Hoogstraten

Zitting van maandag 23 augustus 2021

Om 20.00uur.

 

aanwezig

voorzitter: Jef Vissers 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens en Piet Van Bavel

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten

 

verontschuldigd

schepen: Faye Van Impe

raadsleden: Pim Van der Linden en Ann Tilburgs

 

Door middel van loting wordt raadslid Dimitri Van Pelt aangeduid om de stemming aan te vangen.

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 28 juni 2021 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 28 juni 2021 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

Voorzitter Jef Vissers wenst schepen Roger Van Aperen te bedanken om hem te vervangen als voorzitter tijdens de vorige gemeenteraad. Hij bedankt tevens de raadsleden voor de goede wensen en de steunbetuigingen die hij mocht ontvangen.

 

Schepen Michel Jansen en raadslid Tinne Rombouts wensen zich te onthouden voor de stemming omwille van hun afwezigheid tijdens de vorige gemeenteraad.

 

Raadslid Marc Haseldonckx geeft aan dat hij een antwoord heeft ontvangen aangaande de openstaande vraag van punt 22.

 

Raadslid Fons Jacobs had over het verslag enkele schriftelijke vragen gesteld via de algemeen directeur, maar heeft hier intussen een antwoord op gekregen. Dus voor raadslid Fons Jacobs zijn deze vragen intussen uitgeklaard.

 

Raadslid Hilde Vermeiren stelt zich hierop de vraag of er naar aanleiding van deze gestelde vragen aan de algemeen directeur aanpassingen aan het verslag zijn gedaan. Raadslid Fons Jacobs geeft aan dat er geen acties zijn ondernomen na het beantwoorden van zijn vragen. Hij heeft het antwoord aanvaard en dus verder geen acties rond gedaan.

 

Raadslid Hilde Vermeiren stelt de vraag of het raadzaam is om deze antwoorden aan alle gemeenteraadsleden te bezorgen, zodat er niets achter de gemeenteraad wordt gedaan waar de andere raadsleden niets van weten. Raadslid Fons Jacobs vindt dit een terechte opmerking. Voorzitter Jef Vissers vindt dit eveneens een terechte opmerking en vraagt aan de waarnemend algemeen directeur om deze antwoorden aan alle raadsleden te bezorgen.

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 2 onthoudingen (Michel Jansen en Tinne Rombouts)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 28 juni 2021 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Sedert de opstart vormt optie 1 (bronopsporing, en quarantaine-coaching) een belangrijk beheersinstrument om

(1) contacten van besmette personen snel te identificeren en in quarantaine te plaatsen,

(2) (uitbraak)clusters te detecteren en isoleren en

(3) burgers blijvend aan te moedigen en te sensibiliseren om de basismaatregelen vol te houden om zo de transmissie van het COVID-19 virus te doorbreken en deze pandemie in te dijken.

Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

Als enige niveau ondernemen lokale besturen concrete acties om de bronopsporing te versterken. Ze leggen verbanden door analyse van de beschikbare gegevens, inclusief de gegevens verkregen uit de samenwerkingsovereenkomst met de zorgraad, waardoor ogenschijnlijk willekeurige besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht om op die manier verdere verspreiding van COVID-19 te beperken door het aanpassen van het lokale beleid inzake infectiebestrijding. Wanneer zij hotspots detecteren, nemen zij eveneens maatregelen om deze te isoleren en zo mogelijk in te perken.

Intussen vordert de vaccinatiecampagne in Vlaanderen met rasse schreden. Niettemin zal bronopsporing de komende maanden nodig blijven. Dit blijft een tweede belangrijke beschermingslinie tegen de verspreiding van het virus.

 

Uit 2020 leerden we dat de combinatie van versoepelingen van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moesten indijken in de lente- en zomermaanden, de terugkeer van vakantiegangers en het slechter wordende weer naar het einde van de zomer toe mogelijk aanleiding gaven tot de tweede en meest dodelijke golf van de corona-pandemie in België. Het begin van de tweede golf werd door Sciensano vastgesteld op maandag 31 augustus 2020.

De vaccinatiecampagne draait weliswaar op volle toeren, maar het zal vermoedelijk nog tot het najaar 2021 duren vooraleer de vaccinatiegraad voldoende hoog is om groepsimmuniteit te bekomen.

Dit komt doordat er voor de bestelde 1,4 miljoen J&J vaccins nog geen leverzekerheid is. Die onzekerheid omtrent de J&J vaccins heeft een dubbele impact: als ze niet tijdig geleverd worden, dan moeten er 2 andere vaccins in de plaats komen (J&J is vooralsnog immers het enige vaccin waarbij 1 prik volstaat). In de voorbije maanden is al enkele keren gebleken dat de onzekerheid met betrekking tot de leveringen en/of leeftijdsrestricties bepalend zijn voor het tempo van de vaccinatie.

Daarnaast wordt de vaccinatiecampagne ook doorkruist door vakantieplannen van de bevolking, waardoor de uitrol van de vaccinaties mogelijks vertraging oploopt. Veel Belgen gaan deze zomer op vakantie naar het buitenland, en daarbovenop worden grote sportevenementen zoals de Tour de France en het EK voetbal bezocht door Europeanen uit alle windstreken. In combinatie met de versoepelingen van het “Zomerplan” en de oprukkende deltavariant bestaat zo een verhoogd risico op het importeren/verder verspreiden van nieuwe varianten.

In andere delen van het land, zoals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, valt de vaccinatiegraad tegen door twijfelaars en weigeraars.

Bovendien bestaat de mogelijkheid dat een derde coronavaccinatie nodig zal zijn om de bevolking te beschermen tegen oprukkende nieuwe varianten van het coronavirus.

Met een te lage vaccinatiegraad is er onvoldoende groepsimmuniteit en ontstaat er een grote kans dat het virus zich weer snel verspreidt. Deze kans wordt nog vergroot door de risico’s op het ontstaan van nieuwe virusvarianten, en door de recente versoepelingen inzake sociale contacten en reizen. Daarom is verhoogde waakzaamheid nodig om snel te kunnen ingrijpen bij uitbraken en een stijgende besmettingsgraad. Het reëel bestaan van dit risico is recent nog bevestigd door nieuwe uitbraken zoals in Israël en Portugal, niettegenstaande de zeer hoge vaccinatiegraad in Israël. Het is dan ook van essentieel belang dat iedere vorm van uitbraak of clustervorming zo snel mogelijk gedetecteerd wordt, zodat de nodige isolatie- en quarantainemaatregelen kunnen worden genomen.

Daarenboven is er onvoldoende zekerheid over de duur van de beschermingsgraad die de huidige vaccins bieden. Hierdoor bestaat de kans dat de groepsimmuniteit onvoldoende hoog is om risicoloos het najaar en de winterperiode door te komen.

Elke burger die overtuigd kan worden de basismaatregelen te respecteren, elke besmette persoon die wordt opgebeld met het oog op de identificatie van (uitbraak)clusters en elke persoon die begeleid wordt in het volhouden van de isolatie of de quarantaine, is een extra rem op de verspreiding van het virus.

 

We verwijzen hierbij ook naar het Hoog Overlegcomité in haar verslag van 18 juni 2021 (2020C80750.002): “Het virus zal de volgende maanden blijven circuleren. Bovendien is het risico op nieuwe varianten reëel, die mogelijks een hogere besmettelijkheid en ziektegraad veroorzaken. In dat verband heeft het Comité kennis genomen van de huidige situatie met betrekking tot de delta-variant. Alleen een zo breed mogelijke vaccinatiecampagne biedt hier een afdoend antwoord op. Verder is het belangrijk dat de verschillende onderdelen van een deugdelijk risicobeheer, met name preventie, testing, isolatie en quarantaine, contactopvolging, outbreak management, ventilatie, enz. op een adequaat en doeltreffend niveau worden gehandhaafd.”

 

Uit de evaluatie van de periode 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 blijkt de meerwaarde van de lokale besturen. Door hun direct contact met de burger en diepgaande kennis van de lokale situatie kunnen de lokale besturen de bronopsporing en quarantainecoaching heel doeltreffend aanpakken. Hierbij gebruiken ze verschillende acties en methodieken om nieuwe uitbraken en nieuwe besmettingen snel te lokaliseren en te bekampen. In aanvulling van de centrale contacttracing op het Vlaamse niveau konden de lokale besturen fysieke hulp bieden of zelfs beschermingsmateriaal ter beschikking stellen.

 

Op 16 juli 2021  heeft de Vlaamse Regering met het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021  tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken (hierna BVR 16 juli  2021) de contouren voor de complementaire werking en inzet in preventie, sensibilisering, lokale bronopsporing, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen door lokale besturen na 31 augustus 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie voor optie 1.

 

De gemeenten die inzetten op optie 1 (sensibilisering / communicatie, preventie, bronopsporing en quarantaine-coaching) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021.

De stad wil, na overleg met alle betrokken diensten, blijvend inzetten op optie 1. Hiertoe werd in de gemeenteraad van 25 januari 2021 reeds een samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid goedgekeurd, de gemeente Merksplas trad hierin op als penhoudende gemeente. In de gemeenteraad van 26 april 2021 en 31 mei 2021 werd via een addendum een verlenging van deze overeenkomst goedgekeurd tot 31 augustus 2021.

Aangezien optie 2 vanaf 1 september niet langer financieel ondersteund wordt, dient een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te worden opgemaakt voor optie 1. Ook hier zal de gemeente Merksplas optreden als penhoudende gemeente. Ze doet daarbij beroep op de Eerstelijnszone Kempenland voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2021 houdende goedkeuring samenwerkingsovereenkomst lokale bron- en contactopsporing gecoördineerd door ELZ Kempenland en aanduiding van de gemeente Merksplas als penvoerende overheid.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot verlenging van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing  en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

          Besluit van de gemeenteraad van 26 april 2021 houdende goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid over het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei tot wijziging besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021.

          Besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2021 houdende goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei gewijzigde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken (hierna: BVR van 16 juli 2021).

 

De gemeenteraad dient deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan, maar heeft wel financiële impact.

 

Op 16 juli 2021  heeft de Vlaamse Regering met het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021  tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken (hierna BVR 16 juli  2021) de contouren voor de complementaire werking en inzet in preventie, sensibilisering, lokale bronopsporing, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen door lokale besturen na 31 augustus 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie voor optie 1.

 

Deze subsidie heeft tot nu toe de kosten gedekt, naar verwachting zal dit ook nu het geval zijn.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt heeft vernomen dat de vaccinaties van de seizoensarbeiders niet vlot verlopen. Hij vraagt zich af wat de huidige stand van zaken hierbij is, welke strategie er gevolgd wordt vanuit de provincie, en of er een mobiele vaccinatie voorzien is. Hij wil hier zeker aandringen om zeer doortastend te werk te gaan, want deze doelgroep heeft al verschillende mogelijkheden gekregen om zich te laten vaccineren. Raadslid Dimitri Van Pelt wenst vooral dat de kans op besmettingen bij de herstart van de scholen binnenkort niet groter wordt als er verschillende families de kans lopen om besmet te zijn, of in elk geval niet gevaccineerd zijn.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt wil er op aandringen dat de werkgevers van deze seizoensarbeiders hun verantwoordelijkheid opnemen en hier op gewezen worden.

 

Burgemeester Marc Van Aperen wenst de huidige cijfers eerst te kaderen in de geschiedenis. In 2020 waren er in Hoogstraten 76 landbouwbedrijven die verspreid over het hele jaar 2299 seizoensarbeiders tewerk stelden. Dit jaar zijn er 70 land- en tuinbouwbedrijf in Hoogstraten met seizoensarbeiders, die herhaaldelijk werden aangeschreven om hen te sensibiliseren om hun werknemers te overtuigen om zich te laten vaccineren. Op 1 augustus, de referentiedatum die ELZ Kempenland heeft genomen, telden deze werkgevers 1001 seizoensarbeiders tewerk. Op dit moment is ongeveer een kwart gevaccineerd (243 om precies te zijn). Van de 70 bedrijven zijn er 26 die een aantal seizoensarbeiders hebben kunnen overtuigen om zich te laten vaccineren. Er zijn enkele (grotere) bedrijven die niemand hebben kunnen overtuigen.

 

In totaal zijn er 268 seizoensarbeiders in Weelde voor eerstelijnszone Kempeland gevaccineerd, waarvan 113 tewerkgesteld in Hoogstraten. Dan werden er vaccinaties in Hoogstraten voorzien (parochiezaal Ons Thuis te Meerle) op 3 augustus (67 mensen gevaccineerd) en 7 augustus (63 mensen gevaccineerd). Hier is dus nog geen vaccinatiegraad van 70% of meer gerealiseerd die voor de bevolking van Hoogstraten beoogd werd.

 

Welke maatregelen werden er genomen? Er is overleg geweest, onder andere met de gouverneur, die contact heeft opgenomen met de ambassadeur van Roemenië. De geestelijke leiders zijn gecontacteerd, want het heeft ook met geloof te maken.

 

Nu is er beslist dat vanaf een bedrijf meer dan 20 seizoensarbeiders heeft die gevaccineerd willen worden, er een mobiel vaccinatieteam ter plaatse komen in de volgende weken. Deze komen dus op het bedrijf vaccineren.

 

Verder is er ook beslist dat er lokale vaccinatiemomenten komen in alle gemeenten van onze eerstelijnszone. Voor Hoogstraten zijn dit op maandag 6 september in het Hoogstraten (zaal De Welgezinde in het stadhuis), op donderdag 9 september in Meer (zaal Victoria), en op zaterdag 11 september in Meerle (parochiecentrum of polyvalente zaal). Iedereen boven de 12 jaar die nog niet gevaccineerd is, is op één van deze vaccinatiemomenten welkom. Ook hebben alle bedrijven met gedetacheerde, buitenlandse arbeiders hieromtrent vorige week een mail ontvangen (bv slachthuizen, bouwondernemingen, bestratingsbedrijven). In het vaccinatiecentrum in Weelde worden er ook vier vrije inloopdagen georganiseerd.

 

We proberen via verschillende kanalen de vaccinatiecampagne in een positief daglicht te zetten: Er is een poster verspreid in zes talen waarin duidelijk wordt gemaakt dat iedereen welkom is. In principe worden de mensen gevaccineerd met het Johnson & Johnson-vaccin omdat hier één prik volstaat, maar ze kunnen ook opteren voor het Pfizer vaccin, op voorwaarde dat ze 21 dagen na de eerste prik beschikbaar zijn voor de tweede prik.

 

We hebben, in overleg met alle burgemeesters van de eerstelijnszone, enkele weken geleden alle land- en tuinbouwbedrijven gecontacteerd om mee te delen dat we overwogen om de seizoensarbeiders die zich niet laten vaccineren twee verplichte PCR-testen per week op te leggen. Dit om hen aan te sporen om zich toch te laten vaccineren. Dit mocht echter niet van het Agentschap Zorg en Gezondheid omdat deze verplichte testen, met als doel om zoveel mogelijk mensen zich te laten vaccineren, niet wettelijk zijn.

 

Raadslid Dimitri Van Pelt vraagt of alle gevaccineerde seizoensarbeiders een attest krijgen na 14 dagen. Burgemeester Marc Van Aperen stelt dat zij allemaal recht hebben op een attest, maar dit vraagt veel werk van de medewerkers van stad Hoogstraten want hiervoor moeten digitale sleutels aangemaakt worden. De stadsdiensten zijn al dagen bezig om de tuinbouwbedrijven te helpen, want zij moeten wel zelf het attest digitaal opvragen en downloaden via de website.

 

Raadslid Tinne Rombouts vraagt in welke mate de andere sectoren (voeding- en bouwsector) die werken met anderstaligen en mensen die een ander cultuur en gewoonten hebben, ook zijn aangeschreven geweest om hun werknemers te motiveren om zich te laten vaccineren. Raadslid Tinne Rombouts vraagt verder aan de burgemeester wanneer werd deze mails en brieven verzonden naar deze sectoren en of burgemeester ook voor deze sectoren gedetailleerde cijfers kan bezorgen.

 

Burgemeester Marc Van Aperen heeft deze laatste cijfers niet ter beschikking. Deze bedrijven, buiten de land- en tuinbouwsector, hebben vorige week een mail ontvangen van de dienst economie.

 

Raadslid Tinne Rombouts wil graag weten of er een reden is waarom de burgemeester de cijfers van de land- en tuinbouwsector wel kan geven, en deze van de andere sectoren niet. Burgemeester Marc Van Aperen kon de cijfers van land- en tuinbouw verkrijgen via de eerstelijnszone.  Met de land- en tuinbouwsector wordt er al maanden gewerkt om ervoor te zorgen dat zij ook alle maatregelen zouden volgen, omdat het hier toch over een groot aantal werknemers gaat. Burgemeester Marc Van Aperen beschikt enkel over de cijfers van 1 augustus, dus niet over de cijfers van het totaal aantal seizoensarbeiders van heel 2021.

Burgemeester Marc Van Aperen dacht verder dat er in Hoogstraten een 500-tal gedetacheerde werknemers zijn in de bouw- en voedingssector. Maar dat moet hij nakijken.

 

Het zou raadslid Tinne Rombouts interesseren om ook de cijfers te verkrijgen over deze andere sectoren, en vooral ook waarom er eventueel een onderscheid tussen de verschillende sectoren wordt gemaakt, terwijl er voor haar geen enkel verschil is naar besmettingsrisico. Voor haar gaat het om een aantal nationaliteiten en een aantal culturen, en dat voor haar dus de werkgever niet het verschil uitmaakt maar wel om gemeenschappen overtuigd te krijgen. Verder zullen er misschien ook nog mensen niet hier gedetacheerd zijn maar buiten Hoogstraten werken, en zullen er andere kanalen nodig zijn om hen effectief te overtuigen. Raadslid Tinne Rombouts pleit ervoor om het breder te zien dan één sector, die voor haar precies, hopelijk in overleg, voornamelijk naar voor geschoven wordt.

 

Burgemeester Marc Van Aperen stelt stellig dat de land- en tuinbouwsector zeker niet geviseerd wordt. Er wordt al maanden, zelfs anderhalf jaar, met deze sector gewerkt omdat het hier over een grote sector gaat in Hoogstraten en in de regio. 46% van de seizoensarbeiders in de eerstelijnszone zijn in Hoogstraten tewerkgesteld. Volgens burgemeester Marc Van Aperen is het ook moeilijker om de andere werknemers te traceren dan deze van de land- en tuinbouw. Vanuit Hoogstraten wordt er al maanden getracht om de seizoensarbeiders en de gedetacheerde werknemers te laten vaccineren, maar dat er pas sinds enkele weken vanuit het agentschap Zorg & Gezondheid een voorstel is gekomen voor de vaccinatie van de seizoensarbeiders. Voor de anderen was er op dat ogenblik nog geen oplossing uitgewerkt.

 

Raadslid Tinne Rombouts begrijpt dat de sector een kanaal is om de mensen aan te kunnen spreken, maar ze is zich vooral bezorgd omdat er onderscheid tussen de verschillende sectoren gemaakt wordt. Ze denkt dat er verschillende kanalen moeten aangesproken worden als we over de totale vaccinatiegraad spreken.

 

Raadslid Tinne Rombouts vraagt of burgemeester Marc Van Aperen zicht heeft op het aantal Vlaamse, en eventueel niet-anderstalige (Nederlandse), anti-vaccers in Hoogstraten.

Burgemeester Marc Van Aperen weet dat ze bestaan maar heeft hier geen aantallen van.

 

Burgemeester Marc Van Aperen wenst nogmaals te herhalen dat er tot vorige week door Vlaanderen geen oplossing was uitgewerkt voor de gedetacheerde medewerkers, wel voor de seizoensarbeiders. Vandaar dat er ook geen actie ondernomen kon worden. Deze mensen konden zelfs niet naar het vaccinatiecentrum gestuurd worden. Hij wil echt de insinuatie bekampen, want het is niet zo dat de land- en tuinbouw geviseerd moet worden.

 

De cijfers van de andere sectoren zullen ter beschikking worden gesteld.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, het geconsolideerde  besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing  en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de voorgelegde samenwerkingsovereenkomst en keurt deze goed. De gemeente Merksplas wordt gemandateerd als penvoerende gemeente voor de gemeentebesturen van Turnhout, Hoogstraten, Rijkevorsel, Beerse, Vosselaar, Ravels, Arendonk en Baarle-Hertog om deze overeenkomst af te sluiten, uit te voeren en daartoe het nodige personeel aan te nemen.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuring van het bestek en de procedure voor de raamovereenkomst voor de levering en installatie van draadloze netwerken in verschillende gebouwen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Er staan in de volgende jaren verschillende Wifi-projecten voor stad en OCMW Hoogstraten op het programma. Deze projecten behelzen zowel nieuwe projecten, uitbreidingen of (gedeeltelijke) vervangingen van bestaande projecten.

 

In het verleden werden de verschillende Wifi-projecten steeds als aparte, alleenstaande projecten bekeken. Op deze manier is het beheer van de verschillende Wifi-netwerken moeilijk, en is het ook voor de gebruikers niet eenvoudig om binnen de verschillende locaties flexibel gebruik te maken van deze netwerken.

 

Om in de toekomst te kunnen voorzien in performante en beheerbare Wifi-netwerken willen we een raamovereenkomst aangaan met één kwaliteitsvolle leverancier.

 

Het college besliste op 5 augustus 2021 om het bestek en de procedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 23 augustus 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41 § 1, 2° van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 71 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

          Artikel 81 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te plaatsen bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om selectiecriteria op te nemen die peilen naar de technische en beroepsbekwaamheid van de inschrijvers.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen op basis van de volgende gunningscriteria:

          prijs op een totaal van 50 punten;

          plan van aanpak en kwaliteit op een totaal van 40 punten;

          catalogus op een totaal van 10 punten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om haar goedkeuring te verlenen aan het bestek en de procedure.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Voor 2021:

          't Gastenhuys (OCMW):

Valt onder actie "AG Het Gastenhuys" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/2/4/11, beleidsitem: SF 't Gastenhuys met nummer 952-02 en algemeen rekeningnummer: 24100000 Informaticamateriaal - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 0,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 10.600,00 EUR.

Te voorzien budget via budgetwijziging: 10.600,00 EUR.

Budget na budgetwijziging: 10.600,00 EUR.

 

          aanpassing WZC (OCMW):

Valt onder actie "We beheren een woonzorgcentrum" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 2/2/4/1, beleidsitem: WZC Stede Akkers met nummer 953-00 en algemeen rekeningnummer: 24100000 Informaticamateriaal - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 0,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 0,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 31.800,00 EUR.

Te voorzien budget via budgetwijziging: 31.800,00 EUR.

Budget na budgetwijziging: 31.800,00 EUR.

 

          Aerohive management appliance en Wifi museum (Stad):

Valt onder actie "Een ICT-architectuur voor de groep Hoogstraten" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/1/1/2, beleidsitem: Overige algemene diensten, met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 24100000 Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 425.000 (na aanpassing cfr. beslissing cbs 10/6 serverinfrastructuur)

Reeds gebruikt budget: 363.131,03 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 61.868,97 EUR.(na aanpassing cfr. beslissing cbs 10/6 serverinfrastructuur)

Budget nodig voor dit besluit: 33.400,00 EUR.

 

Voor 2022:

          Wifi-projecten (excl. basisscholen):

Valt onder actie "Een ICT-architectuur voor de groep Hoogstraten" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/1/1/2, beleidsitem: Overige algemene diensten, met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 24100000 Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan voor: 75.000 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 75.000 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 40.300,00 EUR.

 

          Wifi-projecten basisscholen (in kader van digisprong):

Valt onder actie "We bieden positief en dynamisch kwaliteitsonderwijs" van het meerjarenplan, met actienummer: 2/3/2/1, beleidsitem: Basisscholen algemeen met nummer 800-05 en algemeen rekeningnummer: 24100000 Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 35.000 EUR (digiborden) + 39.858,00 EUR (digisprong: subsidie die we ontvangen hebben, nog aan te passen in MJP).

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 35.000 EUR

Budget nodig voor dit besluit: 102.300,00 EUR.

Te voorzien budget via budgetwijziging: 62.442,00 EUR (= 102.300,00 EUR - 39.858,00 EUR (subsidie digisprong)).

Budget na verschuiving: 137.300 EUR (= incl. 39.858,00 EUR subsidie digisprong)

 

Voor 2023:

 

Valt onder actie "Een ICT-architectuur voor de groep Hoogstraten" van het meerjarenplan, met actienummer: 5/1/1/2, beleidsitem: Overige algemene diensten, met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: 24100000 Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 80.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 80.000,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 46.200,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 15 juli 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Hilde Vermeiren gaat akkoord met dit punt. Ze ziet in het bestek tussen de verschillende locaties waar het bestek betrekking op heeft, ook de bibliotheek van Hoogstraten staan. Waarom wordt er nog geïnvesteerd in een draadloos netwerk in de bibliotheek van Hoogstraten, nu het bestuur beslist heeft om de bibliotheek onder te brengen in het cultuurcentrum. Of wil dit zeggen dat de bibliotheek toch blijft bestaan op de huidige locatie?

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft aan dat de bibliotheek zijn onderdak zal blijven vinden in het nieuwe cultuurhuis, maar de investering in het huidige gebouw is niet nodeloos. Het toekomstige gebruik van het gebouw heeft ook Wifi nodig. Het is niet de bedoeling dat dit een doodse plek wordt, maar een archief moet ook ontsloten worden en doordat er naar een grotere ruimte gegaan wordt zijn die mogelijkheden er.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

Het bestek voor de opdracht "Raamovereenkomst voor de levering en installatie van draadloze netwerken in verschillende gebouwen" wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De bovenvermelde opdracht wordt geplaatst bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat het benodigde budget voorzien en opgevolgd kan worden.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren aanpassing en uitbreiding van het Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten inzake ambulante activiteiten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De stad beschikt over het Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten (hierna: UGP Hoogstraten), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 13 december 2010 en gewijzigd door de gemeenteraad van 23 december 2015, 24 augustus 2015, 24 oktober 2016 en 18 december 2017 en 14 april 2020 (gecoördineerde versie op de website van de stad).

 

Gezien de veranderende samenleving en de daaruit voortvloeiende gewijzigde noden, ontstaat er periodiek behoefte aan aanpassing van het UGP. Tevens zijn er wetswijzigingen die aanleiding geven tot aanpassing en zijn er de nodige tekstuele aanpassingen.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikelen 119,119bis, 133 e.v., 134 en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

          De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (hierna: GAS-wet).

 

Argumentatie

 

In bijlage wordt de tekst van het UGP Hoogstraten gevoegd, met in het rood de wijzigingen t.a.v. de gecoördineerde versie van het UGP Hoogstraten dd. 14 april 2020. De  inhoudelijke aanpassingen, voorwerp van onderhavig besluit, betreffen het volgende:

          Afdeling II Openbare weg: privatief gebruik - veiligheid en gemak van doorgang, Hoofdstuk I Algemene bepalingen - invoegen §3. in art. 2.1.2. in toepassing van artikelen 38 en 39 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

          Afdeling V, hoofdstuk I Ambulante activiteiten: Invoegen in het UGP Hoogstraten van het bestaand reglement op de ambulante handel, goedgekeurd door de gemeenteraad van 21 november 2011, met actualisatie, aanpassing en aanvulling n.a.v. de ontwikkelingen in de praktijk (o.a. nadere omschrijving standplaatsen openbaar domein buiten openbare markten; regeling private markten; regeling losse standplaatsen op private plaatsen) en afstemming op het reglement ambulante activiteiten zoals opgenomen in het UGP van de gemeente Rijkevorsel;

          Afdeling V, Hoofdstuk II Kermisactiviteiten: Invoegen in het UGP Hoogstraten van bestaand kermisreglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 februari 2017, Dit reglement werd ongewijzigd opgenomen, op de bepaling omtrent paardencarrousels na (cfr. recent gewijzigde regelgeving vermeld in het UGP).

 

De stad staat in voor de bewaking van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en kan alle maatregelen nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen.

 

De stad is zich bewust van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de stad over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarvan de naleving wordt gehandhaafd.

 

Het samenbrengen, actualiseren, nader omschrijven en afstemmen op de praktijk van een aantal reglementen in het UGP Hoogstraten, bevordert de duidelijkheid, rechtszekerheid, transparantie en efficiënte toepassing en handhaving.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 16 augustus 2021 de aanpassingen en uitbreidingen van het UGP Hoogstraten - zoals gevoegd in bijlage - ter goedkeuring voor te leggen van de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs stelt vast het gemeentelijk politiereglement tegenover vroeger vertienvoudigd is. Het wordt een heel uitgebreid reglement, waar het moeilijk is om je weg in te vinden. Zoals raadslid Fons Jacobs uit het reglement van de plaatselijke markt begrepen heeft, zal er in Hoogstraten een maandelijkse markt worden georganiseerd met slechts een zestal staanplaatsen.

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt vanuit de fractie Anders of het niet wenselijk is om een wekelijkse markt met meer standplaatsen te organiseren. Op deze manier is er een groter bereik, waarbij de sociale contacten tussen de bezoekers kunnen verhogen. Of is het de bedoeling van het schepencollege om een beperkt aanbod van één maandelijkse markt te voorzien met een beperkt aantal kramen, waardoor de levendigheid daar niet kan ontstaan. Raadslid Fons Jacobs verwijst naar omliggende gemeenten waar een wekelijkse markt wordt georganiseerd. Hij vraagt naar het standpunt van het schepencollege met betrekking tot de haalbaarheid en wenselijkheid van een wekelijkse markt in Hoogstraten.

 

Schepen Katrien Brosens stelt dat het UGP (Uniform Gemeentelijk Politiereglement) groter wordt om het juist overzichtelijker te maken, waarbij vroeger verschillende reglementen niet in het UGP werden opgenomen en dat dit nu systematisch bij verandering wél in het UGP wordt gezet zodat dit eenvoudig in één document terug te vinden is.

Schepen Katrien Brosens stelt dat de vraag over de markt één van de eerste vragen is die de coalitie zich stelde bij de aanvang van de legislatuur. Bij de bevraging via het burgerplatform was er toen niet veel animo voor een wekelijkse markt. Schepen Katrien Brosens wil het idee voor een wekelijkse markt meenemen, indien er meer ruimte voor is (wanneer een plein gerealiseerd zou worden).

Er zijn intussen wel vaste staanplaatsen. Ook in de deeldorpen zijn er meer mogelijkheden voorzien voor de ambulante handel om een aanvullend aanbod te voorzien.

 

Raadslid Fons Jacobs mist bij deze aparte staanplaatsen toch het sociale. Een belevingswaarde is hier niet aanwezig.

 

Burgemeester Marc Van Aperen vult aan dat een belevingsmarkt al bestaat. De boeren  belevingsmarkt van Ferm op vrijdag is een groot succes. Raadslid Fons Jacobs bevestigt dat en geeft aan dat de burgemeester zelf een argument aangeeft voor de organisatie van een algemene wekelijkse markt.

 

Schepen Roger Van Aperen vindt de voorbeelden van Rijkevorsel en Sint Lenaarts te vergelijken met Hoogstraten wat kort door de bocht. Want als men gaat kijken welk aanbod er in Hoogstraten bestaat van allerlei winkels op de Vrijheid en bepaalde deeldorpen, dan is dit meer dan in de geciteerde buurgemeenten. In Hoogstraten kan men alles terugvinden in de bestaande winkels. Dit wil volgens schepen Roger Van Aperen echter niet zeggen dat in bepaalde dorpen een markt aantrekkelijk is.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het UGP Hoogstraten - zoals gevoegd in bijlage en integraal deel uitmakend van onderhavig besluit - goed.

Artikel 2:

Deze aanpassingen van het UGP Hoogstraten treden in werking op 1 september 2021.

Artikel 3:

Volgende reglementen worden opgeheven met ingang van voormelde inwerkingtreding:

          Gemeenteraad 25 januari 2010: "Goedkeuren concessies openbare markten";

          Gemeenteraad 21 november 2011: "Goedkeuren aangepast reglement op de ambulante handel";

          Gemeenteraad 27 februari 2017: "Goedkeuren aanpassing kermisreglement".

Artikel 4:

Conform artikel 40, §3 decreet over het lokaal bestuur en artikel 119, lid 3 nieuwe gemeentewet, wordt een afschrift van de aangepaste politieverordening met aangehecht protocolakkoord overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank, alsook aan de deputatie van de provincie Antwerpen. Bijkomend wordt een afschrift met aangehecht protocolakkoord overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar en de politiezone Noorderkempen.

Artikel 5:

Deze aangepaste politieverordening met aangehecht protocolakkoord wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 285 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de GAS-wet, zijnde middels publicatie op de gemeentelijke website (met registratie in het gemeentelijk register van bekendmaking) en via regelmatige verwijzing ernaar in het gemeentelijk publicatieblad.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Punt bijlagen/links 20210823 GR Uniform Gemeentelijk Politiereglement Hoogstraten def..pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren van de facultatieve verlofdagen van de gemeentelijke basisscholen voor schooljaar 2021-2022.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Elk schooljaar kunnen twee facultatieve verlofdagen worden vastgelegd voor het basisonderwijs. Deze dagen kunnen ook in twee halve dagen worden opgedeeld.

Voor het schooljaar 2021-2022 stellen de scholen volgende dagen voor:

          GBS De Meerpaal - Kiekeboe:

-4/10/2021

-2/02/2022

-4/05/2022

          GBS De Wijsneus:

-6/12/2021

-28/01/2022

          GBS 't Dreefke:

-4/10/2021

-26/01/2022

-23/3/2022

          GBS Hoogstraten:

-4/10/2021

-16/6/2022

 

De schoolraden gaven positief advies.

De gemeenteraadscommissie voor onderwijs gaf positief advies op 20/04/2021. Er werd een digitaal protocol voor akkoord afgesloten met het onderhandelingscomité op 18/05/2021.

Eerder werd door GBS De Wijsneus een facultatieve verlofdag gepland op 4/10/2021. GBS De Wijsneus doet mee aan het project ‘Wordt Lees-krachtig!’ van OVSG. Dit is een project rond het optimaliseren van begrijpend luisteren en begrijpend lezen. Er wordt ook een collectief leesbeleid uitgewerkt. Dit project wordt gespreid over 2 schooljaren. In schooljaar 2021-2022 zijn er 7 vaardigheidssessies, 5 bijeenkomsten van het kernteam en 2 schoolteamsessies. Deze schoolteamsessies gaan door tijdens de pedagogische studiedagen van 22/9/2021 en 22/3/2022. Hierdoor zou de geplande facultatieve verlofdag en de pedagogische studiedag zeer kort op elkaar volgen. Tijdens de laatste commissie onderwijs en de laatste vergadering van het A.B.O.C. was het schoolteam nog niet op de hoogte van deze planning van OVSG. Daarom hebben zij een wijziging gevraagd van de geplande facultatieve verlofdagen. Deze wijziging werd via mail gecommuniceerd, besproken en goedgekeurd door de leden van het A.B.O.C. en de commissie onderwijs. Het afgesloten protocol werd aangepast.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 17 april 1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, artikel 6.

 

Argumentatie

 

De facultatieve verlofdagen moeten jaarlijks worden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de facultatieve verlofdagen (schooljaar 2021-2022) van de gemeentelijke basisscholen goed.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Kennisname van de thesaurietoestand per 30 juni 2021.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

          De financieel directeur bezorgt minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht van o.a. de thesaurietoestand.

          De thesaurietoestand op 30 juni 2021.

 

Juridische grond

 

          Artikelen 42 en 43 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (ook rapporteren aan raad voor maatschappelijk welzijn en vast bureau) bepaalt dat de financieel directeur minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht geeft van o.a. de thesaurietoestand.

 

Argumentatie

 

          Het totaal van de financiële rekeningen bedraagt 21.730.265,57 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de thesaurietoestand per 30 juni 2021.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren huurtarieven Klooster Meer en aanpassing van het retributiereglement gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het afgelopen jaar werd er heel wat gesleuteld aan gemeentelijke reglementen. Diverse documenten kregen een grondige herziening en opfrissing. Daarbij waren de doelstellingen steeds vereenvoudiging, actualisering, digitalisering en stroomlijning.

 

Aangaande de retributie voor gebruik van gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur werd in maart 2021 door de gemeenteraad een ééngemaakt reglement goedgekeurd. Echter, op het moment van goedkeuren was de retributie voor het gebruik van het Klooster Meer nog niet gekend. Deze retributie willen we met deze beslissing laten toevoegen aan het reglement.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het retributiereglement gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur van 22 maart 2021.

          De collegebeslissing 'Goedkeuren huurtarieven Klooster Meer' van 22 juli 2021.

 

Argumentatie

 

Door de toevoeging van de tarieven voor Klooster Meer vervolledigen we opnieuw het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur. Volgende aanpassingen werden doorgevoerd:

- In het overzicht, artikel 1, werd het Klooster toegevoegd

- Onder artikel 4.5 werden de tarieven voor Klooster toegevoegd.

 

Zie gele markeringen in bijlage 'Retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur (met voorstel Klooster)'.

 

De cultuurraad gaf een positief advies aangaande deze huurtarieven.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer: 709-00 en algemeen rekeningnummer: 61000200 - Huur en huurlasten van onroerende goederen huur korte termijn

Voorziene budget in het meerjarenplan: 20.800,00 EUR.

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Overige culturele instellingen met nummer: 709-00 en algemeen rekeningnummer: 70509999 - opbrengsten uit verhuring en verpachting

Voorziene budget in het meerjarenplan: 8 120,00 EUR.

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Sportsector en verenigingenondersteuning met nummer: 740-00 en algemeen rekeningnummer: 61000200 - Huur en huurlasten van onroerende goederen huur korte termijn

Voorziene budget in het meerjarenplan: 115.710,00 EUR.

 

Valt onder actie "We beheren, ondersteunen en verhuren vrijetijdsinfrastructuur." van het

meerjarenplan, met actienummer: 2/5/2/1, beleidsitem: Sportsector en verenigingenondersteuning met nummer: 740-00 en algemeen rekeningnummer: 70509999 - opbrengsten uit verhuring en verpachting

Voorziene budget in het meerjarenplan: 45.675,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 15 juli 2021 visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Ilse Verachtert gaat er voor de duidelijkheid vanuit dat het over de lokalen van het LDC ‘klooster Meer’ gaat. Ze vraagt of er in deze lokalen ook privé-feestjes mogelijk zijn, zoals verjaardagsfeestjes, babyborrels, doopfeestjes, en eventueel ook een koffietafel na een uitvaart.

 

Schepen Arnold Wittenberg verduidelijkt dat ‘klooster Meer’ een voorlopige werknaam is, en dat het inderdaad over de huidige parochiezaal gaat. Hij hoopt dat er bij de opening bij de inwoners gepolst kan worden naar een goede naam voor dit ‘dorpshuis’ in Meer.

Het is niet de bedoeling dat er in gemeentelijke infrastructuur feestjes van privé aard door te laten gaan (babyborrels ed), wél socioculturele activiteiten (bv ledenfeest of een kaartavond van een vereniging).

 

Schepen Arnold Wittenberg geeft verder nog mee dat de zalenzoeker wordt aangeboden. Er zijn verschillende zalen op de lokale markt te vinden in Meer die voor privé feestjes beschikbaar zijn. Door middel van de zalenzoeker faciliteren wij de mogelijkheid om de meest geschikte zaal te zoeken.

 

Volgens raadslid Ilse Verachtert betreurt de fractie van CD&V het dat de oorspronkelijke functie van zalen zoals de Pax en de parochiezaal in Meer verdwijnt na de overname door de stad. Bij de denkoefening in het verleden met het driehoeksoverleg bij de start van de herbestemming van de kloostersite, hebben ze een inventarisatie van het gebruik van de parochiezaal opgemaakt en werd er toen vastgesteld dat er heel wat privé-feestjes plaatsvonden. De bedoeling was om het toenmalige gebruik van die zaal maximaal te garanderen bij de herbestemming van de site. Dit werd expliciet opgenomen in de verslagen van dat driehoeksoverleg. Het is eveneens mee opgenomen in de visietekst die opgesteld werd naar aanleiding van de herbestemming van de kloostersite.

Wanneer het OCMW-bestuur destijds zich geëngageerd heeft om de parochiezaal te herinrichten tot lokaal dienstencentrum, heeft ze ook nooit een bezwaar gemaakt en heeft ze dit ook altijd ondersteund.

 

Een tweede reden waarom ze dit spijtig vindt, is omdat het huidige stadsbestuur verbondenheid en het creëren van ontmoeting hoog in het vaandel draagt, maar als het gaat om het creëren van verbondenheid en ontmoeting in familiale kring of onder vrienden, dan ondersteunt het stadsbestuur dat niet door het ter beschikking stellen van infrastructuur, wat zij jammer vindt.

 

Raadslid Ilse Verachtert geeft verder aan dat via de zalenzoeker er in Hoogstraten geen zaal vindbaar was voor 200 personen, wat bijvoorbeeld nodig is om een uitvaart te organiseren. Ze betreurt het dat ze dan ook al heeft moeten vaststellen dat bij een uitvaart genodigden worden uitgenodigd om naar gemeentelijke infrastuur te gaan in naburige gemeenten voor de koffietafel.

 

Schepen Arnold Wittenberg stelt dat CD&V de regels zelf mee bepaald heeft tijdens de vorige legislatuur bij de oprichting van het gemeenschapscentrum. Hierbij heeft het bestuur toen expliciet met het Spijker opgenomen dat de Raboeni-zaal niet meer gebruikt mocht worden voor privé-feesten.  Schepen Arnold Wittenberg geeft verder nog aan dat niemand er op zit te wachten om de concurrentie aan te gaan met de privéondernemers. Er zijn intussen nieuwe initiatieven opgestart nu er zalen wegvallen omdat ze naar de gemeente zijn gegaan.

 

Raadslid Ilse Verachtert vindt dat de Pax en de parochiezaal in Meer door de overname door de stad een hele andere functie ingevuld gekregen hebben. In de vorige legislatuur hadden zij deze functie voor de gemeenschap, ook voor de privé-feestjes. Zij heeft mee aan de herbestemming van het klooster Meer gewerkt en weet dus heel goed welke afspraken er gemaakt waren.

 

Volgens Raadslid Ilse Verachtert heeft CD&V geen bezwaar tegen de huurtarieven, maar kunnen zij niet akkoord gaan met het feit dat de oorspronkelijke functie niet behouden kan blijven in de huidige constructie. Zij vinden, omdat er zoveel middelen van de Hoogstraatse burger naar deze projecten gaan, dat de Hoogstraatse burger hier meer gebruik van moet kunnen maken.

 

Raadslid Jos Matthé geeft nog aan dat toen het OCMW het initiatief heeft genomen om daar het lokaal dienstencentrum in te richten, er wel voorzien was dat er geen bals of fuiven georganiseerd konden worden, maar dat er geen bezwaar was tegen babyborrels of verjaardagsfeesten.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur als volgt goed:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VRIJETIJDSINFRASTRUCTUUR

 

Artikel 1. Overzicht vrijetijdsinfrastructuur

Met ingang van 01/09/2021 en voor een termijn eindigend op 31/12/2025 wordt een retributie geheven op het gebruik van de hierna genoemde vrijetijdsinfrastructuur:

 

1) Voor sociocultureel gebruik:

- Lokalen van het gemeenschapscentrum

o Rabboenizaal Spijker, Lindendreef 37, 2320 Hoogstraten

 Polyvalente zaal Rabboeni – max 600 personen

 Polyvalante zaal cafetaria Rabboeni – max 200 personen

o Ontmoetingsruimte bib, Lindendreef 1b, 2320 Hoogstraten – max 50 personen

o Auditorium IKO, Buizelstraat 11, 2320 Hoogstraten – max 48 personen

 

- Polyvalente zaal 4-5-6, Gemeenteplein, 2328 Meerle

 

- Het Raadhuis, Gemeenteplein, 2328 Meerle

 

- Klooster, Donckstraat 13, 2321 Meer

 

- Refters gemeentelijke basisscholen

o Refter GBS Hoogstraten, Gravin Elisabethlaan 21, 2320 Hoogstraten

o Speelplaats GBS Hoogstraten, Gravin Elisabethlaan 21, 2320 Hoogstraten

o Refter GBS De Wijsneus, Worteldorp 13, 2323 Wortel

o Speelplaats GBS De Wijsneus, Worteldorp 13, 2323 Wortel

o Refter GBS De Meerpaal, Terbeeksestraat 6, 2321 Meer

o Refter GBS ‘t Dreefke, Kapelweg 2, 2328 Meersel-Dreef

 

2) Voor gebruik voor sport- en beweegactiviteiten:

Grootte 0,5 unit:

- Polyvalente zaal Sportoase, Katelijnestraat 31, 2320 Hoogstraten

Grootte 1 unit:

- Turnzaal Gemeenteschool Hoogstraten, Gravin Elisabethlaan 21, 2320 Hoogstraten

- Turnzaal De Wijsneus, Worteldorp 13, 2323 Wortel (toegang via Kerkpad)

- Turnzaal Scharrel, Witherenweg 2, 2322 Minderhout

- Turnzaal De Meerpaal, Terbeeksestraat 6, 2321 Meer

- Turnzaal Meerle, Ulicotenseweg 1, 2328 Meerle

- Turnzaal ’t Dreefke, Kapelweg 2, 2328 Meersel-Dreef

Grootte 2 units (met mogelijkheid om 1/2de of 2/2de te huren):

- Turnzaal Klein Seminarie, Vrijheid 234, 2320 Hoogstraten (toegang via Katelijnestraat)

- Sporthal ASO Spijker, Lindendreef 37, 2320 Hoogstraten

- Kunstgrasveld vzw Spijker, Lindendreef 37, 2320 Hoogstraten (toegang via Gelmelstraat)

Grootte 3 units (met mogelijkheid om 1/3de, 2/3de of 3/3de te huren):

- Sporthal Klein Seminarie, Vrijheid 234, 2320 Hoogstraten (toegang via Katelijnestraat)

- Sporthal VITO, Gravin Elisabethlaan 30, 2320 Hoogstraten (toegang via Karel Boomstraat)

- Sporthal VTI Spijker, Gelmelstraat 62, 2320 Hoogstraten

 

Gebruik en voorwaarden van gemeentelijke infrastructuur die niet expliciet vermeld staat in bovengenoemd overzicht is steeds te bespreken met de gebouwverantwoordelijke van die locatie.

 

Artikel 2. Definitie ‘gebruik’

Onder het gebruik van vrijetijdsinfrastructuur wordt verstaan het naakte gebruik van een accommodatie, met een niet-permanent karakter, met inbegrip van verlichting en verwarming.

 

Specificaties en modaliteiten omtrent reservatie en gebruik staan vermeld in de respectievelijke huishoudelijke reglementen van de verschillende infrastructuren.

 

Artikel 3. Gebruikerscategorieën

De vrijetijdsinfrastructuur wordt ter beschikking gesteld aan volgende categorieën van gebruikers:

- Categorie 0: stadsdiensten en adviesraden

- Categorie 1: (geregistreerde) Hoogstraatse verenigingen en inwoners

- Categorie 2: niet-Hoogstraatse verenigingen en inwoners

- Categorie 3: commerciële organisaties en zelfstandige lesgevers

 

Artikel 4. Retributie voor vrijetijdsinfrastructuur bestemd voor socioculturele activiteiten

 

Artikel 4.1 Lokalen van het Gemeenschapscentrum

 

De verschuldigde retributie voor het gebruik van de lokalen van het Gemeenschapscentrum en bijhorende materialen bedraagt:

 

 

Opmerking: Voor de Rabboenizaal is het mogelijk om kosteloos op te bouwen en/of af te breken (als de agenda dit toelaat). De zaal wordt dan niét verwarmd. Indien wel verwarmd, geldt het repetitietarief. Kosteloos opbouwen en afbreken is beperkt tot maximum één dag voor en één dag na de activiteit.

 

Opmerking: Indien gebruik gemaakt wordt van de Rabboenizaal is er de optie om gebruik te maken van theatertechnisch materiaal van het gemeenschapscentrum. Raadpleeg het huishoudelijk reglement voor de modaliteiten rond de standaardset en de uitgebreide set.

 

Opmerking: Indien de Rabboenizaal gehuurd wordt, is gebruik van de cafetaria inbegrepen in deze huurprijs.

 

Artikel 4.2 Polyvalente zaal 4-5-6 Meerle

 

Voor de polyvalente zaal ‘4-5-6’ in Meerle werd volgende retributie bepaald:

 

 

*Voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen, en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen geldt dat zij slechts 50% van de retributie van categorie 1 dienen te betalen.

 

Artikel 4.3 Raadhuis Meerle

 

Voor het Raadhuis Meerle werd volgende retributie bepaald:

 

 

Opmerking: Voor het Raadhuis is het mogelijk om kosteloos op te bouwen en/of af te breken (als de agenda dit toelaat). De zaal wordt dan niét verwarmd. Kosteloos opbouwen en afbreken is beperkt tot maximum één dag voor en één dag na de activiteit.

 

Artikel 4.4 Refters en speelplaatsen van de gemeentelijke basisscholen

 

Voor de refters en speelplaatsen van de gemeentelijke basisscholen werd volgende retributie bepaald:

 

 

*Voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen, en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen geldt dat zij slechts 50% van de retributie van categorie 1 dienen te betalen.

 

Artikel 4.5 Klooster Meer

 

 

Opmerking: Voor het Klooster is het mogelijk om kosteloos op te bouwen en/of af te breken (als de agenda dit toelaat). De zaal wordt dan niét verwarmd. Kosteloos opbouwen en afbreken is beperkt tot maximum één dag voor en één dag na de activiteit.

 

Artikel 5. Retributie voor vrijetijdsinfrastructuur bestemd voor sport- en beweegactiviteiten

 

Artikel 5.1 Turnzalen gemeentelijke en vrije basisscholen

 

Voor turnzaal gemeenteschool Hoogstraten, De Wijsneus, Scharrel, De Meerpaal, De Klimtoren en ’t Dreefke werd volgende retributie bepaald:

 

* Tarief categorie 1 jeugd is enkel geldig voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen.

 

Artikel 5.2 Andere sportinfrastructuur

 

De verschuldigde retributie voor andere sportinfrastructuur dan vermeld in artikel 5.1 is afhankelijk van de grootte van de infrastructuur (zie artikel 1) en bedraagt:

 

* Tarief categorie 1 jeugd is enkel geldig voor geregistreerde Hoogstraatse jeugd- en ouderenverenigingen en voor gebruik door jeugd (-18 jaar) van andere geregistreerde Hoogstraatse verenigingen.

** Gebruik kleedkamers en douches inbegrepen.

 

Artikel 6: voorschot en annulering

De retributie voor het gebruik van de lokalen is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de vrijetijdsinfrastructuur van de stad.

 

Er wordt geen voorschot aangerekend voor gebruik van de infrastructuur. Het volledige saldo dient vereffend te worden na de activiteit, wanneer het stadsbestuur voor deze retributie een betalingsuitnodiging opmaakt aan de gebruiker/organisator. Vanaf het moment dat de stad een reservatie bevestigt, geldt de locatie als gereserveerd en is een retributie verschuldigd.

 

In het voorkomend geval dat een annulering zich opdringt, gelden hiervoor specifieke richtlijnen. Deze staan beschreven in de respectievelijke huishoudelijke reglementen van de locaties.

 

Artikel 7: bijkomende retributies

Indien na afloop van de activiteit de ontleende sleutel en/of toegangsbadge niet wordt ingeleverd of hier schade aan is, zal hiervoor een bijkomende retributie worden aangerekend bij de betalingsuitnodiging. Daarbij zullen volgende retributies gehanteerd worden:

- Sleutel: 50 EUR

- Toegangsbadge: 50 EUR

 

Het is ten strengste verboden sleutels te laten bijmaken. Indien een extra sleutel noodzakelijk is voor de organisatie van langlopende reeksen, en deze moet bijgemaakt worden, zal de stad hiervoor een retributie van 50 EUR aanrekenen.

 

De gepresteerde uren van het stadspersoneel worden aangerekend volgens de geldende tarieven en toeslagen, indien bij verhuringen:

- Op vraag van de gebruiker/organisator de afgesproken uurroosters m.b.t. de aanwezigheid van personeel worden overschreden.

- Het opruimen/schoonmaak niet of onvoldoende is gebeurd tegen het afgesproken moment.

 

Voor het beschadigen en/of verlies van materiaal en/of van infrastructuur wordt de kostprijs of herstellingskost van het betreffende materiaal aangerekend.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan van bovenstaande bepalingen gemotiveerd afwijken.

 

Artikel 8: De invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen

 

Wanneer een gebruiker de verschuldigde retributie niet betaalt, voorziet

artikel 177 van het decreet lokaal bestuur in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuring van de aanpassing aan het reglement toelage tolken en vertalen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 26 juni 2017 keurde de gemeenteraad het reglement op de betoelaging van tolken en vertalen voor het onderwijs goed. Het doel is eenvoudig en duidelijk: onderwijskansen van kinderen van anderstalige herkomst verhogen. Dit door tussen te komen in de kosten die scholen en het CLB in Hoogstraten maken voor communicatie met anderstalige gezinnen.

 

Op 12 november 2020 werd de strategie integratie en inburgering goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In deze strategie werd volgende actie opgenomen: 'We ondersteunen partners bij een duidelijke communicatie met anderstalige inwoners.'

 

Uit verdere navraag door de medewerker integratie en inburgering bij de diensten voor kinderopvang blijkt ook daar regelmatig nood te zijn aan ondersteuning om anderstalige ouders voldoende te informeren en bij moeilijkere opvoedingssituaties.

 

Juridische grond

 

•Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

•Het reglement betoelaging van tolken en vertalen zoals goedgekeurd op 26 juni 2017 en de aanpassing van het reglement zoals goedgekeurd op 24 februari 2020.

•De strategie integratie en inburgering zoals goedgekeurd op 12 november 2020.

 

Argumentatie

 

Het stadsbestuur wil de kansen van kinderen verhogen, door goede communicatie met anderstalige ouders te stimuleren. We willen daarom het reglement toelage voor tolken en vertalen aanpassen op twee vlakken:

 

1. Door het reglement uit te breiden naar initiatieven voor kinderopvang. Zo verhogen we de kansen van jonge anderstalige kinderen reeds voor ze naar school gaan en bij kinderen die gebruik maken van buitenschoolse opvang.

 

2. Anderzijds willen we het gebruik van duidelijk en helder Nederlands stimuleren in communicatie met alle ouders en in het bijzonder met anderstalige ouders. Op die manier bereiken de scholen, CLB en kinderopvanginitiatieven meer ouders en is een vertaling voor anderstalige ouders niet altijd noodzakelijk. Dit willen we doen door gebruikers van het reglement te verplichten om teksten die ze willen laten vertalen eerst in Nederlands op taalniveau B1 te herschrijven. Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt en uit korte, eenvoudige en actieve zinnen. Daarnaast willen we de omvang van te vertalen teksten beperken tot maximum 2000 woorden. Zo vermijden we dat te uitgebreide en ingewikkelde teksten vertaald worden.

Gebruikers van het reglement kunnen terecht bij de medewerker integratie en inburgering voor ondersteuning bij het herschrijven van teksten op taalniveau B1.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "We verhogen integratie en betrokkenheid van inwoners met andere taal- en culturele achtergrond aan de samenleving op lokaal niveau" van het meerjarenplan, met actienummer: 2.4.1.2, beleidsitem: Preventieve gezinsondersteuning met nummer 944-00 en algemeen rekeningnummer: 64910500 - Algemene werkingssubsidies aan gezinnen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 900,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 0,00 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 900,00 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: onbekend.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het reglement op betoelaging van tolken en vertalen voor onderwijs en kinderopvang goed.

 

 

REGLEMENT OP DE BETOELAGING VAN TOLKEN

EN VERTALEN VOOR HET ONDERWIJS EN DE KINDEROPVANG

 

Artikel 1:

Stadsbestuur Hoogstraten voorziet toelagen voor de inschakeling van tolken en vertalers voor en door het onderwijs en de kinderopvang, dit onder de hierna vermelde voorwaarden en binnen de goedgekeurde budgetten.

 

Artikel 2:

Hiervoor komen in aanmerking:

- erkende scholen voor basisonderwijs,

- erkende scholen voor middelbaar onderwijs - inclusief deeltijds onderwijs,

- erkende academies voor deeltijds kunstonderwijs,

- Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB),

- erkende locaties voor kinderopvang van baby’s en peuters,

- erkende locaties voor buitenschoolse kinderopvang

met een vestiging in Hoogstraten. Hierna ‘de school of kinderopvang’ of ‘scholen of kinderopvang’ genoemd.

 

Artikel 3:

De scholen of kinderopvang kunnen een aanvraag indienen voor de betoelaging van kosten voor tolken- en vertalingsprestaties. Onder tolken en vertalen wordt hier verstaan:

 

- Tolken in functie van de ondersteuning van mondelinge communicatie tussen anderstalige leerlingen of kinderen en/of hun ouders of voogd(en) en de school of kinderopvang.

- Het vertalen van officiële en informatieve documenten van de school of kinderopvang voor anderstalige ouders / voogden of voor meerderjarige leerlingen. Het vertalen van lesmaterialen komt niet in aanmerking.

 

Artikel 4:

Enkel kosten voor gecertificeerde of beëdigde tolken en vertalers, of voor tolken in opleiding verbonden aan een dienst voor sociaal tolken komen in aanmerking voor een toelage. De vergoeding van gelegenheidstolken en vrijwilligers komt niet in aanmerking.

 

Artikel 5:

Voor de betoelaging van het vertalen van documenten gelden volgende bijzondere voorwaarden:

- De boodschap wordt in de eerste plaats ook in Nederlands meegedeeld.  De anderstalige boodschap is slechts een vertaling van deze tekst (er wordt dus geen andere informatie gegeven in de vreemde taal). Bovendien wordt aangegeven dat de anderstalige tekst een vertaling is door dit te vermelden op het document.

- Te vertalen Nederlandstalige teksten zijn geformuleerd in heldere leesbare taal op B1-niveau. Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt. En uit korte, eenvoudige en actieve zinnen. Scholen en kinderopvang kunnen voor informatie en ondersteuning hierrond contact opnemen met de integratiemedewerker.

- Het vertalen van documenten wordt voor maximum 10 verschillende talen per document betoelaagd. De school of kinderopvang is vrij in de keuze van deze talen.

- Het vertalen van documenten wordt maar om de drie jaar voor eenzelfde document betoelaagd. De scholen of kinderopvang dienen zo veel mogelijk te zorgen voor documenten die meerdere jaren van toepassing blijven.

- Te vertalen documenten bestaan uit maximum 2000 woorden.

 

Artikel 6:

De toelage voor de inschakeling van tolken bedraagt 2/3de van het totaalbedrag van de prestaties, met een maximum van 40,00 euro per uur, of 10,00 euro per begonnen kwartier, of 3,33 euro per begonnen 5 minuten. En voor de verplaatsing 2/3de van de kosten volgens de wettelijke barema’s.

De toelage voor het laten vertalen van documenten bedraagt 2/3de van het totaalbedrag van de prestaties, met een maximum van 0,10 euro per woord.

 

Artikel 7:

De scholen of kinderopvang kunnen op het einde van het schooljaar een aanvraag indienen voor de betoelaging van prestaties van tolken en vertalers tijdens het voorbije schooljaar. Dit via de daartoe voorziene aanvraagformulieren. De aanvragen kunnen worden ingediend tot twee maanden na beëindiging van het schooljaar (dus tot en met 31 augustus).

 

Artikel 8:

De prestaties voor tolken moeten aangetoond worden via voorlegging van facturen, de prestaties van vertalingen via voorlegging van facturen en de vertaalde documenten - originele Nederlandstalige versie en vertaalde versie(s).

 

Artikel 9:

Alle niet in dit reglement voorziene gevallen alsmede alle betwistingen omtrent de uitvoering ervan worden geregeld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuring van de nominale toelage aan het Rode Kruis voor de organisatie van noodhulp naar aanleiding van de overstromingen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Veel mensen en dorpen zijn in juli zwaar getroffen door het noodweer in België. De vernieling aangericht door de overstromingen is enorm. 

Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique hebben de handen in elkaar geslagen om de noodhulp naar aanleiding van de overstromingen te coördineren. Het Rode Kruis organiseert de officiële hulpverlening in de getroffen gebieden.

Het Rode Kruis lijst de concrete noden in de getroffen regio’s op. Op basis van die analyse zullen concrete noodhulpacties ondernomen worden.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Een van de beste manieren om de getroffenen vooruit te helpen, is een financiële gift.

Stad Hoogstraten heeft er dan ook voor gekozen om een financiële gift over te maken aan de solidariteitsactie van het Rode Kruis 'helpen helpt' om de slachtoffers en de getroffen gebieden te helpen.

 

Het stadsbestuur wil een bijdrage storten aan het Rode Kruis à rato van 1 EUR per inwoner (21.556 inwoners): 21.556 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Financiële aangelegenheden" met nummer 030-00 en algemeen rekeningnummer: 64930000 "Algemene werkingssubsidies aan verenigingen".

Voorziene budget in het meerjarenplan voor 2021: 0 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 21.556,00 EUR.

Er is geen budget voorzien in het meerjarenplan.

Er dient dus een budgetwijziging te gebeuren.

 

De financieel directeur heeft op 28 juli 2021 een visum verleend.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs kan zich volledig aansluiten bij dit initiatief om een bedrag ter beschikking te stellen. Hij wil ook de brandweer van Hoogstraten/Meerle feliciteren met hun engagement om ter plaatse te gaan helpen. Ook aan eventuele andere vrijwilligers wenst hij zijn respect over te brengen. Hij vindt dit een vorm van solidariteit die hartverwarmend is en waar hij zich 100% in kan terugvinden. De gemeenteraad kan zich volgens voorzitter Jef Vissers hierbij aansluiten.

 

Raadslid Ward Baets sluit zich ook aan bij de inleiding van raadslid Fons Jacobs. CD&V is ook blij dat dit initiatief genomen is, maar stelt zich de vraag of het niet beter had geweest om een rechtstreeks contact te leggen met een organisatie, of in de eerste plaats met een gemeente, zodat we een rechtstreeks contact hebben met de mensen ter plaatse, dat er mee geholpen en gestuurd kan worden aan de actie die ontwikkeld moet worden, en het geeft ons een zichtbaarheid als Hoogstraten.

 

Raadslid Ward Baets vraagt of we geen samenwerkingsverband kunnen creëren met onze naburige gemeenten om de impact van onze actie en onze steun aan de getroffen gemeente(n) beter in de verf te zetten en misschien ook rechtstreeks ten goede zou kunnen komen.

 

Burgemeester Marc Van Aperen bedankt raadsleden Fons Jacobs en Ward Baets voor de steun en vooral voor hun steun aan de mensen in de getroffen gemeenten. Het schepencollege heeft de dag na de overstromingen beslist om deze schenking via het Rode Kruis te voorzien. Burgemeester Marc Van Aperen heeft zelf met verschillende burgemeesters contact gelegd (van Pepinster, Trooz en Marcourt). Vanuit Hoogstraten konden wij de gevraagde hulp van vrachtwagens met een kipbak en veegmachines niet ter beschikking stellen. We hebben aangeboden dat als er opportuniteiten zouden zijn waar wij zouden kunnen helpen, dat ze ons mochten contacteren, maar daarna is er geen concrete vraag meer gekomen naar ons toe. Dus, vandaar de beslissing om het momenteel te houden bij de voorliggende toelage.

 

Ook met onze buurgemeenten werden contacten gelegd. Deze gemeenten hebben dezelfde beslissing genomen om 1 euro per inwoner te schenken via het Rode Kruis.

 

Burgemeester Marc Van Aperen wil zich ook aansluiten bij de tussenkomst van raadslid Fons Jacobs in verband met het engagement van de brandweer van Hoogstraten en Meerle.

 

Raadslid Fons Jacobs stelt dat deze problemen niet op korte termijn opgelost zullen zijn en vindt het toch belangrijk om dit mee verder op te volgen. Misschien dat er op middellange of lange termijn wel een bepaalde vorm van hulp tot stand gebracht kan worden.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een bijdrage van 21.556 EUR aan het Rode Kruis toe te kennen ter ondersteuning van de slachtoffers van het noodweer van juli 2021.

Artikel 2:

Bij de eerstvolgende budgetwijziging wordt het nodige budget voorzien.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuring van de kosteloze grondafstand van een perceel in de Heilig Bloedstraat door OCMW en de Kerkfabriek aan Stad Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het notariskantoor Verlinden ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor een perceel grond gelegen te Heilig Bloedstraat te Hoogstraten, eigendom van OCMW en de Kerkfabriek, incl. alle relevante stukken waaronder het opmetingsplan van de landmeter.

 

Het betreft hier een kosteloze grondafstand door de Kerkfabriek Sint-Katharina en OCMW aan Stad Hoogstraten, een perceel grond gekend sectie D, nummer 145/B/P0000, met een oppervlakte van vijfendertig centiare (35ca).

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Deze overdracht heeft als doel een rechtstreekse toegang van op het openbaar domein mogelijk te maken voor het lot 2 kadastraal gekend onder sectie D, nr 145R/deel uit bijgaand plan J19001. Dit lot is ontstaan door splitsing in twee percelen van het originele eigendom van de heer REIJNEN Egbertus Leonardus Adrianus Johanna Maria, wonende te 2320 Hoogstraten, Heilig Bloedstraat 1/A. De heer Reijnen zal instaan voor de kosten verbonden aan de benodigde grondafstand, zodat deze kosteloos blijft voor Stad Hoogstraten.

 

Akte opgemaakt door notariskantoor Philippe Verlinden, met  maatschappelijke zetel te 2310 Rijkevorsel, Sint-Lenaartsesteenweg 53.

 

Zie opmetingsplan van landmeter Jan Koyen in bijlage, alsook een plan van GIS met aanduiding van het perceel.

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting 22 juli 2021, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Voorzitter Jef Vissers geeft aan dat dit punt op de vorige gemeenteraad werd teruggenomen omdat er enkele fouten in opgenomen waren. Schepen Michel Jansen bevestigt dat de ontwerpakte intussen is nagekeken en aangepast waar nodig, en dat deze nu dus volledig in orde is.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van het perceel grond gelegen te Heilig Bloedstraat van 35 ca, volgens het plan van landmeter Jan Koyen.

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Philippe Verlinden, Sint Lenaartsesteenweg 53, 2310 Rijkevorsel, wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst tussen VMM en de stad Hoogstraten voor de realisatie van een fietspad langs de Mark.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De VMM wenst langs De Mark, waterloop van 1e categorie, oeverstroken te verwerven langs beide oevers van de Mark. De grondverwerving heeft als doel om een buffer te creëren tussen het aangrenzende landbouwgebied en de Mark.

 

VMM beoogt met dit project van herinrichting van de Mark in de eerste plaats bij te dragen tot het behalen van de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Een betere waterkwaliteit en meer levenskansen voor aan het water gebonden organismen zoals vissen staan daarbij voorop. Bijkomende doelstellingen zijn het realiseren van meer waterberging en droogtebestrijding. De oeverstroken zullen deels afgegraven worden met schuine oevers en plasbermen om de rivier meer ruimte te kunnen geven.

 

De stad Hoogstraten wenst een fietspad aan te leggen langs de Mark tussen de Zandberg en de Bredaseweg dat aansluit op het reeds bestaande fietspad langs de Mark. Dit kan op de verworven stroken, aangezien een fietspad ook een buffer vormt tussen waterloop en het aangrenzende land.

 

De VMM wil met het doortrekken van het fietspad tot aan de Bredaseweg ook bijdragen aan het vergroten van de belevingswaarde van de Mark.

 

Aangezien beide partijen van oordeel zijn dat met de oeverstroken zowel ecologische doelstellingen kunnen gerealiseerd worden als de toeristische en recreatieve waarden van het gebied kunnen versterkt worden, wordt afgesproken om de oeverzones gezamenlijk te realiseren en in eerste instantie gezamenlijk te verwerven.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Met deze samenwerkingsovereenkomst willen stad Hoogstraten en VMM gezamenlijk werken aan de realisatie van de oeverstroken en de aanleg van een fietspad. Zowel voor het fietspad als voor de oeverstroken dient een aaneensluitende strook langs de Mark verworven te kunnen worden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Dimitri Van Pelt geeft aan dat hun fractie al lang vragende partij is om het fietspad langs de Mark door te trekken naar het zuiden, en deze hoeft voor hen niet te stoppen aan de Bredaseweg. Hopelijk worden er wel niet dezelfde fouten gemaakt als in het verleden door het fietspad vlak tegen de oevers van de Mark aan te leggen, maar dat we de rivier terug meer ruimte zullen geven met een winterbedding en kans op meandering. Fractie Anders steunt het voorstel volledig, maar verwacht een goed en doordacht scenario voor de invulling ervan.

Raadslid Dimitri Van Pelt ziet dat de overeenkomst voor 5 jaar geldt en vraagt zich af of het project tegen dan volledig klaar, of er al een termijn voorzien is tegen wanneer dit project gerealiseerd zal zijn.

 

Volgens raadslid Ward Baets kan CD&V niet akkoord gaan. Zij hebben allereerst in het verleden steeds gepleit om een alternatieve fietsroute uit te werken. Het herinrichten van de bestaande wegen/infrastructuur zou een evenwaardig alternatief kunnen zijn voor de realisatie van een nieuw fietspad.  Als tweede punt ziet raadslid Ward Baets dat er een zone van drie à vier meter nodig is die zal verhard worden om een fietspad aan te kunnen leggen. Het schepencollege legt toch sterk de nadruk op het wegwerken van verhardingen en op het realiseren van de betonstop. Voor de aanleg van het fietspad met een lengte van 3,5 km en een breedte van 4 meter wil dit zeggen dat er 14000 m² supplementair verhard zal worden. Raadslid Ward Baets uit zijn bedenkingen bij de consequentheid met het bestaande beleidsprogramma.

Als derde punt stelt raadslid Ward Baets vast dat de sector en de sectororganen niet geconsulteerd zijn. Hij betreurt het dat hierover met de adviesraden niet gecommuniceerd werd. Verschillende bedrijfsleiders werden gecontacteerd voor verkoop van gronden zonder dat zij kennis hebben genomen van de plannen.

Ook met betrekking tot de samenwerkingsovereenkomst heeft raadslid Ward Baerts enkele bedenkingen: er wordt langs beide oevers een oeverstrook voorzien van minimaal tien meter. Dit wil zeggen een omzetting van 7 ha landbouw naar groene ruimte. Raadslid Ward Baets vraagt welke ecologische doelstelling kunnen gerealiseerd worden door grondinname om de Mark meer ruimte te geven en een fietspad aan te leggen.

In de samenwerkingsovereenkomsten wordt er niet gesproken over de invloed van deze grote nieuwe groene zone op de bedrijven die grenzen aan deze groene zone. Zijn uitbreidingen of verbouwingen van deze bedrijven in de toekomst nog mogelijk? Wat gaat de invloed zijn van de groene zone op de nutriëntenstatus?

Tot slot stelt raadslid Ward Baets vast dat er in de samenwerkingsovereenkomst sprake is van onteigening. Hij vraagt hoe dit in zijn werk zal gaan. Hij wenst hierbij te vermijden dat een blanco cheque aan VMM gegeven wordt voor de onteigening. Men spreekt al van onteigeningen zonder de impact te kennen op de sector in zijn geheel en op de individuele bedrijven, zonder impact op de waterhuishouding en zonder impact op het budget voor de aanleg van het fietspad.

 

Schepen Piet Van Bavel beaamt dat de invulling met de grootste zorg behandeld zal worden, maar hiervoor is het momenteel nog te vroeg. Voor schepen Piet Van Bavel gaat het koppelen van ontharding aan fietspaden een brug te ver. In deze regio blinken we uit in een schrijnend gebrek aan fietspaden en zijn we niet heel fietsvriendelijk. Er zijn genoeg andere mogelijkheden en opportuniteiten om te ontharden. We kunnen moeilijk alle fietspaden gaan weghalen om te ontharden. Dit is voor schepen Piet Van Bavel dus een thema dat hier niets mee te maken heeft.

Schepen Piet Van Bavel stelt dat er ook geen onteigeningsplannen op tafel liggen, maar een samenwerkingsovereenkomst tussen VMM en stad Hoogstraten. Het doel is om een noodzakelijke buffer te creëren tussen het aangrenzend landbouwgebied en de Mark. Ook nu moet deze zone al vrijgehouden worden. Een eerste doel is om bij te dragen voor het behalen van de Europese kaderrichtlijnen water, een betere waterkwaliteit, meer waterberging en droogtebestrijding.

Op de verworven strook kan een fietspad aangelegd worden. Deze kan een buffer vormen tussen de waterloop en de aangrenzende landbouwgronden. Belangrijke ecologische en toeristische doelstellingen kunnen hier gerealiseerd worden. De Markbeleving kan en moet omhoog. Deze opportuniteit laten liggen is voor schepen Piet Van Bavel het missen van een zeer belangrijke afspraak met de geschiedenis. En voor hem mag en zal de landbouw hier niet het slachtoffer van zijn.

 

Burgemeester Marc Van Aperen sluit zich hier graag bij aan. Hij vraagt zich ook af waar raadslid Ward Baets het vandaan haalt dat het fietspad 4 meter breed is. Burgemeester Marc Van Aperen dacht dat  het huidige fietspad twee meter breed is en dat dit voldoende is. Hij stelt ook dat op eventuele andere locaties voor een fietspad er ook beton of asfalt moet voorzien worden.

Verder geeft Burgemeester Marc Van Aperen aan dat hij het woord onteigeningen nergens in de tekst heeft gezien en ook nergens dat er 10 meter dient voorzien te worden aan beide oevers.

 

Raadslid Ward Baets wil nog duidelijk maken dat hij niet tegen de aanleg van fietspaden is, maar dan wel om functionele fietspaden terwijl het hier gaat om een recreatief fietspad. Voor raadslid Ward Baets zijn er ook andere mogelijkheden voor de beleving op de alternatieve routes dan juist naast de Mark.

 

Raadslid Fons Jacobs geeft aan dat hij voor sommige argumenten wel oog kan hebben, maar het argument dat er weer aan oppervlakteverharding wordt gedaan, is onterecht om dat voor de aanleg van een fietspad te gebruiken. Met betrekking tot de ecologische doelstellingen gaat raadslid Fons Jacobs ervan uit dat deze door de samenwerkingsovereenkomst tot uiting zullen komen. Er zijn misschien wel terechte bezorgdheden door raadslid Ward Baets worden aangehaald, maar over de grond van de zaak denkt raadslid Fons Jacobs dat er verkeerde argumenten worden gebruikt om tegen de aanleg van het fietspad te zijn.

 

Raadslid Ward Baets wenst nog even terug te komen op de vermelding van de onteigening in de overeenkomst: in artikel 3.1 staat ‘VMM zorgt voor de opmaak van de onteigeningsplannen, verlijden van de aktes en aankoop van de gronden’.

 

Schepen Katrien Brosens heeft vandaag nog contact gehad met VMM en het doel is om de vrijwillige verwerving te voorzien, maar ze vermoed dat dat bovenstaand citaat in hun standaardovereenkomst staat.

 

Burgemeester Marc Van Aperen biedt hierop zijn excuses aan raadslid Ward Baets aan, daar hij het woord onteigening niet had gezien. Het gaat over een vrijwillige verwerving en als er ooit een onteigening zou komen, verloopt dit niet via deze overeenkomst, maar moet er een aparte beslissing van het stadsbestuur komen.

 

Raadslid Tinne Rombouts wenst nog te reageren op de tussenkomst van raadslid Fons Jacobs. Een fietspad aanleggen in agrarisch gebied is het herbestemming van zachte gebieden naar harde bestemming. CD&V heeft nooit meegewerkt om een zachte bestemming over te zetten naar een harde bestemming en heeft dus nooit meegewerkt aan de verharding van Hoogstraten. Er zijn wel heel wat harde gebieden die een ontwikkeling hebben gekend.

 

BESLUIT

 

Bij 16 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Fons Jacobs, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 neen stemmen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen VMM en de stad Hoogstraten goed.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Hoogstraten, Pidpa en Aquafin betreffende aanleg van fietspaden, wegenwerken, riolerings- en collectorwerken in Meersel Dreef.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

29 juli 2002 gunde Hoogstraten de ontwerpopdracht voor riolering Meerselse Bergen aan studiebureau Grontmij Belgroma, heden Sweco. In 2003 breidde Hoogstraten deze ontwerpopdracht uit met een aantal straten. In 2008 werd Pidpa rioolbeheerder in Hoogstraten en nam daarbij dit rioleringsproject over.

 

Met actie 1/3/1/3 beoogt de stad de gesubsidieerde realisatie van een veilige fietsverbinding vanaf het bestaande fietspad in Hoogeind tot in Meersel-Dreef. Buiten de bebouwde kom, ter hoogte van het wegvak Hoogeind-Meersel tussen De Mosten tot ca. 200m voor het kruispunt met de Kapelweg, worden vrijliggende éénrichtingsfietspaden aangelegd aan beide zijden van de rijweg. Binnen de bebouwde kom wordt gekozen voor gemengd verkeer. De overgangszone tussen het begin van de bebouwde kom en het kruispunt met de Scheurdekousweg wordt beveiligd met een verkeersplateau.

 

19 september 2011 gunde Hoogstraten de ontwerpopdracht voor dit fietspad en voor opmaak van het rooilijn- en onteigeningsplan aan studiebureau Antea.

 

In 2012 werd in het optimalisatieprogramma 2012 project 22.611 Collector Meerselse Bergen (Hoogstraten) opgedragen aan Aquafin. Hoogstraten en Aquafin sloten 23 april 2012 een overnameovereenkomst waarmee Aquafin de studieopdracht van studiebureau Grontmij Belgroma, heden Sweco, voor aanleg van een bovengemeentelijke collector in Kievitlaan, Meersel en Oude Tramweg overnam van Hoogstraten.

 

Pidpa/HidroSan-project K-08-053 Meerselse Bergen beoogt gesubsidieerde aanleg van riolering in Kievitlaan, Merellaan, Koekoeklaan, Fazantlaan, Nachtegaallaan, Maaihoek, Oude Tramweg, Scheurdekousweg, Meersel, Heieinde, Nieuw Dreef en Watermolenweg en ongesubsidieerde aanleg van riolering in Hoogeind tussen zijstraten De Mosten.

 

Gezien de onderlinge samenhang tussen het fietspadenproject en rioleringsprojecten 22.611 Collector Meerselse Bergen en K-08-053 Meerselse Bergen spraken Pidpa, Aquafin en Hoogstraten af deze projecten aan te pakken in één gezamenlijk dossier, met één studiebureau en Pidpa als trekker.

 

Om de contractuele omkadering in goede banen te leiden bezorgde Pidpa de ‘Samenwerkingsovereenkomst Project K-08-053 (A214017) – OP22.611 Stad Hoogstraten: Sanering gebied Meerselsche Bergen en Meersel-Dreef en het oplossen van wateroverlast in de Meerselsche Bergen’, ter goedkeuring (in bijlage).

 

Aquafin en Pidpa maakten de nodige afspraken met de studiebureaus ter beëindiging van ontwerpopdracht Sweco en uitbreiding van ontwerpopdracht Antea.

 

Het gemeentelijk aandeel ter hoogte van de rioleringswerken zal worden geconcretiseerd in ontwerpfase.

 

Juridische grond

 

          Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Door fietspadenproject Hoogeind-Meersel en rioleringsprojecten 22.611 Collector Meerselse Bergen en K-08-053 Meerselse Bergen aan te pakken in één gezamenlijk dossier kan men

 

• Het ontwerp van onder- en bovenbouw optimaal op elkaar afstemmen

• Het ontwerp van op- en afwaartse riolering alsook uitvoering hiervan optimaal op elkaar afstemmen

• Kosten besparen door in synergie te gaan (dossier- en coördinatiekosten, overlegmomenten, vergunningen, uitvoeringskost, …)

• De hinder beperken.

 

De gemeenteraad wordt verzocht de ‘Samenwerkingsovereenkomst Project K-08-053 (A214017) – OP22.611 Stad Hoogstraten: Sanering gebied Meerselsche Bergen en Meersel-Dreef en het oplossen van wateroverlast in de Meerselsche Bergen’ goed te keuren.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder acties

“Fietspad Hoogeind-Meersel " van het meerjarenplan, met actienummer: 1/3/1/3,

"AG Aquafin - 22 611 collector Meerselse Bergen - (Hoogeind - Meersel - Heieinde)” van het meerjarenplan, met actienummer: 3/1/1/2 en “AG Gemeentelijk rioleringsproject Meerselse Bergen" van het meerjarenplan, met actienummer: 3/1/1/3.

 

Deze beslissing heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Fons Jacobs is voor een samenwerking betreffende de aanleg van fietspaden, wegenwerken, riolerings- en collectorwerken in Meersel Dreef. Hij vindt het alleen jammer dat in een dossier dat al zo lang aansleept, men nu beslist een samenwerkingsovereenkomst op te maken.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De ‘Samenwerkingsovereenkomst Project K-08-053 (A214017) – OP22.611 Stad Hoogstraten: Sanering gebied Meerselsche Bergen en Meersel-Dreef en het oplossen van wateroverlast in de Meerselsche Bergen’ wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

Kennisgeving van dit besluit aan Pidpa en aan Aquafin.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake het uitbreiden van een parkeerverbod in Dreef in Meersel-Dreef / project school-straten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

In 2018 werd in Dreef een gele belijning (parkeerverbod) aangebracht ter hoogte van de schoolomgeving. Bij het project school-straten werd het parkeren in de school-omgeving bekeken en is besloten om de bestaande gele belijning uit te breiden.

Vanuit het plaatsbezoek met ‘begeleiding op maat’ door de VSV kregen we het advies om parkeren ter hoogte van schoolterrein zo veel als mogelijk te voorkomen. Dit om de schoolomgeving rustiger te houden. Daarom het voorstel om in Dreef ter hoogte van het schoolterrein een gele lijn te schilderen aan de oneven zijde.

 

Ter hoogte van de woningen Dreef 17 en 19 kan en mag geparkeerd worden aan de oneven zijde. Hier kunnen een 7-tal voertuigen parkeren. Omdat kruisend verkeer ter hoogte van geparkeerde voertuigen niet mogelijk is, kwam het voorstel om na ±7 geparkeerde voertuigen een wisselzone te voorzien. In deze zone geldt aan beide zijden van de rijbaan een parkeerverbod. Daarom zal ter hoogte van het onbebouwde terrein ter hoogte van Dreef 19A-19B aan de oneven zijde een gele belijning aangebracht worden.

Aan de even zijde zal de bestaande belijning doorgetrokken worden tot aan het einde van de gele belijning aan de oneven zijde, zijde tot en met woning nr. 24.

 

Juridische grond

 

          Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

          Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

          Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

          Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

          Bestaand reglement goedgekeurd door de GR van 25/06/2018 betreffende het aanbrengen van gele belijning in Dreef.

 

Argumentatie

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om het gemeentelijk aanvullend reglement van 25/06/2018 uit te breiden door:

 

Een parkeerverbod in te stellen in Dreef in Meersel-Dreef en dit aan de oneven zijde vanaf het kruispunt Dreef X Kapelweg en dit ter hoogte van het schoolterrein, tot aan de elektriciteitscabine. Dit parkeerverbod wordt door middel van gele onderbroken wegmarkering aangeduid.

 

Een parkeerverbod in te stellen in Dreef in Meersel-Dreef en dit aan de oneven zijde ter hoogte van de (momenteel onbebouwde) percelen met huisnummers 19A en 19B. Dit parkeerverbod wordt door middel van gele onderbroken wegmarkering aangeduid.

 

Het bestaande parkeerverbod met gele belijning aan de even zijde in Dreef te verlengen tot en met woning met huisnummer 24. Dit parkeerverbod wordt door middel van gele onderbroken wegmarkering aangeduid.

 

Artikel 2:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Punt bijlagen/links 2021045_PR_Parkeerverbod_Dreef_PLAN.pdf Download
Meersel-Dreef_gele_belijning.docx Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake schoolomgeving gemeenteschool – Deken Sendenstraat, Burgemeester J. Van Aperenstraat.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het schepencollege keurde op 18/03/2021 enkele aanpassingen goed van de verkeerssituatie in de Deken Sendenstraat in functie van het verkeer aan de gemeentelijke basisschool Hoogstraten.

De verkeersconsulente maakte de nodige politiereglementen op voor aanpassingen aan de signalisatie in de schoolomgeving.

 

Juridische grond

 

•Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

•Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

•Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

•Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

•Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

•Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

•Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

•Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

•Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

•Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

•Goedkeuring beslissing CBS van 18 maart 2021 betreffende de aanpassing van de verkeerssituatie in de Deken Sendenstraat in functie van het verkeer aan de gemeentelijke basisschool Hoogstraten.

 

Argumentatie

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

Raadslid Maarten Leemans geeft aan dat zowel de voor- als achteringang van de gemeenteschool niet veilig zijn. Leerkrachten en vrijwilligers doen er alles aan om de veiligheid van de schoolgaande kinderen toch zo goed mogelijk te waarborgen. In het verleden werden er al eens maatregelen genomen om het autoverkeer in betere banen te leiden. Ondanks regelmatige brieven en acties van het oudercomité, moet men toch vaststellen dat de huidige verkeersregels niet gevolgd worden. Het voorliggende voorstel zal hier niets aan veranderen, zolang er geen aanpassing van de infrastructuur is of er op regelmatige basis handhaving voorzien wordt. Bovendien is dit niet de enige gevaarlijke situatie. Raadslid Maarten Leemans verwijst hier naar de situatie in de Burg. J. Van Aperenstraat en de Wereldakker. Het conflict met gemotoriseerd verkeer is hier structureel. Raadslid Maarten Leemans stelt vast dat de verkavelingswoede en het gebrek aan visie op ruimtelijke ordening nu uitgezweet moet worden. Hij stelt zich de vraag hoe het STOP-principe in dit verhaal past. Moeten de schoolkinderen effectief tot vlak bij de school worden afgezet? En moeten de verkeersstromen effectief tot in de woonwijken leiden? Waarom niet het gemotoriseerd verkeer uit deze wijken volledig weren en bijvoorbeeld in samenspraak met de supermarkt in de Burg. J. Van Aperenstraat een kiss & ride te installeren bij het begin en einde van de schooluren.

 

Raadslid Marc Haseldonckx vraagt in hoeverre het voorliggend politiereglement zich verhoudt tot de huidige verkeerssituatie.

 

Schepen Michel Jansen stelt dat er veel overleg geweest is met schepen Van Impe, het bestuur van de school, de ouders van de schoolkinderen, en de wijkagent. Er wordt door de school voorzien in een sensibilisering om de parking van Carrefour te gebruiken en van daaruit te voet te gaan naar de school, maar dit blijkt niet te lukken. In het beleidsplan ruimte wordt dit ook voorzien, evenals in het mobiliteitsplan. Er wordt ook gevraagd om meer te handhaven.

De bestaande proefopstelling wordt via het invoeren van het politiereglement bestendigd.

 

Raadslid Marc Haseldonckx meent dat de borden er al geruime tijd staan. Volgens hem zijn er amper aanpassingen aan de huidige verkeersborden. Het enige dat er bijkomt is dat er achteraan in de paardekop een parkeerverbod ingevoerd wordt. Er is voor raadslid Marc Haseldonckx dus géén afwijkende situatie of verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Dit is allemaal vroeger al beslist geweest. Raadslid Marc Haseldonckx vraagt hoe in deze situatie veiligheid gebracht kan worden. Is de huidige situatie al geëvalueerd geweest, want ze bestaat al jaren? Alles staat of valt volgens hem met controle.

 

Schepen Michel Jansen beaamt dat controle wenselijk is, maar dat dit niet altijd mogelijk is. Om deze controles uit te kunnen voeren, is dit politiereglement nodig.

 

Raadslid Marc Haseldonckx is voorstander om dit in een politiereglement te gieten, maar in weze is er voor hem niets veranderd want de verkeersborden staan er al.

 

Raadslid Maarten Leemans stelt dat de bezorgdheden voor iedereen dezelfde zijn. Hij moet echter vaststellen dat de borden er staan maar dat ze niet worden nageleefd. De ouders rijden tot bijna op de speelplaats, als ze kunnen. Voor de fractie Anders gaat dit dus niet ver genoeg. Ze zouden ervoor willen opteren om geen gemotoriseerd verkeer toe te laten bij het begin en einde van de schooluren. Dit is volgens raadslid Maarten Leemans een quick win. Dit zou heel wat problemen oplossen. Er kan namelijk niet dagelijks gehandhaafd worden, wat tevens ook niet de bedoeling is.

 

Raadslid Fons Jacobs hoopt dat we hieruit een les kunnen trekken. Hij vraagt al jaren om steeds de mobiliteit mee te nemen bij de ontwikkeling van verkavelingen, maar telkens met een nul op het request. De problemen moeten nadien opgelost worden.

 

Schepen Michel Jansen stelt dat de mobiliteit steeds wordt meegenomen bij elke verkaveling of aanpassing.

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Joël Adams, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten) en 3 onthoudingen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans)

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake en dit als volgt:

 

Een parkeerverbod in te stellen te Deken Sendenstraat.  Meer bepaald een permanent stilstaan en parkeerverbod vanaf kruising Burg. J. Van Aperenstraat  tot aan de haakse bocht in de Deken Sendenstraat en dit aan beide zijden van de rijbaan. Dit wordt gesignaleerd aan de hand van plaatsing bord E3 met opwaartse pijl ter hoogte van kruising Burgemeester J. Van Aperenstraat met inrij Deken Sendenstraat. Einde van dit parkeerverbod wordt gesignaleerd door middel van plaatsing verkeersbord E3 met neerwaartse pijl net voor haakse bocht in de Deken Sendenstraat. In de andere rijrichting wordt dit gesignaleerd door de plaatsing van een bord E3 met opwaartse pijl aan de haakse bocht in de Deken Sendenstraat naast woning nr. 2. Einde van dit stilstaan- en parkeerverbod wordt gesignaleerd door middel van plaatsing verkeersbord E3 met neerwaartse pijl net voor kruising Deken Sendenstraat met Burg. J. van Aperenstraat.

 

Vanaf de toegang tot de school in de Deken Sendenstraat tot aan het einde van de Deken Sendenstraat blijft het bestaande beperkt stilstaan en parkeren behouden, maar worden de uren op het onderbord aangepast. De signalisatie hiervan zal gebeuren door een verkeersbord E3 met onderbord ‘op schooldagen: ma-di-do-vr van 8-9u en 15-16u. Woe van 8-9u en 11.30u -12.30u’ met opwaartse pijl net voorbij de schoolingang (perceelsgrens met huisnummer 5) en door plaatsing van een verkeersbord E3 met onderbord ‘op schooldagen: ma-di-do-vr van 8-9u en 15-16u. Woe van 8-9u en 11.30u -12.30u’ met neerwaartse pijl ter hoogte van woning met huisnummer 25.

 

Op het einde van de Deken Senden straat zal een permanent stilstaan en parkeerverbod ingesteld worden ter hoogte van het keerpunt. Dit door de plaatsing van een verkeersbord E3 met opwaartse pijl net voorbij de oprit van woning met huisnummer 25. Einde van dit stilstaan en parkeerverbod is voorzien bij het einde van het keerpunt, einde verbreding rijbaan ter hoogte van huisnummer 18 en dit door plaatsing van een verkeersbord A3 met neerwaartse pijl.

 

In de Burg. J. Van Aperenstraat het parkeerverbod aan de kruising met de Deken Sendenstraat uit te breiden. Dit door de bestaande verkeersborden E3 met neerwaartse pijl en E9 met opwaartse pijl te verplaatsen tot 15 meter voorbij het zebrapad.

 

Alle voorgaande, tegenstrijdige reglementering wordt opgeheven.

 

Artikel 2:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 3:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Punt bijlagen/links Plan.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Goedkeuren aanvullend reglement over het wegverkeer inzake Kloostersite Meer.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Momenteel is aannemer Van Den Bogerd bezig met de buitenaanleg van de kloostersite in Meer.

Er is een parking aangelegd tussen de Donckstraat en het Mussenakker straatje.

Ook de Mussenakker wordt volledig heraangelegd en voorzien van twee mindervalide parkeerplaatsen.

Tot slot zijn er ook 6 woningen gezet, waar er carports voorzien zijn voor 12 voertuigen.

 

Aangezien het hier over een aangepaste situatie gaat lijkt het aangewezen dat hiervoor een politiereglement opgemaakt wordt.

 

Juridische grond

 

          Artikels 119,135 §2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

          Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

          Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

          Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

 

In het kader van een goed bestuur dient de veiligheid van de weggebruikers in algemene zin en een vlotte doorstroming van het verkeer te worden verzekerd.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Jef Vissers, Joël Adams, Maarten Leemans, Gert Van den Bogaert, Ilse Verachtert en Ans Lochten)

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend reglement over het wegverkeer en dit als volgt:

 

Volgende signalisatie bij het oprijden van de site, gelegen te Donckstraat tussen percelen met huisnummers 19 – 21 te plaatsen:

- Verkeersbord F45b om te duiden dat het een doorlopende straat betreft

- Verkeersbord F19 met onderbord M4 om verkeer een enkele richting op te leggen,  

met uitzondering van fietsers dewelke in beide richtingen zijn toegelaten

- In de andere richting, uitrijden kloostersite richting Donckstraat, wordt de

enkelrichting opgelegd door plaatsing verkeersbord C1 met onderbord M2 om te duiden dat fietsers in beide richtingen toegankelijk zijn

- Verkeersbord F12a om te duiden dat men een woonerf betreedt waarbij de snelheid

is gelimiteerd tot 20 km/u en parkeren verboden is, tenzij op de daartoe ingerichte plaatsen

 

Volgende signalisatie bij het uitrijden van de site, richting Donckstraat ter hoogte van huisnummer 16 te plaatsen:

- Ter hoogte van splitsing op de site wordt verkeersbord F19 met onderbord M4

geplaatst om dit deel van de straat in te richten als enkelrichting, met uitzondering van fietsers

- Verkeersbord F12b aan kruising uitrit Donckstraat met kloostersite om het einde van

het woonerf aan te duiden

- In andere richting, kruising Donckstraat met uitrit kloostersite verkeersbord C1 met

onderbord M2

 

Plaatsing verkeersbord C3 met onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ ter hoogte van inrij kloostersite na kruising.  Hierbij informatief het bord E9 met picto mindervaliden en afstandsbord te plaatsen om de aanwezigheid van deze parkeerplaatsen op de site te duiden

 

Volgende signalisatie aan kruising buurtweg Mussenakker met kloostersite te plaatsen:

- Vanuit Mussenakker richting kloostersite verkeersbord F F12a om te duiden dat men  

een woonerf betreedt

- Vanuit kloostersite richting Mussenakker verkeersbord F12b om het einde van het

woonerf te duiden

 

Op de site worden de parkeerplaatsen voor mindervaliden gesignaleerd aan de hand van verkeersborden E9 met picto mindervaliden.

Gezien de plaatsgesteldheid is het toegestaan af te wijken van de standaard afmetingen voor verkeersborden en de kleinere versies te gebruiken.

 

Artikel 2:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer wordt overgemaakt aan verschillende instanties en wordt bekendgemaakt op de website van de stad conform artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 3:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Punt bijlagen/links Signalisatieplan_Kloostersite_Meer.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Bespreking en aanpassing document : Gemeentelijke communicatie Persstrategie en – communicatieplan : reactieve en proactieve perscommunicatie. (verworpen)

 

MOTIVERING

 

Tijdens de collegezitting van 17/06/2021 werd het document : Persstrategie en – communicatieplan : reactieve en proactieve perscommunicatie goedgekeurd.  Ondanks het belang van dit document hoefde dit niet ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

Onze fractie heeft na lezing van dit document toch enkele bedenkingen en hier en daar ook wat aanvullingen, zodat we zouden willen voorstellen om dit document ter goedkeuring aan de gemeenteraad te willen voorleggen waarbij onze fractie toch enkele aanvullingen of wijzigingen wil aanbrengen.

 

- Een eerste aanvulling zouden we willen voorstellen op blz5 onder de hoofding “ transparante en feitelijke communicatie als mantra.  Wij zouden de zin : “ Daarnaast is de informatie die de stad geeft steeds feitelijk correct, transparant en zo volledig mogelijk” willen aanvullen met : “..en niet partijpolitiek gebonden”.

 

- Een tweede aanvulling zouden we op blz 6 willen invoegen onder de hoofding “ Leidraad : grootte, impact, reikwijdte en vernieuwende kracht”. Hierin worden vier voorwaarden voor een proactieve communicatie opgesomd.   Wij zouden dit graag aanvullen met een vijfde voorwaarden, met name “ dat het over beslist beleid moet gaan”.  De recente saga rond de ondergrondse parkeerparking waar heel wat persberichten over de wereld werden ingestuurd, blijken nadien toch niet meer van tel te zijn.   Hierdoor wordt de doelstelling om een positieve profilering van de stad wel ondergraven, en komt vooral de geloofwaardigheid van het bestuur in het gedrang

.

- Op blz 6 lezen we dat waar mogelijk ook derden aan het woord gelaten worden.  Wij zouden dit graag aanvullen met : “ ..  ook de mening van de oppositie dient hier verwoord te worden”.  Hierdoor wordt niet enkel de stem van de meerderheid en de haar gunstig gezinde derden gehoord, maar krijgt de communicatie een meer genuanceerd en dus realistischere inhoud. 

- Op blz 10 en 11 worden allerlei zaken over een persbericht vermeld, maar niet wie uiteindelijk de persberichten ondertekent.  Puur objectief menen wij dat dit door de algemeen directeur en de communicatieverantwoordelijke dient ondertekend te worden.  Dit hadden wij ook graag opgenomen gezien in dit document.

 

- Op blz 12 lezen we dat het de pers verboden is op eigen houtje de stadsgebouwen te betreden om opnames te maken of mensen te interviewen.  Welke criteria worden er gehanteerd om de pers al dan niet de toelating te geven om de gemeentelijke gebouwen toch te mogen betreden?   Hoe staat schepen Wittenberg hiertegenover die dit als voormalig oppositieraadslid geen enkel probleem vond.

 

- Blz 13 : aan welke voorwaarden moet een gemeenteraadslid voldoen om toestemming te bekomen om binnen de gemeentelijke gebouwen te mogen spreken met een persmedewerker?  Gelden dezelfde voorwaarden ook voor een lid van het college?

 

- Blz 15 : enkel de burgemeester en de schepenen spreken in principe over beleidszaken.  Het mag duidelijk zijn dat ook alle gemeenteraadsleden democratisch gemachtigd zijn om zich over beleidszaken uit te spreken. 

 

BESPREKING

 

 

Raadslid Fons Jacobs stelt concreet de vraag hoe het komt dat dit niet op de gemeenteraad geweest is. Had dit niet besproken kunnen worden op het fractieoverleg dat er ooit geweest is? De openbare gebouwen gaan over het openbaar domein. Je kan toch niet iemand zomaar de toegang tot een gebouw ontzeggen, en al zeker niet gemeenteraadsleden. Ook niet in aanwezigheid van de pers. Raadslid Fons Jacobs vindt het ook raar dat de administratie niet mag antwoorden op feitelijke vragen rond objectieve cijfergegevens zonder toelating van iemand van het schepencollege.

 

Raadslid Fons Jacobs vindt dit geen goed reglement en denkt dat er aanvullingen en wijzigingen mogelijk zijn. Hij vraagt dan ook om dit als apart agendapunt op een gemeenteraad te bespreken, nadat dit vooraf in een overleg besproken is waar alle fracties bij betrokken zijn.

 

Burgemeester Marc Van Aperen moet eerlijk zeggen dat onze medewerkers van de communicatiedienst niet zo blij zijn met de vraag. Er wordt namelijk geïnsinueerd dat de communicatiedienst zich zou laten leiden door partijpolitieke motieven. Het tegendeel is waar. De persstrategie is net een instrument dat ervoor zorgt dat partijpolitieke motieven niet meespelen bij de informatie die stad Hoogstraten aan haar burgers en aan de pers verstrekt. De communicatiedienst stelt er prijs op om nog eens glashelder te formuleren wat haar primaire opdracht is: de burgers van onze stad zo optimaal mogelijk informeren over het beleid van de stad. Dat wil zeggen: proactief, transparant, correct en volledig. Dat heeft ze gedaan onder het vorige stadsbestuur, dat doet ze onder het huidige stadsbestuur en dat zal ze blijven doen onder het volgende stadsbestuur, welke ook de samenstelling daarvan mag zijn.

 

Om dat duidelijk te maken, wil burgemeester Marc Van Aperen even de context schetsen waarin de persstrategie van stad Hoogstraten tot stand is gekomen. Het is op vraag van de algemeen directeur dat de communicatiedienst deze strategie heeft uitgeschreven. Het document legt een interne aanpak vast die al jaren door de dienst gehanteerd wordt. Het enige verschil is dat nu de werkwijze en het toetsingskader officieel op papier staan. Op die manier heeft de communicatiedienst een werkinstrument in handen, dat haar toelaat om de perscommunicatie vlotter en gestructureerder te organiseren. Tevens is het voor de leden van het schepencollege een handig werkinstrument, waarin de afspraken zijn vastgelegd waaraan de politieke gezagsdragers zich dienen te houden inzake hun contacten met de pers. Om die redenen heeft het schepencollege dit afsprakenkader goedgekeurd en staat zij er helemaal achter.

 

Burgemeester Marc Van Aperen overloopt punt per punt de concrete vragen van raadslid Fons Jacobs:

 

  Punt 1: voorleggen van persstrategie aan gemeenteraad

De persstrategie is een intern werkdocument dat haar oorsprong en werking binnen de stadsadministratie vindt. Interne werkafspraken dienen niet aan de gemeenteraad voorgelegd te worden. Zeker niet als het gaat om een document dat werd opgemaakt om de interne werking van de diensten te faciliteren.

                 Punt 2: transparante en feitelijke communicatie

De Anders-fractie wenst de passage over transparante, feitelijke en volledige informatie aan te vullen met de bemerking dat die niet partijpolitiek gebonden mag zijn. Voor de communicatiedienst is het vanzelfsprekend dat er geen partijboodschappen via de persberichten van stad Hoogstraten kunnen gecommuniceerd worden. Dat is de voorbije vijf jaar ook nog nooit gebeurd. De persberichten van stad Hoogstraten gaan altijd uit van het volledige stadsbestuur en niet van slechts één enkele partij. De communicatiedienst verwerpt de insinuatie van fractie Anders dat zij zich zou laten gebruiken als spreekbuis voor de partijpolitiek in Hoogstraten. Kan Anders één voorbeeld noemen van een persbericht waarbij er aan partijpolitiek wordt gedaan?

Burgemeester Marc Van Aperen vindt het trouwens vreemd om vast te stellen dat de fractie van Anders in punt 1 van haar vragen eist dat de persberichten van de stad niet partijgebonden mogen zijn, maar in punt 4 van haar vragen vraagt dat de perscommunicatie van de stad ook steeds het standpunt van de oppositie zou weergeven. Die twee vragen gaan lijnrecht tegen elkaar in.

                 Punt 3: de vier voorwaarden voor proactieve communicatie

De fractie Anders wenst dat de stad enkel nog communiceert over beslist beleid. Dat zou haaks staan op de communicatiestrategie van de stad die proactief en transparant wil communiceren. De stad wil haar burgers niet enkel informeren over de beslissingen die genomen zijn, maar ook over haar plannen, over evenementen die plaatsvinden, kortom over alle beleidskeuzes die een impact hebben of kunnen hebben op het leven van de Hoogstraatse inwoners.

Welke informatie in aanmerking komt voor een persbericht wordt in de persstrategie omschreven bij de actiegebonden en contextuele eigenschappen van een project op pagina 9 onder de titel ‘herkennen van perswaarde’. Daarbij zeggen we dat een project ook zeker in aanmerking komt voor perscommunicatie als het project over nieuw beleid gaat of een vernieuwing betekent op een ander vlak. De persstrategie biedt het kader om in te schatten welke acties via de pers gecommuniceerd kunnen worden en welke niet.

Wat de persberichten over het stadsplein betreffen, zou burgemeester Marc Van Aperen graag iets willen rechtzetten: Er werden twee persberichten de wereld ingestuurd: één over de aankondiging van een aanbesteding over de aanstelling van een multidisciplinair onderzoeksteam en één over de aankondiging van het uitstel van dat onderzoeksteam. In geen geval lijkt dit een saga te zijn. Het gaat hier om verantwoordelijke, eerlijke en transparante communicatie naar onze inwoners toe. Net zoals de persstrategie ons dat voorschrijft.

                 Punt 4: over het woord geven aan derden

Als derden aan het woord gelaten worden in een persbericht, dan is dat omdat zij een bijzondere technische kennis hebben of specialisten zijn in hun vakgebied. Daarmee wordt de inhoud van het persbericht verbeterd en versterkt. Dat heeft niets te maken met partijpolitiek. De vraag om de mening van de oppositie hier ook te verwoorden, is absurd, want dit zou net betekenen dat wij de partijpolitiek binnenbrengen in de perscommunicatie van de stad. De oppositie heeft een even goede toegang tot de persmedia als het stadsbestuur en kan zijn standpunten even gemakkelijk in de pers aan bod laten komen. Burgemeenster Marc Van Aperen kent trouwens geen enkele overheid in een democratisch land waarbij de perscommunicatie stelselmatig wordt opgefleurd met de mening van de oppositiepartijen. Dit vragen is de wereld op zijn kop zetten.

                 Punt 5: ondertekening persbericht

De persberichten worden steeds “ondertekend” door de burgemeester als hoogste vertegenwoordiger van de stad en als schepen van communicatie. Daarnaast wordt als contactpersoon ook telkens de bevoegde schepen vernoemd en eventueel de bevoegde dienst of expert. Deze laatste staan onderaan het persbericht, omdat zij de grootste expertise hebben in hun vakgebied en zo bijkomende vragen kunnen beantwoorden. De dienst communicatie is bij elk persbericht betrokken en stuurt alle persberichten uit. Dat is de gangbare manier in vrijwel alle gemeente- en stadsbesturen. Het is ons onduidelijk welke meerwaarde een ondertekening door de algemeen directeur zou brengen.

                 Punt 6: over het betreden van stadsgebouwen door de pers

De algemeen directeur is als hoofd van de stadsadministratie bevoegd om vast te stellen wie de gebouwen van de stad mag betreden. Dat de pers niet op eigen houtje de stadsgebouwen kan binnenspringen om beelden te maken of interviews af te nemen, lijkt ons niet meer dan normaal. Indien een lid van de oppositie een stadsgebouw wil gebruik om met de pers samen te komen, kan hij of zij hiervoor een verzoek richten aan de algemeen directeur.

                 Punt 7: voorwaarden om te mogen spreken met een persmedewerker

Uiteraard heeft iedereen op gelijk welk moment het recht om met de pers te spreken over gelijk welk onderwerp. Deze bepaling in de persstrategie betreft enkel een interne afspraak binnen het stadsbestuur dat – inzake beleidszaken – de burgemeester of de bevoegde schepen optreedt als de vertegenwoordiger van de stad om aan de pers uitleg te verschaffen. Dat doet geen afbreuk aan het recht van de gemeenteraadsleden om op elk moment contact op te nemen met persmedewerkers om hun visie van de feiten mee te delen. Willen ze hiervoor de infrastructuur van de stad gebruiken, dan dienen ze de toestemming te bekomen van de algemeen directeur. En uiteraard spreekt het gemeenteraadslid dan uitsluitend in eigen naam – niet in naam van de stad of de stadsdiensten.

 

Raadslid Fons Jacobs geeft aan dat er duidelijk is over nagedacht. Waarom had dit niet vooraf in onderling overleg, over de fracties heen, besproken kunnen worden zodat dit een gedragen document had kunnen worden? Raadslid Fons Jacobs vindt het verder toch niet zo prettig dat de communicatiedienst not amused was. De fractie Anders wenst pro-actief op een positieve manier mee te werken om niet partijpolitiek gebonden boodschappen de wereld in te sturen. De oppositie is ook een beleidsmaker waarvan de standpunten eveneens gehoord of gecommuniceerd mogen worden door dat bestuur. Nu betreft het enkel de beslissingen van de meerderheid.

Deze werkwijze wordt al jaren toegepast, maar nu geofficialiseerd. Voor raadslid Fons Jacobs is dit een reden te meer om alle betrokken fracties hier vooraf bij te betrekken zodat het naar de toekomst toe voor iedereen duidelijk is.

Het doel van deze vraagstelling was voor raadslid Fons Jacobs om helder, transparant en waardenvrij te communiceren. Een vorm van samenwerking vooraf is steeds de vraag van de fractie Anders, wat bij dit belangrijk punt weer niet toegepast is.

 

Voorzitter Jef Vissers merkt op dat de gemeenteraad bij uitstek het medium is waar alles besproken kan worden. Alle argumenten die de oppositie aandraagt, kunnen tijdens de vergadering aangehaald worden en worden geregistreerd.

 

Raadslid Fons Jacobs geeft aan dat als zij dit punt niet zelf op de agenda van de gemeenteraad hadden geplaatst, dit ook niet besproken was geweest. Ze moeten dit lezen in de collegeverslagen en moeten daar dan achteraf hun vragen en bedenkingen bij geven. Raadslid Fons Jacobs is in niets betrokken geweest bij dit document, en vindt het jammer dat ze de wind van voren krijgen als hij er iets over durft te zeggen en zijn mening hierover wenst te vertellen.

 

De fractie Anders is wél akkoord dat er een persstrategie wordt opgemaakt, maar raadslid Fons Jacobs vindt het vooral jammer dat ze het achteraf pas in handen krijgen, wanneer het beslist beleid is.

 

Raadslid Hilde Vermeiren geeft tijdens de stemming aan dat de fractie CD&V het voorstel tot vooroverleg van raadslid Fons Jacobs wenst te steunen, maar er dienen geen aanpassingen te gebeuren aan de strategie.

 

BESLUIT

 

Bij 3 ja stemmen (Fons Jacobs, Dimitri Van Pelt en Maarten Leemans) en 13 neen stemmen (Marc Van Aperen, Michel Jansen, Arnold Wittenberg, Roger Van Aperen, Katrien Brosens, Piet Van Bavel, Jos Martens, Herman Snoeys, Ann Fockaert, Marcel Verschueren, Jef Vissers, Gert Van den Bogaert en Ans Lochten) en 8 onthoudingen (Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Joël Adams en Ilse Verachtert)

Enig besluit:

Bijgevolg is het voorstel verworpen.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Mondelinge vraag - ondergrondse parking.

 

VRAAG

 

Raadslid Marcel Verschueren geeft aan dat de toewijzing van het multidisciplinair team van de ondergrondse parking on hold is gezet. Vanuit de fractie Hoogstraten Leeft heeft men hun bedenkingen op voorhand duidelijk gemaakt. Hoe is de strategie van het gemeentebestuur nu na deze opschorting van het besluit?

 

ANTWOORD

 

Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat er inderdaad twee communicaties zijn geweest waarbij de openbare aanbesteding voor de aanstelling goed te keuren, en daarna voor dit uit te stellen. De reden is duidelijk, naast een aantal steunbetuigingen kwamen er ook een aantal vragen en bezorgdheden binnen van omwonenden en van ondernemers. Het stadsbestuur wil deze vragen niet zomaar van de tafel vegen en daarom is er beslist om dus eerst meer studiewerk te verrichten op het vlak van de mobiliteit en parkeergelegenheid in het stadscentrum vooraleer een begeleidingsteam wordt aangesteld die de uitvoering zal verzorgen. En tegelijkertijd wil het stadsbestuur ook de dialoog aangaan met onze inwoners en ondernemers om naar hen te luisteren en hen nog meer te laten participeren. Dit geeft het bestuur de gelegenheid om een betere, meer gedragen, meer onderbouwde oplossing te komen, zowel voor onze bewoners, de ondernemers en de bezoekers. Burgemeester Marc Van Aperen geeft teven aan dat de bouw van een ondergrondse parking kadert in een groter plaatje. Het is geen op zichzelf staand project maar één van de meerdere projecten die het stadsbestuur wenst uit te voeren om een groener en veiliger en veel aangenamer stadscentrum te ontwikkelen. Op deze manier wordt er ruimte geboden aan wandelaars en fietsers, en meer beleving voor de mensen die Hoogstraten bezoeken. Dit is ook zo beschreven in het meerjarenplan van het stadsbestuur.

Raadslid Fons Jacobs wil antwoorden op de tussenkomst van de burgemeester. Hij vraagt of hij het goed heeft begrepen dat het project nu ‘on hold’ staat om meer informatie te zoeken, meer informatie bezorgen aan de inwoners, meer inspraak voorzien om uiteindelijk tot een gedragen beslissing te komen. En die gedragen beslissing zal dan toch de ondergrondse parking zijn. Burgemeester Marc Van Aperen geeft aan dat raadslid Fons Jacobs dit foutief begrepen heeft. Het is nog niet beslist door de gemeenteraad dat de ondergrondse parking er komt, en dat alle mogelijke alternatieven nog onderzocht worden.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 23 augustus 2021.

 

Mondelinge vraag - vergaderingen gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.

 

VRAAG

 

Raadslid Fons Jacobs vraagt of er in september in de raadzaal vergaderd kan worden. De vergaderzaal wordt intussen al gebruikt voor andere vergaderingen. Ook raadslid Tinne Rombouts vraagt om de vergadering van de gemeenteraad terug fysiek te laten doorgaan, eventueel in de Welgezinde.

 

ANTWOORD

 

Afhankelijk van de dan geldende maatregelen, zal er volgende maand fysiek vergaderd kunnen worden.

 

 

INFOBLOK

 

De gemeenteraad wordt geschorst om 22:10 uur om de raad voor maatschappelijk welzijn te openen.

De voorzitter opent de gemeenteraad terug om 22.36 uur voor behandeling van het agendapunt in besloten zitting.

 

Publicatiedatum: 06/10/2021