MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven (zie hieronder) wil men inzetten op krachtdadig beleid. Aan de lokale besturen wordt een inspanningsengagement gevraagd , de Vlaamse overheid ondersteunt met kennis en budgetten.

 

We zetten in op het gevraagde engagement vanuit Vlaanderen :

 

Gevraagd vanuit LEKP:

Invoering in Hoogstraten

Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken.

Werd opnieuw ondertekend in 2019

Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed)

Dit is als een te behalen doelstelling opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 1.

Een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur

met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren.

Dit is als een te behalen doelstelling opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 1.

Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden.

Dit is als een te behalen doelstelling opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 1.

Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van

windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025.

Er is momenteel geen heffing op hernieuwbare energie installaties.

 Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken.

De stad werkt reeds aan een warmpteplan, zoals opgenomen in het klimaatactieplan, speerpunt 6. Vlaanderen zal werk maken van richtlijnen voor de opmaak van een sloopbeleidsplan.

Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

Dit is onder meer voorzien in speerpunt 7 van het klimaatactieplan: 'Heel Hoogstraten betrokken'.

 

 

De Vlaamse overheid engageert zich om:

          Via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma’s; Via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden;

          Samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit Pact;

          Haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het Pact te ondertekenen;

          In samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen i.h.k.v. het Pact op te volgen en te stroomlijnen;

          Aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het Pact te realiseren. Onder potentiële inbreng van de Vlaamse overheid in hoofdstuk 4 wordt dit waar mogelijk geconcretiseerd;

          Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, in een extra jaarlijks budget van 10.000.000 euro, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

De volledige tekst van het Lokaal Energie en Klimaatpact is in bijlage opgenomen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

De stad ondertekende het burgemeestersconvenant en heeft een vernieuwd klimaatactieplan klaar. Het samenwerken met Vlaanderen via dit Lokaal Energie en Klimaatpact lijkt dan ook een evidente keuze. De voorwaarden om deel te nemen, sluiten goed aan met de doelen en acties van het klimaatactieplan 2030 van Hoogstraten.

 

Naast financiële ondersteuning, wordt ondermeer ook een lerend netwerk aangeboden.

We verwachten dat veel steden en gemeenten hier op in zullen gaan. De bijdrage voor Hoogstraten is 73.760 euro voor 2022. Na goedkeuring van het klimaatactieplan en het Lokaal Energie en Klimaatpact wordt nog in 2021 een werkmoment georganiseerd voor de prioritering van de acties en het koppelen van budgetten. Dan zal ook duidelijk worden aan welke acties de budgetten van het LEKP worden gelinkt.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder een actie 3.2.1.3 - 'We zijn een actieve partner in Kempen 2030' van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 27 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Pim Van der Linden, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om het Lokaal  Energie- en Klimaatpact te ondertekenen.