Hoogstraten

Zitting van maandag 27 september 2021

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten

 

Door middel van loting wordt raadslid Dimitri Van Pelt aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 23 augustus 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 23 augustus 2021 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 23 augustus 2021 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs verwijst naar pagina 8 van de notulen waar er een toelichting werd gegeven over corona en de vaccinaties van seizoensarbeiders. De burgemeester engageerde zich toen om ook cijfers te bezorgen van het aantal seizoensarbeiders in de andere sectoren dan de land- en tuinbouwsector. Zijn die cijfers ondertussen beschikbaar?

 

Burgemeester Marc Van Aperen wil eerst nog graag iets laten rechtzetten in de notulen. Op pagina 7 staat dat hij de cijfers van het aantal seizoensarbeiders in de land- en tuinbouwsector via de gouverneur had verkregen. Maar dat klopt niet, deze gegevens kwamen via de eerstelijnszone. Hij vraagt om dit in de notulen aan te passen.

Het klopt dat de burgemeester beloofde om de cijfers van het aantal seizoensarbeiders in de vleesverwerkende industrie, de slachterijen, de bouwsector, … te bezorgen. Maar navraag maakte duidelijk dat we daar geen zicht op hebben, dit wordt niet bijgehouden en moet ook niet in het rijksregister worden genoteerd. Dus ook onze dienst burgerzaken heeft hier geen antwoord op. Bij het vaccineren wordt er eveneens genoteerd in welk bedrijf men is ingeënt. Burgemeester Marc Van Aperen kan deze gegevens dan ook niet aanleveren.

 

Raadslid Tinne Rombouts sluit hierbij aan. De vraag op de vorige gemeenteraad kwam naar voor omdat de burgemeester wel cijfers had van de land- en tuinbouwsector maar ook omdat er naar deze sector aparte acties zijn ondernomen of zelfs voorwaarden gesteld. Het raadslid vraagt zich af hoe het dan zit met de anderen die hier rondlopen en niet gevaccineerd zijn. Er zijn mogelijks geen cijfers voorhanden, maar we kennen wel de bedrijven. Is er een algemene communicatie gebeurd naar deze bedrijven of op welke manier is er vanuit de stad getracht om deze bedrijven en doelgroep te kunnen bereiken?

 

Burgemeester Marc Van Aperen antwoordt dat de week voor de gemeenteraad van augustus er vanuit de dienst economie een mail is vertrokken naar alle bedrijven. Dus zowel land-  en tuinbouwsector, bouwbedrijven, slachthuizen, vleesverwerkende industrie,… . Om hen te wijzen op het belang van vaccinatie en toe te leiden naar de nog geplande vaccinatiemomenten.

Raadslid Tinne Rombouts wil weten of er nog rechtstreekse acties naar deze doelgroep particulier is gebeurd.

Nee, geeft de burgemeester aan, we kennen immers de gegevens van deze mensen niet. Er zijn wel posters in allerlei talen verspreid, ook via winkels waar deze doelgroep veel komt is er de nodige communicatie gevoerd.

 

Raadslid Jos Matthé komt graag terug op agendapunt 11 over de samenwerkingsovereenkomst met VMM. Hij heeft veel reacties ontvangen van bedrijven die bezorgd zijn over de impact van deze grondverwerving op hun bedrijf. Ze weten niet of dit vroeg of laat impact zal hebben op de bedrijfsvoering, onder andere omwille van afstandsregels. Kan er enige rechtszekerheid in gegeven worden aan deze bedrijven, wil het raadslid weten?

 

Burgemeester Marc Van Aperen maakt duidelijk dat de stad geen betrokken partij is bij deze grondverwerving, dit is een dossier van VMM. Als zij er in slagen om deze oeverstroken te verwerven (om hun doelstellingen te bereiken), dan wil de stad hier wel graag gebruik van maken om er een fietspad op te voorzien. Maar de reden om deze grond te verwerven is niet om er een fietspad op aan te leggen. De burgemeester herhaalt dat het niet de bedoeling is om gronden te onteigenen.

 

Raadslid Hilde Vermeiren vraagt een bevestiging dat bij een eventuele onteigening dit toch als een apart dossier naar de gemeenteraad moet komen.

Het college bevestigt dat dit inderdaad het geval is.

 

Voorzitter Jef Vissers verwijst naar het voorstel dat de algemeen directeur via mail aan alle raadsleden heeft bezorgd, met name om in artikel 3 van de samenwerkingsovereenkomst met VMM het woordje onteigeningsplannen te wijzigen in plannen. Dit zou alle onduidelijkheid kunnen wegnemen.

 

Dit is volgens raadslid Hilde Vermeiren niet mogelijk, er kan niet met terugwerkende kracht een bijlage van een dossier nog worden aangepast. Ook raadslid Marc Haseldonckx meent dat dit niet wettelijk is. Dan moet het dossier opnieuw aan de gemeenteraad worden voorgelegd met een eventuele aanpassing. Maar hij meent dat de overeenkomst niet meer kan gewijzigd worden.

Schepen Roger Van Aperen geeft aan dat dit voorstel tot aanpassing er gekomen is om tegemoet te komen aan de vragen vanuit de oppositie. Maar als het niet nodig is dan blijft de overeenkomst wat ze is.

Raadslid Tinne Rombouts maakt duidelijk dat de fractie CD&V niet achter onteigening staat, dus een aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst in die zin zou zeker ondersteund worden. Maar juridisch kan dit niet, en ze stelt duidelijk dat er niet aan schriftvervalsing mag worden gedaan.

Het college zal zich bezinnen of de samenwerkingsovereenkomst in aangepaste vorm opnieuw wordt voorgelegd in de gemeenteraad of dat de overeenkomst blijft wat ze is.

 

Raadsleden Ann Tilburgs en Pim Van der Linden waren niet aanwezig op de gemeenteraad van augustus en onthouden zich dan ook voor het verslag.

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 2 onthoudingen (Pim Van der Linden en Ann Tilburgs)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 23 augustus 2021 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Kennisname semestriële rapportering meerjarenplan 1e semester 2021. (uitgesteld)

 

Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Punt bijlagen/links Opvolgrapport 1e semester 2021 meerjarenplan - in cijfers.pdf Download
Opvolgrapport 1e semester 2021 meerjarenplan.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de aankoop van vier elektrische bestelwagens.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het huidige wagenpark van stad Hoogstraten begint sterk te verouderen, wat resulteert in oplopende herstellingskosten die niet meer in verhouding staan tot de waarde van de voertuigen. Bovendien leidt de veroudering tot hogere uitval van de wagens, wat dan weer resulteert in organisatorische problemen.

 

Als gevolg hiervan is het in bijzonder voor de coördinatoren, experten, ploegbazen en projectmedewerkers een dagelijks probleem om een voertuig te vinden waarmee zij de nodige opvolging kunnen doen van de werken in uitvoering en van de problemen die zich op het terrein stellen. Ook bij de soms noodzakelijke afspraken buitenshuis moet dikwijls beroep gedaan worden op privaat vervoer, bij gebrek aan deelwagens.

 

Er wordt bewust gekozen voor elektrische voertuigen.

 

Het college besliste op 1 september 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 september 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 1° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          prijs op een totaal van 50 punten;

          technische kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid op een totaal van 40 punten;

          service level op een totaal van 10 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zorgen voor een effectief wagenparkbeheer" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 5/1/4/2, beleidsitem: "Overige algemene diensten" met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 24300000 "Rollend materieel - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 499.891,71 EUR.

Reeds gebruikt budget: 141.072,39 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 358.819,32 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 193.600,00 EUR (geraamd bedrag incl. btw).

 

De financieel directeur heeft op 27 augustus 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans weet dat er in andere gemeenten dienstwagens via een deelsysteem ter beschikking worden gesteld van de inwoners. Aangezien de dienstwagens na de uren meestal niet gebruikt worden, zouden we ook in Hoogstraten kunnen opteren om deze in samenwerking met een bestaand platform ter beschikking te stellen van de inwoners. Vooral bestelwagens zouden in deze regelmatig gebruikt worden omdat niet iedereen over een dergelijke wagen beschikt. Daarnaast wil het raadslid weten of er ook extra laadpalen worden voorzien, want die ziet hij nergens in het bestek staan.

 

Schepen Piet Van Bavel weet dat deze wagens door verschillende medewerkers zullen worden gebruikt en dus ook op die manier gedeeld worden. Maar het systeem van delen met burgers is nog niet bekeken. De schepen bevestigt dat er voldoende laadpalen zullen worden voorzien.

Schepen Michel Jansen weet dat dit in de buurgemeente Rijkevorsel wordt toegepast, maar hij weet ook dat dit in feite weinig gebruikt wordt. Het systeem van deelwagens kan wel opnieuw terug bekeken worden met deze aankoop. Maar de schepen is er wel van overtuigd dat we naar deelmobiliteit zullen moeten gaan. Hij wil dit dus zeker wel eens opnieuw bekijken of dit praktisch haalbaar is.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Aankoop vier elektrische bestelwagens" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren om ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven (zie hieronder) wil men inzetten op krachtdadig beleid. Aan de lokale besturen wordt een inspanningsengagement gevraagd , de Vlaamse overheid ondersteunt met kennis en budgetten.

 

We zetten in op het gevraagde engagement vanuit Vlaanderen :

 

Gevraagd vanuit LEKP:

Invoering in Hoogstraten

Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken.

Werd opnieuw ondertekend in 2019

Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed)

Dit is als een te behalen doelstelling opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 1.

Een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur

met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren.

Dit is als een te behalen doelstelling opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 1.

Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden.

Dit is als een te behalen doelstelling opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 1.

Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van

windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025.

Er is momenteel geen heffing op hernieuwbare energie installaties.

 Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken.

De stad werkt reeds aan een warmpteplan, zoals opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 6. Vlaanderen zal werk maken van richtlijnen voor de opmaak van een sloopbeleidsplan.

Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

Dit is onder meer voorzien in speerpunt 7 van het klimaatactieplan: 'Heel Hoogstraten betrokken'.

 

 

De Vlaamse overheid engageert zich om:

          Via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma’s; Via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden;

          Samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit Pact;

          Haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het Pact te ondertekenen;

          In samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen i.h.k.v. het Pact op te volgen en te stroomlijnen;

          Aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het Pact te realiseren. Onder potentiële inbreng van de Vlaamse overheid in hoofdstuk 4 wordt dit waar mogelijk geconcretiseerd;

          Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, in een extra jaarlijks budget van 10.000.000 euro, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

De volledige tekst van het Lokaal Energie en Klimaatpact is in bijlage opgenomen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De stad ondertekende het burgemeestersconvenant en heeft een vernieuwd klimaatactieplan klaar. Het samenwerken met Vlaanderen via dit Lokaal Energie en Klimaatpact lijkt dan ook een evidente keuze. De voorwaarden om deel te nemen, sluiten goed aan met de doelen en acties van het klimaatactieplan 2030 van Hoogstraten.

 

Naast financiële ondersteuning, wordt ondermeer ook een lerend netwerk aangeboden.

We verwachten dat veel steden en gemeenten hier op in zullen gaan. De bijdrage voor Hoogstraten is 73.760 euro voor 2022. Na goedkeuring van het klimaatactieplan en het Lokaal Energie en Klimaatpact wordt nog in 2021 een werkmoment georganiseerd voor de prioritering van de acties en het koppelen van budgetten. Dan zal ook duidelijk worden aan welke acties de budgetten van het LEKP worden gelinkt.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder een actie 3.2.1.3 - 'We zijn een actieve partner in Kempen 2030' van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om het Lokaal  Energie- en Klimaatpact te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren van het klimaatactieplan 2030 van de stad Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Met dit dossier vragen we de goedkeuring van het concept- klimaatactieplan als in te dienen SECAP (sustainable energy and action plan) voor het burgemeestersconvenant.

 

In bijlage de volgende rapporten :

 

          het document SECAP Hoogstraten 2030;

          het Rapport Klimaat Hoogstraten van Provincie in Cijfers;

          het Rapport Klimaat van de Provincie Antwerpen;

          vragen en antwoorden zoals besproken in het Politiek overleg Klimaat

 

 

Een inleiding en leeswijzer werd toegelicht op het college in juli.

Op het politiek overleg klimaat van juli en augustus werden geen bezwaren of grondige wijzigingen op de teksten gevraagd. Dat geeft ons voldoende vertrouwen dat er draagvlak is om verder te gaan met het klimaatactieplan zoals het nu is.

 

Juridische grond

 

 Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

We namen in de zomerperiode de volgende stappen om tot een finaal document te komen :

 

          13/07 -  Vooroverleg - Inleiding en leeswijzer tot het concept-klimaatactieplan

          22/07 - College - Kennisname van het concept-actieplan en goedkeuring

          04/08 - Politiek overleg Klimaat - Bespreking van het actieplan + aftoetsing van het plan aan de voorstellen van de fracties zelf

          11/08 - MAT - Algemene toelichting klimaatactieplan

          augustus - Adm + MAT + Politiek Waar nodig : verdiepen en ambitie scherper stellen in bijkomend overleg en één op één gesprekken met de schepenen

          01/09 - Politiek overleg klimaat

          Eindredactie en vormgeving

          09/09 - College - Goedkeuren en agenderen voor de GR september

 

Communicatie en lancering

 

Na goedkeuring op de GR van september, wordt het klimaatactieplan gelanceerd via de verschillende communicatiekanalen van de stad.

 

          Een samenvattende, op actie-gerichte versie van het plan wordt opgemaakt.

          De lancering wordt gekoppeld aan een oproep voor deelname aan de milieu- en klimaatraad.

 

 

Vragen voor de Gemeenteraad :

Kan de Gemeenteraad het klimaatactieplan goedkeuren als SECAP (sustainable energy and actionplan) voor het burgemeestersconvenant en als definitief klimaatactieplan 2030 van de stad?

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 3.2.1.1 - We nemen als actieve partner deel aan Kempen 2030 - van het meerjarenplan.

Ter realisatie van concrete acties zal vanaf de eerstvolgende budgetwijziging een bedrag van 100.000,- EUR per jaar opgenomen worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ward Baets maakt duidelijk dat de fractie CD&V dit zal ondersteunen, dit actieplan is tot stand gekomen na constructief overleg met de verschillende fracties. Dit is een mooi voorbeeld van een dossier waar samen aan gewerkt is, het raadslid heeft ook kunnen vaststellen dat heel wat van de voorstellen en suggesties vanuit hun fractie zijn meegenomen. Door regelmatig overleg werd dit document samen vorm gegeven. Het raadslid heeft nog twee technische vragen over het dossier:

- In speerpunt 6 staat dat wanneer we alle hernieuwbare energie die geproduceerd wordt in Hoogstraten optellen dat dit zo’n 42% van het totale energieverbruik van Hoogstraten bedraagt. Maar dit klopt niet volgens raadslid Ward Baets, hij dacht dat alleen de windmolens al meer opbrengen dan er verbruikt wordt in Hoogstraten. 

- Wat is de kostprijs van de acties en kan er een indicatie gegeven worden van de CO2-besparing per actie?

 

Raadslid Dimitri Van Pelt herinnert de gemeenteraad aan het feit dat de klimaatcrisis urgent is en dat we als gemeente alles moeten doen wat in onze mogelijkheden ligt om de uitstoot van broeikasgassen drastisch in te perken. Een klimaatactieplan is onontbeerlijk en kan voor het raadslid niet ambitieus genoeg zijn. Hij ziet in dit plan weinig eigen initiatieven vanuit Hoogstraten. Men zou in het vooruitzicht van het overleg in Glasgow nu een extra tandje bij moeten steken. We zitten momenteel in het peloton, maar vrezen dat we met dit plan de koers nog niet zullen winnen of echt in de prijzen zullen rijden. Vele acties worden nog verschillende jaren uitgesteld, maar zouden eigenlijk veel sneller kunnen gerealiseerd worden, bv. deelwagens in appartementen, oplaadpunten, deelmobiliteit,… Raadslid Dimitri Van Pelt merkte in het overleg dat de meeste fracties verschillende zaken ook sneller verwezenlijkt zouden willen zien en vindt het dan ook jammer dat daar niet echt op ingegaan kon worden.

 

Schepen Michel Jansen bedankt voor de appreciatie voor de werkwijze die gehanteerd werd om tot dit actieplan te komen. Hij vindt dit plan wel ambitieus genoeg, het moet echter ook haalbaar zijn. Alle acties die hierin staan vragen budget en mankracht. Maar er zijn ook al heel wat acties die worden toegepast of in ontwikkeling zijn.

De schepen somt er een aantal op:

          Toepassing van de GRO -tool bij nieuwe projecten van de stad, waarbij we ons een hoger duurzaamheidsniveau opleggen dan wettelijk verplicht.

          Fietsleasen voor stadspersoneel

          Twee tiny forests en het muntbos worden aangelegd de komende jaren

          De tuinrangers die dit jaar al in opleiding zijn en volgend jaar burgers gaan bezoeken om hun tuin klimaatadaptief in te richten.

          Het uitbreiden van het hemelwaterplan met een droogteplan.

          De uitrol van het masterplan kindvriendelijke publieke ruimte, door binnen deze legislatuur de eerste projecten op te starten.

          50 tot 100 thermische scans per jaar om de energieverliezen van woningen in kaart te brengen.

          Een gratis renovatiebegeleider, die het volledige renovatietraject begeleidt – dat dus ook verder gaat dan de huisbezoeken van de stad.

          School-straten is binnen deze legislatuur sterk verankerd, door het aanwerven van een vaste projectmedewerker.

          Bike2school, het fietsbeloningssysteem voor kinderen in twee lagere scholen.

          We investeren samen met de Vervoersregio in Hoppinpunten.

          We vergroten de PV -installatie van Stede Akkers, zodat we onze eigen energievraag opwekken.

          We voeren samen met de bedrijven in Hoogstraten een onderzoek naar duurzaam bedrijfshuisvestingsbeleid, waar we zoeken naar samenwerkingskansen rond duurzaamheidsthema’s.

De percentages hernieuwbare  energie die worden nog nagevraagd binnen de administratie. Nu reeds budgetten voorzien is moeilijk, want dit is gekoppeld aan grotere projecten waarvan de kostprijs ook pas later duidelijk wordt. Bij elk dossier dat er passeert zal er aan het klimaatactieplan worden gedacht en zal er het nodige budget voorzien worden. Het is niet de bedoeling om vanuit het klimaatactieplan bijpassingen te gaan doen voor de duurzame inbegrepen.

 

Raadslid Tinne Rombouts informeert naar het aspect van duurzame warmte, dit is ook voor Hoogstraten immers een belangrijke uitdaging. Er is een warmtenet aangelegd aan De Kluis maar ze krijgt signalen dat dit warmtenet niet zou kunnen werken omdat er een gasbel zit en dat werkt niet samen. Is hier iets aan de hand vraagt het raadslid zich af, want dit is een heel vreemd verhaal?

Volgens schepen Michel Jansen is hier echter geen probleem, hij heeft er althans geen weet van. Maar binnenkort is er overleg gepland met Fluxys om het over geothermie te hebben. 

Raadslid Tinne Rombouts meent dat hierover allicht ook bovenlokaal overleg zal nodig zijn, dit thema kan niet alleen lokaal opgenomen worden. Ze weet dat er ook studies gemaakt zijn naar andere warmtebronnen en vraagt zich af wat daar de stand van zaken van is.

Schepen Michel Jansen antwoordt dat er gewerkt wordt aan een warmteplan, dat bijna klaar is. Hij wil op vraag van raadslid Tinne Rombouts de tussentijdse verslagen van deze overlegmomenten wel bezorgen en ook op de werkgroep klimaat bespreken.

Schepen Arnold Wittenberg vult aan dat er in de gymhal verwarmd wordt met de restwarmte van het Klein Seminarie, in die zin dat de overgedimensioneerde brander van het Klein Seminarie ook gebruikt wordt om de gymhal te verwarmen.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het klimaatactieplan goed als SECAP binnen het burgemeestersconvenant en als Klimaatactieplan 2030 van de stad Hoogstraten.

Artikel 2:

Vanuit dit klimaatactieplan zal er een concreet actieplan opgesteld worden. Ter realisatie van deze acties zal vanaf de eerstvolgende budgetwijziging een bedrag van 100.000,- EUR per jaar opgenomen worden.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit te bezorgen aan de financiële dienst ter opvolging van de budgetwijziging.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren van het belastingreglement op de inname van het openbaar domein voor het plaatsen van bouwmaterialen, stellingen, uitstallingen en andere voorwerpen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Werfketen, stellingen, werfafsluitingen, losplaatsen voor bouwmaterialen, parkeerplaatsen voor werfwagens en de transportmiddelen van het werfpersoneel, materiaalcontainers, kranen en restanten van bouwmaterialen blijven vaak onnodig lang aanwezig op het openbaar domein. Het openbaar domein wordt gebruikt als een goedkope, extra stapelplaats en parkeerplaats voor het werfpersoneel. Deze inname van het openbaar domein veroorzaakt verkeershinder en vermindert de verkeersveiligheid. Het is daarenboven van oudsher gebruikelijk dat innamen van openbaar domein worden belast. De gemeente zorgt namelijk voor de aanleg, het onderhoud en de terbeschikkingstelling van het openbaar domein en bijhorende infrastructuur. Bovendien vergen deze innamen van openbaar domein extra inspanningen van de gemeentediensten m.b.t. veiligheid, ordehandhaving en technische ondersteuning.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 42 en 43 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

 

Argumentatie

 

Het blijkt noodzakelijk om een belasting te heffen op de inname van het openbaar domein bij bouwwerken en verbouwingswerken.

De financiële dienst merkt bij het innen van de belasting dat er wel eens een verschil zit tussen aanvrager van de inname openbaar domein en de eigenaar van het pand waar de inname gebeurt. Dit leidde al meermaals tot discussie.

Bijvoorbeeld bij verbouwingswerken vraagt een aannemer dit aan zonder enig overleg met eigenaar; de eigenaar krijgt de belasting in de bus, maar weigert te betalen, want hij heeft het openbaar domein niet ingenomen, enz.

 

Daarom is het nodig om het reglement aan te passen.

Na overleg met de dienst ruimte is het voorstel dat de belasting voortaan verschuldigd is door de aanvrager van de inname van het openbaar domein.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Fiscale aangelegenheden met nummer 020-00 en algemeen rekeningnummer: Andere inname openbaar domein met nummer 73610000.

In het meerjarenplan is er 8.000 EUR aan opbrengsten voorzien in elk jaar op deze sleutel.

 

De financieel directeur heeft op 4 augustus 2021 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Met ingang van 1 januari 2022 wordt de belasting op de inname van het openbaar domein voor het plaatsen van bouwmaterialen en stellingen goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 oktober 2020 ingetrokken.

Artikel 2:

Met ingang van 1 januari 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting geheven op de inname van het openbaar domein voor het plaatsen van bouwmaterialen, stellingen, uitstallingen en andere voorwerpen.

Artikel 3:

De bedragen van de belasting worden als volgt bepaald:

          Het plaatsen van bouwmaterialen en stellingen: 0,30 EUR/m² ingenomen oppervlakte per dag met een minimum van 30,00 EUR.

          Het plaatsen van andere permanente uitstallingen en andere voorwerpen: 12,00 EUR/m²/jaar met een minimum van 50,00 EUR.

          Het plaatsen van andere occasionele uitstallingen en andere voorwerpen: 0,30 EUR/m²/dag met een minimum van 30,00 EUR.

Artikel 4:

De belasting is verschuldigd door de aanvrager van de inname van het openbaar domein.

Artikel 5:

Vrijstelling van belasting wordt verleend aan:

          Innamen bij werken aan een beschermd monument;

          Innamen voor minder dan 3 werkdagen.

Artikel 6:

Diegene die het openbaar domein inneemt, is gehouden vòòr het innemen van een deel van het openbaar domein hiervan aangifte te doen bij het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 7:

Bij gebrek aan aangifte, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, wordt de eigenaar van het op te richten of te verbouwen goed ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het bestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar of beroep.

Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

De belasting wordt door middel van een kohier ingevorderd. Het kohier wordt opgemaakt en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 8:

De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure gebeuren volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen.

Artikel 9:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren van de afschaffing van reglementen en premies op gebied van rioleringsaansluitingen, regenwaterputten en IBA's.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Een aantal momenteel nog in voege zijnde reglementen en premies, gekoppeld aan het rioleringstelsel in zijn verschillende aspecten, zijn ofwel ingehaald door meer recente wetgeving ofwel nog weinig zinvol omdat hun doel ondertussen voorbijgestreefd is.

 

Concreet betreft het hier:

- De politieverordening betreffende de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering en de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen.

- De premie t.b.v. 250 EUR voor het plaatsen van een hemelwaterput

- De premie t.b.v. 500 EUR voor het plaatsen van een individuele waterzuiveringsinstallatie

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

- De politieverordening betreffende lozing van afvalwaters is niet meer conform de huidige voorschriften en code van goed praktijk. Inderdaad wordt in het reglement nog verwezen naar zuiveringszones  A, B en C die ondertussen vervangen zijn in de zoneringsplannen door zones betitelt als "centraal gebied, collectief geoptimaliseerd buitengebied, collectief te optimaliseren buitengebied en individueel te optimaliseren buitengebied."

Gezien deze problematiek ondertussen volledig geregeld is vanuit VLAREM II, de hemelwaterverordening, het ontwikkelingsreglement Pidpa waar stad Hoogstraten mee ingestapt is, en het standaardbestek 250 naar technische uitvoering, is een gemeentelijk reglement hierover niet meer van nut.

 

- Een premie als stimulans om een regenwaterput te zetten is eveneens niet meer nuttig gezien dit ondertussen een verplichting is die sinds 2014 op gewestelijk niveau is opgelegd. Er zijn sindsdien dan ook geen aanvragen meer geweest.

 

- Een premie voor het plaatsen van een individuele behandelingsinstallatie voor huishoudelijk afvalwater (IBA) is een misschien wel verkeerde stimulans omdat het aan te raden is dit te organiseren via de rioolbeheerder Hidrosan. Inderdaad garandeert deze optie, die voor iedereen beschikbaar is, dat er ook na plaatsing een gecontroleerde opvolging blijft over de werking van de IBA. Bij privaat geplaatste installatie is dit niet voorzien en wellicht in de praktijk ook onbestaande.

Bovendien is er sinds 2012 geen enkele premie meer aangevraagd bij de stedelijke diensten voor een IBA.

 

De gemeenteraad wordt daarom gevraagd akkoord te gaan met de afschaffing van deze reglementering en premies.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de afschaffing van volgende reglementen en de daarmee verbonden premies:

- De politieverordening betreffende de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering en de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen.

- De premie t.b.v. 250 EUR voor het plaatsen van een hemelwaterput.

- De premie t.b.v. 500 EUR voor het plaatsen van een individuele waterzuiveringsinstallatie.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuring van de politieverordening betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen en het intrekken van de desbetreffende gemeenteraadsbesluiten van 20 november 2006 en 27 november 2017.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          Beslissing van de gemeenteraad van 17 november 2003 houdende de beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer voor de activiteiten inzake afvalbeheer.

          Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2010 houdende de beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer voor het recyclagepark.

          Beslissing van de gemeenteraad van 23 november 2020 houdende de belasting op ophaling en verwerking van afval.

          Beslissing van de gemeenteraad van 23 november 2020 houdende de retributie op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten.

          Beslissing van het schepencollege van 1 september tot het agenderen van de voorliggende politieverordening en het intrekken van de politieverordening betreffende het afvalarm organiseren van evenementen goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 november 2006 en de politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 november 2017.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet) van 23 december 2011 en latere wijzigingen.

          Vlaams reglement voor duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) van 17 februari 2012 en latere wijzigingen.

          Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.

          Samenwerkingsakkoord betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval (Interregionaal Samenwerkingsakkoord verpakkingsafval) van 4 november 2008.

          Besluit van de Interregionale verpakkingscommissie van 20 december 2018 tot erkenning van de vzw Fost Plus als organisme voor verpakkingsafval.

          Wet betreffende de gemeentelijk administratieve sancties van 24 juni 2013.

 

Argumentatie

 

Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval tot een minimum te beperken. Hierbij dient prioriteit verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen, in tweede instantie moet het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval maximaal selectief ingezameld worden.

 

Het DIFTAR-systeem impliceert dat huisvuil aangeboden moet worden in daartoe voorziene grijze container met elektronische gegevensdrager, waarbij het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd. Bij grote(re) appartementsgebouwen en gebouwencomplexen geniet echter de collectieve inzameling aan de hand van ondergrondse huisvuilcontainer(s) de voorkeur. Zo kan er vermeden worden dat grote aantallen containers op één plaats langs de openbare weg worden aangeboden. In dat geval zal er geen individuele grijze huisvuilcontainer maar een toegangspas uitgereikt worden waarmee er toegang verleend wordt tot de ondergrondse container. Het aangeboden huisvuil wordt niet gewogen maar geregistreerd per volume aan de hand van de toegangspas voor 30 of 60 liter. Dit volume refereert naar de schuifgroottes die in de ondergrondse huisvuilcontainer zijn voorzien. Op basis van de programmatie van de toegangspas gaat de bijhorende schuif open.

 

Het thuiscomposteren van het gft heeft de voorkeur op de selectieve inzameling. Bijgevolg heeft elk gezinshoofd de keuze tussen gratis thuiscomposteren en betalende huis-aan-huisinzameling van gft. In dit laatste geval dient het gft, analoog als bij huisvuil, aangeboden te worden in daartoe voorziene groene container met elektronische gegevensdrager, waarbij het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd.

 

Daarnaast worden verschillende afvalstoffen huis-aan-huis, via wijkinzameling of selectief via het recyclagepark ingezameld.

 

Het niet aanbieden van huisvuil via de gemeentelijke inzamelkanalen en bijgevolg het toepassen van ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever,…) moet maximaal voorkomen worden. Hiertoe wordt aan ieder gezinshoofd automatisch een huisvuilcontainer toegewezen welke niet geweigerd kan worden.

 

De kosten van inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden verhaald op de aanbieders. Dit gebeurt aan de hand van een vaste en een variabele contantbelasting. De variabele contantbelasting wordt gedifferentieerd in functie van de afvalstof en in functie van het aangeboden gewicht of volume. Hierdoor kan het principe “de vervuiler betaalt” toegepast worden, waarbij prioriteit verleend wordt aan afvalvoorkoming, in tweede instantie hergebruik en tenslotte recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We stimuleren afvalvoorkoming en -sortering" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/4/2/1.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De "Politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen" wordt als volgt goedgekeurd:

 

Politieverordening betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

 

Hoofdstuk 1 – algemene bepalingen

 

Afdeling 1 – definities en toepassingsgebied

 

Artikel 1

De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op deze politieverordening.

 

Artikel 2

Deze politieverordening is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.

 

Deze politieverordening is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.

 

Afdeling 2 – algemene bepalingen

 

Artikel 3

Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 § 1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.

 

Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening. 

 

Artikel 4

Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling :

          gasflessen bestemd voor meermalig gebruik en/of andere ontplofbare voorwerpen;

          munitie en ontplofbare stoffen;

          krengen van dieren en slachtafval;

          oude en vervallen geneesmiddelen;

          bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen;

          afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten.

 

Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen :

          huisvuil;

          grofvuil.

 

Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling op het recyclagepark:

          groente- en fruitafval.

Artikel 5

De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van de stad Hoogstraten, door IOK Afvalbeheer, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer en door de parkwachter op het recyclagepark ingeval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.

 

Artikel 6

§1. Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer .

Alleen de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars daar voor aangewezen door stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer mogen huishoudelijke afvalstoffen inzamelen op het grondgebied van de gemeente.

 

§2. Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht of vrijwillige terugname vallen kunnen ingezameld worden conform artikel 13 van dit reglement.

 

§ 3. In afwijking kunnen scholen en verenigingen die gevestigd zijn in de gemeente zonder toelating van de gemeente of IOK Afvalbeheer per kalenderjaar maximum twee verschillende afvalstromen selectief inzamelen mits cumulatief voldaan aan de volgende voorwaarden:

          de school aanvaardt enkel de afvalstoffen die afkomstig zijn van het eigen huishouden van de leerlingen en die , aangeboden worden door de eigen leerlingen. Bij verenigingen beperkt zich dat tot de afvalstoffen afkomstig van het eigen huishouden van de aangesloten leden en aangeboden door de aangesloten leden;

          de inzameling slaat op een selectieve fractie, waarvan de inzameling niet is georganiseerd op het recyclagepark of bij de aan-huis-inzameling;

          de inzamelactie wordt uitsluitend georganiseerd op het grondgebied van de gemeente waar de school en/of vereniging is gevestigd;

          de ingezamelde afvalstof moet verplicht afgevoerd worden voor hergebruik of recyclage;

          de inzameling gebeurt op een manier die garanties biedt op milieubescherming en het voorkomen van veiligheidsrisico’s voor personen in de directe omgeving;

          de inzameling en afvoer van de ingezamelde afvalstoffen gebeurt door een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar;

          de inzamelactie gebeurt in combinatie met een project van sensibilisering over preventie, hergebruik en recyclage van de betreffende afvalstoffen. De initiatiefnemers bezorgen daarover op voorhand informatie aan de gemeente;

          de inzamelactie duurt maximaal 14 opeenvolgende kalenderdagen en de afvalstoffen worden binnen de 3 kalenderdagen na het beëindigen van de inzamelactie afgevoerd.

 

Afdeling 3 – afval op standplaatsen

 

Artikel 7

De uitbater van een inrichting (horeca, take away, winkels,…),  ook tijdelijke (bv. markten, kermissen, braderijen,…), die tabaksproducten, voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamelrecipiënten voorzien en in staan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.

 

De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.

De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente bepaald worden.

De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft en dit in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting

 

Hoofdstuk 2 – gemeentelijke inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

 

Artikel 8

Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer huis-aan-huis al dan niet op afroep ingezameld :

          gft-afval

          grofvuil

          huisvuil

          papier- en karton

          pmd-afval

          kerstbomen

          textiel

          kringloopgoederen

 

Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer per wijk of per woonproject al dan niet via een brengsysteem ingezameld :

          glas

          textiel

          pmd-afval

          papier en karton

          huisvuil

 

Artikel 9

De dagen en uren waarop de inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat wordt georganiseerd, worden bepaald door stad Hoogstraten en IOK Afvalbeheer en gepubliceerd via de afvalkalender en via de website van stad Hoogstraten en IOK Afvalbeheer.

 

Artikel 10

De afvalstoffen moeten aangeboden worden voor de huis-aan-huis inzameling, de inzameling per wijk of per straat  in de voorgeschreven inzamelrecipiënten of op een wijze zoals bepaald in deze politieverordening. Afvalstoffen die aangeboden worden op een andere wijze dan bepaald in deze verordening worden niet aanvaard.

 

De aanbieder sluit het eenmalige inzamelrecipiënt zorgvuldig op de voorziene wijze, (sluiting, trekband, sluitflappen, …) zodat het veilig kan opgenomen worden door het personeel van de inzamelaar.

 

De aanbieder biedt het herbruikbaar inzamelrecipiënt aan met een gesloten deksel zodat het op een veilige wijze kan geledigd worden. Het is verboden het afval zodanig aan te drukken in het herbruikbare recipiënt waardoor het recipiënt niet automatisch kan geledigd worden door het ledigingsmechanisme van de inzamelwagen. De aanbieder dient de niet-aanvaarde afvalstoffen of niet geheel geledigde inzamelrecipiënten dezelfde dag nog terug te nemen. De niet-terugname overeenkomstig deze politieverordening wordt beschouwd als sluikstorten.

 

De aanbieder mag de afvalstoffen voor de huis-aan-huis inzameling ten vroegste vanaf 18.00 uur de dag voor de ophaling zijn afvalstoffen buiten plaatsen. De aanbieder plaatst de aangeboden afvalstoffen aan de rand van de openbare weg en voor het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, moeten de voorgeschreven inzamelrecipiënten plaatsen langs de dichtst bij zijn perceel grenzende openbare weg of op de door stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer bepaalde plaats. De ophaling huis-aan-huis wordt voorzien op de voor de ophaalwagens toegankelijke straten, wegen en pleinen.

 

Het is verboden inzamelrecipiënten op het openbaar domein te laten staan. De geledigde inzamelrecipiënten dienen door de aanbieder op de dag van de lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg.

 

Voor volgende afvalstoffen stelt de stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer een herbruikbaar inzamelrecipiënt ter beschikken van de inwoners die gebruik maken van de huis-aan-huis-inzameling :

 

          gft-afval

          huisvuil

          papier en karton

          textiel

 

Elk gezinshoofd is verplicht om het herbruikbare inzamelrecipiënt voor huisvuil bestemd voor zijn adres te aanvaarden.

De huisvuilcontainer wordt huis aan huis geleverd. Deze kan, voor woongelegenheden waar geen ondergrondse verzamelcontainers voor huisvuil ter beschikking gesteld worden, niet worden geweigerd.

 

Indien wordt vastgesteld dat een container voor selectieve inzameling gedurende 1 jaar of langer niet werd gebruikt voor het aanbieden van de hieraan verbonden fractie dan behoudt IOK Afvalbeheer het recht om de container terug op te halen.

Het herbruikbare inzamelrecipiënt wordt gekoppeld aan het adres waar het wordt afgeleverd.

Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft eigendom van IOK Afvalbeheer en wordt slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de desbetreffende afvalstoffen.

De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van het herbruikbare inzamelrecipiënt. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat het inzamelrecipiënt uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van de desbetreffende afvalstof. In geval van schade, diefstal of verlies neemt de inwoner onverwijld contact op met de Diftar-informatielijn op het nummer 0800-97 687 met het oog op de herstelling of de vervanging van het inzamelrecipiënt. De kosten voor de herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner in geval van oneigenlijk gebruik. In geval van diefstal kan de inwoner gratis een nieuw inzamelrecipiënt ontvangen op voorwaarde dat deze een proces-verbaal laat opmaken.

Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft verbonden aan het adres waar hij is afgeleverd. In geval van verhuizing is het de inwoner niet toegestaan om het herbruikbare inzamelrecipiënt mee te nemen naar zijn nieuwe adres.

 

Voor grote(re) appartementsgebouwen en gebouwencomplexen kan de gemeente de voorkeur geven aan een collectieve inzameling aan de hand van ondergrondse afvalcontainer(s). In dat geval zullen er geen individuele recipiënten toegekend worden, maar een toegangspas uitgereikt worden waarmee er toegang verleend wordt tot de ondergrondse container(s). Het aangeboden huisvuil wordt niet gewogen maar geregistreerd per volume aan de hand van de toegangspas voor 30 of 60 liter. Dit volume refereert naar de schuifgroottes die in de ondergrondse huisvuilcontainer zijn voorzien. Op basis van de programmatie van de toegangspas gaat de bijhorende schuif open.

De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik van de toegangspas en ondergrondse afvalcontainers. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat de ondergrondse container uitsluitend mag aangewend worden voor het achterlaten van de desbetreffende afvalstof. De vulschuif mag enkel gevuld worden met zakken overeenkomstig het toegelaten volume. In geval van schade, diefstal of verlies stelt de inwoner de gemeente hiervan onmiddellijk in kennis met het oog op de vervanging van de toegangspas.

 

Voor volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen koopt de aanbieder die gebruik maakt van de inzameling huis-aan-huis het door de gemeente aangeduide eenmalige inzamelrecipiënt aan in de daarvoor aangeduide verkooppunten :

          pmd-afval.

De inwoners die een inzamelrecipiënt aanbieden voor ophaling zijn verantwoordelijk voor het inzamelrecipiënt en het eventuele zwerfvuil dat hiervan afkomstig is. De inwoners staan zelf in voor het opruimen ervan.

De aanbieder dient er voor te zorgen dat het inzamelrecipiënt zorgvuldig gesloten is en geen scheuren of barsten of lekken vertoont. Het afval dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophaler.

Het is verboden de langs de openbare weg staande inzamelrecipiënten te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel tijdens de uitoefening van hun functie.

 

Artikel 11

Volgende aanvullende afvalspecifieke bepalingen zijn van toepassing op de gemeentelijke inzameling  huis-aan-huis, per wijk of per straat :

 

1° Het huisvuil wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer.

Het totale gewicht van het aangeboden inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan:

 15 kg voor een container van 40 liter

 50 kg voor een container van 120 liter

 80 kg voor een container van 240 liter

 200 kg voor een container van 1100 liter

Inwoners die occasioneel meer restafval wensen mee te geven met de huis-aan-huisophaling kunnen per een uitzondering aanvragen. De inwoner dient vooraf contact op te nemen met de DIFTAR-informatielijn op het nummer 0800-97 687. De afvalzak moet in de grijze container voor restafval kunnen geplaatst worden. De afvalzak mag maximum 15 kg wegen.

 

2° Het grofvuil wordt vier keer per jaar op afroep huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door stad Hoogstraten of IOK Afvalbeheer. Voor de ophaling op afroep moet vooraf een afspraak gemaakt worden met de vermelding van de op te halen afvalstoffen. Praktische afspraken worden gemaakt over de manier van aanbieding.

Het gewicht van een afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 40 kg. Het grofvuil mag geen buitenafmetingen hebben die groter zijn dan 2 meter. In totaal mag maximaal 2 m³ per ophaalbeurt worden aangeboden.

 

3° Het glas wordt ingezameld in de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente.

Het glas dient afhankelijk van de kleur in de daarvoor voorziene glascontainer gedeponeerd te worden. Het glas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn en ontdaan van deksels en doppen. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 20.00 uur en 08.00 uur.

 

Papier en karton wordt 12 keer per jaar huis-aan-huis ingezameld. Het gewicht van het inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan:

 16kg voor een container van 40 liter

 100 kg voor een container van 240 liter

 200 kg voor een container van 500 liter

 440 kg voor een container van 1000 liter

 440 kg voor een container van 1100 liter

Indien de hoeveelheid papier die de burger wenst aan te bieden sporadisch beperkt groter is dan de grootte van het ter beschikking gestelde recipiënt dan kan de burger het extra papier/karton naast het ter beschikking gestelde recipiënt bijplaatsen. Hierbij moet het papier en karton aangeboden worden in bundels of in een stevige verpakking zoals papieren zakken of dozen zodat wegwaaien voorkomen wordt en zodat bij het nat worden de verpakking voldoende stevig blijft en door de ophalers gemanipuleerd kan worden. Het papier en karton mag in geen geval in een plastic zak worden verpakt. Het gewicht van het aangeboden pakket mag niet groter zijn dan 25 kg.

 

Gft-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het totale gewicht van het inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan:

 15 kg voor een container van 40 liter;

 50 kg voor een container van 120 liter;

 200 kg voor een container van 1100 liter.

Het staat de gebruikers van de GFT-container vrij om gebruik te maken van de biodegradeerbare afzakken die te koop worden aangeboden via de gemeentelijke verkoopkanalen en dit samen met hun GFT of organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval in de container te deponeren. Andere (biodegradeerbare) zakken worden niet aanvaard in de GFT-container.

 

6° Het kga wordt tweemaal per jaar ingezameld via wijkinzameling op de standplaatsen vermeld op de afvalkalender. De begeleider van het ophaalvoertuig zal de kga in de gepaste sorteer- of opslagrecipiënten deponeren. De aanbieder mag dit niet zelf doen.

Het aangeboden kga wordt om identificatie te vereenvoudigen zoveel mogelijk aangeboden in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking. Indien nodig brengt de voortbrenger zelf informatie aan over de aard, samenstelling en eventuele gevaren. Producten van verschillende aard mogen niet samengevoegd worden. De aanbieder neemt de nodige voorzorgsmaatregelen om lekken of andere ongewenste effecten te voorkomen. Injectienaalden moeten verplicht aangeboden worden in een naaldcontainer.

 

Kerstbomen worden éénmaal per jaar huis-aan-huis op afroep opgehaald.

Kerstbomen dienen los te worden aangeboden, zonder pot of versiering. Kerstbomen met wortelkluit mogen maximaal 3 meter lang zijn.

 

8° Het pmd-afval wordt 24 keer per jaar huis-aan-huis ingezameld. Het maximale volume van de verpakkingen bedraagt 8 liter. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van het inzamelrecipiënt vastgemaakt worden.

 

Textielafval wordt viermaal per jaar huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door IOK Afvalbeheer. Textielafval dient aangeboden te worden in een gesloten zak. Het aangeboden textiel mag niet nat, bevuild of totaal versleten zijn.

10° Kringloopgoederen worden huis-aan-huis ingezameld op afroep door het door het erkende kringloopcentrum WEB waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten. De kringloopgoederen dienen overeenkomstig de afspraken met kringloopcentrum WEB aangeboden te worden. Kringloopgoederen komen in aanmerking voor hergebruik voor hun oorspronkelijke doel.

 

Hoofdstuk 3 – gemeentelijke inzameling op het recyclagepark van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

 

Artikel 12

Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage en nuttige toepassing van deze afvalstoffen.

 

Het recyclagepark is gelegen te Krekelstraat 14 – 2321 Meer en is toegankelijk voor de inwoners van de gemeente op de data en openingsuren opgenomen in de afvalkalender en vermeld op de website van de gemeente en IOK Afvalbeheer. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.

 

Op het recyclagepark gelden de bepalingen van het huishoudelijk reglement zoals vastgesteld door IOK Afvalbeheer. Het aanleveren van afvalstoffen is enkel toegelaten onder de bepalingen van dit huishoudelijke reglement.

 

Hoofdstuk 4 – inzameling van huishoudelijke afvalstoffen in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

 

Artikel 13

Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.

 

Afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht verpakkingsafval kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd wordt door de respectievelijke verpakkingsverantwoordelijke of beheerorganisme overeenkomstig de afgeleverde erkenning.

 

Afvalstoffen die vallen onder een andere vorm van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen conform artikel 3.3.6 van Vlarema.

 

Afvalstoffen die door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper op vrijwillige basis teruggenomen worden kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.

 

Hoofdstuk 5 – inzameling van afvalstoffen buiten de gemeentelijke inzameling

 

Artikel 14

Inwoners die zich van grote hoeveelheden afvalstoffen willen ontdoen kunnen hiervoor een afzetcontainer huren bij een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar.

De inwoner die zich wil ontdoen van afvalstoffen via een afzetcontainer, op het openbaar domein, dient hiervoor steeds toelating te vragen aan de gemeente. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen en gebonden is om de voorwaarden uit de toelating na te leven.

Het is verboden containers met bedrijfsafval (type rolcontainer 1.100 l) buiten te plaatsen op het openbaar domein, behalve ten vroegste om 18.00 uur de avond voor de voorziene ophaling. Na lediging moeten de inzamelcontainers dezelfde dag terug verwijderd worden van het openbaar domein.

 

Hoofdstuk 6 – strafbepalingen

 

Artikel 15

Volgende afvalgerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien:

          het achterlaten van een maximaal volume van 100 liter niet-gevaarlijk huishoudelijk afval

          het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met het politiereglement

          het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen)

          het aanbieden van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van deze politieverordening

          het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor tabaksproducten, drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie

          het niet opruimen, minstens elke openingsdag, van alle afvalstoffen die afkomstig zijn van de pr―oducten die de uitbater verkocht heeft en dit in de directe omgeving van de inrichting

 

Artikel 16

Alle andere overtredingen op de bepalingen van deze politieverordening worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.

 

Hoofdstuk 7 – slotbepalingen

 

Artikel 17

Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de artikels  286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 18

Een afschrift van deze verordening wordt conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet, dadelijk toegezonden aan de Deputatie, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank. Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan IOK Afvalbeheer en de OVAM.

 

 

Artikel 2:

Volgende gemeenteraadsbeslissing worden opgeheven:

          Politieverordening betreffende het afvalarm organiseren van evenementen goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 november 2006;

          Politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 november 2017.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren van de uitbetaling van de sectorale werkingssubsidies vrijetijd 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Door de coronamaatregelen waren bijna alle verenigingen in het werkjaar 2020 - 2021, nog meer dan in 2020, genoodzaakt om hun werking stil te leggen of sterk in te krimpen.

 

In het relanceplan 'Hoogstraten Herstart' werd daarom in 2020 de volgende maatregel opgenomen:

 

De stad Hoogstraten betaalt de sectorale werkingssubsidies aan verenigingen uit op basis van de aanvragen van 2019. De stad Hoogstraten zal de sectorale werkingssubsidies al in september uitbetalen aan de verenigingen die ook in 2019 een aanvraag deden. Er zal geen aanvraag dienen te gebeuren. De subsidiebedragen worden uitbetaald op basis van de berekening en beslissing van 2019.

 

Concreet gaat het over volgende werkingssubsidies:

          basis- en werkingssubsidies aan jeugdverenigingen

          alle overschotten van de kamp-, kampvervoer-, project-, vormings-, kleine infrastructuur en fuifbus subsidie werden overgeheveld naar de basis- en werkingssubsidies.

          werkingssubsidies aan sportverenigingen

          op basis van de beide reglement kwaliteit en jeugdwerking

          subsidie aan ouderenvereniging voor sport- en beweegaanbod

          werkingssubsidie aan socio-culturele en cultuurverenigingen

          basis- en werkingssubsidie aan noord-zuid verenigingen

          aanvragen voor onder andere ontwikkelingshelper en kort verblijf kunnen nog ingediend worden tot september. De verdeling hiervan verloopt dus niet volgens de verdeling in 2019. Ook de subsidies voor 11.11.11 en NGO's die de gemeenten ondersteunen worden later pas verdeeld volgens het reglement op de subsidiëring van mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Subsidiëring van het jeugdwerk - goedgekeurd door de GR d.d. 25 november 2013.

          Reglement projectsubsidie jeugd - goedgekeurd door de GR d.d. 28 maart 2011.

          Subsidie jeugdinfrastructuur - goedgekeurd door de GR d.d. 25 september 2017.

          Subsidie reglement fuifbus - goedgekeurd door de GR d.d. 24 februari 2020.

          Subsidie ondersteuning jeugdkampen zomer 2020 - goedgekeurd door de GR d.d. 22 juni 2020.

          Gemeentelijk subsidiereglement “Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging” goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014.

          Gemeentelijk subsidiereglement “Het stimuleren van sportverenigingen tot professionalisering met een bijzonder accent op kwaliteitsvolle jeugdsportbegeleiding” goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014.

          Gemeentelijk subsidiereglement 'Werkingssubsidies socioculturele verenigingen' dat op 19/12/2016 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

          Gemeentelijk reglement op de subsidiëring van mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap van 29 augustus 2016.

          Gemeentelijk subsidiereglement "Ondersteuning van ouderenverenigingen die een beweeg- en sportaanbod organiseren voor hun leden" van 24 augustus 2015.

 

Argumentatie

 

De basis- en werkingssubsidies worden binnen de verschillende reglementen veelal toegekend op basis van punten voor activiteiten.

 

Door de coronamaatregelen hebben veel verenigingen hun activiteiten noodgedwongen moeten 'on hold' zetten. Een billijke verdeling zou daarom ook voor het werkjaar 2020 - 2021 niet mogelijk zijn.

 

Daarom worden de basis- en werkingssubsidies uitbetaald op hetzelfde niveau als in 2020. Ook die berekening gebeurde al op basis van het voorgaande ja(a)r(en).

 

In bijlagen werden de betaallijsten toegevoegd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "het lokaal bestuur ondersteunt erkende Hoogstraatse verenigingen die een belangrijk deel van het vrijetijds aanbod in Hoogstraten realiseren" van het meerjarenplan, met actienummer: 5.11.42.1, beleidsitem: jeugd met nummer 0750 en algemeen rekeningnummer: 64930000.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 35.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 35.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 36.773,98 EUR.

Budget te voorzien door een verschuiving: 1.773,98 EUR van de actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: jeugd met nummer 750 en algemeen rekeningnummer: 61319999  andere erelonen en vergoedingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 4.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 10,70 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 3.989,30 EUR.

Budget nodig voor dit besluit 1.773,98 EUR.

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: sport met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: Algemene werkingssubsidies aan verenigingen 64930000.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 101.050,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 4 834,58 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 96 715,42 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 92.300,00 EUR.

 

Valt onder actie "We zetten in de op de brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: 'Overige culturele instellingen' met nummer 709-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000, 'Algemene werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 39.070,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 39.070,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 31.933,00 EUR.

 

Valt onder actie "We stimuleren mondiaal burgerschap van de civiele maatschappij, bedrijven, organisaties en instellingen" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/4/1/1, beleidsitem: Hulp aan het buitenland met nummer 160-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - Algemene werkingssubsidies aan verenigingen - ESC 800.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 90.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 90.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 6.360,84 EUR.

 

 

De financieel directeur heeft op 27/8/2021 visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de uitbetaling van de basis- en werkingssubsidies in 2021, op basis van de berekening in 2020, voor de sectoren jeugd, sport, cultuur en mondiale samenwerking (volgens bijgevoegde lijst).

Artikel 2 :

Een kopie van deze beslissing wordt aan de FD bezorgd voor opvolging van de uitbetaling en voor uitvoering van de gevraagde budgetverschuiving.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren participatie kunstgrasveld MVV ikv reglement betreffende de participatie van de stad bij infrastructuurprojecten van verenigingen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Voetbalclub MVV deed in het kader van het reglement betreffende de participatie van het stadsbestuur bij infrastructuurprojecten (GR. 22 juni 2021) een aanvraag voor de participatie van de stad bij de aanleg van een kunstgrasveld.

 

De vereniging – i.c. Minderhout VV – bezorgde ons door middel van een aanvraagformulier de documenten en verplichte bijlagen zoals bepaald in het reglement:

          een voorstelling van de vereniging (de in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad gepubliceerde oprichtingsakte en eventuele latere wijzigingsakten, statuten, samenstelling bestuur, werkingsverslag van het voorbije jaar, financieel verslag van de afgelopen 2 jaar);

          een motiveringsnota: omschrijving van de betrokken projecten en de reden waarom de vereniging ze wenst uit te voeren.

          een voorstelling van het infrastructuurproject waarin de noodzaak voor participatie van de stad duidelijk wordt omschreven.

          een eerste programma van eisen van het project.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het reglement betreffende de participatie van het stadsbestuur bij infrastructuurprojecten van verenigingen dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

Argumentatie

 

Criteria voor participatie

 

In het reglement zijn de criteria voor participatie als volgt bepaald:

 

Artikel 2: criteria voor participatie

Het college van burgemeester en schepenen legt volgende criteria vast voor de participatie van het stadsbestuur bij infrastructuurprojecten van verenigingen:

          het project impliceert geregistreerde Hoogstraatse verenigingen die

          minstens 5 jaar actieve werking kunnen aantonen

          beschikken over een rechtspersoonlijkheid

          het project betreft een infrastructuurproject nl.

          aankoop van gronden en/of gebouwen;

          nieuwbouw of aanleg van infrastructuur;

          verbouwingswerken aan infrastructuur in eigendom van de stad.

          het project past zowel inhoudelijk als budgettair binnen de meerjarenplannen en

doelstellingen van de stad;

          het project is gericht op maximaal gedeeld en efficiënt ruimte-gebruik;

          het project biedt kansen voor de verdere uitbouw van de dienstverlening van de stad of het aanbod aan verenigingen en inwoners;

          het project wordt gerealiseerd op eigendom van de stad of de vereniging. Of de stad of de vereniging heeft een zakelijk recht op de gronden of gebouwen voor een periode van minstens 27 jaar bij aanvang van het project.

 

In de aanvraag van Minderhout VV blijkt op welke manier ze voldoen aan de verschillende criteria.

 

 

Betreft de administratieve criteria:

          MVV bestaat al langer dan 5 jaar en beschikt over rechtspersoonlijkheid.

          Het project betreft de realisatie van een nieuwe vaste infrastructuur.

          Het project wordt gerealiseerd op eigendom van de stad – in erfpacht van Minderhout VV.

 

Betreft de inhoudelijke criteria:

MVV geeft in z’n motiveringsnota volgende inhoudelijke argumenten voor de realisatie van het project:

- Karakter van MVV als open club

          Demografische groei in Minderhout

          Gevolg: groei van het aantal leden

Om een ledenstop te vermijden en tegelijkertijd een kwalitatieve werking te waarborgen is de realisatie van een kunstgrasveld noodzakelijk.

- Geen alternatieven door de ruimtelijke context

- Het kunstgrasveld zal ook opengesteld worden – middels verhuur – aan andere Hoogstraatse verenigingen.

 

Een kunstgrasveld stelt MVV in staat om intensiever en dus ook efficiënter gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

 

Door het kunstgrasveld ook open te stellen voor andere verenigingen wordt ook het aanbod voor andere verenigingen verbreed.

 

Betreft het budgettaire criterium:

 

De totale kost voor de aanleg van het kunstgrasveld met verlichting en alle aanhorigheden wordt door de diensten momenteel geraamd op 600.000,00 EUR.

 

Advies administratieve beoordelingscommissie

 

In het reglement is voorzien in een advies vanuit de administratie.

Het volledige verslag werd toegevoegd in bijlage.

 

 De administratieve beoordelingsgroep beschouwt de aanvraag van MVV verder als volledig en ook voldoende gemotiveerd onder voorwaarde van het aanleveren van volgende (bijkomende) documenten:

          de balans van werkjaar 2018 – 2019 en werkjaar 2019 - 2020 (momenteel is de balans van het afgelopen werkjaar toegevoegd.)

          werkingsverslag van het afgelopen werkjaar.

 

 

Principes voor participatie

 

Indien de gemeenteraad het project goedkeurt in het kader van het reglement participatie van de stad bij infrastructuurprojecten, gelden volgende principes voor samenwerking:

 

- De stad draagt 70% van de investeringskost waarbij

          de stad optreedt als bouwheer

          de stad wordt 100% eigenaar van de gerealiseerde infrastructuur of krijgt een zakelijk

recht op de volledige infrastructuur

- De investeringskost voor de vereniging wordt berekend op basis van

          het aantal m² in exclusief gebruik

          de ramingsbedragen van de ontwerper of architect

- De vereniging staat in voor 30% van de investeringskost waarbij de vereniging een renteloze lening kan aangaan voor hun deel van de investering volgens de voorwaarden bepaald in het globaal reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven.

 

De definitieve investeringskost voor de vereniging wordt vastgelegd van zodra het ontwerp en de raming definitief is.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.

Voorlopig nemen we 600.000,00 EUR op onder nieuwe actie "Kunstgrasveld Minderhout" bij de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan en budget onder het actieplan "Hoogstraten beschikt over voldoende, geschikte en gespreide vrijetijdsinfrastructuur." van het meerjarenplan, met actienummer:2/5/2, beleidsitem: Sportsector en verenigingenondersteuning met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer 22100000 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen.

Daarnaast zullen we voorlopig 180 000 EUR als tussenkomst in dit project door MVV in het budget inschrijven.

 

De financieel directeur heeft op 3/9/2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af of een kunstgrasveld nog actueel is, want blijkbaar lijkt dit in Nederland en in Engeland al achterhaald te zijn, en komt men daar nu van terug.

 

Raadslid Hilde Vermeiren vindt het zeker positief dat MVV over een kunstgrasveld zal kunnen beschikken, maar ze heeft problemen met de ongelijke behandeling tussen verenigingen. MVV zal conform het reglement 30% moeten betalen van de investering. Dat geld zijn ze kwijt want de eigendom gaat naar de stad. Bovendien moet daarnaast ook jaarlijks nog eens huur betaald worden, a rato van 1% van het investeringsbedrag van de stad. Recentelijk werd er infrastructuur ingericht op de Wereldakker, met name voor HVV, een gymhal en een atletiekpiste. Zij moeten deze 30% niet betalen. Het gegeven dat dit zou kaderen in het grotere project van het sportpark doet volgens raadslid Hilde Vermeiren geen afbreuk aan het feit dat gelijke behandeling belangrijk is. Daarom zal de fractie CD&V zich ook onthouden. Daarnaast heeft het raadslid ook nog twee vragen:

- Wie zal er instaan voor het onderhoud?

- Hoe lang moet deze jaarlijkse huur betaald worden?

 

Schepen Arnold Wittenberg weet dat de samenstelling van een kunstgrasveld inderdaad onderhevig is aan evolutie, maar het feit dat kunstgrasvelden op hun retour zijn, dat is voor de schepen nieuw. Hierover is dan ook niet gesproken met MVV.

De schepen herhaalt dat het project op de Wereldakker een specifieke situatie was. Er waren reeds verschillende partners op het terrein waarvoor een herschikking nodig was. Ook de eigendomssituatie was hier anders, waardoor er een specifiek onderhandelingsproces is gevoerd met het gekende resultaat als gevolg. Dit heeft voor alle sportclubs een sprong voorwaarts betekend, ook het Spagaatje heeft een inspanning moeten doen voor de inrichting van de gymhal. Wat betreft de vraag van het onderhoud, antwoordt de schepen dat de stad de nodige materialen voorziet zoals een tractor en een net om het dagelijks onderhoud te doen. De vereniging staat zelf in voor het dagelijks onderhoud, als er grotere kosten nodig zijn dan wordt er wel naar de stad gekeken.

 

Voor raadslid Hilde Vermeiren is de argumentatie over het sportpark niet voldoende om de ongelijke behandeling te verklaren, de fractie CD&V zal zich dan ook onthouden.

 

BESLUIT

 

Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de participatie bij de aanleg van een kunstgrasveld in Minderhout in het kader van het reglement betreffende de participatie van de stad bij infrastructuurprojecten van verenigingen.

Artikel 2:

Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de financiële dienst voor opvolging van de gevraagde aanpassing MJP.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst Welzijnszorg Kempen ifv UiTPAS Kempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Omwille van de regionale uitbreiding van UiTPAS Kempen was het nodig om een coördinator aan te werven. Deze aanwerving loopt via Welzijnszorg Kempen. Het college keurde eerder al de bijdrage goed die Hoogstraten hiervoor zal doen. Echter, voor het doel van deze aanwerving werd er ook een samenwerkingsovereenkomst tussen UiTPAS-regio Kempen en Welzijnszorg Kempen afgesloten. Deze diende ook expliciet door Stad Hoogstraten te worden afgesloten. Door een administratieve vergissing van de dienst cultuur werd deze overeenkomst echter nog niet naar de gemeenteraad gebracht. Deze samenwerkingsovereenkomst is eigenlijk een gevolg van de regionale afspraken die gemaakt werden.

 

Context

UiTPAS is een Vlaams spaar- en voordelenprogramma dat vrijetijdsparticipatie wil stimuleren via een puntenspaarsysteem. UiTPAS heeft extra aandacht voor mensen in armoede door het aanbieden van een structurele korting op het vrijetijdsaanbod.

 

UiTPAS Kempen is een samenwerkingsverband van de gemeenten Beerse, Hoogstraten, Lille, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout en Vosselaar dat het UiTPAS-programma aanbiedt in de regio Kempen. De coördinatie wordt waargenomen door de stad Turnhout.

 

Door de toetreding van de gemeente Ravels op 5 november 2018 werd UiTPAS Kempen een samenwerkingsverband van de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout en Vosselaar én werd duidelijk dat het voor de stad Turnhout niet haalbaar zou zijn om de coördinatie van UiTPAS Kempen te blijven waarnemen. De stuurgroep stelde daarom voor om een UiTPAScoördinator aan te stellen wanneer nog gemeenten zouden aansluiten.

 

In het najaar van 2020 sloten Hoogstraten en Lille aan bij de UiTpas Kempen en werd beslist om over te gaan tot de aanstelling van een regionale coördinator. Die UiTPAS coördinator zal, samen met de lokale verantwoordelijken, de partnerbesturen begeleiden en ondersteunen in hun werking voor de lokale vrijetijdsparticipatie. Hiernaast is de coördinator de regionale aanspreekfiguur en namens de lokale besturen de verbindingspersoon naar andere regionale en bovenlokale organisaties en naar publiq vzw, het Vlaams Steunpunt Participatie.

 

De stuurgroep van UiTPAS Kempen heeft voorgesteld samen te werken met een bestaand intergemeentelijk samenwerkingsverband om extra administratieve overlast en hogere kosten te vermijden. Welzijnszorg Kempen is een vereniging van de zevenentwintig gemeenten van het arrondissement Turnhout en biedt dienstverlening aan de inwoners en haar vele partners. Het welzijn en de gezondheid van de meest kwetsbare mens in de samenleving is een rode draad doorheen de werking.

 

De stuurgroep UiTPAS en Welzijnszorg Kempen hebben samen een voorstel uitgewerkt voor de aanstelling van een UiTPAS-coördinator op B-niveau. De loon- en overheadkosten worden jaarlijks door Welzijnszorg Kempen gefactureerd en zullen maximaal € 0,50 per inwoner bedragen (± 10 000,00 EUR voor Hoogstraten). Let wel, het gaat hier over een maximumbedrag. Er zal uiteraard gefactureerd worden op effectieve prestaties en kosten.

 

Financieel

Met betrekking tot de financiering worden volgende afspraken gemaakt:

          Als verdeelsleutel voor de loon- en werkingskost wordt het inwonersaantal van de gemeenten gebruikt. Dit gebeurt ook voor andere overkoepelende kosten (promomateriaal, …).

          Het betreft een voltijdse contractuele functie van onbepaalde duur op niveau B. De medewerker heeft tenminste een bachelorsdiploma (of gelijkgesteld). De verloning gebeurt op basis van de salarisschaal B1-B2-B3.

          De loonkost van een medewerker op salarisschaal B1 (jaar 2020)

          De kost van de eerste medewerker (loonkost + 30 procent overhead) wordt gedragen door de zeven participerende gemeenten. Indien nadien andere gemeenten aansluiten, dragen zij een eenzelfde bedrag per inwoner bij aan de werking. Hiermee kan een geleidelijke en kostenneutrale groei van het team ontstaan.

          Voor elke nieuwe instapperiode (in het najaar van even jaren) wordt (op basis van een inschatting van de werklast) bekeken wat een realistisch takenpakket is. Op basis hiervan wordt beslist of personeelsuitbreiding wenselijk / noodzakelijk is. De maximale bijdrage van 50 cent per inwoner blijft behouden.

          Op 1 januari 2020 telden deze zeven gemeenten in totaal 141 739 inwoners. Per inwoner bedraagt de gemeentelijke bijdrage maximaal 0,50 euro/inwoner. Dit zijn indicatieve bedragen. Bedoeling is te werken met een kostendelende verrekening. De partnerbesturen betalen enkel de effectief gemaakte kosten.

 

Aansturing

          Met betrekking tot de aansturing worden volgende afspraken gemaakt.

          De Stuurgroep UiTPAS Kempen zet de krijtlijnen uit en geeft de opdrachten aan de coördinator UiTPAS Kempen. De dagelijkse opvolging gebeurt door cultuurcoördinatie Turnhout. De stuurgroep geeft hiervoor de opdracht. De coördinator rapporteert aan de stuurgroep.

          Maandelijks heeft de coördinator een gesprek met de directeur van Welzijnszorg Kempen.

          Twee keer per jaar heeft de coördinator een gezamenlijk ‘pols’gesprek met cultuurcoördinatie en directeur WZK.

          De plaats van tewerkstelling op dit moment is Turnhout. In de andere deelnemende gemeenten wordt een flexibele werkplek voorzien. Concrete afspraken worden hierover gemaakt in de stuurgroep na opstart.

          Bij grote regionale uitbreiding wordt op dat moment bekeken of hier aanpassingen nodig zijn.

 

Al deze afspraken zijn uitgewerkt in de samenwerkingsovereenkomst die bijgevoegd werd in bijlage. De gemeenteraad dient hier haar goedkeuring aan te hechten.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gemeenteraadsbeslissing 'Goedkeuren aansluiting UiTPAS Kempen' van 23 november 2020.

          Collegebeslissing 'Goedkeuring aanstelling UiTPAS-coördinator' van 25 februari 2021.

          Collegebeslissing 'GR: goedkeuren samenwerkingsovereenkomst WZK' van 1 september 2021.

 

Argumentatie

Door de uitbreiding van de UiTPAS-regio Kempen wordt de aanstelling van een UiTPAS-coördinator noodzakelijk om de voordelen van UiTPAS ten volle te kunnen benutten en de werking van de UiTPAS-regio Kempen te coördineren.

 

Een UiTPAS-coördinator wordt best aangesteld door een intergemeentelijk samenwerkingsverband om juridische en financiële redenen.

 

De oprichting van een nieuw intergemeentelijk samenwerkingsverband zorgt voor extra administratieve overhead en bijgevolg voor hogere kosten. De aanstelling van de coördinator door een bestaand samenwerkingsverband geniet daarom de voorkeur.

 

De werking van het bestaande intergemeentelijk samenwerkingsverband Welzijnszorg Kempen sluit zeer goed aan bij de werking van UiTPAS Kempen.

 

De door Welzijnszorg Kempen gevraagde bijdrage van maximum € 0,50 per inwoner (± € 10 000 euro voor Hoogstraten) voor het in dienst nemen van een UiTPAS-coördinator is billijk en betaalbaar.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst met Welzijnswerk Kempen goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We bevorderen vrijetijdsparticipatie" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/1/1/1, beleidsitem: 'Overig kunst- en cultuurbeleid met nummer 739-00 en algemeen rekeningnummer: 61319999 'Andere erelonen en vergoedingen'.

 

Voorziene budget 2021 in het meerjarenplan: 10 000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 10 700 EUR.

Budget te voorzien via budgetwijziging: 700 EUR.

Totaal budget na budgetwijziging: 10 700 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 22/2/2021 een visum verleend.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Welzijnszorg Kempen ifv UiTPAS Kempen goed.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst met Ferm Kinderopvang voor het realiseren van opvang van baby's en peuters in 't Gastenhuys.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Na het wegvallen van Zorg en Farma als huurder, en de aanpassing van de bouwplannen van 't Gastenhuys ten behoeve van de sociale dienst, was er een restruimte in 't Gastenhuys van 252 m². Op 25 juni 2020 besliste het schepencollege principieel akkoord te gaan met de inrichting van een opvang voor baby's en peuters in een deel van deze ruimte in 't Gastenhuys, en daartoe de verdere uitwerking hiervan te onderzoeken. Daarop zijn de plannen voor 't Gastenhuys aangepast om een gepaste accommodatie voor een kinderopvang van baby's en peuters te voorzien.

Op 25 februari 2021 besliste het schepencollege vervolgens om voor de accommodatie in 't Gastenhuys voor het inrichten van een opvang voor baby's en peuters de huurprijs in principe vast te stellen op 750,00 EUR per maand, waarbij deze voordelige huurprijs wordt gekoppeld aan een aantal voorwaarden ten aanzien van de partner - Ferm Kinderopvang, namelijk:

1)      De realisatie van 18 extra opvangplaatsen in het IKT-systeem (= inkomenstarief voor ouders op basis van hun gezinsinkomen);

2)      Medewerking aan het lokaal loket kinderopvang in de toekomst. Dit mag ook via de dienst voor onthaalouders waarbij zij zijn aangesloten;

3)      Uitbreiding van de opvanguren (buiten de standaarduren van 7.00u tot 18.00u) als blijkt dat er vanuit meerdere gebruikers tegelijk nood aan is;

4)      Voorbehouden van 5 plaatsen voor kinderen van personeel van de stad, dit volgens een regeling die in samenspraak met de stad wordt uitgewerkt.

 

Op 22 juni 2021 is in overleg met Ferm Kinderopvang een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst opgesteld, waarin de wederzijdse engagementen en verbintenissen voor het realiseren van opvang van baby’s en peuters zijn beschreven.

Bij deze bespreking heeft Ferm Kinderopvang aangegeven dat zij bovenstaande voorwaarden aanvaarden. Bij voorwaarden 3 en 4 stellen zij wel dat de concrete regeling die wordt afgesproken redelijkerwijze haalbaar moet zijn voor hun werking.

Mits goedkeuring en afsluiting van deze samenwerkingsovereenkomst zal Ferm Kinderopvang starten met de werving van onthaalouders, zodat die meteen kunnen starten met de kinderopvang zodra 't Gastenhuys gebruiksklaar is. Het is de intentie de kinderopvang te starten in april of mei 2022. Dus kort na de ingebruikname van het gebouw. Als we zicht hebben op de concrete oplevering van het gebouw, en daar nog wat tijd bijtellen voor de inrichting, kan een startdatum worden vastgelegd.

Voorafgaand aan de start van de werking zal ook nog een huurovereenkomst worden opgesteld tussen de stad en de onthaalouders die de opvang zullen beheren, en daarbij zullen optreden als huurder van de accommodatie.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters.

          Collegebesluit van 25 juni 2020 betreft het inrichten van een kinderopvang voor baby's en peuters in 't Gastenhuys.

          Collegebesluit van 25 februari 2021 met principiële vastlegging van de huurprijs en voorwaarden voor het inrichten van een kinderopvang in 't Gastenhuys.

          Collegebesluit van 1 september 2021 over agendering van de samenwerkingsovereenkomst met Ferm Kinderopvang voor het realiseren van opvang van baby's en peuters in 't Gastenhuys.

 

Argumentatie

 

Om de organisatie van een opvang voor baby's en peuters in 't Gastenhuys tot stand te brengen, dienen de wederzijdse engagementen en verbintenissen tussen de stad en de partner - Ferm Kinderopang - in een overeenkomst te worden vastgelegd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We voorzien voldoende en kwaliteitsvolle opvang van baby's en peuters", met actienummer: 2/3/1/2, beleidsitem 945-00, en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Tinne Rombouts vindt het positief dat er gewerkt wordt aan extra kinderopvang op de site van ’t Gastenhuys, deze piste lag in de beginfase ook al op tafel maar was toen niet mogelijk. Door een wijziging van de plannen is er nu wel de mogelijkheid om dit opnieuw te voorzien. Ze vraagt echter wat verduidelijking over de manier waarop dit gerealiseerd zal worden. Er wordt omschreven dat er 18 extra plaatsen in het IKT-systeem zullen gecreëerd worden, maar hoe moet het woord extra geïnterpreteerd worden? Gaat het over plaatsen die al reeds toegewezen zijn, maar die momenteel niet worden ingevuld omdat er niet voldoende onthaalouders zijn? En worden die dan via groepsopvang verplaatst naar 't Gastenhuys. Of gaat het effectief over extra plaatsen die vanuit de hogere overheid zijn toegewezen aan Hoogstraten om in te vullen? Zijn die ook al toegewezen en gaat het over 18 plaatsen?

Er worden 5 plaatsen in deze kinderopvang voorbehouden voor kinderen van medewerkers van de stad, de voorwaarden zijn samen met de stad te bepalen. Raadslid Tinne Rombouts stelt zich een aantal scenario’s voor: stel dat er maar 2 plaatsen gebruikt worden, blijven die 3 dan wel voorbehouden waardoor de opvang niet naar de maximale capaciteit kan gaan? Of als alle plaatsen in gebruik zijn, en er komt een medewerker die er van gebruik wil maken moet er dan een andere gebruiker plaats maken?

 

Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat er geen extra plaatsen verkregen zijn van de hogere overheid, het gaat over plaatsen die nu al van Ferm zijn en die herverdeeld zullen worden. Voor wat betreft de verschillende scenario’s zal de redelijkheid gehanteerd worden en dit zal ook steeds in overleg met hen bekeken worden.

Raadslid Tinne Rombouts vraagt zich af of er dan elke paar maanden moet bekeken worden of er plaatsen moeten worden vrijgemaakt?

Er zal volgens schepen Faye Van Impe inderdaad op regelmatige basis moeten overlegd worden, maar de precies werkwijze is volgens de schepen veeleer uitvoering. Hier gaat het vooral over de beleidsintensie. De schepen verduidelijkt nog dat als we als stad willen inzetten op extra kinderopvangplaatsen dat het dan ook logisch is dat er geen plaatsen zullen worden voorbehouden ten koste van anderen.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist volgende samenwerkingsovereenkomst tussen Ferm Kinderopvang vzw en stadsbestuur Hoogstraten voor het realiseren van opvang van baby's en peuters in 't Gastenhuys goed te keuren:

Samenwerkingsovereenkomst tussen Ferm Kinderopvang vzw en Stad Hoogstraten

Tussen

Stadsbestuur Hoogstraten, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten, vertegenwoordigd door Marc Van Aperen, burgemeester en Joke Verschueren, algemeen directeur, enerzijds

En

Ferm Kinderopvang vzw, Remylaan 4B, 3018 Wijgmaal, vertegenwoordigd door Tulsi Celie, regiomanager Ferm Kinderopvang en Greet Bolckmans, verantwoordelijke kinderopvang, anderzijds,

wordt als volgt overeengekomen:

 

Artikel 1: Doelstelling

Het realiseren van kinderopvang van baby’s en peuters via groepsopvang, en dit voor 18 opvangplaatsen. Deze opvangplaatsen zijn IKT-plaatsen.

 

Artikel 2: Verbintenissen van stadsbestuur Hoogstraten

          Stad Hoogstraten voorziet hiertoe een geschikte locatie die ter beschikking wordt gesteld aan samenwerkende onthaalouders, aangesloten bij Ferm Kinderopvang vzw. Het gaat om  ruimten in ’t Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 250 te Hoogstraten.

          Er zal een huurovereenkomst worden opgemaakt tussen het stadsbestuur en de onthaalouders van Ferm Kinderopvang.

 

Artikel 3: Verbintenissen van Ferm Kinderopvang vzw

          Ferm Kinderopvang vzw zal de ter beschikking gestelde accommodatie exclusief gebruiken voor de opvang van kinderen.

          Ferm Kinderopvang vzw voorziet voldoende onthaalouders in verhouding tot het aantal opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar in bovenvermelde accommodatie. 

          Ferm Kinderopvang heeft een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

          In functie van de voordelige huurprijs zal Ferm Kinderopvang voldoen aan volgende voorwaarden:

          De realisatie van 18 extra opvangplaatsen in het IKT-systeem;

          Medewerking aan het lokaal loket kinderopvang. Dit mag ook via de dienst voor onthaalouders Hoogstraten;

          Uitbreiding van de opvanguren als blijkt dat er vanuit meerdere gebruikers tegelijk nood aan is. In casu het openen van de opvang vanaf 6.45u of 6.15u ’s ochtends en/of tot 18.30u ’s avonds. Dit in overleg met het stadsbestuur.

          Voorbehouden van 5 plaatsen voor kinderen van personeel van de stad, dit volgens een regeling die in samenspraak met de stad wordt uitgewerkt. 

 

Artikel 4: Taal

De voertaal binnen deze werking dient Nederlands te zijn.

 

Artikel 5: Aansprakelijkheid

          Het stadsbestuur zal niet aansprakelijk gesteld worden voor de werking van Ferm Kinderopvang vzw in het kader van de kinderopvang.

          Ferm Kinderopvang vzw zal op elk ogenblik inspectie door een afgevaardigde van het stadsbestuur toelaten betreft de veiligheid en de staat van het gebouw.

 

Artikel 6: Evaluatie

          Er is een jaarlijks overleg tussen het stadsbestuur en Ferm Kinderopvang vzw ter evaluatie van deze werking.

          De bepalingen in deze samenwerkingsovereenkomst gelden zo lang de samenwerking loopt, tenzij deze in wederzijds overleg worden aangepast. 

 

Artikel 7: Looptijd van de overeenkomst

          Deze overeenkomst treedt ten volle in werking vanaf de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, en van de huurovereenkomst met de onthaalouders.

          Beide partijen hebben het recht om op elk ogenblik deze overeenkomst op te zeggen mits een opzegperiode van zes maanden, die per aangetekend schrijven wordt meegedeeld aan de andere partij. Bij opzeg door Ferm Kinderopvang vzw heeft stadsbestuur Hoogstraten het recht om ook de huurovereenkomst met de onthaalouders te verbreken.

 

Deze overeenkomst is afgesloten te Hoogstraten op (datum), in tweevoud opgemaakt waarvan beide partijen erkennen een exemplaar ontvangen te hebben.

 

Voor Ferm Kinderopvang: 

Greet Bolckmans       Tulsi Celie

verantwoordelijke kinderopvang     regiomanager Ferm

dienst onthaalouders Hoogstraten     Kinderopvang

 

Voor stad Hoogstraten:

Joke Verschueren       Marc Van Aperen

algemeen directeur       burgemeester 

Artikel 2: 

De raad beslist kennis te geven van dit besluit aan Ferm Kinderopvang vzw en de betrokken stadsdiensten.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst in het kader van ervaringsdragers verslaving en contactgroepwerking tussen stad Hoogstraten en Verslavingskoepel Kempen vzw.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De Verslavingskoepel Kempen vzw (VKK) is een netwerk- en platformorganisatie die als doel heeft de hulp voor een persoon met een verslaving in de Kempen te verbeteren. De VKK creëert samen met organisaties uit de Geestelijke Gezondheidszorg (CAW de Kempen, CGG Kempen, MSOC), de eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg (huisartsen, Ziekenhuisnetwerk Kempen), Welzijnszorg Kempen en de lokale besturen van de Kempen een Kempisch model verslavingszorg. De VKK organiseert een open werking via contactgroepen en individuele gesprekken met ervaringsdragers verslaving. De ervaringsdragers geven hun anonimiteit op om mensen met een hulpvraag bij te staan met hun ervaringskennis. Ze zijn gestabiliseerde verslaafden of hun mantelzorgers. Ze informeren, sensibiliseren en gidsen het individu vanuit hun eigen verhalen en vanuit hun kennis van het zelfhulplandschap en de zorgverlening. De VKK creëert hiervoor de mogelijkheden, helpt bij nieuwe initiatieven en participeert in projecten.

De doelgroep van de werking is dan ook breed, verslavingsproblemen zonder onderscheid, personen die een verslaving hebben of gehad hebben, mantelzorgers, vrijwilligers, professionelen, … . Iedereen die betrokken is bij verslavingsproblemen kan participeren.

De werking is herstelgericht. De VKK bouwt bruggen tussen lokale besturen, het zelfhulplandschap en de zorgverleners om ervaringskennis en professionele kennis samen in te zetten.  

De doelstelling is te komen tot een samenwerking met bij de doelgroep betrokken diensten en de werking van de contactgroep te ondersteunen.

 

In deze werkvorm worden de beste elementen uit het bestaande landschap van zelfhulp bij verslavingsproblemen gehaald; onder meer begeleiding door ervaringsdeskundigen. Dit gekoppeld aan inbedding in een netwerk en samenwerking met zorg- en hulpprofessionals.

Nog een verschil met de andere zelfhulpgroepen rond verslaving is de contextbenadering: ook familie en mensen uit de nabije omgeving van de verslaafde zijn welkom. Zij kunnen meehelpen aan het herstel. Zo komt het herstel niet enkel op de schouders van de verslaafden zelf terecht.

 

Voor de werking van de contactgroep verslaving Hoogstraten vraagt VVK ondersteuning aan de stad; dit
- door het ter beschikking stellen van lokalen,
- door samenwerking met de betrokken diensten en medewerkers van de stad / OCMW, bv. voor cliëntondersteuning,
- en door financiering van de werking.
De gevraagde bijdrage van 2500 EUR/jaar is een werkingskost (voor de verzekering, kilometervergoeding vrijwilligers, enz.). Er worden geen loonkosten vanuit de betrokken organisaties mee doorgerekend. Daarnaast wordt een jaarlijks forfait van 200 EUR gevraagd voor kilometervergoeding aan de ervaringsdragers voor individuele gesprekken op vraag van lokale diensten (van de stad of partners).
In ruil biedt VVK:

- de organisatie en ondersteuning van een contactgroep verslaving in Hoogstraten,

- deelname van ervaringsdragers aan individuele gesprekken met cliënten op vraag van lokale diensten (van de stad of partners),

- VVK stelt haar kennisnetwerk ter beschikking en helpt met projectwerking voor personen of kwetsbare groepen wat betreft verslaving. .

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Raadsbesluit van 25 maart 2019 met goedkeuring van het Charter Gezonde Gemeente en van de samenwerkingsovereenkomst met Logo Kempen als Gezonde Gemeente.

          Collegebesluit van 19 augustus 2021 over agendering van de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Hoogstraten en Verslavingskoepel Kempen op de gemeenteraad.

 

Argumentatie

 

Door deskundigheid van ervaringsdragers en professionele hulpverleners te bundelen wil Verslavingskoepel Kempen een nieuw model van (zelf)hulp uitbouwen in de Kempen. Dit voor alle personen met een verslaving en hun omgeving.
Om de werking van contactgroep verslaving Hoogstraten verder te kunnen zetten, vragen zij de stad om steun op een aantal vlakken. Tevens vragen zij om de samenwerking te consolideren middels een samenwerkingsovereenkomst.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn." van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/2/1, beleidsitem: gezondheidspromotie en ziektepreventie met nummer 985-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 - algemene werkingssubsidies aan verenigingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 12.948,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 7.464,34 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 5.483,66 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 2.700,00 EUR per jaar vanaf 2021 tot 2026.

 

De financieel directeur heeft op 11 augustus 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs begrijpt dat we hier een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gaan goedkeuren die de stad 2500 EUR per jaar  kost. Als we effectief gebruik maken van de expertise van deze organisatie en als dat een meerwaarde betekent, is die kost zeker te verdedigen. Als we enkel lid worden van een samenwerking en daar niets mee doen, dan lijkt het raadslid dat deze kost te vermijden is. Hij heeft dan ook een aantal vragen:

            Hij leest dat het initiatief moet genomen worden door een lokale trekkersgroep. Is die groep er in Hoogstraten? Zijn er initiatieven die al opgestart zijn of opgestart zullen worden n.a.v. deze samenwerking die in dit initiatief passen?

            Valt de bestaande werking van de AA hier onder?

            Er wordt gewerkt met een forfaitaire vergoeding van 200 EUR aan kilometervergoedingen. Gaat dit om een totaalbedrag per jaar of per keer? Per ervaringsdeskundige of in totaal?

In de rand van deze samenwerkingsovereenkomst wil raadslid Fons Jacobs graag een actuele oplijsting krijgen van alle samenwerkingsovereenkomsten tussen de gemeente en bovenlokale en privé-initiatieven, wat ons dit per jaar/per tussenkomst kost en wat we daarvoor in ruil krijgen.

 

Schepen Faye Van Impe verduidelijkt dat deze werking er in de feiten al is, al heeft het door corona tijdelijk stil gelegen. De AA valt hier niet onder want is een meer besloten initiatief. Hier gaat het veeleer over een netwerk, waar ook familieleden van verslaafden welkom zijn om te praten. Er wordt ook meer ondersteuning geboden vanuit de zorgverlening zelf. Ze komen samen in de Feftig.  Het is ook pas duidelijk geworden dat deze werking al actief was, nadat de verslavingskoepel naar de stad is gestapt met de vraag naar ondersteuning. De lokale trekkers zijn de ervaringsdragers zelf. Er is een betrokkenheid van onze stadsdiensten, met name vanuit de sociale dienst en de dienst samenleving.

 

Voor raadslid Tinne Rombouts is deze samenwerking positief, maar er is op ons grondgebied ook al een werking van AA. Het raadslid wil weten of er gesproken is om samen te werken met AA, waarom zijn ze niet meegenomen in dit verhaal en werken ze dan volledig naast elkaar? Er hangt een serieuze financiële tegemoetkoming aan deze samenwerking, dat had AA allicht ook wel kunnen gebruiken.

 

Schepen Faye Van Impe maakt duidelijk dat dit eigenlijk niet te vergelijken is. Dit gaat over een nieuw Kempens model om met verslavingsproblematiek om te gaan waarbij er ook duidelijke linken zijn met de verschillende ziekenhuizen en een opvangbeleid voor verslaafden. Er wordt dus een toelage gegeven aan de werking van een lerend netwerk dat vanuit de verschillende overheden ondersteund wordt. Het is dus niet te vergelijken met een vereniging als AA. Het is veeleer een bovenlokale vereniging of samenwerking. Bovendien meent de schepen dat het ook niet aan ons als overheid is om een samenwerking te gaan opleggen.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De raad beslist om volgende samenwerkingsovereenkomst tussen Verslavingskoepel Kempen vzw en stad Hoogstraten goed te keuren:

Samenwerkingsovereenkomst in het kader van ervaringsdragers verslaving en contactgroepwerking

 

Tussen de ondergetekende partijen :

- enerzijds vzw Verslavingskoepel Kempen

 met maatschappelijke zetel te Antwerpseweg 1a bus 1, 2440 Geel

vertegenwoordigd door de Voorzitter en Secretaris Raad van Toezicht,

en

- anderzijds stadsbestuur Hoogstraten

 met maatschappelijke zetel te Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten

vertegenwoordigd door Joke Verschueren, algemeen directeur en Marc Van Aperen, burgemeester,

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1: Contactgroepwerking

1.a. De werking van de contactgroep wordt behartigd door lokale ‘trekkers’, die worden begeleid en bijgestaan door de Verslavingskoepel Kempen vzw.

De deelnemers aan de contactgroepwerking kunnen personen zijn die in begeleiding zijn bij de stad Hoogstraten, maar dit is niet noodzakelijk. De contactgroep wordt opengesteld voor alle inwoners van Hoogstraten en omgeving.

 

1.b. Lokalen: Stad Hoogstraten of één van zijn partners stelt wekelijks een lokaal/ruimte gratis ter beschikking, met als finaliteit het organiseren van een lokale contactgroep verslaving. 

De specificaties van de plaats en de beschikbaarheid van het lokaal worden opgenomen in een bijlage van deze overeenkomst.

 

Artikel 2: Individuele gesprekken

1.a. De Verslavingskoepel Kempen vzw verbindt zich er toe twee ervaringsdragers in te zetten voor de hulp aan personen met een verslaving. Deze hulp omvat individuele gesprekken van ervaringsdragers met personen met een verslaving om hun ervaring te delen, hen te motiveren en om hen mee te gidsen naar herstel. De hulpvragers zijn inwoners van stad Hoogstraten. Stad Hoogstraten kan dit uitbreiden naar meerdere gemeenten. Het aantal ervaringsdragers kan uitgebreid worden op vraag van de stad Hoogstraten

De ervaringsdragers worden begeleid en krijgen intervisie vanwege de Verslavingskoepel Kempen vzw.  Stad Hoogstraten is bereid tot het opzetten van een samenwerking tussen haar professionele medewerkers en de ervaringsdragers, een samenwerking gebaseerd op wederzijdsheid van hulp.

1.b. Voor deze werking wordt er een lokaal voorzien door stad Hoogstraten waar individuele gesprekken kunnen worden gevoerd met personen met een verslaving.

 

Artikel 3: Contactpersonen

Er wordt door de stad Hoogstraten een contactpersoon aangeduid die zich engageert de samenwerking met de Verslavingskoepel Kempen te trekken en zo nodig deel te nemen aan de intervisiemomenten. De intervisiemomenten zijn opleidings- en evaluatiemomenten van de werking. De naam van de contactpersoon en de bereikbaarheid worden opgenomen in de bijlage van deze overeenkomst.

De verslavingskoepel Kempen wijst als contactpersoon voor de Verslavingskoepel Kempen de secretaris van de Raad van Bestuur en de coördinator van de pool van de ervaringsdragers aan. De contactgegevens worden opgenomen in de bijlage van deze overeenkomst. 

 

 

Artikel 4: Samenwerking

De stad Hoogstraten is bereid tot het opzetten van een samenwerking tussen haar professionele medewerkers, de ervaringsdragers en de trekkers en begeleiders van de contactgroepen. Indien aangewezen voor cliëntondersteuning of in het kader van de samenwerking, wordt participatie van de professionele medewerkers aan de contactgroepen gestimuleerd. Het toeleiden van cliënten naar de contactgroep kan een ideaal moment zijn om te participeren aan contactgroepen of om trekkers uit te nodigen naar een gesprek en zo elkaars werking te leren kennen.

 

Artikel 5: Rapportage en evaluatie

Voor de evaluatie van de werking maakt de Verslavingskoepel Kempen een jaarverslag dat ten laatste in maart van het volgende jaar wordt overgemaakt aan stad Hoogstraten. De Verslavingskoepel Kempen genereert een jaaroverzicht waarin de deelnemingscijfers opgenomen worden.

Er wordt jaarlijks een overleg gehouden tussen een afvaardiging van de Verslavingskoepel en de stad om het jaarverslag en de werking van de lokale contactgroep te bespreken (bv. praktische organisatie, samenwerking bij bekendmaking en cliëntondersteuning), en zo nodig bij te sturen.

 

Artikel 6: Onkostenvergoeding

6.1. Werking contactgroep: er wordt een onkostenvergoeding in de vorm 2500 euro per jaar betaald door stad Hoogstraten aan de Verslavingskoepel Kempen voor het organiseren van één wekelijkse contactgroep, de kilometervergoeding van de trekker van de contactgroep en de kilometervergoeding van de ervaren vrijwilliger die de lokale contactgroep begeleidt. Trekker en begeleider zijn ervaringsdragers. De Verslavingskoepel Kempen organiseert intervisie en opleiding voor de trekker en begeleider.

 

6.2. Individuele gesprekken op vraag van lokale diensten (van de stad of partners): aan de ervaringsdragers wordt een de onkostenvergoeding in de vorm van een kilometervergoeding gegeven. Stad Hoogstraten voorziet hiervoor een jaarlijks forfait van 200 euro, welke overgemaakt wordt aan Verslavingskoepel Kempen. Dit bedrag kan na overleg aangepast worden.

 

Artikel 7: Communicatie

In onderling overleg, kan de stad Hoogstraten interne communicatiekanalen ter beschikking stellen aan de Verslavingskoepel Kempen vzw ter promotie van de lokale Contactgroep Verslaving. Ter bevordering van de werking van de vzw en in overleg tussen de beide partijen kan stad Hoogstraten ondersteuning bieden bij het verspreiden van informatie en bij het maken van drukwerk voor bv. informatiemateriaal.

 

Artikel 8: Projecten en kennisdeling

De Verslavingskoepel Kempen stelt haar kennisnetwerk ter beschikking en helpt met projectwerking voor personen of kwetsbare groepen wat betreft verslaving.

 

Artikel 9: Duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst gaat in op 1 oktober 2021 en loopt tot 30 juni 2026. Deze samenwerkingsovereenkomst kan stilzwijgend verlengd worden voor telkens een periode van één jaar. Om het samenwerkingsverband te beëindigen, dient een kennisgeving van opzeg te gebeuren uiterst twee maanden voorafgaand aan het verlopen van deze looptijd.

 

Een vroegtijdige of tussentijdse beëindiging van deze samenwerkingsovereenkomst is slechts mogelijk na gemeenschappelijk overleg en akkoord. Elke partij kan bovendien vroegtijdig eenzijdig opzeggen door middel van een aangetekend schrijven. De overeenkomst neemt een effectief einde twee maanden na de eenzijdige kennisgeving. Daarentegen wordt de overeenkomst onmiddellijk en gemotiveerd beëindigd bij flagrante inbreuken tegen de inhoud en geest van deze samenwerkingsovereenkomst en een beschadiging van het vertrouwen.

 

De bijkomende opzegmodaliteiten zoals opgenomen in het Burgerlijk Wetboek zijn van toepassing op deze overeenkomst.

 

In dubbel opgemaakt te Hoogstraten op (datum), waarvan ieder van de partijen erkent een exemplaar ontvangen te hebben.

 

Voor Verslavingskoepel Kempen vzw  

Ivo Pernet, secretaris Raad van Bestuur         Mineke Viaene, voorzitter Raad van Bestuur

 

Voor stad Hoogstraten

Joke Verschueren, algemeen directeur   Marc Van Aperen, burgemeester

 

Artikel 2:

De raad beslist om de bijlage bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van ervaringsdragers verslaving en contactgroepwerking tussen stad Hoogstraten en Verslavingskoepel Kempen vzw goed te keuren.

Artikel 3:

De raad beslist om kennis te geven van dit besluit aan Verslavingskoepel Kempen vzw en aan de betrokken stadsdiensten.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Mondeling vraag - onderhoud wegen.

 

VRAAG

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of het onderhoud van de straatkolken nog steeds tweejaarlijks gebeurt. Hij stelt op het terrein vast dat er heel wat putjes toe zijn en raadt dus aan om dit zeker te bekijken voor de winter. Daarnaast vraagt hij zich af of er budgetten voorzien zijn voor het herstel van de Hinnenboomstraat tussen de Sint-Lenaertseweg en de Loenhoutseweg, de weg is daar in heel slechte toestand.

 

ANTWOORD

 

Schepen Piet Van Bavel zal de bedenking van de straatkolken zeker meenemen en nakijken. De Hinnenboomstraat is inderdaad in slechte staat, bedoeling is om hier een apart project van te maken en apart budget voor te voorzien in het voorjaar van 2022.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Mondelinge vraag - plastic matten zwembadsite.

 

VRAAG

 

Raadslid Maarten Leemans vraagt om de staat van de plastic matten op de parkeerplaatsen aan de achterkant van het zwembad na te kijken. Dit is in slechte staat en zou hersteld moeten worden net zoals dit al aan de voorkant is gebeurd.

 

ANTWOORD

 

Schepen Piet Van Bavel laat dit nakijken.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 september 2021.

 

Mondelinge vraag - snelheidsremmers Beukendreef.

 

VRAAG

 

Raadslid Joël Adams heeft vastgesteld dat er vluchtheuvels en betonnen blokken geplaatst werden in de Beukendreef om de snelheid er te remmen. Hij vraagt zich af of er nog een politieverordening komt die duidelijk maakt wie er voorrang heeft? Want dat is nu niet duidelijk en levert soms moeilijke situaties op.

 

ANTWOORD

 

Schepen Michel Jansen meent dat de ingrepen daar duidelijk effect hebben en de snelheid doen dalen. Hij moet navragen of er ook nog verkeersborden komen die de voorrang duidelijk maken.

 

Publicatiedatum: 29/10/2021