Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Jef Vissers Jos Matthé Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Pim Van der Linden Mai Sterkens Faye Van Impe Maarten Leemans Johan Vermeeren Ward Baets Piet Van Bavel Ans Lochten Ann Fockaert Marcel Verschueren Joël Adams Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Michel Jansen Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Jos Martens Katrien Brosens Fons Jacobs Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 23 september 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 23 september 2019 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 23 september 2019 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs is nog niet helemaal tevreden met de antwoorden die er bezorgd zijn over de overdracht van een stukje grond aan de Ganzendries. Er blijven immers wel wat onbeantwoorde vragen, zoals waarom de grondafstand meer dan 10 jaar heeft geduurd. Het raadslid meent dat hier een verklaring voor moet zijn, maar dat dit niet naar buiten kan gebracht worden. Ook het ontbreken van een beloofd speelplein krijgt geen duidelijk antwoord. Er wordt gesproken over het binnengebied van lot 19 welke zou ingericht zijn als groenstrook en speelruimte, maar dan zonder speeltuigen. Er wordt dan verwezen naar Den Dijk waar wel voldoende speelruimte zou zijn. Hiervan was op het ogenblik van deze verkaveling echter nog geen sprake. Onze fractie voelt zich wat dit speelplein betreft duidelijk misleid. Tot slot wat het wandelpad of trage weg langs de Mark betreft, zijn we zeer benieuwd welke stappen dit college zal zetten om dit beloofde pad effectief gerealiseerd te krijgen.
Daarnaast wil raadslid Fons Jacobs ook even terugkomen op punt 2 van de agenda van vorige raad. Daar was een opdracht gegeven aan onze plaatsvervangende afgevaardigde, Marcel Verschueren, om de opmerkingen van vorige raad mee te nemen naar de algemene vergadering van Pidpa en er zelfs te ijveren voor een verlenging met 18 jaar. Alhoewel we dit van verschillende andere gemeenten wel terug vinden in het verslag van deze algemene vergadering zien we nergens een vermelding van Hoogstraten. Raadslid Fons Jacobs gaat er dan ook, op basis van dit verslag van uit dat de Hoogstraatse afgevaardigde dit niet gedaan heeft en vraagt zich af waarom.
Gemeenteraadslid Marcel Verschueren geeft een toelichting bij de gang van zaken op de algemene vergadering. Er is heel wat commotie geweest over de duurtijd van de verlenging. Het raadslid meent dat hij het besluit van de gemeenteraad als basis moet nemen en daarin stond duidelijk vermeld dat er in de gemeenteraad werd ingestemd met de beperkte verlenging. In het volledige verslag stond wel vermeld dat de voltallige gemeenteraad ermee instemde om een duurtijd van 18 jaar te bepleiten. Raadslid Tinne Rombouts sluit zich hierbij aan, ze begrijpt dat het uiteindelijke gemeenteraadsbesluit als uitgangspunt moet gelden maar ze vindt het ook belangrijk om de bedenkingen die werden meegegeven in de gemeenteraad ook te delen met Pidpa. Raadslid Marcel Verschueren legt uit dat deze bedenking al door verschillende andere afgevaardigden was aangehaald en dat het dus weinig zin had om dit nog eens te herhalen, ook al omdat een verlenging van 18 jaar nu niet ter besluitvorming voorlag. Verschillende gemeenteraadsleden geven aan dat ze het wel belangrijk vinden dat er in de toekomst wel degelijk de bedenkingen vanuit de Hoogstraatse gemeenteraad worden meegegeven op dergelijke algemene vergaderingen, ook al vermeldt het effectieve gemeenteraadsbesluit dit niet expliciet.
Raadslid Tinne Rombouts vraagt naar de lijst van openstaande werkpunten zoals die werden opgemaakt bij de voorlopige oplevering van het bouwproject Meerle ons Dorp. Ze heeft hier naar eigen zeggen meermaals naar gevraagd, zowel in de gemeenteraad van september als van augustus, maar dit nog niet gekregen. Ze dringt er op aan om dit in het kader van openbaarheid van bestuur te mogen ontvangen.
Burgemeester Marc Van Aperen licht toe welke stappen er gezet zijn de afgelopen weken en welke concrete afspraken er zijn gemaakt met een duidelijke opleveringsdatum in het verschiet. Bovendien geeft hij aan dat er ook in de afgelopen gemeenteraad al een stand van zaken werd meegegeven waardoor er wel degelijk informatie werd gedeeld.
Raadslid Tinne Rombouts is blij met een uitvoerig antwoord met heel concrete informatie en ze kijkt uit naar de definitieve oplevering die op korte termijn gepland is en het ondertekenen van de overeenkomsten op 26 november 2019. Ze vindt het jammer dat de uiteindelijke oplevering pas drie maanden na de geplande datum definitief zal zijn. En meent dat wanneer de werkzaamheden voldoende zouden zijn opgevolgd dat dit uitstel vermeden had kunnen worden.
Burgemeester Marc Van Aperen repliceert dat dit dossier geen sinecure is geweest omdat hij heeft vastgesteld dat de afspraken die in het verleden werden gemaakt niet zo duidelijk waren. Volgens hem is dit nu mede-oorzaak van de onduidelijkheid en miscommunicatie. De burgemeester is niet gediend met de opmerking van raadslid Tinne Rombouts en meent dat er zowel door de diensten als door schepen Jos Martens hard gewerkt is om de opmerkingen weg te werken en de afspraken te verduidelijken.
Door middel van loting wordt raadslid Pim Van der Linden aangeduid om de stemming aan te vangen.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 23 september 2019 worden goedgekeurd.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Jos Martens Ann Fockaert Maarten Leemans Tinne Rombouts Piet Van Bavel Fons Jacobs Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Ans Lochten Faye Van Impe Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Joël Adams Marc Van Aperen Michel Jansen Pim Van der Linden Marcel Verschueren Ward Baets Jos Matthé Jef Vissers Johan Vermeeren Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Katrien Brosens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuren van de aankoop van 't Slot, Worteldorp 28 en Zandstraat 2, te 2323 Wortel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De stad wenst - in lijn met de projecten 'Meerle ons dorp' en de ontwikkeling van de dorpskern van Minderhout - ook voor de dorpskern van de deelgemeente Wortel een project uit te werken, waarin de bescherming van de unieke authentieke dorpskern en de verzoening daarvan met de behoeften aan ruimtelijke ontwikkeling en invulling van publieke functies, centraal staan. Dit alles om de functie van het dorpsplein - met voor Wortel in het bijzonder het centrale plein ('de Boomkes') met Jeugdhuis 't Slot - als verbindende factor en noodzakelijk forum voor het sociale weefsel van Wortel, te vrijwaren. Ondertussen werd er reeds een studie besteld voor de begeleiding van de opmaak van een dorpsontwikkelingskader voor de dorpskern in Wortel.
In dit kader van algemeen belang, diende zich een unieke opportuniteit aan, nl. de mogelijkheid tot aankoop van Jeugdhuis 't Slot te Wortel en de aanpalende eigendommen.
Er werden reeds diverse gesprekken gevoerd met de eigenaars, de familie Aerts.
De familie Aerts en de stad zijn - onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad - tot een akkoord gekomen voor de prijs van 720.000,00 EUR.
Juridische grond
• Artikelen 56, 41, 11° en 296 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Stad Hoogstraten wenst de historische langgevelhoeve van de familie Aerts-De Clerck aan de Boomkes in Wortel aan te kopen. De familie Aerts-De Clerck stelde de hoeve gedurende meer dan 50 jaar gratis ter beschikking van vele Wortelse verenigingen, o.a. Jeugdhuis ’t Slot.
Met deze aankoop wil de stad bewaken dat het rijke Wortelse verenigingsleven blijft beschikken over de levensnoodzakelijke accommodatie om activiteiten te organiseren. Bijkomend, zoals hoger aangehaald, past deze aankoop binnen het bredere kader van algemeen belang, nl. de ontwikkeling van de dorpskern van Wortel.
Concreet wil het stadsbestuur aan de gemeenteraad voorstellen om aan te kopen voor de prijs van 720.000,00 EUR :
- de langgevelhoeve (Worteldorp 28), waar Jeugdhuis ’t Slot is gevestigd
- het aanpalende woonhuis (Zandstraat 2)
- de bijhorende gronden.
De prijs ligt een stuk boven de in het dossier opgenomen schattingen :
- het schattingsverslag van Raeymaekers dd. 13/7/2019 in opdracht van de stad
geeft een waarde van 525.000,00 EUR
- het schattingsverslag van GEO landmeters (Jan Koyen) d.d. 6/6/2019 in opdracht van de familie Aerts-De Clerck geeft een waarde van 680.000,00 EUR.
Beide schattingen zijn uitgevoerd door een landmeter-expert zoals vermeld in artikel 296 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Een bestuur kan afwijken van de schattingsprijs, mits hiervoor redenen zijn van algemeen belang, welke redenen dienen opgenomen te zijn in het raadsbesluit. Hoger en hierna werden en worden deze redenen aangehaald.
De verbondenheid van de Wortelse dorpsbewoners met het centrale dorpsplein en Jeugdhuis 't Slot - met zijn unieke uitstraling en centrale lokatie op het dorpsplein - is sinds oudsher zodanig diep verankerd in de Wortelse dorpsgemeenschap, dat geen enkele andere locatie of gebouw in Wortel dit niveau van collectieve verbondenheid kan evenaren. Het Jeugdhuis 't Slot maakt deel uit van de identiteit van elke Wortelse inwoner en is in dat opzicht onvervangbaar. Om die reden zijn er geen alternatieven voorhanden die deze mate van vereenzelviging kunnen bewerkstelligen.
Gezien de marktwerking is gebleken dat er over de prijs niet verder te onderhandelen viel. De familie Aerts-De Clerck heeft het betreffende onroerende goed niet enkel aan de stad aangeboden, maar eveneens aan andere partijen (lees: diverse ontwikkelaars). Deze andere partijen hebben de prijs opgedreven boven de hierboven vermelde schattingsprijzen. Dit vanuit het oogpunt om hier diverse woningen en/of appartementen te realiseren. Het stadsbestuur diende zich dus te aligneren op deze prijs, wilde ze bovenstaande en onderstaande doelen van algemeen belang in Wortel vrijwaren.
Met de aankoop van dit onroerend goed beoogt de stad volgende doelen van algemeen belang:
- In lijn met het beleid m.b.t. de andere dorpskernen van de deelgemeenten van Hoogstraten: De ontwikkeling van de dorpskern van Wortel, waarbij bescherming van het unieke karakter wordt verzoend met de ruimtelijke behoeften, inpassing van publieke functies en ondersteuning van het sociale weefsel van de Wortelse gemeenschap.
-De toekomst veilig stellen van het Wortelse gemeenschapsleven. De eerste voorwaarde daartoe is ervoor zorgen dat de verenigingen van Wortel over de nodige accomodatie beschikken om zo te kunnen blijven bloeien en groeien.
- Het behoud van de mooie historische en pittoreske langgevelhoeve, een essentiële voorwaarde voor de vrijwaring van de fraaie dorpskern van Wortel. Het onroerend goed situeert zich in een woongebied met een culturele, historische of esthetische waarde overeenkomstig het Gewestplan Turnhout, vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 30 september 1977. De langgevelhoeve op zich werd opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.
- Een antwoord bieden aan de dringende vraag van de dorpsraad van Wortel, Jeugdhuis ’t Slot, KLJ Wortel en andere Wortelse verenigingen.
Als de gemeenteraad instemt met de aankoop van deze panden, zal de stad op korte termijn een participatietraject opstarten, waarbij de dorpsraad van Wortel, de Wortelse verenigingen en de ganse Wortelse gemeenschap zich kunnen uitspreken over het toekomstige gebruik ten bate van de Wortelse verenigingen. Samen met een delegatie van Wortel en met de stedelijke administratie gaat het schepencollege nadenken over de toekomst van de Wortelse dorpskern en de leefbaarheid van Wortel. De aangekochte panden zullen hierin ongetwijfeld een cruciale rol spelen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Er werd 720.000,00 EUR budget voor voorzien in BW2/2019 (aanpassing meerjarenplan 2019/2), beleidsitem: 119-00 en algemeen rekeningnummer: 21000000 Gebouwen.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget na goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2019 : 720 000 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 720.000,00 EUR.
De financieel directeur heeft op 10 oktober 2019 visum verleend.
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen licht toe waarom de stad er voor gekozen heeft om tot deze aankoop over te gaan. De argumenten en doelen die de stad daarmee wil bereiken staan ook uitgebreid toegelicht in het ontwerpbesluit. Voor de aankoop van ’t Slot zal de prijs van 720.000 EUR worden betaald, die hoger ligt dan wat er in de schattingsverslagen wordt vermeld. Maar hier kan van worden afgeweken als dit gemotiveerd wordt en bijdraagt aan het algemeen belang, en dat is volgens de burgemeester uitgebreid aangetoond in dit dossier.
Als de gemeenteraad instemt, zal er op korte termijn een participatietraject worden opgestart met de verenigingen en Wortelse burgers om de invulling van de site mee vorm te geven. Burgemeester Marc Van Aperen sluit af met de vaststelling dat hij heel wat positieve reacties heeft gekregen vanuit verschillende hoeken van Hoogstraten, voor hem is dit dan ook een bewijs dat deze aankoop een goede zet is voor de Hoogstraatse gemeenschap. Hij wil dan ook expliciet de familie Aerts bedanken om hun eigendom aan de stad te willen verkopen.
Raadslid Dimitri Van Pelt geeft aan dat, hoewel de schattingen voor de totale aankoop ruim onder de uiteindelijke aankoopprijs liggen, deze aankoop ook door de fractie Anders volmondig kan worden ondersteund. Zeker om het voortbestaan van 't Slot te kunnen garanderen, maar ook het uitzicht van de Boomkes onmiskenbaar het hart van Wortel, van Wortel Kermis en van het Wortelse verenigingsleven... Eén opmerking moet het raadslid echter wel van het hart. Het is toch minstens raar of zelfs hemeltergend te noemen dat hij dit eerst vanuit de pers moet vernemen, zelfs alvorens hier op de gemeenteraad ook maar een beslissing over genomen is. Voor raadslid Dimitri Van Pelt kan dit niet door de beugel. Daarnaast heeft het raadslid ook nog volgende vragen:
- Wat zal er gedaan worden als deze situatie zich bijvoorbeeld voor zou doen met een ander jeugdhuis hier in Hoogstraten, om de Cahier maar niet te noemen? Of gelijk welke andere vereniging? Scheppen we hier geen precedent?
- Hoe zal de invulling van dit gebouw verder ingekleurd worden? Dit wordt afhankelijk gemaakt van een participatietraject? Welke verenigingen kunnen er allemaal nog gebruik van maken? Bestaat het Wortelse verenigingsleven enkel uit deelwerkingen van ‘t Slot? b.v. Fotowerkgroep, Pompoenpaters? … Kunnen de Toneelvereniging , Ponyclub “de Wortelse Paardenvriendjes”, … hier ook terecht? Ook zij zitten ongetwijfeld te wachten op aangepaste en moderne infrastructuur om hun werking verder mogelijk te maken.
- Is er al duidelijkheid rond de eventuele extra kosten die er nog bij gaan komen om dit tot een volwaardige en moderne infrastructuur te maken? Wat met de aanpassingen aan de huidige energienormen?
- Wat zijn de voorwaarden om gebruik te mogen maken van dit gebouw?
- Wat gaat er gebeuren met de woning en de achterliggende gronden?
Heel wat vragen dus waarop raadslid Dimitri Van Pelt graag antwoorden zou willen krijgen.
Burgemeester Marc Van Aperen tracht een aantal vragen te beantwoorden, al is het voor heel wat zaken nog te vroeg om hier al uitspraken over te doen. Het is niet de bedoeling om een dergelijke ingreep voor alle verenigingen te doen. Elke situatie zal op zichzelf moeten bekeken worden. Hoe de invulling van de site er uit zal zien, dat zal inderdaad uit het participatietraject moeten blijken. De kosten die zullen moeten gebeuren om het gebouw aan te passen die zijn helemaal nog niet in beeld, bovendien moet er nog bekeken worden hoe de financiering van dergelijke ingrepen eruit zal zien. Daarnaast legt de burgemeester uit dat eenmaal de verkoopsbelofte getekend was, de info niet langer kon geheim gehouden worden. De Wortelse gemeenschap zat op hete kolen en de familie Aerts had tijdens de onderhandelingsperiode ook al de informatie voor zich moeten houden.
Er is wel steeds gecommuniceerd dat dit in afwachting was van een gemeenteraadsbesluit.
Raadslid Joël Adams is blij en dankbaar dat de familie Aerts dit heeft willen verkopen en dat de stadsdiensten de nodige centen hebben gevonden om dit aan te kopen. De toekomst is verzekerd voor alle verenigingen.
Raadslid Gert Van den Bogaert wil ook zijn dank uitspreken aan de familie Aerts en aan de onderhandelaars die deze koop mee onderhandeld hebben.
Daar wil de fractie Hoogstraten Leeft zich graag volmondig bij aansluiten.
De aankoop van ’t Slot wordt unaniem en met handgeklap goedgekeurd.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de aankoop van Worteldorp 28 en Zandstraat 2, te 2323 Wortel (Hoogtraten) (kadastraal gekend onder Sectie D, Afdeling 5, nrs. 259E, 260H, 260L, 260M, 261B2) voor een bedrag van 720.000,00 EUR goed.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Ann Fockaert Arnold Wittenberg Ans Lochten Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Katrien Brosens Marc Van Aperen Pim Van der Linden Marcel Verschueren Jef Vissers Piet Van Bavel Roger Van Aperen Michel Jansen Jos Martens Johan Vermeeren Tinne Rombouts Jos Matthé Mai Sterkens Marc Haseldonckx Joël Adams Ward Baets Maarten Leemans Fons Jacobs Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuring aanbod openbare verlichting door de distributienetbeheerder Iveka en kennisneming bijhorend reglement.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De stad Hoogstraten neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka.
De raad van bestuur van Iveka heeft in zitting van 7 mei 2019 het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’ goedgekeurd.
Er wordt voorgesteld om de per 1 januari 2020 bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting in te brengen bij de distributienetbeheerder.
Voor de inbreng van de bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting in de distributienetbeheerder gebeurt een waardering van deze installaties.
De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris op datum van toetreding.
De vergoeding van de inbrengwaarde gebeurt voor Hoogstraten voor 100% tegen nieuw te creëren niet-stemgerechtigde en niet-dividendgerechtigde OV-aandelen. Op de buitengewone algemene vergadering van december e.k. zal hiervoor een voorstel van statutenwijziging ter goedkeuring worden voorgelegd.
Jaarlijks zal de raad van bestuur van de distributienetbeheerder aan de betrokken gemeenten/steden de opbrengsten en kosten verrekenen via het resultaat.
Op vraag van het lokale bestuur kunnen hier diensten zoals lichtplannen, het energieverbruik als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’,… aan toegevoegd worden.
Na inbreng komen alle nieuwe investeringen dus ten laste van de distributienetbeheerder en in haar volle eigendom als activa.
De overgenomen installaties zullen over een periode van maximum twaalf jaar afgeschreven worden, gezien het plan om de verledding van Vlaanderen ten laatste tegen 2030 uit te voeren.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het reglement van Iveka d.d. 7 mei 2019 ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’.
Argumentatie
De investeringen voor de bestaande en voor de toekomstige verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting zijn geënt op de vaststellingen en vooruitzichten zoals opgenomen in het (door de betrokken gemeente/stad en de distributienetbeheerder overeengekomen) meerjarig investeringsplan openbare verlichting (op basis van lichtplan of masterplan openbare verlichting) en worden geconcretiseerd binnen het door de distributienetbeheerder opgemaakte reglement.
De bepaling van de prestatie-eisen en brandprogramma’s (dimmen, doven, enz.) blijft de bevoegdheid van de individuele steden/gemeenten. De steden/gemeenten bepalen dus het ritme en de locatie waar er een aanpassing/investering nodig is om aan deze eisen te voldoen.
Dit dossier wordt voor bespreking voorgelegd aan de commissie financiën van 23 oktober 2019.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Programma verledding openbare verlichting" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 4/1/2/2, beleidsitem: "Straatverlichting" met nummer 670-00 en algemeen rekeningnummer: 61035100 "Prestaties van derden voor wegen en waterlopen".
Voorziene budget in het meerjarenplan:
202020212022202320242025
152.964,00 €208.874,00 €208.747,00 €209.118,00 €209.488,00 €209.858,00 €
De financieel directeur heeft op 26/9/2019 visum verleend.
BESPREKING
Raadslid Maarten Leemans geeft aan dat dit een erg complex dossier is. Er wordt met veel cijfers gegoocheld en dat doet hem toch kritisch staan tegenover dit voorstel. Iveka/Fluvius wil versneld de openbare verlichting ver-LED-en in haar beheer. Maar wat is de achterliggende reden, doen ze dit voor onze schone ogen? Weinig waarschijnlijk voor een dienstverlenend bedrijf met private belangen... De cijfers en argumenten die worden aangehaald zijn zeer positief, maar zijn wel opgesteld door Iveka/Fluvius zelf. Uiteraard is het terugdringen van het energieverbruik zeer belangrijk voor de fractie Anders en zo snel mogelijk deze ver-LED-ing realiseren, is een belangrijke stap om dit te realiseren. Maar belangrijker nog dan dit ver-LED-en, is de behoefte in kaart brengen in een lichtplan. Is dit lichtplan er al of welke stappen kunnen en moeten hierin nog gezet worden? Er wordt in het dossier duidelijk vermeld dat na overname Fluvius zich engageert om de investeringen die ze zal doen, te enten op de vaststellingen en vooruitzichten zoals die zijn opgenomen in het meerjarig investeringsplan openbare verlichting. Maar dit investeringsplan kan raadslid Maarten Leemans niet in het dossier terugvinden. Ook de financiële vergoeding die de stad zou krijgen (maximaal 25 % cash, de rest in aandelen waar geen dividend op kan bekomen worden en die niet verhandeld kunnen worden, dus waar de stad niets aan heeft) blijft voor het raadslid vragen oproepen. Omdat de openbare verlichting toch een stuk als een nutsvoorziening kan worden beschouwd, heeft de fractie Anders altijd moeilijkheden om dit soort zaken over te dragen aan een maatschappij waar ook privé-aandeelhouders in vertegenwoordigd zijn.
Omdat het hele dossier voor de fractie Anders niet echt duidelijk is, zullen ze zich onthouden.
Raadslid Jos Matthé duidt vooraf dat hij zeker voorstander is van ver-LED-ding, maar volgens hem beschikt de stad over voldoende middelen om deze ingreep zelf te doen. Hetgeen hier voorligt betekent allicht een ontzorging maar volgens hem zijn er nog te veel onduidelijkheden. Is dat lichtplan er eigenlijk? Bovendien gaan er door deze constructie investeringen worden overgedragen naar de exploitatiekost.
Schepen Roger Van Aperen licht toe dat de investeringen geënt zullen zijn op het lichtplan en het meerjarenplan, met als uiteindelijk doel van deze actie om alle openbare verlichting tegen 2030 te ver-LED-den. De lampen met het grootste verbruik zullen in eerste instantie vervangen worden. Van zodra Fluvius eigenaar wordt komt het hen toe om de investeringen naar eigen goeddunken te doen. Voor schepen Roger Van Aperen is de substantiële inkrimping van de CO2-uitstoot ook een belangrijk argument voor deze actie. Hij geeft toe dat we dit in theorie zelf kunnen doen en dus uit eigen middelen financieren, maar het college is van mening dat dit een te serieuze impact zou hebben op het budget. Vandaar de keuze voor deze procedure.
Raadslid Marc Haseldonckx vindt het larie en apekool wat er hier voorligt en kan niet akkoord gaan om de eigen infrastructuur te verkopen, of beter nog weg te geven. En dat terwijl dit de komende tientallen jaren geld blijft kosten. Ook raadslid Marc Haseldonckx pleit er voor om deze ver-LED-dingsoperatie zelf te doen en te financieren. Voor hem is deze constructie een weggeefoperatie waar geen financiële winsten mee gemoeid zijn.
Schepen Roger Van Aperen licht opnieuw toe dat het huidig college niet bereid is om een dergelijke serieuse kostprijs op korte termijn te besteden. Aan een investeringsritme van 100.000 EUR per jaar zou dit de stad 30 jaar tijd kosten voordat heel Hoogstraten klaar zou zijn met de ver-LED-ding. Hij geeft ook nog mee dat er momenteel zo’n 25 à 30 gemeenten op dit voorstel van Fluvius gaan instappen.
Raadslid Marc Haseldonckx herhaalt dat niet alleen deze legislatuur maar ook de komende besturen tot in 2045 worden opgezadeld met een veel lager dividend. Deze constructie levert geen financiële meerwaarde, de infrastructuur wordt zo maar weggegeven en de aandelen die we in de plaats krijgen die kunnen niet vermarkt worden. Om die redenen kan de fractie CD&V niet instemmen met dit voorstel.
BESLUIT
Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 7 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé en Joël Adams) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’, zoals opgesteld en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Iveka in zitting van 7 mei 2019.
Artikel 2:
De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties.
En bijgevolg hecht ze tevens haar goedkeuring aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de stad bij de opdrachthoudende vereniging Iveka voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ en zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting en de opdrachthoudende vereniging te verzoeken om de ‘aanvaarding van de uitbreiding van deze aansluiting’ voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.
Artikel 3:
De inbreng die de stad heeft gedaan overeenkomstig het artikel 9 van de statuten van Iveka uit te breiden wat betreft:
•de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen;
•de semi-openbare verlichtinginstallaties die voldoen aan de vereisten die zijn weergegeven in het reglement.
Artikel 4:
De verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen - op basis van een inventariswaarde 31 december 2018 - tegen een inbrengwaarde van 813.900,00 EUR in OV-aandelen (zijnde 100% van de inbrengwaarde) in te brengen bij de opdrachthoudende vereniging Iveka.
De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels.
De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris (voor inbrengen die gebeuren per 1 januari 2020 zal dit wat betreft de voorafgaande actuele raming de inventaris zijn op 31 december 2019, waarna deze zal geactualiseerd worden i.f.v. de effectieve datum van toetreding).
Artikel 5:
Deze beslissingen genomen in de artikelen 2, 3 en 4 gebeuren onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een ruling wat de vennootschapsbelasting betreft.
Tevens zal de distributienetbeheerder het nodige doen om de vereiste vennootschapsrechtelijke formaliteiten te vervullen die een inbreng met zich meebrengt en om de statuten dienovereenkomstig aan te passen.
Artikel 6:
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden aangeduid om als gevolmachtigde van de stad de authentieke akte te ondertekenen alsook de hypotheekbewaarder vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van de inbrengakte.
Artikel 7:
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van de opdrachthoudende vereniging Iveka, (in pdf-versie) uitsluitend via e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Roger Van Aperen Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Michel Jansen Piet Van Bavel Jos Martens Faye Van Impe Jef Vissers Ann Fockaert Ans Lochten Marcel Verschueren Pim Van der Linden Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Dimitri Van Pelt Joël Adams Fons Jacobs Mai Sterkens Tinne Rombouts Jos Matthé Ward Baets Maarten Leemans Johan Vermeeren Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuren van de aanpassing aan het meerjarenplan MJP 2019/2.
INFOBLOK
Voorzitter Jef Vissers stelt voor om de dossiers van de kerkfabrieken gezamenlijk te behandelen, daar kan de gemeenteraad mee akkoord gaan.
Raadslid Marc Haseldonckx is blij dat nu eindelijk de budgetten van de kerkfabrieken voor 2019 ook ter kennisname worden voorgelegd, hij heeft hier lang op aangedrongen omdat hij vindt dat de gemeenteraad recht heeft op deze informatie.
Raadslid Fons Jacobs stelt vast dat er wel wat verschillen zijn in de dossiers van de kerkfabrieken, hij dringt er op aan om de kerkfabrieken zo veel mogelijk op één lijn te krijgen in de toekomst. Daarnaast vindt hij het vreemd dat de kerkfabriek van Minderhout blijkbaar investeert in de aankoop van een woning in Antwerpen, het raadslid vraagt zich of dit de belangrijkste taak is van een kerkfabriek. Zou het niet beter passen bij de rol van een kerkfabriek om met deze middelen een woning aan te kopen in Minderhout en deze ter beschikking te stellen van minderbedeelden?
Schepen Roger Van Aperen is er zich van bewust dat er nogal wat verschillen zijn in de financiële dossiers van de kerkfabrieken, dit is dan ook voor heel wat kerkfabrieken geen vanzelfsprekende opdracht. Er is dan ook op de commissie financiën geopperd om vanuit de stad hulp te bieden bij het in orde brengen van de verplichte financiële documenten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kredieten worden aangepast, volgens noodzaak, volgens voorstel in bijlage.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Besluit van de Vlaamse regering van 30/3/2018 over de BBC.
• Ministerieel Besluit van 26/6/2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de BBC.
Argumentatie
De aanpassing meerjarenplan (budgetwijziging) wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
BESPREKING
Raadslid Marc Haseldonckx maakt duidelijk dat de fractie CD&V zich zal onthouden, omdat ze niet akkoord kunnen gaan met een aantal gemaakte keuzes. In het antwoord dat de financieel directeur na de commissie financiën bezorgde wordt duidelijk gemaakt dat het Zilverfonds zal gebruikt worden om de helft van de responsabiliseringsbijdrage te financieren. De andere 50% zal door de Vlaamse overheid worden gefinancierd, zo stond in het Vlaams regeerakkoord te lezen. De keuze om het pand van La Segunda aan te kopen, daar kan de fractie CD&V niet achter staan, omdat ze de vraagprijs te hoog vinden.
Ook raadslid Maarten Leemans legt uit dat de fractie Anders zich zal onthouden. Op de commissie financiën werden wel wat vragen gesteld over deze budgetwijziging, maar er wordt nog gewacht op concrete antwoorden van een aantal cijfers. Zonder deze antwoorden is het voor raadslid Maarten Leemans niet mogelijk om dit mee goed te keuren en zal de fractie Anders zich dus onthouden.
Schepen Roger Van Aperen legt uit dat er op de commissie financiën veel en heel uiteenlopende vragen zijn gesteld, waarvan het niet vanzelfsprekend was om op korte termijn alle antwoorden te verzamelen. De schepen wil de volgende keer een betere werkwijze hanteren en de commissie een week vroeger organiseren zodat er voldoende tijd is om antwoorden te verzamelen. Hoe dan ook zullen de antwoorden op de vragen wel terug te vinden zijn in het verslag van de commissie financiën.
BESLUIT
Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 10 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Dimitri Van Pelt, Joël Adams en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijgevoegde aanpassing aan het meerjarenplan nr. 2019/2.
Artikel 2:
De aanpassing meerjarenplan nr. 2019/2 zal bezorgd worden aan het agentschap binnenlands bestuur.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Fons Jacobs Jos Martens Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Katrien Brosens Roger Van Aperen Tinne Rombouts Arnold Wittenberg Michel Jansen Ward Baets Ann Fockaert Marc Haseldonckx Ans Lochten Gert Van den Bogaert Joël Adams Jef Vissers Jos Matthé Mai Sterkens Marc Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Johan Vermeeren aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van de jaarrekening 2018 van de Kerkfabriek Sint Clemens Minderhout.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kerkraad heeft op 08/02/2019 de jaarrekening 2018 goedgekeurd.
De jaarrekening vertoont in de exploitatie een overschot van 4.130,13 EUR.
De jaarrekening vertoont in de investeringen een overschot van 13.325,21 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstdecreet d.d. 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit d.d. 13 oktober 2006 van de Vlaamse regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
Deze jaarrekening wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Sint Clemens Minderhout.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Marcel Verschueren Ward Baets Faye Van Impe Gert Van den Bogaert Pim Van der Linden Fons Jacobs Marc Haseldonckx Ann Fockaert Katrien Brosens Roger Van Aperen Mai Sterkens Jos Martens Jef Vissers Arnold Wittenberg Joël Adams Maarten Leemans Marc Van Aperen Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Johan Vermeeren Jos Matthé Michel Jansen Tinne Rombouts Ans Lochten aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kerkfabriek Sint Clemens Minderhout- aktename van het budget 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 5.204,70 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 0,00 EUR.
Er is geen bijdrage van de gemeente nodig.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2019 van de kerkfabriek in Minderhout wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel :
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek Minderhout.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Katrien Brosens Ward Baets Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Jef Vissers Ann Fockaert Mai Sterkens Marc Van Aperen Jos Matthé Johan Vermeeren Faye Van Impe Jos Martens Tinne Rombouts Pim Van der Linden Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Ans Lochten Michel Jansen Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Joël Adams Piet Van Bavel Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van de jaarrekening 2018 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kerkraad heeft op 23/01/2019 de jaarrekening 2018 goedgekeurd.
De jaarrekening vertoont in de exploitatie een overschot van 156.830,82 EUR.
De jaarrekening vertoont in de investeringen een overschot van 252.891,61 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit d.d. 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
Deze jaarrekening wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek St. Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Jos Matthé Pim Van der Linden Mai Sterkens Katrien Brosens Roger Van Aperen Joël Adams Faye Van Impe Piet Van Bavel Fons Jacobs Jef Vissers Marc Haseldonckx Ward Baets Michel Jansen Dimitri Van Pelt Johan Vermeeren Maarten Leemans Jos Martens Tinne Rombouts Ann Fockaert Ans Lochten Marcel Verschueren aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof - aktename budget 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 18.215,00 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 0,00 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2019 van de kerkfabriek St. Jan Evangelist wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel :
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint Jan Evangelist.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van het budget 2020 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten - uitgesteld.
Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.
Reden: Dit dossier wordt verdaagd omdat er tijdens de commissie financiën onduidelijkheid was over mogelijke foutieve cijfers en daarop ontbreekt het antwoord nog. Dit dossier kan op de gemeenteraad van november hernomen worden.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Faye Van Impe Tinne Rombouts Jef Vissers Ans Lochten Fons Jacobs Johan Vermeeren Marc Haseldonckx Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Arnold Wittenberg Michel Jansen Dimitri Van Pelt Ward Baets Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Roger Van Aperen Joël Adams Mai Sterkens Piet Van Bavel Jos Martens Jos Matthé Ann Fockaert aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van de jaarrekening 2018 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kerkraad heeft op 28/01/2019 de jaarrekening 2018 goedgekeurd.
De jaarrekening vertoont in de exploitatie een overschot van 5 410,17 EUR.
De jaarrekening vertoont in de investeringen een overschot van 0,00 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit d.d. 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
Deze jaarrekening wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek O.L.V. Bezoeking Meer.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Fons Jacobs Katrien Brosens Jef Vissers Marc Van Aperen Jos Matthé Ward Baets Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Ann Fockaert Joël Adams Tinne Rombouts Michel Jansen Johan Vermeeren Roger Van Aperen Faye Van Impe Mai Sterkens Pim Van der Linden Dimitri Van Pelt Marc Haseldonckx Jos Martens Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Ans Lochten aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kerkfabriek OLV Bezoeking Meer - aktename budget 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 402,43 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 0,00 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2019 van de kerkfabriek OLV Bezoeking wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek OLV Bezoeking.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Johan Vermeeren Gert Van den Bogaert Michel Jansen Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Faye Van Impe Katrien Brosens Jos Matthé Jef Vissers Marcel Verschueren Maarten Leemans Ans Lochten Marc Van Aperen Tinne Rombouts Joël Adams Fons Jacobs Ward Baets Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Pim Van der Linden Marc Haseldonckx Roger Van Aperen Jos Martens Ann Fockaert aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van het budget 2020 van de Kerkfabriek O.L.V. Bezoeking Meer.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 575,24 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 0,00 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2020 van de kerkfabriek O.L.V. Bezoeking wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2020 van de kerkfabriek OLV Bezoeking Meer.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Mai Sterkens Marc Van Aperen Ann Fockaert Michel Jansen Ward Baets Marcel Verschueren Piet Van Bavel Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen Jos Martens Katrien Brosens Maarten Leemans Jef Vissers Johan Vermeeren Faye Van Impe Pim Van der Linden Marc Haseldonckx Ans Lochten Arnold Wittenberg Jos Matthé Joël Adams Gert Van den Bogaert Tinne Rombouts Fons Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van de jaarrekening 2018 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kerkraad heeft op 11 januari 2019 de jaarrekening 2018 goedgekeurd;
De jaarrekening vertoont in de exploitatie een overschot van 68.949,34 EUR.
Er zijn geen overschotten of tekorten in investeringen in 2018.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit d.d. 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentie
Deze jaarrekening wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Jos Matthé Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Jos Martens Ans Lochten Tinne Rombouts Jef Vissers Maarten Leemans Roger Van Aperen Mai Sterkens Pim Van der Linden Joël Adams Marcel Verschueren Marc Van Aperen Piet Van Bavel Michel Jansen Ward Baets Marc Haseldonckx Faye Van Impe Ann Fockaert Fons Jacobs Johan Vermeeren Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle - aktename van het budget 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 46.668,81 EUR en in de investeringen wordt een een overschot genoteerd van 0,00 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2019 van de kerkfabriek Meerle dient ter kennisname te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig Artikel :
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek Meerle.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Mai Sterkens Joël Adams Gert Van den Bogaert Pim Van der Linden Marcel Verschueren Piet Van Bavel Roger Van Aperen Fons Jacobs Faye Van Impe Marc Van Aperen Ward Baets Tinne Rombouts Katrien Brosens Arnold Wittenberg Dimitri Van Pelt Johan Vermeeren Maarten Leemans Jos Martens Ann Fockaert Ans Lochten Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van het budget 2020 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 14.877,73 EUR en in de investeringen wordt een een overschot genoteerd van 0,00 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2020 van de kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2020 van de kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Joël Adams Maarten Leemans Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Jos Matthé Ward Baets Ans Lochten Gert Van den Bogaert Johan Vermeeren Roger Van Aperen Pim Van der Linden Marc Van Aperen Fons Jacobs Tinne Rombouts Jos Martens Mai Sterkens Faye Van Impe Piet Van Bavel Jef Vissers Marcel Verschueren Ann Fockaert Michel Jansen Katrien Brosens Arnold Wittenberg aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van de jaarrekening 2018 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kerkraad heeft op 18/01/2019 de jaarrekening 2018 goedgekeurd;
De jaarrekening vertoont in de exploitatie een overschot van 121.272,07 EUR.
De jaarrekening vertoont in de investeringen een tekort van -87.000,84 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004;
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit d.d. 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
Deze jaarrekening wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Sint Katharina.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Ward Baets Marcel Verschueren Jef Vissers Mai Sterkens Jos Matthé Johan Vermeeren Katrien Brosens Maarten Leemans Roger Van Aperen Piet Van Bavel Tinne Rombouts Marc Van Aperen Marc Haseldonckx Michel Jansen Jos Martens Ans Lochten Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Dimitri Van Pelt Faye Van Impe Joël Adams Fons Jacobs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten - aktename budget 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 5,86 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 1 997 231,96 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2019 van de kerkfabriek St. Katharina wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig Artikel :
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Jef Vissers Pim Van der Linden Marcel Verschueren Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Joël Adams Michel Jansen Faye Van Impe Jos Martens Fons Jacobs Jos Matthé Mai Sterkens Ans Lochten Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Katrien Brosens Roger Van Aperen Ward Baets Johan Vermeeren Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname van de jaarrekening 2018 van de Kerkfabriek Sint Jan Baptist Wortel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kerkraad heeft op 06/05/2019 de jaarrekening 2018 goedgekeurd.
De jaarrekening vertoont in de exploitatie een overschot van 55.089,52 EUR.
De jaarrekening vertoont in de investeringen een overschot van 487,14 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit d.d. 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
Deze jaarrekening wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek St. Jan Baptist Wortel.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Jos Martens Joël Adams Gert Van den Bogaert Jef Vissers Katrien Brosens Maarten Leemans Ans Lochten Roger Van Aperen Pim Van der Linden Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Marc Haseldonckx Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Ward Baets Ann Fockaert Johan Vermeeren Marcel Verschueren Faye Van Impe Tinne Rombouts Marc Van Aperen Michel Jansen Mai Sterkens Jos Matthé aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kerkfabriek Sint Jan Baptist Wortel - aktename budget 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 30.353,09 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 4.943,48 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2019 van de kerkfabriek St. Jan Baptist wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint Jan Baptist Wortel.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Ann Fockaert Michel Jansen Maarten Leemans Jos Martens Marc Van Aperen Tinne Rombouts Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Ward Baets Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Jef Vissers Johan Vermeeren Pim Van der Linden Jos Matthé Fons Jacobs Marc Haseldonckx Mai Sterkens Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Ans Lochten Piet Van Bavel aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de aankoop van boeken voor de bibliotheek, werkjaren 2020 en 2021.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De overeenkomst met de huidige leverancier van de boeken voor de bibliotheek loopt af op 31 december 2019.
Om te kunnen blijven voorzien in deze behoefte, dient een nieuwe opdracht uitgeschreven te worden. Het bestek voor deze nieuwe opdracht voorziet in een overeenkomst voor de werkjaren 2020 en 2021.
Het college besliste op 26 september 2019 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 oktober 2019.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Er wordt voorgesteld om het volgende selectiecriterium op te nemen: de inschrijver voegt minimaal drie referenties toe van gelijkaardige opdrachten, uitgevoerd tijdens de afgelopen vijf jaar. Gelijkaardig doelt op opdrachten:
• met ongeveer hetzelfde jaarlijks aankoopbudget;
• die kastklare leveringen omvatten.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:
• kortingspercentage boeken onderhevig aan gereglementeerde boekenprijs op een totaal van 25 punten;
• kortingspercentage boeken niet onderhevig aan gereglementeerde boekenprijs op een totaal van 25 punten,
• prijs voor het kastklaar leveren op een totaal van 20 punten;
• plan van aanpak op een totaal van 20 punten;
• volledigheid van levering op een totaal van 10 punten.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Voor deze opdracht dient budget voorzien te worden in 2020 en 2021. Wanneer de concrete bedragen bekend zijn, zal dit concreter worden.
De financieel directeur heeft op 20 september 2019 visum verleend.
BESPREKING
Raadslid Ward Baets heeft een aantal vragen bij het bestek zoals het hier voorligt. Met name over beoordelingscriterium 4, het plan van aanpak. Er staat in het bestek beschreven dat de inschrijver een plan van aanpak moet toevoegen aan zijn offerte met daarin een overzicht van volgende mogelijke bijlagen: de leveringstermijnen, de leveringsfrequentie, de wijze van opvolging van naleveringen, de werking van de online besteladministratie, termijn en aanpak van een spoedlevering, de manier waarop er met de uitleenposten wordt omgegaan, … Het raadslid meent dat een dergelijk plan van aanpak te veel op interpretatie kan stoelen en dat daardoor een objectieve beoordeling bemoeilijkt wordt. Hij pleit er voor om de 20 punten voor het plan van aanpak onder te verdelen en duidelijk te maken hoeveel punten er naar elk onderdeel gaan. Dit zou meer duidelijkheid scheppen en een meer objectieve beoordeling met zich mee brengen, aldus raadslid Ward Baets. Daarnaast vraag hij zich ook af hoe criterium 5 ‘volledigheid van levering’ kan afgetoetst worden op het al dan niet kunnen aanleveren van de lijst van 30 titels. Tot slot wil raadslid Ward Baets weten waarom er geen raming is toegevoegd aan dit dossier.
Schepen Roger Van Aperen licht toe dat er inderdaad geen raming is toegevoegd omdat een dergelijk dossier ook niet op deze manier wordt opgemaakt, het gaat hier immers over een raamcontract. Het voorstel van raadslid Ward Baets om de 20 punten voor het plan van aanpak onder te verdelen in verschillende onderdelen, wil de schepen meenemen naar de diensten en op die manier trachten aan te passen in het bestek.
Schepen Arnold Wittenberg weet dat de samenstelling van de lijst van 30 titels afgestemd is op de noden van de bibliotheek, het is een mix van boeken die een goed beeld geeft van de collectie in Hoogstraten. In deze lijst zitten een aantal titels van boeken die niet zo standaard overal te krijgen zijn, maar eerder vakliteratuur zijn. Op die manier kan dus goed in beeld worden gebracht hoe een leverancier het criterium ‘volledigheid van levering’ kan garanderen.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Aankoop van boeken voor de bibliotheek, werkjaren 2020 - 2021" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3:
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het nodige budget kan opgevolgd worden in de budgetten van 2020 en 2021.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Jef Vissers Roger Van Aperen Jos Matthé Piet Van Bavel Katrien Brosens Ward Baets Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Joël Adams Arnold Wittenberg Pim Van der Linden Marc Van Aperen Faye Van Impe Jos Martens Marc Haseldonckx Michel Jansen Johan Vermeeren Mai Sterkens Ann Fockaert Ans Lochten Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Maarten Leemans aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK van 5 november 2019. Goedkeuren van de verlenging en desbetreffende statutenwijziging. Aanduiden van nieuwe afgevaardigden voor de algemene vergadering.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IOK.
Met de aangetekende brief van 26 juli 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK, die plaats vindt op 5 november 2019 om 18u30 in het IOK kantoorgebouw (zaal Kamperfoelie), Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.
De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:
1. Verlenging IOK
2. Vervanging bestuurder
3. Samenstelling adviescomités/algemeen comité
4. Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur
5. Bevestiging aanstelling commissaris-revisor
6. Varia.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en
samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.
• Statuten van IOK.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 5 november 2019 goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt tevens ter goedkeuring voorgelegd:
1 Verlenging IOK
De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.
De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.
1.Consultatie van de stakeholders
2.Algemeen kader
3.Evaluatie 2001-2018
4.Missie en visie
5.Strategische doelstellingen tot 2037
6.Activiteitenprogramma 2019-2024
7.Statuten
8.Besluit
9.Bijlagen.
Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet lokaal bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).
Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging in van de duurtijd met 18 jaar ingaande op 10 november 2019.
De gemeenteraad neemt kennis van de mail van 17 september 2019 vanwege de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeesters met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG d.d. 30 augustus 2019.
Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 30 augustus 2019) sluit de gemeenteraad zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten.
2 Vervanging bestuurder
Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als bestuurder bij IOK.
De vergadering van formateurs voorzien in artikel 17 van de IOK-statuten stellen voor om mevrouw Martine Taelman als bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.
3 Samenstelling adviescomités/algemeen comité
Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.
In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.
Artikel 42 – Algemeen comité
Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.
Wanneer de raad van bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de voorzitter van de raad van bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.
Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.
Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de raad van bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.
Het algemeen comité duidt in haar schoot een voorzitter aan.
Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.
Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.
In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 3 adviescomités.
Artikel 43 – Adviescomités
Volgende adviescomités worden opgericht:
–Adviescomité milieu
–Adviescomité ruimtelijke ordening
–Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing.
De voorzitter van de raad van bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de raad van bestuur. Ook de deelnemers kunnen op deze adviescomités agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.
De adviescomités milieu en ruimtelijke ordening worden respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu en ruimtelijke ordening behoren.
Het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing wordt vanuit haar specifieke doelstelling samengesteld uit 1 burgemeester en 1 korpschef (of haar/zijn plaatsvervanger) per politiezone die van deze dienstverlening gebruik maakt.
De adviescomités hebben een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.
Elk adviescomité duidt in haar schoot een voorzitter aan.
Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de algemene vergadering:
–De voordracht van de burgemeester in het algemeen comité
–De voordracht van de schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu
–De voordracht van de schepen met de bevoegdheid ruimtelijke ordening in het adviescomité ruimtelijke ordering.
–Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van het algemeen comité, het adviescomité milieu, het adviescomité ruimtelijke ordening (alle op voordracht van de gemeenten) en het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing (op voordracht van de politiezones) over te gaan.
4 Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur
De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.
Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de algemene vergadering.
5 Bevestiging aanstelling commissaris-revisor
Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.
Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.
Tijdens de zitting van de algemene vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.
Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.
Aan de gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:
De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670,00 EUR incl. btw.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 5 november 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2024, goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt het voorstel van statutenwijziging (artikel 5) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed.
Artikel 4:
De gemeenteraad keurt de benoeming van mevrouw Martine Taelman als bestuurder bij IOK ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed.
Artikel 5:
De gemeenteraad keurt het mandaat goed om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen. Burgemeester Marc Van Aperen wordt voorgedragen in het algemeen comité.
Artikel 6:
De gemeenteraad keurt het mandaat goed om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen. Schepen van milieu Michel Jansen wordt voorgedragen in het adviescomité milieu.
Artikel 7:
De gemeenteraad keurt het mandaat goed om de leden van het adviescomité ruimtelijke ordening op voordracht van de gemeenten te benoemen. Schepen van ruimtelijke ordening Michel Jansen wordt voorgedragen in het adviescomité ruimtelijke ordening.
Artikel 8:
De gemeenteraad keurt het mandaat goed om de leden van het adviescomité ICG op voordracht van de politiezones te benoemen.
Artikel 9:
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur goed.
Artikel 10:
De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670,00 EUR incl. btw.
Artikel 11:
De volgende mandatarissen werden, conform het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de ganse legislatuur 2019-2025:
De heer Michel Jansen, schepen als vertegenwoordiger;
Mevrouw Faye Van Impe, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt echter dat er een onverenigbaarheid is tussen lid zijn van een adviescomité en van de algemene vergadering. Hierdoor kan de heer Michel Jansen, die nu lid wordt van de adviescomités milieu en ruimtelijke ordening niet rechtsgeldig deelnemen aan de algemene vergadering. Aan de gemeenteraad wordt daarom een nieuwe geheime stemming gevraagd.
Bij geheime stemming:
3 ja stemmen voor de heer Fons Jacobs, vertegenwoordiger en de heer Dimitri Van Pelt, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor Anders,
7 ja stemmen voor de heer Ward Baets, vertegenwoordiger en de heer Jos Matthé, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor CD&V,
14 ja stemmen voor de heer Roger Van Aperen, vertegenwoordiger en de heer Gert Van Den Bogaert, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor N-VA.
De gemeenteraad duidt de volgende mandatarissen aan voor de algemene vergaderingen van IOK voor de legislatuur 2019-2025:
De heer Roger Van Aperen, schepen met emailadres roger.vanaperen@hoogstraten.be als vertegenwoordiger,
De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid met emailadres gert.vandenbogaert@hoogstraten.be als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 12:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 5 november 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 13:
Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Roger Van Aperen Faye Van Impe Jos Matthé Michel Jansen Ans Lochten Pim Van der Linden Marc Van Aperen Tinne Rombouts Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Joël Adams Jos Martens Ward Baets Johan Vermeeren Mai Sterkens Jef Vissers Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Katrien Brosens Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Maarten Leemans aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 5 november 2019. Goedkeuren van de verlenging en desbetreffende statutenwijziging. Aanduiden van nieuwe afgevaardigden voor de algemene vergadering.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IOK Afvalbeheer.
Met de aangetekende brief van 26 juli 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer, die plaats vindt op 5 november 2019 om 19u15 in het IOK kantoorgebouw (zaal Kamperfoelie), Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.
De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:
1. Verlenging IOK
2. Vervanging bestuurder
3. Samenstelling adviescomités/algemeen comité
4. Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur
5. Bevestiging aanstelling commissaris-revisor
6. Varia.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en
samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.
• Statuten van IOK Afvalbeheer.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 5 november 2019 goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt tevens ter goedkeuring voorgelegd:
1 Verlenging IOK Afvalbeheer
De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.
De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.
1.Consultatie van de stakeholders
2.Algemeen kader
3.Evaluatie 2001-2018
4.Missie en visie
5.Strategische doelstellingen tot 2037
6.Activiteitenprogramma 2019-2024
7.Statuten
8.Besluit
9.Bijlagen.
Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet lokaal bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).
Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging in van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.
De gemeenteraad neemt kennis van de mail d.d. 17 september 2019 vanwege de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeesters met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake afvalbeheer van VVSG d.d. 18 juni 2015.
Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 18 juni 2019) sluit de gemeenteraad zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten.
2 Vervanging bestuurder
Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als bestuurder bij IOK Afvalbeheer.
De vergadering van formateurs voorzien in artikel 18 van de statuten van IOK Afvalbeheer stellen voor om mevrouw Martine Taelman als bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.
3 Samenstelling adviescomité/algemeen comité
Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.
In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.
Artikel 43 – Algemeen comité
Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.
Wanneer de raad van bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de voorzitter van de raad van bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.
Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.
Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de raad van bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.
Het algemeen comité duidt in haar schoot een voorzitter aan.
Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.
Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.
In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 1 adviescomité.
Artikel 44 – Adviescomité
Volgend adviescomité wordt opgericht:
–Adviescomité milieu.
De voorzitter van de raad van bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de raad van bestuur. Ook de deelnemers kunnen op dit adviescomité agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.
Het adviescomité milieu wordt respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu behoort.
Het adviescomité heeft een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.
Elk adviescomité duidt in haar schoot een voorzitter aan.
Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de algemene vergadering:
–De voordracht van de burgemeester in het algemeen comité
–De voordracht van de schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu
–Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van deze comités over te gaan.
4 Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur
De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.
Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de algemene vergadering.
5 Bevestiging aanstelling commissaris-revisor
Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.
Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.
Tijdens de zitting van de algemene vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.
Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.
Aan de gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:
De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) bedraagt 32.670,00 EUR incl. btw.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 5 november 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK Afvalbeheer, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2024, de evaluatierapporten en de financiële meerjarenplanning, goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt het voorstel van statutenwijziging (artikel 7) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed.
Artikel 4:
De gemeenteraad keurt de benoeming van mevrouw Martine Taelman als bestuurder bij IOK Afvalbeheer ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed.
Artikel 5:
De gemeenteraad keurt het mandaat goed om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen. Burgemeester Marc Van Aperen wordt voorgedragen in het algemeen comité.
Artikel 6:
De gemeenteraad keurt het mandaat goed om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen. Schepen van milieu Michel Jansen wordt voorgedragen in het adviescomité milieu.
Artikel 7:
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur goed.
Artikel 8:
De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK Afvalbeheer) bedraagt 32.670,00 EUR incl. btw.
Artikel 9:
De volgende mandatarissen werden, conform het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer voor de ganse legislatuur 2019-2025:
De heer Michel Jansen, schepen als vertegenwoordiger;
Mevrouw Faye Van Impe, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt echter dat er een onverenigbaarheid is tussen lid zijn van een adviescomité en van de algemene vergadering. Hierdoor kan de heer Michel Jansen, die nu lid wordt van de adviescomités milieu en ruimtelijke ordening niet rechtsgeldig deelnemen aan de algemene vergadering. Aan de gemeenteraad wordt daarom een nieuwe geheime stemming gevraagd.
Bij geheime stemming:
3 ja stemmen voor de heer Dimitri Van Pelt, vertegenwoordiger en de heer Fons Jacobs, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor Anders,
7 ja stemmen voor de heer Ward Baets, vertegenwoordiger en de heer Jos Matthé, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor CD&V,
14 ja stemmen voor de heer Roger Van Aperen, vertegenwoordiger en de heer Gert Van Den Bogaert, plaatsvervangend vertegenwoordiger voor N-VA.
De gemeenteraad duidt de volgende mandatarissen aan voor de algemene vergaderingen van IOK voor de legislatuur 2019-2025:
De heer Roger Van Aperen, schepen met emailadres roger.vanaperen@hoogstraten.be als vertegenwoordiger,
De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid met emailadres gert.vandenbogaert@hoogstraten.be als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 10:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 5 november 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 11:
Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK Afvalbeheer.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Jos Martens Roger Van Aperen Ans Lochten Jef Vissers Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Ward Baets Mai Sterkens Johan Vermeeren Ann Fockaert Jos Matthé Piet Van Bavel Faye Van Impe Marc Van Aperen Tinne Rombouts Katrien Brosens Joël Adams Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Michel Jansen Pim Van der Linden Maarten Leemans Fons Jacobs Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IVEKA van 13 december 2019 en goedkeuren van de statutenwijziging.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iveka.
Per aangetekend schrijven van 13 september 2019 werd de stad opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Iveka die op 13 december 2019 om 18u00 plaats vindt in Alta Ripa II, Engelstraat 6 - 2360 Oud-Turnhout.
Een dossier met documentatiestukken werd per brief van 13 september 2019 overgemaakt aan de stad.
De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in meerdere domeinen:
-Creatie Aov-aandelen en aanverwante bepalingen
-Aanvaarding vennoten / uitbreiding activiteiten
-Aanbrengen van statutaire verfijningen inzake de overname van het personeel en de daarmee verband houdende kosten vermits er niet alleen contractuele maar ook statutaire werknemers worden ingezet
-Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.
Naar aanleiding van de uittredingen van de 4 Iveka-gemeenten die ervoor geopteerd hebben om op 1 januari 2020 toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen en waarvan akte genomen werd op de algemene vergaderingen van respectievelijk 18 en 26 juni 2019 werd een voorstel van partiële splitsing door overneming overgemaakt.
Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 677 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen overgaan naar Fluvius Antwerpen en dit vanaf 1 januari 2020.
De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming zijn:
-De voorafgaande goedkeuring door de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergaderingen van de opdrachthoudende verenigingen Fluvius Antwerpen en Iveka van de voorgestelde partiële splitsing door overneming.
-De voorafgaande goedkeuring door de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergadering van Fluvius Antwerpen van de omzetting van het aantal bestaande aandelen binnen Fluvius Antwerpen à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteit elektriciteit, aardgas, Publi-T, Publigas, openbare verlichting, riolering en kabel.
-De voorafgaande goedkeuring door de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergadering van Fluvius Antwerpen tot aanpassing van haar bestaande aandelen (i.e. per 31.12.2019) A (niet-preferente aandelen) en A’ (preferente aandelen) binnen de activiteit Elektriciteit en Gas waarbij de A’-aandelen het excedent vertegenwoordigen aan Eigen Vermogen boven 40% van de RAB binnen de activiteit Elektriciteit en de activiteit Gas.
De raden van bestuur van Iveg en Iveka opteerden ervoor de onderlinge ruilverhoudingen voor de aandelen van de overnemende vereniging en de partieel te splitsen vereniging te baseren op de verhouding van de waarde van de aandelen bepaald op basis van het eigen vermogen op 30 juni 2018 tussen beide betrokken distributienetbeheerders, dit na realisatie van de statutenwijzigingen.
Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 30 juni 2019. Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2019 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 30 juni 2019 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt. Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2020, waarop genoemde partiële splitsingen binnen Iveka en Fluvius Antwerpen fiscaal en juridisch van kracht worden.
Agenda:
1. Statutenwijziging
a. Goedkeuring van de statutenwijzigingen
b. Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij authentieke akte te doen vaststellen en de statuten dien-overeenkomstig aan te passen.
2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming conform art. 677 en 728 e.v. van het W.Venn, van:
i. de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten
van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel welke zij tot hebben
toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius
Antwerpen (overnemende vennootschap).
2.1. Vaststelling van de in de splitsingsvoorstellen opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
2.2. Kennisneming van de splitsingsvoorstellen (art. 728 W.Venn.) en van de bijzondere verslagen van de raad van bestuur (art. 730 W.Venn.) en van de commissaris (art. 731 W.Venn.) met betrekking tot de voorstellen tot partiële splitsing door overneming, met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking per 1 januari 2020.
De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van de splitsingsvoorstellen, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730, 731 en 733 van het Wetboek van Vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
2.3. Goedkeuring van :
a. de partiële splitsingen door overneming van de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel welke zij hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vennootschap) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 30 juni 2019, met inwerkingtreding per 1 januari 2020 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 30 juni 2019 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2019.
b. de overeenkomstige kapitaalwijzigingen.
2.5. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsingen en kapitaalwijzigingen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
ii. de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien
van de partiële splitsingen zoals vermeld onder punt 1.1. vast te stellen;
iii. de verwezenlijking van partiële splitsingen vast te stellen;
iv. het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de hypotheekbewaarders vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
v. de definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsingen vast te stellen
op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van
de partieel op te splitsen verenigingen en de overnemende verenigingen per 31 december 2019, berekend volgens de principes vastgelegd in de partiële splitsingsvoorstellen
en de bijzondere verslagen over de partiële splitsingsvoorstellen, dit na revisorale
controle van de cijfers per 31 december 2019;
vi. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat
nodig of nuttig kan zijn;
vii. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen
van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de partiële splitsingen
in de meest brede zin.
2.6. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in voorgaande agendapunt 1 bij authentieke akte te doen vaststellen.
3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2020.
4. Code goed bestuur.
5. Statutaire benoemingen.
6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
7. Statutaire mededelingen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaalbestuur van 22 december 2017.
• Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445.
• Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.
• Energiebesluit van 19 november 2010: artikelen 1.1.1. §2 74°, 3.1.15 §1 en 3.1.16.
• Statuten van IVEKA.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019 en deze goed te keuren.
Tevens wordt aan de gemeenteraad gevraagd om:
•zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdracht-houdende vereniging Iveka;
•zijn goedkeuring te hechten aan de voorstellen van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iveka door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten verbonden aan de 4 uittredende gemeenten.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IVEKA van 13 december 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iveka goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt de voorstellen van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iveka door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten verbonden aan de 4 uittredende gemeenten goed.
Artikel 4:
De heer Piet Van Bavel, gemeenteraadslid werd conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IVEKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur.
Artikel 5:
Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid werd conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IVEKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur.
Artikel 6:
De bovengenoemde afgevaardigden worden gemandateerd om tijdens de buitengewone algemene vergadering van IVEKA van 13 december 2019 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad van heden zijn genomen inzake de voormelde artikelen.
Artikel 7:
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Fons Jacobs Joël Adams Michel Jansen Piet Van Bavel Tinne Rombouts Ans Lochten Jos Martens Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert Dimitri Van Pelt Mai Sterkens Johan Vermeeren Ann Fockaert Arnold Wittenberg Pim Van der Linden Roger Van Aperen Marcel Verschueren Ward Baets Jef Vissers Maarten Leemans Katrien Brosens Faye Van Impe Jos Matthé Marc Van Aperen aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Aanpassen van de statuten van de "vriendenkring van gewezen gemeenteraadsleden en gepensioneerd gemeentepersoneel in Hoogstraten".
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In 2011 werd de "vriendenkring van gewezen gemeenteraadsleden en gepensioneerd gemeentepersoneel in Hoogstraten" - of kortweg GeHo - opgericht. In 2015 trad het OCMW eveneens toe tot de vereniging. Met de groei van het ledenaantal, drongen zich enkele vragen op: hoe gaan we om met raadsleden die slechts enkele weken of maanden een mandaat opnamen? Moet de naam van de vereniging aangepast worden nu het OCMW er ook deel van uitmaakt? Is het nodig dat er steeds iemand van de administratie de vergaderingen bijwoont?
Juridische grond
• Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2011 over de oprichting van de vriendenkring van gewezen gemeenteraadsleden en gepensioneerd gemeentepersoneel in Hoogstraten.
• Het besluit van de gemeenteraad van 23 februari 2015 over de wijziging van de statuten van GeHo om het OCMW te laten toetreden.
• Het besluit van het schepencollege van 8 augustus 2019 en 19 september 2019.
Argumentatie
Om een antwoord te geven op een aantal prangende vragen van het dagelijks bestuur van GeHo en om de organisatie van de vereniging autonomer te maken, wordt er voorgesteld om:
1) De naam van de vereniging te wijzigen in "vriendenkring van gewezen mandatarissen en gepensioneerd personeel van stad en OCMW Hoogstraten";
2) De vergaderingen van het dagelijks bestuur niet langer te laten bijwonen door een personeelslid van de administratie;
3) Enkel gewezen raadsleden toe te laten tot de vereniging die minstens 6 jaar lang een mandaat hebben opgenomen;
4) De medewerkers van het secretariaat van de stad als contactpersonen aan te duiden voor GeHo;
5) Het dagelijks bestuur verantwoordelijk te stellen voor de organisatie van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie; de kosten ervan blijven gedragen door de stad.
Deze wijzigingen werden besproken met de leden van het dagelijks bestuur van GeHo. Zij gingen akkoord met de voorgestelde wijzigingen.
Door het stijgende aantal leden is het dagelijks bestuur ook vragende partij om de jaarlijkse subsidie te verhogen. Er wordt voorgesteld om de subsidie vanaf 2020 vast te leggen op 3.000 EUR (ipv 1.500 EUR) en dit voor de rest van de legislatuur. De jaarlijkse subsidie aan GeHo werd in het verleden steeds betaald samen met de nominale toelage aan verenigingen. GeHo vraagt om deze in de toekomst betaalbaar te stellen in het begin van het jaar.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer 6/15/59/1, beleidsitem: "Personeelsdienst en Vorming" met nummer 112-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 "Algemene werkingssubsidies aan verenigingen".
Te voorzien budget in het meerjarenplan 2020-2025: 3.000,00 EUR per jaar.
BESPREKING
Raadslid Marcel Verschueren vindt het goed dat er nu ook duidelijk vermeld staat dat de mandatarissen van het OCMW ook kunnen deelnemen aan GEHO.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de wijzigingen aan de statuten van de vriendenkring GeHo.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt de jaarlijkse subsidie als ondersteuning van de vereniging vast op 3.000 EUR vanaf 2020 en gaat akkoord om de jaarlijkse subsidie aan GeHo betaalbaar te stellen in het eerste trimester van het jaar.
Artikel3:
Deze beslissing wordt bezorgd aan het dagelijks bestuur van GeHo, de dienst cultuur en vrije tijd, de personeelsdienst en de financiële dienst.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Marc Haseldonckx Tinne Rombouts Katrien Brosens Mai Sterkens Jos Matthé Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Jef Vissers Marc Van Aperen Maarten Leemans Michel Jansen Piet Van Bavel Jos Martens Fons Jacobs Ward Baets Roger Van Aperen Ann Fockaert Johan Vermeeren Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Ans Lochten Joël Adams Faye Van Impe aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Kennisname eindrapport thema-audit "Sportinfrastructuur bij lokale besturen".
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Eind januari 2019 kregen de stadsdiensten de vraag van Audit Vlaanderen om mee te werken aan de thema-audit 'Sportinfrastructuur bij lokale besturen'. Deze thema-audit evalueert of de organisatie:
- op gestructureerde wijze het lokale sportbeleid voorbereidt, opvolgt en evalueert;
- maatregelen heeft getroffen om de sportinfrastructuur efficiënt te beheren en ter beschikking te stellen van gebruikers;
- de beschikbare mensen doordacht ondersteunt en inzet om de doelstellingen van het lokale sportbeleid te bereiken, met oog voor continuïteit en integer gedrag.
In de periode februari tot mei 2019 vond achtereenvolgens een verkennend gesprek, openingsmeeting en het terreinwerk (documentanalyse, interviews en testen) plaats.
In juni 2019 ontving de stad het ontwerprapport wat besproken werd in de exitmeeting. Tegen begin september 2019 bezorgde het managementteam de managementreactie op de aanbevelingen in het rapport welke integraal opgenomen werd in het voorliggende definitieve rapport.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
De verschillende onderdelen van de audit krijgen een score van 0 tot 4 waarbij 0 gedefinieerd wordt als "onbestaand" en 4 als "beheerst":
Samengevat kan gesteld worden dat er een positief rapport voorligt. Score 0 wordt niet toegekend en voor verschillende onderdelen krijgt Hoogstraten een score 3.
Voor 2 onderdelen geeft Audit Vlaanderen een aanbeveling die verdere opvolging vraagt:
- Organisatiebeheersing
- Beheer van sportinfrastructuur
Hieromtrent werd door het managementteam reeds een concreet actieplan opgemaakt zodat deze op korte termijn kunnen worden aangepakt.
Audit Vlaanderen vraagt om het definitieve rapport te bezorgen aan de gemeenteraadsleden. Daarom wordt de gemeenteraad gevraagd om kennis te nemen van het definitieve rapport van de thema-audit sportinfrastructuur.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van het definitieve rapport van de thema-audit "Sportinfrastructuur bij lokale besturen".
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Ward Baets Fons Jacobs Marc Haseldonckx Ans Lochten Katrien Brosens Marcel Verschueren Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Jos Matthé Mai Sterkens Pim Van der Linden Johan Vermeeren Maarten Leemans Tinne Rombouts Faye Van Impe Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Van Aperen Roger Van Aperen Jos Martens Joël Adams Arnold Wittenberg Jef Vissers Michel Jansen aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuren van het jaarverslag en financieel verslag 2018 van Sportregio Noorderkempen ILV.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
7 mei 2019 vond de algemene vergadering plaats van de ILV Sportregio Noorderkempen. Het jaarverslag 2018 en financieel verslag 2018 werden hier goedgekeurd.
Samenvatting:
1) Jaarverslag:
- Deelname aan overlegmomenten Sportregio
* schepen van sport en vertegenwoordiger sportraad op algemene vergadering
* sportfunctionaris op vergaderingen dagelijks bestuur en algemene vergadering
- Aanbod 12G Noord (tieneractiviteiten) worden opgenomen in het vakantie aanbod. Voor elk initiatief waren er Hoogstraatse deelnemers.
- 4 Hoogstraatse organisaties zijn opgenomen in het criterium "De Noordloper" (AVN Ochtendjogging, Kapellekensloop, Stratenloop Hoogstraten en Landlopersjogging)
- Sportregio Noorderkempen heeft maximaal mogelijke subsidies ontvangen voor ingediende projecten bij hogere overheden
- Coördinatie van Sportvorming op regionaal niveau zodat geïnteresseerden uit Hoogstraten kunnen deelnemen aan vormingsmomenten in de nabije omgeving
2) Financieel verslag:
- In 2018 was er een overschot van 4.220,60 EUR.
- De bijdragen van elk van de 12 gemeenten is 0,225 EUR per inwoner zo betaalde Hoogstraten in 2017 4.790,93 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Samenwerkingsovereenkomst en huishoudelijk reglement Interlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2014.
Argumentatie
Sinds mei 2018 werkt het dagelijks bestuur van Sportregio Noorderkempen aan een toekomstplan voor de Sportregio onder begeleiding van ISB. Het is de bedoeling om aan de algemene vergadering van 21 november 2019 de meerjarenplanning 2020-2025 voor te leggen.
De gemeenteraad wordt gevraagd om het jaarverslag en financieel verslag 2018 van Sportregio Noorderkempen ILV goed te keuren volgens hoofdstuk 5, artikel 11 van de samenwerkingsovereenkomst.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Vrije Tijd" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/1/1/5, beleidsitem: sport met nummer 074000 en algemeen rekeningnummer: 64930800.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2018 en het financieel verslag 2018 van de ILV Sportregio Noorderkempen goed.
Artikel 2:
Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan de betrokken diensten en aan de ILV Sportregio Noorderkempen.
Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Joke Verschueren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Jos Matthé Ann Fockaert Joël Adams Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Martens Jef Vissers Ward Baets Michel Jansen Ans Lochten Johan Vermeeren Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Faye Van Impe Tinne Rombouts Maarten Leemans Mai Sterkens Roger Van Aperen Katrien Brosens Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Jef Vissers Ann Fockaert Pim Van der Linden Marc Van Aperen Marc Haseldonckx Roger Van Aperen Jos Matthé Gert Van den Bogaert Ans Lochten Ward Baets Michel Jansen Jos Martens Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Fons Jacobs Arnold Wittenberg Joël Adams Faye Van Impe Tinne Rombouts Mai Sterkens Piet Van Bavel Katrien Brosens Maarten Leemans aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Goedkeuring van de verlenging van de deelname aan de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen voor een periode van 6 jaar.
INFOBLOK
Agendapunt 28 "Goedkeuren gemeentelijke aanvullend reglement over het wegverkeer inzake het inrichten van een parkeerplaats voor mensen met een beperking in Meerledorp" wordt op vraag van de fractie Anders in besloten zitting behandeld omdat er persoonlijke gegevens vermeld worden, de gemeenteraad gaat daarmee akkoord.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
• De oprichting d.d. 3 december 2003 van een projectvereniging met de naam ‘Archeologische dienst Antwerpse Kempen’ (Pv AdAK), door de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar.
• De gemeenteraadsbeslissingen van de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar d.d. november/december 2007 houdende de goedkeuring tot verlenging van de Pv AdAK met 6 jaar.
• De beslissing van de raad van bestuur van de Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen (Pv ENK) d.d. 9 december 2008 houdende de omvorming van de Pv AdAK tot de Pv ENK en de goedkeuring van de nieuwe statuten.
• Artikel 4 van de statuten van de Pv ENK houdende de duur en wijze van de verlenging van de projectvereniging.
• De beslissing van de raad van bestuur d.d. 23 augustus 2019 om de Projectvereniging te verlengen voor een periode van 6 jaar.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het Cultureel Erfgoeddecreet van 24 februari 2017.
• Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.
• Het Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018.
Argumentatie
De vereniging heeft als doel het zorgen voor het behoud, beheer, onderzoek en ontsluiting van het onroerend en cultureel erfgoed op het grondgebied van de deelnemende gemeenten. De vereniging staat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond cultuur en erfgoed. Ze heeft voor dit doel 3 deelwerkingen uitgebouwd, namelijk de deelwerking cultureel erfgoed, de deelwerking onroerend erfgoed en de deelwerking archief.
Het mandaat van de projectvereniging loopt af op 31/12/2019.
Voor de deelwerking cultureel erfgoed geldt er nog een lopende convenant tot 31/12/2020.
De deelwerking cultureel erfgoed dient bij de Vlaamse Gemeenschap een nieuw convenant aan te vragen voor de periode 2021-2026. De Vlaamse Gemeenschap beoordeelt een convenant o.a. op de lokale gedragenheid, en een verlenging van de projectvereniging met 6 jaar toont deze gedragenheid aan.
Voor de deelwerking onroerend erfgoed geldt er nog een lopende samenwerkingsovereenkomst tot 31/12/2020.
De deelwerking onroerend erfgoed dient een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met de Vlaamse overheid voor de periode 2021-2026. Een voorwaarde voor de erkenning van een IOED is een intergemeentelijke samenwerking van de deelnemende gemeenten volgens het decreet lokaal bestuur, zoals een projectvereniging.
Binnen het bovenlokaal cultuurdecreet kunnen er projectsubsidies voor bovenlokale cultuurprojecten aangevraagd worden. Deze zijn het gemakkelijkst aan te vragen binnen een intergemeentelijk samenwerkingsverband.
Aan de toetreding tot de deelwerking bovenlokale cultuurwerking zijn geen financiële gevolgen verbonden. Binnen de subsidieaanvragen dient wel rekening te worden gehouden met een autonome werking van deze deelwerking.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "De stad voert een erfgoedbeleid met aandacht voor haar historische karakter." van het meerjarenplan, met actienummer: 5/12/46/1 beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: Lidmaatschappen 61500060.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 7.400,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
BESPREKING
Raadslid Dimitri Van Pelt gaat volmondig akkoord met de verlenging van de projectvereniging en de oprichting van de nieuwe deelwerking ‘cultuur’. Hij gelooft er zelfs in dat we met de stad Hoogstraten zo vaak mogelijk ook aan de bovenlokale cultuurprojecten deel zouden moeten nemen. Daarnaast vraagt het raadslid zich ook af waarom we ook niet toetreden tot de deelwerking ‘intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst’, evenals de deelwerking ‘intergemeentelijke archiefdienst’? Volgens raadslid Dimitri Van Pelt zijn hier een hoop voordelen en knowhow uit te halen die we zelf niet altijd in huis hebben.
Schepen Michel Jansen kondigt aan dat er inderdaad plannen zijn om toe te treden tot de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst, dit dossier zal op de gemeenteraad van november op de agenda staan. Schepen Arnold Wittenberg vult aan dat ook de deelname aan de intergemeentelijke archiefdienst is bekeken maar dat dit voor Hoogstraten niet zo interessant is, we gaan zelf een inhaalbeweging doen in de archiefwerking.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om de deelname van stadsbestuur Hoogstraten aan de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen te verlengen voor een periode van 6 jaar .
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de oprichting van een nieuwe deelwerking bovenlokale cultuurwerking binnen projectvereniging Erfgoed Noorderkempen goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad beslist toe te treden tot de deelwerking bovenlokale cultuurwerking.
Artikel 4:
De gemeenteraad keurt de hierbij gevoegde statuten van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen goed.
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Mondelinge vraag - bushokje Wortel Kolonie.
VRAAG
Raadslid Joël Adams vraagt naar de stand van zaken van de renovatie van het bushokje tegenover de gevangenis van Wortel.
ANTWOORD
Schepen Jos Martens legt uit dat de zoektocht naar een aannemer voor deze opdracht niet gemakkelijk is, bovendien blijkt ondertussen dat het bushokje helemaal vernieuwd moet worden omdat het huidige volledig versleten is. Er wordt werk van gemaakt maar dit zal niet voor Kerstmis in orde zijn.
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Mondelinge vraag - verwarming Wijsneus.
VRAAG
Raadslid Joël Adams vindt het niet aanvaardbaar dat er in de school de Wijsneus in Wortel tijdens de maand september geen warm water was.
ANTWOORD
Schepen Jos Martens legt uit dat er een volledige nieuwe ketel moest geplaatst worden en dat dit gezien de procedure van overheidsopdrachten een langere tijd in beslag neemt. Ondertussen is alles echter in orde en is er zowel verwarming als warm water.
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Mondelinge vraag - vervoerregio.
VRAAG
Raadslid Maarten Leemans wil weten wat de stand van zaken is over de vervoerregio. Zijn er vanuit ons bestuur aanbevelingen gedaan of opmerkingen gegeven? Aangezien dit een grote impact heeft op de dienstverlening voor onze gemeente, pleit het raadslid er voor om als gemeenteraad op de hoogte te worden gehouden en betrokken te worden bij de verdere ontwikkeling, hetzij in de gemeenteraad, hetzij in de commissie ruimtelijke ontwikkeling of de commissie intergemeentelijke samenwerking.
ANTWOORD
Schepen Michel Jansen geeft aan dat de voorstellen vanuit de vervoerregio voor Hoogstraten ongeveer dezelfde waren dan wat het nu is. Daar was de schepen al erg tevreden mee, er zijn dan ook geen extra vragen gesteld. Immers als we ergens een extra verbinding zouden bijvragen dan moet dat ook ten koste gaan van andere verbindingen.
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Mondelinge vraag - parking OCMW.
VRAAG
Raadslid Maarten Leemans maakt duidelijk dat er problemen zijn met de stukgereden parking van het OCMW.
ANTWOORD
Schepen Jos Martens weet dat er hierover een discussie gaande is met de aannemer over de gehanteerde werkwijze. De aanpak zoals ze nu is gehanteerd, volstaat niet. Het is de bedoeling om de parking zo veel mogelijk te vervangen, maar hierover zal een onderhandeling nodig zijn met de aannemer. De schepen engageert zich wel om het losliggende plastic op te ruimen.
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Mondelinge vraag - thesaurietoestand.
VRAAG
Raadslid Marc Haseldonckx vraagt wanneer de thesaurietoestand van 30 juni 2019 naar de gemeenteraad wordt gebracht, zoals beloofd in een schrijven van eind juni.
ANTWOORD
Schepen Roger Van Aperen belooft om dit te agenderen in de eerstvolgende gemeenteraad.
Openbare zitting van GR van maandag 28 oktober 2019.
Mondelinge vraag - fietsveiligheid De Kluis.
INFOBLOK
De gemeenteraad wordt geschorst om 22:15 uur. De raad voor maatschappelijk welzijn wordt geopend om 22:15 uur. De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gesloten om 22:35 uur, daarna wordt de gemeenteraad terug geopend voor de besloten zitting.
VRAAG
Schepen Michel Jansen geeft graag nog een toelichting over de vraag van raadslid Ward Baets over de onveilige fietsinfrastructuur op de Kluis. Er worden verschillende mogelijke oplossingen bekeken in de werfvergaderingen met IOK, maar de meest ideale oplossing is nog niet gevonden. Dit wordt dus vervolgd.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.