Openbare zitting van GR van maandag 24 maart 2025.
Intentiebesluit tot weigering van het convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV voor wedkantoor Sport en Pers Hamme (Stanleybet Belgium NV), gelegen te 2328 Meerle, Meerledorp 56, alsook een machtiging tot horen.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Bij schrijven van 25 november 2024 verzoekt de BV Sport & Pers Hamme (NV Stanleybet Belgium) (met maatschappelijke zetel te 1731 Asse, Doornveld 121, en met ondernemingsnummer 0841.286.641) voor de locatie te 2328 Meerle, Meerledorp 56, een advies van de burgemeester te bekomen en een convenant af te sluiten met de gemeenteraad, zodanig dat de BV Sport & Pers Hamme voor deze nieuwe locatie een aanvraag tot een de vergunning klasse F2 (FB) zou kunnen indienen bij de Kansspelcommissie.
Juridische grond
● Artikelen 56, 40 en 42 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (hierna: de Kansspelwet).
Argumentatie
I. In hoofdorde: Niet voldaan aan voorwaarden Kansspelwet
M.b.t. het voorwerp van de aanvraag dient op het volgende te worden gewezen.
● Artikel 43/4, §2, lid 2 Kansspelwet bepaalt het volgende (eigen onderlijning):
"Een vaste kansspelinrichting is een permanente inrichting, duidelijk afgebakend in de ruimte, waarin de weddenschappen worden geëxploiteerd".
In de aanvraagbrief dd. 25 november 2024 (bijlage), wordt gesproken van een “aparte ruimte”(?). Het pand beschikt echter niet over een omgevingsvergunning om de winkel op te splitsen of te compartimenteren. Er is dus geen omgevingsvergunning voor deze “aparte ruimte”.
Er wordt derhalve niet voldaan aan de voorwaarde van artikel 43/4, §2, lid 2 Kansspelwet, aangezien niet wordt voorzien in een vergunde permanente inrichting “duidelijk afgebakend in de ruimte”.
● Conform artikel 43/4, §1, lid 1 en §2, lid 3 Kansspelwet, zijn kansspelinrichtingen klasse IV "uitsluitend bestemd voor het aannemen van weddenschappen (...)" (eigen onderlijning).
In een wedkantoor klasse IV mogen derhalve geen andere activiteiten plaatsvinden.
Terzake wordt in artikel 43/4, §2, lid 3 Kansspelwet een beperkte versoepeling voorzien:
"Een vaste kansspelinrichting is uitsluitend bestemd voor het aannemen van weddenschappen, behoudens:
–de verkoop van gespecialiseerde bladen, sportmagazines en gadgets;
–de verkoop van niet alcoholische dranken;
–de exploitatie van maximaal twee automatische kansspelen die weddenschappen op soortgelijke activiteiten aanbieden als deze die aangegaan worden in het wedkantoor. De Koning bepaalt de voorwaarden waaronder deze kansspelen kunnen worden uitgebaat".
Gelet op het bovenstaande, heeft de wetgever aangegeven dat een wedkantoor niet kan gecombineerd worden met ruimere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een dagbladhandel.
In het pand in casu wordt een dagbladhandel uitgebaat, met een ruimer assortiment dan enkel "gespecialiseerde bladen, sportmagazines en gadgets", met alcoholische dranken (cfr. foto's in bijlage) en informaticatoepassingen voor de aanneming van weddenschappen zowel via de toonbank als via minstens drie (3) zelfbedienings-kansspelterminals (cfr. foto’s in bijlage).
Er wordt in casu derhalve niet voldaan aan de voorwaarden opgelegd door artikelen 43/4, §1, lid 1 en §2, lid 3 Kansspelwet.
Gelet op het bovenstaande is een combinatie van een wedkantoor met een dagbladhandelaar onwettig.
● Ten overvloede: Het in dezelfde inrichting ‘vermengen’, ‘incorporeren’ of onmiddellijk naast elkaar positioneren van een dagbladhandelaar die weddenschappen aanneemt en een vaste kansspelinrichting klasse IV, gaat in tegen de beschermgedachte van de wetgever. Niet voor niets is immers de maximuminzet bij de dagbladhandelaar beperkt tot 200 EUR per dag. Indien men grotere sommen wenst in te zetten zal men zich moeten verplaatsen naar een kansspelinrichting klasse IV. Hiermee heeft de wetgever een drempel willen inbouwen t.a.v. kansspelinrichtingen klasse IV, welke zij als risicovoller beschouwt (en om die redenen aan meer voorwaarden moet voldoen), zoals ook door het Grondwettelijk Hof werd bevestigd (Grondwettelijk Hof nr. 177/2021, 9 december 2021-eigen onderlijning):
○ “B.37.3. (...) Ten vierde wordt de maximuminzet beperkt tot 200 euro per dag bij een dagbladhandelaar (artikel 1 van het koninklijk besluit van 22 december 2010 « tot vaststelling van de voorwaarden tot aanneming van weddenschappen buiten kansspelinrichtingen klasse IV »). Die limiet verplicht de speler die een bedrag wenst in te zetten dat hoger is dan 200 euro, om zich te verplaatsen naar een andere vergunninghouder F2 en zij kan bijgevolg een rem vormen voor de speler. B.37.4 Uit het voorgaande blijkt dat de wetgever redelijkerwijs vermocht te oordelen dat de vaste kansspelinrichtingen klasse IV grotere risico's vertonen dan dagbladhandelaars en dat zij bijgevolg aan extra voorwaarden moeten worden onderworpen”.
Eén en ander wordt nog eens versterkt door het gegeven dat - zoals in casu in de aanvraagbrief wordt aangegeven - de uitbating van de dagbladhandel en het wedkantoor door éénzelfde persoon zal gebeuren:
○ "De licentie zal eigendom blijven van Sport en Pers Hamme BV maar (zal) uitgebaat worden in het pand van Boekhandel Rustam khan Tabak 56 door dezelfde eigenaar. Zij beschikken hiervoor over een aparte ruimte" (bijlage-eigen onderlijning).
Door het quasi samen of minstens pal naast elkaar inrichten van een dagbladhandelaar die weddenschappen aanneemt – die per definitie zeer toegankelijk is voor jan en alleman (en vooral ook voor jongeren die er bv. snacks of drankjes op weg naar school kopen) - en een wedkantoor klasse IV, wordt deze drempel in feite volledig teniet gedaan, en worden ook personen die niet geïnteresseerd waren om te gokken (klanten van de dagbladwinkel), verleid om dit toch te doen. Dit gaat in tegen artikelen 43/4, §1, lid 1 en §2, lid 3 Kansspelwet en de ratio legis van de Kansspelwet, zoals ook door het Grondwettelijk Hof werd bevestigd (Grondwettelijk Hof nr. 109/2018, 19 juli 2018-eigen onderlijning):
○ "B.8.2. De regulering van kansspelen en de beperking van het aanbod strekken ertoe de spelers te beschermen, met name tegen de risico's van verslaving die inherent zijn aan dat soort activiteit. Het verbod om verschillende soorten spelen en weddenschappen op dezelfde fysieke plaats aan te bieden draagt bij tot de bescherming van de spelers, aangezien het hen ertoe verplicht zich te verplaatsen om toegang te hebben tot andere spelen of weddenschappen. Het heeft ook tot gevolg te vermijden dat de spelers in verleiding worden gebracht om andere spelen te spelen dan die welke zij van plan waren te spelen of weddenschappen aan te gaan terwijl zij dat niet van plan waren, aangezien zij niet rechtstreeks worden geconfronteerd met een aanbod dat zij niet hadden gezocht" .
● Artikel 58, laatste lid Kansspelwet bepaalt: “De aanwezigheid van geldautomaten in kansspelinrichtingen klasse I, II, III, IV is verboden”.
○ In casu zijn pal naast de kwestieuze locatie, KBC-bankautomaten gevestigd (screenshot Google Maps hieronder). Vanuit de hoger aangehaalde beschermingsgedachte die ten grondslag ligt aan dit verbod, kan niet verantwoord worden dat een wedkantoor klasse IV in de onmiddellijke nabijheid van geldautomaten wordt gevestigd.

Gelet op het bovenstaande, wordt niet voldaan aan de voorwaarden opgelegd door de Kansspelwet om te kunnen spreken van een kansspelinrichting klasse IV.
De aanvraag tot het bekomen van een convenant, vereist voor de uitbating van een kansspelinrichting klasse IV, is derhalve zonder voorwerp.
II. Ondergeschikt: Convenant
In het louter hypothetische geval als zou er voldaan zijn aan de voorwaarden opgelegd door de Kansspelwet om te kunnen spreken van een kansspelinrichting klasse IV (quod non), dan nog dient m.b.t. de aanvraag tot het bekomen van een convenant - vereist voor de uitbating van een kansspelinrichting klasse IV - gewezen te worden op het volgende.
-Het aannemen van weddenschappen door een kansspelinrichting klasse IV (wedkantoor) vereist een vergunning klasse F2 (meerbepaald: FB) (art. 43/4, §1, lid 2 Kansspelwet).
Deze vergunning moet aangevraagd worden bij de Kansspelcommissie.
Sinds de wetswijziging van 7 mei 2019 van de Kansspelwet bepaalt artikel 43/5, lid 1, 5. en 6. het volgende:
“Om een vergunning klasse F1 of F2 te kunnen verkrijgen, moet de aanvrager:
(…)
5. ervoor zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan;
6. het convenant kunnen voorleggen dat werd gesloten tussen de kansspelinrichting klasse IV en de gemeente waar die inrichting gevestigd is onder de voorwaarde dat de vergunning van klasse F2 wordt verkregen”.
In de Kansspelwet werd aldus opgenomen dat voor de uitbating van een wedkantoor een convenant tussen stad en uitbater noodzakelijk is. Het convenant is conform de informatieve nota van de Kansspelcommissie van 21 april 2021 (nummer 23), sedert 25 mei 2021 vereist bij het indienen van een vraag tot toekenning of hernieuwing van vergunning F2.
Conform de informatieve nota van de Kansspelcommissie van 22 februari 2024 (nummer 35), wordt een verhuisaanvraag behandeld als een hernieuwingsaanvraag van de vergunning.
-Conform de kansspelwet behoort de beslissing om al dan niet dergelijke convenanten te sluiten tot de discretionaire bevoegdheid van de gemeente.
Artikel 43/5, 5° van de kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat de aanvrager ervoor moet zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan. In de parlementaire voorbereidende werken staat (Parl. St. Kamer 2018-2019, nr. 54K3327/001, p. 12): “Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen”. Hieruit blijkt dat de concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te sluiten kunnen verantwoorden, niet beperkt zijn tot die inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in artikel 43/5, lid 1, 5. van de kansspelwet. Het Grondwettelijk Hof heeft dit nog bevestigd in het arrest nr. 177/2021 van 9 december 2021. De wetgever heeft de gemeente de mogelijkheid gegeven om per concreet dossier na te gaan of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van kwetsbare inrichtingen gelegen is. Die bepalingen strekken er in het bijzonder toe de sociale risico’s in verband met de ligging van de vaste kansspelinrichtingen klasse IV te beperken en de spelers te beschermen. In het kader van een concreet individueel dossier is het nabijheidsonderzoek een belangrijk en zelfs determinerend motief in de afweging van de gemeente om al dan niet een convenant af te sluiten.
-De locatie Meerledorp 56 te 2328 Meerle bevindt zich in de nabijheid van tal van kwetsbare inrichtingen. Elke besproken locatie wordt opgenomen in een omgevingsplan als bijlage.
1.
Na concreet onderzoek blijkt dat de locatie zich in de nabijheid van onderwijsinstellingen bevindt.
Dit betreft volgende locaties: kleuterschool De Klimtoren (550 m), vrije basisschool De Klimtoren met sporthal (500 m), bib (500 m), achterliggend speel-, sport- en skateplein en IKO Kunstacademie-kinderateliers (500 m).
Hierbij dient te worden opgemerkt dat er vlakbij (80 m) de kwestieuze inrichting een trage-wegverbinding gelegen is (gekend als het 'groen paadje'-in groen aangeduid op het omgevingsplan in bijlage), welke vaak door zwakke weggebruikers als veilige route wordt gebruikt om naar de basisschool, kunstacademie, skateplein, lokalen jeugdbeweging (zie verder), enz. te gaan. Op die manier passeren heel wat kinderen en jongeren de bewuste locatie.
De Raad van State heeft reeds geoordeeld dat ook basisscholen in aanmerking worden genomen om de nabijheid van onderwijsinstellingen te beoordelen:
"(...) een "afdeling van de stedelijke basisschool Kuringen met sporthal", de "stedelijke basisschool Kuringen, (...) de stedelijke bibliotheek, (...) het Ontmoetingscentrum (...), een speelplein, jeugdlokalen en een skate-piste", volstaat om te gewagen van de aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting uitgaat op scholieren en jongeren" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning).
Daarenboven wordt er in de studie van het UC Leuven Limburg (2017-"Gokgedrag van jongeren in België Een studie naar prevalentie, preventie en vroeginterventie") - welke ook in de parlementaire voorbereidende werken wordt aangehaald (Parl. St. Kamer 2018-2019, nr. 54K3327) - op gewezen dat de leeftijd van gokkende jongeren steeds lager wordt, dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat wanneer men op jonge leeftijd in aanraking komt met gokken, dit de risico's op verslavingen verhoogt en dat reeds in de lagere scholen moet ingezet worden op preventie:
"Een andere metastudie van hoofdzakelijk Engelstalige onderzoekspublicaties stelt dat 77-83% van de doelgroep (jongeren tussen 9 en 21 jaar) op een of andere manier gegokt heeft, dat 10- 15% risico loopt om een gokprobleem te ontwikkelen en dat 4-8% van de adolescenten te kampen heeft met een gokverslaving (Blinn-Pike, Worthy & Jonkman, 2010)" (p. 4-eigen onderlijning) .
"Radicaliteit 1. Omdat er evidentie is voor de early onset van gokken in dit onderzoek, wordt er aanbevolen dit thema reeds in de lagere school te bespreken".(p. 127-eigen onderlijning).
Bijkomend wordt Hoogstraten gekenmerkt door een zeer hoge concentratie aan secundaire scholen en ligt de kwestieuze locatie pal aan één van de belangrijkste fietsroutes (N14) naar deze secundaire scholen (as Meersel-Dreef-Meerle-Minderhout-Hoogstraten). Ook veel lijnbussen - welke door deze schoolgaande jongeren worden gebruikt - stoppen vlakbij de locatie: er zijn bushaltes heen en terug op 200 (hoek Groot Eyssel-Meerledorp) en op 130 m (Halte Meerledorp).
Uit de gemeente-stadsmonitor blijkt dat de verhouding van het aantal leerlingen secundair onderwijs in vestigingsplaatsen in de stad Hoogstraten t.o.v. het aantal leerlingen secundair onderwijs wonend in de gemeente, bij het hoogste van de Vlaamse gemeenten behoort.
Bron:
https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be/interactieve-toepassing?gemeente=Hoogstraten
https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be/over-de-monitor/overzicht-indicatoren/aantrekkingskracht-secundair-onderwijs

Hoogstraten is dus een scholencentrum bij uitstek. Er lopen m.b.t. het secundair onderwijs drie keer meer jongeren school dan er wonen.
Vele leerlingen passeren dan ook de kwestieuze locatie en stoppen er regelmatig. De kwestieuze locatie is een vertrouwde stop- en verzamelplaats om in groepjes richting school te fietsen of de bus te pakken of om na school op de terugweg even te stoppen, vaak gecombineerd met het aankopen van een snack of een drankje in de winkel in het kwestieuze pand. De passage van schoolgaande jeugd wordt nog versterkt door de verschillende snacks- en horecazaken in de nabijheid van de locatie, zoals een bakkerij/broodjeszaak (Bakkerij De Merel: 260 m) en twee frituren ('t Houten Fritkot: 350 m en De Parel: 190 m).
Bij de beoordeling van de "nabijheid", is niet alleen de afstand tot de onderwijsinstelling op zich relevant, maar ook het gegeven dat door voormelde concrete gegevens, de leerlingen vertrouwd zijn met de ligging van de inrichting en deze verschillende malen per dag passeren, zodanig dat het voor hen een minimale inspanning kost om tot de inrichting te geraken:
"De concrete beoordeling van de meer vernoemde nabijheid betreft aldus ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting, en van de inspanning om er te geraken" (R.v.St. 13 november 2009, nr. 197.781, p. 11-eigen onderlijning).
"Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, houdt direct verband met de betrachting om scholieren en jongeren te behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken"(R.v.St.4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning; in dezelfde zin: R.v.St. 15 september 2011, nr. 215.154, p. 10).
Deze overwegingen op zich volstaan om het sluiten van de convenant te weigeren.
2.
De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen waar regelmatig erediensten worden gehouden: Sint-Salvatorkerk: op 380 m.
Deze overweging op zich volstaat om het sluiten van de convenant te weigeren.
3.
De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden.
Rekening houdende met de concrete omstandigheden - kunnen zeer diverse locaties onder dit begrip vallen:
"Wat betreft het argument van de verzoekende partij dat een aantal locaties die in de bestreden beslissing zijn opgenomen - te weten winkelcentra, ontmoetingscentra, een voetbalstadion, een sporthal en bushaltes - niet uitdrukkelijk zijn vermeld in artikel 36, 4, van de wet van 7 mei 1999, wordt vastgesteld dat het plaatsen betreft die in belangrijke mate door jongeren worden bezocht.
(...)
De verwerende partij is haar discretionaire bevoegdheid niet te buiten gegaan door bedoelde instellingen en plaatsen te beschouwen als "plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 7-eigen onderlijning).
"De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De opgave in de bestreden beslissing van een afstand van minder dan 100 meter, ongeveer 200 meter, ongeveer 400 meter, ongeveer 450 meter, ongeveer 500 meter, ongeveer 600 meter, ongeveer 750 meter en ongeveer 900 meter van de kansspelinrichting tot respectievelijk het winkelcentrum "Carrefour, Pizzahut, Brico", het sportcentrum Olympia, de "stedelijke sporthal Alverberg, (...) de Tennishal Excelsior (...) en het voetbalstadion van Sporting Hasselt", de Technische School H. Hart, de snookerhal Playbal, het "ontmoetingscentrum Crutzenhof (...) en de scoutslokalen aan de Alverbergstraat", een "afdeling van de stedelijke basisschool Kuringen met sporthal", de "stedelijke basisschool Kuringen, (...) de stedelijke bibliotheek, (...) het Ontmoetingscentrum (...), een speelplein, jeugdlokalen en een skate-piste", volstaat om te gewagen van de aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting uitgaat op scholieren en jongeren" (R.v.St. 4 november 2010, nr. 208.670, p. 8-eigen onderlijning).
In casu zijn er verschillende plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht gelegen in de nabijheid van de kwestieuze locatie.
● Vlakbij de locatie (200 m) en in het verlengde van de locatie (130 m) liggen bushaltes die frequent gebruikt wordt door jongeren om van en naar het scholencentrum te Hoogstraten te pendelen.
● Zoals hoger reeds werd aangehaald, ligt de locatie langs een drukke fietsroute voor schoolgaande jongeren. Zij passeren er tweemaal per dag en stoppen er ook regelmatig om snacks te kopen. Bijkomend is het ook een verzamelplek voor groepen scholieren van Klein en Groot Eyssel-Strijbeek-Meerle om samen te vertrekken richting school of om op de terugweg samen te komen en snacks te kopen. Het is voor deze jongeren dan ook een vertrouwde stop- en verzamelplaats die hen geen inspanning kost om er te geraken.
● Ook snacks- en horecazaken in de buurt van de locatie worden veelvuldig door jongeren bezocht, net o.w.v. de strategische ligging langs voormelde fietsroute, zoals een bakker/broodjeszaak (Bakkerij De Merel-260 m) en twee frituren ('t Houten Fritkot: 350 m en De Parel: 190 m).
● Hoger werd er reeds op gewezen dat er in de nabijheid de basisschool De Klimtoren met sporthal (500 m) is gelegen, alsook de bibliotheek (500 m) en IKO Kunstacademie-kinderateliers (500 m). Zoals hoger aangehaald, moet vermeden worden dat kinderen reeds vanaf jonge leeftijd (vanaf 9 jaar) in aanraking komen of een vertrouwdheid ontwikkelen met gokken.
● Jeugdhuis Den Dorpel VZW (https://www.facebook.com/JHdendorpel; https://www.instagram.com/dendorpel_meerle_jh/) ligt op 500 m.
● De jeugdbewegingen KLJ (550 m), Chiro Meisjes (500 m) en Chiro Jongens (550 m) - eveneens plaatsen bij uitstek waar jongeren samenkomen - bevinden zich in de nabijheid.
● Achter de basisschool en de jeugdlokalen is er een speel-, sport- en skateplein (500 m) dat steeds toegankelijk is en veelvuldig door jongeren wordt bezocht, te meer omdat de lokalen van de jeugdbewegingen en van het jeugdhuis Den Dorpel eraan grenzen en de horecazaak Pizza Corner en Avondwinkel Meerle in de buurt (590 m).
● Het Café De posthoorn (350 m) ligt tussen de kwestieuze locatie en de lokalen van de jeugdbewegingen en het sport- en scateplein en wordt dan ook druk bezocht door jongeren.
● Hetzelfde geldt voor de parochiezaal "Ons Thuis" (500 m), waar jeugdfuiven en andere jeugdactiviteiten worden georganiseerd.
● Turnkring "Het zolderke" is gevestigd in het sportlokaal achter de basisschool (500 m) en heeft een breed ledenpubliek, waaronder ook jongeren.
● Verder ligt de locatie – zoals het adres zelf al aangeeft: “Meerledorp 56”- in het dorp Meerle. Hierbij dient oppnieuw te worden opgemerkt dat er vlakbij (80 m) de kwestieuze inrichting een trage-wegverbinding gelegen is (gekend als het 'groen paadje'-in groen aangeduid op het omgevingsplan in bijlage), welke vaak door zwakke weggebruikers als veilige route wordt gebruikt om naar de basisschool, kunstacademie, skateplein, lokalen jeugdbeweging, café, jeugdhuis Den Dorpel, Café De Posthoorn, parochiezaal, turnclub, ... enz. te gaan. Op die manier passeren heel wat kinderen en jongeren de bewuste locatie.
● Voetbalclub KFC Meerle (670 m): deze club heeft een uitgebreide jeugdwerking en de route erheen gaat voor veel jongeren via de Hazenweg, welke weg quasi grenst (28 m) aan de kwestieuze locatie.
Deze overwegingen volstaan elk op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.
4.
De nabijheid van elk van de hiervoor genoemde plaatsen volstaat op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.
Daarnaast kunnen ook motieven die verwijzen naar de hoge concentratie aan sociaal en economisch zwakken in de gemeente, het lage gemiddelde inkomen, de hoge concentratie aan werklozen e.d. in aanmerking worden genomen bij het oordeel om al dan niet een convenant af te sluiten (R.v.St. 26 oktober 2001, nr. 100.398). Gokken kan schulden en financiële problemen veroorzaken. Het brengt mensen tot armoede en leidt tot gezondheids- en sociale problemen.
Zoals hoger reeds aangehaald, blijkt ook uit de Kansspelwet dat de wetgever spelers heeft willen beschermen en sociale risico's in verband met de ligging van de inrichting heeft willen beperken.
Uit de resultaten van de bevraging van de gemeente-stadsmonitor m.b.t. het thema ‘armoede’ voor de stad Hoogstraten blijkt dat de armoedecijfers in Hoogstraten boven het gemiddelde liggen. Zo ligt het aandeel aangiften beneden de kritische grens (gemeenschappelijke aangiften), veel hoger dan het gemiddelde van het Vlaams gewest (4% t.a.v. 2,7%) en ligt het aantal kinderen dat leeft in een gezin met een zeer lage werkintensiteit ruim hoger dan het gemiddelde van het Vlaams Gewest (15,6% t.a.v. 10,3%). “Als in een gezin een minimale graad van tewerkstelling ontbreekt, is er een risico op armoede. Kinderen en jongeren in dat gezin lopen het risico niet volwaardig te kunnen participeren en zich uitgesloten te voelen”:
Bron: https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be/interactieve-toepassing?gemeente=Hoogstraten


Gelet op de socio-economische achterstelling is het bijgevolg niet wenselijk om een wedkantoor toe te laten op de voorgestelde locatie, te meer aangezien dichtbij de locatie woningen van de Sociale Woonmaatschappij De Noorderkempen gevestigd zijn (400m), doorgaans bewoond door een sociaal kwetsbaar publiek. Ook het Lokaal Dienstencentrum is in de buurt gevestigd (500m).
Bijkomend moet gewezen worden op de eigenheid van Hoogstraten - en zeker de landelijke deelgemeente Meerle - als plattelandsgemeente met veel tuinbouw. Meer bepaald zijn er hier zeer veel fruitbedrijven gevestigd wat een aanzienlijk bovengemiddelde populatie van seizoensarbeiders met zich meebrengt. Deze groep betreft tevens een sociaal-economisch kwetsbaar publiek. Bovendien richt de kwestieuze locatie zich specifiek tot seizoensarbeiders, o.a. met goedkope tabak, drank, kansspelen en de geldtrasferdienst "Western Union". Het feit dat de parking een verzamelplaats is (zeker in de zomer) van seizoensarbeiders) is daar niet vreemd aan.


Vanuit de hoger aangehaalde beschermingsgedachte, kan niet verantwoord worden dat op de kwestieuze locatie een wedkantoor zou worden gevestigd. Deze locatie brengt - zoals aangehaald - bovenmatige sociale risico's met zich mee.
Deze overwegingen volstaan elk op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.
5. Ontvangen adviezen:
5.1.
Advies Dienst Samenleving (bevoegd voor onder meer gezondheidsbeleid en Huis van het Kind):
Hoogstraten is een scholencentrum
Hoogstraten is een echt scholencentrum, met vier grote secundaire scholen waar samen meer dan 4.000 leerlingen school lopen, zowel afkomstig uit Hoogstraten als uit de hele provincie. Daarnaast telt Hoogstraten 8 basisscholen, waarvan in elke deelgemeente minstens één school, met samen ca. 2.300 leerlingen.
Bingospelen en spelen met de lotto of met krasloten zijn in België verboden onder de achttien jaar. Ondanks deze leeftijdsbeperking speelde 12% van alle leerlingen in het secundair onderwijs (in Vlaanderen) ooit op de bingo, 8% pokerde ooit voor geld en 8% speelde ooit op sportweddenschappen. (bron: VAD)
Stadsbestuur Hoogstraten wil niet dat gokken of weddenschappen zichtbaar in het straatbeeld aanwezig zijn op een locatie waar geregeld passage is van kinderen of jongeren. Dat geldt op grondgebied Hoogstraten dus voor alle dorpscentra en toegangswegen naar de dorpscentra. Minderjarigen moeten zoveel mogelijk beschermd worden, wat ook behelst dat zij niet of zo weinig mogelijk in de verleiding dienen te worden gebracht.
Beleid rond gezondheid
Actieplan 2/2/1: Stad Hoogstraten promoot pro-actief een gezonde levensstijl en ondersteunt initiatieven rond zowel fysieke als geestelijke gezondheid, met daaronder onder meer:
Actie 2/2/1/2 We versterken ieders psychisch welzijn met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren.
Actieplan 2/2/2: Stad Hoogstraten regisseert een volwaardig zorgbeleid voor iedereen, met daaronder onder meer:
Actie 2/2/2/1 We ondersteunen verenigingen, organisaties en voorzieningen die werken rond zorg en welzijn.
Stad Hoogstraten ontwikkelde voorgaande jaren diverse preventie- en sensibiliseringscampagnes m.b.t. middelengebruik, gamen en gokken. En zal daar ook in de toekomst op blijven inzetten. Daarbij worden zowel acties specifiek naar jongeren opgezet, alsook naar de bredere bevolking. Het doel van deze campagnes is logisch: het gebruik van middelen (alcohol, tabak, drugs, medicatie) of problematisch gamen of gokken ontmoedigen, of minstens meer bewustmaking rond gebruik of gedrag bekomen.
Het uitstellen van de beginleeftijd is een belangrijke doelstelling voor de preventie van gokproblemen. Een jonge beginleeftijd is een risico-indicator voor het ontstaan van gokproblemen op volwassen leeftijd. Het verhoogt de kans op fysieke, mentale en sociale problemen. Jongeren die vroeg beginnen met gokken hebben meer kans om afhankelijk te worden en kunnen ook sneller afhankelijk worden. (Bron: VAD)
Sinds de coronapandemie en -maatregelen zet stad Hoogstraten nog meer in op het belang van mentaal welzijn en geestelijke gezondheid. Enkele voorbeelden van initiatieven:
Recent is o.a. een nieuwe campagne met de slogan ‘Hulp zoeken is een teken van kracht’ gelanceerd. En er is ook een lokale werkgroep samengesteld en gestart met hulpverleners uit het werkveld (coaches, psychotherapeuten en psychologen) om acties uit te werken. Daarmee wil de stad de veerkracht van z’n inwoners versterken, onder meer door verbondenheid te creëren. Veerkrachtig zijn en blijven, dat betekent dus verschillende hulpbronnen ontwikkelen en zoeken, zowel individueel als in je omgeving. Op die manier kan je de juiste competenties inzetten wanneer nodig, afhankelijk van de situatie. Veerkrachtig zijn is eigenlijk altijd een verhaal van samen veerkrachtig zijn. (Bron: samenveerkrachtig.be)
Het hulpaanbod werd en wordt via diverse kanalen bekend gemaakt, en op verschillende wijzen met aandacht voor diverse leeftijdsgroepen.
Op vlak van jongerenwelzijn ondersteunt de stad het project ‘Top in je Kop’ dat momenteel binnen de interlokale vereniging Noorderkempen Werkt wordt uitgewerkt.
Hoogstraten biedt ondersteuning bij verslavingsproblemen:
Er is een samenwerkingsovereenkomst in het kader van ervaringsdragers verslaving en voor de werking van een contactgroep in Hoogstraten met Verslavingskoepel Kempen vzw goedgekeurd. Door deskundigheid van ervaringsdragers en professionele hulpverleners te bundelen wil Verslavingskoepel Kempen een nieuw model van (zelf)hulp uitbouwen in de Kempen. Dit voor alle personen met een verslaving en hun omgeving. De ondersteuning van deze werking via betoelaging is in 2022 aangevangen.
Locatie contactgroep Verslavingskoepel: ontmoetingsruimte ‘De nieuwe Feftig’, Heilig Bloedlaan 242b in Hoogstraten van 't Ver-Zet-je Welzijnsschakel Hoogstraten VZW.
In januari 2022 is er een werking van Medisch Sociaal Opvang Centrum (MSOC) Kempen gestart in Hoogstraten. MSOC maakt deel uit van Centrum Algemeen Welzijnswerk - CAW De Kempen, en biedt gratis ambulante drughulpverlening.
Locatie MSOC Hoogstraten: ’t Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C te Hoogstraten.
In samenwerking met ELZ Kempenland is stad Hoogstraten eind 2021 gestart met een ZorgInformatieNetwerk. Het uiteindelijke doel is: een persoon met een zorg- of ondersteuningsnood krijgt in zijn buurt de kans om op informele wijze een vraag te stellen en wordt geholpen bij het formuleren en concretiseren van de zorgvraag. De hulpverlener biedt zorg op maat vanuit zijn expertise en herkent ook achterliggende vragen buiten de eigen expertise. Hierbij wordt er zo warm mogelijk doorverwezen.
De aanwezigheid van een wedkantoor druist op alle vlakken in tegen de doelstellingen en acties van de stad m.b.t. gezondheid en zorg. De beschikbaarheid van een wedkantoor in de buurt verhoogt significant de kans dat inwoners van onze stad zullen gokken of deelnemen aan weddenschappen. En dat verhoogt dan weer de kans op gokproblemen.
Al wordt er bij gokken geen product ingenomen, toch kan er verslaving ontstaan. Gelijkenissen in afwijkende hersenfuncties maken een gokstoornis vergelijkbaar met een drug- of alcoholafhankelijkheid. Er gaat veel meer tijd, aandacht en vooral geld naar het spel dan men zich ooit had voorgenomen. Zo kan men op verschillende vlakken (financieel, relationeel, sociaal, ...) in de problemen geraken. Onder hulpverleners is het algemeen geweten dat dat gokproblemen vaak een negatieve impact hebben op het mentaal welzijn en de geestelijke gezondheid. Gokken houdt dus een duidelijk risico in op de ontwikkeling van welzijns- en gezondheidsproblemen.
Beleid rond armoedebestrijding
2/1/1 Stad Hoogstraten neemt initiatieven om de zelfredzaamheid van mensen en gezinnen in armoede te verhogen.
2/1/2 Stad Hoogstraten neemt de regierol in de bestrijding van armoede.
2/1/3 Stad Hoogstraten bestrijdt financiële armoede in samenwerking met partners.
De medewerkers van de sociale dienst van de stad zijn al meermaals geconfronteerd met cliënten die in ernstige financiële problemen zijn terecht gekomen omwille van een gokverslaving.
Voor mensen met een verslavingsprobleem kost het vaak erg veel moeite en tijd om de verslaving te bedwingen. Zeker in de ‘genezingsfase’ kan de afwezigheid van prikkels en aanleidingen het verschil maken tussen volhouden of hervallen.
Hoe langer de gokverslaving duurt, hoe groter de kans op financiële problemen en om in armoede te verzeilen.
5.2.
Negatief advies van de burgemeester (gevoegd in bijlage), zoals op 20 januari 2025 per mail en op 21 januari 2025 per aangetekende post overgemaakt (inclusief bijlagen) aan de Kansspelcommissie en aan de aanvrager. In dit advies wordt - in aanvulling op hetgeen on onderhavig besluit wordt aangehaald - o.a. gewezen op het volgende:
● "Het pand en de onmiddellijke omgeving daarrond is gevoelig voor openbare overlast, verstoring van de openbare rust en inbreuken op de openbare orde, gerelateerd aan de verkoop van alcohol in de winkel en de aantrekkingskracht van de locatie (met op het linkse aangrenzende perceel een bankautomaat (KBC)) op seizoenarbeiders die de gewoonte hebben de gekochte drank voor of in nabijheid van het pand te nuttigen. De toevoeging van een wedkantoor – en de extra klandizie en verkeer dat dit zal meebrengen, in combinatie met de verkoop van alcohol in de winkel op hetzelfde adres - zal zorgen voor een toename van dit risico".
6.
Ruimte: Zoals hoger aangehaald, beschikt het pand niet over een omgevingsvergunning m.b.t. de "aparte ruimte" (?) waarvan sprake in de aanvraag. Het pand beschikt evenmin over een omgevingsvergunning voor de parkeerplaatsen die vooraan de winkelruimte liggen.
Brandweer: De betrokken publiek toegankelijke inrichting - en al zeker niet de "aparte ruimte" waarnaar wordt verwezen in de aanvraag - beschikt niet over een gunstig brandpreventieverslag. Dit is in strijd met artikel 4.2.3. van het Uniform Gemeentelijk Politiereglement van de stad Hoogstraten:
“Artikel 4.2.3.
De uitbater moet voor het openen, openhouden of heropenen van een publiek toegankelijke inrichting een gunstig attest brandveiligheid bekomen.
Bij elke wijziging van uitbating of uitbater, bij transformatie of renovatiewerken, bij vernieuwing van de binneninrichting, bij wijziging van de netto-oppervlakte, bij bestemmingswijziging en bij elke wijziging die de brandveiligheid en de evacuatiemogelijkheden kan beïnvloeden, dient voorafgaandelijk door de uitbater een brandveiligheidsinspectie te worden aangevraagd aan de burgemeester”. Na een brandveiligheidscontrole ter plaatse maakt de brandweer een brandpreventieverslag over aan de burgemeester. De burgemeester kan op basis van dit brandpreventieverslag een brandveiligheidsattest afleveren. Het brandpreventieverslag bevat de maatregelen, die door de uitbater moeten worden getroffen om in overeenstemming te zijn met onderhavige reglementering”.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:04:10)
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Tinne Rombouts, Arnold Wittenberg, Piet Van Bavel, Hilde Vermeiren, Marc Haseldonckx, Ann Fockaert, Mariëlle Schalk, Herman Snoeys, Mai Sterkens, Ward Baets, Fons Jacobs, Danny Adams, Katrien Brosens, Joël Adams, Maarten Leemans, Koen Van Leuven, Tom Gabriëls, Caroline Martens, Marleen De Bie, Kobe Van Den Ouweland, Vicky Rombouts, Nick Martens, Natasja Snels, Lydia Bottenburg en Corina Furdui)
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het verzoek van 25 november 2024 van de BV Sport & Pers Hamme (NV Stanleybet Belgium) (met maatschappelijke zetel te 1731 Asse, Doornveld 121, en met ondernemingsnummer 0841.286.641) om voor een nieuw wedkantoor op de locatie te 2328 Meerle, Meerledorp 56, een convenant met de stad af te sluiten.
Artikel 2:
De gemeenteraad heeft de intentie om - op basis van het bovenstaande en de bijlagen - het besluit te nemen om het verzoek af te wijzen.
Alvorens dit besluit te nemen wenst zij aan de BV Sport & Pers Hamme de mogelijkheid te geven het hoorrecht uit te oefenen. De gemeenteraad verleent aan het college van burgemeester en schepenen het mandaat om de BV Sport & Pers Hamme, desgevallend vertegenwoordigd door haar raadsman, te horen.