Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Ann Tilburgs Pim Van der Linden Joël Adams Ward Baets Mai Sterkens Michel Jansen Jef Vissers Ans Lochten Jos Martens Marc Haseldonckx Jos Matthé Marcel Verschueren Ann Fockaert Ilse Verachtert Arnold Wittenberg Faye Van Impe Roger Van Aperen Herman Snoeys Tinne Rombouts Gert Van den Bogaert Fons Jacobs Maarten Leemans Marc Van Aperen Hilde Vermeiren aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 16 december 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 16 december 2019 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 16 december 2019 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Maarten Leemans vraagt zich af waar de gebundelde schriftelijke antwoorden op de mondelinge vragen die in de gemeenteraad werden gesteld zijn terug te vinden in meeting.Mobile. Volgens de algemeen directeur zouden die zijn toegevoegd, maar het raadslid kan dit niet terugvinden. De algemeen directeur verduidelijkt dat het document als bijlage is toegevoegd aan het agendapunt waar de bespreking van het meerjarenplan is opgenomen, immers alle vragen gingen over het meerjarenplan.
Raadslid Hilde Vermeiren licht toe dat de fractie CD&V akkoord kan gaan met het verslag van de gemeenteraad, maar ze wil haar onvrede uitspreken over de gang van zaken op de laatste gemeenteraad. Als er geen antwoorden kunnen gegeven worden op de vergadering zelf dan is er ook geen debat mogelijk meent ze. Immers de gemeenteraad kan op dat moment de discussie niet voeren als ze de antwoorden niet hoort, de antwoorden achteraf gebundeld bezorgen is uiteraard heel informatief maar het kan geen impact meer hebben op het stemgedrag op de gemeenteraad zelf. Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren roept op om het debat mogelijk te maken en dus ook de antwoorden te verstrekken op de vergadering zelf.
Gemeenteraadslid Fons Jacobs denkt mee na over een oplossing, zo kan er mogelijks als terugkerend agendapunt op de gemeenteraad de antwoorden op de gestelde vragen worden behandeld, op die manier is er wel nog kans om debat te voeren.
Volgens gemeenteraadslid Hilde Vermeiren volstaat dit niet want de discussie over de vragen en de antwoorden kan niet gevoerd worden op de gemeenteraad zelf en kan dus ook geen invloed hebben op het stemgedrag.
Burgemeester Marc Van Aperen roept op om bij voorkeur de vragen vooraf te bezorgen zodat er een gestoffeerd antwoord kan voorbereid worden, dit zal dan ook de kwaliteit van de discussie in de gemeenteraad ten goede komen. Daarnaast wil de burgemeester zich ook graag verontschuldigen omdat hij de discussie op de gemeenteraad van 16 december 2019 te vroeg heeft afgeblokt. Hij geeft aan dat hij vermoeid was, geen energie had voor een uitgebreide en urenlange discussie en dat er vooraf kansen waren op een infomoment en de commissie financiën om detailvragen te stellen. Maar hij geeft aan dat het niet de bedoeling was om het debat niet mogelijk te maken maar dat hij nu wel inziet dat dat wel het effect was.
Voor raadslid Tinne Rombouts is een vermoeide burgemeester geen reden om het debat niet te voeren, de gemeenteraad dient om te debatteren. En zeker de discussie over het meerjarenplan had mogelijk moeten geweest zijn omdat het tenslotte één van de belangrijkste beslissingen in een legislatuur is. Daarnaast maakt gemeenteraadslid Tinne Rombouts duidelijk dat ze het niet aangenaam vindt dat burgemeester Marc Van Aperen op regelmatige basis in zijn tussenkomsten verwijst naar het parlement en insinueert dat er daar oeverloos gepalaverd wordt. Raadslid Tinne Rombouts voelt zich daardoor wat persoonlijk aangesproken. Ze wil graag burgemeester Marc Van Aperen uitnodigen om in het parlement te komen luisteren zodat hij een duidelijk beeld heeft over de gang van zaken daar.
Raadslid Marc Haseldonckx wil weten of de vraag die hij stelde bij agendapunt 6 over de Ark al beantwoord werd. Voorzitter Jef Vissers geeft aan dat hij de vraag heeft gesteld, maar dat er nog geen antwoord is gekomen. De voorzitter zal het antwoord bezorgen van zodra het toekomt.
Gemeenteraadslid Mai Sterkens wil weten of er in tussentijd al een vergadering is geweest met AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) over de verkeersafwikkeling in de verkaveling Zuid-Oost Centrum. Hier werd immers in de gemeenteraad van 16 december 2019 naar verwezen.
Schepen Michel Jansen bevestigt dat die bespreking inderdaad achter de rug is. Tijdens deze vergadering kwam ook de werfzone aan ’t Gastenhuys ter sprake en die blijkt effect te hebben op de verkeersafwikkeling in de verkaveling. AWV heeft als duidelijke voorwaarde gesteld dat de Heilig Bloedstraat éénrichtingsverkeer moet worden, minstens tijdens de werken aan ’t Gastenhuys. Daarnaast schetst schepen Michel Jansen ook hoe het vrachtverkeer zal moeten rijden, met name via de Katelijnestraat en zo richting zwembad en naar de werfzone. Het éénrichtingsverkeer rond het woonzorgcentrum zal dus tijdelijk omgedraaid worden. Vrachtwagens kunnen enkel uitrijden via de Vrijheid en mogen enkel naar rechts rijden. De afgesproken ‘knippen’ in de verkaveling die blijven gewoon overeind. Schepen Michel Jansen geeft aan dat er deze week twee infomomenten zijn naar de buurtbewoners om een toelichting te geven over de werfzone. Daarna zal er uiteraard ook gecommuniceerd worden via de website.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx suggereert om geen vrachtverkeer toe te laten tijdens de spits-schooluren. Schepen Michel Jansen bevestigt dat dit inderdaad ook zo in de omgevingsvergunning is opgenomen.
Raadslid Tinne Rombouts komt terug op de vraag over het tekort aan huisartsen. Ze wil graag weten welke acties er ondernomen zijn in tussentijd.
Schepen Faye Van Impe licht toe dat er een bevraging is gebeurd bij de huisartsen waarin er onder andere gepolst werd naar de werkdruk, de mogelijkheid om nog nieuwe patiënten aan te nemen en de impact van huisbezoeken. Uit de contacten met de huisartsen zelf blijkt dat de meningen verdeeld zijn over hoe een lokale bestuur hier een rol in kan spelen. De bevraging heeft verschillende aspecten naar boven gehaald waaronder het feit dat huisbezoeken een grote last zijn en dat voor de artsen de parkeerproblemen ook een knelpunt zijn. De schepen verduidelijkt dat het de bedoeling is om de groep huisartsen bij elkaar te roepen om hierover te overleggen. Daarnaast werd dit knelpunt ook voorgelegd op de eerstelijnszone, omdat het een belangrijk signaal is om door te geven. Dit is immers een probleem dat mogelijk ook bovenlokaal moet worden aangepakt.
Raadslid Tinne Rombouts is het er mee eens dat het inderdaad belangrijk is om dit op een hoger niveau aan te kaarten zodat er mogelijk ook acties van hogerhand kunnen ondernomen worden. Hoe werd er gereageerd op de eerstelijnszone?
Schepen Faye Van Impe legt uit dat er geen concrete antwoorden zijn vanuit de eerstelijnszone, maar dat er vooral verwezen wordt naar hogere overheden zoals het federaal niveau
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts had inderdaad geen pasklaar antwoord verwacht, maar was er bereidheid om een signaal te geven naar de hogere overheden? Willen ze als luidspreker fungeren naar de hogere overheden?
Schepen Faye Van Impe heeft die suggestie zeker meegegeven, maar maakt duidelijk dat de eerstelijnszone op dit moment nog niet helemaal operationeel is. Er is formeel nog niets gebeurd met deze vraag, maar er is wel over gesproken.
Burgemeester Marc Van Aperen vult aan dat de volgende stap is om alle huisartsen in groot-Hoogstraten bij elkaar te roepen om te bekijken hoe ze kunnen samenwerken en om tot een gezamenlijk standpunt te komen.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts vindt het een goed idee om ze bij elkaar te brengen, maar tegelijk weten we dat ze van mening verschillen – dat is in het verleden trouwens ook altijd zo geweest. Ze roept dus op om de actie van de stad Hoogstraten niet te laten afhangen van een gezamenlijk standpunt van de huisartsen.
Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren wil zich onthouden voor het verslag omdat ze niet aanwezig was op de gemeenteraad van 16 december 2019.
Door middel van loting wordt raadslid Mai Sterkens aangeduid om de stemming aan te vangen.
BESLUIT
Bij 23 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 1 onthouding (Hilde Vermeiren)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 16 december 2019 worden goedgekeurd.
Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Michel Jansen Gert Van den Bogaert Ann Tilburgs Jef Vissers Marcel Verschueren Marc Van Aperen Ann Fockaert Faye Van Impe Jos Martens Ans Lochten Arnold Wittenberg Pim Van der Linden Herman Snoeys Jos Matthé Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Ward Baets Maarten Leemans Tinne Rombouts Joël Adams Fons Jacobs Hilde Vermeiren Mai Sterkens aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het aanstellen van een multidisciplinair team voor de begeleiding bij een DBFM-opdracht voor het realiseren van een cultuurhuis in Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De stad Hoogstraten wenst middels een DBFM-opdracht (Design, Build, Finance, Maintain) een nieuw Cultuurhuis te realiseren.
We willen ons hiervoor laten bijstaan door een extern multidisciplinair team dat in samenspraak met de stad (en eventuele andere externe adviseurs) het bestek en alle andere benodigde documenten zal opstellen waarmee tot aanstelling van een private partner voor dit project kan worden overgegaan. De klemtoon zal liggen op het begeleiden van de visie- en conceptvorming, het opstellen van een prestatiebestek, de beoordeling van de offertes, de opmaak van een sluitende DBFM-overeenkomst en de opvolging van de realisatie van de DBFM-opdracht.
Het college besliste op 9 januari 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 januari 2020.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
• Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:
• prijs op een totaal van 40 punten;
• plan van aanpak op een totaal van 40 punten;
• teamsamenstelling op een totaal van 20 punten.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Een nieuw cultuurhuis als multifunctionele ontmoetingsplek" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/4, beleidsitem: "Overige culturele instellingen" met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 21400000 "Plannen en studies".
Er is geen budget voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.
Het geraamde benodigde budget bedraagt 227.480,00 EUR en dient voorzien te worden bij eerste budgetwijziging 2020.
De financieel directeur heeft op 3 januari 2020 visum verleend.
BESPREKING
Schepen Arnold Wittenberg leidt het dossier in en schetst kort de historiek die dit al doorlopen heeft. Hij is trots dat deze eerste formele stap in de bouw van een cultuurhuis nu ter goedkeuring kan worden voorgelegd en hij wil alle mensen die hier aan hebben bijgedragen van harte bedanken.
Gemeenteraadslid Hilde Vermeiren kadert dat de fractie CD&V zeker ook achter de bouw van het cultuurhuis staat. Verschillende CD&V-raadsleden hebben echter nog vragen en het antwoord daarop zal het uiteindelijke stemgedrag van de fractie bepalen.
Raadslid Ilse Verachtert legt uit dat het concept van de derde plek, waar het cultuurhuis op gebaseerd is, op het lijf van de christen-democraten geschreven is. Dit idee wordt vooral gehanteerd binnen de context van bibliotheken. Het is een plek voor leren, voor innovatie, voor elkaar ontmoeten, … Het raadslid vindt het zeker interessant om dit concept als uitgangspunt te gebruiken voor het cultuurhuis van Hoogstraten. Het zou een sociale plek moeten zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, heel uiteenlopende mensen vanuit verschillende culturen en waar ook op beginnende problemen kan ingespeeld worden. Vanuit die overweging vraagt gemeenteraadslid Ilse Verachtert zich af hoe er een brug kan worden gelegd tussen het cultuurhuis en het LDC/sociale dienstverlening in Hoogstraten. Het gemeenteraadslid is tevreden dat er oplossingen worden gezocht voor de verenigingen die momenteel een plaats hebben in de Pax. Maar tegelijk wordt er ook door heel wat Hoogstraatse burgers gebruik gemaakt van de Pax, denk maar aan een koffietafel na een begrafenis of een privé-feestje. Gaan die nog een plaats krijgen, wil raadslid Ilse Verachtert weten. Daarnaast suggereert het gemeenteraadslid ook om het IKO mee te nemen in het vorm geven van het cultuurhuis, bv. voor tentoonstellingsruimte of voor de culturele werking van IKO, … Gemeenteraadslid Ilse Verachtert vindt het belangrijk om het brede publiek te laten kennismaken met het cultuurhuis, vanaf het begin moet duidelijk zijn dat je niet alleen in het cultuurhuis komt om een boek te ontlenen of naar een theatervoorstelling te gaan. Het is net de ontmoeting van de verschillende aspecten, culturen, functies die zo'n plek boeiend maakt. Gemeenteraadslid Ilse Verachtert verwijst naar cultuurcentrum de Warande waar ze als kind kwam en waar een aantal aspecten van de derde plek tot uiting kwamen. Tot slot vraagt het raadslid ook aandacht voor de architectuur van het gebouw, dit zou ook een visualisering moeten zijn van de ontmoeting en de verschillende functies. Voor gemeenteraardslid Ilse Verachtert is het niet zo vanzelfsprekend om de dienst toerisme ook mee te verhuizen naar het cultuurhuis, kunnen ze niet beter in de kelder van het stadhuis blijven zitten omdat dit veel centraler gelegen is.
Raadslid Ward Baets herhaalt dat de fractie CD&V in het verleden steeds stevig gepleit heeft voor een decentrale cultuurbeleving. Hij vraagt zich af hoe dit gaat vorm gegeven worden en of het geen goed idee zou zijn om dit als onderdeel op te nemen in het bestek dat nu voorligt. Daarnaast vraagt hij zich af of het gunningscriterium ‘plan van aanpak’ niet verder moet verfijnd worden in verschillende onderdelen en dat er duidelijk gemaakt wordt welk gewicht er aan welk onderdeel wordt gegeven. Deze bedenking heeft het raadslid ook bij voorgaande dossiers al geopperd.
Gemeenteraadslid Jos Matthé wil weten of er zekerheid is over het feit dat de stad eigenaar wordt van de Pax? Dat moet toch wel zeker zijn vooraleer we een dergelijk bestek de deur kunnen uitsturen.
Ook raadslid Marc Haseldonckx vraagt duidelijkheid over het recht van opstal, is er een akkoord en zo ja voor hoe lang werd dit dan afgesloten. Daarnaast vraagt het raadslid zich ook af waarom er gekozen wordt om het aspect ‘finance’ mee in de constructie te steken. Daar zou hij graag de argumentatie over horen. Het raadslid vraagt zich tegelijk af waarom het onderhoud dan weer zelf opgenomen wordt en wil weten of hier ramingen over zijn gemaakt. Dit gaat immers om een recurrente kost.
Gemeenteraadslid Fons Jacobs verduidelijkt dat de fractie Anders steeds een fervente voorstander is geweest van een cultuurhuis in Hoogstraten, hoewel de fractie tijdens de gemeenteraad van 31 maart 2014 de nodige reserves had toen holder-de-bolder een beheersorgaan diende opgericht te worden om de dag nadien te kunnen starten met een gemeenschapscentrum om op die manier te voldoen aan de decretale voorwaarden voor een gemeenschapscentrum. De kritiek toen betrof vooral het feit dat de gemeenteraad gewoon voor een voldongen feit werd geplaatst en er zelfs door de gemeenteraad geen principebeslissing werd genomen over de oprichting hiervan. De samenstelling van een beheersorgaan impliceerde de oprichting van een gemeenschapscentrum, werd toen simpelweg gesteld. En de gemeenteraad had dit te nemen of te laten!
De voorbije zes jaar werd er in het beheersorgaan flink gewerkt aan o.a. de zoektocht naar een geschikte locatie, een onderzoek naar de noden van burgers en verenigingen, aangevuld met de meningen van experten. De resultaten hiervan kunnen we nu terug vinden in het eindrapport ruimtelijk onderzoek van mei 2018 waarin het hele verloop beschreven wordt en waarbij men tot het besluit komt dat het bouwen van een gemeenschapscentrum als een gebouw dat meerdere functies en mogelijkheden verzamelt het beste tegemoet zou komen aan de vastgestelde noden. In deze studie wordt ook al gewag gemaakt van een ondergrondse parking, zonder alternatieven te onderzoeken zoals de creatie van randparkings rond het centrum van Hoogstraten. Raadslid Fons Jacobs herinnert zich dat het onderzoek naar een geschikte locatie startte vanuit een longlist van 35 mogelijke locaties, en evolueerde naar een shortlist met 19 mogelijke locaties. Deze locaties werden verder grondig onderzocht naar hun mogelijkheden. Uiteindelijk bleven twee locaties over waar verder mee kon gewerkt worden, en waarvan de eindconclusie luidt dat zowel de locatie aan de Pax als de locatie Brouwerijsite zich programmatorisch en stedenbouwkundig zouden lenen tot het realiseren van een cultuurhuis. Hoe nu de uiteindelijke keuze voor de locatie is gemaakt dat is voor de fractie Anders niet duidelijk. Nooit heeft de gemeenteraad een definitieve beslissing genomen over een voorkeurslocatie of werd de gemeenteraad geïnformeerd over de mogelijke gesprekken en onderhandelingen die er liepen. Via de pers en via dit concrete dossier is raadslid Fons Jacobs op de hoogte dat het de site Pax is waar verder mee gewerkt wordt. Meer informatie hoe men tot deze keuze is gekomen wordt er niet gegeven. De fractie Anders vindt dit opnieuw een manier van werken waarbij de gemeenteraad buitenspel wordt gezet en geen enkele inzage heeft gehad in de verschillende afspraken, onderhandelingen, … met de twee verschillende mogelijkheden. Democratisch vindt het raadslid dit een gemiste kans, zelfs als uiteindelijk de PAX-site de meest aangewezen keuze zou zijn! Voor raadslid Fons Jacobs is dit belangrijk genoeg om dit hier ook aan te halen en zijn ongenoegen hierover te uiten. Het dossier dat nu voorligt is de start van een hele procedure waarbij een team dient samengesteld te worden om het hele DBFM verhaal te begeleiden. Wie uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om via een DBFM-constructie te werken is voor het raadslid niet duidelijk. Ook deze manier van werken is in de coulissen genomen zonder daarover een discussie ten gronde aan te gaan met de gemeenteraad. Ook dit is een gemiste kans en een risico. De gemeente beperkt er zich toe te bepalen wat ze uiteindelijk als resultaat wil, maar het zijn de private marktpartijen die het uiteindelijke voorstel doen. Op blz 74 van het eindrapport worden, naast mogelijke voordelen van een DBFM-constructie, ook belangrijke nadelen opgesomd: minder directe controle en minder flexibiliteit tijdens het uitvoeren van de opdracht; de hogere financieringskosten en de hogere offertekosten. Waar hier nog geen sprake van is, maar toch wel erg belangrijk is, is het feit dat er ook dient ingezet te worden op decentrale accommodatie in de deeldorpen voor het gemeenschapsleven. De eindnota stelt duidelijk dat er ook voor de decentrale accommodatie een visie en plan van aanpak dient opgemaakt te worden. Onze fractie vraagt zich dan ook af hoe het bestuur dit verder opvolgt en of hier tegelijk aan gewerkt wordt. Graag worden we hier dan verder van op de hoogte gehouden. Het is duidelijk dat het onduidelijke financiële plaatje van dit dossier de zwakke schakel is in het geheel is. Nergens vinden we concrete bedragen, niet over de mogelijke aankoop van de site, niet over de DBFM vergoedingen, niet over de kostprijs (enkel de bouwprijs tussen 9 en 12 miljoen, afhankelijk van een ondergrondse parking…), niet over de impact van de exploitatiekosten de volgende 20 of 30 jaar, enz. Binnen onze fractie wordt de vrees uitgesproken dat de komende grote projecten (Gastenhuys, cultuurhuis, sportaccommodatie, ondergrondse parking Gravin Elisabethlaan, totale herinrichting Vrijheid, oprichting verschillende lokale dienstencentra, bouw van een brandweer/politiekazerne/ herinrichting van verschillende deeldorpen/..) onvermijdelijk zullen leiden tot een belastingverhoging. Ofwel tegen het einde van deze legislatuur, ofwel bij het begin van een volgende legislatuur. Het is uiteraard ook zeer goed mogelijk dat een heel pak van deze projecten gewoon op de lange baan zullen geschoven worden.
De fractie Anders vindt het belangrijk om deze bezorgdheden kenbaar te maken. Dat neemt niet weg dat er met dit dossier dient doorgewerkt te worden. Gemeenteraadslid Fons Jacobs hoopt wel dat ze voldoende geïnformeerd gaan blijven over de ontwikkeling van dit dossier en dat we stap voor stap dit dossier in alle openheid mee mogen opvolgen.
Schepen Arnold Wittenberg vindt het leuk om te horen dat de fractie CD&V het principe van de derde plek als uitgangspunt voor het cultuurhuis mee wil ondersteunen. Hij legt uit dat er voor de verenigingen die gevestigd zijn in de Pax inspanningen zullen worden gedaan om hen ten allen tijde een locatie te bieden. Voor de echt private initiatieven zoals privé-feestjes zal er moeten uitgeweken worden naar alternatieven in Hoogstraten. Het is de bedoeling om een plan van eisen op te maken dat heel concreet vertaalt wat er nodig is in het cultuurhuis. De dienst toerisme meenemen naar het cultuurhuis is een weloverwogen keuze, de huidige kelder is op dit moment niet toegankelijk en ook niet toegankelijk te maken. Dat wil het bestuur graag anders zien, vandaar dat ze mee verhuizen. Ook voor schepen Arnold Wittenberg is decentrale cultuurbeleving heel belangrijk, er zijn dan ook al verschillende initiatieven genomen om dit mogelijk te maken. Zo zijn de renovatie van het raadhuis in Meerle of de aankoop van ’t Slot bedoeld om decentraal ook cultuurbeleving blijvend mogelijk te maken. De bezorgdheid bij het gunningscriterium ‘plan van aanpak’ begrijpt de schepen niet zo goed. Dit werd ook in de vorige legislatuur al regelmatig zou gebruikt in sommige bestekken en geeft de inschrijver de ruimte om de eigen aanpak en aandachtspunten te omschrijven. Schepen Arnold Wittenberg bevestigt dat er een principieel akkoord is met het dekenaat over de site van de Pax, de eigenlijke erfpachtovereenkomst wordt momenteel klaargemaakt door de notaris. Het is een duidelijke keuze om ook het aspect ‘finance’ mee in de opdracht te stoppen om op die manier de kosten te kunnen spreiden. De exploitatiekosten zijn momenteel nog niet geraamd, dit hangt nog van heel veel verschillende aspecten en keuzes af die op dit moment moeilijk in te schatten zijn. Het mobiliteitsaspect wordt onderzocht in deze fase en hier wordt veel aandacht aan besteed. Waarom is er uiteindelijke gekozen voor deze locatie? De schepen legt uit dat er veel gesprekken zijn geweest, verder afgaand op de ruimtelijke voorkeurlocaties. Ook de Vlaamse Bouwmeester werd uitgenodigd om mee de visie vorm te geven. Het grote voordeel van de PAX is dat het een centrale positie is in het midden van de stad en dat het mogelijkheden biedt om een groene corridor te ontwikkelen tussen Gravin Elisabeth en de PAX. Het is de bedoeling om veel mensen te betrekken in de volgende fase, hij roept dan ook de gemeenteraad op om hier constructief aan mee te werken.
Schepen Roger Van Aperen vult aan en legt uit hoe er tot een beslissing is gekomen. Voor de beide sites zijn er onderhandelingen tegelijk gevoerd, maar op een gegeven moment is de tijd er om effectief knopen door te hakken. Het grote voordeel van de PAX is dat er daar een erfpachtovereenkomst van 3 x 30 jaar mogelijk was, wat een interessant uitgangspunt was. Schepen Roger Van Aperen legt uit dat hij het ontwerp van de erfpachtovereenkomst bij heeft en dat er daarover een gezamenlijk akkoord is. In de gemeenteraad van februari zal deze overeenkomst geformaliseerd worden. Op het moment dat de knoop moest doorgehakt worden konden de eigenaars van de brouwerijsite geen garanties geven dat ze de volledige eigenaar waren van de hele site. Dat heeft dus ook een belangrijke rol gepeeld in de keuze van de PAX als uiteindelijke locatie. Ook de keuze om het aspect ‘finance’ mee in de opdracht op te nemen is bewust gemaakt. De schepen verwijst ook nog naar een element uit het bestek waar er gevraagd wordt om aan de hand van een financieel plan duidelijk te adviseren welke constructie en mate van zelfstandigheid er het beste is voor het cultuurhuis. Op vraag van gemeenteraadslid Fons Jacobs maakt schepen Roger Van Aperen duidelijk dat voor een dergelijk groot dossier de stad hulp nodig heeft van buitenaf om ons hierin bij te staan. Er is heel wat deskundigheid aanwezig in de stad, maar dit vraagt toch verregaande expertise en dat is ook de reden waarom er voor een DBFM-constructie werd gekozen.
Gemeenteraadslid Ilse Verachtert wil weten hoe de stad zal omgaan met het feit dat de PAX niet beschikbaar meer is, gaat bijvoorbeeld de jeugdvereniging KSA voor de start van de werken kunnen verhuizen naar de nieuwe jeugdlokalen op Den Dijk. Of zullen ze het een tijdje zonder lokalen moeten stellen. De PAX wordt momenteel ook regelmatig gebruikt voor privé-feestjes die niet altijd helemaal privé zijn, ze kunnen zo gebruik maken van een zaal die centraal gelegen is en voor een schappelijke prijs kan gebruikt worden. Gemeenteraadslid Ilse Verachtert vindt het jammer dat dat niet meer zou kunnen.
Schepen Roger Van Aperen kadert dat er vanaf de eerste gesprekken met het bisdom twee heel belangrijke punten naar voor werden geschoven, met name het principe van erfpacht en de garantie voor de huidige gebruikers van de PAX. Dit tweede luik werd samengevat in een lijst met punten waar aandacht aan moest worden besteed. Al deze punten hebben geleid tot afspraken over de gebruikers van de PAX. De schepen reageert een beetje geïrriteerd en maakt duidelijk dat het nooit de bedoeling zal zijn om een jeugdvereniging op straat te zetten. Dit hebben we natuurlijk niet helemaal in de hand want de twee bouwprojecten zijn aan elkaar gelieerd. Maar als de twee dossiers niet vlot op elkaar zullen aansluiten, dan zal er gezocht worden naar een tijdelijke oplossing voor de jeugdverenigingen.
Schepen Faye Van Impe bevestigt dat er overleg is met de directeur van het IKO over tentoonstellingsruimte en dat er met die vraag rekening zal gehouden worden.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx meent dat er in dit bestek al duidelijk wordt maakt dat het aspect ‘finance’ elders zal gelegd worden, deze keuze is in ’t Gastenhuys niet gemaakt. Op basis van de gegevens die hier voorleggen, zal de bouwkost moeten voorgefinancieerd opnieuw te bekijken of de financiering toch niet zelf in handen kan genomen worden – en tegelijk of het onderhoud niet mee in de opdracht kan gestopt worden.
Voor gemeenteraadslid Maarten Leemans is het een vreemde redenering om voor een DBFM-formule te kiezen met als argument om alle investeringen mogelijk te maken. Door een verhoogde exploitatiekost zullen misschien de investeringen net onmogelijk worden gemaakt.
Er ontspint zich een technische discussie over hoe de investeringskosten zich tegenover de exploitatiekosten verhouden en wat het effect is op de autofinancieringsmarge.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx vindt het getuigen van een ondoordacht financieel beleid als nu al blijkt dat er geen budget voorzien is voor het inzetten van het begeleidingsteam en dit dus via een budgetwijziging moet voorzien worden, terwijl we amper een maand gevorderd zijn in het meerjarenplan 2020-2025.
Voorzitter Jef Vissers schorst de vergadering om 21:25 uur op vraag van raadslid Hilde Vermeiren om te kunnen beraadslagen over hun stemgedrag.
Om 21:40 uur wordt de vergadering terug geopend.
De fractie CD&V maakt duidelijk dat ze voorstander zijn van een cultuurhuis en dat ze constructief zullen meewerken aan dit project. Maar voor deze beslissing zal de fractie zich onthouden. Het is voor de fractie CD&V moeilijk om dit nu al goed te keuren terwijl de erfpachtovereenkomst nog niet gekend is. Ook de keuze om het aspect ‘finance’ mee in de opdracht te steken en het aspect onderhoud niet, daar kan de fractie niet mee akkoord gaan.
Ook de fractie Anders zal zich onthouden. Het financiële plaatje van dit dossier is onvoldoende duidelijk, de fractie vraagt zich af of we de financiering van het project eveneens in een DBFM moeten steken. Tijdens de discussie van een mogelijke beheersvorm via een EVA of een Autonoom Gemeentelijk Bedrijf werd er onvoldoende motivatie gegeven waardoor dit een zeer onduidelijk element in dit dossier is. De fractie Anders is bezorgd dat we door deze manier van werken een heel stuk autonomie uit handen gaan geven
BESLUIT
Bij 14 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 10 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Aanstellen van een multidisciplinair team voor de begeleiding bij een DBFM-opdracht voor het realiseren van een cultuurhuis in Hoogstraten" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het benodigde budget voorzien kan worden bij eerste budgetwijziging 2020.
Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Jos Matthé Ann Fockaert Jos Martens Gert Van den Bogaert Ward Baets Ann Tilburgs Ans Lochten Maarten Leemans Hilde Vermeiren Faye Van Impe Ilse Verachtert Fons Jacobs Marcel Verschueren Herman Snoeys Joël Adams Arnold Wittenberg Jef Vissers Roger Van Aperen Marc Van Aperen Mai Sterkens Tinne Rombouts Pim Van der Linden Marc Haseldonckx Michel Jansen aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Goedkeuren addendum bij de huurovereenkomst van 28 oktober 2006 inzake deel van het perceel gelegen Gelmelstraat 76 te 2320 Hoogstraten (schuilhuisje bushalte De Lijn).
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 23 oktober 2006 werd tussen enerzijds de heer en mevrouw Vermeersch-Meulders (verhuurders) en anderzijds de stad (huurder) een huurovereenkomst gesloten (hierna: de “Basishuurovereenkomst”-bijlage) (geregistreerd op 24 november 2006), met als voorwerp een deel van het perceel gelegen te 2320 Hoogstraten, Gelmelstraat 76, sectie C, destijds nr. 173t² (op heden: nr. 173M3), groot ca 20 m², zoals aangeduid op het plan gevoegd bij de Basishuurovereenkomst (bijlage).
Op 2 december 2019 verzochten de verhuurders per brief om de huurprijs te koppelen aan de index en de Basishuurovereenkomst in die zin aan te passen (bijlage).
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Een ontwerp van addendum werd opgemaakt en in bijlage gevoegd bij huidig besluit. Ingevolge dit addendum wordt een indexatieclausule opgenomen in de Basishuurovereenkomst.
Bij besluit van 9 januari 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van addendum ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie 5/1/4/1 van het meerjarenplan, onder sleutel 61000200 BI 210/00.
Voorzien budget : 2 000,00 EUR.
Er is dus voldoende budget voor dit besluit.
De financieel directeur heeft op 3 januari 2020 visum verleend.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of er uniformiteit is met alle gelijkaardige contracten. Daarnaast wil hij weten of dit een opzegbaar contract is. Er zijn immers definitieve plannen voor de aanleg van de Gelmelstraat, weet hij, als dit uitgevoerd wordt zoals gepland dan hebben we dit perceel niet meer nodig in de toekomst.
Voor gemeenteraadslid Maarten Leemans lijkt het logisch dat we tegemoet komen aan de vraag van de eigenaars. Aan de overkant van de straat komen buspassagiers die daar uit de bus stappen, rechtstreeks in het gras of de modder terecht op een smalle strook naast de drukke Gelmelstraat. De fractie Anders zou het verstandig vinden om ook daar de nodige stappen te nemen om dit veiliger te maken. In dit dossier blijkt dat de huurovereenkomst reeds 7 jaar verlopen is en dat deze nooit verlengd werd. In het verleden kwam al eens naar boven dat een pacht van de kerkfabriek op de paxsite al jaren verlopen was. Gemeenteraadslid Maarten Leemans zou graag een lijst van de huur- en pachtovereenkomsten met de termijn en kosten daarvan krijgen.
Schepen Michel Jansen weet niet of er bij de andere overeenkomsten een indexering is toegepast maar hij zal dit laten nakijken en daarbij zal gestreefd worden naar uniformiteit. Daarnaast legt de schepen uit dat de Gelmelstraat helemaal opnieuw terug in vraag is gesteld na overleg met AWV, de uitvoering is niet voor korte termijn. Binnen de vervoersregio wordt er gekeken naar de belangrijkste openbaar vervoerslijnen en welke waarde men aan welke lijn hecht, waarbij vooral aandacht zal gaan naar het kernnetwerk. De Lijn investeert momenteel dan ook niet in haltes omdat er mogelijk in de toekomst gaan vervallen.
Noot van de algemeen directeur:
Het overzicht met de bestaande huurovereenkomsten in functie van schuilhuisjes is als bijlage toegevoegd. De eigenaars zullen aangeschreven worden om een indexering toe te passen in alle overeenkomsten.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het verzoek van 2 december 2019 van de heer en mevrouw Vermeersch-Meulders om m.b.t. de huurovereenkomst van 23 oktober 2006 inzake de huur van een perceel grond te 2320 Hoogstraten, Gelmelstraat 76, de huurprijs te koppelen aan de index.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van addendum (indexatieclausule) - zoals gevoegd bij huidig besluit en er deel van uitmakend - goed.
Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Kennisname van het budget 2020 van de Kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 57.878,71 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 122.999,16 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2020 van de kerkfabriek St. Katharina wordt voor kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Fons Jacobs leest in de beleidsnota van de kerkfabriek dat ze gronden wil verkopen, een gedeelte hiervan wil beleggen in appartementen, eventueel oudere appartementen wil verkopen om nieuwe te kopen,... . Bovendien staat er bij vermeld dat dit in overleg en op advies van de financieel directeur van de stad zou zijn. Naar aanleiding daarvan heeft het gemeenteraadslid opgevraagd over welke gronden dit zou gaan, maar daar is tot op heden nog geen antwoord op gekomen. Gemeenteraadslid Fons Jacobs stelt voor dat bij een effectieve verkoop van bouwgronden door de Kerkfabriek de stad deze gronden aankoopt om zo haar plannen voor nieuwe betaalbare woonvormen om te zetten in realistische projecten op maat van de noden van diverse groepen inwoners. Dit sluit perfect aan op de doelstellingen in het meerjarenplan dat Hoogstraten aantrekkelijke woonvormen op maat van jong en oud stimuleert. Eindelijk een doelstelling die in de praktijk kan omgezet worden! De fractie Anders begrijpt niet dat de kerkfabriek oudere appartementen wil verkopen om zo niet te moeten investeren in de renovatie. Ook hier zegt de omgevingsanalyse dat de stad eigenaars dient te ondersteunen bij het verbeteren van het E-peil maar ook dat Hoogstraten eigenaars/verhuurders dient te ondersteunen bij het verhogen en versnellen van de renovatiegraad in Hoogstraten. Letterlijk staat hier: “het is een uitdaging voor onze gemeente om aan een brede groep gezinnen begeleiding op maat te bieden om de kwaliteit van de woning te verbeteren en energie te besparen.” Het is voor ons dan ook evident dat dit ook geldt voor woningen/appartementen van de kerkfabriek. Wij vinden het daarom zeer eigenaardig tot ongehoord dat onze financieel directeur andere adviezen geeft die ingaan tegen de doelstellingen van de omgevingsanalyse. Het lijkt de evidentie zelf dat de leden van het MT als eerste de uitvoering van de omgevingsanalyse en het meerjarenplan ter harte nemen in plaats van tegenovergestelde adviezen te geven. In het kader van een goede samenwerking tussen kerkfabriek en stadsbestuur dienen deze voorstellen met voorrang onderzocht te worden en, wat ons betreft, ook uitgevoerd worden.
Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx wil weten waar het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten blijft.
Schepen Roger Van Aperen legt uit dat er een duidelijke afspraak is met de kerkfabriek om een bijdrage van 10% te storten voor de restauratie van de Sint-Katharinakerk. Om hieraan te kunnen voldoen moet de kerkfabriek zorgen voor financiële middelen. De financieel directeur van de stad adviseert welke mogelijke financiële stappen er kunnen gezet worden, hij zal zich niet bemoeien hoe er verkocht wordt en aan wie. We hebben als stad weinig te maken met de investeringen van de kerkfabrieken, maar spelen wel een rol in de exploitatie van de kerkfabrieken. Als er daar een tekort is, dan zal dit door de stad moeten bijgepast worden. Vanuit die bezorgdheid wordt er inderdaad overlegd met de financieel directeur, maar de eigenlijke keuzes worden uiteraard gedaan door de kerkfabriek zelf. De verplichtingen waaraan de kerkfabriek moet voldoen in het kader van de restauratie die worden van nabij opgevolgd.
Voor gemeenteraadslid Fons Jacobs zijn er hier mogelijkheden om in het kader van de omgevingsanalyse en het meerjarenplan iets mee te doen, hij vindt het getuigen van weinig ambitie van het bestuur dat hier geen stappen in gezet worden.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2020 van de kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten.
Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Kerkfabriek Sint Jan Baptist Wortel - aktename budgetwijziging 2019.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De kerkraad heeft twee onvoorziene uitgaven in 2019 gehad die niet gebudgetteerd
waren waardoor de overschot van de investeringen verandert:
1. De kosten voor het aanvragen van een beheersplan voor de kerk in het kader van de
toekomstige restauratie van de kerk voor een totaal van 968,- EUR.
2. Een noodreparatie aan het dak van de kerk voor een totaal van 2650,- EUR.
De exploitatie vertoont een overschot van 30.353,09 EUR en in de investeringen wordt een overschot genoteerd van 1.325,48 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
De budgetwijziging 2019 van de kerkfabriek St.-Jan Baptist wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af waar het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek is.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2019 van de kerkfabriek Sint Jan Baptist Wortel.
Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Kennisname van het budget 2020 van de Kerkfabriek Sint Jan Baptist Wortel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De exploitatie vertoont een overschot van 26.871,43 EUR en in de investeringen wordt een tekort genoteerd van 6.912,86 EUR.
Er is geen bijdrage nodig van de gemeente.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m 50 van het Eredienstendecreet d.d. 7 mei 2004.
Argumentatie
Het budget 2020 van de kerkfabriek St. Jan Baptist wordt voor kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Ook hier herhaalt raadslid Marc Haseldonckx de vraag naar het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2020 van de kerkfabriek St. Jan Baptist Wortel goed.
Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Arnold Wittenberg Ann Fockaert Roger Van Aperen Mai Sterkens Ann Tilburgs Ans Lochten Fons Jacobs Ward Baets Ilse Verachtert Tinne Rombouts Jef Vissers Faye Van Impe Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert Michel Jansen Maarten Leemans Herman Snoeys Marc Van Aperen Pim Van der Linden Hilde Vermeiren Joël Adams Marcel Verschueren Jos Martens Jos Matthé aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Goedkeuren van de verlenging van het project Proper Hoogstraten voor een periode van 6 jaar.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
14 januari 2019 ging het project Proper Hoogstraten van start. Het project werd afgesloten voor een jaar en loopt 14 januari 2020 af.
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het project Proper Hoogstraten wordt positief geëvalueerd:
- De werknemers van Hoogstraten die terbeschikking gesteld worden aan het project krijgen er een gepaste invulling en begeleiding.
- Het is een uitbreiding van sociale tewerkstelling in Hoogstraten.
- We merken een afname van de hoeveelheid zwerfvuil en sluikstort in het straatbeeld.
- De samenwerking met de stadsdiensten verloopt vlot.
Maximale projectsubsidie bedraagt 115.000 EUR indexeerbaar (dit is ca 9.000 EUR minder dan voorheen). Hiervoor levert Natuurwerk 1,5 VTE doelgroepmedewerker (dit is 0,5 VTE minder dan voorheen), een voltijdse meewerkende begeleider (die ook het ter beschikking gesteld personeel van stad Hoogstraten begeleidt), materialen (werkkledij, werktuigen, rollend materiaal,...), administratieve ondersteuning van het project en coördinatie.
Voorstel is om het project te verlengen voor een periode van 6 jaar (2020-2025).
Er worden in totaal 6.525 arbeidsuren gepresteerd per jaar. Hoogstraten stelt 2.900 arbeidsuren ter beschikking. Als dit aantal niet gehaald wordt, zal de overeenkomst herbekeken worden.
Zie bijlage voor de modaliteiten van de subsidieovereenkomst in detail.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie 1/4/2/2 '"Proper Hoogstraten" van het meerjarenplan
Budget voorzien op 64930000 909-00: 115.000,00 EUR.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Fons Jacobs ondersteunt dit project ten volle, maar wil toch de belangrijke kanttekening blijven maken om extra in te zetten op preventie. Het kan niet zijn dat dit project zomaar verlengd wordt zonder ook het preventieve luik te ondersteunen. De deelname aan de Statiegeldalliantie dient ook praktisch verbeteringen met zich mee te brengen.
Ook gemeenteraadslid Tinne Rombouts is blij dat het project verlengd wordt. Ze heeft een evaluatie van het project opgevraagd bij de algemeen directeur en daaruit heeft ze begrepen dat de verschillende diensten die betrokken zijn bij dit project tevreden zijn. De netheid in Hoogstraten verhoogt en daarnaast is ook het sociale aspect hier belangrijk. Opruimen is belangrijk omdat een vuile omgeving ook ander vuil aantrekt. Ze is blij dat er camera’s worden ingezet en dat er op basis van deze beelden ook verschillende boetes zijn uitgeschreven. Er is dus in het kader van het project een regelmatige inzet, maar het zijn toch veel punten die moeten worden aangedaan. Daarom pleit gemeenteraadslid Tinne Rombouts om het project verder uit te breiden en te versterken. Het zou ook mooi zijn als de inzet van vrijwilligers mee mogelijk wordt gemaakt en geïntegreerd in het project.
Gemeenteraadslid Jos Matthé suggereert om ook mensen via artikel 60 mee in te schakelen in dit project.
Schepen Michel Jansen spreekt inderdaad ook zijn tevredenheid uit over dit mooi project, het loopt goed en daarom wordt het ook verlengd. Daarnaast moet er zeker ook nog ingezet worden op sensibilisering. Sociale tewerkstelling in de vorm van de inzet van mensen via artikel 60 kan inderdaad bekeken worden.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts herhaalt haar pleidooi voor uitbreiding van dit project omdat het probleem van zwerfvuil nog niet onder controle is.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist de verlenging van het project Proper Hoogstraten, onder de voorwaarden zoals opgenomen in de subsidieovereenkomst in bijlage, voor de periode van 6 jaar ingaand op 14 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025, goed te keuren.
Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Joke Verschueren Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Pim Van der Linden Marc Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Ilse Verachtert Faye Van Impe Maarten Leemans Gert Van den Bogaert Ward Baets Michel Jansen Jos Matthé Jef Vissers Tinne Rombouts Mai Sterkens Hilde Vermeiren Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Joël Adams Jos Martens Herman Snoeys Jos Martens Fons Jacobs Hilde Vermeiren Jef Vissers Gert Van den Bogaert Jos Matthé Arnold Wittenberg Ans Lochten Mai Sterkens Marc Van Aperen Michel Jansen Ann Tilburgs Ward Baets Ann Fockaert Marcel Verschueren Roger Van Aperen Maarten Leemans Marc Haseldonckx Joël Adams Tinne Rombouts Ilse Verachtert Faye Van Impe Pim Van der Linden Herman Snoeys aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Uitbouw van deelmobiliteit in Hoogstraten.
MOTIVERING
Vooraf : in de omgevingsanalyse 2018 staat op blz 20/21 dat de verkeersleefbaarheid in Hoogstraten omhoog moet . Enkele streefdoelen hiertoe kunnen zijn om aandacht en ruimte aan deelmobiliteit te geven;
In het meerjarenplan blz 110 lezen we dat er 100.000 euro voorzien wordt onder de noemer: we verduurzamen de vervoerssystemen in Hoogstraten.
In dit kader verwijzen we graag naar het jaar 2011, toen onze fractie in de gemeenteraad voorstelde om ook in Hoogstraten op te starten met autodelen via Cambio, o.a. in het kader van het beleidsvoornemen toen om vlotte verplaatsingen aan te moedigen. Wij stelden toen voor om op te starten met Cambio, wat toen het meest gekende autodeelsysteem was. Het toenmalige bestuur stond hier niet weigerachtig tegenover, liet het wat onderzoeken, maar besloot uiteindelijk tijdens een collegezitting om niet in te gaan op het initiatief van Cambio Vlaanderen, waarna er in Hoogstraten niet veel meer gehoord werd over deelmobiliteit.
Ondertussen is de wereld van autodelen structureel verder ontwikkelt, en zijn er momenteel wel een tiental mogelijkheden om hieraan mee te werken. We denken dan bv aan Cambio, BattMobiel, Poppy, Zen Car, Partago, deelplatformen ( Getaround) of kostendelende initiatieven ( Dégage, Cozycar,..).
Het lijkt ons zeker de moeite om als stadsbestuur na 10 jaar opnieuw de handdoek inzake deelmobiliteit op te nemen en te onderzoeken waar Hoogstraten het meeste baat bij heeft. Hierbij kan ook de eigen autovloot mee in het onderzoek betrokken worden.
Op autodelen.net of cambio.be staan bv heel wat mogelijke voorstellen zodat het warm water zeker niet zelf moet uitgevonden worden. Zo lijkt het ons bv perfect mogelijk om per deelgemeente een vervoersplatform te creëren waar mensen hun wagen kunnen aanbieden die erg weinig gebruikt wordt en waar iemand anders gebruik van kan maken; om in samenwerking met Cambio ook enkele deelauto’s in te schakelen, enz. Belangrijk naar ons aanvoelen is dan ook dat het stadsbestuur hier een leidende en ondersteunende rol kan opnemen om dit systeem op te starten en op te volgen.
Voorstel
Art. 1 : Het stadsbestuur engageert zich om, in opvolging van de gegevens uit de omgevingsanalyse en in uitvoering van het meerjarenplan, in overleg met bestaande autodeelinitiatieven na te gaan welke mogelijkheden tot autodelen in Hoogstraten mogelijk zijn, gaande van persoonlijk autodelen tot het ter beschikking stellen van deelauto’s en alle mogelijkheden hier tussenin;
Art. 2 : Het stadsbestuur engageert zich om de resultaten van deze overlegmomenten met de verschillende autodeelinitiatieven te verzamelen en voor te leggen aan deze gemeenteraad, ten laatste tijdens de zitting van de gemeenteraad van 22/6/2020; dit is binnen 5 maanden wat voldoende moet zijn om de nodige informatie te bekomen;
Art 3 : Op basis van de ingewonnen informatie en mogelijke voorstellen ook in Hoogstraten op te starten met één of meerdere vormen van deelmobiliteit.
BESPREKING
Gemeenteraadslid Fons Jacobs licht het bijkomend agendapunt toe.
Schepen Michel Jansen uit zijn enthousiasme over dit voorstel. Hij is bereid om met dit voorstel akkoord te gaan, behalve de timing die vooropgesteld worden. Binnen de vervoerregio worden keuzes gemaakt voor een heel andere vorm van openbaar vervoer, met de focus op het kernnetwerk. Eerst moeten we een beeld krijgen van hoe er in de vervoerregio gaat gekeken worden naar het hele aspect. Daarnaast is er ook de lopende timing van de opmaak van het mobiliteitsplan. De schepen legt uit dat de mogelijkheden bekijken van deelauto’s en deelfietsen hier een onderdeel van zullen uitmaken, maar dat de timing dus wat afhangt van het vervoersplan en het mobiliteitsplan.
Voor raadslid Fons Jacobs hangen deze concrete stappen niet samen met het vervoersplan. Deze oefening kan apart gemaakt worden.
Ook raadslid Herman Snoeys wil graag het initiatief mee ondersteunen.
Raadslid Tinne Rombouts is ook van mening dat de oefening over deelmobiliteit afzonderlijk staat van de grotere oefening.
Het zou volgens raadslid Fons Jacobs toch mogelijk moeten zijn om binnen een aantal maanden de eerste resultaten van de oefening voor te leggen.
Raadslid Herman Snoeys stelt voor om in de gemeenteraad van juni 2020 toch al een stand van zaken voor te leggen, de oefening hoeft dan nog niet helemaal afgerond te zijn.
Met deze kleine nuance in het besluit van artikel 2 kan de voltallige gemeenteraad akkoord gaan met dit voorstel.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Faye Van Impe, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
Het stadsbestuur engageert zich om, in opvolging van de gegevens uit de omgevingsanalyse en in uitvoering van het meerjarenplan, in overleg met bestaande autodeelinitiatieven na te gaan welke mogelijkheden tot autodelen in Hoogstraten mogelijk zijn, gaande van persoonlijk autodelen tot het ter beschikking stellen van deelauto’s en alle mogelijkheden hier tussenin.
Artikel 2:
Het stadsbestuur engageert zich om een stand van zaken van de denkoefening over de verschillende autodeelinitiatieven voor te leggen aan deze gemeenteraad, ten laatste tijdens de zitting van de gemeenteraad van 22/6/2020.
Artikel 3:
Op basis van de ingewonnen informatie en mogelijke voorstellen ook in Hoogstraten op te starten met één of meerdere vormen van deelmobiliteit.
Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.
Mondelinge vraag - Antwoord NMBS parking station.
VRAAG
Gemeenteraadslid Gert van den Bogaert verwijst naar de antwoordbrief van de NMBS over de intentie om de parking van station Noorderkempen betalend te maken. Het gemeenteraadslid wil zijn verbazing uitspreken over een aantal beweringen in de brief. Zo wordt er geïnsinueerd dat meerdere auto’s per gezin op dagelijkse basis gebruik zouden maken van de parking en dat de parking bovendien ook gebruikt wordt door mensen die binnen de 3 km van de parking wonen. Raadslid Gert van den Bogaert vraagt zich af welke cijfers deze bewering zouden staven.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts treedt hem bij. Ze is blij dat er een signaal is gegeven vanuit de voltallige gemeenteraad en geeft mee dat er vanuit CD&V interpellaties zijn geweest hierover in het Vlaams en het federaal parlement. Maar dit heeft weinig positieve reacties opgeleverd. Nochtans is raadslid Tinne Rombouts van mening dat elke wagen die van de E19 kan worden weggehaald, een goede zaak is en ze herhaalt dat de specifieke situatie van station Noorderkempen miskend wordt. Raadslid Tinne Rombouts weet dat de bevoegde minister niet achter de beslissing van de NMBS staat en hierover ook in overleg zal gaan. Verder is het een vreemde zaak dat één partner uit de vervoerregio, met name de NMBS, een aparte koers kan varen. Nochtans is er een algemeen standpunt vanuit de vervoerregio dat tegen het betalend parkeren aan stations is. Het gemeenteraadslid wil weten of er een huishoudelijk reglement is van de vervoersregio die de interne werking regelt. Dit geeft misschien een opening om dit in de vervoerregio aan te kaarten.
Aanvullend wil gemeenteraadslid Maarten Leemans nog meegeven dat een ander argument in de brief van de NMBS is dat een treinabonnement toch vaak wordt terugbetaald door de werkgever. Ook dit is toch een erg vreemde redenering om het betalend parkeren te bepleiten. Hoe dan ook uit de brief blijkt geen enkele bereidheid om het betalend parkeren niet toe te passen. Het gemeenteraadslid roept op om gezamenlijk met verschillende gemeenten in gesprek te gaan met de NMBS. Gemeenteraadslid Maarten Leemans wil weten wat er in de vervoersregio ter sprake gekomen en welke concrete stappen er nu gezet gaan worden.
ANTWOORD
Burgemeester Marc Van Aperen legt uit dat hij een mail heeft gestuurd naar de burgemeesters uit de buurgemeenten, met de uitnodiging om hierover samen te zitten en een gezamenlijk standpunt duidelijk te maken. Alle burgemeesters zagen hier de meerwaarde van in, maar er wordt nog gezocht naar een geschikte datum voor dit overleg. Ook de burgemeester spreekt zijn ontgoocheling uit over het antwoord, hij is het er mee eens dat het een vreemde brief is met vreemde argumenten. Hij heeft een brief gestuurd aan de federaal minister om een kijkje te komen nemen in de regio en meer bepaald in het station Noorderkempen, om inderdaad de situatie zelf te kunnen inschatten. Tenslotte gaat het hier over een station waar zelfs op sommige momenten mensen niet naar het toilet kunnen gaan omdat het loket gesloten is.
Schepen Michel Jansen vult aan dat er ook vanuit de vervoersregio Turnhout een brief is bezorgd aan de minister om hun ongenoegen te uiten. Ook de vervoersregio Antwerpen is het niet eens met deze ingreep. Echter tijdens de vergaderingen van de vervoersregio is er niemand aanwezig van de NMBS.
Gemeenteraadslid Tinne Rombouts is blij dat er vanuit de burgemeesters ook initiatieven worden genomen maar ze pleit ervoor om dit zeker in overleg met de vervoersregio te doen.
INFOBLOK
De gemeenteraad wordt geschorst om 22:35u om de raad voor maatschappelijk welzijn te openen.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gesloten om 22:36u.
De gemeenteraad wordt terug geopend om 22:36u voor de behandeling van het agendapunt in besloten vergadering.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.