MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 augustus 2020 werd het arbeidsreglement vastgesteld en goedgekeurd voor het personeel van de instellingen en de diensten van het OCMW (DLB 186§2, 3°). In de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2022 werden de laatste wijzigingen aan dit arbeidsreglement goedgekeurd.

 

Er dienen zich ondertussen weer enkele wijzigingen aan:

- vanaf 2024 is er een nieuwe regelgeving wat betreft arbeidsongeschiktheid tijdens vakantie;

- bijlage 2 - uurroosters zijn up-to-date gebracht.

 

Het vast bureau heeft op 9 november 2023 positief advies gegeven over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

De wijziging is besproken op het overleg- en onderhandelingscomité van 10 oktober 2023, een protocol van akkoord is afgesloten.

 

Juridische grond

 

        Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 augustus 2020 over de goedkeuring van het arbeidsreglement voor het personeel van de instellingen van het  OCMW (DLB 186 §2, 3°).

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 juni 2021 over de goedkeuring van aanpassingen aan het arbeidsreglement voor het personeel van de instellingen en de diensten van het OCMW (DLB 186 §2, 3°).

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2022 over de goedkeuring van aanpassingen aan het arbeidsreglement voor het personeel van de instellingen en de diensten van het OCMW (DLB 186 §2, 3°).

        Besluit van het vast bureau van 9 november 2023 over het positief advies over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Argumentatie

 

Wijziging aan de rubriek 'Aanwezigheid'

De wetgeving wijzigt inzake arbeidsongeschiktheid tijdens vakantie.

 

Tot eind 2023 moet er nog een onderscheid gemaakt worden naargelang de startdatum van de ziekte. Als een werknemer ziek wordt tijdens de vakantieperiode, blijft de arbeidsovereenkomst geschorst wegens vakantie. Het principe “de eerste schorsing primeert” wordt namelijk toegepast. Aangezien de vakantie de eerste schorsingsgrond is, primeert deze op de ziekte en wordt de werknemer beschouwd als zijnde met vakantie. Bijgevolg kan een werknemer deze vakantiedagen niet op een later tijdstip opnemen en is hij deze dagen kwijt. Als een werknemer ziek wordt vóór de aanvang van zijn vakantie, stelt zich in principe geen probleem. Deze regel verandert dus ook niet en blijft van toepassing. De volledige periode wordt beschouwd als ziekte volgens hetzelfde principe “de eerste schorsing primeert” en de vakantiedagen kunnen op een later tijdstip worden opgenomen. Vanaf 2024 moet bovenstaand onderscheid niet langer worden gemaakt. Werknemers die ziek worden tijdens hun vakantieperiode, zullen de geplande vakantiedagen ook op een later tijdstip kunnen opnemen. Mits het voldoen aan enkele voorwaarden (werkgever verwittigen en een ziekteattest bezorgen).

 

Wijziging bijlage 2 - uurroosters

De uurroosters werden up-to-date gebracht, er is een kleine wijziging aan de werking van de flex-roosters en de paramedische dienst is in het systeem van glijtijd gaan werken.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (00:02:09)

 

BESLUIT

 

Bij 25 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Katrien Brosens, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven)

Artikel 1:

In het op heden geldend arbeidsreglement van de instellingen en de diensten van het OCMW (personeel DLB artikel 186 §2, 3°) worden volgende zaken aangepast - bijlage 2:

 

Up-to-date gebracht van de uurroosters

 

En

 

Wijziging:

 

Flex-roosters (administratief personeel en diensthoofden)

 

● Van maandag t.e.m. vrijdag: volledig glijdend uurrooster van 06.00u tot 22.00u met een gemiddelde dagprestatie van 7u36 per dag.

 

Er bestaan geen stamtijden meer op organisatieniveau. Als medewerker krijg je ruime vrijheid om te kiezen wanneer je wil komen werken. Dit kan uiteraard enkel als de dienstverlening verzekerd is. Daarom worden er op dienstniveau schriftelijke afspraken gemaakt (cf. teamcharter flexibel werken) over de beschikbaarheid, bereikbaarheid, permanentie van de dienst en de kwaliteit van de dienstverlening. Elke individuele medewerker dient ook zijn professionele outlookagenda, conform de afspraken gemaakt op organisatie/dienstniveau, in te vullen en open te stellen voor andere medewerkers.

 

Deeltijdse uurroosters volgen hetzelfde principe als voltijdse uurroosters maar worden berekend à rato van de deeltijdse prestaties bijvoorbeeld voor een halftijdse tewerkstelling is de gemiddelde dagprestatie 3u 48,… Wanneer de voltijdse of deeltijdse medewerker een stelsel van werkonderbreking neemt (bv. ouderschapsverlof, zorgkrediet,….) dan neemt de medewerker deze op een vaste dag of vaste momenten en worden de andere uren verdeeld over de andere dagen. Enkel wanneer de medewerker een stelsel neemt, wordt er dus gewerkt met vrije dagen.

 

Deeltijdse uurroosters volgen hetzelfde principe als voltijdse uurroosters maar worden berekend à rato van de deeltijdse prestaties bijvoorbeeld voor een halftijdse tewerkstelling is de gemiddelde dagprestatie 3u 48,… tenzij medewerker en leidinggevende ervoor kiezen om te werken met vaste vrije dagen. Wanneer de voltijdse of deeltijdse medewerker een stelsel van werkonderbreking neemt (bv. ouderschapsverlof, zorgkrediet,….) dan neemt de medewerker deze op een vaste dag of vaste momenten en worden de andere uren verdeeld over de andere dagen.

 

EN

 

Paramedische dienst is in het systeem van glijtijden gaan werken.

 

Artikel 2:

In het op heden geldend arbeidsreglement van de instellingen en de diensten van het OCMW

(personeel DLB artikel 186 §2, 3°) worden volgende zaken toegevoegd aan de rubriek aanwezigheid op pagina 7:

 

Arbeidsongeschikt tijdens vakantie (regeling vanaf 1 januari 2024)

Bij ziekte tijdens vakantie is het mogelijk dat het overlappende deel omgezet wordt in arbeidsongeschiktheid. Je verwittigt onmiddellijk je leidinggevende en bezorgt zo vlug mogelijk (binnen de 2 werkdagen te rekenen vanaf het begin je arbeidsongeschiktheid) een geneeskundig getuigschrift. Dit getuigschrift vermeldt de arbeidsongeschiktheid, de waarschijnlijke duur ervan, de plaats van verblijf tijdens de ziekte wanneer die verschilt van het door de werkgever gekende adres, en of je je plaats van verblijf al dan niet mag verlaten. Bij het bezorgen van het geneeskundig getuigschrift, kan je afspraken maken met je leidinggevende betreffende de niet opgenomen vakantiedagen. Je behoudt in elk geval het recht op de door arbeidsongeschiktheid niet opgenomen vakantiedagen.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.