Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Ward Baets Tinne Rombouts Herman Snoeys Danny Adams Marleen De Bie Marc Van Aperen Jos Matthé Ann Fockaert Mai Sterkens Joke Verschueren Dimitri Van Pelt Paul Van Merode Lieve Janssen Joël Adams Fons Jacobs Ilse Verachtert Roger Van Aperen Michel Jansen Katrien Brosens Jef Roos Koen Van Leuven Thérèse Coppens Jos Brosens Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Jef Vissers Jos Martens Marc Haseldonckx Johan Vermeeren Ward Baets Tinne Rombouts Herman Snoeys Danny Adams Marleen De Bie Marc Van Aperen Ann Fockaert Mai Sterkens Dimitri Van Pelt Paul Van Merode Lieve Janssen Joël Adams Fons Jacobs Ilse Verachtert Roger Van Aperen Michel Jansen Katrien Brosens Jef Roos Koen Van Leuven Thérèse Coppens Jos Brosens Arnold Wittenberg Hilde Vermeiren Jef Vissers Jos Martens Danny Adams Jos Brosens Roger Van Aperen Jos Martens Joël Adams Jef Vissers Paul Van Merode Marc Van Aperen Johan Vermeeren Ward Baets Tinne Rombouts Marc Haseldonckx Marleen De Bie Katrien Brosens Lieve Janssen Thérèse Coppens Ann Fockaert Mai Sterkens Arnold Wittenberg Herman Snoeys Ilse Verachtert Hilde Vermeiren Michel Jansen Koen Van Leuven Dimitri Van Pelt Fons Jacobs Jef Roos aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
MOTIVERING
Voorgeschiedenis en aanleiding
Collegebesluit van 7 mei 2018: goedkeuren tijdelijke politieverordening inzake schoolomgeving Scharrel Minderhout. Dit was een proefopstelling voor het invoeren van een 'schoolstraat' van 14 mei 2018 tot en met 30 juni 2018.
Na de evaluatie van de test maatregelen die in het project 'schoolstraten' door de betrokkenen uitgewerkt werden, komt dit politiereglement tot stand. Het gaat hier om de definitieve invoering van de maatregelen. In navolging van deze invoering voorzien we een studie voor de herinrichting van de Schoolstraat en herplaatsen inrit Kuip.
Collegebesluit van 30 juli 2018: agenderen gemeenteraad.
Juridische grond
• Artikels 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
• Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
• Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.
• Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.
• Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
• Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.
• Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
• Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.
• Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.
• Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Argumentatie
In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.
BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE
Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.
BESPREKING
Raadslid Jef Roos licht toe dat de fractie Anders absoluut voorstander is van schoolstraten, waar ze kunnen gerealiseerd worden zouden ze eigenlijk zo spoedig mogelijk moeten komen. Maar het raadslid blijft hier, evenals destijds met de aanpassing van het verkeersreglement in de Koestraat, op zijn honger zitten in verband met de aanpassing van de uren op de verkeersborden C3 en F45. Hier zijn ook weer enkel de ochtenduren en namiddaguren opgenomen, uitgezonderd de woensdagmiddag. Ook ’s middags gaan er nog steeds kinderen thuis of bij grootouders eten of gaan ze nog maar een halve dag naar school. Raadslid Jef Roos vraagt om, in het kader van de veiligheid van alle schoolgaande kleuters, deze uren aan te passen.
Schepen Marc Haseldonckx licht toe dat het principe van schoolstraten niet zomaar is ingevoerd, hier is ruim over vergaderd en naar oplossingen gezocht samen met de school, ouders en ook vertrekkend van de beleving van de kinderen. Hetgeen er nu voorligt is dus het resultaat van een voorstel dat van onderuit ontstaan is. De schepen stelt dan ook voor om het huidige voorstel ter stemming voor te leggen.
De fractie Anders onthoudt zich omdat de uren op de borden niet uitgebreid worden met de middaguren.
BESLUIT
Bij 24 ja stemmen (Tinne Rombouts, Michel Jansen, Marc Haseldonckx, Roger Van Aperen, Ward Baets, Jef Vissers, Lieve Janssen, Jos Martens, Thérèse Coppens, Mai Sterkens, Herman Snoeys, Jos Brosens, Johan Vermeeren, Danny Adams, Marc Van Aperen, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Arnold Wittenberg, Ilse Verachtert, Joël Adams, Paul Van Merode, Marleen De Bie en Koen Van Leuven) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Jef Roos)
Enig artikel:
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het het gemeentelijk aanvullend reglement over het wegverkeer voor het invoeren van een 'schoolstraat' in de Schoolstraat in Minderhout en dit als volgt:
Artikel 1:
De Schoolstraat in te richten als enkelrichting tot aan kruising met Kerkhofpad en dit te signaleren aan de hand van volgende verkeersborden:
-F19 met onderbord M4 aan kruising N14 (Minderhoutdorp) – Schoolstraat
-C1 met onderbord M2 aan kruising Schoolstraat – Kerkhofpad
De Schoolstraat door middel van een strook toegankelijk te maken voor trage weggebruikers en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord D9 met onderbord M10.
De Schoolstraat in te richten als schoolstraat en dit te signaleren aan de hand van volgende verkeersborden:
-C3 met onderbord van de specificaties van de toegankelijkheid (ma; di; do; vr: 08.15u – 08.45u en 15.05u – 15.35u en woe: 08.15u – 08.45u en 12.05u – 12.35u) en onderbord ‘uitgezonderd vergunninghouders’ om de Schoolstraat wel toegankelijk te houden voor bewoners en leveranciers ter hoogte van kruispunt N14 (Minderhoutdorp) met Schoolstraat en ter hoogte van kruising Kerkhofpad-Schoolstraat
-F45 met onderbord van de specificaties van de toegankelijkheid (ma; di; do; vr: 08.15u – 08.45u en 15.05u – 15.35u en woe: 08.15u – 08.45u en 12.05u – 12.35u) ter hoogte van kruising Minderhoutsestraat – Schoolstraat
Artikel 2:
Kerkhofpad in te richten als enkelrichting en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord F19 met onderbord M4 ter hoogte van kruising Schoolstraat – Kerkhofpad en door middel van verkeersbord C1 met onderbord M2 ter hoogte van kruising Venhoefweg - Kerkhofpad
Artikel 3:
Minderhoutdorp (parallel aan N14) tot aan kruising Minderhoutdorp in te stellen als enkelrichting door middel van verkeersbord F19 met onderbord M4 aan kruising Minderhoutdorp (parallel aan N14) - Gemeentestraat en door plaatsing van verkeersbord C1 met onderbord M2 aan kruising Minderhoutdorp (parallel aan N14) – Minderhoutdorp (N14).
Te Minderhoutdorp (parallel aan N14) een snelheidsbeperking te voorzien van 30 km/u en dit te signaleren aan de hand van verkeersbord C43.
Te Minderhoutdorp parkeerplaatsen te voorzien voor mindervaliden. Dit aan te duiden aan de hand van verkeersbord E9 aangevuld met pictogram mindervalide.
Artikel 4:
Ter hoogte van Hoge Weg met kruising Koestraat een oversteekplaats te voorzien.
Artikel 5:
Dit gemeentelijk aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.