MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De premie "Toelage aan moeders van gehandicapte kinderen of diegene die instaat voor de opvoeding van gehandicapte kinderen" werd tot voor kort opgevolgd door de dienst burgerzaken die instond voor de administratieve afhandeling van de dossiers.

 

Omdat er momenteel geen concrete (inhoudelijke) opvolging bestaat van deze doelgroep binnen de stadsdiensten, werd deze premie overgeheveld naar team LDC-Thuiszorgdiensten welke reeds bevoegd is voor mantelzorg (voor ouderen). Team LDC-Thuiszorgdiensten heeft het bestaand reglement onder de loep genomen en stelt nu een aantal aanpassingen voor.

 

Deze aanpassingen zijn reeds besproken op het college van 28 september 2023, op de Commissie LDC, buurtwerk en sociale zaken van 19 oktober 2023 en tijdens het college van 30 november 2023.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Raadsbesluit van 27 september 2010 betreft goedkeuring van sociale toelagen voor de ondersteuning van de opvang van personen met een handicap aan de ouder of opvoedingsverantwoordelijke.

 

Argumentatie

 

Volgende aanpassingen worden voorgesteld:
 

        Benaming van de premie meer toegankelijk maken, door de premie om te dopen tot "Mantelzorgpremie voor ouders van kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte". Deze naam dekt de lading en is minder stigmatiserend. Bovendien wordt deze terminologie ook gehanteerd bij het Agentschap Opgroeien.
 

        Artikel 3: We willen het onderscheid betreffende de verblijfplaats van het kind of jongere (in de thuissituatie of in een internaat/instelling) loskoppelen van de hoogte van de te verkrijgen premie. Het voorstel is om de premie op 250,00 EUR te behouden ongeacht de verblijfplaats. Dit voelt ook meer rechtvaardig aan, gezien we ervan uit mogen gaan dat de ondersteuningskost van een kind dat verblijft in een internaat minstens even hoog kan zijn als bij thuiswonende kinderen met een ondersteuningsbehoefte. Dit gaat vermoedelijk slechts over een drietal gezinnen. Er hangt dus een zeer beperkte financiële meerkost aan vast.
 

        Artikel 4: We maken in het toekennen van de premie een onderscheid tussen een minderjarig kind (<18 jaar) en een meerderjarig kind (tussen de 18-25 jaar).
Een minderjarig kind (<18) komt in aanmerking voor de premie vanaf een minimumscore van 4 punten op pijler 1 van de medico-sociale schaal, of minimum 6 punten op de gehele schaal. Dit komt overeen met de erkenning van een handicap van minstens 66%. Bovendien wordt deze grens ook gehanteerd door het Agentschap Opgroeien voor het toekennen van een zorgtoeslag.Voor een meerderjarig kind, onder de 25 jaar, willen we een algemeen attest "erkenning van de handicap" van minimum 9 punten vragen in plaats van 6 (afgeleverd door de FOD - Sociale Zekerheid, Directie-generaal, Personen met een handicap). Hier verstrengen we de criteria dus een beetje. We doen dit omdat 9 punten rechtstreeks overeenstemt met de erkenning van 66% invaliditeit bij meerderjarige personen. Dit terwijl de oorspronkelijk vermelde 6 punten verder nergens gewaardeerd worden. Bovendien vormen deze 9 punten ook de grens om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke mantelzorgpremie (voor +25-jarigen). Op die manier creëren we meer continuïteit en eenvormigheid in de toekenning van de mantelzorgpremies.

 

        Artikel 5: Hier willen we een administratieve vereenvoudiging voorstellen, waarbij we automatisch de toekenning van de premie willen verlenen na het éénmalig ontvangen van een volledig aanvraagformulier en zolang het stadsbestuur beschikt over een geldig attest van invaliditeit. Dit wil zeggen dat, indien de ouders of verantwoordelijke die instaat voor de verzorging van het hulpbehoevend kind, een attest kan voorleggen dat langer dan één jaar geldig is, de premie uitgekeerd zal worden zo lang we over een geldig attest beschikken.

 Indien men een attest kan voorleggen van onbepaalde duur, moet de aanvraag dus   slechts éénmaal voorgelegd worden bij de eerste aanvraag. Dit in tegenstelling tot                             nu, waarbij de ouders belast worden met het jaarlijks invullen van een                                                         aanvraagformulier.

 

        Artikel 6: We willen toevoegen dat de aanvrager het stadsbestuur de toestemming geeft om de nodige opzoekingen te kunnen doen om de geldigheid van de aanvraag te verifiëren en de administratieve last voor de aanvrager op die manier te beperken. Dit wil zeggen dat wij als stadsdiensten zelf MyHandicap kunnen raadplegen om te zien of de aanvrager over de geldige attesten beschikt.

 

        Artikel 7: De aanvraagtermijn wordt opgetrokken tot 1 november. Verder willen we de premie altijd voor het volledige bedrag toekennen wanneer de erkenning van de handicap aangetoond kan worden in de periode van 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag. Ook wanneer het aangeleverde attest niet voor heel het jaar geldig is.

 Momenteel moet de handicap met een attest geldig voor heel de periode aangetoond   worden en indien dit niet kan aangetoond worden, wordt de premie pro rata                                           uitbetaald. Dit wordt nu dikwijls opgevangen doordat de huisarts een verlenging                                           attesteert (de bevoegde instanties kunnen dikwijls niet tijdig de nodige documenten                             aanleveren). Door de premie ook volledig toe te kennen wanneer het attest in de loop                             van het jaar vervalt, zorgen we er voor dat de aanvrager, de arts en de administratie                             niet onnodig belast worden met de administratieve rompslomp dat dit met zich                                           meebrengt.

 

Verder concluderen we dat we, mits deze aanpassingen, deze premie een stuk naar de Gemeentelijke Mantelzorgpremie toe hebben kunnen trekken. Dit zal de toeleiding van de ene premie naar de andere logischer en duidelijker maken.

 

In een tweede fase willen we nog verder gaan in het afstemmen van de twee premies. Het lijkt logischer om de premie voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte te beperken tot de minderjarige doelgroep. En vanaf 18 jaar toegang te verlenen tot de Gemeentelijke Mantelzorgpremie. Dit zou op zijn beurt inhouden dat we de leeftijdsgrens in het reglement van de Gemeentelijke Mantelzorgpremie verlagen naar 18 (terwijl deze nu pas vanaf 25 jaar van toepassing is). De gemeentelijke mantelzorgpremie is financieel een stuk voordeliger. Gezien dit over een grote aanpassing gaat, zal deze aanpassing pas later geagendeerd worden voor formele goedkeuring, naar de start van de volgende legislatuur toe.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We versterken ieders welbevinden met bijzondere aandacht voor ouderen, kinderen en jongeren" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/2/1/2, beleidsitem: Diensten en voorzieningen voor personen met een handicap met nummer 911-00 en algemeen rekeningnummer: 64910500- algemene werkingssubsidies aan gezinnen en heeft geen financiële impact

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden (00:04:15)

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde aanpassingen aan het reglement voor de premie voor een kind met een ondersteuningsbehoefte.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.