Hoogstraten

Zitting van maandag 27 januari 2025

Om 20.00 uur.

 

aanwezig

voorzitter: Herman Snoeys 

burgemeester: Tinne Rombouts

schepenen: Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert en Mariëlle Schalk

raadsleden: Mai Sterkens, Ward Baets, Fons Jacobs, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Maarten Leemans, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Lydia Bottenburg, Jef Bluekens en Corina Furdui

 

verontschuldigd

schepenen: Piet Van Bavel en Marc Haseldonckx

gastspreker Ann Marynissen vervoegt de vergadering vanaf punt 3.

gastspreker Ann Marynissen verlaat de vergadering vanaf punt 4.

raadslid Maarten Leemans verlaat de vergadering vanaf punt 6.

raadslid Corina Furdui verlaat de vergadering vanaf punt 12.

raadslid Corina Furdui vervoegt de vergadering vanaf punt 13.

waarnemend algemeen directeur Peter Crols verlaat de vergadering vanaf punt 19.

 Lieve Jansen is wnd algemeen directeur vanaf punt 19.

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 23 december 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 23 december 2024 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 23 december 2024 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:00:56)

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Fons Jacobs, Jos Matthé, Katrien Brosens, Joël Adams, Maarten Leemans, Koen Van Leuven, Jef Bluekens en Corina Furdui) en 9 onthoudingen (Danny Adams, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels en Lydia Bottenburg)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 23 december 2024 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 6 januari 2025.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 6 januari 2025 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 6 januari 2025 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:04:51)

 

BESLUIT

 

Bij 20 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Koen Van Leuven, Caroline Martens, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Jef Bluekens en Corina Furdui) en 5 onthoudingen (Fons Jacobs, Maarten Leemans, Tom Gabriëls, Marleen De Bie en Lydia Bottenburg)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 6 januari 2025 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Verzoek van inwoners tot aanleg van een zebrapad op de N14 in Minderhoutdorp 48 ter verhoging van de verkeersveiligheid.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 24/09/2024 ontving het college van burgemeester en schepenen een petitie met het verzoek om een zebrapad aan te leggen op de N14 ter hoogte van Minderhoutdorp 48, bij bakkerij Van Kuijk. De petitie is ondertekend door 671 personen.

 

Tijdens het kwartaaloverleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op 14/10/2024 werd dit verzoek besproken. AWV hanteert een afwegingskader voor de aanleg van zebrapaden op gewestwegen, waarbij een balans gezocht wordt tussen doorstroming op de rijbaan en het aantal oversteekplaatsen en overstekende voetgangers. Bij deze afweging wordt tevens rekening gehouden met logische looplijnen voor voetgangers.

 

Hoogstraten werkt binnen het traject ‘Verkeersveilige Gemeente’ aan de veiligheid van voetgangers en fietsers. De gemeenteraad nam op 23/09/2024 kennis van drie focusthema’s, waarbij ‘Alle weggebruikers steken vlot en veilig over op het grondgebied Hoogstraten’ één van de focusthema 's is. Het verzoek om een zebrapad bij bakkerij Van Kuijk kan in dit traject opgenomen en onderzocht worden.

 

 

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het participatiereglement van Hoogstraten, goedgekeurd door de GR op 14/04/2020.

        Volgens artikel 11, afdeling 2 van dit participatiereglement, is de gemeenteraad bevoegd om voorstellen en verzoeken van inwoners te behandelen indien deze door minstens 300 inwoners van 12 jaar of ouder worden gesteund.

        Kennisname van het vernieuwde traject 'Verkeersveilige Gemeente' door de GR op 23/09/2024 waarbij als focusthema 3 gekozen is voor 'Alle weggebruikers steken vlot en veilig over op het grondgebied Hoogstraten'.

 

 

Argumentatie

 

Tijdens een overleg met AWV is al kort bekeken wat de beste positie is voor een mogelijk nieuw zebrapad op de gewestweg N14, nabij de Venhoefweg. Als de aanvraag voor de aanleg van een zebrapad wordt goedgekeurd, wordt de noordzijde van de Venhoefweg als meest geschikte locatie beschouwd door AWV. De voorgevels van de woningen op nummers 52-54-56 staan op de rooilijn, wat het uitzicht voor bestuurders beperkt wanneer zij de parkeerplaats van bakkerij Van Kuijk verlaten, en vertraagde zichtbaarheid kan de veiligheid voor voetgangers op het zebrapad verminderen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:06:37)

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Fons Jacobs, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Maarten Leemans, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Lydia Bottenburg, Jef Bluekens en Corina Furdui)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende petitie van 24/09/2024 met de vraag tot aanleg van een nieuw zebrapad op de gewestweg N14 in Minderhoutdorp 48 in de omgeving van de Venhoefweg.

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft de dienst mobiliteit de opdracht actief aan de slag te gaan met de vraag tot aanleg van een zebrapad in de omgeving van Minderhoutdorp 48 en dit in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en andere relevante belanghebbenden.

Artikel 3:

De gemeenteraad erkent het belang van veilige oversteekplaatsen en verzoekt de dienst mobiliteit om het voorstel tot aanleg van een extra zebrapad mee opnemen in focusthema 3 voor 'Alle weggebruikers steken vlot en veilig over op het grondgebied Hoogstraten' van het vernieuwde traject ‘Verkeersveilige gemeente’.

 

 

INFOBLOK

 

De voorzitter schorst de gemeenteraad om eerst de raad voor maatschappelijk welzijn te behandelen. Na afhandeling hiervan, start de voorzitter de gemeenteraad opnieuw op.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Aanduiden van een vertegenwoordiger voor het Bekkenbestuur Maasbekken.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Volgend op de installatie van een nieuw bestuur na de verkiezingen van 13 oktober 2024 wordt aan de gemeenteraad gevraagd een nieuwe vertegenwoordiger (en plaatsvervanger) aan te duiden voor het bekkenbestuur Maasbekken, met name een mandataris (de burgemeester, een schepen of een lid van de gemeenteraad).

Het bekkenbestuur heeft volgende taken:

1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6° advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:00:30)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de deelname van Hoogstraten in het Maasbekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Limburg. 

 

Bij geheime stemming:

 

Afgevaardigde algemene vergadering

Hilde Vermeiren: 20 stemmen

Fons Jacobs: 5 stemmen

Plaatsvervangend afgevaardigde algemene vergadering

Piet Van Bavel: 20 stemmen

Maarten Leemans: 5 stemmen

 

De gemeenteraad duidt een afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde aan voor stad Hoogstraten voor de algemene vergaderingen van Bekkenbestuur Maasbekken, voor de ganse legislatuur 2025-2030:

Mevrouw Hilde Vermeiren (afgevaardigde)

De Heer Piet Van Bavel (plaatsvervangend afgevaardigde)

Artikel 2:

Het secretariaat krijgt opdracht om de administratieve afhandeling van dit besluit uit te voeren.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Goedkeuring voor de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK van 13 februari 2025 en aanduiding van de afgevaardigden voor de raad van bestuur, de (buitengewone) algemene vergaderingen en een kandidaat-lid met raadgevende stem.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Artikel 445 van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt dat alle mandatarissen binnen de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ontslagnemend zijn bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

 

In dat geval moet binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.

 

De raden van bestuur van IOK en IOK Afvalbeheer hebben in zitting van 6 december 2024  beslist om de buitengewone algemene vergaderingen van IOK en IOK Afvalbeheer, waarbij de raden van bestuur zullen worden benoemd, achtereenvolgens te organiseren op 13 februari 2025 (onder het voorbehoud dat elke aangesloten gemeente de agenda kan behandelen op haar gemeenteraad uiterlijk op 12 februari 2025).

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergaderingen is beperkt tot de samenstelling van de raad van bestuur:

  1. Samenstelling van de raad van bestuur
    1. Benoeming van de raad van bestuur
    2. Akteneming van de voordracht van de bestuurders met raadgevende stem.
  2. Varia

Samenstelling raad van bestuur IOK

In de statutenwijziging die werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 18 december 2018 wordt de voordrachtregeling en de wijze van benoeming van de raden van bestuur als volgt beschreven:

 

“De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, waarvan de leden door de algemene vergadering worden benoemd op voordracht van de deelnemers, conform de bepalingen van artikel 434 en 435 van het DLB.

Het aantal leden van de raad van bestuur vanaf de eerste algehele vervanging van de raad van bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen bedraagt 15 leden.

Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na de gemeenteraadsverkiezingen, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers, tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:

  1. Maximaal 2/3 van de leden is van hetzelfde geslacht
  2. Minstens 9 leden van de 15 worden gekozen volgens de volgende opdeling van gemeenten gebaseerd op het aantal aandelen waarover de gemeente beschikt

 

 

 

Aandelen

Gemeente

Minimum aantal zetels in de raad van bestuur

< 15000

Baarle-Hertog

3

 

Dessel

 

Grobbendonk

 

Herenthout

 

Hulshout

 

Meerhout

 

Merksplas

 

Olen

 

Retie

 

Rijkevorsel

 

Vorselaar

 

Vosselaar

15000 – 30000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arendonk

3

Balen

Beerse

Herselt

Hoogstraten

Kasterlee

Laakdal

Lille

Nijlen

Oud-Turnhout

Ravels

Westerlo

> 30000

Geel

3

 

Heist-op-den-Berg

 

Herentals

 

Mol

 

Turnhout

 

Daarnaast wordt in de samenstelling van de raad van bestuur gestreefd naar een ruime regionale spreiding en voldoende politieke pluriformiteit.

De lijst van bestuurders wordt voorgesteld aan de bevoegde organen van de deelnemers, die dan tot de besluitvorming over de samenstelling van en vertegenwoordiging in de raad van bestuur volgens bovenstaande criteria overgaan.

 

Er dient bij de voordracht en benoeming rekening te worden gehouden met de onverenigbaarheden zoals voorzien in artikel 436 van het DLB.

 

 

De benoeming van bestuurders gebeurt bij geheime stemming.

De bestuurders worden benoemd voor een periode van 6 jaar tot aan de algehele hernieuwing van de raad van bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen.

Het mandaat kan te allen tijde gemotiveerd worden ingetrokken door de algemene vergadering.

Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.”

 

De groep van formateurs kwam in haar consultatie- en formatieopdracht in uitvoering van de opdracht van de Conferentie van Burgemeesters van 7 december 2024 tot volgend voorstel van samenstelling van de raden van bestuur. Hierbij wordt een identieke samenstelling van de raad van bestuur van IOK en de raad van bestuur van IOK Afvalbeheer voorgesteld, omwille van de gewenste en bestaande bestuurlijke en operationele synergie tussen beiden:

 Adriaensens Stijn (Turnhout)

 Bergmans Elien (Hulshout)

 Caeyers Wim (Mol)

 Doms Mart (Oud-Turnhout)

 Hannes Fons (Meerhout)

 Hens Werner (Balen)

 Kennes Ward (Kasterlee)

 Loots Philip (Baarle-Hertog)

 Ooms Sander (Herenthout)

 Peeters Marleen (Lille)

 Rombouts Tinne (Hoogstraten)

 Slegers Kato (na 2 jaar: Adriaensen Natalie) (Retie)

 Van Hirtum Guy (Westerlo)

 Verelst Carl (Heist-op-den-Berg)

 Wilrycx Frank (Merksplas)

 

Aan de deelnemers wordt gevraagd de 15 kandidaat-bestuurders op de lijst voor te dragen in functie van de mandaatbepaling van de volmachtdrager op de algemene vergadering van 13 februari 2025 waarop de raad van bestuur wordt geïnstalleerd.

 

Bestuurders met raadgevende stem IOK

Overeenkomstig de statuten van IOK heeft elke gemeente het recht een gemeenteraadslid uit de oppositie aan te duiden.

 

Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt ten hoogste 2 bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt meer dan 2 bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en bepaalt zij de rangorde van de aangeduide leden in afdalende rangorde waarbij in eerste instantie de leden aan bod komen die met eenparigheid van stemmen door hun gemeenteraad aangeduid werden. In ondergeschikte orde gelden volgende criteria:

        De ononderbroken dienstanciënniteit in de betrokken gemeenteraad waarbij voorrang wordt gegeven aan de aangeduide leden met de hoogste anciënniteit.

        De leeftijd waarbij voorrang wordt gegeven aan in eerste instantie de oudste aangeduide leden in de jaren die de leeftijd van zestig jaar niet bereikt hebben, in tweede instantie aan de jongst aangeduide leden die de leeftijd van zestig jaar hebben bereikt.

 

De eerste twee volgens deze rangorde aangeduide leden met raadgevende stem wonen vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

 

 

 

Aanduiding vertegenwoordiger in de raad van bestuur

De toepassing van de in-house-exceptie vormt al enkele jaren de basis van de werking van dienstverlenende vereniging IOK.

 

Deze exceptie is opgenomen in de Wet overheidsopdrachten en maakt het mogelijk dat de deelnemers aan IOK opdrachten geven aan hun in-houserechtspersoon IOK zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.

 

Ondertussen werd ook de kwalificatie van IOK ook als kostendelende vereniging bevestigd met btw-vrijstelling op de kostenbijdragen van de deelnemers ingevolge de btw-ruling van 20 juni 2023.

 

De argumentatie die aan de basis lag van de rulingsaanvraag is grotendeels vergelijkbaar met de toepassingsvoorwaarden van de in-house-exceptie, zodat het ook in het kader van de btw-vrijstelling aangewezen is om de gezamenlijke controlevereiste in te vullen. Een toename van de kostenbijdrage met 21% moet alleszins vermeden worden.

 

De in-house-exceptie is onder meer gebaseerd op het principe van gezamenlijke controle zoals beschreven in de Wet Overheidsopdrachten en de Europese Richtlijn Public Procurement:

 

De aanbestedende overheden oefenen gezamenlijk toezicht uit op een rechtspersoon indien aan elk van de volgende voorwaarden is voldaan:

 1° de besluitvormingsorganen van de gecontroleerde rechtspersoon zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemende aanbestedende overheden. Individuele vertegenwoordigers kunnen verscheidene of alle deelnemende aanbestedende overheden vertegenwoordigen; (eigen onderlijning)

 2° deze aanbestedende overheden zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van de gecontroleerde rechtspersoon; en
3° de gecontroleerde rechtspersoon mag geen belangen nastreven die in strijd zijn met de belangen van de controlerende aanbestedende overheden

 

De gezamenlijke controle houdt dus concreet in dat de besluitvormingsorganen van IOK moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers, waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

In de statuten van IOK werd een verslagplicht en ontslagregeling opgenomen zodat de vereiste gezamenlijke controle geen juridische fictie is en zodat er sprake is van een gezamenlijke controle waarbij de deelnemers effectief zijn vertegenwoordigd door individuele vertegenwoordigers.

 

De invulling van het principe van de gezamenlijke controle houdt vanuit juridisch oogpunt dan ook in dat elke deelnemer een individuele vertegenwoordiger dient aan te duiden binnen de raad van bestuur.

 

Voor de gemeenten die een vertegenwoordiger hebben vanuit de eigen gemeenteraad is het vanzelfsprekend dat deze bestuurder de gemeente vertegenwoordigt.

 

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

        Statuten van IOK.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

 

        De gezamenlijke voordracht te bevestigen van de 15 kandidaat-bestuurders zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur.

        De individuele vertegenwoordiger van de deelnemer aan te duiden binnen de lijst van 15 kandidaat-bestuurders.

          Het eigen gemeenteraadslid voor de gemeenten die een bestuurder voordragen.

          Een bestuurder uit de lijst voor de andere deelnemers.

        Elke gemeente heeft het recht om bijkomend aan te duiden:

     Kandidaat-bestuurder met raadgevende stem IOK (vermelding van geboortedatum, vermelding van duur van ononderbroken dienstanciënniteit en vermelding van al dan niet eenparigheid bij aanduiding).

     Een volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IOK

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:04:55)

 

BESLUIT

 

Goedkeuren agenda BAV
Bij 22 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Jef Bluekens en Corina Furdui) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Maarten Leemans en Lydia Bottenburg)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 13 februari 2025 goed.

 

Bij geheime stemming:


Akkoord voor gezamenlijk voorstel raad van bestuur

Ja: 22 stemmen

Nee: 2 stemmen

Onthouding: 1 stem

 

Gezamenlijk voorstel van IOK Afvalbeheer voor een kandidaat-bestuurder

Tinne Rombouts: 24 stemmen

Frank Wilrycx: 1 stem

 

Afgevaardigde algemene vergadering

Ward Baets: 20 stemmen

Fons Jacobs: 5 stemmen

 

Plaatsvervangend afgevaardigde algemene vergadering

Jos Matthé: 20 stemmen

Maarten Leemans: 5 stemmen

 

Kandidaat-lid raadgevende stem raad van bestuur vanuit de oppositie

Maarten Leemans: 4 stemmen

Nee: 19 stemmen

Onthouding: 1 stem

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders goed, zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur.

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt in de lijst van 15 kandidaat-bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan: mevrouw Tinne Rombouts.

Artikel 4:

De gemeenteraad draagt geen kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor vanuit de oppositie.

Artikel 5:

De heer Ward Baets wordt gemandateerd als volmachtdrager in de algemene vergadering van IOK gedurende de ganse legislatuur.

De heer Jos Matthé wordt gemandateerd als plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergadering van IOK gedurende de ganse legislatuur.

Artikel 6:

Bovenstaande besluitvorming van de gemeenteraad bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de buitengewone algemene vergadering van 13 februari 2025.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Goedkeuring voor de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 13 februari 2025 en aanduiding van de afgevaardigden voor de raad van bestuur, de (buitengewone) algemene vergaderingen en een kandidaat-lid met raadgevende stem.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Artikel 445 van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt dat alle mandatarissen binnen de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ontslagnemend zijn bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

 

In dat geval moet binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.

 

De raden van bestuur van IOK en IOK Afvalbeheer hebben in zitting van 6 december 2024  beslist om de buitengewone algemene vergaderingen van IOK en IOK Afvalbeheer, waarbij de raden van bestuur zullen worden benoemd, achtereenvolgens te organiseren op 13 februari 2025 (onder het voorbehoud dat elke aangesloten gemeente de agenda kan behandelen op haar gemeenteraad uiterlijk op 12 februari 2025).

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergaderingen is beperkt tot de samenstelling van de raad van bestuur:

  1. Samenstelling van de raad van bestuur
    1. Benoeming van de raad van bestuur
    2. Akteneming van de voordracht van de bestuurders met raadgevende stem.
  2. Varia

Samenstelling raad van bestuur IOK Afvalbeheer

 

In de statutenwijziging die werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 18 december 2018 wordt de voordrachtregeling en de wijze van benoeming van de raden van bestuur als volgt beschreven:

 

“De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, waarvan de leden door de algemene vergadering worden benoemd op voordracht van de deelnemers, conform de bepalingen van artikel 434 en 435 van het DLB.

Het aantal leden van de raad van bestuur vanaf de eerste algehele vervanging van de raad van bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen bedraagt 15 leden.

Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na de gemeenteraadsverkiezingen, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers, tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:

  1. Maximaal 2/3 van de leden is van hetzelfde geslacht
  2. Minstens 9 leden van de 15 worden gekozen volgens de volgende opdeling van gemeenten gebaseerd op het aantal aandelen waarover de gemeente beschikt

 

 

 

 

 

Aandelen

Gemeente

Minimum aantal zetels in de raad van bestuur

< 15000

Baarle-Hertog

3

 

Dessel

 

Grobbendonk

 

Herenthout

 

Hulshout

 

Meerhout

 

Merksplas

 

Olen

 

Retie

 

Rijkevorsel

 

Vorselaar

 

Vosselaar

15000 – 30000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arendonk

3

Balen

Beerse

Herselt

Hoogstraten

Kasterlee

Laakdal

Lille

Nijlen

Oud-Turnhout

Ravels

Westerlo

> 30000

Geel

3

 

Heist-op-den-Berg

 

Herentals

 

Mol

 

Turnhout

 

Daarnaast wordt in de samenstelling van de raad van bestuur gestreefd naar een ruime regionale spreiding en voldoende politieke pluriformiteit.

De lijst van bestuurders wordt voorgesteld aan de bevoegde organen van de deelnemers, die dan tot de besluitvorming over de samenstelling van en vertegenwoordiging in de raad van bestuur volgens bovenstaande criteria overgaan.

 

Er dient bij de voordracht en benoeming rekening te worden gehouden met de onverenigbaarheden zoals voorzien in artikel 436 van het DLB.

 

De benoeming van bestuurders gebeurt bij geheime stemming.

 

De bestuurders worden benoemd voor een periode van 6 jaar tot aan de algehele hernieuwing van de raad van bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen.

Het mandaat kan te allen tijde gemotiveerd worden ingetrokken door de algemene vergadering.

Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.”

 

De groep van formateurs kwam in haar consultatie- en formatieopdracht in uitvoering van de opdracht van de Conferentie van Burgemeesters van 7 december 2024 tot volgend voorstel van samenstelling van de raden van bestuur. Hierbij wordt een identieke samenstelling van de raad van bestuur van IOK en de raad van bestuur van IOK Afvalbeheer voorgesteld, omwille van de gewenste en bestaande bestuurlijke en operationele synergie tussen beiden:

 Adriaensens Stijn (Turnhout)

 Bergmans Elien (Hulshout)

 Caeyers Wim (Mol)

 Doms Mart (Oud-Turnhout)

 Hannes Fons (Meerhout)

 Hens Werner (Balen)

 Kennes Ward (Kasterlee)

 Loots Philip (Baarle-Hertog)

 Ooms Sander (Herenthout)

 Peeters Marleen (Lille)

 Rombouts Tinne (Hoogstraten)

 Slegers Kato (na 2 jaar: Adriaensen Natalie) (Retie)

 Van Hirtum Guy (Westerlo)

 Verelst Carl (Heist-op-den-Berg)

 Wilrycx Frank (Merksplas)

 

Aan de deelnemers wordt gevraagd de 15 kandidaat-bestuurders op de lijst voor te dragen in functie van de mandaatbepaling van de volmachtdrager op de algemene vergadering van 13 februari 2025 waarop de raad van bestuur wordt geïnstalleerd.

 

Bestuurders met raadgevende stem IOK Afvalbeheer

 

Overeenkomstig de statuten van IOK Afvalbeheer heeft elke gemeente het recht een gemeenteraadslid uit de oppositie aan te duiden.

 

Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt ten hoogste 2 bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt meer dan 2 bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en bepaalt zij de rangorde van de aangeduide leden in afdalende rangorde waarbij in eerste instantie de leden aan bod komen die met eenparigheid van stemmen door hun gemeenteraad aangeduid werden. In ondergeschikte orde gelden volgende criteria:

        De ononderbroken dienstanciënniteit in de betrokken gemeenteraad waarbij voorrang wordt gegeven aan de aangeduide leden met de hoogste anciënniteit.

        De leeftijd waarbij voorrang wordt gegeven aan in eerste instantie de oudste aangeduide leden in de jaren die de leeftijd van zestig jaar niet bereikt hebben, in tweede instantie aan de jongst aangeduide leden die de leeftijd van zestig jaar hebben bereikt.

 

De eerste twee volgens deze rangorde aangeduide leden met raadgevende stem wonen vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

 

Aanduiding vertegenwoordiger in de raad van bestuur

 

De toepassing van de in-house-exceptie is ook vervat in de statuten van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer, waarbij anders dan bij IOK ook een beheersoverdacht is ingeschreven in de statuten. 

 

Deze in-house-exceptie is opgenomen in de Wet overheidsopdrachten en maakt het mogelijk dat de deelnemers aan IOK Afvabeheer opdrachten geven aan hun in-houserechtspersoon IOK Afvalbeheer zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd, wat bij IOK Afvalbeheer ook vervat zit in de figuur van de statutaire beheersoverdracht aan de opdrachthoudende vereniging.

 

De in-house-exceptie is onder meer gebaseerd op het principe van gezamenlijke controle zoals beschreven in de Wet Overheidsopdrachten en de Europese Richtlijn Public Procurement:

 

De aanbestedende overheden oefenen gezamenlijk toezicht uit op een rechtspersoon indien aan elk van de volgende voorwaarden is voldaan:

 1° de besluitvormingsorganen van de gecontroleerde rechtspersoon zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemende aanbestedende overheden. Individuele vertegenwoordigers kunnen verscheidene of alle deelnemende aanbestedende overheden vertegenwoordigen; (eigen onderlijning)

 2° deze aanbestedende overheden zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van de gecontroleerde rechtspersoon; en
3° de gecontroleerde rechtspersoon mag geen belangen nastreven die in strijd zijn met de belangen van de controlerende aanbestedende overheden

 

De gezamenlijke controle houdt dus concreet in dat de besluitvormingsorganen van IOK Afvalbeheer moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers, waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

De invulling van het principe van de gezamenlijke controle houdt vanuit juridisch oogpunt dan ook in dat elke deelnemer een individuele vertegenwoordiger dient aan te duiden binnen de raad van bestuur.

 

Voor de gemeenten die een vertegenwoordiger hebben vanuit de eigen gemeenteraad is het vanzelfsprekend dat deze bestuurder de gemeente vertegenwoordigt.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en

samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

        Statuten van IOK Afvalbeheer.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

 

        De gezamenlijke voordracht te bevestigen van de 15 kandidaat-bestuurders zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur.

        De individuele vertegenwoordiger van de deelnemer aan te duiden binnen de lijst van 15 kandidaat-bestuurders.

          Het eigen gemeenteraadslid voor de gemeenten die een bestuurder voordragen.

          Een bestuurder uit de lijst voor de andere deelnemers.

 

        Elke gemeente heeft het recht om bijkomend aan te duiden:

     Kandidaat-bestuurder met raadgevende stem IOK Afvalbeheer (vermelding van geboortedatum, vermelding van duur van ononderbroken dienstanciënniteit en vermelding van al dan niet eenparigheid bij aanduiding).

 

     Een volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:13:17)

 

BESLUIT

 

Goedkeuren agenda BAV
Bij 22 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Jef Bluekens en Corina Furdui) en 2 onthoudingen (Fons Jacobs en Lydia Bottenburg)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 13 februari 2025 goed.

 

Bij geheime stemming:

 

Akkoord voor gezamenlijk voorstel raad van bestuur

Ja: 22 stemmen

Nee: 0 stemmen

Onthouding: 2 stemmen

 

Gezamenlijk voorstel van IOK Afvalbeheer voor een kandidaat-bestuurder

Tinne Rombouts: 21 stemmen

Marleen Peeters: 1 stem

Fons Hannes: 1 stem

 

Afgevaardigde algemene vergadering

Jos Matthé: 19 stemmen

Maarten Leemans: 5 stemmen

Ward Baets: 19 stemmen

Fons Jacobs: 5 stemmen

 

Kandidaat-lid met raadgevende stem raad van bestuur vanuit de oppositie

Fons Jacobs: 5 stemmen

Nee: 18 stemmen

Onthouding: 1 stem

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders goed, zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur.

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt in de lijst van 15 kandidaat-bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan: mevrouw Tinne Rombouts.

Artikel 4:

De gemeenteraad draagt geen kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor vanuit de oppositie.

Artikel 5:

De heer Jos Matthé wordt gemandateerd als volmachtdrager in de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer gedurende de ganse legislatuur.

De heer Ward Baets wordt gemandateerd als plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer gedurende de ganse legislatuur.

Artikel 6:

Bovenstaande besluitvorming van de gemeenteraad bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de buitengewone algemene vergadering van 13 februari 2025.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Aanduiding van de afgevaardigde van de stad Hoogstraten voor de raad van bestuur en de jaarvergadering van de aandeelhouders van de Kempische Heerd nv.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Als aandeelhouder van deze kredietvennootschap kan de stad Hoogstraten een afgevaardigde aanduiden voor de jaarvergadering van de aandeelhouders.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 & 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het verzoek van Kempische Heerd nv om Hoogstraten te laten vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Kempische Heerd nv.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om een afgevaardigde en een vervanger van de stad Hoogstraten aan te duiden voor de algemene vergadering van de Kempische Heerd nv en een kandidaat lid voor de raad van bestuur. Dit voor de ganse duur van de legislatuur 2025-2030.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:21:44)

 

BESLUIT

 

Bij geheime stemming:

 

Afgevaardigde algemene vergadering

Joël Adams: 20 stemmen

Maarten Leemans: 4 stemmen

 

Plaatsvervangend afgevaardigde algemene vergadering

Marleen De Bie: 20 stemmen

 

Kandidaat-bestuurder raad van bestuur

Fons Jacobs: 4 stemmen

Tom Gabriëls: 20 stemmen

 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt een afgevaardigde en een vervanger aan voor de stad Hoogstraten voor de algemene vergadering (jaarvergadering van de aandeelhouders) van de Kempische Heerd nv, en dit voor de ganse legislatuur 2025-2030:

De heer Joël Adams (afgevaardigde)

Mevrouw Marleen De Bie (plaatsvervanger)

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een kandidaat-lid aan voor de raad van bestuur van de Kempische Heerd nv, en dit voor de ganse legislatuur 2025-2030.

De heer Tom Gabriëls

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Aanduiding van de vertegenwoordigers van de stad Hoogstraten voor de algemene vergadering, de raad van bestuur en de toewijzingsraad van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Hoogstraten is een van de 6 gemeentes in het werkingsgebied van De Noorderkempen en aandeelhouder in deze organisatie. Bij een nieuwe legislatuur kan de gemeente nieuwe mandatarissen voorstellen. 

 

Bij De Noorderkempen zijn drie beheersorganen actief:

 

        Algemene Vergadering: deze vergadert – in principe en behoudens buitengewone redenen – éénmaal per jaar op de tweede dinsdag van mei. De gemeente zal jaarlijks de vraag krijgen om hiervoor een afgevaardigde aan te stellen vanuit de gemeente en eventueel nog een afgevaardigde vanuit het OCMW (dit mag ook dezelfde afgevaardigde zijn voor beide juridische entiteiten). In principe is dit niet dezelfde persoon die ook in de Raad van Bestuur zal zetelen. De leden van de Algemene Vergadering houden immers toezicht op de werking van de Raad van Bestuur en kunnen jaarlijks kwijting geven aan de bestuurders. Het is om die reden aangewezen dat die een andere persoon is.

        Raad van Bestuur: de samenstelling van de Raad van Bestuur gebeurt door de Algemene Vergadering. Er wordt vanuit de gemeente een voorstel van twee mandatarissen verwacht. De Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat:

        De Raad van Bestuur uit maximaal vijftien leden bestaat, waarvan maximaal twee derde van hetzelfde geslacht.

        de samenstelling van de Raad van Bestuur moet toelaten dat de woonmaatschappij de opdrachten ten volle kan uitoefenen. Hiervoor moet de samenstelling van het bestuursorgaan voldoen aan bekwaamheidsvereisten op vlak van expertise, diversiteit in competenties en achtergrond.
De Raad van Bestuur komt in principe éénmaal per maand samen om het beheer van de woonmaatschappij te bepalen. Deze vergaderingen vinden overdag plaats.

        Toewijzingsraad: de toewijzingsraad heeft een beleidsmatige en een operationele opdracht inzake het toewijzen van sociale woningen binnen het werkingsgebied. De toewijzingsraad is samengesteld uit maximaal tien personen, met maximaal één afgevaardigde van de gemeente. Deze afgevaardigde is betrokken bij het lokaal sociaal beleid of het woonbeleid van de gemeente. De toewijzingsraad vergadert ongeveer twee keer per jaar. Deze vergaderingen vinden overdag plaats.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het verzoek van Woonmaatschappij De Noorderkempen om Hoogstraten te laten vertegenwoordigen in de raad van bestuur, de algemene vergadering en toewijzingsraad van Woonmaatschappij De Noorderkempen.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om:

        Een mandataris voor te stellen voor de algemene vergaderingen van de lopende legislatuur 2025-2030. Eventueel kan een tweede mandataris hiervoor aangesteld worden vanuit het OCMW, maar dit mag ook dezelfde mandataris zijn als voor de stad.

        Een plaatsvervangend mandataris voor te stellen voor de algemene vergaderingen van de lopende legislatuur 2025-2030.

        Twee mandatarissen voor te stellen voor de Raad van Bestuur tijdens de lopende legislatuur 2025-2030.

        Een mandataris voor te stellen voor de Toewijzingsraad tijdens de lopende legislatuur 2025-2030.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:26:03)

 

BESLUIT

 

Bij geheime stemming:

 

Afgevaardigde algemene vergadering

Marleen De Bie: 20 stemmen

Fons Jacobs: 4 stemmen

 

Plaatsvervangend afgevaardigde algemene vergadering

Joël Adams: 20 stemmen

Maarten Leemans: 4 stemmen

 

Kandidaat-bestuurder raad van bestuur (kandidaat 1)

Maarten Leemans: 4 stemmen

Ann Fockaert: 20 stemmen

 

Kandidaat-bestuurder raad van bestuur (kandidaat 2)

Herman Snoeys: 20 stemmen

 

Afgevaardigde toewijzingsraad

Ann Fockaert: 22 stemmen

Nee: 2 stemmen

Onthouding: 0 stemmen

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt de volgende afgevaardigden aan voor Woonmaatschappij De Noorderkempen voor de stad Hoogstraten voor de ganse legislatuur 2025-2030:

 

        Een afgevaardigde voor de Algemene Vergadering

Mevrouw Marleen De Bie

 

        Een plaatsvervangend afgevaardigde voor de Algemene Vergadering

De heer Joël Adams

 

        Twee mandatarissen voor de Raad van Bestuur (niet dezelfde als de afgevaardigde voor de Algemene vergadering)

Mevrouw Ann Fockaert

De heer Herman Snoeys

 

        Eén afgevaardigde voor de Toewijzingsraad

Mevrouw Ann Fockaert

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Aanduiding gemeentelijke vertegenwoordiging in de Vervoerregio Kempen en Antwerpen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.

De gemeente is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Kempen.

In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Kempen een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 11 januari 2024 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.

 

Daarnaast heeft Hoogstraten recht om ook de overlegmomenten van de Vervoerregio Antwerpen te volgen, als aangrenzende gemeente. Hoogstraten kan hierdoor op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de Vervoerregio Antwerpen die mogelijk relevant kunnen zijn voor onze gemeente. Hoogstraten heeft geen stemrecht of beslissingsbevoegdheid in de Vervoerregio Antwerpen.

 

Juridische grond

 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1 en art. 41, tweede lid 4°;

        Het Decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, artikel 7 §2 1°;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 betreffende de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s;

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

        Deze beslissing sluit aan bij de visie van het beleidskader mobiliteit van Hoogstraten, duurzaamheidsbeleid en ruimtelijk beleid, en versterkt de inzet voor een gezondere en verkeersveiligere stad Hoogstraten.

 

Argumentatie

 

Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is Hoogstraten integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.

Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor Hoogstraten een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college en de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Het aanduiden van een gemeentelijke vertegenwoordiging in de Vervoerregio 's heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:30:57)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

 

Bij geheime stemming:

 

Afgevaardigde algemene vergadering vervoerregio Kempen

Marc Haseldonckx: 20 stemmen

Maarten Leemans: 4 stemmen

 

De gemeenteraad is akkoord om de schepen van mobiliteit aan te stellen als vertegenwoordiger van de stad Hoogstraten in de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Kempen.

De gemeenteraad duidt de heer Marc Haseldonckx aan als vertegenwoordiger van de stad Hoogstraten in de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Kempen.

Artikel 2:

De gemeenteraad is akkoord om de expert mobiliteit aan te stellen als ambtelijke vertegenwoordiger van stad Hoogstraten in de Vervoerregio Kempen.

Deze ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van de werkgroepen van de Vervoerregio Kempen bij te wonen en relevante informatie door te geven aan het college en de gemeenteraad.

Artikel 3:

 

Bij geheime stemming:


Afgevaardigde (met raadgevende stem) algemene vergadering vervoerregio Antwerpen

Marc Haseldonckx: 20 stemmen

Maarten Leemans: 4 stemmen

 

De gemeenteraad is akkoord om de schepen van mobiliteit aan te stellen als vertegenwoordiger van de stad Hoogstraten in de Vervoerregioraad van de aangrenzende Vervoerregio Antwerpen. Onze vertegenwoordiger hierin heeft geen stemrecht of beslissingsrecht.

De gemeenteraad duidt de heer Marc Haseldonckx aan als vertegenwoordiger van de stad Hoogstraten in de Vervoerregioraad van de aangrenzende Vervoerregio Antwerpen.

Artikel 4:

De gemeenteraad is akkoord om de expert mobiliteit aan te stellen als ambtelijke vertegenwoordiger van stad Hoogstraten in de aangrenzende Vervoerregio Antwerpen. Deze ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van de werkgroepen van de Vervoerregio Antwerpen bij te wonen en relevante informatie door te geven aan het college en de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Aanduiden van de politieke afvaardiging voor Erfgoed Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraden dienen een aantal afgevaardigden aangeduid worden als leden van onze raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen.

 

De afgevaardigden voor de raad van bestuur dienen formeel aangeduid te worden. Het betreft hierbij:

        Eén afgevaardigde uit het schepencollege als stemgerechtigd lid. We adviseren om de schepen van erfgoed en/of cultuur aan te duiden.

        Eén afgevaardigde uit de gemeenteraad met raadgevende stem. Deze afgevaardigde moet gekozen worden uit de oppositie.

 

De raad van bestuur komt tweemaal per jaar samen. Daarnaast oefent het dagelijks bestuur toezicht uit op de werking van de erfgoedvereniging.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De statuten van projectvereniging erfgoed Noorderkempen.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de bovenvermelde afgevaardigden aan te duiden.

De gemeenteraad heeft tijdens de periode van 19 december 2024 tot en met 9 januari 2025 de mogelijkheid gehad om kandidaten voor te dragen.

 

Schepen Arnold Wittenberg wordt voorgedragen als afgevaardigde uit het schepencollege.

Maarten Leemans (Anders) is kandidaat vanuit de oppositie.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:34:59)

 

BESLUIT

 

Bij geheime stemming:

 

Kandidaat-bestuurder raad van bestuur:

Arnold Wittenberg: 24 stemmen

 

Kandidaat-lid met raadgevende stem vanuit de oppositie

Fons Jacobs: 20 stemmen

Maarten Leemans: 4 stemmen

 

Enig artikel:

De gemeenteraad vaardigt de volgende leden af voor de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen, voor de ganse legislatuur:

 

- Als stemgerechtigd lid:

Arnold Wittenberg

 

- Als lid met raadgevende stem:

Fons Jacobs

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Goedkeuring voor de beslissing tot toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over "Raamovereenkomst voor het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren - perceel 1 en perceel 2".

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad en OCMW Hoogstraten zijn lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Raamovereenkomst voor het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer per perceel voor het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren, voor de looptijd van 48 maanden, voor al de besturen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

De opdracht bestaat uit drie percelen:

        Perceel 1. Ecologische onderhoudsproducten en klein schoonmaakmateriaal.

        Perceel 2. Hygiënische papierwaren.

        Perceel 3. Producten voor IOK / IOK Afvalbeheer.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Op 6 december 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot "Perceel 1. Ecologische onderhoudsproducten en klein schoonmaakmateriaal" gegund aan Boma nv, Noorderlaan 131 te 2030 Antwerpen.

 

Op 6 december 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot "Perceel 2. Hygiënische papierwaren" gegund aan Lyreco Belgium nv, Rue du Fond des Fourches 20 te 4041 Vottem.

 

Op 6 december 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot "Perceel 3. Producten voor IOK / IOK Afvalbeheer” gegund aan Verpa Benelux nv, Nikelaan 4 te 2430 Laakdal. Er is evenwel geen interesse in toetreding tot perceel 3.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 30 december 2024 om het besluit tot toetreding tot de aankoopcentrale voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 januari 2025.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 2, 6° a) en 7°b) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

        Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Stad Hoogstraten begroot het bedrag voor de afname op basis van perceel 1 en perceel 2 van de raamovereenkomst samen op 35.000,00 EUR incl. btw per jaar of 140.000,00 EUR incl. btw voor de volledige looptijd van vier jaar.

 

Stad Hoogstraten wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Gezien het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Er is budget nodig voor de periode 2025-2029.

 

Voor stad Hoogstraten worden de kosten geboekt onder:

        actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61500010 "Aankoop klein materiaal".

 Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2025: 32.696,00 EUR.

 

        actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 60303000 "Aankoop technisch materiaal voor gebouwen".

 Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2025: 90.000,00 EUR.

 

        actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: "Basisscholen - Algemeen" met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 61599999 "Overige exploitatiekosten".

 Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2025: 14.941,00 EUR.

 

Er is met andere woorden budget voorzien in het meerjarenplan voor deze aankopen. Het benodigde budget is afhankelijk van het aantal bestellingen. De diensten dienen dus de afnames zorgvuldig op te volgen, zodat eventuele budgetoverschrijdingen tijdig gesignaleerd kunnen worden en deze kennis meegenomen kan worden bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan.

 

De financieel directeur heeft op 20/12/2024 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:45:25)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Fons Jacobs, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Lydia Bottenburg, Jef Bluekens en Corina Furdui)

Enig artikel:

Stad Hoogstraten treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren – perceel 1 en perceel 2”.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Verlenen van een gunstig advies op de erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap “orthodoxe parochie Heilige Joachim en Anna” te Hoogstraten

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten werd op 25/10/2024 door het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) aangeschreven met de vraag tot advies rond de geactualiseerde erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap "orthodoxe parochie Heiligen Joachim en Anna" te Hoogstraten (verkorte procedure).

 

Graag ontving ABB een nieuw advies over het voldoen aan de erkenningsverplichtingen door deze lokale geloofsgemeenschap, zoals vermeld in artikel 7, 1° tot en met 9° van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen.

We moeten het advies bezorgen via het Loket voor Lokale Besturen uiterlijk binnen de 4 maanden na deze kennisgeving. Wanneer het advies niet binnen de gestelde termijn van 4 maanden wordt bezorgd, kan aan de adviesvereiste voorbij gegaan worden.

 

Stad Hoogstraten kreeg reeds eerder (nl. op 12 september 2022) een brief  van Agentschap Binnenlands Bestuur met de vraag tot advies rond de erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap "orthodoxe parochie Heiligen Joachim en Anna" te Hoogstraten (verkorte procedure).

De gemeenteraad dd. 19/12/2022 adviseerde de erkenningsaanvraag gunstig.

 

Het Vlaams parlement heeft in de plenaire zitting van 24 april 2024 met eenparigheid het voorstel van decreet tot wijziging van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021 (hierna: wijzigingsdecreet) aangenomen. Dit decreet werd op 26 april 2024 bekrachtigd door de Vlaamse Regering en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 6 mei 2024 en is in werking getreden op 16 mei 2024. Het wijzigingsdecreet voegt in het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen een aantal nieuwe erkenningscriteria toe, waaraan de erkenningszoekende lokale geloofsgemeenschappen moeten voldoen. De eerder ingediende aanvraag-dossiers tot erkenning moeten bijgevolg geactualiseerd worden.

 

Op 20 september 2024 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur een geactualiseerde erkenningsaanvraag voor de orthodoxe lokale geloofsgemeenschap “ Orthodoxe parochie Heiligen Joachim en Anna” van Hoogstraten.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 67 van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021.

        decreet tot wijziging van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 26 april 2024

 

Argumentatie

 

 (herhaling van de argumentatie dd. GR 19/12/2022)

 

Het aantal inwoners van Roemeense herkomst in Hoogstraten is de voorbije jaren zeer sterk gegroeid. De Roemeense parochie is daarom een belangrijke partner om de verbondenheid met deze groeiende groep inwoners te houden.

 

De Roemeens-Orthodoxe parochie Heiligen Joachim en Anna is sinds 2013 actief in Hoogstraten. Eerst in de Begijnhofkerk, sinds mei 2019 in de kerk in Wortel.

 

 

 

Contact met dienst Vreemdelingenzaken

Sinds 2020 is er, met de start van een medewerker integratie en inburgering, meer contact tussen de Roemeense parochie en het stadsbestuur. De Roemeense parochie is een belangrijke partner om de inwoners van Roemeense herkomst in Hoogstraten te bereiken. In eerste instantie hadden deze contacten betrekking op het informeren over de toenmalige coronamaatregelen. Sinds begin 2022 zijn de contacten systematischer. Deze contacten worden voornamelijk gebruikt door beide partijen in functie van praktische zaken en om elkaar op de hoogte te houden. Nederlands is de voertaal bij de contacten. Het stadsbestuur heeft minimum twee maal per jaar overleg met de vertegenwoordigers van de Roemeense parochie.

  

Financiën

De lokale geloofsgemeenschap heeft geen openstaande schulden bij de stad.

De lokale geloofsgemeenschap ontvangt geen subsidies van de stad.

 

Huisvesting

De Roemeens-Orthodoxe parochie maakt sinds mei 2019 gebruik van de kerk Sint-Jan Baptist in Wortel. Zij heeft daarvoor gebruiksovereenkomst van onbeperkte duur gemaakt met de Kerkfabriek Sint Jan Baptist (KBO-nummer: 0211.383.190, bisdom Antwerpen).

Aangezien het gebouw eigendom is van de stad moet er nog een gebruikersovereenkomst opgesteld worden tussen het stadsbestuur en de Roemeens-Orthodoxe parochie zodra de kerk onttrokken is aan de eredienst door het bisdom Antwerpen en de kerkfabriek er geen verantwoordelijkheid meer voor draagt.

Het kerkgebouw in Wortel moet nog gecontroleerd worden op brandveiligheid.

Op basis van deze controle zal de maximumcapaciteit bepaald worden.

 

Erkenningsaanvraag

De erkenningsaanvraag vermeldt o.a. :

- juridische structuur : VZW sinds 16/3/2014

- financiën : jaarrekeningen van 2022 en 2023. Deze vertonen een degelijke solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit.

- de lokale gemeenschap onderhoudt duurzame contacten met de gemeente. Er is een open en constructieve houding tov de stad. Er is een formele basis van minstens 2x per jaar voor overleg en samenspraak. Men respecteert het principe van goed nabuurschap en onderhoudt duurzame contacten met de lokale gemeenschap van Wortel. De buren worden goed geïnformeerd over geplande religieuze plechtigheden of activiteiten. Er is geen overlast op de parkeerproblematiek na. Door de grote groei van de Roemeense parochie is er op zondagvoormiddag in Wortel een parkeerprobleem ontstaan. Leden van de parochie parkeren massaal in de onmiddellijk omgeving van het kerkgebouw, vaak niet reglementair waardoor ze beboet worden. De lokale politie heeft reeds contacten gehad met de vertegenwoordigers van de parochie. Zij zijn zich bewust van het probleem. De lokale politie geeft aan dat er voldoende reglementaire parkeergelegenheid is in de buurt van de kerk. Het stadsbestuur vraagt de parochie om in overleg actief in te zetten op sensibilisering rond correct parkeren, de inzet van vrijwillige parkeerstewards uit de parochie en om bij grotere evenementen zoals de Paasviering een parkeerbeleid uit te werken

- eredienstgebouw : het kerkgebouw gelegen te Klinketstraat z/n, 2323 Hoogstraten is eigendom van de stad Hoogstraten.

 

De huidige situatie is de volgende :

        de erediensten van de erkende rooms-katholieke parochie Sint-Jan Baptist te Wortel vinden sinds jaar en dag plaats in het kerkgebouw, doch deze zijn sterk afgebouwd en beperken zich tot o.a. begrafenissen;

        de kerkfabriek Sint-Jan Baptist te Wortel, Worteldorp 7 te 2323 Hoogstraten  [ondertussen samengevoegd met de kerkfabriek Sint Katharina te 2320 Hoogstraten] is thans, overeenkomstig artikel 4 van het decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, belast met het onderhoud en de bewaring van de kerk;

        tussen de kerkfabriek Sint-Jan Baptist en de voormelde Roemeens-Orthodoxe parochie werd op 20 juni 2022 een gebruiksovereenkomst gesloten inzake medegebruik, zodat de Roemeens-Orthodoxe parochie op de overeengekomen tijdstippen het gebouw kan gebruiken. Deze overeenkomst is aangevangen op 01 juli 2022, en voorziet inzake duurtijd “zonder einddatum zolang de kerkfabriek St Jan Baptist de verantwoordelijkheid heeft voor de kerk”;

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:48:04)

 

BESLUIT

 

Bij 23 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Fons Jacobs, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Lydia Bottenburg en Jef Bluekens)

Artikel 1:

De brief van 25 oktober 2024 met vraag tot advies rond de geactualiseerde erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap “orthodoxe parochie Heilige Joachim en Anna” te Hoogstraten (verkorte procedure) werd goed ontvangen.

Artikel 2:

Gelet op het vraagstuk rond de officiële status van de kerk van Wortel in het kerkenbeleidsplan dienen we het volgende mee te delen:
Het beleidsteam van de pastorale eenheid van Hoogstraten-Rijkevorsel heeft ons meegedeeld dat zij in het kader van de samenvoeging van parochies in de gemeente Hoogstraten akkoord gaan om de status van de kerk van St. Jan Baptist te Wortel te wijzigen naar een B-status en zal daar binnen het bisdom de nodige stappen voor ondernemen om dit te laten bekrachtigen. Daarnaast vragen zij de stad Hoogstraten om dit ook in hun beleid te bevestigen en zo het kerkenbeleidsplan te wijzigen voor deze kerk, waar de stad Hoogstraten principieel mee instemt. Dit is gebeurd door de aangehechte cbs-beslissing "principieel akkoord wijziging status kerk Wortel". Het bisdom en de stad zullen de betrokken instanties en overheden dan ook op de hoogte brengen van hun principieel akkoord van wijziging van de status van deze kerk.

Dit zal zo ook worden vastgelegd in het nieuwe kerkenbeleidsplan voor 2025.

Artikel 3:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies op de erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap “orthodoxe parochie Heilige Joachim en Anna” te Hoogstraten.

Artikel 4:

De stad Hoogstraten bezorgt dit advies via het Loket voor Lokale Besturen uiterlijk binnen de 2 maanden na deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Delegatiebesluit inzake aanvullende reglementen op het wegverkeer

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Omzendbrief MOB/2009/1 vermeldt dat de gemeenteraad de bevoegdheid kan delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Op 27/04/2020 keurde de gemeenteraad het punt 'Gemeentelijke aanvullende reglementen op het wegverkeer – goedkeuring delegatie van de vaststellingsbevoegdheid' goed.

 

Dit besluit omvat een aantal maatregelen waarbij de bevoegdheid wordt overgedragen naar het college van burgemeester en schepenen. In principe wordt er 1 aanvullend reglement (AR) opgemaakt per straat, met uitzondering van gebiedsdekkende maatregelen zoals o.a. een zone 30.

 

Het huidige delegatiebesluit vertoont enkele lacunes in de opsomming van maatregelen die kunnen worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen. Dit kan leiden tot ongewenste situaties waarbij voor een welbepaalde straat twee aanvullende verkeersreglementen moeten worden opgesteld.

 

Dit besluit heeft de intentie om:

        De bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende reglementen op het wegverkeer op alle gemeentewegen van stad Hoogstraten te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen.

        Aanvullende reglementen op het wegverkeer met betrekking tot gewestwegen of zonale aanvullende reglementen waaronder ook een gewestweg valt of een  intergemeentelijke aanvullende reglementen blijven tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

        Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

        Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

        Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

 

Het is wenselijk dat nieuwe aanvullende reglementen op het wegverkeer of wijzigingen van bestaande aanvullende reglementen eenvormig en snel kunnen uitgevoerd worden, teneinde ze in overeenstemming te brengen met de werkelijkheid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het dossier goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:50:00)

 

BESLUIT

 

Bij 20 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Jos Matthé, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens en Natasja Snels) en 4 neen stemmen (Fons Jacobs, Lydia Bottenburg, Jef Bluekens en Corina Furdui)

Artikel 1:

Het delegatiebesluit 'Gemeentelijke aanvullende reglementen op het wegverkeer – goedkeuring delegatie van de vaststellingsbevoegdheid.' d.d. 27/04/2020 wordt opgeheven.

Artikel 2:

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid tot het vaststellen van gemeentelijke aanvullende politiereglementen over het wegverkeer op alle gemeentewegen op het grondgebied van de stad Hoogstraten aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 3:

Aanvullende reglementen op het wegverkeer met betrekking tot gewestwegen of zonale aanvullende reglementen waaronder ook een gewestweg valt of een intergemeentelijke aanvullende reglementen blijven tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Artikel 4:

Dit delegatiebesluit wordt overgemaakt aan het departement MOW.

Artikel 5:

Dit delegatiebesluit wordt overgemaakt aan het Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Herstelwerken aan het fietspad langs de Marck - op vraag van Fons Jacobs van de fractie Anders.

 

MOTIVERING

 

Het fietspad langs de Marck is door de meeste Hoogstratenaren goed gekend en wordt, zeker in de zomermaanden, zeer ruim gebruikt door fietsers en door wandelaars.   Het is dan ook niet eigenaardig dat de meeste partijen de uitbreiding van het fietspad vanuit Meer tot in Minderhout of zelfs tot in Hoogstraten in hun verkiezingsprogramma hadden staan.  Het is nu wachten op de uitvoering hiervan.

 

Maar ondertussen dient dit fietspad uiteraard ook onderhouden te worden.  Bij een recente wandeltocht moesten we vast stellen dat tussen de Markweg op Belgisch grondgebied en de Markweg op Nederlands grondgebied reeds geruime tijd de oever van het fietspad over een redelijke afstand is ingekalfd en dat het een gevaar is om daar nog te fietsen of te wandelen.  Reeds heel wat maanden staat er nadarhekken om aan te geven dat er niet langs daar mag gewandeld of gefietst worden, maar ondertussen zijn deze verwittigingselementen ( nadar/borden/lint/) grotendeels aan de kant geschoven en wordt er duidelijk weer veel langs dit verboden traject gewandeld en gefietst.

 

Onze fractie heeft hierover volgende vragen :

        Wie of welke instantie is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze fietspad en specifiek voor dit stuk te Meersel-Dreef / Galder waar de oever over een hele lengte is ingekalfd?

        Wat is de specifieke taak van het stadsbestuur hier in?  En als de stad daar een specifieke taak in heeft : wat heeft de stad daar ondertussen effectief aan gedaan?

        Zijn er anderzijds al concrete plannen om dit stuk fietspad,  en meer specifiek de oever,  op korte termijn ( de lente staat voor de deur) structureel te herstellen zodat dit binnen korte termijn terug ongehinderd kan gebruikt worden?

        En meer algemeen : wordt het betreffende fietspad tussen Meer en de Nederlandse grens regelmatig gecontroleerd en waar nodig hersteld; en worden ook de boorden naast het fietspad nagekeken?

        En tenslotte : zijn er reeds concrete stappen gezet om het fietspad vanaf Meer te verlengenn tot in Minderhout of tot in Hoogstraten?

 

Voorstel

 

  1. De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat het fietspad langs de Marck tussen de Markweg te Meersel-Dreef en de Markweg te Galder op een bepaalde plaats onveilig is door het feit dat de oever is ingekalfd/weggezakt en dat daar dringend herstellingswerken dienen uitgevoerd te worden;
  2. De gemeenteraad verzoekt het college of de andere bevoegde instanties om hier dringend  herstellingswerken uit te voeren of te laten uitvoeren zodat dit euvel tegen de lente volledig en veilig opgelost is;
  3. De gemeenteraad verzoekt het college of de andere bevoegde instanties om in afwachting van een structurele herstelling de doorgang op deze plaats te beveiligen om te voorkomen dat er ongelukken kunnen gebeuren.
  4. De gemeenteraad vraagt het college om een antwoord te bezorgen over de hierboven gestelde vragen.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:54:28)

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Aanleg van een trage verbinding van de Jan De Wysestraat naar de Dreef. - op vraag van Jef Bluekens van de fractie N-VA+

 

MOTIVERING

 

Aanleiding

Dedorpsraad van Meersel- Dreef streeft ernaar om deinwoners van Meersel- Dreef fysiek met elkaar te verbinden middels trage verbindingen envoetwegen. Eentrage wegbetekent immers dat wandelaars en fietsers zichveiligkunnen verplaatsen zonder dat het voorbijrazende autoverkeer hen hindert.

Voor deinwoners van deJan DeWysestraat en Capucienenbosis het centrumvan Meersel- Dreef (klooster, Zevenster, frituur"ed.) moeilijk te bereiken. Ookvoor de schoolkinderen die daar wonenis deroutenaar schoolechtnietVeilig.Gezien eenaantalvragenin deloopvande grote vakantie van een aantalbewoners van het Heieinde en de aldaar opgestarte enquête, waarvan we de resultaten nogniet kennen, blijkt een oplossing noodzakelijk.

De dorpsraad is dusvragende partij omde achterliggendewijken ... Heieinde, Jan De Wysestraat,Capucienenbosenandere straten opeenveilige manier teverbinden met het centrum ...

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meest haalbare piste om eentragevoetwegte realiseren doorheen het Mariapark loopt.Er loopt reeds een pad in rechte lijnvan deJan DeWijsestraat naardeDreef maar dit isniettoegankelijk opdit moment.Daar depatersKapucijnen eigenaar zijn van het Mariapark.

OverlegmetdeVZWVlaamseKapucijnenlevert onswel eenovereenkomstoptussendestaden deze VZW.

DezeovereenkomstisgoedgekeurdinhetCBSvan30/03/2023alsagendapunt24.

Belangrijk in deovereenkomstvoordeVZWis dathungoed involledige envolleeigendomblijft. En in tweede orde indien detrageverbinding aanleiding zou zijn totoneigenlijk gebruik van het Mariapark de overeenkomst opzegbaar is.

Er zaleenbijkomende toegangdienen gemaakt te worden aande achterkant vanhet Mariapark om deverbindingte realiseren met deJan DeWysestraat enCapucienenbos.Eveneens zal er aandekantvandeDreef eentoegangspoortdienente komendieaansluit aandezevoetweg.Bij de overeenkomstis een situeringsplan toegevoegd.

Belangrijkiseveneens datdetoegangsuren vanhetparkookhierdienengerespecteerd te worden en zoals ze ingesteld zijn door de Kapucijnen.

Respectvandevoetwegwil duidelijkzeggentoegankelijkvoor devoetgangers mawfietsers die deze voetweg willen gebruiken dienen af te stappen.

HieruitkomenvolgendevragennaarvooraanhetCBS....

 

Vraag 1.Hopelijk kan het huidige CBS deze overeenkomstgoedkeuren.Zo nee, welkeandere oplossingwilzijvoorstellenomeenveiligeverbindingtemakentussendeachterliggendewijken enhetcentrum.

 

Vraag2.Indienhetbestuurdezeovereenkomstwelwiltuitvoeren....

Kanhetdossiervoordeuitvoeringvanditplanvoorgelegdwordenaandegemeenteraad

Ishiervooreenfinanciëlevoorzieninggemaakt ...zoneenkandezebudgetwijziging opgenomen in de eerstvolgende aanpassing.Kanereveneens eentijdspad aangegevenwordenwanneerdezetrageweg(voetweg) zou kunnen uitgevoerd worden.

 

Vraag3.Kunnendebesluitenvandeenquêteovergemaaktwordenaandeledenvande

gemeenteraad.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (vanaf 00:58:48)

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Mondelinge vraag van Jef Bluekens (fractie N-VA+) over het gebruik van de kerk in Minderhout.

 

VRAAG

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden via de audio notulen (vanaf 01:02:08)

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=124385

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Mondelinge vraag van Jef Bluekens (fractie N-VA+) over het wegdek van Princeven en Achteraard.

 

VRAAG

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden via de audio notulen (vanaf 01:02:36)

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=124385

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2025.

 

Mondelinge vraag van Lydia Bottenburg (fractie anders) over mogelijke opleidingen voor nieuwe raadsleden.

 

VRAAG

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden via de audio notulen (vanaf 01:04:48)

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=124385

 

Publicatiedatum: 25/02/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.