MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het afgelopen jaar werd er heel wat gesleuteld aan gemeentelijke reglementen. Diverse documenten kregen een grondige herziening en opfrissing. Daarbij waren de doelstellingen steeds vereenvoudiging, actualisering, digitalisering en stroomlijning.

 

Aangaande de retributie voor gebruik van gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur werd in maart 2021 door de gemeenteraad een ééngemaakt reglement goedgekeurd. Echter, op het moment van goedkeuren was de retributie voor het gebruik van het Klooster Meer nog niet gekend. Deze retributie willen we met deze beslissing laten toevoegen aan het reglement.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het retributiereglement gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur van 22 maart 2021.

          De collegebeslissing 'Goedkeuren huurtarieven Klooster Meer' van 22 juli 2021.

 

Argumentatie

 

Door de toevoeging van de tarieven voor Klooster Meer vervolledigen we opnieuw het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur. Volgende aanpassingen werden doorgevoerd:

- In het overzicht, artikel 1, werd het Klooster toegevoegd

- Onder artikel 4.5 werden de tarieven voor Klooster toegevoegd.

 

Zie gele markeringen in bijlage 'Retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur (met voorstel Klooster)'.

 

De cultuurraad gaf een positief advies aangaande deze huurtarieven.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer: 709-00 en algemeen rekeningnummer: 61000200 - Huur en huurlasten van onroerende goederen huur korte termijn

Voorziene budget in het meerjarenplan: 20.800,00 EUR.

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer: 709-00 en algemeen rekeningnummer: 70509999 - opbrengsten uit verhuring en verpachting

Voorziene budget in het meerjarenplan: 8 120,00 EUR.

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Sportsector en verenigingenondersteuning met nummer: 740-00 en algemeen rekeningnummer: 61000200 - Huur en huurlasten van onroerende goederen huur korte termijn

Voorziene budget in het meerjarenplan: 115.710,00 EUR.

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Sportsector en verenigingenondersteuning met nummer: 740-00 en algemeen rekeningnummer: 70509999 - opbrengsten uit verhuring en verpachting

Voorziene budget in het meerjarenplan: 45.675,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 15 juli 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ilse Verachtert gaat er voor de duidelijkheid vanuit dat het over de lokalen van het LDC ‘klooster Meer’ gaat. Ze vraagt of er in deze lokalen ook privé-feestjes mogelijk zijn, zoals verjaardagsfeestjes, babyborrels, doopfeestjes, en eventueel ook een koffietafel na een uitvaart.

 

Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat ‘klooster Meer’ een voorlopige werknaam is, en dat het inderdaad over de huidige parochiezaal gaat. Hij hoopt dat er bij de opening bij de inwoners gepolst kan worden naar een goede naam voor dit ‘dorpshuis’ in Meer.

Het is niet de bedoeling dat er in gemeentelijke infrastructuur feestjes van privé aard door te laten gaan (babyborrels ed), wél socioculturele activiteiten (bv ledenfeest of een kaartavond van een vereniging).

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft verder nog mee dat de zalenzoeker wordt aangeboden. Er zijn verschillende zalen op de lokale markt te vinden in Meer die voor privé feestjes beschikbaar zijn. Door middel van de zalenzoeker faciliteren wij de mogelijkheid om de meest geschikte zaal te zoeken.

 

Volgens raadslid Ilse Verachtert betreurt de fractie van CD&V het dat de oorspronkelijke functie van zalen zoals de Pax en de parochiezaal in Meer verdwijnt na de overname door de stad. Bij de denkoefening in het verleden met het driehoeksoverleg bij de start van de herbestemming van de kloostersite, hebben ze een inventarisatie van het gebruik van de parochiezaal opgemaakt en werd er toen vastgesteld dat er heel wat privé-feestjes plaatsvonden. De bedoeling was om het toenmalige gebruik van die zaal maximaal te garanderen bij de herbestemming van de site. Dit werd expliciet opgenomen in de verslagen van dat driehoeksoverleg. Het is eveneens mee opgenomen in de visietekst die opgesteld werd naar aanleiding van de herbestemming van de kloostersite.

Wanneer het OCMW-bestuur destijds zich geëngageerd heeft om de parochiezaal te herinrichten tot lokaal dienstencentrum, heeft ze ook nooit een bezwaar gemaakt en heeft ze dit ook altijd ondersteund.

 

Een tweede reden waarom ze dit spijtig vindt, is omdat het huidige stadsbestuur verbondenheid en het creëren van ontmoeting hoog in het vaandel draagt, maar als het gaat om het creëren van verbondenheid en ontmoeting in familiale kring of onder vrienden, dan ondersteunt het stadsbestuur dat niet door het ter beschikking stellen van infrastructuur, wat zij jammer vindt.

 

Raadslid Ilse Verachtert geeft verder aan dat via de zalenzoeker er in Hoogstraten geen zaal vindbaar was voor 200 personen, wat bijvoorbeeld nodig is om een uitvaart te organiseren. Ze betreurt het dat ze dan ook al heeft moeten vaststellen dat bij een uitvaart genodigden worden uitgenodigd om naar gemeentelijke infrastuur te gaan in naburige gemeenten voor de koffietafel.

 

Schepen Arnold Wittenberg stelt dat CD&V de regels zelf mee bepaald heeft tijdens de vorige legislatuur bij de oprichting van het gemeenschapscentrum. Hierbij heeft het bestuur toen expliciet met het Spijker opgenomen dat de Raboeni-zaal niet meer gebruikt mocht worden voor privé-feesten.  Schepen Arnold Wittenberg geeft verder nog aan dat niemand er op zit te wachten om de concurrentie aan te gaan met de privéondernemers. Er zijn intussen nieuwe initiatieven opgestart nu er zalen wegvallen omdat ze naar de gemeente zijn gegaan.

 

Raadslid Ilse Verachtert vindt dat de Pax en de parochiezaal in Meer door de overname door de stad een hele andere functie ingevuld gekregen hebben. In de vorige legislatuur hadden zij deze functie voor de gemeenschap, ook voor de privé-feestjes. Zij heeft mee aan de herbestemming van het klooster Meer gewerkt en weet dus heel goed welke afspraken er gemaakt waren.

 

Volgens Raadslid Ilse Verachtert heeft CD&V geen bezwaar tegen de huurtarieven, maar kunnen zij niet akkoord gaan met het feit dat de oorspronkelijke functie niet behouden kan blijven in de huidige constructie. Zij vinden, omdat er zoveel middelen van de Hoogstraatse burger naar deze projecten gaan, dat de Hoogstraatse burger hier meer gebruik van moet kunnen maken.

 

Raadslid Jos Matthé geeft nog aan dat toen het OCMW het initiatief heeft genomen om daar het lokaal dienstencentrum in te richten, er wel voorzien was dat er geen bals of fuiven georganiseerd konden worden, maar dat er geen bezwaar was tegen babyborrels of verjaardagsfeesten.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur als volgt goed:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VRIJETIJDSINFRASTRUCTUUR

 

Artikel 1. Overzicht vrijetijdsinfrastructuur

Met ingang van 01/09/2021 en voor een termijn eindigend op 31/12/2025 wordt een retributie geheven op het gebruik van de hierna genoemde vrijetijdsinfrastructuur:

 

1) Voor sociocultureel gebruik:

- Lokalen van het gemeenschapscentrum

o Rabboenizaal Spijker, Lindendreef 37, 2320 Hoogstraten

 Polyvalente zaal Rabboeni – max 600 personen

 Polyvalante zaal cafetaria Rabboeni – max 200 personen

o Ontmoetingsruimte bib, Lindendreef 1b, 2320 Hoogstraten – max 50 personen

o Auditorium IKO, Buizelstraat 11, 2320 Hoogstraten – max 48 personen

 

- Polyvalente zaal 4-5-6, Gemeenteplein, 2328 Meerle

 

- Het Raadhuis, Gemeenteplein, 2328 Meerle

 

- Klooster, Donckstraat 13, 2321 Meer

 

- Refters gemeentelijke basisscholen

o Refter GBS Hoogstraten, Gravin Elisabethlaan 21, 2320 Hoogstraten

o Speelplaats GBS Hoogstraten, Gravin Elisabethlaan 21, 2320 Hoogstraten

o Refter GBS De Wijsneus, Worteldorp 13, 2323 Wortel

o Speelplaats GBS De Wijsneus, Worteldorp 13, 2323 Wortel

o Refter GBS De Meerpaal, Terbeeksestraat 6, 2321 Meer

o Refter GBS ‘t Dreefke, Kapelweg 2, 2328 Meersel-Dreef

 

2) Voor gebruik voor sport- en beweegactiviteiten:

Grootte 0,5 unit:

- Polyvalente zaal Sportoase, Katelijnestraat 31, 2320 Hoogstraten

Grootte 1 unit:

- Turnzaal Gemeenteschool Hoogstraten, Gravin Elisabethlaan 21, 2320 Hoogstraten

- Turnzaal De Wijsneus, Worteldorp 13, 2323 Wortel (toegang via Kerkpad)

- Turnzaal Scharrel, Witherenweg 2, 2322 Minderhout

- Turnzaal De Meerpaal, Terbeeksestraat 6, 2321 Meer

- Turnzaal Meerle, Ulicotenseweg 1, 2328 Meerle

- Turnzaal ’t Dreefke, Kapelweg 2, 2328 Meersel-Dreef

Grootte 2 units (met mogelijkheid om 1/2de of 2/2de te huren):

- Turnzaal Klein Seminarie, Vrijheid 234, 2320 Hoogstraten (toegang via Katelijnestraat)

- Sporthal ASO Spijker, Lindendreef 37, 2320 Hoogstraten

- Kunstgrasveld vzw Spijker, Lindendreef 37, 2320 Hoogstraten (toegang via Gelmelstraat)

Grootte 3 units (met mogelijkheid om 1/3de, 2/3de of 3/3de te huren):

- Sporthal Klein Seminarie, Vrijheid 234, 2320 Hoogstraten (toegang via Katelijnestraat)

- Sporthal VITO, Gravin Elisabethlaan 30, 2320 Hoogstraten (toegang via Karel Boomstraat)

- Sporthal VTI Spijker, Gelmelstraat 62, 2320 Hoogstraten

 

Gebruik en voorwaarden van gemeentelijke infrastructuur die niet expliciet vermeld staat in bovengenoemd overzicht is steeds te bespreken met de gebouwverantwoordelijke van die locatie.

 

Artikel 2. Definitie ‘gebruik’

Onder het gebruik van vrijetijdsinfrastructuur wordt verstaan het naakte gebruik van een accommodatie, met een niet-permanent karakter, met inbegrip van verlichting en verwarming.

 

Specificaties en modaliteiten omtrent reservatie en gebruik staan vermeld in de respectievelijke huishoudelijke reglementen van de verschillende infrastructuren.

 

Artikel 3. Gebruikerscategorieën

De vrijetijdsinfrastructuur wordt ter beschikking gesteld aan volgende categorieën van gebruikers:

- Categorie 0: stadsdiensten en adviesraden

- Categorie 1: (geregistreerde) Hoogstraatse verenigingen en inwoners

- Categorie 2: niet-Hoogstraatse verenigingen en inwoners

- Categorie 3: commerciële organisaties en zelfstandige lesgevers

 

Artikel 4. Retributie voor vrijetijdsinfrastructuur bestemd voor socioculturele activiteiten

 

Artikel 4.1 Lokalen van het Gemeenschapscentrum

 

De verschuldigde retributie voor het gebruik van de lokalen van het Gemeenschapscentrum en bijhorende materialen bedraagt:

 

 

Opmerking: Voor de Rabboenizaal is het mogelijk om kosteloos op te bouwen en/of af te breken (als de agenda dit toelaat). De zaal wordt dan niét verwarmd. Indien wel verwarmd, geldt het repetitietarief. Kosteloos opbouwen en afbreken is beperkt tot maximum één dag voor en één dag na de activiteit.

 

Opmerking: Indien gebruik gemaakt wordt van de Rabboenizaal is er de optie om gebruik te maken van theatertechnisch materiaal van het gemeenschapscentrum. Raadpleeg het huishoudelijk reglement voor de modaliteiten rond de standaardset en de uitgebreide set.

 

Opmerking: Indien de Rabboenizaal gehuurd wordt, is gebruik van de cafetaria inbegrepen in deze huurprijs.

 

Artikel 4.2 Polyvalente zaal 4-5-6 Meerle

 

Voor de polyvalente zaal ‘4-5-6’ in Meerle werd volgende retributie bepaald:

 

 

*Voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen, en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen geldt dat zij slechts 50% van de retributie van categorie 1 dienen te betalen.

 

Artikel 4.3 Raadhuis Meerle

 

Voor het Raadhuis Meerle werd volgende retributie bepaald:

 

 

Opmerking: Voor het Raadhuis is het mogelijk om kosteloos op te bouwen en/of af te breken (als de agenda dit toelaat). De zaal wordt dan niét verwarmd. Kosteloos opbouwen en afbreken is beperkt tot maximum één dag voor en één dag na de activiteit.

 

Artikel 4.4 Refters en speelplaatsen van de gemeentelijke basisscholen

 

Voor de refters en speelplaatsen van de gemeentelijke basisscholen werd volgende retributie bepaald:

 

 

*Voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen, en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen geldt dat zij slechts 50% van de retributie van categorie 1 dienen te betalen.

 

Artikel 4.5 Klooster Meer

 

 

Opmerking: Voor het Klooster is het mogelijk om kosteloos op te bouwen en/of af te breken (als de agenda dit toelaat). De zaal wordt dan niét verwarmd. Kosteloos opbouwen en afbreken is beperkt tot maximum één dag voor en één dag na de activiteit.

 

Artikel 5. Retributie voor vrijetijdsinfrastructuur bestemd voor sport- en beweegactiviteiten

 

Artikel 5.1 Turnzalen gemeentelijke en vrije basisscholen

 

Voor turnzaal gemeenteschool Hoogstraten, De Wijsneus, Scharrel, De Meerpaal, De Klimtoren en ’t Dreefke werd volgende retributie bepaald:

 

* Tarief categorie 1 jeugd is enkel geldig voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen.

 

Artikel 5.2 Andere sportinfrastructuur

 

De verschuldigde retributie voor andere sportinfrastructuur dan vermeld in artikel 5.1 is afhankelijk van de grootte van de infrastructuur (zie artikel 1) en bedraagt:

 

* Tarief categorie 1 jeugd is enkel geldig voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen.

** Gebruik kleedkamers en douches inbegrepen.

 

Artikel 6: voorschot en annulering

De retributie voor het gebruik van de lokalen is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de vrijetijdsinfrastructuur van de stad.

 

Er wordt geen voorschot aangerekend voor gebruik van de infrastructuur. Het volledige saldo dient vereffend te worden na de activiteit, wanneer het stadsbestuur voor deze retributie een betalingsuitnodiging opmaakt aan de gebruiker/organisator. Vanaf het moment dat de stad een reservatie bevestigt, geldt de locatie als gereserveerd en is een retributie verschuldigd.

 

In het voorkomend geval dat een annulering zich opdringt, gelden hiervoor specifieke richtlijnen. Deze staan beschreven in de respectievelijke huishoudelijke reglementen van de locaties.

 

Artikel 7: bijkomende retributies

Indien na afloop van de activiteit de ontleende sleutel en/of toegangsbadge niet wordt ingeleverd of hier schade aan is, zal hiervoor een bijkomende retributie worden aangerekend bij de betalingsuitnodiging. Daarbij zullen volgende retributies gehanteerd worden:

- Sleutel: 50 EUR

- Toegangsbadge: 50 EUR

 

Het is ten strengste verboden sleutels te laten bijmaken. Indien een extra sleutel noodzakelijk is voor de organisatie van langlopende reeksen, en deze moet bijgemaakt worden, zal de stad hiervoor een retributie van 50 EUR aanrekenen.

 

De gepresteerde uren van het stadspersoneel worden aangerekend volgens de geldende tarieven en toeslagen, indien bij verhuringen:

- Op vraag van de gebruiker/organisator de afgesproken uurroosters m.b.t. de aanwezigheid van personeel worden overschreden.

- Het opruimen/schoonmaak niet of onvoldoende is gebeurd tegen het afgesproken moment.

 

Voor het beschadigen en/of verlies van materiaal en/of van infrastructuur wordt de kostprijs of herstellingskost van het betreffende materiaal aangerekend.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan van bovenstaande bepalingen gemotiveerd afwijken.

 

Artikel 8: De invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen

 

Wanneer een gebruiker de verschuldigde retributie niet betaalt, voorziet

artikel 177 van het decreet lokaal bestuur in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.