Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Aktename van het ontslag van de voorzitter van de gemeenteraad en verkiezing van een nieuwe voorzitter.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Tijdens de installatievergadering van de gemeenteraad van 2 januari 2019 werd Jef Vissers verkozen als voorzitter van de gemeenteraad.
Met zijn mail van 13 juni 2022 dient dhr. Jef Vissers zijn ontslag in als voorzitter van de gemeenteraad.
Het ontslag als voorzitter van de gemeenteraad (en dus ook van de raad voor maatschappelijk welzijn) wordt definitief bij de ontvangst van de kennisgeving ervan door het raadslid dat de voorzitter vervangt. Jos Martens, waarnemend voorzitter, neemt hiervan kennis op 16 juni 2022.
Conform de bepalingen van artikel 7 §5 van het decreet lokaal bestuur moet een nieuwe voorzitter verkozen worden.
De voorzitter wordt verkozen op basis van een akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter, ondertekend door meer dan de helft van de gemeenteraadsleden.
Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht ook ondertekend zijn door de meerderheid van de gemeenteraadsleden die op dezelfde lijst verkozen werden als de voorgedragen kandidaat.
De akte moet uiterlijk 8 dagen voor de vergadering van de gemeenteraad aan de algemeen directeur worden bezorgd.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikelen 6, 7, 13 en 69 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● De beslissing van de gemeenteraad van 2 januari 2019 houdende de installatie van de gemeenteraadsleden na nazicht van de geloofsbrieven en eedaflegging.
● De beslissing van de gemeenteraad van 2 januari 2019 houdende de verkiezing van dhr. Jef Vissers tot voorzitter van de gemeenteraad.
Argumentatie
Het ontslag betreft louter het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. Dhr. Jef Vissers neemt geen ontslag als gemeenteraadslid en lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om akte te nemen van het ontslag van de voorzitter van de gemeenteraad, en dus van rechtswege ook het ontslag van het mandaat van voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er werd een akte van voordracht van kandidaat-voorzitter op naam van Gert Van den Bogaert overhandigd aan de algemeen directeur op 13 juni 2022. Dit is meer dan uiterlijk acht dagen voor de vergadering van de gemeenteraad.
De algemeen directeur heeft de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter in de zitting overhandigd aan de waarnemend voorzitter van de gemeenteraad.
De waarnemend voorzitter van de gemeenteraad heeft vastgesteld dat de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter werd ondertekend door meer dan de helft van de gemeenteraadsleden en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat werden verkozen en bevestigt de ontvankelijkheid van de akte.
Uit het onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat de voorgedragen kandidaat voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.
De kandidaat-voorzitter heeft de voorgeschreven eed als gemeenteraadlid afgelegd. Er dient dus geen specifieke eed als voorzitter van de gemeenteraad te worden afgelegd.
De akte van voordracht van kandidaat-voorzitter maakt geen melding van de einddatum van het mandaat en er wordt geen opvolger aangeduid.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:00:41.
BESLUIT
Artikel 1:
Akte te nemen van het ontslag van dhr. Jef Vissers als voorzitter van de gemeenteraad, wat van rechtswege ook het ontslag van het mandaat van voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn inhoudt.
Artikel 3:
De gemeenteraad neemt kennis van de tijdige en ontvankelijke akte van voordracht van kandidaat-voorzitter.
Artikel 4:
De voorgedragen kandidaat-voorzitter, dhr. Gert Van den Bogaert, wordt verkozen verklaard als voorzitter van de gemeenteraad met onmiddellijke ingang. De voorzitter van de gemeenteraad is van rechtswege ook de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Jos Matthé Ans Lochten Arnold Wittenberg Maarten Leemans Marc Van Aperen Ann Fockaert Jos Martens Joël Adams Ann Tilburgs Fons Jacobs Katrien Brosens Faye Van Impe Michel Jansen Jef Vissers Mai Sterkens Herman Snoeys Pim Van der Linden Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Marcel Verschueren Roger Van Aperen Ilse Verachtert Ward Baets Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 23 mei 2022.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 23 mei 2022 werd opgemaakt.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
•
Argumentatie
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 23 mei 2022 dient goedgekeurd te worden.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:07:43.
BESLUIT
Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Marc Haseldonckx, Ward Baets en Gert Van den Bogaert)
Enig artikel:
De notulen van de gemeenteraad van 23 mei 2022 worden goedgekeurd.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Roger Van Aperen Jos Martens Pim Van der Linden Herman Snoeys Fons Jacobs Marc Haseldonckx Michel Jansen Marcel Verschueren Marc Van Aperen Jos Matthé Ward Baets Jef Vissers Ans Lochten Ann Fockaert Katrien Brosens Joël Adams Piet Van Bavel Ilse Verachtert Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Faye Van Impe Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Arnold Wittenberg Mai Sterkens aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het landschappelijk ontwerp en de aanleg van een groenzone op site Den Dijk.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In 2010 besloot het stadsbestuur van Hoogstraten om een aantal braakliggende percelen gelegen op de grens van het woongebied te ontwikkelen tot een groene rust-, ontmoetings- en speelzone – Den Dijk. Bedoeling was een zachte overgang van het stedelijke gebied naar de aanpalende vallei van de Mark te creëren.
Begin vorig jaar zijn er plannen goedgekeurd voor de bouw van jeugdlokalen met polyvalente ruimtes op site Den Dijk. De jeugdlokalen zouden plaats bieden voor de jeugdverenigingen KSA, KLJ en Plussers Hoogstraten. De polyvalente ruimtes kunnen worden gebruikt door de speelpleinwerking en andere socio-culturele activiteiten. De bouw van deze lokalen is gestart begin dit jaar en zou klaar moeten zijn tegen de zomer.
Ondertussen werd een subsidie van de Vlaamse overheid goedgekeurd voor de herinrichting van de speel- ontmoetingszone rond de jeugdlokalen op site Den Dijk. Om deze herinrichting zo goed mogelijk te laten aansluiten op de bouwwerken van de lokalen wordt het proces voor de design and build nu opgestart. Om een duidelijk beeld te krijgen over de noden en behoeften voor de site werd er een uitgebreide bevraging gedaan bij de toekomstige en huidige gebruikers. Op basis van deze resultaten, de principes uit het masterplan kindvriendelijke publieke ruimte en de specifieke gegevens met betrekking tot de site werd er een visie en technische nota opgemaakt ter ondersteuning van de design and build opdracht.
Het college besliste op 9 juni 2022 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 juni 2022.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 41 § 1, 2° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
● Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
● Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:
● ontwerp op een totaal van 80 punten;
● prijs op een totaal van 10 punten;
● plan van aanpak op een totaal van 10 punten.
De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Voor deze opdracht is een maximaal budget van 190.000,00 EUR voorzien. Er werd echter een buffer voorzien om de prijsherziening te kunnen dekken, waardoor de opdrachtdocumenten melding maken van een maximaal budget van 175.000,00 EUR.
Er is een subsidie van Vlaanderen voorzien, dewelke valt onder actie "Jeugdlokalen Den Dijk" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/5, beleidsitem: "Jeugdsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 15000200 "Investeringssubsidie Vlaamse Overheid ESC 300 - KT".
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2022: 112.255,44 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 112.255,44 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 112.255,44 EUR.
Valt onder actie "Jeugdlokalen Den Dijk" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/5, beleidsitem: "Jeugdsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2022: 1.869.237,40 EUR.
Reeds gebruikt budget: 1.820.438,71 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 48.798,69 EUR.
De verwachting is echter dat dit budget volledig nodig zal zijn voor de overige werken op site Den Dijk. Er is dus eigenlijk geen budget beschikbaar op deze sleutel.
Het CBS ging op 9 juni 2022 akkoord om de subsidie te zien als een verhoging van het budget, waardoor bij de eerstvolgende aanpassing MJP het budget effectief verhoogd kan worden met de subsidie. Dat maakt een beschikbaar budget van 112.255,44 EUR.
Het resterende benodigde budget van 77.744,56 EUR zal verschoven worden van actie "We voorzien voldoende en kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer 2/3/1/1, beleidsitem "Kinderopvang" met nummer 945-00 en algemeen rekeningnummer 61599999 "Overige exploitatiekosten".
Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2022: 83.607,12 EUR.
Reeds gebruikt budget: 1.839,86 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 81.767,26 EUR.
Te verschuiven budget naar 2/5/2/5, 750-00, 22100000: 77.744,56 EUR. Gezien verschuiving van exploitatie naar investering niet kan zonder aanpassing MJP, is hier het voorstel het bedrag vast te leggen op dit exploitatiebudget (zodat het niet elders kan aangewend worden) tot eerstvolgende aanpassing MJP. Dan mee te nemen in aanpassing MJP.
Samengevat:
● Subsidie: 112.255,44 EUR.
● Te verschuiven budget naar 2/5/2/5, 750-00, 22100000: 77.744,56 EUR.
● Totaalbudget voor deze opdracht: 190.000,00 EUR.
De financieel directeur heeft op 3/6/2022 visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:24:44.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Het bestek voor de opdracht "Landschappelijk ontwerp en aanleg groenzone Den Dijk" wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het benodigde budget verschoven kan worden.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Herman Snoeys Piet Van Bavel Ilse Verachtert Marc Van Aperen Ward Baets Faye Van Impe Arnold Wittenberg Maarten Leemans Jef Vissers Jos Martens Marcel Verschueren Ans Lochten Jos Matthé Pim Van der Linden Katrien Brosens Gert Van den Bogaert Joël Adams Fons Jacobs Ann Tilburgs Michel Jansen Ann Fockaert Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Dimitri Van Pelt Mai Sterkens aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuring voor de vernieuwing van het huurcontract voor koffiemachines.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Sedert 2017 maken we via Creat gebruik van de diensten van Selecta Belgium nv voor de huur van koffiemachines en de levering van verbruiksartikelen gelinkt aan deze machines (koffie, suiker, ...). Het huurcontract verloopt op het einde van de maand juni 2022. Een vernieuwing van het huurcontract dringt zich op.
Creat heeft een overeenkomst afgesloten met de firma Selecta Belgium nv voor de huur van koffiemachines. Alle vennoten kunnen afnemen van deze overeenkomst. Stad Hoogstraten is een vennoot.
Aankoop- en dienstencentrale CREAT treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6° en 7° van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 2, 6° en 7° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
● Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
Aangezien we tevreden zijn van de huurformule voor de koffiemachines, wensen we dit in de toekomst te behouden. Via Creat kunnen we gebruik blijven maken van de koffiemachines van Selecta Belgium nv, en dit opnieuw voor een periode van vijf jaar.
Om ook de gemeentescholen bij dit contract te betrekken, werden sedert medio maart 2022 twee proefopstellingen geïnstalleerd (in Hoogstraten en in Wortel). Half mei 2022 werd het gebruik van deze machines positief geëvalueerd binnen de scholen, zodat zij ook mee wensen opgenomen te worden in het toekomstige huurcontract.
Selecta Belgium nv biedt verschillende koffiemachines in huurformule aan die voldoen aan de behoeften van de aanbestedende overheid.
Er wordt dan ook voorgesteld om, via aankoop- en dienstencentrale CREAT, koffiemachines te huren bij Selecta Belgium nv.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Hieronder een overzicht van de budgetsleutels voor de betaling van de kosten voor de huur van de koffieautomaten en voor de aankoop van de verbruiksgoederen.
HUUR KOFFIEAUTOMATEN
Voor stad Hoogstraten:
Stad
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Overige algemene diensten met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61419999 Huur overige goederen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 11.448,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 9.334,55 EUR. Hierin zit reeds 5 tot 6 maanden huur voor de bestaande koffieautomaten in geboekt.
Beschikbaar budget op vandaag: 2.113,45 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 5.073,58 EUR / jaar.
Een eventueel bedrag van ca 1 000 EUR zal via een verschuiving van een andere exploitatierekening van BI 119-00 worden aangezuiverd.
Scholen
Valt onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: Basisscholen algemeen met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 61419999 Huur overige goederen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 0,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,- EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 0,- EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 3.178,14 EUR / jaar.
Te voorzien budget via verschuiving: 3.178,14 EUR vanuit sleutel 800-05 61500010 (Aankoop klein materiaal) naar sleutel 800-05 61419999 (Huur overige goederen).
Budget na verschuiving: 3.178,14 EUR.
IKO
Valt onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: Deeltijds kunstonderwijs met nummer 820-00 en algemeen rekeningnummer: 61419999 Huur overige goederen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 1.031,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 620,78 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 410,22 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 1.016,40 EUR / jaar.
Te voorzien budget via verschuiving: 1.016,40 EUR vanuit sleutel 820-00 61500010 (Aankoop klein materiaal) naar sleutel 820-00 61419999 (Huur overige goederen).
Budget na verschuiving: 1.426,62 EUR.
Voor OCMW Hoogstraten:
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Overige algemene diensten met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61419999 Huur overige goederen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 650,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 200,35 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 449,65 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 2.228,24 EUR / jaar.
Te voorzien budget via verschuiving: 2.228,24 EUR vanuit sleutel 119-00 61420300 (Onderhoud computermaterieel) naar sleutel 119-00 61419999 (Huur overige goederen).
Budget na verschuiving: 2.677,89 EUR.
AANKOOP VERBRUIKSGOEDEREN
Voor stad Hoogstraten:
Stad
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Overige algemene diensten met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61430010 Representatie- en receptiekosten & kosten onthaal.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 68.119,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 66.626,19 EUR. Hierin zit reeds 5 tot 6 maanden verbruik voor de bestaande koffieautomaten in geboekt.
Beschikbaar budget op vandaag: 1.427,53 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 3.140,- EUR / jaar.
Een eventueel bedrag van ca 1 000 EUR zal via een verschuiving van een andere exploitatierekening van BI 119-00 worden aangezuiverd.
Scholen
Valt onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: Basisscholen algemeen met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 61430010 Representatie- en receptiekosten & kosten onthaal.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 6182,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 4.603,20 EUR. Hierin zit reeds 5 tot 6 maanden verbruik voor de bestaande koffieautomaten in geboekt.
Beschikbaar budget op vandaag: 1.578,80 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 2.620,- EUR / jaar.
Een eventueel bedrag van ca 1 000 EUR zal via een verschuiving van een andere exploitatierekening van BI 800-05 worden aangezuiverd.
IKO
Valt onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: Deeltijds kunstonderwijs met nummer 820-00 en algemeen rekeningnummer: 61430010 Representatie- en receptiekosten & kosten onthaal.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 4.637,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 3.743,10 EUR. Hierin zit reeds 5 tot 6 maanden verbruik voor de bestaande koffieautomaten in geboekt.
Beschikbaar budget op vandaag: 893,90 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 1.050,- EUR / jaar.
Voor OCMW Hoogstraten:
Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Overige algemene diensten met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 61430010 Representatie- en receptiekosten & kosten onthaal.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 29.671,- EUR.
Reeds gebruikt budget: 5.679,63 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 23.991,37 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 1.800,- EUR / jaar.
De financieel directeur heeft op 25/5/2022 visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:36:22.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Voor deze aankoop wordt beroep gedaan op de aankoop- en dienstencentrale CREAT.
Artikel 2:
De huur van koffiemachines wordt geplaatst bij de firma Selecta Belgium nv, Industrieweg 10A, 2850 Boom, met ondernemingsnummer 0404.868.991, voor een bedrag van 100.531,80 EUR incl. btw (over vijf jaar).
Artikel 3:
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de financiële dienst voor opvolging van de gevraagde verschuivingen in eerstvolgende aanpassing MJP.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Jos Martens Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Marc Van Aperen Marc Haseldonckx Michel Jansen Ans Lochten Ann Tilburgs Gert Van den Bogaert Piet Van Bavel Roger Van Aperen Katrien Brosens Joël Adams Herman Snoeys Pim Van der Linden Faye Van Impe Marcel Verschueren Jef Vissers Ward Baets Jos Matthé Mai Sterkens Arnold Wittenberg Ann Fockaert Fons Jacobs Ilse Verachtert aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Merksplas en stad Hoogstraten betreffende IKO academie voor beeldende en audiovisuele kunst.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Vanaf 1/9/2022 wil IKOHoogstraten, op vraag van gemeente Merksplas, een vestigingsplaats te Merksplas inrichten. Hiervoor moet een samenwerkingsovereenkomst afgesloten worden. Gedurende schooljaar 2022-2023 wordt 1 kinderatelier opgestart. Vanaf schooljaar 2023-2024 worden 2 kinderateliers ingericht.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.
● Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018.
Argumentatie
Het uitgangspunt van deze overeenkomst is dat stad Hoogstraten de gemeente Merksplas faciliteert bij de inrichting van een afdeling beeldende en audiovisuele kunsten op hun grondgebied, in zoverre dit geen nadelen meebrengt voor stad Hoogstraten. Vanuit dit standpunt voorziet de gemeente Merksplas het nodige materiaal en de nodige infrastructuur. De gemeente Merksplas voorziet in het onderhoud ervan (artikel II).
Het onderwijzend personeel wordt betaald door de Vlaamse overheid. De gemeente Merksplas kan ervoor kiezen om extra onderwijzend personeel in te zetten. Deze kost zal doorgerekend worden aan de gemeente Merksplas (artikel III). Gedurende het opstartjaar wordt het onderwijzend personeel aangesteld met eigen middelen. Hiervoor zullen 4 lestijden aangekocht worden gedurende schooljaar 2022-2023. In schooljaar 2023-2024 worden deze lestijden gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Tijdens dit schooljaar zullen opnieuw 4 lestijden aangekocht worden (voor inrichting van een tweede atelier) . Om deze te bekostigen moet het nodige budget voorzien worden. De werkelijke kostprijs wordt doorgefactureerd aan de gemeente Merksplas.
Om de veiligheid van personeelsleden en leerlingen te garanderen werden bepalingen opgenomen over wederzijdse verplichtingen inzake verzekering, preventie en bescherming op het werk (artikel IV en V).
Vanaf schooljaar 2023-2024 zal stad Hoogstraten werkingsmiddelen ontvangen voor de vestiging in Merksplas. Deze werkingsmiddelen zijn beperkt en worden niet doorgestort aan de gemeente Merksplas. De overeenkomst voorziet echter de ruimte om de financiële stromen te evalueren en te wijzigen als één van de partijen hierdoor benadeeld wordt.
Het inschrijvingsgeld geïnd door gemeente Merksplas zal blijvend uitbetaald worden aan Hoogstraten. Dit inschrijvingsgeld moet immers betaald worden aan de Vlaamse overheid (artikel VI).
Er is een beschrijving opgenomen van de manier waarop stad Hoogstraten en de gemeente Merksplas aan elkaar rapporteren en met elkaar overleggen (artikel IX en X).
Deze overeenkomst wordt om de 3 jaar stilzwijgend verlengd. Indien hierbij alsnog wijzigingen zijn, worden deze vooraf besproken (artikel XI).
De directeur van IKO, Luc Dockx, geeft positief advies.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Het budget voor de aankoop van 4 lestijden wordt geraamd op 4000 euro per jaar. Dit is een schatting. De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van de anciënniteit van het aangestelde personeelslid.
Valt onder actie "we bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: Deeltijds kunstonderwijs met nummer 820-00 en algemeen rekeningnummer 61700030 vergoeding voor Tivoli-uren.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 28000EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 28000 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 4000 EUR.
Budget na budgetwijziging: 32000 EUR.
Aangezien de kostprijs van deze lestijden wordt gedragen door de gemeente Merksplas, moet er tevens een budgetverhoging van 4000 euro voorzien worden op algemeen rekeningnummer 70070999 - doorfacturatie andere kosten.
De financieel directeur heeft op 16/5/2022 een visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:39:31.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst, opgenomen in bijlage, tussen stad Hoogstraten en gemeente Merksplas betreffende IKO academie voor beeldende en audiovisuele kunst.
Artikel 2:
Voor de financiering van 4 lestijden, gaat de gemeenteraad ermee akkoord de nodige budgetten te voorzien. Dit gedurende schooljaar 2022-2023 en 2023 -2024. De werkelijke kostprijs wordt door de financiële dienst gefactureerd aan de gemeente Merksplas.
Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de algemeen directeur van de gemeente Merksplas.
Artikel 4:
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de financiële dienst van de stad Hoogstraten voor opvolging van de gevraagde aanpassing MJP.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Roger Van Aperen Marc Haseldonckx Mai Sterkens Ans Lochten Jef Vissers Fons Jacobs Michel Jansen Ann Tilburgs Marc Van Aperen Ann Fockaert Maarten Leemans Ward Baets Joël Adams Ilse Verachtert Gert Van den Bogaert Jos Matthé Jos Martens Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Faye Van Impe Herman Snoeys Pim Van der Linden aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint-Katharina Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De jaarrekening 2020 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten werd op 18 februari 2022 goedgekeurd door de kerkraad.
Overschot in de exploitatie van 277 448,28 EUR
Tekort in investeringen van 0,00 EUR
Kastoestand per 31/12/2021 van 277 448,28 EUR
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten goed.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:40:04.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Katharina Hoogstraten goed.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Pim Van der Linden Jef Vissers Gert Van den Bogaert Katrien Brosens Ward Baets Dimitri Van Pelt Faye Van Impe Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Ann Tilburgs Mai Sterkens Maarten Leemans Ann Fockaert Michel Jansen Marc Haseldonckx Jos Matthé Marc Van Aperen Ans Lochten Joël Adams Marcel Verschueren Jos Martens Herman Snoeys Ilse Verachtert Roger Van Aperen aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten werd op 09 februari 2022 goedgekeurd door de kerkraad.
Overschot in de exploitatie van 325 956,17 EUR
Overschot in investeringen van 287 807,75 EUR
Kastoestand per 31 december 2021 van 613 763,92 EUR
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Jan Evangelist goed.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:43:37.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint Jan Evangelist Begijnhof Hoogstraten goed.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Pim Van der Linden Ann Fockaert Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Jos Martens Gert Van den Bogaert Jef Vissers Faye Van Impe Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Fons Jacobs Ward Baets Ilse Verachtert Joël Adams Roger Van Aperen Ans Lochten Michel Jansen Ann Tilburgs Jos Matthé Marc Van Aperen Herman Snoeys Maarten Leemans Mai Sterkens aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Clemens Minderhout.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Minderhout werd op 16 februari 2022 goedgekeurd door de kerkraad.
Overschot in de exploitatie van 10 139,65 EUR
Overschot in investeringen van 360 405,88 EUR
Kastoestand per 31/12/2021 van 370 545,53 EUR
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de
Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Minderhout goed.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:44:08.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Minderhout goed.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Piet Van Bavel Ans Lochten Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Michel Jansen Maarten Leemans Ilse Verachtert Jos Matthé Ann Tilburgs Jef Vissers Katrien Brosens Ann Fockaert Herman Snoeys Joël Adams Dimitri Van Pelt Faye Van Impe Gert Van den Bogaert Jos Martens Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Fons Jacobs Ward Baets Mai Sterkens Marc Van Aperen Pim Van der Linden aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking Meer.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De jaarrekening 2021 van de kerkfabriek OLV Bezoeking Meer werd op 16 februari 2022 goedgekeurd door de kerkraad.
• Overschot in de exploitatie van 5 207,01 EUR
• Geen overschot of tekort in investeringen in 2021
• Kastoestand per 31 december 2021 van 5 207,00 EUR
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
De gemeenteraad keurt van de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek OLV Bezoeking van Meer goed.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:44:29.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt van de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek OLV Bezoeking van Meer goed.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Maarten Leemans Ilse Verachtert Jos Martens Marc Van Aperen Ann Fockaert Ann Tilburgs Ans Lochten Dimitri Van Pelt Marcel Verschueren Ward Baets Mai Sterkens Faye Van Impe Pim Van der Linden Katrien Brosens Jef Vissers Roger Van Aperen Michel Jansen Marc Haseldonckx Fons Jacobs Herman Snoeys Joël Adams Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Jos Matthé Gert Van den Bogaert aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle werd op 10 januari 2022 goedgekeurd door de kerkraad.
Overschot in de exploitatie van 84 832,66 EUR
Geen overschot of tekort in investeringen in 2021
Kastoestand per 31/12/2021 van 84 832,66 EUR
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de
Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle goed.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:44:49.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Allerheiligste Verlosser Meerle goed.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Roger Van Aperen Ann Fockaert Jef Vissers Ann Tilburgs Ward Baets Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Pim Van der Linden Mai Sterkens Ans Lochten Katrien Brosens Jos Matthé Herman Snoeys Faye Van Impe Fons Jacobs Jos Martens Dimitri Van Pelt Arnold Wittenberg Joël Adams Marc Van Aperen Ilse Verachtert Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Piet Van Bavel Michel Jansen aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Wortel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek van Wortel werd op 16 mei 2022 goedgekeurd door de kerkraad.
Overschot in de exploitatie van 79 275,60 EUR
Overschot in investeringen van 65 587,87 EUR
Kastoestand per 31/12/2021 van 144 863,47 EUR
Juridische grond
• Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Artikelen 45 t/m van het Eredienstendecreet van 7 mei 2004.
• Artikelen 39 tot en met 43 van het Besluit van 13 oktober 2006 van de
Vlaamse Regering m.b.t. de boekhouding van de kerkfabrieken.
Argumentatie
De gemeenteraad keurt van de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Wortel goed.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:45:13.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt van de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek van Wortel goed.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Jos Matthé Roger Van Aperen Faye Van Impe Herman Snoeys Piet Van Bavel Ann Tilburgs Jos Martens Ans Lochten Marc Van Aperen Maarten Leemans Jef Vissers Ward Baets Marc Haseldonckx Katrien Brosens Dimitri Van Pelt Ilse Verachtert Marcel Verschueren Joël Adams Michel Jansen Arnold Wittenberg Pim Van der Linden Mai Sterkens Gert Van den Bogaert Ann Fockaert aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van een aangepaste retributie op het betreden en gebruik van de accommodatie van het recreatiegebied De Mosten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Stad Hoogstraten beschikt over een dagrecreatiegebied. De afgelopen jaren gebeurden er enkele aanpassingen in de werking.
Omdat ze ofwel werden opgenomen in een concessie:
• de minigolf kwam in beheer van de concessionaris
Omdat ze ofwel gaandeweg werden aangepast om onze dienstverlening te verbeteren:
• de 20 beurten kaarten vervangen door 10 beurten kaarten en opgesplitst per categorie (inwoners, niet-inwoners, kinderen, 60-plussers en personen met een handicap).
Omdat de inwoners reeds bijdragen aan de inkomsten van de stad wordt voorgesteld om aan de inwoners een korting te geven op het tarief voor niet-inwoners.
Juridische grond
• Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Reglement vissen in het recreatiedomein De Mosten goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 juni 2016.
• Retributiereglement op het betreden en gebruik van de accommodatie van het recreatiegebied De Mosten goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.
Argumentatie
Het vorige retributiereglement komt niet langer overeen met de actuele situatie op het recreatiedomein De Mosten. Een aanpassing van het retributiereglement op het betreden en gebruik van de accommodatie van het recreatiegebied De Mosten dringt zich op.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We ontwikkelen het recreatiedomein De Mosten verder tot een geschikte, kwaliteitsvolle openlucht vrijetijdsinfrastructuur in samenwerking met externe partners." van het meerjarenplan, met actienummer:2/5/2/2, beleidsitem: Openluchtrecreatie met nummer 711-00 en algemeen rekeningnummer: Toegangsgelden met nummer 70100030.
In het meerjarenplan is er 103.023,00 EUR aan opbrengsten voorzien in 2022 op deze sleutel.
In het meerjarenplan is er 104.569,00 EUR aan opbrengsten voorzien in 2023 op deze sleutel.
In het meerjarenplan is er 106.138,00 EUR aan opbrengsten voorzien in 2024 op deze sleutel.
In het meerjarenplan is er 107.731,00 EUR aan opbrengsten voorzien in 2025 op deze sleutel.
De financieel directeur heeft op 3/6/2022 een visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:45:33.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Het retributiereglement op het betreden van het zwem- en recreatiegebied ‘De Mosten, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019, wordt hierbij opgeheven.
Met ingang van 1 juli 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 worden er retributies geheven op het betreden van het zwem- en recreatiegebied ‘De Mosten’ en het gebruik van de voorzieningen.
Artikel 2:
De retributie wordt als volgt vastgesteld:
Inkom-dagtarieven:
2 EUR voor personen tussen 4 en 14 jaar, vanaf 60 jaar en personen met een handicap;
3 EUR voor inwoners boven de 14 jaar;
4 EUR voor niet-inwoners boven de 14 jaar;
1,50 EUR per persoon voor groepen van min. 20 personen;
1,50 EUR per schoolkind van een buitengemeentelijke school, in groepsverband.
Abonnementen–10-beurten-kaarten:
15 EUR voor personen tussen 4 en 14 jaar, vanaf 60 jaar en personen met een handicap;
25 EUR voor inwoners boven de 14 jaar
35 EUR voor niet-inwoners (uitgezonderd personen tussen 4 en 14 jaar, vanaf 60 jaar en personen met een handicap)
Sportvoorziening:
0,50 EUR voor het vullen met lucht van bootjes, luchtmatrassen, enz.;
5 EUR voor een dagvergunning vissen;
50 EUR voor een jaarvergunning vissen;
3 EUR per paar zwembandjes
Artikel 3:
De retributie is niet verschuldigd:
voor kinderen beneden de 4 jaar;
vanaf één uur voor sluitingstijd;
bij een groepsbezoek in schoolverband door leerlingen van een basisschool uit Hoogstraten.
Artikel 4:
De retributie is verschuldigd op het moment van het gebruik van het domein tegen afgifte van een geldig ticket als ontvangstbewijs. Bij niet-minnelijke betaling voorziet het gemeentedecreet de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen. Bij betwisting kan het stadsbestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.
Artikel 5:
Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Ward Baets Marcel Verschueren Katrien Brosens Jos Martens Herman Snoeys Jef Vissers Faye Van Impe Ans Lochten Arnold Wittenberg Marc Haseldonckx Ann Fockaert Piet Van Bavel Jos Matthé Pim Van der Linden Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen Michel Jansen Marc Van Aperen Ilse Verachtert Fons Jacobs Joël Adams Maarten Leemans Mai Sterkens Gert Van den Bogaert Ann Tilburgs aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van het jaarverslag en financieel verslag 2021 van Sportregio Noorderkempen ILV.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Op 22 april 2022 vond de algemene vergadering plaats van de ILV Sportregio Noorderkempen. Het jaarverslag 2021 en financieel verslag 2021 werden hier goedgekeurd.
Samenvatting:
1) Jaarverslag:
- Deelname aan overlegmomenten Sportregio door schepen van sport, vertegenwoordiger Sportraad en sportdienst.
- Voor bijna 19.000 euro werden bovenlokale projectsubsidies van Sport Vlaanderen toegezegd aan de Sportregio voor 5 verschillende projecten.
- Voor het masterplan bovenlokale sportinfrastructuur keurde elk van de 12 gemeenten afzonderlijk de gunning van dit project goed aan Trifinance. Dit project gaat dus in uitvoering in 2022 en zal zo'n 18 maanden in beslag nemen.
- Het project sportclubondersteuning zou normaal starten in het najaar van 2021 maar werd door de beperkende maatregelen voor Covid-19 nog uitgesteld naar voorjaar 2022. Voor Hoogstraten hebben 6 sportverenigingen aangegeven om hieraan deel te nemen.
2) Financieel verslag:
- In 2021 was er een overschot van 22.181,34 EUR.
- De bijdragen van elk van de 12 gemeenten is 0,225 EUR per inwoner, zo betaalde Hoogstraten in 2021 4.834,58 EUR.
Juridische grond
- Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
- Samenwerkingsovereenkomst Interlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2019.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt gevraagd om het jaarverslag en financieel verslag 2021 van Sportregio Noorderkempen ILV goed te keuren volgens hoofdstuk 5, artikel 11 van de samenwerkingsovereenkomst.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1 en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:48:02.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2021 en het financieel verslag 2021 van de ILV Sportregio Noorderkempen goed.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Joël Adams Ann Tilburgs Jos Matthé Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Ilse Verachtert Faye Van Impe Ann Fockaert Marcel Verschueren Fons Jacobs Piet Van Bavel Katrien Brosens Roger Van Aperen Ward Baets Ans Lochten Gert Van den Bogaert Maarten Leemans Dimitri Van Pelt Pim Van der Linden Marc Haseldonckx Herman Snoeys Michel Jansen Jef Vissers Jos Martens Mai Sterkens aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren renteloze lening aan Minderhout VV vzw.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
- De gemeenteraad van 27 september 2021 keurde de participatie van de stad goed bij de aanleg van een kunstgrasveld voor KMVV vzw volgens het reglement participatie van de stad bij infrastructuurprojecten van verenigingen. Hier is voorzien dat de stad 70% van de kosten draagt en de vereniging zelf 30%.
- Het college van burgemeester en schepenen van 24 maart 2022 keurde de gunning van de aanleg van een kunstgrasveld bij KMVV vzw goed. Sportinfrabouw gaat deze opdracht uitvoeren voor een bedrag van 580.797,60 EUR incl BTW.
- Voor de betaling van de eigen inbreng van KMVV (30%) zijnde 174.239,28 EUR wenst de vereniging beroep te doen op een renteloze lening van de stad. Op 10 mei 2022 heeft de sportdienst het aanvraagdossier hiervoor ontvangen.
Juridische grond
- Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
- Reglement participatie van de stad bij infrastructuurprojecten van verenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 juni 2021.
- Hoofdstuk 5 van het globaal reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven in Hoogstraten, goedgekeurd door de gemeenteraad van 22 maart 2021.
Argumentatie
- De sportdienst heeft het aanvraagdossier van KMVV nagekeken volgens het reglement:
•De aanvraag betreft een renteloze lening van 87.120 EUR.
•De ontlener voldoet aan de gestelde voorwaarden.
•De lening heeft betrekking op het betalen van 30% van de aanleg van een kunstgrasveld.
•Qua aanvraagtermijn wordt een uitzondering gevraagd. Het gunningsbedrag was in december 2021 nog niet gekend waardoor de juiste aanvraag in december 2021 nog niet kon gebeuren.
•De gevraagde informatie en stavingsstukken werden toegevoegd als bijlage.
•KMVV is bereid de renteloze lening terug te betalen in 10 jaar in schijven van 8.712 EUR.
•De gevraagde te ontlenen som bedraagt 50% van de 30% die KMVV zal moeten betalen voor de aanleg van het kunstgrasveld.
•KMVV kiest voor een hoofdelijke solvabele borgstelling.
- De Sportraad heeft op de vergadering van 30 mei 2022 unaniem positief advies gegeven bij deze aanvraag.
De gemeenteraad wordt gevraagd om de toekenning van een renteloze lening aan KMVV vzw en de overeenkomst renteloze lening goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties." van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1 , beleidsitem: jeugdsector en verenigingenondersteuning met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 29030000 - Vorderingen wegens toegestane leningen - nominale waarde
Voorziene budget in het meerjarenplan: 125.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 125.000,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 87.120 EUR.
De financieel directeur heeft op 15 juni 2022 visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:49:25.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het aanvraagdossier renteloze lening van KMVV vzw.
Artikel 2:
De gemeenteraad gaat akkoord om een renteloze lening ter waarde van 87.120 EUR aan KMVV vzw toe te kennen.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt de overeenkomst renteloze lening als volgt goed:
OVEREENKOMST RENTELOZE LENING
Voorwaarden voor het verkrijgen van een renteloze lening door Minderhout Voetbal Vereniging vzw volgens de richtlijnen en bepalingen van het globaal reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven - Hoofdstuk 5, goedgekeurd in gemeenteraad d.d. 22 maart 2021.
Tussen de ondergetekenden:
1.DE STAD HOOGSTRATEN, vertegenwoordigd door:
a) de heer Gert Van den Bogaert, voorzitter gemeenteraad, wonende te Hoogstraten (Minderhout), Desmedtstraat 51;
b) mevrouw Joke Verschueren, algemeen directeur, wonende te Hoogstraten, ’s Boschstraat 33G,
hierna en verder steeds genoemd " de stad",
2.Minderhout VV vzw (met ondernemingsnummer 0415.611.049), vertegenwoordigd door:
a) Jos Hendrickx, wonende te Hoogstraten (Minderhout), Bredaseweg 38A, Voorzitter Minderhout VV vzw;
hierna en verder steeds genoemd "Minderhout VV vzw".
Een renteloze lening wordt aangegaan tussen de stad Hoogstraten en Minderhout VV vzw.
Artikel 1. Doel renteloze lening
De renteloze lening aan Minderhout VV vzw wordt toegekend voor de aanleg van een kunstgrasveld gelegen te Minderhout.
Artikel 2. Administratieve voorwaarden
Minderhout VV vzw doet op 10 mei 2022 een aanvraag tot het bekomen van een renteloze lening.
De aanvraag bestaat uit:
- voorstelling van de vereniging (de in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad gepubliceerde oprichtingsakte en eventuele latere wijzigingsakten, statuten, samenstelling bestuur, werkingsverslag van het voorbije jaar, financieel verslag);
- voorstelling van het investeringsproject waarin de noodzaak van een renteloze lening wordt aangetoond;
- een financiële raming, inclusief een raming van de aankopen en werken, later gestaafd met facturen.
Artikel 3. Bedrag renteloze lening
De stad kent een renteloze lening toe aan Minderhout VV vzw voor een bedrag van 87.120 euro.
Artikel 4. Duur overeenkomst
De overeenkomst voor renteloze lening aan Minderhout VV vzw gaat in op 27 juni 2022 en eindigt op 27 juni 2032.
Artikel 5. Aanwending van het bedrag
Minderhout VV vzw verbindt er zich toe het ontleende bedrag uitsluitend aan te wenden voor de aanleg van een kunstgrasveld. Elke andere aanwending van het ontleende bedrag heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag, vermeerderd met de rente (wettelijke intrestvoet) vanaf de dag der uitbetaling van het ontleende bedrag en met de wederbeleggingsvergoeding, tot gevolg.
Artikel 6. Controle
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen (B.S. 06 december 1983) is van toepassing op de renteloze lening. Minderhout VV vzw verbindt er zich toe om de bewijsstukken van aanwending van de renteloze lening voor te leggen op eenvoudig verzoek van het stadsbestuur.
Artikel 7. Uitbetaling renteloze lening
De uitbetaling van de renteloze lening geschiedt als volgt:
- Minderhout VV vzw dient voor elke uitbetaling een uitbetalingsaanvraag in, samen met de bewijsstukken.
- Na goedkeuring van de uitbetalingsaanvraag door het College van Burgemeester en Schepenen, zal de financiële dienst overgaan tot de uitbetaling.
- Voorafgaand aan elke uitbetaling zal een controle worden uitgevoerd door de stad.
Artikel 8. Afbetaling renteloze lening
Minderhout VV vzw gaat na overleg met de stad akkoord om volgend afbetalingsplan met terugbetalingstermijn van max 10 jaar te volgen:
Termijn datum afbetaling bedrag
Jaar 1 27 juni 2023 8.712 euro
Jaar 2 27 juni 2024 8.712 euro
Jaar 3 27 juni 2025 8.712 euro
Jaar 4 27 juni 2026 8.712 euro
Jaar 5 27 juni 2027 8.712 euro
Jaar 6 27 juni 2028 8.712 euro
Jaar 7 27 juni 2029 8.712 euro
Jaar 8 27 juni 2030 8.712 euro
Jaar 9 27 juni 2031 8.712 euro
Jaar 10 27 juni 2032 8.712 euro
Artikel 9. Waarborg
Tot naleving van al de verbintenissen voortvloeiend uit deze verleent Minderhout VV vzw ten voordele van de stad en ten belope van het volledige bedrag van de renteloze lening, volgende zekerheid:
- een hoofdelijke solvabele borgstelling, met een maximum van 10 hoofdelijke borgstellers per geleend bedrag waarbij de borgstellers uitdrukkelijk afstand doen van het voorrecht van uitwinning zowel tegenover de ontleners, de vereniging die zij voorhouden te vertegenwoordigen, als tegenover haar wettelijke of feitelijke bestuurders.
Naam borgsteller bedrag
1. Jos Hendrickx 12.445 euro
2. Frank Bogaerts 12.450 euro
3. Seppe de Bont 12.445 euro
4. Nic Vorsselmans 12.445 euro
5. Hans Verheyen 12.445 euro
6. Bart Brughmans 12.445 euro
7. Addy Janssen 12.445 euro
In bijlage van deze overeenkomst wordt de gehandtekende borgstelling toegevoegd.
Artikel 10. Verschuldigde terugbetaling
Minderhout VV vzw stemt ermee in dat de stedelijke subsidies die aan de vereniging verschuldigd zouden zijn, jaarlijks zo nodig en zo mogelijk kunnen verrekend worden ten belope van de in dat jaar aan de stad verschuldigde en niet gedane terugbetaling.
Artikel 11. bijkomende vereisten
Alle wettelijke vergunningen, keuringen, toelatingen e.d. moeten aangevraagd en bekomen worden door Minderhout VV vzw. Registraties, taksen, administratiekosten e.d. zijn ten laste van de vereniging.
Opgemaakt te Hoogstraten, in 2 exemplaren, waarvan iedere partij erkent een exemplaar te hebben ontvangen.
Hoogstraten, 27 juni 2022
Voor de Stad Hoogstraten:
J. VERSCHUEREN G. VAN DEN BOGAERT
Voor Minderhout VV vzw:
Jos Hendrickx
Artikel 4:
Dit besluit wordt kenbaar gemaakt aan KMVV vzw.
Adhoc 1 Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Michel Jansen Marc Van Aperen Faye Van Impe Jef Vissers Katrien Brosens Jos Martens Piet Van Bavel Marcel Verschueren Pim Van der Linden Herman Snoeys Ans Lochten Roger Van Aperen Gert Van den Bogaert Ann Fockaert Arnold Wittenberg Ann Tilburgs Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Jos Matthé Ward Baets Ilse Verachtert Maarten Leemans Joël Adams Marc Haseldonckx Mai Sterkens aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Faye Van Impe Katrien Brosens Michel Jansen Herman Snoeys Jos Martens Marc Van Aperen Roger Van Aperen Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Jef Vissers Ann Tilburgs Ans Lochten Pim Van der Linden Arnold Wittenberg Piet Van Bavel Marcel Verschueren Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Mai Sterkens Ilse Verachtert Ward Baets Fons Jacobs Jos Matthé Joël Adams Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de Bijakte aan de DBFMO overeenkomst multifunctioneel sportcentrum Hoogstraten.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
- Het college ging op 30 september 2021 akkoord om 55.991 EUR te betalen aan Sportoase als tussenkomst in het verlies van Sportoase naar aanleiding van corona in 2020. Eveneens werd afgesproken om met Sportoase in gesprek te gaan om op lange termijn de DBFMO overeenkomst aan te passen en de beschikbaarheidsvergoeding te verhogen in ruil voor extra dienstverlening.
- Tussen een vertegenwoordiging van de stad en Sportoase zijn verschillende overlegmomenten geweest in de periode oktober 2021 - maart 2022.
- Het college van 19 mei 2022 ging principieel akkoord met het voorstel van bijakte aan de DBFMO overeenkomst tussen de stad Hoogstraten en Sportoase Stede Akkers en de afsprakenbundel voor clubs die het zwembad gebruiken.
- De Sportraad gaf op 30 mei 2022 unaniem positief advies over dit dossier. De Sportraad erkent een aantal voordelen voor individuele zwemmers met (bv ruimere openingsuren) en ook voordelen voor Hoogstraatse sportclubs (voorrang in reservatie, afsprakennota). De Sportraad vraagt om dringend werk te maken van een nieuwe uitbater voor de horeca, want dit kan alleen maar een positief effect hebben op de uitbating.
- In bijlage definitief voorstel van bijakte na een laatste overleg met Sportoase.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● DBFMO overeenkomst tussen de stad en Sportoase Hoogstraten goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 februari 2014.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt gevraagd om de voorgestelde bijakte aan de DBFMO overeenkomst tussen de stad Hoogstraten en Sportoase Stede Akkers goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: sport met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 64920000 Algemene werkingssubsidies aan bedrijven.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 1.390.177 EUR.
Reeds gebruikt budget: 279.976,54 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 1.110.140,46 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 75.000 EUR.
De financieel directeur heeft op 3 juni 2022 visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 00:49:52.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 9 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Fons Jacobs, Jos Matthé, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Adhoc 1
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 2 neen stemmen (Fons Jacobs en Dimitri Van Pelt) en 7 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Jos Matthé, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de bijakte aan de DBFMO overeenkomst van 28 februari 2014 tussen de stad Hoogstraten en Sportoase Stede Akkers als volgt goed:
TUSSEN:
STAD HOOGSTRATEN, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten, vertegenwoordigd door de heer Gert Van den Bogaert, voorzitter gemeenteraad en mevrouw Joke Verschueren, algemeen directeur.
Hierna genoemd “Opdrachtgever”
EN:
NV SPORTOASE STEDE AKKERS, KBO nr. 0544.705.775, met vennootschapszetel aan de Katelijnestraat 31, 2320 Hoogstraten vertegenwoordigd door twee bestuurders, de heer Eddy Cox en mevrouw Nancy Vervoort.
Hierna genoemd “Opdrachtnemer”
WORDT UITEENGEZET HETGEEN VOLGT:
A. Tussen de Opdrachtgever en de Opdrachtnemer werd op 28 februari 2014 een DBFMO Overeenkomst afgesloten voor een multifunctioneel sportcentrum (hierna: de Overeenkomst”).
B. Opdrachtgever en Opdrachtnemer wensen in onderling akkoord de dienstverlening tijdens de exploitatiefase uit te breiden zoals nader beschreven in onderhavige bijakte nr. 1 aan de Overeenkomst (Hierna “Bijakte”). Deze bijkomende dienstverlening is aanvullend op de dienstverlening die bepaald is in de Overeenkomst. Omwille van het aanvullend karakter worden deze bijkomende prestaties bepaald in de Bijakte en wordt een afzonderlijke beschikbaarheidsvergoeding betaald door de Opdrachtgever aan de Opdrachtnemer bovenop de beschikbaarheidsvergoeding bepaald in de Overeenkomst.
Daarnaast worden enkele tarieven aangepast in de Bijakte.
Opdrachtgever en Opdrachtnemer doen samen afstand van de wijzigingsprocedure die bepaald is in artikel 8 en de Bijlage 8 bij de Overeenkomst aangezien de wijziging in onderling overleg wordt overeengekomen. Het betreft noch een wijziging opdrachtnemer noch een wijziging opdrachtgever.
C. De afspraken die gemaakt worden in de Bijakte zijn derhalve bindend voor Opdrachtgever en Opdrachtnemer en vullen de wederzijdse rechten en verplichtingen bepaald in de Overeenkomst aan die onverminderd behouden blijven.
EN WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:
Artikel 1. Aanvullende dienstverlening
§1. De Opdrachtgever en Opdrachtnemer komen overeen dat de volgende bijkomende prestaties zullen geleverd worden door de Opdrachtnemer:
● bijkomende openingsuren voor het sportbad tijdens weekdagen vanaf 7 uur ’s ochtends met als doel meer ruimte te creëren in het zwemwater voor vrije zwemmers;
● voorrang van clubs uit Hoogstraten bij de reservatie zoals omschreven in de overeenkomst tussen Stad Hoogstraten en Sportoase;
● permanente beschikbaarheid van de polyvalente zaal voor activiteiten van de Opdrachtgever. Deze kan echter niet gebruikt worden voor activiteiten die concurrerend zijn voor de Opdrachtnemer;
● Project Sport na School voor kinderen en jongeren uit Hoogstraten. Opdrachtnemer en Opdrachtgever wensen samen de fysieke gezondheid van de jeugd in Hoogstraten te ondersteunen als volgt:
○ Elke schooldag (excl. woensdag) tussen 15u30-18u kunnen leerlingen uit het basis en secundair onderwijs die wonen in Hoogstraten gratis komen sporten bij de Opdrachtnemer.
○ De praktische inhoud wordt verder uitgewerkt in een overleg tussen de Sportdienst van de Opdrachtgever en de Opdrachtnemer.
● Opdrachtnemer staat in voor de schoonmaak in de speeltuin, het skateterrein, de parking en de Finse piste. Er wordt voorzien in een wekelijkse schoonmaak.
● verbeterde dienstverlening aan de clubs zoals beschreven in bijlage 1 aan de Bijakte. Deze bijlage wordt jaarlijks geëvalueerd door Sportoase, stad Hoogstraten en de zwemclubs.
§2. Vanaf de datum van ondertekening tot 31 december 2023 loopt een proefproject om het sportbad op weekdagen te openen om 6 uur ’s ochtends in plaats van 7 uur. Dit proefproject kan stilzwijgend verlengd worden telkens voor een jaar zoals bepaald in het volgend lid.
Deze verruimde openingsuren worden jaarlijks geëvalueerd. De Opdrachtgever kan elk jaar vanaf 2024 beslissen om de extra openingsuren vanaf 6 uur stop te zetten ten laatste op 31 oktober van het voorafgaandelijke jaar.
§3. Tenzij hierboven anders bepaald zal dienstverlening op dezelfde wijze georganiseerd worden als bepaald in de Overeenkomst.
§4. Deze bijkomende prestaties worden geleverd vanaf 1 juli 2022 en zullen gedurende de resterende duur van de Overeenkomst behouden blijven tenzij in onderling overleg hiervan wordt afgeweken onverminderd het bepaald in §3.
Art. 2. Aanvullende beschikbaarheidsvergoeding
§1. De Opdrachtgever betaalt aan de Opdrachtnemer een aanvullende beschikbaarheidsvergoeding van 50.000 euro per jaar.
Deze aanvullende beschikbaarheidsvergoeding komt bovenop de beschikbaarheidsvergoeding bepaald in de Overeenkomst die onverminderd behouden blijft.
§2. Deze aanvullende beschikbaarheidsvergoeding is verschuldigd vanaf het jaar 2022.
Deze aanvullende beschikbaarheidsvergoeding wordt op dezelfde wijze jaarlijks geïndexeerd zoals de beschikbaarheidsvergoeding bepaald in de Overeenkomst op 1 januari en dit voor de eerste maal in 2023 met dien verstande de oude indexcijfers deze betreffen van december 2021 én de nieuwe indexcijfers deze van december van de maand voorafgaand aan de indexering.
§3. Voor de jaren dat de verruimde openingsuren gelden bepaald in artikel 1, §2, wordt de aanvullende beschikbaarheidsvergoeding verhoogd van 50.000 euro naar 75.000 euro per jaar. Het bedrag van 75.000 euro wordt eveneens geïndexeerd zoals bepaald in §2.
Art. 3 Aanpassing tarieven
§1. De tarieven voor niet-inwoners worden onmiddellijk na ondertekening van de Bijakte structureel verhoogd met 0,5 euro per individuele zwembeurt, met 5 euro voor een 10-beurtenkaart en met 4 euro voor een maandabonnement.
§2. De tarieven voor schoolzwemmen voor scholen buiten Hoogstraten worden onmiddellijk na ondertekening van de Bijakte aangepast met 0,4 euro per zwembeurt zonder begeleiding en 0,6 euro met begeleiding.
§3. Alle tarieven worden jaarlijks geïndexeerd aan de hand van de index der consumptieprijzen. De indexatie vindt jaarlijks plaats op 1 januari van het betrokken jaar, behalve in 2022 dan wordt de indexatie onmiddellijk doorgevoerd na ondertekening van de Bijakte.
Het basisindexcijfer betreft het indexcijfer van januari 2020; het nieuwe indexcijfer het indexcijfer van november van het jaar voorafgaandelijk aan de indexaanpassing.
Art.4. Slotbepaling
§1. De Bijakte wijzigt de Overeenkomst niet en laat de wederzijdse rechten en verplichtingen dan ook onverminderd voortduren. De Overeenkomst wordt enkel aangevuld. Voor wat niet uitdrukkelijk geregeld wordt in de Bijakte blijft de Overeenkomst van toepassing.
§2. De Bijakte wordt tijdens de structurele overlegmomenten tussen Stad Hoogstraten en Sportoase geëvalueerd en indien nodig in onderling overleg aangepast.
§2. De Bijakte heeft één bijlage, zijnde “Infobundel voor clubs”.
Opgemaakt te Hoogstraten op 27 juni 2022 in twee exemplaren waarbij elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.
OPDRACHTGEVER
G. Van den Bogaert J. Verschueren
Voorzitter gemeenteraad Algemeen directeur
OPDRACHTNEMER
E. Cox N. Vervoort
Bestuurder Bestuurder
Bijlage 1: Infobundel voor clubs
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Kennisname van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen cvba tot en met 30 juni 2023.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Tegen 1 januari 2023 moeten de SHM’s en SVK’s één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. De Vlaamse overheid wenst met de vorming van de woonmaatschappij de dienstverlening te verhogen, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingmaatschappij te verenigen, de transparantie te verhogen en de regierol van het lokaal bestuur te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen.
Juridische grond
● Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40.
● De Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd.
● Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd.
● Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
● Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
● De besluiten van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 tot vaststelling van de werkingsgebieden.
Argumentatie
Op 4 februari 2022 keurde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen goed. De gemeenten Arendonk, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel vormen het werkingsgebied Kempen-Noord.
Om een ééngemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied te vormen moet een heel traject doorlopen worden en moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden tot erkenning als woonmaatschappij (ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij of met een sociale huisvestingsmaatschappij). Indien dit traject niet haalbaar is tegen 1 januari 2023, kan een verlenging van de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij bekomen worden en dit tot 30 juni 2023. Daartoe moet een aanvraag ingediend worden bij het agentschap Wonen-Vlaanderen en dit ten laatste op 30 september 2022. Daarbij moeten de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17/12/2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen).
Op het lokaal woonoverleg werd reeds meermaals aangehaald door de betrokken SHM’s en SVK’s dat de timing om tegen 1 januari 2023 een woonmaatschappij te vormen quasi onhaalbaar zal zijn, ongeacht het intensieve traject dat momenteel wordt doorlopen.
Omdat op korte termijn ook een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij zal moeten worden ingediend, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1, 2de lid, 2°, punt k van het Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021), en op basis van het stappenplan al geheel duidelijk kan zijn welke SHM’s uit het werkingsgebied zich zullen omvormen tot de unieke woonmaatschappij, kan ontworpen artikel 3 van deze beslissing meteen ook dienstig zijn voor het verplichte advies van de gemeenteraad bij de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij, die binnen enkele maanden kan worden verwacht.
Het traject tot verlenging van hun erkenning werd besproken op de Conferentie van Kempense burgemeesters d.d. 14 mei 2022.
In de mailing d.d. 1 juni 2022 wordt het stappenplan toegevoegd dat de te doorlopen stappen weergeeft om tijdig als woonmaatschappij erkend te worden evenals de vraag om vanuit het lokaal bestuur een advies over te maken dat kan toegevoegd worden aan verlengingsaanvraag.
Het voorliggend stappenplan om tijdig als woonmaatschappij erkend te worden, werd besproken tijdens het college van burgemeester en schepenen d.d. 9 juni 2022.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:19:22.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen cvba tot en met 30 juni 2023.
Artikel 2
De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.
Artikel 3
De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1, 2de lid, 2°, punt k van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
Artikel 4
Deze beslissing wordt uiterlijk 6 juli 2022 aan De Noorderkempen bezorgd, waarna de betrokken SHM uiterlijk 30 september 2022 haar aanvraag tot verlenging van de erkenning zal indienen, inclusief voorliggend advies.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Jef Vissers Ilse Verachtert Gert Van den Bogaert Ann Tilburgs Ward Baets Ans Lochten Ann Fockaert Katrien Brosens Mai Sterkens Joël Adams Fons Jacobs Jos Martens Michel Jansen Piet Van Bavel Arnold Wittenberg Dimitri Van Pelt Herman Snoeys Faye Van Impe Maarten Leemans Marcel Verschueren Marc Van Aperen Jos Matthé Pim Van der Linden Roger Van Aperen Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de ondersteuning van de werking van de AA-groep Stap voor Stap.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Historiek werking AA-groep Stap voor Stap
De AA-groep is vanaf 1979 actief in de Hoogstraatse fusie en heeft (volgens hen) altijd kunnen rekenen op de stad Hoogstraten voor een gratis lokaal. Eerst achter het politiekantoor te Meer, vervolgens - sinds de jaren ’90 - in de oude gemeenteschool, Karel Boomstraat 44 te Hoogstraten. En nadien in het Raadhuis te Meerle en in de basisschool te Meer.
In 1998 heeft de gemeenteraad een gebruiksovereenkomst goedgekeurd met de AA waarin is bepaald dat de stad kosteloos een lokaal ter beschikking stelt van de AA gezien het sociaal karakter van hun werking, het feit dat ze kosteloos werken voor hun doelgroep en geen subsidies aanvragen en ontvangen. In deze overeenkomst was als locatie een lokaal in de Karel Boomstraat 44 vermeld.
In 2000 zijn zij in samenspraak met de stad verhuisd naar het Raadhuis in Meerle. Met onder meer de opstart van Stekelbees BKO (Ferm Kinderopvang) werd het toen te druk in de Karel Boomstraat, al had dat ook wel te maken met de werkwijze van de AA zelf. Er is toen geen nieuwe overeenkomst opgesteld. Buiten de wijziging van de locatie is bijgaande gebruiksovereenkomst gewoon verder toegepast. Daar hebben zij jarenlang gezeten. Tot in 2017 of 2018, toen ze opnieuw moesten verhuizen wegens renovatie en verbouwing van het Raadhuis. Vervolgens hebben ze hun werking verder gezet in de refter van GBS De Meerpaal te Meer.
Aanvraag gebruik lokaal in het Raadhuis en vrijstelling van het retributiereglement
Dit voorjaar, in februari 2022, heeft de AA via mail een aantal vragen gesteld aan de stad over het gebruik van een vergaderlokaal in het Raadhuis. Daarmee gaven zij impliciet aan terug te willen verhuizen naar het Raadhuis te Meerle. In antwoord hierop is hen op 1 maart ’22 informatie gegeven over de kostprijs en voorwaarden van gebruik van dit vergaderlokaal, en over praktische zaken als de regeling voor drank en stockage van materialen. Daarbij is ook vermeld dat er sinds 2021 een nieuw retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur van kracht is binnen de stad.
Noot: volgens dit retributiereglement moeten zij - als categorie 1: (geregistreerde) Hoogstraatse verenigingen en inwoners - voor het vergaderlokaal in het Raadhuis 5 euro per dagdeel betalen.
Op 10 maart ’22 heeft de AA-groep Stap voor Stap via mail een aanvraag gericht aan het stadsbestuur om vrijstelling van dit retributiereglement te bekomen voor het Raadhuis (zie bijlagen). Inmiddels bleek uit contacten met de dienst vrije tijd - cultuur dat het niet gewenst is om uitzonderingen op het reglement te maken. Het zou een precedent scheppen naar de andere verenigingen en organisaties, en afspraken die met hen zijn gemaakt.
Op 27 april ’22 heeft de AA in een mail meegedeeld dat zij niet terug naar de refter in de basisschool in Meer willen wegens “heel ongezellig in een grote refter met 8 tot 14 personen zitten”. En enkele leden van hun groep hebben gezegd dat ze in dat geval willen aansluiten bij een groep in één van de buurgemeenten (Merksplas of Rijkevorsel).
De AA heeft tot op heden nooit subsidies aangevraagd bij de stad o.w.v. hun onafhankelijkheid en omdat ze weinig uitgaven hadden. De AA-groep Stap voor Stap heeft bevestigd dat zij (mits goedkeuring) een nominatieve subsidie wil aanvaarden en beschouwen als een compensatie van de retributieregeling en -kosten. Zij zullen de subsidie in de eerste plaats ook daarvoor aanwenden. Zij vinden deze regeling ook goed voor de groepsgeest binnen hun werking; zo wordt vermeden dat de financieel sterke(re) leden de retributiekosten dragen terwijl andere leden die financieel zwakker staan niet kunnen bijdragen, en zich daar niet zo goed bij voelen.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Raadsbesluit van 25 mei 1998 met goedkeuring van de gebruiksovereenkomst voor een lokaal in de oude school Karel Boomstraat te Hoogstraten door de AA.
● Raadsbesluit van 22 maart 2021 met goedkeuring van de aanpassingen aan het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur.
● Collegebesluit van 9 juni 2022 over goedkeuren van de ondersteuning van de werking van de AA-groep Stap voor Stap te agenderen voor de gemeenteraad.
Argumentatie
De AA-groep Stap voor Stap is al meer dan 40 jaar actief in de Hoogstraatse fusie en kon tot voor kort steeds rekenen op de stad Hoogstraten voor een gratis lokaal. In al die jaren hebben ze al heel wat mensen met een verslavingsproblematiek verder kunnen helpen, met een bereik van gemiddeld 8 à 10 deelnemers per vergadering.
Sinds de renovatie van het Raadhuis vonden hun wekelijkse bijeenkomsten plaats in de refter van GBS De Meerpaal. Zij willen hun werking terug verder zetten in het Raadhuis. De refter van GBS De Meerpaal is te groot en ongezellig. Binnen de stad is er echter een nieuw retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur van toepassing. En vrijstelling van deze retributie zou een precedent scheppen ten aanzien van de andere gebruikers.
De lokale AA-groep heeft, buiten een vrije bijdrage van de deelnemers voor de koffie of thee, geen inkomsten. Zij vragen (of vroegen tot op heden) geen subsidies aan bij de stad. De reguliere werkingssubsidies zullen niet volstaan om de jaarlijkse retributiekosten voor het lokaal in het Raadhuis (5 euro per week ofwel ca. 250 euro per jaar) te dekken. De werking van de AA-groep is ook heel specifiek; het gaat om een zelfhulpgroep, ze bevat zeker een aspect van gezondheidszorg en -preventie. Hun werking is daarom moeilijk te vatten binnen de reguliere ondersteuning van de socio-culturele verenigingen.
Voor de inwoners van onze stad is het een meerwaarde dat zowel de AA-groep als de contactgroep verslaving van Verslavingskoepel Kempen vzw actief zijn in Hoogstraten. Beide werkingen hebben toch een eigen aanpak. Mensen met een verslavingsprobleem die zich bij de ene groep niet thuis voelen of er geen aansluiting vinden, hebben een alternatief en kunnen bij de andere groep terecht.
Daarom wordt voorgesteld de AA-groep Stap voor Stap vanaf 2022 te ondersteunen middels een jaarlijkse nominatieve subsidie van 500 euro. Dat zorgt in deze situatie voor een oplossing van de huidige patstelling. Het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur van de stad kan in dat geval gewoon worden toegepast, terwijl toch wordt voorkomen dat de werking van de AA-groep in financiële problemen komt.
De oude gebruiksovereenkomst tussen de stad en de AA-groep Stap voor Stap, waarin is bepaald dat de stad kosteloos een lokaal ter beschikking stelt, zal worden ingetrokken.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/2/1, beleidsitem: Gezondheidspromotie en ziektepreventie met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 13 068,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 7 841,25 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 5 226,75 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 500,00 EUR.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:19:42.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De raad beslist om de ondersteuning van AA-groep Stap voor Stap middels een jaarlijkse nominatieve subsidie van 500 EUR met ingang vanaf dit jaar goed te keuren.
Artikel 2:
De raad beslist om de oude gebruiksovereenkomst met de AA, waarin is bepaald dat de stad kosteloos een lokaal in de oude school Karel Boomstraat ter beschikking stelt aan de AA, in te trekken.
Artikel 3:
De raad beslist kennis te geven van dit besluit aan de AA-groep Stap voor Stap en aan de financiële dienst.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Ans Lochten Pim Van der Linden Marcel Verschueren Gert Van den Bogaert Marc Van Aperen Herman Snoeys Roger Van Aperen Michel Jansen Katrien Brosens Jos Martens Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Jef Vissers Jos Matthé Faye Van Impe Piet Van Bavel Ann Tilburgs Mai Sterkens Joël Adams Maarten Leemans Ward Baets Marc Haseldonckx Ann Fockaert Arnold Wittenberg Fons Jacobs aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomsten met Pidpa voor weg- en rioleringswerken:
K-18-069: Weg- en rioleringswerken in Beeksestraat, Krekelstraat, Dreefweg en Paterspad
K-18-071: Chaamseweg, Spieringstraat en Schuivenoord.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Binnen de dienst stadsprojecten is er bekeken welke rioleringswerken er in het investeringsplan van Pidpa zijn opgenomen en opgestart dienen te worden.
Hierbij zijn twee projectzones als eerstvolgende projecten gedefinieerd:
K-18-069: Weg- en rioleringswerken in Beeksestraat, Krekelstraat, Dreefweg en Paterspad
K-18-071: Weg- en rioleringswerken in Chaamseweg, Spieringstraat en Schuivenoord
De uitvoering van deze werken is voorzien in 2025. De opmaak van deze uitvoeringsdossiers hebben echter een redelijke doorlooptijd. Er zullen namelijk nog rooilijnplannen dienen opgemaakt te worden en eventueel grondinnames gedefinieerd worden. Het is daarom belangrijk dat er al gestart kan worden met de aanstelling van een studiebureau.
Voor deze projecten ligt de samenwerkingsovereenkomst Stad Hoogstraten - Pidpa/HidroSan ter goedkeuring voor.
Juridische grond
Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Door de toevoeging van het gemeentelijk aandeel aan de projecten zijn in samenwerking met Pidpa een 'Samenwerkingsovereenkomst - Stad Hoogstraten - Pidpa/Hidrosan opgemaakt waarin staat vermeld welke inbreng de betrokken partijen hebben op financieel en organisatorisch vlak.
K-18-069: Weg- en rioleringswerken in Beeksestraat, Krekelstraat, Dreefweg en Paterspad
K-18-071: Weg- en rioleringswerken in Chaamseweg, Spieringstraat en Schuivenoord
De overeenkomst dient ondertekend te worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, vervolgens wordt dit aan Pidpa/Hidrosan bezorgd ter ondertekening.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:21:14.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de onderstaande 'Samenwerkingsovereenkomsten - Stad Hoogstraten - Pidpa/Hidrosan goed:
K-18-069: Weg- en rioleringswerken in Beeksestraat, Krekelstraat, Dreefweg en Paterspad
K-18-071: Weg- en rioleringswerken in Chaamseweg, Spieringstraat en Schuivenoord
Goedkeuren addenda SAOV & erfpacht Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Mai Sterkens Ilse Verachtert Jos Martens Pim Van der Linden Marcel Verschueren Roger Van Aperen Herman Snoeys Katrien Brosens Piet Van Bavel Faye Van Impe Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert Ans Lochten Michel Jansen Marc Van Aperen Arnold Wittenberg Jef Vissers Ward Baets Ann Tilburgs Joël Adams Ann Fockaert Jos Matthé Fons Jacobs Dimitri Van Pelt Maarten Leemans aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuring ‘addendum samenwerkingsovereenkomst aangaande de aanleg van een vispassage op de Mark ter hoogte van de Laermolen in Hoogstraten’.
Goedkeuring van het 'Addendum erfpachtakte vzw De Laermolen’ met bijhorende afsprakennota en plan.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Van september 2020 tot oktober 2021 werd een traject doorlopen van ontwerpend onderzoek voor een landschappelijk ontwerp van de omgeving van de Laermolen. De stuurgroep, ook Molenraad genaamd, bestaand uit vertegenwoordigers van de stad, de Vlaamse Milieumaatschappij, vzw De Laermolen, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Onroerend Erfgoed onderzochten verschillende scenario’s en toetsten deze bij het brede publiek af in participatiemomenten, Rad van Tong genaamd. Dit resulteerde in het voorontwerp voor deze omgeving, goedgekeurd door het college in zitting van 7 april 2022 (in bijlage).
Op 16 september 2021 werd het concept van de inlaatconstructie van de visnevengeul besproken met belanghebbende partijen. Voor een omstandige kadering van het theoretisch en huidig peilbeheer, de impact hiervan op het concept van de inlaatconstructie en de argumenten om de visnevengeul te voorzien van één inlaat in plaats van twee inlaten wordt verwezen naar het vergaderverslag in bijlage.
Een visnevengeul met één inlaat betekent dat de op 27 augustus 2018 door de gemeenteraad goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst tussen VMM en stad Hoogstraten (in bijlage) in die zin dient aangepast. Daartoe werd het ‘Addendum samenwerkingsovereenkomst aangaande de aanleg van een vispassage op de Mark ter hoogte van de Laermolen in Hoogstraten’ zoals gevoegd in bijlage opgemaakt door VMM.
In zitting van 24 juni 2021 besliste het college als bijkomend aandeel in dit project de realisatie van de voetafdruk van het oude molengebouw, plaatsing van meubilair van de picknickzone achter de molen en aanleg van de paden en de verharding oost van de molen op de percelen in eigendom van de stad en in erfpacht door vzw De Laermolen ten laste te nemen. Aan deze ten laste neming koppelde het college een duurzame verankering van het publiek gebruik van de zone in erfpacht door vzw De Laermolen (uittreksel in bijlage). Ook dit engagement werd opgenomen in voorliggend addendum aan de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en VMM.
De kadastrale percelen
- Hoogstraten, Afdeling 1, Sectie C, kadastraal nummer 67d
- Hoogstraten, Afdeling 2, Sectie B, kadastraal nummer 256b
zijn in eigendom van de stad Hoogstraten en in erfpacht bij vzw de Laermolen.
Teneinde de geplande aanleg en het publiek gebruik van deze percelen contractueel te verankeren werden in overleg met vzw De Laermolen en VMM ‘Addendum erfpachtakte vzw De Laermolen’ opgemaakt, met een ‘2022.03.31 Afsprakennota publiek gebruik terrein Laermolen’ waarin de afspraken worden verfijnd alsook een verduidelijkend ‘2022.03.31 voorontwerp omgeving Laermolen - plan met aanduiding afsluiting bij activiteiten’ (in bijlage).
Bespreking van onderhavig dossier in de gemeenteraad van 25 april 2022 leidde tot een bijsturing in het dossier. Voor een omstandige omschrijving van de vragen en wijzigingen wordt verwezen naar het uittreksel van de principiële goedkeuring van de aanpassingen door het college in zitting van 19 mei 2022 (in bijlage).
Het gewijzigde ‘Addendum erfpachtakte vzw De Laermolen’ en ‘2022.05.19 Afsprakennota publiek gebruik terrein Laermolen_versie 2’ werden gevoegd in bijlage en worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Naar deze afsprakennota en plan zal ook worden verwezen in de samenwerkingsovereenkomst welke wordt afgesloten tussen VMM en vzw De Laermolen.
In zitting van 25 april 2022 werd een bezorgdheid geformuleerd betreffende vernatting stroomopwaarts van de molen, en werd gevraagd de afgesproken peilen op te nemen in het addendum.
De peilen en afspraken betreffende peilbeheer zoals vastgelegd tussen VMM en vzw De Laermolen staan beschreven in het vergaderverslag van 16 september 2021 in bijlage. Dit vergaderverslag maakt als bijlage aan het addendum deel uit van de goed te keuren overeenkomst. Het dossier beantwoordt hiermee aan deze bezorgdheid.
De samenwerkingsovereenkomst tussen VMM en vzw De Laermolen en het addendum aan deze samenwerkingsovereenkomst werden op vraag van de gemeenteraad ter informatie in bijlage toegevoegd aan dit dossier. (Na goedkeuring van de 2022.05.19 Afsprakennota publiek gebruik terrein Laermolen_versie 2 door de gemeenteraad zal dit addendum worden geactualiseerd met verwijzing naar de gewijzigde afsprakennota.)
Er heeft een tijdelijke peilmeter gehangen aan de brug van de ’s Boschstraat. Die registreerde waterpeilen van 23/05/2017 tot 01/09/2020. Deze waterpeilen dienen als referentie en zijn opgenomen in hetzelfde vergaderverslag van 16 september 2021 in bijlage van het addendum. Na de uitvoering van de werken zal VMM hier opnieuw een tijdelijke peilmeter hangen om te onderzoeken of er een significante wijziging in de waterpeilen optreedt. Hiermee wordt de in gemeenteraad gestelde vraag naar organisatie van een controlemechanisme beantwoord.
Juridische grond
Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt verzocht
• het ‘Addendum samenwerkingsovereenkomst aangaande de aanleg van een vispassage op
de Mark ter hoogte van de Laermolen in Hoogstraten’ tussen VMM en stad Hoogstraten goed te keuren.
• volgende documenten ter verankering van het publiek gebruik van de terreinen in
erfpacht door vzw De Laermolen goed te keuren:
- Addendum erfpachtakte vzw De Laermolen
- 2022.05.19 Afsprakennota publiek gebruik terrein Laermolen_versie 2
- 2022.03.31 voorontwerp omgeving Laermolen - plan met aanduiding afsluiting bij activiteiten.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie “Laermolen: brug en groen-recreatieve zone" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/4/1/5, beleidsitem: gebiedsontwikkeling met nummer 610-00 en algemeen rekeningnummer: 22800000 andere onroerende infrastructuur.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 350.000,00 EUR
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 200.000,00 EUR in 2022 en 150.000,00 EUR in 2023.
Budget nodig voor dit besluit: 0,00 EUR.
Dit besluit heeft geen financiële impact voor de stad.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:29:53.
BESLUIT
Goedkeuren addenda SAOV & erfpacht
Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Joël Adams, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het ‘Addendum samenwerkingsovereenkomst aangaande de aanleg van een vispassage op de Mark ter hoogte van de Laermolen in Hoogstraten’ tussen VMM en stad Hoogstraten goed.
Artikel 2:
Daarnaast worden volgende documenten goedgekeurd:
- Addendum erfpachtakte vzw De Laermolen
- 2022.05.19 Afsprakennota publiek gebruik terrein Laermolen_versie 2
- 2022.03.31 voorontwerp omgeving Laermolen - plan met aanduiding afsluiting bij
activiteiten.
ter verankering van het publiek gebruik van de terreinen in erfpacht door vzw De Laermolen.
Artikel 3:
Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan VMM, vzw De Laermolen, de juriste en de diensten toerisme en evenementen.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Maarten Leemans Herman Snoeys Marc Haseldonckx Michel Jansen Faye Van Impe Ward Baets Ilse Verachtert Dimitri Van Pelt Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Roger Van Aperen Ans Lochten Katrien Brosens Joël Adams Pim Van der Linden Jef Vissers Marcel Verschueren Fons Jacobs Jos Martens Mai Sterkens Marc Van Aperen Jos Matthé Ann Fockaert Ann Tilburgs aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuring bijzonder bestek voor project K-11-071 Weg- en rioleringswerken in Looi, Bergenstraat, Oude Meerleseweg, Elsterdijk, Frankenberg, Boskantweg, Meerleseweg, Ipenrooisedijk, Groot Eyssel en Rietweg.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In samenwerking met Pidpa/HidroSan werd in 2017 rioleringsproject ‘K-11-071 Weg- en rioleringswerken in Looi, Bergenstraat, Oude Meerleseweg, Elsterdijk, Frankenberg, Boskantweg, Meerleseweg, Ipenrooisedijk, Groot Eyssel en Rietweg’ opgestart.
Stroomopwaarts van de vorig jaar gerealiseerde Aquafin-collector in Meerleseweg en Groot Eyssel wordt riolering aangelegd in Meerleseweg, Elsterdijk, Frankenberg, Zandbergstraat, Oude Meerleseweg, Bergenstraat, Looi, Boskantweg, Ipenrooisedijk, Groot Eyssel en Rietweg. Aanleg van een gescheiden riolering wordt in deze straten gecombineerd met een optimalisatie van het grachtenstelsel en ontharding van de bermen. De opritten op openbaar domein worden heraangelegd met waterpasserende klinkers.
Met de goedkeuring van 'Samenwerkingsovereenkomst prioritaire werken – Stad Hoogstraten - Aquafin - Project 22.613' en 'Addendum II bij de overeenkomst van 16 juli 2016 omtrent de studie van het Aquafin-project 22.613' in de gemeenteraad van 29 januari 2018 is ook het beoogde gemeentelijk aandeel in Pidpa/HidroSan-project K-11-071 juridisch correct gekaderd.
Op 12 juni 2018 keurde de ambtelijke commissie het voorontwerp van het gesubsidieerd rioleringsproject goed. In zitting van 14 maart 2019 besprak het college het gemeentelijk aandeel in dit dossier: wegdelen in slechte staat worden hersteld, de gemetste duiker van Moerkensloop wordt vervangen, en een aantal wegdelen in asfalt of klinkers worden heraangelegd in beton. In zitting van 3 februari 2022 besliste het college principieel het luchtnet ter hoogte van geplande projecten buiten de bebouwde kom niet ondergronds te brengen. 17 februari 2022 werd de omgevingsvergunning verleend.
Het bijzonder bestek voor deze weg- en rioleringswerken, op 1 juni 2022
bezorgd door studiebureau Arcadis, voorziet aanbesteding via een openbare procedure. Het
bestek is te omvangrijk om als bijlage bij dit dossier te voegen. De stukken worden bij agendering bezorgd via We Transfer.
De werken worden geraamd op 6.756.639,95 EUR excl. BTW, waarvan 870.708,75 EUR excl. BTW of 1.053.557,60 EUR incl. BTW ten laste van stad Hoogstraten.
Na goedkeuring van het bestek door de Hoogstraatse gemeenteraad en de raad van bestuur van Pidpa kan de aanbestedingsprocedure worden opgestart.
Voorbereidende werken aan de nutsvoorzieningen zijn in uitvoering. Aanvang
van de weg- en rioleringswerken is voorzien begin 2023, waarbij een gefaseerde uitvoering wordt voorzien.
De vooropgestelde uitvoeringstermijnen bedraagt 275 werkdagen.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
● Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Argumentatie
De gemeenteraad wordt verzocht het bijzonder bestek voor project K-11-071 Weg- en rioleringswerken in Looi, Bergenstraat, Oude Meerleseweg, Elsterdijk, Frankenberg, Boskantweg, Meerleseweg, Ipenrooisedijk, Groot Eyssel en Rietweg goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "AG Wegen- en rioleringswerken Meerleseweg/Groot Eyssel + zijstraten" van het meerjarenplan, met actienummer: 3/1/1/5, beleidsitem: Wegen met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22400000 Wegen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 1.034.000,00 EUR.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 1.034.000,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 1.053.557,60 EUR.
Te voorzien budget via verschuiving: 20.000,00 EUR naar actie 3/1/1/5 "AG Wegen- en rioleringswerken Meerleseweg/Groot Eyssel + zijstraten".
De financieel directeur heeft op 3/6/2022 visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:40:20.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
Het bijzonder bestek voor project K-11-071 Weg- en rioleringswerken in Looi, Bergenstraat, Oude Meerleseweg, Elsterdijk, Frankenberg, Boskantweg, Meerleseweg, Ipenrooisedijk, Groot Eyssel en Rietweg wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan Pidpa/HidroSan en aan studiebureau Arcadis.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Herman Snoeys Ward Baets Dimitri Van Pelt Roger Van Aperen Ann Tilburgs Marc Haseldonckx Joël Adams Jos Martens Ilse Verachtert Michel Jansen Gert Van den Bogaert Mai Sterkens Marcel Verschueren Ann Fockaert Pim Van der Linden Fons Jacobs Piet Van Bavel Jef Vissers Jos Matthé Marc Van Aperen Ans Lochten Arnold Wittenberg Katrien Brosens Maarten Leemans Faye Van Impe aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de grondverwervingen voor de aanleg van het fietspad Hoogeind-Meersel.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Om een fietspad en nutsvoorzieningen te kunnen aanleggen langsheen het traject van het geplande fietspad Hoogeind-Meersel zijn werken buiten het actuele openbaar domein aan de orde. Daartoe dienen de betrokken wegdelen van Hoogeind en Meersel verbreed.
Het nieuwe gemeentelijk rooilijnplan werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 22 februari 2021. Er werd beroep aangetekend tegen deze beslissing. Dit beroep werd op 14 januari 2022 ontvankelijk doch ongegrond verklaard door de Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken overeenkomstig artikel 25 van het decreet gemeentewegen. 8 maart 2022 werd het stadsbestuur op de hoogte gebracht van deze beslissing. Op 14 maart 2022 werd bekendmaking van definitieve vaststelling van het nieuwe rooilijnplan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het gemeenteraadsbesluit van 22 februari 2021 heeft uitwerking 14 dagen na deze bekendmaking.
IOK verleent bijstand bij de verwerving van de noodzakelijke gronden, op vraag van het college (30/05/2011). Deze bijstand bestaat uit bemiddeling met het oog op minnelijke aankoop en opmaak van de hiervoor vereiste bestuursdocumenten en plannen en, indien nodig, voorbereiding en opmaak van een onteigeningsdossier.
Ook de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties verleent bijstand bij de grondverwervingen. Deze bijstand bestaat uit de opmaak en verlijden van aktes voor de grondverwervingen. De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties vraagt geen vergoeding voor deze bijstand, wel worden de kosten (opmaak aktes, provisie overdrachten, …) doorgerekend aan de stad.
De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties bezorgde 7 dossiers voor overdracht van 13 loten waarvoor ontwerpaktes werden opgemaakt. Deze worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er zullen nog dossiers volgen van zodra er meer akkoorden zijn met betrokken eigenaars.
Juridische grond
● Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 09 juni 2022, nam kennis van de grondverwervingen en de hiervoor opgemaakte ontwerpakten en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
Van de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties ontving het stadsbestuur 7 ontwerpaktes voor de grondverwervingen in het kader van de aanleg van het fietspad Hoogeind-Meersel en dit voor volgende percelen grond gelegen te Hoogstraten:
Lot 12: een perceel grond, gelegen ter streke Mosthoef, met een opppervlakte van zeven aren negenenveertig centiaren (7a 49ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie A nummer 418 C P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare achtenveertig aren zesendertig centiaren (1ha 48a 36ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 492 B P00000. Dit tegen de vergoeding van tienduizend tweehonderd euro (€ 10.200,00).
Lot 13: een perceel grond, gelegen ter streke “Stree Maeyen”, met een oppervlakte van vier aren tweeënveertig centiaren (4a 42ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bos, sectie A nummer 428 B P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van tweeënnegentig aren achttien centiaren (92a 18ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 492 C P0000.
Lot 14: een perceel grond, gelegen ter streke “Stree Maeyen”, met een oppervlakte van drie aren zeventig centiaren (3a 70ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bos, sectie A nummer 428 C P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vijfentwintig aren zeven centiaren (25a 07ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 492 D P0000.
Lot 15: een perceel grond, gelegen ter streke “Stree Maeyen”, met een oppervlakte van vierendertig centiaren (34ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bos, sectie A nummer 428 A P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectaren drieëntwintig aren zesentwintig centiaren (2ha 23a 26ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 492 E P0000.
De vergoeding voor lot 13, 14 en 15 samen bedraagt drieduizend euro (€3.000,00).
Lot 27: een perceel grond, gelegen ter streke “Stree Maeyen”, met een oppervlakte van vier aren achtentwintig centiaren (4a 28ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie A nummer 429 M P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectaren negenentwintig aren negen centiaren (2ha 29a 09ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 494 A P0000.
Lot 28: een perceel grond, gelegen ter streke “Stree Maeyen”, met een oppervlakte van twee aren negentien centiaren (2a 19ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie A nummer 430 C P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare drieëntwintig aren twee centiaren (1ha 23a 02ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 494 B P0000.
Lot 29: een perceel grond, gelegen ter streke “Stree Maeyen”, met een oppervlakte van drie aren vijftien centiaren (3a 15ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie A nummer 430 D P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van tweeënnegentig aren dertig centiaren (92a 30ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 494 C P0000.
De vergoeding voor lot 27, 28 en 29 samen bedraagt vijftienduizend tweehonderd euro
(€ 15.200,00).
Lot 30: een perceel grond, gelegen ter streke “Maeyhoek”, met een oppervlakte van vijf aren twintig centiaren (5a 20ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bos, sectie A nummer 216 A P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare tweeënzestig aren zes centiaren (1h 62a 06ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 494 D P0000.
Lot 31: een perceel grond, gelegen ter streke “Maeyhoek”, met een oppervlakte van vijf aren tweeëntwintig centiaren (5a 22ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie A nummer 218 A P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare zesendertig aren drieëntachtig centiaren (1h 36a 83ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 495 A P0000.
De vergoeding voor lot 30 en 31 samen bedraagt negenduizend driehonderd euro (€ 9.300,00).
Lot 34: een perceel grond, gelegen ter streke “Meerselscheheide”, met een oppervlakte van één are negenenveertig centiaren (1a 49ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie A nummer 397 B P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectare eenentachtig aren eenenvijftig centiaren (2ha 81a 51ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 495 D P0000. Dit tegen de vergoeding van duizend negenhonderd euro (€1.900,00).
Lot 60: een perceel grond, gelegen ter streke “Maeyhoek”, met een oppervlakte van drie aren tweeëntwintig centiaren (3a 22ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie A nummer 252 A P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van eenenzeventig aren vierendertig centiaren (71a 34ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 500 D P0000.
Lot 61: een perceel grond, gelegen ter streke” Maeyhoek”, met een oppervlakte van tweeënzestig centiaren (62ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bouwland, sectie A nummer 255 E P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zesentwintig aren vierenzeventig centiaren (26a 74ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 500 E P0000.
De vergoeding voor lot 60 en 61 samen bedraagt vijfduizend tweehonderd euro (€ 5.200,00).
Lot 73: een perceel grond, gelegen te Meersel 16A, met een oppervlakte van twee aren en zestien centiaren (2a 16ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als huis, sectie A nummer 259 K P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zevenentwintig aren zeventien centiaren (27a 17ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 503A P0000. Dit tegen de vergoeding van vijfendertigduizend vierhonderd euro (€ 35.400,00).
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt onder actie "Fietspad Hoogeind-Meersel-Heieinde" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/3/1/3, beleidsitem: Wegen met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22000000 Onbebouwde terreinen - gemeenschapsgoederen.
Voorziene budget in het meerjarenplan: 1.320.000,00 EUR in 2022 en 145.000,00 EUR in 2023.
Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.
Beschikbaar budget op vandaag: 1.465.000,00 EUR.
Budget nodig voor dit besluit: 80.200,00 EUR.
De financieel directeur heeft op 3/6/2022 een visum verleend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:44:14.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de grondverwervingen van 13 percelen grond gelegen ter streke Mosthoef van 749 m², ter streke Stree Maeyen van 442 m², van 370 m², van 34 m², van 428 m², van 219 m², van 315 m², ter streke Maeyhoek van 520 m², van 522 m², van 322 m², van 62 m², ter streke Meerselscheheide van 149 m², en gelegen te Meersel 16A van 216 m².
Artikel 2:
De modelaktes, opgemaakt door de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties, worden goedgekeurd.
Artikel 3:
Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze aktes te ondertekenen.
Artikel 4:
Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Ans Lochten Ward Baets Joël Adams Jef Vissers Roger Van Aperen Maarten Leemans Pim Van der Linden Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Jos Matthé Marc Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Herman Snoeys Fons Jacobs Ann Fockaert Michel Jansen Ann Tilburgs Arnold Wittenberg Marcel Verschueren Marc Haseldonckx Gert Van den Bogaert Ilse Verachtert Jos Martens Katrien Brosens aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren van de rooilijn van een nieuwe gemeenteweg - dienstig als voet- en fietsverbinding - en goedkeuring gewijzigde rooilijn en gemeenteweg, gelegen Minderhoutdorp 28-Witherenweg te 2322 Minderhout.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De aanvraag omgevingsvergunning ingediend door BCR INVEST - Leopoldstraat 21 - 2920 Kalmthout met betrekking tot een terrein gelegen Minderhoutdorp 28 - Witherenweg te 2322 Minderhout, kadastraal gekend : afdeling 2 sectie B nrs. 187M, 184K (2de afdeling) tot het bouwen van 6 woningen per 2 gekoppeld en 3 fietsenstallingen, het aanleggen van 6 parkeerplaatsen en verhardingen na het kappen van een boom en het slopen van een woning en 3 bijgebouwen.
Juridische grond
•Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.
•Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (OVD).
•Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (OVB).
•Artikel 31 van het OVD bepaalt: als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
•Artikel 47 van het OVB bepaalt: als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Argumentatie
De werken kaderen in de artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
De trage wegverbinding tussen Witherenweg - waar de lagere school van Minderhout gevestigd is - en Minderhoutdorp komt tegemoet aan een betere bereikbaarheid voor trage weggebruikers.
De huidige trage weg is zeer smal voor kruisend verkeer. Het uitzicht bij uitrijden is zeer beperkt door de aanwezige bebouwing en afsluitingen.
De geplande trage weg wordt een veiligere en overzichtelijkere verbinding voor trage weggebruikers.
De werken dienen uitgevoerd te worden conform de richtlijnen van de experten mobiliteit en infrastructuur:
- De voet- en fietsverbinding tussen de Witherenweg en Minderhoutdorp moet zo optimaal en toegankelijk mogelijk worden aangelegd voor zijn gebruikers. Er mogen geen putdeksel of andere voorzieningen in de wegverharding of grenzend aan de wegverharding geplaatst worden.
- Over de volledige lengte van de voet- en fietsverbinding mag de breedte nergens kleiner worden dan de voorziene afmetingen op de plannen. Eventuele afrondingen door klinkermaten ed moeten steeds naar boven gebeuren.
- Voor de uitvoering en de start van de werken voor aanleg van de voet- en fietsverbinding, het openbaar domein aan de zijde van de N14 en het openbaar domein aan de zijde van de Witherenweg moet advies gevraagd worden aan het stadsbestuur Hoogstraten. De aanleg moet gebeuren volgens advies van de stadsdiensten.
Mogelijk zijn bijkomende aanpassingswerken nodig voor de heraanleg van het openbaar domein aan de gewestweg. Ook dit zal bekeken worden op het moment van uitvoering en in overleg met wegbeheerder AWV en het stadsbestuur.
- Alle kosten verbonden met de aanleg van de voet-fietsverbinding, het openbaar domein grenzend aan de N14 en het openbaar domein grenzend aan de Witherenweg zijn ten laste van de projectontwikkelaar.
- De aanleg van openbaar domein moet steeds gebeuren volgens de richtlijnen toegankelijkheid. Voet- en fietsverbindingen moeten lineair doorlopen, ook ter hoogte van opritten, aansluitingen of toegangen. Voor eventuele niveauverschillen tussen het openbaar domein en de private percelen moet op de private percelen een oplossing gezocht worden.
Eventuele obstakels van vb nutsbedrijven op de zones voor openbaar gebruik moeten verplaatst worden, zodat deze niet hinderlijk zijn voor weggebruikers. De kosten voor deze aanpassingswerken zijn ten laste van de projectontwikkelaar;
- Bij aanleg van de groenzones moet steeds rekening gehouden worden met de zichtbaarheid van en voor de weggebruikers. Zowel bij de uitrit van de parking als bij de aansluiting van de voet- en fietsverbinding mag de groenbeplanting het overzicht op de rijbaan niet belemmeren. De maximale hoogte van de groenbeplanting bedraagt op deze plaatsen 70cm.
Ook de keuze van de groenaanplanting naast het voet- en fietspad is belangrijk, omdat overhangende beplanting de weggebruikers op dit verbindingspad kan hinderen.
De keuze van bomen en beplanting moet zo gemaakt worden dat deze ook op termijn geen hinder geven aan de openbare wegenis, zoals vb wortelopdruk.
- De over te dragen openbare berm langsheen de Witherenweg dient ingezaaid als groene grasberm.
- Bij de uitvoering van de werken moet rekening gehouden worden dat het bouwperceel aan de ene zijde grenst aan een gewestweg en aan beide zijden aan schoolomgevingen. De werken moeten zo uitgevoerd worden dat ze zo weinig mogelijk weggebruikers hinderen, en vooral dat schoolkinderen steeds veilig de projectzone kunnen passeren.
- Werftransporten in de schoolomgeving zijn nooit toegelaten tijdens de begin- en einduren van de school
- Werftransport met tractoren in de schoolomgeving is niet toegelaten
- Bij uitvoering van de werken moet pro-actief gecommuniceerd worden met de school en de aangelanden over eventuele hinder en aandachtspunten in de buurt van de projectzone.
- Gezien de locatie van de projectzone kunnen innames van het openbaar domein niet toegelaten worden. Dit voor zowel materiaal als materieel.
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 11 maart 2022 tot 9 april 2022. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:44:51.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het het rooilijnplan voor de voet- en fietsweg, zoals gevoegd bij de omgevingsaanvraag met ref. OMV_2021196765 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de aanleg van de nieuwe voet- en fietsverbinding tussen Minderhoutdorp en Witherenweg, zoals aangeduid op plan 'BA_2143_I_N_01_Inplantingsplan' goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt de wijziging van het rooilijnplan voor de Witherenweg met ref. 'BA_2143_I_N_02_rooilijnplan' goed.
Artikel 4:
De gemeenteraad keurt de wijziging (plaatselijke verbreding) van de Witherenweg goed zoals aangeduid op het plan 'BA_2143_I_N_01_Inplantingsplan' goed.
Artikel 5:
Lot A zoals aangeduid op het plan 'BA_2143_I_N_02_rooilijnplan' wordt opgenomen in het openbaar domein van de stad Hoogstraten.
Artikel 6:
Volgende lasten worden opgelegd
1. Gratis grondafstand te doen van de lot A zoals aangeduid op het plan 'BA_2143_I_N_02_rooilijnplan'. Deze grondafstand dient te gebeuren alvorens de werken aangevat kunnen worden.
2. Opmaak akte erfdienstbaarheid van openbaar nut met betrekking tot het beheer van de voet- en fietsverbinding tussen Minderhoutdorp en Witherenweg. Deze (ontwerp)akte wordt opgemaakt door en op kosten van de stad Hoogstraten binnen een termijn van 4 maanden na afgifte van de omgevingsvergunning.
3. Aanleg voet- en fietsweg en verbreding Witherenweg overeenkomstig bijgevoegd plan plan 'BA_2143_I_N_01_Inplantingsplan' door en op kosten van de ontwikkelaar
4. Aanleg nutsvoorzieningen conform de richtlijnen van de experten mobiliteit en infrastructuur.
- De voet- en fietsverbinding tussen de Witherenweg en Minderhoutdorp moet zo optimaal en toegankelijk mogelijk worden aangelegd voor zijn gebruikers. Er mogen geen putdeksel of andere voorzieningen in de wegverharding of grenzend aan de wegverharding geplaatst worden.
- Over de volledige lengte van de voet- en fietsverbinding mag de breedte nergens kleiner worden dan de voorziene afmetingen op de plannen. Eventuele afrondingen door klinkermaten ed moeten steeds naar boven gebeuren.
- Voor de uitvoering en de start van de werken voor aanleg van de voet- en fietsverbinding, het openbaar domein aan de zijde van de N14 en het openbaar domein aan de zijde van de Witherenweg moet advies gevraagd worden aan het stadsbestuur Hoogstraten. De aanleg moet gebeuren volgens advies van de stadsdiensten.
Mogelijk zijn bijkomende aanpassingswerken nodig voor de heraanleg van het openbaar domein aan de gewestweg. Ook dit zal bekeken worden op het moment van uitvoering en in overleg met wegbeheerder AWV en het stadsbestuur.
- Alle kosten verbonden met de aanleg van de voet-fietsverbinding, het openbaar domein grenzend aan de N14 en het openbaar domein grenzend aan de Witherenweg zijn ten laste van de projectontwikkelaar.
- De aanleg van openbaar domein moet steeds gebeuren volgens de richtlijnen toegankelijkheid. Voet- en fietsverbindingen moeten lineair doorlopen, ook ter hoogte van opritten, aansluitingen of toegangen. Voor eventuele niveauverschillen tussen het openbaar domein en de private percelen moet op de private percelen een oplossing gezocht worden.
Eventuele obstakels van vb nutsbedrijven op de zones voor openbaar gebruik moeten verplaatst worden, zodat deze niet hinderlijk zijn voor weggebruikers. De kosten voor deze aanpassingswerken zijn ten laste van de projectontwikkelaar;
- Bij aanleg van de groenzones moet steeds rekening gehouden worden met de zichtbaarheid van en voor de weggebruikers. Zowel bij de uitrit van de parking als bij de aansluiting van de voet- en fietsverbinding mag de groenbeplanting het overzicht op de rijbaan niet belemmeren. De maximale hoogte van de groenbeplanting bedraagt op deze plaatsen 70cm.
Ook de keuze van de groenaanplanting naast het voet- en fietspad is belangrijk, omdat overhangende beplanting de weggebruikers op dit verbindingspad kan hinderen.
De keuze van bomen en beplanting moet zo gemaakt worden dat deze ook op termijn geen hinder geven aan de openbare wegenis, zoals vb wortelopdruk.
- De over te dragen openbare berm langsheen de Witherenweg dient ingezaaid als groene grasberm.
- Bij de uitvoering van de werken moet rekening gehouden worden dat het bouwperceel aan de ene zijde grenst aan een gewestweg en aan beide zijden aan schoolomgevingen. De werken moeten zo uitgevoerd worden dat ze zo weinig mogelijk weggebruikers hinderen, en vooral dat schoolkinderen steeds veilig de projectzone kunnen passeren.
- Werftransporten in de schoolomgeving zijn nooit toegelaten tijdens de begin- en einduren van de school
- Werftransport met tractoren in de schoolomgeving is niet toegelaten
- Bij uitvoering van de werken moet pro-actief gecommuniceerd worden met de school en de aangelanden over eventuele hinder en aandachtspunten in de buurt van de projectzone.
- Gezien de locatie van de projectzone kunnen innames van het openbaar domein niet toegelaten worden. Dit voor zowel materiaal als materieel.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Gert Van den Bogaert Faye Van Impe Katrien Brosens Piet Van Bavel Herman Snoeys Jef Vissers Marc Van Aperen Pim Van der Linden Michel Jansen Jos Martens Marcel Verschueren Ann Tilburgs Roger Van Aperen Ann Fockaert Ans Lochten Arnold Wittenberg Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Jos Matthé Maarten Leemans Ward Baets Ilse Verachtert Mai Sterkens Joël Adams Marc Haseldonckx aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren minnelijke beëindiging overeenkomst betreffende realiseren sociale kavels in verkaveling projectzone Zuid Oost Centrum te Hoogstraten
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Bij beslissing van 12.10.2017 van de Deputatie van de provincie Antwerpen werd een verkavelingsvergunning verleend voor de verkaveling van Projectzone Zuid-Oost Centrum te Hoogstraten, thans kadastraal gekend onder de nummers 1ste afdeling - sectie D - nrs. 159/C/2 deel, 162/A/2, 164/S, 165/V deel, 165/W deel, 167/C deel, 172/C/2 deel, 172/T/2 deel, 172/V/2, 240/B, 240/D deel, 240/E, 241/A, 241/B, 243/A, 243/D deel, 243/L deel, 243/W, 243/X, 243/Y, 243/G/2, 243/H/2, 243/K/2 en deel zonder nummer (hierna “ZO Centrum”). Bij beslissing van 19.12.2019 van de Deputatie van de provincie Antwerpen werd voornoemde verkavelingsvergunning bijgesteld (hierna de “Verkavelingsvergunning”).
Naar aanleiding van de Verkavelingsvergunning sloot de Stad Hoogstraten op 26.06.2017 bij gemeenteraadsbesluit met de verkavelaar Jan Koyen, gevolmachtigd door de eigenaars een 'overeenkomst tussen het Stadsbestuur van Hoogstraten en private of rechtspersonen met betrekking tot het realiseren van sociale kavels in verkavelingen' zoals diverse malen gewijzigd. De overeenkomst werd op 20.09.2016 éénzijdig ondertekend door BVBA VASTGOED CW 5 (thans genaamd Vastgoed CW RE 1). Naar aanleiding van de bijstelling van de verkavelingsvergunning sloot de Stad Hoogstraten op 16.12.2019 bij gemeenteraadsbesluit met de verkavelaar Vastgoed CW RE 1, gevolmachtigd door de eigenaars een 'overeenkomst tussen het Stadsbestuur van Hoogstraten en private of rechtspersonen met betrekking tot het realiseren van sociale kavels in verkavelingen' zoals diverse malen gewijzigd. De overeenkomst werd éénzijdig ondertekend door Jan Coenegrachts namens Vastgoed CW RE 1 in zijn hoedanigheid als bestuurder. Hierboven vermelde vier stukken vormen samen de overeenkomst betreffende realiseren sociale kavels in verkaveling projectzone Zuid Oost Centrum te Hoogstraten (hierna de “Overeenkomst”). De Overeenkomst wordt als bijlage bij onderhavige Overeenkomst gevoegd (Bijlage 1).
De Overeenkomst tussen Partijen bepaalt dat bepaalde in de Overeenkomst benoemde percelen verplicht aangeboden moeten worden als ‘sociale kavel’ hetgeen inhoudt dat deze verkocht dienen te worden overeenkomstig de toewijzingsprocedure- en voorwaarden zoals door de Stad Hoogstraten vastgesteld bij Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 (in de Overeenkomst werd evenwel vermoedelijk bij wijze van materiële vergissing 20.03.2010 vermeld als datum).
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 28, § 1 van de Vlaamse Wooncode waarin de gemeente verantwoordelijk is gesteld voor het stimuleren van sociale woonprojecten.
● Boek 4 van het decreet betreffende het grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009 waarbij de maatregelen betreffende betaalbaar wonen en het gemeentelijke bindend sociaal objectief worden omschreven.
● Het besluit van de gemeenteraad van 17 november 2003 tot oprichting van een gemeentelijk grondfonds.
● Het besluit van de gemeenteraad van 22 maart 2010 tot goedkeuren van het reglement voor de toewijzing van sociale bouwkavels.
● Het besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2010 tot goedkeuren van een raamovereenkomst met betrekking tot het realiseren van sociale kavels in verkavelingen.
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Argumentatie
Na verschillende verkoop- en toewijzingsrondes is evenwel gebleken dat de (volledige) uitvoering van de Overeenkomst praktisch onmogelijk, minstens zeer moeilijk is gebleken. Enkel in de eerste ronde werden effectief sociale kavels toegewezen en verkocht. Concreet werden uit de inschrijvingsronde van mei 2021 slechts 9 loten verkocht, en uit de inschrijvingsronde van december 2021 geen loten verkocht.
Langs beide kanten werden alle mogelijke initiatieven genomen om de overeenkomst na te komen. Op basis van het redelijkheidsbeginsel is het niet te verantwoorden om deze procedure steeds maar te herhalen. De Overeenkomst voorziet geen uitvoeringstermijn, maximaal aantal verkooprondes e.d. waarbinnen de sociale kavels door de Stad Hoogstraten verkocht dienen te worden noch enige mogelijkheid om de Overeenkomst op te zeggen of te beëindigen.
Dat het merendeel van de verplicht als sociale kavel aan te bieden percelen thans onverkocht blijft, heeft uiteraard een zware financiële impact op Vastgoed CW dewelke een groot deel aan liquiditeiten als het ware bevroren ziet.
Partijen wensen dan ook tot een gezamenlijke constructieve oplossing te komen en zijn na onderhandelingen overeengekomen om de Overeenkomst in gezamenlijk overleg te beëindigen aan de hierna gestelde voorwaarden. Naar billijkheid kan de Overeenkomst terzake een oplossing bieden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 01:54:00.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 4 neen stemmen (Fons Jacobs, Jos Matthé, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 5 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de overeenkomst minnelijke beëindiging tussen Stadsbestuur Hoogstraten en Vastgoed CW RE 1 als volgt goed:
OVEREENKOMST MINNELIJKE BEEINDIGING
TUSSEN:
Hierna “Stad Hoogstraten”;
En:
Hierna “Vastgoed CW”;
Hierna afzonderlijk de “ Partij” of gezamenlijk de“Partijen”
WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
1) Beëindiging van de Overeenkomst
Partijen komen gezamenlijk overeen om de Overeenkomst (Bijlage 1)op datum van ondertekening van onderhavige overeenkomst minnelijk te beëindigen met onmiddellijke ingang.
Zodoende kan de Stad Hoogstraten geen enkele aanspraken meer laten gelden t.a.v. Vastgoed CW met betrekking tot de Overeenkomst noch het Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 en daaruit voortvloeiende rechten en verplichtingen van welke aard ook, afgezonderd van deze opgenomen in onderhavige overeenkomst.
2) Verkoop kavels vrij van elke last/voorwaarde
Vanaf ondertekening van onderhavige overeenkomst mogen de hiernavolgende resterende ‘sociale kavels’ volledig vrij van eender welke (sociale) last of voorwaarde van welke aard ook voortvloeiend uit de Overeenkomst en het Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 verkocht worden (Bijlagen 2 en 3):
Lotnummer | Kadastraal perceelnummer |
● Lot 3 | D 167 K P0000 |
● Lot 11A | D 254 A P0000 |
● Lot 15 | D 253 R P0000 |
● Lot 19 | D 253 W P0000 |
● Lot 20 | D 253 X P0000 |
● Lot 21A | D 254 F P0000 |
● Lot 22A | D 254 G P0000 |
● Lot 23A | D 254 H P0000 |
● Lot 24A | D 254 K P0000 |
● Lot 38 | D 243 D 2 P0000 |
● Lot 45A | D 254 A 2 P0000 |
● Lot 46A | D 254 B 2 P0000 |
3) Vergoeding
Vastgoed CW zal op hiervoor per lot een vergoeding gelijk aan 30% van de schattingsprijs van het desbetreffende lot betalen aan de Stad Hoogstraten.
Voor de schattingswaarde verwijzen Partijen naar het schattingsverslag van 20.12.2020 van Landmeter-Expert Klaus Raeymaekers, erkend schatter-expert bij de Vlaamse Belastingdienst (Bijlage 4):
Lotnummer | Schattingsprijs in euro | 30% in euro |
● Lot 3 | 140.000,00 | 42.000,00 |
● Lot 11A | 166.000,00 | 49.800,00 |
● Lot 15 | 151.000,00 | 45.300,00 |
● Lot 19 | 130.000,00 | 39.000,00 |
● Lot 20 | 168.000,00 | 50.400,00 |
● Lot 21A | 165.000,00 | 49.500,00 |
● Lot 22A | 134.000,00 | 40.200,00 |
● Lot 23A | 214.000,00 | 64.200,00 |
● Lot 24A | 136.000,00 | 40.800,00 |
● Lot 38 | 144.000,00 | 43.200,00 |
● Lot 45A | 137.000,00 | 41.100,00 |
● Lot 46A | 135.000,00 | 40.500,00 |
De vergoeding per lot bedraagt steeds 30% van voornoemde schattingsprijs ongeacht of het desbetreffende lot aan een hogere dan wel lagere werkelijke verkoopprijs verkocht wordt.
Deze vergoeding zal per lot betaald worden op het ogenblik van het verlijden van de authentieke akte vaststellende de verkoop van het desbetreffende lot. Vastgoed CW verbindt zich ertoe om bij het verlijden van de authentieke akte de instrumenterende notaris hiertoe de opdracht te geven.
Betaling van de vergoeding zal geschieden op het rekeningnummer BE26 0910 1999 1729, te weten de rekening van het gemeentelijk grondfonds van de Stad Hoogstraten, onder vermelding van het lotnummer.
4) Wijzigingen - Nietigheid
Geen amendement dat deze overeenkomst wijzigt, er iets aan toevoegt of weglaat, zal aan een Partij kunnen worden tegengeworpen tenzij het schriftelijk is opgemaakt en door of in naam van alle betrokken Partijen is ondertekend, onder uitdrukkelijke verwijzing naar onderhavige overeenkomst.
Partijen doen afstand van het recht om de nietigheid van onderhavige overeenkomst te vorderen wegens dwaling in rechte of in feite en om elk verzuim betreffende het bestaan en de omvang van hun rechten in te roepen.
Partijen verklaren goed op de hoogte te zijn van hun wederzijdse rechten en verplichtingen zodat zij onderhavige overeenkomst met kennis van zaken hebben kunnen sluiten.
De niet-nakoming van haar verbintenissen of verplichtingen voortvloeiend uit onderhavige overeenkomst door een Partij kan in geen geval aanleiding geven tot een vordering in ontbinding van onderhavige overeenkomst.
Partijen zullen in rechte derhalve enkel de gedwongen uitvoering van onderhavige overeenkomst kunnen vorderen.
5) Gedeeltelijke ongeldigheid / deelbaarheid
Indien zou worden geoordeeld dat één of meerdere of alle krachtens onderhavige overeenkomst aangegane verbintenissen geheel of ten dele ongeldig, nietig (met uitsluiting van de nietigheid wegens dwaling) of onafdwingbaar zou zijn, zullen Partijen besprekingen met elkaar aanknopen teneinde de ongeldige, nietige of onafdwingbare verbintenis zowel qua inhoud als qua bedoeling te vervangen door een wettige, geldige en afdwingbare verbintenis, die zo nauw als maar enigszins mogelijk aansluit bij de rechtsgevolgen die door de ongeldige, nietige of onafdwingbare clausule en/of gedeelte van clausules zouden zijn tot stand gebracht.
6) Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank
Deze overeenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de Belgische rechtbanken van het arrondissement Antwerpen zijn bevoegd om kennis te nemen van eventuele geschillen. De rechtstaal zal het Nederlands zijn.
7) Bijlagen
Artikel 2:
Een uittreksel van deze beslissing wordt bezorgd aan Vastgoed CW RE 1.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Roger Van Aperen Katrien Brosens Faye Van Impe Ans Lochten Ann Fockaert Gert Van den Bogaert Arnold Wittenberg Jos Martens Marc Van Aperen Ann Tilburgs Pim Van der Linden Marcel Verschueren Jef Vissers Herman Snoeys Michel Jansen Piet Van Bavel Fons Jacobs Jos Matthé Dimitri Van Pelt Maarten Leemans Mai Sterkens Joël Adams Marc Haseldonckx Ilse Verachtert Ward Baets aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Goedkeuren minnelijke beëindiging overeenkomst betreffende realiseren sociale kavels in verkaveling Poeleinde te Wortel
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Bij beslissing van 11.06.2018 van het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Hoogstraten werd een verkavelingsvergunning (hierna de ‘Verkavelingsvergunning’) verleend voor de verkaveling gelegen aan de straat Poeleinde te Wortel (Hoogstraten), kadastraal gekend onder de nummers 5e afdeling, Wortel, sectie A - nrs. 178/N, 178/M, 179/F, 179/C, 179/D, 208/C/4, 208/E/4, 208/F/4, 208/V/3 (hierna ‘Poeleinde’).
Naar aanleiding van de Verkavelingsvergunning sloot de Stad Hoogstraten op 28.05.2018 bij gemeenteraadsbesluit met de verkavelaar Jan Koyen, gevolmachtigd door de eigenaars een ‘overeenkomst tussen het Stadsbestuur van Hoogstraten en private of rechtspersonen met betrekking tot het realiseren van sociale kavels in verkavelingen’ zoals diverse malen gewijzigd. De overeenkomst werd op 11.04.2018 éénzijdig ondertekend door ICN RE II doch eveneens met de BV LUDO VAN CALSTER (BE0893.410.580) en de heer Jozef BRASPENNING en zijn echtgenote mevrouw Agnes SCHRAUWEN, destijds eigenaars van bepaalde percelen. Beide stukken vormen samen de overeenkomst betreffende realiseren sociale kavels in verkaveling Poeleinde te Wortel (hierna de “Overeenkomst”). De Overeenkomst wordt als bijlage bij onderhavige Overeenkomst gevoegd(Bijlage 1).
In de Overeenkomst wordt Poeleinde geïdentificeerd als kadastraal gekend onder de nummers 5e afdeling, Wortel, sectie A - nrs. 179/B, 179/D, 178/K, 178/G, 178/H, 208/F/4 en 208/E/4, 208/C/4 en 179/C.
Inmiddels werden de percelen gelegen in de verkaveling Poeleinde en dewelke initieel nog eigendom waren van de BV LUDO VAN CALSTER en de heer Jozef BRASPENNING en zijn echtgenote mevrouw Agnes SCHRAUWEN overkocht door ICN RE II respectievelijk ICN BD I zodoende thans alle percelen gelegen in de verkaveling Poeleinde in eigendom van zijn ICN dan wel een met ICN verbonden vennootschap. Laatstgenoemde is dan ook in de rechten en plichten van BV LUDO VAN CALSTER en de heer Jozef BRASPENNING en zijn echtgenote Agnes SCHRAUWEN voortvloeiend uit de Overeenkomst getreden.
De Overeenkomst tussen Partijen bepaalt dat bepaalde in de Overeenkomst benoemde percelen verplicht aangeboden moeten worden als ‘sociale kavel’ hetgeen inhoudt dat deze verkocht dienen te worden overeenkomstig de toewijzingsprocedure- en voorwaarden zoals door de Stad Hoogstraten vastgesteld bij Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 (in de Overeenkomst werd evenwel vermoedelijk bij wijze van materiële vergissing 20.03.2010 vermeld als datum).
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 28, § 1 van de Vlaamse Wooncode waarin de gemeente verantwoordelijk is gesteld voor het stimuleren van sociale woonprojecten.
● Boek 4 van het decreet betreffende het grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009 waarbij de maatregelen betreffende betaalbaar wonen en het gemeentelijke bindend sociaal objectief worden omschreven.
● Het besluit van de gemeenteraad van 17 november 2003 tot oprichting van een gemeentelijk grondfonds.
● Het besluit van de gemeenteraad van 22 maart 2010 tot goedkeuren van het reglement voor de toewijzing van sociale bouwkavels.
● Het besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2010 tot goedkeuren van een raamovereenkomst met betrekking tot het realiseren van sociale kavels in verkavelingen.
● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Argumentatie
Na verschillende verkoop- en toewijzingsrondes is evenwel gebleken dat de (volledige) uitvoering van de Overeenkomst praktisch onmogelijk, minstens zeer moeilijk is gebleken. Concreet werden tijdens de inschrijvingsronde van januari 2021 slechts 3 loten verkocht, vervolgens werd nog 1 lot verkocht sinds de open inschrijving van juli 2021 (dewelke tot heden nog loopt).
Langs beide kanten werden alle mogelijke initiatieven genomen om de overeenkomst na te komen. Op basis van het redelijkheidsbeginsel is het niet te verantwoorden om deze procedure steeds maar te herhalen. De Overeenkomst voorziet geen uitvoeringstermijn, maximaal aantal verkooprondes e.d. waarbinnen de sociale kavels door de Stad Hoogstraten verkocht dienen te worden noch enige mogelijkheid om de Overeenkomst op te zeggen of te beëindigen.
Dat het merendeel van de verplicht als sociale kavel aan te bieden percelen thans onverkocht blijft, heeft uiteraard een zware financiële impact op ICN dewelke een groot deel aan liquiditeiten als het ware bevroren ziet.
Partijen wensen dan ook tot een gezamenlijke constructieve oplossing te komen en zijn na onderhandelingen overeengekomen om de Overeenkomst in gezamenlijk overleg te beëindigen aan de hierna gestelde voorwaarden. Naar billijkheid kan de Overeenkomst terzake een oplossing bieden.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 1) vanaf 02:23:57.
BESLUIT
Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 4 neen stemmen (Fons Jacobs, Jos Matthé, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 5 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Joël Adams en Ilse Verachtert)
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de overeenkomst minnelijke beëindiging tussen Stadsbestuur Hoogstraten en ICN als volgt goed:
OVEREENKOMST MINNELIJKE BEËINDIGING
TUSSEN:
Hierna “Stad Hoogstraten”;
En:
Hierna “ICN RE II”;
Hierna “ICN BD I”;
Hierna gezamenlijk “ICN”;
Hierna afzonderlijk de “ Partij” of gezamenlijk de“Partijen”
WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
1) Beëindiging van de Overeenkomst
Partijen komen gezamenlijk overeen om de Overeenkomst (Bijlage 1) alsook de thans sinds juli 2021 lopende open inschrijvingenop datum van ondertekening van onderhavige overeenkomst minnelijk te beëindigen met onmiddellijke ingang.
Zodoende kan de Stad Hoogstraten geen enkele aanspraken meer laten gelden t.a.v. ICN met betrekking tot de Overeenkomst noch het Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 en daaruit voortvloeiende rechten en verplichtingen van welke aard ook, afgezonderd van deze opgenomen in onderhavige overeenkomst.
2) Verkoop kavels vrij van elke last/voorwaarde
Vanaf ondertekening van onderhavige overeenkomst mogen de hiernavolgende resterende ‘sociale kavels’ volledig vrij van eender welke (sociale) last of voorwaarde van welke aard ook voortvloeiend uit de Overeenkomst en het Gemeenteraadsbesluit van 22.03.2010 verkocht worden (Bijlagen 2 en 3):
Lotnummer | Kadastraal perceelnummer |
● Lot 2 | A 304 B P0000 |
● Lot 4 | A 304 D P0000 |
● Lot 5 | A 304 E P0000 |
● Lot 15 | A 304 S P0000 |
3) Vergoeding
ICN zal hiervoor per lot een vergoeding gelijk aan 30% van de schattingsprijs van het desbetreffende lot betalen aan de Stad Hoogstraten.
Voor de schattingswaarde verwijzen Partijen naar het schattingsverslag van 07.04.2020 van beëdigd Landmeter-Expert Ronny Van Eester (Bijlage 4):
Lotnummer | Schattingsprijs in euro | 30% in euro |
● Lot 2 | 140.000,00 | 42.000,00 |
● Lot 4 | 140.000,00 | 42.000,00 |
● Lot 5 | 140.000,00 | 42.000,00 |
● Lot 15 | 135.000,00 | 40.500,00 |
De vergoeding per lot bedraagt steeds 30% van voornoemde schattingsprijs ongeacht of het desbetreffende lot aan een hogere dan wel lagere werkelijke verkoopprijs verkocht wordt.
Deze vergoeding zal per lot betaald worden op het ogenblik van het verlijden van de authentieke akte vaststellende de verkoop van het desbetreffende lot. ICN verbindt zich ertoe om bij het verlijden van de authentieke akte de instrumenterende notaris hiertoe de opdracht te geven.
Betaling van de vergoeding zal geschieden op het rekeningnummer BE26 0910 1999 1729, te weten de rekening van het gemeentelijk grondfonds van de Stad Hoogstraten, onder vermelding van het lotnummer.
4) Wijzigingen - Nietigheid
Geen amendement dat deze overeenkomst wijzigt, er iets aan toevoegt of weglaat, zal aan een Partij kunnen worden tegengeworpen tenzij het schriftelijk is opgemaakt en door of in naam van alle betrokken Partijen is ondertekend, onder uitdrukkelijke verwijzing naar onderhavige overeenkomst.
Partijen doen afstand van het recht om de nietigheid van onderhavige overeenkomst te vorderen wegens dwaling in rechte of in feite en om elk verzuim betreffende het bestaan en de omvang van hun rechten in te roepen.
Partijen verklaren goed op de hoogte te zijn van hun wederzijdse rechten en verplichtingen zodat zij onderhavige overeenkomst met kennis van zaken hebben kunnen sluiten.
De niet-nakoming van haar verbintenissen of verplichtingen voortvloeiend uit onderhavige overeenkomst door een Partij kan in geen geval aanleiding geven tot een vordering in ontbinding van onderhavige overeenkomst.
Partijen zullen in rechte derhalve enkel de gedwongen uitvoering van onderhavige overeenkomst kunnen vorderen.
5) Gedeeltelijke ongeldigheid / deelbaarheid
Indien zou worden geoordeeld dat één of meerdere of alle krachtens onderhavige overeenkomst aangegane verbintenissen geheel of ten dele ongeldig, nietig (met uitsluiting van de nietigheid wegens dwaling) of onafdwingbaar zou zijn, zullen Partijen besprekingen met elkaar aanknopen teneinde de ongeldige, nietige of onafdwingbare verbintenis zowel qua inhoud als qua bedoeling te vervangen door een wettige, geldige en afdwingbare verbintenis, die zo nauw als maar enigszins mogelijk aansluit bij de rechtsgevolgen die door de ongeldige, nietige of onafdwingbare clausule en/of gedeelte van clausules zouden zijn tot stand gebracht.
6) Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank
Deze overeenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de Belgische rechtbanken van het arrondissement Antwerpen zijn bevoegd om kennis te nemen van eventuele geschillen. De rechtstaal zal het Nederlands zijn.
7) Bijlagen
Artikel 2:
Een uittreksel van deze beslissing wordt bezorgd aan ICN.
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Aktename van het ontslag van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en verkiezing en eedaflegging van de nieuwe voorzitter.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Met zijn schrijven van 8 juni 2022 heeft dhr. Piet Van Bavel zijn ontslag ingediend als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Aangezien Piet Van Bavel als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst werd toegevoegd aan het schepencollege en het vast bureau, houdt het ontslag als voorzitter ook het ontslag als schepen en als lid van het vast bureau in.
Jef Vissers werd voorgedragen als opvolger van Piet Van Bavel.
Hij legde de voorgeschreven eed af in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Juridische grond
● Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikelen 77 en 78, 90 en 106 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie
Na de eedaflegging is de voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst van rechtswege toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om akte te nemen van het ontslag van de voorzitter, en de verkiezing van de nieuwe voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 2) vanaf 00:00:33.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van Piet Van Bavel als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, zoals meegedeeld met zijn schrijven van 8 juni 2022.
Dit ontslag houdt van rechtswege het ontslag in als schepen en lid van het vast bureau.
Artikel 2:
De gemeenteraad neemt er akte van dat de voorgedragen kandidaat-voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, Jef Vissers verkozen verklaard werd.
Artikel 3:
De gemeenteraad neemt er akte van dat van rechtswege Jef Vissers, als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, toegevoegd wordt aan het college van burgemeester en schepen en het vast bureau.
Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Peter Crols Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Fons Jacobs Mai Sterkens Michel Jansen Jos Matthé Jos Martens Pim Van der Linden Ilse Verachtert Joël Adams Ward Baets Ann Tilburgs Dimitri Van Pelt Ann Fockaert Marc Haseldonckx Herman Snoeys Marc Van Aperen Maarten Leemans Katrien Brosens Roger Van Aperen Faye Van Impe Piet Van Bavel Gert Van den Bogaert Ans Lochten Marcel Verschueren Arnold Wittenberg Jef Vissers Jos Matthé Katrien Brosens Herman Snoeys Jef Vissers Ans Lochten Ann Fockaert Joël Adams Pim Van der Linden Maarten Leemans Jos Martens Marc Van Aperen Gert Van den Bogaert Piet Van Bavel Dimitri Van Pelt Marc Haseldonckx Mai Sterkens Ward Baets Roger Van Aperen Marcel Verschueren Ilse Verachtert Arnold Wittenberg Ann Tilburgs Fons Jacobs Michel Jansen Faye Van Impe aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Aktename van het ontslag van een schepen. Beslissing om het opengevallen schepenmandaat in te vullen. Voordracht van een kandidaat-schepen, eedaflegging en vastlegging rangorde schepenen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In zitting van de gemeenteraad van 2 januari 2019 legde de heer Michel Jansen de eed af als gemeenteraadslid en als schepen.
Met zijn mail van 7 juni 2022 aan de voorzitter van de gemeenteraad stelt dhr. Michel Jansen zijn mandaat als schepen ter beschikking. De voorzitter van de gemeenteraad neemt hiervan kennis op 10 juni 2022.
Ingevolge artikel 49 beslist de gemeenteraad om het opengevallen schepenmandaat in te vullen.
Op 13 juni 2022 werd aan de algemeen directeur een voordrachtsakte overhandigd voor de aanduiding van een kandidaat-schepen, zijnde de heer Piet Van Bavel.
Juridische grond
● Artikelen 40, 41, 43, 44, 48 en 49, 79 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Besluit van de gemeenteraad van 2 januari 2019 houdende de verkiezing van de schepenen.
Argumentatie
De schepen blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd.
De voorzitter van de gemeenteraad gaat na of de voordrachtsakte voor de kandidaat-schepen ontvankelijk is. In voorkomend geval wordt de voorgedragen kandidaat-schepen verkozen verklaard.
Door de verkiezing van een nieuwe schepen wijzigt de samenstelling van het college.
De nieuw verkozen schepen zal, conform de voordrachtsakte, niet de rang innemen van diegene die hij vervangt.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opnamen (deel 2) vanaf 00:01:45.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van de heer Michel Jansen als schepen.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist om het opengevallen schepenmandaat in te vullen.
Artikel 3:
De voorzitter van de gemeenteraad verklaart de voordrachtsakte voor kandidaat-schepen Piet Van Bavel ontvankelijk.
De gemeenteraad verklaart de heer Piet Van Bavel verkozen als schepen.
Artikel 4:
Schepen Piet Van Bavel legt tijdens de openbare zitting in handen van de burgemeester de volgende eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".
Artikel 5:
De gemeenteraad neemt kennis van volgende rang van de schepenen:
eerste schepen: Roger Van Aperen
tweede schepen: Arnold Wittenberg
derde schepen: Katrien Brosens
vierde schepen: Faye Van Impe
vijfde schepen: Piet Van Bavel
toegevoegde schepen: Jef Vissers.
Openbare zitting van GR van maandag 27 juni 2022.
Mondelinge vraag van de fractie CD&V - Kledingcontainers in het straatbeeld.
VRAAG
Mondelinge vraag van Joël Adams van de fractie CD&V in verband met de kledingcontainers in het straatbeeld.
ANTWOORD
De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname (deel 2) vanaf 00:19:36.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.