MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Aan het kruispunt Terbeeksestraat – Gestelsestraat gebeuren regelmatig ongevallen. Op dit kruispunt telt voorrang aan rechts, maar er is een slechte zichtbaarheid over het kruispunt door een woning die dicht tegen de rijbaan staat. Het grootste probleem is echter de snelheid van het verkeer in de Terbeeksestraat. Er staat een snelheidsbeperking 50km/u ingesteld van voor het kruispunt Terbeeksestraat – Gestelsestraat komende vanaf Meerdorp en deze 50km/u loopt tot voorbij de brug over de E19.

Na een recent ongeval hebben de politiediensten ons verzocht om te bekijken of er bijkomende maatregelen kunnen genomen worden om het kruispunt veiliger te maken. In overleg met de verkeersconsulente van de politie is er toen voor gekozen om een wegversmalling te plaatsen (proefopstelling) ter hoogte van de woning Terbeeksestraat 41 en vooral afremmend voor verkeer komende vanuit Loenhout. Om te voorkomen dat verkeer gaat uitwijken over het aanliggende fietspad zullen bijkomend 3 paaltjes gezet worden tussen fietspad en de rijbaan ter hoogte van de wegversmalling.

Het voorstel is besproken en goedgekeurd in de mobiliteitsraad van september 2020.

Intussen maakte de verkeersconsulente een politiereglement voor deze proefopstelling van 6 maanden.

De mobiliteitsambtenaar zal tijdens de eerste 3 weken de mobiele smiley laten plaatsen net voor de wegversmalling als bijkomende sensibilisering voor snelheidsbeperking. Tevens zal er een waarschuwingsbord bijgeplaatst worden om te wijzen op de gewijzigde verkeerssituatie.

 

De proefopstelling van 07/12/2020 – 07/07/2021 is blijven staan, omdat er positieve reacties waren, het helpt om de verkeerssituatie veiliger te maken.

Nu willen we dit dus graag verlengen tot de toplaag van het asfalt vernieuwd zal worden. De vernieuwing van de toplaag asfalt staat op de planning voor 2025.

Op dat moment wordt er ook een definitieve opstelling geplaatst, en zal er een aanpassing van het algemeen reglement gevraagd worden.

 

Juridische grond

 

          Artikels 119, 130 bis en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Artikels 56 §2 en 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

          Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

 

 

Argumentatie

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

Er is een tijdelijke verkeerswijziging ingericht zoals voorzien op bijgevoegd signalisatieplan. Plaatsing snelheidsremmende obstakels ter hoogte van Terbeeksestraat 41.  Deze wordt voor de versmalling, ter hoogte van Terbeeksestraat gesignaleerd aan de hand van verkeersbord A7c en tevens gesignaleerd aan de hand van verkeersbord B19 en verkeersbord B21.

Aanvrager: Stad Hoogstraten, dienst mobiliteit - Contactpersoon: Karlien De Backer – 03 340 19 75.

Artikel 2:

De tijdelijke politieverordening treedt (opnieuw) in werking op 24/03/2022 en geldt tot en met het plaatsen van de definitieve opstelling voorzien in 2025.

Artikel 3:

De werken mogen niet langer duren dan de uiterste datum van de periode hoger vermeld. Zodra de werken beëindigd zijn en de verkeersbelemmering is opgehouden, dient de signalisatie onmiddellijk verwijderd te worden.

Artikel 4:

In de gevallen waar dit na controle nodig wordt geacht, dienen op aanwijzing van de politie andere of bijkomende verkeerstekens aan de signalisatie te worden toegevoegd.

Artikel 5:

Ingeval de uitvoerder in gebreke blijft en de overheid de verplichting op zich moet nemen om de werken te signaleren, zullen de kosten hiervoor voor de uitvoerder van de werken zijn. Bij ernstige tekortkomingen inzake plaatsing van signalisatie of onwilligheid van de uitvoerder van de werken, zullen de bevoegde diensten de werken tevens kunnen laten stilleggen en de signalisatie eventueel op diens kosten kunnen laten aanpassen.

Artikel 6:

Tijdens de nacht, bij mist of andere weersomstandigheden waarbij het zicht beperkt wordt tot 200 meter of minder, dient de signalisatie reglementair verlicht te  worden.

Artikel 7:

Deze toelating dient zich steeds op het werk te bevinden en moet vertoond worden op elk verzoek van de bevoegde overheid. Elke wijziging dient onmiddellijk ter kennis te worden gebracht aan de politie.

Artikel 8:

De aanvrager dient de omwonenden in kennis te stellen van de uit te voeren werken.

Artikel 9:

De tijdelijke politieverordening wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikel 10:

De tijdelijke politieverordening dient ook gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.