MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het schepencollege keurde op 05/12/2019 de gunning voor het ontwikkelen van een duurzaam mobiliteitsplan voor Hoogstraten goed. Het streefdoel voor dit nieuwe mobiliteitskader is een toekomstgerichte, veerkrachtige en duurzame mobiliteit in Hoogstraten, die bijdraagt aan een betere, meer kwalitatieve publieke ruimte.

Gedragsveranderingen gaan samen met mensen. Daarom is voor de opmaak van het mobiliteitsplan veel aandacht geschonken aan participatie.

Het STOP-principe staat hierbij voorop.

Het nieuwe beleidskader mobiliteit ‘op weg naar een gezonde en veilige fietsstad’ is opgemaakt volgens een driedeling:

 

Fase 1 Oriëntatie: hierbij werd de bestaande toestand geïnventariseerd en werden de doelstellingen bepaald

 

Fase 2 Synthese: Onderzoek van de resultaten van fase 1. Knelpunten, kansen en doelstellingen bepalen en scenario s uitwerken.In deze fase werd een keuze gemaakt tussen deze 2 scenario 's:

- Scenario 1: sturing van gemotoriseerd verkeer via gewenste routes om zo autoluwe zones te realiseren om oa kinderen zo veel als mogelijk zich autonoom te kunnen laten verplaatsen binnen onze gemeente.

- Scenario 2: aanleg van een omleidingsweg rondom Minderhout en Hoogstraten.

Er werd een duidelijke keuze gemaakt om scenario 1 verder uit te werken.

 

Fase 3 Beleidskader: Bepalen beleidskader, evaluatie doelstellingen en opmaak actietabel.

De actietabel maakt deel uit het van het beleidskader maar is een dynamisch document. In deze actietabel zijn per werkdomein gewenste of te onderzoeken en flankerende maatregelen opgenomen zonder dat deze nu reeds deel uitmaken van beslist beleid. De opgesomde maatregelen en ingrepen zullen in overleg met belanghebbenden verder onderzocht en uitgewerkt worden.

 

Bij de opmaak van het beleidskader mobiliteit is er veel aandacht geschonken aan participatie. De belangrijkste momenten van participatie gedurende het opmaaktraject zijn vermeld onder artikel '1.4 Projectverloop participatie' van het beleidsplan mobiliteit.

 

Hoogstraten maakt samen met  27 andere gemeentes deel uit van de vervoerregio Kempen. De vervoerregio is ook bezig met de opmaak van een mobiliteitsplan, waarin de visie en ambities voor de vervoerregio Kempen worden vastgelegd met een tijdshorizon 2030/2050. De procedure voor de opmaak van dit regionale mobiliteitsplan zit in een eindfase. Het ontwerp van dit regionale mobiliteitsplan werd op 01/06/2023 ter kennisname voorgelegd aan het CBS en is geagendeerd voor de gemeenteraad van juni 2023.

Het lokale beleidskader mobiliteit sluit aan bij en ondersteunt het regionale mobiliteitsplan. En in de andere richting versterkt het regionale mobiliteitsplan ons lokale beleidskader mobiliteit.

 

 

Juridische grond

 

        Artikel 56 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        CBS 05/12/2019: Goedkeuring van de gunning voor de ontwikkeling van een duurzaam mobiliteitsplan voor stad Hoogstraten aan studiebureel Vectris cvba.

 

Argumentatie

 

De normatieve doelstellingen voor de opmaak van dit nieuwe mobiliteitskader zijn:

        Hoogstraten wil een verkeersveilige stad worden, zowel objectief (cijfers verkeersongevallen) als subjectief (het gevoel dat inwoners hebben)

        Hoogstraten wil een gezondere stad worden. Mobiliteit speelt hierin een rol door ervoor te zorgen dat meer inwoners stappen en fietsen voor hun korte verplaatsingen

        Hoogstraten wil economisch gezond blijven. De bedrijfsactiviteiten moeten vlot bereikbaar blijven, en dit zonder de eerste twee doelstellingen in het gedrang te brengen.

        Hoogstraten wil een duurzame stad zijn. Mobiliteit speelt hierin een rol door ervoor te zorgen dat meer inwoners stappen en fietsen voor korte verplaatsingen.

        Hoogstraten wil een groene stad zijn, met meer ruimte voor openbaar groen. Deze doelstelling kadert binnen de strijd tegen de opwarming van het klimaat (meer groen zorgt voor meer schaduw, minder verharding), maar ook om de stad aangenamer te maken voor buurtbewoners met meer buurtgroen. Mobiliteit speelt hierin een rol omdat de auto momenteel een prominente plaats inneemt in het openbaar domein.

        Kortom: Hoogstraten wil een leefbare stad worden.

 

De strategische doelstellingen voor de opmaak van dit nieuwe mobiliteitsplan zijn:

 

        Het aandeel van de fiets in de verplaatsingen stijgt

        Het aandeel van het openbaar vervoer in de verplaatsingen stijgt

        Het aandeel van de wagen in de verplaatsingen daalt

        Hoogstraten wil de verkeersveiligheid verbeteren en streeft naar Vision Zero: geen enkel verkeersongeval met dodelijke slachtoffers

        Het deel van de openbare ruimte dat wordt voorbehouden voor de wagen daalt.

 

Bij het verloop van dit traject is gekeken naar onze inwoners, naar andere beleidsplannen zoals kindvriendelijke ruimte en beleidsplan ruimte, we zoeken met de werkgroep trage wegen naar bijkomende opportuniteiten voor trage verbindingen, enz.

De dynamische actietabel geeft ons de mogelijkheid om in overleg met belanghebbenden naar de best mogelijke mobiliteitsoplossingen te zoeken om zo de verkeersleefbaarheid in Hoogstraten te verbeteren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie '1/3/2/1 We verduurzamen de vervoerssystemen in Hoogstraten', deelacties trage wegen en mobiliteitsplan.

Valt onder actie '1/3/1 Stad Hoogstraten verhoogt de verkeersleefbaarheid'.

Valt onder actie '3/2/1 Stad Hoogstraten verkleint haar impact op klimaatverandering'

Valt onder actie '3.2.2 Stad Hoogstraten maakt zich meer weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering'

Valt onder actie '1/3/2/2 We zetten blijvend in op het project School-straten'.

Valt onder actie '1/1/1/1 We ontwikkelen een Beleidsplan Ruimte voor Hoogstraten'.

Valt onder actie '1/4/1/1 We voorzien in groene ontmoetings-, sport- en speelplekken', deelactie Masterplan Kindvriendelijke publieke ruimte.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

Hoogstraten wil een dynamisch kader scheppen voor mobiliteitsprojecten waarbinnen kan gewerkt worden om onze gemeente veiliger en gezonder te maken.

Artikel 2:

Bij de opmaak van het beleidskader mobiliteit is veel aandacht geschonken aan participatie. De belangrijkste momenten van participatie gedurende het opmaaktraject zijn vermeld onder artikel '1.4 Projectverloop participatie' van het beleidskader mobiliteit.

Het college neemt kennis van het participatieproces en de participatiemomenten.

Artikel 3:

Het college keurt het beleidskader ‘Op weg naar een veilige en gezonde fietsstad’ als volgt goed: Het beleidskader omschrijft de uitdagingen van onze gemeente en omvat het richtinggevende deel van de doelstellingen en het type maatregelen dat we gaan uitvoeren.

Artikel 4:

Het college neemt als volgt kennis van de dynamische actietabel horende bij het beleidskader mobiliteit ‘Op weg naar een veilige en gezonde fietsstad’: Deze actietabel omschrijft per werkdomein gewenste of te onderzoeken en flankerende maatregelen, maar maakt inhoudelijk geen deel uit van beslist beleid.

Artikel 5:

Het college gaat akkoord om te blijven inzetten op participatie: bij het verder uitwerken van projecten uit de actietabel, zal rekening gehouden worden met reeds gegeven feedback tijdens participatiemomenten en de input van specialisten. Maar de geplande projecten zullen in overleg met belanghebbenden en stakeholder verder onderzocht en uitgewerkt worden. De dorpsraden, mobiliteitsraad, belanghebbende adviesraden en betrokken bewoners zullen hierbij belangrijke partners zijn. Daar waar mogelijk zal gewerkt worden met proefopstellingen.

Artikel 6:

Het beleidskader mobiliteit wordt in juni en juli voorgelegd aan de projectstuurgroep, de mobiliteitsraad en de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en milieu. Bij de toelichting voor de mobiliteitsraad zullen ook andere adviesraden uitgenodigd worden, met een maximum van 2 personen per adviesraad.

Artikel 7:

Het beleidskader mobiliteit ‘Op weg naar een veilige en gezonde fietsstad’ en de bijhorende dynamische actietabel worden, samen met opmerkingen van stakeholders uit artikel 6, ter goedkeuring geagendeerd voor de gemeenteraad van augustus 2023.

Artikel 8:

De dienst mobiliteit zal initiatief nemen om tegen september 2023 enkele projecten te selecteren uit de actielijst, en deze op ontwerpend niveau voor te bereiden zodat de eerste projecten kunnen opgestart en afgetoetst worden met belanghebbende stakeholders.