MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
In het kader van de Burgemeestersconvenant, het traject Kindvriendelijke Gemeente en het Save Charter gaf het college op 26 juni 2017 goedkeuring aan het project School-straten. Binnen dit project werken we aan meer en betere ruimte voor kinderen in de schoolomgeving en aan minder CO2-uitstoot door schoolverkeer.
In Wortel (GBS De Wijsneus) werd het project School-straten opgestart in januari 2022 met de oprichting van een stuurgroep en een belevingsonderzoek bij kinderen en volwassenen. Dit resulteerde in een aantal knelpunten en uitdagingen. Hiervoor werden oplossingen bedacht door ouders, leerkrachten, buurtbewoners, overzetters en inwoners van Wortel. In september 2022 is de testfase van start gegaan. Eind 2022 werden alle testmaatregelen geëvalueerd door kinderen en volwassenen en nadien besproken met de stuurgroep.
In februari 2023 werden de definitieve maatregelen goedgekeurd door het college. Eén van de definitieve maatregelen is een uitbreiding van het lint van fietsstraten. Dit wordt nu verder geconcretiseerd door plaatsing van signalisatie in dit besluit.
Uit de evaluatie bleek dat de oversteek aan Worteldorp, kruispunt Zandstraat / St. Janstraat nog een knelpunt vormt voor zwakke weggebruikers. Zie ook ontwerpbesluit dd. 23/02/2023. Na verder overleg is besloten om het stukje St. Janstraat tussen Worteldorp en het Kerkpad in te richten voor enkelrichtingsverkeer, uitgezonderd voor zwakke weggebruikers. Het plaatsen van deze signalisatie is opgenomen in deze tijdelijke politieverordening.
Aan het kruispunt St. Janstraat-Kerkpad willen we door plaatsing van verkeersremmers het verkeer afremmen en zo het kruispunt St. Janstraat – Kerkpad extra beveiligen. Fietsers kunnen achter de verkeersremmers door rijden. Deze verkeerseilanden zijn losse elementen, waardoor de opstelling gemakkelijk aanpasbaar is indien dit nodig zou zijn.
Juridische grond
● Artikel 56 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Collegebesluit van 26 juni 2017 over het plan van aanpak van het project School-straten.
● Collegebesluit van 4 januari 2022 over de planning van het project School-straten in 2022.
● Collegebesluit van 16 juni 2022 over de testmaatregelen voor de schoolomgeving van GBS De Wijsneus in Wortel.
● Collegebesluit van 22 december 2022 over de subsidieaanvraag voor veilige schoolomgevingen 2022 en veilige schoolroutes 2023.
● Collegebesluit van 23 februari 2023 over de definitieve maatregelen in de schoolomgeving van GBS De Wijsneus in Wortel.
Argumentatie
Uit de evaluatie bleek dat een grote meerderheid van de kinderen en volwassenen het lint van fietsstraten wil behouden en vragende partij is voor een uitbreiding in het Poeleinde en de Moerklokstraat tot aan de bestaande fietsstraat in de Oude Weg. Deze route wordt immers vaak gebruikt door jongeren die naar de middelbare scholen in Hoogstraten fietsen.
Om deze uitbreiding te kunnen realiseren, is een nieuw signalisatieplan en bijhorend politiereglement nodig. Daarnaast willen we door middel van definitieve, kleurrijke wegmarkeringen de route en de voorrangsregels duidelijk maken aan alle gebruikers.
Om de oversteekplaats in Worteldorp veilig in te richten en fietsers en voetgangers de nodige ruimte te geven op de hoek van de Sint-Janstraat en Worteldorp lijkt het opportuun om in de Sint-Janstraat beperkt enkelrichtingsverkeer in te voeren tussen het Kerkpad en Worteldorp, in de richting van Worteldorp.
Zo kunnen we voetgangers en fietsers op de hoek van de Sint-Janstraat en Worteldorp meer ruimte en veiligheid bieden en zo wordt het kruispunt overzichtelijker en minder druk.
Deze maatregel zal getest worden vanaf plaatsing signalisatie t.e.m. 1 september 2023. In de zomer zullen we de maatregel beperkt enkelrichtingsverkeer evalueren. Als deze maatregel een positief effect heeft op de verkeersveiligheid aan het kruispunt, kan de maatregel nadien omgezet worden naar een definitieve regel.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
De budgetten voor uitvoering van de voorgestelde maatregelen werden reeds goedgekeurd in zitting van CBS van 23/02/2023.
BESLUIT
Artikel 1:
Na evaluatie van de testfase voor het project School-straten is een nieuwe tijdelijke inrichting van de verkeerssituatie in Wortel gewenst. Het bestaande lint van fietsstraten wordt verlengd en een stukje van de St. Janstraat zal voor beperkt enkelrichtingverkeer ingericht worden. Voor het geheel van verkeerswijzigingen ifv het School-stratenproject is een nieuwe tijdelijke politieverordening noodzakelijk.
Artikel 2:
De nieuwe proefperiode loopt van 22/05/2023 (en na plaatsing verkeerssignalisatie) tot en met 01/09/2024, maar kan naargelang de noden aangepast, verlengd of verkort worden.
Artikel 3:
De tijdelijke politieverordening omvat het volgende:
Artikel 3.1:
De richtlijnen zoals opgenomen in de tijdelijke politieverordening voor de testmaatregelen van de eerste proefperiode, zoals goedgekeurd door het CBS in zitting van 11/08/2022, blijven behouden en worden integraal opgenomen in deze nieuwe proefperiode.
Artikel 3.2:
Het verlengen van het fietslint in Poeleinde, Moerklokstraat tot aan de Oude Weg aan te geven met verkeersborden F111 op volgende locaties:
● In Poeleinde aan de Noordzijde van het kruispunt met de Ti Van Schellestraat komende van Worteldorp
● In Poeleinde aan de Noordzijde van de inrit naar de voetbal komende van Worteldorp
● Bij het inrijden van de Moerklokstraat vanaf Poeleinde
● In de Moerklokstraat, net voorbij het kruispunt met het doodlopende wegdeel Moerklokstraat, komende van Poeleinde
● Bij het inrijden van de Moerklokstraat vanaf de Oude Weg (aan de seniorenwoningen)
● In de Moerklokstraat, net voorbij het kruispunt met het doodlopende wegdeel Moerklokstraat, komende van de Oude Weg
● In Poeleinde, aan de Zuidzijde van het kruispunt met de Moerklokstraat rijdende richting Worteldorp
● In Poeleinde, aan de Zuidzijde van de inrit van de voetbal rijdende richting Worteldorp
● In Poeleinde, aan de Zuidzijde van de Ti Van Schellestraat rijdende richting Worteldorp
Artikel 3.3:
De gewijzigde voorrang voor weggebruikers in Poeleinde aan het kruispunt met de Moerklokstraat aan te duiden met een verkeersbord B1 net voor dit kruispunt voor verkeer komende van het Noorden en aangevuld met haaientanden en aandachtsmarkering ‘fietsstraat’.
Artikel 3.4:
De gewijzigde voorrang voor weggebruikers in Poeleinde aan het kruispunt met de Ti Van Schellestraat aan te duiden met een verkeersbord B1 net voor dit kruispunt voor verkeer komende uit de Ti Van Schellestraat en aangevuld met haaientanden een aandachtsmarkering ‘fietsstraat’.
Artikel 3.5:
De gewijzigde voorrang voor weggebruikers in de Moerklokstraat met het doodlopende wegdeel van de Moerklokstraat aan te duiden met een verkeersbord B1 geplaatst net voor dit kruispunt komende van het doodlopende deel van de Moerklokstraat en aangevuld met haaientanden en aandachtsmarkering ‘fietsstraat’.
Artikel 3.6:
Het instellen van beperkt enkelrichtingsverkeer in het wegdeel van de St. Janstraat tussen Worteldorp en het Kerkpad als volgt te signaleren:
● Het verbod om de St. Janstraat in te draaien vanaf Worteldorp aan te duiden met een verkeersbord C1 met onderbord M12 bij het inrijden van de St. Janstraat aan de zijde van de gewestweg. Dit tevens te signaleren door het verkeersbord C31a met onderbord M12 in Worteldorp net voor het kruispunt met de St. Janstraat voor verkeer komende van Hoogstraten en met verkeersbord C31b met onderbord M12 in Worteldorp net voor het kruispunt met de St. Janstraat voor verkeer komende uit Merksplas.
● Het plaatsen van een verkeersbord F19 met onderbord M18 in de St. Janstraat, net voorbij het kruispunt met Kerkpad voor verkeer komende van de Beukendreef.
Artikel 3.7:
● Het verkeer in de St. Janstraat af te remmen door het plaatsen van 3 verkeersremmende verkeerszuilen die het gemotoriseerd verkeer tot een S-bocht (chicane) dwingen. Fietsers kunnen achter de verkeersremmers door rijden. De verkeersremmers zijn aan beide zijden voorzien van een verkeersbord D1c / D1d.
Artikel 4:
De tijdelijke politieverordening wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 5:
De tijdelijke politieverordening dient ook gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Artikel 6:
Kennis te geven van deze tijdelijke politieverordening aan de dienst stadsprojecten, de technische dienst, het team school-straten, AWV en de school.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.