Hoogstraten

Zitting van maandag 24 februari 2020

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Roger Van Aperen, Katrien Brosens en Faye Van Impe

raadsleden: Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert

 

verontschuldigd

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg en Jos Martens

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 27 januari 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 27 januari 2020 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 27 januari 2020 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs bevraagt of de antwoorden op de vragen die in de gemeenteraad worden gesteld en niet onmiddellijk kunnen beantwoord worden, nu wel degelijk worden opgenomen in het verslag.

De algemeen directeur licht toe dat ze die inderdaad mee zal trachten op te nemen, maar wel met de uitdrukkelijke vermelding dat dit niet effectief gezegd werd op de gemeenteraad en dus achteraf werd bijgevoegd. Immers in feite bevatten de notulen enkel een weergave van wat er gezegd is in de gemeenteraad.

 

Raadslid Joël Adams verwijst naar de tussenkomst van collega raadslid Ilse Verachtert in de gemeenteraad van januari waarin ze vroeg naar de verkeersafwikkeling rond de werken aan ’t Gastenhuys. Schepen Michel Jansen gaf toen aan dat er voldoende communicatie zou gevoerd worden over de omleiding en verkeersafwikkeling. Toch stelt raadslid Joël Adams vast dat er onvoldoende communicatie is geweest over de juiste omleiding en verkeersafwikkeling met de bijhorende knips en het éénrichtingsverkeer in de Heilig Bloedstraat. Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat er wel uitgebreid communicatie is geweest, maar mogelijk is dat niet voldoende geweest. Ook burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat er fouten zijn gebeurd in de communicatie naar de bewoners van de verkaveling Zuid-Oost Centrum.  Dit is laattijdig gebeurd omdat er vooral focus lag op de omleiding op en rond de site Stede Akkers en daarbij is de impact op het verkeer in de verkaveling minder goed ingeschat.

 

Raadslid Maarten Leemans geeft aan dat de signalisatie niet zo duidelijk is voor alle bewoners en daarnaast vraagt hij zich ook af waarom er pas een bord van éénrichtingsstraat staat na ongeveer 100 meter in de Heilig Bloedstraat.  Het raadslid heeft een aantal concrete voorstellen om de signalisatie te verbeteren:

 

● Een gebodsbord (blauw bord met witte pijl naar links) op de kruising met de Heilig Bloedstraat en Rombout Keldermansstraat (richting Vrijheid), eventueel met verduidelijking ‘alle richtingen’.

● Een bord ‘doodlopende straat’ aan de Heilig Bloedstraat net voorbij de Rombout Keldermansstraat.

 

Naast de signalisatie is er ook heel wat misgelopen in de communicatie met de inwoners. Er werd een buurtvergadering georganiseerd, maar daar was bijvoorbeeld niet duidelijk dat er een knip zou gebeuren op de Hoge Lammens. Aangezien de brief naar de bewoners pas werd bezorgd enkele dagen na de instelling van deze nieuwe situatie én dat dit zonder overleg gebeurde, zorgde voor heel wat gefrustreerde reacties. Raadslid Maarten Leemans begrijpt wel dat extra verkeer naar de Achtelsestraat brengen geen optie is, maar dit kan je niet doen zonder overleg. Bovendien moet een brief naar de inwoners vooraf worden bezorgd, niet nadat de situatie is veranderd.

 

Raadslid Maarten Leemans herhaalt zijn oproep om op de website duidelijke informatie te voorzien. Hij vindt de info over de verkeersafwikkeling in de verkaveling Zuid-Oost Centrum alvast niet erg duidelijk en hij pleit voor eenduidige, begrijpbare en toegankelijke informatie over omleidingen en verkeersafwikkelingen.

 

Burgemeester Marc Van Aperen nodigt raadslid Maarten Leemans uit om zeker zijn suggesties over een heldere en duidelijke communicatie te delen. Hij geeft aan dat het een moeilijke opdracht is om dergelijke complexe informatie en plannen op een begrijpbare manier te delen.

 

 

Schepen Roger Van Aperen legt uit dat de reden waarom het bord van de éénrichtingsstraat pas na de werf op de hoek van de Heilig Bloedstraat staat, is om de werf toegankelijk te maken voor vrachtverkeer. Op die manier wordt er vermeden dat het vrachtverkeer op deze bouwwerf helemaal via de verkaveling moet rijden.

 

Raadslid Marc Haseldonckx is vragende partij om het verslag te krijgen van het gesprek dat er met AWV heeft plaatsgevonden over de verkeersafwikkeling in de verkaveling Zuid-Oost Centrum.

(aanvulling van de algemeen directeur: het verslag werd via mail rondgestuurd aan de gemeenteraadsleden en is ook als bijlage aan dit agendapunt toegevoegd)

 

Raadslid Maarten Leemans herinnert aan de vraag over de overeenkomsten van de schuilhuisjes en de uitgebreidere vraag over alle huur- en pachtovereenkomsten die hij stelde in de vorige gemeenteraad. Voorzitter Jef Vissers licht toe dat de dossiers van de overeenkomsten van de schuilhuisjes worden voorbereid door de administratie, waarbij er naar éénvormigheid in indexatie wordt gestreefd. Als deze overeenkomsten zijn voorbereid zullen ze aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd. Het totaaloverzicht van alle huurovereenkomsten, erfpachten en andere is ook in de maak en zal nog bezorgd worden wanneer dit volledig is. 

 

 

Door middel van loting wordt raadslid Fons Jacobs aangeduid om de stemming aan te vangen.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 27 januari 2020 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de raamovereenkomst voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In de gemeentelijke basisscholen werken alle klassen met een digitaal schoolbord. De oudste exemplaren werden negen tot tien jaar geleden aangekocht. In de loop van de schooljaren werden gaandeweg alle klassen uitgerust met een dergelijk bord.

 

Ondertussen zijn de oudere exemplaren aan vervanging toe. De beamers zijn versleten waardoor de beeldkwaliteit hard achteruitgegaan is. Er vertonen zich ook steeds vaker technische mankementen.

 

De scholen vragen om de huidige digitale borden stelselmatig te vervangen over een periode van zes jaar. Op die manier wordt de kostprijs gespreid en is de impact op het budget minder ingrijpend. De meest recente borden (drie tot vier jaar oud) kunnen dan ook nog enkele jaren mee en worden pas aan het einde van deze periode vervangen.

 

Er wordt voor gekozen om alle borden te vervangen door één type bord (en niet langer een allegaartje), waardoor leerkrachten elkaar ook kunnen ondersteunen in het gebruik ervan. Bovendien hebben de gevraagde interactieve touchscreens geen externe beamer meer, waardoor de kosten en werkuren voor het uitkuisen van filters en vervangen van lampen bespaard worden.

 

Het college besliste op 30 januari 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 februari 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 42 § 1, 1°, a) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          prijs op een totaal van 70 punten;

          service level op een totaal van 15 punten;

          plan van aanpak op een totaal van 15 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: "Basisscholen Algemeen" met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 24100000 "Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 120.000,00 EUR (voor de periode 2020 - 2023)

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 120.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 119.850,50 EUR (geraamd bedrag incl. btw).

 

De financieel directeur heeft op 24 januari 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Mai Sterkens vraagt wat er met de oude smartbords en beamers zal gebeuren wanneer die vervangen worden door nieuwe. Worden die verkocht of zijn hier andere plannen mee?

 

Schepen Faye Van Impe geeft aan dat de kwaliteit van de beamers niet goed meer is omdat ze allicht te verouderd zijn. Maar de schepen wil wel nagaan of er concrete plannen zijn over wat er met het oude materiaal zal gebeuren.

 

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Raamovereenkomst voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoord op bovenstaande vragen vanuit de administratie, dit is dus niet effectief ter sprake gekomen op de zitting van de gemeenteraad:

De oude borden worden volledig gerecycleerd volgens de geldende regelgeving. Er wordt niets hergebruikt. De borden zijn namelijk volledig ‘fin de carrière’: haperend beeld, onduidelijk beeld, aanraakpunten die niet meer functioneren, vallen uit, …

De borden waarbij alle technologie in de beamer zit, en waarbij er dus enkel geschenen wordt op een whiteboard, daarbij zal de beamer gerecycleerd worden. Het bord op zich zal in vele gevallen ook gerecycleerd worden. Het gaat dan om de vroegere krijtborden waarbij er op het middelste gedeelte een whiteboardfolie is gekleefd. Deze borden zijn stokoud en zo’n folie heeft ook niet het eeuwige leven: na enkele schooljaren begint de folie te lossen, staan er strepen op die er niet meer afgaan, kortom, die borden zijn ‘op’.

In de enkele gevallen waarbij er nog een deftig whiteboard hangt, zal er bekeken worden of dat in de school zelf kan worden hergebruikt: in de leraarskamer, in een vergaderlokaal, de refter, …

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan rijwegen en voetpaden.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Deze raamovereenkomst is opgemaakt om op afroep onderhoudswerken aan rijwegen en voetpaden te kunnen laten uitvoeren. De overeenkomst heeft een looptijd van vier jaar en is opgedeeld in vier percelen:

          perceel 1: Voegvulling.

          perceel 2: Asfaltwerken.

          perceel 3: Betonwerken.

          perceel 4: Klinkerwerken.

 

Na het afsluiten van de raamovereenkomst kunnen we op een vlotte manier deelopdrachten bestellen en zo op een snelle en accurate manier onze wegen en voetpaden onderhouden.

 

Het college besliste op 6 februari 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 februari 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen in vier percelen.

 

Er wordt voorgesteld om voor perceel 1 selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om alle percelen toe te wijzen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor deze opdracht is budget nodig voor de periode 2020-2024. Het hieronder vermelde budget heeft enkel betrekking op 2020, maar is ook de daaropvolgende jaren voorzien.

 

Valt onder actie "Openbaar domein structureel onderhoud" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 1/3/1/1, beleidsitem: "Wegen" met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22400000 "Wegen".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 400.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 400.000,00 EUR.

 

En onder actie "Een rolstoelvriendelijke wandelroute in elke woonkern" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer 1/4/1/4, beleidsitem "Wegen" met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22400000 "Wegen".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 75.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 75.000,00 EUR.

 

Budget nodig voor dit besluit: 1.494.689.06 EUR (geraamd bedrag incl. btw voor de periode 2020-2024)

 

De financieel directeur heeft op 31 januari 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx wil weten of de raamovereenkomst geldt voor 4 jaar? Uit de financiële informatie in het besluit leidt hij af dat er budget wordt aangesproken voor 5 jaar, met name van 2020 tot en met 2024. Daarnaast wil het raadslid weten of er een prioriteitenlijst is opgemaakt om te bepalen over welke herstellingen en straten het gaat? Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of de keuze om dit via een raamovereenkomst te doen de prijs niet gaat doen stijgen. Immers als een aannemer niet weet welke straten hij moet gaan aanpakken, dan zal het ook moeilijk zijn om een scherpe prijs te bepalen. Het risico is dan voor hem en dat zal hij doorrekenen in zijn prijs.

 

Schepen Roger Van Aperen antwoordt dat er een prioriteitenlijst is opgemaakt en dat deze op de eerstvolgende commissie openbare werken zal worden behandeld.

Hij geeft aan dat de precieze opsomming van de straten niet nodig is om een goede prijs te krijgen voor de raamovereenkomst. Bedoeling van dit type opdracht is vooral om een langdurige engagement aan te gaan met een aannemer of verschillende aannemers.

 

Ook voor raadslid Marcel Verschueren is het geen vanzelfsprekendheid dat de prijs hoger zal zijn wanneer de straten niet exact gekend zijn, misschien zijn ze zelfs lager omdat een aannemer zeker is van werk voor een periode van 4 jaar.

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt of hij het goed begrepen heeft dat dit jaar al  het budget naar voetpaden zou gaan. Dat blijkt inderdaad te kloppen. In de  marge van deze discussie vraagt raadslid Fons Jacobs naar een stand van zaken van de onderhoudswerken op de Venhoefweg. Dat ligt er erg slecht bij en duurt lang voordat dit opgelost wordt.

 

 

 

BESLUIT

 

Bij 13 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan rijwegen en voetpaden" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoord op bovenstaande vragen vanuit de administratie, dit is dus niet effectief ter sprake gekomen op de zitting van de gemeenteraad:

De raamovereenkomst geldt wel degelijk voor een periode van 4 jaar, maar aangezien het nog een aantal maanden duurt voordat deze overeenkomst gesloten wordt zal ze ingaan vanaf  halfweg 2020 en dus doorlopen tot halfweg 2024. Dat verklaart waarom het budget van 5 kalenderjaren wordt aangesproken.

Als bijlage aan het agendapunt wordt de brief toegevoegd die op 17 januari werd verstuurd  aan de bewoners van de Venhoefweg. Daarin staat toegelicht dat de voetpaden door de aannemer volledig opnieuw zullen worden aangelegd. Deze werken zijn weersgevoelig en kunnen enkel uitgevoerd worden in de periode tussen april en oktober.

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor het maaien van wegbermen in 2020.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het bermbeheer wordt uitgevoerd volgens het bermbeheerplan 2016-2020. Sinds 2019 worden alle bermen in het buitengebied gemaaid door een externe firma. Hierdoor kan het aantal draaiuren van de tractor van de technische dienst beperkt worden en wordt een verlenging van de levensduur nagestreefd.

 

Dit heeft als bijkomend voordeel dat al het maaisel in het buitengebied wordt afgevoerd. Hiermee wordt een verschraling van de berm gestimuleerd. Schralere bermen hebben een beperktere grasproductie, waardoor de afvoerkosten in de hand gehouden worden.

 

De meest waardevolle bermen worden gemaaid door Natuurwerk. Zij kunnen met hun specifieke deskundigheid bijzondere planten sparen en alle groeikansen bieden.

 

Het college besliste op 6 februari 2020 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 februari 2020.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 42 § 1, 1°, a) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Openbaar domein structureel onderhoud" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 1/3/1/1, beleidsitem: "Wegen" met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 61035100 "Prestaties van derden voor wegen en waterlopen (riolen, berm)".

Voorziene budget in het meerjarenplan: 105.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 105.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 125.099,48 EUR (geraamd bedrag incl. btw).

 

Het beschikbare budget is lager dan het ramingsbedrag. Er wordt dan ook voorgesteld om in de eerstvolgende budgetwijziging 25.000,00 EUR extra te voorzien voor deze opdracht, zodat het beschikbare budget 130.000,00 EUR bedraagt.

 

De financieel directeur heeft op 31 januari 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt weet uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan de algemeen directeur dat er meer kilometers berm uitbesteed worden om te maaien dan in 2018. Het is echter wel frappant dat nu blijkt dat er te weinig budget is voorzien in het meerjarenplan aangezien het bedrag nu lager is dan hetgeen op dezelfde post vorig jaar werd uitgegeven. Kon men dit dan niet berekenen of incalculeren, vraagt raadslid Dimitri Van Pelt zich af? Door het plan in bijlage te bestuderen, vraagt hij zich echter ook af waarom we ons niet houden aan het bermdecreet dat duidelijk stipuleert dat er pas gemaaid mag worden na 15 juni. Structureel maaien voor deze datum is niet gewenst. Door hier geen rekening te houden in het maaiplan voor Hoogstraten wordt het  bermdecreet volledig uitgehold. In het kader van Plan Pimpernel zou er vroeger gemaaid mogen worden, maar het zijn juist die zones waar de Grote Pimpernel voorkomt, die wel na 15 juni gemaaid worden en de rest gebeurt gewoon te vroeg. Dat een aannemer niet genoeg tijd heeft is hier geen excuus voor, dan moet hij ofwel materiaal bij aanschaffen en personeel inhuren, ofwel het aan een andere aannemer overlaten die wel kan voldoen aan onze “correcte” vraag. Ook het excuus van Agentschap Wegen en Verkeer, die waarschijnlijk weer gaan schermen met hun veiligheidsmaaibeurt zoals vorig jaar, houdt helemaal geen steek. Gras van 15 cm hoog moet je zeker nog niet maaien, dat zorgt helemaal niet voor hinder of gevaar. Voor raadslid Dimitri Van Pelt is het dus essentieel om de maaidata te respecteren of aan te passen, anders dan keurt de fractie Anders dit plan niet mee goed.

Daarnaast vraagt raadslid Dimitri Van Pelt zich ook af wat er bedoeld wordt met een budgetwijziging, volgens hem is er helemaal geen sprake meer van budgetwijzigingen in het kader van BBC 2020.

 

Raadslid Ward Baets stelt voor om aan het bestek toe te voegen dat de datum van de eerste maaibeurt in overleg met de groendienst kan besproken worden. Volgens raadslid Ward Baets valt de datum van 15 mei soms vroeg en soms laat. Wanneer dit in overleg met de groendienst besproken wordt, kan er bekeken worden of dit de vroeg is.

 

 

De fractie Anders keurt dit niet mee goed want volgens hen is het maaiplan niet in overeenstemming met het bermdecreet.

 

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Maaien wegbermen 2020" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het beschikbare budget verhoogd kan worden bij eerste budgetwijziging 2020.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoord op bovenstaande vragen vanuit de administratie, dit is dus niet effectief ter sprake gekomen op de zitting van de gemeenteraad:

Bij dit dossier werden vorig jaar dezelfde opmerkingen gemaakt in de gemeenteraad. Het antwoord dat toen vanuit de administratie werd gegeven wordt toegevoegd als bijlage aan het agendapunt en is ook nu nog van kracht.

Samengevat wordt er in Hoogstraten wel degelijk gemaaid volgens het door ANB goedgekeurde bermbeheersplan. Hiermee voldoen we dan ook volledig aan de wetgeving. Het bermbesluit stelt immers dat je kan afwijken van de bepalingen van het besluit mits dit werd goedgekeurd in een beheerplan. De bermen waar we nu anders maaien dan voorheen, worden vanaf nu gemaaid volgens het bermbesluit waar in het verleden een afwijking bekomen werd voor het oprapen van het maaisel. Dit is vanuit ecologisch standpunt alleen maar interessanter.

De zones waar de vroege maaibeurt telt is wel degelijk afgestemd op het Plan Pimpernel en de plaatsen waar de Grote Pimpernel voorkomt (Markvallei). Hier zijn allicht verbeteringen mogelijk, bv. de vallei van het Merkske. Dit zal zeker bekeken worden bij de opmaak van het nieuwe bermbeheersplan voor de periode 2021-2025. Hoe dan ook is het niet zo dat er zones ingekleurd zijn omdat dit de aannemer “beter” zou uitkomen.

Dit dossier is niet gebonden aan het bermbeheer dat uitgevoerd wordt door AWV.

Het bespreken van de eerste maaidatum in overleg met de groendienst zoals raadslid Baets voorstelt, is dan weer moeilijk realiseerbaar binnen de bepalingen van het goedgekeurde bermbeheerplan. Er is immers geen toelating om nog vroeger te kunnen maaien. Een beetje naar achter zou eventueel kunnen, maar alle maaiwerken moeten ook afgewerkt zijn binnen de gestelde einddatum die in het bermbeheerplan werd vastgelegd.

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuring van de belasting op aanvragen en afleveren van omgevingsvergunningen.

 

MOTIVERING

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen milieubeleid (DABM) en latere wijzigingen;

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 en hieraan gekoppelde uitvoeringsbesluiten en latere wijzigingen.

          Het decreet van 25 april 2014, betreffende de omgevingsvergunning (OVD) en haar uitvoeringsbesluiten.

          Het belastingsreglement op aanvragen en afleveren van omgevingsvergunningen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Argumentatie

 

Sinds 23 februari 2017 is de nieuwe regelgeving omtrent de omgevingsvergunning van toepassing. De omgevingsvergunning vervangt de huidige stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Conform artikel 12 van het omgevingsvergunningsdecreet kan de stad voor de behandeling van aanvragen in het kader van de omgevingsvergunning ook een vergoeding aanrekenen aan de aanvrager. Ook al wordt de vergunning geweigerd of maakt de aanvrager geen gebruik van de vergunning.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Fiscale aangelegenheden met nummer 020-00 en algemeen rekeningnummer: Aanvragen omgevingsvergunningen met nummer 73160000.

In het meerjarenplan is er 35.000 EUR aan opbrengsten voorzien in elk jaar op deze sleutel.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt zich af hoe het komt dat deze aanvragen en vergunningen niet werden opgenomen in het goedkeuringsdossier van december? Daarnaast merkt het raadslid ook op dat niet enkel genoemde wijzigingen werden doorgevoerd, maar dat er bij een verandering van inrichten van milieuklasse 2 ook een belastingsverhoging werd doorgevoerd van 50 naar 75 EUR.

 

Raadslid Ward Baets geeft aan dat hij niet akkoord gaat met dit belastingsreglement, wat volgens hem in feite een verdoken belastingsverhoging is.

 

Schepen Roger Van Aperen geeft aan dat ook in het oorspronkelijke dossier het de bedoeling was om het bedrag van een dergelijke melding te laten stijgen van 50 naar 75 EUR. Zo is het trouwens ook gebeurd met alle types van dergelijke vergunningen. Daarnaast geeft de schepen toe dat er inderdaad in het dossier van december verschillende types van omgevingsvergunningen niet waren meegenomen in het belastingsreglement. Dat wordt hiermee rechtgezet.

 

 

BESLUIT

 

Bij 13 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 11 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Met ingang van 25 februari 2020 wordt de belasting op aanvragen en afleveren van omgevingsvergunningen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019, ingetrokken.

Artikel 2:

Met ingang van 25 februari 2020 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting geheven op het aanvragen, melden, verzoek en afleveren van een omgevingsvergunning.

Artikel 3:

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke- of rechtspersoon, die een omgevingsvergunning aanvraagt.

Artikel 4:

De belasting wordt vastgesteld op:

          Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten: 100 EUR

          Omgevingsvergunning voor verkavelingsvergunningen of bijstelling van verkavelingsvergunning : 75 EUR

          Omgevingsvergunning Project dat de vergunningsplichtige exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten omvat,
zoals bedoeld in de indelingslijst van Vlarem:

          300 EUR voor inrichtingen van klasse 1;

          100 EUR voor inrichtingen van klasse 2;

          75 EUR voor een mededeling van verandering van inrichtingen klasse 2;

          500 EUR voor GPBV-inrichtingen van klasse 1;

          700 EUR voor inrichtingen waarvoor een milieueffectenrapport of veiligheidsrapport vereist is.

          Omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen: 75 EUR

          Aanvraag tot stedenbouwkundig attest of planologisch attest: 75 EUR

          Melding van stedenbouwkundige handelingen: 75 EUR

          Omgevingsvergunningen voor het wijzigen van kleine landschapselementen of vegetaties: 75 EUR

Indien eenzelfde aanvraag betrekking heeft op meer dan één hier bovenvermelde categorieën, is enkel de belasting van het hoogste bedrag verschuldigd.

Artikel 5:

De belasting wordt contant betaald tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij niet contante betaling wordt de belasting ingekohierd.

Artikel 6:

De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure gebeuren volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen.

Artikel 7:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Principieel akkoord voor de aankoop verkaveling Capuciene Bosschen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Reeds geruime tijd is het OCMW/stad en het IOK in onderhandeling over de eventuele aankoop van de percelen in het bezit van het IOK gelegen aan de Capuciene Bosschen.

 

Beide partijen hebben nu een akkoord over de prijs, met name 295.000,00 EUR.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De raad van bestuur van IOK heeft in zitting van 24 januari 2020 beslist om akkoord te gaan met de verkoop van de sociale loten 8A tot en met 8E en het aangrenzende lot 9 met een totale oppervlakte van 1.239 m² aan de stad Hoogstraten voor een bedrag van 295.000,00 EUR.

 

De stad Hoogstraten dient als kopende partij een notaris aan te stellen en de kosten verbonden aan de overdracht op zich nemen.

 

Aan de afdeling ruimte van de stad wordt de opdracht gegeven om een project van (bejaarden)woningen op deze percelen uit te werken.

 

Ondertussen kan/mag de definitieve aan/verkoop van deze gronden verder geconcretiseerd worden voor het bedrag van 295.000,00 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, doch heeft wel financiële impact.

Het bedrag van 295.000,00 EUR zal in een eerstvolgende budgetwijziging 2020 ingeschreven worden in het budget van de stad onder actie 2/2/4/10 "Bejaardenwoningen Meersel-Dreef" op Algemene rekening 22000000 "Onbebouwde terreinen", beleidsitem 950-00.

De 295 000 EUR zal bovendien ten laste worden gelegd van het grondfonds van de stad.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans leest in het dossier dat de stad en IOK reeds geruime tijd aan het onderhandelen zijn over deze aankoop. Wie of wat heeft hiervoor het initiatief genomen? Was het al langer duidelijk dat het bestuur deze gronden wenste te verwerven? Werden de inwoners of de dorpsraad hierin gehoord? Raadslid Maarten Leemans leest in het dossier dat de afdeling ruimte een project van betaalbaar wonen voor sociale doelgroepen op deze percelen mag uitwerken, rekening houdend met het feit dat er behoefte is aan bejaardenwoningen. Voor de fractie Anders is dit een uitgelezen kans om nieuwe woonvormen te onderzoeken. In de eerste plaats denken we daarbij aan een recht van opstal waardoor jonge gezinnen financieel wel de kans hebben om iets voor zichzelf te kunnen bouwen. Ook alternatieven zijn mogelijk waarbij het bestuur de regie in handen kan nemen, bijvoorbeeld community land trust of kangoeroewonen, ... Aangezien de onderhandelingen al langer aan het lopen zijn, is de fractie Anders van mening dat dit eigenlijk in het meerjarenplan had moet opgenomen worden.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af hoe de prijszetting van dit perceel tot stand is gekomen? Hij vindt het vreemd dat er hiervoor geen schattingsverslag is dat we als basis kunnen nemen. Daarnaast wil raadslid Marc Haseldonckx ook weten wat het totaalbedrag van het grondfonds is en hoe dit fonds is samengesteld?

 

Schepen Roger van Aperen weet dat er al een aantal jaren een vraag leeft in de dorpsraad van Meersel-Dreef naar bejaardenwoningen. Dat heeft geleid tot gesprekken met IOK om te bekijken of de stad deze grond kon verwerven. Bij de geïnteresseerden werd de vraag gesteld of ze interesse hadden in een bejaardenwoning wanneer die op deze locatie zou gecreëerd worden. Daar hebben verschillende mensen positief op geantwoord. Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat er geen schattingsverslag is, maar schetst wel dat er op basis van een richtbedrag en na onderhandelingen met IOK een prijs werd afgesproken. Schepen Roger Van Aperen geeft aan dat het in eerste instantie de bedoeling is om er bejaardenwoningen op te plaatsen, nadien kan er inderdaad gekeken worden naar andere mogelijke woonvormen.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich toch af of er geen schattingsverslag nodig is en of een dergelijke aankoop juridisch gezien wel mogelijk is zonder schattingsverslag. 

Raadslid Tinne Rombouts geeft aan dat dit toch een fundamentele vraag is om deze beslissing te kunnen nemen. Ze vindt het belangrijk om deze beslissing met kennis van zaken te nemen en wil dan ook graag dat dit eerst uitgeklaard wordt.

 

Schepen Roger Van Aperen dringt aan op een beslissing, volgens hem gaat het om een principieel akkoord. In het concrete dossier zal er uitgeklaard worden of deze constructie juridisch ook sluitend is en er dus van IOK zonder schattingsverslag kan aangekocht worden.

 

Na een stevige discussie met verschillende gemeenteraadsleden of het dossier dat hier voorligt juridisch in orde is en er zonder schattingsverslag kan aangekocht worden, legt voorzitter Jef Vissers het besluit om principieel akkoord te gaan met deze aankoop ter stemming voor.

 

De fractie Anders stemt tegen omdat er geen schattingsverslag is en omdat het visum van de financieel directeur ontbreekt.

De fractie CD&V onthoudt zich omdat er te veel juridische vragen en onduidelijkheden zijn om dit dossier nu te kunnen goedkeuren.

 

 

BESLUIT

 

Bij 13 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord mat de aankoop van de sociale loten 8A tot en met 8E en het aangrenzende lot 9 gelegen te Hoogstraten, verkaveling Capuciene Bosschen en kadastraal gesitueerd 4e afdeling, sectie D, nummers 496H, 496K met een totale oppervlakte van 1.239m², eigendom van IOK voor het bedrag van 295.000,00 EUR.

Artikel 2:

Aan notaris Michoel & Bremans wordt gevraagd om een ontwerpakte op te maken. De kosten voor het opmaken en verlijden van de akte zijn ten laste van de stad Hoogstraten.

Artikel 3:

Een kopie van deze beslissing zal worden bezorgd aan de financiële dienst zodat de gevraagde budgetwijziging kan opgenomen worden in de eerstvolgende budgetwijziging 2020.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoord op bovenstaande vragen vanuit de administratie, dit is dus niet effectief ter sprake gekomen op de zitting van de gemeenteraad:

Als bijlage aan het agendapunt is het overzicht van het grondfonds toegevoegd waar schepen Marc Haseldonckx naar gevraagd heeft.

Navraag bij IOK heeft duidelijk gemaakt dat er wel degelijk een schattingsverslag is.

Schepen Roger Van Aperen kan hier mondeling meer uitleg bij geven op de volgende gemeenteraad.

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van de aankoopakte van 't Slot, Worteldorp 28 en Zandstraat 2, te 2323 Wortel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op het schepencollege van 17 oktober 2019 en de gemeenteraad van 28 oktober 2019 werd een principieel akkoord gegeven voor de aankoop van Jeugdhuis 't Slot (en de aanpalende eigendom).

 

Er werd een akkoord gesloten met de familie Aerts voor de prijs van 720.000,00 EUR.

 

Er was toen nog geen akte beschikbaar.

 

Ondertussen is de akte beschikbaar.

 

Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om in te stemmen met de aankoopakte m.b.t. deze transactie de ontwerpakte werd opgemaakt door notaris Michoel & Bremans.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2019 voor de aankoop van 't Slot, Worteldorp 28 en Zandstraat 2, te Wortel.

 

Argumentatie

 

We verwijzen hier naar de argumentatie van de gemeenteraad van 28 oktober 2019.

De gemeenteraad nam toen een principieel besluit. Er werd toen gesteld dat de ontwerpakte ter goedkeuring aan de gemeenteraad zal voorgelegd worden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Er werd 720.000,00 EUR budget voor voorzien in BW2/2019 (aanpassing meerjarenplan 2019/2), beleidsitem: 119-00 en algemeen rekeningnummer: 21000000 Gebouwen.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Dit budget zal overgedragen worden naar budget 2020 via de eerstvolgende budgetwijziging 2020 en uiteraard in 2019 dan geschrapt.

 

Beschikbaar budget na goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2020 : 720 000 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 720.000,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 3 februari 2020 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt zich af of niet ineens de registratierechten moeten worden voorzien, het raadslid vermoedt dat dit mogelijk 10% is en dan gaat het toch over een aanzienlijk bedrag.

 

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De bijgevoegde ontwerpakte m.b.t. de aankoop van Jeugdhuis 't Slot (en de aanpalende eigendom), opgemaakt door het notariskantoor Michoel en Bremans wordt goedgekeurd. De kosten voor het opmaken en verlijden van de akte zijn ten laste van de stad Hoogstraten.

 

 

INFOBLOK

 

Antwoord op bovenstaande vraag vanuit de administratie, dit is dus niet effectief ter sprake gekomen op de zitting van de gemeenteraad:

Een gemeente is hiervan vrijgesteld conform het volgend artikel :

Artikel 2.9.6.0.3. (09/01/2017- ...)

Er wordt een vrijstelling van het verkooprecht verleend voor :

1° de overdrachten in der minne van onroerende goederen ten algemenen nutte, aan de federale staat, de gemeenschappen, de gewesten, de gemeenschapscommissies, provinciën, gemeenten, openbare instellingen en aan alle andere tot onteigening gerechtigde organen of personen;

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van de tussenkomst van de kerkfabriek Sint-Katharina in het restauratiedossier voor de Sint Katharinakerk.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De diverse restauratiedossiers van de Sint Katharinakerk en de financiële consequenties van deze dossiers voor stad en kerkfabriek dienen helder en tegenstelbaar te worden afgeklopt.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Zowel in vorige legislatuur als in deze legislatuur werd er gewerkt aan sluitende financiële afspraken tussen beide partijen.

De kerkfabriek wil de voorstellen afgeklopt zien door de gemeenteraad als een "per slot van alle rekeningen voor deze restauratiedossiers".

Gezien de correcte bijdrage van de kerkfabriek in deze dossiers kan deze vraag als billijk beschouwd worden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De budgetten voor de restauratie van beiaard, toren en schip werden over de verschillende meerjarenplannen telkens voorzien.

Vandaag zit er nog een saldo bij budget 2019 (meer bepaald het stuk bedoeld voor fase Noord) wat ongebruikt is en wat zal dienen overgedragen te worden met de eerstvolgende budgetwijziging naar budget 2020.

De overige fases zijn begroot in MJP 2020-2025.

 

Het budget voor de aankoop van de IKO-parking ad 400.000 EUR werd nog niet voorzien. Via een apart vertoog zal aan de gemeenteraad gevraagd worden dit budget te voorzien via eerstvolgende budgetwijziging.

 

BESPREKING

 

Raadslid Marc Haseldonckx geeft aan dat de fractie CD&V positief staat tegenover de kerkfabriek die inspanningen doet in de restauratie van de Sint-Katharinakerk. In de vorige legislatuur werden er al gesprekken gevoerd met de kerkfabriek met de bedoeling om hun eigendommen te kunnen rentabiliseren en op die manier hun bijdrage aan de restauratie te kunnen verzamelen. De stad huurt al langere tijd de parking Van Cuyck, de inrichting van deze parking werd gekoppeld aan de start van de blauwe zone voor het parkeren. Het vormde op die manier een tegemoetkoming aan het parkeerprobleem, de parking wordt dan ook veel gebruikt door cursisten van het IKO en langparkeerders. Het blijkt de bedoeling om deze parkeerplaatsen te laten opgaan in de ondergrondse parking onder het cultuurhuis en/of in de Gravin Elisabethlaan. Dit geldt trouwens ook voor de bovengrondse parkeerplaatsen die nu al voorzien zijn rond de Gravin Elisabethlaan. Raadslid Marc Haseldonckx suggereert dan ook om de parking Van Cuyck zelf aan te kopen, op die manier kan ze blijvend gebruikt worden voor bezoekers van het cultuurhuis, langparkeerders. Het vrijwaren van deze parking is volgens het raadslid belangrijk voor het centrum van Hoogstraten.

 

Schepen Roger Van Aperen maakt duidelijk dat het hier gaat over de tussenkomst van de kerkfabriek in het restauratiedossier van de Sint-Katharinakerk. Dit dossier is bedoeld om aan de gemeenteraad duidelijk te maken welke financiële constructie er werd opgemaakt en welk bedrag de kerkfabriek zal bijdragen aan het effectieve restauratiedossier. In deze constructie is opgenomen om de parking aan de IKO te verkopen aan de stad. Er zal ook 800.000 EUR worden gegenereerd uit de verkoop van allerlei eigendommen zodat de exploitatie-kosten door de kerkfabriek zelf kunnen bekostigd worden. Daarnaast is het de bedoeling om uit de parking van Van Cuyck ook nog een bedrag van 1.000.000 EUR te halen. Daarbij is de hele duidelijke afspraak gemaakt dat deze parking pas zal vrijgemaakt worden als deze plaatsen elders kunnen worden voorzien, allicht in een ondergrondse parking. De schepen heeft een duidelijke boodschap gehoord om de parking van Van Cuyck in eigen beheer te krijgen. Hij zal dit voorstel meenemen naar het college en daar als mogelijke piste besproken worden. Dit ligt nu echter niet voor ter beslissing.

 

Raadslid Fons Jacobs vult aan dat het volgens hem ook de verantwoordelijkheid is van de gemeente om niet nog meer appartementen te creëren. Immers als we de getallen optellen van alle appartementen die op dit moment in het kleinstedelijk gebied worden ontwikkeld of die in de pijplijn zitten (verkaveling Zuid-Oost, Zagerij, Lindendreef, Brouwerij Brosens, Statie, Gravin-Elisabethlaan), dan vraagt het raadslid zich oprecht af of het wenselijk is om nog maar eens een locatie vol te bouwen? Zowel in centrum Hoogstraten als in andere deelgemeenten (Meerle en Meer), kunnen we moeilijk spreken van een natuurlijke aangroei. Er wordt gewerkt aan een beleidsplan ruimte en dat is meer dan wenselijk, maar tegen de snelheid van de bouwwoede zal dit beleidsplan zijn doel compleet voorbij schieten en ruimschoots te laat komen. De fractie Anders roept dan ook op tot een stand-still voor nieuwe ontwikkelingen totdat het beleidsplan geconcretiseerd is. Dit beleidsplan moet een totaalplan zijn en de impact bekijken op alle domeinen, niet alleen de noodzaak en soorten woonvormen, maar ook de impact op mobiliteit, zorg, onderwijs, opvang,...

Raadslid Fons Jacobs sluit dan ook aan bij het idee om als stad deze parking aan te kopen en zo de regie tot het al dan niet verder ontwikkelen tot woonzone zelf in handen te houden.

 

Raadslid Marc Haseldonckx maakt duidelijk dat er in het dossier wel beschreven staat dat de overeenkomst over de parking van Van Cuyck wordt opgeheven en dat dit ter beschikking gegeven wordt aan een mogelijke ontwikkelaar. Hij maakt duidelijk dat er bij deze besprekingen ook al bekeken kon worden of de stad dit kon kopen.

 

Raadslid Fons Jacobs stelt voor om aan het besluit een artikel toe te voegen waarin het college de opdracht krijgt om met de kerkfabriek onderhandelingen op te starten om de parking Van Cuyck zelf aan te kopen.

De gemeenteraad gaat hiermee akkoord, een bijkomende artikel aan het besluit wordt toegevoegd.

 

 

 

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de tussenkomst van de kerkfabriek Sint-Katharina in de restauratiedossiers van toren en beiaard voor het bedrag van 500.000 EUR.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de tussenkomst van de kerkfabriek Sint-Katharina in het restauratiedossier van het schip voor het bedrag van 1.700.000 EUR.

Artikel 3:

Deze tussenkomsten worden beschouwd als definitief en zullen dus niet wijzigen met eventueel gewijzigde uitvoeringsbedragen.

Artikel 4:

De gemeenteraad is vragende partij om parking Van Cuyck als stad in eigendom te krijgen met de bedoeling om de parkeerplaatsen te vrijwaren. De gemeenteraad geeft daarom opdracht aan het college om het scenario van de parking Van Cuyck zelf aan te kopen verder te onderzoeken.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van de aankoopakte van een perceel grond (een parking) met aanhorigheden, gelegen te Hoogstraten, Vrijheid (sectie E, nummer 333LP0000).

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Naar aanleiding van de restauratiedossiers van toren en beiaard van de Sint Katharinakerk en later in de aanloop van het restauratiedossier van het schip werden er tussen de stad en de kerkfabriek afspraken gemaakt wat de financiële consequenties van deze restauratiedossiers voor beide partijen zouden inhouden.

 

Eén van deze afspraken is de aankoop van de IKO-parking van de kerkfabriek door de stad.

 

Om deze verkoop te formaliseren werd er een ontwerpakte opgemaakt door notaris Michoel & Bremans.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Deze aankoop maakt deel uit van de gemaakte afspraken met de kerkfabriek.

 

Er werd aan Klaus Raeymaekers de opdracht gegeven om de betreffende parking te schatten. In het schattingsverslag dat als bijlage is bijgevoegd wordt het perceel geschat op 400.000,00 EUR.

 

De kerkfabriek gaat akkoord met deze schatting.

De stad gaat eveneens akkoord met deze schatting en stelt voor om dit perceel aan te kopen voor 400.000,00 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel een financiële impact.

In de eerstvolgende budgetwijziging 2020 zal 400.000,00 EUR budget voorzien worden.

 

De financieel directeur heeft op 3 februari visum gegeven.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aankoop van een perceel grond (een parking) met aanhorigheden, gelegen te Hoogstraten, Vrijheid (sectie E, nummer 333LP0000), aan 400.000,00 EUR goed.

Artikel 2:

De bijgevoegde ontwerpakte, opgemaakt door het notariskantoor Michoel en Bremans, wordt goedgekeurd. De kosten voor het opmaken en verlijden van de akte zijn ten laste van de stad Hoogstraten.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van de erfpachtovereenkomst over site pax met Dekenaat Noorderkempen in functie van realisatie cultuurhuis.

 

Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van de grondoverdracht van de Veilingstraat en een ondergronds spaarbekken.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          Bij de aanvraag tot overdracht in 2014 was het onduidelijk of ook het

bluswaterbekken en het ondergrondse bufferbekken deel uitmaakten van de over te dragen delen.

          Het college besliste bij besluit van 19 maart 2018 principieel om het ondergrondse bufferbekken in de Veilingstraat bijkomend toe te voegen aan het openbaar domein, onder voorwaarden.

          De bestaande toestand werd geëvalueerd in de zomer 2018 en leidde tot een reeks opmerkingen.

          Kennis werd gegeven door de Veiling op 27 september 2018 van de aanstelling van een aannemer om de opgesomde gebreken op te lossen.

          In februari 2019 zijn deze werken opgeleverd en is de controle ervan gebeurd. De werken zijn aanvaard in maart 2019.

          Op 04 juli 2019 is de vraag aan de Veiling gesteld om over te laten gaan tot de opmaak van het opmetingsplan en ontwerp van akte voor de overdracht.

          Herinnering hieromtrent is verzonden naar belanghebbenden op 09 januari 2020.

          Deze documenten zijn ter eerste lezing bezorgd op 20 januari 2020 en per kerende goedgekeurd.

 

Het betreft hier een grondafstand door de Coöperatie Hoogstraten cvba, van een perceel grond gelegen te St-Lenaartseweg, kadastraal bekend volgens huidig kadaster wijk F nummers 102FP0000/deel en 103DP0000/deel, voor een totale oppervlakte volgens meting van zesenzestig are en éénenzestig centiare (66a 61ca) = gereserveerd perceelidentificatienummer F 268 A P0000 en een perceel grond gelegen te St-Lenaartseweg, kadastraal bekend volgens huidig kadaster wijk F nummer 90RP0000, met een oppervlakte volgens meting van 10 are en vijfenzestig centiare (10a 65ca) = gereserveerd perceelidentificatienummer F 268 B P0000.

 

Akte opgemaakt door notariskantoor Michoel & Bremans, met zetel te 2320 Hoogstraten, Burgemeester J. Van Aperenstraat 8.

 

Zie opmetingsplan van landmeter Klaus Raeymakers te Beerse in bijlage.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Deze grondoverdracht en de hiervoor opgemaakte ontwerpakte zijn goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 06 februari 2020 en worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de grondafstand van volgende percelen volgens  het opmetingsplan van landmeter Klaus Raeymaekers dd.11/09/2019:

- een perceel grond gelegen te St-Lenaartseweg, kadastraal bekend sectie F nrs 102FP0000/deel en 103DP0000/deel, voor een totale oppervlakte 66a 61ca.

- een perceel grond gelegen te St-Lenaartseweg, kadastraal bekend sectie F nummer 90RP0000, met een oppervlakte van 10a 65ca.

Artikel 2:

De bijgevoegde ontwerpakte, opgemaakt door het notariskantoor Michoel en Bremans wordt goedgekeurd. De kosten voor het opmaken en verlijden van de akte zijn ten laste van de stad.

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden volmacht gegeven om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuring van het subsidiereglement voor het vervoer van personen van en naar jeugdfuiven.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Aan dit subsidiereglement ging een traject vooraf. De vraag naar een alternatief voor de fuifbus, die vroeger georganiseerd werd door provincie Antwerpen, kwam vanuit de jeugdraad.

 

Het gebruik van de provinciale fuifbussen in Hoogstraten voor 2018 werd in kaart gebracht:

 

Aantal personen verwachtOrganisator

6/01/2018Freeze party1200Mertens mannen

7/04/2018Frisco in den disco700Chiro Meer

14/04/2018Squadra1000KLJ Wortel

7/07/2018Wortelkermis750-900Jeugdhuis het slot vzw

28/07/2018La plasa tropical800Den Dorpel vzw

15/09/2018Schuimfuif1000KSA Hoogstraten

10/11/2018Pimp my night1000KLJ Minderhout

 

Samen met de erkende Hoogstraatse jeugdverenigingen werd op de jeugdraad van 29 maart 2019 een brainstormsessie georganiseerd om ideeën te verzamelen. Vertrekkend vanuit deze ideeën werden op 28 mei 2019 en 21 juni 2019 twee werksessies georganiseerd om een concreet subsidiereglement vorm te geven. Op deze werksessies waren de leden van de jeugdverenigingen aanwezig die binnen hun vereniging nauw betrokken zijn met de organisatie van fuiven. Op die manier werden de specialisten ter zake rond de tafel gebracht. Vanuit deze werksessies is dit voorstel voor subsidiereglement gegroeid. In bijlage werden de verslagen toegevoegd.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De vraag naar ondersteuning van de jeugdverenigingen voor de organisatie van het vervoer van feestgangers van en naar jeugdfuiven in Hoogstraten, en dit ter vervanging van de ondersteuning van de provincie Antwerpen die weggevallen is, wordt voorgelegd aan het college.

 

Het advies van de jeugdraad werd gegeven op 7 februari 2020.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We zetten in op brede ondersteuning van verenigingen en organisaties" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/5/1/1, beleidsitem: jeugd met nummer 750 en algemeen rekeningnummer: 61319999  andere erelonen en vergoedingen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 7.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 7.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 0,00 EUR.

 

BESPREKING

 

Raadslid Hilde Vermeiren is tevreden dat dit aanbod open staat voor erkende jeugdverenigingen maar ze vraagt zich af of dit niet kan open getrokken worden naar alle erkende verenigingen. Op die manier kunnen ook sportverenigingen, cultuurverenigingen of nog andere verenigingen hiervan gebruik maken als ze een fuif organiseren.

 

Volgens schepen Faye Van Impe is deze keuze bewust gemaakt en op die manier ook besproken met de jeugdraad. Dit reglement is er gekomen om in eerste instantie tegemoet te komen aan de vraag van de jeugdraad. De schepen opteert er dan ook voor om dit eerst voor deze doelgroep uit te proberen, in de toekomst kan het mogelijk verder open getrokken worden voor andere erkende verenigingen.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het subsidiereglement voor het vervoer van personen van en naar jeugdfuiven:

 

Artikel 1 – Doel en doelgroep

Binnen de perken van het vastgestelde financiële meerjarenplan, kan de stad Hoogstraten een subsidie verlenen aan erkende Hoogstraatse jeugdverenigingen voor het inleggen van een fuifbus, bestemd voor het veilig vervoer van feestvierders naar en van een jeugdfuif georganiseerd door deze verenigingen op het grondgebied van de stad.

 

Artikel 2 – Verklaring termen of begrippen

1)      Erkende Hoogstraatse jeugdvereniging: een jeugdvereniging zoals omschreven in het globaal reglement ter ondersteuning van lokale verenigingen, welke in toepassing van voormeld reglement erkend werd door de stad Hoogstraten.

2)      Fuifbus: voor het collectief vervoer van personen ontworpen en gebouwd motorvoertuig met meer dan acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend.

3)      Jeugdfuif: een occasioneel evenement met een openbaar karakter met als doel dans- of muziek, waarbij het verwachte publiek voor meer dan 50% bestaat uit jongeren tussen 16 en 25 jaar.

4)      Werkjaar: de periode die loopt van 1 september van het vorige jaar tot 31 augustus van het lopende jaar.

 

Artikel 3 – Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet aan al de volgende voorwaarden voldaan zijn:

 

3.1. Voorwaarden waaraan de aanvrager cumulatief moet voldoen:

a. De aanvrager is een erkende Hoogstraatse jeugdvereniging;

b. De aanvrager is de organisator van de jeugdfuif welke de aanleiding is voor het inleggen van de fuifbus;

c. De aanvrager voldoet aan alle verplichtingen die voortvloeien uit eerdere toekenningen van gelijkaardige of andere subsidies van de stad Hoogstraten.

 

3.2. Voorwaarden waaraan het project cumulatief moet voldoen:

 

a. Het betreft vervoer van personen met een fuifbus naar en van een jeugdfuif;

b. De jeugdfuif vindt plaats op het grondgebied van de stad Hoogstraten;

c. De jeugdfuif werd vergund conform de toepasselijke reglementen - o.a. van de stad Hoogstraten - en voldoet aan de voorwaarden opgelegd in de verleende vergunning(en);

d. De aanvrager is verantwoordelijk voor de organisatie van de fuifbus; De aanvrager stelt een professionele busmaatschappij (onderneming in personenvervoer over de weg) aan, welke beschikt over alle nodige vergunningen, erkenningen, e.d. en voldoet aan de toepasselijke regelgeving;

e. De aanvrager spreekt de routes af met de busmaatschappij, rekening houdende met volgende minimumeisen;

          het vervoer staat minimaal van 22:00u tot 03:00u ter beschikking van de feestvierders;

          de feestvierders worden vanuit diverse centrale op- en afstapplaatsen naar de jeugdfuif en terug gebracht; Minstens twee van de op- en afstapplaatsen bevinden zich op het grondgebied van de stad Hoogstraten (waaronder de locatie van de jeugdfuif);  De eventuele overige op- en afstapplaatsen kunnen zich in de naburige gemeenten bevinden;

f. De aanvrager voorziet minstens één begeleider op de fuifbus, de begeleider moet permanent op de fuifbus aanwezig zijn; is het aanspreekpunt voor de chauffeur inzake het af te leggen parcours en de stopplaatsen, houdt de sfeer in de bus in de gaten en verwittigt de chauffeur bij problemen; beschrijft samen met de chauffeur vóór en nà de route de staat van de bus; is minstens 18 jaar oud; mag in geen geval onder invloed zijn (alcohol, drugs of andere gedragsbeïnvloedende middelen); beschikt over een gsm en belangrijke telefoonnummers van de fuiforganisator en lokale diensten.

g. Een vergoeding van maximaal 2,00 EUR per rit kan aangerekend worden per passagier.

h. het promotiemateriaal (affiches, flyers, e.d.) en de (digitale)mediacommunicatie m.b.t. de jeugdfuif, vermeldt duidelijk het fuifbusaanbod en de stad als ondersteunende overheid.

 

Artikel 4 – bedrag

Het subsidiebedrag dat per werkjaar kan worden toegekend per erkende Hoogstraatse jeugdvereniging, bedraagt maximaal 350,00 EUR.

 

Uitgaven voor schadefacturen komen niet in aanmerking voor subsidiëring.

 

De subsidie kan door een erkende Hoogstraatse jeugdvereniging slechts voor één jeugdfuif per werkjaar aangevraagd worden. Indien eenzelfde jeugdfuif wordt georganiseerd door meerdere Hoogstraatse erkende jeugdverenigingen, kan elke organiserende erkende jeugdvereniging apart een aanvraag indienen.

 

Het totaal toegewezen bedrag voor de subsidie voor personenvervoer naar jeugdfuiven kan jaarlijks de grens van €7 000 niet overschrijden. Indien de grens van €7 000 niet bereikt wordt, zal het restbedrag toegevoegd worden aan het budget voor basis- en werkingssubsidies voor jeugd van datzelfde werkjaar.

 

Artikel 5 – Aanvraag subsidie

De procedure voor de aanvraag tot het verkrijgen van een subsidie bestaat uit twee stappen:

 

5.1. Aanvraag deel I: Voorafgaandelijk aan de jeugdfuif

          De aanvraag moet minstens 60 dagen vóór de aanvang van de jeugdfuif worden ingediend.

          Aanvragen kunnen enkel ingediend worden bij de dienst Evenementen van de stad.

          Bij de aanvraag wordt minstens volgende informatie gevoegd:

- Naam, adres, mail, tel. aanvrager;

- Naam, adres, mail, tel. vertegenwoordiger aanvrager;

- Datum van de jeugdfuif;

- Verwacht aantal personen in totaal;

- Verwacht aantal jongeren tussen 16 en 25 jaar;

- Route welke de fuifbuis zal volgen en de locatie van de op- en afstapplaatsen;

- Offerte van de professionele busmaatschappij;

- Ontwerp promotiemateriaal en (multi)mediacommunicatie jeugdfuif.

 

Een laattijdige aanvraag komt niet in aanmerking voor subsidieverlening. De aanvrager die een tijdige maar onvolledige aanvraag indient, krijgt per mail de vraag om de ontbrekende informatie te bezorgen binnen de meegedeelde termijn. Een aanvraag die niet vervolledigd wordt binnen deze termijn kan niet meer in aanmerking komen voor subsidieverlening.

 

5.2. Aanvraag deel II: Na de jeugdfuif

          Na de jeugdfuif en in elk geval uiterlijk op 30 september van het voorgaande werkjaar waarin de fuif heeft plaatsgevonden, bezorgt de aanvrager volgende documenten aan de dienst Evenementen van de stad:

- De factuur van de professionele busmaatschappij; Deze factuur dient op naam te zijn van de aanvragende erkende Hoogstraatse jeugdvereniging; De factuur vermeldt duidelijk de datum en benaming van de jeugdfuif en het factuurbedrag (schadefacturen uitgezonderd);

- Standaard evaluatie;

- Promotiemateriaal (affiche, flyer, e.d.) en print(screen) van de (digitale)mediacommunicatie m.b.t. de jeugdfuif.

 

Een laattijdige aanvraag komt niet in aanmerking voor subsidieverlening. De aanvrager die een tijdige maar onvolledige aanvraag indient, krijgt per mail de vraag om de ontbrekende informatie te bezorgen binnen de meegedeelde termijn. Een aanvraag die niet vervolledigd wordt binnen deze termijn kan niet meer in aanmerking komen voor subsidieverlening.

 

Artikel 6 - Toetsing van de subsidieaanvraag

 

Van zodra een tijdige en volledige aanvraag (zowel deel I als deel II) werd ontvangen, wordt deze getoetst aan de voorwaarden van onderhavig reglement.

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist of de aanvraag al of niet in aanmerking komt voor een subsidie en ingeval van toekenning van de subsidie, welk subsidiebedrag wordt toegekend, rekening houdende met de budgettaire beperkingen zoals omschreven onder artikel 4.

 

Artikel 7 – Controle op de aanwending van de toegekende subsidie

 

De stad heeft steeds het recht toezicht en controle uit te oefenen bij de begunstigde van de subsidie. De begunstigde verbindt er zich toe de nodige inlichtingen te verstrekken en de controle van de stad te aanvaarden.

 

Artikel 8 – Sancties

 

Indien blijkt dat de begunstigde onjuiste gegevens heeft verstrekt of indien de begunstigde één of meer verplichtingen voortvloeiend uit dit reglement niet nakomt, kan de stad het reeds betaalde subsidiebedrag geheel of gedeeltelijk terugvorderen, of in voorkomend geval beslissen tot het niet betalen of het gedeeltelijk niet betalen van de toegekende subsidie.

 

Bijkomend kan - voor een periode vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen - de begunstigde uitgesloten worden om in de toekomst in aanmerking te komen voor subsidies van de stad.

 

Artikel 9 - Inwerkingtreding

 

Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuring van het reglement inzake subsidie aan de dorpsraden: Kerst in Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Kerstverlichting in de deeldorpen:

De (financiering/look/organisatie van) kerstverlichting in de deeldorpen is divers.

Meerle: stad heeft kerstverlichting aangekocht en halte Merlet heeft zich voor 3 jaar geëngageerd om de kerstverlichting op te hangen. Hier wordt momenteel enkel het Raadhuis verlicht. De kerstversiering is niet in overeenstemming met Hoogstraten, Minderhout en Wortel. Winter 2019-2020 is het laatste jaar van die overeenkomst. Door omstandigheden (onder andere de geplande verbouwingen aan het raadhuis) bleek het moeilijk in 2019 het raadhuis te verlichten en werd er in extremis door de stad kerstverlichting gehuurd voor de bomen voor het raadhuis.

Meersel-Dreef: kerstverlichting aangekocht. De helft is betaald door Meersel-Dreef en de helft door de stad. Hier wordt momenteel enkel het klooster verlicht. De kerstversiering is niet in overeenstemming met Hoogstraten, Minderhout en Wortel. De Dreefse Trappers hebben zich geëngageerd om de kerstverlichting op te hangen.

In 2019 werd ook in Meersel-Dreef in extremis kerstverlichting gehuurd door de stad.

Meer: huurt kerstverlichting. Stad betaalt de helft en sponsors in Meer betalen de andere helft. In Meer versieren ze een boom met 20 ballen. Kostprijs 975,00 EUR excl. BTW. Verlichting is in overeenstemming met Hoogstraten. Drie jaar engagement (eindigend in 2020-21).

Wortel en Minderhout: stad heeft kerstverlichting aangekocht en de dorpsraden hebben zich voor 5 jaar geëngageerd om de kerstverlichting op te hangen (eindigend in 2023-24). In Wortel hebben ze 50 ballen en in Minderhout 24. Kostprijs in totaal ca 5.800,00 EUR.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Voorstel is om de 6 deeldorpen (via de dorpsraden) een budget van maximum 12.000,00 EUR toe te kennen voor de periode 2020-2025. De dorpsraden kunnen dan zelf beslissen, binnen een reglement, hoe ze deze middelen willen aanwenden. Zie bijlage voor het reglement. Dit initiatief dient verschillende doelen die kaderen binnen verhogen van de leefbaarheid en de veerkracht van de deeldorpen:

- sociale cohesie verhogen

- uitstraling en aantrekkingskracht van de deeldorpen verbeteren (economisch voordeel)

- de donkere periode van het jaar verlichten

- verbinding maken tussen de verschillende deeldorpen.

 

De budgetten worden niet enkel voor kerstverlichting ter beschikking gesteld. De dorpsraden kunnen de budgetten aanwenden voor verschillende activiteiten in de kerstperiode.

 

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 4/2/3/1 Hoogstraten profileert en promoot haar erfgoed, natuur en streekidentiteit met een mix van belevingsactiviteiten - kerstverlichting.

 

Voorziene budget in het meerjarenplan: 194.550,00 EUR in de periode 2020-2025.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 72.000,00 EUR in de periode 2020-2025.

 

BESPREKING

 

Raadslid Hilde Vermeiren maakt duidelijk dat in het verleden steeds het principe van 1 EUR voor 1 EUR werd gehanteerd. Op die basis werd ook de kerstverlichting in het centrum van Hoogstraten opgevat. Voor raadslid Hilde Vemeiren is de volledige betaling van de kerstverlichting ook een mogelijke insteek, maar ze pleit dan wel voor gelijke behandeling in elk deeldorp. Concreet dus dat de ophanging van de kerstverlichting in elk deeldorp ook gebeurd door de stad zoals dat in Hoogstraten wordt gedaan.

 

Voor raadslid Dimitri Van Pelt is het toch een beetje een scheefgetrokken situatie om voor Hoogstraten een bedrag van in totaal 20.000 EUR te voorzien. Hij wil ook weten of de dorpsraden hierbij betrokken werden.

 

 

Schepen Katrien Brosens legt uit dat ze moest vertrekken van de bestaande situatie en die was in het verleden ook niet gebaseerd op een gelijke behandeling. Kerstverlichting werd in Hoogstraten tot nu toe ook al voor de helft betaald door de stad. Voor de schepen is het ook een taak van de stad om het winkelcentrum in de kijker te zetten en kadert het voorstel daarin. Om in Hoogstraten een beperkt budget te voorzien voor kersverlichting zoals in de andere deeldorpen, dat is volgens schepen Katrien Brosens geen haalbare kaart. Het

voorstel dat ter goedkeuring voorligt werd vooraf besproken met de dorpsraden.

 

De fractie CD&V onthoudt zich omdat ze pleit voor gelijke behandeling van de deeldorpen inzake ophanging van de verlichting.

 

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om volgende budgetten toe te kennen voor de periode 2020-2025 aan de dorpsraden voor het leasen of aankopen van kerstversiering of het organiseren van gemeenschapsvormende activiteiten of aankopen die de uitstraling van het dorp vergroten in de kerstperiode: 2.000,00 EUR per jaar voor Hoogstraten, Meerle, Meer, Minderhout, Meersel-Dreef en Wortel (totaal 72.000,00 EUR).

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement inzake subsidie aan de dorpsraden: 'kerst in Hoogstraten' goed.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van het politiereglement inzake het instellen van een bewaakte zone op de transportzone in Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Er is al geruime tijd een probleem van zwerfvuil en erger op de Transportzone Meer. Om dit beter te kunnen aanpakken, is de inzet van meer personeel nodig. De lokale politie Noorderkempen heeft al te kennen gegeven dat dit teveel van haar mensen zou vragen.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid. De nieuwe wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid werd op 31 oktober 2017 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en trad in werking op 10 november 2017.

          Meer bepaald valt dit onder de persoonscontrole (art. 3, 13° ) op de openbare weg (art. 115, 116 en 117).

 

Argumentatie

 

Aangezien een controle op de overnachtingen en het afdwingen van het nachtelijk parkeerverbod noodzakelijk is om de overlast voor de zone te beperken, willen we de herziene wet op de private bewaking inroepen om extra mensen te kunnen inzetten op geregelde tijdstippen.

 

Er is voorzien in een testfase van een maand. Maar beter is de periode die de gemeenteraad dient te bepalen voor minstens een jaar te voorzien om niet telkens opnieuw een raadsbesluit te moeten uitlokken. Mocht het nodig zijn de periode te verlengen dan kan dit gebeuren door het college zelf.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Inzameling afval optimaliseren" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/6/20/2, beleidsitem  met algemeen rekeningnummer: 500/61319999.

Beschikbaar budget op vandaag: 14.911,43 EUR.

Kostprijs voor deze testfase van een maand bedraagt maximaal:

95,00 EUR dossierkosten + 2 pers. x (7 dagen + 12 dagen) x 92,00 EUR= 3.591,00 EUR

+ 21% btw = 4.345,11 EUR incl. btw.

Budget nodig voor dit besluit is dus 4.345,11 EUR.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich af waar de gemeenteraad eigenlijk toestemming voor geeft met dit besluit. Gaat het over de testperiode van 1 maand, die bovendien al is afgelopen? Of geven we onze toestemming voor een heel jaar? Er wordt in het besluit een bedrag van 15.000 euro voorzien, maar dit dekt de kostprijs voor een heel jaar niet. Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt zich af of hiervoor dan opnieuw een “budgetwijziging” moet gebeuren? Daarnaast vraagt het raadslid zich af wat de bevoegdheden zijn van deze firma, mogen zij verbaliseren of hoe gaat het in zijn werk als ze een inbreuk vaststellen?

 

Raadslid Marc Haseldonckx is niet geneigd om automatisch toestemming te geven voor de periode van een jaar, hij pleit ervoor om eerst een evaluatie van de proefperiode te doen. Bovendien weet hij dat de bevoegdheden van een dergelijke firma beperkt zijn, daarom vraagt hij zich af of we niet beter iemand kunnen aannemen bij de politie om deze controle te doen. Die persoon zal dan alvast over meer bevoegdheden beschikken.

 

Schepen Katrien Brosens verduidelijkt dat de firma inderdaad geen politionele bevoegdheid heeft maar wel een bevoegdheid op het openbaar domein. Voorwaarde is wel dat een dergelijke zone moet afgebakend en goedgekeurd worden, en dat ligt dus nu ter goedkeuring voor. De testperiode is nog niet doorgegaan, want voordat dat kon was de afbakening van de zone nodig. Er moet inderdaad grondig geëvalueerd worden voordat er naar een definitieve aanpak wordt overgegaan. De schepen engageert zich om de evaluatie van de proefperiode van een maand te delen met de gemeenteraad.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het politiereglement goed dat volgende afspraken bevat:

- de afbakening van de zone, bekend als Transportzone Meer, met volgende straten: Amsterdamstraat, Brusselstraat, Europastraat, Lissabonstraat, Londenstraat, Luxemburgstraat, Madridstraat, Riyadhstraat, Romestraat, Seoelstraat, Wenenstraat

- deze zonale afbakening aan te duiden op de toegangswegen met het nieuwe modelbord 'bewaakte zone'

- de duur vastleggen voor de periode van één jaar die loopt van 1 februari 2020 tot 31 januari 2021.

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de dienst ruimte, de lokale politie Noorderkempen en firma Securitas .

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren van het gewijzigd stilstaan- en parkeerverbod op de transportzone in Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Door de toenemende drukte op de transportzone is ook de overlast voor de zone toegenomen. Er werden al een aantal maatregelen in het verleden getroffen om hieraan een antwoord te bieden, maar die blijken onvoldoende te werken. Ook handhaving is hier een probleem.

 

Momenteel zijn er nog een paar reglementen van kracht. Het is misschien aangewezen om eenzelfde verkeersreglement te hebben voor de ganse zone. Zo kan de bebording nog eenduidiger aangebracht worden. En is ook de handhaving gemakkelijker in te stellen.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gelet op art. 112, 117, 119 en 135 van de nieuwe gemeentewet;

          Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

          Gelet op het koninklijk besluit van 01 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

          Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

          Gelet op het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

          Gelet op het gemeentelijk mobiliteitsplan goedgekeurd door de gemeenteraad op datum van 28 april 2003;

          Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

          Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

          Gelet op de omzendbrief MOB/2009/01 van 03 april 2009;

          Gelet op het aanvullend reglement houdende het stilstaan- en parkeerverbod in de Europastraat, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 29 juli 2002;

          Overwegende dat het aan een goed bestuur hoort om de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin te verzekeren en om een vlotte doorstroming van het verkeer te behouden.

 

Argumentatie

 

Meer en meer stellen we vast dat vrachtwagens langs de kant van de weg staan geparkeerd, waardoor ze de vlotte doorgang op bepaalde punten beletten en zorgen voor verkeersonveilige situaties. Een aanscherping van het reglement is dus op zijn plaats. Bovendien is er een ruime openbare parking voor personenwagens en vrachtwagens ter hoogte van de vroegere douanegebouwen, een private parking aan Joost, en aan Nederlandse zijde een ruime betaalparking voor vrachtwagens mét faciliteiten. Bovendien verwijzen de diensten van het Vlaams Gewest zelf altijd naar de parking in Minderhout als de verzorgingsplaats langs de snelweg, die uitgerust is om vrachtwagens te ontzorgen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan. De kosten verbonden aan het plaatsen, onderhouden en vernieuwen van de verkeerstekens en/of wegmarkeringen op de gemeentewegen worden gedragen door het gemeentebestuur. De tekens en markeringen die strijdig zijn met de bepalingen van dit reglement moeten onmiddellijk worden verwijderd.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt leest dat er voldoende parkeerplaats in de nabijheid zou zijn, o.a. bij het douanegebouw, maar hij weet dat deze plaatsen in de toekomst zullen verdwijnen.

Raadslid Dimitri Van Pelt merkt meer en meer dat de vrachtwagenchauffeurs het slachtoffer worden van het systeem en zelf moeten opdraaien voor de kostprijs. Enkel inzetten op een parkeerverbod zal het probleem niet oplossen, maar enkel verplaatsen. De fractie Anders is er van overtuigd dat dit op grotere schaal moet worden aangepakt en dat we daar als gemeente met een grote transportzone een voortrekkersrol in moeten spelen. Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt wil weten of er afspraken zijn en er sensibilisering is vanuit de bedrijven op de transportzone naar de chauffeurs en transportbedrijven?

 

Schepen Katrien Brosens bevestigt dat het inderdaad om een groter probleem gaat en dat de stad Hoogstraten dit niet alleen kan oplossen. Er zullen inderdaad voldoende faciliteiten moeten voorzien worden voor vrachtwagenchauffeurs. De schepen wil zeker de bedrijven oproepen om hier een rol in te spelen, maar tegelijk wil ze als stad ook het goed voorbeeld  geven. Er zullen folders worden meegeven in verschillende talen waarin duidelijk gemaakt wordt waar er wel geparkeerd kan worden.

Burgemeester Marc Van Aperen maakt duidelijk dat de gegevens van de testfase ook zullen gebruikt worden om naar de hogere overheden te sensibiliseren. Hij heeft vastgesteld dat ook daar zeker nog sensibilisering nodig is.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt extra aandacht om te bewaken dat het parkeerprobleem niet uitzwermt naar de omliggende straten of richting het centrum van Meer.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

Alle voorgaande gemeenteraadsbesluiten inzake stilstaan- en parkeerbeperkingen op de transportzone te Meer – hierna bestaande uit volgende straten: Amsterdamstraat, Brusselstraat, Europastraat, Lissabonstraat, Londenstraat, Luxemburgstraat, Madridstraat, Riyadhstraat, Romestraat, Seoelstraat en Wenenstraat –  worden opgeheven en vervangen door onderhavige beslissing.

Artikel 2:

Op alle in artikel één opgesomde straten binnen de transportzone in Meer wordt een permanent parkeerverbod ingesteld en een nachtelijk stilstaanverbod ingevoerd tussen 22 uur en 6 uur en dit steeds voor beide zijden van de rijbaan (zonaal verbod).

Artikel 3:

Hiervoor zullen op alle toegangswegen tot de zone, d.w.z. in de Brusselstraat en in de Europastraat aan beide zijden van de brug naar de oprit van de snelweg, en aan de verwachte nieuwe grensovergang naar BCT in Zundert volgende grote zonale borden worden geplaatst:

- een bord E1 een permanent parkeerverbod, en

- een bord E3 met onderbord ‘22u-6u’ dat aangeeft dat er een stilstaanverbod geldig is tussen vermelde uren.

Artikel 4:

Een uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad wordt ter kennisgeving overgemaakt aan:

Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid

Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaamse Overheid

Koning Albert II-laan 20 bus 2

1000 Brussel.

Artikel 5:

De technische dienst krijgt de opdracht de nodige bestellingen van borden te plaatsen en nadien, na de bekendmaking van dit besluit, over te gaan tot plaatsing ervan.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Aanstelling van vertegenwoordiger in de raad van bestuur en de algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Noorderkempen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op de gemeenteraad die plaats vond op 17 december 201  werd er besloten samen te werken met het Sociaal Verhuurkantoor Noorderkempen vanaf 1 januari 2020. Hiervoor moet voor het SVK een vertegenwoordiger in de raad van bestuur en algemene vergadering aangesteld worden.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Voorstel om de voorgedragen kandidaat vertegenwoordiger in de raad van bestuur en algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor aan te duiden. Deze persoon mag dezelfde zijn volgens de statuten van het SVK.

In 7 van de 8 steden en gemeenten van het werkingsgebied van het Sociaal Verhuurkantoor Noorderkempen is dit reeds zo, voor Hoogstraten is dit nog te bepalen.

 

Er is geen plaatsvervangend vertegenwoordiger nodig in dit orgaan.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

Bij geheime stemming:

 

Bij 13 stemmen voor Roger Van Aperen en 11 stemmen voor Fons Jacobs, wordt aangeduid:

 

De heer Roger Van Aperen, schepen, met e-mailadres roger.vanaperen@hoogstraten.be als afgevaardigde voor de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

De heer Roger Van Aperen, schepen, met e-mailadres roger.vanaperen@hoogstraten.be als lid voor de raad van bestuur voor de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Goedkeuren aanpassing stedelijk reglement op de betoelaging van tolken en vertalen voor het onderwijs.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 26 juni 2017 keurde de raad het reglement op de betoelaging van tolken en vertalen voor het onderwijs goed. Het doel is eenvoudig en duidelijk: onderwijskansen van kinderen van anderstalige herkomst verhogen. Dit door tussen te komen in de kosten die scholen en het CLB in Hoogstraten maken voor communicatie met anderstalige gezinnen.

In dit reglement is voor de inschakeling van tolken een toelage voorzien van 2/3de van het bedrag van de prestaties, met een maximum van 30 euro per uur of 7,50 euro per begonnen kwartier.

Tot en met vorig jaar bedroeg de kostprijs voor sociaal tolken (via het Agentschap Integratie en Inburgering) voor scholen 8,00 euro per uur en daarna 2,00 euro per begonnen kwartier. Het aanbod van telefoontolken was zelfs volledig gratis voor bepaalde sectoren (waaronder onderwijs). Het plafond of maximum bedrag in ons reglement lag in verhouding tot die kost vrij hoog omdat we het gebruik van particuliere tolkendiensten niet geheel wilden uitsluiten.

In de nieuwe regelgeving van de Vlaamse overheid en de 'kaderovereenkomst voor het gebruik van sociaal tolken en vertalen’ die het Agentschap Integratie en Inburgering oplegt, zijn de tarieven vanaf 1 januari 2020 echter sterk verhoogd; nl. naar 48,00 euro per uur en daarna 12,00 euro per begonnen kwartier. Ook voor telefoontolken zal voortaan een gelijkaardige kost worden aangerekend, maar dan met een forfait voor het eerste kwartier en daarna per begonnen 5 minuten.

Als het stadsbestuur een tussenkomst van 2/3de in de kosten wil behouden, volstaat de huidige maximum toelage niet meer. Dan zijn de bedragen 32,00 euro per uur of 8,00 euro per begonnen kwartier.

Ook bij de andere bedragen zijn kleine aanpassingen gewenst. De verplaatsingskosten die het Agentschap aanrekent worden vaak niet in detail weergegeven. Wat het moeilijker maakt om de kost per km te berekenen en controleren. Zij hanteren wel steeds de wettelijke barema's voor verplaatsingen met de auto of fiets. En de maximum toelage voor het laten vertalen van documenten volstaat op zich nog, maar een tarief per regel is vanuit het Agentschap nu niet meer voorzien. Tot op heden heeft de stad echter nog geen toelagen uitgekeerd voor het laten vertalen van documenten.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het reglement op de betoelaging van tolken en vertalen voor het onderwijs, zoals goedgekeurd door de raad op 26 juni 2017.

 

Argumentatie

 

Door de nieuwe regelgeving en de verhoogde tarieven voor het gebruik van sociaal tolken en vertalen, is een aanpassing van de bedragen in het reglement op de betoelaging van tolken en vertalen voor het onderwijs gewenst. Dit om een tussenkomst ten bedrage van 2/3de van de kosten te kunnen blijven garanderen, en om het reglement af te stemmen op de huidige reële situatie.
Het doel en de werkwijze en toepassing van dit reglement blijven ongewijzigd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We verhogen integratie en betrokkenheid van inwoners met andere taal- en culturele achtergrond aan de samenleving op lokaal niveau" van het meerjarenplan, met actienummer: 2.4.1.2, beleidsitem: Preventieve gezinsondersteuning met nummer 944-00 en algemeen rekeningnummer: 64910500 - Algemene werkingssubsidies aan gezinnen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 900,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 900,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: onbekend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans weet dat het al van juni 2019 duidelijk was dat de kostprijs voor tolken voor lokale besturen stevig zou stijgen (concreet van 8 naar 48 euro per uur).

Het is voor de fractie Anders een goede zaak dat de subsidie aan de scholen behouden blijft en aangepast wordt aan de nieuwe tarieven. Vorig jaar werd er voor ongeveer 550 euro subsidies toegekend.

Maar raadslid Maarten Leemans kan niet akkoord gaan met de passage die bepaalt dat als het budget ontoereikend is om alle aanvragen te betoelagen, dat de toelagen dan procentueel evenredig worden verminderd. Hij vindt het onaanvaardbaar dat de leerkrachten hiervan de dupe zouden worden en stelt dan ook voor om deze bewuste passage te schrappen en indien nodig een “budgetwijziging” door te voeren.

 

Schepen Faye Van Impe licht toe dat deze passage bedoeld is om de kosten niet exuberant te laten stijgen. Maar ze kan wel akkoord gaan met de aanpassing van het reglement door het tweede deel van het artikel 7 te schrappen. De rest van de gemeenteraad gaat hiermee akkoord. Het besluit wordt op die manier aangepast.

 

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Artikel 1:

De raad beslist het aangepast reglement op de betoelaging van tolken en vertalen voor het onderwijs goed te keuren als volgt.

Reglement op de betoelaging van tolken en vertalen voor het onderwijs

Artikel 1:

Stadsbestuur Hoogstraten voorziet toelagen voor de inschakeling van tolken en vertalers voor en door het onderwijs, dit onder de hierna vermelde voorwaarden en binnen de goedgekeurde budgetten.

Artikel 2:

Hiervoor komen in aanmerking:

-erkende scholen voor basisonderwijs,

-erkende scholen voor middelbaar onderwijs - inclusief deeltijds onderwijs,

-erkende academies voor deeltijds kunstonderwijs,

-Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB),

met een vestiging in Hoogstraten. Hierna ‘de school’ of ‘scholen’ genoemd.

Artikel 3:

De scholen kunnen een aanvraag indienen voor de betoelaging van kosten voor tolken- en vertalingsprestaties. Onder tolken en vertalen wordt hier verstaan:

-Tolken in functie van de ondersteuning van mondelinge communicatie tussen anderstalige leerlingen en/of hun ouders of voogd(en) en de school.

-Het vertalen van officiële en informatieve documenten van de school voor anderstalige ouders / voogden of voor meerderjarige leerlingen. Het vertalen van lesmaterialen komt niet in aanmerking.

Artikel 4:

Enkel kosten voor gecertificeerde of beëdigde tolken en vertalers, of voor tolken in opleiding verbonden aan een dienst voor sociaal tolken komen in aanmerking voor een toelage. De vergoeding van gelegenheidstolken en vrijwilligers komt niet in aanmerking.           

Artikel 5:

Voor de betoelaging van het vertalen van documenten gelden volgende bijzondere voorwaarden:

-De boodschap wordt in de eerste plaats ook in Nederlands meegedeeld.  De anderstalige boodschap is slechts een vertaling van deze tekst (er wordt dus geen andere informatie gegeven in de vreemde taal). Bovendien wordt aangegeven dat de anderstalige tekst een vertaling is door dit te vermelden op het document.

-Het vertalen van documenten wordt voor maximum 10 verschillende talen per document betoelaagd. De school is vrij in de keuze van deze talen.

-Het vertalen van documenten wordt maar om de drie jaar voor eenzelfde document betoelaagd. De scholen dienen zo veel mogelijk te zorgen voor documenten die meerdere jaren van toepassing blijven.

Artikel 6:

De toelage voor de inschakeling van tolken bedraagt 2/3de van het totaalbedrag van de prestaties, met een maximum van 40,00 euro per uur, of 10,00 euro per begonnen kwartier, of 3,33 euro per begonnen 5 minuten. En voor de verplaatsing 2/3de van de kosten volgens de wettelijke barema’s.

De toelage voor het laten vertalen van documenten bedraagt 2/3de van het totaalbedrag van de prestaties, met een maximum van 0,10 euro per woord.

Artikel 7:

De scholen kunnen op het einde van het schooljaar een aanvraag indienen voor de betoelaging van prestaties van tolken en vertalers tijdens het voorbije schooljaar. Dit via de daartoe voorziene aanvraagformulieren. De aanvragen kunnen worden ingediend tot twee maanden na beëindiging van het schooljaar (dus tot en met 31 augustus).

Artikel 8:

De prestaties voor tolken moeten aangetoond worden via voorlegging van facturen, de prestaties van vertalingen via voorlegging van facturen en de vertaalde documenten - originele Nederlandstalige versie en vertaalde versie(s).

Artikel 9:

Alle niet in dit reglement voorziene gevallen alsmede alle betwistingen omtrent de uitvoering ervan worden geregeld door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 2:

De raad beslist kennis te geven van dit besluit aan alle scholen en het CLB met een vestiging te Hoogstraten, aan de dienst onderwijs en aan de financiële dienst.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Uitbouw zonnepanelen op de gemeentelijke (en mogelijke) andere gebouwen.

 

MOTIVERING

 

Toelichting en voorstel

 

In de omgevingsanalyse Hoogstraten van mei 2018, die als basis diende voor de opmaak van het meerjarenplan dat door dit bestuur werd goedgekeurd, lezen we ( blz 81) dat 19 %  van ons huidige energieverbruik lokaal wordt geproduceerd, maar dat de eigen gemeente hier weinig initiatief in heeft genomen en dat het streefdoel om 27 % hernieuwbare energie te produceren, nog ver af is.

Nochtans lezen we op blz 83 dat onze gemeente nog heel veel onbenut potentieel heeft om voor Hoogstraten zelf meer hernieuwbare energie te produceren via o.a. zonne-energie, waar we het in dit voorstel over hebben.  We lezen trouwens verder letterlijk dat kan overwogen worden om ofwel de kost zelf te dragen, ofwel inwoners te laten delen in de investering en in de opbrengsten.  Op die manier kunnen bewoners die zelf de ruimte niet hebben voor panelen, in sociale woningen of in appartementen wonen,. .toch participeren in investeringen in hernieuwbare energie.  Tot zover de analyse.

In het meerjarenplan zelf is het wat meer zoeken naar de financiële middelen die het bestuur hiertegenover wil plaatsen, en dan nog met een vergrootglas.  Op blz 134 vinden we wat doelstellingen, maar voor de regie tot het ontwikkelen van duurzame warmte in Hoogstraten wordt bv in 2020 slechts 12.000 euro voorzien.  Dat er heel wat meer geld wordt voorzien voor het verbeteren van de energie-efficiëntie en voor de verledding  van de openbare verlichting is mooi, maar dat geeft geen antwoord op de vraag om als stadbestuur zelf actie te ondernemen voor de productie van plaatselijke energie. 

Uit navraag blijkt dat momenteel op vier gemeentelijke  gebouwen zonnepanelen liggen ( gemeenteschool Hoogstraten, werkhuis, de mosten horeca en het WZC.   Daarnaast is er in de gemeenteschool van Hoogstraten ook een zonneboiler geïnstalleerd)., maar wij zijn er van overtuigd  dat dit veel beter kan.   Dit agendapunt roept dan zeer concreet  op om op alle   gemeentelijke gebouwen, waar dit maar enigszins mogelijk is,  over te gaan tot de plaatsing van zonnepanelen, waarbij ook eigen inwoners kunnen mee participeren in de ontwikkeling hiervan en mogelijk ook in een gedeelte van de opbrengst. 

Zo’n project kan volledig begeleid worden door het  VEB ( Vlaams Energiebeleid) die ook op het gebied van financiering heel wat tegemoetkomingen kunnen doen.   Daarnaast is er ook de mogelijkheid om samen te werken met ESCO, een dienstenleverancier, die o.a. instaat voor de goede werking en gegarandeerde prestatie van de installatie tot zelfs de financiering, mocht dit nodig zijn.

Een eerste stap kan allicht zijn dat er een oplijsting gemaakt wordt van alle gemeentelijke gebouwen en dat door de VEB op basis van deze lijst na een plaatsbezoek een eerste voorstel gedaan wordt.

Tegelijk dient al onderzocht te worden, al dan niet in een samenwerking met VEB of ESCO of er een systeem ontwikkeld kan worden waarbij ook de Hoogstraatse inwoners financieel kunnen participeren en later mee kunnen genieten van de eventuele opbrengsten.

 

 

Om die reden stelt onze fractie voor :

 

Artikel 1 : het stadsbestuur erkent, overeenkomstig de omgevingsanalyse en het meerjarenplan dat de stad zelf meer initiatief dient te nemen inzake de productie van alternatieve energie, zoals zonne-energie,  om tot een vooropgesteld energieverbruik te komen dat voor 27 % bestaat uit plaatselijk geproduceerde hernieuwbare energie zoals de EU-doelstellingen voor 2030 opleggen.

 

Art. 2 : om tot deze plaatselijk geproduceerde energie te komen wenst het stadsbestuur in eerste instantie al haar gebouwen, patrimonium, sportzalen,  sociale woningen, scholen, zwembaden, …te laten onderzoeken naar de mogelijkheden om hier zonnepanelen te plaatsen .  Hierover kan samengewerkt worden met het Vlaams Energiebedrijf die de eerste ( gratis) plaatsbezoeken doen en dan per gebouw een voorstel doen.

 

Art. 3 : In de tussentijd onderzoekt de stad alle mogelijkheden om bij de plaatsing van zonnepanelen ook haar burgers de kans te geven hieraan financieel te participeren. 

 

Art. 4. : Een eerste stand van zaken over de voortgang van dit dossier te rapporteren op de gemeenteraad van juni 2020.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs licht het bijkomende agendapunt van de fractie Anders toe.

 

In afwezigheid van bevoegde schepenen Michel Jansen en Jos Martens, geeft burgemeester Marc Van Aperen volgende antwoorden op de vragen en suggesties uit het ontwerpbesluit.

 

In verband met artikel 1:

De stad neemt wel degelijk initiatieven inzake productie van alternatieve energie, meer specifiek door de uitbouw van een warmtenet. Zoals gekend is het warmtenet in de industriezone De Kluis gerealiseerd, weliswaar nog niet met een geothermische bron verbonden. Om dit mogelijk te maken dient eerst de warmtevraag vanuit het kleinstedelijk gebied correct in kaart gebracht te worden. In besluit van 30 januari 2020 is de opdracht gegeven aan IOK, als onderdeel van het EFRO-project 1259 en het meerpartijenengagement Kempen2030, om deze studie te starten.

Ondertussen is ook een tweede dossier opgestart begin 2018, gekend onder de naam "Warmtenet Stedeakkers", omdat het zich geografisch hoofdzakelijk daar situeert. De initiële bedoeling van het traject was om te berekenen of een tweede kern van potentiële afnemers, waaronder de Veiling, voldoende wogen als energie-afnemers om ze als cluster mee aan te koppelen aan de geplande energiebron voor het warmtenet van de Kluis.

Uit een eerste verkennend onderzoek in 2018 kwam verrassend naar voor dat de Veiling als afnemer niet geschikt is, maar daarentegen een grote leverancier van warmte is vanuit de koelinstallaties voor zijn opslagmagazijnen. Een eerste doorrekening gaf aan dat het project zowel technisch als financieel haalbaar is. De volgende stap is een zeer gedetailleerde doorrekening van de business-case. Alvorens deze stap kan genomen worden, is het belangrijk dat alle partners hierin zich engageren om maximaal mee te werken aan de realisatie ervan binnen een aantal door hen gestelde doelstellingen en eventuele beperkingen. Dit engagement is ondertussen genomen en vertaald in een intentieovereenkomst die nu ter ondertekening voorligt.

Ook de stad Hoogstraten heeft te kennen gegeven de intentieverklaring te onderschrijven. Officiële goedkeuring en scenario voor handtekening liggen voor op de collegezitting van 27 februari 2020.

 

In verband met artikel 2.

Behalve zelf initiatieven nemen in energieproductie op, aan en voor de eigen gebouwen (zie artikel 1) hecht het stadsbestuur minstens evenveel belang aan het energiezuinig maken van dat eigen patrimonium. Hierbij wordt gezocht naar een oplossing die het mogelijk maakt om op korte termijn een historische achterstand hierin goed te maken.

De dienst stadsprojecten heeft juist een informatieronde achter de rug waarin de verschillende mogelijkheden onderzocht zijn om in samenwerking met externe partners te komen tot het energiezuiniger maken van het eigen patrimonium. Hierbij is zowel de ESCO- als de VEB-piste bekeken en de mogelijkheden om rechtstreeks met private partners in zee te gaan. Mogelijke partners in de verschillende samenwerkingsvormen zijn uitgenodigd en hebben hun aanpak, alsook de mogelijke valkuilen en beperkingen, komen toelichten. Op korte termijn zal er aan college en managementteam een nota voorgesteld worden met de besluiten uit dit voorbereidend werk en de toestemming gevraagd worden om een aanbestedingsdossier te mogen opmaken voor het voeren van een ESCO-traject. De toewijzing hiervan zou tegen de zomer 2020 moeten rond zijn.

Het energiezuinig maken van de eigen gebouwen, in bijzonder vernieuwen en isoleren van de daken is een absolute noodzaak alvorens kan overgegaan worden tot de plaatsing van zonnepanelen.

 

In verband met artikel 3.

Behalve burgerparticipatie in zonnepanelen, wordt ook gekeken naar de mogelijkheid hiervoor in de realisatie van het warmtenet. Dit zal duidelijk worden van zodra dit project in de fase van “samenwerkingsovereenkomst” komt.

Raadslid Fons Jacobs is tevreden met het antwoord, maar hij mist het antwoord op de specifieke vraag van de zonnepanelen die nu voorligt.

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat de experten aangeven dat het energiezuinig maken van gebouwen eerst nodig is voordat er zonnepanelen kunnen gelegd wordt. Dus er zal niet in eerste instantie ingezet worden op het leggen van zonnepanelen.

 

Voor raadslid Fons Jacobs volstaat dit niet als antwoord en kan dit naast elkaar lopen, hij vraagt dan ook een stemming van het voorstel dat er voorligt.

 

Voorzitter Jef Vissers legt het ontwerpbesluit dat de fractie Anders indiende ter stemming voor.

 

 

BESLUIT

 

Bij 11 ja stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert) en 13 neen stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Piet Van Bavel, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten)

Bijgevolg is het voorstel verworpen.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Voor meer straatnamen die naar vrouwen worden genoemd in de stad Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Motivering

Gelet op het feit dat het aantal straatnamen dat naar vrouwen genoemd wordt in onze gemeenten zeer beperkt is. Dat uit een telling in acht Vlaamse steden blijkt dat van alle straten die de naam van een persoon kregen, er 85% naar een man werden genoemd, en slechts 15% naar een vrouw.

Gelet dat dit een onrecht is en ervan getuigt dat de maatschappelijke positie van vrouwen nog steeds ondergewaardeerd wordt. Immers, straatnamen vormen een overzicht van wie onze samenleving besluit te eren, en daarom is het hoog tijd om aan deze verhoudingen te tornen.

Gelet op de oproep #Meer vrouw op straat, die op 26 februari 2019 door journaliste Sofie Lemaire (Radio 1, Canvas) werd gelanceerd, met een warme oproep aan gemeente- en stadsbesturen om vergeten vrouwen, uit het recente en minder recente verleden, die een plek in ons collectief geheugen verdienen, uit de vergetelheid te halen en een plek in het straatbeeld te geven.

 

De gemeenteraad

Gelet dat verschillende steden zoals: Brussel, Antwerpen, Gent, Mechelen, Hasselt,

Brugge, Leuven en Oostende, en andere gemeenten zich ondertussen engageerden, en tientallen nieuwe straatnamen ingehuldigd werden of zullen worden.

Gelet op het belang van de beeldvorming van vrouwen, vanuit het rechtvaardigheid/

genderstudies...(gelijke kansen dimensie) en de verantwoordelijkheid van het gemeentelijk beleidsniveau terzake.

Gelet dat de gemeenteraad  bevoegd  is om de namen van openbare wegen en

pleinen vast te leggen of te wijzigen op basis van het decreet van 28 januari 1977, art.1., en dit conform de procedure in dat decreet bepaald.

Gelet dat de situatie in onze gemeente niet beter is dan het gemiddelde in

Vlaanderen en er de voorbije jaren evenmin specifieke actie werd gevoerd ten voordele van meer vrouwelijke straatnamen.

Gelet dat ook aan onze gemeente bijzondere  vrouwen zijn verbonden die verdienen

dat hun naam in het straatbeeld voorkomt omdat zij vanuit historisch, wetenschappelijk of algemeen maatschappelijk belangrijke  figuren zijn.

 

Dat wij hierbij denken aan:

o Zefa Raeymakers (Josepha Vos-De Loore Raeymaekers), geboren te Retie op 11

september 1922 en gestorven te Dessel op 9 januari 2017): uitgeroepen tot ereburger Hoogstraten in 2012 – Zefa heeft in haar hoedanigheid van volksvertegenwoordiger er mede voor gezorgd dat Hoogstraten sinds 1985 de titel van ‘stad’ opnieuw mocht voeren, wat Hoogstraten een zekere prestige gaf en geeft naar de buitenwereld, waarvan we toeristisch en economisch de vruchten plukken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zefa_Raeymaekers

oZuster Veronique (is gestart met kinderdagverblijf in 1973 – zusters Ursulinen).

Zuster Veronique startte in 1973 met een kinderdagverblijf in het Spijker. Door in kinderopvang te voorzien gaf zij vele ouders, en wellicht vooral moeders, de mogelijkheid om uit werken te gaan.

oClara Voortman, geboren te Gent 1853 en overleden in Menton 1926. Zij legde zich

in de negentiende eeuw toe op een leven als kunstenares. Zij schilderde met olieverf, tekende met houtskool en legde het Kempense leven vast op fotografie. Ook was ze een beeldhouwster. Ze verbleef dikwijls op het familiedomein in Meerle. Van 12 januari 2020 tot 22 maart 2020 loopt een tentoontstelling met werken van haar in het Stedelijk Museum Hoogstraten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clara_Voortman-Dobbelaere

oOndernemende vrouwen die zich op opmerkelijke wijze hebben ingezet voor een

vereniging of een opmerkelijk sociaal en maatschappelijk engagement opnamen. Voorbeelden zijn:

Rosalieke Vriens, uitbaatster van een herberg op de hoek van de Vrijheid en de

Buizelstraat waar verenigingen zoals de Duivenbond een thuis vonden. Zij heeft ook de BJB opgericht in Hoogstraten, de jeugdbeweging die nu KLJ noemt.

Madame Rosiers, de 'baker' van Hoogstraten nog voor er een moederhuis was. Zij

heeft dus heel wat kinderen in Hoogstraten ter wereld gebracht in vroegere tijden.

Juffrouw Hollebeke die het enige vrouwelijke lid was van het Actiecomité voor de

wederopbouw van de Sint-Katharinakerk en toren na WOII. Zij was onderwijzeres en secretaresse van het Actiecomité. Zij trok van deur tot deur om steunkaarten te verkopen en gelden op te halen voor de wederopbouw.

oAnna van Rennenberg: zij was de dochter van graaf Willem van Rennenberg en

Cornelia van Culemborg, zus van Elisabeth van Culemborg. Op 28 januari 1533 huwde Anna van Rennenberg met Filips de Lalaing, tweede graaf van Hoogstraten. Uit hun huwelijk kwamen 13 kinderen voort, waaronder Antoon II de Lalaing, de latere derde graaf van Hoogstraten. Anna van Rennenberg overleed op 10 september 1583.

 

Voorstel besluit

 

1. Dat onze gemeente zich engageert om meer vrouwen een eigen straat, plein of

gedenkplek te geven.

2. Dat bijgevolg in deze legislatuur een inhaalbeweging zal worden ingezet en bij het

geven van een naam aan nieuwe straten en pleinen of het herdopen ervan, bij

voorrang opmerkelijke vrouwen voor Hoogstraten zullen toegewezen worden.

3. Dat nog voor de zomer 2020 een bevraging van de bevolking zal gebeuren om een

gemotiveerde shortlist van bijzondere vrouwen op te stellen, waaruit wij zullen

putten.

4. Dat voor onze gemeente alvast gedacht kan worden aan de volgende opmerkelijke

dames: Zefa Raeymakers, Zuster Veronique, Clara Voortman, Rosalieke Vriens,

Madame Rosiers, Juffrouw Hollebeke, Anna van Rennenberg.

5. Dat onze gemeente zal aansluiten bij de campagne van journaliste Sofie Lemaire

van radio1 en canvas, en dat wij onze actie daar ook zullen aanmelden.

6. Dat onze gemeente voorop wil lopen inzake gelijke kansen en roldoorbrekende

beeldvorming voor vrouwen en mannen, en dit besluit kadert binnen het gemeentelijk

gelijke kansenbeleid.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ilse Verachtert licht het ontwerpbesluit dat door de fractie CD&V werd ingediend toe.

 

Schepen Faye Van Impe antwoordt dat dit voorstel vanuit het oogpunt van gelijke kansen heel terecht wordt aangekaart. Ze weet dat er in heel Hoogstraten 9 straatnamen zijn die als vrouwelijk kunnen geïnterpreteerd worden en dan rekent ze de 'Scheurdekousweg' hier ook bij. Voor schepen Faye Van Impe is het wel van belang om ook te kijken naar de locatie waar er een nieuwe straat voor gezocht wordt, want daar wordt vaak naar linken gezocht. De stem van de cultuurraad en de dorpsraden wordt hier zeker ook in meegenomen. Het voorstel om aan de bevolking te bevragen naar mogelijke namen daar staat de schepen ook achter, al is de gevraagde timing om dit voor de zomer van 2020 te doen mogelijk niet realistisch. Schepen Faye van Impe zou dat namelijk graag op een ludieke manier willen doen.

 

Voor raadslid Ilse Verachtert is het vooral belangrijk om met een voldoende open vizier te kijken en te zoeken naar een naam die inderdaad bij de locatie past. Vermoedelijk zal de cultuurraad geen problemen hebben met dit voorstel, maar we moeten inderdaad wel de procedure in de gaten houden . De timing kan voor raadslid Ilse Verachtert ook opgeschoven worden naar december 2020.

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt treedt deze vraag zeker bij. Het lijkt hem goed om zeker ook genoeg de expertise van de cultuurraad en erfgoedraad te bevragen.

 

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel mits de voorgestelde timing wordt aangepast van zomer 2020 naar eind 2020.

 

 

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Piet Van Bavel, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

1.Dat onze gemeente zich engageert om meer vrouwen een eigen straat, plein of

gedenkplek te geven.

2.Dat bijgevolg in deze legislatuur een inhaalbeweging zal worden ingezet en bij het

geven van een naam aan nieuwe straten en pleinen of het herdopen ervan, bij voorrang opmerkelijke vrouwen voor Hoogstraten zullen toegewezen worden.

3.Dat voor het einde van 2020  een bevraging  van de bevolking zal gebeuren om een

gemotiveerde shortlist van bijzondere vrouwen op te stellen, waaruit wij zullen putten.

4.Dat voor onze gemeente alvast gedacht kan worden aan de volgende opmerkelijke

dames: Zefa Raeymakers, Zuster Veronique, Clara Voortman, Rosalieke Vriens, Madame Rosiers, Juffrouw Hollebeke, Anna van Rennenberg.

5.Dat onze gemeente zal aansluiten bij de campagne van journaliste Sofie Lemaire van

radio1 en canvas, en dat wij onze actie daar ook zullen aanmelden.

6.Dat onze gemeente voorop wil lopen inzake gelijke kansen en roldoorbrekende

beeldvorming voor vrouwen en mannen, en dit besluit kadert binnen het gemeentelijk

gelijke kansenbeleid.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Mondelinge vraag - geparkeerde camionettes.

 

VRAAG

 

Raadslid Marc Haseldonckx klaagt aan dat er in de Gelmelstraat langdurig geparkeerd wordt door werk-camionettes. Hij heeft dit in het verleden al eens opgenomen met de firma waarvoor deze camionettes werken. Hij roept op om dit te herhalen.

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen antwoordt dat dit niet alleen in de Gelmelstraat aan de orde is maar ook op verschillende andere plaatsen een probleem vormt zoals in Meerdorp. Hij gaat met de politie bekijken wat er kan gebeuren om dit tegen te gaan.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Mondelinge vraag - groenaanplanting Tinnenpotstraat.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx maakt zich zorgen over de heraanleg en groenaanplanting op het einde van de Tinnenpotstraat. Hij heeft opgemerkt dat er hier een groot niveauverschil is tussen het wegdek en het plantvak, dit levert gevaarlijke situaties op.

 

ANTWOORD

 

Het college gaat op zoek naar antwoorden en zal dit terugkoppelen.

 

 

Antwoord op bovenstaande vraag vanuit de administratie, dit is dus niet effectief ter sprake gekomen op de zitting van de gemeenteraad:

Het klopt inderdaad dat er een niveauverschil is tussen het wegdek en het plantvak. Er is in afwachting van de afwerking signalisatie aangebracht om op het gevaar te wijzen.

Het niveauverschil wordt aangevuld en afgewerkt met schors. De schors wordt 06/03 op het werkhuis geleverd. Verder wordt ter afwerking nog een betonnen boord gegoten tegen het asfalt en daarna de lichte beschadigingen aan het asfalt (door het kraanwerk) gerepareerd.

Deze werken worden uitgevoerd zodra het weer (droger) het toelaat.

Ter afwerking wordt nog gras gezaaid in het voorjaar en de betonnen zitruggen (in bestelling) geplaatst.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Mondelinge vraag - toestand Klein Eyssel.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx herhaalt dat de toestand van Klein Eyssel slecht is, het is er een lappendeken en de bermen zijn er uitgereden. Hij spreekt zijn hoop uit dat dit wordt meegenomen in de prioriteitenlijst voor onderhoud van wegen.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Mondelinge vraag - MJP 2020-2025.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Marc Haseldonckx wil graag een vaststelling delen. Hij stelt vast dat het budget van het meerjarenplan voor 2020 werd goedgekeurd in december 2019, echter de afgelopen weken werd er op regelmatige basis al budget bijgevraagd. Hij vraagt zich dus af  of het budget wel ernstig is opgemaakt.

 

ANTWOORD

 

Schepen Roger Van Aperen neemt de bezorgdheid van raadslid Marc Haseldonckx mee en zal dit met de financieel directeur bespreken.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 24 februari 2020.

 

Mondelinge vraag - heraanleg John Lijsenstraat.

 

VRAAG

 

Gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt vernam via enkele verontruste buurtbewoners en een persbericht dat de John Lijsenstraat wordt heraangelegd. De buurtbewoners kregen hiervoor een briefje in de bus. Men wil hiervoor een aantal bomen kappen en deze waarschijnlijk vervangen door lindebomen. Over hoeveel en welke bomen gaat het juist? Wij zijn er niet van overtuigd dat de bomen in dit geval zorgen voor het omhoog duwen van het fietspad en de rijbaan. Het is bovendien een non-argument dat bomen naast de rijbaan zorgen voor een onveilige weg, ze geven wel een gevoel van versmalling, maar dit zorgt net voor een vertragend effect. Men vreest nu echter voor een “autostrade”. Verder zijn enkele buurtbewoners bevreesd voor een volgende hete zomer, met temperaturen van 40°C en meer. Het is alom geweten dat bomen zorgen voor een verkoelend effect, zowel door het werpen van de nodige schaduw, als het vocht- en temperatuurregulerend vermogen. Daarnaast las raadslid Dimitri Van Pelt ook dat de bomen waarschijnlijk in april zouden worden gekapt. Dit is midden in het broedseizoen (15 maart - 15 juli). Een afwijking van het kappen tijdens het broedseizoen is enkel toegestaan als er effectief veiligheidsrisico's zijn. Dat is hier zeker niet het geval, dus het raadslid ziet niet in waarom een overheidsinstantie wel zou mogen kappen tijdens het broedseizoen, hij pleit er dan ook voor om geen uitzondering toe te staan voor AWV. Daarnaast wil gemeenteraadslid Dimitri Van Pelt ook graag onderzocht zien of deze bomen geen vleermuizen huisvesten. Deze dieren zijn totaal beschermd, dit is dus niet enkel het dier, maar ook hun verblijf- en/of nestplaatsen.

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen bevestigt dat de John Lijsenstraat wordt heraangelegd, en hij weet dat er daarbij een aantal bomen zullen verdwijnen. Hij weet echter niet over welke bomen het precies gaat, ook niet dat er het plan was om te  kappen in het broedseizoen. Het gaat immers over de John Lijsenstraat en dat is een gewestweg, dus de taak en bevoegdheid van AWV. De burgemeester weet wel dat de meningen van de bewoners verdeeld zijn, sommige mensen hebben ook al laten weten dat ze wel blij zijn dat de bomen verdwijnen.

Raadslid Ilse Verachtert kan ook begrip opbrengen voor het feit dat de bomen hinderlijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld bewoners die hun oprit op- en afrijden. Ze vraagt zich ook af of er een alternatief komt voor het minderen van de snelheid.

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.