Hoogstraten

Zitting van maandag 27 mei 2019

Om 20.50uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe en Jos Martens

raadsleden: Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

schepen: Katrien Brosens

raadsleden: Marc Haseldonckx en Pim Van der Linden

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 29 april 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 29 april 2019 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 29 april 2019 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Na bevraging van raadslid Joël Adams blijkt de stemming over het bijkomende agendapunt over de toetreding tot de statiegeldalliantie niet correct weergegeven. Dit zal rechtgezet worden.

 

 

Raadslid Ann Fockaert verwijst naar de vraag die op de gemeenteraad van april gesteld werd bij agendapunt 9 over bouwmaatschappij De Noorderkempen. Meer bepaald werd er toen gevraagd naar het bijzonder verslag over de wijze waarop de vennootschap toezicht heeft uitgeoefend op haar sociaal oogmerk en de klachtenrapportering. Het raadslid verduidelijkt dat ze deze vraag gesteld heeft op de algemene vergadering, het antwoord blijkt inderdaad opgenomen te zijn in het verslag van de bedrijfsrevisor en is daar op pagina 33 terug te vinden.

 

Raadslid Herman Snoeys verwijst naar de mail die de algemeen directeur op 24 mei 2019 aan de gemeenteraadsleden heeft bezorgd. Dit was een bundeling van alle vragen die gesteld zijn in de gemeenteraad van maart en april met daarbij de antwoorden. Het raadslid vond dat dit veel verduidelijking bracht. Dit wordt ook bijgetreden door de raadsleden Fons Jacobs en Johan Vermeeren.

Raadslid Fons Jacobs is wel nog benieuwd naar het antwoord op de vraag waarom we niet in aanmerking zijn gekomen voor de zwerfvuilcoach van IOK. Schepen Michel Jansen heeft ondertussen hier een antwoord op gekregen dat hij graag wil meegeven aan de gemeenteraad. Het klopt dat voor de projectoproep destijds de gemeenten Balen, Heist o/d Berg, Hoogstraten en Oud-Turnhout individueel niet werden weerhouden maar Hoogstraten werd wel opgenomen onder de kandidatuur van IOK Afvalbeheer en kon bijgevolg rekenen op dezelfde begeleiding/ondersteuning.

 

Daarnaast wil raadslid Fons Jacobs ook graag nog het overzicht krijgen van de kandidaat bedrijven die op de Kluis een bedrijf willen opstarten. Schepen Roger Van Aperen engageert zich om dit op te vragen, maar hij geeft aan dat dit omwille van de privacy-gevoeligheid enkel ter inzage kan liggen.

 

Voor raadslid Johan Vermeeren is het niet duidelijk aan wie de vragen voor het IOK moeten gericht worden, nu de nieuwe bestuursstructuur van IOK helemaal gewijzigd is en Hoogstraten geen rechtstreekse vertegenwoordiging heeft. Burgemeester Marc Van Aperen antwoordt dat deze best aan het college kunnen worden gesteld.

 

Schepen Roger Van Aperen legt uit dat hij Kempens Woonkrediet en De Noorderkempen heeft gesproken en dat beide bereid zijn om een toelichting over hun werking te geven. Hij polst naar de interesse bij de gemeenteraadsleden om een dergelijke toelichting te organiseren. Er wordt besloten dat dit best thuishoort in een commissievergadering.

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft graag een update over de camera die in functie van zwerfvuil wordt ingezet. In de periode van 31 januari tot 1 mei zijn er 17 vaststellingen geweest, daarbij werden 7 overtreders met zekerheid geïdentificeerd. Deze kregen een boete opgelegd van 100 tot 150 EUR boete + de opruimkosten. Er zijn 24 prioritaire plaatsen geselecteerd waar de camera kan worden ingezet in functie van zwerfvuil maar ook locaties die gevoelig zijn voor wildplassen of bij grotere evenementen. De ploeg van Proper Hoogstraten verzet veel werk, ze worden elke dag met man en macht ingezet voor de opkuis van zwerfvuil en dat begint langzaamaan te lonen.

Raadslid Marcel Verschueren vult aan dat ook heel wat vrijwilligers hun steentje bijdragen en een vaste toer hebben die ze mee proper houden.

Raadslid Tinne Rombouts is blij dat de nieuwe bestuursploeg ook overtuigd is van de werking van Proper Hoogstraten. Dit project heeft de nodige input gevraagd, ook naar personeel maar het geeft een belangrijke meerwaarde om op regelmatige basis ook opruimingen te doen. Daarnaast is raadslid Tinne Rombouts ook tevreden dat er effectief boetes worden opgelegd. Ze wil graag weten hoe er wordt omgegaan met recidivisten, gaan de boetes dan in stijgende lijn? Ze wil ook graag weten of er plannen zijn om meerdere camera’s in te schakelen. Op sommige plaatsen loopt het immers de spuigaten uit, bijvoorbeeld het sluikstort in de buurt van de containers van Meersel-Dreef. Werd daar ook al een camera ingezet? De burgemeester bevestigt dat dit het geval is, het college heeft ingestemd om meerdere camera's te kopen maar dit moet wel nog formeel beslist worden in het college. Dossiers van recidivisten en gevallen die echt de spuigaten uitlopen worden naar het parket doorverwezen.

 

Door middel van loting wordt raadslid Marcel Verschueren aangeduid om de stemming aan te vangen.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 29 april 2019 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019. Goedkeuren van de statutenwijziging.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK.

 

Met de brieven van 26 maart 2019 en 6 mei 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK, die plaats vindt op 27 juni 2019 om 19u00 in het IOK kantoorgebouw (zaal Kamperfoelie), Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.

 

De agenda van deze vergadering omvat de volgende agendapunten:

 

1.Statutenwijziging

Het ontwerp van statutenwijziging met uitgebreide toelichtende nota werd reeds overgemaakt via aparte zending en ligt ter goedkeuring voor.

 

2.Aanstelling commissaris-revisor

Voorgesteld wordt om Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

 

3.Code van goed bestuur

Artikel 434 Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat de algemene vergadering een code van goed bestuur vaststelt.

De raad van bestuur legt de bijgevoegde ontwerpcode van goed bestuur ter goedkeuring voor.

 

4.Varia.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

          samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019 goed te keuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het volgende goed te keuren:

 

          de voorgestelde statutenwijziging van IOK

          aan het voorstel om Ernst & Young Bedrijfsrevisoren te benoemen als commissaris van IOK

          de code van goed bestuur.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs leest in de voorgestelde statutenwijziging van IOK onder andere het volgende :

 

- artikel 18:  "Ontslag door de algemene vergadering wegens verlies van vertrouwen, op vraag van de gemeenteraad waarin betrokken bestuurder zetelt, op vraag van de raad van bestuur of op vraag van de meerderheid van de gemeenten".  Kan dat zo maar?

En ook : “Verlies van vertrouwen in een vertegenwoordiger/bestuurder buiten de eigen raad. De deelnemer trekt de vertegenwoordiging in en duidt een nieuwe bestuurder aan als vertegenwoordiger binnen de lijst van 15 bestuurders (keuze uit de overige 14 bestuurders). De algemene vergadering neemt hiervan formeel akte.” 

Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af hoe zoiets verloopt en wanneer het van toepassing is?

- artikel 43: er worden een drietal adviescomité’s opgericht : zijn die reeds samengesteld en kunnen wij die samenstelling bekomen?

 

In de code goed bestuur leest raadslid Fons Jacobs:

 

- Alinea 1: De bestuurder respecteert de voorafgaande voorwaarden bij aanvaarding van het mandaat :  hoe wordt dat gemeten?  Moet de bestuurder voorafgaand een test afleggen?

Hoe worden trouwens de competenties en de kennis van de bestuurders getest?  wordt men daarvoor ter verantwoording geroepen als men niet voldoende competent is?

- Alinea 2: de bestuurder interesseert zich voor de belangrijkste gegevens van een dossier.  Is dat niet de logica zelve?  Was dit dan vroeger niet het geval?

- Alinea 6: “De bestuurder streeft naar consensus. Indien er, in uitzonderlijke gevallen, geen consensus kan worden bereikt, dan laat de bestuurder zijn afwijkende positie optekenen in de notulen. Desalniettemin, geeft de bestuurder naar buiten toe aan dat het een beslissing was die collegiaal genomen is, ongeacht zijn persoonlijke mening.”  Hoe werkt dit in de praktijk? Iemand met een andere mening mag dat buiten de vergadering niet vertellen? Is dat normaal?

- Alinea 8: “De bestuurder dient steeds over de nodige competenties en voldoende kennis te beschikken met betrekking tot de sector en de vereniging.”  Hoe wordt dat gecontroleerd? Een jaarlijkse overhoring?

- Alinea 10:  Hoe en door wie wordt de werking van het dagelijks bestuur geëvalueerd?  Hoe worden de individuele bestuurders geëvalueerd?  Krijgen de gemeenten/vennoten daar inzicht in zodat ook die een zicht hebben of hun bestuursleden hun werk naar behoren verrichten?

 

Raadslid Fons Jacobs heeft dus vragen bij beide documenten omdat ze volgens hem moeilijk concreet te realiseren of in de praktijk te brengen zijn. Hij verwacht hierop geen antwoord van het college maar wil wel graag de samenstelling van de adviescomités ontvangen.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het volgende goed:

          de voorgestelde statutenwijziging van IOK;

          het voorstel om Ernst & Young Bedrijfsrevisoren te benoemen als commissaris van IOK;

          de code van goed bestuur.

Artikel 3:

De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de ganse legislatuur 2019-2025:

De heer Michel Jansen, schepen als vertegenwoordiger,

Mevrouw Faye Van Impe, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 27 juni 2019. Goedkeuren van de statutenwijziging.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

Met de brieven van 26 maart 2019 en 6 mei 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer, die plaats vindt op 27 juni 2019 om 19u20 in het IOK kantoorgebouw (zaal Kamperfoelie), Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.

 

De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:

 

1.Statutenwijziging

Het ontwerp van statutenwijziging met uitgebreide toelichtende nota werd reeds overgemaakt via aparte zending en ligt ter goedkeuring voor.

 

2.Bestuurscomité maatschap Mechanisch-Biologische Scheidingsinstallatie (MBS): samenstelling

Tussen IOK Afvalbeheer en IVAREM werd in 2006 de maatschap MBS opgericht in functie van de gezamenlijke exploitatie van de MBS installatie voor de verwerking van het restafval van IOK Afvalbeheer en IVAREM.

De leden van het bestuurscomité worden benoemd door de algemene vergadering van de vereniging die zij vertegenwoordigen.

In artikel 8.1 van de maatschapsovereenkomst tussen IOK Afvalbeheer en IVAREM wordt aangegeven dat de Maatschap MBS wordt bestuurd door het bestuurscomité, paritair samengesteld uit maximum 10 leden die elk één van de partijen (IOK Afvalbeheer en IVAREM) vertegenwoordigen.

De voorzitters van IOK Afvalbeheer en IVAREM maken van rechtswege deel uit van het bestuurscomité.

Verder hebben IOK Afvalbeheer en IVAREM elk het recht om maximaal vier leden van het bestuurscomité voor te dragen.

Tot op heden maken de voorzitter van IOK Afvalbeheer, de twee ondervoorzitters van IOK Afvalbeheer en twee leden van het directieteam, de directeur IOK Afvalbeheer en de administratief directeur, deel uit van het bestuurscomité. Het voorstel bestaat erin om deze samenstelling te bestendigen.

Naast deze maatschapsovereenkomst werd in 2006 ook een nv Patrimonium MBS opgericht, waarvan de raad van bestuur zal worden vastgelegd in de algemene vergadering van de NV op 17 mei 2019.

Voorgesteld wordt dat de voorzitter, de eerste ondervoorzitter en de tweede ondervoorzitter IOK Afvalbeheer, de directeur IOK Afvalbeheer en de administratief directeur IOK Afvalbeheer worden gemandateerd om te zetelen in het bestuurscomité van de Maatschap MBS.

 

3.Aanstelling commissaris-revisor

Voorgesteld wordt om  Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

 

4.Code van goed bestuur

Artikel 434 Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat de algemene vergadering een code van goed bestuur vaststelt.

De raad van bestuur legt de bijgevoegde ontwerpcode van goed bestuur ter goedkeuring voor.

 

5.Varia

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

          samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

          Statuten van IOK Afvalbeheer.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 27 juni 2019 goed te keuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het volgende goed te keuren:

 

          de voorgestelde statutenwijziging van IOK Afvalbeheer

          aan het voorstel om Ernst & Young Bedrijfsrevisoren te benoemen als commissaris van IOK Afvalbeheer

          het voorstel om de voorzitter, de eerste ondervoorzitter en de tweede ondervoorzitter IOK Afvalbeheer, de directeur IOK Afvalbeheer en de administratief directeur IOK Afvalbeheer te mandateren om te zetelen in het bestuurscomité van de Maatschap MBS

          de code van goed bestuur.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 27 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het volgende goed:

          de voorgestelde statutenwijziging van IOK Afvalbeheer;

          het voorstel om Ernst & Young Bedrijfsrevisoren te benoemen als commissaris van IOK Afvalbeheer

          het voorstel om de voorzitter, de eerste ondervoorzitter en de tweede ondervoorzitter IOK Afvalbeheer, de directeur IOK Afvalbeheer en de administratief directeur IOK Afvalbeheer te mandateren om te zetelen in het bestuurscomité van de Maatschap Mechanisch-Biologische Scheidingsinstallatie (MBS);

          de code van goed bestuur.

Artikel 3:

De volgende mandatarissen werden conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer voor de ganse legislatuur 2019-2025:

De heer Michel Jansen, schepen als vertegenwoordiger,

Mevrouw Faye Van Impe, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK Afvalbeheer.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van Pidpa van 21 juni 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Met de aangetekende brief van 26 april 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van Pidpa , die plaats vindt op 21 juni 2019 om 11u00 in het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze vergadering is samengesteld als volgt:

 

1.Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018.

3.Verslag van de commissaris over het jaar 2018.

4.Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2018.

5.Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.Evaluatierapport 2013-2018 en beleidsplan 2019-2024.

7.Synductis: uitbreiding lidmaatschap.

8.Benoeming commissaris.

9.Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

 

Juridische grond

 

          Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Statuten van Pidpa.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 21 juni 2019 goed te keuren.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het volgende goed te keuren:

 

          het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018, de jaarrekening over het boekjaar 2018 en het verslag van de commissaris;

          het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2018;

          het evaluatierapport 2013-2018 en het beleidsplan 2019-2024;

          de uitbreiding van het lidmaatschap en de deelname tot Synductis;

          het verslag betreffende het voorstel inzake het mandaat en de benoeming van de commissaris.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs leest in het verslag van de commissaris dat er een positieve evaluatie wordt gegeven, maar toch houdt de commissaris een slag om de arm met de melding: “wij drukken geen enkele mate van zekerheid uit over dit verslag”. Dit geeft aan een neutrale lezer toch niet het gevoel dat alles in orde is. Of is dit een normale gang van zaken? In het jaarverslag lezen we ook dat door Pidpa in 2018 heel wat meer  afbetalingsplannen toegestaan werden.  Hebben wij er een idee van hoeveel er dat in Hoogstraten waren?  Worden er binnen de lokale adviescommissie bepaalde regels gehanteerd hoe er omgegaan wordt met dossiers die hier ter sprake komen wat betreft Pidpa?

 

Schepen Roger Van Aperen verduidelijkt dat de formulering inderdaad een algemene regel is bij alle bedrijfsrevisoren. Dit geeft weer dat als een revisor niet de juiste informatie heeft gekregen dat er dan ook geen zekerheid is dat hun oordeel correct is. Om zich daarvoor in te dekken staat dergelijke formulering in elk verslag van een bedrijfsrevisor.

De vraag over het aantal afbetalingsplannen bij Pidpa werd door raadslid Fons Jacobs ook al schriftelijk gesteld en zal dan ook een schriftelijk antwoord krijgen.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 21 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het volgende goed:

• het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018, de jaarrekening over het boekjaar 2018 en het verslag van de commissaris;

• het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2018;

• het evaluatierapport 2013-2018 en het beleidsplan 2019-2024;

• de uitbreiding van het lidmaatschap en de deelname tot Synductis;

• het verslag betreffende het voorstel inzake het mandaat en de benoeming van de commissaris.

Artikel 3:

De volgende mandatarissen werden aangeduid voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de ganse legislatuur 2019-2024, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019:

De heer Herman Snoeys, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger,

De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 21 juni 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA van 18 juni 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

Per aangetekend schrijven van 30 april 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die op 18 juni 2019 om 11u00 plaats vindt in Den Eyck, Houtum 39 in 2460 Kasterlee.

 

De agenda voor deze algemene vergadering is samengesteld als volgt:

 

1.Kennisneming verslagen Iveka van de raad van bestuur en van de commissaris over

het boekjaar 2018.

2.Goedkeuring van de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans,

resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.Kennisname vastgelegd resultaat Q1 2019.

4.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale

bestuurscomités en de commissaris Iveka met betrekking tot het boekjaar 2018.

5.Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging

tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024

6.Statutaire benoemingen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445.

          Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.

          Energiebesluit van 19 november 2010: artikelen 1.1.1. §2 74°, 3.1.15 §1 en 3.1.16.

          Statuten van IVEKA.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA van 18 juni 2019 en deze goed te keuren:

 

Aan de gemeenteraad wordt tevens gevraagd om het volgende goed te keuren:

 

          de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA van 18 juni 2019 goed.

Artikel 2:

Tevens keurt de gemeenteraad het volgende goed:

          de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

Artikel 3:

De heer Piet Van Bavel, gemeenteraadslid werd conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IVEKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur.

Artikel 4:

Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid werd conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IVEKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur.

Artikel 5:

De bovengenoemde afgevaardigden worden gemandateerd om tijdens de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA van 18 juni juni 2019 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad van heden zijn genomen inzake de voormelde artikelen.

Artikel 6:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en onder meer hiervan kennis te geven aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, of via e-mail aan vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.

 

Met het aangetekend schrijven van 30 april 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 17 juni 2019 plaats heeft om 18u in Den Eyck, Houtum 39 in 2460 Kasterlee.

 

De agenda van de algemene vergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.Evaluatierapport;

2.Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering;

3.Jaarrekening 2018;

4.Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering;

5.Kwijting van de bestuurders en de commissaris;

6.Statutaire benoemingen en mededelingen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Statuten van IKA.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019 goed te keuren.

 

De gemeenteraad wordt tevens verzocht om het volgende goed te keuren:

 

          de strategie en begroting 2019;

          het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering;

          de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2018.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt tevens het volgende goed:

          de strategie en begroting 2019;

          het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering;

          de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2018.

Artikel 3:

De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur:

De heer Jef Vissers, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger;

De heer Gert Van den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft hiervan kennis aan de dienstverlenende vereniging IKA, t.a.v. het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname en goedkeuren van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 19 juni 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Met de mail van 6 mei 2019 werd de stad uitgenodigd voor de algemene vergadering van Pontes die plaats vindt op 19 juni 2019 om 19u00 in het crematorium van Turnhout, Steenweg op Merksplas 68 te Turnhout.

 

De agenda voor deze vergadering ziet eruit als volgt:

 

1. Algemene vergadering: verslag 27 maart 2019 - goedkeuring;

2.Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018 -

goedkeuring;

3.Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018 -

aktename;

4.Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018 -

goedkeuring;

5.Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris -

goedkeuring;

6.Bestuur: code van goed bestuur 2019 – goedkeuring;

7. Financiën: verplaatsingsvergoeding bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) –

vaststelling.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445 en 448.

          Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.

          Statuten van Pontes.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de algemene vergadering van 19 juni 2019 en deze goed te keuren.

 

Tevens wordt aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd:

 

          verslag van de algemene vergadering van 27 maart 2019;

          balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018;

          verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018;

          verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018;

          kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris;

          code van goed bestuur 2019.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 19 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt tevens het volgende goed:

          verslag van de algemene vergadering van 27 maart 2019;

          balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018;

          verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018;

          verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018;

          kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris;

          code van goed bestuur 2019.

Artikel 3:

In het gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 werd de heer Pim Van der Linden aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van PONTES voor de periode vanaf 27 maart 2019 tot op het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025. De heer Herman Snoeys werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 4:

De bovengenoemde vertegenwoordigers worden gemandateerd om tijdens de algemene vergadering van PONTES van 19 juni 2019 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad van heden zijn genomen inzake de voormelde artikelen.

Artikel 5:

Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Antwerpen-Wilrijk.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de agenda van de algemene vergadering van de academie voor muziek en woord de Noorderkempen G.O.L.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad Hoogstraten is lid van het grensoverschrijdend lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen. De algemene vergadering van deze G.O.L. vergadert minstens drie maal per schooljaar. De volgende vergadering zal doorgaan op 19 juni 2019.

Volgende punten werden aangebracht voor de vergadering van 19 juni 2019:

1. Opening;

2. Samenstelling Algemene Vergadering;

3. Goedkeuring vorig verslag;

4. Bespreking en goedkeuring jaarrekening 2018;

5. Verlenen décharge accountant;

6. Activiteitenverslag;

7. Varia - rondvraag;

8. Sluiting.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De Benelux overeenkomst van 12 september 1986 inzake grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale samenwerkingsverbanden of autoriteiten.

          De statuten van het grensoverschrijdend lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen in toepassing van de Benelux Overeenkomst.

 

Argumentatie

 

De agenda van de algemene vergadering dient voor elke vergadering goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda voor de algemene vergadering van het Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen op 19 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van het Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor de ganse legislatuur 2019-2025:

De heer Pim Van der Linden, als vertegenwoordiger,

De heer Jef Vissers, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Artikel 3:

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 19 juni 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de agenda van de algemene vergadering van TMVS van 11 juni 2019.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 29 maart 2019 hebben wij een uitnodiging ontvangen voor de algemene jaarvergadering der aandeelhouders van TMVS die zal bijeenkomen op dinsdag 11 juni 2019 om 18.00 u. in Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent met volgende agenda :

1. Toetredingen;

2. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018;

3.   a. Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2018;

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2018;

4. Verslag van de commissaris (lid IBR)

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders;

6. In overeenstemming brengen van het register van de deelnemers;

7. Statutaire benoemingen – raad van bestuur;

8. Aanstelling commissaris (lid IBR);

9. Varia en mededelingen.

 

Op 27/11/2017 besliste de gemeenteraad toe te treden tot TMVS dv.

 

Juridische grond

 

          Artikel 42 en 43 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.

          Bepaling vervat in artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.

          Besluit van de gemeenteraad van 27 november 2017 houdende toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS dv.

          Statuten van TMVS dv.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de volgende agendapunten van de algemene vergadering van TMVS van 11 juni 2019:

- Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018;

- Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2018;

- Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2018;

- Verslag van de commissaris (lid IBR);

- Verlenen van kwijting aan de bestuurders;

- In overeenstemming brengen van het register van de deelnemers;

- Statutaire benoemingen – raad van bestuur;

- Aanstelling commissaris (lid IBR).

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVS dv van 11 juni 2019 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

- Toetredingen;

- Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018;

- Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2018;

- Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2018;

- Verslag van de commissaris (lid IBR);

- Verlenen van kwijting aan de bestuurders;

- In overeenstemming brengen van het register van de deelnemers;

- Statutaire benoemingen – raad van bestuur;

- Aanstelling commissaris (lid IBR);

- Varia en mededelingen.

Artikel 2:

Op 25/02/2019 besliste de gemeenteraad Marcel Verschueren aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene en buitengewone vergaderingen met als plaatsvervanger Herman Snoeys.

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger voor elke vergadering op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van TMVS dv vastgesteld op 11 juni 2019, te onderschrijven en hun stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit zal:

- hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVS, Stropstraat 1 te 900 Gent;

- hetzij per elektronische post, 20190611AVTMVS@farys.be gestuurd worden.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Kennisname van de jaarrekening 2018 van het OCMW.

 

MOTIVERING

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, gewijzigd bij de wet van 29 december 1998, inzonderheid artikel 88.

 

BESLUIT

 

Enig artikel :

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van het OCMW.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de doelstellingenrealisatienota 2018.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          Beleids- en beheerscyclus en in dat kader opgemaakt meerjarenplan van stad Hoogstraten, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 december 2013.

          Jaarrekening m.b.t. het financiële boekjaar 2018 dient vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

          Jaarrekening bestaat uit de beleidsnota, de financiële nota en de samenvatting van de algemene rekeningen.

          De beleidsnota bevat o.a. de doelstellingenrealisatie(nota) (art. 32 van voormeld besluit): deze:

          bevat enkel de prioritaire beleidsdoelstellingen;

          is een verplichte bijlage bij de jaarrekening;

          betreft rapportage aan de gemeenteraad.

          Artikel 33 van voormeld besluit bepaalt waaruit deze doelstellingenrealisatienota dient te bestaan, waaronder:

          de mate van realisatie van de prioritaire doelstellingen en actieplannen;

          een overzicht van de ontvangsten en uitgaven.

 

Nu aan de orde: definitieve doelstellingenrealisatienota 2018.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 30 tot en met 35 van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans verduidelijkt dat de fractie Anders zich zal onthouden omdat er een aantal belangrijke dossiers niet gerealiseerd werden waaronder de opmaak van het ruimtelijk structuurplan.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Enig artikel :

De gemeenteraad keurt de doelstellingenrealisatienota 2018 goed. Deze mag worden toegevoegd bij de jaarrekening 2018 van de stad Hoogstraten (met volgnummer BJ: 2018/17048).

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de jaarrekening 2018 stad Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De jaarrekening 2018 van stad Hoogstraten (met volgnummer BJ: 2018/17048) is beschikbaar.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Het college keurde op 16 mei 2019 de jaarrekening goed.

          De jaarrekening 2018 van stad Hoogstraten werd besproken in de commissie van financiën op 22 mei 2019.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2018 van de stad Hoogstraten (met volgnummer BJ: 2018/17048) goed.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de restauratie, de uitbreiding en de herinrichting van het Raadhuis Meerle.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Middels dit bestek willen we een aannemer aanstellen voor de restauratie, uitbreiding en herinrichting van het Raadhuis Meerle.

 

De werken betreffen in hoofdzaak de restauratie van de buitenschil, de gelijkvloerse uitbreiding met een nieuwbouwvolume in hout en glas, de renovatie van het interieur en het heraanleggen van de directe omgeving (riolering en bestrating).

 

Het college besliste op 9 mei 2019 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

 

Er wordt voorgesteld om de volgende selectiecriteria op te nemen:

          De inschrijver geeft de naam op van de projectleider die de werken dagelijks zal opvolgen. Deze projectleider dient minimaal vijf jaar relevante beroepservaring te hebben. Hij toont zijn bekwaamheid en ervaring aan door middel van een curriculum vitae en door het voorleggen van twee relevante referenties, die gedurende de afgelopen periode van maximaal tien jaar werden uitgevoerd. De leidende taak van de projectleider in deze referentieprojecten dient duidelijk aangetoond te worden.

          De inschrijver dient minimaal twee referenties, die gedurende de afgelopen periode van maximaal vijf jaar werden verricht én betrekking hebben op de restauratie van een beschermd monument, voor elk van onderstaande disciplines op te geven. Het is mogelijk dat eenzelfde project als referentie opgegeven wordt voor meerdere disciplines.

          twee referenties die betrekking hebben op de restauratie van een leien dak;

          twee referenties die betrekking hebben op de restauratie van baksteen gevels en natuursteen dekstenen;

          twee referenties die betrekking hebben op de restauratie van houten buitenschrijnwerk met ‘restauratieglas’.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Restauratie en uitbreiding raadhuis Meerle" van het eenjarig meerjarenplan 2019, met actienummer: 2/6/23/6, beleidsitem: "Overig algemeen bestuur" met nummer 190-00 en algemeen rekeningnummer: 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 1.236.678,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 32.605,34 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 1.204.072,66 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 1.063.513,87 EUR (geraamd bedrag bouwkost incl. btw).

 

Investeringssubsidie Vlaamse Overheid (15000200): 297.634,11 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 3 mei 2019 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt leest in het bestek dat er ruimte wordt voorzien voor een kinderbib, betekent dit dat er geen volwassen collectie aanwezig is?

 

Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat dit wel het geval is, boven zal er een kinderbibliotheek komen, onderaan de volwassen collectie. Het is inderdaad ook de bedoeling dat het raadhuis door verenigingen (waaronder Halte Merlet) kan gebruikt worden.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Restauratie Raadhuis Meerle" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de herinrichtingswerken van de raadzaal van het historisch stadhuis.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Deze opdracht heeft betrekking op de herinrichting van de raadzaal van het historisch stadhuis. De geplande werkzaamheden omvatten de herinrichting van het interieur, de verbouwing van de publieksruimte en de restauratie van het buitenschrijnwerk.

 

Na afloop van de geplande werkzaamheden, kunnen de vergaderingen van de gemeenteraad opnieuw plaatsvinden in de raadzaal van het historisch stadhuis.

 

Het college besliste op 9 mei 2019 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 2° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen in twee percelen.

 

Er wordt voorgesteld om de volgende selectiecriteria op te nemen voor perceel 1: de inschrijver dient minimaal één referentie, die gedurende de afgelopen periode van maximaal vijf jaar werd verricht, voor elk van onderstaande disciplines op te geven. Het is mogelijk dat eenzelfde project als referentie opgegeven wordt voor meerdere disciplines.

1)      één referentie die betrekking heeft op de restauratie van een leien dak:

          aard: ervaring met natuurleien, zink en looddetaillering;

          omvang: vergelijkbaar met de opdracht beschreven in onderhavig bestek (± 75 m²);

          minimaal bedrag: ± 15.000,00 EUR excl. btw.

2)      één referentie die betrekking heeft op stalen buitenschrijnwerk:

          aard: ervaring met vervaardigen stalen buitenschrijnwerk op maat (schrijnwerk met thermisch onderbroken profielen);

          omvang: aantonen van een raamgeheel met hoekverbindingen glas op glas;

          minimaal bedrag: ± 8.500,00 EUR excl. btw.

 

Er wordt voorgesteld om het volgende selectiecriterium op te nemen voor perceel 2: de inschrijver dient minimaal één referentie, die gedurende de afgelopen periode van maximaal vijf jaar werd verricht, op te geven die betrekking heeft op meubelschrijnwerk.

          aard: ervaring met vervaardigen van maatwerk-meubelwerk (hout) voor gebruik in publieke ruimtes;

          omvang: meubels op schaal van tafel, bureau, zitbank zoals beschreven in onderhavig bestek;

          minimaal bedrag: ± 25.000,00 EUR excl. btw.

 

Er wordt voorgesteld om beide percelen te gunnen op basis van de prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Restauratie en herinrichting oud stadhuis" van het eenjarig meerjarenplan 2019, met actienummer: 2/6/23/7, beleidsitem: "Politieke organen" met nummer 100-00 en algemeen rekeningnummer: 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 800.000,00 EUR (fase 1 + fase 2 [voorzien binnen circa 5 jaar?]).

Reeds gebruikt budget: 12.433,06 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 787.566,94 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 300.508,94 EUR (geraamd bedrag bouwkost incl. btw).

 

De financieel directeur heeft op 3 mei 2019 visum verleend.

 

BESPREKING

 

 

Raadslid Dimitri Van Pelt wil weten of er een advies van onroerend erfgoed is over deze werken. Dit wordt bevestigd en zal bijgevoegd worden aan het dossier.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Herinrichtingswerken raadzaal historisch stadhuis" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuring van de selectieleidraad, het bestek en de procedure voor het afsluiten van verzekeringscontracten voor stad en OCMW Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Deze overheidsopdracht heeft als voorwerp het afsluiten van de verzekeringspolissen Personen, Materiële Schade, Aansprakelijkheid en Auto voor stad en OCMW Hoogstraten.

 

De opdracht wordt gesloten voor een periode van vier jaar.

 

De opdrachtdocumenten werden opgesteld door Aon Belgium bvba.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 38 § 1, 1°, c) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij mededingingsprocedure met onderhandeling.

 

Selectieleidraad

 

Er wordt voorgesteld om de volgende selectiecriteria op te nemen:

          Financiële en economische draagkracht

          De kandidaat dient zijn financiële en economische draagkracht aan te tonen door middel van bijvoeging van een verklaring betreffende de totale omzet en de omzet betreffende de diensten waarover de opdracht gaat, over de laatste drie boekjaren (2015-2016-2017). De kandidaat dient een minimale omzet voor de betreffende diensten aan te tonen van 2.500.000,00 EUR.

          De kandidaat moet een minimum rating hebben van goede kwaliteit met min A - of gelijkwaardig aangetoond door een passend attest.

 

          Technische bekwaamheid

          De kandidaat toont zijn technische bekwaamheid aan door middel van bijvoeging van:

          Een FSMA-attest: een erkenning om dergelijke verzekeringen aan te bieden, en dit volgens de wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen;

          een beschrijving van het team dat verantwoordelijk zal zijn voor deze opdracht, inclusief korte studie- en beroepskwalificatie met een minimum van 5 mensen;

          een lijst met minimaal 3 referenties van gelijkaardige diensten uitgevoerd tijdens de laatste 3 jaar.

 

Bestek

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen in vier percelen.

 

Er wordt voorgesteld om elk perceel te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          premie op een totaal van 60 punten;

          waarborgen en diensten op een totaal van 35 punten;

          premievoetgarantie op een totaal van 5 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan de selectieleidraad, het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Vandaag zijn zowel bij de stad als het OCMW op diverse plaatsen de nodige budgetten voorzien. Zowel stad als OCMW dienen budget te voorzien voor het resultaat van deze opdracht, en dit voor de periode 2020 - 2023. We komen hier op terug bij de gunning.

 

De financieel directeur heeft op 3 mei 2019 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De selectieleidraad voor de opdracht "Afsluiten van verzekeringscontracten voor stad en OCMW Hoogstraten" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

Het bestek voor de opdracht "Afsluiten van verzekeringscontracten voor stad en OCMW Hoogstraten" wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij mededingingsprocedure met onderhandeling.

Artikel 4:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het benodigde budget voor de periode 2020 - 2023 voorzien kan worden.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Goedkeuren van de statuten van de gemeentelijke cultuurraad.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeentelijke adviesraad voor cultuur werkte al verschillende legislaturen op dezelfde wijze. Na overleg met de adviesraad zelf werd duidelijk dat een opfrissing van de statuten aan de orde was. Het streven is om de raad een nieuwe dynamiek te geven zodat de stem van de raad ook op correcte wijze de stem van het socio-culturele leven verwoordt.

 

Na de bespreking op de gemeenteraad van 28 januari werd het ontwerpvoorstel  teruggenomen omwille van:

          legistieke onduidelijkheden;

          de passage waarbij het recht op subsidies werd gekoppeld aan aanwezigheid op de cultuurraad.

 

Diensten en bestuur gingen aan de slag om het ontwerpvoorstel te herwerken.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 304 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De cultuurpactwet van 16 juli 1973 en het decreet  betreffende het cultuurpact van 28 januari 1974.

          Decreet lokaal cultuurbeleid van 6 juli 2012.

 

Argumentatie

 

Op basis van de feedback werd het ontwerpvoorstel herwerkt.

 

Op 13 maart werd het nieuwe ontwerpvoorstel besproken op een overleg met de verschillende fracties uit de gemeenteraad.

Op basis van de opmerkingen en aanvullingen werd het ontwerpvoorstel bijgewerkt.

 

Op  21 maart werd het ontwerpvoorstel besproken met de cultuurpactinspecteur Dhr. Salvatore Pelonero.

 

Op 24 april werd de algemene vergadering van de cultuurraad een tweede maal (eerste positieve advies werd gegeven op 8 december 2018) bijeen geroepen. De cultuurraad gaf op de algemene vergadering een positief advies gelet op de kleine tekstuele aanpassingen die nog gebeurden. (in bijlage verslag van de vergadering AV cultuurraad)

 

Op 29 april werden de ontwerpstatuten bezorgd aan de cultuurpactinspecteur Dhr. Salvatore Pelonero om de wettelijkheid af te toetsen. Dhr. Pelonero liet ondertussen telefonisch weten dat er wettelijk niets aan te merken valt op de ontwerpstatuten.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "De verschillende erkende adviesraden werken mee aan de invulling van het vrijetijdsbeleid van de stad." van het meerjarenplan, met actienummer: 5/11/43/1.

 

BESPREKING

 

Raadslid Johan Vermeeren herinnert zich dat de eerste keer wanneer dit dossier besproken werd op de gemeenteraad, dat het de nodige irritatie gaf omdat er zo veel opmerkingen waren. Maar het raadslid is toch tevreden dat deze tijdens een bespreking aan bod zijn kunnen komen en dat er nu een document voorligt waar we ons in kunnen herkennen en waar de verenigingen hun rol kunnen spelen. Ook raadslid Maarten Leemans erkent dat er veel werk gestoken is in deze statuten, hij is dan ook blij dat dit afgerond is en dat er een mooi werkstuk voorligt.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Enige artikel:

De gemeenteraad keurt de statuten van de cultuurraad als volgt goed:

 

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTUURRAAD

 

Art. 1 Erkenning

De gemeentelijke cultuurraad wordt erkend als adviesorgaan in uitvoering van de cultuurpactwet van 1973 en het decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012.

 

Art. 2 Doelstelling

De Cultuurraad heeft als doel het bevorderen van een integraal cultuurbeleid in het belang van alle inwoners van de gemeente. Om deze doelstelling te verwezenlijken zal de Cultuurraad:

-Als volwaardige gesprekspartner de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen adviseren inzake het cultuurbeleid.

-De activiteiten in deze sector coördineren, overleg en samenwerking tot stand brengen tussen verenigingen, diensten, instellingen en andere organisaties die actief zijn in de culturele sector.

-Documentatie en informatie verzamelen over het culturele leven en de culturele behoeften in het werkingsgebied.

-Op de behoeften afgestemde initiatieven nemen op gebied van culturele animatie, bevordering van het cultureel welzijn en kaderopleiding.

 

Art 3. Advies

De Cultuurraad adviseert over alle aangelegenheden die vallen onder de culturele materies bedoeld in artikel 4, § 1 tot en met § 10 van de ‘Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen’ met uitzondering van artikel 4, § 7 (jeugdbeleid) en artikel 4, § 9 (sport).  Het betreft volgende materies:

- taal en letteren;

- wetenschapsbeleid;

- kunstenbeleid;

- cultuurbewaring en cultuurspreiding;

- bibliotheekbeleid;

- lokale media;

- vormings- en educatiebeleid;

- vrijetijdsbeleid.

 

Daarnaast heeft de Cultuurraad de mogelijkheid om over alle andere beleidsdossiers waarvan zij vindt dat er culturele belangen in het geding zijn, of waar kansen en mogelijkheden gegrepen kunnen worden, op eigen initiatief een advies uit te brengen aan de gemeenteraad of aan het college van burgemeester en schepenen.

 

ALGEMENE VERGADERING 

 

Art 4. Samenstelling algemene vergadering

De algemene vergadering van de cultuurraad bestaat uit de volgende stemgerechtigde leden:

          elke culturele, socio-culturele, hafabra, gilden – en vendeliersvereniging kan één vertegenwoordiger aanduiden volgens de procedure bepaald in artikel 5.

          12 geïnteresseerde burgers aan te duiden volgens de procedure bepaald in artikel 5.

 

De algemene vergadering van de cultuurraad bestaat uit de volgende niet-stemgerechtigde leden:

          de schepen van cultuur;

          een gemeentelijke ambtenaar belast met het secretariaat;

          deskundigen uit de administratie met culturele expertise;

          geïnteresseerde burgers volgens de procedure bepaald in artikel 5.

 

Ten hoogste twee derde van de leden van de algemene vergadering is van hetzelfde geslacht. Indien na een eerste oproep het quotum niet gehaald wordt, zal er een tweede oproep gebeuren. Indien het quotum ook na een tweede oproep niet wordt gehaald, wordt de algemene vergadering samengesteld ongeacht het quotum.

 

Art 5. Procedure samenstelling van de algemene vergadering

 

a)De afgevaardigde van de culturele, socio-culturele, hafabra, gilden – en vendeliersvereniging wordt aangeduid door de betrokken vereniging, organisatie of instelling en moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

-minimum zestien jaar oud zijn;

-deel uitmaken van het bestuur van de organisatie waardoor hij/zij wordt aangeduid;

-geen politiek mandaat uitoefenen;

-op het grondgebied van de stad wonen. Uitzonderingen worden toegestaan wanneer 2/3 van de aanwezige stemgerechtigde leden akkoord gaan.

-niet meer dan één vereniging of organisatie vertegenwoordigen.

 

Om de zes jaar, bij het begin van elke nieuwe legislatuur, voor het begin van het werkjaar dat loopt van 1 september tot 31 augustus, worden alle organisaties die in aanmerking komen voor lidmaatschap van de algemene vergadering aangeschreven met de vraag om hun lidmaatschap aan te vragen en/of hun afvaardiging aan te duiden.

 

b)Om de twee jaar wordt via verschillende informatiekanalen een oproep gelanceerd in de gemeente opdat geïnteresseerde burgers zich kandidaat zouden stellen als stemgerechtigd lid van de algemene vergadering.

 

Voor Hoogstraten, Meer, Meerle, Meersel-Dreef, Minderhout en Wortel kunnen telkens 2 burgers zich kandidaat stellen als stemgerechtigd lid van de algemene vergadering.

 

De kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

-op het grondgebied van Hoogstraten wonen;

-geen politiek mandaat uitoefenen;

-een engagement van minstens 2 jaar opnemen;

-opgave van specifieke motivatie voor kandidaatstelling.

 

Indien er meer dan twee kandidaten per deelgemeente zijn zal de algemene vergadering stemmen over de kandidaturen.

 

c)Geïnteresseerde burgers die als niet stemgerechtigd lid, met spreekrecht, willen deelnemen aan de algemene vergadering moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

-op het grondgebied van Hoogstraten wonen;

-geen politiek mandaat uitoefenen.

 

Art 6. Rechten en plichten

 

De stemgerechtigde leden hebben volgende plichten:

-Doelstellingen van de cultuurraad onderschrijven en actief meewerken aan de realisering ervan.

-Bijwonen van de algemene vergaderingen. Bij afwezigheid kan een stemgerechtigd lid zich laten vertegenwoordigen door een plaatsvervanger van de vereniging die hij/zij vertegenwoordigt. Indien dat onmogelijk is, kan een stemgerechtigd lid zich laten verontschuldigen.

-Zich informeren over het cultureel beleid door lectuur, bijscholing, vorming, contacten met andere verenigingen, organisaties of instellingen.

-De leden van de algemene vergadering dienen de leden van hun vereniging of organisatie grondig en correct te informeren over de werkzaamheden van de Cultuurraad. Ook dienen ze regelmatig overleg te plegen binnen de eigen vereniging of organisatie met het oog op het opsporen van behoeften, ideeën en verwachtingen inzake cultureel beleid.

 

De stemgerechtigde leden hebben volgende rechten:

-Spreekrecht op elke algemene vergadering

-Stemrecht op elke algemene vergadering

-Inzagerecht in alle documenten en dossiers die het gemeentebestuur ter beschikking stelt van de cultuurraad.

 

Deze rechten gelden ook voor de plaatsvervanger voor de vergaderingen waarbij deze de vertegenwoordiger effectief vervangt.

 

Art 7. Werking

 

a)De algemene vergadering komt minstens drie maal per jaar samen of op schriftelijke verzoek van één lidorganisatie of drie individuele leden.

De agenda en de plaats van de algemene vergadering zal minstens 10 dagen voor de vergadering aan de leden bekendgemaakt worden. De verslagen van de vergadering worden aan de leden of aan hun plaatsvervangers bezorgd.

 

b)Om een geldige stemming te kunnen houden in de algemene vergadering moeten ten minste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Culturele, socio-culturele, hafabra, gilden – en vendeliersvereniging kunnen een plaatsvervanger afvaardigen. Deze plaatsvervanger dient te voldoen aan dezelfde voorwaarden als beschreven in artikel 5, a.

 

c)Voor de wijziging van de statuten moeten ten minste 2/3 van de stemgerechtigde leden of hun plaatsvervanger aanwezig zijn.  Indien bij een tweede bijeenroeping niet aan deze voorwaarden voldaan is, beslist de vergadering, ongeacht het aantal aanwezigen over de wijziging van de statuten.

 

d)Bij het nemen van beslissingen zal men steeds streven naar een zo groot mogelijke consensus. Komt men tot geen consensus dan zullen de beslissingen van de raad genomen worden met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden of hun plaatsvervanger, behalve een wijziging van de statuten en een aanvaarding van stemgerechtigde leden, waarvoor ten minste 2/3 van de aanwezige stemgerechtigde leden zich moet uitspreken.

 

e)De algemene vergadering kan interne werkgroepen oprichten. De werkgroepen brengen op het dagelijks bestuur en de algemene vergadering verslag uit over hun werking.  De besluiten die het mandaat van een werkgroep overstijgen worden slechts bindend nadat het dagelijks bestuur deze heeft goedgekeurd.

 

f)De algemene vergadering verkiest de leden van het dagelijks bestuur. Onder de leden van het dagelijks bestuur wordt door het dagelijks bestuur een voorzitter gekozen. De voorzitter leidt de algemene vergadering en het dagelijks bestuur en coördineert de interne werkgroepen.

 

Art 8. Einde mandaat

 

Aan het mandaat van de leden van de algemene vergadering komt een einde:

-Door het intrekken van hun opdracht door de organisatie, de vereniging of de instelling die ze vertegenwoordigen.  Het intrekken van de opdracht moet gemotiveerd zijn en schriftelijk meegedeeld worden;

-Door het ontslag van betrokkene zelf uit de organisatie die hij/zij vertegenwoordigt of uit de cultuurraad zelf.  Dit ontslag moet schriftelijk meegedeeld worden door de organisatie die hij/zij vertegenwoordigt of door de betrokkene zelf;

-Door het aanvaarden van een politiek mandaat;

-Door overlijden.

De culturele, socio-culturele, hafabra, gilden – en vendeliersvereniging duidt een nieuwe afgevaardigde aan zoals bepaald in artikel 5.

 

DAGELIJKS BESTUUR

 

Art 9. Samenstelling dagelijks bestuur

 

De algemene vergadering kiest een dagelijks bestuur. Bij de samenstelling van deze stuurgroep zal men rekening houden met de verschillende soorten stemgerechtigde leden.

 

Het dagelijks bestuur - stuurgroep van de cultuurraad bestaat uit de volgende stemgerechtigde leden:

-Vier vaste vertegenwoordigers, onderverdeeld in categorieën, gekozen uit de leden van de algemene vergadering waarbij er gestreefde wordt naar een vertegenwoordiging van de volgende categorieën: (i) hafabra, (ii) culturele verenigingen, (iii) gilden en vendeliers en (iv) socio-culturele verenigingen.

Deze vaste vertegenwoordigers worden aangeduid voor de volledige legislatuur, dus zes jaar;

-Maximum vier variabele vertegenwoordigers, gekozen uit de leden van de algemene vergadering. Een variabele vertegenwoordiger kan na elke cyclus herverkozen worden.

Deze variabele vertegenwoordigers worden aangeduid voor twee jaar, te starten bij het begin van elke nieuwe legislatuur, voor het begin van het werkjaar dat loopt van 1 september tot 31 augustus.

Waarbij het dagelijks bestuur bestaat uit niet meer dan twee mensen uit dezelfde categorie. Zo niet zal de algemene vergadering gevraagd worden andere vertegenwoordigers aan te duiden.

 

Het dagelijks bestuur - stuurgroep van de cultuurraad bestaat uit de volgende niet-stemgerechtigde leden:

-Een gemeentelijke ambtenaar als secretaris;

-De schepen van cultuur als waarnemer.

Indien nodig kan het dagelijks bestuur – stuurgroep uitgebreid worden met externe experten of deskundigen uit de administratie.

 

Art. 10. Procedure samenstelling dagelijks bestuur

 

Leden van de algemene vergadering kunnen middels een schriftelijke kandidatuur aan de secretaris zich kandidaat stellen als lid van het dagelijks bestuur en als kandidaat voorzitter.

 

De algemene vergadering duidt het dagelijks bestuur aan volgens de stemprocedures vastgelegd in artikel 7 van deze statuten.

 

Art. 11. Werking

 

Om geldig te kunnen vergaderen dient 2/3de van de leden van het dagelijks bestuur aanwezig te zijn. Indien dit aantal ook bij een tweede oproep niet aanwezig is, beslist de vergadering ongeacht het aantal aanwezigen. Alle beslissingen worden genomen met een eenvoudige meerderheid (de helft + 1).

 

Art. 12. Einde mandaat

 

Aan het mandaat van de leden van het dagelijks bestuur komt een einde:

-Door het intrekken van hun opdracht door de organisatie, de vereniging of de instelling die ze vertegenwoordigen.  Het intrekken van de opdracht moet gemotiveerd zijn en schriftelijk meegedeeld worden;

-Door het ontslag van betrokkene zelf uit de organisatie die hij/zij vertegenwoordigt of uit de algemene vergadering zelf.  Dit ontslag moet schriftelijk meegedeeld worden door de organisatie die hij/zij vertegenwoordigt of door de betrokkene zelf;

-Door drie opeenvolgende afwezigheden zonder zich te verontschuldigen.  Het secretariaat zal de afwezigheden vaststellen en het ontslag meedelen aan de betrokken persoon en aan de organisatie die hij/zij eventueel vertegenwoordigt;

-Door het aanvaarden van een politiek mandaat;

-Door overlijden.

 

Bij een voortijdige beëindiging van een mandaat zal op  de eerstvolgende algemene vergadering gestemd worden voor een nieuw lid van het dagelijks bestuur.

 

 

Art. 13. Taken en bevoegdheden

 

De taken van het dagelijks bestuur zijn de uitvoering van de prioriteiten die door de algemene vergadering werden vastgelegd. De algemene vergadering beslist over de delegatie van bevoegdheden aan het dagelijks bestuur – stuurgroep.

 

De bevoegdheden die niet uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn toegewezen, behoren tot de bevoegdheid van het dagelijks bestuur.

 

 

RELATIE STADSBESTUUR

 

Artikel 14: Informatie

 

Om de adviesfunctie van de cultuurraad mogelijk te maken, zal het stadsbestuur aan de cultuurraad informatie geven als volgt :

-versturen van agenda en persnota van de gemeenteraad;

-versturen van de nota aan de adviesraden met toelichting van de college- en raadsbeslissingen over de materies waarvoor de adviesraad specifieke adviesbevoegdheid heeft;

-bijvoegen van alle nodige informatie wanneer het stadsbestuur de adviesraad om advies vraagt.

-bezorgen van de nodige informatie wanneer de adviesraad op eigen initiatief advies wenst uit te brengen. Deze informatie wordt gegeven door het stadsbestuur aangeduide ambtenaar.  De verzoeken om informatie kunnen rechtstreeks en mondeling of telefonisch aan de ambtenaar worden gericht. Binnen de 10 dagen wordt hierop geantwoord door het ter beschikking stellen van de informatie of mededeling van eventuele wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking.

 

Artikel 15: Advies vragen

 

Het Stadsbestuur stelt de adviesvragen steeds schriftelijk. Naast opgave van de concrete vraag worden de wettelijke en financiële randvoorwaarden opgegeven waarmee rekening moet gehouden worden. Het Stadsbestuur geeft de adviesraad telkens een antwoordtermijn van zes weken, te rekenen vanaf de datum van aankomst van de adviesvraag bij de adviesraad.  Om uitzonderlijke redenen en omwille van de hoogdringendheid kan het stadsbestuur deze termijn inkorten.  In onderlinge afspraak tussen adviesraad en stadsbestuur kan deze termijn ook verlengd worden.

 

Artikel 16: Advies uitbrengen

 

De adviesraad brengt de adviezen schriftelijk uit.  Er wordt melding van gemaakt hoe het advies tot stand kwam en op welke wijze de betrokkenen werden geraadpleegd.  Het standpunt van de adviesraad wordt ondubbelzinnig weergegeven, met opname van de argumenten en eventuele vermelding van minderheidsstandpunten. De tekst van de adviezen maakt steeds deel uit van het desbetreffende dossier dat wordt voorgelegd aan het college of de gemeenteraad.

 

Artikel 17: Werkwijze beantwoorden vragen

 

Het stadsbestuur heeft een antwoordtermijn van zes weken vanaf de datum dat een advies binnenkwam. Binnen deze periode ontvangt de betrokken adviesraad een schriftelijk en gemotiveerd antwoord op het advies of, indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, een ontvangstmelding met de te volgen procedure en opgave van de vermoedelijke datum waarop een definitief antwoord bekend is. Binnen de zes weken na het verstrijken van de vooropgestelde datum, wordt het definitief antwoord bekend gemaakt.

 

Artikel 18: Ondersteuning

Het stadsbestuur zal de Cultuurraad ondersteunen door:

-een jaarlijkse werkingstoelage;

-administratieve en logistieke steun door de gemeentelijke diensten;

-het ter beschikking stellen van een ambtenaar die de vergaderingen van de Cultuurraad zal bijwonen en die het secretariaat van de raad zal waarnemen. De concrete uitwerking zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen na overleg met de Cultuurraad.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Mondelinge vraag - gemeenteraadscommissies.

 

VRAAG

 

Raadslid Fons Jacobs spreekt zijn tevredenheid uit dat er de afgelopen weken verschillende gemeenteraadscommissies zijn samen gekomen, echter ze waren wel allemaal erg kort op elkaar gepland. Kan deze organisatie wat beter verlopen en ook beter op elkaar afgestemd worden zodat niet geregeld met de datum moet geschoven worden?

 

ANTWOORD

 

Schepen Roger Van Aperen geeft toe dat er nog wat betere afspraken moeten gemaakt worden en dat de data op elkaar moeten afgestemd worden.

Op de vraag van raadslid Dimitri Van Pelt of er in meeting voor elke gemeenteraadscommissie een aparte benaming kan opgemaakt worden, antwoordt schepen Roger Van Aperen dat de softwareleverancier een kost van 500 EUR aanrekent voor het aanmaken van een vergadering. Dat bleek in eerste instantie nogal hoog.  Maar de algemeen directeur is het ermee eens dat deze werkwijze het latere zoekwerk zal bemoeilijken, ze engageert zich om een oplossing te zoeken.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Mondelinge vraag - advies natuurreservaat.

 

VRAAG

 

Raadslid Jos Matthé heeft in het verslag van de collegevergaderingen gelezen dat naar aanleiding van de uitbreiding van het natuurreservaat E337 Markvallei in de collegezitting van 11 april het negatief advies gewijzigd werd naar een positief advies. Hij wil weten of er een antwoord is gekomen op de vragen die het toenmalig college gesteld heeft en of dit tot aanpassingen heeft geleid.

 

ANTWOORD

 

Schepen Michel Jansen weet dat er door natuurpunt Markvallei antwoorden geboden zijn op de gestelde vragen en hij engageert zich om deze te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Mondelinge vraag - aanvraag windturbines.

 

VRAAG

 

Raadslid Ward Baets heeft in een collegeverslag gelezen dat de provincie wel goedkeuring heeft gegeven aan een aanvraag van windturbines, ondanks het negatieve advies van het college. Het college baseerde zich immers op de ruimtelijke voorwaarden die ze als richtlijn baseerde om deze aanvraag negatief te adviseren.  Het raadslid wil weten of het college in beroep is gegaan.

 

ANTWOORD

 

Schepen Michel Jansen zegt dat dat het geval is en belooft een afschrift van dat beroep te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Mondelinge vraag - wegbermbeheersplan.

 

VRAAG

 

Raadslid Dimitri Van Pelt heeft de afgelopen weken vastgesteld dat er al op verschillende plaatsen wegbermen worden gemaaid, hoewel dit normaal gesproken pas is toegestaan vanaf 15 juni. Tenzij er een afwijking is toegestaan om vroeger te mogen maaien omwille van de vegetatie. Het raadslid wil graag het wegbermbeheersplan kunnen inzien, ook graag die voor de gewestwegen.

 

ANTWOORD

 

Schepen Jos Martens zal dit opvragen en bezorgen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 mei 2019.

 

Mondelinge vraag - testfase Schoolstraat Spijker.

 

VRAAG

 

Raadslid Joël Adams stelt zich vragen bij de keuze om van de Antoon de Lalaingstraat in zijn geheel een éénrichtingsstraat te maken. Deze maatregel kadert in de testfase van de Schoolstraat aan de basisschool van het Spijker, maar hij stelt zich de vraag waarom de straat dan altijd éénrichtingsverkeer moet zijn en bovendien is hij van mening dat hierdoor de Dr. Versmissenstraat en het voorste gedeelte van de Lindendreef extra belast wordt.

 

ANTWOORD

 

Schepen Michel Jansen verduidelijkt dat het hier om een testfase gaat in het kader van schoolstraten. Dit zal geëvalueerd worden en kritisch bekeken. Naast de ingrepen aan de straat van de school zelf, zijn er ook een aantal aanpassingen doorgevoerd in de rand zoals het éénrichtingsverkeer in het tweede deel van de Antoon de Lalaingstraat of de snelheidsbeperking tot 30 km/uur in de Gustaaf Segersstraat. Steeds wordt hier de zwakke weggebruiker voor ogen gehouden.

 

De bezorgdheid die door raadslid Johan Vermeeren wordt geuit is dat er een verschuiving is van het verkeer naar andere kwetsbare plaatsen zoals bijvoorbeeld langs de Pax. Daarnaast wordt er ook geopperd dat wanneer er na de evaluatie zou gekozen worden om het éénrichtingverkeer permanent zo te houden, dat er dan nog wel werk is aan de doorgangen op verschillende plaatsen.

Er worden nog wat ideeën uitgewisseld over hoe het creëren van een éénrichtingsstraat een effect heeft op andere plaatsen en wat de gevolgen zijn voor de zwakke weggebruikers.

 

Publicatiedatum: 04/07/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.