Hoogstraten

Zitting van maandag 27 maart 2023

Om 20.01 uur.

 

aanwezig

voorzitter: Gert Van den Bogaert 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel en Jef Vissers

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven

 

verontschuldigd

raadslid: Hilde Vermeiren

burgemeester Marc Van Aperen verlaat de vergadering vanaf punt 10.

burgemeester Marc Van Aperen vervoegt de vergadering vanaf punt 11.

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 27 februari 2023.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 27 februari 2023 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 27 februari 2023 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:01:26

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 27 februari 2023 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Besluit tot weigering van het convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV voor wedkantoor BV Kempen Bet, gelegen te 2320 Hoogstraten, Vrijheid 35.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Bij schrijven van 8 november 2022 (bijlage) verzoekt de raadsman van de BV Kempen Bet (met maatschappelijke zetel te 2200 Herentals, Stapkens 4 en met ondernemingsnummer 0737.674.508) voor het wedkantoor te 2320 Hoogstraten, Vrijheid 35 om een advies van de burgemeester en een convenant met de stad, zodanig dat de BV Kempen Bet een aanvraag tot ‘hernieuwing’ van de vergunning klasse FB zou kunnen indienen bij de Kansspelcommissie.

 

De vergunning klasse F2 (FB) van de BV Kempen Bet voor de vestiging te 2320 Hoogstraten, Vrijheid 35 verliep op 26 juni 2022.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 42 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (hierna: de kansspelwet).

 

Argumentatie

 

Het aannemen van weddenschappen door een kansspelinrichting klasse IV (wedkantoor) vereist een vergunning klasse F2 (meerbepaald: FB) (art. 43/4, §1, lid 1 kansspelwet).

 

Deze vergunning moet aangevraagd worden bij de Kansspelcommissie.

 

Sinds de wetswijziging van 7 mei 2019 van de kansspelwet bepaalt artikel 43/5, lid 1, 5. en 6. het volgende:

 

Om een vergunning klasse F1 of F2 te kunnen verkrijgen, moet de aanvrager:

(…)

5. ervoor zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan;

6. het convenant kunnen voorleggen dat werd gesloten tussen de kansspelinrichting klasse IV en de gemeente waar die inrichting gevestigd is onder de voorwaarde dat de vergunning van klasse F2 wordt verkregen”.

 

In de kansspelwet werd aldus opgenomen dat voor de uitbating van een wedkantoor een convenant tussen stad en uitbater noodzakelijk is. Het convenant is conform de informatieve nota van de kansspelcommissie van 21 april 2021, sedert 25 mei 2021 vereist bij het indienen van een vraag tot toekenning of hernieuwing van vergunning F2.

 

Conform de kansspelwet behoort de beslissing om al dan niet dergelijke convenanten te sluiten tot de discretionaire bevoegdheid van de gemeente.

 

Artikel 43/5, 5° van de kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat de aanvrager ervoor moet zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan. In de parlementaire voorbereidende werken staat (Parl. St. Kamer 2018-2019, nr. 54K3327/001, p. 12): “Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen”. Hieruit blijkt dat de concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te sluiten kunnen verantwoorden, niet beperkt zijn tot die inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in artikel 43/5, lid 1, 5. van de kansspelwet. Het Grondwettelijk Hof heeft dit nog bevestigd in het arrest nr. 177/2021 van 9 december 2021. De wetgever heeft de gemeente de mogelijkheid gegeven om per concreet dossier na te gaan of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van kwetsbare inrichtingen gelegen is. Die bepalingen strekken er in het bijzonder toe de sociale risico’s in verband met de ligging van de vaste kansspelinrichtingen klasse IV te beperken en de spelers te beschermen. In het kader van een concreet individueel dossier is het nabijheidsonderzoek een belangrijk en zelfs determinerend motief in de afweging van de gemeente om al dan niet een convenant af te sluiten.

 

Het wedkantoor met adres Vrijheid 35 te 2320 Hoogstraten bevindt zich in de nabijheid van tal van kwetsbare inrichtingen. Elke besproken locatie wordt opgenomen in een omgevingsplan als bijlage.

 

Na concreet onderzoek blijkt dat de locatie zich in de nabijheid van diverse onderwijsinstellingen bevindt.

Dit betreft volgende locaties: Er zijn verschillende basisscholen gelegen in de omgeving van het adres Vrijheid 35: de gemeentelijke basisschool van Hoogstraten is gelegen op 1000 m, de vrije basisschool Spijker is gelegen op 700 m, de vrije basisschool Klein Seminarie is gelegen op 850 m.

Bijkomend is er in Hoogstraten een zeer hoge concentratie aan secundaire scholen: VTI Spijker is gelegen op 650m, ASO Spijker is gelegen op 950 m, Klein Seminarie is gelegen op 850 m en VITO is gelegen op 1000 m.

Op 800 m is de Academie voor Muziek en Woord Noorderkempen gelegen en op 800m de kunstacademie IKO .

Op 750 m is er een vestiging van Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding - CLB Kempen, waar vaak de meest kwetsbare leerlingen worden begeleid.

Voormelde scholen hebben samen ca. 6755 leerlingen.

Ook uit de gemeente-stadsmonitor blijkt dat het aantal leerlingen secundair onderwijs in vestigingsplaatsen in de stad Hoogstraten t.o.v. het aantal leerlingen secundair onderwijs wonend in de gemeente, bijna drie keer zoveel is dan het gemiddelde van het Vlaams Gewest (282,0% t.a.v. 101,4%).

Bron:https://gsminfo.gemeente-stadsmonitor.be/%24web/Rapporten_outputs/JouwGemeentescan/GSM_JouwGemeentescan_Hoogstraten.pdf

 

 

Hoogstraten is dus een scholencentrum bij uitstek. Er lopen m.b.t. het secundair onderwijs drie keer meer jongeren school dan er wonen.

De Vrijheid is de belangrijkste verkeersas waarlangs deze leerlingen naar en van deze scholen wandelen, fietsen en met het openbaar vervoer pendelen. Vele leerlingen passeren dan ook de kwestieuze locatie, te meer aangezien vlakbij een bushalte is (170 m), een busstelplaats (310 m), een orthodont en snacks- en horecazaken zoals twee bakkerijen/broodjeszaken, een pizzeria, frituur, alsook het jeugdhuis Cahier op 150 m.

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

Volgens de parlementaire voorbereidende werken, mag een wedkantoor niet worden gevestigd in de nabijheid van ziekenhuizen waar inzonderheid personen worden behandeld wegens spelgerelateerde problemen.

De kwestieuze locatie bevindt zich op 1100 m van ’t Gastenhuys, waar een afdeling van het AZ Turnhout is gevestigd, waarvan de dienstverlening recent nog werd uitgebreid.

De voorgestelde locatie bevindt zich op 1100 m in dezelfde straat van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Kempen VZW. Strikt gezien is dit geen ziekenhuis, maar het betreft een ambulant centrum voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en drugpreventie. Zowel kinderen, jongeren, volwassen en ouderen kunnen er terecht met verslaving- psychische en/of psychiatrische problemen. Op deze locatie bevinden zich ook diensten van het Centrum Algemeen Welzijnswerk De Kempen vzw, nl. een JAC (Jeugd Advies Centrum) en een MSOC (Medisch Sociaal Opvang Centrum). Het JAC is een ambulant centrum voor jeugdwelzijnswerk in brede zin. Het MSOC biedt medische, psychologische en sociale begeleiding aan druggebruikers. Zowel jongeren, volwassen en ouderen en/of hun omgeving kunnen er terecht met verslavingsproblemen.

Omwille van het sociaal risico is het niet wenselijk om een kansspelinrichting te vestigen in de nabijheid hiervan, aangezien deze instellingen hulpverlening bieden aan kinderen en jongeren en verder ook begeleiding en geestelijke gezondheidszorg aanbieden aan verslavingsgevoelige personen.

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

Vlakbij zijn er kinder- en gezinsopvanginitiatieven: Minderhoutsestraat 71 bus 2, 2322 Hoogstraten (op 900 m), Venhoef 35, 2320 Hoogstraten (op 800 m), Leemstraat 24B, 2320 Hoogstraten op (500 m), Gelmelstraat 81, 2320 Hoogstraten (op 550 m), Gelmelstraat 58, 2320 Hoogstraten (op 550 m), Vrijheid 144, 2320 Hoogstraten (op 400 m).

 

De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen waar regelmatig erediensten worden gehouden.

De Evangelische Kerk (met locatie Karel Boomstraat 44) op 800 m. De Sint Katharinakerk op 550 m. De Begijnhofkerk ligt op 170 m.

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van drie grote gevangenissen.

Deze van Wortel, Merksplas en vooral deze van Hoogstraten (Penitentiair Schoolcentrum van Hoogstraten) (1029 m) en in de nabijheid van een illegalencentrum te Merksplas. De gevangenis van Hoogstraten (Penitentiair Schoolcentrum van Hoogstraten-170 gedetineerden) heeft een open regime. De gedetineerden kunnen tijdens de week werken of een beroepsopleiding volgen zodanig dat zij worden voorbereid om opnieuw te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Verschillende organisaties zijn ter zake verbonden aan deze instellingen waar de meest kwetsbare personen worden gehuisvest.

 

De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden:

• Op beperkte afstand van de voorgestelde locatie zijn studentenhuisvestingsvoorzieningen gevestigd. De Internaten van de scholen het Spijker en Klein Seminarie zijn gelegen op een afstand van resp. 550 m en 850 m, met in totaal zo’n 150 leerlingen.

• Op 700 m is de bibliotheek gelegen en op 750 m is een cultureel centrum in onderzoeksfase. Beiden hebben een specifiek aanbod dat gericht is op jongeren.

• Op 750 m is er ook een vestiging van Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding - CLB Kempen.

• Op 750 m is de zaal De Pax gevestigd, waar verschillende jeugdverenigingen zijn gevestigd (KSA, KLJ, Plussers). Het gaat hier om 320 leden tussen de 6 en 18 jaar + jongvolwassenen die de leiding waarnemen.

• Op 290 m is er de nachtwinkel Alaturka (Van Aertselaerstraat 7) die ook buiten de schooluren vaak wordt bezocht door jongeren.

• Op 450 m is er Kokomo City (Vrijheid 127), een drukke uitgaansgelegenheid voor jongeren.

• Op 167 m is een speelpleintje gelegen in de woonwijk tussen de Tinnenpotstraat en de Moerstraat. Dit is een voetbalveldje waar de jeugd veelvuldig samenkomt. Nog speelpleintjes: op 700 m in de sociale woonwijk Venhoef, op 853 m in de sociale woonwijk Hoefijzer en op 360 m bij het sociale woningbouwproject De Mouterij. Op 151 m van het parkje in de woonwijk Koolhof. Op 236 m het park van het Begijnhof.

• Een bushalte waar schoolbussen frequent stoppen is vlakbij (170 m), alsook een busstelplaats (310 m).

• Twee bakkerijen/broodjeszaken Mathysen (93 m-Vrijheid 7) en Van Thillo (150m- Vrijheid 77), pizzeria Da Vinci (op 39 m-Vrijheid 45), frituur Den Hoet (op 160 m-Vrijheid 86), welke zaken door school- en uitgaande jeugd veelvuldig worden bezocht.

• Aan de overkant van de straat is ‘Barbershop De Luxe’ gevestigd (Vrijheid 48) , welke zaak een vooral jong en mannelijk cliënteel heeft, zijnde de meeste kwetsbare groep qua gokverslaving. Hetzelfde geldt voor de Kapperszaak Salah, eveneens vlakbij (58 m-Vrijheid 60)

• Er bevindt zich ook een bankautomaat in de buurt (Argenta op 78 m), waar jongeren geregeld cash geld kunnen afhalen. Ook is kredietkaartverstrekker Fintro gevestigd aan de overkant van de kwestieuze locatie (Vrijheid 34/36).

• Op 950 m is park Den Dijk gelegen, waar veelvuldig jongeren komen, waar jeugdlokalen worden gebouwd en waar de naschoolse en vakantiekinderopvang zal worden georganiseerd.

• Op 900 m is kinderdagverblijf Bolleke de Beer gevestigd, op 400 m is kinderdagverblijf De Toverschommel gevestigd en op 550 m zijn de kinderdagverblijven Spijker en De Gelmeltjes gevestigd. Daarnaast zijn er in de buurt ook verschillende onthaalouders actief.

• Huis van het Kind op 1100 m. Hier wordt ondersteuning geboden rond opvoeding en ontwikkeling. Dit initiatief omvat o.a. een Opvoedingswinkel, een consultatiebureau van Kind en Gezin en een peuterspeelpunt ‘De Speelbabbel’.

• In de omgeving liggen diverse sportclubs met een belangrijke jeugdwerking. Op 650m de hockeyclub Noorderkempen (164 leden). Op 876 m het sportpark met o.a. een skatepark en zwembad waar vaak jongeren komen, met o.a. verschillende gevechtssportenverenigingen (263leden), atletiekvereniging Noorderkempen (157 leden), turnvereniging ’t Spagaatje (475 leden) en voetbalvereniging HVV (715 leden). Op 714 m ligt voetbalvereniging MVV (406 leden).

• Het Jeugd Advies Centrum (JAC) bevindt zich op 1100 m. Het JAC is een ambulant centrum voor jeugdwelzijnswerk in brede zin met een lage drempel voor jongeren.

• Het MSOC biedt medische, psychologische en sociale begeleiding aan druggebruikers. Zowel jongeren, volwassen en ouderen en/of hun omgeving kunnen er terecht met verslavingsproblemen.

• Op 96 m (Inner Strength-Vrijheid 5), op 280 m (Invorm-’s Boschstraat 3) en 47 m (Hey You-Vrijheid 49) zijn fitnesszaken gevestigd, die vooral door jongeren gefrequenteerd worden.

• In de straat van de voorgestelde locatie is het jeugdhuis Cahier de Brouillon gelegen op 150 m (Vrijheid 84). Dit is een plaats waar zeer veel jongeren komen.

 

De nabijheid van elk van de hiervoor genoemde plaatsen volstaat op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

Daarnaast kunnen ook motieven die verwijzen naar de hoge concentratie aan sociaal en economisch zwakken in de gemeente, het lage gemiddelde inkomen, de hoge concentratie aan werklozen e.d. in aanmerking worden genomen bij het oordeel om al dan niet een convenant af te sluiten (R.v.St. 26 oktober 2001, nr. 100.398). Gokken kan schulden en financiële problemen veroorzaken. Het brengt mensen tot armoede en leidt tot gezondheids- en sociale problemen.

 

Uit de resultaten van de bevraging van de gemeente-stadsmonitor m.b.t. het thema ‘armoede’ voor de stad Hoogstraten blijkt dat de armoedecijfers in Hoogstraten boven het gemiddelde liggen. Zo ligt het gemiddeld netto beslastbaar inkomen per inwoner onder het gemiddelde van het Vlaams Gewest (19.607 euro t.a.v. 20.625 euro), ligt het aandeel individuele aangiften met een netto belastbaar inkomen dat lager is dan 10.000 EUR, hoger dan het gemiddelde van het Vlaams gewest (20,6% t.a.v. 18,2 %) en ligt het aantal kinderen dat leeft in een gezin met een zeer lage werkintensiteit ruim hoger dan het gemiddelde van het Vlaams Gewest (14,7% t.a.v. 9,5%). “Als in een gezin een minimale graad van tewerkstelling ontbreekt, is er een risico op armoede. Kinderen en jongeren in dat gezin lopen het risico niet volwaardig te kunnen participeren en zich uitgesloten te voelen”: Bron: https://gsminfo.gemeente-stadsmonitor.be/%24web/Rapporten_outputs/JouwGemeentescan/GSM_JouwGemeentescan_Hoogstraten.pdf

 

 

Gelet op de socio-economische achterstelling is het bijgevolg niet wenselijk om een wedkantoor toe te laten op de voorgestelde locatie.

 

De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van organisaties die zich direct of indirect inzetten voor sociaal en economisch zwakken:

• Zoals hoger aangehaald: De voorgestelde locatie bevindt zich op 1100 m in dezelfde straat van Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Kempen vzw. Het betreft een ambulant centrum voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en drugpreventie. Zowel kinderen, jongeren, volwassen en ouderen kunnen er terecht met verslaving- psychische en/of psychiatrische problemen. Op deze locatie bevinden zich ook diensten van het Centrum Algemeen Welzijnswerk De Kempen vzw, nl. een JAC en MSOC (Medisch Sociaal Opvang Centrum). Het JAC is een ambulant centrum voor jeugdwelzijnswerk in brede zin. MSOC biedt medische, psychologische en sociale begeleiding aan druggebruikers. Zowel jongeren, volwassen en ouderen en/of hun omgeving kunnen er terecht met verslavingsproblemen.

 

• Huis van het Kind op 1100 m. Hier wordt ondersteuning geboden rond opvoeding en ontwikkeling. Met verhoogde aandacht voor kwetsbare gezinnen. Gedragsproblemen hangen dikwijls samen met een onderliggende problematiek van kansarmoede.

• De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen die vooral door mensen in armoede bezocht worden of waar veel mensen in armoede wonen: op 950 m ligt Welzijnsschakel 't Ver-Zet-je vzw, met onder meer een ontmoetingsruimte, voedselverdeling en ‘Pampers & Co’ (verkoop basisproducten voor baby’s en peuters aan sterk gereduceerde prijzen).

• Sociaal woonproject de Mouterij (op 360 m), sociale woonwijk Venhoef (op 700 m) en sociale woonwijk Hoefijzer (op 960m).

• De sociale dienst van de stad Hoogstraten is op 1300 m gelegen. Hier worden begeleidingstrajecten voor jongeren en volwassen aangeboden, hetgeen gericht is op een inclusieve arbeidsmarkt. Hier komen veel kwetsbare persoenen die hulp krijgen via tewerkstelling, vorming, coaching en advies.

• De noodopvangwoningen van het OCMW die gelegen zijn in de Mouterijstraat (op 360 m), Heilig Bloedlaan 246 en 248 (op 1000 m) en Gustaaf Segerstraat 11 op 400 m afstand.

• De ontmoetingsruimte van de lokale welzijnsschakel gelegen in de Heilig Bloedlaan 242 op 950 m.

• De voedselbedeling van de lokale welzijnsschakel gelegen in de Heilig Bloedlaan 242 op 950 m .

• Het lokaal opvanginitiatief van Hoogstraten heeft voor 13 personen opvangplaatsen en biedt huisvesting voor vluchtelingen. Dit bevindt zich in de Mouterijstraat op 360 m.

• Aan de overkant van de straat op 10 m is een ontvangkantoor van De Voorzorg gevestigd (Vrijheid 48/bus1), welke mutualiteit een cliënteel heeft dat voor een aanzienlijk aandeel bestaat uit sociaal kwetsbare groepen. Hetzelfde geldt voor het kantoor van het ACV, eveneens gevestigd aan de overkant van de straat op 30 m (Vrijheid 56).

• Interimkantoor Accent ligt aan de overkant van de straat op 20 m (Vrijheid 52). Ook Interimkantoor AGO is vlakbij gevestigd (120 m -Vrijheid 10). Het cliënteel bestaat vaak uit sociaal kwetsbare werkzoekenden loopbaanbegeleiding krijgen.

De nabijheid van elk van de hiervoor genoemde plaatsen volstaat op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

 

Ontvangen adviezen:

 

• Advies Dienst Samenleving (bevoegd voor onder meer gezondheidsbeleid en Huis van het Kind):

Hoogstraten is een scholencentrum

 

Hoogstraten is een echt scholencentrum, met vier grote secundaire scholen waar samen meer dan 4.000 leerlingen school lopen, zowel afkomstig uit Hoogstraten als uit de hele provincie. Daarnaast telt Hoogstraten 8 basisscholen, waarvan in elke deelgemeente minstens één school, met samen ca. 2.300 leerlingen.

Bingospelen en spelen met de lotto of met krasloten zijn in België verboden onder de achttien jaar. Ondanks deze leeftijdsbeperking speelde 12% van alle leerlingen in het secundair onderwijs (in Vlaanderen) ooit op de bingo, 8% pokerde ooit voor geld en 8% speelde ooit op sportweddenschappen. (bron: VAD)

 

Stadsbestuur Hoogstraten wil niet dat gokken of weddenschappen zichtbaar in het straatbeeld aanwezig zijn op een locatie waar geregeld passage is van kinderen of jongeren. Dat geldt op grondgebied Hoogstraten dus voor alle dorpscentra en toegangswegen naar de dorpscentra. Minderjarigen moeten zoveel mogelijk beschermd worden, wat ook behelst dat zij niet of zo weinig mogelijk in de verleiding dienen te worden gebracht.

 

Beleid rond gezondheid

 

Actieplan 2/2/1: Stad Hoogstraten promoot pro-actief een gezonde levensstijl en ondersteunt initiatieven rond zowel fysieke als geestelijke gezondheid, met daaronder onder meer:

Actie 2/2/1/2 We versterken ieders psychisch welzijn met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren.

Actieplan 2/2/2: Stad Hoogstraten regisseert een volwaardig zorgbeleid voor iedereen, met daaronder onder meer:

Actie 2/2/2/1 We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn.

 

Stad Hoogstraten ontwikkelde voorgaande jaren diverse preventie- en sensibiliseringscampagnes m.b.t. middelengebruik, gamen en gokken. En zal daar ook in de toekomst op blijven inzetten. Daarbij worden zowel acties specifiek naar jongeren opgezet, alsook naar de bredere bevolking. Het doel van deze campagnes is logisch: het gebruik van middelen (alcohol, tabak, drugs, medicatie) of problematisch gamen of gokken ontmoedigen, of minstens meer bewustmaking rond gebruik of gedrag bekomen.

Het uitstellen van de beginleeftijd is een belangrijke doelstelling voor de preventie van gokproblemen. Een jonge beginleeftijd is een risico-indicator voor het ontstaan van gokproblemen op volwassen leeftijd. Het verhoogt de kans op fysieke, mentale en sociale problemen. Jongeren die vroeg beginnen met gokken hebben meer kans om afhankelijk te worden en kunnen ook sneller afhankelijk worden. (Bron: VAD)

Sinds de coronapandemie en -maatregelen zet stad Hoogstraten nog meer in op het belang van mentaal welzijn en geestelijke gezondheid. Enkele voorbeelden van initiatieven:

Recent is o.a. een nieuwe campagne met de slogan ‘Hulp zoeken is een teken van kracht’ gelanceerd. En er is ook een lokale werkgroep samengesteld en gestart met hulpverleners uit het werkveld (coaches, psychotherapeuten en psychologen) om acties uit te werken. Daarmee wil de stad de veerkracht van z’n inwoners versterken, onder meer door verbondenheid te creëren. Veerkrachtig zijn en blijven, dat betekent dus verschillende hulpbronnen ontwikkelen en zoeken, zowel individueel als in je omgeving. Op die manier kan je de juiste competenties inzetten wanneer nodig, afhankelijk van de situatie. Veerkrachtig zijn is eigenlijk altijd een verhaal van samen veerkrachtig zijn. (Bron: samenveerkrachtig.be)

Het hulpaanbod werd en wordt via diverse kanalen bekend gemaakt, en op verschillende wijzen met aandacht voor diverse leeftijdsgroepen.

Op vlak van jongerenwelzijn ondersteunt de stad het project ‘Top in je Kop’ dat momenteel binnen de interlokale vereniging Noorderkempen Werkt wordt uitgewerkt.

Hoogstraten biedt ondersteuning bij verslavingsproblemen:

Er is een samenwerkingsovereenkomst in het kader van ervaringsdragers verslaving en voor de werking van een contactgroep in Hoogstraten met Verslavingskoepel Kempen vzw goedgekeurd. Door deskundigheid van ervaringsdragers en professionele hulpverleners te bundelen wil Verslavingskoepel Kempen een nieuw model van (zelf)hulp uitbouwen in de Kempen. Dit voor alle personen met een verslaving en hun omgeving. De ondersteuning van deze werking via betoelaging is in 2022 aangevangen.

Locatie contactgroep Verslavingskoepel: ontmoetingsruimte ‘De nieuwe Feftig’, Heilig Bloedlaan 242b in Hoogstraten van 't Ver-Zet-je Welzijnsschakel Hoogstraten VZW.

In januari 2022 is er een werking van Medisch Sociaal Opvang Centrum (MSOC) Kempen gestart in Hoogstraten. MSOC maakt deel uit van Centrum Algemeen Welzijnswerk - CAW De Kempen, en biedt gratis ambulante drughulpverlening.
Locatie MSOC Hoogstraten: ’t Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C te Hoogstraten.

In samenwerking met ELZ Kempenland is stad Hoogstraten eind 2021 gestart met een ZorgInformatieNetwerk. Het uiteindelijke doel is: een persoon met een zorg- of ondersteuningsnood krijgt in zijn buurt de kans om op informele wijze een vraag te stellen en wordt geholpen bij het formuleren en concretiseren van de zorgvraag. De hulpverlener biedt zorg op maat vanuit zijn expertise en herkent ook achterliggende vragen buiten de eigen expertise. Hierbij wordt er zo warm mogelijk doorverwezen.

 

De aanwezigheid van een wedkantoor druist op alle vlakken in tegen de doelstellingen en acties van de stad m.b.t. gezondheid en zorg. De beschikbaarheid van een wedkantoor in de buurt verhoogt significant de kans dat inwoners van onze stad zullen gokken of deelnemen aan weddenschappen. En dat verhoogt dan weer de kans op gokproblemen.

Al wordt er bij gokken geen product ingenomen, toch kan er verslaving ontstaan. Gelijkenissen in afwijkende hersenfuncties maken een gokstoornis vergelijkbaar met een drug- of alcoholafhankelijkheid. Er gaat veel meer tijd, aandacht en vooral geld naar het spel dan men zich ooit had voorgenomen. Zo kan men op verschillende vlakken (financieel, relationeel, sociaal, ...) in de problemen geraken. Onder hulpverleners is het algemeen geweten dat dat gokproblemen vaak een negatieve impact hebben op het mentaal welzijn en de geestelijke gezondheid. Gokken houdt dus een duidelijk risico in op de ontwikkeling van welzijns- en gezondheidsproblemen.

 

Beleid rond armoedebestrijding

 

2/1/1 Stad Hoogstraten neemt initiatieven om de zelfredzaamheid van mensen en gezinnen in armoede te verhogen.

2/1/2 Stad Hoogstraten neemt de regierol in de bestrijding van armoede.

2/1/3 Stad Hoogstraten bestrijdt financiële armoede in samenwerking met partners.

 

De medewerkers van de sociale dienst van de stad zijn al meermaals geconfronteerd met cliënten die in ernstige financiële problemen zijn terecht gekomen omwille van een gokverslaving. (Exacte cijfers hebben we niet.)

Voor mensen met een verslavingsprobleem kost het vaak erg veel moeite en tijd om de verslaving te bedwingen. Zeker in de ‘genezingsfase’ kan de afwezigheid van prikkels en aanleidingen het verschil maken tussen volhouden of hervallen.

Hoe langer de gokverslaving duurt, hoe groter de kans op financiële problemen en om in armoede te verzeilen.

 

Brandweer: Hoewel er in 2016 een gunstig brandpreventieverslag werd afgeleverd aan de eigenaar van het betrokken pand, werd er na de wijziging van uitbater door de BV Kempen Bet geen attest brandveiligheid bekomen. Dit is in strijd met artikel 4.2.3. van het Uniform Gemeentelijk Politiereglement van de stad Hoogstraten:

Artikel 4.2.3.

De uitbater moet voor het openen, openhouden of heropenen van een publiek toegankelijke inrichting een gunstig attest brandveiligheid bekomen.

“Bij elke wijziging van uitbating of uitbater, bij transformatie of renovatiewerken, bij vernieuwing van de binneninrichting, bij wijziging van de netto-oppervlakte, bij bestemmingswijziging en bij elke wijziging die de brandveiligheid en de evacuatiemogelijkheden kan beïnvloeden, dient voorafgaandelijk door de uitbater een brandveiligheidsinspectie te worden aangevraagd aan de burgemeester”. Na een brandveiligheidscontrole ter plaatse maakt de brandweer een brandpreventieverslag122i over aan de burgemeester. De burgemeester kan op basis van dit brandpreventieverslag een brandveiligheidsattest afleveren. Het brandpreventieverslag bevat de maatregelen, die door de uitbater moeten worden getroffen om in overeenstemming te zijn met onderhavige reglementering”.

 

De gemeenteraad heeft op 19 december 2022 een intentiebesluit tot weigering van een convenant genomen (bijlagen: uittreksel, kaarten en lijsten). Het college van burgemeester en schepenen werd gemachtigd om de BV Kempen Bet te horen.

 

Hoorzitting - Verweer Kempen Bet BV - Beoordeling

 

Per aangetekende brief van 22 december 2022 en per mail van 23 december 2022 werd de uitnodiging voor de hoorzitting (incl. bijlagen: advies burgemeester van 9 december 2022, gemeenteraadsbesluit 19 december 2022, bijlagen gemeenteraadsbesluit (3 kaarten, 3 lijsten))  aan Kempen Bet BV en aan haar raadsman bezorgd.

 

Per mail van 18 januari 2023 bevestigde de raadsman van Kempen Bet BV de ontvangst van de uitnodiging met bijlagen en de aanwezigheid op de hoorzitting van 26 januari 2023.

 

Op 26 januari 2023 werd de BV Kempen Bet gehoord: PV hoorzitting incl. nota raadsman BV Kempen Bet in bijlage.

 

1.

 

Conform artikel 43/5, lid 1, 5. en 6. Kansspelwet mag een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd worden in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht en is een convenant afgesloten met de gemeente noodzakelijk om een vergunning klasse F1 en F2 te kunnen verkrijgen. Conform artikel 43/4, lid §1, lid 4 Kansspelwet bepaalt het convenant o.a. de locatie van de kansspelinrichting.

 

Enkel het gegeven van de locatie en de nabijheid ervan (gezien dit in relatie staat tot het risico voor kwetsbare profielen) is dus aan de orde bij de beoordeling door de gemeenteraad om al of niet een convenant rechtsgeldig af te kunnen sluiten.

 

Ter zake kan worden verwezen naar de rechtspraak m.b.t. de analoge bepalingen inzake kansspelinrichtingen klasse II - waarnaar Kempen Bet BV in haar nota overigens eveneens verwijst.

 

De nabijheid is een decisief en voldoende motief om tot weigering te besluiten.

 

 "De nabijheid van instellingen en plaatsen vermeld in artikel 36, 4, van de wet van 7 mei 1999 is een toereikend motief voor de weigering van het convenant" (R.v.St. 31 januari 2008, nr. 179.172, p. 11; R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 16).

 

De stelling van Kempen Bet BV dat door het weigeren van convenanten er een wildgroei zou ontstaan qua illegaal aanbod aan weddenschappen, is derhalve niet relevant. Deze stelling werd herhaald in de mail van 13 maart 2023 van de raadsman van Kempen Bet BV, met in bijlage twee artikelen (interview burgemeester stad Antwerpen). Opnieuw doet de inhoud van deze mail en de bijgesloten artikelen (bijlagen) niet ter zake, zoals hoger en hierna aangetoond. Hetzelfde geldt voor de punten die Kempen Bet BV in haar nota aanhaalt omtrent de controles door de Kansspelcommissie, het zetten van sociaal zwakkere profielen op de EPIS-lijst en de registratie en EPIS-check van iedere bezoeker.

 

Ook de bewering als zou de uitbating geen overlast met zich hebben meegebracht, is niet relevant.

 

"Het doet niet terzake. De bestreden beslissing is niet door een verstoring van de materiële openbare orde gemotiveerd, maar, zoals hiervoor gezien, in essentie door redenen van sociale bescherming. Verwerende partij dient bij het beoordelen van verzoeksters aanvraag in het kader van de wet van 7 mei 1999 derhalve geen rekening te houden met het feit dat zich in het verleden geen verstoring van de materiële openbare orde heeft voorgedaan" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 16-17).

 

Ook het voorstel van Kempen Bet BV om de reclame aan de buitenzijde van haar wedkantoor te beperken, is niet relevant:

 

"De aantrekkingskracht van een kansspelinrichting wegens haar nabijheid valt overigens niet zomaar en zonder meer samen met de aantrekkingskracht wegens haar aankleding. Weliswaar kan, naast de nabijheid, ook het al dan niet “opzichtig” uitzicht van de inrichting een rol spelen met betrekking tot haar aantrekkingskracht. (...) De gebeurlijke afwezigheid van een opvallend uitzicht als zodanig belet evenwel niet dat de kansspelinrichting rechtmatig geacht kan worden een te grote verlokking voor jongeren in te houden, wegens haar vestiging in de nabijheid van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, waardoor het ze maar een geringe moeite kost om zich er naar toe te begeven" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 11-12).

 

Eveneens is het gegeven dat een gemeente de mogelijkheid heeft om een convenant - met daarin bv. strikte voorwaarden qua openingstijden en -dagen (zoals o.m. ook voorgesteld door de Bv Kempen Bet in relatie tot het jeugdhuis Cahier de Brouillon VZW) - af te sluiten, niet relevant.

 

"Artikel 34, derde lid, van de wet van 7 mei 1999 geeft aan de gemeente de discretionaire bevoegdheid om al dan niet een convenant te sluiten, en dus ook om een convenant te weigeren, onder meer wanneer zij van oordeel is dat de gevraagde locatie zich bevindt in de nabijheid van de in artikel 36, 4, van de wet vermelde plaatsen en inrichtingen" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 13-eigen onderlijning; in dezelfde zin: R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 6-7).

 

"De eventuele waarborgen die in de voorwaarden van het convenant tussen de gemeente en de uitbater zijn -of tenminste konden worden- opgenomen ten behoeve van de jongeren, kunnen niet meebrengen dat de afstandsvereiste van het artikel 36, 4, wordt voorbijgezien. Verzoekster mag wel vinden dat “het afsluiten van een kansspelconvenant met zeer stringente voorwaarden qua openingsuren, -dagen, controle e.d.m.” genoeg tegen de vereiste kan opwegen en er een valabel alternatief voor is, maar dit is rechtens niet relevant, daar de wetgever er nu eenmaal een andere mening op na hield" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 16-eigen onderlijning).

 

Ook de mail van 13 maart 2023 van de raadsman van Kempen bet BV, met in bijlage de convenant die de stad Brugge heeft afgesloten met een wedkantoor dat in de nabijheid is gelegen van een jongerenevenementenhal en een jeugdhuis (bijlagen), doet geen afbreuk aan het feit dat dit gegeven irrelevant is.

 

Enkel het nabijheidscriterium is relevant en de gemeente beschikt ter zake over een discretionaire bevoegdheid. Het niet sluiten van een convenant kan dan ook geen schending van het redelijkheids- en/of proportionaliteitsbeginsel uitmaken:

 

"De enkele omstandigheid dat, beweerdelijk, verwerende partij zonder de perken van de redelijkheid te overschrijden de besproken jongerencafés ook als niet-nabij had kunnen beschouwen en een convenant had kunnen sluiten met betrekking tot een kansspelinrichting in het centrum van de stad, brengt niet mee dat, nu verwerende partij dat niet gedaan heeft, zij van de weeromstuit geacht moet worden ónredelijk te hebben gehandeld. Discretionaire beoordelingsbevoegdheid sluit nu eenmaal per definitie de mogelijkheid in van verschillende oplossingen die elk de toets aan de redelijkheid kunnen doorstaan" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 14-eigen onderlijning: in dezelfde zin: R.v.St. 31 januari 2008, nr. 179.172, p. 9).

 

2.

 

Het begrip 'nabijheid' moet in concreto door de gemeente beoordeeld worden, steeds met de doelstelling van de wetgever in het achterhoofd, nl. het beschermen van de sociale risico's in verband met de ligging van de inrichting:

 

"Integendeel heeft de wetgever er juist bewust voor gekozen om aan onder andere de gemeenten over te laten de notie “in de nabijheid van” in de vergunningsvoorwaarde van het artikel 36, 4, in te vullen, weliswaar onder controle van de rechter" (R.v.St. 17 juni 2003, nr. 120.648, p 4; R.v.St. 31 januari 2008, nr. 179.172, p. 6; R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 8; R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 7).

 

"(...) op het eerste gezicht aan de uitdrukkelijke motiveringseis voldaan is als de beslissing formeel aangeeft op grond van welke gegevens de gemeente, na een in-concreto-onderzoek en -afweging, tot de prohibitieve nabijheid heeft besloten" (R.v.St. 17 juni 2003, nr. 120.648, p 6). 

 

"De “nabijheid” waarvan sprake in het artikel 36, 4, is bij uitstek relatief. Een uitspraak erover zal dan ook steeds een onderzoek en een afweging van de concrete omstandigheden en gegevens vergen" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 9).

 

In tegenstelling tot hetgeen de BV Kempen Bet doet uitschijnen, kunnen - net omdat de nabijheid in concreto moet worden beoordeeld - ook instellingen die op 500 m of een nog grotere afstand liggen, beschouwd worden als nabij:

 

"Precies omdat de nabijheid geval per geval moet worden onderzocht en beoordeeld, rekening houdend met de concrete omstandigheden van de zaak, is het op voorhand echter ook geenszins uit te sluiten dat het bestuur rechtmatig tot de conclusie kan komen dat ook nog instellingen die op 500 m, of zelfs meer, liggen als nabij in de zin van artikel 36, 4, te beschouwen zijn" (R.v.St. 31 januari 2008, nr. 179.172, p. 8-eigen onderlijning).

 

Het vermelden van de gedetailleerde afstanden tot de kansspelinrichting, doet op zich reeds blijken van een in concreto onderzoek:

 

"Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek.

(...)

De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat" (R.v.St. 9 november 2010, nr. 208.789-eigen onderlijning; in dezelfde zin: R.v.St. 15 september 2011, nr. 215.154, p. 10).

 

"Te dezen wordt in het bestreden besluit vermeld dat de "school St-Martinus in de Botermelkstraat", de "terreinen van de KSA van Erpe" en de "gemeenteschool in de Kouterstraat 2" respectievelijk gelegen zijn op ongeveer 550 meter, 600 meter en 700 meter van de geplande kansspelinrichting. Tevens wordt gewezen op het voorschrift van artikel 36, 4, van de wet van 7 mei 1999, op de bedoeling van de wetgever om geen precieze afstandsregel vast te stellen en de appreciatie en invulling van de nabijheid over te laten aan de gemeente van vestiging. Aldus worden in het bestreden besluit uitdrukkelijk en op voldoende duidelijke wijze de redenen uiteengezet waarom het sluiten van een convenant wordt geweigerd. Deze redengeving heeft de verzoekende partij toegelaten met kennis van zaken uit te maken of het aangewezen is de weigeringsbeslissing met een annulatieberoep te bestrijden" (R.v.St. 15 september 2011, nr. 215.154, p. 9-10).

 

Hierbij worden de hoger aangehaalde nabije locaties - ook deze op 500 m of meer - en de daarbij aangehaalde concrete verantwoording qua nabijheid - voor zoveel als nodig integraal als hernomen beschouwd.

 

3.

 

Kempen Bet Bv stelt dat er geen nabijheidsverbod van gevangenissen zou gelden.

 

Zoals hoger reeds werd aangehaald, blijkt uit de parlementaire voorbereidende werken dat voor kansspelinrichtingen klasse IV - naast de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht - ook de nabijheid van plaatsen waar erediensten worden gehouden of van gevangenissen ervoor zorgt dat de kansspelinrichting klasse IV er niet mag gevestigd worden:

 

"Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen" (Parl. St. Kamer 2018-2019, nr. 54K3327/001, p. 12-eigen onderlijning).

 

Het weze herhaald dat dit standpunt uitdrukkelijk werd bijgetreden door het Grondwettelijk Hof:

 

"Zulks geldt des te meer daar een gemeente, indien de concrete lokale omstandigheden zulks verantwoorden, kan weigeren om een convenant te sluiten met de exploitant van een vaste kansspelinrichting klasse IV die zich zou willen vestigen in de nabijheid van een plaats waar erediensten worden gehouden of van een gevangenis" (Grondwettelijk Hof 9 december 2021, arrest nr. 177/2021, B.28.3, p 71-eigen onderlijning).

 

Hoger werd reeds gewezen op de nabijheid van vooral het Penitentiair Schoolcentrum van Hoogstraten op 1029 m. Deze gevangenis heeft bovendien een open regime. De gedetineerden kunnen tijdens de week werken of een beroepsopleiding volgen, hun sociale administratie in orde brengen en zoeken naar een woonst, zodanig dat zij worden voorbereid om opnieuw te kunnen deelnemen aan de maatschappij.

 

Verschillende lokale organisaties, interimkantoren en werkgevers zijn verbonden aan deze instelling en helpen de gedetineerden met hun terugkeer naar de maatschappij.

 

De gedetineerden verplaatsen zich dus doorheen de kern van Hoogstraten en passeren daarbij het wedkantoor dat immers centraal ligt langs de Vrijheid, de belangrijkste verkeersader van de stad.

 

Tevens werd reeds aangehaald dat aan de overzijde van het wedkantoor een bushalte is gevestigd, verschillende interimkantoren (Accent: 20 m, AGO: 120 m) en het ontvangkantoor van mutualiteit De Voorzorg (10 m), zijnde plaatsen die in het kader van het terugkeerprogramma worden bezocht door de gedetineerden. Hetzelfde geldt voor het sociaal woonproject de Mouterij (360 m), waar in een eerste huisvesting na vrijlating kan worden voorzien.

 

Het hoeft geen betoog dat de verleiding van een wedkantoor in de buurt van deze zeer kwetsbare profielen (vaak met verslavingsproblemen), de inspanningen van de gedetineerden zelf en van de werkgevers en lokale organisaties die hen begeleiden ernstig kan fnuiken.

 

Bij de beoordeling van de "nabijheid", is niet alleen de afstand tot de gevangenis op zich relevant, maar ook het gegeven dat de gevangenen deze mogen verlaten, wat nu net de eigenheid is van het open regime van het Penitentiair Schoolcentrum van Hoogstraten:

 

"Met die voorwaarde heeft de wetgever willen vermijden dat scholieren, jongeren en gedetineerden die de gevangenis mogen verlaten ertoe worden aangezet om een speelautomatenhal te bezoeken, en dat een frivole omgeving wordt gecreëerd in de buurt van ziekenhuizen en plaatsen waar erediensten worden gehouden" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 9-eigen onderlijning; R.v.St. 31 januari 2008, nr. 179.172, p. 6).

 

Dit gegeven op zich volstaat reeds om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

4.

 

In haar nota betwist Kempen Bet BV overigens niet dat de nabijheid van plaatsen waar erediensten worden gehouden eveneens bedoeld is door de wetgever.

 

Hoger werd reeds gewezen op de nabijheid van de Evangelische Kerk (met locatie Karel Boomstraat 44) op 800 m, de Sint Katharinakerk op 550 m en de Begijnhofkerk op 170 m.

 

Alledrie deze kerken worden gebruikt voor erediensten.

 

Dit gegeven op zich volstaat reeds om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

5.

 

Kempen Bet BV stelt verder dat wat de onderwijsinstellingen betreft, de wetgever enkel scholen bedoeld zou hebben van het middelbaar of hoger onderwijs/universiteiten.

 

Niettemin wordt er in de parlementaire voorbereidende werken nergens aangegeven dat het begrip 'onderwijsinstelling' in die enge zin moet worden begrepen. De parlementaire voorbereidende werken spreken enkel van 'scholen' of  'een school' (Parl. St. Kamer 2018-2019, nr. 54K3327/001, p. 13-14). Daarenboven wordt er in de studie van het UC Leuven Limburg (2017-"Gokgedrag van jongeren in België Een studie naar prevalentie, preventie en vroeginterventie") - welke ook in de parlementaire voorbereidende werken wordt aangehaald -  op gewezen dat de leeftijd van gokkende jongeren steeds lager wordt, dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat wanneer men op jonge leeftijd in aanraking komt met gokken, dit de risico's op verslavingen verhoogt en dat reeds in de lagere scholen moet ingezet worden op preventie:

 

"Een andere metastudie van hoofdzakelijk Engelstalige onderzoekspublicaties stelt dat 77-83% van de doelgroep (jongeren tussen 9 en 21 jaar) op een of andere manier gegokt heeft, dat 10- 15% risico loopt om een gokprobleem te ontwikkelen en dat 4-8% van de adolescenten te kampen heeft met een gokverslaving (Blinn-Pike, Worthy & Jonkman, 2010)" (p. 4-eigen onderlijning) .

 

"Radicaliteit 1. Omdat er evidentie is voor de early onset van gokken in dit onderzoek, wordt er aanbevolen dit thema reeds in de lagere school te bespreken".(p. 127-eigen onderlijning).

 

De wetgever had als doel het beschermen van de spelers en het vermijden van sociale risico's in verband met de ligging van de inrichting. Het begrip 'onderwijsinstelling' moet in die zin begrepen worden en kan niet losstaan van de maatschappelijke evolutie van de dalende leeftijd van jongeren met gokgedrag. Uit niets blijkt dan ook dat de wetgever het begrip 'onderwijsinstelling' heeft willen beperken tot middelbare scholen en hoge scholen/universiteiten.

 

De Raad van State heeft overigens reeds geoordeeld dat ook basisscholen in aanmerking kunnen worden genomen:

 

"(...) een "afdeling van de stedelijke basisschool Kuringen met sporthal", de "stedelijke basisschool Kuringen, (...) de stedelijke bibliotheek, (...) het Ontmoetingscentrum (...), een speelplein, jeugdlokalen en een skate-piste", volstaat om te gewagen van de aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting uitgaat op scholieren en jongeren" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning).

 

Zoals hoger aangehaald liggen er verschillende lagere scholen in de nabijheid van de inrichting. De gemeentelijke basisschool van Hoogstraten is gelegen op 1000 m, de vrije basisschool Klein Seminarie is gelegen op 850 m en de vrije basisschool Spijker is gelegen op 700 m. Bovendien passeren velen van deze leerlingen dagelijks tweemaal de inrichting (die immers centraal gelegen is, langs de belangrijkste toegangsweg: de Vrijheid).

 

Maar zelfs indien het begrip 'onderwijsinstelling' in voormelde enge zin zou moeten begrepen worden (qoud non), dan nog weze het herhaald dat Hoogstraten een zeer hoge concentratie heeft aan secundaire scholen die bovendien in de nabijheid van de inrichting gelegen zijn: VITO (1000 m), ASO Spijker (950 m), Klein Seminarie (850 m) en VTI Spijker (650m) met internaat (550 m) .

 

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de convenant te weigeren.

 

Hoogstraten is een scholencentrum bij uitstek. Uit de stadsmonitor (cfr. supra) blijkt dat, m.b.t. het secundair onderwijs, er in Hoogstraten drie keer meer jongeren schoollopen dan er wonen.

 

Deze scholen genereren bovendien elke dag verkeersbewegingen (te voet, per fiets of met de bus) van 6.755 leerlingen.

 

De Vrijheid is de belangrijkste verkeersas waarlangs deze leerlingen naar en van deze scholen wandelen, fietsen en met het openbaar vervoer pendelen. Vele leerlingen passeren dan ook de kwestieuze locatie, te meer aangezien vlakbij een bushalte is (170 m), een busstelplaats (310 m) en snacks- en horecazaken zoals twee bakkerijen/broodjeszaken (150 en 93 m), een pizzeria (39 m), frituur (160 m) , alsook het jeugdhuis Cahier (150 m).

 

Bij de beoordeling van de "nabijheid", is niet alleen de afstand tot de onderwijsinstelling op zich relevant, maar ook het gegeven dat door voormelde concrete gegevens, de leerlingen vertrouwd zijn met de ligging van de inrichting en deze verschillende malen per dag passeren, zodanig dat het voor hen een minimale inspanning kost om tot de inrichting te geraken:

 

"De concrete beoordeling van de meer vernoemde nabijheid betreft aldus ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting, en van de inspanning om er te geraken" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 11-eigen onderlijning).

 

"Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, houdt direct verband met de betrachting om scholieren en jongeren te behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken"(R.v.St.4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning; in dezelfde zin: R.v.St. 15 september 2011, nr. 215.154, p. 10).

 

 

6.

 

Kempen Bet BV hanteert in haar nota een zeer enge en abstracte interpretatie van het begrip "plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht" en sluit op absolute wijze, per definitie  een heel aantal locaties uit. Niettemin kunnen - rekening houdende met de concrete omstandigheden - zeer diverse locaties onder dit begrip vallen:

 

"Wat betreft het argument van de verzoekende partij dat een aantal locaties die in de bestreden beslissing zijn opgenomen - te weten winkelcentra, ontmoetingscentra, een voetbalstadion, een sporthal en bushaltes - niet uitdrukkelijk zijn vermeld in artikel 36, 4, van de wet van 7 mei 1999, wordt vastgesteld dat het plaatsen betreft die in belangrijke mate door jongeren worden bezocht.

(...)

De verwerende partij is haar discretionaire bevoegdheid niet te buiten gegaan door bedoelde instellingen en plaatsen te beschouwen als "plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 7-eigen onderlijning).

 

"De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De opgave in de bestreden beslissing van een afstand van minder dan 100 meter, ongeveer 200 meter, ongeveer 400 meter, ongeveer 450 meter, ongeveer 500 meter, ongeveer 600 meter, ongeveer 750 meter en ongeveer 900 meter van de kansspelinrichting tot respectievelijk het winkelcentrum "Carrefour, Pizzahut, Brico", het sportcentrum Olympia, de "stedelijke sporthal Alverberg, (...) de Tennishal Excelsior (...) en het voetbalstadion van Sporting Hasselt", de Technische School H. Hart, de snookerhal Playbal, het "ontmoetingscentrum Crutzenhof (...) en de scoutslokalen aan de Alverbergstraat", een "afdeling van de stedelijke basisschool Kuringen met sporthal", de "stedelijke basisschool Kuringen, (...) de stedelijke bibliotheek, (...) het Ontmoetingscentrum (...), een speelplein, jeugdlokalen en een skate-piste", volstaat om te gewagen van de aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting uitgaat op scholieren en jongeren" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning).

 

Hoger werden verschillende plaatsen aangehaald die vooral door jongeren worden bezocht, waaronder fitnesszaken in de onmiddellijke nabijheid (welke zaken in de praktijk vooral door jongeren worden gefrequenteerd), het Jeugd Advies Centrum (JAC) dat in het verlengde van de Vrijheid ligt, verschillende sportclubs in de buurt, enz.. Deze worden hierbij als integraal hernomen beschouwd. Ten overvloede wordt op het volgende gewezen.

 

Uit het voorgaande (Hoogstraten is een scholencentrum bij uitstek) blijkt o.m. dat de bushalte schuin tegenover de inrichting (170 m) wel degelijk vooral door jongeren wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor de busstelplaats (310 m) en de snacks- en horecazaken in de onmiddellijke buurt van deze bushalte en dus in de onmiddellijke buurt van de inrichting, zoals twee bakkerijen/broodjeszaken (150 en 93 m), een pizzeria (39 m) en frituur (160 m).

 

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de gevraagde convenant te weigeren.

 

De inrichting is pal in het drukke horeca- en commerciële centrum van Hoogstraten gelegen, in de buurt van verschillende uitgaansgelegenheden voor jongeren, waaronder Kokomo City (450 m) en het jeugdhuis Cahier de Brouillon VZW (150 m). Dat deze uitgaansgelegenheden zich specifiek op jongeren richten blijkt uit hun websites (https://www.facebook.com/ KokomoCityHoogstraten/about;  http://cahier.be/index.html). 

 

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de gevraagde convenant te weigeren, zoals reeds door de Raad van State werd aangegeven:

 

"Hiervoor is gebleken dat een decisief en voldoende motief voor de bestreden weigering er in te vinden is dat de aangevraagde vestigingsplaats zich in de nabijheid bevindt van de Burgemeester Reynaertstraat met daarin de jongerencafés De Stravidarius, De Sens Unique, De Bugatti’s, De Geverfde Vogel en Den Trap" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 11).

 

Opnieuw worden - door de aanwezigheid van deze uitgaansgelegenheden voor de jeugd - ook de snacks- en horecazaken in de buurt van de inrichting (o.a. nachtwinkel Alaturka (290m, pizzeria Da Vinci (39 m), frituur Den Hoet (160 m) vooral bezocht door jongeren.

 

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de gevraagde convenant te weigeren.

 

Gezien de centrale ligging van de inrichting, ligt deze in de nabijheid van woonwijken,  speelpleintjes en parken. Terzake wordt verwezen naar hetgeen hieromtrent hoger werd aangehaald. Onder meer is er op 167 m een speelpleintje gelegen in de woonwijk tussen de Tinnenpotstraat en de Moerstraat. Dit is een voetbalveldje waar de jeugd veelvuldig samenkomt.

Nog speelpleintjes:  op 360 m bij het sociale woningbouwproject De Mouterij.  Op 236 m het park van het bewoonde Begijnhof. Op 151 m van het parkje in de woonwijk Koolhof.

 

Speelpleintjes, voetbalveldjes en parken middenin het dichtbebouwde en appartementsrijke centrum van Hoogstraten, zijn bij uitstek plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht.

 

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de gevraagde convenant te weigeren.

 

Aan de overkant van de inrichting - op zo'n 10 m - is ‘Barbershop De Luxe’ gevestigd (Vrijheid 48), welke zaak een vooral jong en mannelijk cliënteel heeft  (zoals ook blijkt uit de foto's: https://www.google.com/search?q=facebook+barbershop+hoogstraten+Vrijheid+48), zijnde de meeste kwetsbare groep qua gokverslaving. Hetzelfde geldt voor de Kapperszaak Salah, eveneens vlakbij (58 m - Vrijheid 60 - https://www.facebook.com/people/Mr-Kapper-Salah/ 100064057088377/?locale=nl_NL). Ook deze zaken worden dus vooral door jongeren bezocht en liggen in de onmiddellijke nabijheid van de inrichting.

 

Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de gevraagde convenant te weigeren.

 

7.

 

Tenslotte wordt verwezen naar de hoger aangehaalde uitgebreide opsomming van en uiteenzetting inzake de nabijheid van locaties welke vallen onder het begrip 'ziekenhuizen' (o.m. het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg en het Medisch Sociaal Centrum dat mensen met verslavingsproblematieken begeleidt, die beide in het verlengde van de Vrijheid liggen), welke hierbij als integraal hernomen wordt beschouwd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:02:11

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om geen convenant af te sluiten met de BV Kempen Bet (met maatschappelijke zetel te 2200 Herentals, Stapkens 4 en met ondernemingsnummer 0737.674.508) voor het wedkantoor te 2320 Hoogstraten, Vrijheid 35.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuring van de erfpachtovereenkomst voor de aalmoezenierswoning in Wortel-Kolonie.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 de erfpachtvoorwaarden voor de aalmoezenierswoning in Wortel-Kolonie goed. Er werd eveneens goedgekeurd dat er een publieke oproep gelanceerd zou worden om zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde kandidaten te kunnen bereiken.

 

Op 14 september 2021 werden zeven voorstellen ingediend. Het college keurde op 4 november 2021 goed om met vier kandidaten verder in gesprek te gaan en om voor de drie overige kandidaten de procedure stop te zetten.

 

Het college besliste op 3 maart 2022 om kandidaten Jef De Backker en Sofie Fret aan te duiden als voorkeurskandidaten voor toekenning van de erfpacht van de aalmoezenierswoning. Op 1 juli 2022 lieten Jef De Backker en Sofie Fret echter weten hun kandidatuur in te trekken.

 

Het college beslist als gevolg daarvan om haar beslissing van 3 maart 2022, waarbij Jef De Backker en Sofie Fret als voorkeurskandidaat naar voor geschoven werden voor toekenning van de erfpacht van de aalmoezenierswoning, in te trekken. Dit gebeurde op 24 november 2022.

 

Het college besliste op 24 november 2022 eveneens om kandidaten Raf Laurijssen, Joke Van Gils, Bert Van Ginkel en Evelyne Laurijssen aan te duiden als voorkeurskandidaten voor toekenning van de erfpacht van de aalmoezenierswoning.

 

De definitieve toekenning van de erfpacht zal gebeuren door de goedkeuring van de erfpachtovereenkomst door de gemeenteraad.

 

Het college besliste op 23 februari 2023 om de erfpachtovereenkomst voor de aalmoezenierswoning in Wortel-Kolonie ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 maart 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de erfpachtovereenkomst voor de aalmoezenierswoning in Wortel-Kolonie goed te keuren. Op die manier is de erfpacht formeel toegekend.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De éénmalige erfpachtvergoeding van 98.000,00 EUR dient als opbrengst geboekt te worden in de budgetten.

 

Dit budget is niet voorzien in ons meerjarenplan en dient dus opgenomen te worden in eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.

 

De financieel directeur heeft op 3/2/2023 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:04:19

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

Er wordt kennis genomen van de beslissing van het college om kandidaten Raf Laurijssen, Joke Van Gils, Bert Van Ginkel en Evelyne Laurijssen aan te duiden als voorkeurskandidaat voor toekenning van de erfpacht van de aalmoezenierswoning.

Artikel 2:

De erfpachtovereenkomst voor de aalmoezenierswoning in Wortel-Kolonie wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De goedkeuring van de erfpachtovereenkomst impliceert dat de erfpacht formeel toegekend is.

Artikel 4:

De duurtijd van de erfpacht bedraagt 82 jaar en gaat in op de datum waarop de erfpachtovereenkomst ondertekend wordt.

Artikel 5:

Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de financiële dienst, zodat de gevraagde aanpassing van het meerjarenplan doorgevoerd kan worden.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuring voor het bestek en de procedure voor de renovatie van het gebouw jeugdhuis 't Slot.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De bestaande gebouwinfrastructuur van jeugdhuis ’t Slot in Wortel (Worteldorp 28) is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige normen en verwachtingen. Een ingrijpende totaalrenovatie van het gebouw inclusief technieken dringt zich op.

 

Daarnaast is ook de gebouwinfrastructuur van de lokalen van KLJ Wortel (Worteldorp 13) verouderd. Deze vereniging krijgt daarom ook een plek in het gebouw 't Slot. Op deze manier creëren we voor iedere vereniging exclusieve ruimtes voor hun eigen werking, maar zijn er ook maximaal gedeelde ruimtes zoals sanitair, spelruimtes en opslagruimtes.

 

Het resultaat is een site die voldoet aan de huidige normering waar elke vereniging samenkomt, maar ook zijn eigen plek kan vinden.

 

Het college besliste op 18 maart 2021 om de studie en opvolging van de werken voor de renovatie van het gebouw jeugdhuis 't Slot toe te wijzen aan de firma Blockx, Peeters en Van Looveren Architectenvennootschap bv bvba. Na een intensieve samenwerking met de verenigingen zijn we tot een zo optimaal en budgetvriendelijk mogelijk ontwerp gekomen, dat nu verder uitgewerkt is tot een uitvoeringsdossier. Het zijn deze opdrachtdocumenten die nu ter goedkeuring voorliggen.

 

Het college besliste op 9 maart 2023 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 maart 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 35 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

        Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij openbare procedure.

  

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van het gunningscriterium prijs.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: "Sportsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 740-00 en algemeen rekeningnummer: 22100000 "Gebouwen - gemeenschapsgoederen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2023: 1.141.822,04 EUR.

Reeds gebruikt budget: 1.996,50 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 1.139.825,54 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 1.135.809,33 EUR (geraamd bedrag incl. btw).

 

De financieel directeur heeft op 3/3/2023 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:04:55

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Renovatie gebouw jeugdhuis 't Slot" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij openbare procedure

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuring voor het bestek en de procedure voor het ontwerp en de aanleg van een pumptrack.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad Hoogstraten is in 2020 gestart met de ontwikkeling van een multifunctioneel sportpark op site Wereldakker. Bij het ontwerp van de sportinfrastructuur zijn er ook nog recreatiezones ingetekend. Op één van deze zones wil stad Hoogstraten een pumptrack realiseren.

 

Een pumptrack is een circuit dat bestaat uit geasfalteerde heuvels en kuilen afgewisseld met kombochten. De pumptrack moet ruimte bieden aan een diverse groep gebruikers en berijdbaar zijn met mountainbikes, BMX-fietsen, stepjes, skates, rolschaatsen, skateboards en longboards.

 

Het college keurde op 2 februari 2023 goed dat voor de opdracht "Ontwerp en aanleg van een pumptrack" een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking uitgeschreven zou worden. Op 16 maart 2023 werd de stopzetting van deze plaatsingsprocedure goedgekeurd.

 

De diensten hebben nu een aangepast bestek opgemaakt.

 

Het college besliste op 16 maart 2023 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 maart 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 42 § 1, 1°, a) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

        Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

        Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische- en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

        ontwerp op een totaal van 70 punten;

        plan van aanpak op een totaal van 20 punten;

        prijs op een totaal van 10 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We voorzien in groene ontmoetings-, sport- en speelplekken" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 1/4/1/1, beleidsitem: "Jeugdsector- en verenigingsondersteuning" met nummer 750-00 en algemeen rekeningnummer: 22800000 "Andere onroerende infrastructuur".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2023: 250.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 90.356,75 EUR [waarvan 89.540,00 EUR reeds aangewend voor de opdracht met hetzelfde voorwerp die stopgezet werd].

Beschikbaar budget op vandaag: 159.643,25 EUR [+ 89.540,00 EUR].

Budget nodig voor dit besluit: 127.000,00 EUR (maximale inschrijvingsbedrag incl. btw).

 

De financieel directeur heeft op 9/3/2023 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:10:42

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Ontwerp en aanleg van een pumptrack" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Kennisname van het klimaatrapport 2022.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het klimaatactieplan is de basis voor het klimaatbeleid van de stad en coördineert de bestaande klimaatacties die geïntegreerd zijn in het MJP en nieuwe acties. Het bevat een 50-tal acties verspreid over 8 speerpunten, met horizon 2030. De opdracht om met deze acties aan de slag te gaan zit verspreid over de diensten en dus ook over de politieke bevoegdheden.

 

We volgen de voortgang van het klimaatactieplan op in een jaarlijks klimaatrapport.

 

Het rapport dient als basis voor dialoog: hoe ambitieus zijn we het plan aan het uitvoeren? Net als het klimaatactieplan, is de rapportage ervan aanpasbaar in de tijd. De kwaliteit ervan kan groeien, met aanvullende of andere indicatoren. De rapportage is gericht op outputindicatoren / concrete resultaten, niet op input. Op die manier verschilt het klimaatrapport van de semesterraportage van de MJP (hoewel er wel een overlap is met een deel van de acties). 

 

Rapportage binnen het lokaal energie en klimaatpact 1.0 (LEKP)

 

De gemeenteraad gaf in september 2021 ook goedkeuring voor de toetreding tot het LEKP 1.0 met Vlaanderen. Binnen dit pact engageren we ons tot een aantal algemene doelstellingen en een bijdrage tot de Vlaamse werven. De vier werven zitten vervat in ons eigen klimaatactieplan. Het LEKP – kader heeft als inspiratie gediend voor een aantal van de indicatoren voor het eigen klimaatactieplan.

 

Binnen het LEKP moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden na voorlegging aan de gemeenteraad, bij Agentschap Binnenlands Bestuur.

De financiële opvolging gebeurt op basis van de informatie in de jaarrekening. De verschillende bestedingen (zoals uitvoerings- en personeelskosten) worden aan de hand van een code (‘ABB-LEKP-2021’) gekoppeld aan de uitvoering van het Pact. 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Gelet op het ondertekenen door stadsbestuur Hoogstraten van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

        Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande de algemenen engagementen en de vier werven.

 

Argumentatie

 

Met het voorleggen van het klimaatrapport aan de gemeenteraad voldoet het stadsbestuur aan de inhoudelijke rapportageverplichting binnen LEKP 1.0.  Het rapport is toegelicht en besproken op

        het politiek vooroverleg op 24 januari;

        het college van 2 maart;

        het MT van 6 maart;

        het politiek overleg klimaat van 16 maart, met vertegenwoordiging van alle politieke partijen. Daar werd goedkeuring gegeven over de vorm van rapporteren. De vragen van alle leden van het politiek overleg klimaat zijn behandeld en besproken.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie 3/2/1/1 - 'Hoogstraten is een actieve partner binnen Kempen2030' van het meerjarenplan. Dit besluit heeft geen financiële impact. De financiële rapportage van het LEKP gebeurt via de codering van klimaatacties in de jaarrekening naar ABB.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:15:11

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het klimaatrapport 2022. Het gemeenteraadsbesluit wordt ingediend voor het LEKP 1.0 via het loket voor lokale besturen van het ABB.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuren van de aansluiting bij het leersteuncentrum Kosmos.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het leersteundecreet bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) naar keuze.

 

Een dergelijk LSC biedt leersteun aan scholen voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs) die leerlingen hebben met:

        een GC-verslag (verslag gemeenschappelijk curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot leersteun bij een gemeenschappelijk curriculum, vermeld in artikel 16 van het decreet basisonderwijs en artikel 352 van de Codex Secundair Onderwijs),

        IAC-verslag (verslag individueel aangepast curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot een individueel aangepast curriculum, vermeld in artikel 15 van het decreet basisonderwijs en in artikel 294, §2, 1° van de Codex Secundair Onderwijs) of

        OV4-verslag (dit is het verslag vermeld in artikel 294, §2, 2° van de Codex Secundair Onderwijs).

Via dit leersteundecreet wordt ondersteuning in de klas mogelijk voor zowel de leerling als de leerkracht in kwestie.

 

Het schoolbestuur heeft de volgende scholen voor gewoon basisonderwijs:

        Gemeentelijke basisschool Hoogstraaten

        Gemeentelijke basisschool Wortel

        Gemeentelijke basisschool Meer/Meersel-Dreef

        Gemeentelijke basisschool Meer

 Deze scholen hebben leerlingen met de hierboven vermelde verslagen.

 

Een dergelijk LSC kan deel uitmaken van een school voor buitengewoon onderwijs of kan een zelfstandige instelling zijn. De school kan vrij kiezen voor een leersteuncentrum.

 

Deze LSC’s komen in de plaats van de huidige ondersteuningsnetwerken.

Het schoolbestuur is momenteel aangesloten bij het ondersteuningsnetwerk NOA Kempen. Dit ondersteuningsnetwerk wordt leersteuncentrum (LSC) Kosmos. De scholen zijn tevreden over de dienstverlening van NOA en wensen aan te sluiten bij LSC Kosmos.

 

Mensen, middelen en expertise worden geconcentreerd in deze nieuwe leersteuncentra, die anders georganiseerd zijn dan de huidige ondersteuningsnetwerken.

Er wordt gekozen voor een beperkt aantal leersteuncentra die de mogelijkheden maximaal bundelen én garanderen met een voldoende kritische massa.

Scholen voor gewoon onderwijs kiezen vrij het leersteuncentrum waarbij ze willen aansluiten (los van het net of de koepel waartoe ze behoren). Jaarlijks kunnen ze kiezen om hun middelen in dat leersteuncentrum onder te brengen waar hun noden optimaal beantwoord worden.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Conceptnota Decreet leersteun

        Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

        Het protocol landschap LSC van 10 maart 2023.

        Het collegebesluit van 2 maart 2023.

Na ontvangst en verwerking van het advies van de Raad van State werd het ontwerpdecreet op 10 maart 2023 definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Het decreet wordt voorgelegd aan het Vlaams parlement.

 

Argumentatie

Het schoolbestuur moet zijn keuze meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI uiterlijk een maand na de publicatie van het vermelde protocol landschap LSC.  Door deze zeer strakke timing is het college van burgemeester genoodzaakt om bij hoogdringendheid een voorlopige beslissing te nemen. Deze beslissing (2 maart 2023) moet door de gemeenteraad bekrachtigd worden.

Dit protocol werd op 10 februari 2023 de eerste keer voorgelegd aan de Vlaamse regering. Scholen hadden tot 10 maart de tijd om hun keuze door te geven. Intussen hebben de scholen hun keuze doorgegeven aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI.

 

De beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in art. 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

De gemeenteraadscommissie onderwijs geeft een positief advies op 2 februari 2023.

 

Het schoolbestuur wenst aan te sluiten bij het LSC Kosmos om voor de leerlingen en leerkrachten van de eigen scholen te voorzien in professionele leersteun. Deze leersteun komt in de plaats van de ondersteuning door het huidige ondersteuningsnetwerk NOA Kempen dat ophoudt te bestaan.

Dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.

 

Dit LSC is een zelfstandige instelling.

 

Het schoolbestuur voldoet aan de voorwaarden voor aansluiting zoals omschreven in de onderwijsreglementering.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:36:13

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de aansluiting van de gemeentelijke basisscholen bij leersteuncentrum Kosmos. Deze aansluiting gaat in vanaf  1 september 2023.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuring voor de aankoop van een perceel grond gelegen Treslong met kadasternummer 318N2.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Uit het masterplan kindvriendelijke publieke ruimte zoals voorgelegd aan het college op 30 september 2021 blijkt het volgende:

 

Naast het speelterrein in de Treslong ligt een perceel braak (318N2).  De grond wordt door de stad onderhouden, zodat ze gebruikt kan worden als bijkomend sportveld. De extra open ruimte is essentieel voor het groot aantal kinderen in de buurt. De grond werd destijds verkocht door de stad aan De Ark, met de mogelijkheid om deze verder te ontwikkelen. Aangezien deze open ruimte zeker niet verloren mag gaan ten gevolge van bijkomende bebouwing is het aangewezen om deze terug te kopen van De Ark. De Ark heeft reeds te kennen gegeven dat ze hiermee akkoord kunnen gaan. 

De definitieve prijs is 91 599,41 euro, welke is goedgekeurd door de raad van bestuur van De Ark. Dit is de prijs waaraan wij als stad dit stuk in 2015 aan De Ark hebben verkocht (GR 1 juni 2015 verkoopprijs 84 000 euro) vermeerderd met de door De Ark gemaakte kosten bij de verwerving.

Deze prijs ligt ver onder de reële waarde van dit perceel.

 

Kan de gemeenteraad akkoord gaan met de aankoop van de grond perceel 318N2, eigendom van De Ark volgens de modaliteiten in bijgevoegde ontwerpakte. 

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Goedkeuring masterplan kindvriendelijke publieke ruimte d.d. 30 september 2021.

 

Argumentatie

 

Gelet op de mailing van De Ark met betrekking tot het bedrag voor de aankoop van perceel 318N2 - Treslong.

Gelet op het masterplan kindvriendelijke publieke ruimte zoals voorgelegd aan het college op 30 september 2021.

Gelet op de voorziene budgetten voor deze aankoop.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder een actie van het meerjarenplan "We voorzien in groene ontmoetings-, sport- en speelplekken" met nummer 1/4/1/1, Beleidsitem 750-00, algemene rekeningnummer 22000000 Onbebouwde terreinen.

Budget 2023 : 91 600 EUR

Beschikbaar budget : 91 600 EUR

Budget nodig voor dit besluit : 91 599,41 EUR

 

Gezien de aard van dit project zal dit ten laste gelegd worden van het Grondfonds.

Met andere woorden de 91 599,41 EUR zal qua liquiditeiten aangewend worden vanuit het Grondfonds.

Op vandaag staat er 2 240 417,35 EUR bij de Deposito en Consignatiekas als Grondfonds.

We hebben hiervan reeds 1 236 670,40 EUR aangewend voor de bejaardenwoningen in MeerselDreef.

Beschikbare liquiditeiten bedragen dus 1 003 746,95 EUR.

Na dit project hebben we dus nog een restant van 912 147,54 EUR in het Grondfonds.

 

De financieel directeur heeft op 15/2/2023 een visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:36:39

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de aankoop van perceel 318N2 van De Ark voor de prijs van 91 599,41 euro volgens de modaliteiten zoals bepaald in bijgevoegde ontwerpakte.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord om de 91 599,41 EUR aan te wenden vanuit het Grondfonds.

Artikel 3:

De gemeenteraad mandateert de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om de aankoopakte te verlijden.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuring voor de verkoop van een perceel grond gelegen te Meer, Riyadhstraat 26+ met kadastrale gegevens Hoogstraten, 3de Afdeling, Sectie F, nr. 488G aan Fluvius.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Naar aanleiding van een ontvangen mail van Fluvius van 8 juli 2022, bekijkt de stad Hoogstraten de aanvraag van Fluvius om over te gaan tot de aankoop van een perceel grond gelegen te Meer, Riyadhstraat 26+ met kadastrale gegevens: Hoogstraten, 3de Afdeling, Sectie F, nr. 488G voor een bedrag van 79.900,00 EUR.

 

Kan de gemeenteraad akkoord gaan met de verkoop van het perceel grond gelegen te Meer, Riyadhstraat 26+ volgens de modaliteiten in bijgevoegde ontwerpakte?

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het doel van de aankoop is het oprichten van een cabine en een transfo van 36KV.

Dienst stadsontwikkeling geeft aan geen bezwaren te hebben tegen de oprichting van een cabine en transfo, indien er minstens een afstand van 1m gevrijwaard wordt naar de zijdelingse perceelgrenzen. Het perceel heeft hiervoor voldoende breedte. 

Er dient echter wel een omgevingsvergunning te worden bekomen voor de oprichting van cabine en transfo. Voorstel is om dit perceel grond te verkopen tegen schattingsprijs, zoals bepaald in het schattingsverslag. 

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder een actie van het meerjarenplan "Doorlopend en reccurent beleid" met nummer 6/15/59/1, Beleidsitem 030-00, algemeen rekeningnummer 22000000 Onbebouwde terreinen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 79.900 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 79.900 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 79.900 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 10/11/2022 een visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:39:56

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van een perceel grond gelegen te Meer, Riyadhstraat 26+ met kadastrale gegevens Hoogstraten, 3de Afdeling, Sectie F, nr. 488G aan Fluvius voor de prijs van 79.900,00 EUR volgens de modaliteiten zoals bepaald in bijgevoegde ontwerpakte.

Artikel 2:

De gemeenteraad mandateert de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om de verkoopakte te verlijden. 

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuren van de investeringssubsidie voor Klooster Meer vzw.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In 2009 start men in Meer met het kloosterproject : hoe kan men de site een nieuwe bestemming geven? In dit kader wordt de vzw Klooster Meer opgericht die er voor zorgt dat er op de site een combinatie wordt gerealiseerd van sociale huisvesting, privatieve woongelegenheid en vooral een plek voor de Meerse gemeenschap. De site werd op 20/12/2011 aangekocht door bouwmaatschappij De Noorderkempen voor 576 675 euro. De stad ziet onder de vleugels van het OCMW de opportuniteit om op de site een lokaal dienstencentrum uit te bouwen in de voormalige parochiezaal.

 

In september 2018 starten de afbraakwerken. In oktober 2021 neemt de eerste bewoner zijn intrek in de sociale woning. Aannemingssom voor aanleg wegenis, pleininrichting en gorenvoorziening bedraagt ca 900 000 euro. De renovatie van de luifels heeft een kostprijs van 76 493 euro.

 

De vzw Klooster Meer dient nu de derde en laatste fase uit te voeren. Deze fase omvat voornamelijk de wegenis en groenaanleg ter hoogte van 11 woningen in aanbouw achteraan op de  site. Kostprijs (inclusief nutsvoorzieningen en post voor onvoorziene) : ca 158 000 euro.

Daarnaast dient de vzw de vijf laatste vorderingsstaten van fase 1 en 2 nog te betalen voor ca. 26 000 euro.

Op de factuur van de renovatie van de luifels staat nog een saldo van ca 16 000 euro open.

Gezien de vzw zelf deze middelen niet heeft, wordt de stad gevraagd om tussen te komen met een eenmalige investeringssubsidie ad 197 374,05 euro.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Erfpachtakte dd 20/12/2011 waarin vzw Klooster Meer erfpacht van 99 jaar krijgt van Bouwmaatschappij de Noorderkempen.

        Kennisname verdeling op site volgens collegebesluit d.d. 12/8/2016.

 

Argumentatie

 

Gelet op de overdracht naar het openbaar domein van kwalitatieve wegenis, pleininrichting en groenvoorziening;

Gelet op de overdracht van de luifels;

Gelet op de aanleg van de parking nabij het LDC;

Gelet op het belang van de site als "dorpsplein" van Meer;

Gelet op het voorziene budget in het MJP van de stad;

Gelet op het feit dat de tussenkomst dient beschouwd te worden als eenmalig en finaal

vraagt het CBS een akkoord voor de uitbetaling van een eenmalige finale tussenkomst ad

197 374,05 euro aan de gemeenteraad.

(zie bijlage : "vraag tot ten laste neming saldo infrastructuur" van vzw Klooster Meer)

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Klooster Meer" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/3/7, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 66400800 Toegestane investeringssubsidies.

Voorziene budget in het meerjarenplan in 2023: 208 058,04 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 208 058,04 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 197 375,05 EUR.

 

Gezien dit een eenmalige en finale tussenkomst is en dit zo ook expliciet is overeengekomen met vzw Klooster Meer mogen de budgetten voorzien in het MJP voor 2024 ad 86 079 euro en voor 2025 ad 87 371 euro in een eerstvolgende aanpassing MJP geschrapt worden.

 

De financieel directeur heeft op 16/2/2023 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:40:30

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de eenmalige finale tussenkomst in het project Klooster Meer ad 197 374,05 euro als investeringssubsidie uit te keren aan VZW Klooster Meer.

Artikel 2:

Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de FD voor opvolging van de betaling van de investeringssubsidie en voor opvolging van de gevraagde aanpassing MJP.

 

Burgemeester Marc Van Aperen licht toe dat hij van bij de start betrokken was bij de vzw Klooster Meer, hij zal daarom ook niet deelnemen aan de beraadslaging en de stemming over dit agendapunt.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuring van een aanpassing van het terrasreglement in functie van de inrichting van uniforme (eiland)terrassen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

De voorbije jaren werden er tijdens de coronacrisis uitzonderlijk eilandterrassen toegestaan langs gewestwegen zodat horecazaken konden voldoen aan de opgelegde coronamaatregelen en toch klanten konden ontvangen.

 

Vanuit de horeca werd de vraag gesteld om die eilandterrassen permanent te

mogen inrichten.

In het verleden gaf AWV geen toestemming voor het inrichten van eilandterrassen maar zij hebben samen met Onroerend Erfgoed te kennen gegeven hier nu wel voor een periode van vijf jaar vergunningen voor te willen verlenen.

 

Ook verschillende andere steden en gemeentes houden de eilandterrassen aan na de coronaperiode.

 

Het inrichten van uniforme (eiland)terrassen werd reeds besproken met HoHo, UNIZO en de adviesraad economie en zal op de adviesraad economie van 21/3/2023 ter advies voorgelegd worden.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het gemeentelijk terrassenreglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op haar zitting van 30 mei 2011

 

Argumentatie

 

We wensen het van toepassing zijnde gemeentelijk terrassenreglement aan te passen en het plaatsen van eilandterrassen toe te staan onder bepaalde voorwaarden; met respect voor de regels omtrent verkeersveiligheid, afspraken met AWV en Erfgoed (zie bijlage voor adviezen van AWV en Erfgoed).

 

We streven er met de aanpassing van het reglement ook naar om zo veel mogelijk uniformiteit te verkrijgen m.b.t. de inrichting van de eilandterrassen.

 

Met de mogelijkheid tot het inrichten van eilandterrassen willen we tegemoetkomen aan een vraag van de horeca en tegelijkertijd meer beleving op de Vrijheid en waar mogelijk in de dorpen creëren. Tijdens de coronaperiode ervaarden zowel horeca als middenstand een positief effect van de eilandterrassen.

 

De terrassen op het Hoogstraats grondgebied zijn onderverdeeld in 2 zones.

Er gelden verschillende eisen in de zones. Zo moeten de eilandterrassen op de Vrijheid verplicht afgebakend worden met plantenbakken vervaardigd uit cortenstaal.

De stad specificeert welke planten in de plantenbakken mogen geplant worden.

 

Omwille van de specifieke situatie op de Vrijheid wordt aan de horecauitbater op die locatie gevraagd voorafgaandelijk aan het indienen van de vergunningsaanvraag in overleg te gaan met de afdeling ruimte om de inrichting van het terras te bespreken.

 

De terraszones, waar een fiets-of voetpad overgestoken moet worden om het horecapand te kunnen bereiken, zullen voorzien worden van signalisatie om zwakke weggebruikers te waarschuwen. De afgelopen 3 jaar zijn er geen incidenten geweest met de opstelling van de eilandterrassen.

 

Zie bijlage voor het vernieuwde terrasreglement.

Er is eveneens een versie bijgevoegd waarbij de wijzigingen ten aanzien van het oude reglement in het rood werden aangeduid.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie “Doorlopend en recurrent beleid” van het meerjarenplan, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: Fiscale aangelegenheden met nummer 020-00 en algemeen rekeningnummer: Terrassen, tafels, stoelen met nummer 73608000.

In het meerjarenplan is er 8.195 EUR aan opbrengsten voorzien voor 2023 op deze sleutel.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:41:48

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het aangepaste terrassenreglement, teneinde eilandterrassen te kunnen inrichten en een uniforme terrasinrichting na te streven, goed. 

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Goedkeuren van de grondverwervingen voor het project fietspad Hoogeind-Meersel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Om een fietspad en nutsvoorzieningen te kunnen aanleggen langsheen het traject van het geplande fietspad Hoogeind-Meersel, zijn werken buiten het actuele openbaar domein aan de orde. Daartoe dienen de betrokken wegdelen van Hoogeind en Meersel te worden verbreed.

 

Het nieuwe gemeentelijk rooilijnplan werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 22 februari 2021. Er werd beroep aangetekend tegen deze beslissing. Dit beroep werd op 14 januari 2022 ontvankelijk doch ongegrond verklaard door de Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken overeenkomstig artikel 25 van het decreet gemeentewegen. Op 8 maart 2022 werd het stadsbestuur op de hoogte gebracht van deze beslissing. Op 14 maart 2022 werd de bekendmaking van definitieve vaststelling van het nieuwe rooilijnplan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het gemeenteraadsbesluit van 22 februari 2021 heeft uitwerking 14 dagen na deze bekendmaking.

 

IOK verleent bijstand bij de verwerving van de noodzakelijke gronden, op vraag van het college (30/05/2011). Deze bijstand bestaat uit bemiddeling met het oog op minnelijke aankoop en opmaak van de hiervoor vereiste bestuursdocumenten en plannen en, indien nodig, voorbereiding en opmaak van een onteigeningsdossier.

 

Ook de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties verleent bijstand bij de grondverwervingen. Deze bijstand bestaat uit de opmaak en verlijden van aktes voor de grondverwervingen. De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties vraagt geen vergoeding voor deze bijstand, wel worden de kosten (opmaak aktes, provisie overdrachten, …) doorgerekend aan de stad.

 

Het college heeft op 9 juni 2022 kennis genomen van 7 dossiers voor overdracht van 13 loten en deze ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 27 juni 2022.

 

Op 11 augustus 2022 heeft het college opnieuw kennis genomen van nog eens 3 dossiers voor overdracht van 5 loten en deze ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 29 augustus 2022.

 

De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties bezorgde ondertussen opnieuw 3 dossiers voor overdracht van 5 loten waarvoor ontwerpaktes werden opgemaakt. Deze worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Er zullen nog dossiers volgen van zodra er meer akkoorden zijn met de betrokken eigenaars.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Van de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties ontving het stadsbestuur 2 ontwerpaktes voor de grondverwervingen in het kader van de aanleg van het fietspad Hoogeind-Meersel en dit voor volgende percelen grond gelegen te Hoogstraten:

 

Lot 51: een perceel grond, gelegen ter streke Maeyhoek, met een oppervlakte van vierentwintig centiaren (24ca), te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger weiland, sectie A nummer 242 E P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zesenvijftig aren tweeëntwintig centiaren (56a 22ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 499 A P0000.

Lot 52: een perceel grond, gelegen te Meersel 7A, met een oppervlakte van één are elf centiaren (1a 11ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als huis, sectie A nummer 242 D P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vierentwintig aren vijfenzeventig centiaren (24a 75ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 499 B P0000.

 

De vergoeding voor lot 51 en lot 52 samen bedraagt twintigduizend vierhonderd euro           (€ 20.400,00).

 

Lot 39: een perceel grond, gelegen te Meersel 4, met een oppervlakte van één are vijftien centiaren (1a 15ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als huis, sectie A nummer 340 M 5 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vijfentwintig aren (25a), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 496 E P0000.

 

De vergoeding voor lot 39 bedraagt tweeënveertigduizend euro (€42.000,00).

 

Lot 76: een perceel grond, gelegen te Meersel 18+, met een oppervlakte van één are zevenenzeventig centiaren (1a 77ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A nummer 258 G P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zesendertig aren eenentwintig centiaren (36a 21ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 503 D P0000.

Lot 77: een perceel grond, gelegen te Meersel 18, met een oppervlakte van één are drieënzestig centiaren (1a 63ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel, sectie A nummer 258 D P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zeventien aren twintig centiaren (17a 20ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer A 503 E P0000.

 

De vergoeding voor lot 76 en 77 samen bedraagt vierenzeventigduizend negenhonderd euro (€ 74.900,00).

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Fietspad Hoogeind-Meersel-Heieinde" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/3/1/3, beleidsitem: Wegen met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22000000 Onbebouwde terreinen - gemeenschapsgoederen. Voorziene budget in het meerjarenplan: 1.237.785,96 EUR in 2023.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 1.237.785,96 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 137.300,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 3/3/2023 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 00:44:17

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 26 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de grondverwervingen en de hiervoor opgemaakte ontwerpakten en keurt deze goed.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP Wereldakker.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In 2018 werd een behoeften- en scenario- onderzoek voor sportzone Wereldakker opgemaakt om een onderbouwde visie te kunnen opmaken voor de verdere ontwikkeling van de recreatieve cluster in antwoord op de effectieve behoeften aan sportinfrastructuur.

 

Vandaag blijkt dat de ontwikkelingsmogelijkheden onvoldoende ruimte bieden om de huidige, en steeds groeiende, behoeften op te vangen. Dit is de aanleiding om een RUP op te maken in functie van de opvang van behoeften voor sportvoorzieningen.

 

Op 2 april 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie (RUP Wereldakker, RUP Parking De Mosten en RUP Sportzones) op te maken.

 

Volgende stappen in de procedure van de opmaak van het RUP Wereldakker zijn ondertussen doorlopen:

Goedkeuring start- en procesnota door CBS op 22 april 2021.

Adviesvraag en publieke raadpleging van 3 mei 2021 tot en met 1 juli 2021, met een digitaal participatiemoment op 19 mei 2021.

Beslissing Team MER van 2 september 2022 dat er geen plan-MER opgesteld moet worden, rekening houdend met de startnota, de resultaten van de participatie, de adviezen en met de verwerking hiervan in de scopingsnota.

Plenaire vergadering op 12 januari 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

        Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017.

        Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hoogstraten.

 

Argumentatie

 

De gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie bestaan uit 3 RUP’s, die zoveel als mogelijk éénzelfde traject doorlopen:

- RUP Wereldakker

- RUP Parking De Mosten

- RUP Sportzones (Heistraat en tennis Wortel)

Het ontwerp RUP Wereldakker werd opgemaakt voor voorlopige vaststelling.

 

Watertoets

In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.

In toepassing van het gewijzigde besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, in het bijzonder artikel 2 en 4 en de in bijlage III, IV en V opgenomen kaarten.

Het plangebied is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee en in fluviale overstromingsgevoelige gebieden.

Het plangebied is deels gelegen in pluviaal overstromingsgevoelig gebied. In de zone ten zuiden van de Katelijnebeek ligt een gebied met een kleine tot middelgrote kans op overstromingen.

Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.

In de milieueffectenbespreking, als onderdeel van de start- en scopingsnota, werd onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij de uitvoering van het RUP en maatregelen die daarbij zijn aangewezen. Een bespreking hiervan is opgenomen in de toelichtingsnota.

Hierdoor kan geoordeeld worden dat de planinhoud geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem. Het plan is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid, de doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan en daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.

Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We verbreden het ruimtelijk instrumentarium" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/1/1/3, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 21400000 Plannen en studies.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 64.698,46 EUR.

Reeds gebruikt budget: 40.741,95 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 23.956,51 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.

 

BESPREKING

 

Vooraleer de drie RUP-dossiers afzonderlijk besproken worden, willen een aantal gemeenteraadsleden ook een eerder algemene tussenkomst doen over het tot stand komen van deze RUP’s en de aanpak die hierin gehanteerd werd.

Dit kan herbeluisterd worden in de audio opname vanaf 00:45:03

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

 

De bespreking van het agendapunt RUP Wereldakker kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 01:15:45

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 3 neen stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 7 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wereldakker voorlopig vast en belast het college van burgemeester en schepenen met de organisatie van het openbaar onderzoek conform artikel 2.2.21 VCRO.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP Sportzones.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In 2018 werd een behoeften- en scenario- onderzoek voor sportzone Wereldakker opgemaakt om een onderbouwde visie te kunnen opmaken voor de verdere ontwikkeling van de recreatieve cluster in antwoord op de effectieve behoeften aan sportinfrastructuur.

 

Vandaag blijkt dat de ontwikkelingsmogelijkheden onvoldoende ruimte bieden om de huidige, en steeds groeiende, behoeften op te vangen. Dit is de aanleiding om een RUP op te maken in functie van de opvang van behoeften voor sportvoorzieningen.

 

Op 2 april 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie (RUP Wereldakker, RUP Parking De Mosten en RUP Sportzones) op te maken.

 

Volgende stappen in de procedure van de opmaak van het RUP Sportzones zijn ondertussen doorlopen:

Goedkeuring start- en procesnota door CBS op 22 april 2021.

Adviesvraag en publieke raadpleging van 3 mei 2021 tot en met 1 juli 2021, met een digitaal

participatiemoment op 19 mei 2021.

Beslissing Team MER van 2 september 2022 dat er geen plan-MER opgesteld moet worden, rekening houdend met de startnota, de resultaten van de participatie, de adviezen en met de verwerking hiervan in de scopingsnota.

Plenaire vergadering op 12 januari 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

        Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017.

        Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hoogstraten.

 

Argumentatie

 

De gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie bestaan uit 3 RUP’s, die zoveel als mogelijk éénzelfde traject doorlopen:

- RUP Wereldakker

- RUP Parking De Mosten

- RUP Sportzones (Heistraat en tennis Wortel)

Het ontwerp RUP Sportzones werd opgemaakt voor voorlopige vaststelling.

 

Watertoets

In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.

In toepassing van het gewijzigde besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, in het bijzonder artikel 2 en 4 en de in bijlage III, IV en V opgenomen kaarten.

Het deelplangebied lokale recreatieve cluster Minderhout is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee en in fluviale overstromingsgevoelige gebieden.

Het deelplangebied lokale recreatieve cluster Minderhout is deels gelegen in pluviaal overstromingsgevoelig gebied. In het noordelijk deel van het plangebied ligt een gebied met  een kleine tot middelgrote kans op overstromingen of een kleine kans bij klimaatverandering (klimaathorizon 2050). Deze sluit aan bij een zone met tuinen die niet binnen het plangebied van het RUP werd meegenomen, maar ook een aanduiding kreeg op de pluviale overstromingskaart. Rondom de Akkerbeek zijn ook zones waar er kans is op overstroming, maar buiten de zone van het plangebied.

Het deelplangebied lokale recreatiepool Langenberg is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee, in fluviale overstromingsgevoelige gebieden of in pluviaal overstromingsgevoelige gebieden.

Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.

In de milieueffectenbespreking, als onderdeel van de start- en scopingsnota, werd onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij de uitvoering van het RUP en maatregelen die daarbij zijn aangewezen. Een bespreking hiervan is opgenomen in de toelichtingsnota.

Hierdoor kan geoordeeld worden dat de planinhoud geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem. Het plan is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid, de doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan en daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.

Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We verbreden het ruimtelijk instrumentarium" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/1/1/3, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 21400000 Plannen en studies.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 64.698,46 EUR.

Reeds gebruikt budget: 40.741,95 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 23.956,51 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 01:28:35

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 4 neen stemmen (Fons Jacobs, Jos Matthé, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 6 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Sportzones voorlopig vast en belast het college van burgemeester en schepenen met de organisatie van het openbaar onderzoek conform artikel 2.2.21 VCRO.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP Parking De Mosten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In 2018 werd een behoeften- en scenario- onderzoek voor sportzone Wereldakker opgemaakt om een onderbouwde visie te kunnen opmaken voor de verdere ontwikkeling van de recreatieve cluster in antwoord op de effectieve behoeften aan sportinfrastructuur.

 

Vandaag blijkt dat de ontwikkelingsmogelijkheden onvoldoende ruimte bieden om de huidige, en steeds groeiende, behoeften op te vangen. Dit is de aanleiding om een RUP op te maken in functie van de opvang van behoeften voor sportvoorzieningen.

 

Op 2 april 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie (RUP Wereldakker, RUP Parking De Mosten en RUP Sportzones) op te maken.

 

Volgende stappen in de procedure van de opmaak van het RUP Parking De Mosten zijn ondertussen doorlopen:

Goedkeuring start- en procesnota door CBS op 22 april 2021.

Adviesvraag en publieke raadpleging van 3 mei 2021 tot en met 1 juli 2021, met een digitaal

participatiemoment op 19 mei 2021.

Beslissing Team MER van 2 september 2022 dat er geen plan-MER opgesteld moet worden, rekening houdend met de startnota, de resultaten van de participatie, de adviezen en met de verwerking hiervan in de scopingsnota.

Plenaire vergadering op 12 januari 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

        Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017.

        Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Hoogstraten.

 

Argumentatie

 

De gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen recreatie bestaan uit 3 RUP’s, die zoveel als mogelijk éénzelfde traject doorlopen:

- RUP Wereldakker

- RUP Parking De Mosten

- RUP Sportzones (Heistraat en tennis Wortel)

Het ontwerp RUP Parking De Mosten werd opgemaakt voor voorlopige vaststelling.

 

Watertoets

In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.

In toepassing van het gewijzigde besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, in het bijzonder artikel 2 en 4 en de in bijlage III, IV en V opgenomen kaarten.

Het plangebied is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee, in fluviale overstromingsgevoelige gebieden of in pluviaal overstromingsgevoelige gebieden.

Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.

In de milieueffectenbespreking, als onderdeel van de start- en scopingsnota, werd onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij de uitvoering van het RUP en maatregelen die daarbij zijn aangewezen. Een bespreking hiervan is opgenomen in de toelichtingsnota.

Hierdoor kan geoordeeld worden dat de planinhoud geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem. Het plan is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid, de doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan en daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.

Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We verbreden het ruimtelijk instrumentarium" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/1/1/3, beleidsitem: Ruimtelijke planning met nummer 600-00 en algemeen rekeningnummer: 21400000 Plannen en studies.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 64.698,46 EUR.

Reeds gebruikt budget: 40.741,95 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 23.956,51 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 0 EUR.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 01:39:42

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

BESLUIT

 

Bij 15 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert en Koen Van Leuven) en 10 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans en Ilse Verachtert) en 1 niet gestemd (Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Parking De Mosten voorlopig vast en belast het college van burgemeester en schepenen met de organisatie van het openbaar onderzoek conform artikel 2.2.21 VCRO.

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 maart 2023.

 

Mondeling vraag van Marc Haseldonckx (fractie CD&V) inzake de thesaurietoestand van stad Hoogstraten.

 

VRAAG

 

De bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname  vanaf 01:45:39

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=118905

 

Publicatiedatum: 02/05/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.