Thérèse Coppens Marc Haseldonckx Lieve Janssen Fons Jacobs Ann Fockaert Joke Verschueren Jef Roos Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Koen Van Leuven Marleen De Bie Paul Van Merode Jos Martens Mai Sterkens Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Jos Matthé Dimitri Van Pelt Danny Adams Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Johan Vermeeren Tinne Rombouts Jef Vissers Michel Jansen Herman Snoeys Thérèse Coppens Marc Haseldonckx Lieve Janssen Fons Jacobs Ann Fockaert Jef Roos Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Koen Van Leuven Marleen De Bie Paul Van Merode Jos Martens Mai Sterkens Ward Baets Roger Van Aperen Joël Adams Dimitri Van Pelt Danny Adams Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Johan Vermeeren Tinne Rombouts Jef Vissers Michel Jansen Herman Snoeys Mai Sterkens Hilde Vermeiren Johan Vermeeren Thérèse Coppens Ward Baets Jef Roos Paul Van Merode Koen Van Leuven Ilse Verachtert Joël Adams Marleen De Bie Tinne Rombouts Ann Fockaert Roger Van Aperen Fons Jacobs Marc Haseldonckx Jef Vissers Arnold Wittenberg Marc Van Aperen Dimitri Van Pelt Lieve Janssen Danny Adams Michel Jansen Herman Snoeys Jos Martens aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
De gemeenteraad keurde het dossier goed op 27 augustus 2018 en het dossier werd voor goedkeuring overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.
Mail 21 november 2018: Departement Mobiliteit & Openbare Werken (= Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid) keurt het gemeentelijk aanvullend reglement niet goed.
De mobiliteitsambtenaar en verkeersdeskundige politiezone Noorderkempen hebben het dossier terug besproken en een nieuw voorstel wordt terug ingediend.
Collegebesluit van 4 september 2017 en gemeenteraadsbesluit van 25 september 2017: "politiereglement (PR) vrachtwagensluizen Hoogstraten".
In september 2017 werd door het college van burgemeester en schepenen en door de gemeenteraad het politiereglement goedgekeurd dat de tonnagebeperking in Meer, Meerle, Minderhout en Hoogstraten regelt. Volgende argumentatie werd daarbij omschreven:
Het instellen van een tonnagebeperking in de dorpskernen van Meer - Meerle - Minderhout - Hoogstraten kadert in een groter project van de Noorderkempen. Hiermee wil men de dorpskernen verbeteren op vlak van verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. Concreet gebeurt dit door het plaatsen van vrachtwagensluizen gekoppeld aan ANPR-camera's.
PZ Noorderkempen heeft de aanbesteding voor het plaatsen van de hardware rond. Deze zal uitgevoerd worden vanaf oktober 2017. Deze infrastructuur dient als handhaving, de eigenlijke tonnagebeperking bestaat namelijk uit politieborden die geplaatst zullen worden. Het college van burgemeester en schepenen heeft aan de verkeersconsulent van PZ Noorderkempen gevraagd de nodige politiereglementen hiervoor op te stellen.
De installatie van de camera’s liet echter op zich wachten, waardoor dit politiereglement niet in voegen kon treden. De software werd in tussentijd geïnstalleerd (werkzaam sinds eind mei 2018), maar dient nog op punt te worden gesteld.
5 maart 2018 Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stelt bovenstaand PR in vraag op basis van KB 18 december 2002.
Men verwijst naar KB van 18 december 2002 betreffende de aanwijzing van de overtredingen waarvan de vaststelling gesteund op materiële bewijsmiddelen die door onbemande automatisch werkende toestellen worden opgeleverd, bewijskracht heeft zolang het tegendeel niet bewezen is.
Inhoud KB: Je kan geen automatisch werkend toestel een PV laten maken op basis van een tonnagebeperking.
Vrij vertaald naar de situatie in Hoogstraten: een ANPR-camera met vrachtwagensluis wordt beschouwd als een automatisch werkend toestel vermits zij zonder tussenkomst van een persoon een overtreding vaststelt. Deze camera kan echter niet weten of de vrachtwagen die passeert een beladen toestand heeft van meer dan 3,5 ton, daarvoor is een weegbrug nodig.
April – mei 2018 Politie en gemeente onderzoeken KB en stellen argumentatie op, gesteund door centrex (Centrex Wegverkeer is het politioneel kennis en expertise centrum inzake verkeershandhaving ten behoeve van de geïntegreerde politie en de overheden).
Argumentatie vanuit gemeente en politie: ANPR-camera’s zoals in Hoogstraten gebruikt, zijn geen automatisch werkende toestellen, omdat zij steeds handmatige controle vragen. De vrachtwagensluis wordt geactiveerd door een hoogtemeter. Als het voertuig dat passeert de hoogtemeter activeert, wordt er automatisch een foto van de nummerplaat genomen door de ANPR-camera. Deze foto dient steeds handmatig gecontroleerd te worden: men kijkt na in de databank of dit voertuig in onbeladen toestand een gewicht heeft van meer dan 3,5 ton.
KB van 18 december 2002 niet van toepassing op de situatie in Hoogstraten.
Centrex ondersteunt deze visie (zie mail)
1 juni 2018 Overleg AWV – Gemeente – Politie om argumentatie voor te leggen.
AWV deelt de mening van Hoogstraten en ondersteunt de aanpak. AWV adviseert de Vlaamse dienst Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) hierover te berichten alvorens PR op te maken en door te sturen ter goedkeuring.
14 juni 2018 MOW keurt aanpak goed (zie mail)
Juridische grond
•Artikels 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
•Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
•Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
•Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
•Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
•Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
•Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
•Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
•Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
•Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
Eind juni 2018: opmaak PR door gemeente en politie voor een zonale tonnagebeperking.
Na overleg kiezen we in het nieuwe PR voor een sluitende zone met tonnagebeperking, uitgestrekt over het hele gebied tussen de verschillende advieswegen. Op die manier kan een massa aan borden op elk kruispunt vermeden worden. Bovendien is het omzeilen van de sluis middels sluipwegen op die manier onmogelijk. Handhaving wordt ook in probleemzones in het buitengebied mogelijk.
Uitbreidingsnota van het gemeentelijk mobiliteitsplan Hoogstraten van 2010.
Eindrapport van provincie Antwerpen van mei 2012 betreffende de
mobiliteitsstudie Noorderkempen waarin een vrachtroutenetwerk voor de
Noorderkempen bepaald wordt en trajectcontrole voorzien wordt op de as Meer –
Minderhout en de as Meerle - Minderhout.
Verslagen van de werkgroep ANPR-cameranetwerk betreffende de
meerjarenplanning van een ANPR-cameranetwerk in de politiezone Noorderkempen.
Uit verkeerstellingen, uitgevoerd in 2009 en 2010 voor de herziening van het gemeentelijk mobiliteitsplan van Hoogstraten, blijkt dat gemiddeld tussen 10,3% en 17,6% van het aantal voertuigen bestaat uit vrachtverkeer.
In de uitwerkingsnota van het gemeentelijk mobiliteitsplan van Hoogstraten - dient als basisuitgangspunt inzake routes voor zwaar vervoer - wordt gesteld dat doorgaand zwaar verkeer zoveel mogelijk wordt geweerd uit de dorpskernen en woonwijken.
Uit een onderzoek naar de verkeersleefbaarheid in Hoogstraten, uitgevoerd in 2011, is gebleken dat de verkeersleefbaarheid in het centrum van Hoogstraten en van de verschillende deeldorpen een score krijgt van 40 tot 49 (“onvoldoende”) op een 100-puntenschaal op de objectieve verkeersleefbaarheidsindex
(VLI) en een score van 37 tot 53 op een 100-puntenschaal op een subjectieve
leefbaarheidsmeting.
Verkeersleefbaarheid is een prioriteit voor de bevolking van Hoogstraten volgens een bevolkingsenquête, uitgevoerd door de lokale politie Noorderkempen in 2012.
De regio Hoogstraten wordt door het hoofdwegennet afgebakend door
A27 – A58 – N119 – R13 – E34 – R1 – E19 – N144 – N14, overeenkomstig p. 46 van
het eindrapport “Uitwerken van een methodiek voor een netwerk voor het algemeen
vrachtverkeer op mesoschaal en toepassing op 2 pilootregio’s” van 16 april 2010 in
opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse
Overheid.
De verkeersassen N146 – N14 (Meer – Minderhout – Hoogstraten) en
N14 (Meerle – Minderhout – Hoogstraten) zijn gecategoriseerd als lokale wegen type 1,
intergemeentelijk niveau.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het nieuw gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer voor tonnagebeperking op het grondgebied van Hoogstraten goed te keuren.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Jef Roos weet dat dit dossier al een hele lijdensweg achter de rug heeft. De vraag stelt zich of het met dit aangepaste reglement nu wel uitgevoerd zal kunnen worden. Het Raadslid wil ook graag weten hoeveel vrachtwagens er ondertussen op de witte lijst staan en wat de voorwaarden zijn om op deze lijst terecht te komen.
Schepen Marc Haseldonckx schetst dat er inderdaad al een lijdensweg is afgelegd met dit dossier, een eerdere versie van het dossier werd afgekeurd door AWV. Daarom werd er opnieuw overlegd met het Vlaams huis van de Verkeersveiligheid, het diensthoofd heeft mee aan de tafel gezeten om dit dossier op te maken waardoor de schepen durft hopen dat er nu naar een goedkeuring kan gewerkt worden. Schepen Marc Haseldonckx verduidelijkt dat er op jaarbasis 2.600 vrachtwagens passeren op het grondgebied van Hoogstraten. Daarnaast zal het principe van de vrachtwagens op uitnodiging worden gehanteerd voor die vrachtwagens die eenmalig op Hoogstraats grondgebied moeten zijn zoals bijvoorbeeld verhuiswagens. Er is een mobiele app in ontwikkeling waar inwoners gebruik van kunnen maken om deze vrachtwagens aan te melden en op uitnodiging op het grondgebied van Hoogstraten toe te laten. Schepen Marc Haseldonckx hoopt dat vooral het verkeer van oost naar west, dus de doorsteek naar Turnhout hiermee wordt afgeblokt. Het is echter moeilijk te voorspellen hoeveel minder verkeer dit zal genereren. Metingen zullen daarbij belangrijk zijn, waardoor een nulmeting uiteraard belangrijke informatie oplevert om op basis daarvan op een gepaste wijze te kunnen handhaven en beboeten
Burgemeester Tinne Rombouts vult aan dat het grondgebied van Hoogstraten heel wat diffuus vrachtverkeer kent. Ze bevestigt dan ook dat de effectieve impact moeilijk op voorhand in te schatten is. Het dossier wordt begeleid door de zonechef van Turnhout die een gelijkaardig project in Oud-Turnhout heeft kunnen realiseren. Daar werd uiteindelijk een vermindering van 50% gerealiseerd maar dat zal in Hoogstraten nooit gehaald worden.
BESLUIT
Bij 25 ja stemmen (Tinne Rombouts, Michel Jansen, Marc Haseldonckx, Roger Van Aperen, Ward Baets, Jef Vissers, Lieve Janssen, Jos Martens, Thérèse Coppens, Mai Sterkens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Johan Vermeeren, Danny Adams, Marc Van Aperen, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Arnold Wittenberg, Dimitri Van Pelt, Ilse Verachtert, Joël Adams, Paul Van Merode, Marleen De Bie, Koen Van Leuven en Jef Roos)
Enig artikel:
Het gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer voor tonnagebeperking op grondgebied van Hoogstraten goed te keuren en dit als volgt:
Artikel 1:
Het gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer voor tonnagebeperking in Meer, Meerle, Minderhout en Hoogstraten van 25 september 2017 op te heffen.
Artikel 2:
Een tonnagebeperking in te stellen op grondgebied Hoogstraten en dit te signaleren aan de hand van een zonebord met vermelding verkeersbord C21 (tonnagebeperking 3,5T) en met vermelding ‘uitgezonderd laden, lossen en landbouwvoertuigen’ en deze te plaatsen op onderstaande locaties:
1.Kruising Strijbeekseweg met Strijbeekseweg
2.Kruising Strijbeekseweg met Strijbeekseweg
3.Kruising Meerledorp met Groot Eyssel
4.Kruising Groot Eyssel met Groot Eyssel
5.Kruising Groot Eyssel met Rietweg
6.Kruising Groot Eyssel met Groot Eyssel (overgang met Paterspad)
7.Kruising Meerleseweg met Ipenrooisedijk
8.Kruising Meerleseweg met Meerleseweg
9.Kruising Meerleseweg met Oude Meerleseweg
10.Kruising Meerleseweg met Oude Meerleseweg
11.Kruising Meerdorp met Meerleseweg (centrum)
12.Kruising John Lijsenstraat met Zundertseweg
13.Kruising John Lijsenstraat met Werkhovensestraat
14.Kruising John Lijsenstraat met Wilderstraat
15.Kruising Maxburgdreef met Tolberg (voor E19 richting Loenhout)
16.Kruising Terbeeksestraat met Gestelsestraat
17.Kruising Gestelsestraat met Gestelsestraat
18.Kruising Achteraard met Achteraard
19.Kruising Blauwen Draaiboom met Hinnenboomstraat
20.Kruising Vlamingstraat met Hinnenboomstraat
21.Kruising Loenhoutseweg met Hinnenboomstraat
22.Kruising Loenhoutseweg met Katelijnestraat
23.Kruising Loenhoutseweg met Wereldakker
24.Kruising Gravin Elisabethlaan met Vrijheid
25.Kruising Gelmelstraat met Vrijheid
26.Kruising Gelmelstraat met Gustaaf Segersstraat
27.Kruising Gelmelstraat met Postweg
28.Kruising Gelmelstraat met Naamloze weg
29.Kruising Bosuil met Naamloze weg
30.Kruising Castelreweg met Castelreweg
31.Kruising Koestraat met Markwijk
32.Kruising Koestraat met Witherenweg
33.Kruising Minderhoutdorp met Koestraat
34.Kruising Desmedtstraat met Beemden
35.Kruising Bredaseweg met Beemden
36.Kruising Bredaseweg met Hal
37.Kruising Bredaseweg met Heerle
38.Kruising Lage Rooy met Lage Rooy (zijstraat Ulicotenseweg)
39.Kruising Ulicotenseweg met Mgr. Eestermansstraat
40.Kruising Gemeenteplein met Gemeenteplein
41.Kruising Gemeenteplein met Kerkstraat
42.Kruising Gemeenteplein met Chaamseweg
Het einde van deze zone te signaleren aan de hand van een zonebord met vermelding verkeersbord C21 (tonnagebeperking 3,5T) dat de beperking opheft. Dit te plaatsen op volgende locaties:
1.Kruising Strijbeekseweg met Strijbeekseweg
2.Kruising Strijbeekseweg met Strijbeekseweg
3.Kruising Groot Eyssel met Meerledorp
4.Kruising Groot Eyssel met Groot Eyssel
5.Kruising Rietweg met Groot Eyssel
6.Kruising Groot Eyssel met Groot Eyssel (overgang met Paterspad)
7.Kruising Ipenrooisedijk met Meerleseweg
8.Kruising Meerleseweg met Meerleseweg
9.Kruising Oude Meerleseweg met Meerleseweg
10.Kruising Oude Meerleseweg met Meerleseweg
11.Kruising Meerleseweg met Meerdorp (centrum)
12.Kruising Zundertseweg met John Lijsenstraat
13.Kruising Werkhovensestraat met John Lijsenstraat
14.Kruising Wilderstraat met John Lijsenstraat
15.Kruising Tolberg met Maxburgdreef (voor E19 richting Loenhout)
16.Kruising Gestelsestraat met Terbeeksestraat
17.Kruising Gestelsestraat met Gestelsestraat
18.Kruising Achteraard met Achteraard
19.Kruising Hinnenboomstraat met Blauwen Draaiboom
20.Kruising Hinnenboomstraat met Vlamingstraat
21.Kruising Hinnenboomstraat met Loenhoutseweg
22.Kruising Katelijnestraat met Loenhoutseweg
23.Kruising Wereldakker met Loenhoutseweg
24.Kruising Vrijheid met Gravin Elisabethlaan
25.Kruising Vrijheid met Gelmelstraat
26.Kruising Gustaaf Segersstraat met Gelmelstraat
27.Kruising Postweg met Gelmelstraat
28.Kruising Naamloze weg met Gelmelstraat
29.Kruising Naamloze weg met Bosuil
30.Kruising Castelreweg met Castelreweg
31.Kruising Markwijk met Koestraat
32.Kruising Witherenweg met Koestraat
33.Kruising Koestraat met Minderhoutdorp
34.Kruising Beemden met Desmedtstraat
35.Kruising Beemden met Bredaseweg
36.Kruising Hal met Bredaseweg
37.Kruising Heerle met Bredaseweg
38.Kruising Lage Rooy met Lage Rooy (zijstraat Ulicotenseweg)
39.Kruising Mgr. Eestermansstraat met Ulicotenseweg
40.Kruising Gemeenteplein met Gemeenteplein
41.Kruising Kerkstraat met Gemeenteplein
42.Kruising Chaamseweg met Gemeenteplein
Artikel 3:
De zone door middel van voorsignalisatie tijdig kenbaar te maken. Dit door plaatsing van verkeersbord C31 met onderbord ‘3,5T’ en ‘uitgezonderd laden, lossen en landbouwvoertuigen’ ter hoogte van kruising Gelmelstraat met Vrijheid. Tevens door plaatsing van een zonebord met vermelding verkeersbord C21 (3,5T) met onderbord waarop melding staat van de afstand tot begin zone en met onderbord ‘uitgezonderd laden, lossen en landbouwvoertuigen’. Deze te plaatsen op volgende locaties:
-Kruising Maxburgdreef met Merenweg
-Kruising Terbeeksestraat met Liebigstraat
-Kruising Terbeeksestraat met Terbeeksestraat (parallelweg E19)
-Kruising Heerle met Heerle
-Kruising Hal met Hal
-Kruising Vlamingweg met Vlamingstraat
-Kruising Vlamingweg met Blauwen Draaiboom
-Kruising Bosuil met Beukendreef
-Kruising Bosuil met Poeleinde
Artikel 4:
Dit aanvullend reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan het
Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.