wordt er expliciet gevraagd om een knip in de Hoge Lammens. Raadslid Dimitri Van Pelt haalt aan dat de fractie Anders hier in het verleden meermaals op heeft gedrukt om sluipverkeer te vermijden. Hij wil er dan ook op drukken om bij een advies niet aan cherry-picking te doen en alle belendende maatregelen uit te voeren. Deze zaken zijn echter allemaal onlosmakelijk verbonden met elkaar. Door het opheffen van de parkingplaatsen aan de PAX, achter de Kerk en in de Dr. Versmissenstraat (en met de tijd waarschijnlijk ook nog eens de Jan Van Cuyckparking) ben je genoodzaakt ergens anders parking te voorzien. Waar deze parking moet komen, beslis je zomaar als voorafname op je mobiliteitsstudie. Andersom werken zou veel logischer zijn! Je zou je mobiliteitsstudie uit kunnen laten wijzen waar het de meest aangewezen plaats is om een parking te maken en er zo voor kunnen zorgen dat je geen extra infarcten creëert, maar dat je zelfs bestaande problemen op zou kunnen lossen. Nu hypothekeer je een doordachte inplanting door voorafnames. Raadslid Dimitri Van Pelt merkt dat er opmerkingen van de buurt zijn opgenomen, alhoewel er daar nog steeds mensen het gevoel hebben met een kluitje in het riet te zijn gestuurd en dat daar nog steeds geen draagvlak gevonden is voor het cultuurhuis. Ook concrete plannen over het behoud van het rozenkranspark en een oplossing voor heel de verkeersproblematiek zijn er nog niet. Daarnaast verwacht het raadslid ook nog de antwoorden op de vragen die collega raadslid Fons Jacobs heeft gesteld in de voorafgaande vergadering, vragen i.v.m. het bodemonderzoek en de overschrijdingen van de bodemsaneringsnorm: hoe lost men dit op? Wat met het ingezette onderhoudspersoneel en het Nederlandstalig zijn: kan dat zo geëist worden? Zijn de fouten, zoals het scholenbouwproject en de politiezone Boortmeerbeek er allemaal uitgehaald?

 

Raadslid Maarten Leemans vult aan. Sinds het dossier in een stroomversnelling raakte tijdens de vorige legislatuur heeft hij de realisatie van het cultuurhuis van dichtbij opgevolgd; eerst in de cultuurraad en de vaste commissie, later in de gemeenteraad en het beheersorgaan. Daar heeft hij steeds op een constructieve manier meegewerkt om zo een project te realiseren waar wij als gemeente trots op mogen zijn en waar elke inwoner zich thuis mag voelen. Want dat is voor iedereen die zijn hart en ziel in dit project steekt toch wel het uiteindelijke doel: een bruisende plek creëren waar iedereen welkom is om op welke manier dan ook cultuur te beleven. In de gemeenteraad heeft de fractie Anders het project steeds kritisch tegen het licht gehouden. In niet alle stappen van het traject konden wij ons vinden. Op sommige punten hebben we er voor kunnen zorgen dat er betere keuzes zijn gemaakt - denk maar aan de erfpachtovereenkomst die nu een stuk beter is dan degene die initieel voorlag. Op andere punten is raadslid Maarten Leemans er van overtuigd dat het anders en beter kon - zoals het financiële luik in beheer van de gemeente houden. Ondertussen zijn al die zaken beslist beleid en rest ons de stappen en beslissingen die nu moeten worden genomen tegen het licht te houden. En dan kunnen we niet anders dan opmerken dat de verkeersafwikkeling en mobiliteitsknoop een heikel punt blijft in het dossier. Laten we daar dan ook, met alle democratische middelen, zoeken naar de beste oplossing.

Raadslid Maarten Leemans heeft ook nog een technische opmerking: de reserveringsmodules zijn in de outputspecificaties niet gespecifieerd. Het lijkt toch goed om hier enkele eisen aan te geven: dat die schermen werken op PoE (stroom via de netwerkkabel) zodat er geen extra stroomvoorziening nodig is. En dat het mogelijk is om centraal aan te sturen (bvb op basis van openingsuren of agenda) wanneer die schermen informatie moeten tonen en dat op de uren waarop het cultuurhuis niet open is, dat die schermen dan in stand-by gaan. Dat lijkt trouwens ook goed voor alle informatie-displays verspreid over het cultuurhuis.

 

De fractie Anders zal zich onthouden omwille van de onduidelijke financiële gevolgen voor de stad en de onduidelijke afwikkeling van het verkeer, waarbij ze vrezen voor het zich letterlijk volledig vastrijden door deze beslissingen.

 

Schepen Arnold Wittenberg vindt het vreemd dat er door de oppositie beweerd wordt dat er nooit over de bundeling van functies is gesproken. In het gemeenteraadsdossier van december 2020 stond zeer expliciet de combinatie van functies opgenomen. Alle raadsleden gingen akkoord met de selectieleidraad, waarbij de schepen er van uitgaat dat ook de verschillende functies werden goedgekeurd want die stonden immers letterlijk vermeld. Voor wat betreft het aspect mobiliteit, geeft schepen Arnold Wittenberg inderdaad aan dat er een voorafname gebeurt op het mobiliteitsplan. De opmaak van dit mobiliteitsplan is lopende en zal afgerond worden, maar dat betekent niet dat alles kan blijven stilstaan tot dit klaar is. Het is dan ook een bewuste keuze om een voorafname te doen, met name éénrichtingverkeer bepalen in de Dr. Versmissenstraat van noord naar zuid. De verdere verkeersafwikkeling door de wijken is nog niet duidelijk, dit laten we echt afhangen van het mobiliteitsplan. Ook het eventueel plaatsen van verkeerslichten aan de Gelmelstraat is nu niet relevant, er zijn in de studie verschillende scenario’s voorbereid die op de mobitafels worden afgetoetst en daarna eventueel met AWV worden opgenomen. Het klopt dat er geen koffietafels en andere privé-feestjes meer mogelijk zijn in het cultuurhuis. Daarom is er ook ingezet op de zaalzoeker als online instrument waarbij zoveel mogelijk zalen op een kaart zijn gezet en er op basis van functie en ligging de beste zaal kan gevonden worden. Bovendien acht de schepen de kans groot dat na de verhuis naar het nieuwe cultuurhuis de huidige Raboennizaal meer beschikbaar zal zijn, zoals dat ook voor de samenwerking met het gemeenschapscentrum het geval was.

Voor de invulling van de bestaande gebouwen zijn er verschillende denkoefeningen lopende. Er is niet gekozen voor een renovatie van het gebouw van de academie in de Karel Boomstraat, het is immers meer gewenst om de academie mee te verhuizen zodat die ook kan gebruik maken van de aanwezige infrastructuur in het cultuurhuis. Dit biedt veel extra’s in functie van het pedagogisch project van de academie. De invulling van het gebouw van de bibliotheek is bekeken in functie van het behoud van het label voor de erkenning van het museum, daar dringt zich immers al lang een oplossing op voor de depot-problematiek. Er zijn verschillende scenario’s onderzocht, ook extern huren maar dit bleek financieel en praktisch niet haalbaar. De ligging van het gebouw van de bibliotheek is heel centraal gelegen en in de nabijheid van het stadhuis. Schepen Arnold Wittenberg beklemtoont het belang van het historisch archief van Hoogstraten. Dit is niet alleen waardevol maar wordt ook nog heel regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld bij de restauratie van de kerk wordt er geregeld in het archief gezocht naar plannen. Door het archief hier onder te brengen kunnen we deze materie beter ontsluiten en er een extra dimensie aan geven. De financiële vork van dit project is inderdaad heel breed, maar dit hoort ook samen met de formule van een DBFM, hier kunnen nu geen specifieke bedragen op worden vastgeklikt. Nu wordt de inhoud bepaald en daarvan wordt aan de partners gevraagd om dit te concretiseren en er een financieel plaatje naast te zetten. Het is niet abnormaal dat we nu niet weten wat de kostprijs is, dit zal gaandeweg in het traject duidelijk worden. Daarbij is het belangrijk dat de inhoud van het project primeert.

 

Schepen Arnold Wittenberg komt ook graag even terug op de vragen die gesteld zijn op de voorafgaandelijke vergadering met de gemeenteraadsleden, hij formuleert de bijkomende antwoorden:

 

- Definitie samenwerkingsverband (p23 gunningsleidraad): waarom geen hoofdelijkheid tussen aannemer en architect? In kader van eventuele aansprakelijkheid lijkt dit nadelig voor gemeente.

Er is wel hoofdelijkheid voorzien. Terzake wordt verwezen naar de volgende bepaling: “De oprichters van de opdrachtnemer zijn in voorkomend geval persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de verbintenissen aangegaan voor en begunstigde(n) van de rechten bedongen namens de projectvennootschap in oprichting.” In die zin kan de beschrijving onder definities worden aangepast.

 

- Definitie voorkeurbieder (p24 gunningsleidraad): wat indien de omgevingsvergunning niet binnen de 55 dagen wordt ingediend? Staan hier sancties op?

Terzake wordt verwezen naar de contractuele bepalingen: “De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor het daadwerkelijk bekomen van een omgevingsvergunning binnen een termijn van 180 dagen na eerste indiening van de aanvraag. Ingeval van een weigering van de aanvraag zal de opdrachtnemer de nodige aanpassingen aan het aanvraagdossier doorvoeren. Dit bijkomende werk zal volledig voor rekening van de opdrachtnemer zijn en kan bijgevolg geen aanleiding geven tot enige vorm van meerkost voor de aanbestedende overheid.”

 

- P25 gunningsleidraad: wordt nog gesproken van stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning, terwijl dit ondertussen een omgevingsvergunning is.

Dit is correct, dit zal worden aangepast.

 

- Definitie bijzondere omstandigheid (p18 gunningsleidraad): de verwijzing naar het artikel ontbreekt (melding van fout…).

De artikelverwijzing wordt steeds als allerlaatste aangevuld. Dit om te vermijden dat bij een inhoudelijke wijziging de verwijzing dient aangepast te worden.

 

- Bodemonderzoek: er zijn overschrijdingen van de bodemsaneringsnorm – hoe lost men dit op?

Er zal een bodemsaneringsproject, bij daadwerkelijke overschrijding van de saneringsnorm, moeten worden uitgevoerd.

 

- Het ingezette personeel moet Nederlandstalig zijn – kan dat zo geëist worden?

Ja dat kan, er kan gevraagd worden dat ze de Nederlandse taal machtig moeten zijn.

 

- Er stonden ook nog twee foutjes in – er is sprake van een scholenbouwproject en de politiezone Boortmeerbeek.

Dat zal uiteraard nog aangepast worden.

 

De suggestie die door raadslid Maarten Leemans werd gedaan in functie van de infoschermen is zeker waardevol en wil schepen Arnold Wittenberg meenemen,  hij zal dit in het bestek nog laten aanpassen. Dit zal als een algemene bepaling worden opgenomen, met name dat toestellen waar netwerkaansluiting is voorzien er waar mogelijk wordt geopteerd voor PoE.

De schepen wil graag zijn dank uitspreken aan iedereen die aan dit dossier heeft meegewerkt, zowel uit de vorige legislatuur als de huidige, de leden van de stuurgroep, de collega’s in het college. Dit dossier is steeds met alle politieke partijen samen overlegd in de vorm van workshops en besprekingen in het beheersorgaan. Het is een bewuste keuze om dit in alle openheid te doen, want vele ogen zien meer.

 

Voor raadslid Hilde Vermeiren worden er vandaag nieuwe elementen aangehaald, ze wil dan ook zeker zijn of ze het goed begrepen heeft dat de architect en aannemer hoofdelijk aansprakelijk kan gesteld worden?

Schepen Arnold Wittenberg bevestigt dat dit het geval is.

 

Raadslid Marc Haseldonckx verduidelijkt graag het standpunt van de CD&V over de selectieleidraad in de gemeenteraad van december 2020. Hetgeen er toen voorlag was een draft, een aanzet tot een programma van eisen. Er is nooit uitvoerig verder gegaan op de verschillende functies, meent hij. Opnieuw vraagt het raadslid of er een SWOT is opgemaakt. Daarnaast stelt raadslid Marc Haseldonckx ook vragen bij het advies van Vectris omtrent mobiliteit, daarin staat immers nog vermeld dat de stad het  vrachtverkeer uit het centrum gaat halen met behulp van ANPR-camera’s. Maar dat is door het huidige bestuur geschrapt. Het raadslid vraagt zich dan ook af of Vectris wel voldoende onderbouwde informatie heeft aangeleverd gekregen waarop ze hun studie hebben gebaseerd. Hij vraagt zich af wat het huidige bestuur zal doen als alle parkings worden weggehaald en er voor een centrale parking wordt gekozen, en er vervolgens uit het  mobiliteitsplan blijkt dat er moet worden ingezet op randparkings.

 

Ook voor raadslid Dimitri van Pelt is dit de omgekeerde manier van werken. Hij meent dat er eerst een mobiliteitsplan moet liggen waar we de huidige bestaande problemen kunnen proberen oplossen. En dan kan er bekeken worden hoe deze nieuwe functies kunnen worden ingepast. Het raadslid stelt zich ook vragen bij de invulling die er voor het huidige gebouw van de bibliotheek is voorzien, hij vindt het vreemd dat er op de duurste bouwplaats van Hoogstraten een magazijn zou komen. En wat zal er gebeuren met het gebouw in de Karel Boomstraat en de huidige kelder van het stadhuis? Hoeveel voorafnames zullen er nog komen op het mobiliteitsplan, en zal dit plan daarna nog wel kloppen.

 

Schepen Arnold Wittenberg herhaalt dat er in de selectieleidraad wel degelijk gesproken is over de verschillende functies. Dit was een inhoudelijke studie waarbij onder andere bekeken is welke functies er konden gecombineerd worden. In de selectieleidraad is er wel degelijk bepaald welke functies er worden gekozen. Het was dus niet zo vrijblijvend als er nu beweerd wordt. Daarnaast vindt de schepen het vreemd dat er vragen worden gesteld over de inplanting van het archief in het bibliotheekgebouw, nochtans werd dit door de afgevaardigde van dezelfde fractie in de museumraad wel ondersteund. Hij stelt vast dat er op een aantal weken tijd twee tegengestelde antwoorden worden geformuleerd. De bewering dat er een voorafname gebeurt op het mobiliteitsplan dat klopt, maar dit proberen we te beperken. De concretisering van het mobiliteitsplan zit in volle ontwikkeling.

 

Schepen Michel Jansen begrijpt de ongerustheid, de mobiliteitsknopen kunnen niet zo maar worden opgelost. Er komen richtlijnen van het gewest waaronder vrachtwagenroutes, dit zal nog uitvoerig besproken worden op de mobiliteitsraad van volgende week. Als er een parking zou komen aan het cultuurhuis dan zou dit een verkeersinfarct betekenen aan de oostkant. De schepen komt graag terug op de bewering over de knip in de Hoge Lammens, hij schetst dat de buurt verschillende keren geconsulteerd is, er zijn testfases gedaan die opnieuw zijn geëvalueerd waaruit besloten is om van de Hoge Lammens éénrichtingsverkeer te maken. Er is momenteel geen sluipverkeer naar Rijkevorsel. De schepen meent dat 80% van de mensen daar tevreden is.

 

Raadslid Fons Jacobs wil graag reageren op de reactie van schepen Wittenberg die de fractiewerking van Anders aanvalt. Als een afgevaardigde een bepaald standpunt inneemt in de museumraad dan betekent dit niet dat dit het formele standpunt van de hele fractie is.

 

Voor raadslid Dimitri van Pelt is de kwestie van de Hoge Lammens toch moeilijk te begrijpen, blijkbaar is het ene advies in de studie van Vectris wel goed en de andere niet. Wat is deze studie dan nog waard?

 

Schepen Michel Jansen herhaalt dat in overleg met de buurt de knip werd opgeheven.

Raadslid Dimitri Van Pelt herhaalt dat wanneer je het ene deel van het advies uit deze studie uitvoert dat je dit dan ook met het ander deel moet doen.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af waarom dit dossier nog op de agenda van de mobiliteitsraad moet gezet worden, dit is beslist beleid dus een toelichting heeft geen zin meer want de beslissingen zijn al genomen. Er moet geen zand in de ogen van de mensen gegooid worden want ze hebben geen inspraak meer.

 

De voorzitter Jef Vissers legt dit ter stemming voor, de fractie CD&V vraagt een hoofdelijke stemming.

 

BESLUIT

 

Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gunningsleidraad voor de opdracht "Cultuurhuis door middel van een DBFM-opdracht" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de FD zodat het gevraagde budget kan voorzien worden in eerstvolgende aanpassing MJP.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het aanstellen van een studiebureau voor de herinrichting van de N124-Gelmelstraat.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Middels deze opdracht willen we een studiebureau aanstellen dat een studiedossier opmaakt voor de aanleg van fietspaden en de herinrichting van de schoolomgeving op de N124-Gelmelstraat.

 

Het doel van de herinrichting is tweeledig. Het gaat enerzijds om het oplossen van een onveilige situatie met gemengd fiets-auto verkeer op de N124, door het creëren van een veilige fietsverbinding erlangs in aansluiting op de huidige fietsinfrastructuur zoals die uitgebouwd is van Wortel tot aan het kruispunt met de Lindendreef. De heraanleg van dit kruispunt maakt onderdeel uit van de studie.

 

Anderzijds het creëren van veilige dwarse oversteekplaatsen voor groepen zachte weggebruikers, meer in bijzonder ter hoogte van de Antoon de Lalaingstraat, de Gustaaf Segersstraat, de Postweg en de toegangsweg tot het gebied gekend als Den Dijk, aansluitend op de hierboven omschreven langse fietsinfrastructuur. 

 

Bij de herinrichting van dit gedeelte van de N124, gekend als Gelmelstraat, zal worden uitgegaan van het centraal zetten van de stappers en trappers (STOP-principe). Absolute veiligheid voor deze zwakke weggebruikers is hierbij het sturend principe. Hoewel een vlotte doorstroming van het gemotoriseerd verkeer ook aan de orde blijft, krijgt dit verkeer een onderliggende rol.

 

Het college besliste op 29 april 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 31 mei 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs, uitgedrukt in een ereloonpercentage.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Basisvoorzieningen voor verkeersleefbaarheid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 1/3/1/2, beleidsitem: "Overige mobiliteit en verkeer" met nummer 290-00.

 

Hier is echter geen budget voor voorzien in 2021. Dient meegenomen te worden in eerstvolgende aanpassing MJP op algemeen rekeningnummer:

 

- 21400000 Plannen en studies.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 0,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 11% van de geraamde uitvoeringskost, namelijk 183.678,00 EUR (geraamd ereloon incl. btw).

 

- 74069999 Overige specifieke projectsubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 0,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 85% van 183.678,00 EUR is betoelaagd door het Gewest : 156.126,30 EUR

 

[netto kostprijs voor de stad wordt dus geraamd op 183.678,00 EUR - 156.126,30 EUR = 27.551,70 EUR]

 

De financieel directeur heeft op 22 april 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs krijgt bij het doornemen van dit agendapunt een déja-vu gevoel, en dat zou kunnen kloppen als hij ziet dat reeds in 2008 gestart werd met een eerste startnota van het studiebureel Schillebeeckx. Het dossier heeft ondertussen een lijdensweg afgelegd tussen startnota’s, modules 10 en 13, gebrek aan gelden, samenwerkingsovereenkomsten, enz. In 2015 lijkt hier dan de stekker uitgetrokken te zijn. Het is voor raadslid Fons Jacbos wel zeer duidelijk dat de herinrichting van de Gelmelstraat, met daarin de nadruk op veilige fietspaden en voetpaden (het zo geroemde STOP-principe dat de laatste tijd vaak uit de kast wordt gehaald) zeker een prioriteit zou moeten betekenen. Het raadslid wil weten of er nu vooraf reeds gesproken werd met AWV en er al afspraken gemaakt werden over de haalbaarheid van deze herinrichting? Zijn er nu wel voldoende fondsen ter beschikking om die werken te kunnen uitvoeren? En vooral : hoe passen deze werken binnen de algemene mobiliteitsstudie die nog niet bekend is en ook nog niet goedgekeurd werd. Er gaan toch geen stappen gezet worden die nadien niet realiseerbaar zijn? Als er nu gestart wordt met een nieuwe procedure, moet dit leiden tot een veiliger Gelmelstraat vanaf de Lindendreef tot aan de Vrijheid.

 

Raadslid Marc Haseldonckx verduidelijkt dat in 2015 de stekker niet uit dit dossier is getrokken, in 2018 is hij immers nog naar de PAC gegaan met dit dossier met een voorstel dat nog in 2018 tot een overeenkomst heeft geleid met AWV. Het huidige bestuur heeft in het college beslist om volledig van nul te beginnen en dit in overleg met AWV.

 

Schepen Piet van Bavel bevestigt dat dit fietspadendossier in eerste instantie geschrapt zou worden, maar na een boeiende brainstorm met AWV over de Gelmelstraat is er gevraagd om het aangevraagde schoolomgevingsdossier te koppelen aan het vroegere fietspadendossier. Weliswaar met een heel andere insteek en in combinatie met de krachtlijnen uit het mobiliteitsplan. De budgetten voor dit fietspaddossier bleken nog niet geschrapt waardoor een snelle doorstart mogelijk is en er een studiebureau kan worden aangesteld.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Aanstelling studiebureau voor de herinrichting van de N124- Gelmelstraat" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Verlenen van toestemming voor de verkoop lot 7 in de Korenstraat zonder loting.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Er is een overeenkomst voor de verkoop van sociale gronden Korenstraat, deze dateert van 2016.

Er zijn lotingen georganiseerd op 26/09/2017, op 22/05/2018 en op 29/03/2021 . Tot 3 maal toe werd lot 7 niet verkocht.

 

Vandaag biedt er zich een kandidaat aan om lot 7 te kopen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Reglement Gemeenteraad 22 maart 2010.

          Uittreksel Gemeenteraad 25 april 2016.

 

Argumentatie

 

Dhr. Haneveld voldoet aan alle voorwaarden, behalve de leeftijdsvoorwaarde.

Op de voorgaande lotingen voldeed hij nog wel aan de leeftijdsvoorwaarden, maar was het financieel niet mogelijk om deze verbintenis aan te gaan.

 

Notaris Michoel heeft per mail geïnformeerd wat er nu met Korenstraat lot 7 gaat gebeuren, nu het voor de 3de keer onverkocht is gebleven.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs wil vooraf graag informeren naar een oplijsting van kavels/ verkavelingen die verkocht werden volgens de voorwaarden, maar ook hoeveel kavels er nog onverkocht bijliggen.

Zeer concreet is in dit dossier de gevraagde afwijking op de leeftijdsvoorwaarde voor raadslid Fons Jacobs mogelijk. Hij heeft immers deze week nog in de media gelezen dat de gemiddelde leeftijd van kopers van woningen ondertussen meer dan 42 jaar is geworden. Jongeren hebben immers nog niet de financiële draagkracht om zulke dure prijzen (we spreken in dit dossier over een schattingsprijs van 403 EUR/m²) op te kunnen hoesten en niet iedereen heeft bemiddelde ouders om hen bij te staan. Het feit dat we (zelfs sociale) kavels niet meer verkocht krijgen (Meersel-Dreef, Wortel, Korenstraat,...) moet ons als bestuur de ogen doen openen en moet ons dwingen om een heel ander verkavelingsbeleid toe te passen waarbij vooral rekening wordt gehouden met de behoefte, de betaalbaarheid, nieuwe woonvormen, erfpacht, enz.

 

Raadslid Tinne Rombouts geeft aan de fractie CD&V zich zal onthouden.

 

BESLUIT

 

Bij 18 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een uitzondering toe te staan op de leeftijdsgrens en toestemming te verlenen om te verkopen aan Dhr. Haneveld tegen de prijs van 116.386,40 EUR.

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft opdracht om Dhr. Haneveld, notaris Michoel en de eigenaars hiervan op de hoogte te brengen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuring van het basishemelwaterplan Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Zoals besproken in de gemeenteraden van 22 juni 2020 en 24 augustus 2020 werd in 2019 een aanvang gemaakt met de opmaak van een basishemelwaterplan voor het grondgebied van stad Hoogstraten. Opmaak gebeurde volgens de methodiek van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid, in overleg met VMM, Watering de Beneden Mark, dienst integraal waterbeleid van de provincie Antwerpen, Aquafin, Pidpa en de stedelijke diensten.

 

Het basishemelwaterplan Hoogstraten werd besproken in de gemeenteraadscommissie openbare werken van 19 oktober 2020, op voorstel waarvan aan alle gemeenteraadsleden gelegenheid tot nazicht of vragen werd geboden. Er werden geen opmerkingen bezorgd.

 

Het dossier is te omvangrijk om als bijlage bij dit dossier te voegen. De stukken worden bij agendering bezorgd via We Transfer.

 

Na goedkeuring van het basishemelwaterplan Hoogstraten door de gemeenteraad kunnen de kaarten en rapporten worden gedeeld via de gemeentelijk website.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Voor een uitgebreide context bij opmaak en opbouw van het basishemelwaterplan en een samenvatting van de belangrijkste inzichten wordt verwezen naar de presentatie door studiebureau IMDC en het document ‘Inleiding-Inzichten Basishemelwaterplan Hoogstraten_v1.0’ welke samen met de kaarten en rapportering van het basishemelwaterplan Hoogstraten worden bezorgd via We Transfer.

 

De gemeenteraad wordt verzocht het basishemelwaterplan Hoogstraten goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We maken een hemelwaterplan op en voeren dit uit " van het meerjarenplan, met actienummer: 1/1/2/1.

 

Deze beslissing heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ward Baets merkt op dat dit plan een heel uitgebreid plan is met een opdeling in verschillende bekkens, een bespreking hiervan en een oplijsting van acties die ondernomen zullen worden. Het raadslid heeft hierover een aantal vragen:

- wat betreft de afkoppeling van de strafinrichting Wortel Kolonie met betrekking tot de lozing in de Staakheuvelseloop. De afkoppeling is nog niet gebeurd, wat is de termijn hiervan? En voldoet de waterzuiveringsinstallatie in de Staakheuvelsesloop, want het raadslid weet dat hier in het verleden nogal wat problemen mee waren.

- de aanleg van een bufferbekken op het  terrein van AWV op de opslagplaats van strooizout. Op deze locatie is er een mogelijke verkoop gepland in functie van de brandweerkazerne, het raadslid wil weten of hier rekening mee gehouden is.

- de aanleg van een ondergronds bufferbekken op het plein van Minderhout – hoe concreet is dit idee en wat is de timing?

 

Voor raadslid Maarten Leemans lijkt dit plan al een goede stap om te starten met een verantwoord geïntegreerd waterbeleid. Het is nu zaak om alle aanbevelingen om te zetten in concreet beleid. Is er al een stappenplan aanwezig of wordt daar aan gewerkt? Zijn hiervoor voldoende middelen voorzien in meerjarenplan?

 

Schepen Piet van Bavel tracht een aantal antwoorden te geven op de technische vragen van raadslid Ward Baets. Het basishemelwaterplan is een gebiedsdekkende visie die nog naar de praktijk moet worden omgezet. Het is nog te vroeg om dit al concreet te maken naar technische uitvoering en timing. De schepen zal de vragen meenemen en een schriftelijk antwoord laten bezorgen. Dit plan is opgemaakt in overleg met alle beheerders van water in verschillende bezettingen zoals Pidpa, Aquafin en dergelijke. Het is nu de uitdaging om dit bij vergunningen, verkavelingen en afkoppelingsprojecten in de praktijk om te zetten. Het is de bedoeling om reflexmatig dit plan in de praktijk toe te passen maar het is te vroeg om hier al concreter over te zijn.

Schepen Michel Jansen vult aan dat er al proefprojecten zijn opgezet om schotten te zetten in bepaalde grachten, met daarbij de medewerking van de aanpalende landbouwers en dit leidt tot positieve effecten.

Schepen Piet Van Bavel vult aan dat er inderdaad al concrete projecten lopen zoals ontkoppelingsprojecten en onthardingen.

 

Raadslid Ward Baets weet dat er in het verleden discussies zijn geweest over de waterkwaliteit in Hoogstraten, hij vraagt zich af of er nog steeds metingen gebeuren omdat hij daar deze legislatuur geen verslagen van heeft gezien.

Schepen Michel Jansen meldt dat hier geen wijzigingen in zijn, hij zal de milieu-handhaver vragen om deze verslagen aan de raad over te maken.

 

Raadslid Maarten Leemans blijft wat op zijn honger zitten, er is geen planning in de tijd blijkbaar maar waar werken we dan naartoe? En is er budget voorzien?

 

Schepen Piet van Bavel verduidelijkt dat dit plan ‘ongoing’ is, dit zal nooit af zijn en zal bovendien worden toegepast in verschillende contexten en projecten waardoor hier momenteel geen budget op te plakken is.

Schepen Michel Jansen verwijst naar het politiek overleg over klimaat waar alle fracties in vertegenwoordigd zijn, mogelijks kan dit daar ook besproken worden.

Raadslid Maarten Leemans herhaalt dat het voor de gemeenteraad moeilijk is om voeling te houden met dit plan want het wordt niet concreet gemaakt, maar hij wil inderdaad op het politiek overleg rond klimaat mee bekijken hoe dit kan opgevolgd worden.

Schepen Piet Van Bavel besluit dat dit een plan is dat bepaalt hoe er in de toekomst met water zal worden omgegaan.

Raadslid Ward Baets vraagt zich af of dit dan in een stedenbouwkundige verordening zal worden gegoten.

 

Raadslid Tinne Rombouts begrijpt dat er bij stedenbouwkundige vergunningen al rekening gehouden wordt met maatregelen uit dit plan, maar dat er nog geen stedenbouwkundige verordening is. Ze wil graag een overzicht van de maatregelen ontvangen die nu al opgelegd worden in vergunningen. Niet zozeer over de elementen die voortvloeien uit de gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen want dat zijn wettelijke bepalingen. Maar wel wat er nog extra wordt opgelegd, daarvan wil ze graag een lijst krijgen.

Schepen Michel Jansen geeft aan de er op vergunningen voor waterwinningen een maximumtermijn van 10 jaar wordt toegepast, maar hij zal de oplijsting laten maken.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het basishemelwaterplan Hoogstraten goed.

Artikel 2:

Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan Pidpa en aan studiebureau IMDC.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuren van het verplaatsen van een in onbruik geraakte buurtweg nr. 27 en het verplaatsen van een feitelijke gemeenteweg en het goedkeuren van het tracé van de nieuwe gemeenteweg  en vaststellen van de weguitrusting en de nutsvoorzieningen, gelegen Katelijnestraat 25-27-29 - 2320 Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

De aanvraag omgevingsvergunning ingediend door Stad Hoogstraten - Vrijheid 149 - 2320 Hoogstraten met betrekking op een terrein, gelegen Katelijnestraat 25, 27 en 29 - 2320 Hoogstraten, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie B nrs. 250G, 250V, 250W, 250G2, 250L, 250E2, 250F2, 250Y, 251A en 252A tot het herinrichten van sportpark Wereldakker.

 

Juridische gronden

•Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

•Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (OVD).

•Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVB).

 

•Artikel 31 van het OVD bepaalt: als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

•Artikel 47 van het OVB bepaalt: als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Argumentatie

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

De aanvraag omgevingsvergunning voorziet in de aanleg van wegenwerken en een gewijzigd wegtracé:

- verplaatsen van een in onbruik geraakte buurtweg nr. 27 en het verplaatsen van een feitelijke gemeenteweg en de aanleg van een nieuwe gemeenteweg.

De gemeenteraad dient het verplaatsen van een in onbruik geraakte buurtweg nr. 27 en het verplaatsen van een feitelijke gemeenteweg goed te keuren en goedkeuring te verlenen aan het tracé van de nieuwe gemeenteweg  en vaststelling van de weguitrusting en de nutsvoorzieningen.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 18 maart 2021 tot 26 april 2021. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend.

De inhoud van het bezwaarschrift heeft geen betrekking op de aanleg van wegenwerken of het wegtracé.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af hoe de mobiliteitsafwikkeling van deze trage weg gaat verlopen en dan vooral in combinatie met de nieuwe aan te leggen parking en de toegang die daardoor wordt voorzien naar de sporthal waar GELVOC speelt. In het verleden is er gezegd dat er een toegang zou zijn vanuit de parking naar de binnenparking voor het onderwijzend personeel. In het dossier is bovendien een mobiliteitsschets voor sportpark Wereldakker mee opgenomen, wordt die hiermee ineens goedgekeurd, wil het raadslid weten?

 

Raadslid Jos Matthé heeft vastgesteld dat er een doorgang is gemaakt tussen de parking van de sporthal en de lus rond de Jaak Aertslaan. In het verleden heeft de school die vraag ook al gesteld omdat ze hun parking niet wilde ontsluiten op hun schoolterrein, ze vroegen dus om een ontsluiting te maken naar het WZC. Dit werd destijds geweigerd omdat men geen extra verkeer wilde toelaten op deze lus waar ook veel kwetsbare mensen vanuit het WZC en de bejaardenwoningen gebruik van maken. Hij vraagt zich af waarom dit nu genomen is en wie deze ontsluiting heeft uitgevoerd?

 

Schepen Arnold Wittenberg maakt duidelijk dat het hier gaat over de verschuiving van de fietsweg achter het Klein Seminarie en de nieuwe wegenis in functie van het sportpark. Voor wat betreft de verkeersafwikkeling werd er besproken met de verschillende partners hoe deze parking zo goed mogelijk ontsloten kan worden. De huidige oplossing is daar als beste piste uit gekomen, de technische diensten hebben hier klinkers gelegd en de school staat in voor het plaatsen van de poort. Het voorstel dat hier voor ligt bepaalt niet de defnitieve verkeersafwikkeling van deze site, dat zal later nog worden voorgelegd.

Schepen Michel Jansen bevestigt dat de bezoekers van GELVOC ook gebruik kunnen maken van deze parking.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt vermeldt dat hij hierover een vraag heeft gesteld aan de algemeen directeur en daarop een ander antwoord heeft gekregen. Met name dat het hier enkel om de verlegging van de trage verbinding gaat en niet over vastleggen van andere wegen. Hij hoort nu echter iets anders en vraagt zich af wat er nu eigenlijk voorligt.

 

Schepen Roger Van Aperen brengt verduidelijking. Buurtweg nr. 27 (in oranje aangeduid op het rooilijnplan) is reeds jaren geleden in onbruik geraakt. De buurtweg is in werkelijkheid verplaatst geweest (in geel aangeduid op het rooilijnplan). Er is echter nooit een procedure gevoerd voor de verlegging van de buurtweg. In kader van de ontwikkeling van het sportpark wordt een nieuwe gemeenteweg voorzien. (in rood aangeduid op het rooilijnplan).

In navolging van het gemeentewegendecreet, worden alle buurtwegen aanzien als gemeenteweg en worden er geen nieuwe buurtwegen meer gevestigd. Daardoor wordt de goedkeuring van een nieuwe gemeenteweg voorgelegd. In functie van gebruik zal deze fungeren als een trage verbinding, voor fiets- en voetverkeer. Er worden nu geen andere wegen mee ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze verhardingen/wegen maken deel uit van het project Wereldakker, maar worden niet voorzien als gemeentewegen. Het gaat dus enkel over de verlegging van de trage verbinding. De schepen legt uit dat er momenteel een parking ligt achter de atletiekpiste, daar komen in het nieuwe plan voetbalvelden waardoor deze parking moest worden opgeheven. In de onderhandelingen is de vraag naar boven gekomen om de bestaande parking van 28 plaatsen binnen de schoolmuren ook te ontsluiten zodat die mee gebruikt kon worden. In een eerste voorstel werd er gevraagd om een ondergrondse verbinding te maken onder de trage verbinding naar deze parking, maar dat bleek een heel zware ingreep. Daarbij is de afspraak gemaakt met de school dat er in eerste instantie zo veel mogelijk gebruik zal gemaakt worden van de nieuwe aan te leggen parking maar er is ook een verbinding voorzien om deze parking binnen de schoolmuren te kunnen bereiken. Het Klein Seminarie is verantwoordelijk om een poort te plaatsen. Of de verkeersafwikkeling op de site van WZC zal blijven wat het nu is, dat is momenteel nog onduidelijk. 

 

Voor raadslid Marc Haseldonckx is het plannetje onduidelijk, hij vraagt zich of er een in- en uitrit is voorzien vanuit de nieuwe parking die de trage verbindingsweg dan zou kruisen. 

Schepen Arnold Wittenberg deelt het kaartje met de gemeenteraad en maakt duidelijk dat dit niet het geval is. Er is ontsluiting voorzien via de zwembadlus en de nieuwe parking voor de leerkrachten wordt ontsloten via de toegang naast het OCMW. Schepen Roger van Aperen vult aan dat dit de situatie op dit moment is, maar dat alles zal afhangen van de nieuwe verkeersafwikkeling die wordt uitgedacht wanneer ’t Gastenhuys klaar is. Pas dan zal de ontsluiting definitief zijn.

 

Raadslid Jos Matthé herhaalt dat het vreemd is dat het Klein Seminarie beslist om de eigen site autoluw te maken en dan wel van het OCMW vraagt om de ontsluiting te voorzien. Dit vindt hij niet consequent.

 

Raadslid Tinne Rombouts stelt dus vast dat er momenteel een ontsluiting voorzien is en ze vraagt of de nodige vergunning is voorzien voor de in- en uitrit.

Schepen Arnold Wittenberg zal dit bezorgen.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van 1 ingediend bezwaarschrift.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het verplaatsen van een in onbruik geraakte buurtweg nr. 27 en het verplaatsen van een feitelijke gemeenteweg goed en keurt het tracé van de nieuwe gemeenteweg goed en stelt de weguitrusting en de nutsvoorzieningen vast.

De nieuwe gemeenteweg wordt opgenomen in het openbaar domein van de stad Hoogstraten.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuring van het subsidiereglement ter ondersteuning van verenigingen voor de organisatie van een kamp volgens de geldende coronamaatregelen in de zomer van 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Voor de zomer van 2020 werd een bijkomende subsidie voor jeugdkampen goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 juni 2020, specifiek ter ondersteuning van erkende Hoogstraatse verenigingen voor de organisatie van personenvervoer van en naar het jeugdkamp en infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de  coronarichtlijnen op het jeugdkamp.

 

In totaal werd in 2020 een subsidie door 11 jeugdverenigingen en 2 sportclubs aangevraagd voor in totaal 12.806,45 EUR. Daarnaast werd ook het gemeentelijk kampvervoer van materialen in de zomer van 2020 kosteloos uitgevoerd.

 

Aangezien nu reeds geweten is dat de jeugdkampen in de zomer 2021 opnieuw mogen doorgaan in bubbels van 100, wordt er voorgesteld om de extra subsidie voor jeugdkampen opnieuw te herhalen voor de zomer van 2021. De inhoud van het reglement blijft gelijk, maar zal worden aangevuld met medische materialen die noodzakelijk zijn om te kunnen voldoen aan de  corona richtlijnen op het jeugdkamp (zoals o.a. mondmaskers, handgel, ...).

 

Voor de financiering van het reglement worden de middelen aangesproken die ter beschikking worden gesteld van het lokaal bestuur ter ondersteuning van de verenigingen ikv de coronacrisis.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Gelet op de vraag naar ondersteuning van jeugdkampen, om te kunnen voldoen aan de geldende maatregelen betreffende covid.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

We hebben in ons MJP ook in 2021 extra corona-budget voorzien.

Valt onder actieplan "HOOGSTRATEN HERSTART" van het meerjarenplan, met actienummer: 3/4, beleidsitem Gezondheidspromotie en ziektepreventie met nr. 985-00 en algemene rekening: 61599999 - Overige exploitatiekosten.

Beschikbaar budget: 467.760,65 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 30.000,00 EUR (geraamd budget)

 

 

Aan het college wordt gevraagd om voor de financiering van het reglement de middelen aan te spreken die ter beschikking worden gesteld van het lokaal bestuur ter ondersteuning van de verenigingen ikv de coronacrisis.

 

Zoals afgesproken boeken we uiteindelijk de extra-corona-acties op de reguliere actie waaronder deze vallen, als dat mogelijk is.

In dit geval betreft het actie 2/5/1/1 We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties.

 

Aan de financiële dienst wordt gevraagd om 30 000 van bovenstaand algemeen corona-budget onder actie 3/4/1/1 Corona 61599999 Overige exploitatiekosten BI985-00 te verschuiven naar actie 2/5/1/1 We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties 64930000 Algemene werkingssubsidies BI750-00 en als kostenplaats Corona.

 

De financieel directeur heeft op 4 mei 2021 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad  keurt het subsidiereglement ter ondersteuning van erkende Hoogstraatse verenigingen in de zomer 2021 voor personenvervoer van en naar het jeugdkamp en infrastructuur en medische materialen die noodzakelijk zijn om te kunnen voldoen aan de  coronarichtlijnen op het jeugdkamp, als volgt goed:

 

Artikel 1 – Doel en doelgroep

Binnen de perken van het vastgestelde financiële meerjarenplan van de stad Hoogstraten zal éénmalig voor de organisatie van de jeugdkampen in de zomer van 2021, aan erkende Hoogstraatse verenigingen een subsidie worden toegekend voor het inleggen van personenvervoer van en naar het jeugdkamp, voor de huur van extra infrastructuur of aankoop van medische materialen die noodzakelijk zijn om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op het jeugdkamp.

 

Artikel 2 – Verklaring termen of begrippen

1 .Erkende Hoogstraatse vereniging: een vereniging zoals omschreven in het globaal reglement ter ondersteuning van lokale verenigingen, welke in toepassing van voormeld reglement erkend werd door de stad Hoogstraten.

2. Jeugdkamp: een kamp (met of zonder overnachting) van minimum 5 aaneengesloten dagen voor kinderen en jongeren tot 30 jaar.

3. Personenvervoer:  het collectief vervoer van personen ontworpen en gebouwd motorvoertuig met meer dan acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend.

4. Extra infrastructuur die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de corona richtlijnen: Infrastructuur die noodzakelijk is om de verschillende bubbels volgens de richtlijnen van elkaar gescheiden te houden.

5. Medische materiaal die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de corona richtlijnen: Medisch materiaal die noodzakelijk is om de voorgeschreven protocollen voor jeugdkampen te kunnen opvolgen (o.a. handgel, mondmasker, …)

6. Zomer 2021: de periode die loopt van 1 juli 2021 tot 31 augustus 2021

 

Artikel 3 – Voorwaarden 

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet aan al de volgende voorwaarden voldaan zijn:

 

3.1. Voorwaarden waaraan de aanvrager cumulatief moet voldoen:

a) De aanvrager is een erkende Hoogstraatse vereniging;

b) De aanvrager is de organisator van het jeugdkamp

 

3.2. Voorwaarden waaraan het project cumulatief moet voldoen:

a) Het betreft vervoer van personen naar en van een jeugdkamp,  infrastructuur of medisch materiaal die noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen op het jeugdkamp

b) De aanvrager is verantwoordelijk voor de organisatie van het kampvervoer van de  leden of de huur van de noodzakelijke infrastructuur;

c) Indien het vervoer betreft stelt de aanvrager een professionele busmaatschappij (onderneming in personenvervoer over de weg) aan, welke beschikt over alle nodige vergunningen, erkenningen, e.d. en voldoet aan de toepasselijke regelgeving; 

 

Artikel 4 – bedrag

Het subsidiebedrag dat  kan worden toegekend per erkende Hoogstraatse vereniging, bedraagt maximaal 3.000,00 EUR.

 

Uitgaven voor schadefacturen komen niet in aanmerking voor subsidiëring.

 

De subsidie kan door een erkende Hoogstraatse vereniging slechts voor één jeugdkamp in de zomer van 2021 aangevraagd worden.

 

Indien eenzelfde jeugdkamp wordt georganiseerd door meerdere Hoogstraatse erkende verenigingen, kan elke organiserende erkende vereniging apart een aanvraag indienen. Dezelfde facturen kunnen echter slechts éénmaal als kostenbewijs worden ingebracht.

 

Artikel 5 – Aanvraag subsidie

De subsidie kan aangevraagd worden tot tenminste 31 augustus met de volgende modaliteiten:

Aanvragen kunnen enkel ingediend worden bij de dienst jeugd. 

 

Bij de aanvraag wordt minstens volgende informatie gevoegd:

          Naam, adres, mail, tel. aanvrager; 

          Datum van het jeugdkamp;

          De factuur van de professionele busmaatschappij of verhuurbedrijf waarbij:

          Deze factuur dient op naam te zijn van de aanvragende erkende Hoogstraatse vereniging;

          De factuur vermeldt duidelijk de datum van het jeugdkamp en het factuurbedrag

          Particuliere personen uit de vereniging kunnen geen onkosten inbrengen voor gebruik van eigen materialen voor het jeugdkamp, ongeacht of ze tot het bestuur van de verenigingen behoren of niet.

          Schadefacturen niet in aanmerking worden genomen.

 

Een laattijdige aanvraag komt niet in aanmerking voor subsidieverlening. De aanvrager die een tijdige maar onvolledige aanvraag indient, krijgt per mail de vraag om de ontbrekende informatie te bezorgen binnen de meegedeelde termijn. Een aanvraag die niet vervolledigd wordt binnen deze termijn kan niet meer in aanmerking komen voor subsidieverlening.

 

Artikel 6 - Toetsing van de subsidieaanvraag

Van zodra een tijdige en volledige aanvraag werd ontvangen, wordt deze getoetst aan de voorwaarden van onderhavig reglement.

 

Het college van burgemeester en schepenen of de aanvraag in aanmerking komt voor een subsidie en ingeval van toekenning van de subsidie, welk subsidiebedrag wordt toegekend.

 

Artikel 7 – Controle op de aanwending van de toegekende subsidie

De stad heeft steeds het recht toezicht en controle uit te oefenen bij de begunstigde van de subsidie. De begunstigde verbindt er zich toe de nodige inlichtingen te verstrekken en de controle van de stad te aanvaarden.

 

Artikel 8 – Sancties

Indien blijkt dat de begunstigde onjuiste gegevens heeft verstrekt of indien de begunstigde één of meer verplichtingen voortvloeiend uit dit reglement niet nakomt, kan de stad het reeds betaalde subsidiebedrag geheel of gedeeltelijk terugvorderen, of in voorkomend geval beslissen tot het niet betalen of het gedeeltelijk niet betalen van de toegekende subsidie. 

Bijkomend kan - voor een periode vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen - de begunstigde uitgesloten worden om in de toekomst in aanmerking te komen voor subsidies van de stad.

 

Artikel 9 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1  juli 2021.

 

Artikel 2:

Een kopie van deze beslissing wordt aan de financiële dienst bezorgd.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst van een mondiaal klimaatproject in samenwerking met Bos+ en provincie Antwerpen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 12 september 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen de beleidsopties 2020-2025 met betrekking tot mondiaal beleid goed.

 

De bijgevoegde nota over de uitgangspunten van het beleid mondiale samenwerking formuleert een inhoudelijke heroriëntatie van het budget van de stedenband naar projecten met klimaatactie (klimaatadaptatie).

 

Provincie Antwerpen lanceerde in het najaar van 2020 een mondiaal klimaatproject waaraan lokale besturen kunnen deelnemen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Stad Hoogstraten wil zich inschrijven in een mondiaal klimaatproject van de provincie Antwerpen en Bos+ rond CO2 compensatie en bosbescherming in Peru.

Dit project dat wordt beheerd door BOS+ zet in op bosbouw en bosbescherming in samenwerking met de lokale bevolking. Inheemse gemeenschappen worden versterkt en er wordt aan biodiversiteitsmonitoring gedaan.

 

Provincie Antwerpen startte zelf een samenwerking met Bos+ om dit programma uit te voeren en biedt nu de kans aan lokale besturen om zich ook in te schrijven. Op die manier kan het pilootproject sneller uitgebouwd worden naar een volwaardig compensatieprogramma en kunnen ook onderdelen zoals biodiversiteitsmonitoring uitgebreid worden. Hoogstraten wil  voorzien in bosaanplant van 1ha om 300 ton CO2 te compenseren en 1200ha bos beschermen. Deze aantallen zijn berekend op het beschikbare budget en de voorkeur van Hoogstraten om bos te beschermen. Deze grotere oppervlakte biedt meer voordelen voor de lokale bevolking en biodiversiteit ten opzichte van een nieuw bos waarbij het jaren duurt voor deze dezelfde capaciteiten bereikt.

 

Alle onderdelen worden uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners uit zowel België (vb. UGent), als Peru (vb. Universidad Ricardo Palma, ANECAP, ECA's, ...).

 

De overeenkomst loopt voorlopig enkel voor het jaar 2021. Provincie Antwerpen voert een evaluatie uit over hun huidige samenwerking met BOS+ alvorens een verlenging van het project te communiceren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op zuidwerking en ontwikkelingsprogramma's met focus op klimaatdoelstellingen en gender." van het meerjarenplan, met actienummer: 2/4/2/1, beleidsitem: Hulp aan het buitenland met nummer 160-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen - ESC 800.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 140.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 140.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 15.000,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 12 april 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Schepen Faye van Impe geeft een korte inleiding over het dossier en de samenwerkingsovereenkomst die ter goedkeuring voorligt.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt stelt zich vooreerst de vraag of deze overeenkomst bovenop de 1.200 ha komt waar BOS+ al in investeert of dat dit er een deeltje van zal uitmaken? Verder hoopt het raadslid dat dit een én-én verhaal zal zijn. Hiermee bedoelt hij dat we niet alleen CO2 gaan compenseren via een mondiaal project in het buitenland, maar dat we dit even goed ook hier in België, zelfs meer bepaald in Hoogstraten, kunnen doen door te investeren in bos of meer natuur. Maar hij beklemtoont dat de fractie Anders zeker niet tegen een samenwerking met BOS+ en de provincie Antwerpen is.

Het raadslid heeft wel enkele vragen:

○ Waarom kiest men voor compensatie van CO2-uitstoot? Voor welke termijn? Hoe staat dit in verhouding tot de inzet op klimaatmitigatie (totaal van maatregelen bedoeld om de omvang of snelheid van de opwarming van de aarde te beperken)? Wanneer wordt het Hoogstraats klimaatplan ter goedkeuring voorgelegd?

○ Hoe wordt de te compenseren CO2 voor de eigen organisatie berekend? Denkt men eraan om ook huishoudens, bedrijven, diensten en instellingen, de landbouw aan te sporen om de CO2-uitstoot te compenseren?

○ Wat is voor het bestuur de meerwaarde van de samenwerking met de provincie? Zijn er nog andere gemeenten ingestapt?

○ Zijn de milieuraad en de mondiale raad om advies gevraagd?

 

Daarnaast blijft raadslid Dimitri Van Pelt nog steeds op zijn honger zitten voor wat betreft de heroriëntering van het beleid met betrekking tot mondiale samenwerking waartoe de bevoegde schepen wil overgaan. Onder andere de stapsgewijze heroriëntatie van de stedenband naar een klimaatplan met aandacht voor gender, armoedebestrijding,... via een NGO op het grondgebied van Za-Kpota (een bestek dat eerder werd goedgekeurd door de gemeenteraad en waarvan het raadslid weet dat er gesprekken lopen over keuze NGO); het lopende federale programma van VVSG in Benin (met als deelnemende gemeenten ook Hoogstraten-Za-Kpota). Dit loopt eind 2021 af en een nieuw programma is in opmaak. Wanneer zal de eventuele verlenging van de overeenkomst worden voorgelegd aan de gemeenteraad? Kan hierover voorafgaandelijk een raadscommissie worden georganiseerd?

 

Raadslid Ward Baets vraagt zich af wat in deze overeenkomst de rol is van de stad Hoogstraten. Het raadslid ziet verschillende mogelijkheden: gaat er met het bedrag van 15.000 EUR bos aangeplant worden of wordt er ook ingezet op het behoud van bos? In de overeenkomst in artikel 2.1. leest hij dat het de rol van stad Hoogstraten is om een bedrag van 15.000 EUR ter beschikking te stellen van BOS+ in functie van behoud en herstel van het amazonegebied in Peru. Betekent dit dat er enkel gaat ingezet worden op het behoud en herstel en niet op heraanplanting? Dat is voor raadslid Ward Baets onduidelijk. Daarnaast wil het raadslid ook weten op welke manier de rapportering zal gebeuren, deze overeenkomst loopt einde dit jaar af maar het jaar 2021 is al ver gevorderd. Er zal dus snel werk moeten gemaakt worden van een nieuwe overeenkomst. Hij beklemtoont dat dit project niet mag aanzien worden als het afkopen van CO2-compensatie en hij vraagt zich af op welke manier de metingen gaan gebeuren. Tot slot heeft raadslid Ward Baets ook nog een algemene bemerking, het gaat hier over een alleenstaand project dat ver van de Hoogstraatse bevolking af ligt. Nochtans hebben we een goede band met Benin dus waarom wordt er niet naar een dergelijk project gezocht in die regio? 

 

Schepen Michel Jansen antwoordt dat hij plant om het klimaatactieplan in september naar de gemeenteraad te brengen. In de vorige gemeenteraad is er ook al aangekaart dat er meer dan 3.000 bomen zullen geplant worden aan de ecobrug in Minderhout. Er gebeuren hier dus ook acties.

 

Schepen Faye van Impe geeft antwoorden op de gestelde vragen. Wat de rol van de stad is, is volgens haar nu net de essentie van deze samenwerkingsovereenkomst. Er is een budget voorzien van 15.000 EUR voor de aanplant van 1 ha bos en de bescherming van 1.200 ha bos. Daarbij is er gekozen om vooral in te zetten op bescherming want dat heeft het meeste effect op de inheemse bevolking. Het is dus absoluut niet de bedoeling om CO2-compensatie af te kopen. Voor wat betreft de rapportering staat er in artikel 4 van deze overeenkomst duidelijk vermeld hoe dit zal gebeuren. De schepen weet dat ondertussen ook Bonheiden en Beerse al mee gaan instappen en dat er met andere gemeenten gesprekken lopende zijn. Voor zowel 2020 als 2021 moet de subsidie verantwoord worden aan de hand van een duidelijk inhoudelijk en financieel verslag, uiterlijk op 31 augustus van het volgende jaar. Op de vraag hoe men de CO2-compensatie gaat meten is een erg technische uitleg het antwoord. De schepen zal dit schriftelijk bezorgen. Voor schepen Faye Van Impe is dit geen alleenstaand project, er is hier gekozen om te werken op een problematiek die ons allemaal direct raakt. Zeker ook in Hoogstraten waar heel wat landbouw actief is en die afhankelijk is van een regelmatig neerslagpatroon. Bedoeling is ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van potentieel leergeld en dat te gaan gebruiken voor een mogelijke heroriëntering van het proejct met Za-Kpota. De gesprekken met Za-Kpota zijn nog altijd aan de gang, hopelijk is hier binnenkort een doorbraak. Er zijn wat onduidelijkheden over de uitvoerende NGO ter plaatse en daarover is er discussie met het bestuur van Za-Kpota momenteel. Waarom zetten we in op compensatie en hoe verhoudt zich dat tot mitigatie? Er wordt nu vooral de nadruk gelegd op bosbescherming omdat we denken dat we daar het meeste rendement en de meest duurzame resultaten mee kunnen boeken. Peru is het land dat na Brazilië de tweede grootste oppervlakte aan regenwoud heeft en waar ook een enorme ontbossing aan de gang is. Bovendien is het ook een land dat veel CO2 uitstoot. Door in te zetten op bosbescherming gaan we ook mitigatie in de hand werken. 

 

Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich toch nog af waarom dit dossier niet op de milieuraad en mondiale raad is besproken.

Schepen Faye van Impe neemt deze suggestie mee, het staat op de agenda van de mondiale raad. Maar voor raadslid Dimitri Van Pelt komt dit eigenlijk te laat.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Hoogstraten, BOS+ tropen vzw en Provincie Antwerpen voor de uitvoering van het project "Behoud en herstel van Amazonewoud in het kader van co-beheer van natuurreservaten door inheemse gemeenschappen".

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen Ferm Kinderopvang en stad Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Aanleiding:

1. Decreet met betrekking tot buitenschoolse kinderopvang (BOA-decreet) en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten dat vanaf januari 2021 in werking trad.

 

Op 24 april 2019 keurde de Vlaamse regering het decreet met betrekking tot buitenschoolse kinderopvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten goed. Dit decreet legt de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten bij het lokaal bestuur.

 

Uitgangspunten van het nieuwe decreet: Het lokaal bestuur voert de regie over de buitenschoolse opvang en krijgt daarvoor - via het Vlaams Gemeentefonds - middelen op basis van algemene parameters als aantal kinderen woonachtig en schoollopend in de gemeenten. Er is voor de gemeenten daarnaast ook nog een subsidie voor het aanbod kleuteropvang met kwaliteitslabel, dit decreet biedt de lokale besturen de mogelijkheid om lokaal een samenwerkingsverband op te zetten tussen opvangvoorzieningen, scholen, cultuur-, recreatie-, vrije tijd-, jeugd- en sportinitiatieven, deeltijds kunstonderwijs enz.

 

Een samenwerking die vooral het kind ten goede komt en alle kinderen naschoolse kansen geeft op ontplooiing en spelen. De zelfontplooiing en het speelplezier van het kind staan centraal. Het decreet is in werking gegaan op 1 januari 2021. Op het ogenblik van de goedkeuring van het decreet moesten diverse uitvoeringsbesluiten het decreet nog verder vorm geven.

 

2. Lokale uitdagingen met betrekking tot de huidige organisatie van de buitenschoolse kinderopvang in Hoogstraten.

 

Tot op heden wordt de voor – en naschoolse (buitenschools)opvang in Hoogstraten georganiseerd deels door Ferm en deels door de scholen. Deze werking  stelde ons de afgelopen jaren voor enkele concrete uitdagingen:

          Welke rol kunnen en moeten scholen blijven opnemen binnen de organisatie van deze opvang?

          Hoe kunnen we de toenemende vraag afstemmen op het aanbod?

          Hoe kunnen we ons meer efficiënt organiseren?

          Hoe kunnen we de buitenschoolse opvang meer afstemmen met buitenschoolse activiteiten?

 

Voorgeschiedenis:

Naar aanleiding van bovenstaande uitdagingen en op basis van het nieuwe decreet heeft de stad er voor gekozen om dat moment aan te grijpen om het volledige kinderopvang landschap in Hoogstraten vanuit een helikopter en open visie te onderzoeken. Om ons hierbij te ondersteunen werd in september 2019 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met VZW KIKOEN met als doelstelling een trajectbegeleiding voor de opmaak van een strategie met verschillende mogelijke scenario’s met betrekking tot de kinderopvang vanaf 2,5 jaar.

 

Op 25 juni 2020 keurde het college van burgemeester en schepen het masterplan kinderopvang  (+2.5 jaar) goed. Zo ging het college akkoord met de uitrol van de volledige strategie kinderopvang voor de volgende vier pijlers:

1)      Ontzorging van het onderwijs

2)      Optimalisatie gebruik infrastructuur en opvang plan

3)      Decentralisatie opvang op woensdag namiddag & tijdens school vrije dagen

4)      Uitbreiding vakantie capaciteit.

En dit gesteund door een regie op basis van opvangprincipes voor Hoogstraten.

 

Het college heeft hiervoor de nodige financiële middelen voorzien in de meerjarenplanning om de uitrol te kunnen garanderen.

Tenslotte ging het college akkoord met de opmaak van een aanbestedingsdossier om te zoeken naar een complementaire partner die de principes uit het masterplan onderschrijft en in de praktijk omzet.

 

Voor de uitrol van het masterplan werd een projectfiche opgemaakt, die goedgekeurd werd op 15 oktober 2020.

 

In november 2020 werd door de Vlaamse overheid de uitvoeringsbesluiten van het decreet  van 3 mei 2019 houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten bekend gemaakt. Deze uitvoeringsbesluiten maakten het duidelijk dat tijdens de overgangsperiode van 6 jaar het niet mogelijk is voor de stad om een aanbestedingsdossier uit te schrijven. Agentschap opgroeien was hier zeer duidelijk in: Ferm kinderopvang blijft haar middelen tot en met eind 2026 ontvangen. Pas wanneer zij zelf als organisator beslissen om deze middelen vervroegd over te dragen, kan het lokaal bestuur deze middelen op een andere manier besteden.

 

Naar aanleiding hiervan werden in januari 2021 de onderhandelingen met Ferm Kinderopvang gestart om te komen tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, die zo dicht mogelijk bij de principes van het masterplan kinderopvang aansluit.

 

Deze nieuwe overeenkomst wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad en zal na goedkeuring van start gaan vanaf 1 september 2021. We vatten graag enkele belangrijke afspraken en principes uit de nieuwe samenwerkingsovereenkomst samen:

 

*De overeenkomst treedt in werking bij ondertekening ervan. De looptijd van 5 jaar neemt aanvang op 1 september 2021 en loopt t.e.m. 31 augustus 2026.

 

*Bij einde van de huidige samenwerkingsovereenkomst hebben stad Hoogstraten en Ferm een gezamenlijk akkoord over de inkorting van de overgangstermijn voor de resterende vier maanden.

 

*Er is geen mogelijkheid tot verlenging van de termijn van de huidige overeenkomst.

 

*Er wordt jaarlijks een grondige evaluatie gemaakt. Er kan bijsturing afgesproken worden op vlak van werking, infrastructuur, financies.

 

*Stad Hoogstraten neemt de regie op over de terbeschikkingstelling van infrastructuur voor kinderopvang aan Ferm Kinderopvang. De stad doet dit naargelang de mogelijkheden, rekening houdend met de behoeften en voorzien enkel infrastructuur die beantwoordt aan elke regelgeving waaraan de respectieve voorzieningen moeten voldoen.

 

*Stad Hoogstraten stelt de infrastructuur in gedeeld of semi-exclusief gebruik ter beschikking van Ferm Kinderopvang.

 

*Een lijst met infrastructuur die ter beschikking wordt gesteld, wordt toegevoegd in het eerste addendum bij de overeenkomst. De infrastructuur die beschreven staat, betreffen onder meer gebouwen die reeds worden gebruikt door kinderopvang, infrastructuur van de stad, scholen en derde partijen. De lijst is aanpasbaar na overleg tussen Ferm Kinderopvang, stad Hoogstraten en de school of derde partij die infrastructuur ter beschikking stellen.

 

*Ferm kinderopvang zal jaarlijks, en ten laatste op 1 oktober voorafgaandelijk aan een nieuw kalenderjaar, een prognose voorleggen. Deze prognose is conform de vooropgestelde meerjarenplanning zoals voorgelegd in addendum 2 (zie bijlage).

 

*Wat betreft die financiële opvolging, wordt het meerjarenplan zoals opgesteld (addendum 2) gevolgd. De jaarlijkse bijdrage van stad Hoogstraten is begrensd tot het bedrag voorzien in het meerjarenplan (addendum 2). Hier kan per uitzondering en enkel en alleen na bespreking en met goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen van worden afgeweken.

 

*Ferm Kinderopvang organiseert haar buitenschoolse opvang in de Hoogstraatse opvanglocaties op basis van volgende essentiële opvangprincipes:

 

          Stad Hoogstraten is regisseur over de organisatie van de buitenschoolse opvang en activiteiten. Ferm Kinderopvang neemt daarbij haar rol op als complementaire partner waarmee in volledige transparantie wordt samengewerkt. Stad Hoogstraten en Ferm Kinderopvang werken elk vanuit hun eigen kracht en expertise aan een gemeenschappelijke kind(vriendelijke) visie die de basis vormt voor het kinderopvangaanbod in Hoogstraten.

 

          Ferm Kinderopvang staat in voor een breed en gevarieerd aanbod in de nabijheid van de kinderen. Dit aanbod komt tegemoet aan de rechten van het kind op vrije keuze, spel, beweging, rust en ontwikkeling. In een latere fase wordt dit in onderling overleg verder uitgewerkt op basis van het decreet BOA.

 

          Ook bieden zij een laagdrempelig, gebruiksvriendelijk, flexibel en betaalbaar aanbod dat toegankelijk is voor alle gezinnen. Daarbij wordt voldoende begeleiding en ondersteuning voorzien voor (kinderen van) maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Dit vertaalt zich concreet in de verplichting om te werken met een sociaal tarief en een tarief voor gezinnen met meerdere kinderen in de opvang.

 

          Het aanbod staat open voor alle schoolgaande kinderen van de kleuter- en lagere school, die een opvangplek nodig hebben; voorschools, naschools, op woensdagnamiddag en tijdens schoolvrije dagen. Er is geen inschrijfstop.

 

          In samenwerking met stad Hoogstraten wordt er optimaal gezocht naar een goede afstemming tussen vraag en aanbod tijdens de schoolvakanties.

 

*Samen met onderstaande vier essentiële bouwpijlers vormen de principes het fundament voor de inrichting van het opvangaanbod en -plan van Hoogstraten dat ‘futureproof’ is.

 

1. Ontzorging van de scholen

De praktische organisatie van de opvang voor en na school wordt uit handen genomen van de scholen en ligt volledig bij Ferm Kinderopvang. Zij voorzien een volledig opvangaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen in of nabij alle acht basisscholen. Elk kind krijgt hierbij, ongeacht de plaats van de opvang, dezelfde kwaliteit en hetzelfde aanbod en dit door ‘vaste’ kinderbegeleiders.

 

De administratieve processen en inschrijfsystemen worden voor heel Hoogstraten gelijkgeschakeld en georganiseerd door Ferm Kinderopvang. Zij organiseren dit op zo’n wijze dat deze zo gelijk, laagdrempelig, gebruiksvriendelijk, flexibel en betaalbaar mogelijk zijn. 

 

2. Optimaal gebruik infrastructuur en opvangplan

De beschikbare infrastructuur wordt zoveel als mogelijk gedeeld gebruikt, alsook personeel, worden efficiënt ingezet.

 

3.Decentralisatie opvang op woensdag en schoolvrije dagen

Kinderen worden op woensdag en op schoolvrije dagen van maximum één dag opgevangen in hun eigen deelgemeente en dit in of nabij de school. Er zijn tijdens het schooljaar acht opvangplekken (één per basisschool).

 

Ferm Kinderopvang werkt actief mee aan het opzetten van een netwerk dat er mee voor kan zorgen dat kinderen op middellange termijn tijdens lange opvangmomenten (zoals o.a. woensdagnamiddag) en ook tijdens korte opvangmomenten, geprikkeld en gestimuleerd worden in hun (talent)ontwikkeling en hen laat proeven van een breed en gevarieerd vrijetijdsaanbod.

 

4. Uitbreiding vakantiecapaciteit

Tijdens de vakanties staat Ferm Kinderopvang in voor de organisatie van de opvang en dit verspreid over 4 opvanghubs in Hoogstraten. In samenwerking met stad Hoogstraten staat Ferm Kinderopvang ervoor in dat alle schoolgaande kinderen (kleuter- en lagere school) tijdens alle schoolvakanties voor opvang bij hen terecht kunnen.

 

Stad Hoogstraten en Ferm Kinderopvang zoeken samen naar een optimale afstemming tussen vraag en aanbod tijdens de schoolvakanties. Het aanbod dient aan te sluiten bij de behoeften van ouders en kinderen. De opvang die wordt georganiseerd door Ferm Kinderopvang, de speelpleinwerking, sport- en dagkampen georganiseerd door de stadsdiensten etc. zijn daarbij complementair.

 

De volledige samenwerkingsovereenkomst kan u in bijlage vinden.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het Vlaamse decreet van 3 mei 2019 over de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten.

          Het collegebesluit van 12 september 2019 over de samenwerkingsovereenkomst met VZW KIKOEN met als doelstelling een traject begeleiding voor de opmaak van een strategie met verschillende mogelijke scenario's met betrekking tot de kinderopvang  vanaf 2,5 jaar.

          Goedkeuring masterplan kinderopvang door het college van burgemeester en schepenen op 25 juni 2020.

          Goedkeuring projectfiche uitrol kinderopvang door het college van burgemeester en schepenen op 15 oktober 2020.

 

Argumentatie

 

Door de afspraken die gemaakt worden in deze samenwerkingsovereenkomst met Ferm Kinderopvang zetten we de eerste stappen binnen de principes van het BOA decreet en geven we een antwoord op de lokalen uitdagingen in Hoogstraten mbt buitenschoolse kinderopvang.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Een geïntegreerde strategie voor kinderopvang - uitrol" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/1/4, beleidsitem: 750

 

Valt onder actie "we voorzien voldoende en kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/1/1, beleidsitem: kinderopvang

met nummer 945-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 516.000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 125.283,52 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 390.716,48 EUR.

 

Valt onder actie "we voorzien voldoende en kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/1/1, beleidsitem: kinderopvang

met nummer 945-00 en algemeen rekeningnummer: 61599999 .

Voorziene budget in het meerjarenplan: 81.600 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 81.600 EUR.

 

BESPREKING

 

Schepen Faye van Impe geeft een uitgebreide toelichting en schetst het doel van deze overeenkomst, met name alle kinderen gelijke kansen bieden op ontplooiing en plezier. Het opzetten van een duurzame kinderopvang was van bij aanvang een speerpunt van deze legislatuur. Er zijn nu twee systemen, namelijk de gemelde opvang die door de scholen wordt georganiseerd en de buitenschoolse opvang door Ferm. Hiervoor worden verschillende normen gehanteerd, de inschrijvingen lopen anders en de organisatie bleek niet altijd gemakkelijk voor de scholen. Bedoeling was dan ook om hiermee de scholen te ontzorgen en vraag en aanbod wat beter in balans te brengen. Tijdens een voorafgaande oefening is het hele werkveld in kaart gebracht, dat werd begeleid door externe consultancy. Hierbij willen we duidelijk de sterktes van de beide systemen meenemen en tegelijk de problemen oplossen. Dit heeft geleid tot een masterplan kinderopvang dat op volgende 7 principes steunt:

- Regie voeren van de organisatie van buitenschoolse opvang

- Samenwerken met partners

- Ontzorging van het onderwijs

- Aanbod creëren in de nabijheid van kinderen

- Een flexibel systeem dat toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen

- Geen inschrijfstop

- Aanbod tijdens de vakantie

Wanneer deze uitgangspunten in de praktijk kunnen worden omgezet, zal er in een latere fase werk gemaakt worden van een aanbod brede school die mee als doelstelling wordt vermeld van het decreet buitenschoolse kinderopvang.

 

Raadslid Tinne Rombouts is blij met deze toelichting, maar ze vindt dat dit masterplan toch in zijn  totaliteit ter beschikking moet gesteld worden van de gemeenteraad. Ze had verwacht dat dit dossier in zijn geheel naar een gemeenteraad zou gebracht worden waardoor er dan ook discussie over mogelijk is. Het raadslid is blij dat hiermee het dossier met Ferm wordt verder gezet. De stad neemt duidelijk de rol van coördinator op, waarbij er samengewerkt wordt met Ferm die al jaren een gespecialiseerde partner is die hun job steeds op een goede manier heeft weten invullen. In het verleden waren er beperkte financiële middelen, wat de mogelijkheden hypothekeerde, maar door het nieuwe decreet heeft Vlaanderen nu meer middelen waardoor er ook hopelijk voor Hoogstraten meer marge komt. Bij het doornemen van het dossier kreeg raadslid Tinne Rombouts het idee dat er wat twijfel is over de kwaliteiten van Ferm als partner, ze spreekt dan ook de hoop uit dat er wel degelijk ingezet zal worden op een duurzame verderzetting van de samenwerking met deze partner.

 

Schepen Faye Van Impe geeft toe dat het masterplan kinderopvang niet als dossier naar de gemeenteraad is gebracht maar daar was volgens haar ook geen aanleiding voor. Dit is wel als collegedossier ter beschikking in meeting.Mobile en kan daar worden terug gevonden. De schepen bevestigt dat Ferm inderdaad heel wat expertise heeft, ze hoopt dat ook de expertise van de gemelde opvang  mee kan geïntegreerd worden. Voor het doorsluizen van Vlaamse middelen naar Hoogstraten, rekent schepen Faye Van Impe in eerste instantie op raadslid Tinne Rombouts die hier vanuit haar functie in Vlaanderen mee op kan wegen.

 

Raadslid Tinne Rombouts bevestigt dat de verdeling van de middelen zal gebeuren op basis van plaatsen wat ook fair is en waardoor Hoogstraten de historische achterstand hopelijk kan bijbenen. Gaan er grote wijzigingen komen in de organisatie van de kinderopvang?

 

Schepen Faye Van Impe antwoordt dat alle wijzigingen in de samenwerkingsovereenkomst vermeld staan.

 

Raadslid Tinne Rombouts wil weten of de samenwerking met verenigingen is bekeken, zij kunnen mogelijk mee ingeschakeld worden om kinderen te laten kennismaken met sport, cultuur en jeugdorganisaties.

 

Schepen Faye Van Impe antwoordt dat er eerst werk zal gemaakt worden van de basis, met name een nieuwe geïntegreerd opvangsysteem op poten krijgen. In een volgende fase is het de bedoeling om de buitenschoolse opvang te verknopen met vrijtijdsactiviteiten (van verenigingen, academies en dergelijke) maar dit opzet zit ook al vervat in de voorliggende overeenkomst. Zo is de nest- en webfunctie opgenomen in de overeenkomst, vanuit de webfunctie zal er later gewerkt worden aan een netwerk met lokale verenigingen om de vrijetijdscompenent in de buitenschoolse kinderopvang te krijgen. Ferm gaat het engagement aan om hier werk van te maken op middellange termijn. Het is nu niet helemaal duidelijk welke termijn dit juist zal zijn, maar het is wel de bedoeling om er deze legislatuur nog werk van te maken.

Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat er nog een foutje in de overeenkomst staat, het einduur van de opvang is bepaald op 18:30 uur, terwijl er op één plaats nog 18:00 uur staat. Dit mag nog aangepast worden.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en Ferm Kinderopvang zoals voorgesteld.

Artikel 2:

Na ondertekening van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst vervalt de voorgaande samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en Ferm Kinderopvang zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25/11/2013.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst voor de opmaak van een regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur van Sportregio Noorderkempen ILV.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Sportregio Noorderkempen ILV wil inzetten op sportinfrastructuur en sportieve ruimte. In het  meerjarenplan 2020-2025 is opgenomen om een regionaal masterplan voor bovenlokale sportinfrastructuur op te maken.

 

Ter uitvoering van het goedgekeurde meerjarenplan wensen de deelnemende gemeenten van de ILV hiervoor een 'occasionele gezamenlijke overheidsopdracht' te plaatsen met Turnhout als aanbestedende overheid. De uitgave van deze opdracht wordt geraamd op 41.322,31 EUR excl. BTW of 50.000,00 EUR incl. BTW. Voor dit bedrag is het goedkeuren van de lastvoorwaarden en gunningswijze een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De samenwerking omtrent deze occasionele gezamenlijke overheidsopdracht wordt geconcretiseerd in een extra samenwerkingsovereenkomst die wordt toegevoegd aan de overeenkomst 2020-2025 van Sportregio Noorderkempen ILV.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Raadsbesluit van 16 november 2019 betreffende het goedkeuren van de overeenkomst 2020-2025 van Sportregio Noorderkempen ILV.

 

Argumentatie

 

Sportregio Noorderkempen heeft voldoende reserves om deze opdracht te financieren. Er zal geen extra bijdrage van de deelnemende gemeenten gevraagd worden hiervoor. Deze uitgave is opgenomen in de meerjarenbegroting 2020-2025.

 

IOK heeft de Sportregio geadviseerd en begeleid met betrekking tot deze opdracht.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst voor de opmaak van een regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op een brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: sport met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 101.550 EUR.

Reeds gebruikt budget: 4.834,58 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 96.715,42 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ann Fockaert maakt duidelijk dat Hoogstraten Leeft deze overeenkomst steunt, dit plan is een win/win zowel voor de gemeenten als voor de interlokale vereniging. Dit kan nieuwe samenwerkingen tussen gemeenten te weeg brengen en is een sterk mandaat om in overleg te gaan met andere stakeholders (Sport Vlaanderen, sportfederaties). Mogelijk kan dit ook meer middelen voor bovenlokale infrastructuur naar onze regio brengen.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor de opmaak van een regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur als volgt goed:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE OPMAAK VAN EEN REGIONAAL MASTERPLAN BOVENLOKALE SPORTIFNRASTRUCTUUR

 

TUSSEN:

De gemeente Arendonk, Vrijheid 29, 2370 Arendonk, vertegenwoordigd door Kris Wouters, algemeen directeur, en Rob Blockx, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Arendonk” te noemen;

EN

De gemeente Baarle Hertog, Parallelweg 1, 2387 Baarle Hertog, vertegenwoordigd door Jan Vervoort, algemeen directeur, en Frans De Bont, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Baarle Hertog” te noemen;

EN

De gemeente Beerse, Heilaarstraat 6, 2340 Beerse, vertegenwoordigd door Tinneke Claeys, algemeen directeur, en Freddy Smans, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Beerse” te noemen;

EN

De stad Hoogstraten, vrijheid 149, 2320 Hoogstraten, vertegenwoordigd door Joke Verschueren, algemeen directeur, en Jef Vissers, voorzitter gemeenteraad, hierna de “stad Hoogstraten” te noemen;

EN

De gemeente Lille, Rechtestraat 44, 2275 Lille, vertegenwoordigd door Davy Smeyers, algemeen directeur, en Greet Deckers, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Lille” te noemen;

EN

De gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 264, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Sven Brabants, algemeen directeur, en Dirk Geerinckx, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Malle” te noemen;

EN

De gemeente Merksplas, Markt 1, 2330 Merksplas, vertegenwoordigd door Dries Cockhuyt, algemeen directeur, en Frank Wilryckx, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Merksplas” te noemen;

EN

De gemeente Oud Turnhout, Dorp 31, 2360 Oud Turnhout, vertegenwoordigd door Bie De Busscher, algemeen directeur, en Bruno Peeters, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Oud Turnhout” te noemen;

EN

De gemeente Ravels, gemeentelaan 60, 2381 Ravels, vertegenwoordigd door Chris Bax, algemeen directeur, en Filip Segers, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Ravels” te noemen;

EN

De gemeente Rijkevorsel, Molenstraat 5, 2310 Rijkevorsel, vertegenwoordigd door Bart Adams, algemeen directeur, en Wim De Visscher, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Rijkevorsel” te noemen;

EN

De stad Turnhout, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout, vertegenwoordigd door Filip Buijs, algemeen directeur, en Peter Segers, voorzitter gemeenteraad, hierna de “Stad Turnhout” te noemen;

EN

De gemeente Vosselaar, Cingel 7, 2350 Vosselaar, vertegenwoordigd door Bert Joppen, algemeen directeur, en Inge Bruynooghe, voorzitter gemeenteraad, hierna de “gemeente Vosselaar” te noemen;

 

VOORAF :

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt opgemaakt gezien de ILV Sportregio

Noorderkempen geen rechtspersoonlijkheid heeft. Aangezien de deelnemende gemeenten van de ILV Sportregio Noorderkempen samen een externe partner wensen aan te stellen, is deze samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.

 

DOEL:

De gemeente Arendonk, de gemeente Baarle Hertog, de gemeente Beerse, de stad Hoogstraten, de gemeente Lille, de gemeente Malle, de gemeente Merksplas, de gemeente Oud-Turnhout, de gemeente Ravels, de gemeente Rijkevorsel, de stad Turnhout en de gemeente Vosselaar – allen lid van de ILV Sportregio Noorderkempen - wensen ter realisering van de doelstelling van de voormelde ILV een overheidsopdracht te plaatsen voor de opmaak van een ‘regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur’ hierna “project” te noemen; wordt overeengekomen wat volgt:

 

ARTIKEL 1: Voorwerp

Onderhavige overeenkomst heeft als doel om tussen de voormelde gemeenten een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten voor het voormelde project. Deze samenwerkingsovereenkomst bepaalt de voorwaarden om voor dit project gezamenlijk een bestek goed te keuren, alsook de gunningsvoorwaarden te bepalen, het effectief toekennen en sluiten van de opdracht, alsmede de verdere uitvoering van het project.

De betrokken gemeenten gaan akkoord om het project samen vorm te geven en de hiervoor bestemde middelen binnen de ILV hiervoor aan te wenden (reeds goedgekeurd tijdens de AV van de ILV van 19/11/2019 in Turnhout - zie bijlage 1).

Dit project is onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten. Conform artikel 48 Wet Overheidsopdrachten 17 juni 2016 zal gebruik worden gemaakt van de occasioneel gezamenlijke opdracht. De stad Turnhout zal optreden als aanbestedende overheid die instaat voor het effectief aanbesteden en opvolgen van deze aanbestedingsprocedure met betrekking tot dit project in naam en voor rekening van zichzelf en de andere betrokken ILV gemeenten.

Deze samenwerkingsovereenkomst is een aanvulling op de reeds goedgekeurde

overeenkomst van de ILV Sportregio Noorderkempen die reeds door iedere

betrokken gemeente afzonderlijk werd goedgekeurd – zie bijlage 2.

 

ARTIKEL 2: Finaliteiten samenwerkingsverband

De opdracht behelst de opmaak van een regionaal masterplan bovenlokale

sportinfrastructuur.

Partijen bepalen dat overeenkomstig artikel 48 lid 2 Wet Overheidsopdrachten 17

juni 2016 er sprake is van een gezamenlijke verantwoordelijkheid:

Partijen komen overeen dat de plaatsingsprocedures met betrekking tot de

opdracht tot het schrijven van het ‘regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur’ gezamenlijk wordt doorlopen namens en voor rekening (zijnde de bestemde middelen binnen de ILV – zie hoger en verder) van de betrokken ILV gemeenten en deze zijn dan gezamenlijk verantwoordelijk voor het nakomen van hun verplichtingen.

 

ARTIKEL 3: Gunning van het project

§1 Gunning van het project

De deelnemende ILV gemeenten zullen via de vereiste plaatsingsprocedure cfr.

de overheidsopdrachtenwetgeving een externe partner aanstellen voor de opmaak van een regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur.

De financiering van het project gebeurt vanuit de ILV waar iedere gemeente – zoals goedgekeurd in de overeenkomst (zie bijlage 2)– zijn jaarlijkse bijdrage volstort.

De stad Turnhout zal, als aanbestedende overheid, de opdracht publiceren, gunnen, sluiten en optreden tijdens de uitvoering van het project, mits onderstaande voorwaarden:

* De opdracht voor de aanstelling van de externe partner wordt slechts gepubliceerd na goedkeuring van de opdrachtdocumenten (volledige aanbestedingsbundel) door de andere betrokken ILV gemeenten. De stad Turnhout zal dus de procedure voorbereiden door het opstellen van de opdrachtdocumenten. Het overmaken van de volledige aanbestedingsbundel door de stad Turnhout geldt als verzoek tot goedkeuring ervan aan de overige besturen.

* Stad Turnhout staat in voor de gunningsprocedure, de opening der inschrijvingen en het opmaken van een gunningsverslag. De deelnemende ILV gemeenten moeten het gunningsverslag (met voorstel van gunning) voorafgaandelijk goedkeuren, voorafgaandelijk akkoord gaan met de sluiting van de opdracht, waarna Stad Turnhout als aanbestedende overheid de opdracht zal gunnen, de kennisgevingsbrieven (inzake gunning en sluiting) zal versturen en de opdracht zal sluiten.

Wanneer de goedkeuring van het gunningsverslag (met voorstel van gunning) moet worden bekomen, zal de stad Turnhout schriftelijk een verzoek tot goedkeuring overmaken aan de andere betrokken ILV gemeenten. De besturen krijgen een termijn van één maand om hun ondubbelzinnig akkoord te geven. In voorkomend geval verzoekt de stad Turnhout de inschrijvers om een verlenging van de verbintenistermijn in afwachting van dit akkoord.

* Stad Turnhout zal in het kader van de uitvoering intern een leidend ambtenaar aanstellen, die zal worden vermeld in het bestek dat voorafgaandelijk ter goedkeuring aan de andere betrokken ILV gemeenten wordt overgemaakt. De aanstelling en bevoegdheden van de  leidend ambtenaar doen geen afbreuk aan de in artikel 56 §3, 4° Decreet Lokaal Bestuur toegewezen bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen voor de uitvoering van overheidsopdrachten.

Iedere beslissing inzake uitvoering zal voorafgaandelijk worden voorgelegd ter goedkeuring van de andere betrokken ILV gemeenten. De besturen krijgen een termijn van één maand om hun ondubbelzinnig akkoord te geven.

 

§2 Voorwerp van het project

Het project omvat het aanstellen van een externe partner die in samenspraak en na input van de betrokken ILV gemeenten een ‘regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur’ zal opmaken.

De inhoud van dit project wordt verder vorm gegeven binnen het dagelijks bestuur ILV en wordt steeds ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering ILV volgens de afspraken vastgelegd in de overeenkomst ILV goedgekeurd door alle deelnemende ILV gemeenten.

 

ARTIKEL 4: Financiering van het project

De financiering van het project gebeurt vanuit de ILV waar iedere gemeente – zoals goedgekeurd in de overeenkomst – zijn jaarlijkse bijdrage volstort. De Algemene Vergadering ILV waakt over het budget en ziet er op toe dat de uitvoering van dit project niet de beschikbare middelen overstijgt.

 

ARTIKEL 5: Borgtocht tijdens de uitvoering van het project

Indien een borgtocht wordt opgelegd, zal deze enkel geheel of gedeeltelijk aangewend worden tijdens de uitvoering van de opdracht ten voordele van de deelnemende ILV gemeenten ten aanzien van wie de opdrachtnemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs. Het restant zal a rato van het inwonersaantal (zie art. 5 van de overeenkomst in bijlage) onder de deelnemende ILV gemeenten worden verdeeld.

 

ARTIKEL 6: Boetes en kortingen wegens minderwaarde tijdens de uitvoering van het project

Eventuele boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald deel worden door de aanbestedende overheid – Stad Turnhout - opgelegd en komen ten goede aan de ILV.

 

ARTIKEL 7: Aansprakelijkheid tijdens de uitvoering van het project

Indien men wordt geconfronteerd met te betalen ereloon en/of schadevergoeding en/of andere kosten naar aanleiding van een betwisting met betrekking tot de aanbesteding en de uitvoering van het project, dan zal de verschuldigde som gefinancierd worden vanuit de ILV.

In geval van een geding duidt de aanbestedende overheid een raadsman aan, die

ook gefinancierd wordt vanuit de ILV.

 

ARTIKEL 8: Duur van de samenwerkingsovereenkomst

De looptijd van de samenwerkingsovereenkomst vangt aan bij de goedkeuring ervan door alle partijen en eindigt bij de oplevering dan wel de (voortijdige) beëindiging van het project, uitgezonderd wat betreft eventuele aanspraken en rechtsgedingen omtrent dit project die worden gesteld na de oplevering/(voortijdige)beëindiging.

 

ARTIKEL 10: Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

Op onderhavige overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. Elke rechtsvordering aangaande deze overeenkomst wordt ingesteld bij de materieel bevoegde rechtbank van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Turnhout, behoudens in geval van een vordering tot tussenkomst in een bestaand geding.

 

ARTIKEL 11: Nietigheid

Indien enige bepaling van deze overeenkomst niet rechtsgeldig mocht blijken, blijven de overige bepalingen in stand. De ongeldige bepaling zal geacht worden te zijn vervangen door een bepaling die de oorspronkelijke bedoeling zoveel als mogelijk benadert.

 

ARTIKEL 12: Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst hebben goedgekeurd.

De bijlage maakt integraal deel uit van deze overeenkomst.

 

Opgemaakt in 12 originele exemplaren waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben, te Turnhout op . . / . . / . . . . .

Voor de gemeente Arendonk ; Rob Blockx, voorzitter gemeenteraad; Kris Wouters, algemeen directeur

Voor de gemeente Baarle Hertog ; Frans De Bont, voorzitter gemeenteraad ; Jan Vervoort, algemeen directeur

Voor de gemeente Beerse ; Freddy Smans, voorzitter gemeenteraad ; Tinneke Claeys, algemeen directeur

Voor de stad Hoogstraten ; Jef Vissers, voorzitter gemeenteraad ; Joke Verschueren, algemeen directeur

Voor de gemeente Lille ; Greet Deckers, voorzitter gemeenteraad ; Davy

Smeyers, algemeen directeur

Voor de gemeente Malle ; Dirk Geerinckx, voorzitter gemeenteraad ;

Sven Brabants, algemeen directeur

Voor de gemeente Merksplas ; Frank Wilryckx, voorzitter gemeenteraad ;

Dries Cockhuyt, algemeen directeurPagina | 8

Voor de gemeente Oud Turnhout ; Bruno Peeters, voorzitter

gemeenteraad ; Bie De Busscher, algemeen directeur

Voor de gemeente Ravels; Filip Segers, voorzitter gemeenteraad ; Chris

Bax, algemeen directeur

Voor de gemeente Rijkevorsel ; Wim De Visscher, voorzitter

gemeenteraad ; Bart Adams, algemeen directeur

Voor de Stad Turnhout ; Peter Segers, voorzitter gemeenteraad ; Filip

Buijs, algemeen directeur

Voor de gemeente Vosselaar; Inge Bruynooghe, voorzitter

gemeenteraad ; Bert Joppen, algemeen directeur

BIJLAGE

- Bijlage 1. Financiële prognoses ILV SRNK 2020-2025

- Bijlage 2. Overeenkomst betreffende de oprichting  van de interlokale vereniging “ILV Sportregio Noorderkempen”

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan Sportregio Noorderkempen ILV.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene en tevens jaarvergadering van IVEKA van 15 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

Met het aangetekend schrijven van 26 maart 2021 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene en tevens jaarvergadering van IVEKA die op 15 juni 2021 plaats vindt in Zaal Den Eyck, Houtum 39 in 2460 Kasterlee.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de stad per brief van 26 maart 2021 overgemaakt.

 

Aangezien we op heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waardoor nog niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

Gezien de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

De agenda werd door de raad van bestuur op 12 maart 2021 als volgt samengesteld:

 

1. Kennisneming verslagen van Iveka van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WW.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités

en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2020.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Benoeming van een commissaris.

8. Statutaire mededelingen:

8.1 Actualisering van het register van de deelnemers

8.2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T .

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaalbestuur van 22 december 2017.

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445.

          Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.

          Energiebesluit van 19 november 2010: artikelen 1.1.1. §2 74°, 3.1.15 §1 en 3.1.16.

          Statuten van IVEKA.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de algemene vergadering van 15 juni 2021 en deze goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs leest  in het jaarverslag dat er in 2020 een groene obligatielening ter waarde van 600 miljoen EUR werd geplaatst bij nationale en internationale institutionele beleggers. Waarom kunnen particulieren niet inschrijven voor zo’n obligatielening zodat zij bijvoorbeeld aandeelhouder kunnen worden van windmolenbouwers? Zij zijn de uiteindelijke verbruikers, maar krijgen geen kans om te participeren in zo’n obligatielening, zodat alle mogelijke intresten en dividenden naar deze institutionele beleggers gaan. Het lijkt me aangewezen om hier toch bij IVEKA de vraag te stellen om in de toekomst ook hun eigen eindgebruikers te laten deelnemen om in te kunnen schrijven op zulke lucratieve leningen.

 

Voorzitter Jef Vissers suggereert om deze opmerking mee te nemen naar de algemene vergadering van IVEKA.

 

Schepen Roger Van Aperen deelt graag nog wat bijkomende info. De financieel directeur heeft bij het doornemen van dit dossier en ter voorbereiding van deze gemeenteraad volgende vraag gesteld aan IVEKA:

"Kan je mij een verklaring geven voor de aangroei van de “schulden > 1 jaar die binnen het jaar vervallen” van 39 106 140 in 2019 naar 73 281 747 in 2020? Klopt daarnaast de analyse dat met de huidige courante cashflow deze schuldafbouw niet gerealiseerd kan worden ? In hoeverre dient een raadslid zich hier zorgen over te maken?"

Hierop leverde IVEKA volgend antwoord aan:

"Het betreft hier een herfinanciering, de terugbetaling wordt niet gefinancierd uit de courante cash-flow. Er is een verschuiving van “schulden op lange termijn” naar “de schulden > 1 jaar die binnen het jaar vervallen” als gevolg van de vervaldag van een 10-jarige bullet-lening in 2021.  Dit wordt evenwel opgevangen door de opname van het aandeel van Iveka in de nieuwe obligatielening van Fluvius SO (38.266 K euro), uitgegeven onder haar EMTN-programma, gericht op de institutionele belegger, voor een totaalbedrag van 600 miljoen euro. De looptijd bedraagt 10 jaar met een jaarlijkse coupon van 0,25% en een uitgifteprijs van 99,921%. Deze is terug te vinden onder de schulden op meer dan een jaar.

 

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenstaande agendapunten van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka d.d. 15 juni 2021 goed.

Artikel 2:

De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2020 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IVEKA van de verdere legislatuur 2019-2024:

De heer Jos Martens, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger,

Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 3:

De vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 15 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het emailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.

 

Met het aangetekend schrijven van 26 maart 2021 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene en tevens jaarvergadering van IKA die op 15 juni 2021 plaats vindt in Zaal Den Eyck, Houtum 39 in 2460 Kasterlee.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de stad per brief van 26 maart 2021 overgemaakt.

 

Aangezien we op heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waardoor nog niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

Gezien de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

De raad van bestuur van IKA heeft besloten om over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de 100% van het kapitaal Storm Retie.

 

Deze kapitaalverhoging wordt georganiseerd om de namens de gemeenten aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen.

 

Deze kapitaalverhoging kan gefinancierd worden met middelen beschikbaar in de schoot van IKA.

 

De agenda van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021 werd als volgt samengesteld:

 

1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020.

5. Kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie)

6. Statutaire benoemingen en mededelingen

 Actualiseren van het register van de deelnemers.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Statuten van IKA.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021 goed te keuren.

 

Het college legt het volgende ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad:

 

in  te tekenen op de kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (STORM Retie) van IKA voor 55 aandelen met nominale waarde per aandeel van 500,00 EUR voor een totale waarde van 27 500,00 EUR; te volstorten met 27 500,00 EUR beschikbaar  op rekening courant IKA.

De gemeente stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar niet-volstort aandeel voor een bedrag van 403.000,00 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx stelt zich vragen bij de formulering over de borgstelling van 403.000 EUR. Hij vraagt om dit toe te lichten. Volgens hem is dit een verkeerde formulering, dit gaat over de gemeente Retie dus hij vraagt zich af waarom dit nu voor Hoogstraten zo vermeld staat.

Voorzitter Jef Vissers gaat hier niet mee akkoord, hij is de vertegenwoordiger van de stad op deze algemene vergadering en voor hem is het duidelijk dat deze formulering over Storm  Retie gaat en niet over Hoogstraten. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aandeelhouders en daarom wordt dit op deze manier weergegeven.

Raadslid Marc Haseldonckx leest dit anders en vindt dit dubbelzinnig gesteld, maar voor de voorzitter is het duidelijk dat dit over de gemeente Retie gaat.

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenstaande agendapunten van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord om in te tekenen op de kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (STORM Retie) van IKA voor 55 aandelen met nominale waarde per aandeel van 500,00 EUR voor een totale waarde van 27 500,00 EUR; te volstorten met 27 500,00 EUR beschikbaar op rekening courant IKA.

De gemeente stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar niet-volstort aandeel voor een bedrag van 403.000,00 EUR.

Artikel 3:

Volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur:

De heer Jef Vissers, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger;

De heer Gert Van den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 15 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het emailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van Pidpa van 18 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

Met de aangetekende brief van 23 april 2021 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van Pidpa, die plaats vindt op 18 juni 2021.

 

Ingevolge de van kracht zijnde maatregelen in het kader van de voorkoming van de verspreiding van het coronavirus en de onzekerheid rond het voortduren ervan, komt de organisatie van een fysieke algemene vergadering in het gedrang. Daarom heeft de raad van bestuur besloten om over te gaan tot de organisatie van een algemene vergadering op afstand.

 

Indien de vergadering niet kan plaatsvinden omdat het aanwezigheidsquorum niet zou zijn bereikt, zal de vergadering opnieuw worden samengeroepen op maandag 21 juni 2021 om 11:30 uur, volgens een gelijkaardige werkwijze zoals vermeld in de uitnodiging.

 

De agenda van deze algemene vergadering is samengesteld als volgt:

 

1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3. Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7. Benoemingen

8. Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter

vergadering

b) Vragen van vennoten

9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

 

Juridische grond

 

          Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en meer bepaald artikel 423, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

          Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder decreet Integraal Waterbeleid).

          Statuten van Pidpa.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de  algemene vergadering van 19 juni 2020 goed te keuren.

 

Tevens wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd voor het volgende:

 

•het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020, de jaarrekening over het boekjaar 2020 en het verslag van de commissaris

•het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020

•de toetredingen/uitbreidingen van opdracht

•de benoemingen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 18 juni 2021 goed.

Artikel 2:

Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020, de jaarrekening over het boekjaar 2020 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Artikel 3:

Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020, wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

Artikel 4:

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

Artikel 5:

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de benoemingen.

Artikel 6:

Conform het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 werden de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de legislatuur 2019-2024:

De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger,

Mevrouw Ann Fockaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 7:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de  algemene vergadering van18 juni 2021 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 8:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 24 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Met hun brief van 28 april 2021 nodigt Pontes de afgevaardigde van de stad uit voor de algemene vergadering die plaats vindt op 24 juni 2021 om 19.00 uur in het crematorium van Antwerpen-Wilrijk (Jules Moretuslei 2).

 

Deze uitnodiging voor de algemene vergadering van PONTES op donderdag 24 juni 2021 geschiedt onder voorbehoud van de eventuele verdere ontwikkelingen rond het coronavirus en de mogelijke gevolgen daarvan voor deze algemene vergadering. We volgen de informatie en richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur nauwgezet op en zullen u verder informeren. Indien beslist wordt om de algemene vergadering alsnog digitaal te organiseren, dan ontvangt uw bestuur en uw afgevaardigde tijdig een link doorgestuurd om op afstand deel te nemen aan de vergadering.

 

De agenda voor deze vergadering ziet eruit als volgt:

 

1. Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6. Varia en rondvraag.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445 en 448.

          Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.

          Statuten van Pontes.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de algemene vergadering van 24 juni 2021 en deze goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs leest in het jaarverslag dat Pontes een goed doel in Mortsel steunde. Het raadslid vraagt zich af of dit wel tot de opdracht en doelstelling van deze organisatie behoort, gebeurt dit jaarlijks en wie bepaalt dit goede doel. Daarnaast stelt het raadslid vast dat er vanuit Hoogstraten procentueel minder overledenen naar Pontes worden gebracht dan de andere gemeenten, hij vraagt zich af wat hier de reden voor is. Gebeuren er veel crematies in Nederland vanuit Hoogstraten? Pontes werft al lang geen statutaire medewerkers meer aan, raadslid Fons Jacobs vraagt zich af of hier dan ook een  tweede pensioenpijler voor wordt afgesloten.

 

Raadslid Herman Snoeys zal de vragen doorgeven aan raadslid Pim van der Linden die hiervoor de afgevaardigde is, zodat hij dit kan voorleggen op de algemene vergadering.

 

De fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenstaande agenda van de algemene vergadering van PONTES van 24 juni 2021 goed:

Artikel 2:

In het gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 werd de heer Pim Van der Linden aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van PONTES voor de periode vanaf 27 maart 2019 tot op het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025. De heer Herman Snoeys werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 3:

De bovengenoemde vertegenwoordigers worden gemandateerd om tijdens de algemene vergadering van PONTES van 24 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad van heden zijn genomen inzake de voormelde artikelen.

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Antwerpen-Wilrijk.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van CIPAL dv van 24 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

Met de brief van 4 mei 2021 werd de afgevaardigde van de stad uitgenodigd voor de algemene vergadering van Cipal die digitaal zal plaatsvinden op 24 juni 2021.

 

Gezien de Covid-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding van deze pandemie ziet Cipal zich genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen in het kader van deze Vergadering teneinde de gezondheid van de vertegenwoordigers, bestuurders en medewerkers maximaal te waarborgen.

 

De Raad van Bestuur heeft daarom beslist om, overeenkomstig artikel 39, vierde lid van de statuten en de richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur, deze Vergadering op digitale wijze te laten plaatsvinden via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.

 

Het elektronisch communicatiemiddel stelt de vertegenwoordigers van de deelnemers in staat om in eigen persoon digitaal vanop afstand deel te nemen aan de Vergadering, te stemmen en schriftelijk online vragen te stellen tijdens de Vergadering. Daarnaast zullen vragen van deelnemers die uiterlijk 4 dagen voor de Vergadering op het e-mailadres infoavdv@cipal.be toekomen, tijdens de Vergadering beantwoord worden. De digitale zitting van deze Vergadering zal ook live gestreamd worden via de webpagina van de Vergadering om te voldoen aan de decretale vereiste van openbaarheid. Enkel de leden van het bureau van de Vergadering, bestuurders en de commissaris zullen fysiek in het Technologiehuis te Cipalstraat 3, 2440 Geel aanwezig zijn.

 

Wij vragen iedere vertegenwoordiger die met stemrecht zal deelnemen aan de Vergadering om bij inschrijving via de webpagina van de Vergadering ook een e-mailadres te communiceren waarop hij/zij de toelichting en instructies tot deelname aan de Vergadering wenst te ontvangen.

 

Enkel vertegenwoordigers die zich uiterlijk vier dagen voor de Vergadering ingeschreven hebben via de webpagina van de Vergadering zullen de bijkomende informatie en instructies per e-mail ontvangen betreffende het digitaal deelnemen aan en stemmen op de Vergadering.

 

De agenda van deze algemene vergadering van Cipal is als volgt samengesteld:

 

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7. Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 40 van het  het decreet lokaal bestuur inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden.

          Statuten van CIPAL.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de algemene vergadering van 24 juni 2021 en deze goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Fractie Anders onthoudt zich.

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenstaande agenda van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 goed.

Artikel 2:

De volgende afgevaardigden werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van Cipal tot het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025:

Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid als afgevaardigde,

De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigde.

Artikel 3:

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van Cipal van 24 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Goedkeuren van de afvaardiging en de agenda van de algemene vergadering van de Kunstenacademie de Noorderkempen BGTS van 21 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad Hoogstraten is lid van de Kunstenacademie de Noorderkempen Benelux Groepering voor Territoriale samenwerking (BGTS), vroeger het grensoverschrijdend lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen.

De Kunstenacademie De Nooderkempen Benelux Groepering voor Territoriale samenwerking, roept het stadsbestuur op om deel te nemen aan de algemene vergadering op 21 juni 2021.

 

Volgende agendapunten werden aangebracht voor de vergadering:

1. Opening

2. Samenstelling Algemene Vergadering

3. Goedkeuring vorig verslag

4. Bespreking en goedkeuring jaarrekening 2020

5. Verlenen décharge accountant

6. Activiteitenverslag

7. Varia-rondvraag

8. Sluiting

 

De bijhorende stukken m.b.t. de jaarrekening 2020 kunnen geraadpleegd worden in de bijlage.

 

De volgende mandatarissen werden, in het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van Kunstenacademie de Noorderkempen Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (vroeger Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen) voor de ganse legislatuur 2019-2025: De heer Pim Van der Linden, als vertegenwoordiger; de heer Jef Vissers, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De Benelux overeenkomst van 12 september 1986 inzake grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale samenwerkingsverbanden of autoriteiten.

          De statuten van het grensoverschrijdend lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen van toepassing in de Benelux Overeenkomst.

 

Argumentatie

 

De agenda en de afvaardiging van de algemene vergadering dient voor elke vergadering goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda voor de algemene vergadering van de Kunstenacademie de Noorderkempen BGTS goed voor 21/06/2021.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de afvaardiging voor de algemene vergadering van de Kunstenacademie de Noorderkempen BGTS goed voor 21/06/2021. De afgevaardigde is de de heer Pim Van der Linden. De heer Jef Vissers is plaatsvervangend afgevaardigde.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 mei 2021.

 

Mondelinge vraag - commissievergaderingen.

 

VRAAG

 

Raadslid Hilde Vermeiren stelt vast dat de afgelopen twee maanden de week vòòr de gemeenteraad telkens een erg drukke week is met veel commissievergaderingen. Ze vraagt om de week voor de gemeenteraad zo veel mogelijk voor te behouden om de raad te kunnen voorbereiden en de commissies op een ander tijdstip in te plannen. Deze vraag had het raadslid ook al aan voorzitter Jef Vissers voorgelegd. De voorzitter heeft toegezegd om deze vraag terug te koppelen naar de collegeleden en voorzitters van de commissies. Maar tegelijk is het ook eigen aan een commissiewerking dat dossiers die op een gemeenteraad staan geagendeerd kort voor deze gemeenteraad besproken worden in een commissie.

Daarnaast vraagt raadslid Hilde Vermeiren zich af of hoe het openbaar karakter van de commissies gegarandeerd is nu die ook digitaal vergaderen. Is er hierover een werkwijze afgesproken?

 

ANTWOORD

 

De algemeen directeur antwoordt dat ook de raadscommissies via Teams kunnen gevolgd worden. Vooraf moeten geïnteresseerden wel even een seintje geven zodat de juiste linken kunnen gedeeld worden.

Op voorstel van raadslid Hilde Vermeiren zal deze werkwijze ook duidelijker op de website worden vermeld.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.