Hoogstraten

Zitting van maandag 26 augustus 2024

Om 20.05 uur.

 

aanwezig

voorzitter: Gert Van den Bogaert 

burgemeester: Marc Van Aperen

schepenen: Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel en Jef Vissers

raadsleden: Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten en Koen Van Leuven

 

verontschuldigd

raadsleden: Katrien Brosens, Maarten Leemans en Ann Tilburgs

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van de notulen van de gemeenteraad van 24 juni 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Het ontwerp van het verslag van de gemeenteraad van 24 juni 2024 werd opgemaakt.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         

Argumentatie

 

Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 24 juni 2024 dient goedgekeurd te worden.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:02:49)

 

BESLUIT

 

Bij 22 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 2 onthoudingen (Hilde Vermeiren en Dimitri Van Pelt)

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad van 24 juni 2024 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Aanwijzing van mevrouw Elisabeth Maas als sanctionerend ambtenaar belast met het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 5 september 2016 hechtte de gemeenteraad goedkeuring aan het protocol aangaande gemeentelijke administratieve sancties afgesloten tussen de gemeenten van de politiezone Regio Turnhout. Dit protocol vervangt het oorspronkelijke protocol dat op 26 mei 2005 door de gemeenteraad werd goedgekeurd en haar latere wijzigingen.

 

Sinds 1 april 2014, 1 januari 2012 en 1 juni 2012 maken ook respectievelijk de stad Hoogstraten, en de gemeenten Rijkevorsel en Merksplas (samen de politiezone Noorderkempen vormend) gebruik van de dienstverlening van de Dienst Gemeentelijke Administratieve Sancties van Stad Turnhout ingevolge het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Turnhout en de stad Hoogstraten.

 

Magali Van Heupen is zwanger en zal gedurende 6 maanden bevallingsverlof en aansluitend ouderschapsverlof opnemen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt Elisabeth Maas aan als beleidsadviseur gemeentelijke administratieve sancties (Av) in contractueel verband voor bepaalde duur (0,8 VTE). Haar datum van indiensttreding is 2 september 2024.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Argumentatie

 

Het KB van 21 december 2013 stelt dat de sanctionerend ambtenaar houder moet zijn hetzij van een diploma van bachelor in de rechten of bachelor in de rechtspraktijk of master in de rechten en de vereiste opleiding gevolgd moet hebben.

 

Het Protocol aangaande de gemeentelijke administratieve sancties, afgesloten tussen de gemeenten van de politiezone Regio Turnhout bepaalt in artikel 1 dat de sanctionerend ambtenaar een jurist moet zijn.

 

De gemeenteraad duidt de sanctionerend ambtenaar aan zodat deze administratieve geldboetes kan opleggen.

 

Het KB bepaalt  dat de sanctionerend ambtenaar slechts door de gemeenteraad mag worden aangewezen na advies van de bevoegde procureur des Konings.

 

Het Parket van de procureur des Konings Antwerpen-Afdeling Turnhout gaf met een brief van 1 augustus 2024 gunstig advies voor de aanwijzing van mevrouw Elisabeth Maas als sanctionerend (GAS)ambtenaar.

 

Elisabeth Maas treedt op 2 september 2024 als beleidsadviseur (Av) in dienst van Stad Turnhout. Zij beschikt over een masterdiploma en is juriste. Zij volgde op 22-23-24 mei 2024 de vereiste opleiding en slaagde op 28 mei 2024 voor het examen. Elisabeth Maas voldoet aan alle wettelijke voorwaarden.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:03:45)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad wijst mevrouw Elisabeth Maas aan als sanctionerend ambtenaar voor het opleggen van administratieve geldboetes.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van artikel 4 van bovengenoemd KB van 21 december 2013 dat bepaalt dat de sanctionerend ambtenaar zijn bevoegdheden op onafhankelijke wijze dient uit te oefenen in het kader van de beslissingen om een administratieve sanctie op te leggen zoals bedoeld in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en dat hij/zij autonoom moet kunnen beslissen en daarbij geen instructies mag ontvangen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuring voor de beslissing tot toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over "Raamovereenkomst voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten. Perceel 2: Uitzendkrachten ad hoc voor diverse lokale besturen".

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Stad en OCMW Hoogstraten zijn lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Raamovereenkomst voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het ter beschikking stellen van uitzendkrachten ad hoc voor diverse openbare woonzorgcentra alsook uitzendkrachten ad hoc voor diverse lokale besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.

 

De opdracht bestaat uit twee percelen:

        Perceel 1. Uitzendkrachten ad hoc voor diverse openbare woonzorgcentra.

        Perceel 2. Uitzendkrachten ad hoc voor diverse lokale besturen.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Op 15 maart 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten - perceel 1” gegund aan Care Talents nv, Beneluxpark 26 bus 46 te 8500 Kortrijk.

 

Op 15 maart 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten - perceel 2” gegund aan Konvert Interim Vlaanderen nv, President Kennedylaan 7 te 8500 Kortrijk.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 4 juli 2024 om het besluit tot toetreding tot de aankoopcentrale voor te leggen aan de gemeenteraad van 26 augustus 2024.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 2, 6° a) en 7°b) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

        Artikel 47 § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Argumentatie

 

Stad Hoogstraten begroot het bedrag voor de afname op basis van perceel 2 (uitzendkrachten ad hoc voor diverse lokale besturen) van de raamovereenkomst op 40.000,00 EUR incl. btw per jaar.

 

Stad Hoogstraten wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Gezien het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

De opdracht heeft een looptijd van vier jaar. Er is dus budget nodig voor de jaren 2024, 2025, 2026, 2027 en 2028.

 

Perceel 2 lijkt voor stad Hoogstraten op dit moment vooral/enkel betrekking te kunnen hebben op groenarbeiders. De mogelijke kost hiervoor wordt momenteel op 40.000,00 EUR per jaar geraamd

 

Tot op heden is er voor groenpersoneel nog nooit met uitzendkrachten gewerkt. Indien dit noodzakelijk blijkt, zal een nieuwe budgetsleutel gecreëerd moeten worden. Het noodzakelijke budget zal dan verschoven worden vanuit loonbudgetten groendienst.

 

De kosten voor perceel 2 zouden dan vallen onder actie "Doorlopend en recurrent beleid" van het meerjarenplan 2020-2025, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: "Groene ruimte" met nummer 680-00 en algemeen rekeningnummer: 61700000 "Uitzendkrachten".

 

Op deze sleutel is dus momenteel nog geen budget voorzien noch is er budget verschoven naar deze sleutel. Het benodigde te verschuiven budget zal afhankelijk zijn van het aantal afnames. De diensten dienen dus de afnames zorgvuldig op te volgen, zodat eventuele budgetoverschrijdingen tijdig gesignaleerd kunnen worden en deze kennis meegenomen kan worden bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan.

 

Bovendien zal bij eventueel gebruik van dit perceel steeds eerst gekeken worden of er kan verschoven worden van de voorziene personeelsbudgetten voor groen.

 

De financieel directeur heeft op 20/6/2024 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:04:17)

 

BESLUIT

 

Bij 21 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert) en 1 neen stem (Michel Jansen) en 2 onthoudingen (Fons Jacobs en Dimitri Van Pelt)

Artikel 1:

Stad Hoogstraten treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten. Perceel 2: Uitzendkrachten ad hoc voor diverse lokale besturen".

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financiële dienst, zodat de budgetten opgevolgd kunnen worden.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van de aanvraag projectsubsidie voor de ondersteuning van lokale besturen in het kader van de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid: verlenging project Digibanken.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

De lokale besturen van Arendonk, Baarle-Hertog, Merksplas, Hoogstraten, Ravels en Rijkevorsel kiezen sinds 2014 voor de weg van intergemeentelijke samenwerking op het gebied van lokaal tewerkstellingsbeleid en overkoepelende initiatieven op vlak van  welzijn en zorg. Ze doen dat binnen de structuur van de Interlokale Vereniging (ILV) Noorderkempen. Op volgende wijze:

        nieuwe trends, projectoproepen, beleid in ontwerpfase,... signaleren aan de partnergemeenten.

        expertise en kennis opbouwen en lokaal verankeren.

        kansen tot het uitwisselen van ervaringen, leernetwerken organiseren.

        versterken of uitbreiden lokaal aanbod dienstverlening (specialismen).

 

Sinds 2021 voegden de partnergemeenten het beleidsdomein digitale inclusie toe aan deze  samenwerking. Bovenliggend doel is de duurzame verankering van digitale inclusie initiatieven op regionaal vlak. In dit kader is de ILV Noorderkempen beheerder van bovenlokale projecten als Iedereen Digitaal en Digibanken. Dit laatste project werd in 2022 al goedgekeurd op CBS en GR in de betrokken lokale besturen. Om dit te coördineren, werd Kim Ooms aangesteld als coördinator.

 

Digibank Noorderkempen ging in september 2023 officieel van start. Er verscheen kort nadien een projectoproep waarmee de samenwerking met 19 maanden verlengd kan worden. We informeerden alle partners die het huidige samenwerkingsakkoord ondertekenden over de intentie om de projectaanvraag voor verlenging in te dienen. We stelden enkele krachtlijnen op die ons toestonden onze intentie duidelijk te maken en dienden een dossier in.

 

Na positief advies van de Vlaamse Overheid werd het startschot gegeven om de verlenging concreet voor te bereiden. We gingen aan de slag met klankbordgroepen om een concreet en realistisch plan uit te werken waarbij we ons engageren om 1500 unieke gebruikers bovenop de gebruikers van onze huidige periode te bereiken. In de bijgevoegde nota bespreken we de concrete samenwerkingsstrategie zoals die eerder aan het beheerscomité van ILV Noorderkempen werd voorgesteld om goedgekeurd te worden. Deze bijgevoegde projectaanvraag zal, na goedkeuring door alle betrokken besturen worden ingediend bij Vlaanderen.

 

De nieuwe projectperiode loopt van 1 januari 2025 tot 31 juli 2026. Intekenen op de oproep ‘Verlenging – Digibanken’ moet voor 1 september via Platos.

 

Juridische grond

 

        Artikel40 en 41vanhetdecreetoverhetlokaalbestuurvan22december2017.

        Het Relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Regering.

        De oproep Digibanken van het Vlaamse departement Werk en sociale economie met als eerstvolgende deadline 1 september 2024 12:00.

        Het voortraject Digibanken dat liep van februari tot mei 2024.

        De besprekingen van de werkgroep e-inclusie van de zes gemeenten van het samenwerkingsverband ILV Noorderkempen.

        De bespreking in het beheerscomité van de ILV Noorderkempen op 28 mei 2024.

        De collegebeslissing 'GR: Goedkeuren verlenging project Digibanken' van 4 juli 2024.

 

Argumentatie

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de bijgevoegde projectaanvraag voor de verlenging van Digibanken, een oproep van het departement Werk en Sociale Economie, zodat de vergezellende samenwerkingsovereenkomst tussen de partners goedgekeurd kan worden voor 1 september 2024. De verdere opvolging van bovengenoemde projectoproep zal gebeuren door ILV Noorderkempen dewelke bijgestaan worden door een werkgroep e-inclusie waarin vertegenwoordiging vanuit elk lokaal bestuur zetelt. Voor Hoogstraten is daar Brent Blockx voor aangeduid.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Deze subsidie valt onder actie ‘Digitale e-inclusie’ met nummer 7/1/1/7 van het meerjarenplan. Deze beslissing heeft financiële impact, maar die wordt volledig ondervangen door de toegekende subsidie (449 926,76 euro). Volgende opdeling wordt voorgesteld om dit op te nemen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan en begroting:

 

Totale inkomsten via subsidie: 449 926,76 euro. Deze zal in drie schijven worden uitbetaald:

 

        Een eerste schijf van 30% van de toegekende subsidie wordt uitbetaald na een positieve beoordeling van het 1ste tussentijdse verslag (2024). De promotor voegt de volgende documenten toe: een samenwerkingsovereenkomst, samenwerkingsstrategie, een planning en een begroting uiterlijk 1 september 2024.

        Een tweede schijf van 30% van de toegekende subsidie wordt uitbetaald na ontvangst van de 2de tussentijdse rapportering, uiterlijk 31 oktober 2025.

        Een laatste schijf van maximaal 40% van de toegekende subsidie wordt uitbetaald na ontvangst van het definitieve eindverslag uiterlijk 30 september 2026.

 

 

2024

2025

2026

Inkomsten

 

134 978,03 euro

134 978,03 euro

179 970,70 euro

 

De eerste schijf van de subsidie komt mogelijk eind 2024 reeds op de rekening. We gaan er echter vanuit dat we pas uitgaven in 2025 zullen beginnen maken.

 

Voor de voorziene uitgaven wordt onderstaande opdeling voorgesteld. Gelet op het projectmatige karakter is het momenteel nog niet mogelijk om helemaal in detail de verdeling van de kosten tussen de werkjaren te kunnen maken. Het betreft hier dus een raming die gaandeweg zal bijgestuurd worden.

 

Uitgaven

 

2024

2025

2026

61700010

Vergoeding aan besturen

 

142 957,13 euro

71 478,57 euro

61599999

Overige exploitatiekosten

 

7 147,86 euro

3 573,93 euro

61500010

Opleidingskosten

 

48 106,97 euro

24 053,48

61319999

Andere erelonen en vergoedingen

 

14 840,00 euro

7 420,00 euro

61420001

Aankoop klein hard- en softwaremateriaal

 

65 603,50 euro

32 801,75 euro

24100000

Informaticamateriaal - gemeenschapsgoederen

 

10 500,00 euro

 

 

Bovenstaande budgetten dienen aangepast te worden in eerstvolgende aanpassing MJP.

 

De financieel directeur heeft op 28/6/2024 een visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:24:44)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan de projectaanvraag voor de oproep ‘verlenging van Digibanken' die ILV Noorderkempen voor haar hele werkgebied indient bij het departement Werk en Sociale Economie met als deadline 1 september 2024.

Artikel 2:

De gemeenteraad bekrachtigt de bijhorende samenwerkingsovereenkomst tussen de betrokken partners.

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord dat de werkgroep e-inclusie van ILV Noorderkempen met een vertegenwoordiging van elk lokaal bestuur deze projectaanvraag verder opvolgt alsook de uitrol van het project van nabij opvolgt.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van de aanpassingen aan het arbeidsreglement van het onderwijzend personeel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Er zijn enkele wijzigingen in het arbeidsreglement. Zo werd een verduidelijking opgenomen met betrekking tot de schoolopdracht van het onderwijzend personeel. Deze mag 26 klokuren bevatten. Naast de lesopdracht is bepaald wanneer extra prestaties (in de vorm van toezichten) gevraagd kunnen worden. Ook werden in de bijlagen de uren nagekeken.

 

Het aangepaste arbeidsreglement werd opgenomen in de bijlage. Aanpassingen zijn zichtbaar via de opmerkingen.

 

Juridische grond

 

        Artikel 56 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De wet van 19 december 1974 met betrekking tot de regeling tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

        De wet van 8 april 1965 tot instelling van arbeidsreglementen.

        Het decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding van 27 maart 1991.

 

Argumentatie

 

Elke aanpassing in het arbeidsreglement moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

De aanpassingen in het arbeidsreglement werden besproken tijdens het ABOC van 21 mei. Een protocol voor akkoord werd ondertekend.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:27:13)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassingen in het arbeidsreglement van het onderwijzend personeel.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Kennisname van de goedkeuring jaarrekening 2023 door de gouverneur op 9 juli 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

 

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van Hoogstraten hebben op 22 april 2024 de jaarrekening 2023 vastgesteld met de volgende saldi:

budgettair resultaat boekjaar:

 4 431 487EUR

 

gecumuleerd budgettair resultaat boekjaar:

38 524 228 EUR

beschikbaar budgettair resultaat:

37 415 018 EUR

balanstotaal:

184 701 160 EUR

tekort van het boekjaar:

4 084 970 EUR

 

 

De jaarrekening werd gepubliceerd op de webtoepassing van de gemeente. Het gemeentebestuur bracht de toezichthoudende overheid op de hoogte van deze publicatie op 30 april 2024 en bezorgde de digitale rapportering op 24 april 2024.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 260 tem 262 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 17 tot en met 26.

        Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 2 tot en met 4.

 

Argumentatie

Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

 

Het besluit van de gouverneur luidt als volgt:

 

Enig artikel:

De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Hoogstraten wordt goedgekeurd.

 

 

Er zijn wel een aantal bemerkingen van eerder technische aard gemaakt. De bemerkingen zullen verwerkt/toegepast worden in de jaarrekening 2024.

 

Het afschrift van het besluit alsook de bemerkingen zijn als bijlage toegevoegd.

 

Het college nam hier kennis van op 1/8/2024 en vroeg dit ter kennisname voor te leggen aan de eerstvolgende gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:27:41)

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit met betrekking tot de goedkeuring van de jaarrekening 2023.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Kennisname van de thesaurietoestand per 31 mei 2024.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

        De financieel directeur bezorgt minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht van o.a. de thesaurietoestand.

        De thesaurietoestand op 31 mei 2024.

 

Juridische grond

 

        Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (ook rapporteren aan raad voor maatschappelijk welzijn en vast bureau) bepaalt dat de financieel directeur minstens eenmaal per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen een overzicht geeft van o.a. de thesaurietoestand.

 

Argumentatie

 

        Het totaal van de financiële rekeningen bedraagt 24.438.284,15 EUR.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:27:55)

 

BESLUIT

 

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de thesaurietoestand per 31 mei 2024.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Gunstig advies voor samenvoeging van erkende lokale geloofsgemeenschappen “Sint-Katharina” Hoogstraten met “Sint-Clemens” Minderhout (Hoogstraten) en met “Sint-Jan Baptist” Wortel (Hoogstraten).

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

We zijn als stad reeds geruime tijd op de hoogte dat de huidige erkende lokale geloofsgemeenschappen (parochies/kerkfabrieken) het steeds moeilijker hebben om hun werking rond te krijgen.

Een samenvoeging van enkele erkende lokale geloofsgemeenschappen (parochies/kerkfabrieken) zou de efficiëntie en organisatie sterk ten goede komen.

O.a. vanuit de betrokken erkende lokale geloofsgemeenschappen (parochies/kerkfabrieken) en het Centraal Kerkbestuur werd er dan ook het initiatief genomen om in een eerste stap een fusie aan te vragen voor  “Sint-Katharina” Hoogstraten met “Sint-Clemens” Minderhout (Hoogstraten) en met “Sint-Jan Baptist” Wortel (Hoogstraten).

Op 18 maart 2024 vaardigde bisschop Bonny een decreet uit tot samenvoeging van deze parochies.

 

 De stad wordt door het Agentschap Binnenlands Bestuur om een advies gevraagd mbt deze samenvoeging.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het Bisschoppelijk Decreet van Johan Bonny dd.18 maart 2024

        Artikel 37 van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021.

 

Argumentatie

 

De aanvraag is ontvankelijk verklaard door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De stad is zelf reeds geruime tijd voorstander van een dergelijke samenvoeging.

We verwijzen o.a. naar het CBS-besluit dd. 23 november 2023 (eveneens in bijlage).

Het college gaf op 1 augustus 2024 een gunstig advies en vroeg om dit voor te leggen aan de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Voorstel is om voor deze samenvoeging onvoorwaardelijk gunstig te adviseren aan de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen en het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:28:08)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft een gunstig advies voor de samenvoeging van erkende lokale geloofsgemeenschappen “Sint-Katharina” Hoogstraten met “Sint-Clemens” Minderhout (Hoogstraten) en met “Sint-Jan Baptist” Wortel (Hoogstraten).

 Artikel 2:

Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan alle betrokkenen (CKB/erkende lokale geloofsgemeenschappen/bisschop/ABB).

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van de akte voor de kosteloze grondafstand wegenis en infrastructuurwerken te Minderhoutsestraat/Korenstraat te Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het kantoor Michoel & Bremans ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor twee percelen grond gelegen te Minderhoutsestraat / Korenstraat in Hoogstraten, incl. alle relevante stukken waaronder het opmetingsplan van de landmeter.

Concreet gaat het over een perceel grond met infrastructuurwerken en aanhorigheden, gelegen te 2322 Hoogstraten/Minderhout, aan de Minderhoutsestraat, kadastraal bekend volgens titel sectie B deel van nummers 135/G/3 en 135/H/3 en thans volgens kadastrale legger van 12 april 2024, sectie B, nummer 397S P0000, met een oppervlakte van elf are negentien centiare (11a 19ca),

en een perceel grond met aanhorigheden, gelegen te 2322 Hoogstraten/Minderhout, aan de Minderhoutsestraat, kadastraal bekend volgens titel sectie B nummer deel van nummer 135/02/A en thans volgens kadastrale legger van 3 juni 2024 sectie B nummer 0397T P0000 met een oppervlakte van vijf centiaren (05ca).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 18 juli 2024, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:38:46)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van de 2 percelen grond gelegen Korenstraat van 11a 24ca, volgens het plan van landmeter Jan Koyen, d.d. 08/06/2017.

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Michoel en Bremans, Burg. J. Van Aperenstraat 8, 2320 Hoogstraten, wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van de akte voor de kosteloze grondafstand wegenis Sebastiaanshof.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het notariskantoor Paul Rommens ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor 5 percelen grond gelegen te Hoogstraten, Meerdorp – Het Dorp, incl. alle relevante stukken waaronder het opmetingsplan van de landmeter.

 

Concreet gaat het over

  1. Een perceel grond (lot 1), gelegen Meerdorp, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie C, deel van nummer 0266WP0000, met een oppervlakte volgens meting van tweeduizend zeshonderdachtendertig (2.638) vierkante meter.

 Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie C nummer 819 A P0000

 

  1. Een perceel grond (lot 2), gelegen Meerdorp – het Dorp, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie C, deel van nummers 0266WP0000, 0276CP0000 en 0260HP0000, met een oppervlakte volgens meting van tweeduizend zeshonderdvijfentachtig (2.685) vierkante meter.

 Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie C nummer 819 B P0000

 

  1. Een perceel grond (lot 3), gelegen Meerdorp – het Dorp, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie C, deel van nummers 0266WP0000 en 0260HP0000, met een oppervlakte volgens meting van duizend achthonderdtweeëntwintig (1.822) vierkante meter.

 Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie C nummer 819 C P0000

 

  1. Een perceel grond (lot 4), gelegen Meerdorp, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie C, deel van nummer 0266WP0000, met een oppervlakte volgens meting van honderdvijfentwintig (125) vierkante meter.

 Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie C nummer 819 D P0000

 

  1. Een perceel grond , gelegen De Hulsten, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie D, nummer 280B P0000, met een oppervlakte (volgens kadaster en nagemelde meting) van tweehonderdvijfenveertig (245) vierkante meter.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 4 juli 2024, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:39:24)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van de 5 percelen grond gelegen te Sebastiaanshof van samen 7.515 m² , volgens het plan van landmeter Jan Koyen, d.d. 28/04/2020.

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door notariskantoor Paul Rommens, Meerseweg 16, 2321 Hoogstraten, wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de waarnemend algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van de akten voor kosteloze grondafstanden van het openbaar domein Meerse Bergen.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van het notariskantoor Rommens ontving het stadsbestuur 8 ontwerpakten voor kosteloze grondafstand naar het openbaar domein voor volgende percelen grond gelegen te Hoogstraten. De overdracht werd gevraagd in het kader van het geplande weg- en rioleringsproject Meerse Bergen.

 

Lot 29B: Een perceel grond, gelegen Koekoeklaan 1, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 0340L8 P0000, met een oppervlakte volgens meting van honderd drieëntachtig vierkante meter (183 m²).

Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A nummer 340Z10 P0000.

 

Lot 33B: Een perceel grond, gelegen Koekoeklaan 1B, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340N9 P0001, met een oppervlakte volgens meting van tweehonderd negenentwintig vierkante meter (229 m²).

Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A nummer 485E P0000.

 

Lot 57B: Een perceel grond, gelegen Kievietlaan 7, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340B6 P0000, met een oppervlakte volgens meting van driehonderd vierenzestig vierkante meter (364 m²).

Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A nummer 340C6 P0000.

 

Lot 66B:

 Een perceel grond, gelegen Nachtegaallaan 14, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummer 340A9 P0000, met een oppervlakte volgens meting van zevenhonderd en acht vierkante meter (708 m²).

Met nieuw gereserveerde perceelidentificatie sectie A nummer 488A P0000.

 

Lot 71B: Een perceel grond, gelegen Nachtegaallaan, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, deel van nummers 340H8 P0000 en 340G8 P0000 met een oppervlakte volgens nagemelde meting van achthonderd negenenveertig vierkante meter (849 m²).

Met nieuw gereserveerd perceelidentificatie sectie A nummer 340R10 P0000.

 

Lot 10B: Een perceel grond, gelegen ter streke Meerse Bergen, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, nummer 340R5 P0000, met een oppervlakte volgens nagemelde meting van vier are vijfentachtig centiare (4a 85ca). Volgens titel gekend met een oppervlakte volgens kadaster van twee are vijfentwintig centiare (2a 25ca).

 

Lot 12B: Een perceel grond (lot 12B), gelegen ter streke Meerse bergen, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, nummer 340E6 P0000, met een oppervlakte volgens nagemelde meting van negen are vierendertig centiare (9a 34ca). Volgens titel gekend met een oppervlakte volgens kadaster van elf are vier centiare (11a 4ca).

 

Lot 70B: Een perceel grond (lot 70B) , gelegen ter streke Meerse bergen, kadastraal bekend, derde afdeling, sectie A, nummer 340D5 P0000, met een oppervlakte volgens nagemelde meting van één are zeven centiare (1a 07ca). Volgens titel gekend met een oppervlakte volgens kadaster van één are zevenennegentig centiare (1a 97ca).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

 

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 18 juli 2024, nam kennis van het ontwerp van de akten kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:39:44)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van 8 percelen grond gelegen te Koekoeklaan 1 van 183 m², Koekoeklaan 1B van 229 m², Kievitlaan 7 van 364 m², Nachtegaallaan 14 van 708 m², Nachtegaallaan van 849 m² en ter streke Meerse Bergen van 485 m², 934 m² en 107 m².

 

Artikel 2:

De modelaktes, opgemaakt door notariskantoor Paul Rommens, Meerseweg 16, 2321

Hoogstraten, worden goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze aktes te ondertekenen.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuring voor de kosteloze grondafstand van delen van de wegbedding van Witherenweg te Hoogstraten.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Van Angelino Degrijse, commissaris van FOD Financiën - Patrimoniumdocumentatie - Patrimoniumdiensten - Federaal Comité tot Aankoop van onroerende goederen, ontving het stadsbestuur het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand voor twee percelen grond gelegen te Hoogstraten, Witherenweg, kadastraal gekend onder afdeling 1, sectie C, nummers 20L2 en 20M2.

 

Concreet gaat het over een perceel grond gelegen te 2320 Hoogstraten, Witherenweg, kadastraal bekend volgens titel afdeling 1, sectie C nummer 20L2P0000, met een oppervlakte volgens meting van veertien centiare (14ca).

 

En een perceel grond gelegen te 2322 Minderhout, Witherenweg, kadastraal bekend volgens titel afdeling 1, sectie c, nummer 20M2P0000, met een oppervlakte volgens meting van veertien centiare (14ca).

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting donderdag 4 juli 2024, nam kennis van het ontwerp van de akte kosteloze grondafstand en legt dit dossier ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie doorlopend en recurrent beleid, met actienummer: 6/15/59/1, beleidsitem: overige algemene diensten met nummer 119-00 en algemeen rekeningnummer: andere erelonen en vergoedingen met nummer 61319999.

 

Voorziene budget in het meerjarenplan: 500.000,00 EUR.

Reeds gebruikt budget: 361.330,26 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 138.669,74 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 1.000,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 20/6/2024 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:42:00)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de kosteloze overdracht van de twee percelen grond gelegen te Witherenweg van samen 28 ca.

 

Artikel 2:

De modelakte, opgemaakt door commissaris Angelino Degrijse, commissaris van FOD Financiën-Patrimoniumdocumentatie-Patrimoniumdiensten-Federaal Comité tot Aankoop van onroerende goederen, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Er wordt een volmacht gegeven aan de voorzitter van de gemeenteraad en de waarnemend algemeen directeur om namens het stadsbestuur deze akte te ondertekenen.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake Pastoor Van Dykstraat - 2322 Minderhout.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Met de herinrichting van de Pastoor Van Dykstraat te 2322 Minderhout dringt zich een aanvullend reglement op.

 

Juridische grond

 

        De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer.

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en gebruik openbare weg.

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Gemeenteraad van 28 april 2003, goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan.

        Decreet van16 mei 2008 aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrieven betreffende gemeentewegen.

        Besluit Vlaamse Regering van 23 januari 2009 aanvullende reglementen op het wegverkeer en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

 

Met de herinrichting van de Pastoor Van Dykstraat in 2322 Minderhout is een aanvullend reglement noodzakelijk.

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt niet onder een actie van het meerjarenplan en heeft geen financiële impact.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:45:12)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement over het wegverkeer voor pastoor Van Dykstraat als volgt goed:

Artikel 1:

Alle bepalingen in de vorige tijdelijke en permanente aanvullende reglementen - voor zover zij eenzelfde aspect regelen zoals bepaald in artikel 2 - met uitzondering van gebiedsdekkende maatregelen, met betrekking tot de Pastoor Van Dykstraat worden opgeheven.

Artikel 2:

In het begin van de Pastoor Van Dykstraat, ter hoogte van het kruispunt met Desmedstraat en ter hoogte van het kruispunt met de Minderhoutsestraat

geldt: de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder; de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:

        C3

        GIV

Artikel 3:

Het aanvullend reglement over het wegverkeer inzake dient gepubliceerd te worden via het digitaal Loket Lokaal Bestuur van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuren van de grondverwervingen project fietspad Hoogeind-Meersel.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Om een fietspad en nutsvoorzieningen te kunnen aanleggen langsheen het traject van het geplande fietspad Hoogeind-Meersel, zijn werken buiten het actuele openbaar domein aan de orde. Daartoe dienen de betrokken wegdelen van Hoogeind en Meersel verbreed.

 

Het nieuwe gemeentelijk rooilijnplan werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 22 februari 2021. Er werd beroep aangetekend tegen deze beslissing. Dit beroep werd op 14 januari 2022 ontvankelijk doch ongegrond verklaard door de Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken overeenkomstig artikel 25 van het decreet gemeentewegen. Op 8 maart 2022 werd het stadsbestuur op de hoogte gebracht van deze beslissing. Op 14 maart 2022 werd de bekendmaking van definitieve vaststelling van het nieuwe rooilijnplan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het gemeenteraadsbesluit van 22 februari 2021 heeft uitwerking 14 dagen na deze bekendmaking.

 

IOK verleent bijstand bij de verwerving van de noodzakelijke gronden, op vraag van het college (30/05/2011). Deze bijstand bestaat uit bemiddeling met het oog op minnelijke aankoop en opmaak van de hiervoor vereiste bestuursdocumenten en plannen en, indien nodig, voorbereiding en opmaak van een onteigeningsdossier.

 

Ook de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties verleent bijstand bij de grondverwervingen. Deze bijstand bestaat uit de opmaak en verlijden van aktes voor de grondverwervingen. De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties vraagt geen vergoeding voor deze bijstand, wel worden de kosten (opmaak aktes, provisie overdrachten, …) doorgerekend aan de stad.

 

Het college heeft op 9 juni 2022 kennis genomen van 7 dossiers voor overdracht van 13 loten, op 11 augustus 2022 van 3 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 9 maart 2023 van 3 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 4 mei 2023 van 3 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 8 juni 2023 van 2 dossiers voor overdracht van 7 loten, op 31 augustus 2023 van 1 dossier voor overdracht van 1 lot, op 28 september 2023 van 4 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 8 februari 2024 van 3 dossiers voor overdracht van 6 loten, op 7 maart 2024 van 5 dossiers voor overdracht van 8 loten en op 4 april 2024 van 4 dossiers voor overdracht van 5 loten, op 7 mei 2024 van 2 dossiers voor overdracht van 2 loten. Deze zijn respectievelijk ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 27 juni 2022, 29 augustus 2022, 27 maart 2023, 22 mei 2023, 26 juni 2023, 25 september 2023, 23 oktober 2023, 26 februari 2024, 25 maart 2024, 22 april 2024 en 27 mei 2024.

 

Momenteel zijn er dus reeds 37 dossiers voor overdracht van 62 loten goedgekeurd door de gemeenteraad voor dit project.

 

De Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties bezorgde ondertussen opnieuw 4 dossiers voor overdracht van  9 loten waarvoor ontwerpaktes werden opgemaakt. Deze worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Er zullen nog dossiers volgen van zodra er meer akkoorden zijn met de betrokken eigenaars.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Argumentatie

 

Van de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties ontving het stadsbestuur  5 ontwerpaktes voor de grondverwervingen in het kader van de aanleg van het fietspad Hoogeind-Meersel en dit voor volgende percelen grond gelegen te Hoogstraten:

 

Lot 3: een perceel grond, gelegen Mosthoef, met een oppervlakte van twee are negenendertig centiare (2a 39ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 407 M P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare zesentwintig are (1ha 26a 00ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 407 L 2 P0000.

Lot 4: een perceel grond, gelegen Hoogeind 105+, met een oppervlakte van een are drieëntachtig centiare (1a 83ca), met aanhorigheden op en met  grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 407 B 2 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare zevenentachtig are zesenveertig centiare (1ha 87a 46ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 407 M 2 P0000.

 

De vergoeding voor lot 3 en lot 4 samen bedraagt vijftigduizend tweehonderd euro (50.200,00).

 

Lot 5: een perceel grond, gelegen Hoogeind 105+, met een oppervlakte van een are zesenzeventig centiare (1a 76ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 407 W P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zeventien are vijftig centiare (17a 50ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 407 N 2 P0000.

 

De vergoeding voor lot 5 bedraagt zevenentwintigduizend vijfhonderd euro (27.500,00).

 

Lot 23: een perceel grond, gelegen ter streke “Meerselsche Heide”, met een oppervlakte van drie are tachtig centiare (3a 80ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A 392 B 2 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectare vijfenzestig are twee centiare (2ha 65a 02ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 493 B P0000.

Lot 24: een perceel grond, gelegen Hoogeind 76, met een oppervlakte van zes are achtenzestig centiare (6a 68ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 392 F 2 P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vier hectare vierenzeventig are achtentwintig centiare (4ha 74a 28 ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 493 C P0000.

 

De vergoeding voor lot 23 en lot 24 samen bedraagt drieënzestigduizend euro (63.000,00).

 

Lot 35: een perceel grond, gelegen Meerselsche Heide, met een oppervlakte van één are vierendertig centiare (1a 34ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 398 B P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectare éénentachtig are éénentwintig centiare (2ha 81a 21ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 496 A P0000.

Lot 36: een perceel grond, gelegen Meerselseheide, met een oppervlakte van één are elf centiare (1a 11ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 399 C P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectare negenendertig are zevenendertig centiare (2ha 39a 37ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 496 B P0000.

Lot 37: een perceel grond, gelegen Meerselseheide, met een oppervlakte van één are achttien centiare (1a 18ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A nummer 400 A P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van zesenzestig are vijfendertig centiare (66a 35ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 496 C P0000.

 

De vergoeding voor lot 35, lot 36 en lot 37 samen bedraagt achttienduizend euro (18.000,00).

 

Lot 65: een perceel grond, gelegen Meerselse Bergen, met een oppervlakte van drie are acht centiare (3a 8ca), met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel, sectie A  nummer 335 G P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van tweeënzeventig are negen centiare (72a 9ca), met gereserveerd individueel perceelidentificatienummer A 335 M P0000.

 

De vergoeding voor lot 65 bedraagt achthonderd euro (800,00).

 

BELEIDS- EN FINANCIELE INFORMATIE

 

Valt onder actie "Fietspad Hoogeind-Meersel-Heieinde" van het meerjarenplan, met actienummer: 1/3/1/3, beleidsitem: Wegen met nummer 200-00 en algemeen rekeningnummer: 22000000 Onbebouwde terreinen - gemeenschapsgoederen.

Voorziene budget in het meerjarenplan: 1.083.885,96 EUR in 2024

Reeds gebruikt budget: 716.827,51 EUR.

Beschikbaar budget op vandaag: 367.058,45 EUR.

Budget nodig voor dit besluit: 159.500,00 EUR.

 

De financieel directeur heeft op 25/07/2024 visum verleend.

 

BESPREKING

 

De bespreking van dit agendapunt kan via deze link beluisterd worden. (vanaf 00:45:45)

 

BESLUIT

 

Bij 24 ja stemmen (Marc Van Aperen, Roger Van Aperen, Arnold Wittenberg, Ann Fockaert, Faye Van Impe, Piet Van Bavel, Jef Vissers, Jos Martens, Mai Sterkens, Marc Haseldonckx, Ward Baets, Herman Snoeys, Tinne Rombouts, Fons Jacobs, Michel Jansen, Jos Matthé, Hilde Vermeiren, Marcel Verschueren, Dimitri Van Pelt, Joël Adams, Ilse Verachtert, Ans Lochten, Koen Van Leuven en Gert Van den Bogaert)

Artikel 1:
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de grondverwerving van 9 percelen grond gelegen aan ter streke Mosthoef van 239 m², grond gelegen aan ter streke Hoogeind 105+ van 183 m², grond gelegen aan ter streke Hoogeind 105+ van 176 m², grond gelegen aan ter streke Meerselsche Heide van 380 m², grond gelegen aan ter streke Hoogeind 76 van 668 m², grond gelegen aan ter streke Meerselsche Heide van 134 m², grond gelegen aan ter streke Meerselseheide van 111 m², grond gelegen aan ter streke Meerselseheide van 118 m² en grond gelegen aan ter streke Meerselse Bergen van 308 m².

Artikel 2:
De modelaktes, opgemaakt door de Vlaamse Afdeling Vastgoedtransacties, worden goedgekeurd.

Artikel 3:
Er wordt een volmacht gegeven aan een Vlaams Commissaris van de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, om in naam van de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur en namens het stadsbestuur deze aktes te ondertekenen.

Artikel 4:
Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan de financiële dienst en alle betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 26 augustus 2024.

 

Goedkeuring voor de ontwerpakte inzake de verkrijgende verjaring van het perceel gelegen Poeleinde.

 

MOTIVERING

 

Voorgeschiedenis en aanleiding

 

Op 12 januari 2023 ontving de stad een brief van dhr. Jozef Haest, Poeleinde 19, i.v.m. een perceel grond (ten kadaster gekend als “woeste grond”), met (delen) van bestaande constructies en aanhorigheden, gelegen te Poeleinde 19 (ten kadaster gekend als “Kerkakkers”), kadastraal bekend volgens titel als deel van #, nummer # en volgens recent kadastraal uittreksel van 8 april 2024, als deel van sectie A, nummer 0217/02P0000, met een oppervlakte volgens meting van nul are vijfenveertig centiare (0a 45ca).

 

Dit perceel is eigendom van de stad; is geen onderdeel van het openbaar domein en ligt sinds 8 maart 1962 in de voortuin van dhr. Jozef Haest.

 

De oorsprong van het perceel:

Het gaat over een overgebleven stuk van de oude buurtweg nr. 9 ‘Lijkstraet’ (later hernoemd naar Poeleinde) nadat deze rechtgetrokken was. Deze liep vroeger deels langs de woning nr. 19, maakte een scherpe hoek ter hoogte van woning nr. 17A en is later afgeschuind naar het gebogen tracé van Poeleinde vandaag met een rooilijnplan.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 27 januari 1914 om het perceel waarvan sprake, samen met een aantal andere percelen te vervreemden en de buurtweg daarmee de facto op te heffen.

 

Deze beslissing werd dan mogelijks niet volledig tot uitvoering gebracht waardoor het perceel waarvan sprake bleef liggen in eigendom van de stad.

 

Op 8 april 2024 nam de familie Haest middels z'n notaris opnieuw contact op met de stad. De familie beroept zich op een dertigjarige verkrijgende verjaring, overeenkomstig de artikelen 3.21, 3.22, 3.26 en 3.27 van het Burgerlijk Wetboek.

 

Juridische grond

 

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De artikelen 3.21, 3.22, 3.26 en 3.27 van het Burgerlijk Wetboek..

 

Argumentatie

 

Het perceel wordt reeds sinds 1962 feitelijk gebruikt door dhr. Jozef Haest en zijn inmiddels overleden echtgenote.

 

Hoewel de beslissing nooit tot uitvoering lijkt te zijn gebracht is er bovendien een beslissing van het college betreffende het ontheffen van het perceel