MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 29 augustus 2022 werd op de gemeenteraad het reglement GAS boete bij verplicht conformiteitsattest gestemd. Dit werd daarna ter goedkeuring voorgelegd aan het kabinet van Minister Diependaele, minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed.

De Vlaamse minister keurde de verordening van de gemeenteraad van Hoogstraten van 29 augustus 2022 houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest goed,

op voorwaarde dat:

1. de term “eigenaar/verhuurder” zoals gebruikt in artikel 1, en de term

“eigenaars/verhuurders” zoals gebruikt in artikel 2, worden vervangen door

een eenduidige term zoals “verhuurder”, “eigenaar” of “eigenaar en

verhuurder”;

2. een aangepast reglement wordt voorgelegd.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020, hierna Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, in het bijzonder art. 3.1 t.e.m. 3.9.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd.

        Gemeentelijk retributiereglement op de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest van 14/12/2020.

        Gemeentelijke verordening betreffende beperkte geldigheidsduur van een conformiteitsattest van 14/12/2020.

        Gemeentelijke verordening betreffende het verplichten van een conformiteitsattest voor oudere woningen die verhuurd, te huur of ter beschikking worden gesteld als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten van 28 juni 2021.

 

Argumentatie

 

De stad Hoogstraten wenst de woningkwaliteit van de huurwoningen op haar grondgebied te verbeteren door het invoeren van een verplicht conformiteitsattest bij huurwoningen. De stad wenst de houders van zakelijk recht van een huurwoning te stimuleren om hun eigendom te verbeteren op het vlak van woningkwaliteit.

 

Om de definitieve goedkeuring van de verordening van de gemeenteraad van Hoogstraten van 29 augustus 2022 houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest te verkrijgen,

werd het reglement aangepast. De term 'eigenaar(s)/verhuurder(s)' werd vervangen door 'houders zakelijk recht'.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De  bespreking van dit agendapunt kan beluisterd worden in de audio opname vanaf 01:01:00.

 

https://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/hoogstraten?session=119147

 

BESLUIT

 

Bij 19 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Katrien Brosens, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Michel Jansen, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Maarten Leemans, Ann Tilburgs, Gert Van den Bogaert, Ans Lochten en Koen Van Leuven) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van het reglement GAS boete bij verplicht conformiteitsattest:

 

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord om voor elke woning die te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten een conformiteitsattest te verplichten. De houder(s) van zakelijk recht moet verplicht een conformiteitsattest kunnen voorleggen wanneer deze de woning (opnieuw) te huur stelt. Als houder van het zakelijk recht wordt beschouwd: de persoon of de personen met een recht van volle eigendom, opstal, erfpacht of vruchtgebruik met betrekking tot een gebouw of een woning.

Deze verplichting geldt als volgt:

        Vanaf 1 januari 2022: voor alle nieuwe verhuringen, te huur of ter beschikking stellingen van woningen met kadastraal bouwjaar 1970 of vroeger;

        Vanaf 1 januari 2024: voor alle nieuwe verhuringen, te huur of ter beschikking stellingen van woningen met kadastraal bouwjaar 2000 of vroeger;

 

Waarbij een uitzondering wordt gemaakt op woningen die worden verhuurd of ter beschikking gesteld door de woonmaatschappij. Met de woonmaatschappij wordt in het kader van het lokaal woonoverleg een plan van aanpak uitgewerkt over een fasering op maat. Tegen 1 januari 2030 moeten alle door de woonmaatschappij verhuurde, te huur gestelde of ter beschikking gestelde woningen beschikken over een conformiteitsattest. Zolang de erkende sociale huisvestingsmaatschappijen woningen verhuren, te huur of ter beschikking

stelten, worden zij voor de toepassing van deze bepaling gelijkgesteld met de woonmaatschappij.

 

Artikel 2

Houder(s) van zakelijk recht van een woning die conform deze verordening over een conformiteitsattest moeten beschikken, zijn verplicht om het conformiteitsattest aan te vragen. Zolang niet aan deze verplichting voldaan is, geldt er een jaarlijks terugkerende verplichting om het conformiteitsattest aan te vragen. Deze verplichting is niet van toepassing op minderjarigen.

 

Artikel 3

Inbreuken op de jaarlijkse aanvraagverplichting zoals bepaald in artikel 2, worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete van maximaal 350 euro. Deze geldboete wordt opgelegd conform de procedure vervat in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 4

Dit reglement treedt in werking na goedkeuring door de bevoegde minister, op welk moment dit reglement het reglement ‘Goedkeuren om een conformiteitsattest te verplichten voor oudere woningen die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten’ zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 juni 2021 en zoals goedgekeurd bij Ministerieel besluit van 15 oktober 2021, vervangt. De Vlaamse regering wordt hiervan op de hoogte gebracht, zoals aangegeven in artikel 3.2, lid 2 Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.