Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Herman Snoeys Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Jos Matthé Katrien Brosens Jef Vissers Roger Van Aperen Dimitri Van Pelt Ans Lochten Hilde Vermeiren Faye Van Impe Ilse Verachtert Maarten Leemans Ann Fockaert Ward Baets Marc Haseldonckx Mai Sterkens Koen Van Leuven Piet Van Bavel Fons Jacobs Marc Van Aperen Joël Adams Jos Martens Tinne Rombouts Michel Jansen aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 25 januari 2021.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 25 januari 2021 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 25 januari 2021 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts stelde op de gemeenteraad van januari een vraag over de timing omtrent de afspraken met de verenigingen die gebruik gaan maken van de jeugdlokalen op Den Dijk. Ze vraagt opnieuw op welke manier de middelen dan zullen bekeken worden, er zou nu immers toch al klaarheid moeten zijn over de middelen zodat er ook duidelijkheid kan gegeven worden naar de verenigingen. De bevoegde schepen antwoordde op de gemeenteraad van januari dat er een constructie in de maak was en dat er een onderscheid zou gemaakt worden tussen ruimte in exclusief gebruik en de polyvalente ruimte. Er werd toen ook gesproken over een kelder wat voor raadslid Tinne Rombouts een beetje verwarring bracht. Ze ging er immers vanuit dat de piste van de kelder niet langer aan de orde was, maar nu werd dit toch opnieuw benoemd.
Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat er inderdaad geen kelder is voorzien maar een berging, de schepen heeft zich toen vergist omdat lang de piste van de kelder op tafel heeft gelegen. Het gaat echter over een berging die aan de polyvalente zaal gelegen is. De berging is exclusief en dus enkel voor de verenigingen te gebruiken.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 25 januari 2021 worden goedgekeurd.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Marc Van Aperen Piet Van Bavel Dimitri Van Pelt Herman Snoeys Michel Jansen Arnold Wittenberg Ward Baets Jos Martens Katrien Brosens Koen Van Leuven Joël Adams Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Mai Sterkens Ilse Verachtert Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Jos Matthé Maarten Leemans Marcel Verschueren Ans Lochten Roger Van Aperen Tinne Rombouts Ann Tilburgs Faye Van Impe Jef Vissers Fons Jacobs aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Kennisname en bekrachtiging van het besluit van de burgemeester: Tijdelijke politieverordening betreffende het Stipstappenpad-Kasteelvoetpad.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Einde januari 2021-begin februari 2021 werd gekenmerkt door uitzonderlijke regenval en overstroming van de niet bevaarbare waterlopen, waaronder de rivier De Mark o.m. in het gebied rond het Kasteel van Hoogstraten (Penitentiair Centrum Hoogstraten).
Hierdoor werd een gedeelte van de buurtwegen nrs. 20 en 25 (eveneens gekend als het Stipstappenpad en het Kasteelvoetpad) onbegaanbaar of was minstens het gebruik ervan uiterst onveilig.
De burgemeester nam - op grond van zijn bevoegdheid verleend door artikel 134, §1 nieuwe gemeentewet - op 5 februari 2021 bij hoogdringendheid volgend besluit: "Tijdelijke politieverordening betreffende het Stipstappenpad-Kasteelvoetpad", waarbij een gedeelte van het pad werd afgesloten van 5 tot en met 12 februari 2021. Dit besluit wordt in bijlage gevoegd.
Juridische grond
• Artikelen 135 en 134, §1 van de nieuwe gemeentewet.
• Artikel 63, 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Gezien het acute gevaar, zag de burgemeester zich genoodzaakt de politieverordening te nemen op 5 februari 2021. Het geringste uitstel had gevaar of schade kunnen opleveren voor de inwoners.
Conform artikel 134, §1van de nieuwe gemeentewet, dient er onverwijld van de door de burgemeester genomen politieverordening kennis te worden gegeven aan de eerstvolgende gemeenteraad en dient de gemeenteraad dit besluit te bekrachtigen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen verduidelijkt dat het paadje omwille van wateroverlast werd afgesloten van 5 tot 12 februari.
Raadslid Maarten Leemans vraagt of het nu nog afgesloten is, omdat hij er gepasseerd is op 14 februari en toen stonden de nadars er nog.
De burgemeester geeft aan dat de nadars inderdaad in het koude en natte weekend van 13 en 14 februari nog zijn blijven staan om de situatie na het weekend te evalueren. Uit vaststellingen ter plaatse bleek dat de situatie terug veilig was en de burgemeester meent dat de nadars 15 februari zijn weggehaald.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig artikel:
In toepassing van artikel 134, §1 nieuwe gemeentewet, neemt de gemeenteraad kennis van het in bijlage gevoegde besluit van de burgemeester van 5 februari 2021 "Tijdelijke politieverordening betreffende het Stipstappenpad-Kasteelvoetpad" en bekrachtigt dit.
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Kennisname van het overzicht van de genomen maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Om de corona-crisis onder controle te houden, werden er op verschillende vlakken ingrepen gedaan of ondersteuning geboden vanuit stad en OCMW. De oplijsting van deze acties werden in het eerste deel van bijgevoegd document gebundeld en in functie van rapportering aan de gemeenteraad bijgewerkt. Het rapport geeft een stand van zaken van de acties tot 31 januari 2021, de aanpassingen werden in de roze kleur weergegeven.
Sinds de presentatie van het relanceplan aan de gemeenteraad van 22 juni 2020 is het stadsbestuur op 3 werven in actie geschoten:
• ondernemers en toerisme
• verenigingen
• inwoners.
Het tweede deel van het bijgevoegd document geeft de stand van zaken van de uitvoering van elk van de werven van Hoogstraten Herstart weer op 31 januari 2021.
De diverse acties van Hoogstraten Herstart zijn in de rapportering ingedeeld in drie categorieën:
- in opstart (oranje). Hier is de uitvoering van de acties nog niet begonnen, ofwel omdat dit als gevolg van de coronabeperkingen nog niet mogelijk was (bv. het verbod op evenementen) ofwel omdat de onmiddellijke uitvoering van deze actie niet als opportuun wordt beschouwd (omdat er bv. nog onderzoek moet plaatsgrijpen , ...)
- in uitvoering (blauw). De uitrol van de actie is volop aan de gang, er dienen nog beslissingen te worden genomen .
- uitgevoerd (groen). De actie is volledig uitgevoerd ofwel zijn alle maatregelen genomen om de volledige uitvoering te verzekeren.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen verduidelijkt dat hier opnieuw de tweemaandelijkse rapportering voorligt van acties en maatregelen in het kader van corona, daarnaast zijn ook de cijfers aangepast. Hij haalt de belangrijkste vaststellingen uit de afgelopen maanden aan en geeft ook wat duidelijkheid over de actuele situatie. Zo is er vorige week een uitbraak geweest in het maatwerkbedrijf A-kwadraat waar heel wat besmettingen in de regio uit zijn voort gekomen, ook in Hoogstraten zijn er besmettingen die hieraan gerelateerd zijn.
Raadslid Fons Jacobs is tevreden met alle maatregelen die het bestuur en de administratie heeft genomen. Maar wil daarbij toch twee vaststellingen maken. Zo doet hij, naast de opmerkingen die het voorbije jaar over de verschillende maatregelen werden gegeven, nog steeds de vaststelling dat op politiek vlak de oppositiepartijen nog steeds niet ernstig betrokken worden bij de beheersing van de coronacrisis. Het raadslid doet daarnaast opnieuw de vaststelling dat de inspanningen voor de minderbedeelden uit onze gemeente nog steeds zeer fragmentarisch zijn en er op dat vlak geen globaal beleid gevoerd wordt, waarbij zowel inkomen, huisvesting, opvoeding, energieproblematiek, gezonde en voldoende voeding, ontspanning, sport, … aan bod zouden moeten komen. Alle goede voornemens en beslissingen ten spijt, en die zijn er zeker en vast, blijft voor de fractie Anders de aanpak voor de sociaal zwakkeren de leidraad en grondslag voor een goed beleid. We stellen bijvoorbeeld vast dat de cadeaubonnen die toegekend werden aan personen met een verhoogde tegemoetkoming niet gewoon aan die mensen bezorgd worden. Ze krijgen wel een brief, maar ze moeten dan nog wel deemoedig naar een loket op het gemeentehuis om deze bon gaan vragen. Mensen met een waardigheid zullen voor deze ‘gunst’ bedanken terwijl de beslissing van de gemeenteraad hierover als een recht diende beschouwd te worden. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen om deze manier van werken toe te passen. Waarom kan die bon niet gewoon met de post worden opgestuurd, vraagt raadslid Fons Jacobs zich af?
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts bedankt de burgemeester voor zijn toelichting over de actuele situatie. Ze wil graag wat dieper ingaan op de opstart van de vaccinatiecentra in samenwerking met de eerstelijnszone. Uit het rapport blijkt dat er gekeken werd naar de hal van de coöperatie maar dat er praktische bezwaren waren om die voor langere tijd in te schakelen. Het raadslid wil weten of er enkel naar de coöperatie gekeken is als mogelijke locatie in Hoogstraten? Werd er ook contact opgenomen met de nabijgelegen eerstelijnszones voor de inrichting van de locaties en eventuele samenwerking? Daarnaast stelt raadslid Tinne Rombouts zich ook de vraag of de aangeleverde cijfers wel helemaal accuraat zijn? Welk bedrag werd er bijvoorbeeld al uitbetaald aan verhoogde tegemoetkomingen. In de tabel wordt er ook een verschil gemaakt tussen het reeds bestede bedrag en daarnaast het bedrag dat men in planning heeft. Volgens raadslid Tinne Rombouts wordt hier niet altijd vanuit dezelfde filosofie naar gekeken en zit er dus ruis op deze gegevens. Daar wil het raadslid toch graag wat meer duidelijkheid over krijgen, daarom de vraag om een aangepaste tabel nagezonden te krijgen. Uit de tabel leidt ze af dat het budget dat betaald werd aan psychologische steun in de tabel nog op 0 staat, dit budget was al vorige zomer beschikbaar maar staat nu dus blijkbaar nog op 0. Wat is hier de stand van zaken, vraagt ze zich af.
Burgemeester Marc Van Aperen neemt de suggestie mee om nog meer in te zetten op de minderbedeelden. De burgemeester vermoedt dat er een goede reden is waarom de cadeaubonnen niet met de post zijn opgestuurd, maar hij zal dit nog navragen. Voor wat betreft de vaccinatiecentra was de tijd kort om de meest geschikte locaties aan te geven, de site in Turnhout en in Ravels lagen voor de hand. Daarnaast leek de locatie van de coöperatie zeker ook een heel geschikte ruimte. Er werd een plaatsbezoek gebracht, waaruit bleek dat alle betrokkenen heel enthousiast waren over de locatie. Maar al snel bleek dat dit niet combineerbaar was met de werking van de coöperatie in de zomerperiode. De burgemeester heeft een duidelijke signaal gegeven aan de betrokken ministers om te pleiten voor een derde locatie in onze eerstelijnszone, met daarbij ook de suggestie dat de buurgemeenten Wuustwezel en Brecht hier gebruik van zouden kunnen maken. Er werd dus heel wat moeite gedaan, maar dit bleek niet haalbaar. Op een gegeven moment heeft de burgemeester zich er dan ook bij neergelegd, het was duidelijk dat er vanuit de Vlaamse overheid werd aangestuurd op eerder minder centra dan meer. De burgemeester licht ook toe dat er binnen de eerstelijnszone ondertussen gewerkt wordt met werkgroepen die de verschillende aspecten van de vaccinatiecentra vorm geven, Hoogstraten is goed vertegenwoordigd in deze werkgroepen. De financiële tabel staat volgens burgemeester Marc van Aperen inderdaad nog niet op punt, maar het is de bedoeling dat de financieel directeur dit op korte termijn optimaliseert.
Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat omwille van veiligheidsredenen de cadeaubonnen niet met de post zijn opgestuurd, om dus te vermijden dat er bonnen verloren zouden gaan in de post. Voor wat betreft de middelen voor psychologische ondersteuning maakt de schepen duidelijk dat de concretisering wel wat voeten in de aarde heeft gehad. Volgende week zal echter het contract gefinaliseerd worden. De middelen vanuit CGG kunnen alleen maar naar kinderen in het middelbaar onderwijs gaan, zo weet de schepen. Deze werking zal vanaf maart van start gaan.
Schepen Piet Van Bavel vult aan dat ondertussen al de helft van de bonnen zijn opgehaald en dat er veel goede reacties waren. Degenen die eind februari hun bon nog niet hebben opgehaald zullen opnieuw worden aangeschreven.
Raadslid Fons Jacobs blijft het wat ongelukkig vinden dat de bonnen moeten opgehaald worden al kan hij wel begrip opbrengen voor het veiligheidsargument. Hij weet vanuit de afgevaardigde in het bijzonder comité dat er al wel toezeggingen voor psychologische ondersteuning zijn gebeurd in individuele dossiers.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts hoopte inderdaad dat er al psychologische ondersteuning werd gegeven, dat lijkt voor haar ook de core bussiness van de sociale dienst. Maar de nood is hoog, dus extra aanbod is zeker welkom en dat kunnen we dus half maart verwachten. Het raadslid komt terug op haar vraag of er in Hoogstraten ook naar andere locaties is gekeken voor een vaccinatiecentrum. Maar ze leidt uit de reactie van de burgemeester af dat dat niet het geval is. Raadslid Tinne Rombouts herhaalt haar suggestie om zeker tijdig over het muurtje te kijken naar andere eerstelijnszones en te zoeken naar de meest geschikte oplossing. Daarnaast roept ze op om voldoende rekening te houden met het aspect mobiliteit zodat iedereen zeker in het vaccinatiecentrum kan geraken. Het raadslid vraagt of ze het goed begrepen heeft dat het financieel overzicht naar de gemeenteraad van maart zal komen.
De burgemeester herhaalt dat het financieel overzicht naar de gemeenteraad van maart zal komen. En hij licht toe welke stappen er al gezet zijn in het kader van mobiliteit, daarbij is het uitgangspunt om alles in het werk te stellen om mensen via de mindermobielencentrale naar het vaccinatiecentrum te krijgen. Dit zal zo gemakkelijk en laagdrempelig mogelijk gemaakt worden.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van het document over de maatregelen in functie van corona en Hoogstraten Herstart waarin een stand van zaken op datum van 31 januari 2021 wordt weergegeven.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Jef Vissers Marcel Verschueren Jos Martens Fons Jacobs Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Maarten Leemans Faye Van Impe Marc Van Aperen Marc Haseldonckx Joël Adams Herman Snoeys Ward Baets Piet Van Bavel Dimitri Van Pelt Ilse Verachtert Tinne Rombouts Ann Fockaert Michel Jansen Jos Matthé Hilde Vermeiren Ans Lochten Ann Tilburgs Mai Sterkens Koen Van Leuven Katrien Brosens Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuring van de concessieovereenkomst voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het college besliste op 21 januari 2021 om de opdracht "Concessie voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen" toe te wijzen aan de firma Play & Sport Stages vzw, Meirenstraat 8 te 2390 Malle, met ondernemingsnummer 0547.602.117 tegen de voorwaarden vermeld in het voorstel van deze kandidaat.
De opdracht wordt gesloten door de goedkeuring van de concessieovereenkomst door de gemeenteraad.
Het college besliste op 21 januari 2021 eveneens om de concessieovereenkomst voor de opdracht "Concessie voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen" ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 3 § 1 van de wet betreffende de concessieovereenkomsten van 17 juni 2016.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt gevraagd om de voorliggende concessieovereenkomst voor de opdracht "Concessie voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen" goed te keuren. Op die manier is de concessie formeel gesloten.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Er lopen geen financiële stromen via stad Hoogstraten. Dit besluit heeft dus geen financiële impact.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts wil weten of deze organisatie nu ook exclusiviteit krijgt in het organiseren van kampen voor kleuters en lagere schoolkinderen in Hoogstraten. Er zijn immers ook een aantal verenigingen die een aanbod hebben, ze vraagt zich af of dit nog kan en hoe dit zal worden afgewogen. Het raadslid wil ook weten welke afspraken er gemaakt zijn over de accomodaties, want dat is volgens haar toch wel belangrijk voor het aanbod. Voor wat betreft de inschrijvingen, welke taken neemt deze organisatie op zich en wat doet de jeugddienst nog zelf? De tarifering verschilt van kamp tot kamp en schommelt tussen 21 en 23 EUR per dag, hoe wordt dit tarief bepaald? Wat is het minimum aantal kinderen dat nodig is voor het kamp kan doorgaan? Er wordt in dit dossier ook verwezen naar een totaalplan kinderopvang, wat is de stand van zaken van dit totaalplan wil raadslid Tinne Rombouts weten.
Schepen Faye Van Impe verwijst naar pagina 14 van het bestek waar duidelijk staat dat er geen exclusiviteit ontstaat ten aanzien van deze organisatie. Ze ontwikkelen een aanbod, maar daarnaast blijven we open staan voor een aanvullend aanbod, mogelijk vanuit de verenigingen. Er is echter geen rigoureuze sleutel die de verdeling van het aanbod bepaalt, dit wordt gewoon situatie per situatie bekeken. Ook de accommodatie wordt in functie van het aanbod bekeken, wat is er beschikbaar en op welke momenten. De inschrijvingen verlopen via Play &Sport, ook dat staat duidelijk in het bestek omschreven. De kleinere schommelingen in de tarieven van de kampen heeft te maken met het materiaal dat aangekocht moet worden voor bijvoorbeeld creakampen. Deze concessieovereenkomst die hier voorligt staat volgens de schepen los van het totaalplan kinderopvang. Het vakantie-aanbod is tenslotte een beperkt onderdeel van dit totaalplan, de absolute focus van dit plan ligt immers op de buitenschoolse kinderopvang.
Raadslid Tinne Rombouts verwacht dat als er zaken worden uitgerold in functie van dit totaalplan, dat het plan zelf ook beschikbaar is. Ze komt terug op haar vraag welke afspraken er gemaakt zijn over het gebruik van deze accommodaties, meer bepaald of die gratis ter beschikking zullen worden gesteld. In de tarieven wordt er ook nog melding gemaakt van een extra kostprijs voor het inschrijfsysteem, is deze kost mee inbegrepen in de dagprijs.
Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat de prijzen voor het inschrijfsysteem schommelen, ze verduidelijkt aan de hand van een voorbeeld. Er wordt een kamp geboekt van 3 dagen aan een dagprijs van 25 EUR, daarbij geldt een kost van 1,63 EUR per dag x 3 dagen dus in totaal 4,89 EUR . Na deze verduidelijking wordt duidelijk dat het hier dus gaat over de tarieven van Ticketgang, het ticketsysteem. In eerste instantie weet de schepen niet zeker of deze tarieven in de dagprijs zijn begrepen of dat het er bovenop komt. Later op de avond komt ze hier echter op terug en meldt schepen Faye Van Impe dat de prijzen voor de kampen inclusief de kostprijs voor het inschrijfsysteem zijn.
Volgens raadslid Tinne Rombouts staat er in de presentatie dat de bedragen exclusief zijn, ze suggereert dus om dit nog eens te bekijken.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
Er wordt kennis genomen van de beslissing van het college om de opdracht "Concessie voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen" toe te wijzen aan de firma Play & Sport Stages vzw, Meirenstraat 8 te 2390 Malle, met ondernemingsnummer 0547.602.117.
Artikel 2:
De concessieovereenkomst voor de opdracht "Concessie voor de uitbating van een kampenaanbod voor kleuters en lagereschoolkinderen" wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
De goedkeuring van de concessieovereenkomst impliceert dat de opdracht gesloten is.
Artikel 4:
De bovenvermelde concessie start op 1 juli 2021 en loopt af op 1 september 2025.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Mai Sterkens Ilse Verachtert Marcel Verschueren Herman Snoeys Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Ann Fockaert Jef Vissers Koen Van Leuven Jos Matthé Piet Van Bavel Joël Adams Tinne Rombouts Ward Baets Marc Van Aperen Ann Tilburgs Hilde Vermeiren Faye Van Impe Arnold Wittenberg Michel Jansen Katrien Brosens Ans Lochten Jos Martens Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de aanleg van een atletiekpiste, natuurgrasvelden, parkaanleg, parking en het bouwen van een berging voor Sportpark Wereldakker.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het college besliste op 19 december 2019 om de studie en opvolging van de werken voor de realisatie van een sportpark met gymhal, atletiekpiste, kunstgrasveld, parking en aanhorigheden toe te wijzen aan THV OSQB - Antea.
De realisatie van Sportpark Wereldakker zal gefaseerd gebeuren. Een eerste fase omvat de realisatie van een gymhal met pleinzone. Deze opdracht werd ondertussen toegewezen.
De tweede fase heeft betrekking op de aanleg van een kunstgrasveld, een atletiekpiste, natuurgrasvelden, parkaanleg, een parking en het bouwen van een berging.
Het college keurde op 27 augustus 2020 het voorontwerp, de raming en de inplanting van fase 2 goed. Het voorontwerp is verder uitgewerkt naar een uitvoeringsdossier in overleg met de betrokken verenigingen.
Het uitvoeringsdossier voor de aanleg van het kunstgrasveld werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 14 december 2020.
Het is de opdracht voor de aanleg van een atletiekpiste, natuurgrasvelden, parkaanleg, een parking en het bouwen van een berging die nu apart ter goedkeuring voorligt.
Het college besliste op 4 februari 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 februari 2021.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen in vier percelen:
• Perceel 1 “Aanleg atletiekpiste met bijhorend natuurgrasveld”;
• Perceel 2 “Aanleg natuurgrasvelden en parkaanleg”;
• Perceel 3 “Aanleg parking en fietspad”;
• Perceel 4 “Bouwen van een berging”.
Er wordt voorgesteld om voor perceel 1 en perceel 2 selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.
Er wordt voorgesteld om alle percelen te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Sportsite Wereldakker" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/3, beleidsitem: "Sportsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 22800000 "Andere onroerende infrastructuur".
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 1.500.000,00 EUR.
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2022: 2.297.502,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag voor 2021 en 2022: 3.797.502,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 3.742.261,94 EUR (geraamd bedrag incl. btw voor alle percelen samen).
De gemeenteraad keurde op 14 december 2020 het bestek voor de opdracht "Aanleg kunstgrasveld Sportpark Wereldakker" goed. Dit dossier heeft een geraamde waarde van 639.655,00 EUR en zal eveneens op het bovenvermelde budget voorzien worden. Op basis van de huidige ramingen is er op dit moment dus een tekort.
Het budget dient te worden opgevolgd in functie van de gunningsbedragen en het finale tekort zal bij de volgende aanpassing MJP via bijkomend budget voorzien moeten worden.
De financieel directeur heeft op 29 januari 2021 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx bedankt de administratie voor de toelichting in de commissie openbare werken vorige week. Hij heeft bij dit dossier nog drie vragen.
Er wordt een verbinding doorgetrokken vanuit de aan te leggen parking naar het Seminarie en de sporthal waar Gelvoc gebruik van maakt, zodat het Seminarie de interne verkeersafwikkeling van hun wagens kan ontsluiten. Hoe wordt de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruikers gegarandeerd bij het uitrijden van de parking? Zeker bij de schoolpiekuren wanneer er wagens uit deze parking zullen komen en er ook veel fietsers en voetgangers aanwezig zullen zijn. Tweede vraag gaat over de ontsluiting van de parking ten opzichte van de Jaak Aertslaan. In hoeverre gaan er wijzigingen worden aangebracht aan de huidige mobiliteitsafwikkeling op de site? Daarbij roept het raadslid op om te vermijden dat er een sluipweg wordt gecreëerd om vanuit de Katelijnestraat naar de Loenhoutseweg te rijden over de site van Stede Akkers. Raadslid Marc Haseldonckx weet dat in het verleden aan het uiteinde van deze projectzone een stuk grond aan de Wereldakker werd afgestaan door meerdere eigenaars met de voorwaarde om daar een zwembad aan te leggen. Is dit juridisch afgetoetst dat dit ook kan gebruikt worden voor de aanleg van een wadi?
Voor raadslid Fons Jacobs is dit in zijn geheel een project met een zeer goed uitgangspunt (voorzien in een sportbehoefte voor verschillende sportactiviteiten), maar hij meent dat de uitvoering vanaf het begin wat buiten de gemeenteraad is gebeurd. Ere wie ere toekomt, het is het Spagaatje dat al meer dan 10 jaar bij de stad aan de bel hangt om over een geschikte gymzaal te kunnen beschikken, maar daar niet onmiddellijk gehoor vond. Het is het Spagaatje dat dan zelf op zoek ging naar financiële middelen, maar ze bleef afhankelijk van de stad voor een geschikte locatie, waar toch wel erg lang getalmd werd. We horen dan op de commissie openbare werken dat op een mooie dag een toevallige ontmoeting tussen enkele protagonisten leidt tot een blauwdruk van dit project, maar er wordt vanaf dan met heel wat andere kandidaten vergaderd en overlegd om tot het huidig project te komen. Naast het Spagaatje schuiven ineens ook het Bisdom, het Klein Seminarie, HVV, de atletiekvereniging en het stadsbestuur mee aan. Volgens raadslid Fons Jacobs zijn daar toch wel wat bedenkingen bij te maken. Maar dit gaat over een aanvoelen, aangezien hij niet aanwezig was bij de opbouw van dit traject en dus zeker en vast niet alle gevoeligheden kent. Hij denkt daarbij vooreerst aan het Spagaatje dat toch wel de oorspronkelijke trekker was van dit project, maar die nu, ondanks hun zware eigen financiële inbreng, het gras voor hun voeten zien wegmaaien door het Klein Seminarie dat met een minimum aan kosten de volgende jaren het volledig schooljaar gratis kan beschikken over een splinternieuwe gymzaal. Een korte round-up voor de verschillende toekomstige gebruikers geeft toch wel een onevenwichtig beeld voor de verschillende groepen:
- HVV: tegenover het verdwijnen van één terrein komt er een kunstgrasveld en
natuurgrasvelden met alles erop en eraan op kosten van de stad. Het gebruik van de
velden is gratis, het berghok wordt op kosten van de stad verhuisd en de stad zorgt voor
het onderhoudsmateriaal.
- AVN: dient een huur te betalen per gebruikt uur van de piste (5 euro jeugd en 12 euro
volwassenen). Ze moet zelf in het trainingsmateriaal voorzien. Over het medegebruik
van de gebouwen nabij de piste moeten nog financiële afspraken gemaakt te worden.
- Klein Seminarie: kosteloos gebruik gymhal en buiteninfrastrcutuur voor 32 uur per
week. Gebruik berging nabij atletiekveld, maar niet duidelijk of zij ook moeten
meedelen in de gemeenschappelijke kosten. Ontsluiting parking sporthal en afsluiting
naast de trage weg op kosten van de stad. De stad betaalt de huur voor het Seminarie
voor het gebruik van de gymhal (Seminarie zelf betaalt dus geen huur) aan het
Spagaatje.
- ‘t Spagaatje: moet een eigen investering doen voor inrichting van gymhal voor om en bij
500.000 euro. Krijgen voorkeur voor gebruik van gymhal mits afstemming met Klein
Seminarie… Het Spagaatje moet, ondanks de eigen investering, toch 5 euro per uur
huur betalen aan de Stad. Stad betaalt energiekosten en onderhoud gemeenschappelijke delen.
Raadslid Fons Jacobs vermoedt dat er allicht zal aangehaald worden dat het Bisdom/Seminarie hun grond in erfpacht geven, maar dat is dus geen garantie op een onbeperkt gebruik in tijd.
Samengevat besluit het raadslid dat er hard gewerkt is aan dit project en dat er iets moois kan gerealiseerd worden. Maar op de achtergrond zijn er wonden geslagen bij bepaalde stakeholders die jaren van werk en inspanningen zien verloren gaan in een project dat niet meer hun ziel en DNA heeft.
De fractie Anders zal zich dan ook onthouden omwille van de financiële regeling die naar hun aanvoelen niet echt gelijk verdeeld is.
Schepen Michel Jansen meldt dat er op de commissie ook een aantal vragen gesteld zijn, er zal een totale mobiliteitsstudie gemaakt worden voor de hele site, en die zal ook aan de mobiliteitsraad worden voorgelegd. Aansluiting van de nieuwe aan te leggen parking komt ongeveer op de hoek van het zwembad, dus net voor de opstapplaats van de bussen. De parking aan de sporthal zal enkel gebruik worden door de leerkrachten, de bezoekers van GELVOC zullen moeten parkeren op de grote parking en komen dus niet op de campus van Stede Akkers. De bereikbaarheid van de parking voor de leerkrachten moet nog van nabij bekeken worden. De opmerking over een mogelijke sluipweg tussen Katelijnestraat en Loenhoutseweg zal de schepen meenemen.
Raadslid Marc Haseldonckx oppert zijn bezorgdheid over de parking van de kapel aan het Seminarie.
Er is wat onduidelijkheid over ontsluitingen, bereikbaarheid en verbindingen van de verschillende parkings.
Schepen Michel Jansen maakt duidelijk dat een circulatieplan op de site en de ontsluiting van de verschillende parkings zeker nog van naderbij moet bekeken worden, dit zal nog worden voorgelegd aan de mobiliteitsraad.
Schepen Arnold Wittenberg antwoordt dat de voorwaarde van openbaar nut op het perceel aan de Wereldakker notarieel werd afgetoetst. De eigenaars zijn bevraagd over de wijziging van de plannen en hebben daar mee ingestemd. Het aspect van openbaar nut blijft immers gegarandeerd. De schepen weet dat er aan dit dossier lang en hard gewerkt is door verschillende partijen, het traject met ’t Spagaatje is inderdaad immens geweest en heeft een lange tijdspanne doorlopen. Maar in dergelijke projecten blijft het belangrijk om naar het totale plaatje te blijven kijken. In het belang van het project werd er eerst met alle partners rond de tafel gezeten, werden er akkoorden afgesloten voordat er naar buiten werd getreden en verdere stappen gezet. Als schepen Arnold Wittenberg terugkijkt op het hele proces dan stelt hij vast dat de locatie van de gymhal inderdaad werd gewijzigd maar dat was wel de sleutel om tot de hele constructie van een sportpark te kunnen komen. Het resultaat is een goed uitgeruste gymhal waar niet alleen de vereniging voor langere tijd mee gebeiteld zit, maar die anderzijds ook een meerwaarde betekent voor meerdere sporten. Tijdens een onderhandeling is het geven en nemen en worden oplossingen gezocht voor verschillende noden. De schepen vindt het belangrijk om als stad sterk in te zetten op de infrastructuur naar het verenigingsleven en naar de individuele sporter. Dit is het laatste bestek voor de hele zone. De schepen wil daarom van de gelegenheid gebruik maken om de collega schepenen te bedanken voor de samenwerking in dit dossier, in het bijzonder schepen Roger Van Aperen en de stadsmedewerkers die hier van nabij bij betrokken waren.
Voor raadslid Fons Jacobs blijft het wat moeilijk verteerbaar dat er hier een financiële regeling is uitgedacht waarbij sommige winnen en andere verliezen. Zo heeft het Seminarie heel wat binnen gehaald terwijl ’t Spagaatje toch veel zelf financieel moet bijdragen, dat is ook de reden waarom de fractie Anders zich zal onthouden.
Schepen Roger Van Aperen heeft begrip voor de standpunten van raadslid Fons Jacobs. Maar er is volgens hem een belangrijk aspect vergeten, normaal zou de gymhal op de grond van de stad staan en die wordt nu gevrijwaard voor toekomstige mogelijke ontwikkelingen voor andere vragen. Daarnaast beklemtoont de schepen de winst die er met de ontwikkeling van deze zone geboekt wordt voor sportverenigingen in Hoogstraten.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Aanleg atletiekpiste, natuurgrasvelden, parkaanleg, parking en bouwen van een berging voor Sportpark Wereldakker" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.
Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het budget opgevolgd kan worden in functie van de gunningsbedragen en het finale tekort bij budgetwijziging bijkomend voorzien kan worden.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Koen Van Leuven Marc Van Aperen Roger Van Aperen Herman Snoeys Tinne Rombouts Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Faye Van Impe Ilse Verachtert Marcel Verschueren Ans Lochten Katrien Brosens Hilde Vermeiren Ward Baets Jos Martens Marc Haseldonckx Fons Jacobs Joël Adams Jos Matthé Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Jef Vissers Ann Tilburgs Piet Van Bavel Michel Jansen aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het maaien van wegbermen in 2021.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het bermbeheer wordt uitgevoerd volgens het bermbeheerplan 2021-2025.
De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van de voorbije jaren bestaan uit:
• Het maaibeheer in het kader van het Plan Pimpernel: de straten met een vervroegde maaibeurt worden niet langer aangeduid als een beheerzone bestaande uit een groep van aaneengesloten straten. Enkel de straten met de effectieve groeiplaatsen van de Grote Pimpernel worden reeds in mei gemaaid.
• In bermen onder zomereiken wordt ervoor gekozen om, waar mogelijk, de eerste maaibeurt in juni over te slaan. Anders worden de bermen door het maaien, in de meest hinderlijke periode van de eikenprocessierupsen, minder interessant gemaakt voor een aantal natuurlijke vijanden (o.a. kevers, sluipwespen, sluipvliegen,…) van deze rupsen.
• Naast wijzigingen in de maaiperiode wordt er in het kader van een verbeterd ecologisch bermbeheer gekozen voor een ander type maaibalk. De klepelmaaier wordt vervangen door een ecologische maaier. De ecologische maaier is gebaseerd op het principe van een cirkelmaaier en wordt in steeds meer gemeenten in Vlaanderen en Nederland ingezet voor een faunavriendelijk en ecologisch bermbeheer. Dit type maaier gaat bij het maaien ook meteen het maaisel afvoeren, maar heeft bijna geen zuigkracht op de bodem onder het toestel. Hierdoor blijven zaden en insecten ter plaatse in de berm. Dit komt de biodiversiteit in de berm sterk ten goede. Daarnaast wordt er ook veel minder zand opgezogen met het maaisel, wat een merkbare daling geeft in het gewicht van het te verwerken bermmaaisel.
De meest waardevolle bermen worden gemaaid door de Mina-werkers. Zij kunnen met hun specifieke deskundigheid bijzondere planten sparen en alle groeikansen bieden. Deze maaiwerken worden uitgevoerd met klein materieel.
Het college besliste op 4 februari 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 februari 2021.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 42 § 1, 1°, a) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Groene ruimte" met nummer 680-00 en algemeen rekeningnummer: 61035100 "Prestaties van derden voor wegen en waterlopen (riolen, berm)".
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 571.138,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 302,50 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 570.835,50 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 140.260,78 EUR (geraamd bedrag incl. btw).
De financieel directeur heeft op 29 januari 2021 visum verleend.
BESPREKING
Raadslid Dimitri Van Pelt is blij om te lezen dat ‘onze’ bermen op een ecologische manier beheerd worden. Hij hoopt dan ook dat de bermen langs de gewestwegen eveneens deze zelfde behandeling mogen ondergaan en dat we er bij AWV op mogen aandringen om ook volgens het bermbesluit te werken. Drogredenen zoals ‘de periode van maaien is te kort om deze strekkende meter gemaaid te krijgen’ of ‘we maaien voor de verkeersveiligheid, terwijl de vegetatie amper 20cm hoog is’, kan volgens het raadslid niet meer aanvaard worden. Dit werk wordt uitbesteed aan private bedrijven, die intekenen om de werken correct en zoals gevraagd uit te voeren. De correcte uitvoerperiode moet dan ook een bepalend criterium kunnen zijn. Raadslid Dimitri Van Pelt merkt op dat het Plan Pimpernel herbekeken is, zo staat er vermeld dat het aantal groeiplaatsen van de Grote Pimpernel behouden blijft. Dit is fijn, maar een uitbreiding ervan zou natuurlijk nog beter zijn. Is hier iets meer over geweten? Wordt hier jaarlijks een inventarisatie van gedaan? En is het misschien interessant om zelfs de vroege maaibeurt (15/05 - 01/06) ook over te slaan? We nemen aan dat ook deze bermen intussen verschraald zijn en Pimpernel verdraagt eventueel wel een vervroegde maaibeurt, maar heeft deze niet noodzakelijk nodig. Of is het een optie om ook deze bermen door onze MiNa-werkers te laten maaien in het voorjaar?
Schepen Piet Van Bavel bedankt raadslid Dimitri Van Pelt voor de positieve uitlatingen over dit plan en ook voor de bijdrage die het raadslid geleverd heeft (door regelmatige opmerkingen en suggesties erover) tot de opmaak van dit aangepaste bermbeheersplan. Er is inderdaad een inventaris opgemaakt over de locaties van de Pimpernel. De meest gevoelige bermen worden handmatig gemaaid door kleine firma’s. De suggestie om de vroege maaibeurt over te slaan wil de schepen meenemen en bekijken met de betrokken diensten. Ook in functie van de bestrijding van de processierupsen zal er op sommige plaatsen niet gemaaid worden om de natuurlijke vijanden van de rupsen alle kansen te geven.
Raadslid Dimitri Van Pelt besluit dat hij tevreden is met de aanpassingen die zijn doorgevoerd in het bermbeheersplan. Hij heeft op het terrein ook vastgesteld dat er nestkastjes zijn aangebracht aan de bomen in functie van de bestrijding van de processierupsen, hij stelt dus zeker een goede evolutie vast.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Maaien wegbermen 2021" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Fockaert Ans Lochten Jos Matthé Marc Haseldonckx Arnold Wittenberg Ward Baets Ilse Verachtert Piet Van Bavel Maarten Leemans Mai Sterkens Gert Van den Bogaert Fons Jacobs Roger Van Aperen Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Herman Snoeys Marc Van Aperen Jef Vissers Faye Van Impe Katrien Brosens Ann Tilburgs Joël Adams Michel Jansen Tinne Rombouts Jos Martens Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren van de onderschrijving van het Streekpact2030.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Wat is het Kempenpact2030 ?
Kempenpact2030 is het resultaat van een participatief traject geleid door het Streekplatform Kempen vzw. In een aantal sessies en werkgroepen, uitgevoerd door een breed aantal stakeholders in de Kempen werden doelstellingen voor de Kempen geformuleerd en kansen voor acties gedetecteerd. Het resultaat daarvan ligt nu als een uitnodiging voor aan de partners, waaronder de lokale besturen.
Kempenpact2030 is niet te verwarren met Kempen 2030, wat staat voor de collectieve aanpak van het burgemeestersconvenant in de Kempen. Uiteraard is er wel een wisselwerking tussen beide bewegingen.
Kempenpact2030 bevat een breed aantal doelstellingen. Een greep uit de thema’s :
• Verhogen van groeikansen voor het kind.
• Een reductie van de Kempense CO2-uitstoot.
• Innovatief ondernemerschap stimuleren en een inclusieve arbeidsmarkt.
• De Kempen als slimme en duurzame voedselregio.
• De Kempen als een vooraanstaande experimentele zorg- en welzijnsregio.
• …
*Streekplatform Kempen vzw is een verbond tussen een divers aantal stakeholders (overheden, sociale partners, regionale stakeholders,...) in een actiegericht netwerk dat de sociaaleconomische streekontwikkeling versterkt. Het samenwerkingsverband is actief in het arrondissement Turnhout, inclusief Heist-op-den-Berg en Nijlen. Het doel is om met één stem de Kempen te versterken. Het Kempenpact2030 is een concrete realisatie van dit netwerk.
De volledige toelichting is te vinden op www.streekplatformkempen.be.
Uitnodiging voor lokale besturen
Aan de lokale besturen wordt gevraagd om de doelstellingen van het Kempenpact2030 te onderschrijven. Er wordt geen financiële bijdrage of concreet engagement in acties gevraagd. Een onderschrijving vraagt wel dat we als stad het Kempenpact2030 mee opvolgen en kansen tot samenwerking en versterking detecteren.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
• Overwegende dat wij als stad lid zijn van de vzw Streekplatform Kempen, die op 11 april 2016 opgericht werd, met volgende missie: "De Kempense lokale besturen, provincie Antwerpen, politieke partijen, sociale partners en regionale stakeholders verbinden zich met het Streekplatform Kempen in een actiegericht netwerk dat de sociaaleconomische streekontwikkeling versterkt. Het nieuwe samenwerkingsverband is actief in het arrondissement Turnhout, inclusief Heist-op-den-Berg en Nijlen. Het doel is om met één stem de Kempen te versterken."
• Overwegende dat het Kempenpact2030 beantwoordt aan de doelstelling "opbouwen van een streekvisie op sociaaleconomisch vlak" zoals opgenomen in de oprichtingsakte van de vzw Streekplatform Kempen.
• Overwegende dat aan de opmaak van het Kempenpact2030 een ruime sociaaleconomische analyse, co-creatie en een participatieproces vooraf ging waarover we meermaals geïnformeerd werden en waaraan ook wij konden deelnemen.
• Overwegende dat wij ons als gemeenteraad kunnen vinden in de visie en ambities van het Kempenpact2030.
• Overwegende dat we als gemeente inzetten op sterke partnerschappen in de regio om samen ambitieuze projecten aan te vatten opdat we onze gemeenschappelijke ambities kunnen waarmaken in 2030.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen leidt dit agendapunt kort in, waarbij hij aangeeft dat er in dit streekpact gestreefd wordt naar de uitbouw van een sterke, warme en duurzame Kempen-regio. Hij geeft ook toelichting over de doelstellingen in dit pact.
Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt meent dat het streekpact dat hier voorligt zeer ambitieus is en dat mag uiteraard. Hij leest dat er 10 langetermijnprojecten voorgesteld worden die elk hun meerwaarde hebben. Wat betreft de doelstelling “ Inclusieve Kempense economie” meent de fractie Anders dat er inderdaad erg zwaar moet ingezet worden op de doelstellingen rond inclusie op de arbeidsmarkt. Wat betreft de doelstelling “Kempen Voedselslim” staat ergens de doelstelling “circulaire landbouw in balans met de leefomgeving”. Hoewel er hier heel wat projecten voorgesteld worden, vinden we weinig actiepunten rond die balans met de leefomgeving, terwijl dat toch juist een punt is dat volgens raadslid Dimitri Van Pelt de bezorgdheid is op dit moment. Men wil projecten realiseren die slim ondernemen en slim produceren, maar hoe dat gaat gebeuren wordt niet beschreven. Het wordt ook niet duidelijk of men hier op korte termijn al acties rond wil uitvoeren. Wat er voor het raadslid in het totale programma toch wel ontbreekt is het gebrek aan engagementen en acties rond de strijd tegen de kinderarmoede, maar ook tegen de armoede in het algemeen. Hier zouden regionale projecten ook zeker op zijn plaats zijn. We kunnen immers nooit spreken van een warme of zorgzame samenleving als hier niet – prioritair – op ingezet zou worden. We vragen dan ook met aandrang om deze doelstelling ook hier bij op te nemen. Raadslid Dimitri Van Pelt meent dat dit Streekpact zeer sterke doelstellingen naar voor schuift tegen 2030, waar niemand iets tegen kan hebben. Het is mogelijk alleen jammer dat we al deze doelstellingen in een pact moeten gieten, terwijl duurzaamheid, een inclusieve, zorgzame , ondernemende en innoverende samenleving in feite nu al het echte normaal zouden moeten zijn.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts maakt duidelijk dat de fractie CD&V dit pact mee zal ondersteunen. Ze vraagt zich wel af waarom het zo lang geduurd heeft voor dit dossier op de gemeenteraad is gekomen. In november 2020 kwam de brief al toe, dus waarom stond dit niet op de agenda van de gemeenteraad van januari? Daarnaast wil ze graag opmerken dat het dossier niet volledig was op het moment dat het geagendeerd werd, het eigenlijke pact was immers niet toegevoegd en dit is niet de correcte werkwijze. Ze verduidelijkt dat er een grote groep van actoren betrokken waren bij de opmaak van dit document, de doelstellingen zijn misschien niet zo concreet maar het is volgens raadslid Tinne Rombouts net de bedoeling dat alle partners de kans hebben om zelf acties te nemen en zo bij te dragen aan deze doelstellingen uit dit pact. Dus voor wat betreft de vraag van collega raadslid Fons Jacobs over kinderarmoede kunnen er zeker verdere acties ondernomen worden.
Burgemeester Marc Van Aperen sluit aan bij de vaststelling dat dit pact ambitieus is, hij geeft mee dat er een werkgroep opgericht is om te bekijken hoe deze doelstellingen ook voor Hoogstraten kunnen worden waargemaakt.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de onderschrijving van het Kempenpact2030 goed.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Michel Jansen Ans Lochten Koen Van Leuven Herman Snoeys Fons Jacobs Maarten Leemans Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Jos Martens Ann Fockaert Katrien Brosens Faye Van Impe Marc Van Aperen Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen Piet Van Bavel Jef Vissers Ann Tilburgs Mai Sterkens Joël Adams Ilse Verachtert Ward Baets Tinne Rombouts Jos Matthé Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuring om toe te treden tot de dienstverlenende vereniging Cipal als aankoopcentrale aangaande de “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloudplatform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving”.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Collegebesluit van 28 mei 2020: Deelname aan het EFRO - GTI Kempen project Bike2School.
Collegebesluit van 17 december 2020: Goedkeuring subsidieaanvraag veilige schoolomgevingen kalenderjaar 2020.
De principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 24 oktober 2019, bijgesteld op 30 januari 2020 tot het plaatsen via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloudplatform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20).
De in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv van 28 mei 2020 goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:
• het bestek waar het stelt (punt 3.4): Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle entiteiten die in het selectiedocument - onder de hoofding ‘Bereik van de opdracht’ - bij de oproep tot kandidaatstelling voor onderhavige opdracht werden vermeld. Deze entiteiten worden samen met de opdrachtgever en alle leden van de dienstverlenende vereniging verder de “afnemer” genoemd.
• verwijzend naar het selectiedocument (punt 3.5): Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.
• Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale (opdrachtencentrale) voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst):
▪ Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;
▪ Alle gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten van het Brussels Gewest.
• het bestek waar het stelt (punt 3.3): Cipal dv is, net als de afnemers van de aankoopcentrale, na toewijzing vrij om eender welk product of dienst te bestellen zoals die door de opdrachtnemer in het kader van deze opdracht wordt aangeboden en dit in de aantallen die de opdrachtgever of afnemer nodig acht.
Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd.
• het bestek waar het stelt (punt 3.5): Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.
• de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 23 december 2020 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan de maatschap Smartville, met maatschappelijke zetel te Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth.
Het college besliste op 11 februari 2021 om de beslissing tot toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal als aankoopcentrale aangaande de “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloudplatform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 februari 2021.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 2, 6° a en 7° b, 43 § 1, tweede lid en 47 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
De voornoemde opdracht van Cipal dv “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloudplatform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2 6° a en 7° b en 47 van de wet van 17 juni 2016.
De gemeente die een beroep doet op een aankoopcentrale is krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2016 vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat de gemeente toetreedt tot de aankoopcentrale aangaande “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20) om volgende redenen:
• de in de aankoopcentrale voorziene smart city oplossingen voldoen aan de behoefte van het bestuur en meer specifiek aan de behoefte voor de aankoop van een fietsregistratiesysteem met beloningsmechanisme met bijhorende hardware en software voor het regionale fietsstimuleringsproject Bike2School. Het bestuur heeft het engagement aangegaan om deel te nemen aan dit regionale project met 13 andere Kempense gemeenten onder coördinatie van IOK. Hiervoor werden reeds subsidies aangevraagd via EFRO en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken;
• het bestuur moet zelf geen plaatsingsprocedure organiseren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
• Cipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware of ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.
De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting) en de raamovereenkomst is ook niet-exclusief (een afname via een andere leverancier blijft mogelijk).
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Voor gemeenteraadslid Hilde Vermeiren is dit dossier helemaal niet duidelijk, het gaat over de toetreding tot de aankoopcentrale in functie van een raamcontract, maar in functie van wat?
Schepen Faye Van Impe legt uit dat het gaat over het project Bike2School waarbij kinderen een soort tag krijgen dat aan de fiets of de boekentas kan worden vastgemaakt. Hiermee registreert het systeem de duurzame verplaatsingen, waarbij kinderen kunnen sparen voor een vorm van beloning, bijvoorbeeld jetons om op de plaatselijke kermis te gebruiken. Meerdere gemeenten gaan hierop inzetten, binnen IOK is bekeken hoe dit best kan vorm gegeven worden. Er is gekozen om dit via de aankoopcentrale van Cipal te laten verlopen en dus is het nodig om daarbij aan te sluiten. Via deze weg wordt er tijd uitgespaard omdat dit niet via IOK moet verlopen. Dit biedt ook mogelijkheden om gebruik te maken van andere smartcity-toepassingen, maar tegelijk is toetreding tot deze aankoopcentrale niet bindend voor Hoogstraten.
Raadslid Hilde Vermeiren vraagt zich af of de aansluiting enkel bedoeld is voor het fietsstimuleringsproject Bike2School of gaan we ook nog andere behoeften invullen via dit raamcontract? En als er andere zaken mee gaan gebeuren, komt dit dan terug naar de gemeenteraad of keuren we dit met dit dossier in één keer goed? Voor raadslid Hilde Vermeiren gaat het systeem van de tags die worden aangebracht op boekentassen of fietsen nogal ver omdat dan alle verplaatsingen van de kinderen worden geregistreerd. Het lijkt haar ook geen goed idee om via een systeem van beloningen te werken om duurzame verplaatsingen te stimuleren. Ze hoopt tenslotte dat deelname aan dit project toch op vrijwillige basis zal zijn, zodat ouders zelf kunnen bepalen of hun kind hieraan meedoet.
Raadslid Maarten Leemans verduidelijkt dat het over een tag gaat en niet over een zender, dat is wat informatieverzameling betreft wel iets anders. Hij vraagt zich ook af wat deze deelname betekent in onze relatie met Cipal Schaubroek.
Voor schepen Faye Van Impe is het nogal logisch dat deelname op vrijwillige basis gebeurt. Ze beklemtoont bovendien dat er gewerkt wordt via het systeem van belonen, niet van bestraffen. De beloning wordt voorzien naar kinderen op individuele basis maar er zal ook nog bekeken worden of de beloning op groepsniveau kan gegeven worden. Ze verduidelijkt dat er dus zeker geen geld gegeven wordt. Wat het engagement ten aanzien van Cipal blijft, staat dit er eigenlijk los van. In 2026 kan er bekeken worden of we aangesloten blijven bij Cipal, de huidige aansluiting bij het raamcontract loopt maar tot 2025. Schepen Faye Van Impe besluit dat deze stap tot doel heeft om in orde te zijn voor het Bike2School project, er zijn geen andere plannen in de maak. Wanneer dat wel aan de orde is, dan zullen de dossiers volgens de geldende regels van overheidsopdrachten en indien nodig worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Raadslid Hilde Vermeiren maakt duidelijk dat de fractie CD&V zich zal onthouden voor dit dossier, ze meent dat zelfs bij een tag er geregistreerd wordt en bovendien vindt ze het systeem van een financiële beloning geen goede aanpak.
BESLUIT
Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
Stad Hoogstraten treedt toe tot de aankoopcentrale Cipal dv aangaande de “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloudplatform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving”.
Artikel 2:
Het college wordt gevraagd om over te gaan tot sluiting van de opdracht.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Herman Snoeys Arnold Wittenberg Katrien Brosens Michel Jansen Marcel Verschueren Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Roger Van Aperen Ann Tilburgs Ans Lochten Jos Martens Ann Fockaert Marc Van Aperen Piet Van Bavel Faye Van Impe Jef Vissers Ward Baets Hilde Vermeiren Tinne Rombouts Jos Matthé Mai Sterkens Marc Haseldonckx Joël Adams Ilse Verachtert aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Opheffing van het besluit van de gemeenteraad van 26 november 2018 mbt de personeelsformatie van de stad en goedkeuren om geen bindend personeelskader vast te stellen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In zitting van 26 november 2018 heeft de gemeenteraad de personeelsformatie voor het laatst gewijzigd.
Sinds het decreet Lokaal Bestuur op 1 januari 2019 in werking is getreden, is de personeelsformatie als personeelsbeleidsinstrument niet langer meer verplicht.
Sinds 2019 zijn er nog een aantal wijzigingen geweest aan de personeelsformatie in kader van integratie stad-OCMW, bijkomende bevoegdheden voor lokale besturen en lokale beleidskeuzes. Deze zijn toegelicht op verschillende overlegmomenten (personeelscommissie, vakbondsoverleg,...) maar zijn niet geformaliseerd in de personeelsformatie door de gemeenteraad.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Wet van 19 december 1974 tot regeling van betrekkingen tussen overheid en
vakbonden van haar personeel en latere wijzigingen.
• Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van
19 december 1974 tot regeling van betrekkingen tussen overheid en vakbonden van haar personeel en latere wijzigingen.
• Besluit van Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende minimale voorwaarden voor personeelsformatie en mandaatstelsel van gemeentepersoneel
• Besluit van de Gemeenteraad van 26 november 2018 houdende
wijziging personeelsformatie.
Argumentatie
In de praktijk wordt ervaren dat de personeelsformatie als personeelsbeleidsinstrument weinig flexibiliteit biedt. En dit in het bijzonder wanneer er tijdelijk aan meer personeelsinzet nood is. Bovendien moeten we vandaag de dag flexibel kunnen inspelen op continu
veranderende omgevingsfactoren, ook op het vlak van personeelsinzet.
Tevens is in het verleden meermaals gebleken dat er een discrepantie is tussen de personeelsformatie en de effectieve personeelsbezetting. Daar waar de personeelsformatie uitgaat van gedateerde personeelsbehoeften, levert de effectieve personeelsbezetting voor beleidspersonen actuele en concrete informatie op.
Het komt aan de gemeenteraad toe om de personeelsformatie al dan niet op te heffen.
De aanstellende overheid moet zich blijven houden aan het verplicht vakbondsoverleg om gemeentelijke diensten uit te breiden of in te krimpen. En hierover wordt ook gerapporteerd op de commissie personeel.
Bovendien kan de aanstellende overheid slechts personeel aanstellen binnen de door
de gemeenteraad goedgekeurde budgetten.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen licht kort de bedoeling toe, dit dossier werd ook besproken op de commissie personeel en in het vakbondsoverleg.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx leidt uit het dossier af dat de personeelsformatie dus niet langer een wettelijk instrument is en dat de afschaffing ervan vooral de bedoeling heeft om meer flexibiliteit te kunnen hanteren. Volgens het raadslid heeft dit ook repercussies, er zal dus aangeworven worden wat nodig is maar betekent dat ook dat er afvloeiingen zullen volgen of dat er een uitdoofbeleid volgt zoals in een modern bedrijf het geval is? Hij heeft het toch moeilijk met het loslaten van een kader, want hoe gaan we dit dan kunnen blijven controleren. Raadslid Marc Haseldonckx haalt er een aantal cijfers bij, in 2018 bedroeg de personeelskost in de jaarrekening 20,9 miljoen EUR. Het geraamde bedrag voor de personeelskost in dit meerjarenplan stijgt tot 28,4 miljoen, wat een kostenstijging bedraagt van 35,8% in deze legislatuur. Hij vraagt zich dan ook af hoe we dit financieel gaan blijven beheersen? Zullen er reorganisaties komen?
Voor burgemeester Marc Van Aperen is het duidelijk dat er momenteel al een modern personeelsbeleid wordt gevoerd, waarbij het erg belangrijk is dat de juiste mensen op de juiste plaats terecht komen. Dat kan dus betekenen dat er minder populaire maatregelen moeten genomen worden. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, er wordt daarvoor ook ingezet op functioneringsgesprekken. Sinds kort is er een heel nieuw personeelsbeleid met de aanwerving van een nieuwe HRM-manager. De verhoging van de personeelskosten zijn het gevolg van indexering maar ook van extra aanwervingen, dat is ook nodig omdat er heel wat projecten op stapel staan. Dit is net zoals het gaat in een privébedrijf, de burgemeester ziet nog weinig verschil. De aanwervingen en het personeelsbeleid zullen gebeuren binnen de goedgekeurde budgetten, uiteraard niet à la tete du client.
Schepen Roger Van Aperen is wat in de war over de cijfers die door raadslid Marc Haseldonckx worden aangehaald, volgens hem is het genoemde cijfer van 28,4 miljoen niet correct en het is bovendien ook een ander bedrag dan hetgeen raadslid Marc Haseldonckx bij voorgaande toelichtingen gebruikte.
Raadslid Marc Haseldonckx ontkent dat, hij refereert naar de laatste budgetwijziging waardoor hij zich baseert op de meest actuele cijfers. Hij herhaalt dat het belangrijk blijft dat er een personeelskader is waarop ook controle kan gevoerd worden. Daarom zal de fractie CD&V niet akkoord gaan met deze opheffing.
BESLUIT
Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad heft de personeelsformatie, waarvan de laatste wijzigingen werden goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 november 2018, op.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt voor de aanstellende overheid geen bindend personeelskader meer vast mits het in acht nemen van het wetgevend kader over het overleg met de vakorganisaties, het in acht nemen van de door de gemeenteraad goedgekeurde kredieten en rapportering op de commissie personeel.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Jef Vissers Ans Lochten Faye Van Impe Piet Van Bavel Marc Van Aperen Ann Fockaert Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Fons Jacobs Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Dimitri Van Pelt Katrien Brosens Ilse Verachtert Maarten Leemans Marcel Verschueren Ward Baets Jos Matthé Jos Martens Joël Adams Koen Van Leuven Herman Snoeys Michel Jansen Mai Sterkens Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren aanpassing artikel 256 van de gezamenlijke rechtspositieregeling van het personeel van lokaal bestuur Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De tien dagen geboorteverlof werden vanaf 1 januari 2021 opgetrokken naar 15 dagen en zullen vanaf 1 januari 2023 opgetrokken worden naar 20 dagen.
Deze bijkomende dagen geboorteverlof zullen vrij door de werknemer te kiezen zijn binnen de vier maanden vanaf de dag van de bevalling.
Deze wetswijziging is rechtstreeks van toepassing op de contractuele personeelsleden, gezien het gaat om een wijziging van de arbeidsovereenkomstenwet. Voor statutaire personeelsleden zal hiervoor een wijziging van het rechtspositiebesluit van 7 december 2007 worden doorgevoerd.
De contractuele werknemer zal gedurende de eerste drie dagen geboorteverlof recht hebben op loon ten laste van zijn werkgever en gedurende de volgende dagen een uitkering ten laste van het RIZIV.
De statutaire werknemer krijgt voor de volledige 15 (en vanaf 2023 20) dagen loon.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 28 januari 2021 kennis genomen van de gewijzigde rechtspositieregeling.
De wijziging is besproken op het overleg- en onderhandelingscomité van 9 februari 2021, een protocol van akkoord mag worden afgesloten.
Juridische grond
• Het decreet over het lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017
• Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.
• Het OCMW-decreet van 19 december 2008 en latere wijzigingen.
• Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en financieel beheerder van de OCMW's en latere wijzigingen.
• Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de OCMW's en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de OCMW's , en latere wijzigingen.
• De wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.
Argumentatie
Artikel 256 van de RPR personeel DLB art. 186 §1 en §2 1° en 2° dient aangepast te worden. Er worden bij 2° 15 dagen opgenomen in plaats van 10 en vanaf 1/1/2023 worden er 20 dagen opgenomen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
In de op heden geldende rechtspositieregeling (artikel 186, §1 en §2, 1° en 2° DLB) wordt artikel 256 aangepast als volgt:
Hoofdstuk 7. Het omstandigheidsverlof
artikel 256. Het personeelslid krijgt omstandigheidsverlof naar aanleiding van de volgende gebeurtenissen:
1° …….
|
|
2° bevalling van de echtgenote of samenwonende partner, of ter gelegenheid van de geboorte van een kind dat wettelijk afstamt van de werknemer: | 15 werkdagen (vanaf 01/01/2023: 20 werkdagen) |
Artikel 2:
Deze aanpassing van voormelde rechtspositieregeling geldt met ingang vanaf heden.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Michel Jansen Roger Van Aperen Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Ans Lochten Herman Snoeys Marc Van Aperen Ann Tilburgs Ann Fockaert Koen Van Leuven Katrien Brosens Jos Martens Jef Vissers Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Mai Sterkens Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Tinne Rombouts Maarten Leemans Fons Jacobs Joël Adams Ward Baets Jos Matthé Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuring van de erfpachtovereenkomst met Diocesaan Seminarie Antwerpen in functie van Sportpark Wereldakker.
MOTIVERING
Op de gemeenteraad van de stad Hoogstraten werd op 23 november 2020 het agendapunt “Erfpachtovereenkomst Diocesaan Seminarie Antwerpen” als volgt goedgekeurd :
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de bijgevoegde "akte beëindiging erfpacht" tussen KOBA Hoogstraten, Hoogstraatse VoetbatbalVereniging en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Artikel 2:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde "akte erfpacht" tussen de stad, KOBA Hoogstraten, Hoogstraatse VoetbalVereniging en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Artikel 3:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde "onderhandse overeenkomst voor de vestiging van een opstalrecht" tussen de stad en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Meester Mayke Op De Beeck, notaris te Vorselaar zou op 14 december 2020 bovenstaande aktes verlijden.
Op 14 december 2020 bleek echter dat deze aktes niet konden verleden worden, gezien er bezorgdheden waren over de bijzondere voorwaarden.
Daarnaast opteerde partijen er voor om naast de erfpachtovereenkomst ineens een samenwerkingsovereenkomst uit te werken.
De partijen hebben dit alles op 6 januari 2021 uitgewerkt.
Gezien er aan de aktes die ter goedkeuring werden voorgelegd aan de gemeenteraad van 23 november 2020 wijzigingen zijn gebeurd en gezien de uitgewerkte samenwerkings-overeenkomst een wezenlijk onderdeel is voor de concrete werking op Sportpark Wereldakker leggen wij volgende documenten terug voor aan de gemeenteraad voor akkoord :
- Samenwerkingsovereenkomst betreffende het gebruik van de voetbalaccommodatie sportzone Wereldakker Hoogstraten
- Overeenkomst inzake beëindiging erfpacht
- Erfpachtovereenkomst
- Onderhandse overeenkomst voor de vestiging van een opstalrecht
Na goedkeuring op de gemeenteraad kunnen dan de aktes alsnog asap door Meester Mayke Op De Beeck, notaris te Vorselaar verleden worden.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Als eerste juridische stap dienen de huidige erfpachtovereenkomsten tussen Diocesaan Seminarie Antwerpen en respectievelijk HVV en Klein Seminarie verbroken te worden.
Dit gebeurt in een aparte akte welke voorwaardelijk wordt gemaakt van de tweede akte = de nieuwe akte van erfpachtovereenkomst tussen Diocesaan Seminarie Antwerpen en de stad.
Als derde juridisch document is er de samenwerkingsovereenkomst betreffende het gebruik van de voetbalaccommodatie sportzone Wereldakker Hoogstraten tussen HVV en Klein Seminarie (KOBA).
Wanneer de stad het zakelijk recht over de sportvelden bezit door middel van deze erfpachtovereenkomst dient de stad toelating te krijgen om op deze terreinen gebouwen op te trekken (in casu de gymhal). Alle partijen gaven hier ondertussen uitdrukkelijk hun akkoord voor, doch we willen dit uiteraard bestendigen in een notariële akte. Daarom ligt er een vierde overeenkomst ter goedkeuring voor : het recht van opstal dat de stad verkrijgt van het Diocesaan Seminarie Antwerpen.
De ontwerpaktes worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Sportsite Wereldakker" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/3, beleidsitem: Sportsector met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer:
61020010 Periodieke erfpachtvergoedingen voor 2021 tem 2025.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 0 EUR
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 25 575 EUR per jaar
25 575 EUR dient jaarlijks opgenomen te worden bij de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan voor de jaren 2021 tot en met 2025
De financieel directeur heeft op 28 oktober 2020 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx wil eerst en vooral aanstippen dat hij de visie-ontwikkeling over deze site schitterend vindt en ook de concrete invulling vindt hij OK. Maar met de canon heeft het raadslid wel een probleem. Hij blijft zich de vraag stellen hoe het Seminarie tot het bedrag van de canon is gekomen. Welke argumenten gelden waardoor het Seminarie het bedrag van 25.602 EUR hanteert? Dit werd eerder al eens bevraagd, maar het raadslid heeft nog steeds geen antwoord gekregen op het gehanteerde basisbedrag. Het Seminarie heeft ook allerhande voordelen verkregen in deze onderhandeling, bijvoorbeeld voor 32 uur per week gebruik van de gymhal, gratis gebruik van de voetbalvelden en de atletiekvelden, er wordt een berging gerealiseerd en een parking aangelegd met een doorsteek. Kortom, het Seminarie heeft dit goed onderhandeld en dat geldt ook voor HVV. Daarbij heeft het raadslid een bijkomende vraag, die hij ook eerder al heeft gesteld maar waar er geen sluitend antwoord op gegeven is. Wanneer een voetbalveld onderhouden wordt door de vereniging dan mag hier gratis gebruik van gemaakt worden, geldt dit dan ook voor de andere voetbalverenigingen in Hoogstraten en komt hun huurcontract (als er dat is) dan te vervallen? Dat zou toch van een gelijke behandeling getuigen. Daarnaast gaat de stad ook nog eens 7 EUR betalen per uur dat het Seminarie de gymhal zal gebruiken, opgeteld betekent dit een 435.000 EUR over 50 jaar + de canon van 25.602 EUR (geïndexeerd). Samen gaat het over een bedrag van 1.280.000 EUR dat aan het Diocesaan Seminarie zal betaald worden. Daar staat tegenover dat de stad 7,2 miljoen EUR investeert voor een sportsite. Het bedrag van de canon gaat voor het raadslid toch wel een brug te ver.
Raadslid Hilde Vermeiren stelt vast dat in het dossier dat in november aan de raad werd voorgelegd er een kennisname van de stopzetting van de aktes werd geagendeerd en vandaag gaat het over een goedkeuring. Maar die bewuste aktes lijken niet in ons bezit te zijn, waarom zijn die niet opgevraagd en toegevoegd aan het dossier. Misschien kan in die aktes ook enige duiding over het financiële worden gevonden?
Schepen Roger Van Aperen licht toe dat het dossier inderdaad al voorlag op de gemeenteraad van 23 november 2020. Om de dossiers tijdig aan te leveren moeten ze ten laatste op 13 november beschikbaar zijn. In deze fase van de onderhandeling voelden sommige partijen zich niet meer zo goed in deze constructie, licht de schepen toe. Er is dan ook lang en uitgebreid gediscussieerd over de ontwerpovereenkomst en op 8 november was er eensgezindheid dat het dossier dat voorlag OK was. Het werd dan ook op die manier ingediend. De datum van ondertekening bij de notaris in Vosselaar was vastgelegd op 14 december. Uiteindelijk bleek vlak voor deze datum dat één van de partijen de versie die voorlag niet wilde tekenen. Er werd dus op 14/12 niet getekend, maar er werd opnieuw onderhandeld met de verschillende partijen. Voor één van de partijen zaten er ineens ook hele andere gezichten aan tafel. Met de versie die nu voorligt kan iedereen akkoord gaan, dat wordt ook duidelijk gemaakt in de ondertekende versie die aan dit dossier is toegevoegd.
Raadslid Fons Jacobs ziet hierin enkel een bevestiging dat er onderhuids allerhande zaken gespeeld hebben waar niet alle betrokkenen zo gelukkig mee waren. De stad engageert zich financieel verregaand voor sommige verenigingen en voor andere niet of minder, daar kan het raadslid niet akkoord mee gaan.
Raadslid Marc Haseldonckx blijft aandringen en vraagt opnieuw wat de parameters zijn geweest om het bedrag van de canon te bepalen.
Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat in de aktes, waar raadslid Hilde Vermeiren naar vraagt, de stad geen betrokken partij is en dat de notaris ons die dan ook niet kan overhandigen.
Raadslid Hilde Vermeiren meent dat dit niet correct is, de raad wordt gevraagd om het stopzetten van de aktes goed te keuren. Daarbij vindt ze het toch belangrijk dat we de aktes ook kennen zodat we weten waarover we nu beslissen.
Schepen Roger herhaalt zijn standpunt. Hij wil ook de argumentatie over de samenstelling van de canon niet opnieuw voeren, die is volgens hem gevoerd bij de vorige bespreking van dit dossier in de gemeenteraad.
Raadslid Hilde Vermeiren vraagt of ze de communicatie kan ontvangen van de notaris waarin aangegeven wordt dat de aktes niet kunnen bezorgd worden. De schepen zal die bezorgen.
De fracties CD&V en Anders keuren deze overeenkomst niet mee goed.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad heft het besluit “Erfpachtovereenkomst Diocesaan Seminarie Antwerpen” genomen door de gemeenteraad op 23 november 2020 op en vervangt dit door onderhavig besluit.
Artikel 2:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde "akte beëindiging erfpacht" tussen KOBA Hoogstraten , HVV en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Artikel 3:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde "akte erfpacht" tussen de stad, KOBA
Hoogstraten, HVV en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Artikel 4:
De gemeenteraad neemt kennis van de bijgevoegde "Samenwerkingsovereenkomst betreffende het gebruik van de voetbalaccommodatie sportzone Wereldakker Hoogstraten" tussen KOBA Hoogstraten en HVV.
Artikel 5:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde "onderhandse overeenkomst voor de vestiging van een opstalrecht" tussen de stad en het Diocesaan Seminarie te Antwerpen.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Arnold Wittenberg Jos Martens Katrien Brosens Michel Jansen Ans Lochten Herman Snoeys Marc Van Aperen Koen Van Leuven Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Marcel Verschueren Roger Van Aperen Ann Fockaert Ann Tilburgs Piet Van Bavel Jef Vissers Maarten Leemans Joël Adams Tinne Rombouts Jos Matthé Ward Baets Fons Jacobs Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ilse Verachtert Mai Sterkens Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren van de procedure voor het aangaan van een lening van 10.000.000 EUR op 30 jaar.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Conform ons MJP 2020-2025 zal het bestuur een lening aangaan voor de geplande investeringen.
In het MJP is er uit gegaan van een lening van :
- 10 mio op 30 jaar voor de stad;
- 6,5 mio op 30 jaar voor het OCMW.
Alhoewel de wet op de overheidsopdrachten stricto senso niet van toepassing is op de aanbesteding van een lening willen wij op advies van VVSG en VLOFIN toch de leningen in de markt zetten conform hun type-contract.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 28, § 1, 6° van de Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
Argumentatie
De gemeente zal een contract aangaan tot het bekomen van een lening. Hiervoor wordt een bestek uitgeschreven. Deze opdracht heeft als voorwerp het aangaan van een lening voor een totaal bedrag van 10.000.000 EUR op 30 jaar.
Dit contract heeft als doel het organiseren van een mededinging, met respect voor de principes van gelijke behandeling, transparantie en proportionaliteit, die het bestuur toelaat om de offerte van verschillende tegenpartijen te vergelijken en zo de tegenpartij (hierna de financiële instelling) te kiezen die een financiering door middel van lening(en) zal toestaan, waarvan de kenmerken hierna beschreven worden :
- bedrag : 10 mio
- looptijd : 30 jaar
- rentevoet : vaste rentevoet gedurende de ganse looptijd (dus geen rentevoetherzieningen)
- terugbetalingsperiodiciteit van kapitaal en intrest : driemaandelijks in vaste mensualiteiten
- waarborgen : geen
Overeenkomstig artikel 28, § 1, 6° van de Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten worden leningen uitgesloten van de toepassing van deze wet.
Deze uitsluiting wil niet zeggen dat dergelijke contracten niet langer een overheidsopdracht zijn maar betekent dat voor de totstandkoming van het contract niet langer de wetgeving overheidsopdrachten moet worden gevolgd. Bijgevolg dient voor het voeren van de procedure nog steeds rekening gehouden te worden met de principes van mededinging en transparantie.
De volgende procedure zal gevolgd worden:
Via een schrijven zullen de potentiële contractanten gelijktijdig uitgenodigd worden om een offerte in te dienen. De voorwaarden waaraan moet voldaan worden, staan opgesomd in desbetreffend contract in bijlage. Voor het onderzoek en de vergelijking van de offertes wordt rekening gehouden met de economisch meest voordelige offerte op basis van de laagste aangeboden rentevoet. Na onderzoek en goedkeuring van de gunningsbeslissing door het college van burgemeester en schepenen zal het contract gesloten worden door betekening.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder diverse acties van het meerjarenplan, met respectievelijk volgende actienummer, beleidsitem en algemeen rekeningnummer en het voorziene budget in het meerjarenplan:
- 1/3/2/5 Parking Gravin Elisabeth 040-00173300001 500 000 EUR.
- 2/5/2/3 Sportsite Wereldakker 040-00173300006 500 000 EUR.
- 2/5/2/5 Jeugdlokalen Den Dijk 040-00173300002 000 000 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 10 000 000 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 10 000 000 EUR.
De financieel directeur heeft op 27 januari 2021 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Maarten Leemans verduidelijkt dat hoewel er niet meer voor investeringen an sich geleend wordt door een lokaal bestuur, er in dit dossier wel verwezen wordt naar enkele specifieke projecten. Dat er geïnvesteerd moet worden en dat koken geld kost hoeft geen betoog. Het klimaat om een lening aan te gaan is goed, maar dat wil niet zeggen dat een lening per se moet aangegaan worden. Het raadslid vreest dat deze lening en de daarbij horende investeringen nog maar het begin zijn. Uit het meerjarenplan blijkt dat heel wat kosten nog niet worden ingeschreven en dat de meerjarenbegroting heel wat minder rooskleurig is dan ze laat uitschijnen. Als alle projecten worden uitgevoerd, zal het volgende bestuur mogen beginnen met een lege rekening, een hogere leningslast en zal de complete financiële last van het gemeenschapscentrum liggen bij de volgende besturen. Dat past volgens het raadslid niet in het zuinigheidsbeginsel. Bovendien is het project ‘parking Gravin Elisabethlaan’ een voorafname op de mobiliteitsstudie die nu in uitvoering is. Nu in dit project investeren lijkt het raadslid absoluut geen goed idee. Laat ons eerst werk maken van de studie alvorens stokken in de wielen te steken van mogelijke oplossingen om de mobiliteitsknoop te ontwarren. Gemeenteraadslid Maarten Leemans heeft daarbij nog één vraag. De lening wordt in één keer opgenomen voor eind november 2021. Wat is de
thesaurietoestand nu en wat is de prognose tegen november? Gaan we geld opnemen om op de rekening te zetten en een negatieve rente te betalen? Het raadslid gaat er mee akkoord dat investeringen nodig zijn, geld dient niet om op te potten. Volgend jaar wordt er gestart met de realisatie van het cultuurhuis, maar in het meerjarenplan zijn daar amper enkele 100-duizenden EURO's van terug te vinden. Deze kost wordt integraal doorgeschoven naar de volgende legislaturen. Raadslid Maarten Leemans besluit dat we niet weten hoeveel geld er op de rekening staat, maar dat we wel gaan lenen. Om op de
rekening te zetten tot we het gaan uitgeven en ondertussen negatieve rente betalen?
Dat lijkt hem geen goed idee.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx weet niet of we moeten lenen of niet moeten lenen. Misschien zal dit wel nodig zijn, maar hij kan niet akkoord gaan met het feit dat bijkomend lenen een hypotheek zal leggen op de komende legislaturen. Hij schat in dat het restsaldo aan het einde van deze legislatuur, dus het werkbudget voor het volgende bestuur, wel erg beperkt zal zijn. De volgende coalitie zal dus verplicht worden om ook te gaan lenen als ze iets willen realiseren. Hij herinnert de gemeenteraad aan een belangrijke subsidie van 3 miljoen EUR die we vanuit Vlaanderen verkregen hebben voor het behoud van open ruimte. Er was bovendien in het verleden ook gespaard voor een aantal belangrijke investeringen, daarnaast zijn er de stijgende personeelskosten die weinig beheersbaar zijn en er zijn een aantal overeenkomsten afgesloten waar raadslid Marc Haseldonckx ook niet mee akkoord kan gaan. Hij roept dus op om eerst de eigen middelen te gebruiken en prioriteiten te bepalen en die in eerste instantie uit te voeren. De brave Hoogstraatse burger zal enkel wakker liggen van deze leningen als dit leidt tot het stijgen van belastingen, en daar zal het volgens raadslid Marc Haseldonckx ook naartoe gaan.
Schepen Roger Van Aperen verwijst naar de meerjarenplanning die voorligt, die is immers correct en in orde met de richtlijnen die Vlaanderen voorschrijft. Namelijk dat op het einde van de legislatuur het bedrag positief moet zijn. In het meerjarenplan dat momenteel voorligt is niet alleen op het einde van de legislatuur maar ook in alle tussenliggende jaren het eindbedrag positief. De autofinancieringsmarge is ook helemaal in orde. De bewering dat er nog allerhande kosten moeten worden bijgenomen, houdt geen steek volgens de schepen. De vraag over het bedrag van de thesaurierekening kent de schepen niet van buiten. Wat de vragen over de ondergrondse parking betreft, die doen volgens schepen Roger Van Aperen in deze discussie niet ter zake. De aanleg van een parking met een plein heeft deze coalitie zich voorgenomen en zal dus ook uitgevoerd worden, de mobiliteit zal daarop aangepast worden. Daarnaast gaat de schepen er prat op dat deze meerjarenplanning zeker haalbaar is, hij is als schepen van financiën fier op hoe de verschillende diensten samenwerken en welke projecten er allemaal in stelling staan. Dat de personeelskost stijgt, dat klopt inderdaad, maar zoals eerder al aangehaald 'koken kost geld'. Wat het verhaal van de brave burger betreft, volgens de schepen zijn er twee mogelijkheden. Je kan als bestuur sparen en blijven sparen, maar hij vindt het ook belangrijk dat de burger iets terug krijgt. Schepen Roger van Aperen geeft aan aan dat hij in de vorige legislatuur compassie had met raadslid Jos Matthé. Deze laatste heeft immers meermaals aangedrongen om ook zaken te realiseren. De schuld werd weliswaar afgebouwd in de vorige legislatuur, maar de investeringen waar de burger op zat te wachten daar is niets van in huis gekomen. Dit bestuur wil de burger iets terug geven voor de belastingen die ze hebben betaald. De schuldenlast per kop zal hoger gaan dan 200 EUR, maar tegelijk is er ook beloofd om niet te stijgen boven het Vlaamse gemiddelde. De schepen besluit dat het in deze crisistijden belangrijk is om te blijven investeren en dat zal dit bestuur ook doen.
Raadslid Maarten Leemans repliceert dat investeringen effectief nodig zijn, het geld dient inderdaad niet om op te potten. Maar tegelijk maakt hij zich zorgen dat niet voor alles ook al geld is voorzien, bijvoorbeeld de exploitatie van het cultuurhuis is niet voorzien in dit meerjarenplan en wordt helemaal vooruitgeschoven naar de volgende legislatuur.
Gemeenteraadslid Fons Jacobs vult aan dat er de vorige jaren inderdaad te veel werd opgepot, daar werd ook steeds op gewezen door de fractie Anders in het verleden. Het idee leeft dat nu de klepel te veel naar de andere kant overslaat. Zo veel projecten tegelijk realiseren of in stelling zetten is misschien wel te hoog gegrepen voor onze stad. Volgens hem stevenen we af op een belastingsverhoging.
Raadslid Marc Haseldonckx voelt zich toch wat aangesproken over de opmerkingen die gegeven worden. Hij is destijds als schepen van financiën gestart met een cashflow van 10 miljoen EUR en de schuldenlast bedroeg op dat moment 22,5 miljoen EUR. Er is wel veel gerealiseerd, repliceert hij, zo is er een nieuw woonzorgcentrum gezet, werd er een zwembad gebouwd en werd er voorbereidend werk gedaan voor het nieuwe cultuurhuis. De plannen werden uitgedacht voor ’t Gastenhuys en dit kan nu gezet worden omdat er in de vorige legislatuur voor gespaard werd.
Raadslid Maarten Leemans herhaalt zijn vraag over de thesaurietoestand, dit vindt hij toch wel belangrijk voor de beoordeling van dit dossier.
Schepen Roger van Aperen herhaalt dat hij dit niet van buiten weet, maar hij zal dit bezorgen. Hij besluit dat het hier gaat over de te volgen procedure voor het aangaan van leningen, waarvan in het begin van de legislatuur al werd aangegeven dat dit zou gebeuren voor dit bedrag.
Fractie CD&V en Anders keuren dit dossier niet mee goed.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De procedure voor het aangaan van een lening wordt goedgekeurd conform het bij dit besluit gevoegde contract ST/FIN/2021_1van de overheidsopdracht van diensten voor het aangaan van een lening.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Jos Martens Fons Jacobs Faye Van Impe Ward Baets Ann Fockaert Herman Snoeys Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ilse Verachtert Katrien Brosens Hilde Vermeiren Marc Van Aperen Piet Van Bavel Jef Vissers Marc Haseldonckx Michel Jansen Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Tinne Rombouts Joël Adams Roger Van Aperen Ann Tilburgs Gert Van den Bogaert Koen Van Leuven Ans Lochten Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst 2021 over Digidak.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Sinds 2008 werkt Hoogstraten samen met Strategische Projectenorganisatie Kempen vzw (nu Blenders vzw) voor Digidak in Hoogstraten: een methodiek om te werken rond e-inclusie door het organiseren van openbare computerruimten ingebed in organisaties met een buurt- of doelgroepgerichte werking. De doelstelling van Digidak is iedereen die weinig of geen kennis van ICT heeft, de kans te geven er vertrouwd mee te raken.
In december 2019 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen Blenders vzw en stadsbestuur Hoogstraten voor het project Digidak in 2020 goed. Deze overeenkomst liep op 31 december 2020 af.
Praktisch
Digidak wordt momenteel georganiseerd op 2 locaties: de hoofdbibliotheek en een aparte digidaklocatie in Meerle (op termijn op te nemen in Raadhuis Meerle).
Op deze locaties organiseert Digidak initiaties en cursussen. Aangezien ze door de coronacrisis hun initiaties niet allemaal kunnen laten doorgaan, voorzien ze een digitaal alternatief.
Het contract start in 2021 pas in maart omdat de eerste maanden geen lessen voorzien kunnen worden.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen stad Hoogstraten en Blenders vzw betreffende het project Digidak 2020.
Argumentatie
De bibliotheek werkt vooral samen met Digidak voor het vaste aanbod i.c. initiaties en
cursussen. Daarnaast wordt gekeken naar een aanbod op maat voor de meest kwetsbare doelgroep. Momenteel voldoet dit aanbod nog aan de verwachtingen die de bibliotheek stelt aan digitale geletterdheid en e-inclusie. Wel werken we aan een alternatief aanbod voor 2022.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie 'We zetten in op mediawijsheid en digitale geletterdheid' van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/3/6, beleidsitem: Overige verrichtingen inzake sociaal beleid met nummer 909-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 28.426,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 28.426,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 23.985,00 EUR.
BESPREKING
Raadslid Jos Matthé vraagt zich af of deze overeenkomst niet door de voorzitter van de gemeenteraad moet getekend worden in plaats van door de burgemeester.
Dit wordt nagekeken en indien nodig aangepast.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgebrachte samenwerkingsovereenkomst tussen stad Hoogstraten en Blenders vzw in verband met het project Digidak voor de periode van 1 maart 2021 tot 31 december 2021.
Artikel 2:
Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst, de bibliotheek, en Blenders vzw.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Fons Jacobs Ilse Verachtert Katrien Brosens Jos Martens Jos Matthé Joël Adams Gert Van den Bogaert Marc Haseldonckx Michel Jansen Herman Snoeys Mai Sterkens Tinne Rombouts Ward Baets Koen Van Leuven Piet Van Bavel Faye Van Impe Maarten Leemans Ann Tilburgs Marc Van Aperen Roger Van Aperen Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Ans Lochten Ann Fockaert Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Jef Vissers aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren van het jaarverslag en financieel verslag 2019 van Sportregio Noorderkempen ILV.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
12 november 2020 vond de algemene vergadering plaats van de ILV Sportregio Noorderkempen. Het jaarverslag 2019 en financieel verslag 2019 werden hier goedgekeurd. De Algemene Vergadering in het voorjaar werd uitgesteld omwille van de maatregelen ter preventie van Covid-19.
Samenvatting:
1) Jaarverslag:
- Deelname aan overlegmomenten Sportregio
* schepen van sport en vertegenwoordiger sportraad op algemene vergadering
* sportfunctionaris op vergaderingen dagelijks bestuur en algemene vergadering
- Aanbod 12G Noord (tieneractiviteiten) worden opgenomen in het vakantie aanbod. Voor elk initiatief waren er Hoogstraatse deelnemers.
- Sportregio Noorderkempen heeft maximaal mogelijke subsidies ontvangen voor ingediende projecten bij hogere overheden
- Coördinatie van Sportvorming op regionaal niveau zodat geïnteresseerden uit Hoogstraten kunnen deelnemen aan vormingsmomenten in de nabije omgeving.
- In 2019 werden de voorbereidingen gedaan voor de samenwerkingsovereenkomst 2020-2025 die door de gemeenteraad van december 2019 werd goedgekeurd.
2) Financieel verslag:
- In 2019 was er een overschot van 5.644,64 EUR.
- De bijdragen van elk van de 12 gemeenten is 0,225 EUR per inwoner, zo betaalde Hoogstraten in 2019 4.791,83 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Samenwerkingsovereenkomst en huishoudelijk reglement Interlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2014.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt gevraagd om het jaarverslag en financieel verslag 2019 van Sportregio Noorderkempen ILV goed te keuren volgens hoofdstuk 5, artikel 11 van de samenwerkingsovereenkomst.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1 en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Voor gemeenteraadslid Marc Haseldonckx is niet duidelijk wat nu in feite het resultaat van 2019 is. De jaarrekening wordt afgesloten met een saldo van 5.000 EUR en tegelijk staat er een bedrag van 9.000 EUR geformuleerd als bestemming van de winst van het boekjaar? Van waar komt deze discrepantie?
Schepen Arnold Wittenberg zal deze technische vraag stellen aan de sportregio en schriftelijk beantwoorden.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2019 en het financieel verslag 2019 van de ILV Sportregio Noorderkempen goed.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Roger Van Aperen Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ward Baets Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Herman Snoeys Marc Van Aperen Mai Sterkens Joël Adams Ans Lochten Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Koen Van Leuven Ann Fockaert Jos Martens Marcel Verschueren Jef Vissers Hilde Vermeiren Maarten Leemans Fons Jacobs Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Michel Jansen Faye Van Impe Ilse Verachtert Jos Matthé aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Kennisname van het eindrapport van IOK betreffende de ontwikkeling van de publieke functies in Minderhout en goedkeuren van de aankoop en ontwerpakte van de noodkerk van de kerkfabriek St. Clemens Minderhout.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In 2017 startte het stadsbestuur een onderzoek naar de mogelijke ontwikkelingsscenario’s voor de publieke functies in de dorpskern van Minderhout.
De her/nevenbestemming van de Sint-Clemenskerk was katalysator voor dit traject. Het traject had als doel om deze herbestemming te kaderen binnen een breder traject naar de ontwikkeling van de publieke functies in Minderhout.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Eindrapport IOK Dorpskern Minderhout
IOK leverde eind 2020 een eindrapport (in bijlage) af met daarin
• aanbevelingen voor de drie onderzoeksclusters:
◦ De cluster kerk – pastorij
◦ De cluster schoolstraat – noodkerk
◦ Het groene dorpshart
• een focus op de publieke functies in de dorpskern
• de ruimtelijke principes voor de verdere ontwikkeling van de publieke functies in Minderhout
◦ Het betrekken van het bouwkundig erfgoed
◦ Het verbinden van de verschillende clusters, zowel onderling als naar omliggende woonwijken en functies
◦ De mobiliteit benadrukt het autoluwe karakter van de verblijfsruimten.
◦ Groene verblijfscluster langs groene as
◦ Functionele optimalisatie van bestaande volumes
Volgende ontwikkelingen hebben een impact op de toekomstige context:
• De pastorale eenheid is momenteel niet bereid om de Sint-Clemenskerk aan de eredienst te onttrekken. Meer zelfs, ze hopen deze kerk opnieuw meer te kunnen gaan gebruiken voor hun pastorale werk.
Binnen de cluster noodkerk - schoolstraat blijkt daarom nog meer de sleutelpositie van de noodkerk voor de verdere ontwikkeling:
Uit de analyse van de schoolcluster blijkt dat ieder op z'n eiland zit. Om de dorpskern en z'n publieke functies te ontwikkelen, lijkt het noodzakelijk om abstractie te kunnen maken van de eigendomsgrenzen. De noodkerk situeert zich op een sleutelpositie om volgende doelstellingen te kunnen verwezenlijken:
▪ visuele link met het dorpshart
▪ leesbare toegangen
▪ het behoud van bestaande functies op de site
▪ ruimte voor medegebruik
Hoe concreet verder?
Gelet op bovenstaande ontwikkelingen komt de focus voor het vervolgtraject vooral te liggen op de cluster noodkerk - schoolstraat.
Waarom die focus?
• de ontwikkelingen in de andere clusters lopen al (cfr. heraanlegdossier schoolstraat) of kunnen momenteel niet opgestart (cfr. infra).
• er is een draagvlak bij de verenigingen om verder te werken op deze cluster.
• de stad heeft de sleutelgronden in handen of kan een sleutelpositie innemen.
De concrete aanbevelingen voor de cluster noodkerk - schoolstraat uit het rapport
• gesprek aanknopen over de toekomstplannen noodkerk
• binnengebied inrichten op maat van de gebruikers in plaats van de aanwezige autogerichtheid
• nadenken over de beste oplossing voor een goede huisvesting van de OKRA in de toekomst. En bij uitbreiding de andere publieke functies.
De concrete uitdaging voor het vervolgtraject lijkt daarmee in eerste instantie:
• de noodkerk als sleutelpositie binnen de cluster.
• de duurzame toekomstige inrichting
Aankoop noodkerk van de kerkfabriek St. Clemens Minderhout
Gezien bovenstaande conclusie startte het bestuur de gesprekken op met de kerkfabriek van Minderhout over een eventuele aankoop van de noodkerk.
De kerkfabriek stond hier niet weigerachtig tegenover en heeft ons gevraagd een schatter aan te stellen om de noodkerk te schatten.
De stad stelde daarom op 11/9/2020 Jan Koyen aan om deze schatting uit te voeren.
De schatting (zie bijlage) geeft aan de noodkerk een waarde van 390 000 EUR.
De kerkfabriek heeft op haar beurt op 9/10/2020 besloten akkoord te gaan met de verkoop van de noodkerk aan het bedrag van de schatting.
Zij stelde notaris Maaike Op de Beek aan voor het opmaken van de aankoopakte.
Het bestuur wordt gevraagd de aankoop en de aankoopakte goed te keuren zodat deze akte kan verleden worden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Er is geen budget voorzien in het meerjarenplan.
Voorstel is om bij de eerstvolgende aanpassing van het MJP budget te voorzien onder actie 1/1/2/3 Dorpskernontwikkeling Minderhout op sleutel 22100000 Gebouwen 600-00 Ruimtelijke planning.
Te voorzien budget : 390 000 EUR
Budget nodig voor dit besluit : 390 000 EUR
De financieel directeur heeft op 28/1/2021 een visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Ward Baets heeft bij het doornemen van het rapport vastgesteld dat er drie clusters benoemd worden waarover ook toekomstdromen worden meegegeven. Hij vraagt zich af of het college daaruit nog een visie zal destilleren en hoe deze visie dan tot stand zal komen. Gaat er een participatieproces aan vooraf gaan en wat is de timing voor de uitwerking van de visie en de realisatie ervan? Het raadslid wil weten of de clusters en de toekomstdromen als leidraad zullen gaan gelden voor de verdere ontwikkelingen en investeringen. Bij de bespreking van de cluster noodkerk staat er vermeld dat het Markenhof zijn huidige locatie in vraag stelt. Van wanneer dateert deze bedenking, vraagt gemeenteraadslid Ward Baets zich af, want ondertussen zijn er toch aanpassingen gebeurd aan de infrastructuur. Tot slot staat er op pagina 37 een vreemde omschrijving over het feit dat Minderhout een barrière zou vormen, dat begrijpt het raadslid niet goed.
Voor gemeenteraadslid Fons Jacobs is dit rapport een duidelijke beschrijving van de mogelijkheden die er kunnen zijn in de ruimtelijke ontwikkeling van het centrum van Minderhout. Ergens wordt de bemerking gegeven dat dit plan mogelijk nog moet gekaderd worden in een totaalvisie over de inrichting van heel Minderhout. Dit dient zeker meegenomen te worden. In het eindrapport over het dorpshart worden drie clusters afgebakend. Wat betreft de cluster Kerk - Pastorij is het erg duidelijk, en wordt dit ook meermaals aangehaald, dat de ontwikkeling van deze cluster en de mogelijkheden hiervan geremd worden door het feit dat de kerkfabriek nog geen beslissing heeft genomen over de mogelijke herbestemming van de kerk of over een ruimere gebruiksmogelijkheid door andere verenigingen bv. OKRA, tafeltennis, fanfare, bib,… Dit belemmert echt wel de verdere mogelijkheden tot ontwikkeling van deze cluster. Het lijkt voor het raadslid een taak van het stadsbestuur om ook over dit thema in overleg te gaan met het bisdom, zoals ze dat ook gedaan heeft voor het sportveld Wereldakker. De toekomstdroom om de cluster School-Noodkerk om te vormen tot een grote groene campus is meer dan een droom en zou snel moeten kunnen uitgevoerd worden. De aankoop van de noodkerk kan hierin als een start gezien worden. En het uitgangspunt om een groen, veilig en kindvriendelijk dorp te creëren kan alleen maar bijgetreden worden. Naar ons aanvoelen is vooral de herinrichting van de Kuip hier een zeer belangrijk gegeven. Raadslid Fons Jacobs wacht met veel ongeduld de verdere ontwikkeling van dit project af.
Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat dit opnieuw een dossier is waar met veel verschillende collega’s aan wordt samen gewerkt. Dit rapport is tot stand gekomen via een participatietraject. De toekomstdromen geven voor de schepen weer waar er naar gestreefd wordt, de aankoop van de noodkerk past hier ook in. Dit document is de basis om verschillende acties te ontwikkelen en zal ook in de toekomst als leidraad gelden. De opmerking over het Markenhof klopt, na een oefening over waar ze best zouden gelocaliseerd worden is inderdaad gebleken dat de huidige plaats goed was. Vanuit het algemeen kerkenplan bleek dat de kerk van Minderhout beschouwd werd als een B-kerk wat betekent dat er gekeken wordt naar mogelijkheden van nevenbestemming.
Schepen Michel Jansen vult aan en verwijst naar bladzijde 37 waar uitgelegd staat dat er gesprekken zijn gevoerd met de kerkfabriek, waar ze in eerste instantie bereid waren om mee te stappen in het scenario van nevenbestemming. Daarom werd er ook een extra parking gevraagd aan de kapel zodat deze ook meer gebruikt kon worden voor vieringen. De parking is daar ondertussen gerealiseerd, maar aan het einde van het verhaal bleek er toch geen nevenbestemming mogelijk voor de Sint-Clemenskerk. De schepen maakt duidelijk dat dit zeer frustrerend was, omdat hier toch heel wat mogelijkheden lagen. Maar dit werd vanuit het bisdom blijkbaar anders bekeken. Voor de volledigheid verwijst schepen Michel Jansen opnieuw naar het rapport waar heel wat acties staan opgesomd: de aanleg van de Schoolstraat en inrichting als fietsstraat met fatsoenlijke groenvoorziening en rekening houdend met de waterhuishouding, pastorijtuin zal bekeken worden, de Kuip wordt ingericht als volwaardige publieke ruimte.
Raadslid Fons Jacobs vindt het toch vreemd dat een krijtlijn uit het kerkenplan gewoon kan gewijzigd worden. Is er geen overleg meer mogelijk over de nevenbestemming van de Sint-Clemenskerk? Schepen Michel Jansen maakt duidelijk dat er al veelvuldig over gesproken is, maar dat door de druk van een aantal mensen het bisdom besloten heeft dat nevenbestemming niet langer aan de orde is.
Gemeenteraadslid Ward Baets polst naar de timing. Schepen Michel Jansen geeft aan dat we hieraan verder werken. Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat er gefaseerd te werk zal worden te gaan, voor de noodkerk zou er tegen de zomer duidelijkheid moeten zijn over wat er aan mogelijkheden is.
Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat er budget wordt voorzien voor de aankoop van de noodkerk, voor eventuele verdere toepassingen zal er in de toekomst budget worden voorzien. We zouden nu kunnen zeggen dat we de noodkerk niet gaan kopen omdat het budget niet voorzien was in het meerjarenplan, maar dat vindt de schepen geen goede strategie. Als dit een belangrijke aankoop is dan moet er dynamisch kunnen gekeken worden naar het budget. Schepen Michel Jansen verduidelijkt dat er wel degelijk budget is om de groenvoorzieningen en aanpassingen in de Schoolstraat te voorzien.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het eindrapport van IOK betreffende de ontwikkeling van de publieke functies in Minderhout.
Artikel 2:
De gemeenteraad gaat akkoord met de aankoop van de noodkerk van de kerkfabriek St. Clemens Minderhout aan de prijs van 390 000 EUR.
Artikel 3:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde ontwerpakte mbt de aankoop.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Marcel Verschueren Joël Adams Gert Van den Bogaert Ward Baets Ann Fockaert Faye Van Impe Piet Van Bavel Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Koen Van Leuven Ann Tilburgs Mai Sterkens Marc Haseldonckx Katrien Brosens Ilse Verachtert Ans Lochten Herman Snoeys Maarten Leemans Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Jos Matthé Jef Vissers Roger Van Aperen Jos Martens Michel Jansen Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake verkeersregeling Van Aertselaerplein in Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het Van Aertselaerplein in Hoogstraten werd een aantal jaren geleden heraangelegd.
De verkeerssignalisatie, zoals die er nu staat, werd tot heden niet in een politiereglement gegoten. De verkeersconsulente van de politie maakte op verzoek van de afdeling ruimte hiervoor een politiereglement op.
Juridische grond
•Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
•Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
•Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
•Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
•Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
•Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
•Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
•Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
•Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
•Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit politiereglement goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich af hoe het zit met de borden van 30 km/u die daar een tijdje stonden? Deze zijn destijds geplaatst bij de herinrichting van het Van Aertselaersplein in 2018 omwille van de fietssuggestiestroken, welke een deel van de autorijweg bestrijken en daar de bushalte zich nu op de rijweg/fietspad bevindt. Waarom zijn deze toen verdwenen?
Schepen Michel Jansen antwoordt dat het over een tijdelijke opstelling ging, er zal worden nagedacht over de 30 km/uur op verschillende plaatsen in Hoogstraten. Dit zal worden opgenomen in het mobiliteitsplan.
Volgens Dimitri Van Pelt ging dit toch over definitieve borden, hij vraagt zich dus af waarom ze zijn weggehaald?
Schepen Michel Jansen herhaalt dat hij dacht dat het over een proefopstelling ging, hij weet echter niet waarom ze zijn weggehaald. Hij zal dit navragen.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt het dossier goed als volgt.
Artikel 1:
Het gemeentelijk aanvullend reglement van 27/05/2002; 26/04/2010 en 30/05/2016 wordt opgeheven.
Artikel 2:
Kruising N14 met Van Aertselaerplein in te richten als straat met enkelrichtingsverkeer waarbij deze wordt aangeduid met bord C1 met onderbord M3 om verkeer toe te laten in beide richtingen voor (brom)fietsers klasse A ter hoogte van kruising Minderhoutsestraat – Van Aertselaerplein 8 en met bord F19 met onderbord M5 ter hoogte aan de overgang van de Minderhoutsestraat met dubbele richting naar de overgang met de Minderhoutsestraat met enkelrichtingsverkeer.
Artikel 3:
Het deel ter hoogte van de verbinding Minderhoutsestraat – Van Aertselaerplein in te richten als straat met enkelrichtingsverkeer. Deze wordt aangeduid door bord C1 ter hoogte van Minderhoutsestraat en met bord F19 ter hoogte van Van Aertselaerplein nr. 22.
Artikel 4:
De N14 aan te duiden als voorrangsweg door plaatsing verkeersbord B1 in combinatie met haaientanden ter hoogte van kruising Minderhoutsestraat – N14 en door plaatsing van bord B9 ter hoogte van N14 na kruising met Minderhoutsestraat.
Artikel 5:
Een tonnagebeperking in te stellen op het Van Aertselaerplein, door plaatsing van bord C21 met onderbord ‘uitgezonderd laden en lossen’.
Artikel 6:
Parkeerplaatsen voor langdurig parkeren in te stellen aan zijde Minderhoutsestraat afgebakend door symboolklinkers parking in de wegverharding en hier tevens een parkeerplaats voor mensen met een beperking in te stellen aan het einde van deze parkeerstrook aangeduid door verkeersbord E9a met pictogram mindervalide.
Artikel 7:
Parkeerplaatsen voor schuin parkeren in te richten met parkeerschijf aan de linkerzijde van de Minderhoutsestraat, aangeduid met verkeersbord E9a, aangevuld met pictogram ‘parkeerschijf’, met als onderbord een opwaartse pijl aan het begin van de reglementering en het einde van de reglementering aan te duiden door verkeersbord E9a, aangevuld met pictogram ‘parkeerschijf’, met als onderbord een neerwaartse pijl.
Artikel 8:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 9:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Koen Van Leuven Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Fons Jacobs Ans Lochten Hilde Vermeiren Maarten Leemans Ilse Verachtert Ward Baets Marcel Verschueren Piet Van Bavel Dimitri Van Pelt Michel Jansen Joël Adams Jef Vissers Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Herman Snoeys Marc Haseldonckx Roger Van Aperen Jos Martens Jos Matthé Katrien Brosens Marc Van Aperen Mai Sterkens Faye Van Impe aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Goedkeuren intrekken aanvullend reglement over het wegverkeer eenrichtingsverkeer Vaalmoer.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 29/10/2020 keurde het college van burgemeester en schepenen het instellen van enkelrichtingsverkeer goed in Vaalmoer.
De gemeenteraad bekrachtigde op 23/11/2020 deze beslissing.
De vraag tot het instellen van enkelrichtingsverkeer kwam van enkele aangelande bedrijven die langsheen Vaalmoer gelegen zijn. Zij ervaren het kruisend zwaar vrachtverkeer als moeilijk en soms gevaarlijk.
Bij kennisgeving van de uitvoering van het instellen van enkelrichtingsverkeer zijn er enkele vragen en bemerkingen gekomen bij het stadsbestuur. Vooral bedrijven die in de achterliggende zone gelegen zijn (grondgebied Loenhout) zijn van mening dat zij onnodige omwegen moeten maken door het geplande enkelrichtingsverkeer. Bovendien vrezen zij dat enkele andere wegen (vb Maxburgdreef in Loenhout) door deze enkele richting extra belast worden met landbouwvoertuigen.
Op 06/01/2021 hadden de burgemeester, schepen Jansen en de mobiliteitsambtenaar een overleg met de aangelanden uit de ruime omgeving. Tijdens dit overleg is afgesproken dat leveranciers aan bedrijven langs Vaalmoer vanuit de bedrijven zelf gevraagd zal worden om een vaste route te volgen in enkelrichting. Voor bestemmingsverkeer dat ter plaatse moet zijn zal geen enkelrichtingsverkeer ingesteld worden. Op deze manier zal het kruisend zwaar verkeer al sterk verminderd worden en blijft de verkeersafwikkeling voor alle partijen aanvaardbaar.
Er zijn ook enkele alternatieven besproken, zoals het inbuizen van grachten om plaatselijk een wegverbreding aan te leggen waar verkeer kan uitwijken. Gezien dit nadelig is voor infiltratie van regenwater en voor bijkomende verharding zorgt, is het stadsbestuur geen voorstander van deze ingrepen.
Het voorstel is om geen verplichte enkelrichtingsverkeer in te stellen. Bedrijven zullen hun leveranciers motiveren om enkelrichting te volgen. In september 2021 zal deze situatie beoordeeld worden in overleg met de aangelanden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het intrekken van dit politiereglement goed te keuren.
Juridische grond
• Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
• Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
• Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
• Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
• Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
• Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
• Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
• Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
• Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Schepen Michel Jansen schetst de historiek van dit dossier die verklaart waarom dit dossier nu wordt ingetrokken. Na een gesprek met een grote groep buurtbewoners blijkt dat de vraag tot éénrichtingsverkeer niet door iedereen gedragen werd en wel wat gevolgen had voor een aantal buurtbewoners. In het dossier staat de achtergrond ook uitgebreid omschreven.
Raadslid Marc Haseldonckx hoopt dat het college hierdoor wel zijn lesje geleerd heeft en dat er niet te snel gehandeld wordt, maar dat er zeker voldoende overlegd wordt met de buurtbewoners.
BESLUIT
Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten, Ilse Verachtert en Koen Van Leuven)
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent goedkeuring om het politiereglement enkelrichtingsverkeer in Vaalmoer, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 23 november 2020, in te trekken.
Artikel 2:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 3:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Joke Verschueren Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Ann Tilburgs Ans Lochten Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Koen Van Leuven Joël Adams Roger Van Aperen Fons Jacobs Herman Snoeys Ward Baets Mai Sterkens Piet Van Bavel Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Jef Vissers Michel Jansen Ann Fockaert Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Marcel Verschueren Jos Matthé Marc Haseldonckx Jos Martens Ilse Verachtert Herman Snoeys Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Jos Martens Ann Tilburgs Jef Vissers Marcel Verschueren Ann Fockaert Ans Lochten Katrien Brosens Koen Van Leuven Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Michel Jansen Faye Van Impe Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Piet Van Bavel Fons Jacobs Ward Baets Ilse Verachtert Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Jos Matthé Mai Sterkens Joël Adams aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Fietspad Hoogeind-Meersel: definitieve vaststelling gemeentelijk rooilijnplan Hoogeind - Meersel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De gemeenteraad stelde 26 oktober 2020 het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan Hoogeind – Meersel voorlopig vast (gemeenteraadsbeslissing in bijlage).
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 werd getoetst aan de artikels 3, 4 en 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
In overeenstemming met art. 17 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 vond het openbaar onderzoek plaats van 30 november 2020 tot en met 29 december 2020.
Uit het proces-verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er 4 bezwaren en 1 advies werden ingediend:
Bezwaarschrift nr. 1 werd als volgt beschreven:
Geachte college van burgemeester en schepen,
Naar aanleiding het de nieuw te plannen fietswegen ter plaatse van Hoogeind en Meersel te Meer, schrijf ik u om bezwaar aan te tekenen met het huidige werk voorstel.
Geenszins zijn we tegen de aan te leggen fietspaden, welke de verkeersveiligheid zal verhogen. Wel tekenen we bezwaar in tegen de totale breedte van het plan zoals het hier ligt, namelijk 19 meter, terwijl gebruikelijk in de rest van de gemeente en de vervolg weg dit 12 meter breed is.
Tevens stellen we voor om ter plaatse van de bouwkavels van Meersel 2 tot en met Meersel 12a de extra ruimte die benodigd is, te zoeken aan de kant waar het landbouwgrond ofwel bosgrond is. Dit betekend dat de as verlegd wordt met ongeveer 2,5 meter westelijk. Hierdoor hoeven geen bestaande hekwerken, inritten, poorten, hagen etc verplaatst te gaan worden. Tevens kan dit een financieel gunstigere oplossing zijn voor de gemeente.
De plannen van de gemeente hebben we bekeken en daarin een voorstel onzerzijds gedaan, waar in de totale wegbreedte van 12 meter ingetekend staat.
Hopende op een positieve reactie uwer zijds, verblijven we
Met vriendelijke groet,
Bezwaarschrift nr. 2 werd als volgt beschreven:
Geacht college van burgemeester en schepenen,
Naar aanleiding van het aangetekend schrijven dat ieder van ons mocht ontvangen m.b.t. het openbaar onderzoek tot vaststelling van het rooilijnplan Hoogeind-Meersel voor de aanleg van het fietspad wensen wij, bewoners van Hoogeind en Meersel, een gezamenlijk bezwaarschrift in te dienen, aangezien wij niet akkoord kunnen gaan met het huidige ontwerp.
De plannen dateren al van 2018 (15/03/2018 en na aanpassing 17/09/2018) en in al die tijd werden wij als buurtbewoners op geen enkele manier bij deze plannen betrokken, konden wij nooit plannen inzien of werd dit nooit op dorpsraden of openbare vergaderingen publiekelijk besproken. Daar er momenteel, door corona, geen dorpsraden of toelichtingsmomenten mogelijk zijn en wij vooraf op geen enkel moment en manier inspraak hebben gekregen, kunnen wij enkel via deze weg om inspraak vragen.
Laat ons ten eerste stellen dat wij niet tegen de aanleg van 2 enkelrichtingsfietspaden zijn, wel integendeel. Er is ondertussen al 25 jaar sprake van een fietspad en werkelijk alle bewoners hopen dat er snel een veilig fietspad komt, maar niet volgens het huidige ontwerp. Verkeersveiligheid, toch zeker van de zwakke weggebruiker, ligt ons allen na aan het hart. Daarom kunnen wij ons allen zeker vinden in de aanleg van 2 enkelrichtingsfietspaden, identiek aan hoe dit is uitgevoerd op Hoogeind tot nummer 103. Dat is immers een verkeersveilige, propere, onderhoudsvriendelijke inrichting. Ook is daar nergens sprake van wateroverlast bij regenval.
Onze vraag is waarom de fietspaden die u nu wenst aan te leggen niet identiek kunnen geplaatst worden zoals op begin van Hoogeind? Dit wil zeggen een normale tussenberm van ongeveer 90cm (in plaats van de ingetekende 200cm), dan een normaal fietspad en bij alle woonpercelen een ingebuisde gracht (in plaats van een brede sloot van 160cm). Zoals het begin Hoogeind is ingericht, is het beste bewijs dat dit verkeersveilig, onderhoudsvriendelijk en zonder wateroverlast kan. Met enkele foto’s in bijlage staven we de afmetingen van het bestaande fietspad.
Het ontwerp zoals dit nu voorligt, beoogt een totale breedte van 19m, wat buiten proportioneel breed is. Zelfs grote gewestwegen, waar dagelijks een veelvoud van doorgaand verkeer passeert, zoals de John Lijsenstraat in Meer of de Desmedstraat in Minderhout, hebben een "normale" breedte en bewijzen al tientallen jaren dat dit perfect verkeersveilig is. Een bijkomende bekommernis van de hele buurt is de overdreven snelheid in onze straat. Indien u zo'n brede tussenbermen zou aanleggen, nodigt dit uit tot nog hogere snelheden.
Wij zouden voorstellen om het ontwerp van begin Hoogeind door te trekken, d.w.z. 3,30m in te nemen ruimte aan weerszijden van de rijweg (dat geeft een totale breedte van ongeveer 12m). Dit betekent dat u als stadsbestuur minder grond zal moeten onteigenen, dus minder kosten zal hebben. Dat er minder groene tussenberm is, waardoor er minder (structurele) onderhoudskosten zijn voor de stad. Tevens is er momenteel bij alle woonpercelen een ingebuisde gracht die niet zorgt voor wateroverlast. Er is dus geen natuurlijke behoefte aan extra grachten voor de woonpercelen. Het regenwater kan momenteel voldoende goed afvloeien én infiltreren, het is namelijk landelijk gebied met rondom de woningen heel veel gronden en grachten. Een ingebuisde gracht (voor de woonpercelen) geeft tevens minder structurele onderhoudskosten voor de stad en minder kans op zwerfvuil dan een grote open sloot.
In het verleden hebben verschillende bewoners bij de aanleg van hun voortuin inlichtingen gevraagd voor de plaatsing van bijvoorbeeld hekwerk, gemetselde brievenbussen of grote aanplantingen en er is altijd opgeworpen dat het fietspad dan identiek zou aangelegd worden als begin Hoogeind. Onze bekommernis bij het huidige ontwerp is wat u gaat doen met bestaande afscheidingen, brievenbussen, elektrische poorten, grote bomen, enz. Bij een "normale" breedte geeft dit nergens problemen.
Verder wensen wij u ter kennis te brengen dat er momenteel reeds een gescheiden riool is t/m Hoogeind 109, dit staat nergens ingetekend op uw plannen. Als u hier een grote gracht wenst te plaatsen, moeten al die nutsvoorzieningen (onnodig) herlegd worden. Ook hier kan u dus overbodige kosten besparen en technische problemen voorkomen door alles te laten liggen zoals het is en de ingebuisde grachten te behouden. Nogmaals er is daar nergens een probleem met (regen)water(overlast). Een bijkomende vraag hierbij is of er ook rioolaansluitingen worden voorzien voor Meersel, daar is niks over terug te vinden.
Als conclusie stellen wij, de bewoners van Hoogeind-Meersel, dat wij allen felle voorstander zijn van de aanleg van een veilig fietspad, hoe sneller hoe liever, we wachten er immers al meer dan 25 jaar op. Echter kunnen wij in geen enkel geval akkoord gaan met het ontwerp dat nu voor ligt. Wij kunnen wél akkoord gaan indien alles wordt ingericht zoals dit begin Hoogeind is gebeurd, namelijk een smallere tussenberm, daarnaast het fietspad en bij de woonpercelen een ingebuisde gracht. Aangezien wij de eventuele start van de uitvoering van deze werken niet nodeloos wensen uit te stellen, maar geenszins akkoord kunnen gaan met het huidige voorstel, wensen wij niet te moeten overgaan tot eindeloze discussies en/of gerechtelijke procedures, maar graag tot een billijke oplossing te komen. Vandaar ons billijk voorstel om alles aan te leggen zoals begin Hoogeind.
Wij staan als bewoners van Hoogeind-Meersel open voor uw visie en verdere opvolging en gaan er van uit dat u onze bemerkingen, bekommernissen en suggesties zal opnemen in uw verdere uitwerking.
Bezwaarschrift nr. 3 werd als volgt beschreven:
Geacht college van burgemeester en schepenen,
Wij hebben begin deze maand per aangetekend schrijven kennis genomen van onderzoek tot vaststelling van rooilijn Hoogeind-Meersel voor de aanleg van het fietspad.
Wij wensen via dit schrijven bezwaar in te dienen.
Het betreft de percelen gelegen te 3de Afdeling, Sectie A, Nr 407f2 en Nr 407e2 (op uw plan de nummers 1.1 , 2 , 1.2).
We stellen een vergetelheid vast aan onze eigendom, namelijk dat onze woning niet is ingetekend en dat bij elke woning en elk perceel minimaal 1 oprit is ingetekend en dat bij ons niet is gebeurd.
Uiteraard moeten wij op onze percelen kunnen geraken en dient elk perceel dus minimaal voorzien te worden van 1 oprit (of, en bij voorkeur, volledige inbuizing zodat wij de oprit vrij kunnen bepalen).
Verder sluiten wij ons aan bij het gezamenlijke schrijven van de buurt, met name dat de geplande brede gracht midden in onze voortuin overbodig is, aangezien hier al 25 jaar een ingebuisde gracht ligt en hier nog nooit problemen met wateroverlast zijn geweest (wat dus aantoont dat er ruim voldoende infiltratie is in de omliggende gronden; het is immers landbouwgebied met enkel akkers in de buurt). Het lijkt ons correcter om het fietspad gewoon door te trekken zoals begin van Hoogeind.
Wij gaan er van uit dat u rekening zal houden met onze opmerkingen.
Met vriendelijke groeten,
Bezwaarschrift nr. 4 werd als volgt beschreven:
Mevrouw,
Mijne heren,
Hierbij teken ik namens mijn cliënt bezwaar aan tegen het voorliggende ontwerp van rooilijnplan en onteigeningsplan voor de aanleg van 2 enkelrichtingsfietspaden langsheen Hoogeind en Meersel.
Het voorgenomen plan wijkt af van de reeds aanwezige fietspaden aan het begin van Hoogeind. Deze afwijking is voor mijn cliënt niet te verklaren. Welke motivering is er om af te wijken van een reeds gedeeltelijk aanwezig fietstraject in de nabijheid ?
Bij de Mosten ligt er namelijk een fietspad dat als voorbeeld kan dienen : een normale tussenberm van ongeveer 90cm in plaats van de ingetekende 200 cm, dan een normaal fietspad en een ingebuisde gracht (in plaats van een brede sloot van 160 cm).
Met een zelfde tussenberm , en een ingebuisde gracht zoals reeds aanwezig bij de Mosten kan een veilig fietspad bekomen worden in uitbreiding van een bestaand fietspad.
Het is een disproportionele maatregel om nu veel meer grond in te nemen van privé-eigenaren dan nodig en fauna en flora opzij te zetten voor een verbreding die geen enkele meerwaarde geeft.
Het prachtige groenscherm van bomen en struiken waarin buizerd en eekhoorns zitten zal voorgoed verdwijnen.
De rust die deze bomenrij nu meebrengt zowel voor de omwonende eigenaars als de fietsers, moet dan plaatsmaken voor beton en straatgeruis.
Bij het behoud van een “normale” breedte (cf. reeds aangelegd fietspad) kan de bestaande bomenrij behouden blijven.
Ook kan de eigen toegangspoort van mijn cliënt, die elektrisch open en dicht gaat, behouden blijven alsook de sierelementen die deel uitmaken van deze poort en toch een prachtige eyecatcher zijn, samen met de ondergrondse leidingen en voorzieningen.
Op de plannen staat nergens beschreven of er een riolering komt, maar dit is heden ten dage toch overal een must. Niet beschreven is hoe het afvalwater moet afvloeien. Op telefonische vraag werd geantwoord aan mijn cliënt dat dit ook voorzien is, maar wij vinden dit toch niet op de plannen terug. Een brede sloot kan toch nooit én meer veilig verschaffen én meer voordelen bieden. Over jaarlijks wederkerend onderhoud van de gracht nog niet gesproken.
Verder is er ook de bekommernis dat een bredere tussenberm de autobestuurders zal aanzetten tot hogere snelheden.
Het reeds ingediende bezwaar van de bewoners van Hoogeind-Meersel haalt aan dat inderdaad een smallere tussenberm, daarnaast het fietspad en bij de woonpercelen een ingebuisde gracht kan volstaan. Mijn cliënt sluit zich hierbij aan.
Vandaar huidig bezwaar dat ingegeven is niet tegen de aanleg van fietspaden, wel tot disproportionele innames van grond.
Mijn cliënt vind het spijtig dat er geen besprekingen zijn geweest met plaatselijke bewoners op gemeentelijk niveau voor plannen die reeds sedert 2017 blijken te bestaan en nu in een recordtempo, in volle coronatijd doorgedrukt worden en naar andere instanties als het IOK worden overgeheveld.
Wij wensen graag tot een gesprek te komen met de gemeentediensten zelf omdat wij toch een aantal bekommernissen hebben en wachten op een uitnodiging.
Met beleefd verzoek kennis te nemen van huidig bezwaar namens mijn cliënt.
Met bijzondere hoogachting,
Advies nr. 1 wordt als volgt beschreven:
De provincie Antwerpen heeft geen opmerkingen over de vaststelling gemeentelijk rooilijnplan Hoogeind - Meersel in Hoogstraten.
De provincie Antwerpen geeft aan de stad Hoogstraten aanvullend mee dat ze bij de inrichting kan kiezen voor een inheemse groeninvulling, zoals bijvoorbeeld streekeigen hagen. Voor meer info kan de stad terecht op www.plantvanhier.be.
De integrale bezwaarschriften en adviezen werden in bijlage gevoegd.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Argumentatie
A Kadering van het fietspadenproject
Het bestuur beoogt door aanleg van het geplande fietspad Hoogeind-Meersel verschuiving van auto- naar meer duurzame fietsverplaatsingen. Het traject van het geplande fietspad is geselecteerd als functionele fietsroute in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk Antwerpen en komt onder meer daardoor in aanmerking om te worden gerealiseerd met middelen van het Fietsfonds. Met dit reglement beogen de Vlaamse overheid en de provincies aanleg van kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur. Om voor de Fietsfonds-subsidie in aanmerking te komen, moet de aanleg van de fietsinfrastructuur gebeuren conform de richtlijnen van het Vademecum voor Fietsvoorzieningen van de Vlaamse overheid.
De verhoging van de veiligheid, het comfort en de bereikbaarheid door middel van de fiets staan centraal in dit project.
B Onderbouwing van de benodigde breedte tussen de rooilijnen
1) De bestaande rijbaan met breedte 5,5m.
Het projectgebied heeft een quasi onmiddellijke aansluiting op het bestaande autosnelwegennet via afrit 1a ‘Transportzone Meer’. In het Hoogstraats mobiliteitsplan wordt het traject behorend tot het projectgebied gecategoriseerd als lokale weg type II, een lokale gebiedsontsluitingsweg. De snelheid op voorliggende wegdelen van Hoogeind en Meersel bedraagt 70km/u. De bestaande rijbaan is met een breedte van 5,5 meter smal in verhouding met de toegelaten snelheid van 70 km/u, met een groot aandeel vracht- en landbouwverkeer. In onderhavig fietspadenproject zijn geen ingrepen aan de rijweg voorzien.
Bij een bredere tussenberm van 2m kan de rijwegbreedte, indien in de toekomst noodzakelijk, verbreed worden waarbij toch een minimale tussenberm van 1m behouden blijft. Dit is een extra garantie voor een duurzame investering in deze fietspaden.
2)Tussenbermen met breedte 2m tussen rijbaan en fietspaden
Bij opmaak van de startnota stelden provincie en MOW tussenbermen van 2m breed voor. Deze keuze werd onderschreven in de gemeentelijke begeleidingscommissie (GBC). In het besprekingsverslag van de regionale mobiliteitscommissie (RMC) van 18 januari 2018 lezen we:
De tussenafstand van 1m t.o.v. de rijweg is de minimumbreedte die voorgeschreven is in het Vademecum Fietsvoorzieningen, maar deze breedte is eigenlijk niet bedoeld om over langere afstanden continu te gebruiken. Zowel de ruimtelijke kwaliteit, de verkeersveiligheid als het gebruiks- en onderhoudsgemak zijn gediend bij ruimere tussenbermen (bv. 2,5m).
In het gunstig advies van de kwaliteitsadviseur van 9 februari 2018 wordt gevraagd rekening te houden met deze inhoudelijke suggestie. Bij opmaak van de projectnota weerhielden GBC en RMC een breedte van 2m voor de tussenbermen.
Naast behoud van een veilige tussenberm bij een mogelijk toekomstige wegverbreding, bieden deze zones ruimte voor aanleg van riolering en nutsvoorzieningen. Hierdoor dient het fietspad niet opgebroken telkens bij werken aan nutsinfrastructuur. Doordat de deksels voor de nutsvoorzieningen niet in het fietspad dienen aangelegd, wordt het fietscomfort verbeterd.
In een tussenberm van 2m breed kunnen verticale structuren zoals bomen of houtkanten worden aangeplant. Deze zorgen voor een snelheidsvertragende visuele versmalling van de rijweg en verhogen zo zowel de reële veiligheid als het subjectief veiligheidsgevoel.
Een tussenberm van 1m laat weinig meer toe dan haagaanplant. Dit is zeer onderhoudsintensief in vergelijking met een bredere grasstrook met hoogstammen.
3)Enkelrichtingsfietspaden met breedte 2m
Bij opmaak van de startnota stelden provincie en MOW fietspaden van 2m voor. Deze keuze werd onderschreven in de GBC. In het besprekingsverslag van de RMC van 18 januari 2018 lezen we:
Vanuit de integrale ontwerpkwaliteit, het kenmerkend (recreatief) gebruik en het onderhoudsissue is het toch ook belangrijk aandacht te besteden aan de breedte van het fietspad en de tussenafstanden: er is een tendens in de provincie om fietspaden aan te leggen op 2m voor enkelrichting, dat zal ook hier interessant zijn.
Fietspadbreedtes van 2,50m voor dubbele en 1,75m voor enkele rijrichting zijn in overeenstemming met het Vademecum Fietsvoorzieningen. In de praktijk wordt zeker in de provincie Antwerpen intussen uitgegaan van 3m, resp. 2m fietspadbreedte. Hou in dit geval ook rekening met het gedrag van recreatieve fietsers: die rijden vaak in (kleine) groepjes en liefst met 2 naast elkaar. Een breedte van 2m is dan geen overbodig luxe.
In het gunstig advies van de kwaliteitsadviseur van 9 februari 2018 wordt gevraagd rekening te houden met deze inhoudelijke suggestie. Bij opmaak van de projectnota weerhielden GBC en RMC een breedte van 2m voor de vrijliggende eenrichtingsfietspaden.
Met breedte van 2m voor de enkelrichtingsfietspaden wordt naast bovenstaande ook rekening gehouden met het toenemend gebruik van elektrische fietsen, speedelecs en fietskarren voor een beter veiligheid en comfort voor de fietsers.
4)Veiligheidszones met breedte 0,75m tussen fietspaden en grachten
Met deze schuwstrook wordt vermeden dat men bij een kleine afwijking van het fietspad de gracht inrijdt. Ook draagt deze zone bij tot stabiliteit van het fietspad bij overrijden ervan door zwaardere onderhoudsvoertuigen.
5)Maximaal open grachten met kruinbreedte 1,6m
De Europese Kaderrichtlijn Water is in Vlaanderen vertaald in het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003. Deze richtlijn stippelt voor heel de Europese Unie een uniform waterbeleid uit. Ze wil de watervoorraden en de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater in Europa op lange termijn veilig stellen. Ter hoogte van de projectzone zullen de afval- en hemelwaters gescheiden worden afgevoerd. Daartoe wordt in de projectzone afvalwaterriolering aangelegd. Wat het hemelwater betreft, wordt op het openbaar domein prioriteit gegeven aan infiltratie, vervolgens aan een bovengrondse vertraagde afvoer via grachten en tenslotte opwaartse buffering. Hiermee wordt invulling gegeven aan het principe “vasthouden-bufferen-afvoeren” en kan slechts worden overgegaan naar een volgende stap indien de vorige technisch niet mogelijk is (Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen).
In navolging van de ontwerpcriteria zal een grachtensysteem worden ontworpen waarin de hemelwaters maximaal kunnen infiltreren. De ontworpen gracht met kruinbreedte 1,60m is dus niet enkel nodig voor afvoer van de bestaande hemelwaters, in het ontwerp dient ook rekening gehouden met
oVoorkomen van wateroverlast door het opvangen en vertraagd afvoeren van de door klimaatverandering in de toekomst te verwachten intenser piekbuien.
oAanvulling van het grondwater door maximale infiltratie als klimaatrobuust antwoord op de dalende grondwatertafel ten gevolge van de klimaatopwarming.
oDe reglementair voorziene maatregelen op openbaar domein voor maximale infiltratie, vertraagde afvoer en opwaartse buffering van de af te koppelen dakwaters.
oVoor een maximaal fietscomfort wordt gekozen voor een bitumineuze verharding van het fietspad. Deze verharding is niet waterdoorlatend. Ook voor maximale infiltratie, vertraagde afvoer en buffering van de bijkomende verhardingen welke worden gerealiseerd in het fietspaden project dienen de reglementair voorziene maatregelen gerealiseerd.
Door de principes van een maximale infiltratie ter plaatse, vertraagde afvoer en opwaartse buffering toe te passen, worden de regenwaters minder vlot afgevoerd naar de nabijgelegen Mark, welke stroomafwaarts in buurgemeente Breda problemen van wateroverlast kent.
Ook ecologisch is een open grachtenstelsel aan te bevelen boven grachtinbuizingen.
Het weerhouden grachtprofiel met kruinbreedte 1,60m is minimaal nodig om een klimaatrobuust grachtenstelsel te ontwerpen dat beantwoordt aan bovenstaande regelgeving en (toekomstige) noden.
6)Zones met breedte 0,40m tussen grachten en de nieuwe rooilijnen
Tussen bovenkant gracht en de ontworpen rooilijn is een horizontale grondstrook van 40 cm breed ontworpen. Deze zone is nodig voor plaatsing van nutsinfrastructuur en draagt bij tot een stabiele plaatsing van nieuwe afsluitingen op de rooilijn.
Bovenstaande onderbouwt een breedte van 19m tussen de rooilijnen voor aanleg van de geplande weguitrusting, met duurzame vrijwaring van toekomstige noden, aanleg van veilige en comfortabele enkelrichtingsfietspaden en klimaatrobuuste maatregelen voor de hemelwaters.
De raad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 1:
•Onder punt B wordt aangetoond dat een breedte van 19m tussen de rooilijnen nodig is voor aanleg van de geplande weguitrusting, met aanleg van veilige en comfortabele enkelrichtingsfietspaden, duurzame vrijwaring van toekomstige noden, en klimaatrobuuste maatregelen voor de hemelwaters. Het voorstel dit project te realiseren binnen een openbaar domein van 12 meter breed wordt niet weerhouden.
•De voorgestelde asverschuivingen maken de bochten ter hoogte van zijstraten Scheurdekousweg en Maaihoek scherper dan ze in bestaande toestand zijn. Een bochtiger wegtracé ter hoogte van kruispunten komt de verkeersveiligheid geenszins ten goede.
In het fietspaden- en rioleringsproject zijn geen zware ingrepen aan de bestaande rijbaan voorzien. Met de voorgestelde asverschuiving over een lengte van ongeveer 1200m zou in het fietspadenproject een bijkomende opbraak en vernieuwing van de bestaande betonnen rijbaan en zijn fundering over deze lengte nodig zijn. Deze bijkomende aanlegkost is groter dan het verschil in kostprijs van de in te nemen gronden gecumuleerd met het verschil in vergoeding voor plaatselijke opstallen waarmee het voorstel van asverschuiving wordt gemotiveerd.
Gezien de voorgestelde asverschuiving zou leiden tot een verkeersonveiliger ontwerp en tot een groter investeringskost, wordt dit voorstel niet weerhouden.
De raad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 2:
•Voor onderbouwing van de weerhouden breedtes van 2 meter voor de tussenberm, 2 meter voor de enkelrichtingsfietspaden en 1,60m voor de open grachten, en van de keuze voor een maximaal open grachtenstelsel, wordt verwezen naar punt B.
•Het project voorziet in aanplant van hoogstammen in de berm, afgestemd op de omgeving. Het aanbrengen van een laanbeplanting zorgt voor een visuele versmalling van het wegprofiel met een positief effect op de snelheid van het gemotoriseerd verkeer. Als hoogstam wordt gekozen voor dezelfde boomsoort als reeds gebruik langs Hoogeind ten zuiden van het kruispunt met De Mosten nl. Carpinus betulus (haagbeuk). Daar waar nu een mooi open zicht op het landschap aanwezig is wordt de laanbeplanting plaatselijk onderbroken en worden er geen hoogstammen voorzien. Ter hoogte van het bos wordt de berm voorzien van bomen van verschillende soort en grootte (dus geen strakke bomenrij) om het karakter van het bos te versterken.
•Onder punt B wordt aangetoond dat een breedte van 19m tussen de rooilijnen nodig is voor aanleg van de geplande weguitrusting, met duurzame vrijwaring van toekomstige noden, aanleg van veilige en comfortabele enkelrichtingsfietspaden en klimaatrobuuste maatregelen voor de hemelwaters. Het voorstel dit project te realiseren binnen een openbaar domein van 12,10 meter breed (bestaande rijbaan van 5,50 meter + 3,30m in te nemen ruimte aan weerszijden van de rijweg) wordt niet weerhouden.
•Een minder brede tussenberm leidt niet automatisch tot minder onderhoudskosten: een haag zoals begin Hoogeind is intensiever qua onderhoud dan een grasberm.
•In het bezwaar wordt verwezen naar het reeds bestaand fietspad waar geen open grachten zijn en bijgevolg de rooilijnbreedte aanzienlijk smaller is. Omdat in het huidige projectgebied reeds grachten zijn, kan nooit een vergunning bekomen waarbij deze grachten zouden worden geseponeerd en als volledig ondergronds RWA stelsel worden heraangelegd. Dit druist in tegen de regelgeving beschreven onder punt B.
•Het is ieders persoonlijke verantwoordelijkheid om respectvol om te gaan met het openbaar domein en eigendommen van derden. Om dit te accentueren zet stad Hoogstraten sterk in op preventie van zwerfvuil en afval en beboeting van overtredingen.
Het grachtonderhoud wordt opgenomen in het onderhoudsprogramma van de gemeente. Door het aanstellen van lokale meters/peters kan er extra toezicht worden gehouden.
•Daar waar de administratie om inlichtingen omtrent het geplande fietspad of de rooilijnbreedte werd gevraagd in functie van plannen in de voortuin, werd steeds geadviseerd geen grote kosten te maken in afwachting van de plannen.
De bestaande opstallen zullen bij verwerving van de betrokken gronddelen worden vergoed.
•Aquafin plant aanleg van een afvalwatercollector van de Kievitlaan tot in de Nieuw Dreef. Het project voorziet ook in vervanging van de bestaande gemengde inbuizing tussen zijstraten De Mosten door een volledig gescheiden riolering waarop ook de afvalwaters van de opwaartse, niet berioleerde zijstraat De Mosten in de toekomst kunnen worden aangesloten. Ter hoogte van Meersel huisnummers 2,4 en 6 wordt riolering aangelegd door Pidpa. Tussen de verschillende opdrachtgevers werd afgesproken fietspaden en riolering aan te leggen in maximale synergie, in 1 project.
De raad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 3:
•Het werkplan dat ter verduidelijking bij de geplande rooilijn ter inzage werd gelegd is een ruwe vertaling van het geplande fietspad, geen uitvoeringsplan. In volgende fase wordt het ontwerp verder gedetailleerd, aangevuld en op terrein nagekeken. Ook de erftoegangen worden dan meer in detail bekeken, ook deze voor Hoogeind 103A.
De raad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 4:
•Voor onderbouwing van de weerhouden breedtes van 2 meter voor de tussenberm, 2 meter voor de enkelrichtingsfietspaden en 1,60m voor de open grachten, en van de keuze voor een maximaal open grachtenstelsel, wordt verwezen naar punt B. Hier wordt aangetoond dat een breedte van 19m tussen de rooilijnen nodig is voor aanleg van de geplande weguitrusting, met aanleg van veilige en comfortabele enkelrichtingsfietspaden, duurzame vrijwaring van toekomstige noden, en klimaatrobuuste maatregelen voor de hemelwaters.
•De realisatie van deze fietsinfrastructuur draagt bij aan een veilige verbinding voor fietsers op weg naar het werk, school, de Mosten,… Dat in het huidig ontwerp wordt afgeweken van de inrichting van andere stukken op Hoogeind, heeft te maken met nieuwe inzichten in veilige fietsinfrastructuur en het voldoen aan de kwaliteitseisen voor subsidiëring. Door de uitbreiding van de fietsinfrastructuur kunnen we een grote groep fietsers een meerwaarde bieden. Dit werd ook gevraagd door fietsende kinderen en ouders van de school in Dreef in het project School-straten. De bijdrage aan veilige en duurzame mobiliteit voor een ruime groep gebruikers en de kansen om in de berm voldoende ruimte te geven voor water en biodivers groen, weegt voldoende op tegen de voorziene inname van fauna en flora en het individuele nadeel voor de omwonenden.
•De geplande aanplant in de tussenberm ondersteunt het natuurlijke bosrijke karakter ter plaatse en dempt het straatgeruis.
•Aquafin plant aanleg van een afvalwatercollector van de Kievitlaan tot in de Nieuw Dreef. Het project voorziet daarnaast in vervanging van de bestaande gemengde inbuizing tussen zijstraten De Mosten door een volledig gescheiden riolering waarop ook de afvalwaters van de opwaartse, niet berioleerde zijstraat De Mosten in de toekomst kunnen worden aangesloten. Ter hoogte van Meersel huisnummers 2,4 en 6 wordt riolering aangelegd door Pidpa. Het werkplan dat ter verduidelijking van de intenties bij de geplande rooilijn ter inzage werd gelegd is een ruwe vertaling van het geplande fietspad, geen uitvoeringsplan. In volgende fase wordt het ontwerp, en dus de plannen, verder aangevuld met o.a. riolering.
•De inrichting van het tracé wordt afgestemd op de omgeving. Er wordt rekening gehouden met de bosrijke omgeving door aanplant van hoogstammen in de tussenbermen. Dit zorgt voor een visuele versmalling van het wegprofiel, met een positief effect op de snelheid van het gemotoriseerd verkeer.
De raad neemt volgende gemotiveerd standpunt in voor advies nr. 1:
•Als hoogstam wordt gekozen voor dezelfde boomsoort als reeds gebruik langs Hoogeind ten zuiden van het kruispunt met De Mosten nl. Carpinus betulus (haagbeuk). Ter hoogte van het bos wordt de berm voorzien van bomen van verschillende soort en grootte (dus geen strakke bomenrij) om het karakter van het bos te versterken. Er worden enkel inheemse bomen voorzien.
Een gemeentelijk rooilijnplan kan een achteruitbouwstrook vastleggen: in dit dossier wordt een achteruitbouwstrook van 6 meter vastgelegd.
Het CBS besliste in zitting van 16 januari 2020 om bij voorliggende wijziging van gemeentewegen Hoogeind en Meersel de gronden die vereist zijn voor realisatie van het project te verwerven (Artikel 27 van het gemeentewegendecreet). Een waardevermindering wegens een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang is bijgevolg niet aan de orde. Bij verwerving zal wel een aankoopprijs/onteigeningsvergoeding worden betaald.
Er is geen sprake van nutsleidingen welke door de wijziging van de gemeentewegen op private eigendom zullen liggen.
Op 9 februari 2021 werden alle betrokken eigenaars uitgenodigd op informatiesessies waar het fietspadenproject werd gekaderd en de onderbouwing van de benodigde rooilijnbreedte werd toegelicht. Hier werd afgesproken dat de weerhouden boomsoort, nl. Carpinus betulus (haagbeuk), wordt heroverwogen en dat de geplande grachtdiepte goed zal worden bestudeerd bij verfijning van het ontwerp, waarbij de infiltratiecapaciteit van de bodem zal worden bepaald en mee in overweging wordt genomen.
De gemeenteraad wordt verzocht het gemeentelijk rooilijnplan Hoogeind – Meersel definitief vast te stellen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Fietspad Hoogeind-Meersel" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/3/1/3, beleidsitem: Wegen met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22400000 Wegen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 840.523,50,00 EUR in 2021, 500.000,00 EUR in 2022.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 840.523,50,00 EUR in 2021, 500.000,00 EUR in 2022.
Budget nodig voor dit besluit: 0,00 EUR.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts weet dat dit dossier een hele geschiedenis kent, waarbij allicht iedereen de wil heeft om zo snel als mogelijk een veilig fietspad te realiseren. Er is veel overleg over geweest, ook in de vorige legislatuur. In 2018 werd er een definitief fiat gegeven om het fietspad uit te voeren zoals voorgelegd. In de nota van destijds werd aangestipt dat er verder inspraak moest gevoerd worden met de aangelanden over innames van hun eigendom of inrichting. Recent, op 9 februari is er een informatievergadering geweest en ondertussen liep er ook een openbaar onderzoek eind 2020. Waarom was er pas een infovergadering op 9 februari, wil het raadslid weten? Bovendien blijken ook enkel die aangelanden te zijn uitgenodigd voor wie onteigening van toepassing was. Raadslid Tinne Rombouts wil weten of er ook het plan is om de fietssuggestiestroken door te trekken, zoals oorspronkelijk bedoeld in de plannen. In het openbaar onderzoek werden een aantal concrete vragen ingebracht: een fietspad van 2 meter, een groenberm van 2 meter, een gracht van 1,60 meter, meer afstand van de weg. Het raadslid vraagt zich af in welke mate de gracht noodzakelijk is voor de afvoer van water, en voor welk debiet van water dit dan voorzien is. Kan de groenzone niet voldoende breed zijn om buffer te zijn voor de opvang van water? Uit de reacties van buren blijkt ook duidelijk dat er geen waterprobleem is. Daarom vindt raadslid Tinne Rombouts het belangrijk om ons niet enkel te baseren op de strakke richtlijnen uit de richtlijnhandboeken, maar wel te zoeken naar een toepassing op maat van het project.
Schepen Piet Van Bavel maakt duidelijk dat er wel degelijk participatie is geweest, maar de manier waarop was zeker niet gemakkelijk omwille van corona. Het overleg met de aangelanden van 9 februari was volgens de schepen constructief, maar daar werden ook de bezwaren geuit zoals die nu door raadslid Tinne Rombouts worden geformuleerd. De bedenkingen zijn doorgegeven aan het studiebureau en aan Pidpa. Dit dossier werd goedgekeurd in 2018, zoals raadslid Tinne Rombouts ook zegt, en is volgens de schepen dus zeer goed gekend door de fractie CD&V. De aanleg van grachten voor de deur is niet populair, maar er zal gekeken worden naar de diepte van de grachten. Bovendien gaat het hier over een werkplan wat een ruwe vertaling is van de plannen die nog verder vorm moeten krijgen op het terrein. Schepen Piet Van Bavel maakt duidelijk dat er rekening zal gehouden worden met de situatie op het terrein, dus met erftoegangen en diepte van grachten. Het is van belang om in te zetten op schaduwrijke zones, dat is ook belangrijk voor het klimaat. De schepen benadrukt dat het hier gaat over een project dat opgestart is in 2011, waar vanaf het eerste moment het uitgangspunt van open grachten in werd opgenomen. De schepen meent dat zonder deze open grachten er geen subsidies zullen zijn en dus ook geen fietspad.
Schepen Michel Jansen vult aan dat binnen de bebouwde kom er fietssuggestiestroken worden aangebracht. Dit dossier hangt bovendien ook samen met een afkoppelingsproject en een rioleringsproject. Op het RMC werd steeds heel duidelijk gesteld wat de voorwaarden zijn voor het verkrijgen van de subsidie, daar zal de stad dus rekening mee moeten houden. Schepen Michel Jansen maakt bovendien duidelijk dat dit om een toekomstbestendig ontwerp gaat wat tegemoet komt aan de klimaatbezorgdheden.
Raadslid Tinne Rombouts vindt het van belang om het dossier goed te bestuderen, als er dan knelpunten zijn dan moeten die ook ter sprake kunnen komen. Dat is trouwens ook het doel van een openbaar onderzoek, als er daar pertinente vragen gesteld worden dan moeten we hier ook rekening mee kunnen houden. Anders dan zouden we geen openbaar onderzoek moeten doen. Ze is zeker voorstander om voldoende ruimte te voorzien voor water, maar dat betekent niet per se dat er overal grachten moeten voorzien worden. Dat moet telkens per situatie bekeken worden. Daarom stelt ze ook de vraag of dit bekeken is en of het debiet van het water berekend werd. Het raadslid is het er mee eens dat het werkplan nog verder verfijnd moet worden, maar het gaat hier vandaag wel over de grondinname waarbij het dus wel belangrijk is om nu te weten hoeveel ruimte we nodig hebben. Volgens haar klopt de bewering niet dat er zonder open grachten geen subsidie zou zijn. Dit is inderdaad wel het uitgangspunt in de richtlijn, maar zij meent dat als er uit berekeningen blijkt dat er geen open grachten nodig zijn dat er dan bijkomend kan ingebuisd worden. Ze meent dat de groenstrook ook voldoende zou zijn om er een wadi te voorzien. Het zou volgens raadslid Tinne Rombouts goed zijn om extra overkluizingen te voorzien om dit dossier snel te laten vooruit gaan.
Schepen Piet Van Bavel weet dat er bezwaren zijn en daar zal het bestuur rekening mee houden. Er wordt kort op de bal gespeeld bij het bekijken van de oplossingen op het terrein. Een wadi is volgens de schepen een infiltratiesysteem terwijl het water daar vooral gebufferd moet worden. De zone in de berm is volgens de schepen overbevraagd, er is dus geen ruimte voor bijkomende functies zoals raadslid Tinne Rombouts aangeeft.
Burgemeester Marc Van Aperen legt uit dat er twee infosessies zijn geweest, waarop sommige bewoners heel tevreden waren en andere iets minder. De alternatieve oplossingen die daar werden aangereikt zijn door de diensten bekeken maar bleken vaak technisch niet uitvoerbaar. Het was alleszins wel heel duidelijk dat alle betrokkenen graag snel een fietspad wilden, dus de burgemeester suggereert om snelheid te maken en dit dossier af te sluiten.
Er volgt een geïrriteerde discussie tussen raadslid Tinne Rombouts en de voorzitter, waarbij de voorzitter meent dat de discussie lang genoeg heeft geduurd en dat het raadslid ondertussen haar punt gemaakt heeft.
Maar raadslid Tinne Rombouts staat er op om toch nog een repliek te geven. Zo wil ze graag weten welke bomen er zullen gepland worden op de nutsvoorzieningen en of er ingroei zal zijn. Daarnaast heeft ze begrepen dat in de dorpskern er fietssuggestiestroken zullen worden voorzien, maar ze vraagt om ook het verder doortrekken van de fietssuggestiestroken tot aan de grens zeker te bekijken.
Schepen Piet Van Bavel sluit af dat er rekening zal gehouden worden met de vragen en bezwaren die er door de aangelanden zijn geformuleerd.
De fractie CD&V zal zich onthouden omdat er geen duidelijk antwoord wordt gegeven op de vragen over de waterafvoer en de impact daarvan op de de grondinname.
BESLUIT
Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
Het gemeentelijk rooilijnplan Hoogeind – Meersel wordt definitief vastgesteld.
Artikel 2:
De gemeenteraad gaat akkoord met de gedeeltelijke wijziging van de gemeentewegen met naam Hoogeind en Meersel zoals aangeduid op het definitief vastgestelde rooilijnplan, opgemaakt door studiebureau Antea Group.
Artikel 3:
Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de gewijzigde gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Artikel 4:
Deze beslissing wordt als volgt bekend gemaakt:
•Het besluit met daarin het definitief vastgestelde rooilijnplan wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website, en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, gewijzigde of verplaatste wegdeel.
•Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
•Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Antwerpen.
Artikel 5:
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Openbare zitting van GR van maandag 22 februari 2021.
Mondelinge vraag - fietspad bocht Maes.
VRAAG
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx is tevreden met de werken die uitgevoerd zijn in functie van een verschuiving van het fietspad aan de bocht van Maes. Hij heeft vastgesteld dat het tussenstuk dat voorzien is, een zandstrook is. Hij suggereert om dit te verharden want dit levert gevaarlijke situaties op nu.
ANTWOORD
Schepen Michel Jansen meent dat als dit verhard wordt dat de kans vergroot wordt dat vrachtwagens dichter bij de fietsers te komen. Hij oppert dat het misschien een goed idee is om hier aanplantingen te voorzien. Maar hij neemt de suggestie van raadslid Marc Haseldonckx mee.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.