Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Ward Baets Johan Vermeeren Maarten Leemans Hilde Vermeiren Mai Sterkens Fons Jacobs Jos Matthé Dimitri Van Pelt Marc Haseldonckx Joël Adams Tinne Rombouts Marcel Verschueren Jef Vissers Pim Van der Linden Michel Jansen Marc Van Aperen Ann Tilburgs Ann Fockaert Ans Lochten Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Herman Snoeys Piet Van Bavel Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Faye Van Impe aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 15 Verworpen
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Bespreking nieuwe brandweerkazerne en mogelijke sluiting van de voorpost Meerle.
MOTIVERING
Situering
Om de brandveiligheid binnen een gemeente in beeld te brengen wordt gekeken naar de opkomsttijd van de brandweerdiensten. Er zijn geen wettelijke opkomsttijden vastgelegd, maar er zijn wel normtijden die gehanteerd worden. Voor een woning ligt deze op 12 minuten, voor oudere woningen ligt de normopkomsttijd op 10 minuten en voor bedrijfsgebouwen op 14 minuten.
Stad Hoogstraten heeft een grote oppervlakte en daarbij een zeer verspreide inplanting van dorpen en bedrijventerreinen, waardoor het garanderen van een goede dekkingsgraad voor de brandweer op het hele grondgebied een uitdaging is.
Uit bezorgdheid over deze dekkingsgraad is er in de vorige beleidsperiode een onderzoek gebeurd door Antea, met als onderzoeksvraag: de situatie in kaart te brengen, alsook na te gaan of verplaatsing van kazernes zou kunnen zorgen voor een betere/voldoende dekkingsgraad.
De conclusie en aanbevelingen van deze studie zijn:
“Conclusies
We komen op basis van het voorgaande tot de volgende conclusies:
problemen met de beschikbaarheid van vrijwilligers overdag, kan dan door de dagdienstpost worden ingevuld.
arriveren.
Aanbevelingen
voldoende vrijwilligers en bevelvoerders alsook in hun opleiding en bevorderingstraject.”
In 2018 werd een actualisering van de risicoanalyse uitgevoerd en dit gaf de volgende situatie:
DagsituatieWeekend- en nachtsituatie
“Aan de hand van bovenstaande gegevens werd het volgende als doel gesteld voor 2018 -2019:
We streven naar een maximale basisdekking waar we bij 80 % van de zonale objecten een 1ste hulpverleningsvoertuig (6 personen) binnen 15 minuten (opkomsttijd) ter plaatse hebben zowel bij dag als bij nacht als tijdens weekends.
Op gemeentelijk niveau kunnen we hier niet aan voldoen voor Lille en Hoogstraten. We zullen naar het volgende MJBP onderzoeken welke optimalisaties/wijzigen we kunnen doen om in deze gemeenten de situatie te optimaliseren.”
Gezien het belang van bovenstaande thematiek, alsook de uitdagingen voor de Dringende Geneeskundige Hulp en de politie, heeft CD&V bij de start van de nieuwe beleidsperiode voorgesteld om een commissie ‘veiligheid’ te installeren zodat de gemeenteraadsleden deze dossiers, die in cruciale fases van beslissing zouden moeten komen, op te kunnen volgen.
Deze vraag werd vanuit Hoogstraten Leeft en NVA negatief beantwoord.
Actualiteit
Op de commissie ‘intergemeentelijke samenwerking’ van 19 september 2019 stond het punt ‘veiligheid’ geagendeerd zonder agenda en/of toevoeging van dossierstukken. Burgemeester Van Aperen heeft op dat moment een aantal elementen mondeling toegelicht. Gemeenteraadslid Rombouts heeft tijdens deze bespreking gevraagd of er reeds besluiten waren genomen rond de locatie en uitbatingsvorm van een eventuele nieuwe kazerne in Hoogstraten, alsook of het verhaal klopt dat de voorpost Meerle zou gesloten worden. Burgemeester Van Aperen heeft op dat moment meerdere malen gesteld dat er nog geen beslissingen genomen was, dat op de uitbatingsvorm voor de nieuwe kazerne nog niet duidelijk was en dat hij geen voorstander was om voor de beslissing over dit dossier transparant in gesprek te gaan met de gemeenteraadsleden.
Dinsdag 24 september is de kaderraad van Meerle door een directielid op de hoogte gebracht dat indien er een nieuwe kazerne zou komen in Hoogstraten (zonder uitsluitsel over locatie) dat de voorpost Meerle zal gesloten worden. Deze beslissing werd meegedeeld als een beslist besluit van de Brandweerzone Taxandria. Om de veiligheid te kunnen garanderen in Meerle zou men op de ondersteuning van de Nederlandse brandweerposten moeten rekenen.
Vrijdag 27 september werd het volgende meegedeeld aan de personeelsleden van de brandweerzone Taxandria: “ Zoals reeds gecommuniceerd besliste de zoneraad dat post Vosselaar actief zal blijven. Daarnaast is in de toekomstvisie van de zone opgenomen dat er werk wordt gemaakt van een nieuwe kazerne in Hoogstraten. Hiervoor zal post Meerle geïntegreerd worden in de post Hoogstraten en zullen zij samen 1 korps vormen. Deze integratie kan pas gerealiseerd worden wanneer de nieuwe post Hoogstraten volledig operationeel en 100% performant is.”
In krantenberichten van 01/10/2019 lezen we:
“De juiste locatie van die nieuwe kazerne moet nog bepaald worden.” Zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) “Het is wel de bedoeling om de voorpost van Meerle daar te integreren. De voorwaarde is wel dat alles in orde is om het noorden van de stad, met name Meerle, Meersel-Dreef en het noorden van Meer, binnen de opgelegde aanrijtijden te kunnen bereiken. Er komen ook meer beroepsbrandweermannen in Hoogstraten. De bedoeling is om na Turnhout de belangrijkste brandweerpost te worden.”
Ondertussen zijn er informatieronden bezig gericht naar alle personeelsleden van de brandweerzone Taxandria waar duidelijk wordt gesteld dat zodra een nieuwe kazerne in Hoogstraten wordt voorzien, de voorpost Meerle wordt gesloten. Bovendien wordt hieraan toegevoegd: ‘Dit is beslist en hierop wordt niet teruggekomen.’
Om een zicht te krijgen op de besluitvorming en motivering hebben wij de verslagen opgevraagd van de brandweerraad, maar moeten we vaststellen dat het laatst vrijgegeven verslag dateert van 28 augustus 2019. Bovendien hebben we moeten vaststellen dat voor de verslagen van het college een aparte vraagstelling dient te gebeuren. Deze hebben wij nog niet mogen ontvangen en hier hebben wij dan ook geen verdere informatie over kunnen vinden.
In de wandelgangen vernemen wij dat er eveneens een keuze zou gemaakt zijn dat elke gemeente zelf verantwoordelijk blijft voor de uitbouw van de brandweerkazernes. Dit heeft een bijzonder grote financiële impact voor de betreffende gemeenten. Hierover is op geen enkele manier de gemeenteraad van Hoogstraten ingelicht.
Het verzoek tot agendering van dit agendapunt
Overwegende de nood aan gegarandeerde (brand)veiligheid voor onze inwoners en bedrijven op Hoogstraats grondgebied;
Overwegende het belang van voldoende, gemotiveerde (vrijwillige en professionele) brandweerlieden;
Overwegende budgettaire impact op de begroting van Hoogstraten;
Overwegende de verwarrende en niet transparante communicaties over de stopzetting van de voorpost Meerle t.a.v. brandweerlieden van de voorpost Meerle;
Overwegende de duale perscommunicatie;
Overwegende het volledig ontbreken van enige communicatie naar de gemeenteraadsleden;
Overwegende de communicatierondes tav alle personeelsleden van de brandweerzone Taxandria;
Overwegende het uitblijven van een transparant antwoord en discussie tijdens de commissie ‘intergemeentelijke samenwerking’ van 19 september;
Overwegende het niet agenderen van enige besluitvorming/toelichting op de gemeenteraad van oktober;
Overwegende de techniciteit van het dossier en de mogelijke gevolgen op vlak van veiligheid voor onze inwoners;
Overwegende de tijd die nodig is om de zonecommandant uit te nodigen enerzijds en anderzijds de ruimte die nodig is in de agenda voor een grondige toelichting en bespreking te kunnen houden;
De fracties CD&V en Anders verzoeken de voorzitter van de gemeenteraad van Hoogstraten om op de gemeenteraad van 25 november om 20.00u het volgend agendapunt te agenderen, waarbij voorafgaand aan het politieke debat in de gemeenteraad een toelichting en gedachtewisseling met de zonecommandant wordt voorzien omtrent de volledige besluitvorming rond:
o Risicoanalyse
o locatiezones
o Besliste (?) uitbatingsvorm
o Gegarandeerde dekking volgens welke opkomsttijden over het volledige grondgebied van Hoogstraten
o Cartografisch en cijfermatige weergave van de verschuivingen van de opkomsttijden voor alle objecten op Hoogstraats grondgebied afhankelijk van de divers afgewogen uitbatingsvormen
Voorstel van besluit
De gemeenteraad beslist:
o 80% van de objecten op ons grondgebied bereikt worden met een opkomsttijd van 15 minuten.
o Er geen objecten zijn die overdag, ’s nachts of in het weekend minder bescherming zullen krijgen door een langere opkomsttijd in vergelijking met de actuele situatie.
o Alle woonkernen bereikt worden met (liefst een normopkomsttijd 12min) en een maximale opkomsttijd van 15 minuten;
BESPREKING
Burgemeester Marc Van Aperen geeft een toelichting bij het bijkomende agendapunt over de brandweerkazerne dat door de fractie CD&V en Anders werd ingediend. De burgemeester legt de achtergrond en status uit van de beslissingen zoals ze op dit moment in de Hulpverleningszone Taxandria werden genomen. Daarbij zijn een aantal voorwaarden vooropgesteld die essentieel zijn vooraleer er tot de bouw van de kazerne wordt overgegaan. Het toekomstplan voor 2032 zal door de zonecommandant worden toegelicht.
Gemeenteraadslid Johan Vermeeren vraagt om een toelichting te mogen geven bij de inleiding van dit agendapunt, ook raadslid Tinne Rombouts treedt hem hierin bij. Aangezien het over een bijkomend agendapunt gaat dat ingediend werd door de twee oppositiepartijen is het volgens raadslid Tinne Rombouts de normale werkwijze dat voor de bespreking dit ook kan worden toegelicht door een van de indieners.
Voorzitter Jef Vissers opteert er voor om deze aspecten pas na de toelichting van de zonecommandant en hoofd operaties aan bod te laten komen zodat er ook een politieke discussie kan gevoerd worden.
Zonecommandant Luc Faes en hoofd operaties Johan Lambregts van de hulpverleningzone Taxandria geven een toelichting bij het operationeel plan 2032 en daarbij wordt ook ingegaan op de knelpunten en vraagstukken die voorlagen en waarover binnen de zoneraad van de hulpverleningszone besluiten genomen werden. Na afloop van deze toelichting kunnen er technische vragen gesteld worden.
Raadslid Marc Haseldonckx heeft een vraag bij het financieel plan zoals het werd toegelicht. Hij wil weten hoe de financiering van de grond en de bouw van de kazerne voorzien is. Daarnaast heeft hij begrepen dat voor de inrichting van het beroepskorps de invulling voorzien is tegen einde 2025, betekent dit dat de meerkost pas tegen het einde van deze legislatuur duidelijk zal zijn?
Luc Faes legt uit dat er uitgebreid gediscussieerd is over de vraag wie er eigenaar zal zijn van de grond en de nieuwe kazerne - wie gaat de grond kopen en wie gaat de kazerne bouwen? De financiële directeurs van de zone hebben hierover samen gezeten en een voorstel uitgewerkt. De hulpverleningszone zal 60% van de waarde van het gebouw van de kazernes terugbetalen, de gemeente zal instaan voor de investering van de nieuwe kazernes. Het beroepskorps wordt geleidelijk aan opgedreven, in totaal wordt dit geraamd op 13 extra personeelsleden.
Raadslid Jos Matthé wil weten wat er gaat gebeuren met de jonge vrijwillige brandweermensen, gaan zijn nog tijdig in de kazerne geraken als die op een nieuwe locatie ligt?
Luc Faes schetst dat de huidige bezetting het momenteel niet altijd mogelijk maakt om te kunnen uitrukken. Het is inderdaad mogelijk dat de vrijwilligers die in Meerle wonen niet altijd tijdig in de kazerne zullen geraken om met de eerste wagen mee te kunnen, maar voor een tweede wagen moet dit meestal wel haalbaar zijn. Voor de zonecommandant is dit een betere piste dan helemaal niet kunnen uitrukken omdat er niet voldoende manschappen beschikbaar zijn.
Gemeenteraadslid Ward Baets heeft begrepen dat de zonale grens in dit plan is vastgelegd op 80%, betekent dit dat 20% van de plaatsen niet binnen de 5 minuten kan bediend worden.
Johan Lambregts antwoordt dat dat klopt, er kan uiteraard geopteerd worden om dit percentage nog op te trekken maar dat heeft ook gevolgen voor het kostenplaatje en dat is nogal fors.
Gemeenteraadslid Ward Baets concludeert dus dat er voor 20% van de locaties een langere aanrijtijd geldt, hoeveel bedraagt die dan?
Johan Lambregts laat een tabel zien uit de presentatie waaruit dit duidelijk lijkt, de volledige 100% kan binnen de 20 minuten bereikt worden. Het percentage van 80% is bovendien een percentage dat ook in andere zones gehanteerd wordt. Deze norm is niet door de federale overheid opgelegd want dat zou betekenen dat er ook de bijhorende budgetten moeten naast gelegd worden. Deze norm wordt bepaald door de zoneraad en is ook het uitgangspunt in het meerjarig beleidsplan.
Raadslid Marc Haseldonckx wil weten of de oefening gemaakt werd om de twee kazernes in Hoogstraten en Meerle volledig uit te bouwen – kunnen er dan geen hogere percentages gehaald worden?
Volgens Johan Lambregts is deze oefening niet gemaakt, omdat dat ook geen uitgangspunt was. Dat zou trouwens betekenen dat de oefening ook in andere gemeenten moet gemaakt worden en niet alleen in Hoogstraten.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts heeft heel wat vragen, die hier puntsgewijs worden opgenomen alsook de antwoorden die gegeven werden door de zonecommandant en het hoofd operaties.
- Welk percentage wordt er gehaald tijdens de nachturen?
Dat bedraagt 81%, dus ook ’s nachts wordt de doelstelling behaald.
- Er kan natuurlijk gediscussieerd worden over deze percentages en de aanrijtijden. De uiteindelijke locatie van de nieuwe kazerne zal bepalen waar de 80% precies gelocaliseerd is. Voor raadslid Tinne Rombouts kan het niet zijn dat de locaties die nu een erg korte aanrijdtijd kennen in deze nieuwe constructie benadeeld worden. Dit is zeker belangrijk bij sommige woningen. Volgens haar kan het niet de bedoeling zijn om bepaalde dorpskernen te benadelen door de kazerne te verschuiven naar een andere locatie.
Het is een logisch gevolg dat wanneer de kazerne meer naar het noorden van het grondgebied Hoogstraten verhuist, dat de mensen die nu vlak naast de kazerne wonen in de toekomst minder snel bediend gaan worden.
- Zijn er dan woningen die van een gele inkleuring op het kaart verschuiven naar een rode kleur?
Er wordt verduidelijkt dat in de kaarten alle gebouwen uit de kadastrale leggers zijn opgenomen, 80% van de objecten uit deze kadastrale leggers worden binnen de 5 minuten bereikt. Om een precieze oefening te maken over wat de impact is voor bepaalde woningen voor wat betreft aanrijtijden, is de exacte locatie van de nieuwe kazerne uiteraard erg bepalend.
- Wat zou het effect zijn als je de kazerne van Meerle wel operationeel houdt, gaat de kaart dan helemaal anders kleuren?
Dat wordt bevestigd, maar dat betekent wel dat er continu 6 mensen ter beschikking moeten zijn om te kunnen uitrukken.
- Wat is de operationele kost van de brandweerpost Meerle?
Die bedraagt ongeveer 450.000 EUR op jaarbasis.
- Raadslid Tinne Rombouts besluit dus dat voor de deze kost onze gemeente in het noorden van het grondgebied veel betere aanrijdtijden kan garanderen. Naar waar verhuist de brandweerpost van Ulvenhout?
De brandweerpost van Zundert zou verhuizen richting Wernhout, de post van Ulvenhout blijft waar hij is.
- De opkomsttijd van de vrijwillige brandweermannen is een belangrijk element en ook een delicaat element want dat zal bepalen of ze in een eerste brandweerwagen mee kunnen uitrukken. Is er een berekening gemaakt op hoeveel tijd de vrijwillige brandweermannen in de nieuwe kazerne kunnen er geraken?
Die berekening is gebeurd voor de post Hoogstraten maar nog niet voor de post Meerle. Een goede algemene richtlijn is 1 minuut per kilometer.
- Raadslid Tinne Rombouts voelt aan dat voor heel wat huidige brandweermannen de tijd te lang zal zijn om in de nieuwe kazerne te geraken.
Het klopt dat voor heel wat vrijwillige brandweermannen het niet vanzelfsprekend zal zijn om de uitruk van de eerste brandweerwagen te halen. Vanuit het centrum van Meerle naar de mogelijke nieuwe locatie voor de kazerne zal volgens de inschatting ongeveer 7 à 8 minuten in beslag nemen. Daarnaast blijken er ook steeds meer brandweermannen uit Minderhout te worden gerecruteerd en dit heeft dan weer een positieve invloed op de uitrijdtijden. Volgens de zonecommandant is het belangrijk om uit een zo groot mogelijk gebied te kunnen recruteren, een mogelijke nieuwe locatie voor de kazerne kan bovendien ook nieuwe recruten vanuit Meer opleveren.
- Zijn er ook uitruktijden bekend voor de Nederlandsde posten?
Die cijfers zijn er momenteel niet, er is wel een engagementsverklaring met de Nederlandse posten. Het is de bedoeling om op basis van de parameters uit de studie een onderzoek te doen naar alle posten uit Nederland die aansluiten op het grondgebied van de hulpverleningszone.
- Raadslid Tinne Rombouts spreekt opnieuw haar bezorgdheid uit want vindt dit ook een erg belangrijk aspect in deze besluitvorming. In Nederland geldt de procedure dat een brandweerwagen met 4 mensen mag uitrukken, wat een groot verschil is met Vlaanderen waar het aantal van 6 mensen geldt als norm. Dat is volgens het raadslid toch wel zuur, want dan mag een Nederlandse wagen sneller en gemakkelijker vertrekken dan onze eigen manschappen.
De zonecommandant maakt duidelijk dat hij zich houdt aan de regelgeving in Vlaanderen, hij neemt de verantwoordelijkheid niet om een voertuig te laten vertrekken met minder manschappen dan is toegelaten.
- Werd dit operationeel plan op het zonecollege van 11 september 2019 goedgekeurd?
De krijtlijnen werden dan goedgekeurd, het definitieve plan werd goedgekeurd op 25 september. De mensen van Meerle zijn vooraf wel ingelicht over het plan dat op tafel lag zodat ze dit uit eerste hand konden horen.
De gemeenteraad wordt terug geopend om 21:15 uur, en er volgt een politieke bespreking van agendapunt 23.
Raadslid Fons Jacobs wil weten of de kazerne die er mogelijk komt enkel voor de brandweer is of is het ook de bedoeling om hier de politie in onder te brengen. Wat heeft er al een weerslag in het meerjarenplan van deze legislatuur? Fons Jacobs wil graag de verslagen van het zonecollege pro-actief ter beschikking krijgen.
Burgemeester Marc Van Aperen wil de vraag meenemen naar het zonecollege om te bekijken of de verslagen pro-actief kunnen worden bezorgd. De vraag of ook de politie een plaats kan krijgen in deze nieuwe kazerne ligt nog op tafel en is nog niet beslist. Ook de vraag om het meerjarenplan van de hulpverleningszone mee ter beschikking te stellen, zal de burgemeester voorleggen op het zonecollege.
Raadslid Tinne Rombouts geeft aan dat de fractie CD&V uitdrukkelijk vragende partij is om niet alleen de brandweer maar ook de politie mee op te nemen in het nieuwe gebouw. Ze geeft aan dat een kruisbestuiving van deze twee veiligheidsdiensten ook winsten kan betekenen en efficiëntie kan opleveren. Ze dringt aan om deze afweging van bij het begin ook mee te nemen, want ook dat kan mee bepalend zijn voor het kiezen van de juiste locatie. Gemeenteraadslid Tinne Rombouts legt uit dat dit een dossier is waar veel techniciteit bij komt kijken, ze wil dan ook de zonecommandant en het hoofd operaties van de hulpverleningzone bedanken voor de uitgebreide toelichting. Het gemeenteraadslid licht verder toe wat de beweegredenen van de fracties CD&V en Anders zijn om dit agendapunt op deze manier ter sprake te brengen. Ze vindt het erg jammer dat er op de commissie intergemeentelijke en internationale samenwerking in september meegedeeld wordt dat er geen besluitvorming genomen is, terwijl uit de opbouw van dit dossier blijkt dat er toen al wel besluiten op tafel lagen. Gemeenteraadslid Tinne Rombouts vindt het dan ook jammer dat er geen open kaart wordt gespeeld hierover. Ze spreekt opnieuw haar bezorgdheid uit over het sluiten van de post van Meerle, volgens haar is de omschrijving nogal vaag dat de post Meerle pas zal sluiten als de nieuwe kazerne operationeel is. Ze wil dit graag veel meer gespecifieerd zien. Want betekent dit dat er dan ook gerekend wordt op de Nederlandse posten? Burgemeester Marc Van Aperen bevestigt dat dit het geval is. Gemeenteraadslid Tinne Rombouts pleit ervoor om ons niet afhankelijk te maken van de Nederlandse posten, zeker niet als we voor een bedrag van 450.000 EUR per jaar de post van Meerle kunnen open houden.
Burgemeester Marc Van Aperen is blij dat er een grote bezorgdheid is bij de voltallige gemeenteraad over het veiligheidsaspect. De aanrijtijden zijn belangrijk, dat wordt door iedereen ook beaamd. De burgemeester refereert dat er in de afgelopen legislatuur ook geen aparte commissie veiligheid was, hij is ook niet van plan om dit nu te doen. Bovendien werd er volgens de burgemeester ook in de vorige legislatuur amper terugkoppeling gegeven aan de gemeenteraad over het veiligheidsthema. Het klopt dat de post Meerle gesloten wordt maar dit geldt ook voor de post van Hoogstraten, ze gaan namelijk beide op in een nieuwe kazerne op een nieuwe locatie.
Raadslid Tinne Rombouts vindt het belangrijk dat de essentie van de zaken moet worden meegegeven, ook in de gemeenteraad. Als er in de vorige legislatuur vragen zouden gesteld zijn over het veiligheidsaspect op de gemeenteraad dan zou de voormalig burgemeester hier zeker antwoord op gegeven hebben. Ze herhaalt de oproep dat de gemeenteraad nog eens goed moet nadenken of we voor een jaarlijks bedrag van 450.000 EUR de post Meerle niet beter open houden in plaats van ons afhankelijk te maken van Nederland. Ze vraagt om het besluit dat in ontwerpversie werd toegevoegd aan het bijkomende agendapunt ter stemming voor te leggen.
Voorzitter Jef Vissers schorst de gemeenteraad om 21:42 om te overleggen over het besluit zoals het werd ingediend.
De voorzitter opent de vergadering opnieuw om 21:48 uur.
De burgemeester licht toe dat hij twijfelt aan de hoogdringendheid die in het ingediende agendapunt wordt aangehaald. De exacte nieuwe locatie van de kazerne is nog niet gekend, het heeft dus weinig zin om de besluitvorming zoals ze hier voorligt nu al te nemen. Dat is te voorbarig.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts geeft toe dat het woordje hoogdringend misschien wat verwarrend werd gebruikt in het ontwerpbesluit. Voor haar is het echter essentieel dat zo lang de drie punten uit het ontwerpbesluit niet kunnen worden gegarandeerd, de keuze om de voorpost Meerle te sluiten geen optie is. Daarom geeft het gemeenteraadslid aan dat het besluit zoals het nu op tafel ligt wel zou moeten kunnen beslist worden. Ze leest dan ook opnieuw het ontwerpbesluit voor.
De voorzitter sluit de discussie af en maakt duidelijk dat de meerderheid niet akkoord gaat, de fractie Anders en CD&V gaan wel akkoord.
Burgemeester Marc Van Aperen wil graag de nuance beklemtonen dat zo lang de post Meerle open is dat er ook de nodige aandacht aan zal besteed worden.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Ward Baets Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Tinne Rombouts Jef Vissers Roger Van Aperen Dimitri Van Pelt Pim Van der Linden Michel Jansen Katrien Brosens Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Hilde Vermeiren Faye Van Impe Ans Lochten Mai Sterkens Johan Vermeeren Arnold Wittenberg Jos Matthé Fons Jacobs Ann Tilburgs Joël Adams Herman Snoeys Marc Van Aperen Marcel Verschueren Maarten Leemans aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 28 oktober 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 28 oktober 2019 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 28 oktober 2019 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx vraagt om in het verslag van 28 oktober twee zaken aan te passen, bij de bespreking van punt 4. De fractie CD&V heeft zich onthouden bij de budgetwijziging van het meerjarenplan. Daarbij staat er in het verslag vermeld dat raadslid Marc Haseldonckx niet akkoord gaat met de keuze om het budget van het Zilverfonds aan te wenden voor de financiering van de responsabiliseringsbijdragen. Dit is volgens het raadslid niet correct weergegeven, hij heeft in zijn tussenkomst niet vermeld dat hij niet akkoord was. Daarnaast wil raadslid Marc Haseldonckx bij de bespreking van de aankoop van het pand La Segunda ook de argumentatie toevoegen waarom de fractie CD&V hier niet mee akkoord gaat, namelijk omdat de vraagprijs te hoog was. Het verslag zal op die twee zaken aangepast worden.
Raadsleden Hilde Vermeiren, Ann Tilburgs en Herman Snoeys wensen zich te onthouden omdat ze niet aanwezig waren op de gemeenteraad van 28 oktober 2019.
Door middel van loting wordt raadslid Pim Van der Linden aangeduid om de stemming aan te vangen.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 28 oktober 2019 worden goedgekeurd.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Piet Van Bavel Katrien Brosens Joël Adams Michel Jansen Marc Haseldonckx Ans Lochten Ann Tilburgs Johan Vermeeren Marc Van Aperen Ann Fockaert Marcel Verschueren Jos Matthé Gert Van den Bogaert Pim Van der Linden Mai Sterkens Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Jef Vissers Faye Van Impe Herman Snoeys Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Ward Baets Maarten Leemans Fons Jacobs Dimitri Van Pelt aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IKA van 9 december 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.
Met het aangetekend schrijven van 11 oktober 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA die op 9 december 2019 plaats heeft om 18u in De Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich.
De agenda werd als volgt samengesteld:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te
ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de
door de raad van bestuur opgestelde begroting 2020.
2. Overzicht principiële beslissingen mbt Publi-T.
3. Overzicht principiële beslissingen mbt Pampero.
4. Code goed bestuur.
5. Statutaire benoemingen.
6. Statutaire mededelingen.
De motiveringsnota van IKA met daarin vervat een positief advies om de
kapitaalverhoging van Publi-T proportioneel te onderschrijven, rekening houdend met zowel het vooropgestelde rendement als het strategisch belang van de investering voor de
bevoorradingszekerheid van ons land op het vlak van elektriciteit:
- de raad van bestuur van IKA heeft besloten na de definitieve verwerving van de aandelen over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de 25% van de kapitaalverhoging Publi-T en een financiering met borgstelling ter dekking van 75% van de kapitaalverhoging Publi-T.
De motiveringsnota van IKA met daarin vervat een positief advies om de verwachte kapitaalverhogingen van Pampero en de aandeelhoudersleningen proportioneel te onderschrijven:
- de raad van bestuur van IKA in voorkomend geval heeft besloten over te gaan tot
een kapitaalverhoging ter dekking van de 100% van de kapitaalverhogingen Pampero en een financiering met borgstelling ter dekking van de aandeelhoudersleningen.
Deze kapitaalverhogingen worden georganiseerd om de namens de gemeenten aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen, en kunnen gefinancierd worden met middelen beschikbaar in de schoot van IKA.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Statuten van IKA.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IKA van 9 december 2019 goed te keuren.
De gemeenteraad wordt tevens verzocht om het volgende goed te keuren:
1) IKA te verzoeken om in te tekenen op de kapitaalsverhoging van Publi-T voor 12.507 aandelen à 825 EUR per aandeel voor een totaal bedrag van 10.318.275,00 EUR.
2) IKA te verzoeken voor rekening van de stad de kapitaalverhoging van Publi-T te onderschrijven voor een proportioneel toegewezen aantal van aandelen voor een bedrag van 390.225,00 EUR.
Onder opschortende voorwaarde van definitieve verwerving door IKA op 29 januari 2020, in te tekenen op de aangekondigde kapitaalverhoging van IKA voor aandelen IKA kengetal 5 voor een bedrag van nominale waarde per aandeel van 206,25 EUR voor een totale waarde 97.556,25 EUR zijnde 25% van de kapitaalverhoging Publi-T; te volstorten met
78.294,55 EUR beschikbaar op rekening courant en 19.261,70 EUR uitkering van reserves IKA.
De stad stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar aandeel voor een bedrag van 292.668,75 EUR, zijnde 75% van de kapitaalverhoging Publi-T voor een periode van maximaal 15 jaar.
3) De stad beslist, indien niet alle aandelen opgenomen worden, niet bijkomend in te tekenen op aandelen IKA kengetal 5.
•De stad stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar aandeel voor een bedrag van 0,00 EUR (75% van de investering, zijnde € 618,75 per aandeel) voor een periode van maximaal 15 jaar.
4) IKA NIET te verzoeken om in te tekenen op de kapitaalsverhogingen van Pampero voor een maximum van 944.280,00 EUR en voor maximaal 3.717.120,00 EUR aandeelhoudersleningen.
5) De intentie NIET te uiten in voorkomend geval in te tekenen op kapitaalverhogingen IKA kengetal 10 ter financiering van de investeringen in Pampero, te volstorten met uitkering uit de reserves, en zich proportioneel borg te stellen met een looptijd van maximaal deze van de onderliggende aandeelhoudersleningen.
De intentie NIET te uiten in voorkomend geval bijkomend aandelen te onderschrijven.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Fons Jacobs heeft een beetje moeite met de manier waarop dergelijke dossiers van intercommunales tot stand komen, besluiten worden van hogerhand voorbereid en opgelegd waarmee de gemeenteraad niet anders kan dan gewoon akkoord te gaan. In de begeleidende nota op bladzijde 1 staat omschreven dat Elia een kapitaalverhoging heeft doorgevoerd, waardoor Publi T nu ook een kapitaalverhoging moet doen, waardoor de stad nu ook een groter aandeel moet aankopen. Als onderste bestuur aan de ladder kunnen wij enkel maar betalen. En daar blijkt ons bestuur, volgens het voorstel van gemeenteraadsbeslissing dat hier voorligt, zonder veel morren in mee te lopen. Heel anders wordt het als er gevraagd wordt aan het stadsbestuur om een kapitaalverhoging door te voeren in Pampero, een overkoepelende organisatie waar de windprojecten van Eneco in ondergebracht zijn. IKA participeerde bvb. niet alleen reeds in het windmolenpark Storm in Minderhout, maar zij houdt in opdracht van de gemeenten reeds meerdere participaties aan in hernieuwbare projecten. Raadslid Fons Jacobs vindt het erg eigenaardig dat het college voorstelt om niet in te tekenen in de kapitaalverhoging bij Pampero, waardoor het stadsbestuur duidelijk de intentie uitspreekt om de kapitaalverhoging die IKA wil doorvoeren in Pampero niet te ondersteunen. Het is voor de fractie Anders heel vreemd dat ons bestuur, dat de mond vol heeft over burgemeesterconvenanten, hernieuwbare energie, groenestroomproductie, … zich nu afzet tegen een mogelijkheid om een windenergieproject in de regio concreet te ondersteunen en om daarmee in de praktijk om te zetten wat het steeds mondeling zit te belijden. Raadslid Fons Jacobs herinnert zich dat bij het begin van vorige gemeenteraad de burgemeester ons nog voorhield dat “politieke beslissers er steeds attent op moeten zijn bij elke beslissing of er rekening werd gehouden met het aspect duurzaamheid.“ Het is voor het raadslid zonneklaar dat investeringen in Pampero de productie van groenestroom mee stimuleert, en dus een zeer duurzame belegging vormt. De fractie Anders dringt er dan ook op aan om dus wel te participeren in Pampero via de gevraagde kapitaalverhoging. Bovendien wil de fractie Anders graag de motivatie kennen waarom de stad Hoogstraten niet wil inzetten op een kapitaalverhoging bij Pampero, want dat staat nergens vermeld. Het is ook in tegenspraak met het klimaatplan van de stad Hoogstraten waarin duidelijk als doelstelling staat: “optimaal benutten van productiepotentieel hernieuwbare energie.” Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af hoe we dat aan Maya, onze kinderklimaatambassadrice, moeten gaan vertellen.
Schepen Roger Van Aperen legt uit dat deze beslissing ingegeven is door de overweging dat het nog een jong initiatief is waardoor er weinig vertrouwen was om hier mee in te investeren.
De fractie Anders stemt tegen omdat ze het erg jammer vinden dat het huidige bestuur besluit om niet mee te investeren in een initiatief dat windenergie stimuleert.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IKA van 9 december 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad besluit IKA te verzoeken om in te tekenen op de kapitaalsverhoging van Publi-T voor 12.507 aandelen à 825,00 EUR per aandeel voor een totaal bedrag van 10.318.275,00 EUR.
Artikel 3:
De gemeenteraad besluit IKA te verzoeken voor rekening van de stad de kapitaalverhoging van Publi-T te onderschrijven voor een proportioneel toegewezen aantal van aandelen voor een bedrag van 390.225,00 EUR.
Onder opschortende voorwaarde van definitieve verwerving door IKA op 29 januari 2020, in te tekenen op de aangekondigde kapitaalverhoging van IKA voor aandelen IKA kengetal 5 voor een bedrag van nominale waarde per aandeel van 206,25 EUR voor een totale waarde van 97.556,25 EUR zijnde 25% van de kapitaalverhoging Publi-T; te volstorten met 78.294,55 EUR beschikbaar op rekening courant en 19.261,70 EUR uitkering van reserves IKA.
De stad stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar aandeel voor een bedrag van 292.668,75 EUR, zijnde 75% van de kapitaalverhoging Publi-T voor een periode van maximaal 15 jaar.
Artikel 4:
De gemeenteraad beslist, indien niet alle aandelen opgenomen worden, niet bijkomend in te tekenen op aandelen IKA kengetal 5.
De stad stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar aandeel voor een bedrag van € 0,00 voor een periode van maximaal 15 jaar.
Artikel 5:
De gemeenteraad besluit IKA NIET te verzoeken om in te tekenen op de kapitaalsverhogingen van Pampero voor een maximum van 944.280,00 EUR en voor maximaal 3.717.120,00 EUR aandeelhoudersleningen.
Artikel 6:
De gemeenteraad besluit om NIET de intentie te uiten in voorkomend geval in te tekenen op kapitaalverhogingen IKA kengetal 10 ter financiering van de investeringen in Pampero, te volstorten met uitkering uit de reserves, en zich proportioneel borg te stellen met een looptijd van maximaal deze van de onderliggende aandeelhoudersleningen.
De intentie wordt NIET geuit om in voorkomend geval bijkomend aandelen te onderschrijven.
Artikel 7:
De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IKA voor de volledige gemeentelijke legislatuur:
De heer Jef Vissers, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger;
De heer Gert Van den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 8:
De vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger te mandateren om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IKA op 9 december 2019.
Artikel 9:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft hiervan kennis aan de dienstverlenende vereniging IKA, t.a.v. het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, t.a.v. de heer Lieven Ex.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Katrien Brosens Faye Van Impe Joël Adams Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert Roger Van Aperen Jos Matthé Johan Vermeeren Pim Van der Linden Tinne Rombouts Ward Baets Mai Sterkens Jef Vissers Arnold Wittenberg Herman Snoeys Ans Lochten Ann Fockaert Piet Van Bavel Michel Jansen Ann Tilburgs Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Maarten Leemans aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van CIPAL dv van 12 december 2019. Goedkeuren van de begroting 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Met de brief van 24 oktober 2019 werd de stad uitgenodigd voor de buitengewone algemene vergadering van Cipal die op 12 december 2019 om 16u00 plaats vindt in het Technologiehuis in Geel, Cipalstraat 3.
Er zal tevens de mogelijkheid geboden worden om deze buitengewone algemene vergadering op afstand bij te wonen via videoconferencing in het seminariecentrum Aula Schaubroeck, Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth.
De agenda van deze algemene vergadering van Cipal is als volgt samengesteld:
1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers;
2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2020 met inbegrip van de
te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie;
3. Vaststelling van de code van goed bestuur van Cipal dv;
4. Rondvraag;
5. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 40 van het het decreet lokaal bestuur inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
• Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden.
• Statuten van CIPAL.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2019 en deze goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt tevens gevraagd om het volgende goed te keuren:
• begroting voor het boekjaar 2020 met inbegrip van de te ontwikkelen
activiteiten en de te volgen strategie.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Marc Haseldonckx blijft aandacht vragen voor het feit dat de begroting ook voor 2020 werd opgemaakt met een negatief saldo.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 december 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt tevens goed:
• de begroting voor het boekjaar 2020 met inbegrip van de te ontwikkelen
activiteiten en de te volgen strategie.
Artikel 3:
De volgende afgevaardigden werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van Cipal tot het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025:
Mevrouw Ann Tilburgs, gemeenteraadslid als afgevaardigde,
De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigde.
Artikel 4:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Joël Adams Mai Sterkens Katrien Brosens Roger Van Aperen Piet Van Bavel Ward Baets Jos Matthé Hilde Vermeiren Marc Haseldonckx Pim Van der Linden Ans Lochten Ann Fockaert Tinne Rombouts Jef Vissers Marc Van Aperen Faye Van Impe Herman Snoeys Ann Tilburgs Johan Vermeeren Michel Jansen Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK van 17 december 2019. Goedkeuren van de begroting en het activiteitenplan 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK.
Met de brief van 28 oktober 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK, die plaats vindt op 17 december 2019 om 18u30 in het IOK kantoorgebouw 'zaal Kamperfoelie', Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.
De agenda van deze vergadering omvat de volgende agendapunten:
1.Activiteitenplan 2020;
2.Begroting 2020;
3.Varia.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en
• samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.
• Statuten van IOK.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 17 december 2019 goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het volgende goed te keuren:
• Activiteitenplan 2020;
• Begroting 2020.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Ward Baets wil graag weten welke bedrijven zich ondertussen gevestigd hebben in De Kluis en wat de bezetting is van het hele terrein. Daarnaast pleit het raadslid voor een incubatieterrein om ruimte te bieden aan jonge ondernemers, dit stond trouwens ook in andere partijprogramma’s vermeld. Raadslid Ward Baets wil graag de stand van zaken weten hiervan.
Schepen Katrien Brosens licht toe dat er in het meerjarenplan 2020-2025 een actie over opgenomen is, het is dus de bedoeling om hier werk van te maken. Het overzicht van de bedrijven voor De Kluis zal door de schepen bezorgd worden.
Raadslid Fons Jacobs heeft bij het doornemen van het activiteitenplan 2020 ook een aantal vragen. Waar is in Hoogstraten nog een bijkomend lokaal bedrijventerrein voorzien? Zijn er al concrete gesprekken opgestart over de mogelijkheden van windenergie op de transportzone? Welke houding neemt het college hier in mochten er zich opportuniteiten voordoen om een windturbine op de transportzone te plaatsen? Uit dit document leidt raadslid Fons Jacobs af dat er nog altijd sprake is van een verkaveling langs de Achtelsestraat? Zou het niet verstandiger zijn om deze plannen ‘on hold’ te zetten, en om eerst alle lopende , goedgekeurde woonprojecten af te laten werken en dan te oordelen of Hoogstraten nog nood heeft aan een bijkomende verkaveling met alle lasten die dit met zich meebrengt op gebied van mobiliteit, ontsluiting, bijkomende kinderopvang , onderwijs, … Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af of we niet, net zoals in Wuustwezel of Malle, een tijdelijke bouwstop voor appartementen kunnen invoeren en in tussentijd een eigen visie kunnen ontwikkelen. Bijkomend kan zelfs een tijdelijke verkavelingsstop worden ingevoerd om goed na te denken waar we met Hoogstraten naar toe willen op ruimtelijk gebied. Wat betreft ruimtelijke planning lijkt IOK bezig te zijn in Minderhout met een dossier rond ”warmtemakelaar – regie warmtetraject”: wat houdt dit concreet in?
Schepen Roger Van Aperen legt beknopt uit dat het concept van warmtemakelaar gebaseerd is op het idee om warmte die nu verloren gaat via een techniek ter beschikking te stellen aan diegenen die het kunnen gebruiken.
Schepen Michel Jansen geeft mee dat er hard gewerkt wordt aan een beleidsplan ruimte waar een visie rond stadsontwikkeling vorm wordt gegeven. De windturbine op de transportzone is in onderzoek, het bestuur is dit idee zeker genegen maar het moet uiteraard vergunbaar zijn.
Schepen Katrien Brosens legt uit dat er geen concrete plannen zijn voor een nieuw bedrijventerrein, de vraag is gesteld aan IOK waar er een mogelijke nieuwe locatie kan zijn wanneer er overwogen zou worden om een nieuw bedrijventerrein te voorzien. Maar dat is dus eerder een theoretische vraag en geen concreet plan.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 17 december 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt tevens het volgende goed:
• Activiteitenplan 2020;
• Begroting 2020 en de hierin vervatte werkingskosten van IOK.
Artikel 3:
De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK voor de legislatuur 2019-2024:
De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,
De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 4:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 5:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Pim Van der Linden Johan Vermeeren Gert Van den Bogaert Piet Van Bavel Ann Fockaert Marcel Verschueren Faye Van Impe Mai Sterkens Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Joël Adams Tinne Rombouts Ward Baets Katrien Brosens Hilde Vermeiren Ans Lochten Herman Snoeys Jef Vissers Michel Jansen Ann Tilburgs Marc Van Aperen Jos Matthé Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Maarten Leemans aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 17 december 2019. Goedkeuren van de begroting en activiteitenplan 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
Met de brief van 28 oktober 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer, die plaats vindt op 17 december 2019 om 19u15 in het IOK kantoorgebouw 'zaal Kamperfoelie', Antwerpseweg 1 in 2400 Geel.
De agenda van deze vergadering omvat volgende agendapunten:
1.Activiteitenplan 2020;
2.Begroting 2020;
3.Varia.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en
• samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.
• Statuten van IOK Afvalbeheer.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 17 december 2019 goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het volgende goed te keuren:
• Activiteitenplan 2020;
• Begroting 2020.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Ward Baets wil weten wat de timing van uitrol is voor de ophaling van gemengde plastic, hij roept ook op om tijdig met de communicatie naar de burger te starten.
Het college kent deze timing niet uit het hoofd maar het zal aan het verslag worden toegevoegd.
De timing is voorzien voor 2021 maar de juiste startdatum is nog niet gekend.
IOK hoopt op 1/1/2021 maar de kans bestaat dat het pas 1/4/2021 of er iets tussenin uiteraard.
Juni 2020 wordt hierover de knoop doorgehakt door Fost Plus.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 17 december 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt tevens het volgende goed:
• Activiteitenplan 2020;
• Begroting 2020 en de hierin vervatte werkingskosten en tarieven van IOK Afvalbeheer.
Artikel 3:
De volgende mandatarissen werden conform het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer voor de legislatuur 2019-2024:
De heer Roger Van Aperen, schepen als vertegenwoordiger,
De heer Gert Van Den Bogaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 4:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 5:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IOK Afvalbeheer.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Michel Jansen Gert Van den Bogaert Marc Haseldonckx Ans Lochten Roger Van Aperen Ann Tilburgs Jef Vissers Joël Adams Katrien Brosens Faye Van Impe Johan Vermeeren Tinne Rombouts Jos Matthé Herman Snoeys Mai Sterkens Marc Van Aperen Ann Fockaert Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Ward Baets Pim Van der Linden Hilde Vermeiren Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Fons Jacobs aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname en goedkeuren van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 18 december 2019. Goedkeuren van het budget 2020, de evaluatienota 2013-2018 en het ondernemingsplan 2019-2024.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Met de mail van 24 oktober 2019 werd de stad uitgenodigd voor de buitengewone algemene vergadering van PONTES die plaats vindt op 18 december 2019 om 18u30 in het crematorium Stuifduin, Vonderdreef 10 te 3920 Lommel (voor GPS Nobert Neeckxlaan 156) .
De agenda voor deze vergadering ziet eruit als volgt:
1.Algemene vergadering: verslag 19 juni 2019 - goedkeuring;
2.Beleid: evaluatienota 2013-2018 - goedkeuring;
3.Beleid: ondernemingsplan 2019-2024 - goedkeuring;
4.Financiën: budget 2020 - goedkeuring;
5. Varia en rondvraag.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: artikelen 432, 434, 434 §1, 434 §2, 434 §4 en 436, 440, 443, 444 en 445 en 448.
• Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.
• Statuten van Pontes.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de bovenstaande agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2019 en deze goed te keuren.
Tevens wordt aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd:
• Evaluatienota 2013-2018;
• Ondernemingsplan 2019-2024;
• Financiën: budget 2020.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van PONTES van 18 december 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt tevens het volgende goed:
• Evaluatienota 2013-2018;
• Ondernemingsplan 2019-2024;
• Financiën: budget 2020.
Artikel 3:
In het gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 werd de heer Pim Van der Linden aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van PONTES voor de periode vanaf 27 maart 2019 tot op het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025. De heer Herman Snoeys werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 4:
De bovengenoemde vertegenwoordigers worden gemandateerd om tijdens de buitengewone algemene vergadering van PONTES van 18 december 2019 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad van heden zijn genomen inzake de voormelde artikelen.
Artikel 5:
Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Antwerpen-Wilrijk.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Piet Van Bavel Mai Sterkens Joël Adams Ans Lochten Faye Van Impe Katrien Brosens Hilde Vermeiren Michel Jansen Arnold Wittenberg Tinne Rombouts Pim Van der Linden Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Herman Snoeys Marc Haseldonckx Roger Van Aperen Jos Matthé Ann Tilburgs Ward Baets Jef Vissers Johan Vermeeren Marcel Verschueren Marc Van Aperen Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname en goedkeuren van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 20 december 2019. Goedkeuren van de begroting 2020. Aanduiding van de afgevaardigden voor de algemene vergaderingen. Herbevestiging van de aanduiding van een lid voor het adviescomité A.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.
Met de mail van 21 oktober 2019 werd de stad uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pidpa , die plaats vindt op 20 december 2019 om 11u30 in het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Indien de vergadering niet kan plaatsvinden omdat het aanwezigheidsquorum niet zou zijn bereikt, zal de vergadering opnieuw worden samengeroepen op maandag 23 december 2019 om 11.30 uur op het hoofdkantoor te Antwerpen.
De agenda van deze vergadering is samengesteld als volgt:
1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.
2. Begroting 2020 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen
strategieën in 2020 – goedkeuring.
3. Benoemingen.
4. Uitbreiding opdracht Kontich – goedkeuring.
5. Goedkeuring van het verslag staande de vergadering.
Agendapunt 2 betreft de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2020 en de begroting 2020:
Er werd geopteerd om de begrotingsgegevens 2020 in de vorm van een exploitatierekening mee te delen, samen met een toelichtend verslag.
Onder agendapunt 3 zal vooreerst de benoeming van de nieuwe kandidaat-bestuurder, dhr. Ward Kennes (Kasterlee), na het ontslag van mevr. Nicole Boonen aan de vergadering worden voorgelegd.
Nog onder agendapunt 3 zal deze algemene vergadering invulling geven aan de samenstelling van het adviescomité A op basis van de gewijzigde statutaire bepalingen zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 18 oktober 2019. Hiertoe dient uw bestuur een voordracht te doen van een kandidaat-lid van dit adviescomité. Indien uw
bestuur in aanloop naar de algemene vergadering van 25 maart 2019 reeds een kandidaat-lid voor het adviescomité A heeft aangeduid, mag deze voorgedragen kandidatuur behouden blijven.
Verder dienen er eventueel andere benoemingen behandeld te worden daar de mogelijkheid bestaat dat er nog wijzigingen van leden van het adviescomité B of D worden bekendgemaakt.
Juridische grond
• Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en meer bepaald artikel 423, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.
• Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder decreet Integraal Waterbeleid).
• Statuten van Pidpa.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 20 december goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt tevens ter goedkeuring voorgelegd:
- begroting 2020 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen
strategieën in 2020;
- uitbreiding opdracht Kontich.
Met het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werden de heer Herman Snoeys, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger en de heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de legislatuur 2019-2024
In de gemeenteraad van 25 februari 2019 werd de heer Herman Snoeys tevens aangeduid als lid voor het adviescomité A. De gemeenteraad wordt verzocht om de aanduiding van Herman Snoeys, zoals beslist in de gemeenteraad van 25 februari 2019 als kandidaat-lid voor het adviescomité A, te herbevestigen.
Echter volgens het decreet lokaal bestuur is het mandaat van de heer Herman Snoeys als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering niet verenigbaar met zijn mandaat als lid van het adviescomité A.
Daarom wordt er in de gemeenteraad via een geheime stemming een nieuwe afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde verkozen voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de lopende legislatuur 2019-2024.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Maarten Leemans komt tussen omdat hij de werkwijze van de samenstelling van deze raad van bestuur beneden alle peil vindt. Bij de interne keuken van intercommunales kunnen gemeenteraadsleden zich al weinig voorstellen, maar nu er een nieuwe bestuurder dient aangesteld te worden, wordt dit achter gesloten deuren geregeld en moet de algemene vergadering gewoon ja-knikken. Volgens de statuten zou de voorzitter van de raad van bestuur verkennende gesprekken gedaan hebben, waaruit de huidige kandidaat de voorkeur zou krijgen. Kunnen wij het resultaat van die verkennende gesprekken inzien? Waren er andere geschikte kandidaten? Werd er een oproep gedaan naar eventuele kandidaten, bvb. uit de bestuurders uit de verschillende geledingen? Kan er op een democratische wijze iemand voor deze functie verkozen worden in plaats van dit via allerlei achterkamergesprekken te regelen? De fractie Anders spreekt uitdrukkelijk uit dat ze niet akkoord gaan met deze manier van aanduiden.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bovenvermelde agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 20 december 2019 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad neemt akte van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar 2020.
Artikel 3:
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2020 en het toelichtend verslag.
Artikel 4:
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel betreffende het nieuwe lid van de raad van bestuur na het ontslag van een bestuurder. De voorgestelde mandataris wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur.
Artikel 5:
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde uitbreiding van de opdracht in de gemeente Kontich tot Pidpa HidroGem.
Artikel 6:
Conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werden de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de legislatuur 2019-2024:
De heer Herman Snoeys, gemeenteraadslid als vertegenwoordiger,
De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
In de gemeenteraad van 25 februari 2019 werd de heer Herman Snoeys tevens aangeduid als lid voor het adviescomité A.
Echter volgens het decreet lokaal bestuur is het mandaat van de heer Herman Snoeys als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering niet verenigbaar met zijn mandaat als lid van het adviescomité A.
Bij geheime stemming:
Bij 15 stemmen voor Marcel Verschueren met als plaatsvervanger Ann Fockaert,
9 stemmen voor Hilde Vermeiren met als plaatsvervanger Ward Baets en
2 stemmen voor Fons Jacobs met als plaatsvervanger Maarten Leemans:
wordt vanaf heden, de heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid, aangeduid als nieuwe afgevaardigde en mevrouw Ann Fockaert, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de lopende legislatuur 2019-2024.
De kandidatuur van de heer Herman Snoeys als lid voor het adviescomité A wordt herbevestigd conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019.
Artikel 7:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 8:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Faye Van Impe Ann Fockaert Roger Van Aperen Mai Sterkens Joël Adams Ward Baets Marcel Verschueren Fons Jacobs Marc Van Aperen Dimitri Van Pelt Johan Vermeeren Ann Tilburgs Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Piet Van Bavel Jos Matthé Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Pim Van der Linden Ans Lochten Jef Vissers Katrien Brosens Marc Haseldonckx Herman Snoeys Maarten Leemans Michel Jansen aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuren van de agenda voor de algemene vergadering van de academie voor muziek en woord de Noorderkempen GOL op 12 december 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De stad Hoogstraten is lid van het grensoverschrijdend lichaam (G.O.L.) Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen. De algemene vergadering van deze G.O.L. vergadert minstens drie maal per schooljaar. De volgende vergadering zal doorgaan op 12 december 2019.
Volgende agendapunten werden aangebracht voor de vergadering:
1. Opening;
2. Samenstelling Algemene Vergadering;
3. Goedkeuring vorig verslag;
4. Informatie schooljaar 2019-2020;
5. Bespreking en goedkeuring begroting 2020;
6. Rondvraag;
7. Sluiting.
Juridische grond
• Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De Benelux overeenkomst van 12 september 1986 inzake grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale samenwerkingsverbanden of autoriteiten.
• De statuten van het grensoverschrijdend lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen in toepassing van de Benelux Overeenkomst.
Argumentatie
De agenda van de algemene vergadering dient voor elke vergadering goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda voor de algemene vergadering van het Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen op 12 december 2019 goed.
Artikel 2:
De volgende mandatarissen werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van het Grensoverschrijdend Lichaam Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen voor de ganse legislatuur 2019-2025:
De heer Pim Van der Linden, als vertegenwoordiger,
De heer Jef Vissers, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Artikel 3:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 12 december 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Marc Haseldonckx Faye Van Impe Piet Van Bavel Ann Tilburgs Herman Snoeys Katrien Brosens Johan Vermeeren Jos Matthé Tinne Rombouts Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Joël Adams Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Roger Van Aperen Jef Vissers Ans Lochten Michel Jansen Pim Van der Linden Ward Baets Marc Van Aperen Mai Sterkens Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Maarten Leemans aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuring van de statutenwijziging van TMVS dv en de agenda voor de buitengewone algemene vergadering op 10 december 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Met hun brief van 04 september 2019 meldt TMVS dv dat de buitengewone algemene vergadering voor de statutenwijziging van TMVS dv is gepland op dinsdag 10 december 2019 om 10.30 u in Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent met volgende agenda :
1. Toetreding van deelnemers en naamswijziging van een deelnemer;
2. Actualisering van bijlagen 1, 2 en 3 aan de statuten ingevolge toetredingen en
naamswijziging deelnemer;
3. Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de dienstverlenende vereniging en het
ondernemingsplan 2019 – 2024 (cfr. Art. 459 en 432 DLB);
4. Begroting 2020 (cfr. artikel 432 DLB );
5. Vaststelling van code van goed bestuur (cfr. artikel 434 DLB);
6. Kennisname van de artikelsgewijze toelichting van de raad van bestuur om de statuten te
wijzigen en de voorstellen gedaan in de toelichting;
7. Goedkeuring van alle voorstellen tot wijziging van de statuten;
8. Volmacht;
9. Varia.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Bepaling vervat in artikel 44, alinea 3 van het Vlaams Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en artikel 26 lid A. punt 1.
• Bepaling vervat in artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.
• Bepaling vervat in artikel 447 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stipuleert dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van één van de andere organen. De onverenigbaarheden vermeld in artikel 436, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers op de algemene vergadering. Bovendien kunnen geen volmachten gegeven worden.
• Besluit van Gemeenteraad 27 november 2017 houdende toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS dv.
• Statuten TMVS dv.
Argumentatie
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda van de buitengewone algemene vergadering goed te keuren.
Tevens wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het volgende goed te keuren:
• Begroting 2020;
• alle voorstellen tot wijziging van de statuten.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Dimitri Van Pelt legt uit dat op de vraag welke activiteiten TMVS voor Hoogstraten uitvoert/uitvoerde, er een uitgebreid overzicht met de verschillende leveringen werd bezorgd. Bij enkele van deze zaken hadden we toch wat vragen, maar zoals de financieel directeur liet weten zijn vragen hierover niet direct een punt om in de gemeenteraad te bespreken. We zullen die concrete vragen dan ook verder nagaan bij de financiële dienst.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van dinsdag 10 december 2019 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
1. Toetreding van deelnemers en naamswijziging van een deelnemer;
2. Actualisering van bijlagen 1, 2 en 3 aan de statuten ingevolge toetredingen en
naamswijziging deelnemer;
3. Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de dienstverlenende vereniging en het
ondernemingsplan 2019 – 2024 (cfr. Art. 459 en 432 DLB);
4. Begroting 2020 (cfr. artikel 432 DLB);
5. Vaststelling van code van goed bestuur (cfr. artikel 434 DLB);
6. Kennisname van de artikelsgewijze toelichting van de raad van bestuur om de statuten te
wijzigen en de voorstellen gedaan in de toelichting;
7. Goedkeuring van alle voorstellen tot wijziging van de statuten;
8. Volmacht;
9. Varia.
Artikel 2:
De volgende afgevaardigden werden, conform het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 aangeduid voor de algemene vergaderingen van TMVS tot het einde van de gemeentelijke legislatuur 2019-2025:
De heer Marcel Verschueren, gemeenteraadslid als afgevaardigde,
De heer Herman Snoeys, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigde.
Artikel 3:
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van TMVS dv vastgesteld op 10 december 2019, te onderschrijven en hun stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 4:
Een afschrift van dit besluit zal :
•hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,
•hetzij per elektronische post, 20191210BAVTMVS@farys.be,
gestuurd worden.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Maarten Leemans Michel Jansen Ward Baets Marcel Verschueren Herman Snoeys Piet Van Bavel Fons Jacobs Marc Haseldonckx Faye Van Impe Gert Van den Bogaert Jef Vissers Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Ans Lochten Joël Adams Tinne Rombouts Roger Van Aperen Johan Vermeeren Mai Sterkens Jos Matthé Dimitri Van Pelt Ann Tilburgs Ann Fockaert Arnold Wittenberg Katrien Brosens Pim Van der Linden aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname van de thesaurietoestand per 30 juni 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De financieel directeur bezorgt minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht van o.a. de thesaurietoestand.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de financieel directeur minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht geeft van o.a. de thesaurietoestand.
Argumentatie
Het totaal van de financiële rekeningen per 30 juni 2019 bedraagt 17.306.126,07 EUR.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de thesaurietoestand per 30 juni 2019.
Artikel 2:
Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financieel directeur.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Ann Tilburgs Ann Fockaert Marc Haseldonckx Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Mai Sterkens Maarten Leemans Jos Matthé Ans Lochten Johan Vermeeren Tinne Rombouts Piet Van Bavel Ward Baets Jef Vissers Marc Van Aperen Roger Van Aperen Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Hilde Vermeiren Joël Adams Katrien Brosens Michel Jansen Faye Van Impe Herman Snoeys aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname van de thesaurietoestand per 30 september 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De financieel directeur bezorgt minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht van o.a. de thesaurietoestand.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de financieel directeur minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht geeft van o.a. de thesaurietoestand.
Argumentatie
Het totaal van de financiële rekeningen per 30 september 2019 bedraagt 20.099.964,61 EUR.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Schepen Roger Van Aperen engageert zich om elk kwartaal de thesaurietoestand ter kennisname aan de gemeenteraad voor te leggen.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de thesaurietoestand per 30 september 2019.
Artikel 2:
Dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financieel directeur.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Mai Sterkens Johan Vermeeren Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Ann Fockaert Jef Vissers Ann Tilburgs Ward Baets Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Herman Snoeys Pim Van der Linden Hilde Vermeiren Joël Adams Marcel Verschueren Michel Jansen Dimitri Van Pelt Ans Lochten Roger Van Aperen Jos Matthé Marc Haseldonckx Faye Van Impe Maarten Leemans Fons Jacobs Katrien Brosens aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Voorlopig onteigeningsbesluit aalmoezenierswoning Kolonie 24, 2323 Wortel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In het verleden werden er door de stad verschillende woningen - welke deel uitmaakten van de voormalige Rijksweldadigheidskolonie te Wortel (Inventaris Bouwkundig Erfgoed: "bouwkundig geheel, ID: 121661") - onteigend en daarna in erfpacht gegeven onder strikte voorwaarden en verplichtingen qua renovatie en instandhouding. Dit gebeurde voor een doel van algemeen nut, nl. de bescherming, restauratie en het behoud van deze unieke site als geheel, welke site een historische, socioculturele en natuurwetenschappelijke waarde heeft. Ter zake kan verwezen worden naar de onteigeningsmachtiging - en de erin opgenomen motivering welke hierbij wordt hernomen - verleend bij Ministerieel besluit van 29 juli 1999, zoals gevoegd in bijlage.
Destijds werd de vroegere aalmoezenierswoning met de gerelateerde percelen (Kolonie 24, Inventaris Bouwkundig Erfgoed: "Hoofdbewakerswoning en onderwijzerswoningen ID: 107621") nog niet opgenomen. Ondertussen is ook deze woning vrijgekomen en beschikbaar. Het gaat meerbepaald om de onroerende goederen met adres Kolonie 24, 2323 Wortel, kadastraal gekend: 5e afdeling, sectie C, nrs.:
• 558 B (huis, 165 m²);
• 558 C (bos, 1.400 m²);
• 558 F (tuin, 2.260 m²).
Bij besluit van 14 november 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen dit dossier voor te leggen aan de gemeenteraad.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut (hierna: Onteigeningsdecreet).
Argumentatie
Binnen het hoger aangehaalde doel van algemeen nut, nl. de bescherming en behoud van dit unieke patrimonium en het belang om deze site als één geheel te bewaren, restaureren en beheren, is het noodzakelijk voor de uitwerking van dit beleid van de stad (cfr. artikel 7 Onteigeningsdecreet) - welk beleid van zorg dragen voor het erfgoed, opgenomen wordt in het meerjarenplan 2020-2025 -, dat de stad de eigendom bekomt van voormelde aalmoezenierswoning en de gerelateerde percelen rondom deze woning (cfr. voormelde kadastrale gegevens; kadastrale leggers in bijlage). Dit geldt des te meer, nu de bewuste woning - zoals blijkt uit de foto's in bijlage - in zeer slechte staat verkeert, welke door de jarenlange verwaarlozing steeds verder verslechtert. Ter zake wordt de motivatie hernomen zoals opgenomen in het Ministerieel besluit van 29 juli 1999 - gevoegd in bijlage - welke motivatie van overeenkomstige toepassing is m.b.t. de aalmoezenierswoning (incl. gerelateerde percelen) en welke motivatie uitdrukkelijk wordt bijgetreden door de gemeenteraad.
De Regie der Gebouwen wenst over te gaan tot de verkoop van voormelde aalmoezenierswoning en gerelateerde percelen. De onteigening is noodzakelijk opdat de stad deze zeldzame opportuniteit kan benutten en met zekerheid de eigendom kan verwerven van bedoelde onroerende goederen, zodanig dat zij hoger aangehaald doel van algemeen nut kan verwezenlijken. De aalmoezenierswoning met de gerelateerde percelen maakt - gezien haar historische functie en absolute verwevenheid met het grotere geheel van de Rijksweldadigheidskolonie - een specifieke, onmisbare schakel uit van de site en is in dat opzicht uniek en onvervangbaar.
Bij brief van 12 oktober 2018, werd een raming bezorgd door de Regie der Gebouwen van 96.000,00 EUR venale waarde, resulterend in een onteigeningsvergoeding van 99.400,00 EUR (bijlage). Deze raming ligt in lijn met het schattingsverslag van 28 maart 2018 van landmeter Jan Koyen, waarin de waarde van het onroerend goed werd vastgelegd op 104.000,00 EUR (bijlage).
Conform art. 6 Onteigeningsdecreet, is de stad Hoogstraten de onteigenende instantie.
In bijlage worden in toepassing van artikel 10 Onteigeningsdecreet volgende documenten gevoegd: onteigeningsplan en projectnota.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
99.400 EUR werd voorzien in budget 2020, onder actie 4/2/3/1 "We profileren en promoten ons erfgoed, natuur en streekidentiteit met een mix van belevingsactiviteiten", beleidsitemnr.: 349-00 en algemeen rekeningnummer AR 2210 00 00.
De financieel directeur heeft op 31/10/2019 visum verleend.
BESPREKING
Raadslid Dimitri Van Pelt vindt het de hoogste tijd dat hier ingegrepen wordt en dat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid hierin neemt. Nog belangrijker is dat, éénmaal de woning in eigendom, er onverwijld de nodige stappen worden gezet om deze woning te renoveren en terug bewoonbaar te maken volgens de huidige normen. Tenslotte vraagt raadslid Dimitri Van Pelt zich ook nog af wat de eventuele plannen zijn voor deze woning.
Schepen Roger Van Aperen legt uit dat er pas ingrepen zullen gebeuren in de woning als de stad ook eigenaar is. Er zijn geen concrete plannen over de invulling op dit moment, er wordt gedacht aan een erfpacht maar dat is nog niet beslist.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de motivering van het algemeen nut en de onteigeningsnoodzaak - zoals hoger en in de bijlagen gevoegd bij dit besluit uiteengezet - goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het onteigeningsplan en de projectnota - gevoegd bij onderhavig besluit - voorlopig goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad besluit over te gaan tot het nemen van het voorlopig onteigeningsbesluit m.b.t. volgende onroerende goederen, rekening houdende met een onteigeningsvergoeding van 99.400,00 EUR:
te 2323 Wortel, Kolonie 24, kadastraal gekend: 5e afdeling, sectie C, nrs.:
• 558 B (huis, 165 m²);
• 558 C (bos, 1.400 m²);
• 558 F (tuin, 2.260 m²).
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Jos Matthé Hilde Vermeiren Ward Baets Johan Vermeeren Michel Jansen Joël Adams Marc Haseldonckx Pim Van der Linden Herman Snoeys Marcel Verschueren Ans Lochten Roger Van Aperen Jef Vissers Tinne Rombouts Ann Fockaert Arnold Wittenberg Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Katrien Brosens Faye Van Impe Ann Tilburgs Piet Van Bavel Mai Sterkens Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuring van het reglement betreffende de ondersteuning van de socio-culturele infrastructuur.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De activiteiten van de verschillende socio-culturele verenigingen spelen zich in Hoogstraten en haar deeldorpen traditioneel in grote mate af in de verschillende parochiezalen. Deze parochiezalen zijn in veel deeldorpen de spil waarrond het culturele leven draait. In veel gevallen is het zelfs de enige culturele infrastructuur in de buurt waar verenigingen op kunnen terugvallen.
Het is vanuit die vaststelling dat op 24 november 2011 de gemeenteraad besliste om deze parochiezalen een nominale toelage toe te kennen van 5.000,00 EUR per jaar.
Omdat er in Meersel-Dreef geen parochiezaal was, werd er beslist om daar de nodige investeringen in de zaal van de school mee te financieren.
Naar aanleiding van deze nominale toelage kwamen er in de gemeenteraad op regelmatige basis vragen rond objectiviteit en voorkeursbehandeling nl.
• enkel de parochiezalen krijgen een nominale toelage, terwijl er mogelijks nog andere zalen zijn die een socio-culturele functie vervullen.
• deze toelage hoeft op geen enkele manier verantwoord te worden.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2011 betreffende de nominale toelage aan parochiezalen.
Argumentatie
Op basis van deze vaststellingen en vragen werd er een reglement opgemaakt dat de volgende belangrijke elementen bevat.
Doel
Het doel van deze toelage en het reglement dat voorligt blijft 'meer cultuurkansen te bieden aan de Hoogstraatse gemeenschap door ondersteuning van zalen voor sociocultureel gebruik.'
Voor wie
Alle zalen die voldoen aan de voorwaarden voorzien in het reglement komen in aanmerking.
Eén van de belangrijkste voorwaarde:
• De zaal wordt uitgebaat door én is eigendom van een niet-commerciële organisatie, en niet een privépersoon, een rechtspersoon met commercieel doel, een overheids- of onderwijsinstelling.
Kredieten
Meerdere zalen per deelgemeente kunnen in aanmerking komen. Het budget zal evenredig verdeeld worden over deze zalen met een maximum van 5.000,00 EUR per zaal per jaar.
Onderwerp van de toelage
Het betreft een infrastructuursubsidie. De toelage dient gebruikt te worden voor investeringen in de zaalinfrastructuur.
Adviezen
Het ontwerpreglement werd voorgelegd aan de AV Cultuurraad op 30 oktober.
Advies: Positief, gelet op het feit dat dit reglement ondersteuning biedt aan de verschillende zalen in de deeldorpen en hiermee het decentrale infrastructuuraanbod voor socio-culturele activiteiten in Hoogstraten versterkt.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930800 algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 25.000,00 EUR.
BESPREKING
Raadslid Maarten Leemans is blij dat dit dossier toch nog is teruggevonden en niet ergens op een schap bij het archief is verzeild geraakt. Hij vindt het opvallend dat dit reglement al zeven jaar zo goed als af is, maar al die tijd niet tot hier is geraakt. Dit dossier is meermaals door de fractie Anders ter sprake gebracht en de fractie voelde zich daarbij gesteund door adviezen van onder andere de cultuurraad. Raadslid Maarten Leemans gaat er vanuit dat elke zaal (zowel de zalen die reeds een jaarlijkse subsidie ontvingen als eventuele nieuwe kandidaten) nu een aanvraagdossier zullen moeten indienen, met daarin opgenomen de bewijzen dat men voldoet aan alle toekenningsvoorwaarden? De fractie Anders wil toch graag een amendement toevoegen waardoor dit reglement nog dit jaar kan ingaan in plaats van op 1/1/2020. De zalen die nu mogelijk wel in aanmerking komen, hebben immers ruim zeven jaar moeten wachten om te bekomen waar ze zonder meer recht op hadden. Het is een kleine tegemoetkoming aan hen door dit reglement dus nog dit jaar te laten ingaan, waardoor het bestuur aangeeft dat ze de werking van de kleinere zalen echt wel respecteert.
Raadslid Johan Vermeeren geeft aan dat hij het apprecieert dat dit reglement vooraf kon besproken worden met de bevoegde schepen. Er is een kritische lezing kunnen gebeuren en dat heeft tot een aantal suggesties geleid. Voor raadslid Johan Vermeeren was het belangrijk om een aantal termen zoals ‘zaal’, ‘aantal m²’ te verfijnen. Ook het decentrale aspect zou nog wat duidelijker geformuleerd kunnen worden.
Schepen Arnold Wittenberg legt uit dat hij inderdaad heeft samen gezeten met de fractieleiders om dit reglement te bespreken, er zullen nog een aantal aanpassingen worden doorgevoerd op basis van die bespreking. Het definitieve reglement zal aan het dossier worden toegevoegd. De schepen geeft aan dat het een duidelijke keuze was om niet gewoon de nominale subsidie uit te breiden met de zalen die nu niet in aanmerking kwamen maar er een infrastructuursubsidie van te maken. Op basis daarvan heeft schepen Arnold Wittenberg afgetoetst met de zalen die in aanmerking kunnen komen voor deze subsidie of het voor hen te verdedigen was om de subsidie pas vanaf 2020 te laten ingegaan. Ze hebben daarmee ingestemd. Vandaar de keuze om deze werkwijze vanaf 2020 te hanteren.
De fractie Anders onthoudt zich omdat ze dit reglement graag dit jaar al willen toegepast zien.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de ondersteuning van socio-culturele infrastructuur als volgt goed:
Artikel 1: Doel
Binnen de perken van de jaarlijks goedgekeurde kredieten in de gemeentebegroting subsidieert het stadsbestuur van Hoogstraten zalen voor (socio-)cultureel gebruik die voldoen aan de voorwaarden zoals bepaald in dit reglement.
Het doel van de subsidie is meer cultuurkansen te bieden aan de Hoogstraatse gemeenschap door ondersteuning van zalen voor sociocultureel gebruik.
Artikel 2: Definities
Zaal: een gebouw of complex van zalen en ruimtes, op éénzelfde adres, dat gebruikt wordt voor bijeenkomsten, evenementen of andere gemeenschapsvormende doeleinden.
Niet-commerciële organisatie: een organisatie die voorziet in een gemeenschappelijk behoefte of met een gemeenschappelijk doel, zonder naar winst te streven.
Socio-culturele activiteiten: activiteiten met culturele, gemeenschapsvormende, educatieve of maatschappelijk activerende functie.
Artikel 3: Budget
Binnen de perken van de jaarlijkse goedgekeurde kredieten in de gemeentebegroting zal het totale subsidiebudget evenredig verdeeld worden over het aantal zalen dat in aanmerking komt voor de subsidie zoals bepaald in artikel 4. De subsidie bedraagt maximaal € 5000,- per jaar, per zaal.
Artikel 4: Voor wie
Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke toelage, moet aan volgende voorwaarden worden voldaan:
1) De zaal ligt op het grondgebied van Hoogstraten.
2) De zaal wordt uitgebaat door én is eigendom van een niet-commerciële organisatie, en niet een privépersoon, een rechtspersoon met commercieel doel, een overheids- of onderwijsinstelling.
3) De uitbating van de zaal wordt georganiseerd en gebeurt door vrijwilligers en zonder winstuitkering.
4) Het doel van de zaal is de verhuur en het gebruik voor niet-commerciële socioculturele activiteiten, niet het gebruik van de zaal door de eigen vereniging.
5) De zaal wordt minstens 10 keer per jaar verhuurd aan vijf verschillende erkende Hoogstraatse verenigingen.
6) De zaal wordt gebruikt voor minstens vijf verschillende socioculturele activiteiten die voor het publiek toegankelijk zijn en ook als dusdanig gecommuniceerd worden.
7) Minstens één van de ter beschikking gestelde ruimtes of lokalen dient een minimumoppervlakte van 150 m² te hebben.
8) Voor elke zaal kan slechts één aanvraag per jaar ingediend worden.
Artikel 5: Onderwerp toelage
De gemeentelijke subsidie dient te worden gebruikt voor investeringen in de algemene infrastructuur van de zaal. Investeringen in de infrastructuur worden 100% betoelaagd met een maximum van 5000 EUR. per jaar, per zaal.
De uitbater geeft bij de subsidie-aanvraag aan welke investering ze met de toelage willen realiseren. Investeringskosten die in het kader van een ander reglement door het gemeentebestuur van Hoogstraten of een andere overheid betoelaagd worden zijn uitgesloten voor dit reglement vanaf deze betoelaging kostendekkend is.
Eenzelfde investeringsproject, indien uitgevoerd over verschillende jaren, kan meerdere opeenvolgende jaren ingediend worden, dat wil zeggen:
• de verschillende onderdelen van eenzelfde investeringsproject kunnen meerdere opeenvolgende jaren worden ingediend. (1)
• eenzelfde investeringsproject kan twee opeenvolgende jaren worden aangevraagd indien de verantwoording van het gehele project op het einde van het tweede jaar wordt ingediend zoals beschreven in artikel 9 van dit reglement. (2)
De subsidie kan echter niet met terugwerkende kracht verantwoord worden.
Als ondersteuning wordt er voor de zalen die voldoen aan artikel 4, gratis planadvies van Kamp C aangeboden. Dit planadvies bevat de maatregelen die door de uitbater genomen kunnen worden om het energie- en of waterverbruik in het gebouw te doen dalen. (3)
Artikel 6: Procedure
Eigenaars van zalen (zoals omschreven in artikel 4.2) die menen te voldoen aan de voorwaarden (van artikel 4), dienen jaarlijks ten laatste 30 september van dat jaar een aanvraag in voor de subsidie. Daarbij voegen zij:
• de adresgegevens en een beschrijving van de zaal in kwestie;
• een korte beschrijving van de samenstelling en werking van de organisatie die de zaal uitbaat, met overzicht van de huidige bestuursleden;
• een korte beschrijving van de eigenaar, indien deze niet dezelfde is als de uitbater;
• bewijsstukken van verhuur aan het minimumaantal verenigingen zoals bepaald in artikel 4;
• een handgetekende verklaring vanwege de eigenaar en, indien van toepassing, de uitbater, waarin zij bevestigen dat aan punt 2 van artikel 4 wordt voldaan;
• een kopie van de laatst uitgevoerde keuring van elektriciteit, gas en mazoutketel, en bijhorende tank en/of branders.
• Bewijs van verzekering BA
• Evacuatieplan en/of noodinterventieplan
• In de aanvraag (cfr artikel 5) voegt de organisator een omschrijving van de geplande infrastructurele aanpassingen, een (gedetailleerde) raming van de totale kostprijs van de investering en een planning voor de uitvoering.
Artikel 7: Voorfinanciering
Aanvragers kunnen een voorfinanciering vragen van de goedgekeurde toelagen met een maximum van 70%. De resterende 30% wordt uitbetaald na verantwoording volgens procedure beschreven in artikel 9 van dit reglement.
Artikel 8: Beoordeling
Binnen de administratieve diensten wordt een werkgroep samengesteld die de aanvragen zal beoordelen. Om belangenvermenging te voorkomen mogen de leden van deze werkgroep geen nauwe banden hebben met de subsidieaanvrager(s), teneinde een objectieve beoordeling te garanderen. (4)
De administratie geeft een geargumenteerd gunstig of ongunstig advies aan het college van burgemeester en schepenen. Dit advies bevat eventueel technische voorwaarden. Het advies kan definitief zijn of kan enkele noodzakelijke aanpassingen bevatten om alsnog tot een gunstig advies te komen.
Het college van burgemeester en schepenen beslist op basis van het advies van de werkgroep welke aanvraag goed- en welke afgekeurd wordt.
De aanvrager en de cultuurraad worden schriftelijk op de hoogte gebracht van het besluit van het college van burgemeester en schepenen, en van het advies van de werkgroep.
Bij ongunstig advies kan de aanvrager tot drie weken na de kennisgeving een gemotiveerd standpunt aan het advies van de werkgroep toevoegen.
De aanvrager krijgt binnen 25 kalenderdagen na de uiterste aanvraagdatum (30 september) het schriftelijke bericht van het hogervermelde advies en besluit.
Indien nodig kan de werkgroep aanvullende gegevens opvragen. De termijn van goedkeuring kan verlengd worden met de periode tussen het verzoek om aanvullende gegevens en de ontvangst van die gegevens, met een maximum van 15 kalenderdagen.
Artikel 9: Verantwoording
Elk jaar dienen de zalen die een subsidie ontvangen, hun subsidie te verantwoorden op basis van de facturen, kostenbewijzen en betalingsbewijzen. De uitbetaling van de subsidie of het saldo zal gebeuren na voorleggen facturen. Deze verantwoordingsnota dient samen met het aanvraagformulier op 30 september toegestuurd te worden aan het stadsbestuur.
Indien de subsidie niet verantwoord kan worden op basis van de facturen kan de zaal één jaar uitstel vragen voor de verantwoording. Bij grote projecten dienen facturen ten laatste 2 jaar na de eerste aanvraag van dat project ingediend worden.
Indien de subsidie niet na twee jaar verantwoord kan worden, zal het subsidiebedrag dat de zaal het daaropvolgende jaar of de daaropvolgende jaren zou kunnen krijgen op basis van z’n aanvraag verminderd worden met dat deel van het bedrag dat niet verantwoord werd.
Als investeringen waarvoor gemeentelijke toelage werd aangevraagd en voorgefinancierd, (deels) niet worden uitgevoerd en het geplande budget dus niet gebruikt wordt, kan het stadsbestuur de gemeentelijke toelage terugvorderen.
Kosten kunnen niet met terugwerkende kracht verantwoord worden.
Artikel 10: onrechtmatigheden
Indien blijkt dat onjuiste gegevens werden verstrekt of indien de voorwaarden van dit reglement niet werden nageleefd, zal het college van burgemeester en schepenen beslissen geen bijdrage toe te kennen, of de al uitgekeerde bedragen terug te vorderen.
Artikel 11:
Bij twijfel of een zaal voldoet aan de criteria van artikel 4, neemt het College van Burgemeester en schepenen daarover de eindbeslissing in de geest van het reglement, na advies van de cultuurraad.
Artikel 12:
Dit reglement treedt in werking na goedkeuring door de gemeenteraad vanaf 1 januari 2020.
Voetnoten:
1.Renovatie van het sanitair kan opgesplitst worden in bijv. jaar x: leidingen, jaar y: damestoiletten, jaar z: herentoiletten,…
2.Renovatie van het dak wordt als één project aangepakt, dan kan hetzelfde project en factuur, twee jaar meegenomen worden indien er zowel in jaar x en jaar y facturen voor dat project worden binnen geleverd.
3.Kamp C is het centrum voor duurzaam bouwen in de Provincie Antwerpen. Het planadvies komt tot stand door een plaatsbezoek door een medewerker van Kamp C. Het advies komt tot stand in overleg met de uitbater van de zaal.
4. Nauwe banden worden als volgt gedefinieerd: Indien een lid van de werkgroep, ook bestuurslid is van een vereniging die gebruik maakt van een zaal die voor toelage in aanmerking komt, kan deze persoon niet deelnemen aan de beoordeling van dit dossier.
Artikel 2:
De gemeenteraad schrapt per 1 januari 2020 de beslissing van 24 oktober 2011 betreffende het toekennen en vaststellen bedrag nominale toelage aan parochiezalen.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Tinne Rombouts Jos Matthé Faye Van Impe Michel Jansen Roger Van Aperen Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Ann Tilburgs Jef Vissers Joël Adams Johan Vermeeren Ans Lochten Pim Van der Linden Maarten Leemans Piet Van Bavel Fons Jacobs Herman Snoeys Mai Sterkens Marc Haseldonckx Ward Baets Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname van de subsidieverdeling voor sportverenigingen werkjaar 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De subsidies voor sportverenigingen worden berekend op basis van 2 subsidiereglementen:
1) Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging:
Overzicht:
- 58 sportverenigingen hebben tijdig een subsidiedossier ingediend (voor 1 oktober 2019).
Berekening:
- Nazicht en berekening van de ingediende aanvraagdossiers gebeurde door de sportdienst volgens het reglement. Het budget van 70.000,00 EUR werd als volgt verdeeld:
a) Kwantitatieve criteria (30% = 21.000,00 EUR)
25% = 5.250,00 EUR voor leden van 18 jaar en ouder
75% = 15.750,00 EUR voor jeugdleden
b) Kwalitatieve criteria (70% = 49.000,00 EUR)
60% = 29.400,00 EUR voor een kwaliteitsvol technisch kader
15% = 7.350,00 EUR voor een regelmatige werking
10% = 4.900,00 EUR voor het verlenen van medewerking aan organisaties van derden en aan de organisatie van niet-sportieve nevenactiviteiten.
15% = 7.350,00 EUR voor de structuur van de vereniging.
2) Het stimuleren van sportverenigingen tot professionalisering met een bijzonder accent op kwaliteitsvolle jeugdsportbegeleiding:
Overzicht:
- 58 sportverenigingen hebben tijdig een subsidiedossier ingediend (voor 1 oktober 2019)
Berekening:
- Nazicht en berekening van de ingediende aanvraagdossiers gebeurde door de sportdienst en dit volgens het reglement. Het budget van 20.500,00 EUR werd als volgt verdeeld:
* Voorafname van 1.751,25 EUR als tussenkomst voor inschrijfgelden cursussen van de Vlaamse trainersschool.
* Restsaldo van 18.748,75 EUR volgens behaalde punten verdeeld over de aanvragers.
3) Totale subsidie per sportvereniging:
De totale subsidie per sportvereniging wordt bekomen door het subsidiebedrag voor beide subsidiereglementen op te tellen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Gemeentelijk subsidiereglement “Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging” goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014;
• Gemeentelijk subsidiereglement “Het stimuleren van sportverenigingen tot professionalisering met een bijzonder accent op kwaliteitsvolle jeugdsportbegeleiding” goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014.
Argumentatie
De gemeentelijke sportraad Hoogstraten vzw heeft op de vergadering van 4 november 2019 positief advies gegeven bij de berekening en verdeling van de sportsubsidies werkjaar 2019.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging via een doelgericht subsidiebeleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/13/50/1, beleidsitem: sport met nummer 0740 en algemeen rekeningnummer: 64930000.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 98.000,00 EUR.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de subsidieverdeling sportverenigingen werkjaar 2019.
Artikel 2:
Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan de gemeentelijke sportraad Hoogstraten vzw, de dienst financiën en de aanvragers.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Jef Vissers Michel Jansen Tinne Rombouts Jos Matthé Marc Haseldonckx Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Arnold Wittenberg Katrien Brosens Maarten Leemans Marcel Verschueren Marc Van Aperen Mai Sterkens Hilde Vermeiren Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Pim Van der Linden Herman Snoeys Dimitri Van Pelt Ans Lochten Fons Jacobs Ann Fockaert Ann Tilburgs Piet Van Bavel Johan Vermeeren aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname van de toelagen mondiale samenwerking 2018-2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het subsidiereglement voor mondiale samenwerking voorziet dat het hele jaar rond aanvragen kunnen worden ingediend voor kortverblijf en voor humanitaire hulp en dat de andere aanvragen voor 30 september moeten worden ingediend.
Er is reeds 2372,00 EUR besteed aan toelagen voor humanitaire hulp op basis van de collegebeslissing van 25 april 2019.
Overzicht
Toelage 11.11.11-campagne
Aantal: 1
Totaalbedrag: 39.405,37 EUR
Toelage humanitaire hulp na 25 april 2019
Aantal : 6
Totaalbedrag: 7.115,50 EUR
Toelage NGO’s
Aantal: 5
Totaalbedrag: 2.500,00 EUR
Toelage kortverblijf
Aantal : 7
Totaalbedrag: 1850,00 EUR
Toelage ontwikkelingshelpers - (maximum per aanvraag 2600,00 EUR)
Aantal: 1
Totaalbedrag: 2.600,00 EUR
Toelage ontwikkelingshelpers met duurzaamheidstoeslag - (maximum per aanvraag 3600 EUR)
Aantal: 1
Totaalbedrag: 3.600,00 EUR
Toelage lokale projecten - (maximum per aanvraag 2000,00 EUR)
Aantal aanvaarde aanvragen: 12
Totaalbedrag: 24.000,00 EUR
Aantal niet aanvaarde aanvragen: 1
Reden: geen concrete informatie
Toelage lokale projecten met duurzaamheidstoeslag - (maximum per aanvraag 3000,00 EUR)
Aantal: 2
Totaalbedrag: 6.000,00 EUR
Totaal aanvraag erkende verenigingen
Aantal: 9
Totaalbedrag: 3.160,00 EUR
Totaal aanvraag huur lokalen
Aantal: 4
Totaalbedrag: 1897,13 EUR
Totaal aanvragen scholen
Aantal: 3
Totaalbedrag: 375,00 EUR
Totaal aanvragen noordzuid-evenementen
Aantal: 0
Totaalbedrag: 0,00 EUR
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Subsidiereglement mondiale samenwerking goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 augustus 2016.
Argumentatie
De berekening zal ter kennisgeving worden voorgelegd aan de mondiale raad
van 7 november 2019.
Aan de mondiale raad zal worden voorgesteld in 2019 een vergadering van de
raad te wijden aan het verdiepen en verduurzamen van projecten (voortbestaan van projecten en bijdrage aan realisatie SDG’s).
Aan de aanvragers zal een terugkoppeling worden gegeven over het concrete
aanvraagdossier.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Optimaliseren van de inzet van personeel (0,5 + 0,5 FTE) en middelen (0,7%) om gemeentelijke internationale samenwerking uit te bouwen en te ondersteunen en actief op zoek gaan naar bijkomende middelen in de private en openbare secto" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/14/56/1 beleidsitem: Hulp aan het buitenland met nummer 016000 en algemeen rekeningnummer: 64930800 - Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 94.875,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 2.372,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 92.503,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 92.503,96,00 EUR.
De financieel directeur heeft op 7 november 2019 visum verleend.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de berekening van de toelagen voor mondiale samenwerking voor 2018-2019 voor een totaalbedrag van 92.503,00 EUR.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Ann Fockaert Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Maarten Leemans Tinne Rombouts Fons Jacobs Joël Adams Faye Van Impe Jos Matthé Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Ward Baets Katrien Brosens Johan Vermeeren Ann Tilburgs Jef Vissers Pim Van der Linden Hilde Vermeiren Michel Jansen Marc Van Aperen Gert Van den Bogaert Marcel Verschueren Mai Sterkens Ans Lochten Arnold Wittenberg aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname van de subsidieverdeling voor deelname aan gemeentelijke activiteiten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Overzicht:
• 107 verenigingen hebben tijdig een subsidiedossier ingediend voor deelname gemeentelijke activiteiten (voor 1 oktober 2019).
Berekening:
• Nazicht en berekening van de ingediende aanvraagdossiers gebeurde door de
dienst evenementen en dit volgens het reglement.
◦ deelname aan officiële plechtigheid met vaandel: 15 EUR
◦ deelname aan een info-avond: 10 EUR
◦ sensibilisering en fondsenwerving: 20 EUR
◦ actieve participatie in gemeentelijk project: 50 EUR
In totaal worden er voor 7.180,00 EUR subsidies uitbetaald aan 107 verenigingen.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het globaal reglement op de ondersteuning van verenigingen dat op 27 juni 2011 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.
Argumentatie
Het erkenningscomité werd in haar vergadering van 31 oktober in kennis gesteld van de berekening en verdeling van de subsidie gemeentelijke activiteiten werkjaar 2018-2019.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Het lokaal bestuur ondersteunt erkende Hoogstraatse verenigingen, die een belangrijk deel van het vrijetijdsaanbod in Hoogstraten realiseren." van het meerjarenplan, met actienummer: 5/11/42/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 42.433,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 32.333,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag:10.100,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 7.180,00 EUR.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de verdeling van subsidies voor deelname aan gemeentelijke activiteiten in het werkjaar 2018 - 2019 voor een bedrag van 7.180,00 EUR.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Johan Vermeeren Piet Van Bavel Faye Van Impe Herman Snoeys Ann Fockaert Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Mai Sterkens Tinne Rombouts Marc Van Aperen Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Joël Adams Ans Lochten Jos Matthé Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Fons Jacobs Pim Van der Linden Jef Vissers Michel Jansen Katrien Brosens Ward Baets aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname van de subsidieverdeling voor cultuur, werkjaar 2019 - 2020.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Overzicht:
• 87 socio-culturele verenigingen hebben tijdig een subsidiedossier ingediend (voor 1
oktober 2019)
Berekening:
• Nazicht en berekening van de ingediende aanvraagdossiers gebeurde door de
cultuurdienst en dit volgens het reglement. Het budget van 31.933,00 EUR werd als
volgt verdeeld:
◦ categorie A - Hafabra - 8 verenigingen: 17.563,15 EUR
◦ categorie B - Toneelverenigingen, koren, cultuurhuizen (en muziekverenigingen niet onder A) - 15 verenigingen: 7.983,25 EUR
◦ categorie C - Gilden en vendeliers: 9 verenigingen: 3.193,30 EUR
◦ categorie D - socio-culturele verenigingen: 55 verenigingen: 3.193,30 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Het reglement werkingssubsidies socio-culturele verenigingen dat op 19 december 2016 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.
Argumentatie
De cultuurraad zal in kennis gesteld worden over de berekening en verdeling van de werkingsubsidies cultuur werkjaar 2018-2019.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Het lokaal bestuur ondersteunt erkende Hoogstraatse verenigingen, die een belangrijk deel van het vrijetijdsaanbod in Hoogstraten realiseren." van het meerjarenplan, met actienummer: 5/11/42/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 42.433,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 400,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 42.033,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 31.933,00 EUR.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de verdeling van de subsidies voor culturele verenigingen voor werkjaar 2018-2019 voor een totaalbedrag van 31.933,00 EUR aan 87 erkende Hoogstraatse cultuurverenigingen.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Ann Tilburgs Jos Matthé Johan Vermeeren Piet Van Bavel Dimitri Van Pelt Herman Snoeys Arnold Wittenberg Mai Sterkens Faye Van Impe Roger Van Aperen Michel Jansen Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Ans Lochten Maarten Leemans Pim Van der Linden Tinne Rombouts Marc Haseldonckx Jef Vissers Joël Adams Ward Baets Ann Fockaert Katrien Brosens Marc Van Aperen Hilde Vermeiren Fons Jacobs aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Kennisname van de subsidieverdeling jeugd 2018-2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Overzicht:
• 22 jeugdverenigingen hebben tijdig een subsidiedossier ingediend (voor 1 oktober 2019);
• 6 organisaties hebben tijdig een financieel verslag voor hun projectsubsidie ingediend (voor 1 oktober 2019);
• 8 individuele jongeren dienden tijdig een vormingssubsidie in (voor 1 oktober 2019).
Berekening:
Nazicht en berekening van de ingediende aanvraagdossiers gebeurde door de
jeugddienst en dit volgens het reglement. Het budget van 31.000,00 EUR werd als
volgt verdeeld:
• Vormingssubsidie: 2.700,00 EUR
• Kampsubsidie: 8.300,00 EUR
• Projectsubsidie: 3.000,00 EUR
• Subsidie kampvervoer: 1.000,00 EUR
• Jeugdinfrastructuur kleine investeringen: 11.000,00 EUR - er werd geen aanvraag voor kleine infrastructuurwerken gedaan.
Noot: Indien er een overschot is bij één van deze posten wordt deze overgeheveld naar de pot voor basis - en werkingssubsidie.
• Basis - en werkingssubsidie: 5.000,00 EUR.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Subsidiëring van het jeugdwerk - goedgekeurd door de GR d.d. 25 november 2013.
• Reglement projectsubsidie jeugd - goedgekeurd door de GR d.d. 28 maart 2011.
• Subsidie jeugdinfrastructuur - goedgekeurd door de GR d.d. 25 september 2017.
Argumentatie
De jeugdraad is in haar vergadering op 17 oktober 2019 in kennis gesteld over de berekening en verdeling van de jeugdsubsidies werkjaar 2018-2019.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "het lokaal bestuur ondersteunt erkende Hoogstraatse verenigingen die een belangrijk deel van het vrijetijds aanbod in Hoogstraten realiseren" van het meerjarenplan, met actienummer: 5.11.42.1, beleidsitem: jeugd met nummer 0750 en algemeen rekeningnummer: 64930000.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 31.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 31.000,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 31.000,00 EUR.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de verdeling van de subsidies voor jeugd werkjaar 2018-2019 voor een totaalbedrag van 31.000,00 EUR.
Artikel 2:
De jeugdraad, de dienst financiën en de aanvragers nemen kennis van de verdeling van de subsidies voor jeugd werkjaar 2018-2019.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Ann Tilburgs Piet Van Bavel Ans Lochten Jef Vissers Tinne Rombouts Katrien Brosens Michel Jansen Pim Van der Linden Mai Sterkens Marc Van Aperen Ann Fockaert Ward Baets Herman Snoeys Hilde Vermeiren Johan Vermeeren Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Marcel Verschueren Joël Adams Gert Van den Bogaert Jos Matthé Arnold Wittenberg Faye Van Impe Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Fons Jacobs aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuren van de toegestane nominale subsidies.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Door de jaren heen keurde de gemeenteraad verschillende nominatieve subsidies goed.
In 2019 werden deze budgetten opnieuw voorzien.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De gemeenteraadsbeslissing van 23 juli 2007 betreffende de nominale toelagen aan culturele verenigingen.
• De gemeenteraadsbeslissing van 24 oktober 2012 betreffende de nominale toelage aan de parochiezalen.
• De gemeenteraadsbeslissing van 24 augustus 2015 betreffende tussenkomst kerstverlichting UNIZO.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt verzocht om de verschillende subsidies goed te keuren op basis van de voorgestelde betaallijst.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' , met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'Land-, Tuin-, en Bosbouw' met nummer 0530 en algemeen rekeningnummer: 64920600 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 600,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 31,80 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 568,20 EUR.
Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' , met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'Overige culturele instellingen' met nummer 0709 en algemeen rekeningnummer: 64930800 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 25.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 20.000,00 EUR.
Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' , met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'Diensten en voorzieningen voor personen met een handicap' met nummer 0911 en algemeen rekeningnummer: 64930800 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 5.250,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 3.193,65 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 1.644,5 EUR.
Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' , met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: 'Kinderopvang' met nummer 0945 en algemeen rekeningnummer: 64930800 toegestane werkingssubsidies.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 13.719,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 13.719,00 EUR.
Valt onder actie 'Doorlopend en recurrent beleid' , met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Handel en middenstand met nummer 0500 en algemeen rekeningnummer:64930600 toegestane werkingssubsidies aan bedrijven
Voorziene budget in het meerjarenplan:8.637,50 EUR.
Reeds gebruikt budget: 387,50 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 8.250,00 EUR.
BESPREKING
De fractie Anders onthoudt zich hierover omdat de toegekende subsidies nog geen rekening houdt met het nieuwe reglement zoals dat onder punt 13 werd goedgekeurd.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de betaallijst van de toegestane nominale subsidies goed.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Maarten Leemans Hilde Vermeiren Johan Vermeeren Gert Van den Bogaert Pim Van der Linden Ann Tilburgs Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Jef Vissers Ward Baets Roger Van Aperen Ann Fockaert Joël Adams Faye Van Impe Katrien Brosens Fons Jacobs Herman Snoeys Marcel Verschueren Ans Lochten Dimitri Van Pelt Jos Matthé Michel Jansen Mai Sterkens Tinne Rombouts Piet Van Bavel Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuren van de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen ILV Noorderkempen Werkt en VDAB voor de periode 2020-2025.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het bestaande samenwerkingsakkoord tussen ILV Noorderkempen Werkt en VDAB dient nu
hernieuwd te worden. Het takenpakket van Noorderkempen Werkt werd in de afgelopen jaren uitgebreid met onder meer wijkwerken. Ook de samenwerking tussen de arbeidstrajectbegeleiders van de lokale besturen en de VDAB-consulenten werd opgezet en versterkt. Met TWE-art.60 of TWE-OCMW maken de arbeidstrajectbegeleiders ook gebruik van het systeem van VDAB om deze contracten te registreren.
We maken van de gelegenheid dan ook gebruik om de samenwerking nog uit te diepen en meer lokaal te verankeren. Een lokale dienstverlening is voor ons en onze inwoners een zekere meerwaarde. Ook de uitbreiding naar de categorie van niet-beroepsactieven zal een meerwaarde betekenen om de doelstelling van Vlaanderen van een werkzaamheidsgraad van boven de 80% te behalen en voldoende welvaart te creëren in onze regio.
Het doel is om dit jaar de overeenkomst nog te ondertekenen in aanwezigheid van de nieuwe gedelegeerd bestuurder en de provinciaal directeur van VDAB.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De oprichting van de ILV Noorderkempen Werkt op 23/06/2014 om initiatieven op vlak van tewerkstelling te stimuleren.
• De huidige samenwerkingsovereenkomst met VDAB door de gemeenteraad van Hoogstraten op 25/04/2016. Deze loopt tot en met 2019.
• Het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen ILV Noorderkempen Werkt en VDAB voor de jaren 2020-2025.
Argumentatie
Zowel VDAB als de lokale besturen hebben een taak en invloed op de werking van de lokale
arbeidsmarkt. We hebben er allemaal belang bij dat er een goede samenwerking bestaat om een goede lokale arbeidsmarktwerking te borgen in het belang van onze inwoners en bedrijven. Voor de VDAB ligt het accent hier bij het opleiden en begeleiden van de werkzoekenden, en het vinden van voldoende geschikt personeel voor de bedrijven. Voor de lokale besturen ligt het accent meer op het aanpakken van jobobstakels en de organisatie van de sociale economie om ook de werkzoekende met een zekere afstand tot de reguliere arbeidsmarkt mee te krijgen in een traject naar zinvol betaald werk (op maat). Ondertussen wordt het actieterrein van onze samenwerking verruimd naar niet-beroepsactieven om de werkzaamheidsgraad te verhogen naar meer dan 80%. Ook hier hebben zowel de lokale besturen als VDAB een rol te spelen.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Hoogstraten bevordert duurzame economische groei en waardig werk- verhogen van de werkzaamheidsgraad" van het meerjarenplan, met beleidsitem: 4.2.1.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor de jaren 2020-2025 tussen ILV Noorderkempen Werkt en VDAB zoals deze als bijlage is toegevoegd, goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt de verantwoordelijke voor de lokaal besturen van VDAB en de coördinator van de ILV Noorderkempen Werkt van dit besluit in kennis en draagt hen op de organisatie van de ondertekening op te nemen.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Ann Fockaert Tinne Rombouts Marc Haseldonckx Marcel Verschueren Faye Van Impe Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Joël Adams Katrien Brosens Marc Van Aperen Michel Jansen Ans Lochten Fons Jacobs Roger Van Aperen Piet Van Bavel Herman Snoeys Jos Matthé Jef Vissers Gert Van den Bogaert Ann Tilburgs Pim Van der Linden Maarten Leemans Johan Vermeeren Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Ward Baets aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuring van de oprichting van een projectvereniging Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Grensland.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
• het vooroverleg van het college van 17 september 2019;
• de toelichtingen bij de colleges over de werking van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen tussen juni en september 2019;
• de informatievergadering over de samenwerking rond onroerend erfgoed en de erkenning als IOED op 20 september 2019;
• de besluiten van de colleges van burgemeester en schepenen van Arendonk, Hoogstraten en Ravels om samen te werken rond Onroerend Erfgoed;
• de erkenningsvoorwaarden voor de erkenning van een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) opgenomen in het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het behorende uitvoeringsbesluit van 16 mei 2014.
Argumentatie
Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 voorziet dat de zorg voor het Onroerend Erfgoed (monumenten, landschappen en archeologie) op het lokale beleidsniveau kan worden verankerd. Dit biedt de mogelijkheid voor de gemeenten om zelf een beleid rond onroerend erfgoed te voeren. Hiervoor kunnen de gemeenten beroep doen op de expertise van een Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED). Deze diensten dienen een erkenning aan te vragen en kunnen tevens beroep doen op een subsidie voor de personeels- en werkingskosten.
De Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen, waar de gemeente deel van uitmaakt, heeft al sinds 2015 een verbrede werking uitgebouwd rond onroerend erfgoed, met name archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed. De deelwerking Onroerend Erfgoed is een aanspreekpunt en adviseert gemeentebesturen, ambtenaren, verenigingen en burgers rond de omgang met dit onroerend erfgoed. Ze werken daarnaast actief aan de verbreding van het draagvlak rond onroerend erfgoed door kennisopbouw en publieksgerichte evenementen.
De deelwerking Onroerend Erfgoed van Erfgoed Noorderkempen werkt echter met een vaste verdeelsleutel op basis van inwonersaantal, die niet is afgestemd op grote gemeenten met een kleiner inwonersaantal. Bovendien geeft men aan dat de bijkomende financiële middelen vanuit de gemeentelijke bijdragen niet opwegen tegen de bijkomende werklast die dit met zich meebrengt. De bijkomende financiering van de Vlaamse overheid blijkt hier (voorlopig) niet op te zijn afgestemd.
De erkenningsvoorwaarden opgenomen in het Onroerenderfgoedbesluit bepalen dat een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) een intergemeentelijk samenwerkingsverband van minimaal drie gemeenten moet zijn en dat deze gemeenten beschikken over een gemeenschappelijk erfgoedpakket. De IOED werkt integraal rond archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed en bouwt een integrale en sectoroverschrijdende werking uit. Daarbij is er aandacht voor ondersteuning van de lokale erfgoedgemeenschap en de uitbouw van een lokaal draagvlak. Voor de uitbouw van deze werking kan een IOED rekenen op een basissubsidie van 85.000,00 EUR. Deze wordt aangevuld met een bijkomende subsidie die wordt berekend op basis van het inwonersaantal en de oppervlakte van de gemeente. Voor de drie gemeenten komt dit neer op ca. 3500,00 EUR. Deze subsidie dekt alleen de personeelskosten en personeelsgebonden werkingskosten. De overige kosten van de werking worden door de deelnemende gemeenten gedragen (zie infra).
In navolging van de toelichtingen op de colleges van de gemeenten Arendonk, Hoogstraten, Merksplas en Ravels en de daaropvolgende gezamenlijke vergadering op 20 september met de schepenen en betrokken ambtenaren, is door de colleges van Arendonk, Hoogstraten en Ravels een principiële goedkeuring gegeven voor de oprichting van een aparte projectvereniging “Grensland” en de aanvraag tot erkenning van een Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Grensland. Daarbij is overeengekomen met Erfgoed Noorderkempen dat zij hun ervaring en expertise ter beschikking stellen voor de begeleiding in dit proces en de opmaak van een erkenningsdossier.
De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig voor volgende stappen:
1. De oprichting van de projectvereniging Grensland. Dit behelst enerzijds de goedkeuring
van de statuten en anderzijds de afvaardiging van de gemeente in de Raad van Bestuur.
•De statuten zijn een vertaling van de bepalingen in het decreet Lokaal Bestuur. Als maatschappelijk doel is bepaald: De vereniging heeft tot doel te zorgen voor het behoud, beheer, onderzoek en ontsluiting van het onroerend erfgoed op het grondgebied van de deelnemende gemeenten. De vereniging staat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond cultuur en onroerend erfgoed. Na ondertekening worden deze statuten ingediend en gepubliceerd in het staatsblad. Vanaf dan is de oprichting van de projectvereniging een feit.
•De projectvereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur. Iedere deelnemende gemeente heeft één afgevaardigde in de raad van bestuur die verkozen is op een lijst die deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Daarnaast kiest de gemeenteraad een afgevaardigde als lid met raadgevende stem, die is verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college.
2. De opstart van de opmaak van de aanvraag voor erkenning als IOED.
•De erkenningsaanvraag bestaat uit een aanvraagformulier en een beleidsplan. Dit beleidsplan dient voor 15 januari 2020 te worden ingediend om nog aanspraak te maken op een samenwerkingsovereenkomst voor subsidie. Een subsidieaanvraag met uitgewerkte meerjarenbegroting dient pas tegen 1 juli 2020 te worden ingediend. In april 2020 worden normaal de erkenningen bekend gemaakt. Een concrete meerjarenbegroting zal worden voorgelegd in april-mei 2020 in het kader van de subsidieaanvraag voor de erkende IOED.
•Erfgoed Noorderkempen zal samen met de bevoegde ambtenaren op korte termijn een beleidsplan uitwerken dat is gebaseerd op het gemeenschappelijke erfgoedpakket en de actiepunten van de vier gemeenten. Hiervoor worden geen kosten aangerekend.
3. Gemeentelijke bijdrage IOED
•Om de vaste kosten en het werkingsbudget van de IOED te betalen is een jaarlijkse bijdrage nodig van ca. 30.000-35.000 euro. Daarbij dient rekening te worden gehouden met een jaarlijkse stijging van 1-2%. De gemeentelijke bijdrage wordt berekend aan de hand van een verdeelsleutel. Hiervoor is een aangepast model uitgewerkt dat is gebaseerd op de percentuele verhouding van enerzijds een administratief pakket (inwonersaantal en oppervlakte) en anderzijds een erfgoedpakket dat een inschatting moet geven van de werklast. Dit erfgoedpakket kan na drie of zes jaar worden herbekeken op basis van de concrete werking. Dat resulteert in volgende simulatie van de gemeentelijke bijdrage:
| Erfgoedpakket | Administratief pakket | TOTAAL | Bijdrage | |||||
Gemeente | % beschermd | % BE item | %BE adres | %Archeologie | %Inwoners | %Opp | % | 30.000 | 35.000 |
Arendonk | 12,64 % | 20,19% | 24,01% | 15,45% | 27,29% | 21,57% | 20,20% | 6059€ | 7069€ |
Hoogstraten | 73,56% | 49,81% | 49,78% | 54,28% | 42,70% | 41,22% | 51,89% | 15567€ | 18162€ |
Ravels | 13,79 | 30,00% | 26,21% | 30,24% | 30,01% | 37,21% | 27,91% | 8373€ | 9769€ |
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder een actie van het meerjarenplan en heeft financiële impact.
Een bedrag van 18.162,00 EUR is jaarlijks opgenomen voor de beleidsperiode 2020-2025
op AR 64930000 werkingssubsidies BI 729-00
onder actie 1/5/1/1 We behouden, beheren, verzamelen en ontsluiten ons kunst en erfgoed
door tentoonstellingen, evenementen en zorgvuldige bewaring.
De financieel directeur heeft op 31 oktober 2019 visum verleend.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad besluit een aparte projectvereniging op te richten tussen de gemeenten Arendonk, Hoogstraten en Ravels voor een samenwerking rond onroerend erfgoed met als naam “Grensland”.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de statuten van de projectvereniging Grensland goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad beslist bij geheime stemming volgende personen af te vaardigen voor de raad van bestuur:
Bij 17 ja stemmen en 9 blanco stemmen voor Michel Jansen:
- Michel Jansen, als afgevaardigde met stemrecht voor de raad van bestuur.
Bij 10 stemmen voor Ward Baets en 16 stemmen voor Dimitri Van Pelt:
- Dimitri van Pelt, als afgevaardigde die deelneemt aan de vergaderingen van de raad van bestuur als lid met raadgevende stem.
Artikel 4:
De gemeenteraad stemt in met de opmaak van een aanvraag tot erkenning als een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) door Erfgoed Noorderkempen in samenwerking met de bevoegde ambtenaren en schepenen.
Artikel 5:
De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde verdeelsleutel met een percentuele verdeling op basis van het administratief pakket en het erfgoedpakket en de voorgestelde gemeentelijke bijdrage.
Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Joke Verschueren Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Herman Snoeys Tinne Rombouts Jos Matthé Michel Jansen Joël Adams Roger Van Aperen Arnold Wittenberg Fons Jacobs Maarten Leemans Ann Tilburgs Katrien Brosens Faye Van Impe Ward Baets Ans Lochten Marc Van Aperen Piet Van Bavel Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Dimitri Van Pelt Jef Vissers Pim Van der Linden Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Marcel Verschueren Hilde Vermeiren Mai Sterkens Joël Adams Dimitri Van Pelt Michel Jansen Jef Vissers Piet Van Bavel Ann Fockaert Mai Sterkens Ann Tilburgs Johan Vermeeren Ward Baets Fons Jacobs Roger Van Aperen Herman Snoeys Faye Van Impe Maarten Leemans Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Ans Lochten Tinne Rombouts Hilde Vermeiren Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Jos Matthé Marc Van Aperen Katrien Brosens Pim Van der Linden aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Goedkeuren gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer inzake het invoeren van plaatselijk verkeer Kerkveld in Wortel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op de mobiliteitsraad (verkeersraad) van 17 juni 2019 werd aangegeven dat er aan één kant op Kerkveld een C3 bord uitgezonderd plaatselijk verkeer staat, maar aan de andere kant niet. Men ervaart hier toch wel een hoge mate van belasting door zwaar verkeer.
Om hieraan tegemoet te komen werd een politiereglement opgemaakt door de verkeersconsulente politie Noorderkempen.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 17 oktober 2019 om dit dossier te agenderen voor de gemeenteraad.
Juridische grond
- Artikels 119 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
- Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
- Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
- Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
- Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
- Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
- Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
- Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
- Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
- Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer inzake het invoeren van plaatselijk verkeer Kerkveld in Wortel en dit als volgt:
Kerkveld enkel nog toegankelijk te maken voor plaatselijk verkeer. Dit door middel van verkeersbord C3 met onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ op kruising Beukendreef met Kerkveld en op kruising Kerkveld met Pastoor Van Der Voortstraat. Een herhaling van dit verbod te plaatsen aan kruising Kerkveld met Vogelhofstraat in beide richtingen.
Artikel 2:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake Kerkveld Wortel wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 3:
Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake Kerkveld Wortel dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Parking station Noorderkempen : oproep tot overleg om het voorstel om deze parking betalend te maken, te voorkomen.
MOTIVERING
De laatste weken werden we via de pers er van in kennis gesteld dat de NMBS overweegt om de parking aan het treinstation Noorderkempen betalend te maken. De NMBS hoopt hiermee minder parkeerders te krijgen die geen gebruik zouden maken van de trein.
Het gemeentebestuur van Brecht hield onder de reizigers een enquête , waaruit bleek dat de parking voornamelijk gebruikt wordt door reizigers ( en dus niet door carpoolers) en dat iedereen er mee akkoord is dat de parking te klein is . Daarnaast werden nog heel wat andere ongemakken genoteerd, zoals beperkte sanitaire ruimte, moeilijke in- en uitrit, te kleine fietsenstalling, enz.
Uit het overleg tussen de gemeente Brecht en de NMBS blijkt deze laatste echter totaal geen oor te hebben naar de verzuchtingen van de treinreizigers en wenst men éénzijdig parkeertarieven te gaan opleggen, zonder daar een verbeterde dienstverlening tegenover te stellen.
Het is duidelijk dat de NMBS overal de strategie hanteert om stationparkings betalend te maken met het argument dat enkel reizigers gebruik mogen maken van de parking. Indien het echt dat is wat de NMBS wenst, dan zijn er genoeg mogelijkheden om niet reizigers te laten betalen ( bv via het tonen van een geldig vervoersticket.
Zolang er geen betere, regelmatige en effectieve aanvullend openbaar vervoer ter beschikking is aan dit treinstation, is het onverantwoord om diegenen die toch gebruik willen maken van het openbaar vervoer financieel hiervoor te straffen.
Wij zouden dan ook willen vragen dat het stadsbestuur hierover in overleg gaat met de omliggende gemeenten ( Rijkevorsel, Brecht, Wuustwezel, ..) om hierover samen een standpunt in te nemen en met de grootste spoed een overleg aan te vragen met de NMBS en de bevoegde minister in de federale regering om te voorkomen dat deze stationsparking te Brecht betalend zou worden.
Voorstel:
Art.1 : De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om onmiddellijk contact op te nemen met de omliggende gemeenten ( minimaal Rijkevorsel, Brecht, Wuustwezel) om een standpunt in te nemen over het voornemen van de NMBS om de parking aan het treinstation Noorderkempen te Brecht betalend te maken, en om hierover samen dringend contact op te nemen met de NMBS, het federale ministerie van mobiliteit van minister Bellot en met de vlaamse minister van mobiliteit Peeters.
Art 2. : Het standpunt van de stad Hoogstraten bij dit overleg te verdedigen waarbij de stad Hoogstraten zich niet akkoord kan verklaren met een betalende parking aan het treinstation Noorderkempen, omdat hierdoor mogelijke treinreizigers opnieuw de wagen gaan verkiezen om zich te verplaatsen, maar om alternatieven te ontwikkelen waardoor niet-treinreizigers zich niet op de parking kunnen zetten.
Art.3 : Tijdens dit overleg ook het standpunt verdedigen dat er een veel ruimer en uitgebreider openbaar vervoer dient georganiseerd worden naar en van dit treinstation en om een ruimere en veilige fietsparking te voorzien, waardoor het voor vele reizigers nog interessanter is om via het openbaar vervoer of met de fiets naar het treinstation te komen
Art. 4 : Na het overleg met de omliggende gemeenten, met de NMBS en de verschillende ministeries van verkeer over deze situatie de resultaten terug te koppelen naar de gemeenteraad.
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Parking Station Noorderkempen, betalend?
MOTIVERING
Situering
Dat er een modal shift nodig is in onze mobiliteit mag duidelijk zijn. De noodzaak wordt gestaafd zowel vanuit het doel om Vlaanderen terug effectief mobiel te krijgen, alsook vanuit het behalen van onze klimaatdoelstellingen.
Investeren in combimobiliteit met goed toegankelijke en goed uitgeruste interregionale en regionale mobipunten zijn noodzakelijk, wat mensen in staat stelt om vlot te schakelen tussen de verschillende vervoersmiddelen en hun reistijd vermindert.
In het Vlaams regeerakkoord lezen we ook duidelijk: “Ook kosteloos toegankelijke ‘park & rides’, onder andere langs onze autosnelwegen, kaderen perfect in de combimobiliteit. De bestaande carpoolparkings worden geëvalueerd en desgevallend uitgebreid.”
Dat er nog heel wat uitdagingen zijn op vlak van mobiliteit rond Hoogstraten mag ook duidelijk zijn. Op vlak van treinvervoer zijn wij omringd door 3 stations: Noorderkempen, Turnhout en Breda. Het merendeel van onze treingebruikers richt zich op de Belgische stations en zeker het station Noorderkempen wint nog elke dag aan belang in het duurzaam mobiliteitsgebruik van onze inwoners.
De parking aan het station Noorderkempen liegt er niet om. Elke dag meer en meer plaatsgebrek, de groenzones worden mee ingepalmd om de auto’s geplaatst te krijgen. Dit is geen nieuw fenomeen, maar reeds een langer groeiend probleem. NMBS erkent dit ook en had een tijd geleden het initiatief genomen om zogezegd een uitbreiding van de parking te voorzien. Echter de aangevraagde inrichting was niet in orde volgens de voorschriften van ruimtelijke ordening en de vergunning is dan ook niet afgeleverd. In de plaats van dan samen met de administraties aan de tafel te gaan zitten om effectief waar te maken wat de reiziger werd beloofd, nl. extra parkeerruimte, maakt men een bocht van 180° en gaat men over tot het ‘bestraffen’ van hun eigen reizigers!
De toegankelijkheid naar het station Noorderkempen via het openbaar vervoer specifiek vanuit onze gemeente, maar ook vanuit andere buurgemeenten, is voor velen onhaalbaar. Het feit dat deze mensen al overwegen om hun auto te parkeren aan het station om vervolgens hun rit verder te zetten met de trein is positief en op alle mogelijke manieren te stimuleren. Dit hebben we nodig om een omslag te creëren!
Deze parking nu betalend maken is de modal shift in onze mobiliteit en het bereiken van onze klimaatdoelstellingen – zoals opgenomen in de Burgemeestersconvenant - 200% tegenwerken!
Voorstel Besluit:
De gemeenteraad beslist dat:
•de gemeenteraadsleden en het stadsbestuur niet akkoord gaan met het betalend maken van de parking van het station Noorderkempen.
•het College van Burgemeester en Schepenen dit punt op de agenda zet van de vervoersregio’s waarin Hoogstraten is vertegenwoordigd;
•gemeenteraadsleden samen een schrijven richten aan de NMBS, de Federale Minister voor Mobiliteit, alsook naar Vlaams minister van Mobiliteit en Klimaat om ons standpunt duidelijk mee te delen.
BESPREKING
Omdat agendapunt 24 en 25 over dezelfde inhoud gaat, wordt dit in de bespreking samen genomen.
Raadslid Fons Jacobs pleit er voor om de parking niet betalend te maken en hiervoor ook de buurgemeenten te mobiliseren. Ook raadslid Tinne Rombouts sluit zich hierbij aan. Voor haar is het onbegrijpelijk dat de NMBS deze beslissing overweegt, die ingaat tegen alle intenties rond mobiliteit en klimaat. Raadslid Tinne Rombouts heeft de beide bijkomende agendapunten bekeken en legt ter plekke op de vergadering een aangepaste versie voor van het besluit. Daarnaast legt raadslid Tinne Rombouts ook een brief voor gericht aan de NMBS en de bevoegde ministers, ze leest de brief hardop voor en is vragende partij om deze brief te laten ondertekenen door alle leden van de gemeenteraad.
Schepen Michel Jansen geeft aan dat hij dit punt al besproken heeft op de stuurgroep mobiliteit Noorderkempen en ook de vervoersregio Antwerpen heeft een brief gestuurd naar alle betrokken gemeenten om hier gezamenlijk tegen te reageren. Dezelfde werkwijze zal ook gevolgd worden door de vervoersregio Kempen. Ook het college van burgemeester en schepenen is absoluut gekant tegen dit voornemen en zal het protest ook mee ondersteunen.
Er ontspint zich een discussie over de keuze of de brief ter plekke moet worden getekend of dat het achteraf kan gebeuren nadat iedereen de kans heeft gekregen om hem zelf te lezen. De voorzitter besluit dat de gemeenteraadsleden van de oppositiepartijen de brief al kunnen ondertekenen, de meerderheidspartijen willen eerst de kans krijgen om de brief te kunnen bekijken.
Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2019.
Mondelinge vraag - mobiliteit R. Keldermansstraat.
INFOBLOK
Gemeenteraadslid Johan Vermeeren kondigt aan dat hij zijn ontslag indient als gemeenteraadslid, vooral omwille van professionele redenen. Vanaf januari 2020 zal hij algemeen directeur worden van de fusie-organisatie Monnikenheide en Spectrum. Hij wil zijn tijd besteden aan zaken waarin hij ook een meerwaarde kan betekenen, en dat situeert zich vooral op zijn professionele taak. Hij wil alle gemeenteraadsleden bedanken voor de goede samenwerking en hen veel succes wensen in de toekomst. Na deze aankondiging, worden er bedankingen uitgesproken door burgemeester Marc Van Aperen, gemeenteraadsleden Gert Van den Bogaert, Fons Jacobs en Herman Snoeys. Johan wordt geprezen voor zijn gedrevenheid en betrokken tussenkomsten, voor heel wat gemeenteraadsleden was het erg fijn om met hem samen te werken en wordt er dan ook spijt uitgedrukt over het feit dat hij ontslag neemt. Ook gemeenteraadslid Tinne Rombouts wil Johan vanuit de ganse fractie CD&V bedanken voor 13 jaar inzet, zowel binnen de gemeenteraad als bij externe organisaties zoals bijvoorbeeld in de raden van bestuur van de huisvestingsmaatschappijen.
De gemeenteraad word geschorst om 23:25 uur om de raad voor maatschappelijk welzijn te openen. De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gesloten om 23:28 uur.
De gemeenteraad wordt terug geopend om 23:29 uur voor de behandeling van de agendapunten in besloten vergadering.
VRAAG
Raadslid Johan Vermeeren heeft vastgesteld dat er verkeersborden zijn geplaatst in de Rombout Keldermansstraat, die het begin en het einde van de zone 30 aangeven. Hij vraagt zich af of dit in uitvoering is van een politiereglement want een dergelijk reglement heeft hij niet kunnen terugvinden. Waarom zijn deze verkeersborden geplaatst? Was het niet de bedoeling om de zone 30 voor de hele verkaveling toe te passen? Daarnaast spreekt raadslid Johan Vermeeren zijn bezorgdheid uit over de veiligheid aan het begin van de Heilig Bloedstraat, zeker tijdens de werken met grote machines kan het daar bij momenten erg gevaarlijke situaties opleveren.
ANTWOORD
Schepen Michel Jansen zal bekijken waarom dit bord op deze plaats is gekomen, hij zal dit nakijken. Mogelijks gaat het over een voorlopig verkeersbord. Op de vraag over wat de stand van zaken is met betrekking tot de verkeersafwikkeling in de verkaveling Zuid-Oost Centrum, antwoordt de schepen dat er een concreet voorstel voorligt dat op de verkeersraad zal toegelicht en besproken worden. Ook met het Agentschap Wegen en Verkeer moet dit nog besproken worden. Schepen Michel Jansen geeft aan dat het college het plan heeft om twee proefopstellingen te gaan uittesten de komende maanden, de concrete invulling zal op de verkeersraad besproken worden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.